Jubileji| Na današnji dan

Uz Dan Republike Jugoslavije - stvaranje Države Izrael

Srđan Fuchs RSS / 29.11.2009. u 04:33

i ovdašnja, tada pretežno komunistička, ekipa je takođe bila zauzeta proslavama i proglašenjima. 29. novembra 1947. u sedištu UN u njujorku izglasana je rezolucija kojom je omogućeno izraelu da uspostavi državnost. kao posledica strašne humanitarne krize koja je u to doba zadesila evropske jevreje, i umešnošću jevrejskog lobija, prevashodno u americi, izdejstvovana je 33:13 odluka o podeli tadašnje britanske palestine, sa deset uzdržanih - među kojima je bila i titova jugoslavija.

uzdržanost druga tita, starog sir olivera, nije međutim sprečila jugoslovenskog vođu da doturi izraelcima oružje, kupljeno u čehoslovačkoj, i zatim protureno vozovima do beograda i šibenika, i potom brodom do obala nove države na mediteranu, poplavljene tada u ratni sukob.

 


 

legenda govori da je, nakon smirenja konflikta, drugu titu upućeno zauzvrat četiri kontejnera sa svežim narandžama iz jafe. drug tito se požalio izraelskim prijateljima da su se kontejneri zaturili u putu, i da je četiri kontejnera premalo za povećane potrebe za vitaminom C tokom oštre jugoslovenske zime. izrael je tada otpremio još 14 kontejnera. u svakom od njih, u duplom patosu ispod svežih narandži iz jafe, nalazile su se zlatne poluge. nije bilo lako trgovati u to doba, posebno sa ljudima kalibra druga starog.

odnos između jugoslovenskog i izraelskog vođe se potom pokvario, da bi pred kraj života drug stari i drug ben gurion gotovo izbegavali jedan drugog. da li je izraelsko žuto zlato postalo manje vredno od crnog zlata prijatelja iz nesvrstanih, vreme će prosuditi.

kako bilo, 29. novembra doneta je odluka o particiji palestine na deo za jevrejski entitet, i deo za arapski.

240px-UN_Partition_Plan_For_Palestine_1947.png

 

lokalne arapske vlaste bile su preplavljene besom zbog ovakve odluke, i već narednog dana, 30. novembra, otpočeo je oružani sukob koji, smanjenog ili povećanog intenziteta, traje do dana današnjeg.
 
da ne ulazimo sada u to ko je bio u krivu, a ko u pravu; znamo se vrlo dobro, i znamo da većina ovde navija za partizan iako je autor zvezdaš; ;) prvobitni sukob je imao dramatične posledice, i izmenio je mapu palestine na drastičan i potpun način.
 
nevezano za rat, iste te večeri 29. novembra, profesor arheologije eliezer lipa sukenik, učitelj i vodič tura kroz palestinu, dobio je nesvakidašnji telefonski poziv iz betlehema. sa druge strane bio je glas arapskog trgovca antikvitetima. profesoru sukeniku nije bilo neophodno mnogo da shvati o čemu se radi. momentalno se spakovao i sa damašćanskih vrata starog grada u jerusalimu uhvatio je diližans koji ga je odneo u betlehemu. profesor sukenik je bio, valjda, jedini izraelac kojega je glasasnje u ujedinjenim nacijama dočekala u srcu arapske teritorije. ali on nije hajao. za 30 dolara otkupio je od trgovca papiruse za koje će se potom pokazati da su slave vredni i za koje će potom država izrael izdvojiti 10 hiljada puta veću sumu novca. 
 
papirusi koje je profesor lipa pronašao u betlehemu sadržali su pisan i originalan trag davno iščezlog vremena. radilo se o prvim papirusima kumranskog kodeksa, kumranskim svicima.
 
više o ovome ću vam pričati kada posetite palestinu. ;)
 
živeli, i srećan vam jubilej. 
 
 
300px-Psalms_Scroll.jpg 
 
 


Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirakulus mirakulus 08:37 29.11.2009

Bilo je svega

Zanimljivo kako su prvi izraelski avioni bili ceske Avie 99 ustvari preradjeni Messerschmitti izradjivani u Ceskoj dok su sirijci letjeli na Spitfajerima U Sirijskom zrakoplovstvu bilo je regrutirano nesto Hrvatskih pilota izbjeglih pod kraj rata u Italiju. Poslije u operaciji velveta Iz Ceske su prevozeni spitfajeri na kojima su prije letjeli cesi u formacijama RAF-a (pogledati film Deep blue world) na koje su stavljene yu oznake te su u Niksicu prefarbavani i dalje letjeli za Izrael.
flowerofcarnage flowerofcarnage 11:10 29.11.2009

Territorial greed

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:43 29.11.2009

Re: Territorial greed

E pa kada drug PrdSednik tadić biva zapatio Padinjak jerbo se bunio što su uhapšeni Studenti koji su učestvovali na svečanom paljenju jevrejske zastave i Židova u obliku lutke (Solidarnost ex Valensa je bila samo povod), što pa ne bi i
ostali lupetali gluposti. "Sačuvajmo Kosovo" je odavno popilo i ono malo pameti preostale na ovim merEdijanima.
Zen Master Zen Master 09:15 30.11.2009

Re: Territorial greed

flowerofcarnage



darko54 darko54 10:36 30.11.2009

Re: Territorial greed

Dont Fear The Reaper, da li bi ti bio problem da me podstetiš na taj događaj o Tadiću i studentima. Nisam ispratio tu situaciju, a zvuči mi krajnje zanimljivo! Hvala ti.
darko54 darko54 12:25 29.11.2009

Tamnica naroda

Komunisti su Kraljevinu Jugoslaviju voleli da zovu tamnica naroda.
Ja, ne zbog toga što nisam ni komunista ni fašista već zato što postoji puno razloga o kojima ne bih na ovom mestu, smatram Brozovu Jugoslaviju tamnicom naroda. Današnji datum koji je godišnjica stvaranja te države više od pola veka u našoj zemlji se proslavlja. Pre bi se mogao obeležiti kao tužno sećanje.
Dan osnivanja države Izrael je sigurno datum koji treba svečano obeležiti. Jednom narodu je data šansa posle par hiljada godina da upravlja svojom sudbinom.
wukadin wukadin 08:58 30.11.2009

Re: Tamnica naroda

Pa ajde onda tri neradna dana za proslavljanje države Izrael. Prema njihovoj religiji ionako ćemo svi... ajd rekoh dole da neću o tome.
Gospodja Klara Gospodja Klara 14:56 29.11.2009

manuskripti iz kumrana

papirusi koje je profesor lipa pronašao u betlehemu sadržali su pisan i originalan trag davno iščezlog vremena. radilo se o prvim papirusima kumranskog kodeksa, kumranskim svicima.

više o ovome ću vam pričati kada posetite palestinu.

Hajde stvarno jedan blog (kad te ne bude mrzelo) na ovu temu, priča o tome još uvek nije završena koliko znam, ali je jako interesantna. Mislim, ko će da poteže u Palestinu kad može udobno da se zavali i da čita?
veko-beko veko-beko 20:59 29.11.2009

Re: manuskripti iz kumrana

Evo ja sam bio dvadesetak dana u septembru i zasluzio sam pricu. Zar ne?
Jelena Gall Jelena Gall 17:14 29.11.2009

sjajno

kad popusti rodjendanska euforijica kod imenjaka ti mitrovica, nadam se da ce drugovi i drugar'ce zaviriti i u ovaj tvoj blog.
kad pogledamo karte (pre svega ovo sto je stavio/-la flowerofcarnage, jer je tu predstavljen kontinuitet), vidimo koliko kontraproduktivne umeju da budu podele teritorije, ma koliko nastajale kao zelja za uspostavljanjem mira na njima. jer se njima samo pokriva ono duplo dno o kojem si pisao.

i, uzgred:
više o ovome ću vam pričati kada posetite palestinu.
surov preduslov, jel znas? :)
Zen Master Zen Master 10:47 30.11.2009

Re: sjajno

Jelena Gall
kad popusti rodjendanska euforijica kod imenjaka ti mitrovica, nadam se da ce drugovi i drugar'ce zaviriti i u ovaj tvoj blog.
kad pogledamo karte (pre svega ovo sto je stavio/-la flowerofcarnage, jer je tu predstavljen kontinuitet), vidimo koliko kontraproduktivne umeju da budu podele teritorije, ma koliko nastajale kao zelja za uspostavljanjem mira na njima. jer se njima samo pokriva ono duplo dno o kojem si pisao.


Mislim da nisi najbolje shvatila poentu karte Jelena, naime 1947 godine nije bilo nikakvog rata izmedju Arapa iz Palestine i Jevreja doseljenika pa da bi neko tu nešto podelio uspostavljanja nekog mira radi. Palestina je 1946 godine bila pod protektoratom Engleske i masom atentata, bombaških napada raznih jevrejskih oslobodilačkih pokreta protiv Engleza, plus uz ogroman politički pritisak od strane Amerike ( koja je čak Engleskoj odbila da odobri kredit za izgradnju porušene infrastrukture ) je stvorena država Izrael a Arapi iz Palestine su tu bili samo kolateralna šteta jer su se zadesili ( nekih 1000 godina ) na teritoriji koju su Jevreji smatrali svojom. Ono što je najzanimljivija istorijska činjenica je da ogromna većina doseljenika u Izrael ( odnosno 80% Jevreja danas u svetu ) ne vodi poreklo od tzv sefaradskih Jevreja tj Jevreja sa direktnim poreklom iz drevnog Izraela, već su u pitanju tzv Aškenazi Jevreji ( u bukvalnom prevodu Nemački Jevreji ali u principu Aškenazi je naziv za evropske Jevreje ) čije je poreklo manje više nepoznato tj i dalje je predmet naučnog istraživanja sa sve gomilom raznih teorija, čak proučavanja i uporedjivanja Y hromozoma sa ciljem da se konačno sazna istina o tome odakle su oni tj da li su samo konvertiti u jevrejsku veru ili zaista imaju originalno jevrejsko poreklo.
E sad da se manemo istorije ( mada su istorijski fakti koje svi vole da zaboravljaju dosta zanimljivi ) i da vidimo kakva je ta država Izrael danas !? Ukoliko neko uzme da se šeta ulicom za vreme Jom Kipura ima ogromne šanse da ili dobije batine ili završi u zatvoru jer time što se šeta ulicom za vreme velikog hebrejskog praznika vredja Jevreje, ukoliko Jevrejin želi da oženi Palestinku ima velike šanse da ode u zatvor ili na front da malo ohladi glavu, ukoliko Jevrejka želi da se uda za Palestinca vodiće je na psihijatrijsko ispitivanje da vide da nije slučajno sišla sa uma a njemu će biti zauvek oduzeto pravo prebivališta u Izraelu, ukoliko Arapin iz Izraela želi da oženi Palestinku sa Zapadne obale moraće da ode tamo da živi ili će živeti razdvojeno iako su u braku. Sada da vidim kada ovo pročitate a možete i slobodno proveriti ( ovo oko braka je zakon iz 2003 ) zapitajte se slobodno: Na šta li mene sve ovo podseća ?!?
Ali Bogo moj dragi danas možete govoriti protiv bilo kog Boga, protiv svih muslimana, hrišćana ili bilo koga drugog , biti član satanističke crkve ako vam je volja jer je to vaše pravo ( što uostalom i jeste ), možete pričati protiv USA, EU, Rusije, Kine ili bilo koje druge države imate i na to pravo ( što uostalom da ne ) samo ne smete pričati ništa loše protiv Jevreja i Izraela.
Švedski novinar Donald Boström je to ove godine iskusio na svojoj koži istražujući slučaj trgovine organima zarobljenih Palestinaca ( prema priči očevidaca ) pa je odmah postao anti-semita, nacista i najveći neprijatelj Jevreja a usput se Švedska podsetila da je bila neutralna za vreme II svetskog rata te da nije čudo što je novinar Švedjanin jer se od njih ništa bolje i ne može očekivati
Ne znam kako vama ali dragi su meni Jevreji samo mi je nekako istina od svega ubedljivo najdraža... po bilo koju cenu tj ne pitam pošto košta
Jelena Gall Jelena Gall 11:41 30.11.2009

Re: sjajno

Mislim da nisi najbolje shvatila poentu karte Jelena, naime 1946 godine nije bilo nikakvog rata izmedju Arapa iz Palestine i Jevreja doseljenika pa da bi neko tu nešto podelio uspostavljanja nekog mira radi.

mislim da iz jedne generalne opaske izvlačiš pogrešne zaključke (naime, da ja ne znam isto koliko i ti o 1946. godini) - u svemu iritira tvoja potreba da budeš sveznalica na svakom polju i držiš lekcije iz svake oblasti. pri tom si izgubio iz vida plural reči "karta" - ja pominjem kartE iz ovog komentara - pa samim tim i poentu mog komentara.

inače sam imala priliku u zimu 2002. godine nekoliko dana veoma iscrpno da slušam o palestinsko-izraelskoj istoriji, ratovima i svakodnevnim problemima iz kompetentne prve ruke. tada su gosti tibingenske poetske docenture, na kojoj sam sarađivala, bili izraelski pisac amos oz i, ubrzo potom preminuli palestinski pisac izat gazavi. (oz i gazavi)

još jednom poenta, koja je delom rezultat mojih intenzivnih susreta sa ovom dvojicom pisaca i nekolicinom drugih ljudi iz tog područja: uspostavljanje mira na nekoj teritoriji teško će biti rezultat poteza političara i vojskovođa (srđan je dao nekoliko odličnih primera u jednoj drugoj ravni, a reč je naravno o paradigmi). za mir je neophodna dobra i jaka volja građana poput oza i gazavija. njih je - malo. i tu je zasad nažalost - tačka.

inače, ne gajim emocije, bilo pozitivne bilo negativne, ni prema jednoj naciji. samo prema ljudima i, u ovom kontekstu, njihovim dobrim delima ili zlodelima.
wukadin wukadin 12:03 30.11.2009

Re: sjajno

Dosadno je kad je samo mir, negde mora i da se roka.
Ali neka se jednom narodi odmore, mada to nam ne mora biti u interesu (nisam baš oduševljen da se Ameri i muslimani dobro slažu, a taj konflikt se isprečio).
Ipak, u znak dobre volje

"Mora biti drugi način"
I sad koja vam od ove dve izgleda Jevrejski, a koja Palestnski?
mikimedic mikimedic 12:19 30.11.2009

Re: sjajno

vidimo koliko kontraproduktivne umeju da budu podele teritorije, ma koliko nastajale kao zelja za uspostavljanjem mira na njima.


heeh jel to vazi i za jugoslaviju?
mikimedic mikimedic 12:24 30.11.2009

Re: sjajno

uspostavljanje mira na nekoj teritoriji teško će biti rezultat poteza političara i vojskovođa (srđan je dao nekoliko odličnih primera u jednoj drugoj ravni, a reč je naravno o paradigmi). za mir je neophodna dobra i jaka volja građana poput oza i gazavija. njih je - malo. i tu je zasad nažalost - tačka.


mislis na bosnu?
Jelena Gall Jelena Gall 16:27 30.11.2009

Re: sjajno

važi i za jugoslaviju, pa naravno. a mislim i na bosnu. ne umem da budem zagovornik stvaranja granica, nadam se da razumeš princip. to ne znači da ne kapiram da je to nekad jedino rešenje. uvek je žalosno, jer nije i najbolje. ali pusti, ja sam nepopravljivi idealista, vidiš valjda?
mikimedic mikimedic 17:25 30.11.2009

Re: sjajno

važi i za jugoslaviju, pa naravno. a mislim i na bosnu. ne umem da budem zagovornik stvaranja granica, nadam se da razumeš princip. to ne znači da ne kapiram da je to nekad jedino rešenje. uvek je žalosno, jer nije i najbolje. ali pusti, ja sam nepopravljivi idealista, vidiš valjda?


vidim, i ja isto, ali kad jednom pukne neka pukne. ako je je jugoslavija pukla, nema nikakvog smisla odrzavati kvazivestacku tvorevinu u zivotu na infuziji medjunarodne zajednice.

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:53 29.11.2009

Ipecac

kao posledica strašne humanitarne krize koja je u to doba zadesila evropske jevreje


E vala baš čudno pišeš V O D A!

Ajde ostatak bajki (da ne rečem koještarija ;> ), ali daj barem malo finese u osnovama.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 22:49 29.11.2009

kad su poslali neke rabine iz poljske

da provere kakva je ta palestina gde su namislili da se sele jevreji, oni su, navodno, poslali sledece izvjesce:
mlada je prelepa, ali je udata.
flowerofcarnage flowerofcarnage 00:09 30.11.2009

Re: kad su poslali neke rabine iz poljske

Dejan Tiago Stanković
da provere kakva je ta palestina gde su namislili da se sele jevreji, oni su, navodno, poslali sledece izvjesce:
mlada je prelepa, ali je udata.

ali to im izgleda nije bio problem ...
ed_novipazar ed_novipazar 08:38 30.11.2009

Re: kad su poslali neke rabine iz poljske

Dejan Tiago Stanković
da provere kakva je ta palestina gde su namislili da se sele jevreji, oni su, navodno, poslali sledece izvjesce:
mlada je prelepa, ali je udata.

flowerofcarnage

ali to im izgleda nije bio problem ...

Izgleda da jeste.

Jewish rabbis call for dismantling Israel

TWO Jewish rabbis yesterday called for a peaceful end of Israel saying that the existence of the “Israeli state” was contradictory to the Jewish law.
..............
The UK-based Cohen also called for peaceful dismantlement of what he described as the “Zionist state” which he said “triggered tension and conflict in the region” since it was established.

“We should draw a distinction between the Zionism and Judaism. Zionism is a political movement which exploited and misled Jews and undermined the Jewish life and spirituality. I believe that the current tension in the Middle East can disappear overnight once the superpowers agreed to dismantle the Zionist state,” he said.

wukadin wukadin 09:04 30.11.2009

Re: kad su poslali neke rabine iz poljske

A jeste li čuli za Birobidžan?
Ili ideju da se obećana zemlja traži u Ugandi?
Uslovi su neznatno gori nego u Palestini (koja je ipak prirodno polupustinja), ali okruženje nije fanatično.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:24 30.11.2009

da se pojacamo

da ne ulazimo sada u to ko je bio u krivu, a ko u pravu; znamo se vrlo dobro, i znamo da većina ovde navija za partizan iako je autor zvezdaš;

i ja sam zvezdas
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 02:55 30.11.2009

Re: da se pojacamo

autor nema bas izbora. nama je to filozofsko i moralno pitanje, njemu sudbinsko.
wukadin wukadin 11:35 30.11.2009

Re: da se pojacamo

Po toj logici je svakom Srbinu, ili ajde nacionalno svesnom Srbinu (oni koji su "slučajno" se ne računaju) sudbinsko pitanje srpsko nacionalno pitanje. Zašto onda oni koji tako razmišljaju bivaju etiketirani od strane građanista kao, recimo, "nacoši"?!
ed_novipazar ed_novipazar 08:19 30.11.2009

Ko je u krivu a ko u pravu

da ne ulazimo sada u to ko je bio u krivu, a ko u pravu; znamo se vrlo dobro, i znamo da većina ovde navija za partizan iako je autor zvezdaš; prvobitni sukob je imao dramatične posledice, i izmenio je mapu palestine na drastičan i potpun način.

Sa moralnog aspekta je svakako vazno ko je u krivu a ko u pravu medjutim, sa politickog aspekta to nije vazno jer politikom vladaju kurve koje moral ne zanima. One razumiju samo jezik sile i ja se bojim da se palestinsko-jevrejski problem moze rijesiti, na zalost, samo ratom. To sam rekao i svojoj profesorici engleskog, Jevrejki iz Amerike. Ona me je zacudjeno pogledala i rekla: Ali rat nema smisla, mi smo mnogo jaci i Palestinci ovako slabi vojno nas ne mogu poraziti. Bez uvijanja sam joj rekao da je to trenutno stanje na terenu i da niko od nas ne zna sta donosi vrijeme. Taj moj komentar je nije ostavio ravnodusnom.
mayo1 mayo1 09:50 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

ja se bojim da se palestinsko-jevrejski problem moze rijesiti, na zalost, samo ratom.


Zaboravlja se da Palestincima Izrael nije jedini problem.
Palestinci imaju prvo problema sami sa sobom, pa sa arapskom "braćom", a o razmimoilaženjima među arapskim državama da ne govorim.
Osim toga službeno je i dalje na snazi teorija o "bacanju Izraela u more", što prilično jasno oslikava što bi u tom slučaju bilo sa ljudima u Izraelu.
Prije nego što bi eventualno došlo do toga, mislim da bi prije rezultat bio nemogućnost življenja na tom prostoru u idućih par tisuća godina.
wukadin wukadin 11:18 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

Osim toga službeno je i dalje na snazi teorija o "bacanju Izraela u more", što prilično jasno oslikava što bi u tom slučaju bilo sa ljudima u Izraelu.


Koliko znam "službeno" postoji ideja o Palestini kao "federaciji Arapa i Jevreja". To se može čuti od Iranaca recimo koji odbacuju Izrael pošto je zasnovan na aparthjedu. Međutim, pobornici Izraela kažu da su Arapi takav plan odbacili 1948. Mada, pre bi se reklo da je ono ipak bila podela na dve odvojene države.
Činjenica je da nije daleko dan kada će na području Palestine (Izrael + okupirane teritorije) Arapi ponovo biti većina. Onda mogu da priznaju Izrael i traže samo pravo glasa. Nakon čega bi Izrael mogao da demokratski (voljom većine) promeni ime (za početak).
mayo1 mayo1 11:55 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

Činjenica je da nije daleko dan kada će na području Palestine (Izrael + okupirane teritorije) Arapi ponovo biti većina. Onda mogu da priznaju Izrael i traže samo pravo glasa. Nakon čega bi Izrael mogao da demokratski (voljom većine) promeni ime (za početak).


Teoretski da, praktično vrlo teško.
Ovakva situacija (jadni Palestinci, hoćemo palestinsku državu, ua Izrael) odgovara prvenstveno arapskim zemljama u okruženju, a i dalje. Nitko od njih nije ozbiljno želio samostalnu palestinsku državu.
Palestinci im služe kao Slobi Srbi izvan Srbije - za pokazivanje "brige" - a u stvari su sredstvo za borbu za vlast unutar pojedinih arapskih država, a onda i između njih.
wukadin wukadin 12:10 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

Uvek neko nekome služi...
A da budem iskren situacija odgovara i meni.
Šta svađa Ameriku i muslimane? Izrael.
Bez tog konflikta muslimani se okreću džihadu protiv pravoslavnih, a Amerima to odgovara da ovladaju Evroazijom.
Suštionski je svet od 11. septembra 2001. bolji i slobodniji (u sistemskom smislu, broj stepeni slobode).
A činjenica je da Ameri Izraelu dopuštaju isto što nisu dali Srbiji. Čak su Jevreje pomagali u tome. Imam pravo da mi to smeta i da biram stranu prema tome.
Mada kad vidim borce za prava foka i ostala ljuCka prava, nekako nisam protiv Izraela. Oni bar znaju zašto žive
ed_novipazar ed_novipazar 12:20 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

wukadin

Bez tog konflikta muslimani se okreću džihadu protiv pravoslavnih ...

Koji muslimani se okrecu protiv kojih pravoslavnih? O cemu ti to?
wukadin wukadin 12:32 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

Čečenija.
Pa je bilo malo to (posle prvog rata) krenuše na Dagestan. E onda je došao Putin.
A šta je sa vahabijama i ostalim "internacionalcima" u Bosni?!
Ja cenim što si na strani svojih, ali ispadaš smešan kada te činjenice obaraju.
Ipak, priznajem da je manje muslimanskij nego evropskih zemalja priznalo "Kosova". Zašto je to tako je posebna tema, a antiamerikanizam nastao kao revoltiranost zbog podrške Izraelu ne treba isključiti.
Sa druge strane - osetili smo i negativnu stranu konflikta. Amerika se dodvorava muslimanima preko leđa Srba kako bi pokazali da "nisu protiv muslimana". Oni to čak otvoreno govore.
ed_novipazar ed_novipazar 12:53 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

Nije tema ali moram da ti odgovorim. Ceceni se bore za slobodu i ta borba nema nikakve veze sa dzihadom muslimana protiv pravoslavnih. Sloboda je univerzalna i svako joj tezi. Nazivati tu borbu tako kao sto si je ti nazvao je zlonamjerno.

U BiH nije takodje bilo nikakvog dzihada muslimana protiv pravoslavnih vec su Bosnjaci branili gole zivote od ogromnog broja Srba koje su Karadzic, Milosevic i njihovi Gebelsi raspametili do te mjere da su pocinili najstrasnije zlocine od 2. Sv. rata pa na ovamo na teritoriji Evrope. Ja namjerno ne kazem od pravoslavnih Srba jer oni koji su klali, silovali, rusili i protjerivali mogu biti samo sotonini sljedbenici a nikako pripadnici pravoslavlja pa makar i popovske mantije nosili. Svaka cast casnim izuzecima kojih nije malo i zbog kojih ideju o suzivotu i dalje vrijedi gajiti i promovisati.
wukadin wukadin 13:02 30.11.2009

Re: Ko je u krivu a ko u pravu

Ceceni se bore za slobodu i ta borba nema nikakve veze sa dzihadom muslimana protiv pravoslavnih.


A ni slučajno nema veze sa tvojom percepcijom...
Uostalom, evo ti prilike da pokažeš svoju "objektivnost" ili "univerzalnost" (monoteista si pa kontam da ti je stalo do tih apstraktnih pojmova). Navedi mi primer naroda nemuslimanske veroispovesti koji se bori za slobodu a protiv dominacije naroda muslimanske veroispovesti. Ajde, valjda na celoj planeti postoji takav neki slučaj...

Sloboda je univerzalna i svako joj tezi.


Narod Republike Srpske, recimo
wukadin wukadin 08:53 30.11.2009

Mazeltov!

Jel se tako kaže?
Eto države kojoj taj datum nije doneo zlu sreću, i koja je zasnovana na realnim temeljima. Što je istorija pokazala. Naravno, to sve ne garantuje opstanak u nekoj budućnosti.
Ovako estetski gledano, a kako nisam lično umešan tako naravno gledam, malo mi smeta stalno insistiranje Jevreja na ulozi žrtve, mada je naravno ono isplativo... Naravno ne mislim tu samo na Izrael, svi to rade manje više. Recimo imam kuma Hrvata, Dalmatinca (kum mojih roditelja) i pitao ga kakav je osećaj dobiti rat. A on počne "pa mi smo se branili..." Ne znam što je sramota biti warrior. Tako, voleo bih da vidim film u kome Izrael onako suvereno gazi Arape. Mada nema više pravih ratnih filmova, ili ih ima malo. A šta Kusta snima u Izraelu?

Naravno, dvostruke standarde zemeram Amerikancima, a ne onima koji ih koriste. O religiji bih takođe imao reći razne stvari, ali ovo nije blog o tome.

p.s. Omiljena matra građanista, kako je nacionalizam uvek loš, biva poražen, šta-ti-ja-znam. Pa je li loše nacionalističkim Izraelcima? Ili kod nas. Hrvati su imali pravog nacionalistu Tuđmana, i dobili su rat.

ps.ps. Umalo da zaboravim. Izrael je nastao kao sekularna država uz veliki uticaj ideje socijalizma. To znam da cenim. Mada mislim da se do sada odustalo u velikoj meri od toga, i tamo kapital vedri i oblači.

mayo1 mayo1 12:06 30.11.2009

Re: Mazeltov!


Omiljena matra građanista, kako je nacionalizam uvek loš, biva poražen, šta-ti-ja-znam. Pa je li loše nacionalističkim Izraelcima? Ili kod nas. Hrvati su imali pravog nacionalistu Tuđmana, i dobili su rat.


Agresivni državni nacionalizam uvijek gubi.
Tuđman je dobio rat u Hrvatskoj, ali ideje u BiH su neslavno propale.




wukadin wukadin 12:24 30.11.2009

Re: Mazeltov!

Ti si građanista, gledaj to iz ugla građanina. U Hrvatskoj sada to su preko 90% Hrvati ("slučajno" ili ne).
Takođe si "realista" (bezdušni kad ti do odgovara - video sam šta si pisao o Bopalu).
Pa koliko ima Hrvata u Hrvatskoj, a koliko i dalje u Hercegovini?! Pa odbi Hercegovce koji klanovski sasvim dobro žive i profitiraju.
Videćeš da zabole prosečnog građanina Hrvatske (ili birača, tu su po njihovom zakonu i Hrvati iz BiH) za sudbinu Hrvata u BiH. A nešto se mnogo ne sekira ni što se nisu "suočili".
Međutim - problem izbeglica su uglavnom odavno rešili, imaju jasan smer razvoja, kriterijume po kojima nastupaju i uspeha u izgradnji infrastrukture. Srbija sve to nema, što je posledica poraza u ratu plus činjenice da taj poraz nije bio "iskren" (jer naši zapadni "prijatelji" nisu jasno odabrali stranu kao onomad protiv Nemačke nego su licemereno "na usluzi svima"... jel' te oni to za naše dobro). Ovo o iskrenosti je trebalo da bude na posebnom blogu, ali su tu mogućnost zabranili.
Ergo, Hrvatima ništa ne fali što su nacionalisti, a ti da bi osporio moju tvrdnju moraš dokazati suprotno. Šta im nedostaje? Pare? Miran san?

p.s. A mogao bih i ja da navedem primere gde su neslavno propale ideje liberalne demokratije. Vijetnam recimo.

mayo1 mayo1 14:31 30.11.2009

Re: Mazeltov!

Videćeš da zabole prosečnog građanina Hrvatske (ili birača, tu su po njihovom zakonu i Hrvati iz BiH) za sudbinu Hrvata u BiH.


Tako je.
Zato "izvozni" ["agresivni] nacionalizam propada. Hrvata iz Hrvatske, npr iz Slavonije nije trebalo nagovarati da brani svoj Vukovar, Osijek ili Vinkovce.
Ali da ga je netko pokušao poslati na, ne znam, Novi Sad ili Kragujevac, to bi već bio problem. Desilo bi se ono što se desilo u Srbiji i što je osnovni razlog neuspjeha Slobine vojne kampanje: ne baš preveliki entuzijazam Srbijanaca (Srba iz Srbije) pri mobilizaciji, a još manje entuzijazma kada postoji mogućnost da izgubi glavu za nekakve blago rečeno sumnjive ciljeve.
Da je u pitanju obrana Kragujevca, vojna policija sigurno ne bi trebala ganjati ljude po Srbiji i dizati silne optužbe za dezerterstvo.
Hrvatima ništa ne fali što su nacionalisti, a ti da bi osporio moju tvrdnju moraš dokazati suprotno

To su stvari za dublju raspravu... pretpostavljam da govoriš u kontekstu položaja Hrvatske i Srbije i odnos međunarodne zajednice. Sve ono što se desilo (sankcije, vize,bombardiranje) su rezultat upravo Slobine agresivne politike.
To je ono što sam naveo gore: "Novosađani" i "Beograđani" su bubali po Vukovaru i Osijeku - a ne obratno.
I to je razlika.




wukadin wukadin 15:22 30.11.2009

Re: Mazeltov!

Zato "izvozni" ["agresivni] nacionalizam propada.


A koji nacionalizam nije "agrsivni/izvozni"?
UCK? Je li taj nacionalizam propao?!
A sta je sa Izraelom, da ne bude sve off? Ako dodju doseljenici iz Evrope na Bliski Istok to je veoma "izvozno", cak transkontinentalno (kao recimo kolonijalizam). A sam Bog zna koliko su bili agresivni, od perioda Britanskog mandata (posto im je puko dil) pa naovamo.

Hrvata iz Hrvatske, npr iz Slavonije nije trebalo nagovarati da brani svoj Vukovar, Osijek ili Vinkovce.


Ni Srbina ne bi morao nagovarati da brani Knin ili Vukovar da je to smatrao svojim. A nije smatrao svojim jer Sloba nije raskrstio sa SFRJ nasledjem i krio se iza frazetina "Srbija nije u ratu".
Nesto od toga je posledica naslaga komunizma, a nesto primata taktike nad strategijom. Kako god, tesko da su Slobi Srbi bili na prvom mestu.

Ali da ga je netko pokušao poslati na, ne znam, Novi Sad ili Kragujevac, to bi već bio problem.


A vidis Izraelcu nije bio problem da ga neko salje na Suec, Sinaj ili Golansku visoravan (veoma blizu Damasku ili Kairu). Britancu nije bio problem da ga neko salje na Bure ili Foklande. Amerikancu nije bio problem da ga salju na indijanske teritorije ili drzave koje su se otcepile sledeci svoje ustavno pravo - juznjacke drzave (samo mi nemoj ubacivati moralisticku pricu o borbi protiv ropstva)...

Da je u pitanju obrana Kragujevca, vojna policija sigurno ne bi trebala ganjati ljude po Srbiji i dizati silne optužbe za dezerterstvo.


Mislis kao kad je bila NATO agresija?

To su stvari za dublju raspravu... pretpostavljam da govoriš u kontekstu položaja Hrvatske i Srbije i odnos međunarodne zajednice.


Govorim najgeneralnije moguce.
Od toga ko gde ima izbeglice, do medjunarodnog polozaja i politicke klime.

Sve ono što se desilo (sankcije, vize,bombardiranje) su rezultat upravo Slobine agresivne politike.


Ma da.
Zapad je bezgresan, a Izrael ima pravo da radi ono sto ne sme Srbija (da napada susedne drzave).
Od liberaliste drugo nisam ni ocekivao.
mayo1 mayo1 17:48 30.11.2009

Re: Mazeltov!

A koji nacionalizam nije "agrsivni/izvozni"?

Zato sam i rekao da je to tema za dužu raspravu.
Po mom mišljenju, svaki nacionalizam je u principu loš, ali ako ostaje u okviru države i direktno ne ugrožava druge (rat) onda nije "izvozni".
U tom slučaju postoji mnogo načina aktivne borbe protiv toga - bolje obrazovanje, upoznavanje s drugim kulturama i najvažnije stvaranje osjećaja da druga kultura/vjera/nacija ne ugrožava tvoju.
UCK? Je li taj nacionalizam propao?!

Kosovo se ne može gledati izdvojeno od ostalih događanja na tlu ex-Ju. Zaboravljaš da je vatra počela mitinzima i "izvozom revolucije" baš na Kosovu. Sa Kosova su bili najvatreniji Slobini "revolucionari" koji su šetali okolo i rušili "birokratska rukovodstva."
Ako su se tako ponašali u Vojvodini i u Crnoj Gori, može se samo zamisliti njihov odnos i ponašanje prema Albancima.
Jasno da je to izazvalo kontraefekt... sad što je neko mislio da može na jednom tako gusto naseljenom i relativno kompaktnom području beznadežnom manjinom na nešto natjerati većinu silom i represijom...
Ni Srbina ne bi morao nagovarati da brani Knin ili Vukovar da je to smatrao svojim. A nije smatrao svojim jer Sloba nije raskrstio sa SFRJ nasledjem i krio se iza frazetina "Srbija nije u ratu".

Činjenica da nije smatrao svojim - jer to nikada nije bila Srbija i ozbiljnom čovjeku je to nemoguće prodati.
A "frazetina" zapravo dokazuje da je i sam Milošević itekako bio svjestan te činjenice. I da bi ga javno objavljivanje ratnog stanja pretvorilo i "de iure" u agresora.
A vidis Izraelcu nije bio problem da ga neko salje na Suec, Sinaj ili Golansku visoravan (veoma blizu Damasku ili Kairu).

Izrael je bio napadnut, odmah 1948.
Osim toga to je potpuno drugačija situacija. Izrael se nalazio u moru neprijatelja i tu nije bio u pitanju nacionalizam nego golo preživljavanje.
Britancu nije bio problem da ga neko salje na Bure ili Foklande. Amerikancu nije bio problem da ga salju na indijanske teritorije ili drzave koje su se otcepile sledeci svoje ustavno pravo - juznjacke drzave

Govoriš o stvarima i događajima koji su se dogodili u vrijeme koje je imalo potpuno druge običaje i koji danas nisu prihvatljivi.
To je vrijeme Britanskog carstva i kolonija i promatrati ljude i događaje bez razumijevanja povijesnih i društvenih okolnosti tog vremena i još vući paralele sa današnjicom je beskorisno.
Mislis kao kad je bila NATO agresija?

Donekle. NATO intervencija je imala jasan cilj: povlačenje vojske i policije sa Kosova, tako da Srbija nije bila ugrožena u smislu teritorijalnog integriteta.
Vraćamo se na pitanje koliko je Srbin iz Novog Sada ili Kragujevca doista smatrao Kosovo dijelom Srbije.
Zapad je bezgresan, a Izrael ima pravo da radi ono sto ne sme Srbija (da napada susedne drzave).
Ne smatram da je Zapad bezgrešan... ali kada čovjek bira između ponuđenog... ipak je najprihvatljiviji.
Pozicije Srbije i Izraela nisu za usporediti.
Izrael je okružen neprijateljima i prisiljen je boriti se za goli život. Srbiju nitko nije napadao niti ugrožavao na bilo koji način; naprotiv - da se ne ponavljam.
Od liberaliste drugo nisam ni ocekivao.

Jel' ovo treba biti nekakva uvreda?

wukadin wukadin 08:36 01.12.2009

Re: Mazeltov!

Po mom mišljenju, svaki nacionalizam je u principu loš, ali ako ostaje u okviru države i direktno ne ugrožava druge (rat) onda nije "izvozni".


Albanski nacionalizam nije ostao u okvirima drzave Albanije. Dobar, los, zao - to su vrednosne kategorije. Taj nacionalizam nije porazen sto demantuje liberalisticku mantru kako ce svaki nacionalizam biti porazen.
Jevrejski nacionalizam takodje nikada nije bio ne-izvozni, sto bi ti rekao. On nije isprva ni mogao biti u okvirima jevrejske drzave, jer je nije ni bilo (sta cemo s tim, a?) a kada je bilo veoma brzo je presao medjunarodno priznate granice. Takodje do sada nije porazen, a ako bude to ne mozemo gledati iskljucivo kao poraz nacionalizma, nego pre posledicu drugih faktora (demografija, slabljenje Amerike).

Govoriš o stvarima i događajima koji su se dogodili u vrijeme koje je imalo potpuno druge običaje i koji danas nisu prihvatljivi.


Jos jedna liberalisticka mantra. Ovo me stvarno zabavlja.
Danas (definisi?) nisu prihvatljivi. Da nije ono "posle Ausvica"?!? Pa foklandski rat je bio posle Ausvica.
A kako je prihvatljiv "Rat protiv terora" - Gvantanamo, Abu Gaib, vesanje predsednika medjunarodno priznate drzave...

Kosovo se ne može gledati izdvojeno od ostalih događanja na tlu ex-Ju.


A druge stvari mogu, a?!
Moze li se Republika Srpska posmatrati izdvojeno od necije teznje da unitarizuje BiH i ranijih negativnih iskustava srpskog naroda?!?

Izrael je bio napadnut, odmah 1948.
Osim toga to je potpuno drugačija situacija.


Sinaj nije zauzet 1948 nego posle 1967. (kad je SFRJ prekinula diplomatske odnose - onda je postojao osecaj za pravdu). To je bio "preventivni rat", a postoje ozbiljne indicije da Arapi nisu ni pripremali napad. To ce istoricari reci dok je sam pojam "praventivni rat" uveliko diskutabilan.
Drzali su ga mnogo posle rata. Kao sto i danas drze Golansku visoravan. Pa ipak IDF nema problema sa popunom ljudstva. Rekoh da me ne zanimaju vrednosne kategorije. Izraelski nacionalizam nije porazen, sto znaci da nacionalizam sam po sebi ne donosi poraza. QED!

povlačenje vojske i policije sa Kosova, tako da Srbija nije bila ugrožena u smislu teritorijalnog integriteta.


U smislu suvereniteta jeste.
A sto se tice integriteta, mozda si im ti verovao da nece prekrsiti 1244.
A je li - proglasenjem jendostrane nezavisnosti "Kosoves" da li je ugrozen teritorijalni integritet???

Jel' ovo treba biti nekakva uvreda?


To je cinjenicno stanje.
Razmisljaj malo o feritlitetu u Evropi i buducnosti iste. Ako imas organ za razmisljanje...
wukadin wukadin 08:41 01.12.2009

Re: Mazeltov!

Srbiju nitko nije napadao niti ugrožavao na bilo koji način; naprotiv - da se ne ponavljam.


Ovo zasluzuje poseban post. Komentar ne zasluzuje. Zasluzuje ipak dva pitanja koja cu biti drzak da postavim:
1. Upotrebio si rec "povijesno". Zasto? Na srpskom se kaze istorijski.
2. Koja ti je stranka najbliza srcu u Srbiji? Nemoj se stidis! Ovi blogovi su dosta citani, ljudi se odlucuju po raznim kriterijuma. Mozda tvoja elokventnost ubedi nekoga da glasa za tvoje favorite...
Goran Vučković Goran Vučković 01:04 02.12.2009

Re: Mazeltov!

1. Upotrebio si rec "povijesno". Zasto? Na srpskom se kaze istorijski.

Zato što čovek priča svoj jezik, a ne tvoj. Da nećeš vizni režim da uvedeš na blogu?
wukadin wukadin 09:40 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Ne nego cu da ukazem na njegovu subjektivnost.
Kao i kod Eda sasvim je razumljivo da podrzava "svoje" i ima adekvatan odnos prema srpskom nacionalizmu. Kao sto i ja mogu imati prema hrvatskom i njihovim nacionalnim ciljevima. Citaoci treba da znaju da on gleda na stvari iz tog ugla, a ne nekog "univerzalnog" i da onda mogu da se tako prema tome odnose.
Primetimo da dovodi u pitanje odnos Tudjmana prema Hrvatima u BiH koji ih je ionako posvadjao sa "svezanim zastavama" (da ne kazem "hrvatskim cvijecem" i tako oslabio antisrpski front i propagandu mantru o tome kako su samo Srbi agresi i bad guys. Sa druge strane "uspostava ustavnog poretka" u Krajini mu je nesto prirodno, ali bi bilo neprirodno da Srbija takav poredak uspostavlja na Kosmetu, sto se i dogodilo u leto 1998. pa je okinulo americku agresiju.
Goran Vučković Goran Vučković 10:12 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Citaoci treba da znaju da on gleda na stvari iz tog ugla, a ne nekog "univerzalnog" i da onda mogu da se tako prema tome odnose.

Čitaoci čitaju tebe i čitaju njega pa donose zaključke - ne moraš da im soliš pamet banalnostima.

A osim toga, oni koji su duže tu su čitali i neke njegove gostujuće blogove (mislim da je kod Dunjice bio), pa znaju još ponešto o njemu.

wukadin wukadin 11:00 02.12.2009

Re: Mazeltov!

A sto se nalazis pogodjen? Ima onih kojima nisu zanimljive sve teme, ne prate sve...
Ja recimo ne znam sve o svakome ovde, pa racunam da ima i drugih koji su takvi.
Neka citaoci donose zakljucke sami. Treba da imaju informacije, a nesto mozda promakne.
Slozices se da kad ratuju (ili su ratovali) nacija A i B pripadnost jednoj od dve nacije utice na pogled na stvari.
Recimo od Srdjana Fuchsa ne bih ocekivao da podrzi Palestince. Lepo neko rece da to za njega nije filozofsko nego sustinsko pitanje. Kao sto ima sustinskih pitanja za Eda ili mene. Verovatno i tebe i Mayo-a.
Koristim priliku da ukazem i na subjektivnosti koje su posledica stereotipa u ovom slucvaju. Izraelci su uglavnom belci, izgledaju evropski (slicno se oblace), dok su Arapi "ruzni, prljavi & zli" i ratuju protiv Izraela samo zato sto su glupi. Vec su primecene takve pristrasnosti.

p.s. Ocekujem da kad neko postavi pitanje mojih motiva, ili podseti na nesto sto sam ranije napisao (a toga ce biti) ti kazes kako citaoci nisu glupi, neka sami donose zakljucke, etc. Ja ne sporim da sam subjektivan, a nemam nista protiv da me se rado secaju (tad-e znam da sam faca). Ali ti, pretpostavljam, imas univerzalne vrednosti, pa ocekujem da budes dosledan sebi
Goran Vučković Goran Vučković 12:09 02.12.2009

Re: Mazeltov!

A sto se nalazis pogodjen?

Iritira banalnost u tom zaključivanju krivice po asocijaciji.
Recimo od Srdjana Fuchsa ne bih ocekivao da podrzi Palestince.

Onda možda nije loše da pročitaš po neki od njegovih prethodnih blogova. Podržati Palestince nije ekvivalentno sa biti uveren da državu Izrael treba "zbrisati sa lica zemlje" (ili kako se to beše već kaže). Ima ponešto i između.
Kao sto ima sustinskih pitanja za Eda ili mene. Verovatno i tebe i Mayo-a.

Svako bira svoja "suštinska pitanja". A navijačka agresivnost u komunikaciji sa sagovornicima je, bar po meni, daleko od bavljenja suštinom.
Koristim priliku da ukazem i na subjektivnosti koje su posledica stereotipa u ovom slucvaju. Izraelci su uglavnom belci, izgledaju evropski (slicno se oblace), dok su Arapi "ruzni, prljavi & zli" i ratuju protiv Izraela samo zato sto su glupi. Vec su primecene takve pristrasnosti.

Ne kapiram sa kim tačno pričaš ovde... ne zvuči da se obraćaš ni Mayo-u ni meni.
a nemam nista protiv da me se rado secaju (tad-e znam da sam faca).

Sećanje si odradio - sad još samo fali da poradiš na "rado"
wukadin wukadin 12:45 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Banalnost
n: a banalan ili očite opaska
Ocigledno je da svako podrzava stranu koju smatra svojom. Pa ipak se to sto je ocigledno negira.
A Srbin ako podrzava svoju stranu proglasava se fasistom ili nacistom.
Srdjan Fuchs je podrzao Palestince? U kom smislu - trazio povlacenje Izraela na granice iz 1967, uz medjunarodni pritisak (behu sankcije u nekim slucajevima?); predlagao resenje po kojem Jerusalim ne bi bio samo izraelski - ne znam. Eto vidis - nije rec o ponistavanju drzave Izrael.
Nisam ni znao da je on Jevrejin, niti sam o njemu mnogo razmisljao dok nije pricao o "Kultu smrti medju Srbima", pa ga je neko podsetio (jesi li i onda intervenisao?)

Ja imam svoj stil komunikacije, tako mi je zanimljivo i zbog tebe ga sigurno necu menjati. I posebno su u sebi svojstvenom stilu reagovati kad neko ovde napise "Srbiju nitko nije napadao niti ugrožavao na bilo koji način; naprotiv". I drago mi je sto i ovde (NG, herojsko vreme bloga iz 2006. koga vise nema) moze da se reaguje na takve opaske koje su nekima ono kao dobar dan. I to nekima koji govore mojim jezikom.

A sto se tice onoga sto ne kapiras (ne znas je li, posteno si priznao) - gde pise da moram da se obracam samo tebi ili njemu. Poceo sam recenicu sa "Koristim priliku..." sto je trebalo da ukaze da je rec o poludigresiji. Ako nisi razumeo, bilo mi je drago pojasniti ti. A ako nemas sta da dodas OK. Kazu da cutanje znaci slaganje.

Sećanje si odradio - sad još samo fali da poradiš na "rado"


Naravno da je rec o ironiji.
Draze mi je kad isprovociram liberaliste nego kad mi "istomisljenici" daju za pravo (a ima i toga).
Nego, hoces li univerzalno postupiti i kada neko u obracanju samnom bude banalan?

p.s. Strahovanje od ulaska u vladu Avigdora Libermana (slobodno mozemo reci fasiste) nikako nije isto sto i podrska Palestincima. A to je jedino sto sam video kratkim pregledom blogova ovog autora, uzgred jedino gde se bavi Izraelom. Komentara na razne blogove se ne secam i mrzi me da ih sad trazim. Zasto to nije podrska Palestincima? Prosto zato sto su politicki protivnici Avigdora i Likud i laburisti i Kadima - samim tim sto su to druge partije. A svi oni su do sad bili na vlasti u Izraelu pa podigose zid. U medjuvremenu mislim da je Avigdor postao ministar spoljnih poslova i nista strasno se nije dogodilo.
Ovim sam rekao sve sto sam imao na ovu temu.
Goran Vučković Goran Vučković 13:07 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Ja imam svoj stil komunikacije, tako mi je zanimljivo i zbog tebe ga sigurno necu menjati.

Shvatam da ti je tako zanimljivo - ali to ne mora "pitanja" da čini suštinskijima. A što se tiče menjanja - svakako nemoj zbog mene
I drago mi je sto i ovde (NG, herojsko vreme bloga iz 2006. koga vise nema) moze da se reaguje na takve opaske koje su nekima ono kao dobar dan. I to nekima koji govore mojim jezikom.

Taj deo mi ne smeta uopšte - tj. i meni je drago da može da se reaguje na bilo šta - više je pitanje "kako" nego "na šta".
A ako nemas sta da dodas OK.

Poznat mi je taj stereotip. Ja sam se javio da ukažem na jedan drugačiji stereotip koji si poturio - da neko ko kaže "povijest" po definiciji mora da bude istorijski "nepwijatelj swpskog nawoda". Banalan stereotip.
Goran Vučković Goran Vučković 13:09 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Nego, hoces li univerzalno postupiti i kada neko u obracanju samnom bude banalan?

Ne mogu da ti kažem unapred - takve stvari zavise od situacije. Ako već nisam (čini mi se da te je neko jednom pomešao sa onim "poznatijim" Vukadinovićem, pa sam to prokomentarisao).
wukadin wukadin 13:16 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Shvatam da ti je tako zanimljivo - ali to ne mora "pitanja" da čini suštinskijima.


A ti slobodno nemoj da se bavis pitanjima koja ne smatras sustinskim.

da neko ko kaže "povijest" po definiciji mora da bude istorijski "nepwijatelj swpskog nawoda". Banalan stereotip.


Upravo ti pricas u stereotipima.
Ja nemam govornu manu i nisam pominjao istorijska neprijateljstva.
Samo sam ukazao da on govori iz hrvatskog a ne srpskog ugla.
Licno su mi zanimljiviji oni koji kazu "istorija" a kao da su rekli "povijest".
Takodje, bilo je i "historicara" koji su donedavno drzali kljucna mesta u nasim istorijskim institutima. Onda kad je smenjena krene plakanje na "Pescaniku".

(čini mi se da te je neko jednom pomešao sa onim "poznatijim" Vukadinovićem, pa sam to prokomentarisao)


A to bas i nisi morao.
Pozdrav!
Goran Vučković Goran Vučković 14:16 02.12.2009

Re: Mazeltov!

Licno su mi zanimljiviji oni koji kazu "istorija" a kao da su rekli "povijest".

Svako ima svoj način da se zabavi, koji može da bude manje ili više zabavan drugima... ovo meni postaje prilično smorno, iskreno - malo se vrtimo u krug - pa bih ovde završio.

Pozdrav i tebi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana