Literatura

Zid ili Oblici metafore*

Predrag Brajovic RSS / 17.11.2009. u 01:13


KineskiZid-1.gif

     Император који је изградио Велики кинески зид, Ћин Ши Хуанг, остао је упамћен, како нас подсећају енциклопедије и Борхес, и као онај који је спалио готово све књиге настале пре њега. Намена највећег бедема на свету била је једноставна - да спречи препаде номадских племена са севера, док је у пепелу књига требало да нестане претходна историја. Овом последњем хтењу радо су се приклањали многи владари широм света, а Велики кинески зид, никад до краја остварена чежња о граници непрелазној за номаде, варваре или туђе војске, доцније се појављивао у разним обличјима. Неких три стотине година касније, на тлу данашње Британије, настао је Хадријанов зид, грађевина која је означавала досег римског царства и била препрека ратоборним шкотским племенима. Граница коју је он исцртао и данас је видљива.
     Међу многобројним двадесетовековним градитељским подухватима један неугледни зид, онај Берлински, приграбио је у свом добу сумњиву славу првенства. Томе је свакако допринела и његова преокренута логика: он није био начињен да заустави упаде нежељених и ратоборних странаца, већ је онемогућавао да се изван њега побегне. Та „добровољна" самоизолација откривала је слабост једног идеолошког раја. Иза Гвоздене завесе - што је географска досетка двојице противника, Гебелса и Черчила - постојање пребега тумачено је као опасна омашка о властитој исправности. Јер из Раја се, наиме, не бежи.
     Како год било, данас су зидови који раздвајају два супротстављена света изгубили физичку структуру. Уз ретке изузетке, они се најпре појављују преображени у равнодушну администрацију или просту моћ технологије и надменост новца. Свеједно, подела је опет непорецива; на једној страни остају они који су називани номадима, варварима, примитивним или историјски залуталим народима, а на другој... На другој су Јелисејска поља, сређене државе и цивилизације, и уљуђено лице самозаљубљености. А време као да не круни ове бедеме.
    Но метафора зида давно је закорачила изван ових међа. Mодерни теоретичари настанка универзума данас говоре о Планковом зиду, граници после које престаје да важи доступна физика. Иза њега, који означава непојамно мали део секунде по стварању, што значи не тако далеко од Бога, сва наша сазнања о важећим законима васионе постају узалудна. И никаква вест оданде не допире. Истина, можда је ова граница само још једна пројекција нашег недораслог ума, али на њој смо се обрели својом вољом. И потом смо тамо застали, немоћни попут неких варвара и освајача.SupljiZid.jpg
      Зид је, дакле, и онде где га не видимо. Онај највећи стоји испред нас самих. Нису га изградиле никакве саможиве цивилизације и државе нити божанска надмоћ, а његов градитељ не сећа се свог труда. Он је, равнодушно речено, наша личност. Унутар њега влада себична гравитација која нас, несигурно, држи на окупу; све што дотле допре изобличено је њеном снагом. Чак и кад се капије благонаклоно отворе, кроз њих пролазе само одабране војске и номади. А најчешће, као иза Планковог зида, нисмо сигурни шта се тамо догађа. И слепо подржани силама које не распознајемо нити признајемо, стигнемо, ипак, да проживимо свој век.
       Можда би раскошну повест једне метафоре ваљало окончати још пре њеног настанка. Јер само ту зида, напокон, нема.

 

* Овај текст је, у облику коментара, својевремено помало скрајнуто био исписан на овдашњем блогу Гордане Чомић. Није стигао да буде штампан у књизи којој је требало да припадне; не сећам се тачно ни да ли је био објављен у неким новинама или часопису. Сасвим неважно: за оне који га први пут буду читали његова предисторија је небитна. Они други су га, верујем, већ заборавили. Зашто га сам се сетио? Недавно се славила годишњица рушења Берлинског зида, сећање на трен у коме је једна граница ишчезла. Њен нестанак уливао је наду, крај постојања једне грађевине-симбола требало је да буде нови почетак. Наизглед парадоксално, смрт оног претходног уливало је веру у оно ново што настаје. Али историја управо почива на таквим обртима. То је њен омиљени сиже. Сасвим без илузије да упокојивши властиту прошлост постајемо неко други, сасвим без илузије да нас та олако одбачена „туђинова" смрт чини бољим, на трен сам поверовао да ипак има људи који нас и са једне и са друге стране зида и историје одиста разумеју. Можда је то данашњи разлог овог текста?Komentari (165)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sinergija92 sinergija92 01:29 17.11.2009

Simbolika


Zidovi su gotovo po pravilu nastajali kao rezultat/izvor sukoba, medjutim, isto tako po pravilu su postajali i simboli. Kineski, berlinski, onaj bliskoistocni...


p.s. Vidi li se Kineski zid sa Meseca?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:45 17.11.2009

Re: Simbolika

sinergija92
p.s. Vidi li se Kineski zid sa Meseca?

Не знам, мислим да не. Никад нисам био на Месецу, осим кад би ми се рачунало то што сам много пута слушао Синатрину песму. Вероватно је тешко видљив и из орбите, али ни тамо нисам био. Можда овај мајор зна?
sinergija92 sinergija92 02:00 17.11.2009

Re: Simbolika


Salim se malo, naravno....ali to je iz edicije velikih zabluda...neko je sracunao i napravio poredjenje....
Vidljivost Kineskog zida sa Meseca je ravna vidljivosti zute linije na braon listu velicine A4 a na udaljenosti od 40km...tako da...mozda neko oko sokolovo
mirelarado mirelarado 02:47 17.11.2009

Раставне и саставне метафоре

Зидови, као метафоре границе, ограде, деобе, раздвајања, одељивања од остатка света, или од туђих светова, означавају и неразумевање или одсуство жеље за разумевањем другости. Недавно сам, управо поводом годишњице пада Берлинског зида, на блогу Јелице Грегановић написала овај кратки коментар и, упркос чињеници да наместо старих људи непрестано подижу нове зидове, нисам променила мишљење.
Zid ili Oblici metafore*
Сасвим без илузије да упокојивши властиту прошлост постајемо неко други, сасвим без илузије да нас та олако одбачена „туђинова" смрт чини бољим, помислио сам да можда ипак има људи који нас и са једне и са друге стране зида и историје одиста разумеју. Можда је то данашњи разлог овог текста?

Можда се управо у овим твојим речима крије и клица оне друге градитељске метафоре, супротног значења. Када хоће да се повежу, споје, можда и разумеју, људи граде мостове. Све док, поред зидова, постоје и мостови, можда има наде да постоји и разумевање.

П.С. Сигурно нисам једина која се сећа овог твог коментара код Горданe Чомић. :)
Goran Vučković Goran Vučković 02:54 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Када хоће да се повежу, споје, можда и разумеју, људи граде мостове.

Sad ćemo malo priču o zidovima da trolujemo - mostovima :)

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 03:01 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Мостови су се често правили од тесаника из зидина оближњег разрушеног града. Тако каже историјска иронија
sinergija92 sinergija92 03:06 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

mirelarado
Зидови, као метафоре границе, ограде, деобе, раздвајања, одељивања од остатка света, или од туђих светова, означавају и неразумевање или одсуство жеље за разумевањем другости.

U redu, za zid kao metaforu stoji sve navedeno, ali budimo malo "pravedni" prema zidovima, pa recimo da oni imaju pored pregradne (ogradne) funkcije, i nosecu (konstruktivnu), bezbedonosnu, izolacijsku, estetsku ulogu...
crossover crossover 06:44 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Goran Vučković
Када хоће да се повежу, споје, можда и разумеју, људи граде мостове.

Sad ćemo malo priču o zidovima da trolujemo - mostovima :)

Па, зар си од свих мостова на белом свету нашао баш тај да ставиш.
Гласаћеш за SNP?
bauer. bauer. 07:06 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Sad ćemo malo priču o zidovima da trolujemo - mostovima :)

mirela je prva pocela! kao sto je i red, domacin je ovog puta na postedi, i ne bi trebalo da troluje sopstveni post :))

a pazite ovaj trol (kad smo vec kod velikih i malih, dolazecih i odlazecih...)...

stigla delegacija slovenije u zvanicnu posetu kini, i pita kineski premijer slovenackog:
- a, jelt'e molim vas, koliko vas ima u sloveniji?
- pa... oko... dva miliona.
- jao, pa zasto niste svi dosli?
Jelena Gall Jelena Gall 11:07 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Predrag Brajovic
Мостови су се често правили од тесаника из зидина оближњег разрушеног града. Тако каже историјска иронија

dobar posmatrač ne može pobeći od ironije, naravno.
a kad pogledaš - često je isti onaj koji je gradio zid (bedem), gradio i most. bedem protiv drugih, ali most za sebe, spajajući istovremeno lepo sa korisnim. :)

evo tibingenskog zamka

Goran Vučković Goran Vučković 11:24 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Па, зар си од свих мостова на белом свету нашао баш тај да ставиш.
Гласаћеш за SNP?

SNP, BNP - kakve to ima veze (za vikend su ovde BNP-ovci pravili neku feštu, ja vodio klinca na neki rođendan, vidim grad pun policije, pa sam se pitao šta je - dok posle nisam čuo).

A šta fali mostu, baš je lep ovako sa sve odrazom u vodi? Nije loš pogled na njega sa tvrđave (eto malo vraćanja na temu, kao gore sa BNP-ovcima)

margos margos 12:06 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

ali budimo malo "pravedni" prema zidovima, pa recimo da oni imaju pored pregradne (ogradne) funkcije, i nosecu (konstruktivnu), bezbedonosnu, izolacijsku, estetsku ulogu...

Meni najpre pala na pamet materica sa njenim ovalnim, mekim zidovima - da njih nema - ni nas, pa ni svih ostalih zidova ne bi bilo... Ni ovih... famous walls

I da, a gde bi kačili slike, crtali murale, pisali grafite... lepili predizborne plakate???
crossover crossover 14:06 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Goran Vučković
A šta fali mostu, baš je lep ovako sa sve odrazom u vodi?

Не фали му ништа, леп је, али то није баш било какав мост. Недавно сам гледао неки документарац о историји Шкотске где га помињу.

Ови из BNP су стварно тежак scum иако су, из својих разлога, ’99 навијали за нас. Гледао сам Грифина на оном BBC панелу, а и прилично сам се изненадио кад сам чуо да ће 22% гласача на следећим изборима и њих узети у обзир приликом гласања. Најлуђе од свега је да је главни финансијер странке, која је иначе против имиграната, ожењен неком нашом.
Goran Vučković Goran Vučković 14:51 17.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре


Не фали му ништа, леп је, али то није баш било какав мост. Недавно сам гледао неки документарац о историји Шкотске где га помињу.

Eh... znaš kako se već kaže:

Groblje j' zemlja kom se hodi,
Groblje j' voda kom se brodi,
Groblje, vrti i gradine;
Groblja, brda i doline;
Svaka j' stopa
Grob do groba.

Stirlinški most je "kapija" između škotskih brda (Highlands) i doline (Lowlands). To što je spajao je bio razlog da se tu desi i ponešto, kad dođu oni koji nisu dobrodošli. Gore na brdu je tvrđava koja je "nagledala" tu tačku spajanja.
Гледао сам Грифина на оном BBC панелу, а и прилично сам се изненадио кад сам чуо да ће 22% гласача на следећим изборима и њих узети у обзир приликом гласања.

To sam i ja pročitao u nekom članku kroz google news. Šta da ti kažem - kad narod oseti sirotinju, onda postane poprilično sebičan i ksenofobičan...

Re: Раставне и саставне метафоре

mostovi...
ima jedan sjajan, za sada samo kao projekat. trebalo bi da bude izgradjen u liverpulu. zove se bridge of no return. smislila su ga 2 studenta arhitekture. to jepesacki most koji je podignut. kad pesak zakoraci na njega on svojom tezinom aktivira mehanizam koji spusta njegov kraj posta a prinosi suprotni. ong trenutka kad zakoraci na drugu polovinu mosta, prva se podize. ovaj most sluzi samo za ulazak u grad. nazad nema!
mirelarado mirelarado 15:07 18.11.2009

Re: Раставне и саставне метафоре

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
mostovi...ima jedan sjajan, za sada samo kao projekat. trebalo bi da bude izgradjen u liverpulu. zove se bridge of no return


Занимљиво, једносмерни мост, мост без повратка, готово као метафора нашег живота. :)
topcat topcat 02:14 17.11.2009

*

Pošto smo se i mi Hrvati izgleda voljeli ograđivati, prilažem Stonski zid.

* prilog

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:49 17.11.2009

Re: *

topcat
Stonski zid.

Тај зид је данас само сећање на једну моћну државу. Има још таквих разрушених зидина, посвуда. Очигледно нису биле довољно чврсте. Као да су умрле: Смрт човека је као пад моћне државе, / Која је имала борбене армије, вође и поворке... (Чеслав Милош: "Пад")
loader loader 02:50 17.11.2009

...

Tamo gde prestaje
doseg naše žive misli,
počinje zid !
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 03:05 17.11.2009

Re: ...

loader
Tamo gde prestaje
doseg naše žive misli,
počinje zid !

Тамо где престајемо ми и почињу они.
loader loader 11:01 17.11.2009

Re: ...

Oni ne postoje.
Postoji samo prefinjena moć našeg misaonog dosega.
Taj naš doseg ničim nije ograničen,
osim našim sopstvenim odabirima,
našim sopstvenim odlukama da se do nekih tačaka može, a od nekih ne može.
To smo samo mi i naše, uvek naše odluke.
loader loader 00:39 18.11.2009

Re: ...


Mada,
kad se predrasudama, lošim rukovanjem stvarnošću i zlehudim nanosom sudbine zid ipak podigne,
taj zid, kad je već tu, može da posluži
(uglavnom ljudima koji imaju kombinaciju tvrdoglavosti i solidne inteligencije),
da u izvesnoj meri čak i opameti :) . . .
maksa83 maksa83 04:25 17.11.2009

Novi Kineski Zid

nema malter, nema cigle - napravljen je od silikona, optike i metala - custom Cisco i domaćih kineskih rutera i tweakovanih operativnih sistema, nevidljivih filtering proksija i sl., a svrha mu je analogna (digitalna?) kao i starom - da ideje spoljnog sveta zadrže napolju da se ne zaprlja ideološka čistota onoga što je započeo Drug Mao (*).

Prosečnom Kinezu Internet ne izgleda kao nama:

The Great Cyber Wall Of China

(*) Cela stvar naravno više nema veze sa Drugom Maom - fascinantno je kako se Kina iz najtvrđeg komunizma u hodu prestrojila u hard core kapitalizam, to će se marljivo proučavati u decenijama koje dolaze.
mirelarado mirelarado 04:37 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Чини се, ипак, да се и у том новом зиду назиру пукотине.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:58 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

maksa83
nema malter, nema cigle - napravljen je od silikona, optike i metala - custom Cisco i domaćih kineskih rutera i tweakovanih operativnih sistema, nevidljivih filtering proksija i sl., a svrha mu je analogna (digitalna?) kao i starom - da ideje spoljnog svea zadrži napolju da se ne zaprlja ideološka čistota onoga što je započeo Drug Mao (*).

Prosečnom Kinezu Internet ne izgleda kao nama:

The Great Cyber Wall Of China

(*) Cela stvar naravno više nema veze sa Drugom Maom - fascinantno je kako se Kina iz najtvrđeg komunizma u hodu prestrojila u hard core kapitalizam, to će se marljivo proučavati u decenijama koje dolaze.


Konicidencija slucajnosti: izgleda da je i Obama nesto na tu temu udarao rucicom o astal danas u Kini, cuo sam na NPR-u malopre:

"I think that the more freely information flows, the stronger the society becomes, because then citizens of countries around the world can hold their own governments accountable," Obama told students during his first-ever trip to China. "They can begin to think for themselves"

Sto bi nasi rekli - "U, al' im je rek'o!" Evo ostatak.

topcat topcat 07:22 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Prosečnom Kinezu Internet ne izgleda kao nama:


"They can begin to think for themselves"


Vas dvojica se baš ono ful kužite u Kinu i stručnjaci ste za kineski mentalni sklop ili samo malo previše čitate "živio Holivud" novine?

Recimo:
Šta je to "prosječni Kinez" obzirom na par milijardi koliko ih ima?

Ili:
Što Obama ima okolo soliti pamet? Znate li da je Američki dug Kini ravan putu od New Yorka do Washingtona - popločenog sa novčanicama od 100$ (okomito, naravo) Dakle, Obama može samo šutjeti i klimati...jer će Kina prije ili kasnije doći po svoje.

Puno smo pričali o ambasadama, pa evo još malo iskustva:
Naučena na američku u kojoj zahtjev za vizu uključuje sve moguće podatke (uključujući bankovni račun, svotu od 100$ po danu za turiste - za studente dokaz o pokrivenim troškovima za svaku godinu studija, od školarine do olovke, što ponekad doseže i svote od po 100 000$ - imovinsko stanje, aerodromsku kontrolu na ulazu, ostavljanje svih stvari - torbe, novčanika, telefona u nekakvom "pretincu", ostavljanje otisaka svih 5 prstiju, tisuću pitanja na šalteru - sve u svemu jedno najobičnije maltretiranje, da ne kažemo i ponižavanje), a kako se pokazalo - zaglupljena pričama o "strašnoj" Kini, krenula sam u njihovu ambasadu.
Nisam ni znala adresu boravka. Nešto otprilike...kao da npr. u Bg napišeš Terazije bb ili u New Yorku Broadway. Krenula sam informativno jer me zapravo zbunilo što na njihovom sajtu "ništa ne piše". Nisam shvatila da za prijavu ne treba kofer dokumenata i povijest bolesti tebe i rodbine do 5. koljena.
Na ulazu postoji skener - naravno, ali su sve stvari s tobom.
Ušla sam u neku veliku čekaonicu gdje mi ništa nije bilo jasno.
Termin? Broj? Koji po redu...
Jedna žena mi je rekla da sjednem u prvi red.
Ispunila sam zahtjev, kad već čekam. Sliku sam imala od ranije.
U roku od 3 min su me zvali na šalter.
Žena je otvorila pasoš, ostalo nije ni pogledala...samo je rekla da dođem sutra po vizu.

O stupnju kontrole i stupnju naše neinformiranosti prosudite sami!

Još malo detalja:
Američka viza košta 130 dolara koji trebaju biti uplećeni prije predaje zahtjeva.
Dakle, ako se zahtjev ne odobri - izgubili ste novac.

Kineska viza košta 30 dolara (za dobivanje istog dana doplatiš 30, slijedećeg 20, ili za 3-4 dana bez nadoplate), i plaća se prilikom podizanja.
Ah, da...nosioci američkog pasoša imaju druge cijene - viza za njih košta isto kao i Kinezu ona za Ameriku. 130 simo...130 tamo. Pošteno.


Da ne ostanem dužna, "prosječni Kinez" nema vremena za Obamina preseravanja i "širenje mudrih poruka".
Gleda ga kao klauna i pozera na televiziji, smjeska se, pije čaj i dalje radi svoje. A rade svaki dan i cijeli dan.
Isto tako(za razliku od nas "zapadnjaka"- pogotovo Amera) - otvoren je za nove kulture prema kojima ima nevjerojatan respekt! . Ono što će ga unaprijediti će bez problema uzeti i iskoristiti, a ono što mu smeta će jednostavno odbaciti. Nikakav Obama neće Kini krojiti politiku niti "slobode", ma koliko Mc Donaldsa i Starbucksa se još otvorilo kraj zidina (ovo da počnu misliti za sebe doista izgleda kao da se netko grubo šali). Ovi su ljudi nevjerojatno prirodni i jednostavni. Umjesto da ih pljujemo, pametnije bi bilo da od njih nešto naučimo.

maksa83 maksa83 07:43 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Vas dvojica se baš ono ful kužite u Kinu i stručnjaci ste za kineski mentalni sklop ili samo malo previše čitate "živio Holivud" novine?


Topcat, sad to say, ali:

topcat: E4
maksa: Buć.

U Kinu se kužim, onako, malo od spolja kao i svi koji ovlaš prate društveno-istorijsko-ekonomske tokove, a malo od nekoga u široj familiji ko je sa tehničkim delom njihovog DB-a sarađivao dugi niz godina. Ne zezam se. Pomalo se kužim u tehnologiju i Internet, a "živio Holivud novine" (whateverthatis) ne čitam. Čitam mahom ACM magazine, slešdotove, tehničke sekcije reddita, osnews, arstechnica, ponešto probranih tehnoloških blogova. To ti je moj dnevni unos informacija + ovaj blog kao jedini netehnički porok.

Great Cyber Wall Of China postoji. Je l' to lepo? Nije. Je l' imaju Amerkinaci mandat i moralno pravo da lupaju packe bilo kome? Nemaju. (Pogotovo ne kada im je Saudi Arabija - zemlja u kojoj se javnim odsecanjem glave godišnje izvrši oko 100 smrtnih kazni - veliki prijatelj.) Ajmo, sledeće pitanje.
ninasimone ninasimone 07:52 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

maksa83


The Great Cyber Wall Of ChinaIzgleda da se i Murdoch pokinezio (valjda zbog zene) pa se ogradio (valjda isto tako zbog ocuvanja ideoloske cistoce, mada kaze da je zbog para). Sorry na ponavljanju, ali me bas nasmejao blog naslov pre neki dan Google to Murdoch: Whatever, dude.
topcat topcat 08:01 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

maksa83

Great Cyber Wall Of China postoji. Je l' to lepo? Nije. Je l' imaju Amerkinaci mandat i moralno pravo da lupaju packe bilo kome? Nemaju.

Ja ne opravdavam cenzuru bilo kakve vrste, pa tako niti kinesku blokadu određenih internet sadržaja, ali je kapiram kao i onaj kameni zid
да спречи препаде номадских племена
jer u usporedbi sa "prosječnim Kinezom", "prosječni instant - Mc Donalds - American dream Zapadnjak" izgleda kao - primitivac i divljak.
maksa83 maksa83 08:17 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

jer u usporedbi sa "prosječnim Kinezom", "klasični instant - Mc Donalds - American dream Zapadnjak" izgleda kao - primitivac i divljak.

To je poprilično stvar vizure, a nisam siguran da je prosečan Kinez uzor pettisućljetne kulture. Pre par meseci sam se zadesio u hotelu u Beču u kome su u tom trenutku odsedali neki silni lekari svih rasa i boja pošto se održavao neki kongres pulmologa, or somethin'. Tako da je i pored 3 sale za doručak bila straobalna gužva, sreća generalno rano ranim pa uspem da uhvatim mesto. Desilo se da sam jedno jutro došao na doručak i dok sam otišao po 'ranu i vratio se za sto zateknem da prekoputa mene (50 cm odstojanja njihove glave od moje) sede dva Kineza - lekara. Prvi je mlatio po nekom sklepanom sendviču sa kobasicom i džemom (okej, kapiram, different cultures, slatko-kiselo-itd.) i u isto vreme jeo neke cerealije u mleku (+ koješta). Nema frke. Frka je što je u procesu TAKO NEVEROVATNO MLJACKAO I SRKAO da sam ja stukao doručak u najkraćem mogućem roku i pobegao. Njegov kolega je za to vreme mlatio sličan sendvič + još nešto neidentifikovano. Nemoj da me shvatiš pogrešno, ne gledam ljudima u tanjir, ali audio doživljaj me naterao, pošto je i kolega između zalogaja puštao neke glasne mukle "mmmmrrhhhmmmm" zvuke. Pazi, nisam ja nešto svilen (stvarno!), i teško me je zgaditi (stvarno!), nemam trunke predrasuda prema rasama (najstvarnije, zaboga, pa mis'im (znali ste da ovo sledi) - Grace Park - šta reći!) , itd. - ali beše sve to previše za moju nežnu balkansko-slovensku dušu. Okej možda je to tamo tako običaj & normalno, pa hoću da kažem opet - sve je to stvar vizure i navike.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:23 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

topcat

Recimo:
Šta je to "prosječni Kinez" obzirom na par milijardi koliko ih ima?


"Kineski se barjak veselo vijori,
Don't happy be worry..."

Hej, ja nisam rekao da se kuzim niusta, samo sam citirao Maksi (za koga nisam znao da ima kineske DB-ovce u siroj familiji inace bih vise pazio s kim se druzim i sta govorim) ono sto je Obama rekao u Kini, a preneo NPR, koji sam slusao dok sam mirno i sasvim poluopusteno vozio kola sa popravke, u kojima mi je crkao (made in china) senzor za kiseonik. Da ne bude nesporazuma, zna se ovde da sam vise pobornik Cejni/Ramsfeld/Kondi skole misljenja i da se za nesto pitam, ja bih njima roknuo jednu bombu na taj usrani zid, pa nek se onda uvazavaju, klimaju glavama i piju caj dok gaze studente tenkovima i ubijaju monahe po Tibetu. Da, i Mongole u Inner Mongoliji, umalo da zaboravim.

Ej, zajebavam se topcat, polako bre, niko tu nije andjeo i verovatno jedni zasluzuju druge, ali kakve to veze ima sa cenzurom i ogranicavanjem pristupa internet-u? Tebi tu bas nista nije trulo, cim ne pomenu u onolikom tvom postu?

maksa83 maksa83 08:45 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Maksi (za koga nisam znao da ima kineske DB-ovce u siroj familiji inace bih vise pazio s kim se druzim i sta govorim)

Sad je kasno, Srđane Pajiću (rodom sa Mirijeva, krvna grupa A, Rh+, seksualne preferencije <cenzurisano> ). Uteftereni ste. Ubuduće kada budeš išao po ulici i osvrtao se, čini to diskretno da se Službenici ne iznerviraju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:50 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

maksa83
Maksi (za koga nisam znao da ima kineske DB-ovce u siroj familiji inace bih vise pazio s kim se druzim i sta govorim)

Sad je kasno, Srđane Pajiću (rodom sa Mirijeva, krvna grupa A, Rh+, seksualne preferencije ). Uteftereni ste. Ubuduće kada budeš išao po ulici i osvrtao se, čini to diskretno da se Službenici ne iznerviraju.


A jel jedete vi kucice kod kuce?
maksa83 maksa83 08:52 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

srdjan.pajic
maksa83
Maksi (za koga nisam znao da ima kineske DB-ovce u siroj familiji inace bih vise pazio s kim se druzim i sta govorim)

Sad je kasno, Srđane Pajiću (rodom sa Mirijeva, krvna grupa A, Rh+, seksualne preferencije ). Uteftereni ste. Ubuduće kada budeš išao po ulici i osvrtao se, čini to diskretno da se Službenici ne iznerviraju.


A jel jedete vi kucice kod kuce?

A bemumiša, pa rekoh - široj familiji.
crossover crossover 09:30 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

maksa83
srdjan.pajic
maksa83
Maksi (za koga nisam znao da ima kineske DB-ovce u siroj familiji inace bih vise pazio s kim se druzim i sta govorim)

Sad je kasno, Srđane Pajiću (rodom sa Mirijeva, krvna grupa A, Rh+, seksualne preferencije ). Uteftereni ste. Ubuduće kada budeš išao po ulici i osvrtao se, čini to diskretno da se Službenici ne iznerviraju.


A jel jedete vi kucice kod kuce?

A bemumiša, pa rekoh - široj familiji.

Само се вас двојица зезајте, сад ће да дође Брајовић.
Кад будете чули no women, no kids биће касно за бежање.
maksa83 maksa83 09:40 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Кад будете чули no women, no kids биће касно за бежање.

I poslednje što ćemo videti dok nam ceo život brzo promiče ispred očiju na koje se spušta crvena koprena, žaleći za njim što nas napušta, kopni i gubi se u izmaglici Pitralona je:
(Ja se nadam da će mi ostaviti dovoljno snage da odrecitujem oproštajni govor Roya Battyja)

I've read things you people wouldn't believe
Surviving trols on Predrag Brajović blogs,
I've watched discussions that actually make sense
glitter in the dark near the Unfuckable blog.
All those moments will be lost
in time
like
tears
in rain
time
to log off

topcat topcat 14:19 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Šangajke, Makso, Šangajke!
Nego, smeta te mljackanje? Razumijem, nije ugodno. Dapače.
Ali nekako...sa svim tim mljackanjem čini mi se da se Kinezi izuvaju na ulazu u kuću (svoju i tuđu), a da Ameri idu s cipelama u krevet. Čini mi se...vidjela na tv-u... ne nužno na istom kanalu na kojem je Srki zaglavio!
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:27 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

topcat
Šangajke, Makso, Šangajke!
Nego, smeta te mljackanje? Razumijem, nije ugodno. Dapače.
Ali nekako...sa svim tim mljackanjem čini mi se da se Kinezi izuvaju na ulazu u kuću (svoju i tuđu), a da Ameri idu s cipelama u krevet. Čini mi se...vidjela na tv-u... ne nužno na istom kanalu na kojem je Srki zaglavio!


Srki nema TV, pa prema tome ne zaglavljuje ni na kanalima o kojima pricas . Srki se o modernom svetu informise preko Activision-ovog Modern Warfare 2 .

Ali imam kucne prijatelje Kineze, kod kojih smo x puta bili na vecerinki, a i oni kod nas, i stvarno nisam primetio nista neobicno (mljackavo), ni malo nalik na ono sto Maksa opisuje, sem krkanja pirinca, koje zvuci kao da se koristi onaj tanak nastavak za usisivac, a sto je samo po sebi zadivljujuca tehnika. Verujem da je to cemu je Maksa prisustvovao, pre bilo zadovoljstvo i opustanje ljudi koji su se konacno dokopali njima ukusne hrane u nasem varvarskom svetu. Slicno bih verovatno i ja zvucao, da mi sad neko iznese teglu ajvara, a da nije bugarski , ili barem nesto sto makar malo lici na burek sa sirom.

Inace, ne znam o cemu pricas kad opisujes Amere kao divljake i primitivce. Istina je da se u neformalnim situacijama oblace pomalo smesno, i da vole da galame na javnim mestima, ali su generalno prilicno kulturan i veoma ljubazan svet. Sem sto mozda ne znaju tacno gde je Srbija, nisam nikad osetio neki prezir prema meni kao strancu, niti sam primetio da ga imaju prema bilo kome drugom ko nije rodjeni Amer. Bas naprotiv, uvek se trude da pokazu gostoprimstvo i toplotu i tu dosta lice na nas Srbe (nadam se da ovo nece nikog uvrediti).

Mozda neko ima drugacija iskustva, nije nemoguce. Imaj u vidu i to da sam prosao prilicno velike vukojebine po USA, dakle ne govorim o nekim multimilionskim gradovima i svetskim kulturnim centrima, tipa Njujorka ili San Franciska, nego bas o mestima na kojima bi se mozda pre ocekivalo videti neke neandertalce koje ti opisujes. Ali nema ih.
ninasimone ninasimone 17:49 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

topcat

... jer u usporedbi sa "prosječnim Kinezom", "prosječni instant - Mc Donalds - American dream Zapadnjak" izgleda kao - primitivac i divljak.

Ko je divljak, ko nije, ne znam, ali eno pocela gradnja Diznilenda u Sangaju (McDonalds odavno prisutan). Ne kazu za dzabe Chimerica. Epizoda Isto-Isto, Alan Ford. Samo sto je u Kini kapitalizam sa flasterom preko usta. Em te hebu u zdrav mozak, em ne smes da se zalis.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:16 17.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

crossover
Само се вас двојица зезајте, сад ће да дође Брајовић.

Нема потребе да навраћам, све је у најбољем и најлепшем реду, ова ствар изгледа уме да се самоорганизује. Уживам посматрајући са стране, захвалан свима који су се огласили и омогућили ми да тако лагодно сад ја читам вас. (Узгред, писање је у великој ствар заната: овде једна реч, онде друга, онда она трећа мора тачно на своје место, и не може готово нигде другде, док ако су све дотад биле у жакету, ред је да и оне накнадне дођу дотеране; отпочнеш ли намигујући, није пристало да после три реченице заплачеш, нико ти неће поверовати; ако не знаш куда си пошао, свакако да те тек речи неће тамо одвести, и оне ће се погубити на пола пута; није истина да оно што не умеш да кажеш не знаш да помислиш, само ниси научио речи да те слушају; када испишеш једну причу – а прича је све, било који текст, песма, проза, роман, есеј, чланак у новинама – направио си у ствари велико спремање и све ствари у кући поразмештао тако да и други разумеју посао који је урађен; јер причајући причу уређујеш свет, a уколико то и други препознају, успео си.)

Хтео сам, дакле, само да вам се захвалим. Далеко је мање напорно читати него писати. Али верујем да то знате.

Једном речју: Casa mia è casa vostra.


maksa83 maksa83 06:02 18.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Sem sto mozda ne znaju tacno gde je Srbija, nisam nikad osetio neki prezir prema meni kao strancu, niti sam primetio da ga imaju prema bilo kome drugom ko nije rodjeni Amer. Bas naprotiv, uvek se trude da pokazu gostoprimstvo i toplotu

Pa, ima i tu svačega. Ovih dana okolo kola ovaj video klinca koji je na najfiniji mogući način izminirao demonstracije jedne takve "gostoljubive" ekipe koja se pobunila zbog najezde stranaca koji im otimaju poslove.

Klinac ih je odradio ge-ni-jal-no, a kakva apsolutno briljantna ekipa čini tu publiku se vidi i po tome što ogroman deo nije pokapirao kako ih on polako sve više i više odvaljuje od zajebavanja pa su mu još i tapšali i izvikivali sa njim.

"Europeans go home!" :)))))))

crossover crossover 07:32 18.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

maksa83
Klinac ih je odradio ge-ni-jal-no, a kakva apsolutno briljantna ekipa čini tu publiku se vidi i po tome što ogroman deo nije pokapirao kako ih on polako sve više i više odvaljuje od zajebavanja pa su mu još i tapšali i izvikivali sa njim.

"Europeans go home!" :)))))))Columbus go home!

Мајсторски :))) Овде има цео снимак са HD фацијалним експресијама ових реднека. И тон је мало бољи.
topcat topcat 08:13 18.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

srdjan.pajic
Verujem da je to cemu je Maksa prisustvovao, pre bilo zadovoljstvo i opustanje ljudi koji su se konacno dokopali njima ukusne hrane u nasem varvarskom svetu.


I meni je palo na pamet da im je to možda bio prvi koliko toliko normalni obrok nakon 20+ sati puta, pošto (za razliku od Kine, ne?) u Austriji sve radi do 7 pa nisu imali ni kamo na večeru!

Ali nema ih.

Nikad nisi sreo Amera sa televizijom u svakoj prostoriji, špajzom krcatom konzervi i raznih instant proizvoda, koje će nakon podgrijavanja u mikrovalnoj slistiti s papirnatih tanjura, a navečer izaći u dajner (old school će zaista izaći iz auta, dok će ovi novi koristiti drive in opciju) po one "manjušne porcije" hamburgera? Ili onog koji doručkuje u dunkin donutsu ili nekom sličnom mjestu, sve sa nogama na stolu? Ili onog koji misli da smo mi - ex yu -neki ljudi iz šume što smo se "nedavno poklali" i sad smo došli k njima po blagostanje? Onog koji začuđenim pogledom pita: why do they hate us...we bring them food... kad se povede rasprava o prostorima u koje se intenzivno "donosi demokracija" i "food" - skupa s bombama - zadnjih tko zna koliko godina?
Hm. Malo neobično.

No dobro, čuda se događaju...mada ja nisam mislila samo na Amerikance nego na zapad općenito.
(ne)Kulturne razlike su ogromne, a poanta onog mog posta gore (gdje - zamisli! - nisam spomenula stereotipe tipa "jadni Tibetanci" - problem o kojem također uglavnom znamo malo ili ništa, ali se razbacujemo "svi znaju" zaključcima) je da još nisam srela Kineza koji je pljuvao po nama s takvim žarom s kojim mi pljujemo po njima.
A vjeruj mi, svakodnevno srećem popriličan broj...; ))
ninasimone ninasimone 18:43 18.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

topcat

Nikad nisi sreo Amera sa televizijom u svakoj prostoriji, špajzom krcatom konzervi i raznih instant proizvoda, koje će nakon podgrijavanja u mikrovalnoj slistiti s papirnatih tanjura, a navečer izaći u dajner (old school će zaista izaći iz auta, dok će ovi novi koristiti drive in opciju) po one "manjušne porcije" hamburgera? Ili onog koji doručkuje u dunkin donutsu ili nekom sličnom mjestu, sve sa nogama na stolu? Ili onog koji misli da smo mi - ex yu -neki ljudi iz šume što smo se "nedavno poklali" i sad smo došli k njima po blagostanje? Onog koji začuđenim pogledom pita: why do they hate us...we bring them food... kad se povede rasprava o prostorima u koje se intenzivno "donosi demokracija" i "food" - skupa s bombama - zadnjih tko zna koliko godina?
Hm. Malo neobično.

A jesi ti srela takve? Licno i personalno? Gde? Mislim, znam ljude koji se lose hrane (i vidim) ali nesto ne vidjam da stavljaju noge na sto po restoranima. Kinezima nisam zavirivala po kuhinji a da imaju problema tu i tamo sa higijenom, ne sumnjam. Pa, ljudi su, nisu ptice... ooops, bird flu. Never mind.


NNN NNN 19:04 18.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

Vidim Maksu i pitam se koliko će mu (komentara) trebati da istroluje do Grace Park (čak i kada u Googletu ukucate za pretragu Grace Park maksa....).

Elem, vratio mi se drug pre nekih mesec dana iz Kine i jedan od utisaka (a vidim da se ne pominje) je da Kinezi pljuju (na ulici, u kafani, kancelariji, kući, muškarci, žene, deca, po podu, tepihu, travi, danju, noću, sočno, suvo, susta...mnogo!).

A što se ambasada tiče (opet iz vrlo pouzdanih izvora) najgora je (ubeeeedljivo) izraelska.
Na kapiji te pola sata ispituju/pretresaju/haresuju, pa na ulazu u ambasadu to isto, pa na šalteru još jednom i to uvek neki (različit) lik od preko 2 metra i 150 kila (nisam ni znao da ih toliko ima u svetu: sve izraelske ambasade x 3, još ako rade u više smena ).
topcat topcat 02:06 19.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

ninasimone
Kinezima nisam zavirivala po kuhinji


A možda je ovo još samo jedan zid...
Onaj koji ne dozvoljava da se izađe izvan postavljenih okvira jer bi ono što vrijedi kod nas moralo vrijediti za ostatak Kugle. Ta kako drugačije?
ninasimone ninasimone 05:00 19.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

topcat
ninasimone
Kinezima nisam zavirivala po kuhinji


A možda je ovo još samo jedan zid...
Onaj koji ne dozvoljava da se izađe izvan postavljenih okvira jer bi ono što vrijedi kod nas moralo vrijediti za ostatak Kugle. Ta kako drugačije?

Sta, bre, ti pricas, Topcat? Jel' ti ides po kucama pa otvaras ljudima spajzeve i frizidere? Kinesku hranu sa uzivanjem jedem i spremam kao i milijarde ljudi sirom sveta, isto toliko njih jede i hebene hamburgere. Iskljucivo i mesano. Kineskih restorana po svetu, na zapadu posebno, ne zna im se broja. Tri cetvrtine Amerike jede za Bozic i Thanksgiving kod Kineza jer su uvek otvoreni, uvek ces jesti dobro i toplo. Jel' sad treba i neka pljeskavica/kung-pao-chicken policija da uvodi reda?
Necu vise da trolujem, izvini Brajovicu, znas kad naleti... izvini i Topcat, na kraju, krajeva al' precera ga.

p.s. evo i usput jedan recept za rumaki koji kao da je Srbin smislio: pileca dzigerica obmotana slaninom, wok fried, na stapicu pa umaces u sos od sljiva.
topcat topcat 09:21 19.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

ninasimone

Sta, bre, ti pricas, Topcat?

Pa očito ne pričamo o istim stvarima.
Sve u redu...zemlja se i dalje vrti...
ninasimone ninasimone 22:21 19.11.2009

Re: Novi Kineski Zid

topcat

Pa očito ne pričamo o istim stvarima.
Sve u redu...zemlja se i dalje vrti...

O cemu god da pricamo, ako neko misli da se zapad ne menja pod uticajem ostale tri strane sveta, ljuto se vara. One rupe i pukotine u zidu kao metafore rade u oba smera. I dobro je sto je tako, ako se ja pitam.
gordanac gordanac 07:07 17.11.2009

pa...

...kad već mamiš naslovom "oblici metafore" i podsećaš da uvek ima nešto što smo nekad i negde već smislili, kazali, uradili ili napiskarali, evo - prepisujem i ja :
(a o tome koliko tekst koji u naslovu ima reč "metafora" prosto vuče na troll takodasiopetprvipočeoBrajoviću, ne mo`š prvije da se počne, mogu da oTpišem samo time da mi je prva asocijacija - bućka u levoj ruci, konopac oko desne ruke, takav da mu je na drugom kraju crvena krpica, rovac i zelena glista na mustangovoj najvećoj - dakleM udica čista i oštra kao suza, a za sve hypertroller-e, eto)

elem - metafora o lavirintima:Lavirinti, koje od rođenja uporno gradimo skrivajući sebe od drugih, sebe od sebe i druge od sebe, primer su potpuno besmislenog, sizifovskog, uzaludnog (a tako napornog i tako ljudskog!) posla kojem se ljudi predaju brižnije, upornije i strastvenije nego bilo čemu drugom čime se tokom života inače bave. Jer – ustvari kao i da ne znamo čemu lavirinti zaista služe.
Tanana nit kojom pletemo svoje lavirinte je ona kroz koju nežno tečemo mi sami, sve ono što jesmo i što bismo voleli da nismo dok tumaramo samotnim prostorima uskih prolaza, skrivenih hodnika i zavojitih mreža sopstvene duše, svi pomalo i u strepnji i u nadi i u čežnji da će namerno zaboravljeni kraj (ili početak?) svih naših niti neko drugi ipak ugledati, dodirnuti i krenuti pažljivo njome, kao putokazom do nas, skrivenih u dubinama sopstvenog lavirinta.A desi se, katkada, da ni mi sami ne umemo više da nađemo početak (ili kraj?) niti kojom smo mrežu lavirinta ispleli, pa tumaramo i lutamo besciljno samotnim prostorima u kojima nema ničega i nikoga, čak ni nas samih, opsednutih sopstvenim lavirintom.

Ako imamo sreće, naiđu nam retki, sasvim retki i nekako svetli i blistavi ljudi koji svoje lavirinte izlažu i sebi i drugima, bezbrižno, nežno i sasvim lako, kao da se radi o najprirodnijoj stvari na svetu.

Oni nam pokažu da lavirint ne mora da služi ni strahu jednih od drugih, ni lovu jednih na druge, već – igri, igri jednih sa drugima, veseloj, zabavnoj, predivnoj, ljudskoj – igri. Koja je, ustvari, najozbiljnija stvar kojom bi ljudi, napustivši svoje lavirinte trebalo da se bave.I desi se, većini nas (pre ili kasnije), da sopstvene lavirinte osvetlimo pozivom drugima ne želeći ništa drugo osim onog što i oni sami kriju po svojim lavirintima i što, skoro samo od sebe - izbija iz njih. I to - ne uspeva, skoro nikada.

Triste...patotije

El remordimiento

Jorge Luis Borges

He cometido el peor de los pecados
que un hombre puede cometer. No he sido
feliz. Que los glaciares del olvido
me arrastren y me pierdan, despiadados.

Mis padres me engendraron para el juego
arriesgado y hermoso de la vida,
para la tierra, el agua, el aire, el fuego.
Los defraudé. No fui feliz. Cumplida

no fue su joven voluntad. Mi mente
se aplicó a las simétricas porfías
del arte, que entreteje naderías.

Me legaron valor. No fui valiente.
No me abandona. Siempre está a mi lado
La sombra de haber sido un desdichado
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:00 17.11.2009

Re: pa...

Код Борхеса: његов лични зид слепила. Почињући да губи вид, у писању се све више ослањао на могућност да своје песме и прозе може обухватити једним "погледом", да их може држати у глави. Отуда, наравно само делом, и неке особености његовог стила. За онај горњи сонет не знам када је написан, али сонетима се Борхес иначе враћао јер је сама њихова форма мнемотехничко помагало: 4+4+3+3 стиха чврсто утегнути римама, једноставан облик који се може упамтити (или написати) с ногу...
gordanac gordanac 18:07 17.11.2009

sonet...


“El remordimiento” [Remorse] is a poem from the 1976 collection “La moneda de hierro” [The Iron Coin]
Priča kaže da je pesma objavljena neposredno naakon smrti njegove majke (koja je "prešla zid" u dubokoj starosti) i da predstavlja svojevrsnu neobičnost u njegovoj ukupnoj poeziji.O njoj učeni "borhesolozi" imaju oprečna mišljenja (o pesmi, ne o majci).
Meni je oduvek i odmah zvučala - sasvim logično i sasvim kao on i inače....

REMORSE

I have committed the worst sin of all
That a man can commit. I have not been
Happy. Let the glaciers of oblivion
Drag me and mercilessly let me fall.

My parents bred and bore me for a higher
Faith in the human game of nights and days;
For earth, for air, for water, and for fire.
I let them down. I wasn’t happy. My ways

Have not fulfilled their youthful hope. I gave
My mind to the symmetric stubbornness
Of art, and all its webs of pettiness.

They willed me bravery. I wasn’t brave.
It never leaves my side, since I began:
This shadow of having been a brooding man.

p.s.
`ajde da se prevodi, ali da probamo da ništa ne izgubimo u prevodu
kakav zid jezik (svaki) tek ume da bude, jedan od najvećih zidova, tako ja mislim, to je ono što nam je ostalo od "walls of babylon"...

gordanac gordanac 21:10 17.11.2009

i još jedan...

...čuveni zid.
Setila sam ga se jer sam htela da se sporim sa "slepilom kao povodom", pa sam - odustala.

Код Борхеса: његов лични зид слепила. Почињући да губи вид, у писању се све више ослањао на могућност да своје песме и прозе може обухватити једним "погледом", да их може држати у глави. Отуда, наравно само делом, и неке особености његовог стила.


A sporiti sam se htela jer mislim da mu za ono što je video i nisu trebale oči da gledaju.
A i zato što sam pre par godina čula priču o čoveku koji se zove Esref ArmaganA onda opet - možda si ti i u pravu jer istovremeno mislim da je strah - slep, potpuno, ali to je sasvim druga priča.

Zato, umesto sporenja, evo još jednog zida-metafore:

Zid + HumptyDumpty
je jedna od onih zgodnih stvarčica-asocijacija koje se tiču tvog neposrednog teksta i istovremeno su i svaštaikoješta drugo, kao "slon u šeširu" u Malom Princu ili kao metafora zasveisvašta ili kao ona pojava u dečijem govoru (mislim da se zove eholalija) neprestanog ritmičnog ponavljanja reči (i gesta) ili kao groteska za umetnost "plesa na žici" ili kao metafora neminovnog pada ili.....čini mi se da je spisak asocijacija - beskonačan.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:47 17.11.2009

Re: i još jedan...

Када је написао Кајање, Борхес је већ давно био потпуно слеп. Читајући његову биографију, у којој је забележено да су му други записавали песме и прозу, сетио сам се и његових властитих речи како то да се у једном каснијем периоду живота опет вратио сонетима: смишљао их је и у шетњи, без помоћи својих "секретара"... Четрнаест стихова са римом неком његовог памћења није могло представљати проблем.

Како год. Него, нисам дангубио: ево превода. Све грешке су, наравно, одвратно моје. А оно што ваља је Борхесово. (Рима у преводу нема; можда бих до јутра и њих нашао. Оригинални стих песме садржи неколико опкорачења, и при њима се рима ионако слабије чује. Пажња: кад се кликне на наслов, моћи ће се чути песма на шпанском.)

Хорхе Луис Борхес: Кајање
(Jorge Luis Borges: El remordimiento)

Починио сам највећи од свих грехова
које може да почини човек. Нисам био
срећан. Сад нек ме без милости одвуку
и загубе глечери заборава.

Родитељи су ме подигли
за опасну и дивну игру живота,
за земљу, воду, ваздух, ватру.
Изневерио сам их. Не бејах срећан.

Не испуних њихову жељу из младости.
Ум ми се бавио истрајним симетријама
уметности које се ситничаво преплићу.

Завештали су ми одважност. Нисам био одважан.
И не напушта ме. Крај мене
увек стoји сенка да сам био несретан човек.

Re: i još jedan...

prevodio sa spankog? sviDZa mi se. takodje i izjava;
"Све грешке су, наравно, одвратно моје."
mirelarado mirelarado 16:05 18.11.2009

Re: sonet...

gordanac
kakav zid jezik (svaki) tek ume da bude, jedan od najvećih zidova, tako ja mislim, to je ono što nam je ostalo od "walls of babylon"...


Зато и не волим зидoвe, увек прво помислим на дебеле и често непробојне зидине Вавилонске куле, на њих се ослањају и њима се хране наши неспоразуми и неразумевања.
Unfuckable Unfuckable 07:11 17.11.2009

"...naše sjene

...lomi zid"(zakrečilo se, i ne mogu da se setim kako da ono gore uguram u ovo dole da bude "klik na slik"...u to ime - prigodan smajli )
gordanac gordanac 07:25 17.11.2009

:)

(zakrečilo se, i ne mogu da se setim kako da ono gore uguram u ovo dole da bude "klik na slik"...u to ime - prigodan smajli )


:))))
stavi "img" između uglastih zagrada za "url" u kojima ti je adresa sa youtube

ovako:


(klik na slik!)

ili - ovako ;


(i Jopet - klik na slik!)
bauer. bauer. 07:29 17.11.2009

Re: "...naše sjene

ovako bolan!
klik na slik...eno, radi:)
bauer. bauer. 07:30 17.11.2009

Re: "...naše sjene

eno sad
topcat topcat 07:37 17.11.2009

Re: "...naše sjene

bauer.


Jao...
trener92 trener92 07:56 17.11.2009

Re: "...naše sjene

Unfuckable
...lomi zid"(zakrečilo se, i ne mogu da se setim kako da ono gore uguram u ovo dole da bude "klik na slik"...u to ime - prigodan smajli )


E baš si unfuck. , pa prvo sliku , pa onda url ... i klik na slobjašnjenje:, dok sam sve pročitao ( i komentare), u međuvremenu , je ostavljeno objašnjenje, ali da ne obrišem , neka ostane ovako.,
Unfuckable Unfuckable 08:38 17.11.2009

Re: "...naše sjene

stavi "img" između uglastih zagrada za "url" u kojima ti je adresa sa youtube

pa da : ja turao obrnuto, koji sam,...
hvala, hvala
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:44 17.11.2009

Re: "...naše sjene

bauer.
ovako bolan!
klik na slik...

eno, radi:)
Jel' ovako komso?
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:27 17.11.2009

ишчекујући варваре

пре него што заборавим, да кажем да бих, кад порастем, желео да пишем као ти.

зидови.

интересантно је како сва та постојања која су се ограђивала зидовима нису исчезла због тога што су варвари нашли начин да продру унутра преко зида (или да утекну напоље, ако је зид од таквих), већ су се урушила под неком својом нескладном и промашеном величином, најчешће и пре самог зида, који би још дуго остајаo и биваo споменик одвојености, незнању и ороњавању.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:18 17.11.2009

Re: ишчекујући варваре

Pošto je Marko stavio (namerno) naslov "Iščekujući varvare", a i autor Brajović je u svom tekstu dva puta naveo reč "varvari", ne mogu a da ne priložim ovu lepu, i veoma poznatu, Kavafijevu pesmu:

IŠČEKIVANJE VARVARA

Koga to očekujemo ovdje na agori?
Varvari danas će doći.
Otkud u Senatu ova nepokretnost?
Zašto sjede senatori, zakone ne kroje?
Zato jer varvari danas će doći.
Al' zakone zašto ne donose senatori?
Kad varvari stignu, sa sobom donijeće svoje.

Zašto je tako rano ustao naš vladar?
i zašto na gradskoj kapiji stoji,
svečan, u odeždi sjajnoj i s krunom na glavi?

Zato jer varvari danas će doći.
I naš vladar izišo je
dar noseći pred njihovog vođu. Povelju
drži u ruci, pergamen gdje utisnuti
najveća su zvanja, titule i časti.
Zašto su izišli konzuli naši,
njih dva, i pretori u togama crvenim?
Zbog čega oni ametisti na rukama njinim,
od smaragda svi ti sjajni prstenovi?
Zbog čeg skupocjene štapove nose danas,
što rezbariše ih najbolji zlatari?
Zato jer varvari danas će doći,
a varvare ove zasjenjuju stvari.
Zašto nisu došli, kao obično, časni besjednici
da sačine govor i da kažu svoje?
Zato jer varvari danas će doći
a besjede, ljeporječje, varvarima dosadno je.
Al' otkud najednom nelagodnost i pometnja?
(Kako ozbiljna su postala sva lica.)
Zašto tako brzo ulice i trgovi puste
i svak odlazi doma, opsjednut mislima?

Zato jer noć pade a varvara nema.
Neki ljudi stigoše s granice,
tvrde da varvara nema više.

Bez varvara sada što će biti s nama?
Ti ljudi, na kraju, bjehu neko rješenje.
------------------------------------

Evo kako to izgleda u grčkom originalu (samo početak):

Περιμένοντας τους βαρβάρους

- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
- Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;....
----------------
a evo i engleskog prevoda

Waiting for the Barbarians
What are we waiting for, assembled in the forum?

The barbarians are to arrive today.

Why such inaction in the Senate?
Why do the Senators sit and pass no laws?

Because the barbarians are to arrive today.
What laws can the Senators pass any more?
When the barbarians come they will make the laws.

Why did our emperor wake up so early,
and sits at the greatest gate of the city,
on the throne, solemn, wearing the crown?

Because the barbarians are to arrive today.
And the emperor waits to receive
their chief. Indeed he has prepared
to give him a scroll. Therein he inscribed
many titles and names of honor.

Why have our two consuls and the praetors come out
today in their red, embroidered togas;
why do they wear amethyst-studded bracelets,
and rings with brilliant, glittering emeralds;
why are they carrying costly canes today,
wonderfully carved with silver and gold?

Because the barbarians are to arrive today,
and such things dazzle the barbarians.

Why don't the worthy orators come as always
to make their speeches, to have their say?

Because the barbarians are to arrive today;
and they get bored with eloquence and orations.

Why all of a sudden this unrest
and confusion. (How solemn the faces have become).
Why are the streets and squares clearing quickly,
and all return to their homes, so deep in thought?

Because night is here but the barbarians have not come.
And some people arrived from the borders,
and said that there are no longer any barbarians.

And now what shall become of us without any barbarians?
Those people were some kind of solution.

Re: ишчекујући варваре

bas htedoh da ukazem na ovu, kad gle, ima i brzih

kako odeleti trolovanju?

The god forsakes Antony
When suddenly, at the midnight hour,
an invisible troupe is heard passing
with exquisite music, with shouts --
your fortune that fails you now, your works
that have failed, the plans of your life
that have all turned out to be illusions, do not mourn in vain.
As if long prepared, as if courageous,
bid her farewell, the Alexandria that is leaving.
Above all do not be fooled, do not tell yourself
it was a dream, that your ears deceived you;
do not stoop to such vain hopes.
As if long prepared, as if courageous,
as it becomes you who have been worthy of such a city,
approach the window with firm step,
and with emotion, but not
with the entreaties and complaints of the coward,
as a last enjoyment listen to the sounds,
the exquisite instruments of the mystical troupe,
and bid her farewell, the Alexandria you are losing.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:18 18.11.2009

Re: kako odeleti trolovanju?

ništa, predraže,
prethodnu misao svoju brišem,
pod naletom ovo dvoje,
popustiše zidi moje,
kad porastem
kao kavafi hoću da pišem.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:18 18.11.2009

Re: ишчекујући варваре

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
... bas htedoh da ukazem na ovu, kad gle, ima i brzih

Voleo sam, Ana, onaj tvoj proslogodisnji post o Kavafiju, nisam ga zaboravio...
Marco de.manccini
... ništa, predraže, prethodnu misao svoju brišem, pod naletom ovo dvoje, popustiše zidi moje, kad porastem kao kavafi hoću da pišem.

A i ti, Marko, oprosti ako sam tvoju ideju iskoristio da okacim Kavafijevu nezaboravnu pesmu. Meni se cesto dogadja da trcim k'o zdrebe ispred rude...
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:47 18.11.2009

Re: ишчекујући варваре

Ma kakvo ždrebe, ko šiša Brajovića, ja o svojim zidinama govorim, slabe su, nepostojane, sad mi dobar Brajović, sad Kafavi, sad poštujem gramatička pravila, sad gi ignorišem, ... od varvara (zgodni ovi padeži) ne mogu pobeći.
Черевићан Черевићан 07:54 17.11.2009

тараба маам

bindu bindu 08:50 17.11.2009

Re: тараба маам

ha-ha-ha dobra su ti slova (mr) cher! konacno te procitah:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


edit; umalo zaboravih da dodam; "tibetanski zid"


"politiki" nikad kraja:)))))
trener92 trener92 08:59 17.11.2009

Asocijacije*

Зид је, дакле, и онде где га не видимо. Онај највећи стоји испред нас самих. Нису га изградиле никакве саможиве цивилизације и државе нити божанска надмоћ, а његов градитељ не сећа се свог труда. Он је, равнодушно речено, наша личностУнутар њега влада себична гравитација која нас, несигурно, држи на окупу; све што дотле допре изобличено је њеном снагом. Чак и кад се капије благонаклоно отворе, кроз њих пролазе само одабране војске и номади.
"Važno je,
možda, i to da znamo:
čovek je željan tek ako želi.

I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi.

Saznaćemo tek ako kažemo
reci iskrene, istovetne.

I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne."

помислио сам да можда ипак има људи који нас и са једне и са друге стране зида и историје одиста разумеју. Можда је то данашњи разлог овог текста?

"
Da li sam svuda gde su mi tragovi
Ko zna s čim sam se spajao
a nisam ga ni takao
možda sam boravio i u svom životu
možda postoje izvesni znaci
ili kao da je neko stran.
Ali ipak uz mene se može,
mada je neobično.
Sa mnom je opasno ići,
ja se nikad ne umaram.
Valjda sam jedini čovek
koji sumnja u sebe
sve češće mi se čini
da nisam nikakav oblik
već da slobodno jedrim
kroz sopstveno pijanstvo
- prepušten sunčevom vetru
odlivam se i dolivam.
Ali ipak uz mene se može,
mada je neobično,
sa mnom je opasno hteti,
ja nikad ne odustajem.
Neiskvaren iskustvom,
poseban slučaj samoće.
Ponekad izmislim sadašnjost,
da imam gde da prenoćim.
I suviše sam video,
da bih smeo da tvrdim,
mnogo toga sam saznao,
da bih imao ijedan dokaz
ali ipak uz mene se može,
mada je neobično.
Sa mnom je opasno voleti,
ja nikad ne zaboravljam.
Pokušavam da shvatim učenja
koja mene shvataju.
Nejasna mi je vera
spremna da u mene veruje.
Teško je biti okovan
u moju vrstu slobode.
Lako mi je s nemirom,
ne mogu da umirim mir.
Al ipak uz mene se može,
mada je neobično,
sa mnom je čudno čak i umreti...
jer ja se ne završavam."

"Mika Antić"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:06 17.11.2009

Vodeni zid

Недавно се славила годишњица рушења Берлинског зида, сећање на трен у коме је једна граница ишчезла.

Ima jedan zid koji nikako da se sruši, iako nije sačinjen od čvrstog materijala. Bio je granica Istočnog i Zapadnog Rimskog carstva, a i danas je zacrtan, (u nečijim glavama, nekim dokumentima...), a zbog nečijih interesa, kao granica Istoka i Zapada. I sa jedne i sa druge strane toga zida već dugo živi isti narod.

Velike zidove veliki vladari su gradil da sačuvaju mir, bogatstvo, sreću i način života svojih velikih naroda, da se ograde od drugih, od varvara, da sačuvaju svoj raj i svoju vlast. Kad dođe vreme drugi vladari, čim ojačaju, stare zidove poruše, pa grade nove, svoje.

Malom narodu, pak, ne dozvoljavaju da poruši zid koji ih deli, čak ni kada je to vodeni zid.

Šta reći drugo, nego: Drino, jebem ti....
Jelena Gall Jelena Gall 11:18 17.11.2009

Re: Vodeni zid

Šta reći drugo, nego: Drino, jebem ti....

ima ih još, naravno. samo jedan svež primer:

cult cult 09:37 17.11.2009

na zidu crniš čistog crnila

...а његов градитељ не сећа се свог труда. Он је, равнодушно речено, наша личност. Унутар њега влада себична гравитација која нас, несигурно, држи на окупу


vrhunac pomirenja, uskladjivanja ambicija sa realnošću, odustajanja, je kad zavoliš sopstvene zidove. Do tog trenutka su ti samo manje-više dobro ili loše opravdanje.
mirelarado mirelarado 13:28 17.11.2009

Re: na zidu crniš čistog crnila

cult
vrhunac pomirenja, uskladjivanja ambicija sa realnošću, odustajanja, je kad zavoliš sopstvene zidove. Do tog trenutka su ti samo manje-više dobro ili loše opravdanje.


Ти зидови знају бити заводљиви: пружају нам илузију да смо ушушкани, безбедни, своји. Зато их у исти мах и упорно подижемо, подупиремо, бранимо и не признајемо да постоје.


vladimir petrovic vladimir petrovic 10:18 17.11.2009

tarabe

I Nadeždine tarabe su - zid.d j o l e d j o l e 10:54 17.11.2009

Lajbnicov zid

Mодерни теоретичари настанка универзума данас говоре о Планковом зиду, граници после које престаје да важи доступна физика.

Lajbnic je definisao monadu kao osnovni element od koga je sacinjen citav univerzum . Jedna od osnovnih karakteristika monade jeste njena neprobojna opna, zid koji je okruzuje i koji je nemoguce na bilo koji nacin premostiti ili probiti. Upravo ta neunistiva opna izmedju ostalog cini monadu onim sto jeste.

Ipak, ostaje nejasno kako monade onda intereaguju jedna sa drugom, stvarajuci neke slozenije strukture.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:13 17.11.2009

u Izraelu

dva razlicita zida
Zid placa


i ovaj najnoviji
Gospodja Klara Gospodja Klara 11:18 17.11.2009

Re: u Izraelu

i ovaj najnoviji

Koji je takodje za plakanje.
Jelena Gall Jelena Gall 11:21 17.11.2009

Re: u Izraelu

strašna reč BESKRAJ u ovom kontekstu. privremeni, nadam se.

varšavski geto:

veliot veliot 13:32 17.11.2009

Re: u Izraelu

lavinia_amaldi lavinia_amaldi 11:27 17.11.2009

Ima i..

zidova koji spajaju.. : )


Kazezoze Kazezoze 11:33 17.11.2009

Re: Ima i..

a ima i tamburashki :)))

lavinia_amaldi lavinia_amaldi 12:16 17.11.2009

Re: Ima i..

Kazezoze
a ima i tamburashki :)))

hahah, (metaforicki) u pravu si, mada bih ja pre izabrala verziju flojda, sa sve filmom, svojevremeno (a jaako davno) prikazivanom u (u to vreme kultnom) dkc-u..

jos malo kalemegdana i asocijacija na te zidove pa da idem da privredjujem nesto danas : )izvor

Možda je dobro da znaš:

ja ništa nisam umeo da zidam,
ali sam uvek želeo da od ovog grada čudo sazidam
sa bezbroj zvezda zakovanih na dovratke
umesto kućnih brojeva.

M.A.
jasnaz jasnaz 12:21 17.11.2009

iзlaganjevolim one iza kojih se, kada se najzad uruše, pojavi Ništa

strahopoštujem one koji зveckaju u medaljonima

razgledam one koji treba da postoje

lepi su mi oni kroz koje samo ja vidim. pomalo tužno


ljute me oni za čiji zabran se plaćaju ulaznice


raduju oni koji su imali da razdvoje, a učinili da bude sve nešto što znači spajanje.


_________________

ovakve postove: zračiti -- glancati ------i z l a g a t i------ da se imamo o čemu!

________________Тако сад видимо као кроз стакло у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат.


ivana23 ivana23 12:34 17.11.2009

U zid an

ivana23 ivana23 12:36 17.11.2009

Uz zid

ivana23 ivana23 12:38 17.11.2009

Oslikan

ivana23 ivana23 12:42 17.11.2009

Re: Oslikan

Goran Vučković Goran Vučković 12:47 17.11.2009

Re: Oslikan

Ovo kao neki minimalizam, ili moj firefox luduje od jutros?
Jelena Gall Jelena Gall 12:49 17.11.2009

Re: Oslikan


Goran Vučković
Ovo kao neki minimalizam, ili moj firefox luduje od jutros?

i moj.
ivana23 ivana23 12:53 17.11.2009

Re: Oslikan

Jelena Gall

Goran Vučković
Ovo kao neki minimalizam, ili moj firefox luduje od jutros?
i moj.

U cemu je problem, ako je rec o mojim fotkama?
Ako mogu da popravim...
Goran Vučković Goran Vučković 12:58 17.11.2009

Re: Oslikan


U cemu je problem, ako je rec o mojim fotkama?
Ako mogu da popravim...

Pojma nemam, u sorsu stranice vidim tvoju sliku, ali neće da je pokaže kad gledam stranicu normalno...
Kazezoze Kazezoze 13:00 17.11.2009

Re: Oslikan

U cemu je problem, ako je rec o mojim fotkama?
Ako mogu da popravim...

u kojim fotkama
Jelena Gall Jelena Gall 13:03 17.11.2009

Re: Oslikan

U cemu je problem, ako je rec o mojim fotkama?
Ako mogu da popravim...

ne vidim nijednu. :(
ali možda da sačekaš malo, nekad je problem do firefoxa, nekad, ako se ne varam, ume da bude i privremeni problem sa blogom.
Kazezoze Kazezoze 13:19 17.11.2009

Re: U zid an

ivana23


link

mislim da je problem u adresi... kad prinesem misha na link, vidim sliku, kad kliknem jave mi eror.
ivana23 ivana23 13:30 17.11.2009

Re: U zid an

Kazezoze
mislim da je problem u adresi... kad prinesem misha na link, vidim sliku, kad kliknem jave mi eror.

Ne znam sta da uradim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana