Društvo| Politika

Klerikalizacija društva ili odjeci klirofobije?

Nikola Knežević RSS / 20.11.2009. u 20:28


povorka-reuters-01-v.jpgU celokupnoj situaciji koja se odvijala oko smrti i sahrane Patrijarha Pavla u javnosti smo više puta imali prilike da čujemo komentare da se posredi događa svojevrsna klerikalizacija društva, te da Crkva ima mnogo veći uticaj na društveno politička događanja u zemlji nego što bi to  trebalo da bude slučaj, a što bitno narušava sekularni karakter naše zemlje.

Чују се гласови који коментаришу садашњу ситуацију као почетак теократије и наметања црквене власти политичком државном врху. Имајући у виду овакве реакције може се доћи до закључка да појединци који постављају оваква питања олако прелазе преко историјског значаја којег СПЦ има за наше друштво али и својеврсне историјске голготе коју је СПЦ вековима преживљавала како би данас добила заслужено место којој јој без сумње и припада.

Још од времена након Велике сеобе Срба средином седамнаестог века када се Српском Црквом управњало из два центра, Сремских Карловаца српском народу у Угарском царству и Пећи које је имало јуристикцију над Србима у Отоманском царству, Црква је пролазила кроз велика искушења под ропством ислама и турских паша. Турска власт се цезаропапистички односила према Цркви, не презајући да уклони све неподобне факторе као што је то и био случај са митрополитом Методијем, с почетка 19. века. На жалост, ни са почецима српске независности и ослобођења од турскога зулума Црква није добила много срећнију улогу у друштву, будући да ју је и нова српска власт стављала у подређени положај.

Сетимо се само тадашњег митрополита београдског и епископа шабачког Мелентија Никшића који је уклоњен по налогу Кнеза Милоша, затим срамне оставке митрополита Петра који је то учинио након уцене и притиска скупштине. Шта рећи о срамном закону којег је скупштина донела крајем 1882. године у којем је одређено да митрополита већином бирају световна лица, када је држава недуго након тога сменила „непослушне епископе" и на њихово место довела друге. Парадоксално је то што је по уставном уређењу СПЦ била тада државна црква. Није много другачије било ни почетком двадесетог века када је власт директно утицала на избор патријараха, то јест, Варнарве Росића и неколико година касније Гаврила Дожића. Такав третман државног врха према Цркви био је репресиван и цезаропапистички у једном константном процесу етатизације цркве. "Крвава литија" остаће један од симбола таквих односа.

О голготи коју је СПЦ пролазила за време другог светског рата довољно говоре чињенице да су све епархије које су се нашле на територији НДХ остале без својих архијереја, а било их је укупно девет, а преко 170 православних свештених лица је мучки убијено. Готово исто толико цркава и манастира је порушено, оштећено и онеспособљено за вршење богослужења. У периоду након другог светског рата па све до пада једнопартијског комунистичког система, Црква је била под константним терором власти. Током првих двадесет година комунизма четвртина клира је било оптужено по разним основама а законима о аграрној реформи и национализацији само одузето јој је око 70.000 хектара земље и 1180 црквених зграда.

Неколико историјских чињеница које сам изнео нису ни мали део онога што је СПЦ доживљавала за време новије српске историје. Данас, СПЦ има место које јој по историјском континуитету и кредибилитету без сумње и припада. Сасвим је јасно да Црква дубоко укорењена у историју и уткана у душу српскога народа имала кључан утицај на креирање његовог идентитета. Ова веза је нераскидива, попут душе и тела.

Појединим гласовима који долазе из неолибералног миљеа а који већ дуже време покушавају да убеде јавност да се у Србији од почетка октобарских промена догађа клерикализација друштва треба да буде сасвим јасно да је у питању процес ревитализације религиозности и духовне свести нашег народа. Јачање кредибилитета СПЦ у душтву је природна последица тога као и демократизације друштва и уставом и законом гарантованих слобода. Свакако да то не треба априори да подразумева мешање Цркве у државне послове, на концу то и не сме бити случај. Теократија се кроз историју показала једнако погубном као и други тоталитарни системи. Напротив, одвојеност цркве од државе треба бити очувана али исто тако и права цркава и верских заједница да слободно развијају своју социјалну и духовну делатност, али и да искористе могућност да се (цркве) несметано прилагоде изазовима на које их упућује савремено друштво и на крају крајева, да постану партнер друштву.

Не треба дакле да чуди што поједини политичари дају већи значај цркви него што је то раније био случај. Аналогно са процесом ревитализације oтпочео је процес у оквиру којег ће верници бити све више укључени у политички живот. Формирање демохришћанског блока као респектабилног политичког фактора само је питање времена. Основна политичка поларизација у Европској Унији јесте управо између десног блока који је окупљен око хришћанских демократа и левог којег сачињавају социјалдемократе.
Важно је подсетити на чињеницу да по садашњем закону о црквама и верским заједницама нема државне религије док је у неким европским земљама постоје званичне државне цркве.

Узмимо на пример Велику Британију, у којој енглеску краљицу крунише нико други до Бискуп од Кантерберија, врховни свештеник Цркве Енглеске, то јест, Англиканаца. Многе друге европске земље имају државну религију, нпр, Кипар и Грчка у којој је Православна црква и државна црква. У Финској, Финска Православна Црква и Евангеличка Црква имају посебне односе са државом. У Данској и Норвешкој Лутерани такођер имају статус државне цркве. Можемо ли онда закључити да је земље Европске Уније дубоко захватила клерикализација? Свакако да не.

Закључци о клерирализацији нашег друштва могу се окарактерисати као претерани и рекао бих, као субјективно мишљење оних појединаца који би религији дали исту дефиницију и улогу као што јој је својевремено давао и Карл Маркс јер неретко одишу клирофобичним и увредљивим тоналитетом. Супростављене стране могу наћи узајамно разумевање и поштовање искључиво кроз политику дијалога који треба да буде афирмативан и плодоносан. Српску Православну Цркву и друге цркве и верске заједнице не треба посматрати као претњу секуларном карактеру државе већ као потенцијалног партнера у решавању разних социјалних питања као што је то случај у разним земљама европске уније.Komentari (166)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rascha rascha 20:50 20.11.2009

PREPORUKA

..... za tekst. Najzad jedno normalno i trezveno misljenje.

Закључци о клерирализацији нашег друштва могу се окарактерисати као претерани и рекао бих, као субјективно мишљење оних појединаца који би религији дали исту дефиницију и улогу као што јој је својевремено давао и Карл Маркс


A to sto se Marksa tice, je verovatno posledica toga sto veci deo nevladinog sektora danas, kao i demokratske opozicije cine upravo oni koji su ranije verovali u Marksa i propovedali ga. Ili oni, ili pak njihovi preci.
pedja1008 pedja1008 21:53 20.11.2009

Re: PREPORUKA

A to sto se Marksa tice, je verovatno posledica toga sto veci deo nevladinog sektora danas, kao i demokratske opozicije cine upravo oni koji su ranije verovali u Marksa i propovedali ga. Ili oni, ili pak njihovi preci.


Mislim da su bivsi marksisti danas najveci vernici i patriote koji u boga veruju koliko i ja, a od mene necete naci okorelijeg ateistu. O vladikama i ostalima da ne govorim. Mene u sustini ne interesuje da li neko veruje u boga, vanzemaljce, vestice, Petra Pana ili slicne stvari. Mene interesuje zasto se ukidaju kanali kablovske televizije, zasto rts tri dana non-stop prikazuje emisije religijskog karaktera? Ako je neko u zalosti neka ne gleda tv, ne slusa muziku ili sta se vec radi u takvim situacijama.
eugensavojski eugensavojski 22:11 20.11.2009

Re: PREPORUKA

pedja1008


Mislim da su bivsi marksisti danas najveci vernici i patriote koji u boga veruju koliko i ja,ne to su bivše partiske jajare koji su u partiji bili zbog karijere poslje su se nešto muvali oko crkve al su odustali
em služba rano em nema partiske fajde em ima nekih srednjovjekovnih ogranićenje sproću krkanje
pix3lchick pix3lchick 22:17 20.11.2009

Re: PREPORUKA

eugensavojski
ne to su bivše partiske jajare koji su u partiji bili zbog karijere poslje su se nešto muvali oko crkve al su odustali
em služba rano em nema partiske fajde em ima nekih srednjovjekovnih ogranićenje sproću krkanje

Nisi u toku.
Crkva je nova Partija.
A partijske jajare se iskazuju tako što se umesto Drugovima, uvlače do balčaka Drugovima Popovima.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:01 20.11.2009

Re: PREPORUKA

A to sto se Marksa tice, je verovatno posledica toga sto veci deo nevladinog sektora danas, kao i demokratske opozicije cine upravo oni koji su ranije verovali u Marksa i propovedali ga. Ili oni, ili pak njihovi preci.

konkretno?
il se samo bacaš g***** po ljudima?
što je tipično za novokoponovane vernike.
pix3lchick pix3lchick 23:08 20.11.2009

Re: PREPORUKA

Exitus Letalis
il se samo bacaš g***** po ljudima?
što je tipično za novokoponovane vernike.

Nemoj tako.
On je ucrkvljen.
AlexDunja AlexDunja 23:24 20.11.2009

Re: PREPORUKA

ucrkvljen

pusti pricu!
mene ovaj pasiv zanima.
stvarno!
gorran2 gorran2 00:03 21.11.2009

Re: PREPORUKA

AlexDunja
ucrkvljen

pusti pricu!
mene ovaj pasiv zanima.
stvarno
Uopšte ne mora da bude pasiv. Može i aktiv: ucrkvljati (se).

Ja se ucrkvljam, ti se ucrkvljaš, on/ona/ono se ucrkvlja,
mi se ucrkvljamo, vi se ucrkvljate, oni se ucrkvljaju.

Meni se sviđa, a vi se crkvljajte!
AlexDunja AlexDunja 00:09 21.11.2009

Re: PREPORUKA

Meni se sviđa, a vi se crkvljajte!

vidi:
povratni glagol:)
vranac147 vranac147 08:30 23.11.2009

Re: PREPORUKA

pedja1008
A to sto se Marksa tice, je verovatno posledica toga sto veci deo nevladinog sektora danas, kao i demokratske opozicije cine upravo oni koji su ranije verovali u Marksa i propovedali ga. Ili oni, ili pak njihovi preci.


Mislim da su bivsi marksisti danas najveci vernici i patriote koji u boga veruju koliko i ja, a od mene necete naci okorelijeg ateistu. O vladikama i ostalima da ne govorim. Mene u sustini ne interesuje da li neko veruje u boga, vanzemaljce, vestice, Petra Pana ili slicne stvari. Mene interesuje zasto se ukidaju kanali kablovske televizije, zasto rts tri dana non-stop prikazuje emisije religijskog karaktera? Ako je neko u zalosti neka ne gleda tv, ne slusa muziku ili sta se vec radi u takvim situacijama.

apsolutno tachno, od prve do poslednje rechi.
shto mene briga za probleme neke crkve kroz vekove?
a to da dolazi na mesto koje joj pripada - to jednostavno nije tachno. SPC kao i svaka druga grupa gradjana mora da ostane samo to - grupa gradjana.
eugensavojski eugensavojski 10:10 23.11.2009

Re: PREPORUKA

Ah da zaboravio sam još jednu bitnu stvar. A to je dug.
Država je crkvi oduzela veliku imovinu. i koju joj sad saglasno evropskim pravnim stečevinama mora vratiti.

Imovinu je uzimala revolucionarna vlast i partizani ,te su se od te otimačine ( ne samo crkve naravno mnogi osinekurisali) mnogi su učestvovali u toj vlasti i toj sinekurizaciji od pljačke . Ja ću metodom slučajnog uzorka navest neke
Miloš Minić (arhi inkvizitor ) , admiral Suša (admiral je inače čerao četnike po gorama poslje rata ) , pukovnik Kandić .......... , ajd vratite ukradeno/oteto / iliti ekspropirisano
Dawngreeter Dawngreeter 11:19 23.11.2009

Re: PREPORUKA

A jel treba i Karicima da se vrati ono sto je drzava "ukrala"?
krkar krkar 20:25 23.11.2009

Re: PREPORUKA

Država je crkvi oduzela veliku imovinu. i koju joj sad saglasno evropskim pravnim stečevinama mora vratiti.


A tu imovinu crkva je stekla molitvom i brigom prema svome stadu? Živeći jevanđeoski i odričući se svetovnih dobara, kako je Hrist propovedao? Vodeći računa da se pastva što manje muči?

Komunisti su bili sasvim u pravu kad su oduzeli imovinu verskim zajednicama i dinastiji.

Nažalost, današnji politikanti na vlasti slabo su čitali i ne znaju šta je civilizacijsko dostignuće. A i lakše im je da se sližu sa svakim nego da vode konsistentnu politiku.
Goran Vučković Goran Vučković 22:52 23.11.2009

Re: PREPORUKAA tu imovinu crkva je stekla molitvom i brigom prema svome stadu? Živeći jevanđeoski i odričući se svetovnih dobara, kako je Hrist propovedao? Vodeći računa da se pastva što manje muči?

Komunisti su bili sasvim u pravu kad su oduzeli imovinu verskim zajednicama i dinastiji.

Može neka referenca tekstova u kojima se objašnjava nezakonito "bogaćenje" verskih zajednica? Meni obično prvo što padne na pamet, kad se priča o crkvenoj imovini, bude poklanjanje crkvi od strane bogatih pojedinaca, da obezbede sebi mesto u raju/dženetu/....

Ateistički gledano, čista prevara - što bi rekli oni Dawngreeter-ovi u zezanju - tripple money back guarantee - ali poklanjanje je dobrovoljan čin, tako da tu nekih nezakonitih radnji i nema, zar ne?

Ili je to opšte pitanje vlasništva nad sredstvima za proizvodnju, pa su komunisti u pravu, zato što su uradili nacionalizaciju - bez obzira na prethodni pravni sistem?
Dawngreeter Dawngreeter 10:02 24.11.2009

Re: PREPORUKA

Nacionalizacija je bila podjednako ispravna ili pogresna koliko danas privatizacija. Nova vlast, nova ideologija, implementacija slagao se neko ili ne jer vecina ima koncenzus. Mada, iskreno, diktatura proletarijata mi je mnogo simpaticnija od diktature kapitalista. Ni jedna od njih ne funkcionise, do duse.
eugensavojski eugensavojski 21:55 24.11.2009

Re: PREPORUKA

Poštovani
Hoćete li biti ljubazni da mi navedete EU pravne norme koje govore o "sasvim u pravu" postupka eksproprijacije eksproprijatora, te objasniti na primerima u poljskoj, češkoj , slovačkoj
alexlambros alexlambros 20:57 20.11.2009

клерикализација јасно ко дан

Напротив, одвојеност цркве од државе треба бити очувана


Је л овако?

alexlambros alexlambros 21:00 20.11.2009

ako dozvoljavate

samo jedno kratko podsecanje ...

u 21. veku smo, a Evropa je u medjuvremenu zakacila i nesto prosvetiteljstva ...

17. vek i Turci ... dokle vise?

nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 21:00 20.11.2009

Fer komentar

Meni smeta vezivanje liberalnog bloka za primere crkvenih velikodostojnika koji se ne ponasaju crkveno (Pahomije, 14 strana u Gloriji, dzipovi, popovi u Boss radnji itd.) i onda to vrte kao mantru neprestano. Ti ljudi nisu isli u crkvu i razvili odnos sa svestenikom i ljudima koji odlaze u crkvu, njihov dodir sa crkvenim velikodostojnicima se svodi na skandale o kojima citaju. Vernici itekako znaju da prepoznaju popa koji je srebroljubac ili los covek i ne prezu od otvorenog sukoba sa takvima, koga interesuje moze da cita iscepkane detalje, sajt je pod konstrukcijom. Ali to nas ne sprecava da nadjemo dobrog svestenika, jer i medju njima ima boljih i losijih ljudi.
pix3lchick pix3lchick 21:27 20.11.2009

Re: Fer komentar

nicolaus_liesinich
Meni smeta vezivanje liberalnog bloka za primere crkvenih velikodostojnika koji se ne ponasaju crkveno (Pahomije, 14 strana u Gloriji, dzipovi, popovi u Boss radnji itd.) i onda to vrte kao mantru neprestano. Ti ljudi nisu isli u crkvu i razvili odnos sa svestenikom i ljudima koji odlaze u crkvu, njihov dodir sa crkvenim velikodostojnicima se svodi na skandale o kojima citaju. Vernici itekako znaju da prepoznaju popa koji je srebroljubac ili los covek i ne prezu od otvorenog sukoba sa takvima, koga interesuje moze da cita iscepkane detalje, sajt je pod konstrukcijom. Ali to nas ne sprecava da nadjemo dobrog svestenika, jer i medju njima ima boljih i losijih ljudi.

E, hajdemo sad po redu.

Naime, među "liberalnim glasovima" ćete čuti da se većina žali na grubo kršenje osnova građanskog i sekularnog društva, kao i na dekadenciju i nemoral u crkvenim redovima. Takođe, bili biste iznenađeni kada biste shvatili da je znatno veći broj "predratnih" (pre ratova 90tih) poštovalaca tradicije upravo među tim "liberalnim glasovima", a znatno manje u onima koji na vulgaran i glasan način demonstriraju svoju novootkrivenu religioznost, netom zamenjenu za poštovanje ikona Tita i Partije.

Većina tih grozomornih "liberalnih glasova" je još u detinjstvu upoznata sa tradicijom, koja je u našem narodu usko vezana za crkvu. Dočim je veliki broj onih koji danas vezuju granu badnjaka za prednji branik automobila, ili uči o običajima iz uputstava iz II dnevnika RTSa, imala prvi kontakt sa religijom kada je videla masivni krst čvrsto uglavljen između Cecinih silikona.

Ti "liberalni glasovi" su iz prve ruke imali priliku da posmatraju transformaciju crkve i sveštenstva od hrišćanske skrušenosti i skromnosti, do bahate turbo-folk verzije koju imamo danas.

Nije svaki pop Pahomije. Ali Pahomije je dobio besplatan izlaz iz zatvora, samo na ime toga što je sveštenik. Crkva se nije ogradila od njegovih nedela. Jedan drugi sveštenik, koji se slikao sa automatskim oružjem, i dalje ima blagoslov od strane crkve. Jedan treći, potvrđeni pedofil, živi na miru pod okriljem jednog fruškogorskog manastira. Jedan četvrti, uredio je da se u njegovom manastiru, u delu sa ćelijama, uradi pod od izuzetno skupih i luksuznih italijanskih keramičkih pločica. I tako dalje. Time što crkva ovakve slučajeve toleriše, ona urušava sliku o sebi i od sebe stvara jednu licemernu i dekadentnu instituciju.

Da li preporučujete da se o skandalima u okviru crkve ćuti? Da se mediji ne bave time? Da crkva ima poseban status i u izveštavanju o kršenjima zakona? Ionako do sada nijedno svešteno lice nije odgovaralo ni za jedan prekršaj, zar nije izuzeće od zemaljskih zakona već dovoljan poseban tretman?
eugensavojski eugensavojski 22:43 20.11.2009

Re: Fer komentar

pix3lchick

E, hajdemo sad po redu.

Većina tih grozomornih "liberalnih glasova" je još u detinjstvu upoznata sa tradicijom, koja je u našem narodu usko vezana za crkvu.

pa ajd nabroji koje to od mediskih najeksponiranijih prvosveštenica sekularizacije i žrečeva slobode imaju nekomunistički odgoj i bili su marljivi vernici dok banda crvena i neotesna nije banula u crkvu"
osim toga šta to znaći poštovat tradiciju . poštovali babske običaje
il si ucrkvljen ili nisi
pix3lchick
Jedan drugi sveštenik, koji se slikao sa automatskim oružjem, i dalje ima blagoslov od strane crkve. .

pa kad je u tvoj habitus već tako duboko ukorjenjena tradicija verovatno si videla ikone sv. Dimitrija , sv . Georgija,
a ako si i liberal uobičajna američka ikonografija je SLOBODA koja puca iz kubure ( vidi sajt Dane Popović ona je iskonski liberal)
A ona gologruda teta na barikadama koja maše sa "BANDIJERA ROSSA" i čeka da je panduri nabiju bajonetom to ti je Roza Luksemburg , nit klerikalka nit liberalka
AlexDunja AlexDunja 22:49 20.11.2009

Re: Fer komentar

il si ucrkvljen ili nisi

?
pix3lchick pix3lchick 22:53 20.11.2009

Re: Fer komentar

eugensavojski
...

Izvini, ali ja ne razumem jezik koji ti koristiš. Govorim srpski, engleski, francuski, ruski, a pomalo razumem i nemački. Pa ako nije problem...
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:23 20.11.2009

Re: Fer komentar

Meni smeta vezivanje liberalnog bloka za primere crkvenih velikodostojnika koji se ne ponasaju crkveno (Pahomije, 14 strana u Gloriji, dzipovi, popovi u Boss radnji itd.) i onda to vrte kao mantru neprestano.

na 16 strana.
a meni smeta što se spc ne ograđuje od takvih.
eugensavojski eugensavojski 23:53 20.11.2009

Re: Fer komentar

koja ti riječ nije jasna
eugensavojski eugensavojski 00:15 21.11.2009

Re: Fer komentar

ucrkvljen

crkva je slavenski naziv za grčki termin eklesia i jedno i drugo znači zajednica .
a zgrada je hram
za pix3...
ucrkvljen je onaj ko je u zajednici odnosno ko učestvuje u liturgiskom životu crkve
u RKC se koristi termin "praktični katolik"
ucrkvljen nije crkvenoslavenski pojam
Koristio sam ga jer sam mislio da tvoje dugogodišnje obiteljsko , dubokosuštinsko poznavanje tradicije zna šta znači
ili si mislio na pojam sveštenik
to ti je pop
primer jednog ucrkvljenog političara
iliti praktičnog katolika i naravno ne socijaldemokrate
http://www.facebook.com/pages/Herman-van-Rompuy/43414497474#/pages/Herman-van-Rompuy/43414497474?v=infoeugensavojski eugensavojski 00:18 21.11.2009

Re: Fer komentar

Exitus Letalis
Meni smeta vezivanje liberalnog bloka za primere crkvenih velikodostojnika koji se ne ponasaju crkveno (Pahomije, 14 strana u Gloriji, dzipovi, popovi u Boss radnji itd.) i onda to vrte kao mantru neprestano.

na 16 strana.
a meni smeta što se spc ne ograđuje od takvih.

i mene smeta
ali šta tebe to brine , nisi član crkve
to ti je isto kao da brineš šta radi sindikalna šefica a nisi član sindikata

Re: Fer komentar

Većina tih grozomornih "liberalnih glasova" je još u detinjstvu upoznata sa tradicijom, koja je u našem narodu usko vezana za crkvu. Dočim je veliki broj onih koji danas vezuju granu badnjaka za prednji branik automobila

У многим српским крајевима, обичај је био да се по бадњак иде колима, и да се он колима довози кући, или у цркву. Стављање гранчице на браник аутомобила је логично прилагођавање те традиције градским условима живота.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:01 21.11.2009

Re: Fer komentar

i mene smeta
ali šta tebe to brine , nisi član crkve
to ti je isto kao da brineš šta radi sindikalna šefica a nisi član sindikata

kako da me ne brine?
živim u ovoj državi.
može neki pop da pokuša da napadne nekog tvog/mog i da ne bude čak ni opomenut od crkve.
smeta mi i brine me svako muljanje.
sindikalno, državno, crkveno, privatno ... i tiče me se.
zašto svetovni zakoni ne važe za crkvu?
eugensavojski eugensavojski 08:38 21.11.2009

Re: Fer komentar

Exitus Letalis
i mene smeta
ali šta tebe to brine , nisi član crkve
to ti je isto kao da brineš šta radi sindikalna šefica a nisi član sindikata

kako da me ne brine?
živim u ovoj državi.
može neki pop da pokuša da napadne nekog tvog/mog i da ne bude čak ni opomenut od crkve.
smeta mi i brine me svako muljanje.
sindikalno, državno, crkveno, privatno ... i tiče me se.
zašto svetovni zakoni ne važe za crkvu?

svetovni zakoni važe za crkvu ( u nekanonskim pitanjima) . E sad što se Pahomija tiče meni je nakon nekih propovedi bilo jasno da se radi o perverznjaku, što se tiče pedofilije, to suđenje je sramotno bilo . Ali reakcija "klerofobaca" na to je čudna . ona nije reakcija na jedan sudski proces nego na crkvu . Dali bi zbog korumpiranog, nastranog ili bilo kako pokvarenog političara tražio ukidanje parlamentarnog sistema i ograničenje delovanja političara u javnosti ,

što se boss cipelica tiče licemjrje je dvostruko em onih koji propovedaju skromnost em kritičara koji propovedaju slobodu izbora (valjda u to spada i izbor opanaka)
a i drago mi je da te se javna delovanja tiču. eto vidiš, u demokratskom društvu ljudi se mogu iskazivat kroz više organizacija i svako delovanje jeste legalno , utoliko i "popovi" imaju pravo na artikulaciju javnog mišljenja kao i feministice , ratari, poštari , ekolozi , kurve (one su tako zlatouste i njihova reč prosto fali ovom društvu :) )
dali su ovde političari "tezgarili " pa dobro politička arena i jeste tržište ideja , glasanja i činjenja političara.
Drago mi je da je tvoja zabrinutost za crkvu dio društvene brige ,
več sam pomisli da je tvoja zgroženost što se političari uvlače popovima do balčaka tek prikrivena homofobija (fobije deluju i na simboličkoj ravni)

pzz
pix3lchick pix3lchick 21:11 20.11.2009

Noj. Glava. Pesak.

Naravno, naravno. A sledeća stanica je Iran ili Saudijska Arabija?

Tzv "duhovnost" (koja se iz meni nepoznatih razloga uporno vezuje isključivo za pravoslavno hrišćanstvo) i religioznost su LIČNE stvari, koje su čak i po ovom patetičnom ustavu koga imamo odvojene od države. I tačka. Ukoliko se autor već poziva na prilike u mnogim državama evropske unije, neka se pritom i osvrne na detalje funkcionisanja tih država i učešća crkve u funkcionisanju sistema tih država. Biće zapanjen i neprijatno iznenađen.

U pravu ste, cenjeni autore. Čuju se glasovi - glasovi građana, a ne stada. Pokušaji da se ti glasovi marginalizuju, ili da im se umanji značaj, ne predstavlja ništa više doli najobičniji agitprop naše državne crkve. Jer, iako nemamo zvaničnu državnu crkvu, to je samo na papiru. Isto kao što smo na papiru sekularna država, i isto kao što na papiru jedna crkva nije grubo favorizovana u odnosu na ostale crkve.

Takođe, mala preporuka autoru: lov na veštice i paljenje lomače ostavite ipak profesionalcima. To su, znate, gospoda dugih brada i dugih crnih odora, ponekad i sa činom pukovnika, koji imaju običaj da se voze u gizdavim terenskim vozilima, i da pazare garderobu u Hugo Boss-u.

Relativizatora i zagovornika klerikalizacije će uvek biti, a ono što je tužno je prostor koji zauzimaju u tzv. liberalnim medijima (mada, ruku na srce, blog NSFM92 odavno nije liberalan, već "nacionalno osvešćen" medij).
eugensavojski eugensavojski 23:37 20.11.2009

Re: Noj. Glava. Pesak.

Molio bi da meni noju pomognete da izvdim glavu iz peska
molim vas da mi objasnite neke pojmove jer čitajući vas svatio sam da baratam pogrešnim poimanjem stvari

pix3lchick

Čuju se glasovi - glasovi građana, a ne stada. Pokušaji da se ti glasovi marginalizuju,
isto kao što na papiru jedna crkva nije grubo favorizovana u odnosu na ostale crkve


Dakle vi smatrata da mi volovi,nojevi ili kakva već stoka nemamo građanska prava pa se naš glas nemože smatrati ne samo bitnim nego uopšte validnim za demokratsko društvo.

drugo dali je pojam "crkva"(gr eklesia) poželjan i dobar kao naziv za sve verske zajednice, jevreji i muslomani bi smatrali nepoželjnim da ih tako zovete jer je to oznaka hriščanskih verskih zajednica
u strogom smislu samo pravoslavnih i RKC

pix3lchick
Takođe, mala preporuka autoru: lov na veštice i paljenje lomače ostavite ipak profesionalcima. To su, znate, gospoda dugih brada i dugih crnih odora, ponekad i sa činom pukovnika, koji imaju običaj da se voze u gizdavim terenskim vozilima, i da pazare garderobu u Hugo Boss-u.


nebi verovo u pravoslavlju inkvizicija nije ni postojala , u RKC broj lomača je manji od 300
ostalo su javne gradske vlasti radile (palile) ,
u engleskoj su se za spaljivanje veštica najviše zalagali lekari , u preuzimanju tržišta porađanja od babica koje su bile najčešće žrtve

pix3lchick
Relativizatora i zagovornika klerikalizacije će uvek biti, a ono što je tužno je prostor koji zauzimaju u tzv. liberalnim medijima (mada, ruku na srce, blog NSFM92 odavno nije liberalan, već "nacionalno osvešćen" medij).

fašizam je i javno i tajno bio protivnik hrišćanstva , te se veza fašizma i hriščanstva ne može se baš tako jasno postulirat
Pozdrav eugen
jedno grlo iz stada na Antemurale Christianitatis
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:14 21.11.2009

Re: Noj. Glava. Pesak.

fašizam je i javno i tajno bio protivnik hrišćanstva , te se veza fašizma i hriščanstva ne može se baš tako jasno postulirat

pop maca (pravo ime milorad vukojicic, nadimak mu je bio pop-koljac) je zaklao milicu janketic, majku glumca mise janketica. godine 2005. je beatifikovan (proglasen svecem). klao je ljude. zaklao je 5 žena. bio je strh i trepet u pljevljima.
a 2005. proglašen svecem.
naravno, za vreme ww2.
možda je bio partizan, pa mu to dođe komunistički zločin.
il je i on izuzetak.
Dawngreeter Dawngreeter 02:19 21.11.2009

Re: Noj. Glava. Pesak.

Jedini cin koji je Vatikan ikada uradio povodom Treceg Rajha bila je ekskomunikacija Gebelsa. Hitler je do smrti bio clan crkve, ni jedna rec nije recena protiv onoga sto je Treci Rajh radio. A sta je Gebels uradio sto je toliko strasno? Ozenio se protestantkinjom.

Kako Eddie Izzard rece, all that was during the reign of Pope Shit-For-Brains XII.
dj dj 21:30 20.11.2009

Klerikalizacija bloga

malo smo svi tugovali. aj sad malo tihujte. kad ja kao ateista dojedjem u vasu kuci i pljunem vam na ikonu imate svako pravo da me izbacite napolje. odakle vama pravo da danima ulazite u moju kucu, u moja kola, u moj novcanik... smarate. dosta bre vise
pix3lchick pix3lchick 21:34 20.11.2009

Re: Klerikalizacija bloga

dj
malo smo svi tugovali. aj sad malo tihujte. kad ja kao ateista dojedjem u vasu kuci i pljunem vam na ikonu imate svako pravo da me izbacite napolje. odakle vama pravo da danima ulazite u moju kucu, u moja kola, u moj novcanik... smarate. dosta bre vise

Ne, mislim da se ovde objašnjava to kako oni i treba da sede u tvojoj kući, tvojim kolima i tvom novčaniku, jer je to njihovo vekovno, prirodno i neodvojivo pravo.
sesili sesili 21:55 20.11.2009

Re: Klerikalizacija bloga

Baš vala. Pridružujem se komentaru.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:47 20.11.2009

Preporuka

Nikola Knežević
... Данас, СПЦ има место које јој по историјском континуитету и кредибилитету без сумње и припада. Сасвим је јасно да Црква дубоко укорењена у историју и уткана у душу српскога народа имала кључан утицај на креирање његовог идентитета. Ова веза је нераскидива, попут душе и тела.

...Јачање кредибилитета СПЦ у душтву је природна последица тога као и демократизације друштва и уставом и законом гарантованих слобода. Свакако да то не треба априори да подразумева мешање Цркве у државне послове, на концу то и не сме бити случај.

...одвојеност цркве од државе треба бити очувана али исто тако и права цркава и верских заједница да слободно развијају своју социјалну и духовну делатност, али и да искористе могућност да се (цркве) несметано прилагоде изазовима на које их упућује савремено друштво и на крају крајева, да постану партнер друштву.

...Можемо ли онда закључити да је земље Европске Уније дубоко захватила клерикализација? Свакако да не.

...Закључци о клерирализацији нашег друштва могу се окарактерисати као претерани и рекао бих, као субјективно мишљење оних појединаца који би религији дали исту дефиницију и улогу као што јој је својевремено давао и Карл Маркс јер неретко одишу клирофобичним и увредљивим тоналитетом. Супростављене стране могу наћи узајамно разумевање и поштовање искључиво кроз политику дијалога који треба да буде афирмативан и плодоносан. Српску Православну Цркву и друге цркве и верске заједнице не треба посматрати као претњу секуларном карактеру државе већ као потенцијалног партнера у решавању разних социјалних питања као што је то случај у разним земљама европске уније.


krkar krkar 22:14 20.11.2009

Re: Preporuka

vladimir petrovic
Nikola Knežević... Данас, СПЦ има место које јој по историјском континуитету и кредибилитету без сумње и припада. Сасвим је јасно да Црква дубоко укорењена у историју и уткана у душу српскога народа имала кључан утицај на креирање његовог идентитета. Ова веза је нераскидива, попут душе и тела.Floskule. Ni jedan ni drugi ne nudite nikakvu argumentaciju. Lepo zvuči za čitanje na času MPV u vojsci. I to u intendantskoj jedinici, u artiljeriji, vezi ili raketašima gde ima pismenijih i obrazovanijih ne bi prošlo....Јачање кредибилитета СПЦ у душтву је природна последица тога као и демократизације друштва и уставом и законом гарантованих слобода. Свакако да то не треба априори да подразумева мешање Цркве у државне послове, на концу то и не сме бити случај.


KOJE jačanje kredibiliteta? Jačanje sprege sa demokraturom na vlasti....одвојеност цркве од државе треба бити очувана али исто тако и права цркава и верских заједница да слободно развијају своју социјалну и духовну делатност, али и да искористе могућност да се (цркве) несметано прилагоде изазовима на које их упућује савремено друштво и на крају крајева, да постану партнер друштву.


Floskule, floskule...

Partnerstvo trt. Osim što sasvim isprazno - dakle neukima možda i lepo - zvuči, ima li ova vaša priča ikakvog sadržaja?

Jedino ako obojica ne mislite na nešto kao što je hrvatsko javno-privatno partnerstvo, da država gradi autoput a da SPC ubira putarinu???...Можемо ли онда закључити да је земље Европске Уније дубоко захватила клерикализација? Свакако да не.


Vas dvojica kako ste krenuli možete zaključiti da van jurisdikcije mestobljustitelja Radovića ne izlazi jutrom sunce. Ali je ta argumentacija na nivou penzionerskih tribina iz mesne zajednice....Закључци о клерирализацији нашег друштва могу се окарактерисати као претерани и рекао бих, као субјективно мишљење оних појединаца који би религији дали исту дефиницију и улогу као што јој је својевремено давао и Карл Маркс јер неретко одишу клирофобичним и увредљивим тоналитетом. Супростављене стране могу наћи узајамно разумевање и поштовање искључиво кроз политику дијалога који треба да буде афирмативан и плодоносан. Српску Православну Цркву и друге цркве и верске заједнице не треба посматрати као претњу секуларном карактеру државе већ као потенцијалног партнера у решавању разних социјалних питања као што је то случај у разним земљама европске уније.


Ova i ovakva Srpska pravoslavna crkva sada i ovde je pretnja sekularnom karakteru države i još mnogokojim fundamentalnim vrednostima savremene građanske predstavničke demokratije.

Ostale crkve ni približni nisu u toj ulozi: nit' su toliki igrači nit' toliko krljaju. Ovde su navedene samo u pokušaju infantilne podele odgovornosti.
niccolo niccolo 22:45 20.11.2009

Re: Preporuka

Lepo zvuči za čitanje na času MPV u vojsci

Nevezano za samu raspravu - šta je MPV?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:47 20.11.2009

Re: Preporuka

niccolo
Lepo zvuči za čitanje na času MPV u vojsci

Nevezano za samu raspravu - šta je MPV?

Еее, срећни су они који ово не знају: морално-политичко васпитање.
gorran2 gorran2 00:08 21.11.2009

Re: Preporuka

U moje vreme se zvalo POV - političko obrazovanje vojnika.
krkar krkar 00:27 21.11.2009

Re: Preporuka

gorran2
U moje vreme se zvalo POV - političko obrazovanje vojnika.


Ispiranje mozga, u svakom režimu i u državi svakog stepena skupljanja.

Priključenje na katodu u 1930...
krkar krkar 22:02 20.11.2009

Ni riba ni devojka

Plitko i nedorečeno. Kao za malo bolju slikovnicu. Od stručnjaka tvog profila očekivao sam više.

Doduše, očekivao sam i na tvom prošlom blogu neke odgovore ali...
Nikola Knežević Nikola Knežević 22:27 20.11.2009

Re: Ni riba ni devojka

krkar
Plitko i nedorečeno. Kao za malo bolju slikovnicu. Od stručnjaka tvog profila očekivao sam više.

Doduše, očekivao sam i na tvom prošlom blogu neke odgovore ali...


Naučne radove objavljujem u zbornicima i naučnim časopisima a retko kad na blogu. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ti misliš da je plitko, to je u redu, imaš pravo na svoj stav. Misliš da nedostaje argumentacije i to je u redu, ali ne zaboravi da je najlakše vređati sagovornika bez pokrića. Nov si ovde pa ti opraštam ovakvu vrstu obraćanja.
eugensavojski eugensavojski 22:04 20.11.2009

Malo mešanja pojmova


Neoliberalizam i crkva
Kao praznoslovna mantra kod nas se sve i svja naziva Liberalizmom ( pogotovo neoliberalizmom)
DS je sociajaldemokratska stranka , većina drugih naših naših narečenih liberala veze blage nema sa liberalizmom.
manje više u teoretskom smislu oni su ljubitelji likova koji su 60tih volili Maoa (ili Maa).
Oni su jelte liberali jer su ljubitelji nekih zaigranijih Brozovih pulena koji su hteli biti kalifica/kalif poslje faraona .
kakve veze oni imaju sa Reganom ili Tačericom kao primjerima na kojima je skovan termin u praksi.
jeste ili igde i ikad vidjeli histeriju od klerikalizacije društva kod baronese , ili je možda Regan Brežnjevljevo carstvo tame nazvao zbog nošenja litija po crvenom trgu.
O tome kako su oni protivnici preraspodele dohotka za kojkakve više ciljeve. i kako su svi izašli iz upravnih odbora javnih preduzeća jer je za neoliberala bit u upravi "državne firme " isto što i efendiji jest čvarke.
A kako naši mladi crveni vide liberalizam,
liberal je po njima antiteista, misli da je praistorija počela kad je Marx objavio 11 tezu o Foerbahu . A historija u Avnoju . Jelte i ako nije javno gej frendli našeg nadriliberalca poznaćete po samo jednoj "tradicionalnoj" vrednosti
On svoju ideologiju isisava iz Jajca
nije da su oni protiv svih popova al Vlada Zečević umrije, a partija drugog neima.

A sve ovo histerično vrištanje o klerikalizaciji o opasnosti od crkve i bla bla .
to se demonoimjući unezverili pre blagim i pravednim pastirom


otišo Paja pred Tvorca pravedan
pa nam je legion malo NERVOZAN


alexlambros alexlambros 22:06 20.11.2009

дан жалости

шопинг тугу лечи

ivana23 ivana23 22:21 20.11.2009

Re: дан жалости

alexlambros
шопинг тугу лечи

Postoji li link za tu fotografiju koju vidim treci, cetrvrti put na blogu u poslednja dva dana?
Da utvdimo datum kada je snimljena.
Ovako... mogla je ta scena biti fotografisana i pre nekoliko meseci...
mayo1 mayo1 22:26 20.11.2009

Re: дан жалости

Nisu "in".
Očito nisu dugo bili u Europi.
Kod kolega po struci, Hugo Boss je demode.
Nosi se prada.
I svjetliji, veseliji tonovi.

alexlambros alexlambros 22:28 20.11.2009

Re: дан жалости

Nosi se prada.


djavo nosi pradu ....
ovi nasi su boziji pravednici

samo da znas ... i ovo je so last season!


sad je ovo in
pix3lchick pix3lchick 22:28 20.11.2009

Re: дан жалости

ivana23
alexlambros
шопинг тугу лечи

Postoji li link za tu fotografiju koju vidim treci, cetrvrti put na blogu u poslednja dva dana?
Da utvdimo datum kada je snimljena.
Ovako... mogla je ta scena biti fotografisana i pre nekoliko meseci...

Meni smeta šoping u Hugo Boss-u, per se, jer se naša crkva poziva na skromnost i skrušenost. Stoga, svaki Tuareg, BMW, fensišmensi odelce, full paket iz Comtrejda, italijanska keramika za popločavanje manastirskih odaja itd. direktno idu protiv onoga što ta ista crkva propoveda i zastupa.

Ne znam od kada je fotka, mogla je nastati bilo kada, a možda je sada baš onako "legla" jer je pok. patrijarh živeo u skladu sa vrednostima koje je propovedao. Za razliku od dobrog dela klera.
pix3lchick pix3lchick 22:33 20.11.2009

Re: дан жалости

mayo1
Nisu "in".
Očito nisu dugo bili u Europi.
Kod kolega po struci, Hugo Boss je demode.
Nosi se prada.
I svjetliji, veseliji tonovi.

E, gde nađe ove profesionalce... pa oni su hrišćanski skromni u zlatu, svili i kadifi kudikamo duže od ovih naših... Inače, mislim da su ove Prada patice deo standardne uniforme, ali svejedno good point.
alexlambros alexlambros 22:33 20.11.2009

Re: дан жалости

idu protiv onoga što ta ista crkva propoveda i zastupa


bogu bozje, caru carevo, kak ne kuzis ...

mi ostali cemo biti nagradjeni na nebu

ivana23 ivana23 22:36 20.11.2009

Re: дан жалости

pix3lchick

Ne znam od kada je fotka, mogla je nastati bilo kada, a možda je sada baš onako "legla" jer je pok. patrijarh živeo u skladu sa vrednostima koje je propovedao. Za razliku od dobrog dela klera.

Slazem se.
Ali u tom slucaju ne moze da se napise: шопинг тугу лечи.
alexlambros alexlambros 22:36 20.11.2009

Re: дан жалости

Ali u tom slucaju ne moze da se napise: шопинг тугу лечи.


ali zasto? ... it's so true!

pix3lchick pix3lchick 22:39 20.11.2009

Re: дан жалости

alexlambros

bogu bozje, caru carevo, kak ne kuzis ...

mi ostali cemo biti nagradjeni na nebu

Popi BMW-ovo?
mariopan mariopan 22:51 20.11.2009

Re: дан жалости

Ne znam čime je Njegova Svetost Patrijarh Pavle zaslužio da se ni minut tišine i poštovanja, koji inače svim pokojnicima iskazuje svako ko je vaspitan i kulturan, makar ne bio Pravboslavne vere, ne iskaže i prema Njegovom upokojenju?

Nekoga je uvredio?
Teško mi je da u to poverujem.
pix3lchick pix3lchick 23:05 20.11.2009

Re: дан жалости

mariopan
Ne znam čime je Njegova Svetost Patrijarh Pavle zaslužio da se ni minut tišine i poštovanja, koji inače svim pokojnicima iskazuje svako ko je vaspitan i kulturan, ne iskaže i prema Njegovom upokojenju?

Zato što:
a) je ovih dana bilo svega, osim tišine. I ne, ne mislim na one bedaste demonoimjuće liberale.
b) što je ipak u pitanju zvaničnik jedne crkve, a ne državnik (recimo - premijer?)
c) takav tretman ne bi imao ijedan predstavnik ijedne druge crkve u našoj zemlji.
d) je pok. patrijarh dobio i minut ćutanja (četiri dana žalosti, malo li je) i zastave na pola koplja, i prigodan program u medijima, i pogrebnu povorku kroz centar prestonice. Međutim, cirkus "Medrano" koji je takođe bio uključen u ova četiri dana žalosti, je IMHO preteran.
e) je vapaj o "minutu tišine i poštovanja" ipak pomalo smešan, budući da su u pitanju bila četiri dana prisilnog zavijanja cele zemlje u crninu. Da li su apsolutno svi građani Srbije zakonski dužni da dele tvoj sentiment?
Bili Piton Bili Piton 23:14 20.11.2009

Re: дан жалости

mariopan
Ne znam čime je Njegova Svetost Patrijarh Pavle zaslužio da se ni minut tišine i poštovanja, koji inače svim pokojnicima iskazuje svako ko je vaspitan i kulturan, makar ne bio Pravboslavne vere, ne iskaže i prema Njegovom upokojenju?

Nekoga je uvredio?
Teško mi je da u to poverujem.


Ne, Mariopan. Patrijarh je tu nekakva kolateralna steta zapravo, u medjusobnom okrsaju medjusobno mrzecih i duboko uzajamno prezirucih Srba ove ili one provenijencije (da ih sad ne kategorisem - nadam se da se zna na sta mislim). U takvoj borbi nema milosti, zato sto je - kao i sve drugo u danasnjoj Srbiji - gruba i stihijska. Krivo mi je sto se to desava na blogu autora koji je dokazano vrlo umerenog temperamenta i spreman na razmenu (pa i sukob) misljenja na miran i pomirljiv nacin.

Uz malo strpljenja, dobre volje i kompromisa (kako volim taj pojam), tog okrsaja ne bi moralo biti (ne mislim tu na ovaj blog nego uopste u srpskom drustvu). Ali, jbg, mnogo smo zajeban narod (cak i ako uzmemo u obzir sta nam se sve ispodesavalo da nas napravi takvim).

pix3lchick pix3lchick 23:20 20.11.2009

Re: дан жалости

cbronson
f) nadji nekog decka, prosetaj, uvenuces od mrznje...

Definicija sa Vukajlije:

"Draga saveta
Osoba koja nije rešila svoje životne probleme, a odgovorno tvrdi da rešava tudje"
mariopan mariopan 23:21 20.11.2009

Re: дан жалости

Da li su apsolutno svi građani Srbije zakonski dužni da dele tvoj sentiment?

Svakako da nisu dužni i nije u pitanju sentiment već osnovna kultura.
Nekako mislim da je to svakom čoveku u svakoj kulturi svojstveno ( poštovanje prema pokojniku), pitam se zašto nama nije?
mariopan mariopan 23:32 20.11.2009

Re: дан жалости

Bili Piton
mariopan
Ne znam čime je Njegova Svetost Patrijarh Pavle zaslužio da se ni minut tišine i poštovanja, koji inače svim pokojnicima iskazuje svako ko je vaspitan i kulturan, makar ne bio Pravboslavne vere, ne iskaže i prema Njegovom upokojenju?

Nekoga je uvredio?
Teško mi je da u to poverujem.


Ne, Mariopan. Patrijarh je tu nekakva kolateralna steta zapravo, u medjusobnom okrsaju medjusobno mrzecih i duboko uzajamno prezirucih Srba ove ili one provenijencije (da ih sad ne kategorisem - nadam se da se zna na sta mislim). U takvoj borbi nema milosti, zato sto je - kao i sve drugo u danasnjoj Srbiji - gruba i stihijska. Krivo mi je sto se to desava na blogu autora koji je dokazano vrlo umerenog temperamenta i spreman na razmenu (pa i sukob) misljenja na miran nacin.

Uz malo strpljenja, dobre volje i kompromisa (kako volim taj pojam), tog okrsaja ne bi moralo biti (ne mislim tu na ovaj blog nego uopste u srpskom drustvu). Ali, jbg, mnogo smo zajeban narod (cak i ako uzmemo u obzir sta nam se sve ispodesavalo da nas napravi takvim).


Ne mislim pritom na autora, nego na sam blog ovih dana. Iznenađena sam reakcijama.
Ako je u celoj Srbiji bilo boljeg čoveka ja bih volela da ga vidim i upoznam.
Nije u pitanju ni sentiment sa moje strane, samo poštovanje prema jednom mudrom i velikom Čoveku koji je otišao.
To poštovanje se inače u svakoj kulturi iskazuje tako što se malo odćuti, što se dozvoli da se pokojnik makar ohladi pa se onda razveze priča o njemu ili njegovom delu i uverenjima. Ovde se nije čekalo ni toliko.
U pravu si da je On samo kolateralna šteta.
Blogeri sami pišu svoje komentare i pokazuju nivo svesti i kulture, nije to posao samo autora nego i nas, blogera. Bilo je svega ovih dana i malo sam se razočarala što se ta zajednica tako pokazala u ovom trenutku. O blogozajednici sam mislila mnogo bolje nego što sam imala priliku da pročitam. Moja greška.
filantrop filantrop 23:33 20.11.2009

Re: дан жалости

Patrijarh je tu nekakva kolateralna steta


Netacno.
Kolateralna steta znaci da je neko nastradao ni kriv ni duzan.

Patrijarh je itekako doprineo
medjusobnom okrsaju medjusobno mrzecih i duboko uzajamno prezirucih Srba ove ili one provenijencije

i cinjenjem i necinjenjem.pix3lchick pix3lchick 23:34 20.11.2009

Re: дан жалости

mariopan
Da li su apsolutno svi građani Srbije zakonski dužni da dele tvoj sentiment?

Svakako da nisu dužni i nije u pitanju sentiment već osnovna kultura.
Nekako mislim da je to svakom čoveku u svakoj kulturi svojstveno ( poštovanje prema pokojniku), pitam se zašto nama nije?

Mešaš elementarno poštovanje mrtvih sa vulgarnim licemerjem. Evo, gledam, i niko reč nije rekao povodom uobičajenih izraza žaljenja i poštovanja (zastave na pola koplja - što je datepodsetim državni simbol žalosti, prilagođen program u medijima i institucijama od kulturnog značaja, povorka za odavanje pošte pokojniku...). Pročitaj ono što je napisano, biće ti lakše.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:37 20.11.2009

Re: дан жалости

Postoji li link za tu fotografiju koju vidim treci, cetrvrti put na blogu u poslednja dva dana?
Da utvdimo datum kada je snimljena.
Ovako... mogla je ta scena biti fotografisana i pre nekoliko meseci...

ovu fotku je snimio naš bloger De Tail što je u svom blogu i napisao srđan mitrović ovde
Date: 2009/11/18
Subject: ne, nije me mrzelo :)
veceras, oko 18,10, probijajuci xxxxxxxxxxxxxxxxx u knez mihajlovoj, upadnem u zmaj jovinu i ispred hugo boss-a vidim kako ulaze uslikana gospoda, ucveljena od tuge za patrijarhom, pa su utehu nashli u kupovini cipela.
sto bi rekao Bruno: "It's such Samanta thing to do"

ps. hugo boss je pravio uniforme SS-ovcima
pix3lchick pix3lchick 23:44 20.11.2009

Re: дан жалости

Exitus Letalis
ovu fotku je snimio naš bloger De Tail što je u svom blogu i napisao srđan mitrović ovde
Date: 2009/11/18
Subject: ne, nije me mrzelo :)
veceras, oko 18,10, probijajuci xxxxxxxxxxxxxxxxx u knez mihajlovoj, upadnem u zmaj jovinu i ispred hugo boss-a vidim kako ulaze uslikana gospoda, ucveljena od tuge za patrijarhom, pa su utehu nashli u kupovini cipela.
sto bi rekao Bruno: "It's such Samanta thing to do"

ps. hugo boss je pravio uniforme SS-ovcima

Dobro, razjasnili smo.
Šoping leči i tugu, osobito duhovne prirode
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:52 20.11.2009

Re: дан жалости

Ako je u celoj Srbiji bilo boljeg čoveka ja bih volela da ga vidim i upoznam.

da nije malo preterano?
od njega je napravljeno ono što nije bio.
bio je drugačiji od drugih popova.
možda je najbolji među popovima.
Bili Piton Bili Piton 00:00 21.11.2009

Re: дан жалости

filantrop


Vidis, ja se uopste nisam upustao u sopstvenu ocenu da li je to tacno ili netacno, niti o tome imam jasan, narocito ne radikalan stav. Stoga nemam potrebu da eventualno pobijam tvoju tvrdnju da je to netacno. Mozda ce se naci neko motivisaniji za to.

mariopan mariopan 00:02 21.11.2009

Re: дан жалости

pix3lchick
mariopan
Da li su apsolutno svi građani Srbije zakonski dužni da dele tvoj sentiment?

Svakako da nisu dužni i nije u pitanju sentiment već osnovna kultura.
Nekako mislim da je to svakom čoveku u svakoj kulturi svojstveno ( poštovanje prema pokojniku), pitam se zašto nama nije?

Mešaš elementarno poštovanje mrtvih sa vulgarnim licemerjem. Evo, gledam, i niko reč nije rekao povodom uobičajenih izraza žaljenja i poštovanja (zastave na pola koplja - što je datepodsetim državni simbol žalosti, prilagođen program u medijima i institucijama od kulturnog značaja, povorka za odavanje pošte pokojniku...). Pročitaj ono što je napisano, biće ti lakše.

Pročitala pa šta?
Država ima pravo da proglasi dan žalosti ( ili dane) ako preminu izuzetni pojedinci. što Patrijarh jeste.To se i označava spuštenim zastavama, danima žalosti i tako dalje. O licemernim političarima možemo kad god hoćeš i ja ću tu da ti se pridružim, mislim da nisam nikada propustila priliku da opletem po njima. Postoji vreme za to. ovo vreme pripadalo je samo pokojniku. Ne političarima, makar koliko da su se gurali pred kamere, nadala sam se da će biti ignorisani bar od strane mislećeg dela Srbije. bar dok ne prođe taj minut tišine.

Povorku sam videla, obični ljudi su došli iz poštovanja, mnogo verskih poglavara, vernika, monaha i monahinja,mnogo političara ( verujem da im je to i deo posla) ceremonijal koji je po crkvenim kanonima..šta tome zameraš?

Meni je lako i ne mora da mi bude lakše jer umro je star čovek , živeo je častan život kakav je On izabrao, nemam zašto da se potresam, stvari su tako prirodno uređene da svako, makar koliko bio dobar mora jednom umreti. Nisam potresena ni najmanje, samo se čudim da se to osnovno poštovanje nije pokazalo od strane ljudi za koje sam verovala da su vaspitani. Ništa više.

mariopan mariopan 00:06 21.11.2009

Re: дан жалости

Exitus Letalis
Ako je u celoj Srbiji bilo boljeg čoveka ja bih volela da ga vidim i upoznam.

da nije malo preterano?
od njega je napravljeno ono što nije bio.
bio je drugačiji od drugih popova.
možda je najbolji među popovima.

Ne.
Bio je dobar čovek..
Samo dobar čovek može da bude nešto dobro pa i dobar pop, ako nije dobar ne vredi mu ništa, nikada nešto dobro od njega neće poteći.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:56 21.11.2009

Re: дан жалости

Ne znam čime je Njegova Svetost Patrijarh Pavle zaslužio da se ni minut tišine i poštovanja, koji inače svim pokojnicima iskazuje svako ko je vaspitan i kulturan, makar ne bio Pravboslavne vere, ne iskaže i prema Njegovom upokojenju?

malo mnogo velikih slova na nepotrebnim mestima.
Nekoga je uvredio?
Teško mi je da u to poverujem.

mnoge. samo ti ne čitaš ili se slažeš s njim.

Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj“ (u pismu lordu Karingtonu, avgust 1991.)


Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta,danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile jos dece da im ostanu kao uteha. (u Božićnoj poslanici, 1995.).

ne, nego je trebalo da rađaju za miloševićeve ratove. kako da ne.

Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće, to je stav Srpske pravoslavne crkve. („Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd , 1998.)

ima da ćuti i trpi.
ove nekrštene idu u sigurnu žensku kuću.
nešto ne mogu da dočekaju te zelene livade.
Majke začinju jer je to skopčano sa uživanjem i zadovoljstvom ali neće da rađaju i podižu decu jer je to naporno i tobož ugrožava njihov komoditet. (Božićna poslanica 2002.)

pazi ovo, žene naziva majkama.

Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva”. („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd , 1998.)

a tek ovo!

Jasno je da drugog puta nije bilo. Tako je sada i nama nametnut rat. Zato je taj naš rat pravedan jer je odbrambeni. Ne napadački ni osvajački“. ( Duga 10-23 april 1999.)

da ne idemo dalje.

p.s. vi što ste veliki vernici, dal se razvodite, pokrivate kosu, trpite batine, spavate sa ženom/mužem pre braka il sve po pravoslavlju?
ivana23 ivana23 02:05 21.11.2009

Obama - biblija

vludvig vludvig 02:47 21.11.2009

Re: дан жалости

Šta si ti doprineo bilo čemu? Činjenjem...
vludvig vludvig 03:04 21.11.2009

Re: дан жалости

Ne znam čime je Njegova Svetost Patrijarh Pavle zaslužio da se ni minut tišine i poštovanja, koji inače svim pokojnicima iskazuje svako ko je vaspitan i kulturan, makar ne bio Pravboslavne vere, ne iskaže i prema Njegovom upokojenju?

malo mnogo velikih slova na nepotrebnim mestima.


Uh, volim vas pismene.

Nekoga je uvredio?
Teško mi je da u to poverujem.

mnoge. samo ti ne čitaš ili se slažeš s njim.


Pa mnoge si i ti možda uvredila, šteta što se ne jave nekim blogom da viču..
Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj“ (u pismu lordu Karingtonu, avgust 1991.)


Bilo je situacija kada itekako nisu mogli, zar ne?
Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta,danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile jos dece da im ostanu kao uteha. (u Božićnoj poslanici, 1995.).

ne, nego je trebalo da rađaju za miloševićeve ratove. kako da ne.

Mogle su da rađaju da ne bi bile same, al priznajem da je citat bezveze. Možda neka naivna potreba da se udvostručimo, trostručimo, hehe..

Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće, to je stav Srpske pravoslavne crkve. („Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd , 1998.)

ima da ćuti i trpi.
ove nekrštene idu u sigurnu žensku kuću.
nešto ne mogu da dočekaju te zelene livade.


Ovde je omanulo i to naše pravoslavlje, sigurno ti imaš rešenje? Daj reci nam, žene su zlostavljane širom meridijana.
Majke začinju jer je to skopčano sa uživanjem i zadovoljstvom ali neće da rađaju i podižu decu jer je to naporno i tobož ugrožava njihov komoditet. (Božićna poslanica 2002.)

pazi ovo, žene naziva majkama.

Nisam ovde razumeo njega a ni tvoj cinizam...

Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva”. („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd , 1998.)

a tek ovo!

Ovo je njegova vera kao što je tvoja vera da Srbin bude ateista, fair enough?

Jasno je da drugog puta nije bilo. Tako je sada i nama nametnut rat. Zato je taj naš rat pravedan jer je odbrambeni. Ne napadački ni osvajački“. ( Duga 10-23 april 1999.)

da
ne idemo dalje.

Pa valjda se slažemo da je odbrambeni rat pravedan ako se neko brani? Ili ti nosiš zvončiće na stopalima poradi sreće mrava? Ja vidim da bi ova rečenica bila sasvim tačna i da je izgovorio hrvatski branitelj.
p.s. vi što ste veliki vernici, dal se razvodite, pokrivate kosu, trpite batine, spavate sa ženom/mužem pre braka il sve po pravoslavlju?

Ovo PS daj malo ekspliciraj..
adam weisphaut adam weisphaut 07:30 21.11.2009

Re: дан жалости

Ovako... mogla je ta scena biti fotografisana i pre nekoliko meseci...

Popovi oklevetani
mariopan mariopan 10:05 21.11.2009

Re: дан жалости

„Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj“ (u pismu lordu Karingtonu, avgust 1991.)

Zaboravljaš vreme kada je ova rečenica izrečena.
Izvađena iz konteksta i vremena kada je izrečena može da zbuni onoga ko ne zna šta se tada događalo Srbima u Hrvatskoj.

Sve ostalo što nadalje ređaš je crkvena dogma koja ni tebe ni mene ne tera da je se pridržavamo.
Ono što traje 2000 godina ti bi da ispraviš za vreme jednog (svog) života?

Exitus Letalis Exitus Letalis 10:34 21.11.2009

Re: дан жалости

Zaboravljaš vreme kada je ova rečenica izrečena.

kako da zaboravim.
evo sad je godišnjica ''oslobadjanja'' vukovara.
godišnjica streljanih na ovčari.
ko bi to zaboravio?


da ne stavljam one jezive slike oslobođenog grada i otkopavanje masovne grobnice oko 200 ljudi.
ima li malo poštovanja prema žrtvama?

Sve ostalo što nadalje ređaš je crkvena dogma koja ni tebe ni mene ne tera da je se pridržavamo.

ma nemoj, i ovo o rađanju dece da služe za utehu kad ti jedno pogine.
jel to nešto novo dodato u tu dogmu?
kapiram ja da vi vernici uzimate samo ono što vam odgovara (kako si sama rekla - ne moraš da se pridržavaš)...

valjda vam to široko shvaćeno učenje dozvoljava da relativizujete sve i svašta.
od toga da se može i ne mora ... do toga da se zanemaruje, recimo, kanonizacija ratnih zločinaca, kao onog vukojčića.
a znaš li koje je to vreme bilo?
pa, 2005,
nisam čula jednu reč protesta ni vernika ni državnih organa.
samo porodice žrtava.
al nikom ništa.
koljač je svetac.
JJ Beba JJ Beba 13:12 21.11.2009

Re: дан жалости

ivana23
alexlambros
шопинг тугу лечи

Postoji li link za tu fotografiju koju vidim treci, cetrvrti put na blogu u poslednja dva dana?
Da utvdimo datum kada je snimljena.
Ovako... mogla je ta scena biti fotografisana i pre nekoliko meseci...

fotku je napravio moj prijatelj, inače i sam bloger, 18 novembra 2009,u 18h i 10minuta, na dan žalosti u u Zmaj Jovinoj ispred radnje Hugo Boss, neposrednp pored reda koji je od SANU išao do Saborne crkve.
Fotka postoji u mom inboxu i ne bih davala link

edit
ne znam zašto, al tačno sam znala da ćebaš Ivana posumnjati u autentičnost fotografije
Ivana, fotka je slikana tačno tada kada je rečeno - na dan žalosti ispred radnje Hugo Boss.
Možeš da sumnjaš u autentičnost fotke kol'ko hoćeš, fotka je originalna a i notorna je istina da su naši popovi licemerni, da imaju najbolji vozni park, skupo naplaćuju svoje usluge ne izdavajući za te usluge fiskačlni račun, da nose skupe cipele,...da zaboravih - imaju najbolji vozni park jer su oslobođenji poreza ...
A već i vrapci na grani i stari blogeri na ovom blogu znaju da je mene iz Vaznesenske crkve na Uskršnjem pričešču pop izbacio iz reda za pričest i iz crkve zbog pirsinga u nosu uz urlanje "Mi smo Srbi ne Indusi"
dakle, SPC crkva
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:32 21.11.2009

Re: дан жалости

fotku je napravio moj prijatelj, inače i sam bloger, 18 novembra 2009,u 18h i 10minuta, na dan žalosti u u Zmaj Jovinoj ispred radnje Hugo Boss, neposrednp pored reda koji je od SANU išao do Saborne crkve.
Fotka postoji u mom inboxu i ne bih davala link

bejbi, već sam napisala.
slabo vredi.
nisam bez dozvole otkrivala izvor.
evo, sad si ti rekla.
mada ivana i dalje sumnja.
samo što vidi svojim očima.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:13 21.11.2009

Re: дан жалости

Majke začinju jer je to skopčano sa uživanjem i zadovoljstvom ali neće da rađaju i podižu decu jer je to naporno i tobož ugrožava njihov komoditet. (Božićna poslanica 2002.)

Nisam ovde razumeo njega a ni tvoj cinizam...

šta je nerazumljivo?
hoće da kaže al uvijeno, uživaju u sexu, omane kontracepcija pa ostanu u drugom stanju i onda taj prkleti abortus.
“Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva”. („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd , 1998.)
a tek ovo!
Ovo je njegova vera kao što je tvoja vera da Srbin bude ateista, fair enough?

ne, nije moja vera. moj zdrav razum i obrazovanje mi kaže da nema u šta da se veruje što se tiče religije.
osim toga, s kojim pravom isključuje one koji nisu pravslavni vernici a jesu srbi?
p.s. vi što ste veliki vernici, dal se razvodite, pokrivate kosu, trpite batine, spavate sa ženom/mužem pre braka il sve po pravoslavlju?

Ovo PS daj malo ekspliciraj..

i tu je sve jasno.
kažu verske knjige da van braka nema sexa.
da nema razvoda, to jest da je nepoželjan.
kaže patrijarh da se muž trpi kakav god bio,
takođe je rekao da nema nošenja duge kose ako nema marame na glavi.
i mnogo toga ... da ne nabrajam.
samo sam pitala dal se pridržavate?
schweppes92 schweppes92 17:26 21.11.2009

Re: дан жалости

Exitus Letalis
... moj zdrav razum i obrazovanje mi kaže da nema u šta da se veruje što se tiče religije.


Ti da si dosledna u stavovima promenila bi prezime. Bogojević, zar ne?
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:57 21.11.2009

Re: дан жалости

schweppes92
Exitus Letalis
... moj zdrav razum i obrazovanje mi kaže da nema u šta da se veruje što se tiče religije.


Ti da si dosledna u stavovima promenila bi prezime. Bogojević, zar ne?

ma da. valjda u sandžaković:)))
biba77 biba77 14:40 22.11.2009

Re: дан жалости

Da!
Interesuje me kako izgleda minut cutanja na blogu? I koliko on traje? I kakve veze ovaj tekst ima sa Patrijarhom Pavlom? I zar nije logicno da se bas u ovom trenutku zapocinju ovakve diskusije.
Meni licno tesko pada nova/stara uloga crkve u srpskom drustvu, i jesam agnostik, trudim se da budem antifasista, gej frendli sam, a pazi nisam liberal, ali :
[b]Супростављене стране могу наћи узајамно разумевање и поштовање искључиво кроз политику дијалога који треба да буде афирмативан и плодоносан.[/b]
Institucije su vece od pojedinaca, zamisljene da duze traju, ali je ODGOVORNOST POJEDINACNA!
Dawngreeter Dawngreeter 23:00 20.11.2009

Cool story bro

Kada sekularna drzava organizuje crkvenu sahranu, klerikalizacija je ocigledno nikad dalje.

Mada mi se svidja ta impromptu demonizacija u dva koraka spominjanjem Marksa. Za razliku od drag queens sa pozlacenim krunama (k'o princeze, ljubi ih mama) i bradurinama koje smo gledali kako marsiraju juce, Marksov doprinos nauci je sasvim validan i jos uvek vrlo aktuelan u mnogim granama drustvenih nauka.
jaksa scekic jaksa scekic 23:03 20.11.2009

Kraljica je na celu Church of England

Узмимо на пример Велику Британију, у којој енглеску краљицу крунише нико други до Бискуп од Кантерберија, врховни свештеник Цркве Енглеске, то јест, Англиканаца.

UK nije dobar primer za Vase teze.

Head of the Church of England
The Queen is Head of the Church of England - a position that all British monarchs have held since it was founded by Henry VIII in the 1530s.
The Queen appoints archbishops and bishops on the advice of the Prime Minister.
The spiritual leader of the Church of England is the Archbishop of Canterbury.

A inace UK je koliko znate konstitutivna monarhija, te se Kraljica pita koliko ja o ozonskom omotacu.
Jos jednu stvar. Biskup od Kanteberija se protivio ratu u Iraku, i tadasnji premijer Bler nije se obazirao ni sekund na stav crkve nego je terao po svom.

Nikola Knežević Nikola Knežević 23:19 20.11.2009

Re: Kraljica je na celu Church of England

jaksa scekic
Узмимо на пример Велику Британију, у којој енглеску краљицу крунише нико други до Бискуп од Кантерберија, врховни свештеник Цркве Енглеске, то јест, Англиканаца.

UK nije dobar primer za Vase teze.

Head of the Church of England
The Queen is Head of the Church of England - a position that all British monarchs have held since it was founded by Henry VIII in the 1530s.
The Queen appoints archbishops and bishops on the advice of the Prime Minister.
The spiritual leader of the Church of England is the Archbishop of Canterbury.

A inace UK je koliko znate konstitutivna monarhija, te se Kraljica pita koliko ja o ozonskom omotacu.
Jos jednu stvar. Biskup od Kanteberija se protivio ratu u Iraku, i tadasnji premijer Bler nije se obazirao ni sekund na stav crkve nego je terao po svom.Zavisi kako gledamo na to. Suština je u tome da se pokaže tesna veza između diplomatije i crkve. Toga kod nas nema (bar ne na zvaničnom nivou, a zamislite kakve bi bile reakcije da se pokuša doneti takav zakon), a još manje državne religije kao što je to slučaj u nekim državama EU. Osim toga ja sam u tekstu napomenuo - doduše na marginama, potrebu da Crkva treba odgovoriti izazovima vremena a to bi značajno umanjilo uticaj tzv j tvrdih struja čije izjave najčešće smetaju ugledu Crkve.
jaksa scekic jaksa scekic 23:27 20.11.2009

Re: Kraljica je na celu Church of England

Nikola Knežević
jaksa scekic
Узмимо на пример Велику Британију, у којој енглеску краљицу крунише нико други до Бискуп од Кантерберија, врховни свештеник Цркве Енглеске, то јест, Англиканаца.

UK nije dobar primer za Vase teze.

Head of the Church of England
The Queen is Head of the Church of England - a position that all British monarchs have held since it was founded by Henry VIII in the 1530s.
The Queen appoints archbishops and bishops on the advice of the Prime Minister.
The spiritual leader of the Church of England is the Archbishop of Canterbury.

A inace UK je koliko znate konstitutivna monarhija, te se Kraljica pita koliko ja o ozonskom omotacu.
Jos jednu stvar. Biskup od Kanteberija se protivio ratu u Iraku, i tadasnji premijer Bler nije se obazirao ni sekund na stav crkve nego je terao po svom.Zavisi kako gledamo na to. Suština je u tome da se pokaže tesna veza između diplomatije i crkve. Toga kod nas nema (bar ne na zvaničnom nivou, a zamislite kakve bi bile reakcije da se pokuša doneti takav zakon), a još manje državne religije kao što je to slučaj u nekim državama EU. Osim toga ja sam u tekstu napomenuo - doduše na marginama, potrebu da Crkva treba odgovoriti izazovima vremena a to bi značajno umanjilo uticaj tzv j tvrdih struja čije izjave najčešće smetaju ugledu Crkve.


Veza izmedju diplomatije i crkve nema kod nas, hm, cudi me da niste obavesteni da ambasadori Srbije pre nego sto odu , idu u Patrijarsiju da podnesu izvestaj sta ce raditi

[/url][url=http://www.spc.rs/sr/prijem_za_novoimenovane_ambasadore_u_kipru_hrvatskoj]Nikola Knežević Nikola Knežević 23:57 20.11.2009

Re: Kraljica je na celu Church of England

Kipar je pravoslavna zemlja, u kojoj je PC državna crkva. Dakle u pitanju su tesni i zvanični odnosi između crkve i države. Ne čudi onda ni poseta novoimenovanih ambasadora osobi koja sada čuva tron SPC. Što se Hrvatske tiče, poznato je da su veze između naroda i crkve dosta jake u dijaspori što je naročito važno u hrvatskoj gde su Srbi i dalje pored deklarativne jednakosti nažalost u podređenom položaju. SPC u Hrvatskoj mora imati veoma važnu ulogu u odbrani interesa srpske manjine. Dobra je bila svojevremena inicijativa Milorada Pupovca koji je hteo sve crkve uključiti u dijalog uspostavljanja poverenja, ali nisam siguran da je inicijativa zaživela.
gorran2 gorran2 00:07 21.11.2009

Re: Kraljica je na celu Church of England

Kipar je pravoslavna zemlja, u kojoj je PC državna crkva.
A komunistička partija na vlasti. Malo bizarno, zar ne?
krkar krkar 01:13 21.11.2009

Re: Kraljica je na celu Church of England

Nikola Knežević
Kipar je pravoslavna zemlja, u kojoj je PC državna crkva. Dakle u pitanju su tesni i zvanični odnosi između crkve i države. Ne čudi onda ni poseta novoimenovanih ambasadora osobi koja sada čuva tron SPC. Što se Hrvatske tiče, poznato je da su veze između naroda i crkve dosta jake u dijaspori što je naročito važno u hrvatskoj gde su Srbi i dalje pored deklarativne jednakosti nažalost u podređenom položaju. SPC u Hrvatskoj mora imati veoma važnu ulogu u odbrani interesa srpske manjine. Dobra je bila svojevremena inicijativa Milorada Pupovca koji je hteo sve crkve uključiti u dijalog uspostavljanja poverenja, ali nisam siguran da je inicijativa zaživela.


Kipar je i pravoslavna i muslimanska zemlja. Dobar deo stanovnika pripada Islamu. Ide li ambasador i kod muftije?

A ako ne ide u sličaju Kipra, ide li kod muftije novoimenovani ambasador u Indoneziji, Pakistanu ili Alžiru?


antioksidant antioksidant 20:08 21.11.2009

Re: Kraljica je na celu Church of England

veza između diplomatije i crkve. Toga kod nas nema (bar ne na zvaničnom nivou, a zamislite kakve bi bile reakcije da se pokuša doneti takav zakon), a još manje državne religijeИз Канцеларије Светог Синода:

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је 12. новембра 2009. године примио у радну посету г. Вука Јеремића, министра спољних послова Србије, у чијој пратњи су били г. Млађан Ђорђевић, саветник Председника Србије и г. Дамјан Крњевић, саветник министра спољних послова.

Министар Јеремић је затражио и добио благослов Светог Синода уочи предстојеће посете Председника Србије, г. Бориса Тадића, и чланова Владе Србије Италији и Ватикану. Тим поводом анализиран је и позитивно оцењен квалитет односâ између Цркве и државе, и међусобни однос Цркава и верских заједница у Србији.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:20 20.11.2009

???

У целокупној ситуацији која је одвијала око смрти и сахране Патријарха Павла у јавности смо више пута имали прилике да чујемо коментаре да се посреди догађа својеврсна клерикализација друштва, те да Црква има много већи утицај на друштвено политичка догађања у земљи него што би то требао да буде случај а што битно нарушава секуларни карактер наше земље.
ovo je potpuno tačno.
crkva se meša u sve sfere društva. i popušta joj se.
recimo, zabrana zmajevih igara u ns, jer popovima smeta dečija graja.
zabrana kobsicijade.
zaštita pedofila pahomija i ilariona.
preuzimanje na sebe lečenje narkomana nemedicinskim metodama.
da, i šta bi od toga?
peranović i dalje tamo, navodno nije više glavni on nego njegov zamenik. nije šija nego vrat.
i sama sahrana, pa država je obezbedila besplatno vozove i buseve za one koji hoće da dođu na sahranu. i sloba je to radio, uz sendvič i dnevnicu.
crkva tražila, država obezbedila, blokadu ulica, promenu autobuskih trasa, zabranu programa (usput, porno filmovi nisu bili zabranjeni, zar ne?) etc.
У периоду након другог светског рата па све до пада једнопартијског комунистичког система, Црква је била под константним терором власти.

a sad je obrnuto.
Појединим гласовима који долазе из неолибералног миљеа а који већ дуже време покушавају да убеде јавност да се у Србији од почетка октобарских промена догађа клерикализација друштва треба да буде сасвим јасно да је у питању процес ревитализације религиозности и духовне свести нашег народа.

slobodni ljudi u celom svetu, tamo gde nikada nije bilo ni socijalizma ni komunizma, mogu da budu nereligiozn, ako si zaboravio.
nereligioznost je izbor. kao i religioznost.

države koje si nabrojao su kraljevine. mi smo republika i to još sekularna.
Закључци о клерирализацији нашег друштва могу се окарактерисати као претерани и рекао бих, као субјективно мишљење оних појединаца који би религији дали исту дефиницију и улогу као што јој је својевремено давао и Карл Маркс јер неретко одишу клирофобичним и увредљивим тоналитетом.

i ovo je subjektivno mišljenje.
koje je većinsko, slažem se. al ipak mišljenje.
a zna se kako se formira mišljenje javnosti.
preko državnih medija. a da crkva nema toliki uticaj na medije, nikad ne bi bilo ovakve ispolitizovane sahrane.
loader loader 00:21 21.11.2009

Uzburkana vodica

Česte procene, sa raznih strana, da je na delu klerikalizacija Srbije svakako bi trebalo razumeti i sa stanovišta geneze događaja, i ako gledamo poslednjih nekoliko decenija, i ako gledamo koju stotinu godina unazad. Naime, kako je u tekstu već poprilično objašnjeno, SPC je prošla veoma težak period. Praktično, skoro permanentna golgota. Uništavanje crkava, pogubljenja sveštenika, pritisci svake vrste na same vernike, pokušaji države da kontroliše život crkve... Protekle su svakojake faze, od onih kad je delovalo da će SPC biti zatrta, do stanja svojevrsne hibernacije tokom komunizma.

Završetak tog po crkvu mučnog perioda, pre dvadesetak godina, omogućio je njeno reaktiviranje. Ali, kako je vreme izopštenosti crkve trajalo dugo, sada se nije mogao desiti jedan rutinski nastavak rada crkve, sa svim njenim aktivnostima. Dugo utamničenje je uslovilo da prilikom "otvaranja vrata" dođe do one prirodne usplahirene inercije, u kojoj je sabijena sva prethodno potiskivana želja za aktivnošću. Tako je naglo krenulo masovno interesovanje vernika, ili potencijalnih vernika, za uvođenje religijskih navika u lični, odnosno porodični život.

U to vreme, paralelno, izbijaju u prvi plan problemi SPC i njenih vernika na Kosovu, a potom i šire, na skoro celom prostoru tadašnje zajedničke države. A na pomolu je bio i rat, koji će se i dogoditi, uvećavajući ovaj problem. Osećaj nove ugroženosti SPC samo je dodao "višak energije" u prethodno već pomenutu sliku "naglog buđenja".

Relativno nagla obnova crkve, kao i njen razumljiv odbrambeni stav zbog novih uništavanja izazvali su u očima građanski opredeljenih ljudi, naravno, neumitan utisak da je na delu jedna preterana prisutnost crkve i da se dešava, možda, klerikalizacija države.

Ovaj utisak je, dakako, još veći postao uz činjenicu da su u istom, širem periodu osnovane mnoge NVO i da su se (mahom po ugledu na sličan model u zapadnim zemaljama) pojavili brojni primeri društvenog aktivizma - koji su po pravilu sekularnog opredeljenja. Njihove procene o ulozi SPC dodale su još više procena, ili makar bojazni, da se Srbija tiho sekularizuje.

Tako se može reći da su za utisak o kome govori ovaj blog ponajviše zaslužna navedena tri procesa koji su išli istovremeno. Oni su se iskombinovali baš tako, da su proizveli najjači mogući utisak o klerikalizaciji, ili opasnosti od nje.

schweppes92 schweppes92 00:37 21.11.2009

...Nikola, kada se izuzmu duhoviti postovi koje jedan broj autora odlično piše, većina vaših tekstova su prava retkost koja zavredjuje vreme utrošeno na čitanje. Svakako, i ono na promišljanje pročitanog.

Ne znam da li je u pitanju neki zahtev za posebnom dubinom poimanja ili šta već, ali ispade da ste vi jedan od retkih koji je argumentovano kritikovao spisateljski uradak Biljane Srbljanović, a u povodu izrugivanja ličnosti Nikolaja Velimirovića. To štivo, umetnički provokativno a na svaki drugi način bezvredno i površno, pretendovalo je da postane sastavni deo ideološke lektire neoliberalnog podmlatka na Blogu. Čak su se i neki stariji oduševljavali. Raduje me činjenica da ste našli za potrebno da napišete kritiku.

PREPORUKA
adam weisphaut adam weisphaut 07:32 21.11.2009

Re: ...

Nikola, kada se izuzmu duhoviti postovi koje jedan broj autora odlično piše, većina vaših tekstova su prava retkost koja zavredjuje vreme utrošeno na čitanje.

QED.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:53 21.11.2009

Re: ...

schweppes92


Nikola, kada se izuzmu duhoviti postovi koje jedan broj autora odlično piše, većina vaših tekstova su prava retkost koja zavredjuje vreme utrošeno na čitanje. Svakako, i ono na promišljanje pročitanog.

Ne znam da li je u pitanju neki zahtev za posebnom dubinom poimanja ili šta već, ali ispade da ste vi jedan od retkih koji je argumentovano kritikovao spisateljski uradak Biljane Srbljanović, a u povodu izrugivanja ličnosti Nikolaja Velimirovića. To štivo, umetnički provokativno a na svaki drugi način bezvredno i površno, pretendovalo je da postane sastavni deo ideološke lektire neoliberalnog podmlatka na Blogu. Čak su se i neki stariji oduševljavali. Raduje me činjenica da ste našli za potrebno da napišete kritiku.

PREPORUKA


Hvala Sweppes92. Na blogu ima dosta kvalitetnih autora i jako mi je drago zbog toga. Bitno je da dijalog bude produktivan uz uzajamno poštovanje stavova, pa i onda kada se "slažemo da se ne slažemo". Mene ponekad rastužuje činjenica da kod mene na blogu, ali i na drugim blogovima često ima podrugljivih i neukusnih komentara, kojima ne samo da nedostaje argumentacija već kao da im je jedini smisao da pokušaju što više da se izrugaju temi o kojoj autor piše... ...ali to je svet, nimalo ružičast :)
znik znik 01:35 21.11.2009

Схватање клерикализма

Индикативно је да на Википедији постоји чланак о клерикализму на само 12 језика, од тога 7 из бивших комунистичких земаља (пољски, 2 из бившег СССР, 2 из бивше Чеџословачке и 2 из бивше СФРЈ). Нпр. текстови на франсуском и португалском језику не постоје

Мислим да код нас не постоји јасна слика шта је у ствари клерикализам, односно да је та слика стварана под утицајем марксистичке идеологије коју је пропагирала комунистичка државна власт. Етикета клерикализма се лепила за све и свашта - у свакој погодној прилици. Неки типични облици клерикализма су игнорисани. Нпр. хришћански социјализам и латинскоамеричка теологија ослобођења су нешто што улази у оквире клерикализма, али су у СФРЈ гледани са симпатијама. Са друге стране, свештеник који би запевао "Шта се оно на Динари сјаји" би аутоматски био етикетиран као клеронационалиста и завршавао у затвору (Ову песму наводим као пример, зато што су постојале и четничка и усташка верзија исте песме.) Било какво јавно испољавање или декларисање верских осећања се такође етикетирало као клерикализам. Вера је била загарантовано приватно право сваког човека, али је војник ЈНА који би унео Библију у касарну завршавао са пар дана затвора.

Након пада комунизма, левичарски и либерални кругови су и даље остали под утицајем тог комунистичког схватања клерикализма и секуларизма.

То наравно нема везе са схватањем ових појмова у друштвима грађанске демократије. Латинскоамеричка теологија ослобођења је типичан пример клерикализма (клерикализам не мора да се доживљава као негативан). Војни свештеници и полагање заклетве са руком на Библији то нису.

Када се говори о равноправности верских заједница, опет смо често под утицајем наслеђа комунизма. У СФРЈ је верску зајеницу могло основати десет људи и преед законом је та заједница имала исти статус као заједнице које су окупљале милионе верника. Највећим делом је то било мотивисано потребом да се маргинализују три водеће верске заједнице.

Међутим, такав ниво "равноправности" у коме ће заједница са 5 милиона људи бити равноправна са заједницом која окупља 50 људи не постоји нигде у свету. Није постојала ни у СФРЈ: тако су нпр. православни свештеници били "убеђивани" да буду чланови свештеничког удружења, које је било у саставу Социјалистичког савеза радног народа (организације под контролом комунистичке партије), а нпр. за методистичке проповеднике нико није организовао слично удружење.

Потпуно је нормално да се Зоран Ђинђић опоје у Храму св. Саве, баш као што је нормално и да се Џон Ф. Кенеди опоје у Катедрали св. Матеја у Вашингтону. Нормално је да патријарх Павле буде сахрањен уз државне почасти, баш као што је нпр. било нормално да Мајка Тереза буде сахрањена уз државне почасти.
lutherblisset lutherblisset 12:41 21.11.2009

Re: Схватање клерикализма

Нпр. хришћански социјализам и латинскоамеричка теологија ослобођења су нешто што улази у оквире клерикализма, али су у СФРЈ гледани са симпатијама.


Naravno da je ovo notorna glupost, pošto teologija oslobođenja nema nikakve veze sa klerikalizmom. Naime, klerikalizam je po definiciji jačenje društvenog i političog uticaja crkve (sa propratnom destrukcijom slobodne misli koju to jačanje neminovno izaziva), a teologija oslobođenja je od strane crkve proglašena fundamentalnom pretnjom veri crkve. Svi sveštenici koji su prihvatili ovu doktrinu su marginalizovani i sankcionisani do danas.

Ovo je jasno zato što je zvaničnoj crkvi (i katoličkoj i pravoslavnoj) u interesu da čovek ostane u bedi i siromaštvu (i materijalnom i duhovnom), jer drugačije ne bi zauzimala poziciju koju inače zauzima.
znik znik 17:44 21.11.2009

Re: Схватање клерикализма

lutherblisset
Naravno da je ovo notorna glupost, pošto teologija oslobođenja nema nikakve veze sa klerikalizmom. Naime, klerikalizam je po definiciji jačenje društvenog i političog uticaja crkve (sa propratnom destrukcijom slobodne misli koju to jačanje neminovno izaziva), a teologija oslobođenja je od strane crkve proglašena fundamentalnom pretnjom veri crkve. Svi sveštenici koji su prihvatili ovu doktrinu su marginalizovani i sankcionisani do danas.Ovo je jasno zato što je zvaničnoj crkvi (i katoličkoj i pravoslavnoj) u interesu da čovek ostane u bedi i siromaštvu (i materijalnom i duhovnom), jer drugačije ne bi zauzimala poziciju koju inače zauzima.

Teologija oslobođenja je tipičan primer klerikalizma, jer se zalaže za tranformaciju društva pod uticajem crkve.
To sa destrukcijom slobodne misli nema veze, odnosno jedina eventualna veza je negativan odnos levičarskih pokreta prema slobodi misli. Marginalizovani su više manje svi sveštenici koji sui se bavili politikom, tako da ovo nije izuzetak.

Ako je interes crkve da čovek ostane u bedi i siromaštvu - kako objasniti materijalnu i duhovnu bedu i siromaštvo u zemljama u kojima je uticaj crkve bio sveden na minimum? Upravo su bivše komunističke države odličan primer duhovne, materijalne i moralne bede koju donosi ateističko društvo.
krkar krkar 18:21 21.11.2009

Re: Схватање клерикализма

Teologija oslobođenja je tipičan primer klerikalizma, jer se zalaže za tranformaciju društva pod uticajem crkve.


Teologija oslobođenja je radikalni odmak od klerikalizma. Mnogo radikalniji nego komunizam - kao što vidimo danas i ovde.

Teologija oslobođenja je pokret nastao u delu rimokatoličke crkve kao odgovor na očigledne i izražene društvene nepravde latinoameričkog društva. Jedan moj prijatelj Latinsku Ameriku sjajno je definisao kao društvo u kojem ili imaš sluge ili si sluga. Tradicionalna crkva je u tim oligarhijama bila saveznik i saučesnik i ta društva su školski primer klerikalizma.

Upravo su zbog toga teologija oslobođenja i njeni istaknuti pripadnici bili trn u oku i latinoameričkim oligarhijama i dobrom delu rimokatoličkog establišmenta.

Pre teologije oslobođenja francuski dominikanci su oko 1940. započeli pokret popova-radnika (prêtres ouvriers) gde su se rimokatolički popovi zapošljavali kao fizički radnici, učlanjivali u sindikate... Ovaj eksperiment zaustavio je nervozni Pije Xii - pao je kao kolateralna šteta bipolarnog sveta. Ni to nije bila klerikalizacija.

I pre toga postojali su pokreti unutar crkve koji su se bavili socijalnom komponentom, dobrom pastve na ovome svetu. Krajem 19. veka bilo je nekoliko značajnih autohtonih ali konvergentnih pokušaja da se crkva socijalno angažuje mimo tradicionalnih karitativnih delatnosti zasnovanih na milosrđu i milostinji: predvodili su ih u Nemačkoj biskup Ketteler, u Engleskoj kardinal Manning, u Francuskoj grof Albert de Mun i industrijalac Lucien Harmel.

Sve su to bili pokušaji redefinisanja vekovne uloge rimokatoličke crkve. Nešto je uspelo, nešto nije ali dosta toga se primilo i prelilo u mainstream. Ništa od toga nije bilo klerikalizacija, naprotiv.

Klerikalizacija je kad SPC nema socijalnu doktrinu, kad nema odgovor ni na jedno pitanje društvene prakse, nema ni jedan odgovor na krize (materijalne, društvene, etičke) osim molite se bogu i slušajte nas a mi ćemo netransparentno, ne podnoseći nikome izveštaj šta radimo sem samima sebi, ne polažeći račune nikome, i dalje da raspravljamo koliko anđela može da stane na vrh igle.

Klerikalizacija je upravo ova sprega loše crkve i loše vlasti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana