Društvo| In memoriam| Region| Život

Poslednja plovidba Marka Pola

Jelena Gall RSS / 09.11.2009. u 22:41

Hrvat Marko Polo rodio se 1972. u Francuskoj i, kada ga je godinu dana kasnije usvojilo jedno norveško brodogradilište, dobio je ime Peter Wessel. Kidnapovali su ga Holanđani 1984. i preimenovali ga u Zeelanda, a kada je godinu dana kasnije pripao firmi Stena Line, dobio je ime Stena Nordica. Konačno, 1988. godine usvaja ga Jadrolinija i daje mu ime Marko Polo - po onom čuvenom možda Hrvatu, koji je davne 1254. godine možda rođen u Korčuli (gde može da se obiđe njegova možda rodna kuća), imao nesporno državljanstvo Mletačke Republike i...

Ali, taj deo priče o prethodniku Kolumba i ostalih belosvetskih plovećih mondijalista znate napamet.

Gigantski trajekt Marko Polo plovio je poslednjih godina na relaciji Rijeka-Split-Stari Grad(Hvar)-Korčula-Dubrovnik-Bari. Prevozio je oko 1000 osoba i 270 automobila. 24. jula 2009. prvi je bacio vez u riječkom Molu longu, novoizgrađenom pristaništu za putničke brodove. Kapetan broda, Ante Granić, bio je toga jutra zadovoljan novom rivom, a švajcarsko-srpska obitelj Gall stala je istoga dana oko 18h u red za ukrcavanje na brod, oduševljena ne samo rivom, nego i Rijekom, brodogradilištem, da li treba dodati - morem, a i brodinom koju je osmatrala iz mravlje perspektive.
Ko nikad nije bio na ovolikom brodu, a gledao je „Titanik" - asocijacije su neizbežne. Stanete na rivi pred ukotvljenog Marka i uzdahnete, koliki li je tek bio Titanik?! Marko Polo je stari, negovani, bezbroj puta prefarbavani prostrani lepotan na kojem se spava u kabinama za dobre, bolje i najbolje goste, ali i po hodnicima, stepenišnim odmorištima ili na palubi, a kad udare sunce i vetar na otvorenom moru, svi bez obzira na platežne sposobnosti grabe najbolje zaštićena mesta na palubi.

U svojoj 36-godišnjoj istoriji Marko Polo je imao čast da preveze i nekoliko VIP-putnika. Najznačajniji među njima bili su svakako:

Papa Jovan Pavle II
Papa Jovan Pavle II
  i  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada se, posle večeri u Rijeci, ponoći u Splitu, jutra na Hvaru, oko podneva narednog dana iskrcate s Marka Pola u Korčuli, obiđete to možda rodno mesto možda Hrvata Marka Pola, naviknete na maslinovo ulje koje se, logično, zove Marc O'Polo, primetite da su sandale vašeg sina, kupljene dva meseca ranije u Cirihu, marke - Marc O'Polo, iznebuha shvatite da i pletena tašna kupljena pre tri godine takođe u Cirihu ima etiketu na kojoj piše - Marc O'Polo... Pa, ako ste sujeverni, pomislićete na prst sudbine. A ako niste, radovaće vas niz slučajnosti o kojem je teško razmišljati drugačije nego kao o prividu zakonitosti. I neizbežno ćete razmišljati o sledećem putu.
----


24. oktobar 2009:

„Noćas oko 2 sata na otočiću Situ, na granici zadarskog i šibenskog arhipelaga, nasukao se veliki putnički brod ‚Marko Polo‘ na kojem je u tom trenutku bilo 105 osoba i 18 vozila."


6. novembar 2009:



8. novembar 2009:

„‘Marku Polu‘, objašnjavaju, zbog havarije je suspendirana svjedodžba klase potrebna za plovidbu, a ona mu ionako ističe u listopadu 2010. godine i teško bi je dobio bez velikih ulaganja da do nesreće nije ni došlo. Kako mu predviđaju, ‚Marko Polo‘ će se sa Sita otisnuti na posljednju plovidbu, onu put rezališta gdje će ga se prodati u staro željezo."


9. novembar 2009:

„Nakon više od tjedan dana mučenja, Jadrolinija se danas konačno oglasila priopćenjem u kojem odbacuje medijska nagađanja da će trajekt Marko Polo koji se prije više od dva tjedna nasukao na stijene otočića Sit završiti u rezalištu.
U priopćenju navode kako im je plan u potpunosti sanirati oštećenja kako bi Marko Polo i nakon 2010. godine prevozio isti broj putnika i vozila. S Jadranskim pomorskim servisom sklopili su ugovor kojim se predviđa primopredaja trajekta brodogradilištu Mali Lošinj 20. studenoga 2009."


----
Možda... možda... Možda će Marko Polo ploviti dalje, morem ili večnim lovištima, ili se prizemiti i upetljati u financijskim pomorskim mrežama - ko zna koja priča će iznova potvrditi da nema ničeg fantastičnijeg od nasukane stvarnosti.
A meni, posle one julske „noći skuplje vijeka", i dalje ostaje opcija koja, kažu svi pravi ribari kad se daju u svoja ribanja i ribarska prigovaranja, vredi više od svakoga broda - Šjor Rokova barka.

 

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 23:00 09.11.2009

a Vasa?

Vasa više nikad neće zaploviti. Vasa je otplovio svojih 2km, prevrnuo se i potonuo i povukao za sobom između 30 i 50 (mada mislim da sam negde pročitao i cifru od 120) ljudi.

Tužna priča o Vasi je paradigma svih mnogo-se-'telo-mnogo-se-započelo-i-neslavno-propalo projekata. Treba li reći da je priča o Vasi jedna od omiljenih priča svih softveraša?

Battleship Vasa

Vrlo, vrlo poučno.
Jelena Gall Jelena Gall 23:45 09.11.2009

Re: a Vasa?

O, Vasa je nešto drugo, grandiozna priča s ugrađenom fatalnom greškom (utoliko sličnost sa Titanikom).
Zapravo, sudbina Marka Pola gotovo je sarkastično povezana sa pričom o Vasi i Titaniku - Marko Polo se nasukao jer je posada spavala, tj. nije na vreme promenila kurs broda, a spekuliše se i da je kapetan bio pijan. Ako se to potvrdi, Marko Polo se udavio u blatu javašluka.
Milan Novković Milan Novković 23:59 09.11.2009

Re: a Vasa?

Tužna priča o Vasi je paradigma svih mnogo-se-'telo-mnogo-se-započelo-i-neslavno-propalo projekata. Treba li reći da je priča o Vasi jedna od omiljenih priča svih softveraša?

Meni su još uvek "najbesmrtnije" reči iz Carnegie-Mellon University CMM-a (Capability Maturity Model) gde je organizaciona zrelost izmerena kao CMM 1, koju svi imamo, ona gde je za uspešno završavanje bilo kakvog posla potreban herojski napor svih zaposlenih
krkar krkar 05:53 10.11.2009

Nije poslednja

Zapravo, sudbina Marka Pola gotovo je sarkastično povezana sa pričom o Vasi i Titaniku - Marko Polo se nasukao jer je posada spavala, tj. nije na vreme promenila kurs broda, a spekuliše se i da je kapetan bio pijan. Ako se to potvrdi, Marko Polo se udavio u blatu javašluka.



Polako, polako! Nema veze ni sa Vasom ni sa Titanikom, oba su potonula zbog loše konstrukcije. Marko Polo je ovo lepo podneo i dokazao da je dobro konstruisan.

A ni kapetana ne treba optuživati, on nema nikakve veze sa nasukavanjem niti je za nasukavanje kriv.

Tradicionalno, vekovima su dežurstva na brodu, gvardije, podeljene na sledeći način:

08-12 i 20-24 Treći oficir palube.
00-04 i 12-16 Drugi oficir palube
04-08 i 16-20 Prvi oficir palube

Kapetan nema određene gvardije ali ima obavezu da bude na mostu tokom svakog uplovljavanja, isplovljavanja, manevrisanja svake vrste, prolazaka kroz uske kanale, svaki put kad se koristi lučki pilot, u svim potencijalno opasnim situacijama, po smanjenoj vidljivosti. Oficiri palube licencirani su i kavlifikovani da samostalno vode brod. Osim dežurnog oficira na mostu je u gvardiji i kormilar a po potrebi mogu se uzeti i dodatni kvalifikovani mornari za osmatrače.

MP je plovio na sasvim uobičajenoj ruti kojom godišnje prođe najmanje 80-100 puta i to jednostavno nije smelo da mu se desi. Ali ko zna šta je bilo, u svakom slučaju sigurno je da je zatajio ljudski faktor. Ili neko nije prebacio autopilot na vreme, ili nije bio na mostu, ili nije bio trezan... Svakako je odgovoran sekondo (drugi oficir). Je li i kriv znaće se posle istrage.

Novine, po običaju, prenose gomile poluinformacija i nagađanja nestručnih novinara.

Brodu jeste povučena klasa. To se u ovako ozbiljnim nesrećama radi po automatizmu. Klasa nije ništa drugo nego saobraćajna dozvola, potvrda da je brod prošao tehnički pregled i da do određenog dana ima pravo plovidbe na određenom akvatoriju i pod određenim uslovima. Velika havarija dovodi do automatskog povlačenja klase. A to što mu klasa ističe 2010. nije ništa katastrofalno - ići će na redovni pregled kod ovlašćenih inspektora HRB (Hrvatskog registra brodova) - tačnije oni će doći na brod - i pregledati ga i izdati klasu ili dati primedbe i uslove za obnavljanje klase.

Iako ima skoro 40 godina Marko Polo je sasvim pristojan brod i dobro održavan (Jadrolinija tradicionalno dobro održava brodove) i nema razloga da ne plovi još dugo. Liburnija, nešto manja od Marka Pola, prvi namenski građeni dužobalni trajekt u ex-YU, građena je 1965 i još uvek bez problema dobija klasu jer je u odličnom stanju.
Jelena Gall Jelena Gall 07:29 10.11.2009

Re: Nije poslednja

Polako, polako! Nema veze ni sa Vasom ni sa Titanikom, oba su potonula zbog loše konstrukcije.

pa upravo to i ja kazem. ako se pravi veza, ona moze u svakom aspektu da bude samo sarkasticna, odnosno u najboljem slucaju tek asocijativna.

ovo o kapetanu i oficirima sam videla po stampi, razumem da kapetan nije kriv, ali s obzirom da je odgovoran za kretanje broda tesko da ce mu ici u prilog ako se ispostavi da je on (i/ili drugi clanovi posade koji su upravljali brodom) bio pijan. no, kazem - spekulacije.
kako god, nasukavanje je tek posledica dremanja na poslu, sto je mozda sreca za brod (upravo zato sto nije spektakularno potonuo, naravno!), ali sramota za posadu.
A to što mu klasa ističe 2010. nije ništa katastrofalno - ići će na redovni pregled kod ovlašćenih inspektora HRB (Hrvatskog registra brodova) - tačnije oni će doći na brod - i pregledati ga i izdati klasu ili dati primedbe i uslove za obnavljanje klase.

e, to je u odlomku koji sam citirala iz novog lista drugacije intonirano. juce je, videli smo, jadrolinija saopstila da ce brod biti popravljen i ploviti dalje. nadam se da hoce!
aleksandarz92 aleksandarz92 09:39 10.11.2009

Re: Nije poslednja

Iako ima skoro 40 godina Marko Polo je sasvim pristojan brod i dobro održavan (Jadrolinija tradicionalno dobro održava brodove) i nema razloga da ne plovi još dugo. Liburnija, nešto manja od Marka Pola, prvi namenski građeni dužobalni trajekt u ex-YU, građena je 1965 i još uvek bez problema dobija klasu jer je u odličnom stanju.


Po Dunavu još plove brodovi napravljeni 50-ih godina, a ne bi me čudilo da je prosek godina svih brodova po Dunavu tu negde oko godina Marca Pola. To za brodove i nisu neke baš preterano velike godine.
Slučajno znam(?) da je najmladji brod sa srpkom zastavom star sedam, a drugi najmladji 21 godinu.
krkar krkar 13:06 10.11.2009

Re: Nije poslednja

ovo o kapetanu i oficirima sam videla po stampi, razumem da kapetan nije kriv, ali s obzirom da je odgovoran za kretanje broda tesko da ce mu ici u prilog ako se ispostavi da je on (i/ili drugi clanovi posade koji su upravljali brodom) bio pijan. no, kazem - spekulacije.
kako god, nasukavanje je tek posledica dremanja na poslu, sto je mozda sreca za brod (upravo zato sto nije spektakularno potonuo, naravno!), ali sramota za posadu.


Kapetan je uvek kapetan broda koji se nasukao, iako on u ovom slučaju nema nikakvu direktnu odgovornost. Uslovi za plovidbu bili su odlični, vidljivost dobra, more relativno mirno, saobraćaj niskog intenziteta. Brod je plovio uobičajenom rutom.

Sekondo će teško da se izvuče. Kriv je da krivlji ne može biti. Na mestu gde se nasukao plovni kanal je širo od milje ipo a on nije išao sredinom nego sasvim desno. Desnim propelerom udario je u označeni škoj Balabra koji ima svetionik vidljivosti 7 milja, ti je oštetio propeler (otpala 3 kraka od 4) a verovatno i kormilo. Onda je brod samo nastavio i najahao na Sit.

Preko 80% nesreća u pomorstvu uzrokovano je ljudskim faktorom a od njih je u 70% slučajeva kriv umor.

Jadrolinija dosta plovi pa se ponekad i nasuče. Tako se 1995. Ivan Zajc nasukao na poznatu hrid kod Drvenika. Jedno od najspektakularnijih nasukavanja bilo je proleterkino najahivanje na hrid Misine kod Murtera 9. 12.1969:





Prastara Proleterka, koja je tada već bila zrela za penziju zbog tehnološke zastarelosti (građena 1913, potopljena 1941, izvađena 1952, rekonstruisana i porinuta 1955) posle ovoga je izrezana u Sv. Kaju.

Jelena Gall Jelena Gall 11:10 11.11.2009

Re: Nije poslednja

građena 1913, potopljena 1941, izvađena 1952, rekonstruisana i porinuta 1955

brod je 28 godina lezao pod vodom, i onda ga izvadili, popravili i dali ponovo u plovidbu?! fantasticno. onda marko polo zaista ima da plovi jos deceniju, ako ga konacno odsukaju i poprave.
krkar krkar 11:37 11.11.2009

Re: Nije poslednja

Jelena Gall
građena 1913, potopljena 1941, izvađena 1952, rekonstruisana i porinuta 1955brod je 28 godina lezao pod vodom, i onda ga izvadili, popravili i dali ponovo u plovidbu?! fantasticno. onda marko polo zaista ima da plovi jos deceniju, ako ga konacno odsukaju i poprave.


Sreča tvoja što ne zarađuješ za hleb matematikom

Brod je bio pod vodom 11 godina. Kad su ga izvadili ustanovili su da je parna mašina, 8 cilindara sa trostrukom ekspanzijom, najfiniji i najskuplji deo broda (koji se u zemlji nije proizvodio) u takvom stanju da se može popraviti. Centralnu sekciju dužine 55m su zadržali, stari pramac i krmu bacili i napravili nove i napravili potpuno novo nadgrađe (sve od palube na gore) i to od aluminijuma. Tako od starog Karađorđa ispade sasvim dobra i upotrebljiva partizanka.

Na početku bilo OVO


pa mu se 1931. u sudaru desilo OVO


i popraviše ga i malo rekonstruisaše i napraviše OVO


pa je onda potonuo i ležao na dnu 11 godina i na kraju ispade OVO



Brodovi su ti čudo!
Jelena Gall Jelena Gall 13:16 11.11.2009

Re: Nije poslednja

Sreča tvoja što ne zarađuješ za hleb matematikom
:)))))))))))))))))))
ja prebrojala one godine pre potopljavanja, kukala mi majka, od 1913. do 41. :)

al imam ideju za tebe: vec kad toliko zanimljivog znas o brodovima, a suska se malo-malo o evtl. kupovini luke bar - hajde ti napisi nesto o tome (evo, ja bih volela i malo o istoriji luke, brodovima, svemu), a ja cu da postiram.
krkar krkar 11:29 12.11.2009

Re: Nije poslednja

al imam ideju za tebe: vec kad toliko zanimljivog znas o brodovima, a suska se malo-malo o evtl. kupovini luke bar - hajde ti napisi nesto o tome (evo, ja bih volela i malo o istoriji luke, brodovima, svemu), a ja cu da postiram.


Kome, bre? Vidiš da ovo niko ne čita.
margos margos 12:24 12.11.2009

Re: Nije poslednja

Vidiš da ovo niko ne čita.

Pa gledamo slike, malo li je.... :)
krkar krkar 14:10 12.11.2009

Re: Nije poslednja

margos
Vidiš da ovo niko ne čita.Pa gledamo slike, malo li je.... :)



OndaK da pišem slikovnicu?
Jelena Gall Jelena Gall 15:16 12.11.2009

Re: Nije poslednja

krkar
margos
Vidiš da ovo niko ne čita.Pa gledamo slike, malo li je.... :)



OndaK da pišem slikovnicu?

jesmo mi niko? :)

sem toga, otkud ti ideja da se pisanije (garnirano lepim fotkama) o luci bar ne bi citalo? he-he. sem toga... ajd dobro, mrzi me da se nastavljam

nego, evo novosti povodom marka pola, krkar je sigurno vec video:

Podignut optužni prijedlog protiv zapovjednika, drugog časnika i dvojice kormilara "Marka Pola"

INSPEKTOR sigurnosti plovidbe podnio je protiv zapovjednika Jadrolinijinog broda Marko Polo, drugog časnika palube te dvojice kormilara optužni prijedlog Vijeću za prekršaje Lučke kapetanije Šibenik, zbog toga što je došlo do propusta u vođenju navigacije koji su 24. listopada u 1.59 sati doveli do nasukavanja broda na sjeverozapadnu stranu otoka Sita.

Kako je izvijestilo Ministarstvo mora, prometna i infrastrukture, cjelovita dokumentacija je dostavljena nadležnom Državnom odvjetništvu u Šibeniku te kriminalističkom odjelu Policijske postaje Šibenik. Prema Pomorskom zakoniku, predviđena je novčana kazna za drugog časnika palube i dvojicu kormilara u rasponu od 1.000 do 30.000 kuna, a za zapovjednika broda u rasponu od 2.000 do 15.000 kuna, o čemu će odlučiti Vijeće za prekršaje LK Šibenik. Također, Pomorskim zakonikom je propisano da se uz novčane kazne zapovjedniku broda i članu posade mogu kao zaštitna mjera oduzeti sve ili pojedine svjedodžbe o osposobljenosti ili dopunskoj osposobljenosti ili ovlaštenja u trajanju do dvije godine, što je i predloženo Vijeću za prekršaje LK Šibenik.

Svi bili trijezni, ali nitko nije radio svoj posao

Analiza krvi i mokraće provedena na uzorcima koje su nekoliko sati nakon nesreće u ambulanti u Biogradu dali drugi časnik palube i oba kormilara, a koja je obavljena u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, pokazala je da su svi navedeni članovi posade bili trijezni.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je brod ploveći iz Rijeke za Dubrovnik trebao na poziciji svjetionika Mrtovnjak promijeniti kurs kako bi sigurno plovio između otoka Pašman i Sit. Drugi časnik palube Sanjin Tulić nije u tim trenucima provjeravao da li brod plovi u planiranom kursu te je brod produžio u pravcu otoka Balabra u kojeg je udario zadnjim desnim bokom, nakon čega je došlo do oštećenja desnog vijka (propelera), a lopatice vijka (propelera) polomljene su i otpale. Jak udarac desnim krmenim bokom su osjetili i potvrdili saslušani kormilari u službi na komandnom mostu i osoblje u službi stroja. Na komandnom mostu je u trenutku nasukanja bio drugi časnik palube Sanjin Tulić i kormilar Vlatko Jukić.

Zapovjednik Zdenko Radić je odgovoran jer prilikom prolaska broda kroz Rivanjski kanal, a prije nasukanja broda, nije osobno upravljao brodom, što je bila njegova obveza sukladno Pomorskom zakoniku, stoji u priopćenju Ministarstva te se dodaje kako je drugi kormilar Željko Baržić odgovoran jer nije bio na mostu, iako je bio u službi i stoga obvezan da vrši motrenje plovidbe u pravilnom kursu te o tome izvještava dežurnog časnika.
krkar krkar 15:52 12.11.2009

Re: Nije poslednja

Jelena Gall


Iz Ministarstva podsjećaju kako je brod ploveći iz Rijeke za Dubrovnik trebao na poziciji svjetionika Mrtovnjak promijeniti kurs kako bi sigurno plovio između otoka Pašman i Sit. Drugi časnik palube Sanjin Tulić nije u tim trenucima provjeravao da li brod plovi u planiranom kursu te je brod produžio u pravcu otoka Balabra u kojeg je udario zadnjim desnim bokom, nakon čega je došlo do oštećenja desnog vijka (propelera), a lopatice vijka (propelera) polomljene su i otpale. Jak udarac desnim krmenim bokom su osjetili i potvrdili saslušani kormilari u službi na komandnom mostu i osoblje u službi stroja. Na komandnom mostu je u trenutku nasukanja bio drugi časnik palube Sanjin Tulić i kormilar Vlatko Jukić.

Zapovjednik Zdenko Radić je odgovoran jer prilikom prolaska broda kroz Rivanjski kanal, a prije nasukanja broda, nije osobno upravljao brodom, što je bila njegova obveza sukladno Pomorskom zakoniku, stoji u priopćenju Ministarstva te se dodaje kako je drugi kormilar Željko Baržić odgovoran jer nije bio na mostu, iako je bio u službi i stoga obvezan da vrši motrenje plovidbe u pravilnom kursu te o tome izvještava dežurnog časnika.


Sekondo nema šanse da se izvuče. Kriv je da krivlji nemre bit. Dobiće suspenziju licence maksimalnu. Oba kormilara takođe, možda drugi prođe malo jeftinije.

Kapetanu su geldali da natovare bilo šta jer se digla frka u javnosti. Ovo što su mu natovarili je glupost neopevana. prvo, zato što je njegovo eventualno nevođenje plovidbe kroz rivanjski kanal događaj koji sa nasukavanjem nema direktne veze, od Rivanjskog kanala do Sita je oko 10 NM. Drugo, zako što Pomorski zakonik ne spominje ni jedan kanal posebno nego uopšteno kaže da je kapetan dužan da bude na mostu u određenim situacijama koje uključuju sve posebno složene uslove plovidbe... kao što su prolazi kroz uske kanale...

"Uzak kanal" je podložan tumačenju. MP je linijski brod koji na jednoj 18-satnoj turi od Rijeke do Dubrovnika prođe kroz najmanje 10 takvih kanala, pola od toga noću. Da je u pitanju drugi brod kojem to nije redovna ruta moglo bi se tumačiti da kapetan MORA da bude na mostu. Ovde može da se tumači da NE MORA. Uglavnom, za kapetana je sve u domenu slobodnog sudijskog uverenja.
margos margos 20:58 12.11.2009

Re: Nije poslednja

OndaK da pišem slikovnicu?

Mešano - slike i tekst, kao Zabavnik - da bude za nas od 7 do onih od 77 godina... Može?
vishnja92 vishnja92 21:09 12.11.2009

Re: Nije poslednja

moze :)

(znam da me niko nije pitao al svejedno)
Jelena Gall Jelena Gall 23:35 12.11.2009

Re: Nije poslednja

vishnja92
moze :)

(znam da me niko nije pitao al svejedno)

uvek mozes da se pozoves na cinjenicu da si moja trbuhozborka.

znaci - moze. tacka. :)
margos margos 23:01 09.11.2009

....

Jedan od najlepših prizora je neki grandiozni brod u plavetnilu mora - kao što je jedan od, za mene, najtužnijih prizora brod na rezalištu...

Za one koji su propustili jedan blog zaljubljenika u brodove:
fender_bender
Valjda će se pojaviti i sa nekom ličnom pričom o ovom brodu.

PS Ne kapiram što mi ne uspeva linkovanje
Edit: uspelo - valjda...
mirelarado mirelarado 23:38 09.11.2009

Re: ....

margos
Jedan od najlepših prizora je neki grandiozni brod u plavetnilu mora - kao što je jedan od, za mene, najtužnijih prizora brod na rezalištu...


Надам се да Марко Поло ипак неће завршити на резалишту, да ће пловити и даље.
А Јадролинија ме подсети на ноћи проведене на палуби трајекта Задар - Анкона. Није био велелепан као овај данашњи, али тада ми то није сметало, напротив. Друштво је увек било весело, уз музику и песму, ишло се на "летње школице"...




Jelena Gall Jelena Gall 23:51 09.11.2009

Re: ....

Za one koji su propustili jedan blog zaljubljenika u brodove:
fender_bender
Valjda će se pojaviti i sa nekom ličnom pričom o ovom brodu.

Fantastičan blog, Margos, s moje strane apsolutno propušten - HVALA!
Ko se seća Mobija Dika i onih reči s početka romana, da (kapetanu) plovidbe dovode krvotok u red?
margos margos 00:10 10.11.2009

Re: ....

Fantastičan blog,

Samo da dođu zaljubljenici, potpuno opčinjavajuće je bilo voajerisati njihove priče, uz čudesne slike. Drugi svet, zaista.

krkar krkar 05:56 10.11.2009

Re: ....

А Јадролинија ме подсети на ноћи проведене на палуби трајекта Задар - Анкона. Није био велелепан као овај данашњи, али тада ми то није сметало, напротив.


U tvoje doba vozili su Ilirija (izrezan pre 3-4 godine) i Balkanija (sadašnja Istra koja vozi Lastovo.Vela Luka-Split). Bili su lepi i dobri.
mirelarado mirelarado 17:03 10.11.2009

Re: ....

krkar
U tvoje doba vozili su Ilirija (izrezan pre 3-4 godine) i Balkanija (sadašnja Istra koja vozi Lastovo.Vela Luka-Split). Bili su lepi i dobri.


То би значило да моје време, барем половично, пошто Балканија и даље плови, још
траје. ;-)
Jelena Gall Jelena Gall 17:55 10.11.2009

Re: ....

mirelarado
krkar
U tvoje doba vozili su Ilirija (izrezan pre 3-4 godine) i Balkanija (sadašnja Istra koja vozi Lastovo.Vela Luka-Split). Bili su lepi i dobri.


То би значило да моје време, барем половично, пошто Балканија и даље плови, још траје. ;-)

mirela, balkanija + istra = ne-u-nis-ti-va kombinacija :)
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 23:23 09.11.2009

Italijan?

U wikipediji pise da je Marco Polo italijan. Stric Maffeo, deca Fantina, Bellela, i Moretta.
Jelena Gall Jelena Gall 23:53 09.11.2009

Re: Italijan?

Možda... možda...
Hrvatska Wikipedia
pavinho pavinho 10:03 10.11.2009

Re: Italijan?

nicolaus_liesinich
U wikipediji pise da je Marco Polo italijan. Stric Maffeo, deca Fantina, Bellela, i Moretta.


pa niko u hrvatskoj ni ne spori da je on bio talijan(ne znam doduse da li su se ljudi tada osjecali talijanima,vjerojatnije mletcima).otac mu je bio u sluzbi venecije(mletacke republike) i nastanjen na korculi.i tu je marko polo roden,ne mozda nego sigurno.a mozda se marko polo ko i tesla ponosio talijanskim rodom i hrvatskom domovinom.nama dosta
vishnja92 vishnja92 08:50 10.11.2009

pazi kad

imam zelju da zivim na tom nasukanom brodu do daljnjeg :)

ps -
U svojoj 36-godišnjoj istoriji Marko Polo je imao čast da preveze i nekoliko VIP-putnika. Najznačajniji među njima bili su svakako:...

:)))
aleksandarz92 aleksandarz92 09:43 10.11.2009

Nasukani brod

Evo jednog koji je imao malo zajebaniju situaciju



Ko pogodi gde se ovo desilo ima piće
margos margos 10:27 10.11.2009

Re: Nasukani brod

imao malo zajebaniju situaciju

Malo? Ovo je i tužno i zastrašujuće - nikad nisam videla brod okovan ledom, sem u crtaćima.

Jelena Gall Jelena Gall 10:53 10.11.2009

Re: Nasukani brod

Ko pogodi gde se ovo desilo ima piće

posto ovde sipi novembarska kisa kroz ledeni vetar, moze topli nes, ali molim da ne bude posluzen bas na obali dunava

krkar krkar 11:23 10.11.2009

Re: Nasukani brod

aleksandarz92

Ko pogodi gde se ovo desilo ima piće


Ovo je rečno-morski brod, ispred njega su i 2 barže. Led na brodu, nema leda po moru. Volga ili Crno/Azovsko more?

Jelena Gall Jelena Gall 11:32 10.11.2009

Re: Nasukani brod

Ovo je rečno-morski brod, ispred njega su i 2 barže. Led na brodu, nema leda po moru. Volga ili Crno/Azovsko more?

krkar, zakasnio si na cas. vidi moj komentar, tj. snimak, iznad tvog
aleksandarz92 aleksandarz92 12:46 10.11.2009

Re: Nasukani brod

Gde nadje ceo snimak? Ja ga tražio ranije i nisam našao, pa sam ga na kraju sinoć sam uploudovao (prvi put u životu). Zato je kraći i lošiji, jer sam ograničen gigabajtima. Disk sam kopirao od posade broda,

Za one neupućene:
Snimak jeste sa Dunava, nasukali su se prošlog januara zbog pogrešne odluke da vetar kod Rama nije toliko jak.
Mesto nasukavanja je 1079 km Dunava. Beograd je, za one koji ne znaju na 1160 km. Ovo je svega 81 kilometar nizvodno od Beograda!

Duvala je košava i bio je mraz. Odatle je brod toliko zaledjen.
Jelena Gall Jelena Gall 13:30 10.11.2009

Re: Nasukani brod

Gde nadje ceo snimak?

ukucala "brod konotop" u googleovu pretragu, kao treci rezultat mi izasao taj youtube.
fenomenalan je snimak; evo i drugog dela, da ovde bude kompletirano.

aleksandarz92 aleksandarz92 14:49 10.11.2009

Re: Nasukani brod

evo i drugog dela, da ovde bude kompletirano.

Nedostaje još malo snimka, ali ga nema ni na youtubu. Nakon fotografija posade iz ovog snimka postoji nastavak u kome su fotografije još dvojice mornara i kuvarice.


Umalo da zaboravim:


Izvol'te vaše piće
Jelena Gall Jelena Gall 17:57 10.11.2009

Re: Nasukani brod

Izvol'te vaše piće

thanx! :)
alselone alselone 11:28 10.11.2009

Hrvat Marko Polo



Bas si mi simpaticna. Drago mi je da se ovoliko trudis.
Jelena Gall Jelena Gall 11:33 10.11.2009

Re: Hrvat Marko Polo

alselone


Bas si mi simpaticna. Drago mi je da se ovoliko trudis.

hahaha, a i ti si meni beskrajno drag, vidim da nisi odmakao dalje od trece reci prve recenice
topcat topcat 08:59 11.11.2009

Re: Hrvat Marko Polo

Budimo realni, Marco Polo je ipak bio Turčin.

Ovo:
„Nakon više od tjedan dana mučenja, Jadrolinija se danas konačno oglasila priopćenjem u kojem odbacuje medijska nagađanja da će trajekt Marko Polo koji se prije više od dva tjedna nasukao na stijene otočića Sit završiti u rezalištu.

je jako lijepa vijest.
Brod mi je drag (sjajna paluba za "vrećare"! ) a remont mu je ionako bio potreban.
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:33 10.11.2009

Marko Polo na talasima

I tekst i komentari su bili uzivanje procitati, a sada sledi onaj link na zaljubljenika u brodove. Konstrukcija i najobicnije barke je neverovatna ingenioznost, a ti masivni brodovi su zaista velelepne tvorevine.

Malo utehe pruza krkar sa svojim znanjem o brodovima i poslovanjima brodskog biznisa, pa ce nadam se Marko Polo jos mnogo godina videti na talasima Jadrana.
Jelena Gall Jelena Gall 18:00 10.11.2009

Re: Marko Polo na talasima

hvala ivana. a onaj goreuslikani sjor roko je em originalni otocanin, em profesor brodogradnje - piti vino s njime znacilo je ponekad "biti na casu". :)
krkara necu da falim, ima da se uobrazi, sta cu onda?
jasnaz jasnaz 16:31 10.11.2009

o vremenu: 09: sve najbolje

krkar krkar 17:06 10.11.2009

Re: o vremenu: 09: sve najbolje



Ovo levo je Istra, ex-Balkanija, rekao bih da je snimak iz splitske luke. A ovu desno nikako ne mogu da identifikujem, ono mi izgleda kao Sv. Vlaho ali ne prepoznajem crkvu.
jasnaz jasnaz 18:09 10.11.2009

o zapisima


jeste splitska...

a ovo



je crkva sv. barbare - šibenik
Jelena Gall Jelena Gall 18:43 10.11.2009

Re: o zapisima

Evo i Petra Hektorovića, pre dve godine posle letnje provale oblaka u Splitu :)

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:31 10.11.2009

ima razglednice i s markom i bez markom

9. novembar, Jelena: Poslednja plovidba Marka Pola
5. novembar, Vladimir: Marko, Gete i ja, čemu?
3. novembar, Antioksidant: marko

еј, бре, пустите ми имењаке на миру, каква је ово хајка. ко вас организује? ко вас плаћа? са којим циљем?
Jelena Gall Jelena Gall 21:26 10.11.2009

Re: ima razglednice i s markom i bez markom

marco_de.manccini
9. novembar, Jelena: Poslednja plovidba Marka Pola
5. novembar, Vladimir: Marko, Gete i ja, čemu?
3. novembar, Antioksidant: marko

еј, бре, пустите ми имењаке на миру, каква је ово хајка. ко вас организује? ко вас плаћа? са којим циљем?

eeee, dolijao si, da ne kažem nasukao se! al najvolem to vladimirovo "čemu?"
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:34 10.11.2009

Re: ima razglednice i s markom i bez marko

marco_de.manccini
... каква је ово хајка. ко вас организује? ко вас плаћа? са којим циљем?

<а све почело је давно...>

клик
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:52 10.11.2009

Re: ima razglednice i s markom i bez marko

ovako se to radi, po marcu:

И постаде велика олуја; и валови тако заљеваху у лађу да се већ напуни.
А он на крми спаваше на узглављу; и пробудише га, и рекоше му: учитељу! зар ти не мариш што гинемо?
И уставши запријети вјетру, и рече мору: ћути, престани. И утоли вјетар, и постаде тишина велика.
Jelena Gall Jelena Gall 22:47 10.11.2009

Re: ima razglednice i s markom i bez marko

Što je bilo, to će biti, što se činilo to će se činiti, i nema ništa novo pod suncem. (Propovednik) :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana