Gradjanske inicijative| Planeta| Putovanja| Životni stil

Diplomata od bicikliste uči šta je prava oprema

UKinSerbia RSS / 12.11.2009. u 16:41

Pre neki dan sam u ulozi Konzula upoznao Britanca po imenu Ken Roberts. Ken je stupio u kontakt sa našim Konzularnim odeljenjem jer je odlučio da provede sledeće 4 godine svog života obilazeći svet biciklom, a put ga je naveo u Srbiju. „Dovraga," pomislio sam u sebi, „živi primerak pravog britanskog ekscentrika". (To vam je, ako se neko slučajno pitao, eufemizam za „ludaka"). I ako imate naviku da cenite ljude po prvom utisku i vi biste ga tako posmatrali u trenutku kada se pojavio u jarko žutoj kabanici.

Međutim, onda je nekoliko nas provelo oko sat vremena u razgovoru sa njim, tako da smo shvatili da je, u stvari, jedno veoma prijatno, osećajno i interesanto ljudsko biće. Ukratko, za 4 godine će preći oko 45.000 milja vozeći bicikl prostranstvima Evrope, Azije, Australije, obe Amerike i Afrike. Tim će prikupljati novac, ali i promovisati „Outward Bound Trust", organizaciju koja pomaže mladim ljudima da shvate i ostvare svoje sposobnosti kroz izazove i iskustva koje donosi život u prirodi.

4098405102_2a23d22696.jpg

Ipak, mislim da je ono što me je nateralo na razmišljanje jesu pripreme kroz koje je morao da prođe da bi se upustio u ovu avanturu. Na primer, nije bilo svrhe da odmah pribavi sve potrebne vize jer bi većina istekla dok bi Ken stigao na granicu određene države, a posetiće ih oko 60 tokom putovanja! Nasuprot tome, kursevi popravke bicikla su bili više nego korisni, kao i razgovor sa ljudima koji su ranije posetili neke od regiona kroz koje će on proći. A zamislite ovaj savet koji mi je dao - čuo je da lavovi u Africi ne shvataju da mogu pocepati šator jer misle da je od veoma čvrstog materijala, pa je običan šator odlična zaštita. (Ken, mislim da ću ti verovati na reč što se toga tiče.) Mi nismo imali takve savete što se tiče Srbije, ali su neke od mojih kolega koji su poreklom odavde imali korisne informacije o mestima za predah i dobrim putevima ovde, i Bugarskoj, sledećoj državi koju će posetiti. A ako govorim iz perspektive konzula, Ken mi je potvrdio da sa sobom ima „Sveti Gral", tj. sveobuhvatno putno osiguranje! Nije mala stvar dobiti polisu na četiri godine, ali je Ken očigledno snalažljiv momak.

Sledećeg dana sam opet sreo Kena. Ovoga puta na Vojnom groblju Komonvelta povodom Dana sećanja. Obzirom da mi je hladan vetar nosi kišu u lice već sam mu zavideo na žutoj kabanici, posebno jer sam ja bio u tankom kišnom mantilu. Rekao mi je da obično prisustvuje ceremoniji na severozapadu Britanije (Lake District) tako da je dobro pripremljen za kišno i hladno vreme. A uspeo je i da nabavi jarko crveni cvet maka, koji je simbol Dana sećanja. Jarko crveni cvet se mnogo više isticao na njegovom žutom reveru.

4098402276_3e462e9f21.jpg

Kada smo se drugi put rastali u nekoliko dana, bilo mi je zadovoljstvo da mu opet pružim ruku i poželim srećan put. Zasita se radi o fascinantnom projektu i fantastičnom putovanju. Ako ste se, poput mene, zainteresovali za njegovo putovanje i ciljeve koje promoviše posetite njegov sajt.

Na kraju, gde god budete putovali sledeće četiri godine, ako vidite nekog u žutoj kabanici koji, iako žestoko vrti pedale, izgleda kao da mnogo uživa u tome, mahnite mu i nasmejte se - možda je to Ken.

Sean Moran
Konzul



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 17:48 12.11.2009

lavovi i satori

Gledajuci mog abisinijskog macka ne bih se bas opkladio u ovu teoriju o satorima i lavovima, narocito ako se sadrzina satora mrdne ili nasloni na zid i napravi "izbocinu" dok lav gleda.

Ako je ovo ta zuta kabanica, onda ispravka - nije to nikakva kabanica, nego goreteks shell, koji onako od oka kosta jedno 300-400 funti. Treba da pazi da mu to neko ne "skine" usput.

Sto se tice viza, za razliku od Briitanije, za vecinu zemalja koje Ken planira da obidje se viza dobija lako na bilo kom granicnom prelazu. Mnogo je bitnije od viza da ima obezbedjenu oruzanu pratnju, sto s obzirom na publicitet, sigurno nece biti poblem.

Svejedno, sjajna tura, jedva cekam knjigu/film koji posle toga sigurno slede.





albicilla albicilla 18:12 12.11.2009

Re: lavovi i satori

ja sam u kalahariju spavao pod satorom, jednoslojnim i malim, cak i bez duplog krova, na kamp sajtu gde to vise nije dozvoljeno jer je lokalni copor lavova poceo da pokazuje preteranu radoznalost.... spavao kao beba, treba li da dodam?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:51 12.11.2009

Re: lavovi i satori

Bogami, moraću sa tom novošću da i ja upoznam svoje mačke, one nisu u trendu i još uvek misle da se može napasti i izjesti sve što mrda ispod bilo čega.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:09 12.11.2009

Re: lavovi i satori

Jelica Greganović
Bogami, moraću sa tom novošću da i ja upoznam svoje mačke, one nisu u trendu i još uvek misle da se može napasti i izjesti sve što mrda ispod bilo čega.


A cesto ne mora ni da mrda. A ni da bude ispod bilo cega, dovoljno samo da "strci", po macjem kriterijumu.
buba_truba buba_truba 12:20 13.11.2009

Re: lavovi i satori

srdjan.pajic
Ako je ovo ta zuta kabanica, onda ispravka - nije to nikakva kabanica, nego goreteks shell, koji onako od oka kosta jedno 300-400 funti.

Hej, stručnjače, a zašto ovo žuto sa slike ne može da se nazove kabanica (kao odevni predmet određene namene) od goretexa (kao materijala određenog kvaliteta)? Ovo sasvim ozbiljno pitam.

Mislim, čemu ispravka? Nije li od gospodina konzula sasvim dovoljno da kaže - kabanica - bez da zna da je "goretex shell" (možda i zna, ali nije smatrao bitnim), da nije baš obična, pa ni jeftina.. A to da ti znaš - pa dobro de, to znamo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:02 13.11.2009

Re: lavovi i satori

buba_truba
srdjan.pajic
Ako je ovo ta zuta kabanica, onda ispravka - nije to nikakva kabanica, nego goreteks shell, koji onako od oka kosta jedno 300-400 funti.

Hej, stručnjače, a zašto ovo žuto sa slike ne može da se nazove kabanica (kao odevni predmet određene namene) od goretexa (kao materijala određenog kvaliteta)? Ovo sasvim ozbiljno pitam.

Mislim, čemu ispravka? Nije li od gospodina konzula sasvim dovoljno da kaže - kabanica - bez da zna da je "goretex shell" (možda i zna, ali nije smatrao bitnim), da nije baš obična, pa ni jeftina.. A to da ti znaš - pa dobro de, to znamo.


U pravu si, volim da se pravim pametan, eto . U pitanju je naravno cepidlacenje, ali evo da probam da se izvadim. Kabanica je namenjena zastiti od kise i samo od kise (ili mokrog snega, ok). Obicno je napravljena od plastike to jest najlona ili gumiranog platna i prodaje se kao posebam odevni predmet i u svakoj planinarskoj radnji, ne samo na buvljaku. Nosis je samo dok lije kisa a za sve ostalo je potpuno neupotrebljiva jer se u njoj upalis ko u sauni (narocito ako probas da vozis bajs u njoj), a i moze relativno lako da se pocepa.

Ovo sto covek ima se pre moze nazvati jaknom nego kabanicom, jer je dizjanirano kao jakna, upotrebljivo manjevise svuda i u svim outdoor prilikama, plus je uradjena vrlo kvalitetno pa zato dugo traje, i skupa je. Nazvati to "kabanicom" je uvreda za proizvodjaca koji se polomio da je napravi a i za kupca koji se isprsao za tolike pare da je kupi (ko ga sisa kad je pglu, mogao je da kupi kabanicu za petnes' evra na buvljaku i isto bi mu bilo ;-).

E, sad kad sam zavrsio sa cepidlacenjem - ma ok je da se ovo zove kabanica, ja i ne znam kako bih drugacije nazvao shell na Srpskom, razumemo se u svakom slucaju.
buba_truba buba_truba 18:10 13.11.2009

Re: lavovi i satori

srdjan.pajic
U pravu si, volim da se pravim pametan, eto . U pitanju je naravno cepidlacenje, ali evo da probam da se izvadim.

Ma izvadio si se, naravno. Nisam ni sunnjala da ćeš. Nego, dopala mi se ova priča, pa mi zasmetalo "cepidlačenje", eto. Hvala ti na, da ponovim - nisam ni sumnjala, stručnom odgovoru.
Time Bandit Time Bandit 18:04 12.11.2009

preporuka za Kena

Ken i ne nosi neku naročitu biciklističku opremu jer kako sam kaže 2/3 vremena nije na bicikli.

For cycling on those chillier days I have a Buffalo Tec-lite cycle shirt – nice bright yellow, ideal for being seen – and if the rains come in, a Mountain Equipment Changabang jacket. The latter is a ‘technical’ climbing jacket, cut quite short, and, as such, not an obvious contender for cycling. However, I don’t think it’s unduly short, and it has other redeeming features such as zippable side vents normally associated with cycling jackets, and is, like the Buffalo, very bright.

For when it gets really cold I’ve opted for an Ultra Pullover from Peter Hutchinson Designs – incredibly light, seriously warm, and, being down filled, packs down into a very small volume. This is complemented by their Extreme Balaclava.
vishnja92 vishnja92 19:02 12.11.2009

da je bilo prilike

mogli ste ga upoznati sa Jonetom :)

Jone je ove godine slao tekstove iz Mongolije a prethodne sa Pamira. ovde mu je zvanican sajt. fascinantna osoba, takodje, a takvi se medjusobno kapiraju. tako ce i ovaj gore Srdjan.Pajic kad poraste.

Kenu i Vama veliki pozdrav
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:07 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

vishnja92
mogli ste ga upoznati sa Jonetom :)

Jone je ove godine slao tekstove iz Mongolije a prethodne sa Pamira. ovde mu je zvanican sajt. fascinantna osoba, takodje, a takvi se medjusobno kapiraju.

Kenu i Vama veliki pozdrav


A bas sam pomislio na njega kad sam video post i zapitao se jel' ziv, kad ova visnja oma cita misli i podmece linkove!

E, ako nisi gledala Long Way Down, ima jedna super scena u Sudanu, u sred neke sabanske vukojebine gde McGregor i ovaj njegov pajstas Carli nesto kukumavce ko strine jer im je na beemvejcu crkao amortizer. I tako dok cekaju da pristigne konvoj za podrsku sa rezervnim delovima i osvezenjemm, kunu sudbinu hudu, kako samo bogate filmske zvezde umeju, kad se na horizontu pojavljuje neki izmrsaveo lik, na mauntin bajku, vuce malu prikolicu, sa par flajki vode i jednom jedinom torbom stvari&kamp opreme. Neki Englez, koje je vec jedno 7-12 godina na putu, a koji je resio da obidje celu zemljinu kuglu na ljudski pogon! Posle su po Africi sreli jos gomilu ljudi koji to rade, vec pola zivota!

vishnja92 vishnja92 20:22 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

kad se na horizontu pojavljuje neki izmrsaveo lik, na mauntin bajku, vuce malu prikolicu, sa par flajki vode i jednom jedinom torbom stvari&kamp opreme. Neki Englez, koje je vec jedno 7-12 godina na putu, a koji je resio da obidje celu zemljinu kuglu na ljudski pogon!

e to cu ja, samo da mi porastu deca.
za-mi-sli ludilo, pa to ti potpuno promeni svest :)

ps - jos davno editovala onaj gornji com i dodala tebe, kad si stigo da me citiras bez toga? mogu da brisem akotreba.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:59 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

e to cu ja, samo da mi porastu deca.
za-mi-sli ludilo, pa to ti potpuno promeni svest :)


Zamis'i ti te sabanijade, vishnjo, da se sretnemo dok dzunglasimo tako negde, po tragovima konkvistadora!. Ono, ja na motoru, ti na bicikli . Mislim, ja sam vec isplanirao moj prvi sabatikal u firmi na tu temu, samo da mi do tada ne zalepe otkaz zbog prekovremenog blogovanja.

vishnja92 vishnja92 22:38 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

zamisljam :))))

lezi srki u nesrecnoj ladovini nekog zgoljavog kaktusa i vapi za benzinskom pumpom, sunce mu se muti a zivuljke prilaze, ringispil zivota drnda i klepece, i odjednom niotkud nailazi djeva visnja veselo okrecuci pedale :)

sa: vodom, suncobranom, satorcetom, keksom i perajama.

pa di ces bre motorcetom, jesti normalan?! :)))
biciklica je cudo.

ja cu na motoru da vezbam svoje puteve, makar da im vidim pocetak, a ondaK cu da ti pisem mejlove odnekud kad ceo svet bude hotspot :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:57 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

i odjednom niotkud nailazi djeva visnja veselo okrecuci pedale :)

sa: vodom, suncobranom, satorcetom, keksom i perajama.


Pa ja bih te pobrkao sa fatamorganom!

Evo ti cvece:
vishnja92 vishnja92 23:13 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

srdjan.pajic srdjan.pajic 23:24 12.11.2009

Re: da je bilo prilike

vishnja92


Hebote, izmislio sam novu rec: šabatikal !!!
vishnja92 vishnja92 07:55 13.11.2009

Re: da je bilo prilike

šabatikal

noboole noboole 13:33 13.11.2009

Re: da je bilo prilike

vishnja92
kad se na horizontu pojavljuje neki izmrsaveo lik, na mauntin bajku, vuce malu prikolicu, sa par flajki vode i jednom jedinom torbom stvari&kamp opreme. Neki Englez, koje je vec jedno 7-12 godina na putu, a koji je resio da obidje celu zemljinu kuglu na ljudski pogon!
e to cu ja, samo da mi porastu deca.
za-mi-sli ludilo, pa to ti potpuno promeni svest :)

ps - jos davno editovala onaj gornji com i dodala tebe, kad si stigo da me citiras bez toga? mogu da brisem akotreba.


Ne, promena svesti dolazi pre pocetka takvog putovanja.
vishnja92 vishnja92 16:51 13.11.2009

Re: da je bilo prilike

eh, pa to je ona nulta :)
posle valjda ide neka druga, malo fluidnija (pricam napamet, jasta)
Zen Master Zen Master 20:01 12.11.2009

...

UKinSerbia
Na kraju, gde god budete putovali sledeće četiri godine, ako vidite nekog u žutoj kabanici koji, iako žestoko vrti pedale, izgleda kao da mnogo uživa u tome, mahnite mu i nasmejte se - možda je to Ken.


Sa velikim zadovoljstvom ću po propisu pozdraviti Kena ukoliko se negde susretnemo
Ne znam inače koliko ste upoznati ali biciklisti kad se nadju negde na putu ( ne računaju se rekreativci po biciklističkim stazama ) uvek mahnu jedan drugom i nasmeju se. To mu dodje neka vrsta internog & nepisanog kodeksa lepog biciklističkog ponašanja na drumu


srdjan.pajic srdjan.pajic 22:08 12.11.2009

Re: ...

Zen Master
UKinSerbia
Na kraju, gde god budete putovali sledeće četiri godine, ako vidite nekog u žutoj kabanici koji, iako žestoko vrti pedale, izgleda kao da mnogo uživa u tome, mahnite mu i nasmejte se - možda je to Ken.


Sa velikim zadovoljstvom ću po propisu pozdraviti Kena ukoliko se negde susretnemo
Ne znam inače koliko ste upoznati ali biciklisti kad se nadju negde na putu ( ne računaju se rekreativci po biciklističkim stazama ) uvek mahnu jedan drugom i nasmeju se. To mu dodje neka vrsta internog & nepisanog kodeksa lepog biciklističkog ponašanja na drumu




I motociklisti! E, da, i planinari. Pa i pecinari. U stvari, sad kad razmislim, svi koji se (dobrovoljno) muvaju po prirodi imaju tu etikeciju.
pnbb pnbb 22:18 12.11.2009

Re: ...

svi koji se (dobrovoljno) muvaju po prirodi imaju tu etikeciju.

egzibicionisti po parkovima..
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:22 12.11.2009

Re: ...

pnbb
svi koji se (dobrovoljno) muvaju po prirodi imaju tu etikeciju.

egzibicionisti po parkovima..


krkar krkar 03:16 13.11.2009

Re: ...

I motociklisti! E, da, i planinari. Pa i pecinari. U stvari, sad kad razmislim, svi koji se (dobrovoljno) muvaju po prirodi imaju tu etikeciju.


Ja ceo život mašem nepoznatima i blesavo se smejem.

Toliko da se danas već upitam ako pred nekim budiboksnama prviputvidećimguljudima ne izigravam kretena veselogštoigvidi - da nije nešto neuredu s'a mene???
49 41 49 41 03:33 13.11.2009

2 godine i sedam meseci - PESAKA!

Sreli smo se, kod naseg najstarijeg botanickog vrta; nedaleko od Dubrovnika.
Masinski inzenjer, 27 god. 100-njak kilomerara juzno od Tokija.

Vec dugo razmisljam da napisem blog o njemu; iako je proslo, skoro cetvrt veka od tog jednosatnog susreta.

Da, dve godine i sedam meseci; nogu pred nogu.
Potrosenih 12 pari teskih - robusnih Gojrezica i preko 25 pari debelih vunenih carapa.
Iransku pustinju je prehodao za 15 dana i sa 5 litara vode.
Decane, Rugovsku Klisuru i Prokletije za 5 dana.

Drzao se nase obale na svom putu.
U proseku je pesacio 45 - 55 km dnevno. Vodio je pedantnu evidenciju na kartama. Svaki dan ucrtan.
Pet dana uzastopno; ponekad i 6., ako ga umor nije savladao dotada.

Nedugo, zatim javio mi se telefonom iz Trsta. Prijatno me je iznenadio.
mojo.jojo mojo.jojo 12:22 13.11.2009

Mislim da sam video cicamacu?!

Sinoć sam i ja vozio bajs i mislim da sam ga video. moguće ta je u pitanju i neki drugi turer...

Ide neki bicikl sa svetlima kao kombajn. pogleda on nas bacimo mi pogled..

Sad mi žao što ne popričasmo...
norden norden 00:57 14.11.2009

Lav

Nedavno sam na TV-eu videla predivnu pricu o jednom lavu.
Mesto dogadjanja je London sezdesetih godina proslog veka, koji je u to vreme, po recima glavnih aktora, mladog australijskog bravcnog para, bio prava ludnica jer su se dogadjale neverovatne stvari i mogli ste da se iz jedne kupovine vratite kuci cak i sa zirafom ili nekom drugom egzoticnom zivotinjom. Tako je i ovaj mladi par jednog dana u Harodsu kupio malog, nekoliko meseci starog lavica. Cuvali su ga i gajili u svojoj kuc i svom vrtu, mazili ga, igrali se sa njim, hranili ga, vodili u setnje gradom gde su ljudi zastajali i svi hteli da se igraju i maze sa njihovim ljubimcem. Bili su velika senzacija gde god su se pojavili a kako je vreme prolazilo lavic je postajao njihova sve veca ljubav. Njihove setnje gradom su bile prepune posebnih dogodovstina i bili su ponosni na podvige njihovog mladunca. Ljudi su ga obozavali ali je bilo i onih koji su bili jako skepticni i rezervisano se ponasali prema malom nestasku dok su oni njemu bili posebno zanimljivi. Svojim nepogresivim instiktom ih je "obelezio" davno pre nego su oni postali svesni njegove namere. Znao je da im se prisunja neopazeno i da odjednom stane ispred njih i da ih pogleda direktno u oci kao da je hteo da kaze: "Aha, sad sam te ulovio". Kraja ne bi bilo ovoj idili da se lavic postepeno nije pretvarao u pravog, snaznog i velikog lava. Vise nisu mogli da idu u setnje gradom nego su ga vozili u svom bentliju. sad je vec bio tezak 80kg, slatki trenutci su se zamenili neugodnostima jer su se ljudi u njihovom okruzenju jako plasili svih njegovih nestasluka kao i samom njegovom pojavom. Morali su teska srca da potraze resenje i izbor je pao na africki rezervat koji se bavio zivotinjama koje je trebalo vratiti u prirodu. Jedan deo puta kroz Afriku, gde je bila temperatura od 40 i nesto stepeni, su putovali dzipom, lav je sedeo na zadnjem sedistu i frktao nezadovoljno kao neko ko je bio navikao samo na erkondisn u bentliju. Za vreme kratkog zaustavljanja lav je izasao nakratko iz dzipa, uzasnuto je poskakivao na vrelom africkom pesku koji uopste nije prijao njegovim finim sapama a onda se snaznim skokom vratio na svoje mesto u dzipu. Ostavili su ga u rezervatu a brigu o njemu je preuzeo sef rezervata.
Godinu dana kasnije odlaze iz Londona za Afriku da bi ga posetili. U emisiji je prikazan film koji su snimali za vreme posete. Sef rezervata odlazi do nekih stena po lava a njih dvoje cekaju na otvorenom prostoru. Lav se pojavljuje iza stene, prolazi pored coveka iz rezervata, polako ali sigurno se usmerava prema svojim nekadasnjim gazdama. To je odstojanje od odprilike 150 metara. Postepeno i odlucno ubrzava hod a na pola puta pocinje da trci onim karakteristicnim skokovima za lavove. Njegovi nekadasnji gazde se "utvrdjuju" u mestu da bi mogli da prime taj zagrljaj, skocio je prvo na damu, grleci i ljubeci je dok su mu sape bile oko njenog vrata, pa je skocio na gospodina i njemu deleci sve neznosti. Onda se vratio ponovo dami, pa gospodinu, poljupcima i neznostima nije bilo kraja a meni su suze tekle i tekle dok sam gledala ovaj neobicni susret.
Posetili su ga jos jednom posle godinu dana ali tada su izostale neznosti iako je dugo i odano gledao u njih za svo vreme susreta.
Izvinjavam se zbog digresije, imala sam ogromnu zelju da podelim sa Vama ovu prelepu pricu.
Biciklisti zelim srecan i uspesan put.
49 41 49 41 15:04 14.11.2009

Triciklista


Na autoputu ka Stutgartu u hladnoj - vetrovitoj, predbozicnoj noci; vozac je primetio da se nesto mice duz autoputa.
Stao je.
Nasao je 4-vorogodisnjaka, pomodrelog i prozeblog kako besomucno vrti pedale svog tricikla.
Alarmirao je Policiju.
Kada je policija pozvonila na vratima roditelja, sa obrazlozenjem da su im - "doveli sina"!; roditelji i ostali slavljenici u kuci su obrazlagali da je "Mali vec kod kuce"!

Mali je obrazlagao; "da je, njemu za Bozic najlepse kod njegove Bake i da je hteo da bude sa Bakom"!

(Ljubav je ljubaf, ponekad samo rec; ponekad i vise).
UKinSerbia UKinSerbia 16:29 18.11.2009

Snovi...

Hvala vam svima što se odvojili vreme da pročitate i komentarišete moj blog. Bio je to prvi blog koji sam u životu napisao, tako da ste mi pomogli da zakoračim u 21. vek! Nakon svih vaših ohrabrenja nadam se da ću se vratiti na ove stranice uskoro – možda kada sledeći put sretnem nekog „velikog britanskog ekscentrika“.

mogli ste ga upoznati sa Jonetom :)

Jone je ove godine slao tekstove iz Mongolije a prethodne sa Pamira. ovde mu je zvanican sajt.


Vidim da i vi imate svoje ekscentrike u Srbiji. Ili je bolje da kažem da imate srpskog ekscentrika koji vrti pedale po Mongoliji! Zadivljujuće je koliko je ljudi spremno da, na različite načine, otputuje veoma daleko. Kao diplomata sa 25-godišnjim iskustvom uglavnom sam putovao avionom, a na kraju putovanja me je gotovo uvek čekao udobni krevet. Ipak, zavidim slobodnim duhovima poput Kena i ostalih putnika sličnog temperamenta. Na neki način me sve ovo podseća na tinejdžerske skautske dane, kada smo išli na hiking i kampovanje po Dartmuru i Exmuru na SZ Engleske. Često je bilo vrlo naporno, i vrlo retko udobno, ali je to i učinilo to iskustvo mnogo zanimljivijim i važnijim. Mislim da bi organizacija koju Ken podržava, the Outward Bound Trust, podržala takva osećanja.

Svejedno, sjajna tura, jedva cekam knjigu/film koji posle toga sigurno slede.


Što se knjige i filma tiče, Ken nije siguran da će ih biti. Mislim da za sada hoće da vidi kako će blog biti primljen. Možda će ponovo razmisliti o pisanju knjige kada putovanje bude završeno. Za sada ćemo se morati zadovoljiti praćenjem njegovih avantura putem sajta. Mada se meni sviđa ideja filma. Možda bi Bred Pit mogao da nauči da govori britanskim akcentom, tako da bi mogao, u sporednoj ulozi, da glumi mene (hej, čak i diplomate mogu da sanjaju...)

Još jednom, hvala što ste me ugostili na vašim kompjuterskim ekranima.

Sean Moran
konzul

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana