Društvo| Mediji| Tehnologija

Ekova nova ženidba?

mirelarado RSS / 28.11.2009. u 17:11

     umberto-eco-web.jpgPoznato je da Umberto Eko, kao semiotičar i naučnik koji se bavi medijima i komunikacijom, pomno prati razvoj računarske tehnologije još od njenih začetaka. Razume se da je s oduševljenjem dočekao pojavu personalnih komjutera i među prvima počeo da ih koristi u svom radu i pisanju. Internet je nazvao Božanskom Mrežom zbog nesagledivih mogućnosti koje nam pruža u povezivanju čovečanstva u jedinstvenu informacijsku i komunikacijsku zajednicu.    

     То, међутим, не значи да Еко оберучке прихвата све што се на ову област односи, напротив. Он не гаји заблуду да је ова технологија свемоћна и безгрешна. Стога се често и критички осврће на нова електронска достигнућа, уочава њихове недостатке и ограничења.

     О Ековој колумни Паклица Минерве већ сам написала текст Мала кутија мудрости. Осврт на Википедију у чланку који следи, а изашао је у споменутој колумни, намеравала сам да објавим као део дужег поста о Еку и компјутерима. С том сам намером чланак и превела. Али, како то већ шаљивџија живот уме да удеси, догађаји су ме претекли. Данас је колега блогер GajaR објавио пост СРПСКА ВИКИПЕДИЈА 100.000-ти чланак. Честитајући успех нашем тиму који је за то постигнуће заслужан, објављујем овај чланак као неку врсту Ековог одговора на питање постављено читаоцима: „Википедија или Британика?"


 

     wikipedia.jpgДа ли сам се оженио Википедијом?

     Данас, кад нам у раду затреба да проверимо неко име или податак, свако од нас потражиће их на Интернету, у Википедији.  Ако још увек има неко неупућен, подсетићу да је Википедија онлајн енциклопедија коју сами корисници без престанка исписују, преправљају и дописују. То значи да, ако прочитате одредницу, на пример, Наполеон, и приметите да је неки податак непотпун, или погрешан, региструјете се, унесете исправку, и одредница ће бити сачувана са том вашом допуном.

     Ово би, разуме се, злонамерницима, или лудацима пружило прилику да шире лажне вести, али гаранцију, наводно, даје управо чињеница да милиони корисника непрестано проверавају њен садржај. Ако би неки злобник унео податак да је Наполеон умро у Санто Домингу, уместо на Светој Јелени, милиони добронамерних корисника похитали би да исправе недопустиву исправку (осим тога, након неколико случајева да су се људи, који су сматрали да су их непознати починиоци оклеветали, обратили правосуђу, верујем да некакво уредништво проверава барем оне исправке које већ на први поглед делују као клеветничке). Википедија би, у том смислу, била одличан пример за оно што је Чарлс Сандерс Перс назвао (научном) Заједницом која, захваљујући некој својој унутрашњој, органској равнотежи, отклања грешке, а потврђује нова открића, проносећи тако, како је говорио, бакљу истине.        

     Али, ако би овакав заједнички надзор могао бити делотворан кад је реч о Наполеону, да ли ће то важити и за неког Перу Перића? Да узмемо за пример некога ко је мало познатији од Пере Перића, али није познат баш као Наполеон, тј. писца ових редова. Испрва сам исправљао одредницу која се односи на мене јер је садржала погрешне или лажне податке (тако је, рецимо, писало да сам најстарији од тринаесторо браће, што је, у ствари, био мој отац). Доцније сам престао то да чиним, јер сваки пут кад бих, из знатижеље, проверио одредницу, наишао бих на нове лудорије које је питај бога ко дописао. Сада су ме пријатељи обавестили да у Википедији пише како сам  се оженио кћерком свог издавача Валентина Бомпјанија. Ова вест нимало не нарушава мој углед - али с обзиром на то да су у њој оклеветане моје драге пријатељице Ђиневра и Емануела - уклонио сам тај лажни податак.

     У овом мом случају не може бити речи ни о разумљивој грешци (налик на ону са тринаесторо браће), ни о преношењу неких постојећих гласина: досад никоме није пало на ум  да сам се на тај начин скућио, што значи да је непознати аутор Википедије дописао ову лаж како би објавио неку властиту измишљотину, а није му било ни на крај памети да тај податак у било ком извору провери.   

     Колико се, дакле, смемо поуздати у Википедију? Одмах ћу рећи да ја могу имати поверења зато што поступам као стручан истраживач: погледам шта о некој теми пише у Википедији, а потом упоредим податке на још два-три сајта. Ако се истоветан податак појави на три места, прилично је вероватно да је и тачан (само морам да водим рачуна да подаци на сајтовима које прегледам нису преузети из Википедије, те да не преносе неку њену грешку). Корисно је и да се одредница на Википедији провери и на италијанском и на неком другом језику (енглеском, рецимо). Такве две одреднице често се поклапају (једна је заправо превод), али се понекад и разликују, што би вас могло навести (премда је противно вашој заклетој привржености виртуелном свету) да се одвојите од рачунара и да податак потражите у некој папирнатој енциклопедији.

     Пример који сам дао односи се на научника који је давно научио нешто мало о томе како се истражује упоређујући различите изворе. А шта је са осталима? Са онима који се поуздају? Са ђацима који помоћу Википедије пишу домаће задатке? Обратите пажњу: ово важи и за све друге сајтове, стога сам, одавно, саветовао и својим студентима да оснују центар за надзирање Интернета у чијем оквиру би радио одбор састављен од врсних стручњака за различите области, који би оцењивали поузданост сајтова (и објављивали примедбе, исправке и допуне, било непосредно на Мрежи, било у штампаном облику). Али, да погледамо одмах неки пример: нећемо тражити неку историјску личност попут Наполеона (за којег ми Гугл нуди 2.190.000 сајтова), већ једног младог писца, за којег смо чули тек недавно, када је добио награду Стрега за 2008. годину, а то је Паоло Ђордано, аутор романа Усамљеност простих бројева. Има 522.000 сајтова. Ко ће их све надзирати?

     Неко је помислио да би било могућно надзирати само сајтове о једном аутору о којем би студенти могли да често траже податке и информације. Али, само о Персу, којег сам претходно споменуо, има 734.000 сајтова.

     Ето нама једног замашног проблема чије решење, засад, није на помолу.

     (Умберто Еко, 4. септембар 2009) 

 Komentari (145)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ninasimone ninasimone 17:40 28.11.2009

Prva!

Information triangulation...na zalost, sluzi i da se uspostavi "verodostojnost" plasiranjem informacije na tri mesta koja se medjusobno potvrdjuju.
myredneckself myredneckself 18:16 28.11.2009

Druga!

daj mi koji tren da ispratim goste
( eto, oni mi samo destroy productivity na blogu)
mirelarado mirelarado 18:25 28.11.2009

Re: Prva!

ninasimone
Information triangulation...na zalost, sluzi i da se uspostavi "verodostojnost" plasiranjem informacije na tri mesta koja se medjusobno potvrdjuju.


Ко науми да обмањује јавност, не бира средства да оствари тај циљ. То му најчешће и полази за руком. Еко, међутим, говори о оним грешкама у Википедији које су последица незнања и површности аутора или дописивача одредница. Главни проблем је, по мени, пословична људска лаковерност. Много је оних који ће без размишљања усвојити такве податке и информације.

За прву:

ninasimone ninasimone 18:33 28.11.2009

Re: Prva!

mirelarado
Главни проблем је, по мени, пословична људска лаковерност. Много је оних који ће без размишљања усвојити такве податке и информације.

За прву:


za pjesmu
joj, da, sto lakovernost, a sto lenjost... i naravno, nezaobilazno, cherry picking. Stvarno ne znam kako cemo zivi izaci iz ove informaticke revolucije.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:20 28.11.2009

Re: Prva!

mirelarado
Много је оних који ће без размишљања усвојити такве податке и информације.

Да, многи су насели на ту Екову женидбу, али наш чланак о њему ту је изузетно прецизан.
niccolo niccolo 19:21 28.11.2009

Re: Prva!

али наш чланак о њему ту је изузетно прецизан

mirelarado mirelarado 19:25 28.11.2009

Re: Druga!

myredneckself
daj mi koji tren da ispratim goste
( eto, oni mi samo destroy productivity na blogu)


Нема журбе, МРНС. Немој да растерујеш госте због блога. ;-)

За другу:


mirelarado mirelarado 19:37 28.11.2009

Re: Prva!

Predrag Brajovic
Обрисаћу касније, наравно, ако ме не банују...


Немој да бришеш, ово је вр' !!! Освета због тога што се чича дрзнуо да критикује Википедију? Има ту још "бисера", као што је садржај Клатна...
gordanac gordanac 21:53 28.11.2009

Re: Prva!

mirelarado
Predrag Brajovic
Обрисаћу касније, наравно, ако ме не банују...


Немој да бришеш, ово је вр' !!! Освета због тога што се чича дрзнуо да критикује Википедију? Има ту још "бисера", као што је садржај Клатна...

E?!
Ako je TO kritika, ondaK ja neću ni da otpočinjem nikakvog divana, bolje mi je ćutat`...
myredneckself myredneckself 22:02 28.11.2009

Re: Druga!

Такве две одреднице често се поклапају (једна је заправо превод), али се понекад и разликују, што би вас могло навести (премда је противно вашој заклетој привржености виртуелном свету) да се одвојите од рачунара и да податак потражите у некој папирнатој енциклопедији.

mirelarado
myredneckself
daj mi koji tren da ispratim goste
( eto, oni mi samo destroy productivity na blogu)


Нема журбе, МРНС. Немој да растерујеш госте због блога. ;-)

За другу:
то ја понекад радим кад скупљам податке о нечему или некоме, тј. често гледам сем других извора и wiki на другом језику кад имам неслагања, па одаберем оне који превагњују. иначе и википедија и енциклопедија имају грешке, кажу истраживања, вики има у просеку једну више од енциклопедија
добро, тако ради википедија, и није тамо све сто посто тачно, мора се проверавати, али је добро што подаци могу да се исправе и апдејтују, што није случај са штампаним стварима, кад се једном напише, остане тако за свагда
не дај боже, шалила сам се
хвала што си ме бацила "он д роуд" пријала ми музика,
случајно сам на клипу притиснула оно дугме воч он ју тјуб и пребаци ме на други клип, другу сцену
главни у њој, џек николсон почне да прича нешто...аванти рагаци...још се смејем, лоодило, вр'

mirelarado mirelarado 22:38 28.11.2009

Re: Prva!

gordanac
E?!
Ako je TO kritika, ondaK ja neću ni da otpočinjem nikakvog divana, bolje mi je ćutat`...


Чекај, Горданац, не мислим ни ја да је Еко нешто оплео Википедију, напротив. Па и сâм је користи. Овде говори о неким њеним мањкавостима, на основу властитих искустава. А ти оплети по ТОМЕ, слободно.
gordanac gordanac 22:55 28.11.2009

---

А ти оплети по ТОМЕ, слободно.

...nemoj mi dvared kasti...
šalamala
Meni se čini da je stvar sasvim prosta - ako stvarno tragaš za znanjem i podacima - slabasigafajda od wiki, ali za opšte nekorisno znanje (u najboljem smislu tog izraza) je sasvim upotrebljiva. Ako se koristi kao izvor, mislim da ne bi ni smelo ni trebalo bez ukrštanja sa dodatnim izvorom. Wiki jeste izvor podataka čiji "indeks nepouzdanosti" može biti određen samo - proverom (bar još jednom).
A da ima nepojamnih pojmaroških tekstova i netačnih podataka, ima i to i-haaaaaj!

Čini mi se da je moć interneta upravo u tome da veliki broj korisnika "drži" wiki na dovoljno dobrom nivou i da je to garant da će biti sve bolja i bolja, u svakom smislu.
mirelarado mirelarado 23:07 28.11.2009

Re: Druga!

myredneckself
то ја понекад радим кад скупљам податке о нечему или некоме, тј. често гледам сем других извора и wiki на другом језику кад имам неслагања, па одаберем оне који превагњују. иначе и википедија и енциклопедија имају грешке, кажу истраживања, вики има у просеку једну више од енциклопедија


Слично поступам и ја, премда настојим да пронађем сајтове који се баве баш том личношћу, или том тематиком, па после упоређујем са Википедијом, да видим да ли је преписивано одатле. И у папирнатим енциклопедијама се преписује, укључујући грешке, наравно. Једино што на Википедији има и нестручно написаних одредница, што не умањује њен значај. Само треба пажљиво читати.

Re: Druga!

potvrda podataka iz vise izvora je zakon. cak i u strucnim knjigama se desava da originalni radovi citiraju iz druge ruke, u najbenignijem slucaju zato sto se originali tesko nalaze, nema ih u elektronskoj formi ili su pisani na stranom (egzoticnom) jeziku.
ne postoji ni jedan jedini izvor u koji se mozemo apsolutno pouzdrati, ali avaj! kriticko misljenje nije mnogo popularno u srbiji. duga je tu tradicija stradanja zbog istog.
mirelarado mirelarado 13:44 29.11.2009

Re: Druga!

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ali avaj! kriticko misljenje nije mnogo popularno u srbiji. duga je tu tradicija stradanja zbog istog.


Али смо зато прваци света у критизерству. :))
blogovatelj blogovatelj 22:50 29.11.2009

Re: Prva!

Па и сâм је користи


Izvini, a kako stavis ovaj dugosilazni akcenat.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:56 29.11.2009

Re: Prva!

blogovatelj
Па и сâм је користи

Izvini, a kako stavis ovaj dugosilazni akcenat.

Ја сâм не бих умео да ти одговорим. Мораћемо да сачекамо Мирелу.

P.S.
Koпирај цело слово из Ворда.


blogovatelj blogovatelj 23:02 29.11.2009

Re: Prva!

Koпирај цело слово из Ворда


Nikad. Previse truda ni za sta
Mislio sam da ima neka laksa fora. A ovako, da otvaram word ni za sta, to nikako ;-)
mirelarado mirelarado 23:13 29.11.2009

Re: Prva!

blogovatelj
Koпирај цело слово из Ворда

Nikad. Previse truda ni za sta
Mislio sam da ima neka laksa fora. A ovako, da otvaram word ni za sta, to nikako ;-)


Неки други начин не знам. Имам сачуван један документ у Ворду који садржи следеће знаке: – â →, па их копирам по потреби. Али и мене повремено мрзи да то радим. :)
Milan Novković Milan Novković 10:26 30.11.2009

Re: Prva!

Главни проблем је, по мени, пословична људска лаковерност

To je, sasvim sigurno, veliki problem. Posledice? Zavisi.

I mi amateri umemo kao Eko da proverimo informaciju na više izvora. Ali to radimo ređe pošto nam je manje važno. I mimo lakovernosti smo, prosto, manje osetljivi na laž zato što nismo u stanju da u svakoj istini vidimo vrednost, a kamoli da iz nje izvučemo neku koristi.

Ja mislim da lakovernost kod ljudi, u proseku, nije prosta, nedeljiva konstanta nego ima neku slojevitost. Zato su, vremenom, i oni što nas lažu sve spretniji, po nekoj njihovoj potrebi da u svom trudu donesu neke "rezultate". Spretniji, ali ih je zato sve manje.

U toj slojevitosti ja mogu nekog manje obrazovanog seljaka, npr, da pitam koliko je 17 puta 13 i da dobijem odgovor da ne zna i da ga ne interesuje. Tako mogu da mu prodam i neku laž iza klopke nekog apstraktnijeg množenja. Ali teško da mogu da ga prevarim ako mu kupujem 17 jaja po 13 dinara.

Na ovakav način smo svi, ali baš svi, po pitanju većine tema lakoverni. Nemamo vremena da ne budemo, ima previše kolektivnog, akumuliranog znanja i procesa za jedan običan, ljudski život.

Vreme radi protiv lažova. I već je uradilo dosta. Danas su sebi presekli put ka uživanju u istini koliko možemo da je vidimo na neki iskren način.

Sutra će protiv njih raditi jači sistem, jača društvena konvencija, a prekusutra će izumreti onako kako mi danas bez previše neslaganja definišemo lažova.

Naravno, dok ne budemo mogli definisati istinu nećemo pobeći ni od laži, nego ćemo je svesti na meru gde druge ne lažemo više nego što lažemo same sebe.

vishnja92 vishnja92 11:46 30.11.2009

Re: Prva!

Nemamo vremena da ne budemo

mirelarado mirelarado 22:56 30.11.2009

Re: Prva!

Milan Novković
Ali teško da mogu da ga prevarim ako mu kupujem 17 jaja po 13 dinara.


Tачно, али ћеш лако повратити свој новац и још додатно зарадити ако га, на пример, убедиш да имаш чудотворни лосион за раст његове проређене косе. Па читава козметичка индустрија живи од такве врсте обмане.

Када је реч о изумирању лажова, нисам велики оптимиста. Обмане, варке, опсене и лажи постоје и у животињском свету, у циљу опстанка, а човек се одувек њима служи. Последице лажи не морају нужно бити лоше. Еко је написао роман Баудолино, где је показао како је једно сасвим сигурно фалсификовано писмо некаквог непостојећег владара хришћанске земље на Истоку, које се у више варијаната појавило на дворовима тадашње западне Европе, навело људе да путују, откривају нове светове, крајеве, па можемо рећи и нове истине.
Milan Novković Milan Novković 23:12 30.11.2009

Re: Prva!

Када је реч о изумирању лажова, нисам велики оптимиста. Обмане, варке, опсене и лажи постоје и у животињском свету, у циљу опстанка, а човек се одувек њима служи. Последице лажи не морају нужно бити лоше. Еко је написао роман Баудолино, где је показао како је једно сасвим сигурно фалсификовано писмо некаквог непостојећег владара хришћанске земље на Истоку, које се у више варијаната појавило на дворовима тадашње западне Европе, навело људе да путују, откривају нове светове, крајеве, па можемо рећи и нове истине

Ni ja, verovatno, ne bih stavio previše novca na svoj optimizam , ali on je tu iz dva razloga:

- Pretpostavljam da danas mnogo manje lažemo nego pre mnogo stotina godina, kao rezultat novih socijalnih normi. To bi onda bila civilizacijska tekovina koja bi trebala da traje i dalje.

- Mislim da čovek može da se nauči da se bolje oseća kad je opušten i iskren. I ovo je civilizacijska tekovina i imamo još da učimo.

A mašta je bolja zamena za laž kao katalizator neke nove radoznalosti.
mirelarado mirelarado 01:28 01.12.2009

Re: Prva!

Milan Novković
A mašta je bolja zamena za laž kao katalizator neke nove radoznalosti.(клик на смешка...:)
brankapop brankapop 18:15 28.11.2009

Moj tip

Joj, kako je sladak! Pa još i pametan i načitan. A da li je slobodan?

Nije se valjda "oženio naukom"?
mirelarado mirelarado 18:38 28.11.2009

Re: Moj tip

brankapop
A da li je slobodan?Nije se valjda "oženio naukom"?


Није, у браку је са Ренатом Рамге, историчарком уметности, још од 1962. године. Имају двоје одрасле деце и унука. Надам се да те нећу разочарати податком да је рођен 1932. године. У јануару ће, дакле, прославити 78. рођендан.
brankapop brankapop 18:44 28.11.2009

Re: Moj tip

Nema veze. Volim starije.
niccolo niccolo 18:16 28.11.2009

Kako ovo

Перу Перића

glasi u originalu?
mirelarado mirelarado 18:41 28.11.2009

Re: Kako ovo

niccolo
Перу Перића

glasi u originalu?


John Smith. :))
Kazezoze Kazezoze 19:04 28.11.2009

Re: Kako ovo

niccolo
Перу Перића

glasi u originalu?

marko markovic !
niccolo niccolo 19:06 28.11.2009

Re: Kako ovo

John Smith. :))

()
marko markovic !

myredneckself myredneckself 22:09 28.11.2009

Re: Kako ovo

niccolo
John Smith. :))

()
marko markovic !


а на италијанском?
gordanac gordanac 22:16 28.11.2009

Re: Kako ovo

myredneckself
niccolo
John Smith. :))

()
marko markovic !


а на италијанском?

Pietro del Pietro
mirelarado mirelarado 22:48 28.11.2009

Re: Kako ovo

gordanac
myredneckself
а на италијанском?

Pietro del Pietro


Може и горе. Италијанска верзија за нн лице, односно за оно што је на енглеском John Doe, гласи Умберто Д. Због овог Де Сикиног филма.
niccolo niccolo 22:52 28.11.2009

Re: Kako ovo

Због овог Де Сикиног филма.

Jel mu ono na kraju kod Panteona?
mirelarado mirelarado 23:14 28.11.2009

Re: Kako ovo

niccolo
Због овог Де Сикиног филма.

Jel mu ono na kraju kod Panteona?


Jесте. :)


dirtyharry dirtyharry 19:43 28.11.2009

Sve zavisi

od tipa informacije koji mi treba. Uglavnom informacije koje mi trebaju mogu da proverim a to se tiče posla. Nađem neko parče koda drugog programera i ubudžim kod mene. Odmah se vidi da li radi ili ne nema sive zone. E, sada za neke informacije druge vrste, recimo ko su bili baba i deda Pere Perića, obično upoređujem informacije sa nekoliko sajtova.

PS: Pazario sam hardcopy Britannicu pre jedno godinu dana. Svi su rekli, šta će ti to kad imaš sve na internetu. Koliko sam lud (mislim više retoričko pitanje) ?
mirelarado mirelarado 20:30 28.11.2009

Re: Sve zavisi

dirtyharry
PS: Pazario sam hardcopy Britannicu pre jedno godinu dana. Svi su rekli, šta će ti to kad imaš sve na internetu. Koliko sam lud (mislim više retoričko pitanje) ?


Пре или касније свако купи Британику. Имају убедљиво најупорније и најнасртљивије аквизитере на свету. :))

Unfuckable Unfuckable 20:33 28.11.2009

neophodno je

proveriti podatke, kao što lepo čovek reče - i paziti da se ne uleti u začarani krug, tj da je provera oslonjena baš na ono što proveravamo.
Ja sam malo prčkao, ne znam koliko će ljudima to biti interesantno, ali evo
Imam sasma ozbiljan dojam da će, veoma skoro, stvar prestiža pa i neophodnost biti posedovanje svoje lične stranice na wiki, nešto kao fb, samo mnogo manje tupavo - i cijenim da će biti jako zabavno kad se pojavi neki "zaboravljeni rođak" da malo doedituje biografiju.
Na blogu se dosta puta, naročito u stručnim diskusijama, kada ponestane argumenata, ili kada se jednostavno to pokaže kao potreba - traži izvor. Nebrojeno puta sam bio svedok situacija da je navedeni izvor sa wiki propraćen popriličnim nipodaštavanjem. Niko nije savršen, naravno (pa ni Britanika) - i wikipedia je još uvek daleko od toga, mada je kao ideja veoma dobra i, bar po meni, predstavlja onu bolju stranu interneta.
Dobronamernost, znanje i deljenje su ključne reči utkane u tu ideju.
mirelarado mirelarado 23:43 28.11.2009

Re: neophodno je

Unfuckable
Imam sasma ozbiljan dojam da će, veoma skoro, stvar prestiža pa i neophodnost biti posedovanje svoje lične stranice na wiki, nešto kao fb, samo mnogo manje tupavo - i cijenim da će biti jako zabavno kad se pojavi neki "zaboravljeni rođak" da malo doedituje biografiju.


Ова правила која си линковао остављају утисак озбиљности и добрих намера, али нисам сигурна колико се у пракси спроводе.

Можда ће у Србијици требати још мало времена да присутност на Интернету добије значај какав заслужује, али када се то буде десило, слутим да ће родбинска и пријатељска склоност ка подметачинама доћи до пуног изражаја.

Неки савременици већ су ту. ;-)
Unfuckable Unfuckable 00:08 29.11.2009

Re: neophodno je

Неки савременици већ су ту. ;-)

ima i gotivnijih savremenica, meni bar
ali ne bih da kačim bez prethodnog dopuštenja.
A pošto znam da vredno treniraju multikultipraktik nastup za jednu udaljenu manifestaciju, neću da ih cimam.

ps : ja, dok Brajovića ne ugledam na toj vikipediji - ništa !
A trebalo bi da razmisli, krajnje : slučajno jeste prisutan na fb, a valjda - namerno nije na wiki ?
O, bogo moj !
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:40 29.11.2009

Re: neophodno je

Unfuckable
ps : ja, dok Brajovića ne ugledam na toj vikipediji - ništa !

Има решење: да сам напишем о себи нешто?

Сасвим поудано знам да су неки тако учинили, што и није лоша ствар; смањује могућност грешке. Отуда неретко у нашим одредницама и њихов превише интиман тон; како да сам себи говориш Ви?

П.С.
Обрати пажњу на изражену интиму овде изнад мене окачене, иначе добре одреднице.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:30 29.11.2009

Re: neophodno je

Predrag Brajovic
Unfuckable
ps : ja, dok Brajovića ne ugledam na toj vikipediji - ništa !

Има решење: да сам напишем о себи нешто?

Сасвим поудано знам да су неки тако учинили, што и није лоша ствар; смањује могућност грешке. Отуда неретко у нашим одредницама и њихов превише интиман тон; како да сам себи говориш Ви?Našao sam i ime moje mlaenkosti na toj vikipediji, na jednom spisku srpskih pisaca fantastike. Čast mi je, naravno, da sam na istom spisku na kome su Milorad Pavić i Zoran Živković.
Poštujući pravila vikipedije napisao sam nekoliko podataka o sebi i naveo svoju skromnu bibliografiju: dva romana i nekoliko objavljenih priča.
Izbrisali su me, uz napomenu da je neophodno bar tri objavljene knjige.
Hebiga, šta da radim moraću napsiati i treću.

Mislim da Eko nije trebao da briše podatak o ženidbi sa mladom ćerkom izdavača.
Neka mu ispisnici zavide.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:40 29.11.2009

Re: neophodno je

Vojislav Stojković
Izbrisali su me, uz napomenu da je neophodno bar tri objavljene knjige.

Ништа, дојави друштву да ће по том критеријуму морати да бришу и Владислава Петковића Диса и Артура Рембоа.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:53 29.11.2009

Re: neophodno je

Za uslov da je potrebno bar tri objavljene knjige saznao sam iz diskusije administratora.

Možda to pravilo ne važi za društvo mrtvih pesnika, već samo za žive, jer nije najjasnije ko je od živih skriboman, a ko pisac.:))
Unfuckable Unfuckable 13:31 29.11.2009

Re: neophodno je

Izbrisali su me, uz napomenu da je neophodno bar tri objavljene knjige.

čitam ovo već treći put i uopšte ne mogu da poverujem
mirelarado mirelarado 13:38 29.11.2009

Re: neophodno je

Vojislav Stojković
Za uslov da je potrebno bar tri objavljene knjige saznao sam iz diskusije administratora


Онда је јасно: преостаје ти само да зашиљиш перо, тј. каскатуру, и да почнеш с писањем. :)
topcat topcat 17:45 29.11.2009

Re: neophodno je

Predrag Brajovic
Сасвим поудано знам да су неки тако учинили

Također. Eno ih na wiki, a da nisu objavili nikakve knjige niti su nas posebno zadužili.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:42 30.11.2009

Re: neophodno je

mirelarado
Vojislav Stojković
Za uslov da je potrebno bar tri objavljene knjige saznao sam iz diskusije administratora


Онда је јасно: преостаје ти само да зашиљиш перо, тј. каскатуру, и да почнеш с писањем. :)

Zašiljeno i umočeno, samo da počnem prvu rečenicu.


mirelarado mirelarado 21:21 30.11.2009

Re: neophodno je

Unfuckable
Izbrisali su me, uz napomenu da je neophodno bar tri objavljene knjige.

čitam ovo već treći put i uopšte ne mogu da poverujem


А добио си и три препоруке на тај коментар. Утицај тројног правила?
Biljana 77 Biljana 77 00:13 29.11.2009

Papir trpi sve,

a internet i više od toga. Zamisli da se dohvate pisakarala iz recimo Sveta&Skandala da edituju biografije naših istorijskih ličnosti i/ili savremenika...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:36 29.11.2009

Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

Biljana 77
a internet i više od toga. Zamisli da se dohvate pisakarala iz recimo Sveta&Skandala da edituju biografije naših istorijskih ličnosti i/ili savremenika...

Данас сам накратко седао у кафићу, и чекајући нешто стадох да прелиставам штампу. Кафић одличан, добро њом снабдевен; свега има, али мени западе да се удубим не у Културни додатак Политике, него у Глорију и Стори. И одједном помислих: шта би било кад би та два часописа, у некој катаклизми, остали као једини носиоци информација о историји нашег доба? Шта би било да данашњи свет треба реконструисати по њиховом лику и наличју? Тамо су чак и разводи безболни, сви зубари су лепи и добри Чика Зуба, стално неке журке, успеси, осмеси, а на фотографијама све селебрити лепота; тамо стално сви путују по неким егзотичним локацијама, нико да оде до Мале Моштанице или макар Лапова. И сви се непрестано добро забављају, како пише у потписима фотографија.

Сањам тај дан кад ћу се и ја појавити у тим часописима.
Biljana 77 Biljana 77 00:49 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

него у Глорију и Стори
Da istrolujemo još malo.. Zapadne mi u ruke Svet ili Sknadal, neko dete što je menjalo našu spremačicu zaboravilo () i okrenem poslednju stranu.. bezveze.. A tamo tekst, jedno pola strane bar, kako je Naša poznata pevačica (od recimo 17 leta, nikad čula podrazumeva se) pošla na žurku, tata je vozio, pa lakrala nokte u kolima, pa laka nestalo na pola, pa nije bilo da se kupi, pa se vratila kući .. sve u svemu epopeja čitava dok sa zakašnjenjem nije stigla na žurku.. I onda se ja pitam, koliko neko nema život, kad mu je to zanimljvo da pročita?
Domaćice, izvin'te na trolu, ponela me lepota..
mirelarado mirelarado 01:10 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

Biljana 77
Zapadne mi u ruke Svet ili Skаnadal...


И мени је једном (задесила сам се у болници) неко дао тај Скандал и ту ми је пукло пред очима да немам појма где живим! Мени непознати ликови ту се ваљају пијани по степеницама, певаљкама севају нелепе стражњице у непожељним моментима, укратко: као наличје оног кич света из Глорије и Сторија, о чему говори Предраг. Кад би неко из ових таблоида писао енциклопедијске одреднице о нашим знаменитим личностима, ту би све врвело од испичутура и швалераша, силеџија, итд.

П.С. Какав трол? Овде је реч о поузданости разних извора информисања који су нам доступни. И лаж да се Еко оженио газдином кћерком јесте на нивоу таблоида.


ivana23 ivana23 01:22 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

Skandal - dovoljno je pogledati naslove...
Unfuckable Unfuckable 01:27 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

kad pogledam svu tu štampu koju spominjete, shvatim koliko sam ružan, netrendovit, nemaštovit, glup pri tom, neaktivan, bolestan i neuspešan.
Istina me prosto udari u lice :
"Get a life" - pomislim, kroz suze
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:45 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

mirelarado
П.С. Какав трол? Овде је реч о поузданости разних извора информисања који су нам доступни. И лаж да се Еко оженио газдином кћерком јесте на нивоу таблоида.

А ево, да похвалимо Википедију како ипак не функционише на том нивоу. Ја сам, наиме, тачно у време писања мог првог коментара у чланку о Еку на српској Википедији изменио уводну реченицу и додао оно што је на слици подвучено црвеним, баш у складу са Мирелиним постом ;-)Један од администратора Википедије (чак знамо и његово име: Жељко Тодоровић, то се види на историји измена tab-у) реаговао је, после три и по сата, на моје провокацију и вратио чланак, једноставном командом, у претходно стање. Он уопште није морао да буде стручан у домену Ека или књижевности да би направио такву интервенцију, јер очигледно моја захебанција није имала никакве елементарне везе са озбиљним писањем.

Но, да сам у том чланку у Еку изменио набоље ову реченицу из њега: У Фукоовом клатну, незапослени издавач одлучи да, као шалу, споји заједно различите теорије завере из историје. – јер је помало неписмена, нетачна, а потом и идиотска, верујем да нико не би реговао брисањем мојих измена. Узмимо, за пример, да сам уместо оне глупаве реченице из чланка написао: Фукоово клатно обилато користи кабалистичке и алхемистичке упутнице. – донео бих податак који обичан администратор не мора да зна, већ ипак неко мало упућен. И администратор не би сигурно реаговао. Он није уредник. Уредник је, у теорији, цела интернет заједница, која би одобрила или не одобрила ову моју промену.

Има тога још, али ни овај чланак о Еку на српској Википедији још нисмо средили, па не бих да дужим...
mirelarado mirelarado 02:55 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Predrag Brajovic
Један од администратора Википедије (чак знамо и његово име: Жељко Тодоровић, то се види на историји измена tab-у) реаговао је, после три и по сата, на моју провокацију и вратио чланак, једноставном командом, у претходно стање. Он уопште није морао да буде стручан у домену Ека или књижевности да би направио такву интервенцију, јер очигледно моја захебанција није имала никакве елементарне везе са озбиљним писањем.


Ово је за сваку похвалу. Твој ad hoc експеримент ;-) збиља је показао да систем функционише. Реакција је била брза, помислила сам да си сâм избрисао додатак. Претпостављам да је "женидба" у италијанској Википедији била неприметно уметнута у биографију, тако да администратору није било сумњиво. Одредница тренутно изгледа овако. Допало ми се што је ту забележено да он лично уноси исправке. :) А чланак на српској Википедији ваљало би средити...

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

slazem se. knjizevnost nije moja profesija, ipak u unosu o eku svasta mi grebe usi (oci?).
poznata sam po tome sto volim da intervenisem kad ugledam nepravdu , zato mislim, bolje brajovic nego ja
GajaR GajaR 09:41 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

Сањам тај дан кад ћу се и ја појавити у тим часописима.


Bilo bi mi zadovoljstvo da mi onda mahneš rukom (ili bar u tom kafiću odaš recepis...častim piće) <_<
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:11 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

GajaR
Сањам тај дан кад ћу се и ја појавити у тим часописима.


Bilo bi mi zadovoljstvo da mi onda mahneš rukom (ili bar u tom kafiću odaš recepis...častim piće) <_<

Ма, Гајо, за тим сигурно неће бити потребе: то ће сигурно бити наша заједничка фотографија, све са професором nsarskim између нас двојице. ;-)

Ако постоји Рај, он мора да је налик Глорија-Стори свету.

Већ замишљам себе како на неком пријему испијам пиће поред Никол Кидмен на којег год тајкуна јахти, а млади, рецимо, niccolo на два корака од нас са Маријом Шараповом размењује новости из света тениса. И нормално, потпис испод наше групне фотографије гласи: Niccolo и Предраг су се добро забављали у друштву својих јавности непознатих пратиља.


Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

niccolo niccolo 13:32 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Већ замишљам себе како на неком пријему испијам пиће поред Никол Кидмен на којег год тајкуна јахти, а млади, рецимо, niccolo на два корака од нас са Маријом Шараповом размењује новости из света тениса. И нормалано, потпис испод наше групне фотографије гласи: Niccolo и Предраг су се добро забављали у друштву својих јавности непознатих пратиља.

Podržavam koncept
blogovatelj blogovatelj 23:00 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

тамо стално сви путују по неким егзотичним локацијама


I kad odu na te lokacije, tamo obavezno "pune baterije"
mirelarado mirelarado 23:31 29.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

blogovatelj
тамо стално сви путују по неким егзотичним локацијама

I kad odu na te lokacije, tamo obavezno "pune baterije"...


...како би након повратка могли да се посвете својим новим пројектима.


blogovatelj blogovatelj 20:27 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепоту

како би након повратка могли да се посвете својим новим пројектима


Bas sam to hteo da kazem. Svi su neki projektanti
crossover crossover 20:51 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Predrag Brajovic
А ево, да похвалимо Википедију како ипак не функционише на том нивоу. Ја сам, наиме, тачно у време писања мог првог коментара у чланку о Еку на српској Википедији изменио уводну реченицу и додао оно што је на слици подвучено црвеним, баш у складу са Мирелиним постом ;-)

Само се ти зезај, сад су ти лепо убележили IP адресу у свешчицу.
Видиш како су се неки провели после тога.
mirelarado mirelarado 21:19 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

crossover
Видиш како су се неки провели после тога.


:)))))) Видиш да наши проверавају само податке везане за политичаре. Кога је још брига за Ека!
Предрага би требало да награде због рекламе коју је направио српској Википедији доказавши ефикасност администратора.

П.С. Где си, бре, Крос? Нема те, нема, па нестанеш.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:59 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

crossover
Само се ти зезај, сад су ти лепо убележили IP адресу у свешчицу.
Видиш како су се неки провели после тога.

Архилох, антички грчки песник, дао нам је поучан пример за ову интернетску ситуацију (хебо те, већ сам себи звучим као Број Један из Алана Форда). Јесте да ми то време старих Грка повезујемо са херојским идеалом, али овај прикан није живео у нашој пројекцији његове историје, већ у својој садашњости. Од његових песама, због споменуте перспективе, ја с радошћу најчешће наводим ону о штиту који је изгубио у некој бици. Није дуга, главна фабула већ је споменута – Архилох се са бојишта "срамно" вратио без штита, и најважнији су јој завршни стихови. У њима овај старогрчки ђида каже: "Други купит ћу штит / Лошији неће ми бит!"

Мислим, Кросе, имам ја још две-три Ај-Пи адресе, нек она проскрибована и страда, ако баш неће да ми дају почасну приступницу што сам их, како каже Мирела, својим неподобштинама приказао у добром светлу .
crossover crossover 22:13 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Ту сам, мало се лудовало за викенд, ко ће још да седи испред монитора кад не мора :))

Откуд знаш да Предраге није политичар, видиш како је озбиљан и строг. Сад су га тамо снимили и сигурно ће да му пронађу неку мрљу из прошлости, рецимо, да је давно, у клубу Академија, вирио у гардеробу групе Cacadou Look.
mirelarado mirelarado 22:37 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

crossover
Сад су га тамо снимили и сигурно ће да му пронађу неку мрљу из прошлости, рецимо, да је давно, у клубу Академија, вирио у гардеробу групе Cacadou Look.


Их, каква је па то мрља? Сасвим оправдан младалачки несташлук. :))))

Хвала за К. W-a :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:55 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

mirelarado
Сасвим оправдан младалачки несташлук.

Еееееехххххх... из тог периода једино су ми остала сећања и овај снимак као успомена (наравно, ја сам онај са наочарима ;-)
mirelarado mirelarado 23:31 30.11.2009

Стотка!

Predrag Brajovic
Еееееехххххх... из тог периода једино су ми остала сећања и овај снимак као успомена (наравно, ја сам онај са наочарима ;-)


Веровао или не, овим коментаром освојио си стотку! Честита ти и анонимна пратиља са јахте. ;-))))
crossover crossover 23:33 30.11.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Predrag Brajovic
наравно, ја сам онај са наочарима ;-)

Тај, тај ;-))) Главом и брадом (и наочарима).
Unfuckable Unfuckable 21:40 01.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

вирио у гардеробу групе Cacadou Look.

...Brajoviću, manijače !
Je l' to čuvena beogradska gostoprimljivos' ?
edit : a Cane...ništa, a ?
crossover crossover 23:39 01.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Unfuckable
a Cane...ništa, a ?

’Де ништа, он је нарочито био гостопримљив према Папагајкама али се матори Славиша показао као непремостива препрека. Стао је на улаз у гардеробу и врата се више нису видела.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:07 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

crossover
.. матори Славиша... Стао је на улаз у гардеробу и врата се више нису видела.

Сећам се да је био неки матори што је кварио угођај Цанету, ког сам једва препознао гледајући га из гардеробе преко чикиног рамена...
crossover crossover 01:04 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Predrag Brajovic
Сећам се да је био неки матори што је кварио угођај Цанету, ког сам једва препознао гледајући га из гардеробе преко чикиног рамена...

Па да, чика Славиша. Он је за то и служио доле у Рупи, да не може баш свако да уђе у гардеробу :))) Пробао је Цане разне варијанте, да се сакрије у капуте и јакне, чучао иза флипера... ал’ није имао среће, овај га наш’о и избацио напоље. После је причао, као, нема везе ионако нису неке рибе...
Unfuckable Unfuckable 06:40 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

a evo šta o Umjetnicama kaže wiki.
Čaršijom je jedno vreme kružila priča da je Cane oženio pevačicu.
Heh, sad mi pade na pamet : a zamislite neki sajt tipa - wikicharshia
mirelarado mirelarado 13:10 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Чланак о Какадуовицама бољи је од оног о Еку.
А Викичаршија може, али да о музичкој чаршији тих касних осамдесетих пише Крос. :))

Можда ћемо већ овде сазнати и како је Предраг савладао (надмудрио?) времешног Кербер-Славишу приликом пробоја у споменуту гардеробу. :))))))))
vishnja92 vishnja92 13:25 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

да не може баш свако да уђе у гардеробу

ne mogu da se setim gde je bila garderoba
gde je bila garderoba?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:43 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

mirelarado
Можда ћемо већ овде сазнати и како је Предраг савладао (надмудрио?) времешног Кербер-Славишу приликом пробоја у споменуту гардеробу. :))))))))

Хммм... Шармом, наравно ;-) У ствари, ушао сам тамо ваљда са неким од браће Мирковић, не сећам да ли Реља или Саша, и са Кумом, наравно, који је дјевојчице знао са неких од ондашњих фестивала и заједничких наступа. Оно што ми је било зачуђујуће јесте да су дјевојчице остале сасвим неосетљиве на моју харизму и пријазну личност, то јест уопште их нисам заинтересовао. Да ли су наочаре криве или нешто друго, ни до данас ми није јасно...
mirelarado mirelarado 14:29 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
ne mogu da se setim gde je bila garderoba
gde je bila garderoba?


У клубу Академија, Вишњичице , тако каже Крос.
vishnja92 vishnja92 14:40 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

ama znam, ali gde? dole nije bilo nikakve garderobe, to je on nesto izmislio.
mirelarado mirelarado 14:47 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Predrag Brajovic
Да ли су наочаре криве или нешто друго, ни до данас ми није јасно...


Тајна је, дакле, у несаломивом Куму. Ово о наводној неосетљивости дјевојчица мораћемо да проверимо у поузданом извору, тј. у Кросовер-енциклопедији. ;-)))

mirelarado mirelarado 14:55 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
ama znam, ali gde? dole nije bilo nikakve garderobe, to je on nesto izmislio.


Крос спомиње Рупу, мора да је то била нека импровизована свлачионица, међу празним гајбицама или тако нешто.
vishnja92 vishnja92 14:59 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

"rupa" je Akademijakaotakva :)

izmislio, izmislio.
mirelarado mirelarado 15:07 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
izmislio, izmislio.


Барем знамо о чему су маштали кад су били мали клинци (сад су велики клинци). :)))))))))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:34 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
izmislio, izmislio.

Ја сам у Математичкој био три генерације пре тебе. Када си ти једва стасала за концерте, тада се концертна географија Београда већ навелико била променила, па је у тој катаклизми нестала и гардероба ;-)

Остале су само приче о њој...
vishnja92 vishnja92 15:34 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

велики клинци

dibidus :))
vishnja92 vishnja92 15:35 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

па је у тој катаклизми нестала и гардероба ;-)

sta ste joj radili, crni vi...
crossover crossover 17:00 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
dole nije bilo nikakve garderobe, to je on nesto izmislio.

:))))))) Никад ниси била доле у гардероби? Не знаш шта си пропустила. :)))

Кад стојиш на улазу у ону просторију где су били флипер(и) са леве стране су врата која воде у један тајни, забрањени свет. Тамо је била и та добро чувана гардероба, место где је многа уметница угледала опојне светлости Монпарнаса :)) Било је тамо свега и свачега, магацин за пиће, штек за екстра цирку, гардероба за публику, Лубарда са пивом у руци, једно време је био и музички студио (код малог шанка, ако се добро сећам), разноразни штекови променљиве намене и свашта разно.

Сама зграда Ликовне академије (Аустроугарске амбасаде) је веома занимљива, а нарочито њено подземље, иза тих врата која су водила у гардеробу заиста постоји много просторија, ходника и пролаза. Оно што је било у употреби и што није било замандаљено препотопским катанцима сам видео, а то је отприлике површина још једног Клуба. Чуо сам приче (или сам негде читао, не сећам се) да постоје катакомбе које одатле воде ка Калишу, неки тврде чак до спољног бедема Тврђаве, до Саве. Не знам да ли је то тачно, Предраг је истраживао период аустроугарске владавине над Београдом, можда он зна нешто више о томе. У сваком случају, има тамо свега и свачега, већи део је неистражен и непознат, чак и некима који су у тим лагумима понекад и преспавали ноћ у оковима Краља Алкохола. :))
vishnja92 vishnja92 19:20 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

aaa :)))))))

uopste se ne secam tih vrata kod flipera levo
zato se Lubarde dobro secam, nikad nije nosio pivo u ruci nego ga je nabadao na bilo koji prst i mahao naokolo, majko mila, cesto bos.
чак и некима

e, a iz tih jutara posle akademije pamtim svog obeznanjenog druga Savu na prvom-drugom casu ujutru - "ma ko ga hebe, nek me prozove, opet sam glupavog Tonija razbio na fliperima".
pajz lika koji ide dole pravo na flipere, posle svih onih peripetija oko pozivnica i falsifikovanja istih i gungule na ulazu, straota (za nas male ipak je bila ekskluziva uci tamo, pa nek je bilo i dva puta nedeljno (cetvrtak - nedelja, naravski)). eee...

nego, mozda Starac sa planine stvarno zna nesto o tim lagumima... ili mogu da pitam kuma, velikog Bozu, on se smucao tamo godinama po duznosti i strucnom opredeljenju. cudilo bi me da nije zavirio :)
mirelarado mirelarado 20:06 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Шта све није изронило из ваших сећања, мили Боже! Лубарде се сећам и ја, додуше у дневној варијанти. Седео је увек у башти кафане Коларац, умео је понеког да гађа столицом, или да са ње падне, већ према прилици и количини испијеног алкохола.

Starac sa planine


Не мислиш ваљда овде на дјечарца ПБ-а?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:31 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

mirelarado
Лубарде се сећам и ја, додуше у дневној варијанти. Седео је увек у башти кафане Коларац, умео је понеког да гађа столицом, или да са ње падне, већ према прилици и количини испијеног алкохола.

Старац са Планине
Једнако симпатичан Лубарда је био и ноћу. Неки су налазили да је то његово аутентична позиција уметника и интелектуалца, други су били мало скептичнији (једаред замало да се с њим побијем, ал' су ми објаснили да је пијан).

Што се тиче београдских лагума, о њима је скоро објављена књига. Не знам докле допиру ови са староградске стране, док сам у неке земунске завирио, са кумом археологом. Те у које смо ми сишли били су махом намењени канализацији, високи таман толико да се погнуте главе може њима проћи. Други су заиста грађени као пролази, сколоништа и складишта, и Београд их је био препун; неки се у Карађођевој улици још увек могу видети.
vishnja92 vishnja92 20:36 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

гардероба за публику

secam se garderobe za publiku!! :)
jedino mi nije jasno kako smo ikad ista iz te garderobe uspeli da dobijemo nazad... totalni haos. i u poverenju: nikad, nikad, nikad se ne bih vratila u to vreme, ej - ko bi se zamlacivao i maltretirao sad? zaspis, a ujutru se budis sa pramenom kose preko lica natopljenim nikotinom, uzas.

jedino je bilo lepo kad se vracas ujutru pa zateknes vrapce, svitanje nekako sve opere.

умео је понеког да гађа столицом, или да са ње падне

:)))
на дјечарца

na tog
vishnja92 vishnja92 20:43 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

други су били мало скептичнији

sedne na ivicu bine, privuce nogu, izuje klompu i celo vece ceprka izmedju prstiju :))
nekako se uvek regularno javljao, to je bilo dosta cudno - greota je bila proci pored njega i ne reci mu nista.

a ja se laguma plasim, ne bih usla tamo ni za sve pare ovog sveta.
i iz Resavske pecine sam izletela na izletu u trecem osnovne, ne trpim one uzane tunele. ne znam kako mi Akademija nije smetala.

crossover crossover 20:46 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

Unfuckable
Heh, sad mi pade na pamet : a zamislite neki sajt tipa - wikicharshia

Да знаш да ти уопште није лоша идеја. Доџи да направимо бизнис план :)))
This time next year, we'll be millionaires.
crossover crossover 21:16 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
secam se garderobe za publiku!! :)

Ништа се не секирај Шњави, то је нормално, такво је време било, јбг.
Ни ја се баш најбоље не сећам већег дела осамдесетих :))
mirelarado mirelarado 21:56 02.12.2009

Re: Papir trpi sve, па и неподношљиву лепо

vishnja92
a ja se laguma plasim, ne bih usla tamo ni za sve pare ovog sveta.
i iz Resavske pecine sam izletela na izletu u trecem osnovne, ne trpim one uzane tunele. ne znam kako mi Akademija nije smetala.


Ја бих радо завирила у лагуме, барем у оне већ истражене, где се складиштило вино :)) Прошле године сам била у римским катакомбама, на Апији. Доживљај је чудесан, незамисливо је да су људи ту живели, на неколико подземних "спратова". А лепо се виде некадашње одаје осликаних зидова и скулптуре. Водич нам је била сићушна часна сестра, као она из Амаркорда. Непрекидно је говорила, засипајући нас гомилом података, онако у ходу, као да нисмо дубоко под земљом. Ми некако мало убледели, шта ћемо, климамо главама и касамо за њом. :))

Arhiva