Zdravlje

In vino veritas... ali i zdravlje?

Vojislav Stojković RSS / 04.12.2009. u 14:21

Znam da s pićem ne valja preterivati. Ja ne preterujem, ali moja žena misli drugačije i tvrdi da imamo problem.  Pokušao sam da joj dokažem da moj problem nije to što pijem, već to što sam odličan pisac, a još uvek anoniman. Predočio sam joj vrlo čvrste argumente. 

U istoriji svetske književnosti biti slavan pisac i pijanica je redovna, takoreći zakonita pojava. Dovoljno je navesti velikane kao što su bili Džek London, Skot Ficdžerald, Tomas Vulf ili Tenesi Vilijams. I kome je to smetalo? Nikome, a pogotovo ne ženama, stajale su u redovima ispred njihovih hotelskih soba. Nije smetalo ni Nobelovoj fondaciji da dodeli nagradu za književnost daleko većim pijanicama od mene. Od sedam američkih pisaca dobitnika Nobelove nagrade za književnost, čak su petorica bili notorne pijanice:  Luis Sinkler, Judžin O Nil, Fokner,Hemingvej i Džon Štajnbek. Ovaj poslednji laureat  je odmah posle svečanog uručenja, slaveći po stokholmskim barovima, zagubio ček Nobelove nagrade na milon dolara.

Lep i poučan primer za mlađe pisce je Čarls Bukovski. Taj mali poštar, ali veliki pisac, imao je samo jednu dilemu -  da li da se napije ili da jebe svoje obožavateljke, pošto u te dve velike strasti nije mogao da uživa istovremeno. Pitanje da li da pije i piše istovremeno, nije se uopšte postavljalo.

Majstor iz Petrograda je imao nešto drugačiju dilemu -  piti votku ili se kockati. Dobri poznavaoci lika i dela velikog Fjodora kažu da je on taj Gordijev čvor najčešće rezao tako što je i pio i kockao.Tek kad izgubi velike svote pozajmljenog novca i onako dobrano mamuran, sedao je da piše, pre toga ni slučajno. Tako su nastala, po mnogima, najbolja dela ruske i svetske književnosti:  Zločin i kazna, Idiot, Braća Karamazovi ...

Svakako, ne može se zaobići ni genijalni Džejms Džojs. Kao mlad pisac po dablinskim pabovima je pio i pisao. Dobro je podnosio piće, zato njegov Stiven Dedalus iz «Portreta umetnika u maladosti», zrači entuzijazmom i energijom. Sa «Uliksom» je već išlo teže, pijani Džojs piše nerazumljivo i nepovezano. Ali gle čuda, kritičari upravo «Uliksa» dižu u nebesa. I šta da radi nesrećni Džojs? Umesto da ostavi piće zbog ciroze jetre, žrtvuje se za književnost i do kraja života pije još više i piše «Fineganovo bdenje». Kad je završio svoje poslednje,  za čitaoce potpuno nerazumljivo višetomno delo, od pića poremećeni genije, izjavljuje da je za razliku od «Uliksa» romana toka svesti, «Fineganovo bdenje» roman toka podsvesti i da ga kao takvog  ne mogu razumeti savremenici. To će, kaže Džojs, uspeti kritičarima i čitaocima tek u narednim vekovima. Kritičari, njegovi savremenici to ne prihvataju i veličaju «Bdenje» do besvesti, iako ne razumeju ni jedan pasus. Ugledni književni kritičari su jedinstveni u stavu da su svi pisci evropske postmoderne iščilili ispod Džojsovog šinjela. Ja bih pre rekao iz Džojsove čaše, Džojs nije nosio šinjel – najveći deo svog života proveo je pijući i pišući po tavernama u toploj Italiji. 

Mora se priznati da su pojedini velikani ipak malčice preterali, kao Edgar Alan Po, koji je umro u delirijum tremensu. Ili mladi, ali nadaleko čuven pesnik Jesenjin koji je u trenucima velikog pijanstva i velikog pesničkog nadahnuća, a to je kod njega uvek išlo zajedno, izvršio trostruko samoubistvo – sečenjem vena, vešanjem i spaljivanjem. Svako pravilo ima i svoje izuzetke. Svi veliki pisci, sem nekoliko izuzetaka, su dugo uživali u svojoj slavi i u svom piću. 

Nije teško zaključiti da istorija književnosti, a i ona je učiteljica, ako ne svima piscima sigurno, poznaje dve vrste pisaca. Prvu vrstu čine pisci koji su pijanice i poznati. O njima svi govore s poštovanjem, a u istoriji književnosti ostaje zapisano samo da su veliki i slavni, a ne i da su bili alkoholičari.  Drugu vrstu čine pisci pijanice i anonimni. O njima svi govore da su alkoholičari, a u istoriji književnosti ih nema. 

Moja žena nije poznavala istoriju književnosti, ali me je bez ikakve dileme svrstala u anonimne alkoholičare. Ona mi je, kao što brižna majka bira školu i najbolju učiteljicu za svog sina prvaka, odabrala i grupu i  terapeuta.  Dugo je razgovarala sa njim, o čemu nisam znao – čekao sam u hodniku. Otišla je kući, a mene predala terapeutu, koji je bio vrlo prijatan, tapšao me po leđima i oslovljavao sa ti.Tog dana grupi je pristupilo dvoje novih, gospođa M i ja. 

- Sa zadovoljstvom vam predstavljam naše nove članove, koji su doneli veliku životnu odluku i pristupili našoj grupi»  obraća se terapeut starim članovima. Aplauz i uzvici odobravanja svih prisutnih anonimnih alkoholičara. Gospođa M je oduševljena prijemom i otpozdravlja mašući sa obe ruke, ja se samo usiljeno smešim. Svi sedamo u polukrug. 

- Ja sam D i bio sam alkoholičar trideset i devet godina. Najstariji sam član grupe, a od kad sam u grupi nisam popio ni kap alkohola, i evo to traje punih sedamnaest dana. Od nas starih članova možete očekivati ljubav, pomoć i podršku, a za uzvrat mi očekujemo samo vašu iskrenost. Dobro nam došli.» Ponovo aplauz, a zatim se na sličan način predstavljaju i ostalih  osam anonimnih alkoholičara. Niko od njih ne nosi masku na licu, iako sam ja očekivao da je to obavezno. U džepu sam imao dve, jednu sa likom Džejmsa Džojsa iz vremena dok je pisao «Bdenje» i jednu sa likom Edgara Poa, dok je pisao svog «Gavrana». Nikako nisam mogao da odlučim koja bi mi više odgovarala, pa sam kupio obe. 

Na redu je inicijalizacija novih članova. Dame imaju prednost i prva govori gospođa M. 

- Ja sam M i moram prvo da kažem koliko sam uzbuđena i sretna zbog ovako toplog prijema. Hvala vam, mnogo vam hvala.

Ponovo aplauz i ponovo  uzvici odobrovanja, a gospođa M ohrabrena nastavlja. 

- Pijem od svoje četrnaeste godine. Počelo je sa po jednim ili dva piva subotom u društvu, a zadnjih petnaest godina pila sam i  dve do tri flaše votke dnevno.  Uvek sam pila votku, da moj šef na poslu i moja porodica kod kuće, ne bi primetili da pijem. Ne znam zašto mi to nikad nije uspevalo, kad svi  kažu da votka nema miris. Kad sam počela piti bila sam lepa i vitka devojka, a pogledajte me danas. To je učinilo piće, a ne godine. Piće je oteralo svu trojicu mojih muževa u grob, piće me je udaljilo od moje dece. Ja sam rekla sebi: Nećeš više M! I evo danas sam tu sa vama. Uvek ću biti iskrena kao štao sam danas, hvala vam što ste me prihvatili.

Gospođa M i još nekoliko ženskih članova grupe brišu suze, ostali aplaudiraju. 

Sad sam ja na redu.

- I ja ću biti iskren. Ovde sam, jer je to moja žena tražila od mene. Ja nisam alkoholičar, ja sam pisac. I alkoholičari i pisci neumereno piju, ali je ogromna razlika između te dve vrste opijanja. Nisam siguran da bih vam ja tu veliku razliku mogao objasniti, ali znam da postoji. Želim vam da što pre ostvarite ono zbog čega ste ovde, a ja idem kući da pišem.

Posle završetka mog prvog i poslednjeg nastupa pred grupom, nije se čuo aplauz, ali imao sam osećaj da me svi, sem terapeuta, dobro razumeju. Kasnije sam čuo da su D i još trojica starih članova napustili grupu i na rastanku izjavili da idu da pišu.

---------------------

Ne bih ponovo postirao deo mog prvog teksta objavljenog na blogu g. Čera, (tada samo rukopis, sada već objavljenog mi drugog romana), da nisam nedavno video rezultate obimnog i vrlo ozbiljnoog longitudinalnog naučnog istraživanja.

Naučno istraživanje je sprovedeno na uzorku od 15.000 muškaraca i 26.000 žena, starih između 29 i 69 godina i trajalo je deset godina.

Autori istraživanja su ispitanike svrstali u šest kategorija, od onih koji skoro nikada ne piju do onih koji konzumiraju 90 grama alkohola dnevno, što je oko osam flaša vina nedeljno ili 28 krigli od pola litra piva.

Kod osoba koje piju malo, čašicu votke dnevno na primer, rizik od srčanih bolesti manji je za 35 odsto. Oni koji, pak, piju više, odnosno, između tri i 11 čašica votke dnevno, opasnost da ih srce izda je u proseku prepolovljena.

Korist koju alkohol ima za srce mušaraca nije, međutim, uočena kod žena. Naučnici su skloni tumačenju da ženski organizam alkohol prerađuje drugačije nego muški, kao i da ženski hormoni, u mlađem uzrastu, štite organizam od bolesti.(izvor)

Očito da je pitanje: Piti ili ne pitii i dalje vrlo aktuelno i ne samo kada je o piscima reč, pa eto da i ja dam skroman doprinos naučnoj raspravi.

A, i petak je: Živeli!

 



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 14:41 04.12.2009

***

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:33 04.12.2009

Re: ***

Živeo život (Tola Manojlovića i ostalih).

miloradkakmar miloradkakmar 16:17 04.12.2009

Takva tura

zadnjih petnaest godina pila sam i dve do tri flaše votke dnevno.

Ovo bi i za mene , u moje vreme , bilo mnogo, preterano mnogo.
E, sad se postavlja pitanje : šta je mnogo?
Očekuje se , da sve što čovek radi u životu , daje određeni, proizvod , rezultat... koji njemu i članovima njegove zajednice donosi korist.
Ne valja mnogo ni pisati, kao što ne valja mnogo ni piti, ili .....
Ranije sam bio za ono - koliko se može, sada sam za - koliko mi odgovara.
Takva tura.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:23 04.12.2009

Re: Takva tura

Škoti tvrde da će lekara koji utvrdi tačnu granicu između količine viskija (mera je broj popijenih čaša) koja je dobra, a kada postaje opasna, po zdravlje, predložiti za Nobelovu nagradu iz medicine.

milorade, tvoje iskustvo je pouučno za mlađe naraštaje.
Inner Party Inner Party 16:23 04.12.2009

Nemojmo zaboraviti:





Sjajan i nadasve istinit tekst!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:49 04.12.2009

Re: Nemojmo zaboraviti:

Ne nisu ga zaboravili, ni barmeni, ni gosti, a ni obožavaoci.

libkonz libkonz 16:24 04.12.2009

Ne znam čija je izreka

ali neko je davno rekao:
"Većinu novca sam potrošio na kafanu, žene i kocku. Ostalo sam proćerdao.
A što jes, jes, znaš da pišeš.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:55 04.12.2009

Re: Ne znam čija je izreka

libkonz

A što jes, jes, znaš da pišeš.

I da pišem, al što jest, jest ......i da popijem, kada se nađem sa starim društvom.
Bogu hvala, svi iz moga starog društva su zdravi. A, tek sada vidim da je to zato što je piće zdravo.
Nauka je nauka..
alselone alselone 20:49 04.12.2009

Re: Ne znam čija je izreka

libkonz
ali neko je davno rekao:
"Većinu novca sam potrošio na kafanu, žene i kocku. Ostalo sam proćerdao.
A što jes, jes, znaš da pišeš.


Mozda je to ovo:
I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered.
George Best
libkonz libkonz 21:52 04.12.2009

Re: Ne znam čija je izreka

George Best

on je bar znao da uživa
Kazezoze Kazezoze 16:29 04.12.2009

pade mi na pamet...

koji ono film beshe, kad petar kralj igra ulogu glumca koji, kad je trezan muca a kad je pijan ne muca, pa onda mora svaku predstavu da igra pijan kako bi bez mucanja izgovorio tekst. problem nastaje kad u pijanstvu pochne da zaboravlja tekst
Inner Party Inner Party 16:32 04.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Kazezoze
koji ono film beshe, kad petar kralj igra ulogu glumca koji, kad je trezan muca a kad je pijan ne muca, pa onda mora svaku predstavu da igra pijan kako bi bez mucanja izgovorio tekst. problem nastaje kad u pijanstvu pochne da zaboravlja tekst


Poseban Tretman.

Najbolja replika: "Pa pivo nije alkohol!"

Kazezoze Kazezoze 17:06 04.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Poseban Tretman.

tachno, sjaaajjjan film
pnbb pnbb 17:41 04.12.2009

Re: pade mi na pamet...

koji ono film beshe,..... mora svaku predstavu da igra pijan kako bi bez mucanja izgovorio tekst.

pa valjda svaki?
mirelarado mirelarado 22:20 04.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Kazezoze
Poseban Tretman.

tachno, sjaaajjjan film


Љуба Тадић у улози психијатра садисте изванредан, а и сви остали:



Одатле је и дијалог:
- Опала годишња потрошња пива...
- Нормално, кад чича више не пије.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:09 05.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Pored Ljube i Paje, Srdoč i Bata, također, maestralno glume u tom filmu.
mirelarado mirelarado 17:11 05.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Vojislav Stojković
Pored Ljube i Paje, Srdoč i Bata, također, maestralno glume u tom filmu.


Па да, Срдоч је чича из оног дијалога.

Иначе, и наука покушава да одгонетне "шта је то у људском бићу што га тера према пићу". Спомиње се и неки ген за алкохолизам...
nsarski nsarski 20:19 05.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Спомиње се и неки ген за алкохолизам...

Nema "gena" za alkoholizam - barem do sada nije otkriven. Najcesce se pominje D2 receptor, ali podrska je slaba.

Konkretno:

The Genetics of Alcoholism
Alcohol Alert From NIAAA

The idea that alcoholism runs in families is an ancient one. In recent decades, science has advanced this idea from the status of folk-observation to systematic investigation (1-3). In the 1970s, studies documented that alcoholism does run in families (4,5) But does alcoholism run in families because a child learns to become an alcoholic from parents and the home environment, or because a child inherits genes that create an underlying predisposition for alcoholism? Or both? The studies did not resolve these questions.

Evo ceo LINK
mirelarado mirelarado 21:25 05.12.2009

Re: pade mi na pamet...

nsarski
Nema "gena" za alkoholizam - barem do sada nije otkriven. Najcesce se pominje D2 receptor, ali podrska je slaba


Хвала, Нсарски. Та су истраживања у штампи бомбастично најављивана као "откриће гена за алкохолизам". И тада сам помислила да би нам само још недостајало да се у генетици изнађе некакво оправдање за ту болест зависности. Чак и уколико постоји вероватноћа (очито мала) да се склоност и пријемчивост наслеђују, све ипак зависи од воље или одсуства воље појединца
nsarski nsarski 21:51 05.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Та су истраживања у штампи бомбастично најављивана као "откриће гена за алкохолизам".

Pa, ja sam se desetak godina bavio tim "genom za alkoholizam", i uprkos 50 miliona dolara troska i napora stotina ljudi nije nadjeno nista. Pogledaj projekat COGA.
mirelarado mirelarado 23:21 05.12.2009

Re: pade mi na pamet...

nsarski
Pa, ja sam se desetak godina bavio tim "genom za alkoholizam", i uprkos 50 miliona dolara troska i napora stotina ljudi nije nadjeno nista. Pogledaj projekat COGA.


Претпостављам да је то било разочаравајуће за учеснике у пројекту, али се зато сакупљачима фондова (50 милиона долара!) мора одати признање. :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:29 06.12.2009

Re: pade mi na pamet...

mirelarado


Иначе, и наука покушава да одгонетне "шта је то у људском бићу што га тера према пићу". Спомиње се и неки ген за алкохолизам...


Klasično tumačenje kaže da je od ključnog uticaja socijalno okruženje, poneka crta ličnosti i psihococijalna situacija. Počinje kao navika, a završava kao bolset zavisnosti. Okolina za takve kaže: tužna sudbina, odnosno gen.:)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:46 06.12.2009

Re: pade mi na pamet...

nsarski

Nema "gena" za alkoholizam - barem do sada nije otkriven. Najcesce se pominje D2 receptor, ali podrska je slaba.

Znači, nauka još uvek ne zna "šta je to u ljudskom biću...", a tolike par se ulažu.
Moguće da lobi proizvođača pića gura klipove u točkove nauke. Jer, zamisli da nauka pronađe uzroke i lek, propade profit mnogima.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:34 06.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Vojislav S.
... Moguće da lobi proizvođača pića gura klipove u točkove nauke. Jer, zamisli da nauka pronađe uzroke i lek, propade profit mnogima.

Ovo je zanimljivo. Jer dobro bi bilo da je tako.
Medjutim, ja mislim na one ljude koji ne bi želeli da budu izlečeni, makoliko to neverovatno izvuči. Verujte, ima i takvih.
(Onih koji bi želeli da im se, eventualno, olakša situaciju u kojoj se nalaze, ali ne i da se potpuno izleče)

P. S. Naravno, nezavisno od ovoga što sam rekao, bilo bi veoma dobro da se pronadju uzroci i lek. Što pre, to bolje.
Kazezoze Kazezoze 10:52 06.12.2009

Re: pade mi na pamet...

Znači, nauka još uvek ne zna "šta je to u ljudskom biću...", a tolike par se ulažu.
Moguće da lobi proizvođača pića gura klipove u točkove nauke. Jer, zamisli da nauka pronađe uzroke i lek, propade profit mnogima.

chitam u zadnje vreme michaela talbota i njegov holografski svemir i ta knjiga me tera na razmishljanje o raznim pojavama koje nam se deshavaju. jedna od njih je i ovisnost.
dr. karl pribram, neurofpsiholog, jedan od junaka talbotove knjige (drugi je kvantni fizichar david bohm), se bavio mozgom, odnosno, najveci deo svog zhivota je proveo trazheci poreklo memorije. mislio je da je memorija smeshtena na odredjenim mestima u mozgu, ali je, nakon niza eksperimenata sa pacovima, zakljuchio da je memorija ustvari razasuta po celom mozgu i da radi po holografskom modelu.
kada bacish shaku kamenchica u vodu, oni ce na povrshini vode prouzrokovati sliku valnih krugova koji se medjusobno preplicu praveci mrezhu. dodirne tachke tih krugova se zovu interferencijski uzorak, a interferencija je jedan od najvazhniji delova holografije. tako radi i nasha memorija, odnosno mozak. ako uzmemo da su nashe emocije hemijska reakcija celija u nashoj memoriji, dobijemo holografske slike lepih ili ruzhnih secanja. ovisnost je ustvari fraktalno secanje na lep ugodjaj.
da bi se oslobodili ovisnosti treba ili da kontrolishemo emocije ili da jednostavno zaboravimo taj lep fiktivni ugodjaj (shto je mnogo tezhe).
margos margos 16:56 04.12.2009

Nauka i lečenje

Jedan moj poznanik povede brata na lečenje od alkoholizma i kako je bila potrebna pomoć člana porodice u samoj grupi - on pristane da bude ta podrška i da ide na lečenje s bratom. Kako je doktor izlagao na temu bolest zavisnosti, količine konzumiranog alkohola - ovaj prijatelj, koji je više nego umereno pio o proslavama, prepozna sebe u tim oštrim rečima nauke i prijavi i sebe na lečenje. Nakon toga doživi takvu stigmatizaciju na poslu i među kolegama, da je ubrzo otišao u penziju.

Tvrd čovek, nikad se nije pokajao zbog toga, ali mislim da mu je jako teško palo. Benefit je, ipak, što je bratu zaista pomogao i prošao jednu fazu samoispitivanja, koju u drugim prilikama ne bi prošao, što ga je obogatilo na drugi način.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:06 04.12.2009

Re: Nauka i lečenje

margos
....ovaj prijatelj, koji je više nego umereno pio o proslavama, prepozna sebe u tim oštrim rečima nauke i prijavi i sebe na lečenje.


E, tu se prijatelj zahebao. I to gadno. Pa, više od pola Srbije bi bilo na lečenju, da ne kažem u luđačkim košuljama, ako bi kriterijum bio piće na slavama.
margos margos 20:46 04.12.2009

Re: Nauka i lečenje

E, tu se prijatelj zahebao. I to gadno.

I ja to mislim...
nsarski nsarski 17:18 04.12.2009

Poe

Zanimljivo, ove godine se proslavlja 200 godina od rodjenja E.A. Poe-a



On je svakako video svog licnog gavrana, ili da citiram Sekspira "I have drunk and seen the spider".
Nego, sta vam je, bre, ljudi pisci - i Horatio pominje absint (geez!), ti pricas o vinu. Jedino P.B. ostao lakom na kafu...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:10 04.12.2009

Re: Poe

nsarski
Jedino P.B. ostao lakom na kafu...

Pa, kafa ide u međuvremenu, između dva ili više pića.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:57 04.12.2009

Re: Poe

Nsarski
Jedino P.B. ostao lakom na kafu...

Nije jedini.
I Balzak je bio lakom na kafu.

Na ovakve tekstove se često nailazi:

... Pour l'heure Balzac vit dans le luxe. Il dépense sans compter les avances reçus sur des oeuvres qu'il n'a pas encore écrites et qu'il s'épuise à livrer à temps. Il travaille dix huit heures par jour, boit des litres de café, et devient presque fou en Juin 1832!
bindu bindu 21:41 04.12.2009

Re: Poe

Zanimljivo, ove godine se proslavlja 200 godina od rodjenja E.A. Poe-a


its funny you say that. (opet neka koincidencija ?)




ps. its funny (smesno je)........... (koji sve kreteni su naucili da citaju i pisu)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:33 05.12.2009

Re: Poe


nsarski
...Horatio pominje absint


Zbog absinta je, kažu, Van Gog odsekao uvo, a Oskar Vajld čitavog života verovao da ga juri veliki zeleni gušter.

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:55 05.12.2009

Re: Poe

nsarski...Horatio pominje absint

Vojislav Stojković
... Zbog absinta je, kažu, Van Gog odsekao uvo, a Oskar Vajld čitavog života verovao da ga juri veliki zeleni gušter.


Ne brinite. U dobrim sam rukama, ništa mi se neće dogoditi, he,he,he...

A da absint nije obično piće, slažem se. Uostalom, ja i ne pijem obična pića.



A impresionista Eduar Mane (Edouard Manet) je napravio lepu sliku Čoveka koji pije absint (Le buveur d'absinthe, The absinthe drinker).

niccolo niccolo 14:22 06.12.2009

Re: Poe

Uostalom, ja i ne pijem obična pića.

Šta spada u obična pića?
Kazezoze Kazezoze 15:06 06.12.2009

Re: Poe

niccolo
Uostalom, ja i ne pijem obična pića.

Šta spada u obična pića?

trebala bi - voda, ali za one koji piju absint, voda je svakako neobichno pice
nsarski nsarski 16:04 06.12.2009

Re: Poe

trebala bi - voda, ali za one koji piju absint, voda je svakako neobichno pice

Absint je, btw, dugo bio zabranjen i/ili povucen iz prodaje zbog losih zdravstvenih posledica. Medjutim, kako je ponovo usao u modu (cujem da je u Ceskoj hit), nas je neustrasivi Horatio odlucio to walk the edge of the edge to make a point. And I salute him for that!

Nego, mene opet te slike intrigiraju: na prvoj je Horatio i drzi Mo za ruku, koja je high (mislim, odoleva gravitaciji). Da li si ti, Horatio, samo iskljucio gravitaciju, for fun, ili je Mo high iz drugog razloga - cokolade, npr.?
mirelarado mirelarado 16:18 06.12.2009

Re: Poe

Kazezoze
trebala bi - voda, ali za one koji piju absint, voda je svakako neobichno pice


О личном искуству с апсинтом Будимац је написао одличан текст.
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:36 07.12.2009

Re: Poe

Niccolo
Šta spada u obična pića?


Well, ako baš moram da se izjasnim, voleo bih da mi se ne zameri.
Mislim na koka-kolu.
Znam, znam da mnogi obožavaju to piće, ali je za mene ono "obično".
Naravno, nisam mislio da je voda obično piće. Voda je voda.
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:52 07.12.2009

Re: Poe

Medjutim, kako je ponovo usao u modu (cujem da je u Ceskoj hit), nas je neustrasivi Horatio odlucio to walk the edge of the edge to make a point. And I salute him for that!

Priznajem, čitaš me kao otvorenu knjigu!

Hvala na lepim rečima. Šta ću, nije da se hvalim, ali od kako znam za sebe, nastojao sam da budem "pas comme les autres". A kažu da takvo nastojanje može nedovoljno inteligentne osobe lako odvesti u nekakve krajnosti, ne daj Bože - nastranosti, he, he, he... Kod mene to (ipak) nije slučaj, so far...

Kada pominješ pitanje gravitacije, meni je ovo jedan od najomiljenijih Šagalovih vangravitacionih prikaza:



Ja stvarno ponekad (čak i bez absinta) sebe vidim, onirički, ovako - izvan prostora, izvan vremena... Šta ću, Šagal je kriv.
drug.clan drug.clan 17:45 04.12.2009

uzrok

nekako cim vidim sva pobrojana imena pisaca u tekstu setim se kako su svi bili nesrecni u ljubavi, braku i porodici (svi se zenili i razvodili vise puta, ogromna vecina imala rasturenu porodicu, neverstva...)

e sad da li je to od pica, istine ili pisanja ne umem da kazem

PS. Preporuka za tekst
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:27 04.12.2009

Re: uzrok

drug.clan


e sad da li je to od pica, istine ili pisanja ne umem da kazem


Moje skromno mišljenje je da je to zbog ISTINE.
Baš ta ISTINA i mene, već dugo muči.

ISTINO,
Ne ištem da te ima,
Ne ištem da te nema,
Ne ištem da znam, što jeste, što nije,
Ne ištem da znam što iskati je.

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:04 04.12.2009

Greška u prevodjenju

Vojislav Stojković
... Dovoljno je navesti velikane kao što su bili Džek London, Skot Ficdžerald, Tomas Vulf ili Tenesi Vilijams. I kome je to smetalo? Nikome, a pogotovo ne ženama, stajale su u redovima ispred njihovih hotelskih soba

Hm. Ovde si se malo zaneo u nabrajanju.

Teško je nekoga ubediti (ako je iole trezan) da su žene stajale u redu pred vratima hotelske sobe Tenesija Vilijamsa.

Ipak, dobar si drugar, pa zaslužuješ jednu Šagalovu žensku:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:14 04.12.2009

Re: Greška u prevodjenju

Ne znam na šta tačno misliš, kume, ali zaslužio si jednog Tomicu. Uživajte ti i Monika:

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:57 04.12.2009

Re: Greška u prevodjenju

Vojislav Stojkoviš
...Ne znam na šta tačno misliš, kume,

Ti mene vučeš za jezik da ja kažem otvoreno ono što sam ja samo dao kao natuknicu.

Tennessee Williams, taj izvrsni američki dramaturg, izbegavao je žene.
Živeo je sa svojim ljubavnikom:
Tennessee Williams met and fell in love with Frank Merlo in 1947 while living in New Orleans. Merlo, a second generation Sicilian American who had served in the U.S. Navy in World War II, was a steadying influence in Williams' chaotic life. But in 1961, Merlo died of Lung Cancer and the playwright went into a deep depression that lasted for ten years.

To se pominje u svim Tenesijevim biografijama, pa mi je zato bila čudna pretpostavka da su ga jurile žene. Nisu. A veoma su ga cenile kao umetnika-dramaturga.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:08 04.12.2009

Re: Greška u prevodjenju

To što on nije preferirao žene ne zanči, moj vladimire, da one nisu čekale u redu ispred njegove hotelske sobe (da ostanem pri svojoj tvrdnji).
On nije voleo žene, ali žene jesu volele njega.
Kontaš?
Черевићан Черевићан 21:06 04.12.2009

ајдпа . . .

да ја сада негушим вас пуно
магнет чаше уме да намами
нико мени тад више нетреба
довољни смо једно другом сами

па кад она развезе ми причу
једва успем делом да узвратим
у чуду се тад околиш згледа
ком блебећем и шта оћу са тим

а незнају (иштајисе тиче)
да исчаше причам себи сам
трезно стање за друге је маска
коју желим осеби да дам
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:26 04.12.2009

Re: ајдпа . . .

Praštajte, g, čer, ali evo jedne pesme u kojoj sam uživao zahvaljujući AlexDunji, i to kod Vas na blogu:


ГРЛОМ У ПОЛИМЉЕ

Гори јесен, капљу шљиве
у првоток љут,
а ми грлом у Полимље
- нанио нас пут.

Три смо ноћи и три дана
текли као Лим
од казана до казана
- упоредо с њим.

Пјевала нам дању јесен
озлаћена сва,
а чувао ноћу мјесец
(или, можда, два?)

И данас бих тамо био
крај казана ког
да нас није разјурио
љубоморни Бог.

Гори јесен, тече шљива
у првоток љут ...
Тешко ли је из Полимља
низ тријезан пут.

(vito nikolic)



Черевићан Черевићан 10:05 05.12.2009

наклон

о наравски, шешир доле
г Вито богме уме
да састави песму своју
свак ужива и разуме
ecce-florian ecce-florian 21:33 04.12.2009

Da pokušam

po sećanju da citiram Šandora Maraia
"Sa vinom je jedini problem da ga je ili premalo ili previše."
Hamvaša i eseje o vinu neću ni da spominjem.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:45 05.12.2009

Re: Da pokušam

U romanu Sveće gore do kraja, Marai jednostavno objašnjava koja je razlika između stonog i ostalih vrsta vina.
Stono vino, kaže, uvek stoji na stolu u flaši sa širokim grlićem pored koje je nekoliko običnih čaša. Pije ga ko je žedan, i to u toku čitavog dana.

Marai inače pripada grupi pisaca disidenata. Zabranio je da se njgove knjige štampaju u Mađarskoj dok su komunisti na vlasti, tako da su mu prve knjige štampane 1989.godine, nažalost tek posle njegove smrti.
Miloš Forman režira film po romanu Sveće su gorele do kraja, a glavne uloge igraju Šon Koneri i Vinona Rajder.
Reč je o divnom romanu i svakako ga treba pročitati.

Kod nas je objavljena i njegova zbirka novela Esterina zaostavština. Interesantno je da je prva novela u toj zbirci pisana 1938.g a poslednja 1985. pred piščevu smrt. Preporučujem, naravno, i ovu knjigu.
ecce-florian ecce-florian 22:14 05.12.2009

Re: Da pokušam

Ovo vinu je ako se ne varam iz treće knjige dnevnika u prevodu Save Babića

Dnevnik 1984-1989 - Marai Šandor
Autor: Marai Šandor;
Cena: 421.20 din.
prevodilac Babić Sava;
u prodaji, 184 strane, 21 cm, ćirilica
Izdavač: AED studio
Beograd 2004.
1. izdanje
ISBN 86-83907-21-X


u svom dnevniku ( Dnevnik sa galije) Imre Kertes citira delova Dnevnika Maraia
sentinel26 sentinel26 21:43 04.12.2009

In vivo veritas !

In vino manitas !



... reče jedan čoek da se zdravije hrane ovi što piju vino..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:49 05.12.2009

Re: In vivo veritas !

Prema istraživanju koje je povod za ovaj blog, doakazano je da piće štiti samo muško srce, ali ne i žensko.
Doduše, piće smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ali zato od prekomernog pića strada jetra, a bogami i pamet.

Nasmeja me tvoj prilog.
Hvala, sentinel.
sentinel26 sentinel26 11:11 05.12.2009

Re: In vivo veritas !

Vojislav Stojković
Prema istraživanju koje je povod za ovaj blog, doakazano je da piće štiti samo muško srce, ali ne i žensko.
Doduše, piće smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ali zato od prekomernog pića strada jetra, a bogami i pamet.
Nasmeja me tvoj prilog.
Hvala, sentinel.

Eh, ja se šalim ali kad vidim dobro vino mene tuga hvata, iz zdravstvenih razloga ne smijem da pijem vino, a nekada, kad bejah mladji volija sam vino, koliko je samo Dalmatinskih kapljica stradalo od mene ... U to vrijeme nije bilo boljega na ovome dunjaluku..
background noise background noise 22:15 04.12.2009

Bon jour!

myredneckself myredneckself 23:01 04.12.2009

Re: Bon jour!

Wine is bottled poetry - R.L.Stevenson
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:52 05.12.2009

Re: Bon jour!

Da, poeziji pomaže vino.
Sa proznim formama nešto je drugačije.
zlizlaja zlizlaja 00:58 05.12.2009

Literarno veče

Literarno veče- veče u toku kog popijete nekoliko litara pića(može pivo i sve živo).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:58 05.12.2009

Re: Literarno veče

Sećam se posta omege68 o "biblioteci kod Milutina" .
Vredi pročitati i post i komentare.:))
Unfuckable Unfuckable 04:55 05.12.2009

terapija, ili šta god :

Posle završetka mog prvog i poslednjeg nastupa pred grupom, nije se čuo aplauz, ali imao sam osećaj da me svi, sem terapeuta, dobro razumeju. Kasnije sam čuo da su D i još trojica starih članova napustili grupu i na rastanku izjavili da idu da pišu.

...rules !
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:37 05.12.2009

Re: terapija, ili šta god :

Pa, pisanje može da posluži i kao terapija.
Umesto da pričaš psihijatru sedneš i pišeš.
Jeftinije je, a ne škodi.
background noise background noise 12:36 05.12.2009

Evo ja da nesto filozofiram . . .

... kao osvedocena ispicutura crvenog vina:

In vino veritas, aber im Beer liegt auch etwas!

...kazu neki varvari sa severa . . .

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:07 05.12.2009

Re: Evo ja da nesto filozofiram . . .

Ja, ja natürlich.

Ngde sam nedavano pročitao da su naši preci žitarice prvo koristili za pravljenje piva, a tek koji milemijum kasnije za hleb.
Prvo su otkrili ono što im je bilo potrebnije.
Unfuckable Unfuckable 17:02 05.12.2009

Re: Evo ja da nesto filozofiram . . .

kako ono beše :
in vino veritas
in hepar - cyrosis !
background noise background noise 20:21 05.12.2009

Re: Evo ja da nesto filozofiram . . .

Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitku . . .
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:09 07.12.2009

Piće

Pokušao sam da joj dokažem da moj problem nije to što pijem, već to što sam odličan pisac, a još uvek anoniman
Kažem ja ženi da treba više da veDŽbam, a ona mi samo odmiče
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:57 07.12.2009

Re: Piće

Šta ćeš Milutine, žene kao žene.
One hoće da mi muškarci uživamo samo u njima i ni u čemu drugom.
A postoji toliko toga još....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana