Filozofija| Literatura| Nauka| Religija| Umetnost

3 x 2 = 2 x 3

Jelena Gall RSS / 30.11.2009. u 14:30

foerster9.jpgHajnc fon Ferster (Heinz von Foerster), "Sokrat kibernetike":

Bio sam u gostima kod neke porodice, u Bostonu, ako se ne varam, čekali smo i čekali da se dečak vrati iz škole. Stigao je sa satom zakašnjenja, očiju punih suza, još jecajući. Pitali smo ga: „Šta se dogodilo, zašto plačeš?" „Morao sam da stojim u ćošku jedan sat!" „Ali, zašto?!" „Zato što je učiteljica rekla da sam bio bezobrazan." Roditelji su pitali: „Pa, šta si uradio?" „Učiteljica je pitala koliko je 2 puta 3 i ja sam se javio i rekao da je to 3 puta 2, i onda su se sva deca smejala, i učiteljica je bila jako ljuta i povukla me je za uho i rekla da sam bezobrazni obešenjak i da moram da idem u ćošak jedan sat, i da 2 puta 3 nije 3 puta 2, nego 6."
Onda sam mu rekao: „Ali, ti si bio potpuno u pravu! 3 puta 2 jeste 2 puta 3. Možeš li ti to da dokažeš?" „Naravno!", rekao je on, uzeo olovku, nacrtao tri tačke, ispod njih još tri tačke i rekao: „To je 2 puta 3. A kada okreneš papir, onda je 3 puta 2."
To mi kaže šestogodišnje dete, a učiteljica ne razume da je tu već shvaćen komutativni zakon multiplikacije - koji ona, draga učiteljica, još nije shvatila!

Takve stvari su me uvek potresale, kad god sam ih doživljavao - koliko uspeha škola postiže trivijalizacijom, obavezom da uvek moramo dati određeni odgovor, onaj koji nam je učitelj već jednom servirao. (YouTube)

Bečlija pa Amerikanac, fizičar i filozof Hajnc fon Ferster (1911-2002) smatra se jednim od začetnika kibernetike, na polju filozofije jednim od najvažnijih predstavnika tzv. radikalnog konstruktivizma i, naravno, jednim od najznačajnijih prethodnika teorije sistema (koja svoje relevantno mesto dobija kako u sociologiji tako i, sa konstruktivizmom podruku, u teoriji književnosti). U USA Ferster je dugo godina vodio Biological Computer Laboratory na Univerzitetu Illinois u Čikagu, gde je radio na stapanju digitalnih i bioloških sistema.

Teorija konstruktivizma, po kojoj mi sâmi konstruišemo svoju stvarnost i po kojoj nekakva objektivna stvarnost nezavisno od posmatrača prosto ne postoji, jedna je od onih plodotvornih teorija koje su doprinele interakciji prirodnih i društvenih nauka, prenošenju zakona i saznanja iz jedne u drugu oblast. Pošto o kibernetici znam onoliko koliko zna pasionirani čitalac naučno-popularne literature, navešću primer iz književnosti: svako tumačenje svima dobro poznate Alise u zemlji čuda, tog „klasičnog" dela tzv. nonsens-literature, danas je bez konstruktivizma i teorije sistema jednostavno nezamislivo. Kada pristanemo na „igru" permanente promene (promene okruženja, promene perspektive, promene jezika, promene - stvarnosti), kada se uvek iznova iznenadimo, pa saživimo sa drugim (drugim likom, drugim jezikom, drugim svetom), kada smo, jednom rečju, non-stop u aktivnom upside-down stanju (naravno, kao čitalac-posmatrač, dočim su Alisa i njeni drugari u romanu - iz naše perspektive - akteri, dok su u samom romanu oni isto tako posmatrači, svako sa svojom pespektivom (i sopstvenom slepom mrljom!) koja se, u zavisnosti od iste te perspektive, u zavisnosti od situacije i u zavisnosti od drugih neprestano menja) - ušli smo na teren konstruktivizma, a da to možda nismo ni primetili. Odnosno, sav ovaj „nonsens" postaje... hm, ne baš bez ostatka objašnjiv, ali u svakom slučaju prepričljiv, uz malu pomoć teorije sistema.


Ono što vidim, i što se kompleksno pokazuje u vašim pitanjima, je činjenica da je nauka, „scijencija", u ovih 2000 godina od Aristotela do danas imala neopisivi uspeh. A odakle nam reč scijencija? Indoevropska prareč za scijenciju glasila je „skaj" (ski), nju danas nalazimo i u nauci (science), i u scijenciji, i u šizofreniji (shizophrenia) - to je reč koja znači deljenje. U sistematici imamo upravo paralelan razvoj, jedino što je u nju integrisano i ono što je suprotnost nauci. Pogledajmo celu teoriju sistema i istraživače sistema, kojih ima kako u umetnosti, tako i u nauci. Ja to više ne bih nazivao naukom, nego upravo sistematikom (systemics). Jer, današnja nauka se transformisala u posmatranje onoga što je zajedničko, celokupno - u sistematiku.* Dakle, od nauke (science) ka sistematici (systemics), tako vidim trenutni razvoj.
Kroz život sam shvatio da što se više bavim fizikom, to više postajem metafizičar. Vremenom sam se time sve više i više igrao. Ako biste me pitali - pa dobro, dragi gospodine Ferster, a šta je to metafizičar?, odgovorio bih vam sledeće:
Među pitanjima koja postavljamo o svetu ima onih na koja možemo odgovoriti. „Hajnc fon Ferster, koliko vam je godina?" Na to pitanje možemo odgovoriti, možemo pogledati u neki katalog - rođen 1911, dakle ima 90 godina. Ali, ima i onih pitanja na koja ne možemo odgovoriti. Na primer: „Hajnc fon Ferster, kako je nastao univerzum?" Tu mogu da navedem jednu od 35 različitih teorija. Ako pitam nekog poznavaoca zvezda, on će reći: pa bio je onaj big beng pre 20 miliona godina. A ako upitam nekog čestitog katolika, on će reći: pa svako zna kako je nastao - bog je stvorio svet i posle sedam dana se umorio i napravio pauzu, to je bila nedelja. Dakle, postoje različite veoma zanimljive hipoteze o tome kako je nastao svet. Odnosno, toliko hipoteza ima zato što je na to pitanje nemoguće odgovoriti. Tako da je u ovom slučaju odlučujuće to koliko je zanimljiva priča koja izmišlja neki od načina na koji je svet nastao.

Tu smo, naravno, već sasvim blizu umetnosti, kada govorimo o izmišljanju zanimljive priče. Reč je, dakle, o poetičnoj priči.
Da, tačno tako, tačno je o tome reč. Imamo dvoboj, ili tro-boj, ili deseto-boj različitih poetâ. Pitanje je koji će izmisliti baš onu smešnu, zabavnu, interesantnu priču za koju će ostali reći: to je prava priča, samo je tako moglo da bude!
Ali, gospodine Ferster, nauka, vaša istraživanja - to nisu samo izmišljanja, ili lepe priče. Ona se zasnivaju na matematici, na brojevima, na dokazivosti, na naučno neupitnim podacima.
Da. Ali danas već imamo toliko podataka da sve te podatke više ne možemo uključiti u jednu priču. Imamo i veštačke podatke - to su recimo partikule, čestice. Mi izmišljamo čestice koje su zadužene za ono što ne razumemo. Čestice su, po mom mišljenju, rešenja problema za koje upravo nemamo drugih rešenja. One su, dakle, izmišljene da bismo mogli da objasnimo određene fenomene. To su čestice.
Ali, sada moram glupavo da pitam...
Da, razumem vas. Evo, pokušaću bolje da objasnim. Zamislimo jednu rupu u mojoj teoriji, ako je ne rešim, ne mogu dalje. Tada izmislim nove čestice (listaju knjigu sa ilustracijama), koje su, recimo, zelene, žute, kakve god, koje su tu namesto one rupe u mojoj teoriji. Svaka čestica o kojoj danas govorimo u fizici je odgovor na neko od pitanja na koja nemamo odgovora.
Ali, pa to je strašno! Kako možemo na osnovu neke teorije koja je puna rupa, na jednom tako nestabilnom fundamentu puštati da rastu, u beskonačnost da rastu!, onoliki mašinski sistemi?
Da!
Zar to nije rizično? Opasno?
Da! U tim mašinskim sistemima koji funkcionišu širom sveta sve tvrdnje su tačne! To je ono što, naravno, i želimo da imamo. A zašto su sve tačne? Zato što ih sve možemo izvesti iz drugih tvrdnji.
Kuda to vodi? Kako će biti dalje?
Da. Tako što ćemo dalje izvoditi tvrdnje iz već postojećih.
Da, ali negde postoje i nekakve granice!
Upravo ne! To je ono lepo. Uvek možemo dalje.
U logici.
Yes, tačno tako!
Ali u realnosti?
A gde je realnost? Gde vam je pa ona?
_____________
Juče dva šestogodišnjaka stoje na jednom ciriškom travnjaku, zagledani u oblačno nebo.
E_000005382341_DE_30.jpg- Bog postoji.
- Svašta, naravno da ne postoji.
- A, ne, ne. Bog postoji, samo je nevidljiv.
Pogledaju se i jedan počinje da viče, sve sa okicama uprtim u oblake:
- Božeeeeeeeee! Božeeeeeee!
Drugi počinje da se smeje i ponavlja još glasnije:
- Božeeeeee! Božeeeeeee!
Ciče od smeha i viču koliko ih grlo nosi:
- Božeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Posustaju:
- Eto vidiš. Ne pojavljuje se. Znači, nevidljiv je.
- A, ne. Ne pojavljuje se, znači, ne postoji.
Smeju se i odleću da pikaju loptu.

 

* Reč "systemics" bila mi je pre slušanja ovog intervjua sa Fersterom nepoznata. Po svemu sudeći, a ne poznajući prevode iz ove oblasti na srpski, radi se ipak upravo o teoriji sistema, bar onako kako je shvataju nemački teoretičari od Lumana naovamo - kao holističku, dakle sveobuhvatnu "superteoriju". Ako sam u pravu, reč "sistematika" treba zameniti izrazom "teorija sistema". A ako nisam... :)



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 14:52 30.11.2009

Prvi...

Posustaju:
- Eto vidiš. Ne pojavljuje se. Znači, nevidljiv je.
- A, ne. Ne pojavljuje se, znači, ne postoji.
Smeju se i odleću da pikaju loptu.


Prava stvar, a ne kao neki da se pokolju zbog toga...
Jelena Gall Jelena Gall 15:12 30.11.2009

Re: Prvi...

da.
(vidi koliko puta to "da" kod ferstera! magična reč )
složismo se ti i ja, vidiš.
blogovatelj blogovatelj 18:08 30.11.2009

Re: Prvi...

.
složismo se ti i ja, vidiš.


Desava se i to ponekad
Stvari su uvek sive, nikad crne i nikad bele.
Drago mi je da smo se slozili
Jelena Gall Jelena Gall 19:26 30.11.2009

Re: Prvi...

Stvari su uvek sive




blogovatelj blogovatelj 20:21 30.11.2009

Re: Prvi...

Stvari su uvek sive


I nijansirane, kao sto ti rece
Goran Vučković Goran Vučković 15:02 30.11.2009

Starenje zaglupljuje

Juče dva šestogodišnjaka stoje na jednom ciriškom travnjaku, zagledani u oblačno nebo.
- Bog postoji.
- Svašta, naravno da ne postoji.
...
Smeju se i odleću da pikaju loptu.



BRUSSELS -- Switzerland says the country's new ban on the building of minarets is not aimed at Muslims but at Islamic fundamentalism.

Swiss Justice Minister Eveline Widmer-Schlumpf says her country supports religious freedoms.

She says Sunday's referendum vote banning the building of new minarets was not "a referendum against Islam ... but a vote directed against fundamentalist developments."
Jelena Gall Jelena Gall 15:10 30.11.2009

Re: Starenje zaglupljuje

skrećeš na neveseli teren. ova odluka je pre posledica inercije i letargije, da li i glupost prosto da dodam?, nego starenja (kažem ja sad ozbiljno).
još prekjuče je "predviđano" da inicijativa protiv izgradnje minareta u švajcarskoj neće biti prihvaćena, da će čak 60% građana biti protiv.
da vidiš samo kako su od juče svi konsternirani, budni, šokirani... i kako oni drugi, koji su "pobedili", zadovoljno trljaju ruke. pominje se strazbur kao mogućnost - mislim da bi im dobro došao, kao poluzaboravljena lekcija koja glasi: kada misliš dobro, to treba glasno i jasno i da kažeš.
Goran Vučković Goran Vučković 15:14 30.11.2009

Re: Starenje zaglupljuje

skrećeš na neveseli teren. ova odluka je pre posledica inercije i letargije, da li i glupost prosto da dodam?, nego starenja (kažem ja sad ozbiljno).

Pa to i kažem - klincima super sa i bez boga, a matori... - mora da je nešto trulo u starenju
Goran Vučković Goran Vučković 15:16 30.11.2009

Re: Starenje zaglupljuje

Ali najbolji mi je ovaj komentar da je zabranjivanje drugima praktikovanja njihove religije i građenja verskih objekata za njihove pare - borba protiv fundamentalizma.
Jelena Gall Jelena Gall 16:18 30.11.2009

Re: Starenje zaglupljuje

Goran Vučković
Ali najbolji mi je ovaj komentar da je zabranjivanje drugima praktikovanja njihove religije i građenja verskih objekata za njihove pare - borba protiv fundamentalizma.

pa naravno. sve te debate su uvek i svuda klimave, možda se na ovom primeru najbolje vidi, jer ga mi (mislim, nešvajcarci, čak i kad živimo u švajcarskoj) gledamo sa distance.
meni se u ovim pričama najviše dopadaju argumenti tipa "ovo je hrišćanska zemlja". mislim, a kud se denu sekularna država, ako ćemo malo da pooštrimo rezon?
vishnja92 vishnja92 19:52 30.11.2009

Re: Starenje zaglupljuje

poluzaboravljena lekcija koja glasi: kada misliš dobro, to treba glasno i jasno i da kažeš

ed_novipazar ed_novipazar 07:56 01.12.2009

Re: Starenje zaglupljuje

Goran Vučković
Ali najbolji mi je ovaj komentar da je zabranjivanje drugima praktikovanja njihove religije i građenja verskih objekata za njihove pare - borba protiv fundamentalizma.

Meni je jos cudnije da se sada poslije referenduma javljaju misljenja da odluka o zabrani (rezultati referenduma nisu istovremeno i odluka) nece biti donijeta jer bi takva odluka bila u suprotnosti sa Ustavom. I sta sad ako neko dodje i kaze Svajcarcima, danke za glasanje ali puj-pike ne vazi, kosi nam se sa Ustavom.
Jelena Gall Jelena Gall 08:37 01.12.2009

Re: Starenje zaglupljuje

ed i eventualno ostali komentatori, sinoc sam vec zamolila da se ovde ne nastavlja rasprava o minaretima u svajcarskoj. moderacija je takodje obrisala nekolicinu komentara. o ovome cemo pricati na jednom od narednih blogova.
molim moderaciju da ovaj komentar ne obrise, da ne bih morala ponovo da ga pisem, a vama hvala na razumevanju.
ed_novipazar ed_novipazar 09:15 01.12.2009

Re: Starenje zaglupljuje

Izvinjavam se. Propustio sam to od sinoc. Inace se uvijek pridrzavam kucnog reda. Jos jednom, sorry.
Milan Novković Milan Novković 15:05 30.11.2009

Jelena...

... ja ne mogu da ga razumem na tom čudnom jeziku ali nije isključeno da:

- "komunikacioni zakon" - treba da bude komutacioni
- systemics nije sistematika na srpskom (samo nagađam pošto na engleskom imamo dve reči, sistematik i sistemik

Bog, pretpostavljam da deca rano osete da je neke stvari teško objasniti i da će učiti i razmišljati ceo život, a tek kasnije dižu ruke i postaju religiozni:
- Jedni religiozno veruju da Bog postoji.
- Dok drugi religiozno veruju da ne postoji
Jelena Gall Jelena Gall 15:14 30.11.2009

Re: Jelena...

Milan Novković
... ja ne mogu da ga razumem na tom čudnom jeziku ali nije isključeno da:

- "komunikacioni zakon" - treba da bude komutacioni
- systemics nije sistematika na srpskom (samo nagađam pošto na engleskom imamo dve reči, sistematik i sistemik

Bog, pretpostavljam da deca rano osete da je neke stvari teško objasniti i da će učiti i razmišljati ceo život, a tek kasnije dižu ruke i postaju religiozni:
- Jedni religiozno veruju da Bog postoji.
- Dok drugi religiozno veruju da ne postoji

eee, da znaš da sam na tebe mislila :)
sad će ispravka, fala ti, sto puta sam preslušavala to mesto gde kaže "komu...cioni".
i o sistematici se premišljala, ali ja sve ovo čitam/slušam na engleskom i nemačkom, pa sam oko te reči nesigurna.

a oko boga: a treći sumnjaju.
antioksidant antioksidant 15:51 30.11.2009

Re: Jelena...

a oko boga: a treći sumnjaju

cetvrtima je svejedno
Jelena Gall Jelena Gall 16:14 30.11.2009

Re: Jelena...

treba da bude komutacioni

komutativni - kažu marko von mančini & klajn/šipka. konačno isplivah.
još samo da isplivamo s onom "systemics". ja sam, recimo, nesigurna da li on pod time podrazumeva upravo teoriju sistema? ili čak sistem "holističniji" (ha, u jeziku je sve moguće, pa i ovakav komparativ) od teorije sistema?

AO
cetvrtima je svejedno

treći i četvrti takođe pikaju loptu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:41 30.11.2009

Re: Jelena...

komutativni - kažu marko von mančini & klajn/šipka

молим да се примети редослед ауторитета (ту нема комутативности!).

иначе, можда бих имао шта да додам и на дилему да ли је 3 х 2 = 2 х 3 или је 3 х 2 = 6, али журим на час да објасним некој деци да ли је

integral_{od 0 do 3} integral_{od 0 do 2} dy dx = integral_{od 0 do 2} integral_{od 0 do 3} dx dy

ili je

integral_{od 0 do 3} integral_{od 0 do 2} dy dx = 6.
Jelena Gall Jelena Gall 19:25 30.11.2009

Re: Jelena...

marco_de.manccini
komutativni - kažu marko von mančini & klajn/šipka

молим да се примети редослед ауторитета (ту нема комутативности!).

иначе, можда бих имао шта да додам и на дилему да ли је 3 х 2 = 2 х 3 или је 3 х 2 = 6, али журим на час да објасним некој деци да ли је

integral_{od 0 do 3} integral_{od 0 do 2} dy dx = integral_{od 0 do 2} integral_{od 0 do 3} dx dy

ili je

integral_{od 0 do 3} integral_{od 0 do 2} dy dx = 6.

pa raspored autoriteta je neupitno logičan: već znamo da je jevanđelje po marku starije od jevanđelja po klajnu!

a ovo ostalo - integrali...

ovaj čovek je bio genije - u smislu beskrajne inspirativnosti. neosporno je da je najbitniji za oblasti kojima se bavite, recimo, milan i ti, ali je njegov doprinos osvežavanju teorije književnosti takođe nemerljiv. a sad, to što se mi istovremeno ne razumemo najbolje... (što milan reče, "ne mogu da ga razumem na tom čudnom jeziku" )... tja. naš problem :)
eugensavojski eugensavojski 20:07 30.11.2009

Re: Jelena...

Jelena Gall
marco_de.manccini
komutativni - kažu marko von mančini & klajn/šipka



ovaj čovek je bio genije - u smislu beskrajne inspirativnosti. neosporno je da je najbitniji za oblasti kojima se bavite, recimo, milan i ti, ali je njegov doprinos osvežavanju teorije književnosti takođe nemerljiv. a sad, to što se mi istovremeno ne razumemo najbolje... (što milan reče, "ne mogu da ga razumem na tom čudnom jeziku" )... tja. naš problem :)

Ili što bi rekla moja omiljena psihoanalitičarka.
"svi mi imamo svoje istine , jedino isto isto lažemo"
ed_novipazar ed_novipazar 09:25 01.12.2009

Re: Jelena...

Jelena Gall
Milan Novković

- Jedni religiozno veruju da Bog postoji.
- Dok drugi religiozno veruju da ne postoji

a treći sumnjaju.

Ne postoji treca grupa. Ti sto sumnjaju su se uvukli u ove dvije grupe. Neke od religoznih koji vjeruju da Bog postoji kopka crv sumnje da mozda ipak ne postoji. I obrnuto. Neke koji religiozno ne vjeruju kopka crv sumnje da mozda nisu u pravu, da mozda Bog ipak postoji. Zanimljivo, zar ne.
Kazezoze Kazezoze 22:40 02.12.2009

Re: Jelena...

ed_novipazar
Jelena Gall
Milan Novković

- Jedni religiozno veruju da Bog postoji.
- Dok drugi religiozno veruju da ne postoji

a treći sumnjaju.

Ne postoji treca grupa. Ti sto sumnjaju su se uvukli u ove dvije grupe. Neke od religoznih koji vjeruju da Bog postoji kopka crv sumnje da mozda ipak ne postoji. I obrnuto. Neke koji religiozno ne vjeruju kopka crv sumnje da mozda nisu u pravu, da mozda Bog ipak postoji. Zanimljivo, zar ne.

postoji i treca grupa. ta grupa nema nishta sa sumnjom. to su oni koji umesto verovanja koriste znanje, to jest, to su oni koji znaju da u glavama vernika bog postoji, dok u glavama ateista bog ne postoji...
Milan Novković Milan Novković 23:36 02.12.2009

Re: Jelena...

postoji i treca grupa. ta grupa nema nishta sa sumnjom. to su oni koji umesto verovanja koriste znanje, to jest, to su oni koji znaju da u glavama vernika bog postoji, dok u glavama ateista bog ne postoji

Znači religiozni i oni, pa tako moraju imati svoga Boga, iako pod drugim imenom

Ne znam da li znaš da su relativisti izloženi dvema opasnostima, kao i mnogi drugi:
- Opasnosti da im je istina "jeftinija" nego kod apsolutista, na primer
- Opasnosti da se postavljaju manje tolerantno prema onima koji ograničavaju prava drugima na neku drugu istinu
Kazezoze Kazezoze 00:21 03.12.2009

Re: Jelena...


Ne znam da li znaš da su relativisti izloženi dvema opasnostima, kao i mnogi drugi:
- Opasnosti da im je istina "jeftinija" nego kod apsolutista, na primer
- Opasnosti da se postavljaju manje tolerantno prema onima koji ograničavaju prava drugima na neku drugu istinu

prva opasnost i nije neka opasnost jer ne postoji "jeftinija" ili "skuplja" istina, postoji samo manje ili vishe (subjektivno) izrazhena lazh. istina je objektivna, a lazh je subjektivna i svako ko kazhe da je objektivan je u startu slagao.
druga opasnost je besmislena jer ne postoje neke druge istine nego neka druga subjektivna uverenja, a iskrena tolerantnost podrazumeva objektivnu istinu. za ogranichavanje prava nekima na subjektivno uverenje nije potrebna tolerantnost nego zakon, a tim se ne bavim.

Znači religiozni i oni, pa tako moraju imati svoga Boga, iako pod drugim imenom

neznam kako si doshao do ovog zakljuchka, ali bi se za ovu trecu grupu moglo reci da ih religija najmanje zanima.
chak bi se pre moglo reci da su duhovno potpuno okrenuti saznanju o sebi a ne o bogu (ma shta ta rech "bog" vec znachilo).
Milan Novković Milan Novković 00:38 03.12.2009

Re: Jelena...

neznam kako si doshao do ovog zakljuchka

Nisam došao do nikakvih zaključaka, ovo je sitna provokacija

Setio sam se početka knjige "Truth" Simona Blackburna iz Oxforda, posebno cenjen filozof, gde on pri početku definiše stvari, ovom prilikom je bila razlika između relativiste i tolerantne osobe.

Tj izvukao sam, namerno, iz uskog, uvodnog konteksta
dunjica dunjica 15:10 30.11.2009

Ova zelena slička

Pokrasti ću te i iskoristiti za B´Day ovih dana (party pod motom "Zeleno, volim te zeleno..." ). I onda par komentara, svaki biser za tebe. Volim takvo blogovanje, kad se samo pametne stvari dijele...

A ja konzumiram
Jelena Gall Jelena Gall 15:18 30.11.2009

Re: Ova zelena slička

fala :)
i samo mažnjavaj, imaš ZELENO svetlo
ivana23 ivana23 15:17 30.11.2009

Izvinjavam se

Jelena slobodno brisi ako mislis da nije uredu. Jeste trol.

Preminuo Milorad Pavić - link
Jelena Gall Jelena Gall 15:21 30.11.2009

Re: Izvinjavam se

ivana23
Jelena slobodno brisi ako mislis da nije uredu. Jeste trol.

Preminuo Milorad Pavić - link

naravno da neću brisati, hvala ivana, nisam bila videla.
kakav dan! i ipak neki privid koincidencije, naravno...
noboole noboole 17:57 30.11.2009

Covece!

Celog zivota se igram sa idejom da stvarnost oblikujemo sami, samo nikada nisam to uspeo da postavim na taj nacin da ne ispadne solipsizam i sada saznajem za coveka koji ce mi verovatno uciniti nekoliko veceri zanimljivijim.
Moja omiljena lektira u tom smislu do sada je bio Den Simons (zamislite) , da li se to zvalo "Nevidljivi covek"...hmmm.

Dovoljno za upis u Vip fava : - ) .

EDIT: Nije nevidljivi covek, vec "The Hollow Man 1992 Bantam Spectra"
sesili sesili 18:37 30.11.2009

Re: Covece!

Čoveče Gorane, u starenju je sve trulo. Nije obavezno da se i zaglupljuje. Sa metafizikom nemam blage veze, ali sam mislila da klince više ni kod nas ne šalju u ćošak.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:43 30.11.2009

Re: Covece!

sada saznajem za coveka koji ce mi verovatno uciniti nekoliko veceri zanimljivijim.

mozda za tebe je dobra i ova lektira:
Radical Constructivism in Action: Building on the Pioneering Work of Ernst Von Glasersfeld. Contributors: Leslie P. Steffe - editor, Patrick W. Thompson - editor. Publisher: Routledge Falmer. Place of Publication: London. Publication Year: 2000.
Jelena Gall Jelena Gall 19:14 30.11.2009

Re: Covece!

solipsizam

jedna od ključnih reči za teoretičare književnosti kada posegnu za konstruktivizmom! :)

a najčešće rabljenu ilustraciju u istom kontekstu nažalost ne mogu da postavim ovde :(

pogledaj na googleovoj foto-pretrazi, reč je o onom crtežu glave muškarca sa šeširom, u kojoj se vide još dvojica, a u jednom od te dvojice još nekoliko...
noboole noboole 19:44 30.11.2009

Re: Covece!

njanja_de.manccini
sada saznajem za coveka koji ce mi verovatno uciniti nekoliko veceri zanimljivijim.
mozda za tebe je dobra i ova lektira:
Radical Constructivism in Action: Building on the Pioneering Work of Ernst Von Glasersfeld. Contributors: Leslie P. Steffe - editor, Patrick W. Thompson - editor. Publisher: Routledge Falmer. Place of Publication: London. Publication Year: 2000.


Hvala na preporuci.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:22 30.11.2009

Bozeeeee! Nema?!

Mislim, dakle postojim.
Postojim, bar tako mislim.
sentinel26 sentinel26 20:40 30.11.2009

Kibernetika

Kada je god moja profesorica filozofije izgovorila riječ "metafizika" kod mene je nastupala neka blokada.

A kada sam na fakultetu čuo za kibernetiku shvatio sam koliko je bila skromna količina dostupnih informacija i zbog amorfne i komformističke sredine.



Osnivač kibernetike Heinz von Foerster



Realism



Constructivism
jasnaz jasnaz 21:32 30.11.2009

.....samo je tako moglo da bude.......

AlexDunja AlexDunja 08:32 01.12.2009

lepo:)

A gde je realnost? Gde vam je pa ona?
oort oort 08:43 01.12.2009

polumisaoni eksperiment

zamislimo da nekog odraslog pitate "koliko je 2x3", i pri tom neka je okruženje takvo da se od njega očekuje tačan odgovor (smatrajmo situaciju ozbiljnom, recimo stao mozak pilotu vasionskog broda dok prolazi kroz polje asteroida). pitanje je: kako biste se osećali ako bi vam taj neko odgovorio "3x2"?
dok razmišljate o tome, da malo digresiram: moje dete od godinu i po zna šta je i saksofon, i kombajn, i šrafciger. i ono je jako pametno. no međutim, kada ga pitam "dobro, puno si pametan, hoćeš li da jedeš?", pa kada ono kaže "da", pa mu donesem da jede, pa ono neće da jede, pa se ljutim, e tada sam budala jer "on je mali, otkud on zna šta si ga pitao" (kako kaže moja žena, i majka, i otac, i ženina majka, i ženina tetka).
da poentiram: kada dete pitamo "koliko je 2x3", čiji odgovor očekujemo, dečiji ili odrasli? ako očekujemo odgovor odraslog a dobijemo dečiji odgovor, ljutićemo se. ako očekujemo odgovor deteta a dobijemo odgovor odraslog, oduševićemo se. budim zato realni: očekujmo od svog deteta uvek odgovor deteta. ali kako, kad eto naše šestogodišnje dete "zna za postojanje zakona komutacije u množenju? ha! pa to je mali genije, hajzenberg i ajnštajn zajedno! brzo upisuj 8 tečajeva stranih jezika i šalji u petnicu!"
i na kraju ko ostaje lud? samo nesrećna učiteljica, koja je zapravo činila ono što mi ne možemo: posmatrala dete kao odraslog i stavila ga na prvu od mnogih proba; u suštini pitanje "koliko je 2x3" je isto kao i odgovaranje na pitanja na ispitu koji je uslov za upis četvrte godine fakulteta. i svidelo se to nama ili ne, dete je na tom ispitu palo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana