Politika

Porezi, demokratija i potpalublje B92

dali76 RSS / 07.11.2009. u 21:30

  

Svi mi, il' ogromna vecina imamo pravo glasa. Nejednakost postoji u nivou obrazovanja, nivou znanja, bogatstvu, pristupu medijima,  pristupu institucijama. Ova nejednakost  je sastavni dio realnosti i usprkos ovakvoj nejednakosti Robert Dohle u svom poznatom djelu "Who Govern" (Ko  vlada) zakljucio je da je politicka moc ili uticaj, suprotno kako mnogi misle, ipak  rasirena u politickom sistemu a ne koncentrisana u  malobrojnoj al' mocnoj eliti americkog drustva. Daklem sve fercera kako treba jer je politicka moc ipak pluralistickog a ne elitistickog karaktera. Od vremena ovog artikla proslo je vise od pola vijeka. U SAD se mnogo toga promjenilo. Rast  ekonomske nejednakosti je prilicno  konzistentan tokom ovih pedeset godina.

 Najbogatiji Ameri (0.1% ukupne populacije) imali su, prije pet decenija 3% ukupnog americkog bogastva. Danas su bogatiji za, ni manje ni vise, nego tri puta!!! Danas 0.1 Amerikanaca imaju 10% ukupnog americkog kapitala.

Kad pitate Amere da li svi mozemo biti isti svi ce reci da su svjesni realnosti da takva vrsta perfektnog egalitarizma ne postoji. No, svi ili ogromna vecina vjeruje da ovakav rapidan rast ekonomske nejednakosti ne vodi nicem dobrom. Manje vise ipak vjeruju u mneke realne egalitarne vrednosti  koje se eto ruse kao kula od karata u zadnjih pedeset godina. Ogromna vecina smatra da najbogatiji Amerikanci ne ucestvuju dovoljno u kolacu koji se zove "placamo porez".

Naivni posmatrac kad cita ovakvo misljenje javnog  mjenja ocekivao bi reakciju naroda i politicare koji ce ovakvo stanje staviti pod konntrolu. Onda sledi surprise!!

Ogromna vecina ljudi smatra da najbogatiji ne ucestvuju dovoljno u placanju poreza; s druge strane ta ista vecina podrzala je najveci drzavni projekat redistribucije bogastva od najnizeg sloja prema najbogatijim. Naime Bushova administracija u samo tri godine (2001-2003) usvojila je "tax cut "(umanjivanje poreza) program koji ce u sledecoj dekadi ostetiti drzavnu  kasu za 1.3 triliona dolara. Od tog  bogatog kolaca pogadjate ko ima koristi?

Top 1% najbogatijih dobice  porez umanjen za nevjerovatnih 25%. Sledeci krem elite iliti Top 4% uzivat ce kad vide da im se porez smanjio za 21%!!! Ostali smrtnici tj poreznici?  Nize rangirani po bogatstvu morace se zadovoljiti  sa duplo manje, tj. smanjivanje od cjelih 10%.

Sasvim bi bilo logicno da za ovakvo smanjivanje poreza glasaju oni kojima to odgovara, ali ne i oni kojima to, generalno gledano, uopste nije u interesu. Hello, manje para u proracunu- manje para za recimo uslugu koju vlada moze il' ne moze da priusti svojim gradjanima. Bogatima vladine usluge ne znace nista, a siromasni od svojih tri stotine dolara, koliko dobiju od povrata poreza, ne mogu bas mnogo. Od 12 Demokrata njih 11 je pomoglo da se ovaj predlog zakona usvoji!! Cek Demokrati su oni sto pomazu... razvitku  egalitarnog sistema? Da, 11 senatora u finansijskom odboru Senata je pomoglo da se ovaj predlog usvoji. Njih  nekoliko imali  su reizbor  sledece godine, ostali su i sami multimilioneri.

Dakle svjesni su da zbog svog reizbora nije pametno ne podrzati ovakav program.   Postoji nekoliko objasnjenja za ovaj paradoks da ogromna vecina ljudi  misle da bogatiji placaju malo u odnosu na druge a opet glasaju za  ovakve vladine mjere  koje omogucavaju  da bogatiji placaju jos manje.

Svako od nas kad  razmislja o smanjenju poreza prvo misli, o kome drugom, nego o sebi. Druga stvar 40% Amerikanaca nemaju bas mnogo informacija o poreskom sistemu.  Istrazivanja javnog mjenja ovo jasno i neumitno pokazuju. Dakle ova dva razloga, problem da se  sagleda "cost and benefits" te politicka neinformiranost objasnjavaju zasto vecina Amerikanaca glasa protiv sebe. Jedina dva Republikanska senatora su glasala protiv predloga umanjivanja poreza 2001. koji je jos vise produbio ekonomsku nejednakost  izmedju krema od elite i svih ostalih. Senator John McCain je izjavio da ne moze mirne savjesti glasati za takav predlog koji toliko beneficija salje na racun najbogatijih i sve to na ustrb svih ostalih. Paradoks,  ili vise ne, koliko neinformisanih, ali i siromasnih glasaca recimo Republikanske stranke su upravo podrzali ovakav predlog. Necu da pricam koliko su siromasniji od recimo Senatora Arizone koji je ovakav program nazvao ne fer upravo prema njima. S druge strane  neinformisani glasace Demokratske stranke (opet siromasni) ne mogu da svhate da program ide protiv njih bez obzira sto ce primiti svojih stotinjak dolara nazad. 

Svaka drzava mora imati svoj mit pisao je italijanski filozof Makijaveli. Amerika ih ima nekoliko. Jedan je prica o Americkom snu. San koga su ostvarili malobrojni, ali san tako ukorijenjen  da ogromna vecina smatra da je sadasnji status samo prelazna faza ili prva stepenica do elitnog mjesta americkog drustva. Niko se ne zeli boriti za ono mjesto koje mu je samo prelazna faza do svog americkog sna. Dzabe statistika, dzaba realnost. Lotto je ipak lotto i mogucnost uvijek postoji. John Locke, jedan od idejnih  tvoraca demokratije  koju danas poznajemo, prvi je poceo sa idejom da Bog voli vredne i vredni ce uvek imati sve vise i vise. Jes,  malo se kosi sa onom biblijskom "prije ce kamila kroz iglene usi nego  bogatas u raj", ali religija je, znamo to odavno, prilicnno fleksibilna  igracka.

Kad bi  grcki filozof Aristotel kojim cudom vaskrsao, i proveo samo mjesec dana proucavajuci US politicki sistem i to od kraja drugog svjetskog rata do danas, vjerovatno bi zakljucio: Nice job guys!!  Ovo je tipicna oligarhija ili ste na super autoputu da to postanete. Mozda bi mu cinici odgovorili da demokratiju izvozimo u ogromnim kolicinama pa je sve manje od iste ostalo nama. Niko ne vjeruje da svi mozemo biti isti u obrazovanju, znanju, bogatstvu, da svi mozemo pisati blog, da  svi imamo jednake pristupe medijima, ali ukoliko se ovakve nejednakosti pocnu rapidno i drasticno uvecavati jesmo li sigurni da idemo putem koji smo zvanicno trasirali; putem ka boljem demokratskom drustvu. Ako smo vec naucili laskati sebi o demokratiji onda hajmo bar da je  nazovemo  kao sto je to uradio professor Larry Bartel s Princeton univerziteta. On je svoju knjigu (objavljena prosle godine) naslovio  " Unequal Democracy".

Kao neko ko je i sam potekao iz potpalublja ovaj tekst posvecujem svim onim cija se rijec (u vidu bloga), od jucer ugasila. Pozivam ih da ne odustanu  od pisanja. I komentari su izuzetno vazan dio bloga. Urednistvo  bloga sa druge strane pozivam da razmisli i nadje nacina (svijestan sam da nije lako), da se omoguci potpalublju da opet ozivi.

Put ka oligarhiji je ravan, prostran, bez krivina, sa sasvim dovoljno traka. Put ka demokratiji je ipak nesto drugo. Trazi vise napora, trazi zrtve... Ako  pocnemo zrtvovati    ravnopravnost tako sto cemo  dramaticno povecavati nejednakost eto nas na autoputu.



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:49 07.11.2009

_)(*&^%$#@!!(__+

dali76 dali76 23:11 07.11.2009

Re: _)(*&^%$#@!!(__+

e Kralju pa sto ne napisa koju..izgubi povecalo ovih dana (sad smile)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:22 08.11.2009

Re: _)(*&^%$#@!!(__+

dali76
e Kralju pa sto ne napisa koju..izgubi povecalo ovih dana (sad smile)

Jes, da napišem pa da odletim ispod potpalublja. Iskustvo baci čoveka u truli kompromis
miloradkakmar miloradkakmar 22:01 07.11.2009

Svi

smo potekli iz potpalublja.
Niko se nije rodio bogat.
Odličan tekst.
dali76 dali76 23:15 07.11.2009

Re: Svi

ti s Miloade zasigurno jedan od onih koji je svoje mjesto ovdje zasluzio vise nego odlicnim komentarima..Mada ne mogu zanemariti da su i tvoji blogovi doprinjeli da si tu gdje jesi...Ako ukinemo blogove ukidamo mogucnost da drugi dobiju sansu.
Hvala sto si svratio.
loader loader 02:06 08.11.2009

Re: Svi

Ovde je nekoliko veoma inspirativnih konstatacija.
dali76 dali76 03:18 08.11.2009

Re: Svi

jesmo li se mi onomad razisli oko problema Kosovski mit?Kako se rijesiti mitova?Nisam za zabranu jer je efekat suprotan...sta drugo
ines08 ines08 22:59 07.11.2009

i porezi, i demokratija, i blog

Običnom građaninu, bio on Amerikanac ili Srbin, mnogo više znači njegovih 100 dolara nazad, i ne obazire se mnogo što će bogati biti još bogatiji. Ali, treba ovakve stvari da zna, treba da zna da koliko takav sistem smanjenja poreza donosi njemu, a koliko bogatima.
Tako isto smatram da i mi, obični blogeri iz potpalublja, treba da znamo zašto nam je ukinuta opcija pisanja tekstova, zašto smo kažnjeni, šta s tim dobija blog b92, a šta blogeri.
Toliko je toga rečeno ovih dana od strane blogera da nema svrhe ponavljati. Svi smo imali podjednake šanse da pišemo, da budemo čitani, komentarisani, dobijali preporuke i bilo je lepo. S ovim potezom ne gubimo sami mi koji smo pisali u tzv potpalublju, gubi i sam blog b92. Ja se iskreno nadam da je uredništvo svesno toga i da je sve ovo privremeno. Komentarisanje bez prava objavljivanja tekstova meni uopšte ne deluje privlačno, a kako sam videla ni mnogim drugim blogerima.
dali76 dali76 23:24 07.11.2009

Re: i porezi, i demokratija, i blog

tih sto dolara mu nece biti dosta za recimo doktora. Drzava sa druge strane je nemocna da pomogne bilo kome bez novca.Slazem se da treba da se izmeri i izvaze sta gubimo a sta dobijamo bez potpalublja. Ja mislim da gubimo mnogo vise. Bilo je odista svakakvih tekstova u potpalublju,ali obrisati sve je pogresno.Mnogo je bilo i previse dobrih blogera da bi se sve otkazalo.
Potpalublje je imalo ulogu konkurencije i na neki nacin primoravalo nas ovdje da pisemo bolje.
Razumijem da se komenterisanje sad cini manje privlacnim, ali mislim da je potrebno ostati.
Veliki pozdrav Ines.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:28 07.11.2009

zanimljivo

dali kao i uvek.
Vise od godinu dana sam citala blogove pre nego sto sam se registrovala. Nisam ni sanjala da cu ikada napisati nesto, ali desilo se. Neko pise jednom u nekoliko meseci a neki su pisali i nekoliko postova za jedan dan. Zato mi je i bilo ovde interesantno. Mogucnosti uvek ima, nadje se. Blogging4 Change je jedna od njih.
Veliki pozdrav .
dali76 dali76 00:09 08.11.2009

Re: zanimljivo

totalno se razumijemo. Ono o cemu pises i ti i Ines je sasvim ljudski razumljivo. Bojim se da ce blog zbog nepostojanja te opcije izgubiti mnogo.Mnogo vise od onog sto dobija. Sta dobija? nisam siguran.
maricacarica maricacarica 23:30 07.11.2009

Evo i kod nas

se već sprema da se oporezuju luksuzne lokacije po Bg... Naročito Vračar. Nadam se da će i političare koji tamo imaju stanove na taštino ime takođe da potkače. Što se naših pisanja tiče - pa ne dao Bog da neko napiše nešto što se razlikuje.... od ostalih tikava. Svi treba u istu tikvu da duvamo.... Čak su i komentare počeli da brišu, iako su potkrepljeni dokazima....
dali76 dali76 00:01 08.11.2009

Re: Evo i kod nas

ovdje se porez ukida...Svima je ,na prvu ruku, super, a gubitnici su upravo oni kojima se nema sto ni ukinuti. Sad ,eto u Srbiji dizu poreze koliko ja razumem poreze na luksuz. Mislim da to ne bi trebao biti problem vec da se radi o tome sta jeste luksuz?
Ima mnogo ljudi koji imaju stanove na atraktivnim mjestima. Nisu ih kupili vec jednostavno nasljedili. Moze li to podpasti pod luksuz?Ne znam.
mladen.mladen mladen.mladen 23:52 07.11.2009

pa gde si moj Glasu Amerike!

Dosao iz potpalublja? A kako je glas amerike odmah dobio VIP? dakle malo je falilo da moram da citam samo glas amerike, a Glas Amerike da ne znam ni da postoji? huh! ne znam da li je ovo olaksanje sad ili veca jeza od svega sto odozdo jos moze da izadje! a izgleda nece u skorije vreme...
dali76 dali76 00:12 08.11.2009

Re: pa gde si moj Glasu Amerike!

Neko je morao iz potpalublja. VIP glas daakako ima prednost. Njima nije potrebno potpalublje.Mi, iz redova plebsa smo imali tu opciju.
I RTS je vidis dosao preskocivsi potpalublje.
mladen.mladen mladen.mladen 00:16 08.11.2009

Re: pa gde si moj Glasu Amerike!

sva sreca pa je ne koristi preterano!! ,))))
dali76 dali76 00:29 08.11.2009

Re: pa gde si moj Glasu Amerike!

ko ja? Il RTS?(SMILE)...
voice of America se daleko cuje. Politicari glas naroda isto slusaju samo sto ga bas i ne informisu.
Neka ja nemam al sam Republikanac pa mi i ne treba !!
Zanimljivi su mi recimo kongresmeni koji su tako zustro protiv drzavnog osiguranja dok im u isto vreme ne smeta sto sami imaju to drzavno zdravstveno osiguranje.
Pa ako si protiv neceg pokazi ti prvi pa se odrekni ,al jok...
Svasta od mene jos cu pomisliti kako su nam politicari hipokrite.
opetnaistommestu opetnaistommestu 01:38 08.11.2009

Dali, želim nešto da ti kažem.

Dali, želim da ti kažem da već duže vreme pratim tvoj blog i zadovoljstvo je čitati tvoje tekstove. Odmereni, jasni i uvek, uvek sa veoma snažnom poentom. Uživam svaki put čitajući te jer se osećam kao student predavačem. Hvala ti na objavljenim tekstovima i na neki način mi je žao što te nikad neću upoznati i imati dijalog sa tobom. Ipak, ostaje blog. Veliki pozdrav!

Sale
dali76 dali76 03:16 08.11.2009

Re: Dali, želim nešto da ti kažem.

Odista hvala na ovim rijecima. Ima dosta dobrih tekstova na ovom blogu. Naravno uvijek je tezze govoriti o svojim,al zao mi je sto vise ne mogu citati dobre tekstove kad odem na moju VIP listu.
Hvala sto si se javio i eto nadam se da ces uzeti vremena i za komentar na temu.
Veliki pozdrav i dobro dosao
Blade Runner Blade Runner 03:18 08.11.2009

Većina ljudi

biće zadovoljna smanjenjem poreza od 10%. Velika slika im nije bitna. Samo trenutni efekti. Nisu samo ameri takvi, tako je svuda.
Što se potapanja potpalublja tiče, većina blogera će verovatno ostati ovde kao komentatori, ali jedna bitna lekcija je naučena: Kao i u ostalim sferama ljudskog života i u blogovanju se demokratija prostire samo dotle dokle finansije dozvoljavaju
dali76 dali76 09:34 08.11.2009

Re: Većina ljudi

nadam se da ce videti "veliku sliku" oni kojima je to u interesu moj prijatelju.
nivano nivano 13:13 08.11.2009

a lobiranje??

meni je uvijek cudno to lobiranje...posebno kako ovdje na balkanu svi traze lobiste u US kongresu i senatu...a mislim da i cijeli svijet tako radi....pa ko da vise, takav ce i zakon biti ili neka deklaracija....ili ce ljudi imati takvo zdravstvo ili poreski sustav

sve mi se to cini kao legalna korupcija....slicno mi je s spekulacijama na burzi

kopirao sam ovu definiciju, mada to je samo definicija

Lobiranje je izraz koji u najširem smislu označava aktivnosti kojima se neka organizacija, najčešće država, nastoji uvjeriti da prihvati određenu politiku.
U užem smislu lobiranje znači profesionalnu aktivnost usmjerenu u cilju utjecaja na državne organe, najčešće parlament i druga zakonodavna tijela. Profesionalci koji se bave tim poslom se nazivaju lobistima.
LOBIRANJE = UMIJEĆE UVJERAVANJA

pozdrav
nivano nivano 13:20 08.11.2009

Re: a lobiranje??

zaboravih, jos jedan odlican tekst dali!!!
dali76 dali76 16:20 08.11.2009

Re: a lobiranje??

Lobiranje jeste izuzetno vazan segment US politike. Mnogi bi rekli vazan problem US politike. Danasnji predsednik je tokom proslogodisnje presednicke kampanje pominjao u prilicno negativnom kontekstu “lobiste iz Washingtona”.
Kao sto si I sam rekao lobiranje postoji na vise nivoa; Dva su bitna I zanimljiva.
Lobiranje tkzv interest grupa kao recimo mocna AMA(American medical association) smatra se jednom,a ako ne I najmocnijom lobistickom grupom koja stiti interes lijekara…
Drugi nivo je lobiranje stranih drzava.
Kao sto jednom napisah K. Albanci su shvatili da je vaznije imati lobistu u Washingtonu nego ambasadora u New York/u.
Postoje kritike ovakvog sistema gdje se dozvoljava da se fakticki politicka moc I uticaj stranih drzava koristi u kreiranju aemericke spoljne politike.
Mnogi bi se slozili sa tobom glede ovog prvog levela lobiranja u Kongresu I nazvali to legalnom korupcijom.
Izbornne Kampanje su sve skuplje. Samim tim lobisti sve jaci.

Veliki pozdrav zemo
omega68 omega68 14:45 08.11.2009

preporuka

žurim na slavu pa nemam vremena da te hvalim
dali76 dali76 16:23 08.11.2009

Re: preporuka

e ja od hvale vise volim slave
kolace raznorazne, napitke, mesa,jela , sve sto ide..
znaci ponesi stogod ...smile
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:25 08.11.2009

Zabluda, kao i mnoge druge

demokratija je, ipak, zabluda i filozofije i plebsa. misim da je krajnje vreme da se smisli nešto novo.
uzdam se u tebe, dali.
mashha mashha 19:05 08.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

Ne mogu da odolim, moram opet da citiram Bukovskog- The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don't have to waste your time voting.
Pozz iz potpalublja (ili kako se već zove ovaj čardak ni na nebu ni na zemlji gde trenutno borave komentatori) :)
dali76 dali76 05:25 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

Vidis ti Vojislave sta uradi. Kako si inspiriso I probudio Mashhu. sad ne ona ne vjeruje u demokratiju,a na mladima svijet ostaje.

Sto se tice zabluda ..hm sad ne znam koja ti je veca ova o demokratiji ili ta sto se uzdas u mene :)))

dali76 dali76 05:58 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

Zloupotreba religije se desila bezbroj puta. Jel nam to dovoljno da zakljucimo:boga nema!
Hm, nekima jeste.
Zloupotreba demokratije je konstantna. Jel nam ovo dovoljnno da zakljucimo: demokratije nema?
Nisam siguran…..
Problem je,po mom misljenju, pristup ka demokratiji.
Demokratija nije patent,nit grcki nit rimski a ni americki.
Demokratija je ideja. Prilicno Ziva biljcica , a opet ne presadjuje se sa Capitol hill/a u iracku pustinju.
Lako je krennuti nazad dok su koraci napred bas nekad teski.
Ako se ne odrzava uvene. Trazi budnost trazi odgovornost svih..trazi toliko toga da pomislis da je prosto nemoguca….
Al ko sto veli jedan beogradski grafit :
JNA: vazno je ucestvovati


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:27 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

mashha
Ne mogu da odolim, moram opet da citiram Bukovskog- The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don't have to waste your time voting.

Ni ja ne mogu da odolim, evo malo Kucija:

U doba kraljeva, podaniku se govorilo: Nekad si bio podanik Kralja A, sada je Kralj A mrtav i - gle čuda! – ti si podanik Kralja B. Onda je stigla demokratija, pa je podaniku ponuđen izbor: Da li ti (kolektivno) želiš da nad tobom vlada Građanin A ili Građanin B?

Običan čovek rado bi rekao: Ponešto od A i ponešto od B, a u drugim prilikama ni A ni B već nešto sasvim drugačije. Država odmahuje glavom. Moraš izabrati, kaže država: A ili B.

Kao što bi u doba kraljeva naivno bilo misliti da će kraljev sin prvenac biti najsposbniji za vladanje, tako je i u našem dobu naivno misliti da će demokratski izabran vladar ujedno biti i najsposbniji
.
mashha

Pozz iz potpalublja (ili kako se već zove ovaj čardak ni na nebu ni na zemlji gde trenutno borave komentatori) :)


Čistilište? :))
dali76 dali76 07:05 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

Kazu nema demokratije bez demokratskih izbora. Onda skapiras da su izbori problem.Politicari postanu populisti samo da bih ih narod izabrao. Onda skapiras pa problem je u narodu?
Ako pak ne dozvolis svima da glasaju nisi demokrata.
zacaran krug.
dunja73 dunja73 12:44 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

zacaran krug.


Iz ovoga kruga se izlazi , samo i samo
uz pomoc mozga i deset prstiju , a vi kako god ´ ocete...
ddsonik ddsonik 14:06 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

Demokratija, kao ideja ili ideologija, moze da funkcionise u istoj meri kao i ostale (po mom misljenju utopisticke) ideje - u strogo ogranicenim uslovima i sa strogo definisanim narodom. Nesto kao veliki deo fizickih zakona - u laboratorijskim uslovima. Kako je sve tako kako jeste, dobro da uopste bilo koje drustvo i funkcionise. Da je nepravedno - da li je o tome potrebno diskutovati, stvarno ne znam.
A zahtevati od vecine disciplinu, pozrtvovanje, razum na kraju krajeva, je takodje utopija. No, predavati se ne dolazi u obzir
Odlican tekst, mnogo vam hvala
puno pozdrava
Dusan
dali76 dali76 18:19 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

2/3 Amerikanaca vjeruje da samo hardwork I koja stepenica gore im fali do ostvarenja americkog sna.
Individualnost bez solidarnosti moja Dunja jeste problem.
S druge strane razumijem da bez rada I mozga nema srece. Problem je kad se uslovi tj sanse drasticno okrenu samo prema jednim.
Ljudi,ovdje u SAD, misled a su siromasni nneradnici ,ljeni,sami krivi za svoju sudbinu.
Brojke ipak pokazuju drugacije.
Eto recimo vecina,po statistici siromasnih ,ustvari radi.
Znaci li to da njihovi prsti I mozak ipak ne rade dovoljno?
Ja mislim da ne.
dali76 dali76 18:25 09.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

Hvala vama Dusane sto ste svratili.
Savrsen covjek kao i savrsena demokratija mogu samo izaci iz laboratorije.
Stoga ste u pravu da ne treba odustajati od stremljenja ka boljem.
mashha mashha 01:33 10.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

dali76
Vidis ti Vojislave sta uradi. Kako si inspiriso I probudio Mashhu. sad ne ona ne vjeruje u demokratiju,a na mladima svijet ostaje.

Ma ja se samo šalim (a gde su mladi, tu je i šala) :) A svaka šala je pola istine... hm, da li to onda znači 2 šale= cela istina? Hmm... :))
dali76 dali76 10:50 10.11.2009

Re: Zabluda, kao i mnoge druge

masho masho ne shali se dva put
taube taube 04:14 10.11.2009

,

hvala dali na ovom tekstu, još jednom si dokazao svoju demokratičnost i veličinu uma i duha
dali76 dali76 10:51 10.11.2009

Re: ,

hvala...
Jel pocela skola?
taube taube 12:10 10.11.2009

Re: ,

dali76
hvala... Jel pocela skola?

NE, STALNO NAM PRODUŽUJU RASPUST ZBOG NAJNOVIJEG GRIPA
amika amika 19:19 11.11.2009

Greška! •Nemate dozvolu za pisanje teksta

To je odgovor koji dobijete kad pokušate da izmenite - dopunite - zamenite raniji tekst.

Greška!
•Nemate dozvolu za pisanje teksta.

Tekstovi su mi cenzurisani, skraćivani, neobjavljivani i prećutkivani, ali ovo je PRVI PUT da mi neko zabranjuje da pišem.

Naravno, misli se na Blog B-92, ali je formilacija takva da izaziva sumnju: A šta ako to predje u naviku, u rutinski odgovor - formulu koji počinje da znači mnogo više nego što se želelo tom prvom, nespretnom formulacijom?

Gospodo, koja zabranjujete pisanje, prvo naučite da pišete!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana