Bomba

Vesna Knežević Ćosić RSS / 22.11.2009. u 16:44

Da svake godine u Nemackoj nadju par hiljada bombi iz 2. svetskog rata, saznala sam u severnoj Vestfaliji, sedeci za vecerom, pre dva dana. U trenutku dok sam sipala salatu, neko je zazvonio na vrata apartmana. Ispred je bio momak iz gradskog parking servisa, koji je ljubazno objasnio da je na gradilistu kod crkve nadjena bomba iz 2. svetskog rata i da svi stanari moraju da napuste zgradu do 19 h i 30 min.

- A ja pomislio da je neka frka sa parkiranim automobilom - prokomentarisao je direktivu momka u uniformi s crvenom beretkom, moj domacin, svikao na zaostale bombe.

I naravno da smo se svi nasmejali sto mu je laknulo, jer je bilo prilicno blesavo, mislim, kad ti lakne zbog takvog razloga, jel.

Bilo kako bilo, u pola osam uvece izasli smo na ulicu. Posle sat vremena smo se vratili, ali nismo mogli da pridjemo, operacija ciscenja jos nije bila gotova, a meni je bilo zanimljivo, kako su bez buke i frke, ispraznili celu ulicu.

Da, bilo je i policije, ali vrlo diskretno. I podalje parkirani vatrogasci su bili diskretni. Samo stanari ulice nisu bili diskretni, vec su se svi nacrtali na vasarsku postavu u glavnoj ulici, gde su posebnu atmosferu napravile ogromne kolicine andjelcica i ostalih predbozicnih ukrasa, plus vino,kolaci i ostale djakonije.

- Ovde je standard da kad ovako evakuisu ljude, odmah organizuju i prihvat s hranom i grejanjem - objasnjavala mi je prijateljica.

A ja sam tek posle tog objasnjenja ukapirala sta je znacilo pitanje stare Nemice "jel smo dobili supu".

:)

Kada su letos renovirali stadion u Stutgardu, gradjevinci su ispod travnjaka Mercedesove arene nasli cak 18 bombi koje su tu bacili Englezi 1944. Kazu da su neke bile tek nekoliko centimetara ispod terena po kome su trcali fudbaleri, a da su otkivene slucajno, kada su bageristi prema planu poceli s kopanjem i "spustanjem" terena.

Dok smo setali po gradu i cekali da nam dozvole povratak kuci, kazu mi da se desava i da gradjevinci izgube zivot od tih bombi iz 2. svetskog rata.

Heh, kud god maknes, neka istorija. Juce sam isla prema Bremenu i onda mi pokazu neku sumu.

- Jel znas sta je ovde bilo? - pitaju me.

- Nemam pojma, kazem.

- E, tu su uhvatili Ulrike Meinhof.

Heh, a ja bas pred put gledala film na RTS... Uzgred, nevezano s temom, Verner Hercog ce da bude  predsednik žirija filmskog festivala u Berlinu 2010. E, da, ja obozavam njegov film Fitzcarraldo.

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

darkonduty darkonduty 17:37 22.11.2009

Bez eksplozije

Kad god netko spomene bombu sjetim se onog prizora iz del Torrove Vražje kralježnice:

filantrop filantrop 21:00 22.11.2009

Re: Bez eksplozije

Kad god netko spomene bombu sjetim se onog prizora iz del Torrove Vražje kralježnice:

A ja ove crkve u Mosti na Malti kad sam bio: bomba je izgleda upala kroz krov katedrale za vreme molitve u kojoj je u tom trenutku bilo 300 ljudi :

On April 9, 1942, during an afternoon air-raid, a 200kg Luftwaffe bomb pierced the dome (two others bounced off) and fell among the congregation of more than 300 people awaiting early evening mass. It did not explode. Its replica is now on display inside the rotunda under the words Il-Miraklu Tal-Bomba, 9 Ta April 1942 (Maltese:The Bomb Miracle, April 9, 1942). One version on this event states that, upon opening the bomb, it was found that it was filled with sand instead of explosive load and carried a written note of "greetings from Plzeň" from the workers at Škoda Works in the German-occupied Czechoslovakia (then Protectorate of Bohemia and Moravia) who have sabotaged its production.


http://en.wikipedia.org/wiki/Rotunda_of_Mosta


Malta je inace bila zestoko bombardovana za vreme WWII

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Malta_(World_War_II)
miloradkakmar miloradkakmar 18:30 22.11.2009

Čudi me

da pedantni Nemci grade na neproverenim terenima, a znaju koliko je granata palo na njihovu teritoriju tokom Drugog svetskog rata.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:10 23.11.2009

Re: Čudi me

nalaze ih mnogo kad renoviraju ulice, ovu konkretnu su otkrili u centru grada, a meni je iznenadjenje bilo sto se uopste nisu iznenadili. onda sam shvatila da sam zaboravila istoriju, tj da su bili zasuti tepisima bombi, ili da su je "pokrili" dogadjaji s kraja 20. veka.
mayo1 mayo1 19:00 22.11.2009

Super...

Eto, bar u nečemu k'o u EU.
Još bolje i bogatije.


Milutin Milošević Milutin Milošević 11:50 23.11.2009

Re: Super...

Podseti me na onaj stari vic:

Zaustavi Haso Muju i upita ga:
- Bolan Mujo, zašto to Fata ide tri metra ispred tebe? Trebalo bi iza tebe da ide. To nije po Kuranu!
- Nije po Kuranu, ali jeste po minskom polju.
angie01 angie01 11:47 23.11.2009

kod moje drugarice u Vrshcu,

nashli u dvorishtu, dok su kopali temelje za neku dogradnju- netaknutu bombu iz II WW-ona u tom dvorishtu igrala kao mala, deda posadio orah, kada se rodila, bash u blizini opasne naprave, tu se igrala njena deca -100 puta se neshto okopavlao i sadile vocke i cvece.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana