Ljudska prava

Bonovi

Mića Marković RSS / 10.11.2009. u 15:40

Mog prijatelja,koji preko 40 godina živi u USA zamolio sam da mi objasni, kako funkcioniše sisem sa Food Stamps/bonovi za hranu/. Čini mi se da je njegovo objašnjenje zanimljivo,pa ga prenosim u celosti u nadi,da ćemo jednog dana biti bogata država,koja će imati mogućnosti da na socijalnom planu učini tako nešto za svoje siromašnije gradjane. 

Food Stamps je Federalni program u zajednici sa Republikama.Njihova novcana vrednost varira po Republikama, jer je vezana za SSI(Supplement Security Incom)dodatnu novcanu pomoc,koja takodje varira u zavisnosti u kom State-u zivis.

Drzava je odredila "Poverty Line" sto znaci da penzioneri,handikepirani,slepi-preko 65 godina starosti se kvalifikuju za tu ekstra pomoc,u koliko je njihova ZARADJENA penzija ispod te "Poverty Line"U Kaliforniji je ta cifra $890.00.

Sto znaci da osobe koje su recimo imaju penziju od $700.00 dobiju naknadno (SSI) $190.00.Ako je penzija $600.00, SSI je $290.00 itd.

Food Stamps su se delile povrh SSI-a, ali su sad to u Kaliforniji ukinuli i daju ti izbor-SSI cash,ili Food Stamps.Food Stamps su kao gotovina .Sa njima ides i kupujes hranu i ostale neophodne potrebe.Tako je zamisljeno, ali recimo mozes da kupis i alkoholna pica, jer nesavesni trgovci ce ti ga prodati za Food Stamps, a oni ce od drzave dobiti naknadu u gotovini.Food Stamps su isto kao gotovina

Pored ove pomoci,jednom kad si kvalifikovan za SSI, imas prava na kucnu pomocnicu.Da ti sprema po kuci,kuva,ide na pijacu,da te kupa,sece nokte,masira itd.Ja to imam.Odobreno mi je 78.4 sata mesecno.Sto je nesto vise od 2 sata dnevno.Food Stamps u praksi imaju vecu novcanu vrednost zbog variranja cena u samoposlugama.Ali njih ne mozes da zamenis za gotovinu.Samo mozes da platis robu.A ta roba je kao sto ti sama rec kaze -HRANA.Drzava placa kucnu pomocnicu(sad$9.00 na sat a bilo je $12.00,i ona stupa automatski u Sindikat i dobija zdravstveno osiguranje.Takodje Sindikat omogucava dobijanje Credit Carte,zajma za skolovanje,pomaze u uspesnom nalazenju posla i mnoge druge beneficije.

Pored ovih pomoci drzava takodje gradi komplekse za stanovanje za siromasne gradjane, gde oni placaju minimalne otplate i sticu svoj stan.Ti kompleksi su apsolutno moderni ,sa svim ugodnostima i besprekorno se odrzavaju.Takodje drzava ima ugovore sa mnogim privatnim vlasnicima apartmana,gde osobe sa niskim prihodima(bez obzira na starost) placaju 1/3 kirije a drzava dodaje 2/3.Mnogi vlanici zgrada vole taj aranzman jer im je osigurana 2/3 kirije.Nadam se, da sam ti stvar pojasnio.Pozdrav. Z.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maki100 maki100 15:55 10.11.2009

---


"Isto" k'o kod nas...
alselone alselone 16:03 10.11.2009

Ja sam odusevljen!

Zapravo je potpuno super biti siromasan u Americi.
jassystar jassystar 16:13 10.11.2009

Re: Ja sam odusevljen!

Kada država misli na svoje građane, to ne može biti pogrešno. I još kad postoji konstruktivizam u tome što preduzima, ne verujem da neko zbog svoje loše finansijske situacije može da se oseća loše zbog takve organizacije. Imala bih još svašta da dodam, ali ostavljam komentarisanje onima koji su više upoznati sa temom/u slučaju Srbije problemom.

Inače, meni izlazi u sekciji Autorove teme da ste postavili blog 3x. Možda greškom?
Pozdrav!
mostarac mostarac 16:27 10.11.2009

Hm...

Pored ovih pomoci drzava takodje gradi komplekse za stanovanje za siromasne gradjane, gde oni placaju minimalne otplate i sticu svoj stan.Ti kompleksi su apsolutno moderni ,sa svim ugodnostima i besprekorno se odrzavaju.

Ovo mi suvise deluje idealizirano.
Imao sam prilike videti te socijalne stanove u USA. To su kvartovi gde caruje siromastvo, droga, kriminal, prostitucija.
Inace ovakvi tekstovi mi deluju kao reklama za neki sistem, drzavu.
Svuda u svetu socijala obezbedjuje onaj minimum da covek ne crkne od gladi i bede.
A po ovom tekstu covek bi se veselio da zivi u ovakvom jednom stanju. Masaza, besplatna hrana, subvencionisane kirije u divnim cistim kucama.
Priznajte sami da deluje nestvarno za nekoga ko je na socijalnim davanjima.
Mića Marković Mića Marković 16:38 10.11.2009

Re: Ja sam odusevljen!

Inače, meni izlazi u sekciji Autorove teme da ste postavili blog 3x. Možda greškom?

Greska!
Mića Marković Mića Marković 16:49 10.11.2009

Re: Hm...

Priznajte sami da deluje nestvarno za nekoga ko je na socijalnim davanjima.

Zaista deluje nestvarno,ali sam se u to i sam uverio kada sam bio u poseti kod prijatelja koji mi je ovaj tekst poslao. Tada sam propustio da ga pitam za detalje o Food Stamps,pa sam ga naknadno zamolio za pojašnjenja.
Gavrilo Princip Gavrilo Princip 20:12 10.11.2009

Re: Hm...

Cini mi se da sa food stamps ne placas porez, dakle, kad odes u prodzu i kupis stvari, dodaje se i porez, koji opet, kao i sve ostalo varira od drzave do drzave. Tako neke drzave imaju 6%, neke 10% itd.
Sa food stamps placas samo cenu robe, bez uracunatog poreza.
'Socijalni stanovi' su posebna kategorija....uglavnom...ne daj Boze.
Stopa kriminala u Americi je izrazito velika, al je takodje kriminal jako izolovan uglavnom na te 'socijalne naseobine'.
Cirka 70% ubistava se tamo desi. Cirka....
Željka Buturović Željka Buturović 23:22 10.11.2009

Re: Hm...

Ovo mi suvise deluje idealizirano. Imao sam prilike videti te socijalne stanove u USA. To su kvartovi gde caruje siromastvo, droga, kriminal, prostitucija.

a jel' ste ih to videli u trenutku kad su izgradjeni ili posto se u njima vec zivelo nekoliko godina? pre par meseci sam videla vrlo luksuznu zgradu u kaliforniji, tek izgradjenu za socijalne slucajeve. kako ce to da izgleda za deset godina je drugo pitanje.

inace socijalna pomoc, koja uopste nije zanemarljiva, se po pravilu ne uracunava u prihode, sto je samo jedan od mnogih razloga zasto se nejednakost u americi predstavlja veca nego sto jeste. sva sreca da je tako, inace intelektualci ne bi imali razlog za placeno cupanje kose nad velikim nepravdama.
Mića Marković Mića Marković 21:10 12.11.2009

komentar

Ono što mi se čini zanimljivo i indikatvno jeste činjenica, da je broj komentara veoma mali.
Kako se u poslednje vreme retko oglašavam kao vip bloger moram naglasiti, da mi to ne nimalo ne smeta.
Meni je daleko zanimljivija činjenica,da niko od onih koji su ovaj post pročitali, a ima ih oko stotinjak, niko nije negativno reagovao na iznete podatke.
Pri tome ne racunam naravno one, koji su to negirali po nekoj obavezi.

Za očekivati je bilo, da oni koji žive u USA, demantuju netačnosti u iznetom.
To se nije dogodilo.

E pa onda, poštovani čitaoci ovog bloga, pročitajte ponovo uvodne rečenice.
Hvala.
Mića Marković

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana