Biz

Otvoreno pismo Predsedniku Advokatske komore Srbije

Vojislav Stojković RSS / 12.11.2009. u 10:28

Vlastima ne možemo da objasnimo već osam meseci da mi nismo piljari. Idemo u trodnevni opšti protest, potpuno svesni da će MUP zbog neprisustvovanja branilaca, posle isteka 48 sati morati da pušta iz pritvora osumnjičene za teška krivična dela, kao što su ubistvo, silovanje, razbojništvo. Ako budemo morali, ići ćemo u generalni štrajk, pa neka vlasti gledaju kako će da se nose sa posledicama po pravosudni sistem – izjavio je Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Poštovani,

kako ne posotoji Piljarska komora Srbije, iako nevešt po pravnim pitanjima, odlučo sam, ukoliko u naredna tri dana u novinama ne pročitam Vaše izvinjenje, da tužim  Vas lično i Advokatsku komoru Srbije. Za uvredu časti, naravno. I odmah da Vam kažem, neću uzimati advokata iz Advokatske komore, kojoj ste Vi na čelu.

Ja sam, naime, piljar i Vašom izjavom ste uvredili, ne samo mene, već i mnogobrojne mi znane i neznane prijatelje i fah kolege piljare. Nas piljara ima raznih. Ima nas po pijacama, kioscima, trgovinama, tržnim centrima, u svim uslužnim delatnostima, a od nedavno i u zubarskim i lekarskim ordinacijama. Svi mi piljarimo  i piljareći zarađujemo koru hleba za sebe i svoje porodice. I svi mi, poštovani gospodine Đorđeviću, izdvajamo nekad 8%, a većinom 18% ostvarenog prometa i taj iznos redovno, mesečno ili tromesečno, uplaćujemo u državnu kasu .  Tako smo, npr. u prvih osam meseci ove godine  u državni budžet uplatili 187,8 milijardi dinara. Kako  i na koji način naša Vlada ta sredstva troši, drugo je pitanje. Ni mi piljari nismo baš zadovoljni.

 Moglo je i koji dinar više, ali i među nama piljarima ima onih koji su navikli na lagodno paušalno plaćanje poreza, pa zaborave da kupcu, mušteriji ili klijentu izdaju fiskalni račun, iako imaju ispravne i uredno servisirane fiskalne kase. I tako umesto u državnu kasu oni  tih 18% PDV stave u svoje džepove. Navikli ljudi, šta ćete. Doduše, one piljare koje poreski i drugi mnogobrojni  inspektori uhvate na delu, država strogo kažnjava i novčano, a i zatvara im piljarnice na mesec ili dva dana. To što ih kažnjava novčano je uredu, ali što im zatvara piljarnice, nije uredu i to zbog njihovih kupaca ili mušterija. Evo, baš pre neki dan, uhvatilo, kaznilo i zatvorilo piljarnicu  frizera kod koga se redovno šišam. Kud ću, šta ću morao sam na šišanje u drugu piljarnicu. Nadam se da neće  zatvoriti i piljarnicu mog zubara. Popravlja mi šesticu gore levo i stavio je lek, a imam zakazano u naredni ponedeljak. Ali, ako i on bude zaboravan glede fiskalnih računa, pa mu privremeno zatvore ordinaciju, naći ću drugu piljarnicu u kojoj ordiniraju manje zaboravni zubari.

Biću iskren sa Vama, poštovani gospodine Đorđeviću, i nama piljarima je bilo bolje pre uvođenja PDV i fiskalnih kasa. Plaćali smo mi i onda porez na promet, kako da kažem, onako paušalno… baš paušalno, ako me razumete. Ustvari, siguran sam da me razumete, jer vi advokati I sada plaćate porez paušalno, baš paušalno. Zato i štrajkujete.

Da bi ste pripremili odbranu po mojoj tužbi, evo nekih pitanja na koje ću tražiti odgovore pred sudom:

Ad 1. Koliko je Vaša advokatska kancelarija imala klijenata u periodu od kada je u Srbiji uveden PDV, koliko podnesaka i zastupanja ste imali u sudovima, koliko ste shodno advokatskim tarifama naplatili svojim klijentima, i koliki ste porez, kao paušalac, uplatili u državnu kasu. Zatim ću tražiti ekspertizu poreskih stručnjaka sa ciljem da preračunaju koliki bi ste porez platili da ste bili obavezni da ostvareni prihod od usluga evidentirate na fiskalnoj kasi. Naravno, neću tražiti uvid u pravne predmete, jer bi time narušili privatnost Vaših klijenata i prekršili zakon. Toliko se i ja piljar u pravo razumem.  Nadam se da tokom ekspertize neću biti primoran da postavim i neugodna pitanja glede Vaše private imovine, ukoliko se ispostavi da je Vaša advokatska kancelarija proteklih godina zvrljila prazna, tj. da ste imali svega nekoliko klijenata godišnje.

Ad 2. Zašto ste izjavili da mi piljari treba da evidentiramo promet na fiskalnoj kasi, a cenjeni članovi Advokatske komore Srbije i Vi lično, ne morate? Da li ste vi advokati zahvaljujući vašim genima, vaspitanju i pravnoj struci, moralniji i odgovorniji od svih nas piljara? Ili, mislite da je vaša mnogobrojna klijentela poštenija od naših kupaca, mušterija i pacijenata? Znači li to da smo mi piljari manje vredni, kao ljudi, kao građani i, posebno, kao poreski obveznici našoj državi i njenoj Poreskoj upravi sumnjiviji?

Da Vam kažem i sledeće:  ukoliko Vas Ministarstvo pravde Republike Srbije i ovoga puta podrži  ili uzme u zaštitu ili se na bilo koji način bude mešalo u predstojeći sudski process, ja ću tužiti i Ministarstvo pravde, jer znam da i tamo sede članovi Vaše komore. Slobodno im prenesite.

Srdačno,

Jeremija, piljar ovdašnji

Kalenić pijaca, tezga br 23, u petom redu levo od ulaza

Atačmenti



Komentari (383)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 10:47 12.11.2009

Razlozi

Nikako da razaberem da li je onaj protest advokata zbog kontrole novca i plaćanja poreza, ili ih lova uopšte ne interesuje, nego su razlozi profesionalno-moralni :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:49 12.11.2009

Re: Razlozi

Reč je o profesionalno-moralnim razlozima, bez sumnje.
apach92 apach92 10:56 12.11.2009

Re: Razlozi

ma uopste nije problem u lovi, video Djordjevica pre neki dan udobno zavaljenog, ovo, ono, tozla, rolex ili neka slicna budzevina, svi se klanjaju

Para tu itekako ima. Pomnozeno koeficijentom efikasnosti nasih sudova placacete advokate godinama, decenijama.

Dakle - definitivno moral.

Moj glas za piljara.
loader loader 11:01 12.11.2009

Re: Razlozi

Vojislav Stojković
Reč je o profesionalno-moralnim razlozima,
bez sumnje.
Uh..! A ja bio skoro na ivici da posumnjam !!! :) . . . . . .
loader loader 11:04 12.11.2009

Re: Razlozi

apach92: "... Para tu itekako ima. ... "
Uzgred, ako neko ima lovudžu, to ne znači da mu svaki dinar nije zaovar :) !! .
zilikaka zilikaka 12:12 12.11.2009

Re: Razlozi

nego su razlozi profesionalno-moralni :)

loader loader 18:38 12.11.2009

Re: Razlozi

nego su razlozi profesionalno-moralni

. . . . .
mariopan mariopan 18:08 14.11.2009

Re: Razlozi

Moj glas za piljara.

Jeremija , ako treba da skupimo koju kintu javi, nije danas lako suditi se , to košta a i advokate treba platiti
bjes bjes 11:09 12.11.2009

...

+18°C
Na Havajima uzimaju drugi pokrivač.
+10°C
U zgradama u Helsinkiju isključuju grejanje.
+2°C
Italijanski automobili ne mogu da upale.
0°C
Destilovana voda se smrzava.
-1°C
Dah se vidi. Rusi jedu sladoled i piju pivo.
-4°C
Pas vam se uvaljuje u krevet.
-10°C
Francuski automobili ne mogu da upale.
-12°C
Političari počinju da pričaju o beskućnicima.
-15°C
Američki automobili ne mogu da upale.
-20°C
Dah se čuje.
-24°C
Japanski automobili ne mogu da upale.
-28°C
Pas vam se uvaljuje u pidžamu.
-29°C
Nemački automobili ne mogu da upale.
-30°C
Ni jedan normalan automobil ne moze da upali.
-36°C
Ruski automobil ne može da upali.
-39°C
Rusi zakopčavaju svu dugmad na kosuljama.
-50°C
Automobil ti se uvaljuje u krevet.
-60°C
Žitelji Helsinkija se smrzavaju. U Moskvi zakopčavaju kapute.
-70°C
Smrzavaju se i u paklu. Univerzitet u Kuznjecku organizuje kros-kontri.
-72°C
Advokati zavlače ruke u sopstvene džepove.

-120°C
Alkohol se smrzava. Rusi zato potpuno u kurcu.
-273,15°C
Apsolutna nula. Prekida se kretanje elementarnih čestica. Rus liže smrznutu vodku.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:17 12.11.2009

Re: ...

+36°C Advokati pomažu da se osuši opran novac iz Srbije na Kajmanskim i Sejšelskim ostrvima!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:19 12.11.2009

Re: ...

bjes

-273,15°C
Apsolutna nula. Prekida se kretanje elementarnih čestica. Rus liže smrznutu vodku.

A Šumadinac smrznutu kuvanu rakiju.
niccolo niccolo 11:13 12.11.2009

Ma ljudi,

uvođenje fiskalnih kasa ne podrazumeva i obavezu obračunavanja i plaćanja PDV-a niti podrazumeva prekid obaveze plaćanja poreza paušalno! Drugo, mešaju se PDV i porez da prihode od samostalne delatnosti. Ovaj drugi je onaj koji se plaća paušalno. Jedina veza među njima je da onaj koji plaća PDV ne može da plaća porez paušalno, ali samo uvođenje fiskalnih kasa nema nikakvog uticaja na to da li se plaća PDV i da li se ovaj drugi plaća paušalno. Takođe moguće je imati obavezu obračunavanja i plaćanja PDV-a a ne istovremeno nemaš obavezu da imaš fiskalnu kasu!
cult cult 11:26 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Da, ali svako ko u Srbiji predje cifru od 3 000 000 rsd godisnjeg prihoda prelazi u PDV sistem obracunavanja. Cenim da ce ogroman broj clanova advokatske komore preci tu granicu jako brzo.
Da je sve to nebitno, ne bi se oni ovoliko bunili i paralisali ceo pravosudni sistem na tri dana.
Ne kapiram zasto ja moram da placam porez, a oni ne.
niccolo niccolo 11:30 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Da, ali svako ko u Srbiji predje cifru od 3 000 000 rsd godisnjeg prihoda prelazi u PDV sistem obracunavanja

RSD 4.000.000,00

Edit:
Ne kapiram zasto ja moram da placam porez, a oni ne.
Ovo zamalo da preskočim - a koji to porez ti plaćaš a oni ne?
cult cult 11:31 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

rajt. hvala. : )

edit: ako sam ja zbog fiskalnih kasa primoran da registrujem sve transakcije (ili da rizikujem zatvaranje firme na 30 dana, plus krivicnu prijavu za utaju poreza, ukoliko me uhvate da to ne radim), onda placam PDV i porez na dobit koji je, veruj mi, jako, jako realan.
Kad ne bi bilo tih fiskalnih kasa, umrezenih uz pomoc GPRS sa Poreskom upravom, onda nisam siguran da bih bas svaku transakciju negde belezio, narocito sto mi se nimalo ne dopada kako drzava gazduje novcem koji sam im dao, a i voleo bih da imam dobar procenat prihoda koji cu staviti u dzep, znas onog, najsladjeg, cistog neoporezovanog novca. U kešu. Samim tim bi mi se i godisnji porez na dobit jako jako smanjio. Mozda bi ispalo da sam na granici rentabilnosti. Cenim da tako sad izgledaju finansijske knjige cenjenih clanova advokatske komore.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:06 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
uvođenje fiskalnih kasa ne podrazumeva i obavezu obračunavanja i plaćanja PDV-a niti podrazumeva prekid obaveze plaćanja poreza paušalno! Drugo, mešaju se PDV i porez da prihode od samostalne delatnosti. Ovaj drugi je onaj koji se plaća paušalno. Jedina veza među njima je da onaj koji plaća PDV ne može da plaća porez paušalno, ali samo uvođenje fiskalnih kasa nema nikakvog uticaja na to da li se plaća PDV i da li se ovaj drugi plaća paušalno. Takođe moguće je imati obavezu obračunavanja i plaćanja PDV-a a ne istovremeno nemaš obavezu da imaš fiskalnu kasu!

niccolo, sve navedeno stoji i za nas piljare, pa nas opet fiskalizovalo.

Poreska uprava, sa razlogom sumnja, osnovano sumnja, kako bi rekli vi pravnici, da postojeći način obračuna poreza advoakatima ne obezbeđuje adekvatno oporezivanje.
Narodski rečeno, (neki) advokati ne prijavljuju svoje prihode u celini i plaćaju manji porez. Oni, dakle, poreski stručnjaci, znaju da ima i drugih načina, ali misle da je uvođenje fiskalnih kasa u advokatske kancelarije najbolji način.

Ono što posebno bode oči, Ministarstvo pravosuđa se suprottavilo Ministarstvu finansija u istoj vladi i stalo je na stranu advokata i njihove komore.
Čini mi s da je u ovom slučaju reč o sukobu intreresa, par exselans.
Mada, kažem, nisam pravnik, već piljar.:)
cult cult 12:19 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

(neki) advokati ne prijavljuju svoje prihode u celini i plaćaju manji porez. Oni, dakle, poreski stručnjaci, znaju da ima i drugih načina, ali misle da je uvođenje fiskalnih kasa u advokatske kancelarije najbolji način.


Bas me zanima kako ce poreski inspektori da ih hvataju na delu. Kod vas, piljara, glume kupce iz komsiluka. Kupe nesto, pa ako im ne date fiskalni racun kad plate, oni skinu maske, pretvore se u inspektore, izvade legitimacije i tada imate dve opcije:
a) da im date nesto (sa velikim "n" ) u robi ili novcu da vas zaborave (imate vise srece)
b) pisu prijavu i zatvaraju vasu piljaru (nemate srece)

E, sad zamisljam kad krenu u proveru izdavanja racuna kod advokata. Ošišaju se na čelavo, parkiraju džipa ispred advokatske kancelarije...brte, smestili su mi pucnjavu na splavu...niš'a nisam kriv
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:24 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

cult


E, sad zamisljam kad krenu u proveru izdavanja racuna kod advokata. Ošišaju se na čelavo, parkiraju džipa ispred advokatske kancelarije...brte, smestili su mi pucnjavu na splavu...niš'a nisam kriv

Biće uverljiviji ako stave šajkaču i obuju opančiće, pa se pojave kod advokata da tuže komšiju zbog međe.
Takvi slučajevi, a ima ih diljem Srbije, su prava poslastica za advokate. Traju i po dvadeset godina.


niccolo niccolo 12:25 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Narodski rečeno, (neki) advokati ne prijavljuju svoje prihode u celini i plaćaju manji porez. Oni, dakle, poreski stručnjaci, znaju da ima i drugih načina, ali misle da je uvođenje fiskalnih kasa u advokatske kancelarije najbolji način.

Već postoji propis (Zakon o platnom prometu) koji obavezuje sve da ono što prime u gotovom uplate na sopstveni račun. Znači oni koji to ne rade i sada krše propise. E sad ti meni reci kako misliš da će Poreska uprava da dokaže da neko nije izdao fiskalni račun. Zamisli da ja branim nekog kriminalca i on mi plati na ruke te mu ja ne izdam fiskalni račun. Kako će Poreska da zna da mu nisam izdao? Tako što će da pogleda spisak suđenja u svim sudovima u Srbiji i da vidi u kojim postupcima ja nekoga zastupao? Pa tu ću odmah da ih oduvam time što ću da kažem da mi klijent još uvek nije platio pa nisam ni mogao da mu izdam fiskalni. I šta će onda oni da rade, da idu kod tog kriminalca, koji će da ih ljubazno primi, ponudi čajem sa dve kocke šećera i onda će da izvadi svoju evidenciju i da im pokaže da je platio? Ili će da izvrši kontrolu imovine pa pa da upoređuje sa prihodima sa bankarskih računa? Pa to sve može i sada da uradi...

niccolo, sve navedeno stoji i za nas piljare, pa nas opet fiskalizovalo.

Pa dobro, ali pročitaj ponovo svoj tekst. Dovodiš u vezu protest zbog fiskalnih kasa sa PDV-om, iako su razliciti uslovi za uvođenje fiskalnih kasa a različiti za obračunavanje i plaćanje PDV-a. I osim toga mešaš porez na prihode od samostale delatnosti koji može pod određenim uslovima da se plaća paušalno i PDV...Ja razumem da te možda Đorđević uvredio jer te nazvao piljarem, ali prvo se barem raspitaj o propisima pre nego što počneš da kritikuješ. Nemam ja problem da ti kritikuješ advokate ali imam problem kada to radiš bez poznavanja propisa ili uz njihovu pogrešnu interpretaciju...
cult cult 12:30 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Pa tu ću odmah da ih oduvam time što ću da kažem da mi klijent još uvek nije platio pa nisam ni mogao da mu izdam fiskalni. I šta će onda oni da rade,


Niccolo, ako vam ovo zaista uvedu, tek ces da upoznas njihovu inventivnost.
Za pocetak, to sto ti kazes da ti on nije platio nista, to ce biti tvoj problem, a ne njihov.
niccolo niccolo 12:34 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Za pocetak, to sto ti kazes da ti on nije platio nista, to ce biti tvoj problem, a ne njihov.

Ne, ne, to je opet za potrebe PDV-a i to je ok, ako si ti izao fakturu, račun ili šta već i obračunao PDV onda moraš i da ga platiš državi, a to što tebi nije plaćeno to je tvoj problem, radi sa nekima koji uredno plaćaju :)) A fiskalni račun, po prirodi stvari, ti i ne izdaješ nekom dok on ne plati...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:34 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Narodski rečeno, (neki) advokati ne prijavljuju svoje prihode u celini i plaćaju manji porez. Oni, dakle, poreski stručnjaci, znaju da ima i drugih načina, ali misle da je uvođenje fiskalnih kasa u advokatske kancelarije najbolji način.

Već postoji propis (Zakon o platnom prometu) koji obavezuje sve da ono što prime u gotovom uplate na sopstveni račun. Znači oni koji to ne rade i sada krše propise. E sad ti meni reci kako misliš da će Poreska uprava da dokaže da neko nije izdao fiskalni račun. Zamisli da ja branim nekog kriminalca i on mi plati na ruke te mu ja ne izdam fiskalni račun. Kako će Poreska da zna da mu nisam izdao?

OZNA sve dozna, a i ovi iz Poreske uprave, a lakše im da doznaju ako advokate obavežu da obavezno izdaju fiskalne račune. Živi bili, pa videli.

niccolo
Ja razumem da te možda Đorđević uvredio jer te nazvao piljarem, ali prvo se barem raspitaj o propisima pre nego što počneš da kritikuješ. Nemam ja problem da ti kritikuješ advokate ali imam problem kada to radiš bez poznavanja propisa ili uz njihovu pogrešnu interpretaciju...

Razumem i ja tebe, niccolo, ali nemoj da se ljutiš. Nemam ja problem sa Đorđevićem, a ni ti nemaš problem sa mnom. Možda je i tvoj problem fiskalizacija?
niccolo niccolo 12:40 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Možda je i tvoj problem fiskalizacija?

Naravno da mi je problem jer bih morao da dam novac da nabavim fiskalnu kasu koja mi neće služiti ni za šta jer ja svoje račune izdajem kancelariji u kojoj radim i koja je ortačko društvo (i vodi knjigovodstvo kao svako drugo privredno društvo) i koja izdaje račune svim klijentima...Samostalnih klijenata nemam...
ali nemoj da se ljutiš.

Naravno da se uvek ljutim kad neko ne zna propise a postavlja se kao potpuno ubeđen u istinu onoga što priča
libkonz libkonz 12:43 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Možeš biti i nepismen, pa kad čuješ da neko izjavi ovako nešto:
Vlastima ne možemo da objasnimo već osam meseci da mi nismo piljari. Idemo u trodnevni opšti protest, potpuno svesni da će MUP zbog neprisustvovanja branilaca, posle isteka 48 sati morati da pušta iz pritvora osumnjičene za teška krivična dela, kao što su ubistvo, silovanje, razbojništvo. Ako budemo morali, ići ćemo u generalni štrajk, pa neka vlasti gledaju kako će da se nose sa posledicama po pravosudni sistem

bude ti muka.
cult cult 12:44 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Naravno da mi je problem jer bih morao da dam novac da nabavim fiskalnu kasu

hint: bolje uzmi fiskalni stampac pa ga nakaci na racunar.
Malo je skuplje, ali imace kasnije svojih prednosti, you ll see (he, he, he)
niccolo niccolo 12:46 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

bolje uzmi fiskalni stampac pa ga nakaci na racunar.

Ma neće trebati
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:58 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Možda je i tvoj problem fiskalizacija?

Naravno da mi je problem jer bih morao da dam novac da nabavim fiskalnu kasu koja mi neće služiti ni za šta jer ja svoje račune izdajem kancelariji u kojoj radim i koja je ortačko društvo (i vodi knjigovodstvo kao svako drugo privredno društvo) i koja izdaje račune svim klijentima...Samostalnih klijenata nemam...

Potpuno te razumem, niccolo, i ja sam kao osnivač privatne firme prošao tu fazu. Također, sam bio ljut.
I da ti kažem iz iskustva, nije jedini trošak kupiti f. kasu, već se ista obavezno jednom godišnje mora servisirati u ovlašćenom servisu, a i to košta. Najveći trošak je za preduzeće, ako odgovorno lice ne otkuca ili otkuca manji račun. Toga se treba čuvati.
niccolo

ali nemoj da se ljutiš.

Naravno da se uvek ljutim kad neko ne zna propise a postavlja se kao potpuno ubeđen u istinu onoga što priča


Pa, rekao sam na početku posta, da sam nevešt u pravnim pitanjima. Ipak, usudio sam se da reagujem, kada Predsednik Advokatske komore Srbije, koji poznaje zakone ove države, izjavi da advokati nisu piljari i time prekrši one tačke zakona kojima je sankcionisana uvreda časti, te nanese duševnu bol nama piljarima, tj svima onima koje je ova država obavezala da u svojoj delatnosti izdaju fiskalne račune.
niccolo niccolo 13:11 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Meni je tu najviše sporno što se izmišlja kako će fiskalne kase da "poboljšaju naplatu" poreza advokatima a poreska uprava i sada ima mogućnost da krene u ispitivanje sumnjivih advokata, recimo ako neko nije prijavljen za pdv a ovamo ima 5 stanova upostavlja se pitanje a odakle mu toliki novac...PU sada to ne radi, a iskreno ne verujem ni da će nešto detaljno kontrolisati izdavanje računa jer i sami znaju da ne mogu pretereno efikasno da to iskontrolišu kada su u pitanju advokati (druga je stvar obična maloprodaja, pa čak i primera radi i lekari pošto kod lekara ne možeš da dobiješ uslugu a da nisi platio pa onda samo uporediš kartone koje lekari drže u ordinaciji sa izdatim fiskalnim računima i vidiš da nešto nije u redu. Kod nas se često dešava da se kasni sa plaćanjem tj. činjenica da je neko bio na ročištu ne znači i da je dobio novac za to ročište itd.).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:17 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Svi imaju svoje probleme.
Uzmi npr, trgovačku firmu, koja uveze robu ili je nabavlja u zemlji, pa mora odmah da plati PDV, iako je veliko pitanje da li će i kada će tu robu prodati. Ali, eto, država traži svoje unapred.
niccolo niccolo 13:44 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Vojislav Stojković
Svi imaju svoje probleme. Uzmi npr, trgovačku firmu, koja uveze robu ili je nabavlja u zemlji, pa mora odmah da plati PDV, iako je veliko pitanje da li će i kada će tu robu prodati. Ali, eto, država traži svoje unapred.

To sam rekao i Cultu gore, to se nikada neće ni izmeniti, jer ako je račun sa PDV-om izdat PDV mora da se plati. U suprotnom bi se mogle osnivati fantomske firme koje bi izdavale račune u kome je sadržan PDV, oni kojima bi fakture bili izdavane bi taj PDV koristile kao odbitni PDV i umanjivali svoju obavezu prema državi po osnovu PDV, a ove fantomske firme ne bi plaćale PDV po tim računima državi dok njima ovi ne plate - što se ne bi nikada desilo. Na kraju bi fantomska otišla u stečaj i država izvisila za novac (a država naročito ne voli da izvisi za novac)...
cult cult 13:59 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

(a država naročito ne voli da izvisi za novac)...


da.
i zato, Niccolo, blogodrugarski savet: primoravanje na placanje punog poreza boli. Uzasno boli. Zato je dobro da se naviknete sto pre. We' ve been there. Svaki otpor je besmislen.
alselone alselone 14:00 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
recimo ako neko nije prijavljen za pdv a ovamo ima 5 stanova upostavlja se pitanje a odakle mu toliki novac


Dovoljno je i ako je jedan stan stekao na crno pa da se uvede fiskalizacija. A jedan stan nece da se primeti doliko da se neko zapita odakle mu toliki novac.
StEtOc|nA StEtOc|nA 15:31 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Meni je tu najviše sporno što se izmišlja kako će fiskalne kase da "poboljšaju naplatu" poreza advokatima a poreska uprava i sada ima mogućnost da krene u ispitivanje sumnjivih advokata, recimo ako neko nije prijavljen za pdv a ovamo ima 5 stanova upostavlja se pitanje a odakle mu toliki novac...PU sada to ne radi, a iskreno ne verujem ni da će nešto detaljno kontrolisati izdavanje računa jer i sami znaju da ne mogu pretereno efikasno da to iskontrolišu kada su u pitanju advokati (druga je stvar obična maloprodaja, pa čak i primera radi i lekari pošto kod lekara ne možeš da dobiješ uslugu a da nisi platio pa onda samo uporediš kartone koje lekari drže u ordinaciji sa izdatim fiskalnim računima i vidiš da nešto nije u redu. Kod nas se često dešava da se kasni sa plaćanjem tj. činjenica da je neko bio na ročištu ne znači i da je dobio novac za to ročište itd.).


Logika poreske uprave i nije da će oni sami da kontrolišu. U našem narodu uvek ćeš imati dovoljno onih koji će prijaviti da su dobili fakturu a nisu dobili fiskalni račun, ili su platili a niko im nije dao ništa. Igranka je uvek u tome. Kada su uvodili kase, napravili su nagradnu igru ko sakupi ne znam ni ja kolko računa dobije ne znam šta. Zaboravio si da izdaš fiskalni račun? Tvoj problem.

Ali, iskreno, to što ti pričaš je sve lepo i krasno. Osim što je sebično. I što nema logike. Jedino se slažem da bi se unakrsnom kontrolom imovine mogao dobiti jedan efekat plus (odakle ti silni novci, kuće, kola a plaćaš 60.000 dinara godišnje poreza)
niccolo niccolo 15:38 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

I što nema logike

Šta nema logike?
Gavrilo Princip Gavrilo Princip 18:43 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Vojislav Stojković

cultE, sad zamisljam kad krenu u proveru izdavanja racuna kod advokata. Ošišaju se na čelavo, parkiraju džipa ispred advokatske kancelarije...brte, smestili su mi pucnjavu na splavu...niš'a nisam krivBiće uverljiviji ako stave šajkaču i obuju opančiće, pa se pojave kod advokata da tuže komšiju zbog međe.Takvi slučajevi, a ima ih diljem Srbije, su prava poslastica za advokate. Traju i po dvadeset godina.


U jednom selu pored Gornjeg MIlanovca, spor je trajao 30 godina, time je apsolutno finansijski premasena vrednost imovine koja je bila sporna, a verovali ili ne, 4 advokata su preminula tjekom tih 30 godina.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:13 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Mislim da najdužu parnicu u Evropi vode naši kaluđeri na Svetoj gori. Ziloti, koji su izbačeni iz Hilandara, spore se sa svojom bivšom braćom u veri, oko međe manastirskog imanja. Parnica je počela, čini mi se pre par vekova i još traje.
StEtOc|nA StEtOc|nA 19:37 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
I što nema logike

Šta nema logike?


Čudi me da ne pitaste što je sebično...

Zato što kažete da bi PU proveravala fiskalne račune kroz same predmete da bi proverila ispravnost računa. Da li sada poreska uprava pregleda advokatske predmete da bi utvrdila samo prostim brojanjem koliko ste faktura izdali a koliko ste predmeta imali? Ne, naravno da to ne radi. Vama je problem isključivo u tome što ne možete da sklonite fakturu u stranu (kada otkucate račun on je evidentiran i kod Vas i u PU) i da se pravite da ne postoji u poslovanju Vaše kancelarije (ne mislim lično na Vas). Samo dokazivanje da li ste Vi prekšili zakon taj i taj (o platnom prometu i ko zna još koji) je mission impossible i zahtevalo bi uključivanje drugih organa a ne finansijske policije.

Drugi deo priče je da bi morali da platite PDV pre nego naplatite. Ni to nije tačno. Naime, PDV se obračunava po datumu računa. Vas niko ne primorava da račun izdate pre izvršenja usluge već se uvek može sačekati da se završi ceo posao, izradi završna računica koliko je para to sve koštalo pa tek onda da na osnovu toga napravite račun. Ni u jednoj uslužnoj delatnosti Vas niko ne može naterati da fakturišete posao po fazama, već to zavisi od samog dogovora sa klijentom (radim sa mnogo firmi koje obavljaju ovakve i onakve usluge, jedni mi naplate sve avansno, faktura pre samog posla i dobijem račun, druge pak naprave neku vrstu ponude ali račun dobijam tek kada se sve završi - niko od ovih drugih nije još zatvoren, niti im je neki pametnjaković iz poreske gledao projekte...). A sve i da morate unapred da platite PDV, pa šta? Svi ga plaćamo unapred po čemu su advokati specijalni.

Naravno da fiskalizacija sama po sebi neće rešiti taj problem i naravno da je ključno rešenje u tome da se radi provera porekla imovine. Ali to je mnogo duži proces doći do toga. U Srbiji još ne postoji jedan kvalitetan centralni registar iz koga bi se vadili podaci za takvu unakrsnu proveru a ne postoje ni osposobljene i dovoljno brojne službe za to. Kad bude bilo, biće za sve, ne samo za advokate.

Ovo što ste radili prethodna 3 dana je sramota. Prosto i jednostavno, sila Boga ne moli, i blago Vama. Iskreno zbog načina na koji ste to uradili, voleo bih da država pobedi i uvede Vam kase.
niccolo niccolo 20:08 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Čini se da me opet pogrešno shvataju:

Vama je problem isključivo u tome što ne možete da sklonite fakturu u stranu (kada otkucate račun on je evidentiran i kod Vas i u PU) i da se pravite da ne postoji u poslovanju Vaše kancelarije (ne mislim lično na Vas).
Nije sporno da je otkucan račun evidentiran i u PU, ja govorim o onim uslugama o kojima neko uopšte ne otkuca račun. Do sada mi niko od drugih učesnika u raspravi nije objasnio kako bi PU mogla da dokaže da je usluga izvršena a da račun nije otkucan (što pak podrazumeva da je prekršen zakon).

Drugi deo priče je da bi morali da platite PDV pre nego naplatite

Ja sve vreme i govorim da uvođenje fiskalnih kasa nema veza sa PDVom i da i dalje x advokata neće biti u sistemu PDVa čak i kad se uvedu fiskalne kase...

E ovo i pokušavam da objasnim:
Naravno da fiskalizacija sama po sebi neće rešiti taj problem i naravno da je ključno rešenje u tome da se radi provera porekla imovine.


P.S. I dalje nisam shvatio šta nema logike...
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:35 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Čini se da me opet pogrešno shvataju:

Vama je problem isključivo u tome što ne možete da sklonite fakturu u stranu (kada otkucate račun on je evidentiran i kod Vas i u PU) i da se pravite da ne postoji u poslovanju Vaše kancelarije (ne mislim lično na Vas).
Nije sporno da je otkucan račun evidentiran i u PU, ja govorim o onim uslugama o kojima neko uopšte ne otkuca račun. Do sada mi niko od drugih učesnika u raspravi nije objasnio kako bi PU mogla da dokaže da je usluga izvršena a da račun nije otkucan (što pak podrazumeva da je prekršen zakon).

Drugi deo priče je da bi morali da platite PDV pre nego naplatite

Ja sve vreme i govorim da uvođenje fiskalnih kasa nema veza sa PDVom i da i dalje x advokata neće biti u sistemu PDVa čak i kad se uvedu fiskalne kase...

E ovo i pokušavam da objasnim:
Naravno da fiskalizacija sama po sebi neće rešiti taj problem i naravno da je ključno rešenje u tome da se radi provera porekla imovine.


P.S. I dalje nisam shvatio šta nema logike...


Aj ispočetka. Ti možeš dati kupcu sada račun za uslugu (napravio neku fakturicu u wordu) a da on ne bude registrovan u tvojim poslovnim knjigama. Sa fiskalnom kasom nećeš moći. Otkucao si, jbg, evidentirano, prošo voz. Ko je do sada glumio pošten rad više to neće moći - daj pravi račun. Ko nije davao, za njega fiskalizacija ne važi, ali vremenom će doći i do one provere imovine.

Mnogo kancelarija će zbog evidentiranja prometa morati da uđe u sistem PDV-a. 4.000.000 DIN (40 i kusur iljada EUR) na godišnjem nivou i nije baš ne znam kakva cifra za pristojno uposlenu kancelariju.

I dalje teze kojima se brani stav da se ne fiskalizuju advokatske kancelarije nisu validne niti logične.
Teze su:
-Nismo piljari - pa šta ako niste, nisam ni ja advokat pa nisam prilikom fiskalizacije rekao: nismo mi advokati
-Povređuje se poverljivost advokat - klijent - ma jel stvarno? Poreska uprava koja će da kontroliše Vaše predmete, kako to nebulozno zvuči.
-Kod nas se ništa neće promeniti, nećemo plaćati više poreza - pa što Vam onda smeta?
-Moramo da platimo kase - jbg, mi koji smo ih već platili ćemo sad plakati zbog Vas.
-A šta ako nas teraju da platimo odmah porez, čak iako nismo naplatili - Welcome to the real world brother

Vaša jedina logična teza je: MOŽE NAM SE DA PARALIŠEMO PRAVOSUĐE. I to je to. Sve ostalo su samo priče za malu decu...
niccolo niccolo 20:41 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

pa što Vam onda smeta?

Troškovi oko fiskalnih kasa. Ako tebi ne smeta kad ti uvode nepotrebne mere zbog kojih ćeš imati nepotrebne troškove ok, nama smeta...
jbg, mi koji smo ih već platili ćemo sad plakati zbog Vas
Ko je pominjao plakanje?
A šta ako nas teraju da platimo odmah porez, čak iako nismo naplatili
Kad sam ovo rekao? Po trimilioniti put za glupe ljude - ne mešajte PDV i fiskalne kase, različiti su uslovi za obavezu evidentiranja prometa preko fiskalne kase a različiti za obavezu plaćanja PDVa...

Vidim da ti imaš neke predrasude prema advokatima zbog kojih se ne može voditi ozbiljan razgovor s tobom, šteta...
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:43 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Nije sporno da je otkucan račun evidentiran i u PU, ja govorim o onim uslugama o kojima neko uopšte ne otkuca račun. Do sada mi niko od drugih učesnika u raspravi nije objasnio kako bi PU mogla da dokaže da je usluga izvršena a da račun nije otkucan (što pak podrazumeva da je prekršen zakon).


PU neće to ni raditi. Ne može ona to da radi nigde gde ne može brojati lager i isterati stvar na čistinu. Ali to i neće. Verovatno smatraju da tih 95% kancelarija koje ne potpadaju pod PDV kriju podatke tj. ne prikazuju kompletno poslovanje. Ako će sada klijent da ti traži račun, ti ćeš mu normalno dati, jbg moraćeš. Ako uteraju samo 20% kancelarija u PDV sistem već su napravili veliku stvar. A tih kancelarija će biti mnogo više. Kasnije će se udarati samo po onima koji to nisu, proverom imovine, broja zaposlenih u njima i sličnim metodama.
niccolo niccolo 20:47 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Ako će sada klijent da ti traži račun, ti ćeš mu normalno dati, jbg moraćeš.

Ako je ključna reč

P.S. I sada postoji obaveza advokata da izdaju potvrdu klijentu da je platio (član 24. Zakona o advokaturi), ako ti platiš advokatu a on ti ne da potvrdu možeš da ga tužiš komori...
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:49 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo

Vidim da ti imaš neke predrasude prema advokatima zbog kojih se ne može voditi ozbiljan razgovor s tobom, šteta...


Ne, samo ne vidim tako ekstremnu posebnost Vaše profesije pa ne mogu da podržim zahteve koji se obrazlažu na tako licemeran način.

A po 7000000000 put, biće PDV-a ne sekiraj se. U celoj priči ovo je jedina igranka, ali Vas sramota da priznate da su Vam zahtevi tako ovozemaljski i prizemni, a ne nebeski poput poverljivost odnosa klijent - advokat...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:51 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

StEtOc|nA , ne znaju advokati šta ih čeka i šta ih sve može snaći.
Nedaobog nikom da se namuči sa PU kao mi piljari.
niccolo niccolo 20:52 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

A po 7000000000 put, biće PDV-a ne sekiraj se.

I ne sekiram se jer ga neće biti

a ne nebeski

Lepo ja kažem, predrasude...
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:52 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Ako će sada klijent da ti traži račun, ti ćeš mu normalno dati, jbg moraćeš.

Ako je ključna reč

P.S. I sada postoji obaveza advokata da izdaju potvrdu klijentu da je platio (član 24. Zakona o advokaturi), ako ti platiš advokatu a on ti ne da potvrdu možeš da ga tužiš komori...


Ali potvrda nigde nije zavedena osim u tvojoj fijoci, i baš kada krene ka poslovnim knjigama možda se toj potvrdi nešto desi: naleti na kantu za smeće, otvoreni plamen, secko za papir... mislim danas u svetu advokature, opasno je biti potvrda
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:56 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo

Lepo ja kažem, predrasude...


Tipičan advokatski pristup

Umesto da odgovorimo na pitanje i kažemo šta je suština, a znamo da su suština novci koje ne volemo da plaćamo državi, bacimo se na ličnost protivničke strane u diskusiji - kao frustracija, predrasude, bla bla.
niccolo niccolo 21:01 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Umesto da odgovorimo na pitanje

Na pitanje? Pa jedino tvoje pitanje do sada je bilo ovo:
pa što Vam onda smeta?

i na njega sam odgovorio još evo ovde (odmah na početku komentara, može biti da si omaškom propustio da ga vidiš...)
cult cult 21:05 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Sem placanja kase, moraces da platis i gprs uredjaj i plus mesecno ce ti stizati racun za taj gprs od telekoma koji iznosi negde oko 500 rsd po uredjaju. I naravno godisnji servis kase. Plus, nedajboze da ti inspektor nadje kasu na kojoj godisnji servis nije uradjen. Kazna za to je 30ak hiljada rsd.

Videces, sve sto ti se sada cini da je besmisleno i da se nista nece promeniti bice ti sledece godine najnormalnija stvar na svetu. I da, placaces vece poreze i imaces vece troskove. Ako budes pokusao da vrdas ziveces u vecnom strahu. Zapamti, nikad se ne zna ko je od musterija/klijenata inspektor poreske uprave (brrrrrr).
Dodaj tome nezadovoljne klijente koji ce te prijatviti stoposto za neizdavanje fiskalnog racuna. Jednom recju, zivot ce ti ses promeniti. Zao mi je.
niccolo niccolo 21:09 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

I da, placaces vece poreze i imaces vece troskove

Ma ja sam već negde spomenuo da nemam sopstvenih klijenata, svi su klijenti kancelarije (ortačko društvo) u kojoj radim, ja račune izdajem samo njoj, a ona izdaje račune klijentima
cult cult 21:12 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

, ja račune izdajem samo njoj,

da.
Gledaj na to sa svetlije strane. Imas jos celih tri meseca : )
Eh sta bih ja dao za tri meseca bez fiskalnih kasa : ) mmmmmmmmmmm...
Ali ja nisam advokat, jbg.
StEtOc|nA StEtOc|nA 21:15 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Umesto da odgovorimo na pitanje

Na pitanje? Pa jedino tvoje pitanje do sada je bilo ovo:
pa što Vam onda smeta?

i na njega sam odgovorio još evo ovde (odmah na početku komentara, može biti da si omaškom propustio da ga vidiš...)


A da su kase subvencionisane ili date na XY rata onda bi bilo sve ok?
niccolo niccolo 21:17 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

A da su kase subvencionisane ili date na XY rata onda bi bilo sve ok?

Pa i kad su subvencionisane ili date na rate i dalje imaš trošak samo je umanjen ili dozvoljeno da se plati na rate, nije da više nema troška...
StEtOc|nA StEtOc|nA 21:23 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
A da su kase subvencionisane ili date na XY rata onda bi bilo sve ok?

Pa i kad su subvencionisane ili date na rate i dalje imaš trošak samo je umanjen ili dozvoljeno da se plati na rate, nije da više nema troška...


Besprekorna logika!

Ali je ovde jasno o čemu se radi, i cena kase od par stotina EUR nije ovde tema generalnog štrajka (izgubili ste za ovih par dana više od toga).
aleksandarz92 aleksandarz92 22:08 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

I sada postoji obaveza advokata da izdaju potvrdu klijentu da je platio (član 24. Zakona o advokaturi), ako ti platiš advokatu a on ti ne da potvrdu možeš da ga tužiš komori...

I .... pojela maca.
Ovako ga tužiš finansijskoj i ...pojede ga lav.
niccolo niccolo 22:11 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Ovako ga tužiš finansijskoj i ...pojede ga lav.

Pa i sada možeš da ga tužiš i finansijskoj, u čemu je problem, ko ti brani?
aleksandarz92 aleksandarz92 22:32 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
Ovako ga tužiš finansijskoj i ...pojede ga lav.

Pa i sada možeš da ga tužiš i finansijskoj, u čemu je problem, ko ti brani?

Dok dodje finansijska (makar i za 15 min) račun može da se "pojavi" uz obrazloženje da ja nisam hteo da ga uzmem, a sad ti navlačim inspekciju jer sam izgubio spor i krivim tebe.
Ovako, moraš da imaš drugi primerak fiskalnog isečka i da time dokažeš da si ga stvarno otkucao i da ja lažem.
Jedina razlika je što onaj račun iz prvog primera mož' i da nestane za 10-15 dana, kao da ga nije ni bilo, a fiskalni ne može.
niccolo niccolo 22:35 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Dok dodje finansijska

A otkud će advokat da zna da si ti otišao u finansijsku?
aleksandarz92 aleksandarz92 22:41 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Pa, ako sam već besan na njega zbog izgubljenog spora, i tražio mu račun a nisam ga dobio, šta će onda da misli. A nije mu teško da napiše neki i stavi ga u fioku. Leba ne traži.
niccolo niccolo 22:45 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

A kako ćeš ti da dokažeš da si platio uopšte?
aleksandarz92 aleksandarz92 22:49 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

niccolo
A kako ćeš ti da dokažeš da si platio uopšte?

Eeee,kad ti dodje finansijska, onda ti dokazuješ da ja nisam platio, a ne ja da jesam.
A predmet završen, usluga obavljena.
niccolo niccolo 22:56 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Pa svejedno, kažem evo vidite, nema ovde u "kasi", a nema uplate ni na račun, čovek mi uopšte još uvek nije ni platio, ako mi ne bude platio za 15 dana ima da ga tužim pred sudom I šta će oni u tom slučaju?
aleksandarz92 aleksandarz92 23:09 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Kažu "ahaaa, mi smo naivni", opale ti 100-200k dinara i zatvore radnju, pa onda ti dokazuješ suprotno.
Ako izvadiš fiskalni isečak, onda ih više ništa ne zanima.
Jeste siledžijski, ali to već ima veze sa onim što je Dragan 7557 pisao dole, pa da nastavimo tamo?
niccolo niccolo 23:10 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

Jeste siledžijski, ali to već ima veze sa onim što je Dragan 7557 pisao dole, pa da nastavimo tamo?

Hajde...
cult cult 23:12 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

: ))))))))
niccolo, gotovo da mi je dirljivo sto cete tek uci u real world.
Ova tvoja pravdanja bi izazvala iskren smeh cele kancelarije Poreskih inspektora, onako, uz jutarnju kafu.
cult cult 23:12 12.11.2009

Re: Ma ljudi,

dal sam ja to napisao P veliko?
oh my god.
eto.
: )
takamatsu takamatsu 07:28 13.11.2009

Re: Ma ljudi,

kod lekara ne možeš da dobiješ uslugu a da nisi platio pa onda samo uporediš kartone koje lekari drže u ordinaciji sa izdatim fiskalnim računima i vidiš da nešto nije u redu.



E, ne može. Na nalog inspektora ja ne moram da otvorim bazu podataka, samo na sudski nalog, a oni se toliko ne smaraju. Događalo se čak da inspektor onda pokuša da upleni računar, zbogradi "stručnog veštačenja", što opet ne ide bez sudskog naloga, osim ako neće da napravi baš veliki javni skandal...
niccolo niccolo 09:08 13.11.2009

Re: Ma ljudi,

Ova tvoja pravdanja bi izazvala iskren smeh cele kancelarije Poreskih inspektora, onako, uz jutarnju kafu.

To ti misliš culte, imam ja dovoljno iskustva sa inspektorima za potrebe svojih klijenata, bez brige, pred nama advokatima su mnogo bolji od vas običnih privatnika jer mi odlično znamo propise, često bolje i od njih - pogledaj na drugoj strani u odgovoru Brajoviću pominjem jedan slučaj. U tom slučaju jedan od obrazloženja inspektora je bio da klijent nije napravio neki interni obračun, na šta sam ja pitao, a gde piše da je neophodno da napravi obračun pokažite mi propis. Naravno pošto ne mogu da pokažu na propis onda su morali i da odustanu od tih tvrdnji. Ono što oni rade vama jeste da vam upadnu i krenu da vas rešetaju i slude vas te počnu da vam pričaju bajke kako ovo mora ovako ono mora onako a to ne piše nigde osim u njihovim internim pravilima. Tu odmah ide pitanje, a gde su ta pravila objavljena da poreski obveznik može da se upozna sa njima? Pa nisu objavljeni nigde. A jel, e baš mi je drago zbog toga, a kako onda da se obveznik ponaša po njima kad nema mogućnost da uopšte sazna za to pravilo? Pa znate...I tako
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:15 12.11.2009

fiskalni računi ...

... i za popove i za advokate.
evo, već imaju i neke taksi firme ...
alselone alselone 11:58 12.11.2009

Re: fiskalni računi ...

Exitus Letalis
... i za popove i za advokate.
evo, već imaju i neke taksi firme ...


Ti jednostavno ne mozes a da ne spomenes? Uopste nije bitno da li si u pravu (a jesi).
Tuzna si ti osoba.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:11 12.11.2009

Re: fiskalni računi ...

Exitus Letalis
... i za popove i za advokate.

Naravno.
I za sveštenike i za advokate i za sve druge koji naplaćuju svoje usluge.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:21 12.11.2009

Re: fiskalni računi ...

Ti jednostavno ne mozes a da ne spomenes? Uopste nije bitno da li si u pravu (a jesi).

i privatni lekari i zubari, zaboravih.
Tuzna si ti osoba.

što?
što mogu da se baškare i trpaju pare u džep od sirotih vernika?
pitaj koliko uzimaju za krštenje il te baš briga?

vraćamo se sa sahrane pre nekoliko godina. zima.
kao prvo, pop nije mogao da upamti jedno jedino ime.
unuka pokojnice.
crkvenjak došao u crvenoj mont jakni. pop u prvljavom kaputu.

završi se to. naplati.
i kad smo krenuli kući, priđe taj isti pop ćerki i pita bez
uvijanja - šta je sa stanom pokojnice?

misliš da je to ok?

blago tebi kad si ti tako zadovoljan sobom.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:42 12.11.2009

Re: fiskalni računi ...

Exitus Letalis

i privatni lekari i zubari, zaboravih.

Njih je već fiskalizovalo.
libkonz libkonz 11:38 12.11.2009

Bravo!

Jeremiju za predsednika!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:10 12.11.2009

Re: Bravo!

Čim se oformi Piljarska komora Srbije, ti me lib, predloži.
libkonz libkonz 12:28 12.11.2009

Re: Bravo!

Naravno! Mi piljari moramo da se držimo zajedno!
ivana23 ivana23 11:59 12.11.2009

***

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:09 12.11.2009

Re: ***

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:23 12.11.2009

Re: ***

potpuno svesni da će MUP zbog neprisustvovanja branilaca, posle isteka 48 sati morati da pušta iz pritvora osumnjičene za teška krivična dela, kao što su ubistvo, silovanje, razbojništvo

mikimedic mikimedic 13:22 12.11.2009

Postoji jos jedan aspekt

mislim koji je ovde primarno-principijelna stvar

a to je nepovredivost advokatske kancelarije, nepovredivost odnosa branilac-klijent.

samo da se ogradim -- ne znam dovoljno o ovoj temi, ali bih bas voleo da cujem strucna misljenja, pre svega od niccola ali i ostalih.

da li fiskalizacija moze da ugrozi taj princip? ako bi fiskalizacija ugrozila nepovredivost, zar to ne bi bilo jos jedan od nacina uplitanja izvrsne vlasti u sudsku?

ne branim advokate, i sasvim je moguce da se ovo pitanje koristi kao izgovor da se ne uvedu kase, ali me principijelno zanima, jer vidim da se u javnosti zaista pausalno daju ocene i usmerava javnost protiv advokata.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:53 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Prema oceni Danice Popović, profesorke Ekonomskog fakulteta, nečuveno je da zaštitnici pravne države treba da negoduju i zahtevaju da ne budu u pravnom sistemu.

– Uvek je i lakše i lepše raditi na crno. Izgleda da oni udaraju u najtanju žicu srpskog naroda, a to je bezbednost. Ako cela država plaća porez i ako drugi s tim nemaju problem, ne vidim razlog zbog koga bi advokati negodovali. Pobogu, pa dno dna je da advokatska profesija ima primedbe na tu uredbu – kaže profesorka Popović i dodaje da je mnogo lakše instalirati fiskalnu kasu u advokatsku kancelariju, nego u taksiju ili na pijačnu tezgu.

Njen kolega Milojko Arsić, ekonomski savetnik premijera Mirka Cvetkovića, takođe ne vidi razlog zbog koga bi advokate zaobišla uredba o fiskalizaciji.

– Osnovni princip poreske politike je da na isti dohodak svi plate isti porez. Nije korektno da ako rudari, istraživači ili lekar na zarađenih 100.000 dinara plate jedan porez, a advokatske dažbine državi budu niže. Ako postoji neusaglašenost između dohodaka i poreza u ovoj struci, onda je očigledno da tu nešto nije u redu i da se i oni moraju uvesti u sistem – uveren je naš sagovornik.

Nikada se dosad nije desilo da su poreznici zloupotrebili svoju poziciju i nisu ispoštovali nečiju privatnost, kaže Arsić. Obaveza službenika Poreske uprave, dodaje, upravo je čuvanje tajnosti podataka.

– Nisam siguran kako je to regulisano u svetu, ali ako već postoji taj problem onda to nikako ne znači da oni ne treba da budu u fiskalnom sistemu. To samo znači da ih treba uvesti u sistem na drugi način. Neko rešenje se mora naći. Bilo bi dobro kad bi i oni predložili način koji poštuje pravila struke – predlaže Arsić.

On sumnja u ubedljivost njihovih argumenata. Možda je, dodaje, to samo izgovor.

– Jer, ako je tajnost podataka opravdanje, zašto onda potcenjivati druge profesije kao što su rudari, privrednici, obućari, zubari. Imaju i oni svoje poslovne tajne – kaže savetnik premijera.

Milica Bisić, profesor na FEFA fakultetu, ističe da advokati u razvijenim zemljama izdaju fiskalne račune svojim klijentima, a da je ovakva reakcija advokata u Srbiji pokušaj da se izbegne fiskalizacija.

– Sa fiskalnim kasama se samo meri prihod, i to nema nikakve veze sa poverljivošću podataka – objašnjava ona.

izvor

Na fiskalnim isečcima ne piše ime klijenta. Postoje advokatske tarife, cenovnici i iznos usluge.


Uostalom, advokati su i do sada izdavali račune i bili podložni kontroli poreskih organa. U čemu je onda problem?
niccolo niccolo 14:01 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

da li fiskalizacija moze da ugrozi taj princip?

Poreska uprava ne bi ni smela da traži dokumentaciju vezanu za klijenta ali bi mogli da kontrolišu izdate račune advokata. Međutim, fora i jeste u tome da njih ne zanimaju toliko izdati računi već oni koji nisu izdati. E sad se tu postavlja pitanje kako bi se to kontrolisalo. Gore sam spomenuo način - da preko suda provere ko je postupao u kom postupku. Ali na pitanje zašto niste izdali fiskalni a bili ste na tom ročištu je odgovor - dogovor je sa klijentom da mi plati naknadno, po završetku spora (recimo). Kako sad da ovi provere da li je to istina? Advokat može da se dogovori sa klijentom da mu ovaj plati na ruke i da ćuti o tome (a to će se inače najčešće dešavati sa raznovrsnim kriminalcima i drugim muvatorima) što će ovaj i da uradi jer se ni njemu ne isplati da se vidi da je plaćao nekome nešto pošto bi onda i njega mogli da pitaju odakle ti.
Ako bi sad PU krenula da kontroliše i dokumentaciju klijenta koja se nalazi kod advokata time bi kršila nepovredivost odnosa advokat-klijent a opet ne bi mogla da dođe do dokaza da fiskalni račun nije izdat a da novac je primljen.
To se jedino može proveravati upoređivanjem imovinskog stanja i prihoda, što sam i spomenuo gore u primeru sa 5 stanova.

Suština priče je da se kod nas, po ko zna koji put, neefikasnim merama maltretiraju oni koji hoće pošteno da posluju zbog grupe onih koji krše propise pri čemu su ovi koji krše mogli da se hvataju i kažnjavaju i drugim, već postojećim merama...
zilikaka zilikaka 14:04 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Sad sam toliko besna da ću morati da budem vulgarna!
Da li to znači da ako lekar leči nekog sa picajzlama, i mora da mu izda fiskalni račun o tome, to ne utiče na nepovredivost odnosa pacijent-lekar?
Ali piljar je piljar!
cult cult 14:07 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

a jos ako je pacijent mesec dana ranije bio u sexy shopu i kupio lisice, platio karticom, dobio fiskalni racun? Potpuno orvelovska bre ta Poreska uprava.
mikimedic mikimedic 14:10 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

ovome bi se sto sta moglo prigovoriti, ali je sustina sukoba vrlo slicna diskusiji na temu vakcina, tj. odnos laik -nelaik. da li struka kaze da postoji problem kao izgovor za nesto, ili problem zaista postoji?

i ko je, na kraju krajeva, nadlezan da to proceni -- struka, koja bi u tom slucaju ocenjivala samu sebe, ili laicka javnost koja nema dovoljno predznanja?

ovo je flagrantni primer drugog slucaja.

rofesorke Ekonomskog fakulteta, nečuveno je da zaštitnici pravne države treba da negoduju i zahtevaju da ne budu u pravnom sistemu.


da li ekonomista moze da da ovakvu ocenu, i da li ona moze da proceni da li advokati zahtevaju da ne budu u pravnom sistemu?

Uvek je i lakše i lepše raditi na crno. Izgleda da oni udaraju u najtanju žicu srpskog naroda, a to je bezbednost. Ako cela država plaća porez i ako drugi s tim nemaju problem, ne vidim razlog zbog koga bi advokati negodovali. Pobogu, pa dno dna je da advokatska profesija ima primedbe na tu uredbu – kaže profesorka Popović i dodaje da je mnogo lakše instalirati fiskalnu kasu u advokatsku kancelariju, nego u taksiju ili na pijačnu tezgu.


naravno, ali 'celu drzavu koja placa porez i druge koji sa tim nemaju problem' ne dotice problem principa nepovredivosti, pa je ovo poredjenje malo na nivou baba i zaba. da ne kazem -- demagogija.

Nikada se dosad nije desilo da su poreznici zloupotrebili svoju poziciju i nisu ispoštovali nečiju privatnost, kaže Arsić. Obaveza službenika Poreske uprave, dodaje, upravo je čuvanje tajnosti podataka.


nepovredivost je zagarantovana ustavom (ako ne gresim) i nema nikakve veze sa tim da li ce ili nece poreznici povrediti neciju privatnost. izvrsna vlast ni po kom osnovu ne moze biti ta koja ce da procenjuje da li je ili nije povredjen princip nepovredivosti. To moze samo sud. Ovo je potpuno subjektivan stav.

– Osnovni princip poreske politike je da na isti dohodak svi plate isti porez. Nije korektno da ako rudari, istraživači ili lekar na zarađenih 100.000 dinara plate jedan porez, a advokatske dažbine državi budu niže. Ako postoji neusaglašenost između dohodaka i poreza u ovoj struci, onda je očigledno da tu nešto nije u redu i da se i oni moraju uvesti u sistem – uveren je naš sagovornik.


U potpunosti se slazem. Da li je izvrsna vlast u mogucnosti da obezbedi takav sistem naplate poreza koji apsolutno stiti princip nepovredivosti?

– Jer, ako je tajnost podataka opravdanje, zašto onda potcenjivati druge profesije kao što su rudari, privrednici, obućari, zubari. Imaju i oni svoje poslovne tajne – kaže savetnik premijera.


na ovo ne mogu ni da dam komentar.

– Sa fiskalnim kasama se samo meri prihod, i to nema nikakve veze sa poverljivošću podataka – objašnjava ona.


Prvi konkretan stav. Ako je tacan, onda podrzavam uvodjenje kasa. Da li je?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:11 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

niccolo
Ali na pitanje zašto niste izdali fiskalni a bili ste na tom ročištu je odgovor - dogovor je sa klijentom da mi plati naknadno, po završetku spora (recimo). Kako sad da ovi provere da li je to istina?

niccolo, pa to tako ne može, nije po zakonu.
Kada trgovačka ili proizvodna firma isporuči robu i izda fakturu svom kupcu, partnerskoj firmi, isporučena roba ne mora da se plati odmah, može za mesec ili dva, to je stvar dogovora izmneđu partnera, ali porez mora da se plati do kraja meseca u kome je faktura izdata.
Pretpostavljam, da je isto i sa advokatima - bio si na ročištu, izdaj račun, pplati porez, a kada će klijent da ti naplati stvar je interne prirode.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:13 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

cult
a jos ako je pacijent mesec dana ranije bio u sexy shopu i kupio lisice, platio karticom, dobio fiskalni racun? Potpuno orvelovska bre ta Poreska uprava.

a vijagru kupljenu u apoteci da i ne spominjemo.
niccolo niccolo 14:14 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Nije korektno da ako rudari, istraživači ili lekar na zarađenih 100.000 dinara plate jedan porez, a advokatske dažbine državi budu niže.

E sad mi je jasno u čemu je problem - u ovakvim debilima koji sebe ne samo što nazivaju ekonomskim savetnicima već i zauzimaju to mesto i bivaju plaćani od naših para pa im onda ljudi i varuju i misle da ovi znaju šta pričaju. Ovo što je rekao je notorna glupost i debilština. Advokatske dažbine nisu uopšte niže. Postoji u Zakonu o porezu na dohodak građana dva poreza. Prvi plaćaju zaposleni - to je na zaradu, a drugi plaćaju preduzetnici (advokati su u statusu preduzetnika) i ovaj drugi odgovara u najvećoj meri onom porezu koji plaćaju preduzeća na dobit. U tom zakonu postoji mogućnost, za one koji nisu u mogućnosti da vode dvostruko knjigovodstvo, da im bude odobreno paušalno oporezivanje (za šta je potrebno da ispune određene uslove). Ako je PU nekom odobrila da bude oporezovan paušalno to je zato što je ispunio te uslove. Kada je ispunio uslove onda PU određuje iznos koji treba da se plaća na osnovu određenih kriterijuma koji su sadržani i jednom Pravilniku (ne znam napamet naziv). Drugim rečima i lekar će, ukoliko ispunjava uslove, da plaća paušalan porez i i njemu će kao i advokatu biti odbračunat paušal u skladu sa tim Pravilnikom. Što se tiče rudara, oni po prirodi stvari i ne mogu da budu preduzetnici već su zaposleni i porez na zarade zaista i jeste veći od poreza na samostalne delatnosti, ali ako je to problem onda se menja Zakon o porezu na dohodak građana a ne uvode se fiskalne kase!

Jer, ako je tajnost podataka opravdanje, zašto onda potcenjivati druge profesije kao što su rudari, privrednici, obućari, zubari. Imaju i oni svoje poslovne tajne

Ovo neću ni da komentarišem...
niccolo niccolo 14:18 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

bio si na ročištu, izdaj račun, pplati porez,

Ljudi NEMA POREZA, NEMA PDVa, i dalje neću biti obveznik PDV i kad budem morao da nabavim fiskalnu kasu!

Hajde, moram sad da krenem, pa kad opet dođem, pokušaću detaljnije da objasnim to oko fiskalnih kasa i PDVa...
silver bullet silver bullet 15:45 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

E sad se tu postavlja pitanje kako bi se to kontrolisalo. Gore sam spomenuo način - da preko suda provere ko je postupao u kom postupku. Ali na pitanje zašto niste izdali fiskalni a bili ste na tom ročištu je odgovor - dogovor je sa klijentom da mi plati naknadno, po završetku spora (recimo). Kako sad da ovi provere da li je to istina? Advokat može da se dogovori sa klijentom da mu ovaj plati na ruke i da ćuti o tome (a to će se inače najčešće dešavati sa raznovrsnim kriminalcima i drugim muvatorima) što će ovaj i da uradi jer se ni njemu ne isplati da se vidi da je plaćao nekome nešto pošto bi onda i njega mogli da pitaju odakle ti.


Ja sam zapanjena ovim pasusom.

I to od coveka koji tvrdi da se bavi advokaturom ili nekim slicnim poslom.
Dakle od coveka koji direktno ucestvuje u procesu sprovodjenja pravde.

Pa moze sve na ovom svetu da se uradi. Sve. Al' to je valjda krivicno delo. KORUPCIJA! UTAJA POREZA!
ZA TO SE IDE U ZATVOR. Pa ko voli nek izvoli. Radicete tako dok vas ne uhvate.
niccolo niccolo 15:51 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

I to od coveka koji tvrdi da se bavi advokaturom ili nekim slicnim poslom.
Dakle od coveka koji direktno ucestvuje u procesu sprovodjenja pravde.

Manje emocija, više pažljivog čitanja šta je napisano
Pa moze sve na ovom svetu da se uradi. Sve. Al' to je valjda krivicno delo. KORUPCIJA! UTAJA POREZA!
ZA TO SE IDE U ZATVOR. Pa ko voli nek izvoli. Radicete tako dok vas ne uhvate

Pa nisam ja ni rekao da se ne ide u zatvor, ja sam i govorio o onim advokatima koji krše propise i uporno objašnjavam da njih neće organi uhvatiti uvođenjem fiskalnih kasa jer fiskalne kase neće sprečiti ove da se dogovaraju na opisan način te da je stoga mera neefikasna...
silver bullet silver bullet 16:08 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Pa nisam ja ni rekao da se ne ide u zatvor, ja sam i govorio o onim advokatima koji krše propise i uporno objašnjavam da njih neće organi uhvatiti uvođenjem fiskalnih kasa jer fiskalne kase neće sprečiti ove da se dogovaraju na opisan način te da je stoga mera neefikasna...


Postoji nesto sto se zove - mera za odvracanje od krivicnog dela.
Sve sto povecava sistem kontrole - za mene je dobro.
U drugim delatnostima je takodje moguce izvrdavati porez i prodavati nesto ispod tezge, bez fiskalnog racuna. Ali ako te uhvate, jao tebi. A advokati jos ostavljaju materijlni trag iza sebe, pojavljuju se na rocistima, predaju podneske, itd. Lako je ustanoviti da li su dobili novac na ruke. Samo ako neko zagrebe, a broj izdatih fiskalnih racuna, moze da izazove osnovanu sumnju i uputi poresku sluzbu na kontrolu.

Fiskalne kase - nego sta!
Manje emocija, više pažljivog čitanja šta je napisano


Citam ja pazljivo, ali vi ste toliko aroganti da to izaziva napad besa.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:14 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

zilikaka
Sad sam toliko besna da ću morati da budem vulgarna!
Da li to znači da ako lekar leči nekog sa picajzlama, i mora da mu izda fiskalni račun o tome, to ne utiče na nepovredivost odnosa pacijent-lekar?
Ali piljar je piljar!


Roba, a i usluge, se mogu evidentirati pod oznakama, prema odgovarajućem šifarniku. Tako bi recimo, za lečenje picajzli, lekarska ordinacija mogla izdati fiskalni račun na kome će biti navedena samo šifra usluge (broj i sl).

Nešto kao nick u blogovanju.
niccolo niccolo 16:23 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

U drugim delatnostima je takodje moguce izvrdavati porez i prodavati nesto ispod tezge, bez fiskalnog racuna. Ali ako te uhvate, jao tebi. A advokati jos ostavljaju materijlni trag iza sebe, pojavljuju se na rocistima, predaju podneske, itd.

Pa i ovi ostavljaju materijalni trag - u vidu razlike između nabavljene količine robe i one koja se nalazi kod prodavca. Sve ostalo mora da bude na fiskalnim računima.
Samo ako neko zagrebe, a broj izdatih fiskalnih racuna, moze da izazove osnovanu sumnju i uputi poresku sluzbu na kontrolu.
Pa PU može da vrši kontrolu i bez sumnje. Nije poenta u kontroli već u mogućnosti da dokažu svoje sumnje. To ti je isto kao što svi mogu da tuže sve. Ali samo oni koji imaju pravo na svojoj strani i dokaze mogu da i dobiju spor.

Citam ja pazljivo, ali vi ste toliko aroganti da to izaziva napad besa.

silver bullet silver bullet 17:09 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Nije poenta u kontroli već u mogućnosti da dokažu svoje sumnje. To ti je isto kao što svi mogu da tuže sve. Ali samo oni koji imaju pravo na svojoj strani i dokaze mogu da i dobiju spor.

A advokati jos ostavljaju materijlni trag iza sebe, pojavljuju se na rocistima, predaju podneske, itd.





milisav68 milisav68 18:02 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

niccolo
da li fiskalizacija moze da ugrozi taj princip?

Gore sam spomenuo način - da preko suda provere ko je postupao u kom postupku. Ali na pitanje zašto niste izdali fiskalni a bili ste na tom ročištu je odgovor - dogovor je sa klijentom da mi plati naknadno, po završetku spora (recimo). Kako sad da ovi provere da li je to istina?.

Da li onda gazda prodavnice može da kaže - dogovor sa kupcem je da mi plati naknadno (kad bude penzija) da li na to ima pravo i ako ima zašto ga ne koristi?
niccolo niccolo 18:33 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Da li onda gazda prodavnice može da kaže - dogovor sa kupcem je da mi plati naknadno (kad bude penzija) da li na to ima pravo i ako ima zašto ga ne koristi?

Pa ne jer je tu jasno kad je izvršen promet - kad ovaj uzme robu, a kada je izvršen promet kod advokatskih usluga? Možda bi neko mogao da smatra da je izvršen kad advokat ode na jedno ročište, ali niko ne uzima advokata za samo jedno ročište nego za ceo predmet, što kaže da bi trebalo čekati dok se ne završi ceo postupak. Ali, s druge strane, često advokati dobiju novac i unapred i posle nekoliko ročišta, ili posle neke faze u postupku itd. Kako to sve razrešiti?...
zilikaka zilikaka 19:09 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Ljudi NEMA POREZA, NEMA PDVa, i dalje neću biti obveznik PDV i kad budem morao da nabavim fiskalnu kasu!

Pa ako je tako, otkuda TOOLIKI otpor?
Sve ostaje po starom, samo će se jednom od metoda proveriti da preduzetnik ima upravo toliki promet kako je i kategorisan, te nema da brinu ni on ni država.
niccolo niccolo 20:01 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

Pa ako je tako, otkuda TOOLIKI otpor?

Ne volim da dajem novac na nešto što je suvišno (ima u jednom Vojislavovom komentaru o troškovima vezanim za fiskalne kase)...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:06 12.11.2009

Re: Postoji jos jedan aspekt

niccolo
Pa ako je tako, otkuda TOOLIKI otpor?

Ne volim da dajem novac na nešto što je suvišno (ima u jednom Vojislavovom komentaru o troškovima vezanim za fiskalne kase)...

A, da, niccolo, zaboravio sam da te obavestim, da ćeš mesečno da plaćaš Telekomu najmanje 500,00 din+PDV za vezu GPRS sa PU, a taj GPRS obavezno ide uz fisk. kasu i koristi Telekomovu mrežu 064.
Nisam zlurad, časna reč, samo te informišem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana