Politika| Region

RATNI ZLOČIN

Željko Ivanović RSS / 12.11.2007. u 09:41

Ne znam da li ste čuli ili pročitali, ali protekle nedjelje na rimskom aerodromu uhapšen je jedan crnogorski zvaničnik. Rim je posljednjih godina često emitovao poruke koje su sumnjičile dobar dio vladajuće nomenklature za razna udruživanja, ali uglavnom kriminalna, ne i ratna. Ovog puta vječni grad se oglasio povodom zločinačkog ratnog poduhvata. Nije, dakle, uhapšen Milo Đukanović (45), političar, već Ilija Brčić (56), kapetan. Postupajući po Interpolovoj potjernici koju je za ovim oficirom, sada crnogorske vojske, raspisala Hrvatska, talijanska policija je na “Fjumićinu”, uhapsila Brčića. On se, po presudi splitskog Suda još iz 1993. god., tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, zbog čega je osuđen na 15 godina robije. Ispostavilo se da u aktuelnoj crnogorskoj vlasti kao niko nije znao da visokog oficira Generalštaba vojske CG potražuju državni organi susjedne i prijateljske Hrvatske. Inače ga ne bi slali za Rim. Ali, kad se već rodilo valja ga ljuljati. Sada se crnogorski MIP ubi da Brčiću, do ekstradicije, obezbijedi bolji zatvor, jer ovaj u kojem se trenutno nalazi je namijenjen okorelim kriminalcima tako da ga ne krase humani uslovi boravka, a vrlo brzo je angažovan i advokat. Takođe, potrčalo se da se istakne kako ovaj incident neće narušiti bratske odnose sa Zagrebom, što je kod kreativnih tumača politike iz crnogorskog vrha značilo da će Mesić, ganut našim dobrosusjedstvom, odmah skinuti Brčića sa potjernice i vratiti u Podgoricu. Ali, Hrvatska je ozbiljna država. Crnogorski oficir će biti deportovan “ljepoj našoj” gdje će mu se, u skladu sa demokratskom procedurom, omogućiti da nešto kaže u svoju odbranu. Ali, to je već druga tema.

Da se vratim ovoj iz naslova. Naime, samo što je otvoren slučaj Brčić, na javnoj sceni je rođena nova afera, ovog puta vezana za izbor izvjesnog Stojana Sjekloće u Upravni odbor tzv. Javnog servisa. Naime, i njega bije glas da ima nezavidnu ratnu prošlost i da se, navodno, zahvaljujući angažovanju na “oslobađanju Dubrovnika” nalazi na spisku 400 lica koje dubrovačko odvjetništvo takođe sumnjiči po osnovu nekog oblika ratnog zločina. Sjekloća je odmah priznao dvije stvari – da je član DPS-a u Baru (što ga je proporučilo za UO Javnog servisa) i da je zimu 91. na 92. proveo kao pripadnik okupacionih snaga u Konavlima. Naravno, na poziv tadašnje JNA, a ne Mila, Momira i Sveta, koji su bili, kao i svi mi, “nevoljni saučesnici” ratne epopeje. Ali, i to je druga tema.

Da se vratim ovoj iz naslova. Prije par mjeseci, iako neuspio, pokušaj opozicione Liberalne partije da otvori temu lustracije, izbacio je na površinu sijaset primjera koji govore o tome kako su nekadašnji ratnici iz raznih borbenih formacija zločinačke JNA, u stvari, sada, ugledni nosioci javnih funkcija. Najindikativniji je bio slučaj Slobodana Lekovića, koji je angažovanjem na “obnovi” Dubrvnika, stekao takvo povjerenje vlasti da od osnivanja Komisije za sprečavanje konflikta interesa stoji na njenom čelu. Naravno, s razlogom – dosad niti jedan crnogorski zvaničnik nije ozbiljnije prozvan po pitanju konflikta interesa iako je bilo niz drastičnih primjera, prije svih vezanih za lik i djelo vodećeg tandema cg biznisa Đukanović-Marović. Ali, i to je druga tema (živjela Verica Barać).

Da se vratim ovoj iz naslova. Zbilja, šta je Crna Gora učinila po pitanju suočavanja s
prošlošću! Ratnom, naravno. I sramnom, naravno. Zbilja, Koštunica, poput Kalimera, u
ovom slučaju ima paravo da kaže “pa, to je nepravda”! Ne to što ga Karla stalno kinji zbog nesaradnje sa Hagom ili Čeda zbog kontinuiteta sa Miloševićevom nacionalističkom politikom (kriv je – po oba osnova), već je nepravda da se na sasvim drugačiji, pozitivan način, tretiraju crnogorski zvaničnici. Kao oni su kooperativni, čak uhvaćeni u strašan grif s ratnom prošlošću. Osim, par diplomatskih izjava tipa, žao nam je Dubrovnika, ili, nije nam trebala Srebrenica, u lijepoj našoj se nije odmaklo dalje, posebno ne u pravcu suštinskog suočavanja sa onim što se događalo od 1989. do 1995. Po pitanju ratova, naravno. Sramnih, naravno. Možda će nekog zateći činjenica da u toj, kooperativnoj i ratnom prošlošću neopterećenoj Crnoj Gori, nije, dakle, NIJE, procesuiran gotovo niti jedan slučaj ratnog zločina. Posebno ne oni najveći počinjeni na crnogorskoj teritoriji - deportacija 82 Bošnjaka iz Herceg Novog na nož Radovanovim oslobodiocima u Bosni (“Radovane čovječe od gvožđa, prvi vožde posle Karađorđa”), i logor Morinj, gdje su poštene ljude Konavla, nakon paljevine i pljačke (čuveni nikšićki pancir – pršuta naprijed, pršuta pozadi)., privodili naši vrli oslobodioci na dalji tertman i prevaspitanje. Crna Gora je čak jedina od zemalja iz nekadašnjeg ratnog sukoba koja nema ni sud za ratne zločine, niti tužioca za ratni zločin. Čime se, naravno, želi minimizirati naš u suštini grandiozni doprinos ratnoj politici i zločinu. Kao, mi smo bili nevoljni saučesnici i putnici pomahnitalog voza kojim su upravljali Milošević i Kadijević! Malo morgen. Ali, to je druga tema.

Da se vratim ovoj iz naslova. Šta može da slikovitije svjedoči o našem nesuoučavanju sa prošlošću, ratnom i sramnom, od činjenice da se dva dokumentarna filma, napravljena na tu temu, remek djelo Šekija Radončića “Karneval”(slučaj deprtovanih i uglavnom pobijenih Bošnjaka iz Novog) i Koče Pavlovića “Rat za mir”(ratni pohod na Dubrovnik), već godinama drže u bunkeru takozvanog Javnog servisa. Da bi na nedavnom tv Festivalu u Baru “Karneval”, iako prethodno uvršten u program manifestacije, naknadno bio skinut, uz tragikomično obrazloženje da “ne zadovoljava estetske kriterije”. A film već pobrao brojne nagrade po velikim svjetskim festivalima dokumentarnog filma! Ali, i to je druga tema.

Da se vratim ovoj iz naslova. Ratni zločin. Gdje su naši zločini Milo, Ranko, Sveto, Karla, Oli i Havijer!? Kada ćemo početi da se suočavamo s njima? Kako se ne bi zaboravili i ponovili.

Željko Ivanović



Komentari (165)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:01 12.11.2007

Dobro jutro, Ivanoviću!

Našte srca u oko.
Preporuka.
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:41 12.11.2007

Re: Dobro jutro, Ivanoviću!

Srećan ti predsjednik.
kwisko kwisko 14:10 15.11.2007

Re: Dobro jutro, Ivanoviću!

Ne znam da li ste čuli ili pročitali, ali protekle nedjelje u tramvaju beogradskog GSB uhvaćen je na delu jedan crnogorski građanin kako obmanjuje građane. Ovog puta beli grad se oglasio povodom zločinačkog poduhvata. Nije, dakle, uhvaćen Željko Ivanović (45), news-busnessmen, već K.T. (56), zlobnik...
ludvig ludvig 10:27 12.11.2007

Kada ćemo početi da se suočavamo s njima?

e to je pravo i jedino pitanje....a posto su pipci onih koji su vrsljali za vreme ratova i dalje veooooma bliski vlasti i u srbiji i u crnoj gori a i sire bogami...onda ce cini mi se trebati jos dugo dugo vremena nazalost..
Preporuka
Bosko Bosko 10:52 12.11.2007

Treca Crna Gora

Ponovo odlican tekst. Konacno na blogu imamo sansu da cujemo iz prve ruke Drugu, ili bolje reci Trecu Crnu Goru. Ne onu Zvanicnu, poznatu po manipulacijama i radikalnim zaokretima, koja je na sve spremna, samo da bi zadrzala vlast. Niti onu Guslarsku koja je jos u 19. veku i zna samo da gusla o srpstvu/crnogorstvu, crkvi, jeziku, simbolima...

Ova, Treca Crna Gora, koliko sam razumeo, okrenuta je buducnosti i demokratizaciji Crne Gore. Da bi se u tome moglo uspeti, treba napraviti cvrste temelje. A to ne moze dok se jasno ne rascisti sa problemima iz proslosti. Ukljucujuci ratnu, o kojoj je rec u ovom tekstu. Nadam se da ce Crna Gora u tome uspeti. Iako, jasno je, to nece biti nimalo lako.

Imate i moju preporuku.
jinks jinks 11:26 12.11.2007

Kako Milo

bira ljude za svoj najuzi krug saradnika, pogotovo u poslovima za koje ga tereti Italija (duvan, oruzje, droga ...). Da li su, pored optuznice protiv MDj, podignute i optuznice protiv nekog njegovog iz uzeg kruga saradnika, i kolika je mogucnost da hapsenjem nekog od njih (na slican nacin ovome koji opisujete u postu) italijanski ili neki drugi sudovi dobiju zasticene svedoke, svedoke saradnike (insajdere) u postupcima koji se vode protiv Mila Dj.
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:02 12.11.2007

Re: Kako Milo

naravno da se u istrazi koja je vođena i koja još nije zatvorena bio i jedan ne mali broj Đukanovićevih saradnika i prijatelja, bilo iz Vlade ili iz biznis svijeta. Šta će biti na kraju i da li će doći do procesa niko ne zna. Što je najgore čitava stvar je dosad više puta zloupotrebljavana od tsrane politike tako da se i sada ne zna šta se čeka i da li Brisel drži tu istragu kao štap kojim konstantno pritiska Đukanovića.
Intet Glemt Intet Glemt 11:58 12.11.2007

I šta smo ovog puta naučili?

Gospodine Ivanoviću,

Kad sam vidio da ste počeli da pišete blog, obradovao sam se, jer sam mislio da će to biti način da se na slobodan način razgovara o crnogorskoj zbilji. Međutim, prilično sam se razočarao, prvo jer ste ispustili prilično velik set pitanja u prošlom blogu i drugo, zbog konstantne potrebe (učesnika u raspravi, u ovom slučaju) da se raspravlja o identitetu crnogoraca, te o doprinosu partizana i četnika na današnju zbilju. Nevjerovatno!!

Dakle, ostalo je pitanje šta ste mislili pod onim "Bez klime i kupatila više ne ljetuju ni srbijanci"?

Taj naslov smeta, gospodine Ivanoviću, on je grubo potcjenjivački, uvredljiv i prilično šovinistički. Tako nešto vas izgleda ne dotiče, ali kao što vidite, ima ljudi kojima nije promaklo... I koji ne zaboravljaju.

Osim toga, pitam vas šta je poruka ovog današnjeg teksta? Opet ste mudrovali, ili ste ovog puta htjeli nešto da kažete? Čini se da nešto zamjerate crnogorskom rukovodstvu... Da li ih smatrate odgovornim za nešto ili ne? Ili želite nešto da kažete, a ne biste nekoga da povrijedite?

Biće dovoljan odgovor tipa "da" ili "ne". I na njemu vam se unaprijed zahvaljujem.

Ali, molim vas, razmislite malo kako ćete sad dokazati da je kriv neko koga ste lično proizveli u oca nacije? Nije vam baš lak zadatak...

Ili ste zaboravili da je godinu za godinom svaki broj Vijesti imao tadašnjeg premijera na naslovnoj strani, a tekstovi su obilovali hvalospjevima o Crnoj Gori, tipa "Najveći svjetski kralj ekonomije rekao da je Crna Gora vrh". Istovremeno je odjekivala bolna realnost o nezamislivo iskorumpiranoj i totalitarnoj zemlji čija je vlast došla na ulici i kojoj su ruke krvave iz vremena rata, gdje se ubijaju novinari, gdje sve ima svoju cijenu, pa i ispit na pravnom fakultetu (vjerovatno i zvanje sudije, zašto da ne, platiš i sudiš)...

Vi ste doveli Đukanovića na vlast 97, i to je fakat. Možete reći da je to tada bio bolji izbor, ja se mogu složiti sa vama, možemo zaključiti da je to bilo legitimno itd.. Ali biće malo teže objasniti zašto je bilo potrebno nakon 97. takav režim godinama učvršćivati na vlasti, dok nije postao za vlast zacimentirani, i dok njihovi privatni računi nisu postali puni nasleđa naših predaka.

Ja nisam zaboravio.

I nisam jedini.

Pozdrav iz demokratske Skandinavije.
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:11 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

mislio sam da ste shvatila da nećete uspjeti da me uvučete u maltretiranje tipa a šta mislite o ovoj izmišljotini, a šta mislite o onoj besmislici, a šta o vašem lideru Mandiću, velikom borcu za srpsku stvar u CG, itd, itd... Ljudi, možda nijeste shvatili da pokušavam da pišem ozbiljno i da uvažim auditorij koji posjećuje i čita blog 92. Već sam odgovorio nekom vašem prijatelju iz Skandinavije citirajući Bernarda Šoa - nemoguće vas je stići u tom vašem maratonu ka istini. Koji trčite skoro 20 godina i nikako da civilizovan svijet ubijedite kako ste u pravu. Zato i vas i ja ne shvatam i zato vi i mene dozivljavate kao antisrbina i zato ja nemam vremena ni volje, poslije skoro 20 god. da vam pojašnjavam kako ste u zabludi i zato sam vas pustio da tu trku trčite sami. Sve najbolje.
Intet Glemt Intet Glemt 12:38 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

"Pišete ozbiljno", a već ste mi nakačili Mandića da mi bude vođa.

Upravo ste ozbiljni kao što je i vaša novina, ozbiljno u problemu.

Javio se neko (da, prijatelj, to ste pogodili) i rekao da je srbin, a vi ste to iskoristili da mu citirate P. Bulatovića. Ja vam kažem da vam je naslov antisrpski, a vi me ubacujete kod Mandića... Žalosno, gospodine Ivanoviću...

Za vašu informaciju, ja sam na svim izborima na kojima sam učestvovao glasao Liberalni savez. Od svoje 13. godine sam i javno podržavao taj pokret, stojeći na ulici iz godine u godinu, nadajući se evoluciji crnogorske svijesti i danu kad ćemo zaboraviti te besmislene podjele na srbe i crnogorce i četnike i partizane i zelenaše i bjelaše...

Ali teško, gospodije Ivanoviću, mnogo je takvih kao Vi, kojima podjele odgovaraju. Odgovara vam da na osnovu par rečenica možete da zaključite da je neko ne samo pripadnik jednog naroda već i nacionalista. Odgovara vam banalizacija tog pitanja, jer tako se osjećate još bolje. A i razlog je jasan, vi ste previše dobri za nas... Ponosni ste što ste čitav život i u svakoj prilici bili u pravu. To je valjda hronična crnogorska bolest.

Znajte, da ste rekli "pogriješio sam" ili "nisam bio u pravu" ili "prevario sam se", bili biste mnogo veći čovjek. No reci Crnogorcu da je veličina u preispitivanju sebe i u kajanju, a ne u hvalisanju sa svojom dobrotom...

Ali ostaviću vas ja u odabranom društvu, slobodno me smatrajte četnikom vojvode Mandića ali znajte da to nije ni malo gore od Đukanovićevog prvog perjanika. Čak ni od samoproklamovanog nezavisnog intelektualca ili nezavisnog novinara. Vjerujte, iz ove perspektive, iz ovako zrelog demokratskog i građanskog društva, to djeluje prilično slično.

Svako dobro, uživajte u društvu za koje mislite da ste mu dorasli. Vrijeme će pokazati.

Intet Glemt!
Hyperborejac Hyperborejac 12:48 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

Već sam odgovorio nekom vašem prijatelju iz Skandinavije citirajući Bernarda Šoa - nemoguće vas je stići u tom vašem maratonu ka istini


Heh. To sam bio ja. Javljam se čisto kako se ne bi pomislilo da je ista osoba. Uzgred, gospodine Glemt, potpuno se slažem sa vama. Da vam pomognem u diskursu sa gospodinem Ivanovićem: Da/Ne nećete dobiti. To je prvo. Drugo, ubaciće vas u neku ladicu velikosrbina. Meni je citirao Predraga Bulatovića (koji je od mog shvatanja politike udaljen devetnaest svjetlosnih godina), a vama citira Mandića, koji je od vašeg shvatanja, koliko vidim, udaljen čitavih dvadeset. Vi glasali za LSCG? On ne vjeruje u to. Čak i da vas upozna, ne bi vjerovao. Problem je malo dublji: gospodin Ivanović ne može da prihvati da postoji neko ko pamti kakva je do juče bila dnevna novina Vijesti. On za sebe misli da je revolucionar, ljubitelj pravde, borac protiv režima i hrabar čovjek. Nije problem što on u to vjeruje, nego što, izgleda, ima ljudi koji takođe u to vjeruju. Vi ste problem, gospodine Glemt, zato što se SJEĆATE. Vi ste nesumnjivo čovjek, gospodine Glemt, dok za gospodina Ivanovića mislim da je replikant iz filma Blade Runner. Predlažem jedan Voigt Kampff test za gospodina Ivanovića (u Crnoj Gori poznat kao Bernard Šo Detektor), a vama preporučujem da sve fino zaboravite i više nećete imati problem sa njegovim tekstovima. Pozdrav i sve najbolje.
Bosko Bosko 13:34 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

Uocljivo je da prituzbe na naslov (ako je takav uopste postojao?) dolaze od "Srbijanaca" iz Podgorice i raznoraznih Brdjana. Niko od Srbijanaca se ne javi (dosad) da se pozali. Evo, neka budem prvi Srbijanac da se oglasi na tu temu: uopste se nisam nasao uvredjen pomenutim naslovom. Iako, u principu, mislim da treba izbegavati generalizacije, narocito kada je rec o narodima/nacijama.

Sve i da je takav naslov zaista postojao, to ne znaci da su "Vijesti" shovinisticki list. Imao sam prilike da citam "Vijesti" tokom mojih poseta Crnoj Gori i NIKADA nisam naisao na nesto zbog cega bih mogao da pomislim da se radi o shovinistickom glasilu. Smatram ga ubedljivo najobjektivnijim i najboljim dnevnim listom u Crnoj Gori. Da li znate neki bolji?
hercule poirot hercule poirot 13:59 12.11.2007

Ni za Srbijance

anegdota.
Sveti Stefan, leto 2000.
Ulazim u hotel - to je valjda Kraljicina plaza - i pitam da li imaju soba. Tamo je inace u ta doba odsedao crnogorski vrh. Ne znam im imena ali znam da nije covek mogao da prodje onuda a kad gazda ide na kosarku, blokiraju puteve.
Sluzbenik mi kaze: Momak, skupo ti je ovde.
Ok, kazem i odem.

Inace, u crnu Goru na letovanje sam isao svake tri-cetiri godine, toliko mi je trebalo da zaboravim kako je bilo prosli put. Sad sam upozorio sve da me podsete ako mi takva ideja opet nekim cudom padne na pamet.

Ono nije dobro ni za Srbijance, slazem se.

A naslov je bruka i sramota ali je isistinit. Ni za nas Srbijance, koji smo najgori na svetu, ono nije dobro.
Ipak mislim da bi urednik trebalo da s eizjasni i da nam kaze: sta je pisac zaista hteo da kaze.
oort oort 14:08 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

pa i nije ti neka anegdota. ali ako volis takve, evo ti predlog za još jednu: negde 5-6 septembra, uputi se u deo Beograda koji se zove Dedinje pa tamo pokucaj na vrata neke kuće koja ti se svidi, i pitaj "imate li studentskih soba za izdavanje?".
hercule poirot hercule poirot 14:17 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

Ovo je bio hotel u sred sezone.
Nisam student.
Znao sam cenu pre no sto sam pitao da li imaju soba.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:17 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

Re: I šta smo ovog puta naučili? #LinkUocljivo je da prituzbe na naslov (ako je takav uopste postojao?) dolaze od "Srbijanaca" iz Podgorice i raznoraznih Brdjana. Niko od Srbijanaca se ne javi (dosad) da se pozali. Evo, neka budem prvi Srbijanac da se oglasi na tu temu: uopste se nisam nasao uvredjen pomenutim naslovom. Iako, u principu, mislim da treba izbegavati generalizacije, narocito kada je rec o narodima/nacijama.

Sve i da je takav naslov zaista postojao, to ne znaci da su "Vijesti" shovinisticki list. Imao sam prilike da citam "Vijesti" tokom mojih poseta Crnoj Gori i NIKADA nisam naisao na nesto zbog cega bih mogao da pomislim da se radi o shovinistickom glasilu. Smatram ga ubedljivo najobjektivnijim i najboljim dnevnim listom u Crnoj Gori. Da li znate neki bolji?


Dragi Boško, iako sam rekao da ću otćutati sve ove kako rekoste brdjanske provokacije, zbog Vas evo jos jednom tim povodom da se javim. Uzaludno je kako sam rekao braniti se od podmetanja , besmislica i laži. Možete zamisliti taj apsurd - ljudima kojim još žale za Miloševićevim izgubljenim ratovima, za izgubljenim teritorijama, za šovinizmom koji sve više blijedi - njima, dakle, dokazivati da ste svo to vrijeme bili na drugoj obali je nepotrebno. Oni to dobro znaju i njihov pokušaj da, silu na sramotu, nekog drugog uguraju u njihovo kolo je besmislen. Njih ne zanimaju argumenti, oni jednostavno odradjuju "nacionalni" zadatak. "Brane" srpski narod već skoro dvije decenije, na žalost, sa katastrofalnim posljedicama. Zato i Vas molim jer uvažavam Vaš intelekt i vrijeme - ne trčite uzaludne trke. Pustite ih dok im ne dosadi. Rekao sam da je na kratke staze istina mnogo sporija od laži, kao što su argumenti mnogo manje ubjedljivi od falsifikata i podmetanja. Ali, vrijeme radi za nas.
Pozdrav
Željko
Intet Glemt Intet Glemt 14:22 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

I ja sam vas tako shvatio, ali izgleda ovdje ima previše vidovitih. Znaju sve o vama na osnovu dvije rečenice... Čak će vam reći nešto što ni sami ne znate.
oort oort 14:24 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

hercule poirot
Ovo je bio hotel u sred sezone.Nisam student.Znao sam cenu pre no sto sam pitao da li imaju soba.

nema veze što nisi student, ipak to uradi. anegdote radi.
Intet Glemt Intet Glemt 14:27 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

ljudima kojim još žale za Miloševićevim izgubljenim ratovima, za izgubljenim teritorijama, za šovinizmom koji sve više blijedi - njima, dakle, dokazivati da ste svo to vrijeme bili na drugoj obali je nepotrebno.


A da li vi možda poznajete drugi način komunikacije od hvalisanja i uvreda? Oboje je jednostrano, a suština komunikacije je u razmjeni između dva subjekta.

Kako god, svoje sagovornike diskvalifikujete na očigled drugih i to na tako nizak način... Vama na čast.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:37 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

Re: I šta smo ovog puta naučili? #LinkUocljivo je da prituzbe na naslov (ako je takav uopste postojao?) dolaze od "Srbijanaca" iz Podgorice i raznoraznih Brdjana. Niko od Srbijanaca se ne javi (dosad) da se pozali. Evo, neka budem prvi Srbijanac da se oglasi na tu temu: uopste se


I ima, dragi Boško, još jedan razlog koji mi je naknadno pao na pamet, a možda je ključni, zašto moje pojavljivanje na blogu 92 toliko nervira brđane, primorce i ostale skandinavce. Naime, skretanjem price sa njihove osnovne teme nacija, jezik, zastava, crkva,itd, i bla,bla, bla, njima se u stvari izvlači tepih ispod nogu. Oni padaju jer kad noramalne, građanske i civilne teme dođu na dnevni red, oni prestaju da postoje. Nema više stada, nemaju više koga da brane, moraju se personalizovati a to je smrtna presuda, i njima i njihovima strankama. I obrnuto - dok god budu uspijevali da "velike" nacionalne teme drže na dnevnom redu i da njima ubijaju u pojam ove narode, oni će egzistirati.
pozdrav
Intet Glemt Intet Glemt 14:41 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

A kao što vidiš, dragi Boško, neki su toliko ubijeđeni, da znaju i ko si i odakle si i u šta vjeruješ, bez da te pitaju. Ako im slučajno i kažeš, njih to ne zanima, znaju oni bolje.

Molim te, prenesi Željku, pošto on sa mnom ne razgovara...

Ljudi, ovaj lik je potpuno nevjerovatan!!!

Željko, očekivao sam makar malo više od ovoga.
Hyperborejac Hyperborejac 15:02 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

Zamislite da na B92 sajtu blog otvori Dragan Hadži Antić, generalni direktor nekadašnje Politike, u kome kritikuje Slobodana Miloševića i izdaje se za nezavisnog novinara? E tako se ja (i, koliko vidim, ne samo ja) osjećam dok čitam tekstove Željka Ivanovića na ovom blogu o Milu Đukanoviću. Zamislite sad da vas, kao u teatru apsurda, Dragan Hadži Antić optuži za velikocrnogorski nacionalizam? Tako se ja osjećam kad me Željko Ivanović optuži za velikosrpski. I na kraju: Zamislite, da odjednom, skoro SVI posjetioci bloga B92 potpuno zaborave ko je devedesetih bio Dragan Hadži Antić? Šta biste vi uradili? To je vaš izbor. Moj je da se sjećam. Idemo dalje:

I ima, dragi Boško, još jedan razlog koji mi je naknadno pao na pamet, a možda je ključni, zašto moje pojavljivanje na blogu 92 toliko nervira brđane, primorce i ostale skandinavce.

Generalizacija. A i Dragi Boško je napravio jednu, kad je napisao da prituzbe na naslov (ako je takav uopste postojao?) dolaze od "Srbijanaca" iz Podgorice i raznoraznih Brdjana. To je uradio u istom odgovoru u kome je napisao da je PROTIV generalizacija. Provjeriti čitanjem.

Naime, skretanjem price sa njihove osnovne teme nacija, jezik, zastava, crkva,itd, i bla,bla, bla, njima se u stvari izvlači tepih ispod nogu.

Ovo primjenite na sebe, jer niko, ponavljam NIKO nije pomenuo jezik, naciju, crkvu, zastavu itd itd. I ovo se može vrlo jednostavno provjeriti čitanjem. To ste sami izmaštali, u svijetu u kome je tepih leteći ćilim. Čuvajte se: djeluje mi da vam u tom svijetu nezadrživo raste nos.

Oni padaju jer kad noramalne, građanske i civilne teme dođu na dnevni red, oni prestaju da postoje. Nema više stada, nemaju više koga da brane, moraju se personalizovati a to je smrtna presuda, i njima i njihovima strankama. I obrnuto - dok god budu uspijevali da "velike" nacionalne teme drže na dnevnom redu i da njima ubijaju u pojam ove narode, oni će egzistirati.

Bože, ima li te. Čovjek koji je čitavu svoju 'karijeru' napravio na proizvodnji neprijatelja da napiše nešto ovako. Ja počinjem da vas se plašim. Ako ste ovako ostrašćeni na blogu, kakvi li ste tek uživo? Sve najbolje, pa nastavite da se branite od neprijatelja, a ako ih nema, nije problem: izmislićete ih vi već. Uostalom, svi vaši neistomišljenici su mandićevci, radikali i bulatovićevci. Previše dobro da bi bilo istinito. Možda je baš zbog toga laž?
hercule poirot hercule poirot 15:07 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

nema veze što nisi student, ipak to uradi. anegdote radi.


Da li vi stvarno mislite da je kucanje na vrata privatne kuce i trazenje soba za izdavanje na bilo koji nacin uporedivo sa trazenjem sobe u hotelu.
I d ali smatrate da je razumljivo kada vam recepcionar, na osnovu toga kako on, jadan, zamislja coveka koji moze da plati (objektivno nisam dosao u saniranom odelu niti okovan u zlato a i Srbijanac sam) objasni da taj hotel nije za vas.
A takvih i jos cudnijih incidenata bude svakodnevno.

U svakom slucaju, odlicno da ima ko voli i tamo da ode.
oort oort 15:20 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

ama, radi se o širem principu. i u srbiji panduri maltretiraju ljude sa stranim tablicama. i u srbiji se osećam kao budala kad gledam eskadin izlog. i u srbiji postoje mesta u koja se ne ulazi bez kravate. i konačno i u srbiji će kreteni istući rundeka. zašto bi bilo koji drugi kraj sveta trebalo da bude bolji?
Bosko Bosko 15:23 12.11.2007

Re: I šta smo ovog puta naučili?

Moguce je da je Zeljko u tvom slucaju pogresio. Ipak, ako ste citali prethodni blog u kome je izlozen salvi uvreda, nije mu se cuditi. Uostalom, ni kriv ni duzan i ja sam osetio bes Brdjanina. Naime, lik koji se predstavio kao Brdjanin nazvao me “sovinistickom fukarom”, iako nisam dao nikakav povod da me se “casti” takvim “epitetom”. U to ce se lako uveriti ko god procita prethodni blog Z. I. (doduse, taj post je obrisan, pretpotstavljam zbog takvog recnika). Nisam reagovao. Normalni ljudi se klone ljudi koji bez razloga vredjaju druge ljude i najradije sa njima nemaju nikakvog posla, a kamoli da vode diskusije na tom nivou. Nakon sto me Brdjanin tako lepo “castio”, saznao sam da se radi o Miroslavu Vlahovicu, clanu Politickog saveta SNS, stranke koja je napravila koaliciju sa srpskim radikalima (i jos nekim strankama), praveci Srpsku listu. I sada, samo zamislite Voju Seselja kako nekom kaze da je shovinisticka fukara. I sta drugo uraditi nego ignorisati? Tako, potpuno razumem Zeljkov stav da izbegava takav nivo polemike.

BTW, na internetu sam nasao vest da je u SL jedan od vaznih ljudi Emilo Labudovic. Posto si, kako sam shvatio, iz Crne Gore, mislim da je svaki komentar suvisan.

Meni je jasno da Zeljko ne zeli da komentarise temu vec mnogo pomenutog naslova u "Vijestima", verovatno zato sto misli da se radi o provokaciji. Nije mi jasno zasto si se i ti uhvatio te teme, kao da nema druge teme u Crnoj Gori od nekog naslova u "Vijestima"?

Moguce da je koincidencija da je toliko blogera navalilo da postavlja jedno te isto pitanje. A moguce je da je i koordinacija. Ili nedostatak drugih argumenata? U svakom slucaju, prihvaticu Zeljkovu sugestiju i vise se necu javljati na ovu temu. A ne sumnjam da ce uslediti prozivke, a verujem da nece hvaliti ni raznoraznih optuzbi, provokacija, uvreda...barem ako je suditi po proslom blogu. Ono sto i kako ljudi pisu i govore, cesto najvise govori o njima samima.
Hyperborejac Hyperborejac 16:00 12.11.2007

Suva pita od kokosovog brasna spremna

Nisam bio lijen i provjerio sam: Open Office kaže da vaš post ima tačno 327 riječi. On je o nekim Brdjanima, SNS-u i vašim i Željkovim neprijateljima. Open Office kaže da o meni tu nema nijedne jedine riječi, osim da ste pogriješili. Dakle, održana je sjednica i radni savjet, pozvala se tetka koja radi u Internet i mali od ujaka koji je u DB, sve se provjerilo i stvarno nisam bulatovićevac. OK sam lik. Može da se razgovara sa mnom. Držim neki nivo. Možda sam pametan, pa čak i načitan!

I prođoh i ja tu rigoroznu selekciju. Ali, tek onda nastupa problem: šta da radimo sa ovim čovjekom? Nije velikosrbin, nije megacrnogorac, a misli da smo bezveze i da smo kamen o vratu demokratiji u Crnoj Gori? Pa on ne cijeni naš doprinos! On nije dovoljno zahvalan! Šta da radimo mi sa takvim nezahvalnim ljudima?

Spasonosno rešenje: U toku je koordinacija blogera iz Skandinavije da napadnu lik i djelo urednika Vijesti. Slučajnost? Naravno da ne, nego duboko smišljen i brižno spreman plan kako bi se takav reper objektivnog novinarstva, kao što su 'Vijesti', nekako oborio. Upele su se čitava Norveška, Švedska, Island i Danska kako bi se oborila novina 'Vijesti'. Od Lyngbija do Stockholma, od Odenzea do Rejkjavika, širi se klica anticrnogorstva i neslobode. Još samo nedostaje Danilo Bata Stojković da kao u 'Ko to tamo peva' kaže: 'Neprijatelj prelazi reku'.

Nego, između redova se nazire bitnije: nije li totalno nenormalno da zbog par komentara na blogu pređem put od anticrnogorca i Bulatovićevca do koordinisanog teroriste iz Skandinavije, pri čemu svo vrijeme pišem jedno te isto? Možda bi bilo bolje da ste više snage uložili u to da shvatite O ČEMU pišem, nego kojoj kategoriji neprijatelja pripadam. Kao što kažete: Ono sto i kako ljudi pisu i govore, cesto najvise govori o njima samima. Primjenjivo na sve učesnike ove rasprave, uključujući i vas.

I na kraju, koliko god se mi zabavljali ovdje na blogu, mene plaši uticaj koji ovaj čovjek ima u Crnoj Gori. Plaši me, kao što sam napisao, da neko ovako ostrašćen, ovako sklon etiketiranju, ovako sklon diskreditovanju neistomišljenika, bude istovremeno vlasnik najčitanije novine u Crnoj Gori. U njemu prepoznajem isključivost i fanatizam koju ima i druga strana, i to ona koju toliko napadate i koje se grozite. Možda u tome jeste poraz, ne vas, nego Crne Gore u cjelini. Sve bi dao da griješim.
milandez milandez 16:13 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

Čak će vam reći nešto što ni sami ne znate.

Jedna mala extenzija na Krlezino: Sacuvaj me boze hrvatske kulture i srpskog junastva! I, dodao bih, crnogorskog Srbovanja!
Intet Glemt Intet Glemt 16:19 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

milandez
Čak će vam reći nešto što ni sami ne znate.

Jedna mala extenzija na Krlezino: Sacuvaj me boze hrvatske kulture i srpskog junastva! I, dodao bih, crnogorskog Srbovanja!

Smijem li da priupitam što ste tačno htjeli da kažete?
milandez milandez 16:31 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

Smijem li da priupitam što ste tačno htjeli da kažete?


Verovatno je nezapazena cinjenica da vodopadi Srbovanja naviru iz krajeva koji nisu ucestvovali ni u jednom od dva Srpska ustanka; juzna Srbija, Kosovo i Metohija, prekodrinje, Zahumlje (Kralj Petar ucestvovao u Nevesinjskoj puski), Republika Sumska etc. Spisak dopunljiv.
Intet Glemt Intet Glemt 16:33 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

milandez
Smijem li da priupitam što ste tačno htjeli da kažete?


Verovatno je nezapazena cinjenica da vodopadi Srbovanja naviru iz krajeva koji nisu ucestvovali ni u jednom od dva Srpska ustanka; juzna Srbija, Kosovo i Metohija, prekodrinje, Zahumlje (Kralj Petar ucestvovao u Nevesinjskoj puski), Republika Sumska etc. Spisak dopunljiv.

A zašto ste izabrali baš moju rečenicu da to kažete?

Jesam li ja srbovao danas?

Jesam li ja uopšte Srbin?

Ili ste samo bili u prolazu, pa da nalijepite koju etiketu?
milandez milandez 17:01 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

li ste samo bili u prolazu, pa da nalijepite koju etiketu?

Nije etiketa, keve mi! Bilo mi je zgodno ono: "Čak će vam reći nešto što ni sami ne znate." Inace, u textovima iznad je vrvelo od latentnog crnogoricnog Srbovanja. U srbiji je poslovicno da Crnogorci kriju "crnogorstvo" kao blavor noge; predstavljaju se kao najcisci Srbi tako sto tvrde da su Crnogorci Srbi parexelance. I to je, kao, jednacina sa nijednom nepoznatom?!
poz.
Intet Glemt Intet Glemt 17:27 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

milandez
li ste samo bili u prolazu, pa da nalijepite koju etiketu?

Nije etiketa, keve mi! Bilo mi je zgodno ono: "Čak će vam reći nešto što ni sami ne znate." Inace, u textovima iznad je vrvelo od latentnog crnogoricnog Srbovanja. U srbiji je poslovicno da Crnogorci kriju "crnogorstvo" kao blavor noge; predstavljaju se kao najcisci Srbi tako sto tvrde da su Crnogorci Srbi parexelance. I to je, kao, jednacina sa nijednom nepoznatom?!
poz.

Ok, hvala na pojašnjenju.

Ja samo nisam vidio da je neko danas srbovao.. Bilo je na prošlom blogu, ali ja sam te tekstove ipak preskočio jer su mi i srbovanje i crnogorstvovanje odavno postale dvije najdosadnije teme na planeti.

Ja sam pak rekao nešto drugo, usput opominjući na taj famozni tekst, koji smo evo i uspjeli da dobijemo. A to drugo je mnogo bitnije od jednog pojedničanog naslova (za koji se uvijek može naći neko opravdanje, kakav god da je bio, pa makar bio i čisto fašistički) a tiče se konstantnog svakodnevnog pisanja Vijesti koje je bilo prorežimsko, puno hvalospjeva na račun tadašnjeg i sadašnjeg lidera Crne Gore, koji je usput budi rečeno, za sve godine strahote i užasa bio nosilac izvršne vlasti.

Dakle, Bošnjake je deportovao MUP, a MUP je dio vlade koja je bila pod kontrolom M. Đukanovića.

Isti čovjek je bio tu kad se slala vojska na Dubrovnik.

Isti čovjek je bio premijer kad se desila otmica u Štrpcima.

I svih godina dok je Crna Gora odrađivala svoju najsramniju ulogu u istoriji, da bude bijedni poslušnik i izvršilac Miloševićeve politike, dok je na ulicama vrištao srpski nacionalizam, dok je pomenuti Emilo Labudović bio gl. i odg. urednik RTCG, na njenom čelu se uvijek nalazio Milo Đukanović.

I opet, to sve nije smetalo da baš Vijesti baš tog čovjeka proizvedu u ono što on danas jeste - u heroja demokratije i oca nacije.

I opet sve to ne smeta da se on opravda, a da se za krivce uzmu ili oni koji su bili mnogo manje odgovorni, ili nisu bili uopšte.

Na ovo sve gospodin Ivanović ne želi da da odgovor. Za njega je bilo ko ko prstom upre u nepravdu "brđanin" (što god mu to značilo u ovom kontekstu). Meni uvrede ne smetaju jer ne govore o meni. A do sad ih je bilo svih vrsta, u zaviasnosti od teme na koju se raspravlja. Pa sam tako bio i antisrbin i velikosrbin, i anticrnogorac i crnogorski nacionalista... Jedino što izgleda nikako ne mogu da budem, a što jedino želim je slobodni građanin. Ništa više i ništa manje od toga.

Ja znam da nemam čega da se stidim. Nezavisnost Crne Gore sam podržavao od početka, ali potpuno jednako legitimnim sam uvijek smatrao drugačije mišljenje i nikad nisam onoga koji misli drugačije nazivao izdajnikom ili "brđaninom". Ono drugo što je presudno je što ja nikad nisam podržavao Mila Đukanovića i DPS, a gospodin Željko jeste. I to ne samo na jednim izborima, već konstantno devet punih godina. I radio sve što je radio na njegovoj promociji i istovremenoj satanizaciji Liberalnog Saveza, kao i srpskog naroda, valjda jednog dežurnog krivca za sve što se Crnoj Gori dešava. Srpski nacionalizam jeste bio najveći mrak u istoriji Crne Gore, ali ovaj današnji, crnogorski po svojoj prirodi nije ništa bolji. Jednostavno smo srećni da su vremena i okolnosti drugačije, pa se niko nije latio oružja da dokazuje svoje političke stavove.

Skoro su Vijesti proslavile 10 godina postojanja. Na svečanost je, između ostalih, pozvan i Slavko Perović. Da ja više ne bih dužio, prenosim vam u cjelosti Slavkovo pismo redakciji tim povodom, vjerujući da među našim prijateljima iz Srbije ima onih kojima je taj detalj promakao.

Pozdrav svima koji ne zaboravljaju.


"Poštovana gospodo,

Zahvaljujem na pozivu i naravno neću doći. Od prvog broja, VIJESTI sam smatrao jednim od najčvršćih medijskih uporišta crnogorskog ohlokratskog režima i to onog dnevnog nivoa u koji se, nedjeljno, još mnogo, mnogo ranije, a na očigled svih, prometnuo MONITOR.

Naravno, bilo je puno dobroga u VIJESTIMA, ponekad i odličnog za ukupno jadne crnogorske prilike, ali sve to dobro služilo je isključivo svrsi ukrivanja projektovane, naručene i stvarne namjene Vašeg glasila - permanentnoj odbrani i stalnom jačanju vazdakanje crnogorske ohlokratije. Lično mislim da takva javna uloga nije za moje lično čestitanje, bez obzira što u posljednje vrijeme ima naznaka da se neke promjene konačno naziru.

Naravno, ovdje je riječ o ukupnoj uređivačkoj politici sa svim njenim vrlinama i manama, a ne o najvećem dijelu kolektiva koji na nju suštinski ne utiče i kojima želim sve najbolje, kao i vama u ličnom smislu."

SLAVKO PEROVIĆ
milandez milandez 18:29 12.11.2007

Re: Ni za Srbijance

...stalnom jačanju vazdakanje crnogorske ohlokratije..

Moji ohlokrati su Cetkovici iz Buronja.
poz.
Hyperborejac Hyperborejac 09:16 13.11.2007

Re: Ni za Srbijance


"Poštovana gospodo,

Zahvaljujem na pozivu i naravno neću doći. Od prvog broja, VIJESTI sam smatrao jednim od najčvršćih medijskih uporišta crnogorskog ohlokratskog režima i to onog dnevnog nivoa u koji se, nedjeljno, još mnogo, mnogo ranije, a na očigled svih, prometnuo MONITOR.

Naravno, bilo je puno dobroga u VIJESTIMA, ponekad i odličnog za ukupno jadne crnogorske prilike, ali sve to dobro služilo je isključivo svrsi ukrivanja projektovane, naručene i stvarne namjene Vašeg glasila - permanentnoj odbrani i stalnom jačanju vazdakanje crnogorske ohlokratije. Lično mislim da takva javna uloga nije za moje lično čestitanje, bez obzira što u posljednje vrijeme ima naznaka da se neke promjene konačno naziru.

Naravno, ovdje je riječ o ukupnoj uređivačkoj politici sa svim njenim vrlinama i manama, a ne o najvećem dijelu kolektiva koji na nju suštinski ne utiče i kojima želim sve najbolje, kao i vama u ličnom smislu."

SLAVKO PEROVIĆ



Svašta. Do danas nisam znao da je Slavko Perović, predsjednik i osnivač Liberalnog Saveza, mandićevac i velikosrbin. Čovjek se stvarno uči dok je živ. Doduše, bio mi je sumnjiv još dok je bio u Narodnoj slozi...
Intet Glemt Intet Glemt 10:33 13.11.2007

Re: Ni za Srbijance

Hyperborejac

"Poštovana gospodo,

Zahvaljujem na pozivu i naravno neću doći. Od prvog broja, VIJESTI sam smatrao jednim od najčvršćih medijskih uporišta crnogorskog ohlokratskog režima i to onog dnevnog nivoa u koji se, nedjeljno, još mnogo, mnogo ranije, a na očigled svih, prometnuo MONITOR.

Naravno, bilo je puno dobroga u VIJESTIMA, ponekad i odličnog za ukupno jadne crnogorske prilike, ali sve to dobro služilo je isključivo svrsi ukrivanja projektovane, naručene i stvarne namjene Vašeg glasila - permanentnoj odbrani i stalnom jačanju vazdakanje crnogorske ohlokratije. Lično mislim da takva javna uloga nije za moje lično čestitanje, bez obzira što u posljednje vrijeme ima naznaka da se neke promjene konačno naziru.

Naravno, ovdje je riječ o ukupnoj uređivačkoj politici sa svim njenim vrlinama i manama, a ne o najvećem dijelu kolektiva koji na nju suštinski ne utiče i kojima želim sve najbolje, kao i vama u ličnom smislu."

SLAVKO PEROVIĆ



Svašta. Do danas nisam znao da je Slavko Perović, predsjednik i osnivač Liberalnog Saveza, mandićevac i velikosrbin. Čovjek se stvarno uči dok je živ. Doduše, bio mi je sumnjiv još dok je bio u Narodnoj slozi...

Ne samo mandićevac i velikosrbin, već i primorac i brđanin i skandinavac :)
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 00:02 14.11.2007

Re: Много је само када бију блоговима

Bosko
Uocljivo je da prituzbe na naslov (ako je takav uopste postojao?) dolaze od "Srbijanaca" iz Podgorice i raznoraznih Brdjana. Niko od Srbijanaca se ne javi (dosad) da se pozali. Evo, neka budem prvi Srbijanac da se oglasi na tu temu: uopste se nisam nasao uvredjen pomenutim naslovom. Iako, u principu, mislim da treba izbegavati generalizacije, narocito kada je rec o narodima/nacijama.

Ниједан поштени Шумадинац, Бачванин, Сремац, Поморавац, Тимочанин или Ера себе неће назвати Србијанцем. До је ипак термин којим се користе странци. Ево ја сам рођен у Србији, баш као и моји родитељи и мене дотични чланак (као и многи други) дубоко вређају као Србина и као човека. Уопште није реч о генерализацијама већ о тону који није достојан новинарству, па све и црногорском.

Sve i da je takav naslov zaista postojao, to ne znaci da su "Vijesti" shovinisticki list.

Јесте постојао и јесу. Није то једини случај, далеко било.

Imao sam prilike da citam "Vijesti" tokom mojih poseta Crnoj Gori i NIKADA nisam naisao na nesto zbog cega bih mogao da pomislim da se radi o shovinistickom glasilu. Smatram ga ubedljivo najobjektivnijim i najboljim dnevnim listom u Crnoj Gori. Da li znate neki bolji?

Ре(публика)... макар информације добијате без посредника... овако ДБ-ове дојаве филтрира неки посредник уз одређене препродавачке "марже"...
Bosko Bosko 00:53 14.11.2007

Dirljivo

Zaista je dirljivo procitati kako se pristalice SNS-a, SRS-a, SL, obozavaoci lika R. Karadzica i R. Mladica i cetnicke ideologije protestuju zbog shovinizma. Kako bi bilo da prvo osudite zlocine pocinjene na nacionalnoj osnovi koji su pocinjeni u ime nacionalnih ciljeva? Recimo, Srebrenicu, Vukovar, Focu, zlocine prema Albancima na Kosovu...Onda bih, mozda, poceo da verujem u iskrenost vase borbe protiv shovinizma. Za pocetak bi, eto, mogli da iz svojih partija ostranite politicare koji su u proslosti dali bilo koju shovinisticku izjavu.

Nego, da li bhi tada iko ostao u tim partijama?
Hyperborejac Hyperborejac 10:31 14.11.2007

Još jedna pita od suvog kokosovog brašna

Bosko
Zaista je dirljivo procitati kako se pristalice SNS-a, SRS-a, SL, obozavaoci lika R. Karadzica i R. Mladica i cetnicke ideologije protestuju zbog shovinizma.


Molim citat u ovom threadu nakon koga ste prepoznali nekoga odavde kao pristalicu SNS-a, SRS-a i ostalog. CITAT, ne vašu projekciju. Zašto ja znam da ovaj citat neću dobiti? Zato što ga nema. Zaista postajete zabrinjavajući u svojoj paranoji prepoznavanja neprijatelja.

Inače, na ovom konkretnom threadu (ne čitavoj strani), koliko ja vidim, najviše komentara ima jedan podržavalac politike nekadašnjeg LSCG-a, a svi znamo koliko veze ima LSCG sa Ratkom Mladićem. Dalje, tu je i jedan Srbin, koji nikad nije bio podržavalac niti glasao ljude koji su podržavali Ratka Mladića, Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Mandića, Bulatovića... i svega ostalog, što prikačite svakom Srbinu kad se ovaj osmjeli da kaže šta je. Dakle, ovo što vi gledate, su restlovi onoga što je mogla da bude uništena Narodna Sloga. Suprotne političke ideologije i programi (jedni su bili za nezavisnu državu, drugi za zajednicu), ali jedinstvo u borbi protiv onoga što su bili i ostali pravi problemi Crne Gore: korupcija, nezavisno zavisni intelektualci, bizmismeni, članovi upravnih odbora svega i svačega, kao i pristrasni mediji koji su širili mržnju za jednu (Dan) ili drugu (Vijesti) stranu.

Vaše shvatanje politike je vrlo prosto, u najbukvalnijem i najprizemnijem smislu te riječi. Svako, ali svako u Crnoj Gori ko se osmjeli da kaže da je Srbin je pristalica Slobodana Miloševića ili Mandića ili Bulatovića (ne znam ima li još koja stranka, dopunite spisak ako ima). Ovakvo djetinjasto uopštavanje je kristalno jasan primjer govora mržnje, iako mi djeluje da vi niste svjesni toga (ili jeste?). Već sam napisao: kada se ispostavi da je neko Srbin, a ne šovinista, vi pojma nemate šta sa tim čovjekom da radite. U problemu ste, i to velikom. Dalje, ukoliko ste kojim slučajem Crnogorac, pa ste bili za LSCG (što ne znači da su u LSCG bili samo crnogorci), te kao takvi nemate nikakvo poštovanje za ove nove, režimske revolucionare (kakav oksimoron!), automatski postajete skandinavac, kočničar promjena, pa čak, kao u teatru apsurda, i mandićevac.

Nego u svemu ovome najbolje je sledeće: Gospodin Željko 'DPS do juče, nešto drugo od sutra' Ivanović (koji priča sa vama, dok smo mi nedostojni njegove vanorbitalne svetosti) na jednom mjestu kaže vama, dragi Boško:'skretanjem price sa njihove osnovne teme nacija, jezik, zastava, crkva,itd, i bla,bla, bla, njima se u stvari izvlači tepih ispod nogu', a opet jedino VI ovdje prvi pominjete teme kao što su nacija, jezik, zastava, crkva, Karadžić, Mladić, Srebrnica, Foča. Boško, o svim ovim temama se vjerovatno više slažem sa vama nego što mislite. O svemu ostalom se ne slažem uopšte i srećan sam što je tako. U čemu je onda problem SA MNOM Boško? Objasnite mi, molim vas, jer ja vaše probleme sa sve citatima razvlačim u odgovorima, a sve što od vas dobijam su projekcije, frustracije, i priča o velikosrpskoj zavjeri u koju ste ugurali i LSCG. Pozdrav i radujem se odgovoru, mada mi se javlja da će biti u stilu Žekija Dalaj Lame: Ovaj čovjek je toliko ispod mog nivoa da bi mu ja odgovorio. Uzgred, molim vas da mi ne odgovarate ukoliko ćete pomenuti neku od sledećih riječi: Mandić, Bulatović, Milošević, velikosrbin, zavjera, graktanje i orkestar. Sve najbolje.
Intet Glemt Intet Glemt 11:06 14.11.2007

Re: Dirljivo

Bosko
Zaista je dirljivo procitati kako se pristalice SNS-a, SRS-a, SL, obozavaoci lika R. Karadzica i R. Mladica i cetnicke ideologije protestuju zbog shovinizma. Kako bi bilo da prvo osudite zlocine pocinjene na nacionalnoj osnovi koji su pocinjeni u ime nacionalnih ciljeva? Recimo, Srebrenicu, Vukovar, Focu, zlocine prema Albancima na Kosovu...Onda bih, mozda, poceo da verujem u iskrenost vase borbe protiv shovinizma. Za pocetak bi, eto, mogli da iz svojih partija ostranite politicare koji su u proslosti dali bilo koju shovinisticku izjavu.

Nego, da li bhi tada iko ostao u tim partijama?

Dragi Boško,

Vidim sve više poprimaš obrise autora ovog bloga.

Ali evo ti jedan savjet, kad razgovaraš s nekim, oslovi ga imenom, nadimkom, nekom već referencom, nema vajde da se obraćaš nekoj zamišljenoj magli četnika.

Jadna je ta podjela na "vaše" i "naše", možda i najjadnija od svih. U svakom slučaju, baš to razmišljanje je dovelo do mnogih zločina na tlu bivše FNRJ i do sakrivanja i podržavanja istih.

Što se tiče SRSNSL i ostalih gubitničkih partija u CG, njima možda može da se spočita nazadna politika, ratorika i sl. ali ne zaboravi da se za to ne odgovara, odgovara se za konkretna djela i govor koji do takvih zaista dovodi. A takva djela i riječi na svojoj duši nose Milo Đukanović i Svetozar Marović prije svih. Oni su vodili Rat za mir (copyright by S. Marović), oni su, sa manje ili više priče, crnogorsku omladinu vodili u smrt, a Crnu Goru u bruku i sramotu. Njihova vlast je orkestrirala tu sramnu deportaciju Bošnjaka, a ne SNS ili bilo ko koga pominješ, ma koliko na riječima taj neko bio loš, nazadan, prevaziđen i sl. Pogledaj djela, pogledaj konkretne rezultate, pa onda vidi ko u CG zaslužuje pohvale i podršku, a ko ne. Malo ko, vidjećeš.

Ono što mnogi ne žele da shvate je da:
1. srpski nacionalizam iz devedesetih ne može da bude opravdanje za crnogorski nacionalizam nowadays
2. ako neko brani prava Srba u CG, taj ne mora biti četnik, Mladić, bez zuba i sl.

Ja sam Crnogorac i liberal otkad znam za sebe i muka mi je više da to pominjem. To je prošlost u kojoj ja nemam čega da se stitim, ali ipak prošlost. Muka mi je da svaki put kad se pomene jedan zločin ili nepravda, od tebe se očekuje da kažeš i onaj drugi, suprotni. Ako pomeneš Srebrenicu, neko će reći "A Bratunac?" i proglasiće te antisrbinom, fašistom, glupakom i sl. Ako pomeneš crnogorski nacionalizam, reći će četnik, fašista, glupak. I najbolje je kad oboje čuješ istog dana, i da si srpski i crnogorski nacionalista i antisrbin i anticrnogorac i povrh svega toga - fašista. Tako da te kvalifikacije zapravo spadaju u domen lupetanja bez ikakvog osnova, bez poznavanja materije, stavova sagovornika, čak i terminologije. Ja sam za Srebrenicom zaplakao onog dana kad je vojska Ratka Mladića ušla u grad. Tada su mnogi slavili, nazdravljali i sl. Danas, pak izgleda kao da su svi uvijek i u svakoj prilici bili protiv toga rata. Pa ko je onda vodio taj rat? Možda sam pogrešno zapamtio? Imao sam svega 14 godina... No tu je danas internet, snimci, DPS-ova televizija, sve može da se provjeri i da se vidi.

Ono što je najgore na ovom blogu je stravičan nedostatak argumenata i spremnosti za dijalog, a istovremeno ogromna količina demagogije, uvreda i prostote od samog autora bloga, profesionalnog urednika naručenog glasila. Očekivano je da i čitaoci krenu u istom pravcu. A to je taj dobri, stari, oprobani način vođenja politike u Crnoj Gori. Ako ti neko kaže nešto što ne želiš da čuješ, samo ga strpaj u Miloševićev grob, u Zemunski klan, pošalji ga na Gazimestan i pobijedio si. Za svo to vrijeme u Crnoj Gori su na vlasti baš oni koje je Milošević instalirao 89., oni su bili i veliki Srbi i veliki Crnogorci. Oni su i vodili rat i pobjeđivali na antiratnoj retorici. Oni su zemlju upropastili, a isti oni sprovode i reforme. Oni su nas pred svijetom obrukali, a sad oće da nas uvedu u EU. Za svo to vrijeme, mi smo trpjeli pod njima, proživljavali užasna psihička stanja straha i neizvjesnosti, siromaštvo, sankcije, glad, a oni su se bogatili i bogatili i bogatili. I za to svoje bogaćenje, iako bez bilo kakvih stručnih referenci i bez dana bilo kakvog profesionalnog angažmana, van politike, primali su pohvale mnogih, pa eto i ovih velikih nezavisnih intelektualaca kakav je Željko Ivanović. Njima je sve praštano, oni su svake izbore dobili, oni su u svakoj prilici bili dobri. Bili su dobri Srbi, danas su dobri Crnogorci. Vodli su dobar rat, sad su dobre demokrate i reformatori. A mi koji nešto kažemo smo "brđani" i "Mandićevci".

Ima sličnih primjera u istoriji, recimo biografija Hirohita - od božanstva, preko svirepog cara jake zločinačke armije, do civilizovanog ceremonijalnog monarha u parlamentarnoj demokratiji. Danas - Only in Montenegro.
Bosko Bosko 12:02 14.11.2007

Re: Dirljivo


Ali evo ti jedan savjet, kad razgovaraš s nekim, oslovi ga imenom, nadimkom, nekom već referencom, nema vajde da se obraćaš nekoj zamišljenoj magli četnika.


Da ne bi bilo zabune, a izgleda da je ima, mislio sam na coveka koji se prestavio imenom i prezimenom: Igor Jaramaz. Mala pretraga po internetu pokazuje da se radi o osobi koja saradjuje sa SNS i SNO (mozete proveriti i sami, ako vas ne mrzi) i sanja Veliku Srbiju.

Vetrovi ce opet prosiriti granice Srbije i Crne Gore, uvek smo se u istoriji probudili i pobunili, pa tako cemo i sada. Samo trebamo cekati dobar momenat.


Jos jedan lik pod nickom Brdjanin, koji se kasnije predstavio kao Miroslav Vlahovic je clan Politickog saveta SNS (i to se moze proveriti na internetu, koga ne mrzi).

Prica o shovinizmu koja dolazi od takvih likova deluje veoma mucno i bedno. Ako Miroslav Vlahovic ima nesto protiv shovinista, prva stvar koju bi trebao da uradi jeste da trazi da se iz SNS odstrani njen visoki funkcioner Emilo Labudovic. Slicnose moze reci za Jaramaza. Tek onda njihova prica o shovinizmu moze biti uzeta ozbiljno.

Ovo se, svakako, ne odnosi na LSCG. Ono sto znam o LSCG je, uglavnom, pozitivno. Uprkos jednoj provokaciji kojoj sam bio izlozen pocetkom 90-ih na Cetinju zbog ekavice. Na osnovu "L" znaka koji mi je je pokazan prstima shvatio sam da se radilo o simpatizeru LSCG-a. No, nisam to uzeo za zlo.

Što se tiče SRSNSL i ostalih gubitničkih partija u CG, njima možda može da se spočita nazadna politika, ratorika i sl. ali ne zaboravi da se za to ne odgovara, odgovara se za konkretna djela i govor koji do takvih zaista dovodi.


Mislim da si obavesten da je u toku sudjenje V. Seselju, lideru SRS-a. Verovatno za to postojj neki razlog.

Mislim da nema potrebe da ponavljam da su SNS i SRS napravili koaliciju u Crnoj Gori.

Situaciju u Crnoj Gori poznajem relativno dobro i tamo cesto putujem. Znam da situacija nije dobra. Uostalom, nije dobra ni u Srbiji. Moj je utisak da DPS nepestano fingira nacionalni sukob u Crnoj Gori, jer se ljudi najlakse "pale" na takve stvari. A to je DPS-ov provereni recept uspeha. Postoji misljenje, medju mojim prijateljima iz Crne Gore, da je najbolji saveznik DPS-u upravo SNS, zato sto je najzahvalnija strana za tu pricu o nacionalnom sukobu. U kojoj, dakako, DPS nastupa kao branitelj Crne Gore. Ne znam koliko ta prica stoji, ali da deluje verovatno, to svakako stoji.

Na pethodnom blogu sam postavio pitanje o PzP-u. I o njima kruze razne price. U nedostatku boljih, mozda je, trenutno, to najbolji izbor za Crnu Goru.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 18:15 14.11.2007

Re: Dirljivo

Bosko

Ali evo ti jedan savjet, kad razgovaraš s nekim, oslovi ga imenom, nadimkom, nekom već referencom, nema vajde da se obraćaš nekoj zamišljenoj magli četnika.


Da ne bi bilo zabune, a izgleda da je ima, mislio sam na coveka koji se prestavio imenom i prezimenom: Igor Jaramaz. Mala pretraga po internetu pokazuje da se radi o osobi koja saradjuje sa SNS i SNO (mozete proveriti i sami, ako vas ne mrzi) i sanja Veliku Srbiju.

Господине Бошко, не би било лоше да се и ви пре(д)ставите (не знам какав је нови црногорски правопис додуше). Што се мене тиче, члан сам Српске народне одбране у Канади, огранак Војвода Степа у Монтреалу. Српска народна одбрана је формирана 1903. године као беневолентно удружење српских исељеника чији је најугледнији председник био Михаило Пупин-Идворски, наш чувени научник. Нисам члан Српске народне странке нити сам за њу икада гласао мада признајем да сам им за финансијску ренумерацију превео програм и статут што је сложићемо се огроман конфликт интереса јер се сада испоставља да их знам напамет.

Него појасните нам мало о тој мржњи и шовинизму и корелацији та два појма са мном и дотичним организацијама са којима сте ме повезали? Пошто сте покренули ту тему? Све и да јесам некакав шовиниста, осуђен за вербални деликт (што није случај, због чега се потписујем својим пуним именом за разлику од вас који дежурате као некакав жбир) немам ли право да преносим сувопарне чињенице које указују на шовинизам других, заправо недељника Вијести чији је главни и одговорни уредник заправо аутор овог блога?

Vetrovi ce opet prosiriti granice Srbije i Crne Gore, uvek smo se u istoriji probudili i pobunili, pa tako cemo i sada. Samo trebamo cekati dobar momenat.

Jos jedan lik pod nickom Brdjanin, koji se kasnije predstavio kao Miroslav Vlahovic je clan Politickog saveta SNS (i to se moze proveriti na internetu, koga ne mrzi).

Али овде је било речи о разноразним Брђанима (и Приморцима приде, чак и Скандинавцима), да ли је то тај Брђанин заправо или само један од разних?

Prica o shovinizmu koja dolazi od takvih likova deluje veoma mucno i bedno.

Молим Вас да ми се тако не обраћате јер ћу бити приморан да припозовем вишу силу модературе да вас санкционише. Не знам какав сам ја то лик, не познајем Вас заправо, не знам ниједног Бошка који је квалификован да доноси било какав суд о мом лику и делу и зато Вас молим да не скрећете са теме све док се не представите (па можемо да наставимо разговор уживо уколико се познајемо) или док тема блога не постане мој лик и дело.

Ako Miroslav Vlahovic ima nesto protiv shovinista, prva stvar koju bi trebao da uradi jeste da trazi da se iz SNS odstrani njen visoki funkcioner Emilo Labudovic. Slicnose moze reci za Jaramaza.

Емило Лабудовић није ни члан СНС. Нисам ни ја, понављам.

Situaciju u Crnoj Gori poznajem relativno dobro i tamo cesto putujem.

По радном задатку, што Вас ваљда квалификује да прозивате људе који нису присутни или да се позивате на нечију отвореност (што се потписује именом) како бисте клеветали ту особу иако она није тема дискусије већ јесте оно што она напише. Сам г. Ивановић је признао да је тачан онај, свакако за нас Србе, увредљив наслов о неспремности Србијанаца да летују без воде и климе. Сигурно ће потврдити и исечак из културног додатка Арт, колумне Вељка Радовића, који преносим. Чињенице су ипак на мојој страни, отуд моја отвореност и искреност, док Ви показујете понашање које је један бивши блогер Б92 описао као злоупотребу интернетске анонимности како бисте општили с нечијом мајком (најблаже речено).

Znam da situacija nije dobra. Uostalom, nije dobra ni u Srbiji. Moj je utisak da DPS nepestano fingira nacionalni sukob u Crnoj Gori, jer se ljudi najlakse "pale" na takve stvari. A to je DPS-ov provereni recept uspeha.

Свака част, и када у Србији политичка странка која буде заступала права обесправљених Црногораца/Румуна/Мађара/Ескима скупи 15% биће речи о паралели. Када буде постојало стање у Србији по коме мањина од 40% намеће на један агресиван и ретрогадан начин свој идентитет групацији која чини трећину становништва и прећутно мешавини коју чини остатак, онда ће бити паралеле у Србији. Када Србија не буде имала националне савете, пропорционалну етничку заступљеност у свим облицима власти, када Србија укине званични статус русинском језику у Војводини и наставама хрватског језика (са по 9 ученика у просеку) биће речи о паралели између са једне стране Србије и РЦГ са друге.

Postoji misljenje, medju mojim prijateljima iz Crne Gore, da je najbolji saveznik DPS-u upravo SNS, zato sto je najzahvalnija strana za tu pricu o nacionalnom sukobu. U kojoj, dakako, DPS nastupa kao branitelj Crne Gore. Ne znam koliko ta prica stoji, ali da deluje verovatno, to svakako stoji.

Чињеница ради:
- Српска народна странка није ниједном гласала за неки предлог устава или закона DPSCG-а (мимо тзв. опозиционог блока) - LP и PzP јесу
- СНС није никада формирала коалициону власт са ДПС - НС, SNP, LP јесу а ускоро ће и PzP
- СНС није никада осујетила ниједан једини конструктивни покушај јалове лузерске опозиције - PzP јесте

Једино што СНС тражи је право за Србе, иста права која уживају Црногорци и Албанци, ни мање ни више. Уколико се то може сврстати у некакву врсту индиректне колаборације са ДПС ја не знам шта се може рећи за горепоменуте странке које имају дугу детаљну историју политичке (као и других облика) сарадње са DPSCG.
gadljivi gadljivi 12:10 15.11.2007

Re: Много је само када бију блоговима

Ниједан поштени Шумадинац, Бачванин, Сремац, Поморавац, Тимочанин или Ера себе неће назвати Србијанцем.



Branko Radičević (1824-1853)

Tambur, tambur, sitna tamburice -
Udri, pobro, u sićane žice!
Danas ima, a sutra nas nema,
Hajd' u kolo, ko će tu da drema...
Kolo, kolo,
Naokolo,
Vilovito,
Plahovito,
Napleteno,
Navezeno,
Okićeno,
Začinjeno -
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju živi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!
Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!
Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter'o?
Ti si ka'no hitra munja,
što nikada ne pokunja.
Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?
Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago - Turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!
Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Naš i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!
Oj Slavonče tanani!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j'u pesmi veći đavo!
I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!
Hvatite se kola toga,
Od višnjega je ono Boga!
gadljivi gadljivi 12:12 15.11.2007

Re: Много је само када бију блоговима

Ниједан поштени Шумадинац, Бачванин, Сремац, Поморавац, Тимочанин или Ера себе неће назвати Србијанцем.


Odakle si sele
Snežana Đurišić


Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Kruševca grada

Jelek, anterija i opanci
po tome se znaju Srbijanci

Il' ti ime Anka
il' te zovu Branka
opančići kažu
prava Srbijanka.

Jelečence tesno
košuljica tanka
zar ne vidiš brale
da sam Srbijanka

Što odelo kaže
ne bih verovao
da te nisam sele
svu noć milovao.
Lun Lun 12:08 12.11.2007

Od nevladine do politichke organizacije

Ili,
Put crnogorskog Mirosinkica,
koji ni izbliza nije tako nezadovoljan kako bi se "iz prve ruke" moglo uchiniti.

Elastichnost "trece" Crne Gore
Jelena Milić Jelena Milić 12:51 12.11.2007

odlicno pitanje jos bolja adresa

Gdje su naši zločini Milo, Ranko, Sveto, Karla, Oli i Havijer!? Kada ćemo početi da se suočavamo s njima? Kako se ne bi zaboravili i ponovili
.

JM
Kasper Kasper 14:36 12.11.2007

Re: odlicno pitanje jos bolja adresa

Gdje su naši zločini Milo, Ranko, Sveto, Karla, Oli i Havijer!? Kada ćemo početi da se suočavamo s njima? Kako se ne bi zaboravili i ponovili


Oprosteni su zbog pljuvanja SPC!
Jelena Milić Jelena Milić 14:49 12.11.2007

Re: odlicno pitanje jos bolja adresa

usudila bih se reci da je u pitanju nesto sasvim drugo--pokusaj da se uvuku prvo u integrativne tokove intenyivnije pa da se iznutra nastave resavati bitna pitnja...
oort oort 14:59 12.11.2007

Re: odlicno pitanje jos bolja adresa

Jelena Milić
Gdje su naši zločini Milo, Ranko, Sveto, Karla, Oli i Havijer!?


Karla, Oli i Havijer su sabrali dva i dva kad me su videli kako na ličnu kartu opušteno prelazim granicu od Herceg Novog ka Dubrovniku. a sve to jer milo nije sa zgodnog dubrovačkog brda posmatrao crnogorske granice.
Željko Ivanović Željko Ivanović 15:02 12.11.2007

Re: odlicno pitanje jos bolja adresa

novo Re: odlicno pitanje jos bolja adresa #Linkusudila bih se reci da je u pitanju nesto sasvim drugo--pokusaj


to isto kažu zapadne diplomate, time se u stvari pravdaju, kao sad ćemo mi njima njihovog Boga, itd... Ali, ja nešto nijesam siguran. Čini mi se u stvari da je Đukanović vještiji od njih i da će na kraju ispasti po njegovom, tj. više onako kako on zamisli, nego kako Brisel hoće. Naravno, postoji i drugi problem što je CG mala, starteški nezanimljiva i onda im je važno samo da nema problema koji se mogu preliti na neki susjedni lonac a šta se u samom cg loncu krčka, mnogo ih ne zanima.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 11:20 14.11.2007

Re: odlicno pitanje jos bolja adresa

Ако не можеш да их победиш, придружи им се!
sentinel26 sentinel26 13:08 12.11.2007

Ratne biografije na sunce

Poslije „kontrolnog saslušanja“ na vašem početnom blogu, konačno stiže i materijal kakav se i "očekuje" od vas.
Ovdje svi znamo kako ste utvrdili Milovu krivicu za „duvan,trgovinu robljem, drogom i oružjem“, blogere-čitaoce i komentatore će sigurno zanimati kako utvrdiste krivicu V.Koštunice?
Koštunica, poput Kalimera, u ovom slučaju ima paravo da kaže “pa, to je nepravda”! Ne to što ga Karla stalno kinji zbog nesaradnje sa Hagom ili Čeda zbog kontinuiteta sa Miloševićevom nacionalističkom politikom ( kriv je – po oba osnova), već je nepravda da se na sasvim drugačiji, pozitivan način, tretiraju crnogorski zvaničnici.”

Pošto vas bije glas da ste (jedini) “vlasnik istine o CG” (istina puno je onih koji vam tu tapiju osporavaju), da li možete da kažete nešto o vijesti u nezavisnom listu “Vijesti”, koja čini mi se bijaše ovako naslovljena:
-“ Uhapšen čim je kročio preko granice” (kapetan Brčić).

Znali ste da je imenovani oficir službeno (kao član vojne delegacije) boravio u Grčkoj, a potom i privatno (na godišnjem odmoru) takodje u Grčkoj. Ili vam se omaklo.

Da li mislite da Grčka stvarno nije imala cijeli taj spisak (od blizu 4 hiljade ljugi) i kapetana na njemu ili je nešto drugo u pitanju?

Kažite narodu (“pučini grdnoj”) zašto je Austrija taj hrvatski spisak bacila u korpu za smeće? Na tom spisku (osudjenih i tajno optuženih u odsustvu) ima mali broj državljana CG a većina su bogme iz Srbije i Rep.Srpske.

Kažite vaše mišljenje ili saznanja narodu bar godinu kada je Hrvatska pravila taj spisak? Da li taj spisak imaju u Beogradu i jesu li ga proslijedili CG poslije osamostaljenja?

Da li po vašem mišljenju ovaj slučaj (hapšenja) ima kakve veze sa izborima u Hrvatskoj?

Moje mišljenje je da je pokušaj iznošenja ratnih biografija na sunce imao slabih rezultata ali sada je dobio vjetar u ledja i to bi trebalo pozdraviti i podržati.
Pa, ko svoju opere, srećno mu bilo, a ko ne uspije (ili “ne umije”) neka je i njemu srećno!

Imam i jedno posve “lično” pitanje za vas. Da li je trač ili istina da se pripremate da Izbornome štabu izvesnog tatinog sina porijeklom iz CG pomognete da pobijedi na sljedećim predsjedničkim izborima? Da mu pomognete da povrati one glasove koje je sagubio kod manastira Žitomislić?

P.S.1.- Ovo sve napisa jedan redovni čitalac “Vijesti” od prvog broja, koji nije dobio nijedan primjerak besplatno, nego je na početku kupovao po tri komada i dijelio prijateljima ali ne zato što su bili studenti ili bože sačuvaj siromašni.

P.S.2.- Izvinjavam se ako se učinjelo da sva moja pitanja, adresirana na vas, imaju neke veze sa Srbijom. Živim i poreze (redovno) plaćam u Srbiji, nemam drugoga razloga.Ovo napominjem zato što bi neke avetinje kojima su noge i glava u CG a zadnjica na Terazijama mogle da pomisle štagodj ružno, da bar vi imate alibi a meni ne treba.
Pozz


vjocic vjocic 13:33 12.11.2007

Kapetan Bojnog Broda

Mala ispravka: Ilija Brčić nije kapetan već kapetan bojnog broda sto je pomorski čin i jednak je pukovniku.

Sve što želim reči je da sam u vojsci proveo 6 meseci u... mogu tako reći... društvu Ilije Brčića, mada sam ja bio običan vojnik a on oficir i profesor u Školi Nacionalne Odbrane (ŠNO) koja je u rangu postdiplomskih studija na vojnoj akademiji, i da ga pamtim kao definitivno najboljeg, pre svega, čoveka koga sam u vojsci upoznao, u moru mutnih vojnih likova, i da sam bio zgranut kada sam čuo za njegovo hapšenje i optužnicu.

Inače ne gajim simpatije prema oficirima a Ilija i ne liči na oficire kakvi se srecu u vojsci i verovatno zbog svoje neklasičnosti, hrabrosti, a mozda i ludosti jeste tu gde je sada.

Toliko, ne želim nista da kažem ni o optužnici ni o crnoj gori, ni o našim ni o njihovim ratnim zločincima i zločinima... samo se pitam zašto je ovo zadesilo Iliju, a ne neke koji iz svojih rupa ne smeju da provire...
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:28 12.11.2007

Re: Kapetan Bojnog Broda

Inače ne gajim simpatije prema oficirima a Ilija i ne liči na oficire kakvi se srecu u vojsci i verovatno zbog svoje neklasičnosti, hrabrosti, a mozda i ludosti jeste tu gde je sada.


Ni ja, kao ni Vi, ne gajim posebne simpatije prema oficirima. O g. Brčiću sam prvi put čuo kad je uhapšen u Rimu. Spreman sam takođe da povjerujem u Vaše komplimente na račun g. Brčića ali moram da kažem da su hrabri, pošteni i časni oficiri JNA, mnogo prije nego je pukla prva puška, ili bar tog dana, vratili svoje oružje i svoje činove pretpostavljenima i odbili da učestvuju u sramnim ratovima koji su uslijedili. Samo ti, malobrojni, za mene se mogu nazvati hrabrima i poštenima.
oljka oljka 23:47 12.11.2007

Re: Kapetan Bojnog Broda

... da su hrabri, pošteni i časni oficiri JNA, mnogo prije nego je pukla prva puška, ili bar tog dana, vratili svoje oružje i svoje činove pretpostavljenima i odbili da učestvuju u sramnim ratovima koji su uslijedili. Samo ti, malobrojni, za mene se mogu nazvati hrabrima i poštenima.

Ma, sta mi rece ovaj covek? S akcentom na "hrabro i casno"! Nemojte mi vi, iz misije rupe, pricati o
junastvu i postenju. Ja nemam pojma ni ko ste, ni sta ste, ali ste pobrkali nesto, to je sigurno.
Nemojte hrabre ljude poistovecivati sa glupostima rata (ma kakav je), to je za neku drugu temu.
Po definiciji VOJNIK je isti u svim vojskama i dobija komandu koju mora da postuje. Ko je tu u krivu
a ko u pravu... istorija je neumoljiva. Stavljati na sramni stub sve one, koji nisu pobegli od STRAHA. jer
to je u pitanju, zar ne? je STRASNO. A da postavite tezu malo drugacije: da su svi bili poslusni i hrabri, od
ovog sr... koje nas je zadesilo nista ne bi ni bilo. Ne znam da li sam u pravu, ali imam pravo na glas da
razmisljam.
Pozdrav
oort oort 13:52 12.11.2007

A šta se vidi spolja?

ima jedan simpatičan zakon u fizici koji kaže da unutrašnje sile nekog sistema ne utiču na kretanje tog sistema. činjenica je da je crna gora jedna mala zemlja od 600 hiljada ljudi koja se korak po korak približava EU. A nije menjala vlast evo skoro 20 godina. I možete sada Željko vi da se derete na tu vlast (imate razloga možda koliko i Jevrem Brković ali ne više), ali činiti to na blogu b92 prosto nema smisla. jer problemi crne gore su isključivo unutrašnji. vi građani crne gore morate sami da ih rešite. ovako se samo svrstavate u red amphilohiae u kome niko normalan ne bi želeo da bude.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:22 12.11.2007

Re: A šta se vidi spolja?

Vi biste možda bili u pravu kada bi ovo bili samo problemi Crne Gore. Ja pokušavam da i pišem tako da se u njima mogu vidjeti i problemi koji pogađaju Srbiju. A ovo je teme koja nam je i te kako zajednička. Drugo, čak i da je ovo samo tema CG, ne treba se zatvoriti u svoje dvorište i ne gledati šta se dešava u najbližem komšiluku. Obrnuto, treba se otvarati jer od komšija mnogo može da se nauči, bilo na njihovim greškama ili dobrim potezima.
oort oort 14:33 12.11.2007

Re: A šta se vidi spolja?

odnosi između crne gore i srbije me podsećaju na dvoje ljudi koji su toliko dugo bili u vezi da im lakne kad imaju jedno popodne da se ne gledaju. vole se oni i sve to, ali dojadi pre ili kasnije. sad je došlo to vreme. da se odmorimo jedni od drugih. a čini mi se posebno crna gora od srbije koja (iz meni duboko nerazumljivih razloga) već 80 godina nešto od crne gore hoće.
čini mi se sasvim dovoljno da se družimo onih 10 dana kad dođem dole i nauživam se na petrovačkoj plaži i smrtonosno dobroj piceriji lazaret.
i stvarno što se otvaranja tiče sasvim je lepo i dovoljno što se sa ličnom kartom za 2 minuta prođe granica.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:39 12.11.2007

Re: A šta se vidi spolja?

Pošto je i Petrovac moj rezervni položaj, javite se kad dodjete da se vidimo. Ja vodim ali na na picu već na ribu, najbolju na cg obali - kod Dane, u "Castio".
oort oort 14:40 12.11.2007

Re: A šta se vidi spolja?

prodato!
Guliver Guliver 15:11 12.11.2007

Re: A šta se vidi spolja?

Odličan napis! Jedna od degutantnih stvari i veoma iritirajućih za građanski orjentisane Crnogorce je skidanje ratnog plašta i navlačenje kvazigrađanskog. Taj trojanski konj je danas na vlasti i ništa mu nije sveto.
Nemam simpatija prema hrvatskom pravosuđu (sa sve pretpostavkom da je uhićeni kriv), a još manje prema Mesiću i ekipi koja je izvinjenje Mila and Sveta prihvatilo. To je politikanstvo.
Tako da sve ovo negde i dalje liči na balkansku tragikomediju...
griska griska 15:04 12.11.2007

Urednik reče da su to podmetanja ...

Ako ste kojim slučajem zapamtili naslov prema kojem Srbijanci, odnosno čak ni Srbijanci ne mogu više ljetovati bez klime i kupatila, onda je vaš politički senzibilitet uokviren u nekom poligonu Milošević-Bulatović-Šešelj-Mandić. Tako dijagnosticira urednik. I navuče zavjese, nakon što je tamu našeg postojanja osvijetlio citatom Bernarda Šoa.
Međutim, neobično je da mu se dopada komentar posjetioca koji u tom naslovu ne vidi ništa uvredljivo, pretpostavljam i dalje tvrdeći da nije postojao.
Ukoliko se nešto drastično ne promijeni u arhivi ''nezavisne'' novine, evo još uvijek aktivnog linka
http://www.vijesti.cg.yu/arhiva.php?akcija=vijest&id=170008
Pošto je ovim otklonjena dilema, nadam se postojanja, očekujem silinu pjesničko-filosofskog talenta plejade neuvrijeđenih u tretiranju suptilne poruke koju nam je urednik poslao ovim naslovom.
Naglasi u jednoj replici "Ljudi, možda nijeste shvatili da pokušavam da pišem ozbiljno ..."
Upravo je u tome problem, kako onda, tako i sada ...
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:12 12.11.2007

Da vam pozelim dobrodoslicu

zanima me:
Da li je naslov Bez klime i kupatila više ne ljetuju ni srbijanci, zaista objavljen u vasim novinama i zasto?
Da li vi drzite da je isti uvredljiv?

svako dobro

Dejan Stankovic
Željko Ivanović Željko Ivanović 15:20 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

To i ja pokušavam da otkrijem. Vidim da ovaj link koji je poslao uvaženi prethodnik ništa ne otvara. U svakom slučaju javiću se kad vidim o čemu se radi ali jedno sam siguran i to sam tvrdio da mogu biti samo čista podmetanja i falsifikati da su Vijesti širile bilo koji vid netolerancije. One su napravljene na nečemu što je i prije njih širilo sasvim druge poglede na svijet. Ali, evo vidjeću šta je bilo u konkretnom slučaju.
oort oort 15:36 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

super je naslov, prava istina o katastrofi srbije. mi ovde kao ne znamo u kakvoj državi živimo i koliko nam je bila (a ni sad nije bolja) prosečna plata? mi se kao čudimo kad nam vozovi u julu i avgustu liče na nacističke gasne komore? a kad se iz petrovca vraćam u beograd, ne kasni crnogorski prevoznik u polasku 2 sata nego lasta. naravno da će ozbiljne novine da upozore svoje građane da su se čak i bedni srbi izbezobrazili.
griska griska 15:53 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Ako unesete cijeli link u vas browser, imate tekst na naslovnoj strani.

[url=http://www.vijesti.cg.yu/arhiva.php?akcija=vijest&id=170008][/url]
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:02 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Dragi Dejane,
kao što sam Vam obećao javljam se sa pričom o famoznom naslovu. Kao što sam unaprijed tvrdio iako nijesam znao detalje, potvrdilo se da se radi o podmetanju i naravno da se ni jednim takvim primjerom ne može dokazati ono što brđani, primorci i ostali skandinavci pokušavaju dokazati - netoleranciju Vijesti. Dakle, tačno je da je objavljen tekst, pod ovim naslovom, na strani drštvo, tema turizam, i da i pored toga što možemo govoriti o tome da li je naslov srećno odabran ili ne, tekst sve govori - dakle, ni u riječima, ni u stavovima, ni u duhu teksta, nema ni u primisli poruke ili stava koji odražava neku netrpeljivost. Čak se u tekstu koristi termin domaći gost, jer je pisan u vrijeme postojanja zajedničke države, i govori se upravo u odbranu dostojanstva tog domaćeg gosta, ili ako hoćete Srbijanaca, jer im braća po cg obali izdaju sobe, kako piše u tekstu, za 10, 15 eura bez elementarnih uslova. U to vrijeme je bila velika pobuna "privatnog smještaja" protiv hotelijera, jer su hoteli uložili velike pare i podigli nivo sa jedne ili dvije na 4 ili 5 zvjezdica. Privatni smještaj je rekao zašto bi mi to radili kad za dobre pare izdajemo sobe bez dušeka, spava se na dasci, bez kupatila i naravno bez klime. I onda je neko iz ministarstva turizma rekao da ni domaći gost neće više da bude naivan i da plaća takve ponude.
Drugi dio priče, takodje zanimljiv u ovom kontekstu, sa kojim su me sad upoznale kolege, a koji takodje potvrdjuje još više moju tezu o manipulaciji i partijskoj obojenosti brđana je da je baš taj naslov, nakon što je objavljen, na isti način u cg paralmentu pokušao da zloupotrijebi potpredsjednik Srpske narodne stranke Danilović ali da se niko u pralamentu, od ostalih Srba, a nema ih malo u gotovo svim poslaničkim klubovima, nije primio na tu priču jer je jednostavno smiješna.
Da ironija bude potpuna - urednik tog broja koji je pripremio tekst za štampu i dao naslov je inače naš dragi i uvaženi Srbin (da ne saopštavam ime), koji nerijetko, na temu srpstva i crnogorstva zbija viceve sa našim takodje dragim i uvaženim urednicima Crnogorcima. Nevažan i privatni detalj, ali ga navodim samo da bih pokazao svu besmislenost rasprava koje se vode na ovaj način. I u kojima ne želim da učestvujem.
pozdrav

pozdarv
Željko
Dejan Stanković Dejan Stanković 16:10 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Hvala

D

Naslov je nakazan i nepromisljen. To da li ga je pisao Srbin, Srbijanac, Crnogorac ili Marsovac, to je nebitno.
Intet Glemt Intet Glemt 17:30 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Dejan Stanković
Naslov je nakazan i nepromisljen. To da li ga je pisao Srbin, Srbijanac, Crnogorac ili Marsovac, to je nebitno.

Upravo to!

Hvala, Dejane.
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:20 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Dejane,
nadam se da bar Vi nijeste shvatili da sam tom cinjenicom pokusao pravdati los naslov. To sam samo naveo kao detalj koji upotpunjuje ovu tragikomicnu pricu brdjana i skandinavaca. U prethodna dva stava, o tome sta pise u tekstu, sta je poruka, smisao, kao i o tome kako je vec jedna stranka na isti nacin glodala tu pricu objasnio sam da se, uprkos tom losem, rogobatnom ili kako kazete groznom naslovu, ne moze izvuci zakljucak o bilo kakvoj netoleranciji novine ili uredjivacke politike. Novina izlazi svaki dan, deset godina, ponekad nije svaki naslov tako genijalan, ali se iz slucajeva ili ekcesa ne izvlece definicije i konacni sudovi.
pozdrav
p.s. zao mi je sto se jedan skandinavac iz cg brda mogao poduprijeti sa Vasim stavom ali i to Vam govori o istom problemu. To jest dijagnozi.
Dejan Stanković Dejan Stanković 18:35 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

ma opusteno. Od pocetka nisam mislio da je u pitanju zla namera, samo se nekom malo omaklo. da je lepo, nije ali opet nije ni nista strasno.
A te vase unutarnje sukobe ne kapiram, ali uopste. Na svu srecu ne zanimaju me bas preterano.

svako dobro.
P.S, Jel mora bas na Vi?
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:11 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

ne mora. evo da prvi predjem na ti. Jasno mi je da ne kapiras ovo cg ludilo a i to je jedan od razloga zbog kojeg nijesam htio da ulazim u polemike sa skandinavcima jer nijesam htio zamarati bg publiku sa tim ludilom. Koje jos vecina vas i ne shvata. Ali, kada neko od vas pita onda moram da se javim i pojasnim. Iako sam mislio da sam sve to pojasnio i razjasnio na pocetku polemike povodom prvog mog teksta kada sam razjasnio i odnos prema Srbiam i Crnogorcima, i DPS i prema PZP i sada i ranije, itd, itd.... Zato nijesam nasao za shodno da odgovaram skandinavcima jer je to čisto gubljenje vremena. A ne izbjegavanje teme i nemanje argumenata. Ali kad orkestrirano graknu, naslov, naslov, naslov..., onda nije cudo sto se tebi ucini stvarno sta je tu tacno. I onda se opet zamijene teze a oni su u tome majstori jer to vjezbaju 20 godina. Dakle, pocnu s pricom Vijesti su sovinisticka novina !!!, evo primjera, ovaj naslov, a kad se pokaze da je sustina price sasvim drugacija, skandinavci kazu, pa eto, rekli smo da takav naslov postoji. genijalno. U svakom slucaju pozdrav tebi
Intet Glemt Intet Glemt 20:19 12.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Željko Ivanović
ne mora. evo da prvi predjem na ti. Jasno mi je da ne kapiras ovo cg ludilo a i to je jedan od razloga zbog kojeg nijesam htio da ulazim u polemike sa skandinavcima jer nijesam htio zamarati bg publiku sa tim ludilom. Koje jos vecina vas i ne shvata. Ali, kada neko od vas pita onda moram da se javim i pojasnim. Iako sam mislio da sam sve to pojasnio i razjasnio na pocetku polemike povodom prvog mog teksta kada sam razjasnio i odnos prema Srbiam i Crnogorcima, i DPS i prema PZP i sada i ranije, itd, itd.... Zato nijesam nasao za shodno da odgovaram skandinavcima jer je to čisto gubljenje vremena. A ne izbjegavanje teme i nemanje argumenata. Ali kad orkestrirano graknu, naslov, naslov, naslov..., onda nije cudo sto se tebi ucini stvarno sta je tu tacno. I onda se opet zamijene teze a oni su u tome majstori jer to vjezbaju 20 godina. Dakle, pocnu s pricom Vijesti su sovinisticka novina !!!, evo primjera, ovaj naslov, a kad se pokaze da je sustina price sasvim drugacija, skandinavci kazu, pa eto, rekli smo da takav naslov postoji. genijalno. U svakom slucaju pozdrav tebi

Brđani, graktanje (i to orkestrirano), plakanje, Milošević, Mandić...

Sjajan sagovornik i profesionalni novinar.

Samo još u Crnoj Gori. Dođite i uvjerite se!
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 11:38 14.11.2007

Re: Da vam pozelim dobrodoslicu

Željko Ivanović
To i ja pokušavam da otkrijem. Vidim da ovaj link koji je poslao uvaženi prethodnik ništa ne otvara. U svakom slučaju javiću se kad vidim o čemu se radi ali jedno sam siguran i to sam tvrdio da mogu biti samo čista podmetanja i falsifikati da su Vijesti širile bilo koji vid netolerancije. One su napravljene na nečemu što je i prije njih širilo sasvim druge poglede na svijet.


Осим наравно у АРТ додатку 4. децембра 2004. у колумни Вељка Радовића "Ексером у воду":

Nacifikovana Srbija, postrojena u vrstu o 600. godišnjici slavnog poraza na Kosovu, bješe se uplašila demokratije koju je oličavao i oličava Havel u cijelom kulturnom i civilizovanom svijetu. Ovih dana sam opet vidio tu peticiju kojom branimo Havela od bijesa palanke pod naslovom "Panika, nemoć i poraz". Bio sam začuđen što na toj listi potpisnika ima i ne malo imena s kojima ne bih volio da budem u isto vrijeme ni na velikom stadionu.


[...]

Zar je mogućno i zamisliti da ma koji Čeh, kamoli Havel, kaže ove riječi koje je napisao Svetozar Miletić, 1861. godine: "I jedan Srbin ako ostane, i on je narod"? A te riječi i danas izgovara srpska "elita" - istorija Srba ništa u tome stavu nije promijenila. Zato Srbijom i vlada narodnjačka - dakle, prirodno "antihavelijanska" - inteligencija. I stoga je ta izgubljena država, koja nikad nije pripadala Srednjoj Evropi nego Orijentu i Aziji, tako užasavajuće statična, jer nikad nema moderne i elastične odgovore na promjene istorijskih okolnosti. Zato, konačno, i jeste nezrela, politički djetinjasta, protivistorijska i infantilizirana. Nije spremna ni za kakvu kritiku. "Inteligencija" u Srba je oduvijek bila i jeste natražnjačka, plemenskih i palanačkih vidika kojih je ni "veliki svijet" ne može osloboditi kao njenog fatuma. I najprosvećeniji u njoj (ako nije kakav Cincarin ili drugi inovjerac koji se u Srbiji zadesio sudbinom) , pa i poslije dugotrajnog iskustva s Evropom i njenom superiornom kulturom, misli opet zadrto neevropski, ili čak izrazito antievropski?! Sam Branko Radičević, inače ne-Srbin, koji je "zaludu" vidio svijeta, branio je svim silama nekakvu "čistotu i originalnost srpskog naroda od prosvetiteljske najezde"?! Tu se kuka "iz glave" protiv kaputa i slavi se gunj, jer su "štifletne nagrdile naše opanke". Valjda zato što nije bio Srbin, Josif Pančić je možda i zato vaspitavao i obrazovao 34 generacije studenata i emancipatorski učestvovao u izgradnji modernih prosvjetnih i naučnih institucija.

Kao veliki intelektualac čisto evropske formacije, za razliku od narodnjačke i klero- nacističke "inteligencije" Srbije, Vaclav Havel misli da je cjelokupna češka duhovnost "raspoređena" između Švejka i Kafke, između ironičnog i kozerskog i metafizičkog. To nije osvetnička plemenska kultura mržnje i neprestano obnavljanog revanšizma, nego složena kultura "mnogih mogućnosti" koja razumije i pristaje na razlike. Ona je omogućila Havela koliko i on samoga sebe.
gvo gvo 15:34 12.11.2007

Nezavisna ili Italija

Ovaj blog je apsurd nad apsurdima! Ivanovic Zeljko, koji je tvrdio, u emisiji Utisak nedelje, da ce ako Crna Gora ne bude nezavisna, otici da zivi u Italiju, jer mu se nije svidjala SCG sa tri zajednicke funkcije, a svidja mu se ovakava Crna Gora koja mu daje po njusci cim nesto progovori sto ne treba! On prestavlja trecu Crnu Goru, to je tacno: punu kvazi intelektualaca i "nezavisnih" novinara. Italija bi dobila ili ne bi, ali Crna Gora bi bila u plusu to je sigurno!
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:47 12.11.2007

Re: Nezavisna ili Italija

Ovaj blog je apsurd nad apsurdima! Ivanovic Zeljko, koji je tvrdio, u emisiji Utisak nedelje, da ce ako Crna Gora ne bude nezavisna, otici da zivi u Italiju, jer mu se nije svidjala SCG sa tri zajednicke funkcije, a svidja mu se ovakava Crna Gora koja mu daje po njusci cim nesto progovori sto ne treba! On prestavlja trecu Crnu Goru, to je tacno: punu kvazi intelektualaca i "nezavisnih" novinara. Italija bi dobila ili ne bi, ali Crna Gora bi bila u plusu to je sigurno!


Iako je ovo još jedan brđanin da i njemu odgovorim. Tačno je da sam u Utisku nedjelje, uoči refrenduma, rekao nešto slično ovom što pominjete, ali ste opet prećutali obrazloženje i pojašnjenje takvog stava koje sam u istom odgovoru dao. Vi ga opet svjesno prećutkujete. Jer se odnosi na Vas. To jest na vaše. Rekao, sam da zaista poslije 17 godina ne bih mogao da preživim povratak u 91. ponovo gusle, balvani, salata i Hrvati, itd,itd.... Jer ono što ste vi, tj vaši, nudili u refrendumskoj kampanji a i ranije, na žalost, bila je jedna takva Crna Gora. I to je problem o kome sam govorio - što su promoteri sprskih interesa u svim ovim godinama i razlazima bili budale, idioti, ili kako bi rekao Adams hulje koje su uništile najveću Srbiju, veću od bilo koje vaše velike Srbije, a to je bila ex Jugoslavija. Vi i vaši koji ste, Slovencima, Hrvatima, Bošnjacim, Makedoncima, na kraju, čak i Crnogorcima napravili državu, tjerajući ih svojim "patriotizmom" i vulgarnim tumačenjem srpstva i srpskog interesa. I onda vam je neko drugi kriv, Tuđman i Mesić što su otišli Hrvati, Izetbegović što su otišli Bosanci, Gligorov i Kučan su krivi za Makedoniju i Sloveniju a Milo i ja za Crnu Goru. Ne, vi ste krivi, to jest vaši, vi takozvane patriote a u stvari glupaci, kreteni i - da ne ponavljam Adamsa. Vi koji se bijete u junačke srpske grudi vi ste najveći izdajnici Srba, vi ste najveći oslonac Djukanovića i zato vam smetaju, tj. nerviraju vas svi oni, to jest, svi mi, koji to vidimo i koji vas zbog toga prozivamo.
rekao sam da neću reagovati na brđane ali šta ću kad me iznerviraju. I kad su moji.
griska griska 16:24 12.11.2007

Srbin koji zbija viceve sa Crnogorcima ...

... je izvanredan detalj! I pošto je on dobroćudan i veseo po prirodi, a drag svima, pa i dragim Crnogorcima, njemu je dozvoljeno da na ''blago'' kontraverzan način štiti dostojanstvo domaćeg gosta, Srbijanca, nenaviknutog na zahtjeve za klimom i kupatilom.
Već sam pominjao u prethodnim replikama da je šala, vic u pozadini svega, jer je takva vrsta etiketiranja najubojitija.
Odlično! Razumjeli smo da je naslov ipak postojao, ali da je naša sirovost njegovog razumijevanja jednaka onoj kojoj je pribjegao poslanik Danilović, pa je time svaka dalja rasprava besmislena?
Ovo je nadam se ozbiljno! Nije valjda i ovo šala.
Domazet Domazet 16:35 12.11.2007

Gos'n Restace,

Jos jednom vas pitam, imate li nameru da se izvinite citaocima bloga za ovo, mozda nevoljno ali ocigledno sasvim svesno, ucestvujete u jadnoj sharadi sa Zeljkom Ivanovicem?

Ne mogu da verujem da B92 svesno postaje saucesnik u necemu sto je, u ovo doba interneta, pandan retusiranju fotografija. Link na inklriminisani tekst koji je ovde ponudjen sam pokusao da otvorim cetiri puta. Tri puta se stranica zakratko otvarala da bi se potom neobjasnjivo zatvorila. Cetvrti put sam dobio obavestenje da takva stranica ne postoji. I onda se pojavio tekst sa obrazlozenjem o 'brizi za domaceg gosta'!

Vec sam vas nesto slicno pitao sinoc pa je to moje pitanje nestalo. Nadam se, zarad B92, da se to nece ponoviti.

griska griska 16:58 12.11.2007

Re: Gos'n Restace,

Evo još jedne pomoći, pošto definitivno linkovanje sa ovog bloga ne funkcioniše kako bi trebalo. Ako odete na arhivu Vijesti od 24.07.2005. imate još uvijek tekst na naslovnoj strani.
dalmos dalmos 17:20 12.11.2007

Splitski sud

Otvoreno je ovde mnogo tema o kojima bih itekako imao šta reći, ali držaću se ove iz naslova.

O Splitskom sudu i onome što je tamo rađeno od 1991 pa naovamo, uključujući tu i suđenje za "LORU" (u ovom veku),jedan Splitski nedeljnik (Feral Tribune) je pisao naširoko i nadugačko, a iz gore navedenog ne bih rekao da ste u potpunosti upoznati sa temom koje ste se latili.

Nisam upoznat sa konkretnim slučajem gospodina Brčića, ali jesam sa drugim slučajevima famoznog Splitskog suda.

Najpoznatiji biser ovog suda je slučaj logora LORA , a mislim da taj cirkus traje i danas. Nešto manje poznata priča zbog koje se na desetine naših oficira i danas nalaze na tajnim interpolovim poternicama, zbog čega ne smeju van Srbije, jeste slučaj opsade te iste Lore, a dok je bila pod kontrolom JNA (jul 1991-januar 1992).
Ukratko ratna luka Lora je bila pod blokadom hrvatskih snaga, i pod stalnom vatrom.Za sve vreme blokade, i svakodnevne razmene vatre( do postizanja sporazuma o predaji luke i školskog centa, između Beograda i Zagreba) , u Splitu nije povređen niti jedan civil, iako je luka na samo stotinak metara od prvih stambenih zgrada....
Međutim sve oficire JNA koji su se nalazili u Lori Splitski sud je osudio za zločine protiv civilnog stanovništva, a kazne su se kretale od 20 godina pa naviše, i danas su aktuelne.
Kažem, sa slučajem gospodina Brčića nisam upoznat, ali presudu Splitskog suda iz 1993. ni u Hrvatskoj niko ozbiljan, ne uzima zdravo za gotovo.
v.stojkovic v.stojkovic 17:30 12.11.2007

Da se vraimo temi iz naslova

Da se vratimo temi iz naslova: Koje je sve zločine počinio taj čovek Brčić? O tome nisam video ni reči u tekstu, ili mi je nešto promaklo.
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:51 12.11.2007

Re: Da se vraimo temi iz naslova

Tema iz naslova nije koje je zločine eventualno počinio kapetan bojnog broda Brčić nego kako se CG suočava sa tom važnom temom. To naravno ne znači da ova tema, koju Vi pokrećete, nije važna i prethodnik, potpisan kao Splićanin, već je nešto rekao tim povodom. U presudi o kojoj smo mi pisali, splitskog suda, kaže se kako je kapetam Brčić odgovoran za bombardovanje Šolte i Brača i da je iz toga izvedena kvalifikacija zločin protiv civila i kazna od 15 godina. Iako nijesam pravnik ili advokat mislim da je suština priče u ovom o čemu piše Splićanin - kako su i g. Brčić i ostali brojni oficiri sudjeni jer ima indicija da se to 1993. god. nije radilo po demokratskim i evropskim standardima već uz dosta improvizacije i kreativnog tumačenja prava. Vjerovatno će se sada, s obzirom na prisustvo Evrope i dostignut nivo demokratije to rješavati na drugi način i da neće moći uz dva svjedoke ili bez prava na odbranu.
v.stojkovic v.stojkovic 18:19 12.11.2007

Re: Da se vraimo temi iz naslova

Znam da niste pravnik ili advokat, ali ste novinar. Naslov je ratni zločin, uhapšen je čovek čije im više puta spominjete, pretpostavljam da postoji kodeks koji vas obavezuje da čitaocima ponudite makar minimalnu informaciju o zločinu za koji je osuđen u Hrvatskoj, a možda i poneku dilemu u verodostojnost hvatskog ratnog suda. Posle komentara dalmosa slika je potpunija,
Domazet Domazet 18:49 12.11.2007

The fine art of backpeddling

Prvo:
Željko Ivanović
Da se vratim ovoj iz naslova. Prije par mjeseci, iako neuspio, pokušaj opozicione Liberalne partije da otvori temu lustracije, izbacio je na površinu sijaset primjera koji govore o tome kako su nekadašnji ratnici iz raznih borbenih formacija zločinačke JNA, u stvari, sada, ugledni nosioci javnih funkcija.
pa onda
Željko Ivanović
Tema iz naslova nije koje je zločine eventualno počinio kapetan bojnog broda Brčić nego kako se CG suočava sa tom važnom temom. To naravno ne znači da ova tema, koju Vi pokrećete, nije važna i prethodnik, potpisan kao Splićanin, već je nešto rekao tim povodom. U presudi o kojoj smo mi pisali, splitskog suda, kaže se kako je kapetam Brčić odgovoran za bombardovanje Šolte i Brača i da je iz toga izvedena kvalifikacija zločin protiv civila i kazna od 15 godina. Iako nijesam pravnik ili advokat mislim da je suština priče u ovom o čemu piše Splićanin - kako su i g. Brčić i ostali brojni oficiri sudjeni jer ima indicija da se to 1993. god. nije radilo po demokratskim i evropskim standardima već uz dosta improvizacije i kreativnog tumačenja prava. Vjerovatno će se sada, s obzirom na prisustvo Evrope i dostignut nivo demokratije to rješavati na drugi način i da neće moći uz dva svjedoke ili bez prava na odbranu.
Ali necu sada o biciklistima. Zanimljivije su mi dve stvari:

Prvo, koliko vidim Zeljko Ivanovic nam kaze kako je Liberalna partija pokusala da lustrira sijaset ljudi na bazi sudskih postupaka za koje 'ima indicija da nisu bili po demokratskim i evropskim standardima'!? Pa to ne baca baas lepo svetlo, mislim to da se ljudi lustriraju na bazi presuda sa procesa koji 'nisu bili po demokratskim i evropskim standardima' i na kojima su optuzeni bili 'bez prava na odbranu'. Ili je mozda dovoljan razlog za lustraciju bio to sto se radi o 'ratnicima iz raznih formacija zlocinacke JNA'?

Drugo, i mozda vaznije. Zasto zahtev za lustracijom tek pre nekoliko meseci? A ne recimo pre osamnaest meseci? Ili dvadeset osam meseci? Mozda zbog toga sto je tada od lustracije bilo vaznije resavanje najvaznijeg od svih drzavnih pitanja pa se nije htelo talasati. Ne znam sada, ali meni ovo mnogo lici na indirektni savet Kostunici da odlozi pitanje Ratka Mladica dok se ne resi pitanje Kosova. I zanima me sta na to kazu, ukoliko se, normalno, usude, oni koji u tome vide:
pokusaj da se uvuku prvo u integrativne tokove intenyivnije pa da se iznutra nastave resavati bitna pitnja...
Tj. da li bi oni(one) opravdavali(e) zatezanje sa Ratkom Mladicem da se Kostunica kojim slucajem zalaze za ulazak u NATO?


dalmos dalmos 23:59 12.11.2007

Re: Da se vraimo temi iz naslova

Vjerovatno će se sada, s obzirom na prisustvo Evrope i dostignut nivo demokratije to rješavati na drugi način i da neće moći uz dva svjedoke ili bez prava na odbranu.



Možda jednog dana hoće, ali trenutna praksa je da se lice sa poternice uhapsi u nekoj od zemalja interpola, zatim izruči Hrvatskoj, i pošalje na odsluženje kazne. E tek tada može da razmišlja o prisustvu Evrope i demokratiji, da traži reviziju procesa i obara presudu, ali Hrvatsko sudstvo nije baš ažurno u ovakvim slučajevima, pa će dok dokaže svoju nevinost odležati koju godinu...

Slažem se da se i Crna Gora i Srbija katastrofalno suočavaju sa ovom temom, ali se verovatno ne slažemo u tome kako bi trebalo da se odnose.

Kako treba da se odnosite prema nekome ko vam je pre samo godinu dana na najvišem nivou saopštio da više nema tajnih poternica, i da su imena svih lica koje Hrvatsko tužilaštvo traži na spisku, a onda u roku od nedelju dana po tajnim poternicama budu uhapšena dva čoveka. Možda da reagujete!!!

Kako treba da se odnosite prema svojim ljudima koji su u "sumnjivom" procesu pravosnažno osuđeni na zatvorsku kaznu(a većinom su još uvek aktivni oficiri vaše vojske). Možda da insistirate na reviziji procesa, pa one za koje se pokaže da su stvarno krivi pošaljete tamo gde im je mesto, a one druge oslobodite tereta.

...
Milutin-Podgorica Milutin-Podgorica 18:10 12.11.2007

Sporni naslov

U Crnoj Gori se mnogi striktno pridrzavaju pravila da na pitanja koja ti ne odgovaraju i na koja nemas razumno objasnjenje odgovoris napadom na licnost onoga ko pitanja postavlja. Tako su sve prozivke za korupciju aktuelnog crnogorskog rezima bile obrazlagane namjerom da se Crna Gora obeshrabri na svom putu demokratije i suverenosti. Zbog toga optuzbe “prosrpske” opozicije nikada nisu ozbiljno prihvacane (ne samo od rezima, vec od nezavisnih intelektualaca i novinara). Zbog toga je g Slavno Perovic kao tvorac ideje o crnogorskoj sampstalnosti bio otpuzen da je njen grobar (i to ne samo od rezima, vec od nezavisnih intelektualaca i novinara).

Zeljko Ivanovic tu praksu nastavlja. Ako ga neko pita kako komentarise naslov koji vrijedja citav jedan kolektivitet (izuzimajuci pojedince koji se u toj konstataciji prepoznaju), Zeljko ne identifikuje problem u sebi i svojoj novini, vec najednom problem postaje onaj ko taj naslov nije zaboravio. A protiv takvog, nezavisni novinar upotrebljava dobro oprobani arsenal naoruzanja koji se vec toliko puta pokazao djelotvornim: otpuziti ga za velikosrpsku ideologiju. Dakle, ti sto te interesovalo zasto se Zeljko osmjelio da napise da vise ni Srbijanci nece da ljetuju bez kupatila (mada i dalje dolaze sa punim gepecima hrane, prvenstveno paradajza)...ti si velikosrbin, ti pripadas nekim mracnim, porazenim ideologijama, ti places nad sudbinom Milosevica, ti si protiv Crne Gore! I kao takav, nemas pravo da postavljas pitanja na koja JA ne mogu da odgovorim! Uz to dobijes jedan blago prijateljski savjet da se manes toga ili prekor da nisi u pravu ili pak budes ignorisan, jer zasto bi nezavisni novinar, koji odjednom ima pune ruke posla da kritikuje vlast, odgovarao tebi, jednom prosrbinu (ili prosrbijancu) iz Crne Gore!








codex_casti codex_casti 18:55 12.11.2007

pa gospodine iz dalmacije

tu si u pravu... svi su dobili po 20 godina za loru a niko nije stradao od hrvata. ipak su porusili neke kuce.. to valjda vredi 20 godina robije? ipak su to hrvatske kuce. smes da dignes u vazduh srpsku kucu kao sto su radili pre rata sa srpskim vikendicama na njihovom primorju, ali ne smes da diras njihove kuce. takodje ne smes da pucas na njihove civile dok oni smeju da ubijaju srpske civile po zagrebu, gospicu, osijeku, karlovcu, vukovaru (pre nego sto je jna usla), pa smeju da ih dovode na pakracku poljanu pa da im seku usi i da se izivljavaju. pa smeju srpske devojcice iz zagreba da dovode hrvatskim generalima da im "chike daju 'bone". pa smeju da mitraljiraju srpske izbeglicke kolone u "bljesku". pa smeju da proteraju 250 000 srba i da ubiju nekoliko hiljada. ali mi njima ne smemo da rusimo kuce. doduse nisu oni krivi.. mi smo krivi.. koga smo mi stavili na poternicu?
hercule poirot hercule poirot 19:07 12.11.2007

Re: pa gospodine iz dalmacije

ipak su to hrvatske kuce. smes da dignes u vazduh srpsku kucu kao sto su radili pre rata sa srpskim vikendicama na njihovom primorju, ali ne smes da diras njihove kuce. takodje ne smes da pucas na njihove civile dok oni smeju da ubijaju srpske civile po zagrebu, gospicu, osijeku, karlovcu, vukovaru (pre nego sto je jna usla), pa smeju da ih dovode na pakracku poljanu pa da im seku usi i da se izivljavaju. pa smeju srpske devojcice iz zagreba da dovode hrvatskim generalima da im "chike daju 'bone". pa smeju da mitraljiraju srpske izbeglicke kolone u "bljesku". pa smeju da proteraju 250 000 srba i da ubiju nekoliko hiljada. ali mi njima ne smemo da rusimo kuce. doduse nisu oni krivi.. mi smo krivi.. koga smo mi stavili na poternicu?


zakon ne dopusta nijednu od gore navedenih aktivnosti.
primorac primorac 09:29 13.11.2007

Ratni zlocin

Postovani gospodine Ivanovicu, mislim da imate sjajne komentare na vasem blogu i da je ovo jedan od najboljih nacina da se malo ljudi ohrabre i pocnu da pisu o stvarima koje su tabu tema u CG.

Ko,Milo bio premijer za vrijeme ratne harange,nemoguce.Sveto govorio da vodimo rat za mir,nikada.Tako otprilike izgleda slika minulih ratnih desavanja vidjena ocima nesretne nam RTCG.Sjecate li se samo serijala gospodina Baletica koji pomenu sve ljude koji nas slase tih godina da otimamo tudje osim Mila,Sveta i kompanije.Pitam se koliko covjek treba da bude poltron da namjerno kreira proslost po zelji mocnika,koliko covjek treba da bude sluga da zaboravi one poginule na nasoj i njihovoj strani za ciju su smrt ti mocnici direktno krivi.
Sudi se nekim nacelnicima MUP/a,kao da su oni jedini krivci za deportacije jadnih ljudi a niko ni da pomene STA je tada radila pomenuta dvojka Djukanovic Marovic,tacno nekada pomislim da su se oni pojavili u CG 2006 godine poslani od svevisnjeg da nam donesu nezavisnost..
Pitam se ima li nade da se ikada u Crnoj Gori promjeni vlast,hoce li ikada Crnogorci vajni imati hrabrosti zaokruziti nesto drugo,hoce li moci odoljeti vreci brasna i po kojem vauceru a da ne pricam o obecanom poslu.
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:37 13.11.2007

ima nade

Pitam se ima li nade da se ikada u Crnoj Gori promjeni vlast,hoce li ikada Crnogorci vajni imati hrabrosti zaokruziti nesto drugo,hoce li moci odoljeti vreci brasna i po kojem vauceru a da ne pricam o obecanom poslu.



Nada uvijek postoji, to jest mora da postoji. Ako se i nada izgubi onda se gubi jedan od temelja egzistencije. Zato, samo tako i naprijed. Ja se nadam da će promjene o kojima govorite doći prije nego što se i Vi i ja nadamo. Pozdrav
primorac primorac 15:02 13.11.2007

Re: ima nade

Volio bih kada bih mogao sa Vama da dijelim taj optimizam,ali kada vidite Andriju Mandica kako sa svojom bolesnom i ratnom retorikom ide na ruku Djukanovicu,a ovaj i njegova Oliva Ranko kao brane Crnu Goru gubite nadu u zdrav razum i promjene.
Vidite da gradjanski koncept kod nas ne prolazi,PZP se iz petnih zila trudi ,ali ih odmah proglasise izdajnicima srpstva vaskolikog,placenicima kartela i zemunskog klana i sta onda normalan covjek tu ima da prica,ko normalan moze da se brani da nije kriminalac a optuzuje Vas ubica i zlocinac,branite se da niste lopov od mega giga lopova,jednostavno gubite volju da se borite jer vidite da je ovaj narod autistican.
Vjerujte mi da zivim za taj dan kada ce na naslovnoj strani Vasih novina osvanuti da je porazen DPS i njen lider Djukanovic,cuvacu ih kao sto cuvam ona novinska izdanja kada je pao Milosevic.
Intet Glemt Intet Glemt 15:07 13.11.2007

Žeki se malo zanio

Naslov komentara nije uvredljiv, on je samo u duhu pisanja Vijesti.

Neko pomenu riječ "šarada" i moram da priznam da ona najbolje oslikava ovo što se dešava ovih dana na ovom blogu.
Željko je došao sa velikim očekivanjima, da se odabranom beogradskom društvu predstavi kao crnogorski borac za ljudska prava. Očekivao je da će ga uvaženi blogeri čitati i komentarisati njegove tekstove, ali i da će se naći pojedini sitni posmatrač, običan smrtnik, neki "dragi Boško" koji će da mu dijeli komplimente, a koga će on da udostoji koje lijepe riječi.

Ali Žeki se malo prevario. Jer on može biti i dobar novinar, i imati zanimljive stavove, ali jedno zaboravlja, Žeki NIJE OPOZICIONAR. On je 9 godina predano radio na uspostavljanju određenog sistema vrijednosti u Crnoj Gori, jednog pogubnog i nemoralnog sistema, sistema koji cijeni pare i bogatstvo, a ne pita kako su te pare zarađene. Sistema koji je odavno prestao biti talac nacionalističkih krugova kako to Željko i njemu slični misle, a postao talac organizovanog kriminala i ogromnog prljavog novca. Željko se fakat od tog društva okrenuo, želi biti opozicionar, ali da se nekako ne pominje njegova sramna uloga prethodnih godina.

I čim je počeo pisati, opravdano je naišao na kritike. I kako to ne biva obično na ovakvim VIP blogovima, na konkretna i istovremeno korektno postavljena, mada kritična pitanja, počeo odgovarati uvredama. Izmislio je naziv "brđanin" i dodao još par riječi koje vrti iz svoje nervoze i nada se da će svoje sagovornike natjerati na nešto slično, u čemu bi on imao zaštitu devdesetdvojke.

Žeka ne kapira da neko ko ne voli Vijesti ili ne voli njega može biti bilo što drugo osim neki napaljeni srpski nacionalsita. Ne kapira da ima ljudi kojima je ZAISTA stalo do demokratije, a ne do PRIVIDA demokratije koji forsiraju Vijesti svih ovih godina. Ne kapira da ima ljudi kojima je ZAISTA stalo do poštovanja ljudskih prava. Za njega je sve relativno, sve što je on ikad uradio je objašnjivo, a jedino što je važno je da je on uvijek bio u pravu. I ko mu kaže ljudsku i iskrenu primjedbu tipa "Željko, nisi bio u pravu, pogriješio si", taj zaslužuje najgore uvrede i prezir.

Željko ne kapira da neko iz Crne Gore i dalje misli da je nad Liberalnim Savezom izvršeno političko silovanje od strane medija i da su u tome Vijesti odigrale ključnu ulogu. Tj. zna to on dobro, zato mu i smeta. Zato je najlakše reći par čarobnih floskula koje Željko drži u rukavu kao odgovore na sva moguća pitanja. Ako nešto ne zna, Željko će reći čarobnu riječ "Mandić" i biće ubijeđen da je u pravu. Ako nešto ne razumije, reći će "Milošević". Poraženom u ovoj viteškoj borbi ostaje samo da, postiđen tim veličanstvenim argumentom "Mandić", gorko zaplače nad svojom sudbinom.

OŠTRO protestvujem zbog pisanja ovog novog blogera i zbog primitivizma kom smo izloženi svi mi koji smo rekli bilo kakvu kritiku na račun njegovog naručenog glasila i molim administratore bloga da malo obrate pažnju.

Osim toga, želim da poručim svim našim prijateljima koji nisu iz CG, a koji crnogorsku stvarnost gledaju kroz prizmu srpskih problema, da je to naivan stav. Crna Gora ima potpuno drugačije probleme od onih koje ima Srbija. CG nema Mladića i Kosovo, ali zato ima berzu, društvena preduzeća, uništenu životnu sredinu, siromaštvo, socijalno raslojavanje, korupciju, mito, organizovani kriminal. Crna Gora je zemlja puna droge, puna nasilja i mržnje raznih oblika. Brutalni napad nad gospodinom Ivanovićem samo je jedan od pokazatelja u čemu se nalazi naša Crna Gora.

E, pa mi, koji sve to vidimo, koji smo bili protiv Milove agresije na Dubrovnik (iz principa valja razumjeti da tu agresiju nije vodio Andrija Mandić, već neko drugi), i koji smo svo vrijeme nastavili da budemo protiv tog režima, sve do njegovog "naprasnog" bogaćenja sa akcijama Prve Banke, mi NE VOLIMO Vijesti, i gnušamo se licemjerja njegovih urednika. Željko može i da nas mrzi i da nas pljuje, ali ne može da nas ućutka. Nisu mogli ni malo jači od njega.
Raider Raider 22:02 13.11.2007

Prijateljske palice

Evo par mjeseci smo u prilici da na sceni gledamo novog "opozicionara" i borca za slobodu javne rijeci. Ne, ne radi se o nekom iskrenom i dokazanom borcu, oput na primjer, Slavka Perovica, vec o do skora udarnoj palici rezima, Zeljku Ivanovicu. Osnovane 1997. godine uz podrsku DB-a sa primarnim ciljem borbe protiv Bulatovica a jedne i Perovica sa druge strane, Vijesti su svoj zadatak i vise nego ispunjavale. Cuvena je njihova DB strana uredjivana iz zgrade na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog. Negirale su svaki napad na gospodina Djukanovica i njegov tim i svakoga ko je lose govorio o njemu nazivale srpskim nacionalistom i Milosevicem placenikom. Sve u cilju "oslobodjenja" Crne Gore od srpske okupacije. Urednistvo Vijesti je,znajuci da je samo Djukanovic i rezim kakav je ovaj ustanovio, sposoban da "povrati" nezavisnost, cuvalo lik i djelo vodje.

Srbi su prljavi i ne vode racuna o licnoj higijeni, imaju vise ociju nego zuba, ali cak i oni u poslednje vrijeme koriste kupatilo. Ovo je pozadina razgovora novih Crnogoraca i intelektualne elite u RCG koja se nalazi iza dobrog dijela tekstova ovog tzv. nezavisnog dnevnog glasila.

Medjutim, nezavisnost je dosla i Zeljko i ekipa su se dosjetili da je dosao red da uklone porodicu sa scene i da u isto vrijeme preko Meda preuzmu glasace SNP-a i cetnickog vojvode Mandica. Opet prikazuju prizemnu komunisticku matricu. Nisu vise htjeli da budu palica rezima, pa ih je ta ista pocela udarati po glavi. Najprije je dosao na red Jevrem Brkovic, koji se odmah potom ucutao i vise ne progovara, a onda i Zeljko. Ali Zeljko se nada da ce ako nastavi borbu postati prepoznati borac za demokratiju i ljudska prava.

U isto vrijeme 32 posto Srba u RCG nema osnovna ljudska prava i izlozeno je brutalnim pritiscima i pokusajima asimiliacije. Zeljko o ovome cuti. Zeljko cuti i o tome da Srba nema u policiji, tajnoj policiji, pravosudju i ostalim sektorima javne uprave. Srbi nemaju prava na svoj jezik, kulturu, informisanje iako su ta prava ne samo univerzalna vec su potvrdjena tzv. ustavom RCG (clanovi 79. i 80)

Ako Zeljko zeli da zaista iskaze svoj demokratski preobrazaj on ce uticati da Vijesti prestanu da budu sovinisticko dnevno glasilo. Ali poslije 10 godina od osnivanja, valjda je svima jasno da Zeljko za to ne posjeduje niti moralne niti intelektualne kapacitete.
bsdetector bsdetector 23:34 13.11.2007

Re: Prijateljske palice

Osnovane 1997. godine uz podrsku DB-a sa primarnim ciljem borbe protiv Bulatovica a jedne i Perovica sa druge strane, Vijesti su svoj zadatak i vise nego ispunjavale. Cuvena je njihova DB strana uredjivana iz zgrade na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog.


ti ga brate baš odlepi, a?
primorac primorac 15:35 14.11.2007

Re: Prijateljske palice

Brate precera ga sa ovom ugrozenoscu,smanji malo ka boga te molim.Kada covjek slusa vojvodu Mandica pomislio bi da je pola srba u logore a ova druga samo sto nije.
Nije brate slatki nikome dobro pod Djukanovicem,ni nama crnogorcima zato manimo tu nacionalisticku retoriku i ne otvaraj mo pitanje Srba I Albanaca bespotrebno,daj da zivimo ka sav normalan svijet.
Znam mnogo mnogo Srba sa kojima bih voli da se mijenjam koliko su ugrozeni,svercovali su i oni sa ovim nasim crnogorcima.
Raider Raider 19:28 14.11.2007

Re: Prijateljske palice

Primorac,

nadam, se da ces mi objasniti sta je to nacionalisticko u mom stavu.

Da li je to sto Srba nema u policiji, tajnoj policiji, pravosudju, na direktorskim pozicijama u obrazovanju, zdravstvu, i ostalom dijelu javnog sektora nacionalizam? Ili je to sto ja jasno i otvoreno kazem da ih nema, nacionalizam?

Ili se mozda radi o dijelu koji se tice prava nacionalnih manjina? Da razjasnimo. Nista manje Srbi ne traze od onog sto je napisano u ustavu RCG i mnogim deklaracijama o pravima nacionalnih manjina. Kada ti i Zeljko Ivanovic budete prihvatili ove standarde, moci cemo dalje da razgovaramo o ekonomiji, postojecem nedemokratskom rezimu, reformi javne uprave, borbi protiv korupcije, itd. Ali Srbi cekaju da kazete, da nisu Mandic i Srbi problem i da Srbi imaju prava. Evo vam preporuke kako da postanete demokrata i kako da se borite protiv autoritanog rezima.

O takozvanoj ugrozenosti Crnogoraca najbolje govore podaci da sa oko 43 odsto udjela u stanovnistvu RCG pokrivaju preko 90% pozicija u javnom sektoru, javnim i drzavnim preduzecima. Ostali dio popunjavaju Bosnjaci i Albanci. Molim te da koristis cinjenice kada razgovaras o ovome a ne da etiketiras na osnovu svojih ubjedjenja.

Da li bi trebalo da cutim o ovim pitanjima da me ti ili Zeljko ne bi ste nazvali nacionalistom? Nacin komunikacije koji koristis je pripadao jednom proslom vremenu, vremenu partijskih sudova i kratkih sudjenja sa unaprijed poznatom presudom. Ja sam vjerovao da je SSSR nestao sa politicke scene, a da su vrijednosti zapadne civilizacije odnijele konacnu pobjedu, barem kod onih koji ne cine vlast u RCG, ali ocigledno da ni taj korak to drustvo nije uspjelo da prodje.

ustav RCG : 5. POSEBNA - MANJINSKA PRAVA

Zaštita identiteta

Član 79
Pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče se prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima:
1) na izražavanje, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti;
2) na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika;
3) na upotrebu svog jezika i pisma u privatnoj, javnoj i službenoj upotrebi;
4) na školovanje na svom jeziku i pismu u državnim ustanovama i da nastavni programi obuhvataju i istoriju i kulturu pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
5) da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu organi lokalne samouprave, državni i sudski organi vode postupak i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
6) da osnivaju prosvjetna, kulturna i vjerska udruženja uz materijalnu pomoć države;
7) da sopstveno ime i prezime upisuju i koriste na svom jeziku i pismu u službenim ispravama;
8) da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu tradicionalni lokalni nazivi, imena ulica i naselja, kao i topografske oznake budu ispisani i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
9) na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama jedinica lokalne samouprave u kojima čine značajan dio stanovništva, shodno principu afirmativne akcije;
10) na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave;
11) na informisanje na svom jeziku;
12) da uspostavljaju i održavaju kontakte sa građanima i udruženjima van Crne Gore sa kojima imaju zajedničko nacionalno i etničko porijeklo, kulturno- istorijsko nasljeđe, kao i vjerska ubjeđenja;
13) na osnivanje savjeta za zaštitu i unapređenje posebnih prava.
Zabrana asimilacije

Član 80
Zabranjena je nasilna asimilacija pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.
Država je dužna da zaštiti pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica od svih oblika nasilne asimilacije.



primorac primorac 08:38 15.11.2007

Re: Prijateljske palice

Dragi prijatelju ja shvatam tvoju ogorcenost sa ovim rezimom,ali nikako ne shvatam u cemu ja to imam vise prava od tebe,andrije,bardija.Nije ti valjda zivotna zelja da budes policajac i da radis u tajnoj policiji.
Ono u cemu se ja i ti razlikujemo jeste koncept zaposljavanja u drzavnoj administraciji,tu ti prijatelju moj nema veze koje si vjere nego jesi li ili nijesi u DPS/u i SDP/u.Nemoj mi reci da nema Srba u DPS/u.
Ako ti smatras da zaposljavanje treba da bude po nacinalnoj pripadnosti onda od te drzave srece nema.
Zamisli situaciju da na isto mjesto konkurisu Srbin sa srednjom skolom i Albanac sa fakultetom i znanjem jezika ,ovo naravno moze biti i obrnuto da me pogresno ne shvatis,i sta koga treba primiti.
Kada ti bude sekundarno to sto si Srbin a primarno to sto si posten,vrijedan i nesto znas tek tada mozemo pricati o pravom konceptu gradjanske drzave.
Raider Raider 10:02 15.11.2007

Re: Prijateljske palice

primorac
Dragi prijatelju ja shvatam tvoju ogorcenost sa ovim rezimom,ali nikako ne shvatam u cemu ja to imam vise prava od tebe,andrije,bardija.Nije ti valjda zivotna zelja da budes policajac i da radis u tajnoj policiji.Ono u cemu se ja i ti razlikujemo jeste koncept zaposljavanja u drzavnoj administraciji,tu ti prijatelju moj nema veze koje si vjere nego jesi li ili nijesi u DPS/u i SDP/u.Nemoj mi reci da nema Srba u DPS/u.Ako ti smatras da zaposljavanje treba da bude po nacinalnoj pripadnosti onda od te drzave srece nema.Zamisli situaciju da na isto mjesto konkurisu Srbin sa srednjom skolom i Albanac sa fakultetom i znanjem jezika ,ovo naravno moze biti i obrnuto da me pogresno ne shvatis,i sta koga treba primiti.Kada ti bude sekundarno to sto si Srbin a primarno to sto si posten,vrijedan i nesto znas tek tada mozemo pricati o pravom konceptu gradjanske drzave.


O kakvoj gradjanskoj drzavi govoris kad ja nemam osnovna prava, inace garantovana cak i rcg ustavom?

Nema Srba u DPS i SDP-u. Da su Srbi ne bi glasali da sluzbeni jezik bude crnogorski, ne bi glasali za brisanje Crkve, za simbole koji vrijedjaju dostojanstvo Srba i ostalih antifasista. Nisu to Srbi, to su DPS-ovi srbi-po-zadatku.

Meni, kako ti kazes, ne treba da bude bitno ko sam, koji je moj identitet. Izvini, ali ja ovo ne mogu da razumijem. Kada se vrijedja moj narod, pljuje po svemu sto ja jesam, ti mi govoris da nije bitno ko sam. Ocigledno je da treba da se upoznas sa dinamikom potlacenih grupa.

Molim te da odgovoris da li mi imamo osnovna gradjanska i kolektivna prava ili nemamo? Prava:

1) na izražavanje, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti;
2) na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika;
3) na upotrebu svog jezika i pisma u privatnoj, javnoj i službenoj upotrebi;
4) na školovanje na svom jeziku i pismu u državnim ustanovama i da nastavni programi obuhvataju i istoriju i kulturu pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
5) da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu organi lokalne samouprave, državni i sudski organi vode postupak i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
6) da osnivaju prosvjetna, kulturna i vjerska udruženja uz materijalnu pomoć države;
7) da sopstveno ime i prezime upisuju i koriste na svom jeziku i pismu u službenim ispravama;
8) da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu tradicionalni lokalni nazivi, imena ulica i naselja, kao i topografske oznake budu ispisani i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
9) na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama jedinica lokalne samouprave u kojima čine značajan dio stanovništva, shodno principu afirmativne akcije;
10) na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave;
11) na informisanje na svom jeziku;
12) da uspostavljaju i održavaju kontakte sa građanima i udruženjima van Crne Gore sa kojima imaju zajedničko nacionalno i etničko porijeklo, kulturno- istorijsko nasljeđe, kao i vjerska ubjeđenja;
13) na osnivanje savjeta za zaštitu i unapređenje posebnih prava.


Da li je tebi normalno da znas kada vidis policajca da on sigurno nije Srbin, iako Srbi cine trecinu stanovnistva? Da li ti je normalno da Srba nema bas ni na kakvim drzavnim pozicijama, iako cine najobrazovaniji dio stanovnistva RCG (provjeri u Monstat-u)?

Tek kada ti i Zeljko budete spremni da podrzite kandidaturu Srbina, na primjer za predsjednika (sada sve tri glavne funkcije: predsjednik, premijer i predsjednik Skupstine pokrivaju Crnogorci), onda cemo moci da razgovaramo i o ostalim drustvenim i ekonomskim pitanjima. Dosta nam je bilo Mila, Mika, Meda i ostalih.

Kao sto vidis, u mojim stavovima nema nista sto moze da se nazove nacionalizmom. Jer nacionalizam, ili prije bih rekao, sovinizam, danas stanuje na drugoj strani. Na onoj strani koja je simbole fasisticke tvorevine NDCG postavila za svoje.
primorac primorac 11:23 15.11.2007

Re: Prijateljske palice

Dragi prijatelju,prvo pogresna je pretpostavka da oni Srbi koji su u DPS/u i PZP/u nijesu pravi Srbi,po cemu,kako,ko je to propisao da svi Srbi moraju biti u Srpskoj listi.Znam dosta Srba kojima ne smeta ovakvo jezicko resenje u ustavu i sta, njih treba izopstiti iz zajednice,spaliti kao izdajnike.Meni kao Crnogorcu ne smeta ama bas nista sto je srpsko,i smatram da nama nema blizega naroda i zbog toga shvatite one Srbe koji su spremni da priznaju Crnu Goru i crnogorski jezik.
Slazem se sa tobom da sva ova prava treba da imas ali mozes ih imati jedino ako predstavnici tvoga naroda ucestvuju u pisanju ustava,ako ucestvuju na odborima u skupstini ako im je jedini cilj bojkot svega i svacega.
Znam desetine policajaca koji su Srbi i to nije tacno da ih nema,mozda se ne busaju u prsa ali su iskreno bili za zajednicu i osjecaju se kao Srbi,meni oni ne smetaju,ja pravim razliku izmedju dobrog i loseg policajca.
E sada ti meni reci kako podrzati vojvodu Mandica,koji bastini fasticku ideologiju porazenu u drugom svjetskom ratu,koji ne priznaje drzavu CG,koji je naziva drzavolikom tvorevinom,koji ne priznaje drzavne simbole,koji je uzeo drzavljanstvo druge drzave koju osjeca kao svoju,za predsjednika,samo zato sto je srbin,izvini ali necu.
Budi siguran da bih podrzao svakoga Srbina za presjednika koji postuje drzavu u kojoj zivi.
lola-zg lola-zg 11:20 14.11.2007

RATNI ZLOČIN

Veće face hapse samo po potrebi sada međunarodne politike.
Rader Rader 16:58 14.11.2007

cnogorci i brdjani

Gospodine Ivanovicu,

da li ste Vi iz Kuca, brdjanin, ili iz stare Crne Gore, crnogorac?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana