Za nuklearke

Nebojša Spaić RSS / 12.11.2007. u 21:05

Ja sam, mada laik, za:

1 - Zato što je jasno da su nuklearke najčistiji isplativ i kod nas izvodljiv izvor energije;

2 - Zato što verujem da je njihova sigurnost poslednjih decenija bitno veća nego u vreme Černobilja. Uostalom osim toga i ona neka Ostrva 4 milje ne znam ni za jedan drugi problem kod tolikih nuklearki;

3 - Zato što su najisplativije, i što bi njihova izgradnja ujedno značila velika strana ulaganja, nova znanja i nova visokokvalitetna radna mesta;

4 - Zato što bi imale veliki tehnološki, a verovatno i naučni značaj za Srbiju;

5 - Zato što mislim da treba prodrmati javno mnjenje, otvoriti nove teme, protresti predrasude, i zato što mi je, naravno, dosta raznih vrsta političkih ili nacionalnih korektnosti.

Inače, odavno hoću negde da kažem, pa mi evo prilike, da sam veliki pristalica kloniranja ljudi, kao i da mislim da je naš strah od genetski modifikovane hrane u velikoj meri primitivan.

 

 



Komentari (221)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bobo bobo 21:21 12.11.2007

hmm

Zato što verujem da je njihova sigurnost poslednjih decenija bitno veća nego u vreme Černobilja

Verujem i ja da je veca ali nije dovoljna.

Vetrenjace u Srbiju.

Kloniranje je logican sled u evoluciji, tu moze neko da bude za ili protiv ali ne moze da se zaustavi.
Od jednog mnostvo.
ivana23 ivana23 21:32 12.11.2007

Re: hmm

bobo
Zato što verujem da je njihova sigurnost poslednjih decenija bitno veća nego u vreme ČernobiljaVerujem i ja da je veca ali nije dovoljna.Vetrenjace u Srbiju.Kloniranje je logican sled u evoluciji, tu moze neko da bude za ili protiv ali ne moze da se zaustavi.Od jednog mnostvo.

Naravno vetrenjace, mini hidrocentrale, solarna energija...
Mi kakvi smo, imali bi akcident posle 3 meseca. Uzmimo samo primer Panceva. E kada njega dovedu u red, kada prestanu da se izlivaju vagon cisterne po Dorcolu, da plutaju uginule ribe po rekama... onda mogu da raspisu referendum hocemo li nuklearku - i Kozluj nam je preblizu.
Kineski sindrom, patim od njega, sta cu!
d j o l e d j o l e 10:13 13.11.2007

Mini hidrocentrale i vetrenjace

Sto se tice vetrenjaca - vetrovi ovde jestu jaki, ali i promenljivi :) Za vetrenjace, da bi bile isplative, potreban je srednji godisnji protok vetra odredjene vrednosti (koji nazalost, ili na veeeliku srecu kod nas nije na preterano isplativom nivou). Postoji, naprimer u Norveskoj, Irskoj, Skotskoj, Engleskoj ... prakticni Englezi su uspeli da unovce sak i svoju sh..y klimu.

Sto se tice mini i mikro hidrocentrala, to je pre svega ogromna sansa za investicije privatnog sektora (malih i srednjih privatnih preduzeca i domacinstava) - drzava ili neke vece multinacionalne kompanije u energetskom sektoru vec su verovatno zainteresovane za strateske projekte (reverzibilne hidroelektrane, nove hidroelektrane u slivu Drine, novi blokovi u postojecim termoelektranama, dodatni agregati na postojecim HE, ko zna mozda i nesto vise od toga).

Investicija u mini i mikro hidroelektrane sigurno je isplativa ... potraznja za strujom uvek postoji, i ako ce neko trziste rasti, rasce potraznja u energetskom sektoru. Osim toga, tehnoloski proces mini i mikro hidrocentrala (pocev od gradjevinskih resenja, masinske i elektro opreme) potpuno je definisan. Postoji citava paleta kompletnih resenja, za razlicite tipove elektrana. Takodje, i zakonska strana (dozvole za izgradnju, uslovi i dozvole za povezivanje za sistem, i uslovi naplate) potpuno su definisani i od strane drzave, i od strane Elektro Mreza Srbije.

Energetski sektor u oblasti proizvodnje elektricne energije postao je otvoren i za male i srednje investitore ... a radi se o investicijama koje jesu isplative.
automat automat 15:33 13.11.2007

Re: Mini hidrocentrale i vetrenjace

u vršcu vetar ideale za vetrenjače
ivana23 ivana23 01:14 14.11.2007

Re: hmm

ivana23

boboZato što verujem da je njihova sigurnost poslednjih decenija bitno veća nego u vreme ČernobiljaVerujem i ja da je veca ali nije dovoljna.Vetrenjace u Srbiju.Kloniranje je logican sled u evoluciji, tu moze neko da bude za ili protiv ali ne moze da se zaustavi.Od jednog mnostvo.Naravno vetrenjace, mini hidrocentrale, solarna energija...Mi kakvi smo, imali bi akcident posle 3 meseca. Uzmimo samo primer Panceva. E kada njega dovedu u red, kada prestanu da se izlivaju vagon cisterne po Dorcolu, da plutaju uginule ribe po rekama... onda mogu da raspisu referendum hocemo li nuklearku - i Kozluj nam je preblizu.Kineski sindrom, patim od njega, sta cu!

Nove vesti:
http://www.24sata.co.yu/_print.php?id=16099
diskutant diskutant 20:37 14.11.2007

Re: Mini hidrocentrale i vetrenjace

ElectricDreams ElectricDreams 21:24 12.11.2007

Uh...

Plašim se da je za nuklearne elektrane, kao i za termoelektrane, potrebno redovno ulaganje i održavanje. O redovnim remontima da ne govorim.
Znajući iz prve ruke kako se odvijaju remotni po TENT A i B elektranama, smrznem se pri svakoj pomisli šta bi se desilo sa jednom elektranom na nuklearno gorivo :(
d j o l e d j o l e 10:38 13.11.2007

Re: Uh...

Bilo bi interesantno ako bi moglo da se sazna kako uopste u nuklearkama izgleda sistem odrzavanja i remonata (pretpostavljam da je sistem ipak dosta zatvoreniji u poredjenju sa termoelektranama).
d j o l e d j o l e 11:00 13.11.2007

Re: Uh..

Bilo bi interesantno ako bi moglo da se sazna kako uopste u nuklearkama izgleda sistem odrzavanja i remonata (pretpostavljam da je sistem ipak dosta zatvoreniji u poredjenju sa termoelektranama).
kuki kuki 21:33 12.11.2007

Problemi

Nije problem u bezbednosti. Tacnije, moze se porediti sa bezbednoscu aviona: ubedljivo najbezbednije prevozno sredstvo ali kad se nesto desi onda svi znaju za to. Onako, ubijanje na sitno, kao sto se radi sa automobilima, niko ne racuna. Tako i konstantno zagadjivanje od termoelektrana, niko ne racuna kao opasnost.

Ali, problem je u parama! Kogod da je nasledio racun za Krsko, verujem da ga jos nije otplatio. Nova nuklearka kosta. Mnogo!

I na kraju, nismo mi zreli za to. Scenario: raspise se "tender" i posao naravno dobija investicioni fond sa Kipra ili Sejselskih ostrva, koji posle nadje izvodjaca iz Ugande.
49 41 49 41 01:14 13.11.2007

Re: Problemi

kuki
Nije problem u bezbednosti. Tacnije, moze se porediti sa bezbednoscu aviona: ubedljivo najbezbednije prevozno sredstvo ali kad se nesto desi onda svi znaju za to. Onako, ubijanje na sitno, kao sto se radi sa automobilima, niko ne racuna. Tako i konstantno zagadjivanje od termoelektrana, niko ne racuna kao opasnost.Ali, problem je u parama! Kogod da je nasledio racun za Krsko, verujem da ga jos nije otplatio. Nova nuklearka kosta. Mnogo!I na kraju, nismo mi zreli za to. Scenario: raspise se "tender" i posao naravno dobija investicioni fond sa Kipra ili Sejselskih ostrva, koji posle nadje izvodjaca iz Ugande.


I to je tacno;
Ali za nauk: Nemacka je utosila svojevremeno za izgradnju Nuklearke (domace znanje i investicija) oko 18 milijardi nemackih maraka. Pustena je u rad i nakon 20 dana zatvorena za sva vremena iz sigurnosnih razloga.
d j o l e d j o l e 10:53 13.11.2007

Re: Problemi

To je izgleda najveca razlika izmedju $ ulozenog u megavat nuklearne, termo, i hidro elektricne energije. Nuklearne elektrane su ubeljivo najskuplje (postaju isplative tek posle 35-40 godina).

Naprimer Djerdap I je postao isplativ posle 20 godina (odplatio je sam sebe) ... sada je fabrika za stancovanje para.
oort oort 21:34 12.11.2007

Francuska

francuzi imaju 59 nuklearnih reaktora (podatak iz septembra 2007). ne vidim nikakvu potrebu za daljom "pro" argumentacijom, niti smisamo "contra" argumentacije.
nsarski nsarski 21:37 12.11.2007

I ja sam laik

ali sam protiv:

1. Izvodljiv jeste (nuklearka moze da se napravi gdegod ima dovoljno vode za hladjenje, i gde nema mnogo zemljotresa, na primer - mada ih ima u Japanu), ali o isplatljivosti tek treba razgovarati.

2. Mozda je veca, ali od 36 nuklearki u Nemackoj, 17 je zatvoreno i ne planiraju se nove. U pitanju je Ostrvo 3 milje.

3. I izgradnja puteva (daleko logicnija investicija u Srbiji, uzimajuci u obzir geografiju) bi trebala da privuce strani kapital, pa se to ne desava. Nuklearke, jednom kad se naprave, zahtevaju relativno malo tehnickog osoblja (za odrzavanje i remont).

4. Ovo je tehnologija koja se mahom napusta za sada. Nikakav posaban tehnoloski i naucni znacaj ne bi dobili.

5. Nova tema jeste. Ali to bi isto bilo i sa predlogom da se napravi projekat da se posalje Srbin na Mesec.

Kloniranje coveka ce kad tad neko da izvede. U cemu je prednost kloniranja coveka?


P.S. Buduci da je u pitanju kapitalna investicije, pitam se pitam ko bi rukovodio projektom i finansijama...?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 21:54 12.11.2007

Re: I ja sam laik

I ja sam laik

Al za mene veliki stručnjak. Od fizike znam da je gravitacija kada jabuka pada na glave ljudima.
Ostrvo 3 milje

OK, lepo sam rekao ona neka Ostrva, nisam bio siguran.
I izgradnja puteva

Tačno, ali kakve to veze ima. Potrebni su nam i putevi, i nuklearke, i još 3.000.001 stvar.
Nikakav posaban tehnoloski i naucni znacaj ne bi dobili.

Za naučni ne mogu ni da tvrdim ništa više nego da mi se čini da bi nečega bilo, makar bi studenti fizike imali gde da vide nuklearni reaktor, ali tehnološki, makar kada govorimo o tehnologiji poslovanja, ili implementaciji međunarodnih standarda i sertifikata, ili unutrašnjoj organizaciji - sigurno bi bilo mnogo toga što bi se dalo naučiti.
Ali to bi isto bilo i sa predlogom da se napravi projekat da se posalje Srbin na Mesec

Ne mogu se složiti. Pitanje nuklearki jeste relevantno i realno pitanje, pri tom dovoljno kontroverzno da se ima o čemu diskutovati.
U cemu je prednost kloniranja coveka

Sloboda mišljenja, izražavanja, itd, uključiv naučno stvaralaštvo.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 04:07 13.11.2007

Re: I ja sam laik

nsarski
ali sam protiv:

1. Izvodljiv jeste (nuklearka moze da se napravi gdegod ima dovoljno
vode za hladjenje, i gde nema mnogo zemljotresa, na primer - mada ih
ima u Japanu), ali o isplatljivosti tek treba razgovarati.

2. Mozda je veca, ali od 36 nuklearki u Nemackoj, 17 je zatvoreno i ne planiraju se nove. U pitanju je Ostrvo 3 milje.

3. I izgradnja puteva (daleko logicnija investicija u Srbiji, uzimajuci
u obzir geografiju) bi trebala da privuce strani kapital, pa se to ne
desava. Nuklearke, jednom kad se naprave, zahtevaju relativno malo
tehnickog osoblja (za odrzavanje i remont).

4. Ovo je tehnologija koja se mahom napusta za sada. Nikakav posaban tehnoloski i naucni znacaj ne bi dobili.

5. Nova tema jeste. Ali to bi isto bilo i sa predlogom da se napravi projekat da se posalje Srbin na Mesec.

Kloniranje coveka ce kad tad neko da izvede. U cemu je prednost kloniranja coveka?


P.S. Buduci da je u pitanju kapitalna investicije, pitam se pitam ko bi rukovodio projektom i finansijama...?


NSarski, prijatelju, ja sam doskora bio veliki protivnik, cak ekstremni u neku ruku, poput onog anti-junaka kod Stephena Kinga (Tommyknockers, cini mi se) koji svakog na zabavama gusi sa opasnoscu koja preti od Cernobilja. Ali sam se u zadnje vreme zamislio, citao dosta o energetskoj situaciji, oil peak-u, itd. i pravo da ti kazem, sad mi se situacija ne cini ni izdaleka tako jednostavna. Osnovna poenta jeste da nema te obnovljive energije koja ima sanse da se razvije na vremenskoj skali od cca. 20-30 godina koliko nam ostaje i po relativno liberalnim procenama pre nego sto cena fosilnih goriva postane neizdrziva za sve civilne industrije i transport. Neke stvari ce definitivno uskoro nestati - gotovo sam ubedjen da ce vec nasa deca, a unuci sigurno, gledati na prekookeanske letove kao na bahat luksuz koji sebi moze da priusti samo 1% najbogatijih ljudi. Nuklearna energija ne moze da pokrece avione (bar ne u skorije vreme), ali moze bar da obezbedi funkcionisanje proizvodnje vestackih djubriva koja je jedini nacin da se i u razvijenim evropskim zemljama ne pocne umirati od gladi. Takodje, moze da obezbedi grejanje za predele koji ce sa nestajanjem fosilnih goriva postajati sve manje nastanjivi. Tako da - tesko je to... Nisu Francuzi i Japanci bas sasvim blesavi.

Najvazniji concern koji navodis jeste raspolaganje vodom (u nasim krajevima nuzno slatkom, sto ima dodatne efekte). Rentabilnost mi se uopste ne cini kao issue, jer nije u pitanju rentabilnost sada, vec za 20 god, o cemu treba bas sada razmisljati - ko ocekuje neki carobni stapic, tipa fuzija, biomasa (ako iskljucis spaljivanje suma, sto ce uskoro opet, bojim se, postati veoma popularan sport), alkohol, zero-point, antimaterija, stogod -- bolje da se spremi za velika razocarenja...
nsarski nsarski 06:17 13.11.2007

Re: I ja sam laik

Nisam ja, Milane, a priori protiv nuklearne energije. I potpuno sam voljan da entertain the idea.
Takodje, kao i ti, mislim da nam je to jedna realisticna opcija na kratke vremenske staze koje su nam preostale. Bas sam danas gledao nesto u vezi sa solarnom energijom - deluje mi prilicno obecavajuce, ali sve su to kolicine vise za ispomoc nego kao zamena. U principu, nuklearna energija bi bio logican nacin da se dodje do dovoljnih kolicina energije za ovo nase sokocalo zvano civilizacija.
Medjutim, u nasem kontekstu, i nasoj stvarnosti -i ovo je od presudnog znacaja - ja sa tim kod nas ne bih zurio. Mozda ce nuklearna energija da postane novi lakmus test za ljudska drustva - nema nuklearne energije dok se ne uozbiljis i dovedes sebe u red:)
dragan7557 dragan7557 07:19 13.11.2007

Re: I ja sam laik

Nisam ja, Milane, a priori protiv nuklearne energije.


nsarski@

A posteriori protivnici su odavno otišli kod Boga na istinu.
. Nova tema jeste. Ali to bi isto bilo i sa predlogom da se napravi projekat da se posalje Srbin na Mesec.


Kao nebeski narod smo mi tamo odavno prisutni.pre svh.Naša skromnost ne dozvoljava hvalisanje.
Od 1398 smo mi deo nebeskog carstva čiji je deo i mesec.
d j o l e d j o l e 11:12 13.11.2007

Re: I ja sam laik

Rentabilnost mi se uopste ne cini kao issue, jer nije u pitanju rentabilnost sada, vec za 20 god, o cemu treba bas sada razmisljati - ko ocekuje neki carobni stapic, tipa fuzija, biomasa (ako iskljucis spaljivanje suma, sto ce uskoro opet, bojim se, postati veoma popularan sport), alkohol, zero-point, antimaterija, stogod -- bolje da se spremi za velika razocarenja...
Issue je, na osnovu komentara, to sto bi ovaj izvor energije, u nekoj blizoj/daljoj buducnosti mogao da bude jedino se preostati, kada rezerve fosilnih goriva budu na izdisaju.

Ali, ako se to i desi (kada/ako n. energija postane kicma kompletnog sistema) vec ce se i tehnologija izgradnje i ekploatacije (sigurnost, cena) prilagoditi novim uslovima na trzistu energije.

Cini mi se da bi neko ko bi sada ulozio 5e9 dolara u n. elektranu, ucinio istu stvar, kao i covek koji bi danas u Beogradu kupio PC AT 386/20Mhz sa diskom od 10 Mb za 2000 evra (koliko su ovakvi racunari kostali, ne znam, '90. godine).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:37 13.11.2007

Re: I ja sam laik

d j o l e

Ali, ako se to i desi (kada/ako n. energija postane kicma kompletnog
sistema) vec ce se i tehnologija izgradnje i ekploatacije (sigurnost,
cena) prilagoditi novim uslovima na trzistu energije.

Cini mi se da bi neko ko bi sada ulozio 5e9 dolara u n. elektranu,
ucinio istu stvar, kao i covek koji bi danas u Beogradu kupio PC AT
386/20Mhz sa diskom od 10 Mb za 2000 evra (koliko su ovakvi racunari
kostali, ne znam, '90. godine).

E ovo je sjajan primer opsesivne vere u tehnologiju - dao Bog i sreca junacka da ste Vi u pravu, ali se sve nesto plasim da je to optimizam bez pokrica. Naime, ono sto se desilo u IT je IZUZETAK u istoriji tehnologije, a ne pravilo. Ta vrsta eksponencijalnog rasta i razvoja nema nikakvih sansi da se ponovi u energetici, cak naprotiv. Od silnih obecanja kontrolisane tn fuzije koje traju vec preko 40 godina danas je jasno da nema nista bar jos isto toliko - i najveci optimisti ne ocekuju rentabilnu fuziju pre 2030, ako i onda. Verovatno je realisticnija brojka 2050, a i to pod uslovom da razvoj ne bude prekinut nekom globalnom krizom -- koja ce zbog rasta cene preostalih fosilnih goriva sigurno uslediti...

Kod PC-a je u sustini bilo sasvim jasno STA treba uraditi da bi se poboljsavale performanse - u energetici je to potpuna misterija. Sta je zamena za fosilna goriva? Fuzija? Biomasa? Energija nulte tacke? Solarne celije (mozda u orbiti, na povrsini planete svakako ne)? Nema tri coveka koji se slazu oko toga. Kako onda ocekujete takav revolucionarni napredak kad niko ne zna ni u kom pravcu se krece? GM je ulozio preko milijardu dolara u razvitak elektricnih vozila -- i priznao tu pre godinu dana da nisu u stanju da naprave ozbiljno vozilo te vrste. I takvih primera ima dosta...
d j o l e d j o l e 15:53 13.11.2007

Re: I ja sam laik

Milane, da ne citiram samog sebe ... ali, u recenici

vec ce se i tehnologija izgradnje i ekploatacije (sigurnost,
cena) prilagoditi novim uslovima na trzistu energije.
nisam iskljucivo mislio na pojavu nekog novog globalnog izvora, koji moze da pokrije potrebe sveta ... koju vi sa punim pravom dovodite u pitanje.

Poenta onoga sto sam napisao bila je da su fisioni reaktori jedna od poslednjih opcija ... u situaciji gde postoji mogucnost izbora ... gde postoje drugi nacini da se proizvede energija, pa da se cak vise i zaradi u nekom srednjem vremenskom periodu (lako se posle taj novac moze preinvestirati cak i u neki buduci, efikasniji, sigurniji i pouzdaniji fisioni reaktor ... ako iko ikada uopste i uspe da ga napravi, i ako se ikada resi problem skladistenja otpada (sto u celoj prici deluje kao najveci SF)... na to sam mislio kada sam napravio paralelu 386-Pentium XX)
Treger Treger 18:25 13.11.2007

Re: I ja sam laik

Osnovni ogračinivač NE je odlaganje Radioaktivnog otpada koji je opsan milonoma pa i stotinama miliona godina. Da li imamo pravo da trujeme hiljade generacija ili milione generacija zbog naše sebičnosti. Zaboravljate nerede i demonstracije gde se god odlagao otpad niko ga nije hteo da primi osim možda naših mafijaša u državi i koji sada porast obolelih od karcinoma pravdaju osiromašenim uranijumom. Šta bi bilo tek kada bi mi sami proizvodili takav otpad u velikim količinama. Moj je predlog da svi oni koji su za to se presle u neposredno blizinu NE i skladišta nulkearnog otpada. Mislim da bi uživali u blagodetima energije koja je jeftina. Trošak oko skladištenja otpada refundirao bi se iz penzionih fondova koje nebi imao ko da troši.
Milos_cz Milos_cz 19:56 14.11.2007

Re: I jesi laik


Kao nebeski narod smo mi tamo odavno prisutni.pre svh.Naša skromnost ne dozvoljava hvalisanje.
Od 1398 smo mi deo nebeskog carstva čiji je deo i mesec.

Prvo bar najosnovnije stvari nauci, pa onda pocni sa omalovazavanjem nase istorije - taj, tebi ocigledno neomiljeni dogadjaj se desio na Vidovdan 1389.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 12.11.2007

Spajiću,

je l' ovo šala?
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 21:45 12.11.2007

Re: Spajiću,

Zašto? Zabranjeno misliti da su nuklerake ok?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:57 12.11.2007

Pitam da li

je šala, a ni pomenula nisam reč - zabranjeno. Što bih ja tebi bilo šta zabranjivala?
Pitam, zanima me.
Što se mene tiče, evo ovako: za nuklearke si izneo malo i to slabih argumenata. Jeste ređe su nesreće, ali je i nuklearki mnogo manje no drugih proizvođača energije. Jeste ređe su nesreće, ali su tako stravičnih razmera i tako dugoročnih posledica, da su vredne nekoliko nula uz svoj broj.
Što se kloniranja tiče, naravno da će neko klonirati čoveka ili je to već učinio. Ja sam sumnjičava. Za početak, čovek još uvek nije otkrio čemu mu služi popriličan deo mozga...
Što se klonirane hrane tiče, pre bih to nazvala opasnom glupošću, izazvanom pohlepom proizvođača, neodgovornošću, no primitivizmom...mada možda to i jeste primitivizam, kada je zdravlje ljudi manje važno od novca.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:38 12.11.2007

Re: Pitam da li

Pitam, zanima me.

Pitanje je postavljano sa veoma jasnom vrednosnom implikacijom. Pa sam utoliko i ja pitao jel zabranjeno.

kada je zdravlje ljudi manje važno od novca.

Zar je manje važno? Koliko ja razumem, genetski modifikovana hrana je neuporedivo izdašnija, bogatija hranljivim sastojcima, otpornija na spoljne uslove... I jeftinija. A nije li glad jedna od najopasnijih svetskih pošasti? U čemu je razlika između genetski modifikovane hrane i hrane koju je čovek kultivisanjem razvio, kojekavih sorti kukuruza, na primer, napravljenih u Zemunu, osim u metodologiji? I nije li sadašnja metodologija usklađena sa najvišim postojećim ekološkim, zdravstvenim i drugim standardima?

Moja poenta ovde je da većina nas nema pojma o stvarnim opasnostima od nuklearki, kloniranja ljudi i genetski modifikovane hrane, ali se po definiciji suprotstvaljamo bilo kakvoj dubinskoj promeni - čak i kad se radi o onima koji jesu za političke, pa i ozbiljne društvene promene, ako su potonje, naravno, "harmonizovane" sa sopstvenom ideologijom. Ako nisu - pojavljuje se ona ksenofobija koja nam svima sa pravom toliko smeta, ona zatvorenost i nespremnost da se provocira sopstveni stav. I ovde, Jelice, zaista ponajmanje mislim na Vas, čije sam mnoge postove ne jednom preporučio - više govorim o konsekvencama stavova koje implicirtate.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:02 12.11.2007

Sve ovo

što si napisao o genski promenjenoj hrani je milo rečeno neprovereno. Naravno da ima razlike u hrani "iz Zemuna" i modifikovanoj hrani, količinski izdašnijoj -posledično veća zarada. Pogledaj malo, pre no što otvoriš ovakvu temu, bar po Evropskoj komisiji. Ima i tamo papira i materijala o drugačnosti, posledicama i štetnosti genski modifikovane hrane.

Što se tiče neznanja o tim stvarima, pravo da ti kažem...vidim sad smo na Vi..dakle, pravo da Vam kažem očekivala bih MNOOOGO više odgovornosti od Vas pri otvaranju ovakvog bloga. Ako većina nema pojma, a ni Vi, koliko vidim iz bloga i daljih Vaših komentara, onda bolje ne kačiti takve stvari. Prosto mi se čini neodgovornim. Ili mi miriše na lobiranje, d' izvinete.

Za dosadašnje preporuke, hvala, preporučujem se...ali konsenkvence stavova koje ja, u svojoj "zatvorenosti, nespremnosti da provociram svoj stav", su ipak manje od onih do kojih može dovesti ovako neargumentovan tekst.

Ako smo zatvoreni, evo, otvorite nam oči...a ne - meni se sviđa, baš je super, šta fali, 'oću i ja daj mi dva...

I još nešto, neka je i patetično, briga me...gledala sam gomilu emisija, bar, o Černobilu...dakle, onakvog jada, strahota, one strave, koju će geni nositi generacijama, one prašine, zatrtog svega, degenerisanog...ja to ne mogu da zaboravim. Moraće neko mnogo argumentovanije od "ja sam za" da proba da mi objasni, šta je bilo vredno toga. Energija? Struja? Grejanje?... I jedna takva nesreća je previše.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:10 12.11.2007

Re: Pitam da li

Što se klonirane hrane tiče, pre bih to nazvala opasnom glupošću, izazvanom pohlepom proizvođača, neodgovornošću, no primitivizmom

Nisi u pravu Jelice, ako mislis na genetski modifikovanu hranu. Ne postoji ni jedan, ali ni jedan dokaz da je ta hrana stetna. Postoji samo strah da je mozda stetna. Niko nije siguran da nije, ali ni da jeste.
Ima dosta razloga zbog kojih ta hrana mora biti dozviljena u ne tako dalekoj buducnosti.
Za nuklearke i klonranje je vec druga prica.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:15 12.11.2007

Dobila sam

skoro materijale od jedne evropske poslanice, koja ih u ime grupe okupljene oko nje šalje okolo...ne izgleda dobro, to oko hrane.
Hoochie, naravno da to nije moja uska tematika, tu sam na tankom ledu, spremna da poverujem, ali sam jako sumnjičava. Koji su razlozi da bude dozvoljena?
wk wk 23:21 12.11.2007

Šala?

Pitanje nuklearne energije je pitanje gde se pokazuje slabost demokratije. Kada neupućeni raspravljaju o nečemu, onda dolazimo do odluka kao što je ukidanje nuklearki.

Samo zato što je neka budala u Černobilu pravila eksperimente, desilo se to što se desilo i onda su svi naprasno protiv toga. A to što termoelektrane izbacuju radioaktivni otpad direktno u atmosferu, to nema veze. Ako niste znali, lignit - loš ugalj koji sagoreva u termoelektranama - je pun teških metala i pun radioaktivnih elemenata. O sumporu da i ne pričamo. A ugljen dioksid, ma to je super - pa nam je leti toplo k'o u Africi.

Ja sam srcem i dušom za vetroelektrane. I ne vidim ni jedan razlog zašto Srbija ne bi trebalo da ih gradi. Ali one ne mogu rešiti problem zagrevanja atmosfere, jer jednostavno ne mogu proizvesti dovoljno energije. Nuklearne elektrane mogu rešiti taj problem.

I nemojte da mi pričate o rizicima i o ostrvu tri milje. Koliko je radijacije izašlo iz reaktora na ostrvu? Normalno izgrađen reaktor je siguran. Loše izgrađen reaktor (Černobil) je i dalje siguran dok budala ne uzme da radi gluposti. A termoelektrana je sigurna - u smislu da je vrlo lako izračunati koliko tona kancerogenih jedinjenja dnevno ispušta u atmosferu.

I nemojte da mislite da se nove nuklearne elektrane ne grade. Grade se, i sve više zemalja razmišlja o gradnji novih.

PS I da ne bude da pričam napamet - ja sam dipl. inženjer elektrotehnike. Diplomirao sam na odseku za energetiku.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:23 12.11.2007

Re: Dobila sam

Komplikovan odgovor:)
Priblizno: hrana se proizvodi na poljoprivrednom zemljistu koje je ograniceno na ovoj planeti i stalno se smanjuje (gradovi se sire, industrija zagadjuje, pustinje se takodje sire, erozija....), a broj ljudi, dakle potrebe za hranom rastu. Kako zadovoljiti? Povecanjem prinosa po jedinici povrsine. Klasicnim metodama (selekcija) se postizu izvesni rezultati ali je to ograniceno i sporo. Ostaje GM hrana.
Za siromasne nazalost u pocetku, a kasnije, videcemo:)
codex_casti codex_casti 23:43 12.11.2007

Re: Dobila sam

ja mislim da bi post tu zavrsio posao.. sad ce bozicni jos malo
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:50 12.11.2007

Re: Dobila sam

ja mislim da bi post tu zavrsio posao.. sad ce bozicni jos malo

Moramo ga onda produziti,... na jedno godinu dana:)
A i ovaj ramazanski mi nesto kratak, da se i to produzi:)
Filaret je svoje odradio:)

codex_casti codex_casti 00:07 13.11.2007

Re: Dobila sam -

Епископ Николај
Молитве на језеру

XLI
Постом радостим наду моју у Тебе, Грјадушчи Господе мој.

Пост убрзава моју припрему за долазак Твој, једино чекање мојих дана и ноћи.

Пост отањава тело моје, да би оно што остане могао лакше осветлити духом.

Чекајући Тебе не желим, да се храним крвљу нити живот да одузимам. Да би радост мога чекања и животиње осетиле.

Но заиста, неће ме уздржавање од јела спасти. Ма се хранио песком из језера, Ти ми нећеш доћи, ако пост не уђе дубље у душу моју.

Сазнадох кроз молитву своју, да је телесни пост више символ правог поста, врло користан за почетника у нади у Тебе, но и врло тегобан за онога, ко само при њему остане.

Зато унесох пост и у душу своју, да је очистим од многих дрских вереника и као девојку спремим је за Тебе.

И унесох пост у мој ум, да одагнам из њега маштања о светским стварима и разорим све ваздушне куле, сазидане од тих маштања.

Да би ум мој био испражњен од света и спреман, да прими Мудрост Твоју.

И унесох пост у срце своје, да би њиме уморио све страсти и пристрасности светске.

Да би небесни мир неисказано владао срцем мојим, када бурни Дух Твој наиђе.

И наложих пост на језик свој, да се одучи од бескорисних прича и да уздржано говори само оне речи, које крче пут доласку Твоме.

И ударих пост на бриге своје, да би их све одувао испред себе као ветар што маглу одува. Да не стоје као мутна магла између мене и Тебе, и не враћају погледе моје ка свету.

И пост унесе у душу моју смирење пред нествореним и створеним световима, и кротост према људима и стварима. И ули у мене храброст, за коју не знадох док бејах наоружан свим светским оружјем.

Шта је била моја нада без поста до само једна туђа прича, што је ишла од уста до уста, док није стигла и на моја уста?

Лажан пост прати лажну наду, као што никакав пост прати безнадежност.

А као што точак иде за точком, тако истинит пост иде за истинитом надом.

Помози ми, да радосно постим и радосно се надам, Најрадоснији Празниче мој, што ми се приближујеш са сунчаним осмејком.

Kazezoze Kazezoze 00:13 13.11.2007

Re: Dobila sam -

eto, izazvo si i boga))
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:17 13.11.2007

Re: Dobila sam -

Episkop Nikolaj:
"A ti, srpski rode kuda si zalutao? Beži sa lade koja tone. Vraćaj se od jevrejske Evrope svojoj Crkvi i istoriji."
Izazvao sam supermoda:)
macaca macaca 00:26 13.11.2007

Re: Dobila sam -

Koliko ja razumem, genetski modifikovana hrana je neuporedivo izdašnija, bogatija hranljivim sastojcima, otpornija na spoljne uslove... I jeftinija

problem s GM hranom je sto moze imati neocekivane posledice po zdravlje - u americi, gde je GM dozvoljena, a zivotinje na farmama se kljukaju antibioticima, devojcice ulaze u pubertet sa 8 godina, gojaznost je izuzetno rasprostranjena. GM nosi opasnosti vezane za alergijske reakcije, ostecivanje imunog sistema itd.

amerikanci su poznati po prihvatanju novotarija - poput filtera za cigarete od cistog azbesta ili radioaktivnog pojasa protiv reume. malo opreza moze spasti mnogo zivota.

sto se nuklearne energije tice, ona ponovo ulazi u modu. ukupno, nuklearne elektrane daju vise energije od hidroelektrana godisnje, ali i dalje preko 85% energije dolazi iz nafte, gasa i uglja. za 20-30 godina pocece sa radom prve fuzione elektrane, koje za razliku od sadasnjih nuklearki ne daju nuklearni odpad.
vucko vucko 01:01 13.11.2007

Re: Dobila sam -

codex_casti
Епископ Николај
Зато унесох пост и у душу своју, да је очистим од многих дрских вереника и као девојку спремим је за Тебе.

И унесох пост у мој ум, да одагнам из њега маштања о светским стварима и разорим све ваздушне куле, сазидане од тих маштања.

Да би ум мој био испражњен од света и спреман, да прими Мудрост Твоју.

И унесох пост у срце своје, да би њиме уморио све страсти и пристрасности светске.

И наложих пост на језик свој, да се одучи од бескорисних прича и да уздржано говори само оне речи, које крче пут доласку Твоме.

И ударих пост на бриге своје, да би их све одувао испред себе као ветар што маглу одува. Да не стоје као мутна магла између мене и Тебе, и не враћају погледе моје ка свету.



49 41 49 41 04:59 13.11.2007

Re: Sve ovo

[Moraće neko mnogo argumentovanije od "ja sam za" da proba da mi objasni, šta je bilo vredno toga. Energija? Struja? Grejanje?... I jedna takva nesreća je previše.

Cernobil je izazvan ljutskim faktorom; neodrovornoscu coveka. Igrali se ljudi kao u vrticu.
Posledice i strahote su vidjene i jos uvek su aktuelne.
Cak sam citao da je u toku akcija; zalivanjem novog i debljeg sloja betona u Cernobilu.

Cinjenica je da je najcistije dobijanje energije kao i isplativost po KWH.

Bilo je mnogih predkatastrofa; koje su se srecno zavrsile kao i u Americi 1974.

Poslednji pozar u Californiji koje je gutao sve; cak i se opasno priblizio i nuklearki na nekoliko km da su se mnogi uzbunili.
Rusi prave plovecu nuklearku koja ce snabdevati mnoge gradove i podrucja duz recnog toka.

Posle Cernobila i jos nekih predkatastrofa; koje nisu isle bas u siroku javnost u svetu; mnoge zemlje u svetu su "zamrzle" svoje planove do daljnjeg o izgradnji novih. Neke starije su po
zatvarane za sva vremena.

Misljenja sam da se o takvoj problematici treba unapred i dugorocno razmisljati; ali, obzirom na stanje puteva, nemanja Autoputeva, zeleznickim prugama i max dozvoljenim (mogucim) brzinama na njima, neiskoriscenim postojecim MALIM (ali vrednim) potencijalima za dobijanje el. energije itd.

Na Isaru u Minhenu; gde vecina minhena se se sjati pored reke je postojala ELEKRANA koja je snabdevala znatan deo Minhena i okoline el. energijom od recikliranog materijala-djubrista.
Mi imamo potencijala da napravimo bar pet takvih samo oko Beograda-mislim na sirovine.



dragan7557 dragan7557 07:31 13.11.2007

Re: Pitam da li

Jelica Greganović
je šala, a ni pomenula nisam reč - zabranjeno. Što bih ja tebi bilo šta zabranjivala?
Pitam, zanima me.
Što se mene tiče, evo ovako: za nuklearke si izneo malo i to slabih argumenata. Jeste ređe su nesreće, ali je i nuklearki mnogo manje no drugih proizvođača energije. Jeste ređe su nesreće, ali su tako stravičnih razmera i tako dugoročnih posledica, da su vredne nekoliko nula uz svoj broj.
Što se kloniranja tiče, naravno da će neko klonirati čoveka ili je to već učinio. Ja sam sumnjičava. Za početak, čovek još uvek nije otkrio čemu mu služi popriličan deo mozga...
Što se klonirane hrane tiče, pre bih to nazvala opasnom glupošću, izazvanom pohlepom proizvođača, neodgovornošću, no primitivizmom...mada možda to i jeste primitivizam, kada je zdravlje ljudi manje važno od novca.


Jelice, sa takvim kao ti nema napretka.Mnogo si sumnjičava. Budi manje sunjičava, seti se mudrog Velje i nemoj preterivati.A kad je klopa u pitanje seti se mudre Ministarke iz autobusa Monsanto familije.

U ostalom nuklearke proizvodi firma Vestinghaus a osnivač je Teslin pajtos pa imamo i neko korupciju mislim povlasticu na osnovu istorijske veze.
dragan7557 dragan7557 08:33 13.11.2007

Re: Dobila sam

Ostaje GM hrana.


Na koju AUTORSKA PRAVA poseduje nekoliko korporacija u svetu. Pošto se ovi monstrumi ne razmnožavaju
(ne spadaju u progenitore) svaka dalja upotreba podleže plaćanju prav svake godine.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 09:17 13.11.2007

Re: Sve ovo

očekivala bih MNOOOGO više odgovornosti od Vas pri otvaranju ovakvog bloga


Ja to gledam ovako - nije najvažnije da li i koliko ja znam o tome, važno je pokrenuti temu, a ni TI (nisam bio siguran da se poznajemo) ni ja nismo za nju u tom smislu kompetentni. Malo više znanja nije dovoljno. Da moramo da odlučujemo o tome, siguran sam da bismo pitali najrazličitije stručnjake, tražili ko zna koliko eleborata, i ko zna kakvu odluku doneli.

Neko je dole već rekao koliko je demokratija nedostatna kada laici raspravljaju o ovakvim stvarima - i tu se slažem, ali laici, srećom, ne donose odluke o tome. A da treba da raspravljaju, treba. Ono što mi se čini važnim, međutim, jeste koliko je moguće otvoriti temu - već se nekoliko stručnjaka javilo, sa različitih pozicija, a mislim da i jedna ovakva laička, ali aktivna javnost kao što je na ovom blogu ima razloga da razmeni argumente, uverenja, mišljenja. pa da stručnjaci eventalno nekome od nas objasne šta jke i kako je. Evo, posle 88 komentara, ja sam i dalje ZA, mada ima argzumenata protiv kojih nisam bio svestan - kao i argumenata za koje nisam znao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:25 13.11.2007

Dragane,

šta da ti kažem...sve znaš...
MilutinM MilutinM 10:41 13.11.2007

Demokratija i svest

Mislim da pitanje energije (pa i nuklearne) nije pre svega pitanje demokratije nego pitanje svesti. Mi očigledno imamo ograničene resurse na ovoj našoj planeti. Način na koji ih uništavamo ne obećava da će još dugo da traju. Stoga i podržavam u potpunosti sva traganja za obnovljivim energijama. Medjutim, sve dok postoji mogućnost da one budu i zdrave, protivim se korišćenju nuklearne energije. Projekti tipa energija od vetra (Danska već proizvodi 20% svoje energije na ovaj način! OK, kod nas su vetrovi promenljivi, ali kao beogradjanin siguran sam da je košava stalnog smera i da dovoljno duva. Slično je u Banatu, barem), nekoliko primera malih privatnih elektrana čiji graditelji tako obezbedjuju sebi energiju pa i prodaju višak Elektroprivredi i od toga zaradjuju, energija od sunca... su obećavajući. Da ne pričam o hidropotencijalu naše zemlje.

Sa druge strane, moramo se uzeti u pamet i oko načina na koji koristmo resurse, pogotovo energiju. Arčenje benzina nije samo siromašenje planete, već i doprinosti globalnom zagrevanju i da ne pričam čemu još. Isto je i sa električnom enegijom. A sve više se ponašamo (kao čovečanstvo i kao pojedinci) tako da pogotovo oni koji imaju novca misle da će sve trajati večno i ne pada im na pamet da malo prištede i budu svesni.

Slično je i sa hranom. Ako smanjujemo obradivo zemljište, jednog dana ćemo jesti ono što budemo uzgajali u svojim saksijama. A deblji smo u proseku 5 kilograma nego što bi trebalo.

I ovde, ne mogu da prihvatim da u zemlji koja još uvek ima dovoljno uslova za proizvodnju hrane, i u kojoj je ta proizvodnja jaka tradicija, počnemo da koristimo genetski modifikovanu hranu. Ko zna kakve su posledice. U prvoj generaciji se možda neće videti ali kasnije...

Svi se čudimo "naduvenim" amerikancima, britancima, skandinavcima. Pa, kako i ne bi bili? Ako jedu piletinu koja je kljukana svim i svačim da što pre sazre u nehumanim uslovima, kako mislimo da će se razvijati njihovo telo? Hoće li biti skladno ili će takodje "sazrevati što je pre moguće"? Bez sve patetike, podržavam svoju taštu koja provede pola godine u vikendici samo da bi joj unučići jeli neprskanu hranu i jaja kokošaka koje su trčale po dvorištu.

U zemljama koje nemaju ovakve uslove (ne samo zemlje Afrike koje su usput i siromašne i gde je najviše gladnih, nego i zemlje severa gde je sunce jedna od najvećih dragocenosti), neka koriste ako nemaju šta drugo. Mada, da postoji pravedna raspodela na ovom svetu, ne bi muzli njihova rudna i ostala bogatstva a zauzvrat im ne davali ništa ili malo (već im "plaćali" hranom li napretkom). Glad je i proizvod poremećenih odnosa u svetu, a ne samo prirodnih uslova i zaostalosti.
milosib milosib 11:57 13.11.2007

Re: Sve ovo

Jelica Greganović
što si napisao o genski promenjenoj hrani je milo rečeno neprovereno. Naravno da ima razlike u hrani "iz Zemuna" i modifikovanoj hrani, količinski izdašnijoj -posledično veća zarada. Pogledaj malo, pre no što otvoriš ovakvu temu, bar po Evropskoj komisiji. Ima i tamo papira i materijala o drugačnosti, posledicama i štetnosti genski modifikovane hrane.Što se tiče neznanja o tim stvarima, pravo da ti kažem...vidim sad smo na Vi..dakle, pravo da Vam kažem očekivala bih MNOOOGO više odgovornosti od Vas pri otvaranju ovakvog bloga. Ako većina nema pojma, a ni Vi, koliko vidim iz bloga i daljih Vaših komentara, onda bolje ne kačiti takve stvari. Prosto mi se čini neodgovornim. Ili mi miriše na lobiranje, d' izvinete.Za dosadašnje preporuke, hvala, preporučujem se...ali konsenkvence stavova koje ja, u svojoj "zatvorenosti, nespremnosti da provociram svoj stav", su ipak manje od onih do kojih može dovesti ovako neargumentovan tekst.Ako smo zatvoreni, evo, otvorite nam oči...a ne - meni se sviđa, baš je super, šta fali, 'oću i ja daj mi dva...I još nešto, neka je i patetično, briga me...gledala sam gomilu emisija, bar, o Černobilu...dakle, onakvog jada, strahota, one strave, koju će geni nositi generacijama, one prašine, zatrtog svega, degenerisanog...ja to ne mogu da zaboravim. Moraće neko mnogo argumentovanije od "ja sam za" da proba da mi objasni, šta je bilo vredno toga. Energija? Struja? Grejanje?... I jedna takva nesreća je previše.

Potpisujem Jelice i preporucujem. Skoro sam razgovarao sa covekom koji je verovatno autoritet br.1 u Srbiji za termoelektrane. Objasnjavao mi je ovaj galimatijas sa izgradnjom novih blokova TE u Lazarevcu i Obrenovcu. Ispalo je da Srbija nema dovoljno uglja, posebno u svetlu otimanja rezervi na KiM. Tada sam i ja pitao za NE. Da li je to dovoljno da zakljucim da treba preci na taj izvor energije? Previse hrabro i pretenciozno od autora, posebno za laika. Ili je mozda bas zato?
Svakog ko podrzava modifikovanu hranu( e ovde sam ja potpuni laik) uputio bih na lude krave. I taj nacin ishrane, ciji je smisao naravno veca zarada, je proglasen korektnim pa i revolucionarnim, pa eto.
Najveci problem je sto su greske u NE i genetskim modifikacijama uzasno skupe, pa i nepopravljive. Najmanje sto ocekujem od ozbiljnih ljudi je da se ne igraju sa takvim stvarima bez ozbiljnih analiza, a to nije za laike. Jeste da su u Srbiji svi strucni za sve, ali se ne mesajte u ovakve stvari.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:31 13.11.2007

E, Milose

našli smo se i kod reči "NEPOPRAVLJIVO". U tom čuču grmi zec. Kada npr. ni sami proizvođači, tj. oni koji modifikuju, ne znaju baš kakve bi posledice moglo to modifikovanje da ima, po promene u ljudskom telu ili boženedaj da izazove poremećaje i bolesti, kako možemo mi to onda da znamo. Ili da sačekamo da nam porastu svetleći rogovi, pa da se bavimo time kako da ih se rešimo.
mimi mimi 15:57 13.11.2007

xa xa xa xa, hoochie

hoochie coochie man
Episkop Nikolaj:"A ti, srpski rode kuda si zalutao? Beži sa lade koja tone. Vraćaj se od jevrejske Evrope svojoj Crkvi i istoriji."Izazvao sam supermoda:)


ovo ti je ge-ni-jal-no!!!!

jel ima jos neka tako prosvetljujuca od oca nikolaja?!
codex_casti codex_casti 17:53 13.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

naravno da ima jos prosvetljujucih :) samo za tebe mimi :)

"Дати су ти само тренуци среће, да те ожалосте сећањем на праву срећу, у недрима неизменљиво Срећнога, и векови несреће, да те пробуде из буновне самсаре обмана"
"Уклоните ми се с очију сунца и звезде. Одбите се од земље. Не мамите ме, жене и пријатељи. Шта ми можете помоћи ви, што беспомоћно старите и понирете у гроб?

Сви су ваши дарови јабука са црвом у срцу. Сви су ваши напитци прошли много пута кроз нечију утробу. Одежде ваше су паучина, којој се руга нагота моја. Осмејци ваши - навештај жалости, у којој ћете викати мене у помоћ, немоћни немоћнога"
"На колена, племена и народи, пред величанством Божјим. Падате хитро на колена пред својим харамбашама, а оклевате пасти пред ноге Свемогућега!

Велите: зар ће нас овако малене казнити Господ? Да нас је створио већим и снажнијим, па да нас и кажњава! А овако, гле, једва смо нешто виши од трновог жбуња украј друма према хучној васиони око нас, а ти нам претиш казном несразмерно Већег од нас?

Безумници! Кад вас ваше харамбаше позивају на зло, од кога се и васиона затресе, онда не говорите, да сте сувише малени. Само се за светла дела изговарате маленкошћу и слабошћу."
"Од свих ројева рој људи одлази најгладнији. Не зато, Домаћине, што Ти немаш јела за људе него зато што они не познају своју храну, па се отимају с гусеницама о исти брст.
Како да Те величам из сред роја гладних гусеница, што један ветар доноси на цветалу трешњу а други односи, и чији је сав век између два ветра?"
"Како да исповедим људима тајну, коју гледам кроз кругове архангела Твојих? Како деловима да говорим о целини? Како ће нокти на прстима разумети крвоток тела? Заиста онемелом од чуда мучно је говорити оглувелим од ларме."
"Памећу ли се хвалите, хвалисавци! Шта је ваша памет до многопамћење? Па кад много памтите, како не запамтисте тренутке чудесног рађања мудрости у вама? Понекад вас чујем где говорите о великим мислима, што се код вас изненадно и без вашег труда роде. Ко их роди, многопаметни? Како се родише без оца, кад признајете, да им ви нисте родитељ?

Заиста вам кажем: отац им је Дух Свесвети, а мајка преостали девичански кутић душе ваше, у који Дух Свесвети још сме да уђе."
"Помажи срце моје јелејем милости Твоје, премилостиви Господе мој.

Да никад не букне у срцу моме ни гнев против моћних ни презрење немоћних. Гле све је немоћније од росе јутарње!

Да мржња никад не савије гнездо у срцу моме против оних, који ми зло снују. Да се сетим краја њихова, и да будем спокојан.

Милост отвара пут к срцу свих створења, и доноси радост. Немилост навлачи маглу на чело, и ствара тескобну осаму.

Помилуј милостивога, Најнежнија Руко, и откри му тајну мудрости Твоје.

Свечовек је чедо милости Оца и светлости Духа..."








hoochie coochie man hoochie coochie man 18:15 13.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

mimi

ovo ti je ge-ni-jal-no!!!!jel ima jos neka tako prosvetljujuca od oca nikolaja?!

Ima.
Kako ne bi bilo kad je bio u nacistickom logoru.
Vidis, on je tamo pisao knjige.
"Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista razapeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam i sveopštu revoluciju, i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.

Treger Treger 18:35 13.11.2007

Re: Šala?

To što ste vi diplomirali na enegetici ne mora ništa da znači ovo su zemlju vodili diplomirani pravnici pa je primer u svetu za nepravnu državu. Kod NE problem sa istrošenim gorivom je nezamislivo dug. Ova zemlja je morala da rasturi Vinču jer nije bila u stanju da vodi računa nukleatnom materijalu. Niko ne zna kako se uništava i čuva nuklearni materijal u bolnica i preduzećima koja ga koriste. Sećate se da još nisu pronađeni neki radiaktivni predmeti koji su nemarnočuvani. Što više tog materijala to smo mi nesigurniji.
bronx bronx 18:54 13.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

"Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista razapeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam i sveopštu revoluciju, i kapitalizam i komunizam.


al'si ih poredjao sve jedan do drugoga. narocito mi se svidja tolerancija svih vera.

ja mislim da je altern. energija za srbiju pravi put.ali time neko treba da se bavi ne iz profita nego iz verovanja.
predpostavljam da je to veliki invest. i posao preko glave za srbe(i crnogorjane) koji su navikli""onako o pusteno)
srbija kao i vecina njenih gradjana mi se cine nekao neodlucni u pogledu sta treba raditi u buducnosti.pa evo prilike da se odluce za proizvodnju alt.energiju: sunce ,vetar itd..kao sto neko rece negde za nukernu energiju srbija nije spremna.........ali mislim da jeste za altrnativnu.normalno uz to ide totalna promena nacina zivota,sto nemislim da bi bilo problema ako bi se odlucili za tu vrstu (alter.) energiju. da nema te preokupativne konfuzije oko kosova
verovatno bi energija(ali koja?) bila glavna tema
wk wk 21:12 13.11.2007

Re: Šala?

To što ste vi diplomirali na enegetici ne mora ništa da znači ovo su zemlju vodili diplomirani pravnici pa je primer u svetu za nepravnu državu.
To sto je Kostunica besprizoran, ne znaci da je ETF los fakultet.
Kod NE problem sa istrošenim gorivom je nezamislivo dug

Nije problem gorivo. Gorivo se reciklira, jer se zapravo vrlo mali deo aktivnog materijala potrosi u reaktoru.
Problem je sto postoji razlicit materijal koji je manje ili vise kontaminiran, usled kontakta sa radioaktivnim materijalom. I to je sada prica za sebe. Najveci deo tog materijala zapravo nije posebno opasan, ali se u javnosti tretira kao da je atomska bomba licno. Vrlo mali deo tog otpada je zaista opasan i eventualno od neke koristi teroristima. To su kolicine koje su sasvim uporedive sa otpadom koje prave druge industrije. Medicinski otpad je vrlo opasan, a o njemu se jedva prica. Jos jedna hipokrizija koja se javi cim se spomene nuklearna energija.

PS Da li znate da su Ameri prestali da nuklearnu magnetnu rezonancu zovu "nuklearna" jer je javnost negativno reagovala? Inaca u (N)MR nema nikakvog nuklearnog procesa, radijacije ili slicnog, vec je u pitanju proces vezan za reakciju jezgra (nukleusa) atoma na magnetnu pobudu. Ali, znate kako je, cim se spominje rec "nukleus" ili "radijacija", to mora da je opasno...
sentinel26 sentinel26 21:55 13.11.2007

Re: Šala?

wk
.... Vrlo mali deo tog otpada je zaista opasan i eventualno od neke koristi teroristima. To su kolicine koje su sasvim uporedive sa otpadom koje prave druge industrije. Medicinski otpad je vrlo opasan, a o njemu se jedva prica. Jos jedna hipokrizija koja se javi cim se spomene nuklearna energija.

A ona dva instituta u kojima je nivo zračenja iznad dozvoljenog -ništa. Nema veze. Čim u nazivu nemaju riječ "nuklearni" može. Raja će da trpi.

Zanimljivo bi bilo saznati, kada su ovi borci protiv elektrana tražili objavljivanje izveštaja o opasnom radioaktivnom otpadu i kakva je njegova sudbina.

vucko vucko 00:26 14.11.2007

V.D.

Možda je bio duša od čoveka u običnom životu, ali iz ovih pisanija gore bih pre zaključio da je svetli vladika sebe smatrao pravnim zastupnikom i vršiocem dužnosti Boga, u privremenom odsustvu istog.
codex_casti codex_casti 00:56 14.11.2007

Re: V.D.

"Neosnovane su optužbe za antisemitizam. U svom sirotištu u Bitolju, vladika je primao sirotu decu muslimana, Cigana, Albanaca, Turaka i Jevreja. Bogati trgovci Jevreji između ratova pomagali su vladiku u štampanju njegovih knjiga i obnovi manastira. Ela Trifunović Najhaus, Jevrejka iz Beograda, povodom optužbi za antisemitizam, uputila je pismo Svetom sinodu 2001. godine u kome svedoči kako je nju i njenu majku vladika Nikolaj obukao u monašku odeću i sakrio u jednom ženskom manastiru svoje eparhije, rizikujući život. U knjizi Kroz tamnički prozor on, istina, kritikuje Jevreje, ali, pre svega, za njihovo uporno hristoborstvo koje su nametali Evropi i njenoj kulturi. Njegov "antisemitizam" je biblijski, teološki, kakav susrećemo u celom Svetom pismu Starog i Novog zaveta. Međutim, celo vladičino stvaralaštvo svedoči o bezgraničnoj hrišćanskoj ljubavi prema svakom čoveku i vasceloj Božjoj tvorevini. Reči o Svečoveku su iskrena ispovest njegove hrišćanske duše i slika njegovog odnosa i stava prema čoveku i svetu".
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:00 14.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

codex_casti
"Neosnovane su optužbe za antisemitizam.

Sve mislim da ce ovo supermod obrisati pa ne bih da raspravljamo dalje.
Ta knjiga je bas antisemitska. Mnogo je dokaza, i to ne na nacin kako se uglavnom brani, biblijski antisemitizam i sl. vec protiv Jevreja tada i tih, u vreme kad je pisao.
Pricacemo na nekom drugom mestu.
Za sada jos samo ovo:
Vladika Nikolaj:
"'Ipak se mora odati postovanje sadasnjem nemackom vodji (Hitleru), koji je kao prost zanatlija i covek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo, on (Hitler) je u 20. veku dosao na ideju Svetoga Save i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvazniji posao koji prilici jedino svetitelju, geniju i heroju"
vucko vucko 01:00 14.11.2007

Re: V.D.

Khm, khm... ne to, nego one mnogopametne gore... molitve, jezero, post, jabuka sa crvom, gladne gusenice i to...
codex_casti codex_casti 01:10 14.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

"Zajedno sa patrijarhom Gavrilom proveo je ceo rat kao rob, pod nemačkom stražom i završio u najzloglasnijem Hitlerovom logoru Dahau. Lično je Hitler izdao naređenje da se ova dvojica srpskih jerarha uhapse. Istina, pred rat, u jednom svom predavanju na Kolarcu, odgovarajući levičarima koji su hvalili Hitlera što nastoji da Katoličku crkvu u Nemačkoj odvoji od Vatikana, nazivajući ga genijem i herojem, vladika je poručio da je taj podvig sveti Sava uradio pre više vekova. Treba znati da je u to vreme Hitler bio ličnost o kojoj se u svetu sa simpatijama govorilo, zbog velikih uspeha Nemačke. Od Nobelovog komiteta i od brojnih međunarodnih institucija predložen je i za Nobelovu nagradu."
vucko vucko 01:15 14.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

Znam šta je: Hitleru se nije svidelo što ga je vladika poredio sa svetim Savom, pa je rešio da mu se osveti. Džaba simpatisanje - nije bio Hitlerov tip
sentinel26 sentinel26 01:26 14.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

hoochie coochie man
Vladika Nikolaj:
"'Ipak se mora odati postovanje sadasnjem nemackom vodji (Hitleru), koji je kao prost zanatlija i covek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo, on (Hitler) je u 20. veku dosao na ideju Svetoga Save i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvazniji posao koji prilici jedino svetitelju, geniju i heroju"

Ovaj pasus (citat) vam nije potpuno tačan.

Ovaj nosilac Hitlerovog gvozdenog krsta napisao je veliki pozdrav "velikom" vodji:

"Ipak se mora odati poštovanje nemačkom vodji Adolfu Hitleru, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20. veku on je došao na ideju Svetog Save i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju..... A nama je taj posao svršio Sveti Sava. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi."

Inače u "stračnim uslovima u logoru, u zasebnoj sobi, sa priborom za pisanje knjiga" ima puno toga napisanog.
Ali to nije tema ovog bloga.
mimi mimi 10:08 14.11.2007

@codex

nisam ja to trazila samo za sebe, nego daj brate, onako domacinski-kapitalno, za pucanstvo, da se narod prosvetljuje na blogu....


a najvise me se dojmilo ovo
напитци


ko da citam jelovnik u "?" !!!!
codex_casti codex_casti 17:13 14.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

Zajedno sa patrijarhom Gavrilom proveo je ceo rat kao rob, pod nemačkom stražom i završio u najzloglasnijem Hitlerovom logoru Dahau. Lično je Hitler izdao naređenje da se ova dvojica srpskih jerarha uhapse. Istina, pred rat, u jednom svom predavanju na Kolarcu, odgovarajući levičarima koji su hvalili Hitlera što nastoji da Katoličku crkvu u Nemačkoj odvoji od Vatikana, nazivajući ga genijem i herojem, vladika je poručio da je taj podvig sveti Sava uradio pre više vekova. Treba znati da je u to vreme Hitler bio ličnost o kojoj se u svetu sa simpatijama govorilo, zbog velikih uspeha Nemačke. Od Nobelovog komiteta i od brojnih međunarodnih institucija predložen je i za Nobelovu nagradu."
codex_casti codex_casti 17:31 14.11.2007

Re: xa xa xa xa, hoochie

Владика Николај, одбио је Хитлерово одликовање које му је било додељено ( пре избијања другог светског рата ), за "заслуге" што је пале Немачке војнике из првог светског рата, Хришћански покопао у спомен костурницу одмах поред Србских костију. Како није тражио плату за свој хришћански труд, то је одбио Хитлерово одликовање. "
"Međutim, Nikolaj će zajedno sa patrijarhom Gavrilom 27. marta 1941. podržati Simovićevu vladu i javno preko radija pohvaliti pučiste što su razvrgli sramni pakt."
gorran gorran 00:29 15.11.2007

upravo je praznio pehar vina i bio je potp

Za vreme okupacije u II svetskom ratu, Srpskom pravoslavnom crkvom u Srbiji bavio se Referat III F nemačke Delatne komande Beograd. Šef Delatne komande bio je Karl Kraus a Referat III F vodio je SS-poručnik Georg Miler koji je o svojim kontaktima ostavio službene beleške.
Posle razbuktavanja ustanka u Srbiji, Miler je posetio patrijarha Gavrila Dožića i o tome izvestio pretpostavljene:
„Na dan 27. 8. 1941, imao sam još jedan razgovor s Gavrilom. Tom prilikom sam mu predložio da izradi nacrt proglasa Sinoda protiv komunizma da bi tako Sinodu bio od pomoći u njegovom radu. Ukazao sam mu na to da bi se on, ipak, morao osećati obaveznim da, u granicama mogućnosti, sarađuje na reorganizaciji Crkve čiji je autoritet, usled događaja nastalih u martu, jako pokopan. Dalje sam mu rekao da bi pripremom proglasa skinuo sa Sinoda veliki posao, odnosno da bi mu pokazao put u kakvu se formu jedan takav proglas najbolje zaodeva.
Gavrilo je odgovorio da nije u stanju da to učini pošto je interniran i da se on već pomirio s takvom svojom sudbinom. Za sudbinu Crkve on ne bi mogao ništa učiniti, a Sinod će se već potruditi da Crkvu spasi od potpune propasti. Još sam mu jednom objasnio da nacrt koji se od njega traži neće biti iskorišćen kao njegov zvanični ekspoze, već da bi mogao čisto poslovno ići na ruke Sinodu. Gavrilo se nije dao nagovoriti i rekao je da on ne može pisati o takvoj stvari, čija mu potreba nije poznata, pošto je potpuno izolovan od spoljnjeg sveta, te da ne čita novine niti sluša radio.
Zasad, dakle, ostaje još samo jedan put: navaljivati na Sinod toliko dugo dok ne izjavi da je spreman da o novoj neophodnosti vodi potreban račun.“
Isti SS-poručnik posećivao je i episkopa Nikolaja Velimirovića a jedna od njegovih zabeleški o tim susretima doslovce glasi:
„Na dan 29. 6. 1943. posetio sam episkopa Nikolaja. Kada sam ušao u sobu, upravo je praznio pehar vina i bio je potpuno pijan. Pošao je k meni, ponudio mi mesto, kleknuo na zemlju i počeo da plače, pri čemu je stalno grlio oba moja kolena. Odjednom je posegao za pištoljem i molio me da ga ubijem jer je imao viziju te stoga zna da su Nemci, koje inače toliko poštuje, pobili skoro sve sveštenike u njegovoj eparhiji.
Pošto nisam mogao trpeti ove trapave poverljivosti, hteo sam ga ostaviti samog na šta je on potrčao sve do vrata, te me je opet zagrlio i udario u urlanje. Ruku mi je okvasio suzama, te me svom silom privukao na grudi i ljubio u vrat. Odgurnuo sam ga tada u stranu, na šta se on izvinio i rekao da je preterao, da je on u očima nemačkog oficira prašina, te je ponovo kleknuo, izljubio moje prašnjave čizme i molio me da mu donesem pozitivne vesti iz njegove eparhije, te da on bezuslovno želi da govori sa svojim zastupnikom, vikarnim episkopom Vikentijem Prodanovim. Nikada ne može da zaboravi SS-potpukovniku Tajhmanu što ga nije odmah ubio, još u Trsteniku. On sada mora da pati i trpi, te je već na kraju sa živcima, pa nema više nikakve svrhe da i dalje živi. Opet su mu grunule suze tako da to očigledno više nije mogao da sluša njegov rođak, profesor Velimirović, koji se nalazio u susedno sobi, te je odjednom došao u sobu. Povukao je episkopa Nikolaja u stranu i očigledno ga nagovorio da toliko ne preterava. Ja sam se tada najhitnije udaljio, pošto se Nikolaj upravo spremao da me opet zagrli.
Treba primetiti da je Nikolaj krajnje besan što je u isti manastir smešten i patrijarh. Plačnim glasom je izjavio: ‘Pre sam ovde bio general, a sada sam još samo kaplar. Niko me više ne sluša. Čuvari, naročito ovaj Horvat, sa svojim hrvatskim imenom, stara se još samo o patrijarhu, a mene kinji gde god može. Ja vam ipak dugujem zahvalnost što ste udaljili onoga gangstera, agenta Živkovića’.”
codex_casti codex_casti 20:48 15.11.2007

Re: upravo je praznio pehar vina i bio je potp

jal' je to pisala OZNA? :))))
Vlasta Vlasta 21:48 12.11.2007

Ja živela

dve godine na 50 km vazdušnom linijom od Černobilja. Da vidiš ti te jabuke u jesen. Nagledala sam se takvih stvari, takve dece i takvog mučenja, da nisam sigurna u sigurne nuklearke. Možda jesu najisplativije, nemam pojma, iskreno. Ali, što čovek napravi, čovek može i da pokvari.
Indiana Indiana 21:53 12.11.2007

Slazem se

Sigurno da izgradnja nuklearki nije jedino resenje, ali recimo, Slovacka se tako za nekoliko godina potpuno izvukla iz energetske zavisnosti od Rusije i napravili su toliko nuklearnih elektrana da sada i izvoze energiju zapadnoevropskim zemljama - i to je jedan od uzroka brzog povecanja Slovackog standarda.

Sa druge strane, problem sa nuklearnom energijom nije u bezbednosti samih elektrana nego u skladistenju nuklearnog otpada - NIKO GA NECE. Pa cak, i transport ovakvog otpada je veliki problem jer i ako se nadje trajna lokacija za deponovanje - da bi se doslo do iste moraju da se koriste regionalni putevi, a saobracajke se desavaju.

Nego, vec mi je dosta malodusnosti oko svake sugestije za progres u ovoj zemlji. Sve se zavrsi pre nego sto i pocne a onda nastavimo da tapkamo u mestu i kukamo kako nam je lose.

MilutinM MilutinM 10:44 13.11.2007

Re: Slazem se

Nego, vec mi je dosta malodusnosti oko svake sugestije za progres u ovoj zemlji. Sve se zavrsi pre nego sto i pocne a onda nastavimo da tapkamo u mestu i kukamo kako nam je lose


U potpunosti odbacujem da je rasprava o nuklearnim elektranama malodušnost oko sugestije. Po meni, to je pitanje budućnosti zemlje i planete, sa kojom se ne bih ovako igrao.

A u potpunosti se slažem da je pitanje otpada mnogo problematičnije od pitanja tehnologije.
-petar- -petar- 21:55 12.11.2007

problem je

sto je to visoka tehnologija koja zahteva striktno postovanje procedura i redovno odzavanje, a mi smo poznati po javasluku, tako da to definitivno nije za nas. Ja znaci ne mislim da je toliki problem u tehnologiji, koliko u nama...

A zamislite sad hipoteticku situaciju u kojoj neka ruska osljarska firma pod 'povoljnim' uslovima kod nas gradi reaktor, pa to je da se prosto najezis od same pomisli!
ivana23 ivana23 10:13 13.11.2007

Re: problem je

-petar-
sto je to visoka tehnologija koja zahteva striktno postovanje procedura i redovno odzavanje, a mi smo poznati po javasluku, tako da to definitivno nije za nas. Ja znaci ne mislim da je toliki problem u tehnologiji, koliko u nama...A zamislite sad hipoteticku situaciju u kojoj neka ruska osljarska firma pod 'povoljnim' uslovima kod nas gradi reaktor, pa to je da se prosto najezis od same pomisli!

A posle izgradnje...ko ce to odrzavati. Imamo primer male Vince:
- Profesor Vladimir Ajdačić upravo to vidi kao potencijalnu opasnost: ''Isto tako ljudi nisu verovali da će se desiti Černobil i da će uopšte doći do rastapanja jezgra i takve katastrofe ogromnih razmera, najveće u istoriji čovečanstva. Ova bi bila verovatno, ako bi bilo čak neke terorističke akcije, u odnosu na Černobil mikrokatastrofa. Ne bi moglo toliko radioaktivnosti da se oslobodi, ali bi to ugrozilo život neposredne okoline i, zavisno od toga, od pravca duvanja vetrova, ugrozilo možda i Beograd. No, nije samo u pitanju nuklearni otpad, nego je uopšte pitanje kako se u jednoj maloj zemlji zauzima stav prema krajnje ozbiljnim stvarima. Otpad, zajedno sa otpadom i prolivanje materija na ranžirnim stanicama, prevrtanje cisterni sa opasnim materijalom, paljenje nekog nedefinisanog otpadnog materijala u ogromnim količinama u Pančevu – ceo Beograd je bio zapahnut zapaljivim gasovima... Totalna neodgovornost, ne zna se ko odgovara za to, ni po kom zakonu se neko za to može pozvati, kome bi trebalo mi sada da se obratimo, kao stručnjaci koji znaju kakve se sve opasnosti tu kriju, i da tražimo odgovornost za ovakvu nebrigu.''

-petar- -petar- 12:46 13.11.2007

samo jos da dodam

da u Vinci postoji istorija akcidenata, recimo onaj cuveni slucaj eksplozije naucnog reaktora u kome je nekoliko osoba koje su bile prisutne u tom trenutku jako ozraceno, pa su isli na presadjivanje kostane srzi u Pariz.

Od bizarnijih primera postoji i slucaj sa radnikom koji je trebalo da montira detektor iznad bazena sa vodom u kome se cuva nuklearni otpad, i posto je bazen slabo zasticen i sav dotrajao, on je *propao* kroz 'krov' bazena i upao u njega!

Pa sad vi gradite 'pravi' reaktor i odrzavajte ga -- to je siguran put u jos jednu katastrofu.

Sem toga, cak i pod pretpostavkom da bi odrzavanje bilo korektno, taj reaktor ne verujem da bi ikada bio izgradjen, sem ako ga kompletno ne kupimo po sistemu 'kljuc u ruke' od neke strane firme. Jer, takav veliki poduhvat bio bi mamac za sve politicko/kriminalne profitere da se dodatno ugrade i napljackaju, tako da bi u svakoj varijanti u kojoj mi sami razvijamo reaktor ili neki njegov deo, interes bio ne u krajnjem razultatu vec u pljacki tokom projekta... Sve u svemu, nemoguca misija, ali i dobar mamac za 'nuklearni' lobi tj. kriminalce i profitere...
gordanac gordanac 21:57 12.11.2007

protiv

definitivno protiv
moratorijum na izgradnju je do 2015. donet je s jako dobrim razlogom i tako će i ostati
postaje dosadno - treći put ću učestvovati u kampanji - protiv
jel ima ovde nekih volontera, valjali bi mi :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 12.11.2007

Gordanac,

tu sam. Apsolutno za moratorijum. Ja bre ne mogu da dočekam da zatvore Krško, a kamoli da se zalažem za otvaranje još nečeg takvog u blizini.
Mada...ljudi da vidite kako su lepe i velike jagode iz okoline Krškog. Još malo, pa k'o lubenčići. I svetle noću.

Jedno dete je prevelika žrtva za to da sija sijalica.
AlexDunja AlexDunja 22:06 12.11.2007

Re: protiv

gordanac
definitivno protiv
moratorijum na izgradnju je do 2015. donet je s jako dobrim razlogom i tako će i ostati
postaje dosadno - treći put ću učestvovati u kampanji - protiv
jel ima ovde nekih volontera, valjali bi mi :)

evo!
ivana23 ivana23 22:16 12.11.2007

Re: protiv

gordanac
definitivno protivmoratorijum na izgradnju je do 2015. donet je s jako dobrim razlogom i tako će i ostatipostaje dosadno - treći put ću učestvovati u kampanji - protivjel ima ovde nekih volontera, valjali bi mi :)

Volonter sa debelim iskustvom iz '90tih. Plus, imam kao sto rekoh, kineski sindrom..
http://www.imdb.com/title/tt0078966/
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:45 12.11.2007

Re: protiv

jel ima ovde nekih volontera, valjali bi mi :)

Ne brinite, u ozbiljnoj ste većini i na ovom blogu, i u Srbiji. Ovo su ona pitanja u kojima vredi očekivati punu saglasnost 90 odsto građana.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 12.11.2007

Za onih 10 odsto..

cassiopeia cassiopeia 22:50 12.11.2007

Re: protiv


Još jedan glas protiv.

Vrlo rado volonterka u kampanji - protiv.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:56 12.11.2007

Re: Za onih 10 odsto..

Imate li fotografija nesreća u rudnicima uglja za termoelektrane?

Ja, recimo, pre 2 decenije izveštavao iz Aleksinca. Neću zaboravite žene i decu poginulih rudara dok sam živ. I na šta liči njihova upravna zgrada, menza, kafane u kojima su sedeli... Jagode tamo ne svetle. Mora biti da su crne. Kao i sve ostalo.

Da ne pitam o fotografijama žrtava ko zna kakvih sve bolesti koje termoelektrane izazivaju, od tuberkuloze do raka.

Pri tom, takvih fotografija bi se dalo naći svako malo, dan-danas - beše baš ovih dana nešto u Kini, a nedavno i u Rusiji, uveren sam da nam vesti iz Afrike i Južne Amerike ni ne stižu. A od Černobilja do sada, ne znam da je bila neka nuklerna katastrofa.
eli eli 23:05 12.11.2007

Re: protiv

jel ima ovde nekih volontera, valjali bi mi :)

Definitivno protiv!
sentinel26 sentinel26 23:17 12.11.2007

Re: Za onih 10 odsto..

Nebojša Spaić
Imate li fotografija nesreća u rudnicima uglja za termoelektrane?

Nebojša, njima ne smeta žutica koja hara Srbijom, imamo čak i tuberkulozu pa im ne smeta.

Ove fotografije postavljaju oni koji ne žele normalnu raspravu o ovoj veoma ozbiljnoj temi.

U Ukrajini je poginulo više rudara u rudnicima nego od Černobilja.
Broj stradalih rudara u nekim azijskim zemljama je stravičan.

Davne 1970.godine, videvši da rudari u jednom rudniku ulaze u jamu u alkoholisanom stanju, reagovao sam pa pozvao i miliciju, ali ništa nijesmo mogli. Sve se svelo, ja napisao prijavu rudarskoj inspekciji, milicija pristala da svedoči, a ovi bacili prijavu u korpu poslije dva dana.

U Paraćinu više od godine dana traju eksplozije. Da li je neko odgovoran zbog toga?
Ima li kakva forografija odatle?

gordanac gordanac 23:22 12.11.2007

Re: protiv

Ne brinite, u ozbiljnoj ste većini i na ovom blogu, i u Srbiji. Ovo su ona pitanja u kojima vredi očekivati punu saglasnost 90 odsto građana.

Ne brinem za saglasnost građana/ki, brinem da se nešto (bilo šta) uradi bez njihove saglasnosti.
A ovo bi mi bilo prvi put da sam u startu - u većini.
Tako da ću u institucionalnu kampanju - za svaki slučaj.
Ima se znanja, ima se ovlašćenja, ima se obaveze odbrane javnog interesa (zaštita životne sredine i obaveze koje iz postojećeg Zakona o zaštiti životne sredine proizilaze za predlagača Odluke o ukidanju moratorijuma na izgradnju, a i za moguće investitore, kao i Ustavne odredbe - to što se kloniranja tiče)

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:29 12.11.2007

Nezgodno ti poređenje...

Moj otac je bio rudarski inženjer. Znam kako izgleda Aleksinac. Živela sam u rudarskim naseljima, Resavici, Aleksincu, Kolubari...Znam gde žive, šta udišu, kakve su im menze, išla sam u "rudarsku" školu. Ali ono što je ogromna razlika je da se, kada dođe do npr. nesreće u rudniku, ne upropaste radijacijom čitave naredne generacije. Ne deformiše se sve živo u radijusu xy...neuporedivo je. A nesreća je nesreća, svakako.
ivana23 ivana23 23:31 12.11.2007

Re: Za onih 10 odsto..

sentinel26

Nebojša SpaićImate li fotografija nesreća u rudnicima uglja za termoelektrane? Nebojša, njima ne smeta žutica koja hara Srbijom, imamo čak i tuberkulozu pa im ne smeta.Ove fotografije postavljaju oni koji ne žele normalnu raspravu o ovoj veoma ozbiljnoj temi.U Ukrajini je poginulo više rudara u rudnicima nego od Černobilja.Broj stradalih rudara u nekim azijskim zemljama je stravičan.Davne 1970.godine, videvši da rudari u jednom rudniku ulaze u jamu u alkoholisanom stanju, reagovao sam pa pozvao i miliciju, ali ništa nijesmo mogli. Sve se svelo, ja napisao prijavu rudarskoj inspekciji, milicija pristala da svedoči, a ovi bacili prijavu u korpu poslije dva dana.U Paraćinu više od godine dana traju eksplozije. Da li je neko odgovoran zbog toga?Ima li kakva forografija odatle?

U pravu si. Ali, da li je nesreca u rudniku, koja je nemerljivo tragicna, ostavila posledice poput Cerobila? Vidi link gore koji sam postavila, kakva se deca radjaju i godinama nakon te uzasne radijacije.
A Paracin je jos jedan u nizu primera zbog cega mi nismo "podesni" da imamo nuklearku. Ovde vlada ordinarni
javasluk, pa tako ne znamo vec godinama jel' nas truje Azotara ili Petrohemija!? U Pancevu zimi malo, malo pa sirene za uzbunu...
dunjica dunjica 23:38 12.11.2007

Re: protiv


U mislima s volonterima i volonterkama. Učestvovala u protestima protiv pretvaranja rudnika soli Gorleben u odlagalište nuklearnog otpada (Gordana, slijedeći tjedan pitaj tamo gdje ideš, moj drugar ima i fotke sa zajedničke akcije.)
Atomski mrav Atomski mrav 23:48 12.11.2007

Re: protiv

Tako da ću u institucionalnu kampanju - za svaki slučaj.

"Institucionalna kampanja"? Ma treba Boži Derikoži lupiti jedno dva šamara da dođe sebi. GordanaC, kad ga vidiš sledeći put, reci mu da je to zaslužio.
vucko vucko 23:52 12.11.2007

Re: protiv

"Institucionalna kampanja"? Ma treba Boži Derikoži lupiti jedno dva šamara da dođe sebi. GordanaC, kad ga vidiš sledeći put, reci mu da je to zaslužio.

Zdravo Božo - (pljus/pljus) - pozdravio te Atom-mrav sa bloga
Atomski mrav Atomski mrav 23:58 12.11.2007

Re: protiv

Ma evo ja se nudim da Boži sam opalim šamar ili dva ako mi GordanaC sredi pristup dotičnoj personi :)
sentinel26 sentinel26 00:12 13.11.2007

Re: Za onih 10 odsto..

ivana23
U pravu si. Ali, da li je nesreca u rudniku, koja je nemerljivo tragicna, ostavila posledice poput Cerobila? Vidi link gore koji sam postavila, kakva se deca radjaju i godinama nakon te uzasne radijacije.
A Paracin je jos jedan u nizu primera zbog cega mi nismo "podesni" da imamo nuklearku. Ovde vlada ordinarni
javasluk, pa tako ne znamo vec godinama jel' nas truje Azotara ili Petrohemija!? U Pancevu zimi malo, malo pa sirene za uzbunu...

A za šta smo "podesni"?
Ja znam da Srbija još nije spremna za ozbiljnu kampanju ovakve vrste.
Medjutim, svaka isključivost je štetna.

Da li znate kako izgledaju korovovi kuća u Zvečanu pored Trepče, Kako izgledaju u Boru, kako izgleda flora okolo Bora i Majdanpeka? Ko može da izmeri posledice u ovim slučajevima?

Hajde pitajte gradjane Pančeva, šta bi prije izabrali, nuklearku ili ovo što sada imaju?

Pitajte gospodju Šumadinku iz Slovenije pod kojim uslovima bi živjela u u Boru?

ivana23 ivana23 00:16 13.11.2007

Re: Za onih 10 odsto..

sentinel26

Da li znate kako izgledaju korovovi kuća u Zvečanu pored Trepče, Kako izgledaju u Boru, kako izgleda flora okolo Bora i Majdanpeka? Ko može da izmeri posledice u ovim slučajevima?Hajde pitajte gradjane Pančeva, šta bi prije izabrali, nuklearku ili ovo što sada imaju?Pitajte gospodju Šumadinku iz Slovenije pod kojim uslovima bi živjela u u Boru?

To je sve tacno, ali bas zato nije argument ZA nuklearku!
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:04 13.11.2007

Pitaj me

sam, šta će ti posrednici za postavljanje pitanja?
Kada bih živela u Boru, morala bih da živim pod uslovima pod kojima svi tamo žive.
sentinel26 sentinel26 01:29 13.11.2007

Re: Pitaj me

Jelica Greganović
sam, šta će ti posrednici za postavljanje pitanja?
Kada bih živela u Boru, morala bih da živim pod uslovima pod kojima svi tamo žive.

Nadam se da tumačenje ove izjave nije potrebno.

Imam ja sada za vas novo pitanje, pošto nije poznato vaše tumačenje glagola "morati" a ono glasi:
- Da li biste izabrali da živite u Pančevu (sa svim onim što imamo sada), ili
- U Kniću (nekom sličnom mjestu) gde recimo nema hemije niti druge industrije ali ima NE, ili
- U Boru gde nema ništa novo ali ima sve ono što se danas tamo nalazi?

Šta biste izabrali? Umjesto "moranja" jedne, imali biste da birate čak tri "ljepote". Molim bez predrasuda.


P.S. Nijesam tražio posredovanje, nego sam stavio na jedan post radi uštede.
Nemojte sada da zovete upomoć "sestre po oružju" ni Coleta.
49 41 49 41 05:49 13.11.2007

Re: Pitaj me

Jelica Greganović
sam, šta će ti posrednici za postavljanje pitanja?Kada bih živela u Boru, morala bih da živim pod uslovima pod kojima svi tamo žive.


Ovako da se dogovorimo ljutski i bratski i da ne padamo u trileme.

Mi amerikanci smo resili da prisvojimo Kosovo jer nas interesuje;

1. Najveci povrsinski ugljeni kop u jugo-istocnoj evropi i sire. Izgradicemo pored postojecih 6 jos 6 (mozda) i 9
da imamo ukupno 12 ili 15 agregata Termoelektrane u Obilicu.
Planirani profit u startu od 12 agregata Termoelektrane je $ 7 milijardi; ocekivani celih $ 10 mljrd. Dugorocniji plan nam je $15 mljrd.
2. Najveci proizvodjac Olova, Cinka i Srebra; zasad necemo o Volfranu i Titanijumu (Titanijum nam je posebno interesantan) od prethodne prozvodnje 125.000 t olova , 75.000 t cinka, 4.5 t srebra, 1/2 t zlata smo planirali da
sve udvostrucimo i da napravimo Trepcu numero 1 (bila je numero 2) u Svetu.

O, ekoloskim posledicama na postojece Albansko stanovnistvo i sacicu preostalih to nije nas resor i to ostavljamo da resavaju demokratski izabrane vlade u svojim resorima.
Ukoliko ne bude dovoljno el. energije za Kosovo i okruzenje; ma molim vas imamo mi vazniju klijentelu u svetu-
koji redovno placaju i po znatno visim cenama.
Izgradnjom novih Agregata i reaktiviranjem Trepce omogucili smo vam smanjenje nezaposlenosti za celih 25%;
to je jedinstven slucaj u Svetu.


3. Kad budemo ostvarili tacku jedan i dva prelazimo na resavanje i aktuelizaciju doticne.
dragan7557 dragan7557 07:35 13.11.2007

Re: protiv

gordanac
definitivno protiv
moratorijum na izgradnju je do 2015. donet je s jako dobrim razlogom i tako će i ostati
postaje dosadno - treći put ću učestvovati u kampanji - protiv
jel ima ovde nekih volontera, valjali bi mi :)


Imaš moj glas a javi kako da ti pomognem.
dragan7557 dragan7557 07:44 13.11.2007

Re: Za onih 10 odsto..

U Pancevu zimi malo, malo pa sirene za uzbunu...


Da se poštuju normativi sirene u Pančevu se NIKADA NE BI GASILE.
dragan7557 dragan7557 08:02 13.11.2007

Re: Pitaj me


Kada bih živela u Boru, morala bih da živim pod uslovima pod kojima svi tamo žive.


A, zašto bi morala? Otkad je demokratija zabranila pravo na slobodan izbor ili se za sve moraju pitati
frankofili kao "kobloger" Boža Deltakoža i ostali fili.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:42 13.11.2007

Evo, sad

si već bolje formulisao pitanje, a što se tiče tumačenja mojih odgovora, radije dva puta pročitaj svoje pitanje. (ovaj put je posebno zanimljivo ovo oko Knića, šta li bi trebalo da znači "ali ima NE"?)
Za život ne bih izabrala ni jedno od navedenih mesta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:45 13.11.2007

Dragane,

napisala sam "morala", zato što je u Boru zagađeno kao što jeste, a ja kada bih sticajem okolnosti, zbog bilo čega, morala da se preselim u Bor i tamo živim, dakle, tamo bih morala da živim u zagađenju u kome žive i svi drugi u tom gradu. Obzirom da je sentinelovo pitanje formulisano tako kako jeste, tako sam i ja odgovorila.
A računam na slobodni izbor :)
sentinel26 sentinel26 10:01 13.11.2007

Re: Evo, sad - Dobro jutro

Jelica Greganović
si već bolje formulisao pitanje, a što se tiče tumačenja mojih odgovora, radije dva puta pročitaj svoje pitanje. (ovaj put je posebno zanimljivo ovo oko Knića, šta li bi trebalo da znači "ali ima NE"?)
Za život ne bih izabrala ni jedno od navedenih mesta.

Upravo ste napisali ono što sam želeo.

Pravo na slobodan izbor mora biti garantovano.

Slobodnog izbora nema bez slobodne i ravnopravne diskusije u kojoj će da se čuju svi argumenti, ZA i PROTIV nečega (izbora rešenja).
Nema slobodnog izbora ako nemamo apsolutno sve informacije.

Šta smeta da se malo raspravlja o elektro-energetskoj situaciji, cijenama EE, ekonomiji i tehnologiji.
Postavljanjem onih slika vi ste "zakovali" diskusiju.

Pozz

P.S. Ono NE je skraćenica (nuklearna elektrana).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana