Vožnja

Vlasta RSS / 09.11.2007. u 15:47

 

Veekend dodatak: Da li važno stići ili je važno voziti se? 

 

U ovoj sekciji nećemo obraditi sva prevozna sredstva, već samo ona koja nas zanimaju u sklopu analize običaja i modela ponašanja u Srbiji i njenoj okolini s kraja 20. i početka 21.veka.  

 

 vermes.gif

Bicikl u Srbiju nije - kako se to često pogrešno misli - uveden sa dolaskom Kineza u ove krajeve. Na slici 1. vidite Lajoša Vermeša, osnivača čuvene Palićke olimpijade, koji je očaran duhom antike Olimpijadu osnovao još 1880. godine, dakle, pre ove današnje. Već u to vreme, bicikl je dobijao osobine budućeg masovnog prevoznog sredstva. Danas se on  koristi u svim prilikama, a jedna od najčudnijih njegovih upotreba svakako je ona kada se koristi u zatvorenom prostoru bez mogućnosti stizanja na cilj (zabrinjava što je ovo sve učestalije -prim.aut.). Premda ima i izuzetno skupih biciklova, ako se ne računa njegova upotreba kao sportskog vozila, bicikl kao prevozno sredstvo koristi siromašniji sloj stanovništa.

 

future_car.jpgAutomobil je jedan od najjačih statusnih simbola NSP (Novog Svetskog Poretka). Ako nemate dobar auto, niste dobar kandidat za ženidbu. Danas je automobilska industrija otišla tako daleko da je gotovo nemoguće pratiti novine u ovoj oblasti. Srbija sve više obiluje modernim vozilima koja ispunjavaju u potpunosti balkanske autonomne standarde: mora biti velik, mora biti skup, poreklo novca, kao ni samog autobobila, nije važno. Takođe, ovakvi modeli pravljeni su tako da ih saobraćajna policija ne registruje što potvrđuju brojni primeri iz prakse, kada saobraćajci propuste desetine takvih da bi zaustavili tek neku preteču automobila.              

 

U adrenalinska prevozna sredstva spadaju bandži džamping, paraglajding, surfing, pentranje po stenama, skajdajving, snoubording i slične vratolomije. Poslednjih godina bandži džamping dobija i svoju svakodnevnu upotrebu u savremenom društvu u vidu preživljavanja i poštenog zarađivanja normalne količine novca - tzv. «badnži džamp bez bandži detalja» («bangee jumping without bangeebung3a.jpg details»; vrlo uspešan sport u Srbiji -prim.aut.). Ovu tehniku naročito su devedesetih godina prošlog veka usavršili penzioneri mada je, zahvaljujući velikoj popularnosti stečenoj izvrsnim političkim marketingom od početka devedesetih naovamo, ovaj način stizanja do cilja u našoj zemlji dobio masovan karakter. Gotovo da nema porodice koja ga ne konzumira. Statistike koje su u više navrata prethodnih godina rađene među domaćim stanovništvom potvrđuju da ovo sredstvo zapravo ne koriste samo oni koji koriste sredstvo br. 2 (vidi sliku). Ovde možemo eventualno još samo da pomenemo skuba dajving (scuba diving), koji najviše maha uzima u ruralnim plavnim područjima banatskog dela Vojvodine, koje zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa rumunskim arhitektama za brane povremeno dobijaju veliku količinu vode koja po izlivanju na vojvođanske oranice predstavlja odličan poligon za vežbu. Na ovaj način može se vrlo brzo i jeftino stići na posao, kod lekara, zubara, po dete u školu ili na pijac. Po podacima od prošle godine, skuba dajving koristi se i u gradskim i prigradskim naseljima koja obuluju novim stambenim višespratnim objektima a bez odgovarajuće insfrastrukture.

image.out?imageId=user-wawawewa35.jpg&version=4Alternativna prevozna sredstva vode nas do zamišljenih ili stvarnih, najudaljenijih tačaka na planeti, pa i izvan nje. Reč je, slutite već, o televizoru i drugim medijima. Sa televizorom možete sve. Možete da odete i vidite suđenje Šešelju, na licu mesta oslušnete kako se razgovara sa tužiteljkom svojom, Kristinom Dal, a možete i unazad, direktno u Vukovar, Zvornik ili Hrtkovce, mada su tv mape do ovih i još nekoliko lokacija u prošlosti, kodirane i teško je doći do njih. Kodovi se povremeno pojave na crnom tržištu, ali odmah budu iskorišteni u Hagu i drugim ekskluzivnim lokacijama. Sa druge strane, televizorom možete na Madagascar, možete u ljudsko telo, u atom, u svemir. Mogućnosti su bezbrojne. Stučnjaci, međutim, upozoravaju da je preterano konzumiranje ovog prevoznog sredstva opasno za nervni sustav i da ga povremeno treba zameniti knjigom, CD plejerom, pletivom, dletom ili olovkom. I ova potonja sasvim lepo, bar na trenutke, ukradu vas iz ovog i odvedu u druge, malo mirnije svetove.            

Narkotici se sve češće koriste za putovanja u beskrajne predele uma. Po svemu sudeći, Stari GrciX3863_herbal.jpg koristili su ih pre dvokolica. Od poznatih ličnosti iz prošlosti ovakvu su vožnju voleli Šerlok Holms, koji je preferirao morfijum, dok ih u današnje vreme koriste mnogi šetači sa zvezdanih staza, kao i milioni običnih ljudi, uostalom. Nećemo dugo o ovome jer pripremam jedan specijalan post o jednoj od vrsta narko prevoznih sredstava i jednoj knjizi. Ipak, želim samo da napomenem da postoji jedno sredstvo koje je u današnje vreme pomalo zapostavljeno. Reč je o mandragori, poznatoj još i kao «Luda jabuka», «Đavoljova jubuka» i «Veštičin manikir». Samo zahvaljujući klubu za koji svi vi na blogu znate, ovo prevozno sredstvo i njegova magijska dejstva, nisu u Srba zaboravljena.   

 

Nakon ove kratke analize, želeli bismo da se uključite u diskusiju na temu «Da li je važno stići ili je važno voziti se?» Dvosmislenost ne obiđite, uključite je. Ona je važna kao H2O. Kao pismenost sama. Sve što vidite i čujete dvosmisleno je. I kada vam obećavaju vožnje, dvosmisleni su. Ne vozamo se. Vozaju nas. Uskoro će kraj godine, rešiće se pitanje Kosova, uskoro će  i izbori. Zato, četvero očiju otvorite i neka vam jedina vožnja bude ona koju ste sami izabrali. Ajd, uživajte u veekendu. Brrrm, brrrm.....          

 



Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:56 09.11.2007

što bi rekla...

... drugarica Rihanna, koja nam dolazi u goste: Shut Up and Drive!

u prevodu: Ćuti i voze, bre!
Vlasta Vlasta 16:00 09.11.2007

Re: što bi rekla...

Ali, ako drive ne valja, do not shut up!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:01 09.11.2007

Re: što bi rekla...

ja najviše volim da me voza dobar film. po mogućnosti u dobrom bioskopu...
Vlasta Vlasta 16:03 09.11.2007

Re: što bi rekla...

Miko, to smo odavno shvatili. Driver si šestoko navučen. Movie Schumacher.
dragan7557 dragan7557 16:15 09.11.2007

Re: što bi rekla...

Srđan Mitrović
... drugarica Rihanna, koja nam dolazi u goste: Shut Up and Drive!

u prevodu: Ćuti i voze, bre!


Sa ili bez bre, this video is no longer availabile
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:15 09.11.2007

Re: što bi rekla...

zamenio...
AlexDunja AlexDunja 16:13 09.11.2007

ovo je

moja voznja
Sunce

Ovo će se neizvesno kretanje završiti
suncem. Osećam to pomeranje juga
u svome srcu. Majušno podne se ruga
u kamenu, varnica što će osvetliti

zvezdani sistem moga krvotoka.
A dotle sve što bude nek je zbog pesme. Druga
uteha nam ne treba. to trajanje se ruga
pretnji crnog i otrovnog nekog soka

Ne, neće se otrovom to putovanje završiti.
Neki će svemir ponovo da nas stvori.
Makar slepog lica i mračnog srca reč pravu
izgovori.
U kamenu spava malo sunce što će nas osvetliti.

Čuješ li zvezdani sistem moga krvotoka!
Ponavljam: neki će svemir ponovo da nas stvori
makar slepog lica i mračnog srca dok sunce ne
progovori
nad pretnjom crnog i otrovnog nekog soka.
AlexDunja AlexDunja 16:16 09.11.2007

Re: ovo je

ah,da i ovo
neverlander neverlander 16:58 09.11.2007

A moze i tako:

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 18:03 09.11.2007

A metla....????

...Hm?
Vlasta Vlasta 18:14 09.11.2007

Pa, tako je Cole!!

Čekala sam da se neko doseti. Ja sam ponudila mandragoru, pa za Dan bezbednosti, ako me se sete, sete se...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 18:18 09.11.2007

Re: Pa, tako je Cole!!

Vlasta
Čekala sam da se neko doseti. Ja sam ponudila mandragoru, pa za Dan bezbednosti, ako me se sete, sete se...



Ne mozete da mi promaknete....VAs tri...Za sada!!!! A ja odoh kolima....a vi letiteeeeeeeeeeeee!!!
AlexDunja AlexDunja 20:22 09.11.2007

Re: Pa, tako je Cole!!

Vlasta
Čekala sam da se neko doseti. Ja sam ponudila mandragoru, pa za Dan bezbednosti, ako me se sete, sete se...

soul, el nesto:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:29 09.11.2007

Vidi draga,

novi, kabrio model...ko lutka, dobijamo sindikalni popust.
Vlasta Vlasta 20:33 09.11.2007

Ne znam...

ja sad tražim sa četvero vrata, ovaj je sa dvoja...
Nego, Jelice, kako to da uvek završimo na metlama i kako to da uvek uspevamo sve da istrolujemo do maksimuma, uključujući i sebe? Ma, ja sebe trolujem još dok pišem...
gordanac gordanac 20:54 09.11.2007

:))

...kako to da uvek završimo na metlama i kako to da uvek uspevamo sve da istrolujemo do maksimuma, uključujući i sebe? Ma, ja sebe trolujem još dok pišem...


taki nam karakter :))
E, sad - vožnja:
da razjasnimo, vožnja kao "vetar mi u kosi", vožnja kao "sanjarim, nema me", vožnja kao "prave blesu od mene, vara me ko stigne", vožnja kao "love drive", vožnja kao "drive of your life", vožnja kao "čitam, pamtim, pišem, čitam...", msleeeeem, o čemu ćemo?
O svemu?
E, pa onda evo spiska (nije redosled):
- čamac (bilo koji, bilo kakav, ne marim)
- paraglider (samac, dvojac, ne marim)
- motor (brz, brz, brz, veoma brz)
- auto bez krova (brz, siena boje)
- sanke niz dolmu
- pedalin
- biciklo (obično, sa zvoncom i lancom)
- jazz
- internet (brz, brz, brz, moćan, moćan, gigateramega moćan)
- vozovi (razni)

AlexDunja AlexDunja 21:04 09.11.2007

Re: :))

gordanac
...kako to da uvek završimo na metlama i kako to da uvek uspevamo sve da istrolujemo do maksimuma, uključujući i sebe? Ma, ja sebe trolujem još dok pišem...


taki nam karakter :))
E, sad - vožnja:
da razjasnimo, vožnja kao "vetar mi u kosi", vožnja kao "sanjarim, nema me", vožnja kao "prave blesu od mene, vara me ko stigne", vožnja kao "love drive", vožnja kao "drive of your life", vožnja kao "čitam, pamtim, pišem, čitam...", msleeeeem, o čemu ćemo?
O svemu?
E, pa onda evo spiska (nije redosled):
- čamac (bilo koji, bilo kakav, ne marim)
- paraglider (samac, dvojac, ne marim)
- motor (brz, brz, brz, veoma brz)
- auto bez krova (brz, siena boje)
- sanke niz dolmu
- pedalin
- biciklo (obično, sa zvoncom i lancom)
- jazz
- internet (brz, brz, brz, moćan, moćan, gigateramega moćan)
- vozovi (razni)


ler... prva.... druga.... treca....

za sve.
Vlasta Vlasta 21:24 09.11.2007

Re: :))

Imam sve, osim:paraglajdera, brzog motora, auta bez krova, snežne dolme, pedaline i gigateraMOĆNOG interneta. Kakav mi je score?
Filip2412 Filip2412 21:27 09.11.2007

Re: :))

ler... prva.... druga.... treca....

za sve.


nesto kao... cuti k_njaj i brzine menjaj
AlexDunja AlexDunja 21:29 09.11.2007

Re: :))

Vlasta
Imam sve, osim:paraglajdera, brzog motora, auta bez krova, snežne dolme, pedaline i gigateraMOĆNOG interneta. Kakav mi je score?

imas, al' ne znas
gordanac gordanac 21:29 09.11.2007

kao i uvek...

...score ti je фантастикуш!
A kako nemaš snežnu dolmu? Misliš trenutno?
Pa, pašće sneg po Šodrošu i na Kamenjaru, kad-tad će se "dovozati" iz Laponije ovamo, sanke malo podmažeš i - fijuuuuuu...
Vlasta Vlasta 21:36 09.11.2007

Pozlatile se,

ali ja više ne verujem u sneg do kolena. Ako mi sad još neko kaže da nema ni Djed Mraza, odlepiću. A onaj fantastikuš je do tojaš!
gordanac gordanac 21:45 09.11.2007

:))

kako misliš - nema DjedMraza?
to nikada niko nije dovodio u pitanje, a niti će
pa ko vozi sanke? i donosi poklone? ko, ako ne on?
Inače, reče mi juče drugar (depresivan od oktobarskih kiša, zagubljenih ljubavi i mrza da se razmrda po bilo kom pitanju) sledeće: "el vidiš ti kako je ova jesen ledena i kišna i gadna kao nekada, ej bre, ni global warming neće u Srbiju! svima tamo miholjsko leto, a vidi nas!"
Ubeđen je da je u pitanju neka zavera.
I inače rado "vozi" sve teorije zavera.
Ali ni on ne dovodi u pitanje DjedMraza
Vlasta Vlasta 21:56 09.11.2007

Re: :))

PA ne dovodim ni ja to u pitanje..pu pu pu, pomeri se sa te stolice. Nego, kažem, nemamo poslednjih godina pravog snega, znaš "onog"

gordanac gordanac 22:03 09.11.2007

o,

kako lepa fotka!
evo i "vožnje" opasnosti od global warming



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:45 09.11.2007

Draga, trolovi

su predivna, neodoljiva bića, to je jače od nas :)
gordanac gordanac 23:21 09.11.2007

odbrana zidina troll-a

...iliti "vožnja po zidu smrti do banovanja"
Ovo je redak slučaj da su gospe u borbi (za pravo na troll), a vitezovi dremaju! :))
So, ladies?

vidi ovo što je majčinski raspoložen troll!
kuki kuki 23:49 09.11.2007

Re: odbrana zidina troll-a

Gledam vas iz prikrajka i iskreno da ti kazem - uzivam. Ladies night.
Ne bih da vam kvarim.
gordanac gordanac 23:55 09.11.2007

kukiiiiii

....ti da kvariš?!
e, sad ćeš fasovati instant poeziju o vožnji

Cindy Lauper - I Drove All Night ... to get to you
kuki kuki 00:51 10.11.2007

Re: kukiiiiii

Kazem ja Ladies night.
Poezija? Omiljena.
Nisu ni gentleman-i losiji
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:22 10.11.2007

Kažem ja

trolci su čarobna bića...nema lepšeg slinca od trolovog slinca.

Hvala kume za cveće, zlato si ti jedno, fino.
Vlasta Vlasta 09:15 11.11.2007

Re: Kažem ja

Ženo, rekla sam ti da ne izvodiš Ernesta među ljude!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:53 11.11.2007

To sam

mu i ja rekla, ali kad su mu javili nettrollovi da je pisala njegova Vlastica, navalio k'o mutav...na kraju smo postigli kompromis, može, ako kopa samo jednim prstom nos...i pod uslovom da ne đipa okolo.
Filip2412 Filip2412 18:21 09.11.2007

Blackadder

May I present to you, the greatest breakthrough in travel since Sir Rodney Tricycle thought to himself, "I'm bored of walking. I think I'll invent something with three wheels and a bell, and name it after myself": the time machine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vlasta Vlasta 18:28 09.11.2007

Dobra ideja

Da možeš sada da uđeš i otputuješ negde nekad ne jedan dan, gde bi to bilo?
Filip2412 Filip2412 18:47 09.11.2007

Re: Dobra ideja

:) ne pada mi nista na pament...
a da, vratio bi se kod u doba kad sam bio ludo zaljubljen u jednu bitch a ona me zezala dupe mi pomerala...
e radio bih sa njom sve isto i uzivao, samo bez emocija :)

Filip2412 Filip2412 18:50 09.11.2007

Re: Blackadder

bogami nista pametnije nisam smislio... ocigledno meni bi i time machine dosadio
margos margos 18:52 09.11.2007

Re: Blackadder

Filip2412
bogami nista pametnije nisam smislio... ocigledno meni bi i time machine dosadio

Svaka vožnja bez emocija je dosadna...
Vlasta Vlasta 18:55 09.11.2007

Izvozala te

nesrećniče,a ti bi opet. Eeee.....Opet bi ti emocije uključio, sve bi ti uši porozele. Drive je drive, a naročito love drive.
Filip2412 Filip2412 20:10 09.11.2007

Re: Izvozala te

Re: Izvozala te


a ko ne voli voznju?

ma samo da ne stojimo u mestu :)


ej Vlasto, bas ti je dobar onaj prethodni blog, jesi genije nema sta
Vlasta Vlasta 20:29 09.11.2007

Re: Izvozala te

Hvala Filipe. Samo, znaš kako je, to ti je kao majci da kažeš da joj je jedno dete baš lepo, a drugo ne pomeneš. Čak iako misliš da je ovo drugo čak ružno, pred majkom oba da hvališ. A majka, ko majka, dobro zna da joj deca nisu jednako lepa, ali ih ona isto voli. ..kako lupetam, ne mogu da verujem. Al, ajd, veeeeekend je.
Filip2412 Filip2412 20:53 09.11.2007

Re: Izvozala te

ovaj je odlican, nego sama cinjenica da sam ostavio komentar je kompliment
imas sve predispozicije da postanes super zvezda...
svi vi geniji ste pomalo sujetni :)

btw, ti li bre samo dva deteta imas? au, pa sta cekas!

sacu da proverim sta sve ima od tebe ovde, nego mora da se radi izmedju zahebancije, ne postizem
Kazezoze Kazezoze 18:27 09.11.2007

upravo

stigoh sa jedne vozhnje... sav sam mokar
prokishnjava mi bajk, a i trava po kishi slabo vozi.
a josh njoj dadoh kishobran...



odoh da se istushiram, pa onda na internet vozhnju,
a do tada neka vozi afrobeat
nestorijanac nestorijanac 18:42 09.11.2007

vaznost

Vazno je i jedno i drugo.
I voznja i stizanje (ako stizanja ima).
Sto rece jedan putnik:
"Snaga je putnikova po putu rasuta
i dok putuje on je tako skuplja i cuva.
Ali, bas zato putnik i ne stize nikuda
i smeje se putujuci od cuda do cuda…”
Mungos Mungos 19:22 09.11.2007

Nista ne vozi tako dobro...

... i lepo kao dobra i lepa muzika. Npr. bez ikakvih aditiva, stimulansa, opijata (cak ni piva!) Cajkovski me u njegovoj "1812" tako lepo odvede u istoriju - ruske stepe, podmoskovlje, a Rodzer Voters svojim maestralnim "solacem" u "Comfortably Numb" - pravo u centar svemira, odakle vidim sve...

Samo se izolujte od svih parazitskih zvukova i drugih vrsta uznemiravanja, crunk-up vas audio sistem, zatvorite oci, opustite se i prepustite...




Mungos, The Putuje
Vlasta Vlasta 19:59 09.11.2007

Mungose

The Hvala.
Zelenovic Zelenovic 19:42 09.11.2007

Nije morfijum

"Dragi moj Votsone, od svih darova prirode, najbolji je sedmoprocentni rastvor kokain - hidrohlorida"
Pozdrav Vlasta
Vlasta Vlasta 19:53 09.11.2007

Re: Nije morfijum

Pozdrav Holmse
Zelenovic Zelenovic 19:52 09.11.2007

Tema o mandragori i vesticama

i mazanju drske od metle mandragorom je bas nedavno bila i na Onom blogu, detaljno. Koincidencija? Pozdrav.
Vlasta Vlasta 19:58 09.11.2007

Re: Tema o mandragori i vesticama

Pa ja nisam spominjala metlu. Cole je kriv. Ja pišem o raznim vožnjama i to što je na šaljiv način ne znači da ja neozbiljno shvatam sve naše vožnje. Naprotiv.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:31 09.11.2007

C,c,c...

Vlasto, samo te gledam i posmatram i pitam se dokle ćeš...nemo' sad da se tu vadiš...Voziš, voziš, a?
Vlasta Vlasta 20:36 09.11.2007

Re: C,c,c...

Eno ti malo višlje komentar, da ne vozim dva puta isto. ...(coktalo ono jedno...ona jedna....slovenačka....Jelenina...ambasarkina....ona jedna...)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:50 09.11.2007

xexexe...

mfrxehmxexehmprf...
kuki kuki 20:46 09.11.2007

Vizionar

Sta vise reci:
Vlasta Vlasta 20:49 09.11.2007

Re: Vizionar

Meni nisi ništa jer ja vidim belo tamo gde je vama youtube, verovatno. Ali, sigurna sam da si odlično poentirao.
gordanac gordanac 20:57 09.11.2007

vlasta

"ne vozi" ti flash izgleda na toj mašini, instaliraj
"vozi" ga sa interneta, ima "free download", nema veze ako si dial-up (i ja sam trenutno, "izvozala" me dečurlija za ADSL)
kuki kuki 21:01 09.11.2007

Re: Vizionar

Strpi se. Kad ti comp poraste, downloadovace mu se samo.
Atomski mrav Atomski mrav 20:58 09.11.2007

Serbian drive

Ipak mislim da smo u Srbiji nekako navikli da nas voza ko stigne...
srdjee srdjee 21:20 09.11.2007

Re: Serbian drive

A majku mu, kako ovima sto nas vozaju niko ne krade vozila.
Vlasta Vlasta 21:28 09.11.2007

Pitanje

na mestu. Zato što imaju alarme i naoružane čuvare?
miševi miševi 21:58 09.11.2007

Re: Pitanje , vozi miško

sve u svemu vozamo se kako ko stigne to je baš lepo malo šašavo.neko voli bike najviše na svetu kao naprimer ja i kad dodje ova smrda od zime upadnem u depresiju koja takodje dobro vozi ali vlajo kako kažeš vikend je pa je vreme malo se opustiti i provozati ....
Vlasta Vlasta 22:09 09.11.2007

Re: Pitanje , vozi miško

Evo, ja sam sutra slobodna kao ptica na grani, pa se javite miševi

miševi miševi 22:19 09.11.2007

Re: Pitanje , vozi miško , ajd

ajd ajd , bogami smo se danas navozali , bucko se još voza a miško se zeza
AlexDunja AlexDunja 22:19 09.11.2007

Re: Pitanje , vozi miško

a el moze ptice?:))ovako
ivana23 ivana23 22:34 09.11.2007

Vozi Misko

srdjee srdjee 04:01 10.11.2007

relax and drive




snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:30 10.11.2007

...

meni se mnogo svidja ovo okce...nekad ni ne znaš da putuješ, a već si stig'o, (ako dovoljno dobro gledaš) i to samo da bi dalje išao...
a nekad samo putuješ, a u stvari se voziš - nisi se s' mesta mako
Vlasta Vlasta 08:33 10.11.2007

Re: ...

Sve je to cool Snežana, ali ja bih to treće okce malo menjala za jedan put oko sveta
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:38 10.11.2007

Re: videti sveta...

naraFski

he, he, ovaj jezik - pazi: put oko sveta

dobar ti jutar


Vlasta Vlasta 08:49 10.11.2007

Dobar

i tebi. Pijem ness, proveravam poštu i blog i mislim se da li da prvo perem štrokavu kuću ili da uzmem da radim to što imam da radim (podrazumeva knjige i komp) ili da ladim?
mariopan mariopan 13:41 10.11.2007

Re: Dobar

Ja putujem na krilima maste , dobra knjiga ili film , muzika, sve to moze da me odvede gde god ja zamislim...ali u stvarnom zivotu ne silazim sa bicikla. Internet je isto dusu dao za putovanje zar ne ? Pa sta mi ovde radimo zapravo ? PUTUJEMO. )
glupi ushke glupi ushke 14:27 10.11.2007

Voznja kadom

sa kapetanima Kukom, Magelanom i Brusom Cetvinom : U Patagoniji. Vozice vas jedra stranica dalje i vise nego sto ste mislili. Do kraja sveta i svega ... i jos malo dalje. Uvek, zauvek i svuda : knjiga.

Putujmo Igumani i ne mislimo o namastiru.
dunjica dunjica 19:19 10.11.2007

Par poslovica

koje su mi drage:

Kornjača nam više kaže o putu nego zec. (kineska)

I najduži put započinje prvim korakom. (?)

Ne dozvoli travi da prekrije put k prijatelju (afrička)
Vlasta Vlasta 19:25 10.11.2007

Re: Par poslovica

Afrička mi je odlična, ova druga onako, naravno da počinje prvim korakom, i to je neki haiku, a prva je varijacija domaće: "kartu čitaj a seljaka pitaj.
AlexDunja AlexDunja 21:21 10.11.2007

Re: Par poslovica

dunjica
koje su mi drage:

Kornjača nam više kaže o putu nego zec. (kineska)

I najduži put započinje prvim korakom. (?)

Ne dozvoli travi da prekrije put k prijatelju (afrička)

dunjice,africka je bas, bas.
mariopan mariopan 21:24 10.11.2007

Re: Par poslovica

........I obavezno pratiti "Znake pokraj puta" Ive Andrica.
dunjica dunjica 22:03 10.11.2007

Re: Par poslovica

Vlasta,
ova druga je dušu dala za one neodlučne, pa je rado imam "u rukavu".

A prva, hm, ne razumijem zapravo ovu domaću verziju? Kinesku shvaćam tako što kada si uzmemo vremena (natenane) za putovanje, ili "putovanje", puno više izvučemo koristi od toga nego kada smo u hitnji.
bauer bauer 05:02 11.11.2007

Re: Par poslovica

I najduži put započinje prvim korakom. (?)

ova mi je bas danas dobro dosla.
Vlasta Vlasta 09:20 11.11.2007

Re: Par poslovica

Pa jest dubokoumno, kad malo bolje razmisliš. Ima višestruku primenu pri: odlaganju odlaska kod zubara, početka dijete, štrebanja za ispit ili pisanja kakvog pametnog rada, generalnog spremanja kuće...
gorran gorran 22:51 10.11.2007

Putovanje do slobode

Upravo sam odgledao predstavu NORWAY TODAY. O devojci i mladiću koji su odlučili da se ubiju.
A vi, jeste li vi nekad izvršili samoubistvo?
Predstava me podsetila na jednu večeru s prijateljima od pre 6 godina. Poveo se razgovor o samoubistvu, i ispostavilo se da je od nas 6 (4 žene i 2 muškarca) svih 6 (100%) imalo duboke krize sa pokušajima samoubistava između petnaeste i sedamnaeste godine života.
Setio sam se i tog vremena. Kako mi je bedan izgledao moj život. I kako sam bio čvrsto odlučio da ga okončam. Zakazao termin.
I kako se desilo nešto neočekivano - kako su ta tri meseca odbrojavanja do smrti predstavljala sasvim novo iskustvo u mom životu. Senka smrti tala je mojim rečima i mojim delima značenje koje da tada jednostavno nisu imale. Osetio sam snagu, i slobodu.
I, kad su tri meseca istekla, shvatio sam da više nemam potrebu da umrem tako, od svoje ruke. Ali nisam se odrekao smrti. Ona mi je dala slobodu da živim neposredno, nepromišljeno, ali isto tako bez straha i bez grča. Kao da sam integrisao polovinu svoje smrti u sebe i tako krenuo u život.
Eh, mladosti... Glupa, smešna, nepromišljena, patetična mladosti...
Ali ni kasnije se taj procenat smrti u meni nije smanjivao. Možda čak suprotno. Neko bi možda rekao kako sam oslobođen strahova, kako sam neobično pomiren s neizbežnošću bola. Mislim da je to zato što sam prevalio veći deo puta.
Smrt nije samo posle života. Ona je veći deo života samog.
Putevi do slobode kratki su i laki (Seneka).
A duše putuju...
dunjica dunjica 22:54 10.11.2007

Re: Putovanje do slobode

Smrt nije samo posle života. Ona je veći deo života samog.

Neki kažu, život je (samo) put prema smrti. Faktički točno, ali duboko pesimistički, pa ne čudi da neki ponekada potraže kratice (kraći put)...
Vlasta Vlasta 09:13 11.11.2007

Re: Putovanje do slobode

Ja zaista nikada nisam razmišljala o samoubistvu, čak u pobertetu nisam imala ni misli o bežanju od kuće. Imala sam dobre odnose u kući, bilo mi bezveze da bežim i ubijam se kad mi je cool. Zato sam se iznenadila kada sam skontala kako puno ljudi zapravo razmišlja o tome. Kada smo na nekoj sedeljci, ne tako davno, krenuli o tome, meni je kasa otpala..Njihova sećanja na pubertet nisu ni slična mojima:gutanje tableta, pokušaji bekstva i vraćanja pre mame i tate s posla, intezivna premišljanja o smrti i o tome kako za tobom svi plaču, velika, izuzetno posećena sahrana itsl.. Ja sam bila skroz aut, dosadni tinejdžer, štreber koij se napije od crna vina pa povraća.
gordanac gordanac 09:20 11.11.2007

:))

ti si vlasto, kao queen of telep, jedan živi dokaz da je ovde nekad bilo more u kom su živele školjke koje su, što iz dosade, što iz evolucionih razloga - pravile BISERE
Vlasta Vlasta 09:29 11.11.2007

Re: :))

...Reče telepčanka Gordanac
Nemaju ljudi pojma koliko je bitno biti Telepčanin. Misle da je Liman centar sveta?! Juče mi koleginica kaže: "Ja ne znam, ali taj Telep je tako daleko, za to moraš imati posebne uslove za život (sic!), moraš imati kola, nezgodno je bilo gde da se krene..." Bože, svašta, kao da živimo u višemilionskom gradu, koji od downtown do periferije ima 120 kilometara, pa je malo frka stići na vreme na posao?! Ja za pola sata peške u gradu. Inače, moja stanica autobuska je tri stanice dalje od njene limanske. Ali, šta nas briga. Važno je da bisere ne vadiš iz nosa.
gordanac gordanac 09:59 11.11.2007

Re: :))

...Ja za pola sata peške u gradu.....


peške, šetnja, hodanje, nogu pred nogu, sam, u društvu, sa decom, brzo hodanje, razgledajuća šetnja, šetnja "s njim", lagano sa mamom ili tatom, do škole - od škole, s posla - na posao, pored reke (pa u šumu), svako je hodanje zakon i najbolja VOŽNJA !
Šetnja je jedan redak proces gde je JEDNAKO važno i da li ćeš i gde ćeš stići i šta se pri tome dešava
Mora se biti malko podozriv prema ljudima koji ne znaju koliko je šta daleko (ili blizu) ako ideš peške...
gorran gorran 13:46 11.11.2007

Re: Putovanje do slobode

Ja zaista nikada nisam razmišljala o samoubistvu, čak u pobertetu nisam imala ni misli o bežanju od kuće. Imala sam dobre odnose u kući, bilo mi bezveze da bežim i ubijam se kad mi je cool.
Pa to je fantastićno - pravo otkriće! U to ime, nešto od "nas" za "vas", (par asocijacija):
U tvome oku je dragi kamen...
...i divio se beskrajno čudesnim zvucima njene mlade duše
može i ovo
In the morning when I wipe my brow
Wipe the miles away
I like to think I can be so willed
And never do what you say
Vlasta Vlasta 20:49 11.11.2007

Re: Putovanje do slobode

Pa, nije baš da sam razumela ovu tanku ironiju. Šta "vas" i "nas"? Ja nisam imala takve misli, neki ljudi jesu, iako nisu bili ozbiljni. Tako je kako je.
gorran gorran 20:59 11.11.2007

ni traga od ironije

:)))) Potpuno pogrešno ste me razumeli. Očigledno se nisam dobro odrazio.
Iskreno, malo sam smoren od sebe, i "nas" mračnih, teških i problematičnih. A već sam sticao utisak da smo svi takvi. Pa mi je drago da nismo. Zar muzika nije ok?
Vlasta Vlasta 07:27 12.11.2007

Re: ni traga od ironije

) Pa nije bas po mom vkusu, ali je namera super! Hvala! Park iz doba Jure nisam dugo posećivala, Tanitu sam i zaboravila, ali bila je hit nekada. Ja nudim ovu priču o momku koji se prvi put pojavio na britanskom takmičenju za talente. Dakle, evo nešto for you:
gorran gorran 20:33 12.11.2007

Re: ni traga od ironije

gorran gorran 11:08 11.11.2007

Samo sugestija

Vidim niko ne spominje jedno od najvažnijih transportnih sredstava.
A to je naravno vremeplov.
Ja sam istim putovao dva puta, i, šta da kažem. To su putovanja posle kojih ništa ne ostaje isto.
Ali, naravno, to zaslužuje posebnu temu. Valjda se zato i ne pominje ovde...

dunjica dunjica 11:57 11.11.2007

Re: Samo sugestija

Timecruisers



Vlasta Vlasta 21:08 11.11.2007

Re: Samo sugestija

Tema jeste kompleksa. Već sam negde gore pitala: gde bi išao da možeš da biraš?
Moj prvi izbor:
1. Neki klub u Čikagu ili NY u veme prohibicije.
2. Kraj sedamdesetih, NY, prvi punk koncerti.
3. Koncert L. Armstronga, tridesete, Nju Orleans
4. 20.jul 1969. sa Nil Arstongom pravim prve korake
5. Atlantida
6. Vavilon
7. Vreme današnje, Bora Bora
...
gorran gorran 22:20 11.11.2007

Re: Samo sugestija

Uh, pa tu ima baš puuuno uzbudljivih mogućnosti. Samo polako - mora da se "stane na loptu".
Najpre ću da skoknem u sutra, pročitam u novinama neke rezultate, pa ću da skoknem u juče i uplatim neke tikete. Onda se vraćam u sad i kuvam kafu. Kad je skuvam, onda ću da skoknem pet minuta unapred, da mi kafica bude "taman" (uvek me nerviralo kad opečem jezik vrućom kafom). Onda ću da srkućem kaficu i natenane razmislim o svemu. I napravim plan. Pa se vraćam da ga izložim...
Spadalo Spadalo 19:07 21.11.2007

Da li je važno stići ili...

Uvek je važnije ići nego stići.
Vlasta Vlasta 19:50 21.11.2007

Re: Da li je važno stići ili...

A nije ni frka ako loma zakasniš ))
Smorock Smorock 00:13 26.11.2007

:)

"Remember that happiness is a way of travel -- not a destination"

A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.
~Lao Tzu
Vlasta Vlasta 13:16 26.11.2007

Re: :)

Ma gde si ti nama bila Smorock? )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana