Društvo| Ekonomija| Politika

Eh da je sud filharmonija

Saša Radulović RSS / 21.12.2009. u 01:12

Beogradska filharmonija. Postavili nekog tamo mladog direktora razbarušene kose pre više od 8 godina na čelo raštimanog orkestra. Muzičarima se nije ni mililo da sviraju. Ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da sviram. I za čudo božije, mladi direktor nikoga nije otpustio. Samo postavio standarde i nametnuo ritam da uši otpadaju. Pa ko hoće hoće, ko neće, ne mora. I mnogi nisu hteli, pa su sami otišli. A neki su hteli pa su ostali. A novi koji su dolazili, znali su kakav je ritam i kako se strašno radi. I zamislite hteli da dođu. A pare male, nikakve. Oni opet došli. I čudo napravili. Beogradsku filharmoniju. Kakve sad ovo ima veze sa sudovima?

Beogradska filharmonija nema para i taj direktor je podneo ostavku pa je sada direktor u ostavci, ali to nije tema ovog bloga. Tema je "čudo" koje je napravio. Od raštimanog do prve klase. Znači može. Zavisi od direktora koji zna šta hoće, zna kako da tamo stigne, koji udari standard, traži najbolje i "čudo" se desi. Jer ljudi su "čudo".

A sudovi? Ni jedan. A bilo ih je više od 100. Ni jedan. 100 predsednika sudova. Ni jedan.

A opštine? Par

A Katastar? A škole? A domovi zdravlja? A javna preduzeća? A ...

Zar je moguće da cela država nije pronašla ni jednog Tasovca u sudstvu? Da li je sud mnogo komplikovaniji i teži od filharmonije?

Da vam opišem ukratko problem. Zbog prirode posla analizirao sam stotine parničnih predmeta, uglavnom privredni sporovi. Učestvovao sam i učestvujem kao zastupnik pravnih lica u više stotina. Ni jedan nije trajao manje od godinu dana. U proseku traju više od 2 godine. Po završetku spora, kada uzmete sve što je urađeno od početka do kraja, postavlja se pitanje, da li je moglo brže? I odgovor je nedvosmisleno jedno veliko DA.

U 90% predmeta koje sam ja čitao, ili u njima učestvovao, radnje koje su urađene mogu komotno da se smeste u 6 meseci. O kojim radnjama se radi? Evo ukratko za laike:

Neko podnese tužbu. Tužba se zavede. Dodeli se sudiji. Sudija pogleda tužbu, proveri da li zadovoljava osnovne uslove za tužbu, ako ne traži uređenje tužbe ili dobaci tužbu ili se proglasi nenadležnim. Ako je tužba u redu, dostavlja se tuženom i daje rok od 30 dana za izjašnjenje tuženog. Odgovor se dostavlja tužiocu i zakazuje se glavna rasprava. Onda ide igranka sa podnescima, veštacima, ponekad svedocima, sve to preko nekoliko ročišta, i dođete do presude.

Na presudu ide žalba. Žalba se dostavlja sudu višeg stepena. Na višem sudu veoma retko dolazi do ičega drugog osim: na osnovu dostavljenih spisa sud višeg stepena ili potvrdi ili ukine presudu prvostepenog suda.

Ima raznih varijacija na temu, ali to je to. Kada pogledate gotov predmet, videćete ovo.

Sada zamislite predsednika nekog suda koji udari ritam i zahteva:

- dan 0: sudska pisarnica zavede predmet isti dana kada je podnešen
- dan 1: sutra dan novi predmet je dodeljen sudiji i iznosi mu se
- dan 4: sudija može isti taj dan ili u roku od 3 dana odluči o tome šta dalje: uređenje, odbačaj ili
- dan 4: dostavi tuženom na odgovor i da rok od 30 dana
- dan 5: ekspedicija tuženom se desi u roku od jednog dana
- dostava je igranka i predmet zloupotrebe postupka - zakon treba popravke - sudski dostavitelji treba mnogo agresivnije da rade i komuniciraju sa postupajućim sudijom
- dan 8: recimo da nema zloupotrebe, od ekspedicije do dostave 3 dana pošte
- dan 38: odgovor na tužbu
- dan 60: zakazano ročište, podnesci advokata, pa još jedno
- dan 100: zakazano veštačenje, dati strogi rokovi od strane sudije, inače veštak leti
- dan 150: pa još neko ročište, izjašnjenje veštaka, advokat zloupotrebljava pravo, prijava komori, kazna novčana, kazna ...
- šest meseci - presuda
- šest meseci + 3 dana: dostavljena presuda, rok za žalbu 8 dana
- šest meseci + 11 dana: stigla žalba
- šest meseci + 20 dana: izjašenjenje druge strane po žalbi
- šest meseci + 21 dan: predmet dostavlje sudu višeg stepena
- šest meseci + 22 dan: predmet zaveden i dodeljen
- šest meseci + 85 dana: rešenje višeg suda napisano
- šest meseci + 86 dana: dostavljeno pisranici prvostepenog suda
- šest meseci + 87 dana: ekspedovano strankama u postupku
- devet meseci - dostavljeno strankama

Ovo je najvažnija stvar koju možemo da uradimo za ekonomiju. Važnija od svih subvencija zajedno.

Glavni akteri su: sudije, advokati, veštaci i stečajni upravnici. Stvari naravno mogu da budu mnogo komplikovanije. Ali i jednostavnije. 90% predmeta je ovakvo. Osim ako ...

Postupajući sudija ne želi da postupa, pa se razvlači. A to je znak za korupciju. Dostave traju zauvek, a to je znak za korupciju. Sudija se ne interesuje za predmet. Šta ga briga, u dostavi je. Sudija nikako da odluči, dozvoljava advokatima zloupotrebu i otezanje. Znak za neznanje i korupciju. Veštaci veštače zauvek. Veštače loše. Ne razumeju materiju. Imaju neki drugi interes. A sudija nije zainteresovan da ih natera.

Viši sud odlučuje duže od godinu ipo dana. A to je znak za korupciju. Viši sud ukida presude zbog gluposti. A to je znak za korupciju.

Koliko je veštaka izgubilo licencu? Koliko je advokata izgubilo licencu? Koliko je stečajnih upravnika izgubilo licencu? Koliko je sudija do sada razrešeno?

Ko pregleda sve ove predmete i vodi računa da nema korupcije? U normalnim situacijama imate dve stranke u postupku i svaka vodi računa o svojim interesima.

A sada zamislite situaciju, čisto hipotetički, u kojoj je jedna od stranki u postupku društveno preduzeće koga zastupa neki direktor, obično je tu od devedesetih. I tužbe su za neke ugovore, isporučenu robu, izvršene radove, nekog privatnog preduzeća, koje, čisto hipotetički, ima neke odnose sa direktorom i ključnim ljudima tog društvenog preduzeća. Recimo prijateljske, ili porodične ili takve nekakve. Onda se tu poravnamo, priznamo, propustimo, prividno borimo, sve pokušamo i izgubimo. Mislim društveno preduzeće. I tu se sudski cementira dug. Nije kriv direktor. Sve je pokušao. Sud presudio. I onda taj dug ide u izvršenje na imovini, obično nepokretnoj, ili vodi u stečaj. Ovo vam je slika naše društvene privrede. Ovo je slika naše privatizacije. Svakog preduzeća.

I zamislite onda nekog sudiju koji pokuša da sudi kako treba. Da ne bude ovako. I onda mu obaraju odluke na višem sudu. I ispadne loš sudija. Ukidaju mu se odluke. Pronalaze najprovidniji razlozi za to. A nadzor ne vrši niko. Niko. I tako 9 godina.

I sada sa takvim podacima, takvom statistikom, procenjujemo ko je dobar a ko loš sudija. I zamisilite još, pre ove procene, pre par meseci, sa višeg suda neće da vam daju statistiku. Pa morate da je otimate prinudno. Da bi mogli da ocenite sudije. I mi uradimo to, otmemo statistiku koju niko nije nameštao, ocenimo sudije i onda se naravno pitamo: Izbor sudija i tužilaca - kako smo prošli

Neke hrabre sudije više nisu. Mnoge loše sudije su i dalje. Mnoge loše sudije više nisu. Oni su i najveći bukači. Ove hrabre sudije nisu. Jer oni su i sposobni. I za njih nije ni šteta. Oni će biti dobri u svemu što rade. Šteta je za nas. Jer nama trebaju dobre i hrabre sudije. I dobri i hrabri predsednici sudova.

Zato bih još jednom uz svo dužno poštovanje predložio Visokom savetu sudstva da razmotri opciju da sudije koje su bile, a više nisu, dobiju priliku da ih VSS sasluša, da tim sudijama VSS lično predoči razloge zašto više nisu, i da VSS čuje od tih sudija zašto misle da je VSS pogrešio. I da uđu i u čitanje i suštinu predmeta ako treba. A treba.

Da budu transparentni. Da ne bude spekulacija. Da ovo bude čist početak. Jer kako smo ovo obavili, u tri meseca, sigurno ima grešaka. Dozvolite mogućnost popravke.

I naravno, biće i mnogo loših koji više nisu, koji će iskoristiti ovu opciju. Ali zbog onih nezavisnih i hrabrih koji više nisu, mislim da se isplati. Nama građanima.

A u filharmoniji bio jedan sa raščupanom kosom i nije nikoga otpustio. Samo udario kriterije da uši otpadaju. Oni koji nisu mogli da prate, sami otišli. Da li ima jedan Tasovac u sudstvu?

 



Komentari (120)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

madamemime madamemime 01:56 21.12.2009

filharmonija i prva klasa

samo jedno pitanje : kako znamo da je filharmonija stigla do prve klase? kako se takve stvari mere i znamo li mi ta merila? ok mere se. pa kad ih znamo, zasto nam se brk smesi i u isto vreme nam je tuzno da cujemo razgovore o prvoj klasi? pricati o prvoj ili svetskoj klasi nije isto sto i biti. medijska vestina u maloj sredini od bilo cega moze da nacini cudo i pusti prah u oci onih koji za bolje ne znaju. za one druge, prva klasa je nesto sasvim drugo.
to naravno nista ne menja u neophodnosti reforme sudstva, naprotiv. nazalost, po stvarnim merilima, razbarusena kosa i "kriterijumi da usi otpadaju" (mozete li navesti koji?), nisu ni blizu dovoljni za nesto sto se moze uopste nazvati - klasom.
ivana23 ivana23 09:26 21.12.2009

BF

Saša Radulović Saša Radulović 10:30 21.12.2009

Re: filharmonija i prva klasa

o prvoj ili svetskoj klasi nije isto sto i biti


Malo ste na prvu loptu. Nije svetska klasa jer za to treba mnogo para. A treba i svet da nam kaže da smo svetska klasa da bi to bili. A i mala smo sredina. Ali se ne stidimo više pred svetskom klasom.
Za Srbiju je prva klasa. U svakom pogledu. Kontekst je Srbija.
ninasimone ninasimone 19:42 21.12.2009

Re: BF

ivana23

Ovaj plakat lici kao da ga je radio McCann-Erickson ili Nova Communications. Prepoznatljiv stil.
ivana23 ivana23 20:14 21.12.2009

Re: BF

ninasimone

ivana23
Ovaj plakat lici kao da ga je radio McCann-Erickson ili Nova Communications. Prepoznatljiv stil.


Jel' i ovaj...



Ali, Beogradska filharmonija pod upravom Ivana Tasovca tijekom posljednjih osam godina postala je nešto sasvim drugo, a javnost je to prepoznala. I to ne samo kulturna, i ne samo srpska. Samo nekoliko dana nakon što je Tasovac ponudio, a ministar kulture spremno prihvatio njegovu ostavku, nudivši mu pri tome, sasvim apsurdno, da sjedne na netom ispražnjenu Ejdusovu stolicu u Narodnom pozorištu, cijela se stvar digla na razinu višu od ministarske. Na adresu samog predsjednika Republike Srbije stiglo je pismo s potpisom koji se nikako nije mogao ignorirati: Borisu Tadiću iz Los Angelesa pisao je Zubin Mehta. Izrazio je zabrinutost zbog “oskudnih sredstava koje vlada Republike Srbije izdvaja za Beogradsku filharmoniju koja je poslije petooktobarske revolucije, zahvaljujući velikom zalaganju direktora Ivana Tasovca, ponovo dostigla vrlo visok međunarodni nivo”.

Izvor
ninasimone ninasimone 20:30 21.12.2009

Re: BF

Otkud Zubin Mehta zna sta se sve ispod haube desava u srpskoj politici... A Tasovac je bio (valjda jos uvek jeste) u odboru za "brendiranje Srbije". Nije nista dobio za filharmoniju? Sve otislo Milki? Saperu?
A za ovaj drugi plakat - pa izgleda kao da su ga sami radili, sta im drugo i preostaje nego da sviraju po kucama kad nemaju ni za platu.
Saša Radulović Saša Radulović 20:33 21.12.2009

Re: BF

Otkud Zubin Mehta zna sta se sve ispod haube desava u srpskoj politici... A Tasovac je bio (valjda jos uvek jeste) u odboru za "brendiranje Srbije". Nije nista dobio za filharmoniju? Sve otislo Milki? Saperu?
A za ovaj drugi plakat - pa izgleda kao da su ga sami radili, sta im drugo i preostaje nego da sviraju po kucama kad nemaju ni za platu.


Odakle ovoliko otrova?
ninasimone ninasimone 20:45 21.12.2009

Re: BF

Saša Radulović

Odakle ovoliko otrova?

kako da ne budes otrovan? svrati kod Krsica na blog pa vidi sta i kako ima da kaze jedan savetnik predsednika republike. Sta onda ocekivati od bilo kog drugog.
ivana23 ivana23 20:54 21.12.2009

Re: BF

ninasimone
Otkud Zubin Mehta zna sta se sve ispod haube desava u srpskoj politici... A Tasovac je bio (valjda jos uvek jeste) u odboru za "brendiranje Srbije". Nije nista dobio za filharmoniju? Sve otislo Milki? Saperu?A za ovaj drugi plakat - pa izgleda kao da su ga sami radili, sta im drugo i preostaje nego da sviraju po kucama kad nemaju ni za platu.

Zato sto je Zubin Mehta licno vezan za BF (otkrijte zasto!), a osnovao je i 'Fond Zubin Mehta', pa je time u stalnom kontaktu sa BF i prati njen rad...
Inace, plakate je radio •NEW MOMENT.



Malo manje sarkazma u Novoj...
ninasimone ninasimone 21:22 21.12.2009

Re: BF

ivana23

Inace, plakate je radio •NEW MOMENT.

New Moment je partner sa Young & Rubicam Brands. Ko to jos ima veze sa Y&R? Krstic. Toliko o "novom momentu".
ivana23 ivana23 21:33 21.12.2009

Re: BF

ninasimone

ivana23
Inace, plakate je radio •NEW MOMENT.
New Moment je partner sa Young & Rubicam Brands. Ko to jos ima veze sa Y&R? Krstic. Toliko o "novom momentu".

Ovo postaje zabavno...
topcat topcat 07:43 22.12.2009

Re: BF

Molim vas, da li netko može postaviti neki mjerodavan link da vidimo i čujemo the best of prvoklasne beogradske filharmonije? Beskrajno vjerujem Biliju kad je muzika u pitanju, a ovo što se vrti youtubeom se definitivno ne podudara s onim što piše...

p.s.
prepucavali smo se na jednom blogu BoL: Ovdje je sasvim normalno da članovi orkestra rade dodatne poslove (predaju, sviraju u drugim ansamblima i "po kućama" ako treba). Nije sramota.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 16:56 22.12.2009

Re: BF

Pitanje je da li je ovom narodu potrebna BF... Cim je na budzetu znaci da nije... Tasovac se trudi, ali to je kao da prodaje prasice u Teheranu... Ja cenim svaciji trud i entuzijazam, ali prava reforma je da drustvo dodje do toga da clanovi jedne BF ne razmisljaju o svinjskim polutkama i tezgama na splavovima... A to je vec malo veci posao... Ne moze to na o-ruk....
ninasimone ninasimone 18:46 22.12.2009

Re: BF

Ajde i da ostavimo muzicki kvalitet po strani, neke stvari nisu jasne. I tezgarenje (u najpozitivnijem smislu, ova rec valjda samo kod nas ima negativnu konotaciju) je sasvim razumljivo. Ali, kako onda Tasovac moze biti toliko hvaljen kao uspesan menadzer kad je na budzetu i pri tom nema ni za plate? Znaci rade na projektima i snimanjima sa strane, prodaju godisnje VIP loze za hiljadu evra, koncerti rasprodani, gostuju, donacije iz inostranstva, itd. i plus pare iz budzeta. Profitabilni su (po Tasovcu) a nisu, a ostavku je dao sto su mu smanjili apanazu iz budzeta.

A ti kazes da to nije tema. Kako nije, nakon one komedije "svi na budzet!" sa proslih postova? Onomad si studente razapeo na krst sto su trazili da im se (kako je bilo obecano!) smanji skolarina za ociscene godine a na fakultetima nemaju ni stolice. Znaci za sve druge je kriterijum uspeha kvalitet u poslu/ucenju/umetnosti plus samofinansiranje a za filharmoniju je dovoljan samo muzicki kvalitet. Kako mi sad sve ovo da primenimo na sudstvo?

ninasimone ninasimone 19:41 22.12.2009

Re: BF

domazetovic.andrej
Tasovac se trudi, ali to je kao da prodaje prasice u Teheranu...

samo da dodam - imali su zakazanu evropsku turneju koju je svajcarski organizator otkazao "zbog neizvesnosti orkestra" nakon sto je vlada odbila da podigne plate i Tasovac iz protesta dao ostavku. Pa zar nije mogao kao vrstan menadzer sa vizijom da saceka da to uradi posle turneje? Em nije uspeo da im podigne plate, em ih uskratio za turneju i dalje mogucnosti gostovanja. A sad "sviramo po kucama".
deda_drda deda_drda 12:28 23.12.2009

Re: BF

Moja odlicna drugrica radi graficki dizajn za Filharmoniju pa znam da celu kampanju radi Filharmonija sama. Ne radi za njih vec godinu i po nijedna marketinska agencija. Ni New Moment ni bilo koja druga pomenuta na ovom blogu.
Dakle sve sto je od grafike ovde stavljeno je radila moja drugarica direktno za Filharmoniju, pa i ovu cestitku! Meni je ovo licno sve super!
sunce_kisa sunce_kisa 13:05 23.12.2009

Re: filharmonija i prva klasa

Mozda je merodavno kada Independent piše da je Beogradska filharmonija "...one of Europe's leading orchestras"?

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/available-for-birthdays-weddings-and--bar-mitzvahs-one-of-europes-leading-orchestras-1724475.html

Ili je i to previše lokalno?

ivana23 ivana23 13:18 23.12.2009

Re: filharmonija i prva klasa

sunce_kisa
Mozda je merodavno kada Independent piše da je Beogradska filharmonija "...one of Europe's leading orchestras"?

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/available-for-birthdays-weddings-and--bar-mitzvahs-one-of-europes-leading-orchestras-1724475.html

Ili je i to previše lokalno?


independent.co.uk

mala pomoc
deda_drda deda_drda 15:26 23.12.2009

Re: BF

ivana23

ninasimoneOtkud Zubin Mehta zna sta se sve ispod haube desava u srpskoj politici... A Tasovac je bio (valjda jos uvek jeste) u odboru za "brendiranje Srbije". Nije nista dobio za filharmoniju? Sve otislo Milki? Saperu?A za ovaj drugi plakat - pa izgleda kao da su ga sami radili, sta im drugo i preostaje nego da sviraju po kucama kad nemaju ni za platu. Zato sto je Zubin Mehta licno vezan za BF (otkrijte zasto!), a osnovao je i 'Fond Zubin Mehta', pa je time u stalnom kontaktu sa BF i prati njen rad...Inace, plakate je radio •NEW MOMENT.Malo manje sarkazma u Novoj...


Moja odlicna drugrica radi graficki dizajn za Filharmoniju pa znam da celu kampanju radi Filharmonija sama. Ne radi za njih vec godinu i po nijedna marketinska agencija. Ni New Moment ni bilo koja druga pomenuta na ovom blogu.
Dakle sve sto je od grafike ovde stavljeno je radila moja drugarica direktno za Filharmoniju, pa i ovu cestitku! Meni je ovo licno sve super!
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:00 21.12.2009

Ima ih još!

Svaka čast Ivanu Tasovcu!
Vredi pomenuti i gospodju Svetlanu Vukajlović, direktorku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje!
Pa gospodju Branislavu Gajić, direktorku INFOSTUD-a!
Pa gospodina Radomira Antića, selektora fudbalske reprezentacije Srbije!
I najzad, gospodju Snežanu Malović, ministarku pravde!
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 02:35 21.12.2009

Re: Ima ih još!

Da ne zaboravimo i Dusana Ivkovica trenera kosarkaske reprezentacije koji je sa klincima postao drugi u evropi.

Kad smo vec kod sporta, prosle godine je Svetislav Pesic od jedne jadne Zvezde napravio klub. Morao je da ode posto oni koji nisu mogli da ga prate znanjem i radom su bili u vecini.
Filip Mladenović Filip Mladenović 03:00 21.12.2009

Re: Ima ih još!

Vasa S Tajcic
Da ne zaboravimo i Dusana Ivkovica trenera kosarkaske reprezentacije koji je sa klincima postao drugi u evropi. Kad smo vec kod sporta, prosle godine je Svetislav Pesic od jedne jadne Zvezde napravio klub. Morao je da ode posto oni koji nisu mogli da ga prate znanjem i radom su bili u vecini.


Dakle, pitanje je šta je to u društvenom i političkom ustrojstvu Srbije što ne dozvoljava afirmaciju i nesmetan rad ljudi poput nabrojanih!?
halman halman 09:56 21.12.2009

Re: Ima ih još!

I najzad, gospodju Snežanu Malović, ministarku pravde!


То је ова госпођа министарка што у ВСС, изабира преминуле судије!!!! Срамота.....
nestor92 nestor92 11:18 21.12.2009

Re: Ima ih još!

Pa sad, za gospodju Malovic... nisam siguran

Sad je vec javna tajna da je izbor vrsen odoka, ja tebi, ti meni, nepotizam i slicne stvari. Da su spiskovi precrtavani, ljudi dopisivani u poslednji cas i isto tako i izbacivani.

Posebno poglavlje je masovno izbacivanje supruznika advokata, zbog cega ce ova zemlja imati velike probleme, a ja se bojim i finansijska davanja iz dzepova poreskih obveznika ( Strazbur i sl. ).

Zahvaljujem autoru bloga za pazljivo i razumno pisanje o ovoj temi. Da li je 9 meseci dovoljno za svaki spor, o tome mozemo diskutovati, ali za mnoge, posebno u privredi, jeste.
Saša Radulović Saša Radulović 11:34 21.12.2009

Re: Ima ih još!

Da li je 9 meseci dovoljno za svaki spor, o tome mozemo diskutovati


Nema potrebe za diskusiju, barem ne sa mnom . I moj odgovor je da nije.

ali za mnoge, posebno u privredi, jeste


I tu se slažemo.

masovno izbacivanje supruznika advokata


Zaista neverovatno. Svi pričaju o tome. U Odluci o kriterijima ovo nigde ne piše. VSS nije ni potvrdio ni demantovao da je ovo bio kriterij. Kao poreski obveznik, zahtevam transparentnost. Hoću da znam.

foghorn foghorn 12:37 21.12.2009

Re: Ima ih još!

Filip Mladenović
Svaka čast Ivanu Tasovcu!


Beogradska filharmonija je odavno pre pojave Ivana Tasovca bila orkestar koji je, uz valjanog dirigenta, umeo da zvuči svetski. Tasovac je dobar promoter, svakako da je značajno doprineo da se sredi sala BF i da orkestar dobije kvalitetnije instrumente, ali vredi pogledati promenu profila publike. Sada su koncerti BF prečesto mesto okupljanja "fancy" publike koja baš i nema preterano sluha za repertoar. Nije naodmet setiti se da je ranije cena ulaznica bila pristupačnija i pored toga što su kao solisti nastupali najpoznatiji svetski instrumentalisti.
nestor92 nestor92 13:06 21.12.2009

Re: Ima ih još!

Pa, ima tu jos nejasnih stvari:

- napredovanje sina predsednice VSS ( kad mama ocenjuje Vas rad dosta je lakse )
- napredovanje njenih bivsih koleginica i kolega iz opstinskog suda koje su preskakale direktno iz opstinskog u Apelacioni sud


Sto se tice izbacivanja supruznika advokata to jeste neverovatno:

- prvo, to je krsenje ljudskih prava u zestokom vidu koje nasu zemlju moze kostati blamaze u Strazburu i cega sve ne jos zato sto:
- taj kriterijum nije propisan uopste,
- nije primenjen prema svima jednako
- nije primenjen prema ostalim srodnicima kod kojih se ovo pitanje moze postaviti
- u slucaju sudija koje su vec na funkciji, znacio bi nezakonit i nemoralan odnosno u svakom slucaju nedopusten pritisak da rasturate svoju porodicu radi opstanka na funkciji. Doduse, ako ste na to spremni - samo nebo je granica

Mislim da se radi o strasnoj gresci u koracima.

Naravno ostavljen je pokoji suprotan primer da se Vlasi ne dosete ( voleo bih da mi se objasni ovo o Vlasima ). A i inace izgleda da se pisalo, brisalo i dopisivalo u poslednji cas.

Govori se takodje o 42 sudije koliko je manje izabrano. Meni lici da su se ljudi u izbacivanju zabrojali

Sve u svemu tradicionalno ali sa verovatnim posledicama po poreske obveznike.

Hvala vam jos jednom
aleksandra.jan aleksandra.jan 13:02 21.12.2009

Kakav narod takve sudije

Pocev od komsija, pa prodavnica u susedstvu, ucitelja, nastavnika, profesora, poslodavaca, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera..... kazem kakav narod takve sudije.
Covek od 70ak godina na prste jedne ruke moze nabrojati postene i pravedne ljude koje je za zivota upoznao - a upoznao ih je puno, sigurno. E tako je svuda, pa i u sudstvu!
Saša Radulović Saša Radulović 13:15 21.12.2009

Re: Kakav narod takve sudije

Recimo da je tako. Od kukanja ništa. Valja nešto i uraditi da nam ne bude tako. Evo na primer:

Objaviti, jasno i glasno i transparentno, kriterije koji su korišćeni i omogućiti svakom sudiji da vidi kako je ocenjen. Onako u skladu sa Odlukom o kriterijima. Samo tol'ko.
nestor92 nestor92 13:23 21.12.2009

Re: Kakav narod takve sudije

APSOLUTNO.

Samo sta cemo ako ispadne da neko nije reizabran a trebalo je?





Saša Radulović Saša Radulović 13:32 21.12.2009

Re: Kakav narod takve sudije

Onda je moralo doći do manipulacije statistikom koja je jedina mogla biti korišćena kao kriterij. Baš onako kako piše u Odluci o kriterijima. I tu počinje posao za tužilaštvo.

Svaka sudska odluka mora biti obrazložena, tako i ova. Jer odluka o imenovanju je sudska odluka. Ostavio bih VSS-u da pronađe mehanizam da izmeni sopstvenu odluku. Pojavili su se novi dokazi.

Naše je da dođemo do transparentnosti.
nestor92 nestor92 13:46 21.12.2009

Re: Kakav narod takve sudije

Skrecem paznju na clanak profesorke Rakic Vodinelic "Novo sudstvo u najnovijoj Srbiji". Sajt Pescanika.
yessjelena yessjelena 15:50 21.12.2009

tuzno i smesno

da postoji neko ko veruje da je BG Filharmonija svetska klasa
jesu se popravili ali... bolje da se zasmejem sad ha ha ha
uprkos svemu ponekad volim da odem na neki koncert
jednom sam prilikom povela i prijateljicu koja je "iz sveta"
na pauzi me je pitala da li oni primaju platu za to sto sviraju
odgovorila sam joj "da malu ali zato neredovnu"
moja se prijateljica ne bavi muzikomali su joj zvucali ko skolski orkestar iz provincije
oni koji dobro viraju kao i eksperti iz drugih oblasti su
otisli u svet da rade na svetskom nivou
a cupavog direktora i odvratan slogan necu ni da komentarisem
mada moram da se zapitam kome iz inata
da li onima koji ipak dolaze na koncerte sa nadom da ce cuti nesto bolje ha ha ha
ivana23 ivana23 16:09 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

odvratan slogan necu ni da komentarisem
mada moram da se zapitam kome iz inata

Steta sto ne pratis zbivanja oko BF, tada bi ti sve bilo jasnije,
pa i kome i zasto je slogan upucen.
Mozda je zaista bolje da ne komentarises ono u sta
nisi upucena.
JJ Beba JJ Beba 16:20 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

a cupavog direktora i

a što bi komentarisala bilo čiji izgled, at the first place? kakave veze izgled ima sa onim čime se ivan tasovac bavi?
ne sviđa ti se njegov stil oblačenja, zurka, način kako hoda.....

kako blaziran komentar.
pozdravi prijateljicu čije je uvo naviklo samo na najbolje zvuke (rodnog kraja)
Saša Radulović Saša Radulović 16:20 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

BG Filharmonija svetska klasa


Niko rekao.
joel joel 16:51 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

U cemu je stvar? Slogan je stvarno odvratan i uskogrud! Ono - kao psovka carsiji.
MIslim - o cemu mi pricamo? Kakve to veze ima s muzikom. Slogan je petparacko prepucavanje!
Pa stvarno.
Sto je i od omiljenog svemoguceg Tasovca, preterano je. I neukusno, ali ocogledno neukusno!

Ivan Tasovac iznajmljuje prostorije Kolarca i nabavlja novac na nove nacine za ovu instituciju, ali plate ne podize!
Zasto?
Kako je to moguce da ovaj covek moze da se ponasa nekada neumereno i prostacki - i kao da je celokupna institucija njegova, a opet dobija toliko simpatija u javnosti? To je sve foliranje.
Ne znam. Ko mu to dopusta? Ceo marketing oko filharmonije je neprimeren instituciji, vise je nalik plakatima za odlazak u bordel. Zato je i navukao drugaciju publiku koja ko zna sta ocekuje od odlaska tamo.

Dao je ostavku onda kada je trebalo da bude ionako smenjen, odnosno, kada mu je isticao mandat, podigao sebi publicitet i tako ostao - kao, eto, ne moze se bez njega.
Klovn!
Ko ne moze bez njega!?
On sam ne moze bez sebe i svog licnog PRa koji koristi uglavnom iskljucivo njemu i njegovim tezgama i buducim sljakama koje ce sebi lako nabaciti.
A i frizura je nekako stvarno - nemam pojma. Folirantska. I to samo zato sto ce covek ocigledno ostati celav, a nece da se to primeti, kad bi se ocesljao, videlo bi se.
E, pa tako je i sa Filharmonijom. Kada bi se neko stvarno zapitao sta je on STVANO uradio - pa... videlo bi pravo stanje stvari.
Ovako, on dize prasinu, kao mnogo je pravdoljubiv...
Korupcija, foliraza. Nije nista bolji ni gori od ove Snezne Malovic.
Al;i mislim da treba SVI DA PRICAMO O TOME! Treba!
I tako ce se nesto menjati. Samo tako. A ne sa predubedjenjima> ovaj je super, onaj je super. Nije! Dok se sve karte ne bace na sto!
drug.clan drug.clan 17:14 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

yessjelena
da postoji neko ko veruje da je BG Filharmonija svetska klasa
jesu se popravili ali... bolje da se zasmejem sad ha ha ha
uprkos svemu ponekad volim da odem na neki koncert
jednom sam prilikom povela i prijateljicu koja je "iz sveta"
na pauzi me je pitala da li oni primaju platu za to sto sviraju
odgovorila sam joj "da malu ali zato neredovnu"
moja se prijateljica ne bavi muzikomali su joj zvucali ko skolski orkestar iz provincije
oni koji dobro viraju kao i eksperti iz drugih oblasti su
otisli u svet da rade na svetskom nivou
a cupavog direktora i odvratan slogan necu ni da komentarisem
mada moram da se zapitam kome iz inata
da li onima koji ipak dolaze na koncerte sa nadom da ce cuti nesto bolje ha ha ha


BF nisam slusao odavno ali zadnji put kada sam ih slusao (dosta pre tasovca) gostovao je dirigent (ne mogu da se setim ko) ali su bili sasvim dobri.

meni je zanimljiviji jedan drugi deo ove teme a to je nacin na koji je Tasovac "doveo stanje do prve klase". Njegov stil je popracen velikim marketingom, bukom i zabavom. On je postao medijska zvezda a od BF je napravio POP kulturu. Nema u tome nista inherentno lose i iako se mozda necemo svi sloziti ipak mislim da nije bas najbolji nacin.

Zanimljivo je kako je Tasovac po prici naseg domacina trazio mnogo vise od muzicara a jos zanimljivije je da iako su oni dali vise on njima nije dao skoro nista. Tipicno i u duhu savremenog kapitalizma gde radnici rade sve vise i postaju sve produktivniji, sefovi i vlasnici postaju zvezde koje se bogate a plate radnika stoje iako rade vise i bolje.

Izgleda Sasa podrzava svaki primer koji podize profit makar on isao po ledjima onih koji su zasluzni za taj profit.

sasa bi sada i od sudova na napravi "profitabilne" i produktivne institucije koje po njemu jedino moraju biti brze i efikasne kao sto su to radile veoma efikasne i produktivne banke koje su svet vratile deceniju ili dve unazad ali i dalje uzivaju sve privilegije koje mogu da uzivaju.
Bili Piton Bili Piton 17:16 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

JJ Beba


kako blaziran komentar.



Da, vrlo....

BF danas i pre dvadeset godina (kada sam ih poslednji put cuo u starom izdanju) - nebo i zemlja. Nekada mahom skupina sredovecnih hronicnih alkosa, danas podmladjen orkestar koji svira angazovano i sa entuzijazmom i ni u kom slucaju kao "skolski orkestar iz provincije", takva primedba moze da se protumaci samo i jedino kao zlobna i neumesna. Pritom, nebitno je da li je njihova danasnja svirka svetske ili neke druge klase, dovoljno je samo uporediti ih sa direktnom konkurencijom - simfonijskim orkestrom Radio Beograda, koji je u tuznijem stanju nego sto je ikada bio - kao uostalom i citava kuca kojoj pripada.

Takodje, jedino onaj ko se muvao po prostorijama BF pre dvadeset godina i danas moze da uoci razliku u ambijentu i opstoj atmosferi koja tamo vlada, a koja bi se mogla uporediti s razlikom izmedju cevabdzinice i Hiltona. U ogromnoj meri to je Tasovceva zasluga.

Svakako da postoje stvari koje se Tasovcu mogu zameriti (a radi se o vrlo specificnim momentima koji nisu za ovaj blog), ali mu ja na menadzerskim sposobnostima skidam kapu - mnogostruko.
JJ Beba JJ Beba 17:27 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

drug.clan
yessjelena
da postoji neko ko veruje da je BG Filharmonija svetska klasa
jesu se popravili ali... bolje da se zasmejem sad ha ha ha
uprkos svemu ponekad volim da odem na neki koncert
jednom sam prilikom povela i prijateljicu koja je "iz sveta"
na pauzi me je pitala da li oni primaju platu za to sto sviraju
odgovorila sam joj "da malu ali zato neredovnu"
moja se prijateljica ne bavi muzikomali su joj zvucali ko skolski orkestar iz provincije
oni koji dobro viraju kao i eksperti iz drugih oblasti su
otisli u svet da rade na svetskom nivou
a cupavog direktora i odvratan slogan necu ni da komentarisem
mada moram da se zapitam kome iz inata
da li onima koji ipak dolaze na koncerte sa nadom da ce cuti nesto bolje ha ha ha


BF nisam slusao odavno ali zadnji put kada sam ih slusao (dosta pre tasovca) gostovao je dirigent (ne mogu da se setim ko) ali su bili sasvim dobri.

meni je zanimljiviji jedan drugi deo ove teme a to je nacin na koji je Tasovac "doveo stanje do prve klase". Njegov stil je popracen velikim marketingom, bukom i zabavom. On je postao medijska zvezda a od BF je napravio POP kulturu. Nema u tome nista inherentno lose i iako se mozda necemo svi sloziti ipak mislim da nije bas najbolji nacin.

Zanimljivo je kako je Tasovac po prici naseg domacina trazio mnogo vise od muzicara a jos zanimljivije je da iako su oni dali vise on njima nije dao skoro nista. Tipicno i u duhu savremenog kapitalizma gde radnici rade sve vise i postaju sve produktivniji, sefovi i vlasnici postaju zvezde koje se bogate a plate radnika stoje iako rade vise i bolje.

Izgleda Sasa podrzava svaki primer koji podize profit makar on isao po ledjima onih koji su zasluzni za taj profit.

sasa bi sada i od sudova na napravi "profitabilne" i produktivne institucije koje po njemu jedino moraju biti brze i efikasne kao sto su to radile veoma efikasne i produktivne banke koje su svet vratile deceniju ili dve unazad ali i dalje uzivaju sve privilegije koje mogu da uzivaju.

druže člane
ne znam dal si obavešen - komunizam je ukinut, kapitalizam je stigao
drug.clan drug.clan 17:34 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

JJ Beba

druže člane
ne znam dal si obavešen - komunizam je ukinut, kapitalizam je stigao


Znaci i sudovi trebaju da budu privatni i profitabilni, kao i filharmonija?

eto zivim vec decenijama u zabludi da zivim u kapitalizmu kad ono ispade kapitalizam postoji samo u Srbiji 21. veka
Mora biti da se i g Radulovic vratio jer mu se nije dopadao "kanadski komunizam".
Saša Radulović Saša Radulović 18:01 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

Takodje, jedino onaj ko se muvao po prostorijama BF pre dvadeset godina i danas moze da uoci razliku u ambijentu i opstoj atmosferi koja tamo vlada, a koja bi se mogla uporediti s razlikom izmedju cevabdzinice i Hiltona


Isto tako i između filharmonije i katastra. Ili bilo kog suda. Ili opštine. Ili javnog preduzeća. Ili doma zdravlja. Ili osnovne škole. Ili fakulteta.
Atmosfera. Osećaj ljudi za zajednički cilj. Počinje i zavisi od prvog čoveka.
JJ Beba JJ Beba 18:02 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

drug.clan
JJ Beba

druže člane
ne znam dal si obavešen - komunizam je ukinut, kapitalizam je stigao


Znaci i sudovi trebaju da budu privatni i profitabilni, kao i filharmonija?

eto zivim vec decenijama u zabludi da zivim u kapitalizmu kad ono ispade kapitalizam postoji samo u Srbiji 21. veka
Mora biti da se i g Radulovic vratio jer mu se nije dopadao "kanadski komunizam".

imam utisak, koji može biti varljiv, * da mašiš poAntu


copyright by Zoran Radmilović
JJ Beba JJ Beba 18:04 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

Atmosfera. Osećaj ljudi za zajednički cilj. Počinje i zavisi od prvog čoveka.

sinergija bato
madamemime madamemime 21:00 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

Ja pratim zbivanja u Filharmoniji i i dalje mi je plakat krajnje neukusan i neprimeran za plakat sezone bilo kojeg, a narocito ne - najboljeg orkestra u zemlji. Kada ne bih znala o cemu se radi i koji je danas datum, pomislila bih da smo se vratili u 90-te, za trobojkom, pesnicom i inatom.
Pratim zbivanja i utoliko sto mi se Tasovcev clanak u Vremenu ili Nin-u, ne secam se, u vreme prepucavanja sa Ministarstvom, veoma dopao. Kao i mnogi potezi koje je uradio u proteklih 8 godina.
Ali to ne menja moje misljenje o medijskim lezernim pricama o prvoj klasi, o rasprodatoj sezoni i punoj sali nekim licima koja tu dolaze, istrpe i otcute tih 1h30, jer to je sada "in" i onda odu na neki dalji beogradski "chic" provod. Orkestar koji je za sada samo najbolji orkestar u nasoj maloj zemlji, pored marketinga, morao bi da se bavi pedagogijom nove publike, a sminka, marketing i slicni plakati vise lice na bilo koji novi, jeftin brend "made in Serbia" nego na ustanovu koja se bavi kulturom na najvisem nivou. Malo skromnosti uz ozbilnje i velike planove je uvek dobar recept protiv srpskog inata, hvalisanja i polu-amaterstva. U normalnim zemljama, ime direktora orkestara zna samo administracija i sami muzicari, medijima je poznato samo ime sefa-dirigenta, jer se on i orkestar po prirodi posla bave- muzikom, a direktor marketingom. Kod nas, kao i u svemu drugome, forma je mnogo vaznija od sadrzine.
Saša Radulović Saša Radulović 21:23 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

Prosto izbija negativna energija. A da zastanete na trenutak i prepoznate nešto jako dobro što se desilo? Da li uopšte vidite da je potrebno? Koji je smisao ovoga što ste rekli? Da li hoćete da kažete:

Da nije napravljen ogroman napredak u poslednjih 8 godina?
Da filharmonija ne predstavlja svetli primer u Srbiji i prvu klasu u Srbiji (i to ne samo za orkestre već i šire za sve institucije)?

Ili samo hoćete da kažete da vam se ne sviđa Tasovac? Da nije po vašem ukusu i merilima skromnosti? Da li zaista mislite da je to primereno? Vaša merila skromnosti kao aršin? Da tražimo veoma uspešne, skromne, koji neće imati nikakav lični benefit od toga što rade i još da budu nevidljivi?
madamemime madamemime 22:45 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

Ne znam zasto insistirate na Tasovcu, jer zaista nemam nista protiv njega licno, naprotiv. Za razliku od vecine, secam ga se i iz nekih ranijih dana i bila sam u sali kad je sam sedeo za klavirom - na sceni. Kao sto rekoh, najcesce se slazem i sa njegovim potezima u posl.8 godina.
Nisam sigurna da znate tacno o cemu pricate kad se radi o Filharmoniji, jer je to nije firma nego ustanova koja se bavi - muzikom. I ne radi se o ispraznoj, 5parackoj skromnosti, vec onoj koja krasi velike, ona koja je sastavni deo umetnickog profesionalizma.
I varate se, nema tu ni trunke negativne "energije". Odvratiti pogled od plakata njihove ovogodisnje sezone ili prepoznati pomake nabolje u teskom vremenu je upravo suprotan potez.
I za kraj, cilj Filharmonije i onih koji je promovisu bi trebalo da bude da (za)volimo muziku, a ne firmu i njena marketinska obelezja. Tu je razlika izmedju umetnosti i propagandnog pamfleta.
Saša Radulović Saša Radulović 23:36 21.12.2009

Re: tuzno i smesno

Toliko nepotrebno objašnjenje vaših ličnih preferenci i poimanja skromnosti i plakata. Ja razumem da vam se ne sviđa. Ali da mislite da baš vi znate cilj filharmonije i šta bi trebao da bude. I onda bi da to bude glavna tema. I još mislite da niste negativni.

A radi se samo o vašem ličnom gledanju na stvari koje govori samo o vama. A tema niste vi, već uspešna filharmonija i uspešan čovek koji je vodi, kao primer za mnoge druge stvari u društvu. A uspešni ljudi su tako na svoju ruku. Uspešni. I lepo je što su takvi. A ne onakvi kakvi vi ili ja ili bilo ko drugi misli da bi trebali da budu. Jer da jesu, ne bi ni bili uspešni.

A ako mislite da možete bolje, što je takođe moguće i ovo ne govorim ni sa trunkom sarkazma, treba i da pokušate.
madamemime madamemime 00:32 22.12.2009

Re: tuzno i smesno

Veoma bi me interesovalo po cemu vi cenite da je Filharmonija uspesna. Ja pritom ne kazem da nije, ali bi volela da znam koja su vasa merila njene uspesnosti. Cini mi se da uspesnost nema istu boju za sve.
I interesantno je i simptomaticno kod nas da svaka rasprava o necemu sto je nacinilo pomak unapred poslednjih godina, neke ljude dovodi do zakljucka da su komentari neminovno negativni, tuzni itd. Moze li pomak unapred biti manje ili vise dobar i zasto ga ne stavljati u stalnu sumnju da bi bio jos bolji?
Saša Radulović Saša Radulović 21:00 22.12.2009

Re: tuzno i smesno

Ja pritom ne kazem da nije, ali bi volela da znam koja su vasa merila njene uspesnosti.


Ja imam samo srednju stručnu spremu. Pa bih vas uputio na tekst Bebe Od Lonchara na temu beogradske filharmonije.

I interesantno je i simptomaticno kod nas da svaka rasprava o necemu sto je nacinilo pomak unapred poslednjih godina


Nije to simptomatično. Pročitajte vaše komentare. To je simptomatično. Pročitajte i donji komentar OljaCat o negativnoj selekciji. To je ono što je duboko, duboko tužno.
tom tom 16:06 21.12.2009

hehe

ja sam imao jednu žalbu 2002. a odluka po žalbi stigla 2007
...Radilo se o očiglednoj omašci. Rešenje o izvršenju nije bilo u saglasnosti sa pravosnažnom presudom.
Jedino me teši da ti koji su je doneli nisu ovaj put izabrani
Inner Party Inner Party 17:10 21.12.2009

Pitanje

Svakoj drzavi jeste potreban odredjeni broj ljudi koji ce biti percipirani kao najbolji u necemu i koji mogu posluziti kao uzor nekome kako treba raditi. (Tu ne racunamo sportiste, ni one u emigraciji ... Samo one koji zive i rade u Srbiji.)

Moje pitanje je kako to da ih Srbija uopste nema?! Ili ih mozda ima, ali narod prosto obozava da ih spusta na svoj nivo - pa svakome nadje neki feler...


PS

Pitanje plus:

Uzmimo recimo uspesne i bogate srpske biznismene. Da nisu igrali po "pravilima srpskog trzista" oni nikada ne bi postali ni uspesni ni bogati. Da nisu znali da sebi naprave politicke veze, da nisu znali koga i kada da potplate, da nisu sami sebi stvarali imidz, da o njihovom uspehu nisu pisali i pricali placeni novinari - nikada se ne bi obogatili niti postali "vidjeniji ljudi".
I sad, da li su oni pogodni da budu nekome uzor?!

Saša Radulović Saša Radulović 18:04 21.12.2009

Re: Pitanje

Ili ih mozda ima, ali narod prosto obozava da ih spusta na svoj nivo - pa svakome nadje neki feler


Ima ih. I nije narod taj koji ih spušta na svoj nivo. Već svi oni koji su ugroženi takvim ljudima. Iz straha za svoj položaj. Pored takvih ljudi, videće se koliko su oni loši.

A ima i hobista koji uživaju da pljuju po ljudima. I nemaju ništa lepo i pozitivno da kažu o bilo kome ko je uspešan. Evo i na ovom blogu. Problem je što su glasni i što se od njih niko drugi i ne čuje.

I sad, da li su oni pogodni da budu nekome uzor?!


Ne. Osim ako nisu pobedili u otvorenoj konkurenciji. U zemlji (teško jer je nema) ili na zapadu. Recimo Zepter. I sigurno ima ih mnogo koji će rado pljunuti i na njega. Međutim, činjenice su tvrdoglave. Isto tako i za Tasovca.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:24 21.12.2009

ex,da je filharmonija sud!

Oljacat Oljacat 23:32 21.12.2009

Negativna selekcija

Jedini odgovor na sva pitanja koja postavljaš, uprkos svemu. Poslužiću se rečima doktora Andreja Fajgelja iz njegovog teksta negativna selekcija:

Негативна селекција је најделотворнији начин за брзо уништење друштва.

Српско напредовање по партијској линији је пример негативне селекције јер се врши по подобности а не по способности. Потребни су наши људи, не и квалитетни људи; цени се послушност, не и резултати; тражи се социјална интелигенција, не и рад и знање. Пошто је мала вероватноћа да човек буде подобан, па још случајно и способан, још у време комунизма министарске и директорске фотеље запосели су осредњи. Деведесете су пробрале најгоре, оне који су били спремни да ради личне користи упропасте сопствена предузећа и раскомадају државу.
Неко ће приметити да кршење и избегавање закона, ма колико распрострањено, није основна делатност естаблишмента, већ напротив његова примена. Али естаблишмент не прави такву поделу, већ поредак користи у продужетку корупције. Да би то било могуће, закон је престао да буде исти за све и постао растегљив и порозан. Маргина на реду делује као полупропусна опна негативне селекције: само најбољи не пролазе кроз рупе у закону. Његова строга примена често је само додатна заштита повлашћених од бољих. Затрпани обавезама, поштени предузетници не могу да издрже конкуренцију оних којима се услови не постављају. Већину убистава, силовања, продаја дроге и примања мита српски судови кажњавају ублажено, испод законског минимума.

Негативна селекција је сила отпора којом друштво делује на сопствену стваралачку енергију. Сваки стваралац је доживео завист и незахвалност и да награда оде лошијем, али догод је отпор мањи од енергије, стваралаштво је одрживо. Традиционална, системска и принципијелна, негативна селекција у Србији надјачава ствараоце. Напослетку, енергија јењава. За многе, једина могућност да промене друштво, а не себе, остаје пресељење: појава позната као одлив мозгова.

Друштво које изгуби ствараоце слично је возу без локомотиве: вагонима не преостаје друго него да остану у месту, или одјуре низбрдо. Краткорочна последица негативне селекције је стварање неспособне елите и радне снаге, која није у стању да постигне резултате и испрати конкуренцију. Дугорочне последице су далеко шире. Друштвено напредовање одређује пожељна понашања делотворним методом похвале и награде.Доласком на положаје, лоши намећу друштву своје вредности, понашања, сетове вештина па и осећања. Читав начин живота. Уместо стицања радних вештина за живот у успеху, ми се годинама спремамо за преживљавање у неуспеху, учећи да ухватимо везу и кривину, преваримо, препишемо, да се лажно потпишемо и правимо луди. Усвајају се и одговарајући изрази лица, поглед, говор тела и држање.[

Последњи, неповратни стадијум наступа кад друштво више није у стању да препозна заслугу и способност. То се дешава што због кризе вредности, што због кризе установа и критеријума: биографија у једном тренутку престаје да буде мерило јер се не зна како су, и да ли су, радна искуства, дипломе и награде стечене.

I dakle, gde tražiti uspešne stvaraoce i one koji će postavljati stroge kriterijume? U potpuno negativnom okruženju čak i pozitivna jedinka dobija negativni predznak.
Saša Radulović Saša Radulović 23:51 21.12.2009

Re: Negativna selekcija

Duboko, duboko tužno.

Evo i na ovom blogu. Uprkos nesumnjivom uspehu, against all odds, ljudi pronalaze neverovantno mnogo razloga na ovako malom prostoru, da pokažu da nije ni on baš kako treba. U stvari ništa ne valja i sve je pokvario. Nije skroman. Posvećen muzici. Ne radi neprimetan iz senke. Ima puno marketinga. Grozan mu je plakat. Ne ume da se počešlja. Ne čeka da: ako ga se sete za dan bezbednosti sete.

Duboko, duboko tužno.
Oljacat Oljacat 00:11 22.12.2009

Re: Negativna selekcija

Baš tako. Nije tema bloga nečija frizura. Niti primer (bez obzira je li on loš ili dobar) filharmonije, parka, .... sudova. Postavljaš prava pitanja. A nada umire zadnja.
Hansel Hansel 15:36 22.12.2009

Zar opet? :)

Saša, stvarno neverovatno, sad se još i u muziku, pored prava, razumeš!

O Filharmoniji mogu da dodam jedan detalj, za koji sam nedavno čuo (i video snimke): izvesni američki kompozitor poverio je Filharmoniji da odsvira njegovu muziku za neki visokobudžetni film. Došla tonska kola iz Britanije s nemačkim toncima, razvukla kablove, sve se povezalo internetom (tako mi rekli, možda je i posebni satelitski link) sa autorom koji je sa ansamblom komunicirao istim putem, iz drugog smera (svaki izvođać imao slušalice). Mnogo lepo, nisam nigde video prilog o tome, a bio bi vanredno zanimljiv... jeste da govori o niskoj ceni rada kod nas, ali - ipak je to priznanje Filharmoniji i indikator - klase!
Bili Piton Bili Piton 17:23 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

Hansel

izvesni američki kompozitor poverio je Filharmoniji da odsvira njegovu muziku za neki visokobudžetni film. Došla tonska kola iz Britanije s nemačkim toncima, razvukla kablove, sve se povezalo internetom (tako mi rekli, možda je i posebni satelitski link) sa autorom koji je sa ansamblom komunicirao istim putem, iz drugog smera (svaki izvođać imao slušalice). Mnogo lepo, nisam nigde video prilog o tome, a bio bi vanredno zanimljiv... jeste da govori o niskoj ceni rada kod nas, ali - ipak je to priznanje Filharmoniji i indikator - klase!


Koliko znam ima vec neko vreme da je u pripremi razgranjavanje biznisa BF i u tom smeru. Sto je dobro, jer se onda taj posao u Beograd sliva iz Praga ili Peste - tamosnji orkestri tezgare na isti nacin, to samo moze da znaci da im je BF konkurentna i da se ukljucila u taj circuit - sto da ne.

Salsa je super btw
topcat topcat 17:57 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

Bili Piton
Salsa je super btw

Hm. Ja je imam dole u drugačijem kontekstu. Hm.
Saša Radulović Saša Radulović 20:55 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

sad se još i u muziku, pored prava, razumeš


Pošto je to izgleda najvažnije, imam srednju stručnu spremu.
Hansel Hansel 21:46 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

Čekaj, da se samo razumemo - ja sam se šalio - aludirao na primedbe s prošlog bloga (kojima sam se, btw, usprotivio). OK?
Saša Radulović Saša Radulović 22:15 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

Razumeo sam vas i prvi put
Bili Piton Bili Piton 22:26 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

topcat
Bili Piton
Salsa je super btw

Hm. Ja je imam dole u drugačijem kontekstu. Hm.


Da, video sam. Vrlo zabavna i muzikalna b-movie brass-heavy retro partitura Voltera Bara i njeno verovatno premijerno izvodjenje u Beogradu. Koncert na koji ne bih propustio da odem (da sam se zatekao u BG).

A iz publike sam ih slusao da li proletos ili proslog proleca na autorskom koncertu posvecenom kompozitoru filmske muzike Miklosu Rozi, svirali su njegova koncertna dela - takodje vrlo neortodoksan repertoar, opet najverovatnije nikada pre toga sviran uzivo u Beogradu - vrlo lep koncert, odlican utisak.
Hansel Hansel 22:33 22.12.2009

Re: Zar opet? :)

Saša Radulović
Razumeo sam vas i prvi put
Kad ja persiram, neki blogeri kažu - ovde se ne persira. Kad ne persiram, meni persiraju! Blogosvetu se ne može ugoditi!

Drago mi je da nema nesporazuma, pozdrav!
topcat topcat 09:08 23.12.2009

Re: Zar opet? :)

Bili Piton

Da, video sam. Vrlo zabavna i muzikalna b-movie brass-heavy retro partitura Voltera Bara i njeno verovatno premijerno izvodjenje u Beogradu. Koncert na koji ne bih propustio da odem (da sam se zatekao u BG).

A iz publike sam ih slusao da li proletos ili proslog proleca na autorskom koncertu posvecenom kompozitoru filmske muzike Miklosu Rozi, svirali su njegova koncertna dela - takodje vrlo neortodoksan repertoar, opet najverovatnije nikada pre toga sviran uzivo u Beogradu - vrlo lep koncert, odlican utisak.


Pa naravno da su izvodili premijere. Kako je danas lakše "uspjeti" - izvođenjem javnosti manje poznatih autora i nekonvencionalnim pristupom ili Jupiter simfonijom?

Whatever...
Hoćete out of tune orkestar? Imate ga.
Hoćete dirigenta kojem je medijska pompa bitnija od muzike? Imate i to.
Eto.

Da podijelim nešto lijepo.

ivana23 ivana23 09:47 23.12.2009

Re: Zar opet? :)

Hoćete dirigenta kojem je medijska pompa bitnija od muzike? Imate i to.

Kog dirigenta?
Bili Piton Bili Piton 11:00 23.12.2009

Re: Zar opet? :)

topcat
Kako je danas lakše "uspjeti" - izvođenjem javnosti manje poznatih autora i nekonvencionalnim pristupom ili Jupiter simfonijom?


A kome treba Jupiter simfonija po milioniti put? To i vrapci znaju

Pored toga, orkestar nije out of tune nego je sama partitura disonantna na dzezi nacin (da ne pominjem to da sudis na osnovu amaterskog snimka video kamerom iz zadnjeg reda balkona). Sviraju sasvim solidno, da ne kazem da se s tim sinkopama ne bi sastavili pre 20 godina sve da ih vrazi gone niti su bili sposobni da odsviraju i jedno savremeno delo od pocetka do kraja (bas zato sto im je repertoar i bio sastavljen iskljucivo od raznih Jupiter-simfonija).

Jos dve-tri probe po orkestarskim grupama (narocito da se prociste neki detalji kod limenih duvaca) i ovo bi bilo spremno da se snima za plocu.
topcat topcat 17:56 23.12.2009

Re: Zar opet? :)

Pa ja bi ( a slično sam napisala i BOL na jednom blogu) vrlo rado napokon čula dobro odsviranu Jupiter simfoniju, kao i Beethovna, kao i Mahlera. Nećemo valjda uspoređivati muzičku kvalitetu navedenih djela sa onim što se vrti na klipu?
Nemam ništa protiv premijera, dapače, obožavam i filmsku glazbu, ali ne podržavam guranje "novog" da bi se prekrili NEDOSTACI! Djelo nije baš tako disonantno (šta je danas uopće disonantno?), a definitivno nije četvrttonska muzika i orkestar je nenaštiman. Tako mi ušiju. ; ))) Magični "A" se kreće od 439 do 442 - neka provjere na onom "štimeru". Ima dobrih sekcija, ali je neujednačen. Ansambl mora zvučati kao jedno tijelo. Da li ih je tamo 4 ili 104...mora biti jedan kompaktan zvuk. Njega još nema. Gudači sviraju otprilike, brass si sam spomenuo.
Studentima se takvo što oprašta, ali profesionalnom orkestru ne.
Do ploče ima jako, jako puno posla...osim ako ne računaju na studijske korekcija, na to da će je prodavati samo u Beogradu ili dijeliti u božićnom paketu suradnicima i sponzorima.
Znaš i sam da studio danas može sve. FIlmsku glazbu, koja se navodi kao dokaz za angažman kvalitetnog orkestra, često snima tek kvartet (iz financijskih razloga). Ovo nisam znala, no se na nedavnoj žurci ispostavilo da igram biljar s kompozitorom, nakon premijere njegovog djela od NY filharmonije. Ispalo je da čovjek na jednom univerzitetu predaje upravo glazbu za film, ne samo za muzičare, nego šire mase, pa nam je držao krakak "kurs" šta i kako to danas izgleda u njihovom svijetu.

BF zaista želim sve najbolje. Neka budu vodeći orkestar u Evropi. Ali budimo realni - do toga će se još malo nasjediti - ne samo na probama, nego i sami u vježbaonama. Kampanja im dugoročno radi medvjeđu uslugu.
topcat topcat 19:08 23.12.2009

Re: Zar opet? :)

ivana23

Kog dirigenta?

Mea culpa. Mislila sam na direktora.
Bili Piton Bili Piton 20:20 23.12.2009

Re: Zar opet? :)

topcat
Pa ja bi ( a slično sam napisala i BOL na jednom blogu) vrlo rado napokon čula dobro odsviranu Jupiter simfoniju, kao i Beethovna, kao i Mahlera.


Vec sam rekao ali cu ponoviti - na ovaj koncert bih neizostavno dosao (prvo izvodjenje), da su svirali Mocarta, Betovena i narocito Malera svakako bih ostao kod kuce.

BF zaista želim sve najbolje.


Hvala lepo, u njihovo ime.
ivana23 ivana23 15:51 22.12.2009

Jutarnji list...

Nećete vjerovati, ali filharmonijski koncerti u Kolarcu počinju točno u 20 sati. Vrata se zatvaraju i nema milosti ni za koga. Kada je jednom jedan ministar zakasnio, uslikan je ispred zatvorenih vrata da svima posluži kao pouka. To nipošto nije najmanje postignuće njihovog famoznog direktora Ivana Tasovca. Ipak, još je veće postignuće kako taj orkestar svira, u što sam se napokon i sam uvjerio.

Iskustvo zbog kojeg bi se isplatilo putovati i mnogo dalje od Beograda - 06.12.2009.
topcat topcat 16:17 22.12.2009

Re: Jutarnji list...

Ivana, ova kritika je pohvala Francuzu i šamar Zagrebačkoj uštogljenosti.
Nema toliko veze s filharmonijom. U dvoranu Lisinski, kad si zakasnio, nisi mogao ući do pauze.
Ili je došlo dotle da se oduševljavamo što je koncert počeo na vrijeme? Početak točno u 8 se negdje smatra i nepoštivanjem publike. U Italiji redovito kasne bar 10 minuta...pogotovo ljeti. Zar je to zaista mjerilo?
Razumijem da je stanje bolje nego ranije, ali mi sve više liči na performance zarad pobliciteta.
U priči o BF muzika je izgleda pod C. Ako.
Nadam se da će netko staviti mjerodavniju snimku od recimo ove ili ove.

palex011 palex011 16:20 22.12.2009

o njemu, o nama, i uopste...

retko se ukljucujem u komentarisanje blogova, ali zato je malo postova Sase Radulovica koji nisam procitao...
Sasa ima jako interesantna zapazanja, bavi se problemima koje i ja uocavam u srpskom drustvu (korupcija, poreska politika, rad sudova, socijalne nejednakosti)
Za razliku od mene koji samo uocavam, Sasa daje i konkretne predloge kako probleme resiti, ALI....
u diskusijama na blogu mu se uglavnom spori njegova kvalifikovanost da govori o datim problemima zbog njegove osnovne vokacije (dipl. ing. elektrotehnike) i to se koristi da mu se ospori pravo da pise na temu, poreske politike i sudstva....
sa slicnim argumentom se cesto susrecem kad razgovaram sa nasim ljudima, a zacudo nikada se taj argument nije pojavio u razgovoru sa stranim istrazivacima sa kojima radim....
zasto smo toliko ucaureni u svoje profesije? odgovor je jako lagan...pa nema dovoljno posla za pravnike i ekonomiste, i onda se oni esnafski trude da uzmu teme vezane za ekonomiju i pravo samo za sebe...kakva greska!!!!
svedok sam cinjenice da dosta mojih kolega inzinjera radi u bankama, investicionim fondovima i osiguravajucim drustvima...
ovde (UK) se na fakultetsko obrazovanje gleda kao na trening koji vam daje mogucnost da u relativno kratkom roku razumete odredjeni problem, analizirate podatke i predlozite resenja... dakle nije bitno sta ste po vokaciji, to vam se ne uzima ni kao prednost ni kao mana, samo se gledaju vasa resenja...
naravno Sasa ne moze da radi kao advokat (jer nema licencu), ne moze da bude doktor (nema licencu), ne moze da svira u filharmoniji (zao mi je, ima boljih) ali to ne moze ni onaj koji je tek zavrsio pravo, medicinu, akademiju...
Hansel Hansel 22:39 22.12.2009

Re: o njemu, o nama, i uopste...

Ja se potpuno slažem! Ako je Vaš post bio reakcija na jedan moj, objasnio sam maločas da je bio aluzija na predrasude koje ste i VI kritikovali. Pozdrav!
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 17:21 22.12.2009

Zamislite to malo drugačije?

Sada zamislite predsednika nekog suda koji udari ritam i zahteva:

- dan 0: sudska pisarnica zavede predmet isti dana kada je podnešen
- dan 1: sutra dan novi predmet je dodeljen sudiji i iznosi mu se
- dan 4: sudija može isti taj dan ili u roku od 3 dana odluči o tome šta dalje: uređenje, odbačaj ili
- dan 4: dostavi tuženom na odgovor i da rok od 30 dana
- dan 5: ekspedicija tuženom se desi u roku od jednog dana
- dostava je igranka i predmet zloupotrebe postupka - zakon treba popravke - sudski dostavitelji treba mnogo agresivnije da rade i komuniciraju sa postupajućim sudijom
- dan 8: recimo da nema zloupotrebe, od ekspedicije do dostave 3 dana pošte
- dan 38: odgovor na tužbu
- dan 60: zakazano ročište, podnesci advokata, pa još jedno
- dan 100: zakazano veštačenje, dati strogi rokovi od strane sudije, inače veštak leti
- dan 150: pa još neko ročište, izjašnjenje veštaka, advokat zloupotrebljava pravo, prijava komori, kazna novčana, kazna ...
- šest meseci - presuda
- šest meseci + 3 dana: dostavljena presuda, rok za žalbu 8 dana
- šest meseci + 11 dana: stigla žalba
- šest meseci + 20 dana: izjašenjenje druge strane po žalbi
- šest meseci + 21 dan: predmet dostavlje sudu višeg stepena
- šest meseci + 22 dan: predmet zaveden i dodeljen
- šest meseci + 85 dana: rešenje višeg suda napisano
- šest meseci + 86 dana: dostavljeno pisranici prvostepenog suda
- šest meseci + 87 dana: ekspedovano strankama u postupku
- devet meseci - dostavljeno strankama

Ovo je najvažnija stvar koju možemo da uradimo za ekonomiju. Važnija od svih subvencija zajedno.

Glavni akteri su: sudije, advokati, veštaci i stečajni upravnici. Stvari naravno mogu da budu mnogo komplikovanije. Ali i jednostavnije. 90% predmeta je ovakvo.


A zamislite da to izgleda ovako:

1. dan - podnosite tužbu koja se zavodi i prosleđuje sudiji po nekom kriterijumu
2. dan - sudija odbacuje tužbu ili poziva strane u postupku
7. dan - pozivi uručeni
14. dan - strane (advokati) se nalaze pred sudijom, daje im se 4 meseca da se spreme, zakazuje se početak suđenja.
4 meseca + 14. dan - počinje suđenje. Traje dan za danom. Advokati iznose sve argumente (nema podnesaka). Advokati izvode veštake i svedoke. Sve dok obe strane ne iscrpe svoje argumente. Ako veštak ne dođe, trpi strana koja ga je pozvala. Ako svedok ne dođe, trpi je strana koja ga je pozvala. Ako advokat jedne strane ne dođe, spor dobija druga strana... Recimo da ovo traje 3 radna dana...
4 meseca + 17. dan - sudija zaključuje raspravu i povlači se da donese presudu
5 meseci - sudija doneo presudu, čita se javno
5 meseci + 15. dan - žalba ili predata ili nije podneta (u kom slučaju je presuda pravosnažna)
5 meseci + 16. dan - sudija više instance ili usvaja žalbu ili je odbija
5 meseci + 20. dan - stranke pozvane da se izjasne po žalbi. Sudija zakazuje raspravu za 10. dana (dok prouči predmet i transkripte)
6 meseci - sudija saslušava strane
6 meseci + 15. dan - sudija donosi konačnu odluku i čita je javno. Presuda je pravosnažna

Nema podnesaka, pa odgovor na podneske, pa zahtev za veštačenjem, pa pozivanje svedoka i nadanje da će se isti pojaviti... Drugostepeni sud ne ukida prvostepene presude i ne vraća predmete na početak, već proučava predmet i donosi konačnu odluku. Kod nas se gubi previše vremena na putovanje između dve instance, pa ukidanju i vraćanju na početak zbog beznačajnih formalnosti koje ni ne utiču na konačan ishod presude... Advokati manje više statiraju dok glavnu reč vodi sudija... Tužioci takođe... Dajte malo da uključimo sve tri strane u sistem... Jeste - ovo gore smrdi mnogo na anglo-saksonski sistem, ali deluje krajnje efikasno, zar ne?

Saša Radulović Saša Radulović 21:02 22.12.2009

Re: Zamislite to malo drugačije?

Ja sam anglosaksonski orijentisan. Zarazilo me. Međutim naše pravo je kontinentalno.
nikvet pn nikvet pn 09:51 23.12.2009

Re: Zamislite to malo drugačije?

smrdi mnogo na anglo-saksonski sistem

Naši pravnici su vakcinisani i ne daju se zaraziti.
naše pravo je kontinentalno.

Razvodnjen AGZ plus iz šerijata bakšiš i od raje i od age - eto to je naše pravo. Zašto bi razmišljali o najefikasnijem pravosuđu na planeti ?
A angosaksonskom duhu uopšte ne smrdi bilo šta bolje što nemaju. Metrički sistem naprimer.
milandez milandez 18:52 22.12.2009

ko ih...

Stvari vidim ovako: Sudstvo ove zemljice Srbijice, onakvo kakvim je postalo (da ne trubim previše o totalitarno-policijskom miljeu i db-ovskoj premreženosti - hronološkoj i kadrovskoj) - dugo vremena proizvodi sve više nepravde, a sve manje pravde. Sada je došlo vreme da, tako usavršeni u tom poslu, proizvode nepravdu i unutar sebi pripadajućeg dela "osmog putnika" ovog društva. Dakle, da parafraziram B. Miljkovića - ko je u nepravdu pao, nepravdi je sklon bio!
Pozdrav i hvala
Saša Radulović Saša Radulović 20:52 22.12.2009

Re: ko ih...

Ovo nije tekst o njima, već o nama. Sklonjene su hrabre i dobre sudije. To je tragično. Ne za njih.

Za nas.
milandez milandez 01:27 23.12.2009

Re: ko ih...

Sklonjene su hrabre i dobre sudije. To je tragično. Ne za njih.


Q.e.d. - korelativno je ovo što napisasmo. U miljeu koji sam pomenuo (da ne trubim...etc.) tautologija je reći: "hrabre i dobre sudije" - naime, hrabar sudija je, samim tim, dobar sudija. Da podsetim da su neke hrabre sudije - fizički likvidirane sudije; tako, ovo sadašnje ražalovanje hrabrih dodje kao eliminisanje uzlazno-dijalektičkom metodom. Inače, u zemljici Srbijici se odavno eliminišu uglavnom hrabri i, naravno, dobri... eto tragike.
Pozdrav
jednatanja jednatanja 19:10 22.12.2009

Da podvučem

Beogradska filharmonija nema para i taj direktor je podneo ostavku pa je sada direktor u ostavci, ali to nije tema ovog bloga. Tema je "čudo" koje je napravio. Od raštimanog do prve klase. Znači može. Zavisi od direktora koji zna šta hoće, zna kako da tamo stigne, koji udari standard, traži najolje i "čudo" se desi. Jer ljudi su "čudo".
wiengeiger wiengeiger 22:16 22.12.2009

Re: Da podvučem

slazem se da su ljudi cudo...

ali cudo tek treba kod nas da se desi...

kao u mnogim sistemima, i u klasicnoj muzici vlada piramidalni....
ako bi smo krenuli od velikih gazda ovog posla, pocevsi od mus. akademije pa nanize, dosli bi smo do neverovatnih ljudi i neverovatnih sposobnosti(govorim u losem kontextu)
ako bi samo znali koja je to zgrada u Beogradu, ako bi samo znali kako i od koga deca tu uce navodno "umetnost"
stekao bi se zakljucak da od ljudi koji formiraju opsti ukus do ljudi koji se profesionalno bave(mladji), nista ne stima
nebih da ulazim u detalje ali ako neko zeli mogu da ih napisem...
puno stvari ne funkcionise po pitanju BF ali samo bi voleo da zagolicam makar ponekog na razmisljanje...
prica o Tasovcu i "velikom uspehu" meni vise lici o prici o zabi u bunaru...
ko nije cuo:
....ima jedna zaba na dnu bunara, koliko je njeno nebo...?

da ne tupim, ovaj orkestar pa i svi u zemlji, su zatupljeni lokalnim zivotom!
nijedan orkestar na svetu ne zivi od rada u lokalu.., ko nije znao, sada zna...ako ne veruje , nek proveri:)

citao sam skoro komentar, kako to da BF nije zadnjih 100 god dolazila da drzi koncert tipa u Leskovcu...
pitanje je da li je ikada tamo i bila...ja nisam cuo, ali neka me neko slobodno ispravi:)

O ukusima se moze naravno raspravljati danima...ali o klasama dragi blogeri, ostavite to ipak kompetentnima...
nisam mislio da naruzim nikoga ali jednostavno u BF i celom muzickom svetu u Srbiji, riba smrdi sa obe strane:)

zamislite samo neku malu firmu iz nekog nepoznatog sela kod Krusevca koja je zaradila milione...
deluje kao bajka...NIJE
prosto se desio izvoz...
E pa isto tako treba naizad neko da dodje u BF napravi izvoz...ovaj dosadasnji ucinak je smesan

(sad vec mogu reci): U nasem poslu u Srbiji ima dosta kvalitetnih muzicara...
ALI NEMA ko to da plasira..pa ni jedan cupavac:)



Saša Radulović Saša Radulović 22:24 22.12.2009

Re: Da podvučem

Promena od 2000-te do danas je "čudo". Za Srbiju je čudo. Pravo pravcato. U poređenju sa svim drugim institucijama. Treba ga prepoznati i podržati. Da do svetske klase ima dugačak, dugačak put to nije sporno. Dali će BF ikada tamo stići, ne znam. Mala smo sredina. Bez novca sigurno neće.

Pozitivne stvari treba prepoznati i podržati. A ne ubijati u pojam sa žabama. Jer nije istina da je žaba. BF već izvozi. Pomalo. Proverite.

I probajte da pohvalite nešto Srbiji. Možda vam se svidi.
Kraja Kraja 23:12 22.12.2009

...mogu ja da podvučem...pls..

...ove i naredne godine pred orkestar bf ce stati i kreketati sledeci zapci:

Данијeл Рајскин, Дмитриj Лис, Валeнтин Рeјмон, Стивeн Гунценхаузер, Жил Апап, Имрe Колар, Јако Кусисто, Роналд Цолман, Кристијан Бранкуш, Дорон Саломон, Грeгор Бил, Дeјвид Алан Милeр, Ирвин Хофман, Фабрис Болон, Гудни А. Eмилсон, Хауард Грифитс, Сeр Нeвил Маринeр, Бeри Даглас, Питер Марчбaнк, Томас Рeзнeр, Лотар Cагрошeк, Макс Помeр.....

...ja ih strasno zalim, sto nemaju pojma u koji su bunar upali....

...a nekada davno, u onom jezovitom poretku (cije ime ne smem da pomenem - wow), skupinu sredovecnih hronicnih alkosa pokusavali su da izlece:

Рафаел Кубелик, Малколм Сарџент, Андре Навара, Карл Бем, Леополд Стоковски, Кирил Кондрашин, Генадиј Рождественски, Зубин Мехта, Јехуди Мењухин, Давид Ојстрах, Исак Штерн, Хенрик Шеринг, Леонид Коган, Мстислав Ростропович, Артур Рубинштајн, Свјатослав Рихтер, Емил Гиљелс, Рудолф Кемпф, Гидон Кремер, Иво Погорелић, Густав Кун, Иван Фишер, Владимир Крајњев, Максим Венгеров, Јулијан Рахлин, Валериј Афанасјев, Најџел Кенеди...i mnoga su jos imena to pokusavala, ali je sajt bf-a previse skroman...

...u najvecoj zabludi je svakako zubin mehta, koji nije na vreme upoznao "prijateljicu koja se ne bavi muzikom ali su joj zvucali ko skolski orkestar iz provincije", pa je tako olako bacio pare da deca kupe instrumente....pa ima covek, moze mu se...

..sasa crni, sta ti bi da se pored tolikih poznavalaca materije mesas u bf......?
Saša Radulović Saša Radulović 23:36 22.12.2009

Re: ...mogu ja da podvučem...pls..

Sve sami zavedeni anonimusi. I pojma nemaju. A drug Zubin je klasična žrtva prevare.

Inače kada pričamo o sopstvenom mišljenju, ni činjenice ni gravitacija ne predstavljaju prepreku. A ni logika nije toliko bitna.

topcat topcat 08:38 23.12.2009

Re: ...mogu ja da podvučem...pls..

Kraja

...a nekada davno, u onom jezovitom poretku (cije ime ne smem da pomenem - wow), skupinu sredovecnih hronicnih alkosa pokusavali su da izlece:

Рафаел Кубелик, Малколм Сарџент, Андре Навара, Карл Бем, Леополд Стоковски, Кирил Кондрашин, Генадиј Рождественски, Зубин Мехта, Јехуди Мењухин, Давид Ојстрах, Исак Штерн, Хенрик Шеринг, Леонид Коган, Мстислав Ростропович, Артур Рубинштајн, Свјатослав Рихтер, Емил Гиљелс, Рудолф Кемпф, Гидон Кремер, Иво Погорелић, Густав Кун, Иван Фишер, Владимир Крајњев, Максим Венгеров, Јулијан Рахлин, Валериј Афанасјев, Најџел Кенеди...i mnoga su jos imena to pokusavala, ali je sajt bf-a previse skroman...



Čekaj malo, zar ne govorimo o nevjerojatnom napredku orkestra od 90-ih na ovamo?
Odnosno nevjerojatnom padu tih 90-tih, jer je Beograd nekad bio centar, a bivša YU mjesto gdje su umjetnici rado dolazili - pošto je Tito ulagao ogroman novac u kulturu.
Kakve veze imaju Navarra, Rubinstein, Richter, Kempf, Stern i današnja BF - slučaj Tasovac?
Koja je svrha ove liste? ( Nitko od gore navedenih umjetnika ne bira BF zbog iznimne kvalitete, niti si sam slaže koncerte, nego biva poslan od strane menedžmenta )
Razmećemo se imenima jer su "zvučna"? Dijelu bloga vjerojatno nisu.
Na to se i računa, ne?

Ne znam kakvo sudstvo očekujete, ali orkestar vam je još uvijek raštiman.
Manite se više prodavanja magle.
nikvet pn nikvet pn 10:48 23.12.2009

Re: ...mogu ja da podvučem...pls..

to nije tema ovog bloga. Tema je "čudo" koje je napravio. Od raštimanog do prve klase. Znači može.

Napaljeni antifilharmoničari - udaviste. Niste vi nikad ušli u srpski sud. Ne plaćate ovde porez, penzije fine vam se smeškaju a deca posle sjajnih škola pretrpana ponudama za posao. Nasilja nigde oko vas, javna pljačka ništa ... Najveći problem je stanje u filharmoniji.
Blago vama blaženima.
jednatanja jednatanja 14:01 23.12.2009

Re: ...mogu ja da podvučem...pls..


Ne znam kakvo sudstvo očekujete, ali orkestar vam je još uvijek raštiman.
Manite se više prodavanja magle.

Topcat, u pravu si, ali Sašina poenta je da bi bio još gori da nije bilo Tasovca. Ocenimo napredak u odnosu na vlastite uslove, i vremenski relativno sa stanjem orkestra početkom 90-tih. Lični napredak, ma kako mali, itekako je bitan, bez njega nema govora o upoređivanju sa svetskim orkestrima jednog dana, potencijalno.

Ako mogu na ovom mestu da dam jedan banalan primer u prilog Sašinoj tezi da je dobar šef najbitniji za napredak i boljitak. U mom mestu postoji naselje sa četiri visoke zgrade, jedna do druge. Iako su sagrađene u isto vreme i slično, jedna sjaji, ostale 3 propadaju. U toj jednoj je ulogu predsednika kućnog saveta preuzela vrlo sposobna žena. Samo ta zgrada je sveže okrečena, uveden je interkom, bašta ispred zgrade obnovljena, asfalt poboljšan, oronuli poštanski sandučići zamenjeni, porazbijani podrumski prozri zamenjeni, itd, itd. A u toj zgradi žive siromašni penzioneri kao i u ostale 3. Čudo. Samo zahvaljujući šefici. Jednostavno i istinito.
topcat topcat 17:21 23.12.2009

Re: ...mogu ja da podvučem...pls..

jednatanja

Topcat, u pravu si, ali Sašina poenta je da bi bio još gori da nije bilo Tasovca. Ocenimo napredak u odnosu na vlastite uslove, i vremenski relativno sa stanjem orkestra početkom 90-tih.

Sve to stoji ali: vodeći orkestar u evropi od kojeg svi padaju u nesvijest - to ne stoji...a gura se kao argument.
Nemojte samo gledati na novac kao uslove. Imali ste najbolje škole u regiji, bili ste POJAM! u bivšoj YU.
Cijela plejada fenomenalnih muzičara je kroz BG odlazila na Zapad, ali su nešto putem i ostavili.
Saša Radulović Saša Radulović 20:12 23.12.2009

Re: ...mogu ja da podvučem...pls..

vodeći orkestar u evropi od kojeg svi padaju u nesvijest - to ne stoji...a gura se kao argument.


Ne stoji i ne gura se kao argument. Ali se gura: BF je za Srbiju svetao primer. Jedan od najsvetlijih.
djuka-djuka djuka-djuka 23:20 22.12.2009

...babe i zabe...

...ovaj blog podseca na cuvenu epizodu „Nadrealista“ gde Nele intervjuise malu Sanelu:
- „Sanela, koju ti zivotinju najvise volis?“
- „konju.“
-„Sanela voli konju, ail to nije tema nase danasnje emisije. Tema nase danasnje emisije je -ima li zivota na dnu jezera?“
...samo citajuci ovaj blog i komentare na blogu covek moze da zakljuci zbog cega ovo drustvo tesko da ce ikada postati uredjeno u bilo kom svom segmentu, od gradske cistoce i prevoza pa sve do bolnica, sudstva i parlamenta...bavite se svojom strukom najbolje sto mozete i to ce vec biti ogroman pomak kako za vas same, tako i za drustvo...dok god ortopedi budu odlucivali o agrarnom zakonu, biolozi o kulturi, a pekari o zakonu u saobracaju, nema nama pomoci...a filharmonija i Tasovac neka vam posluze kao svetli primer...
p.s...i nikada ne stavljajte stiklu na opanak...ispascete smesni!
Saša Radulović Saša Radulović 23:30 22.12.2009

Re: ...babe i zabe...

A vi, koje ste vi struke pa nas ogrejaste ovim savetom o ortopedima, biolozima i pekarima?
mikica35 mikica35 07:43 23.12.2009

Eh da je sud filharmonija

Prosto je neverovatno kako se gospodin Radulović razume u sve pojavne oblike vlasti odnosno najbolje pojavne oblike vlasti, decentralizaciju vlasti, u sve aspekte društva, naprosto se ćovek razume u svaki segment ovog društva, ove države, prirodnih pojava, tehnike, itd, itd. Zaista mi je nejasno kako neko, ko je laik bez obzira što je mogao i milion puta sedeti u sudnici u bilo kojoj procesnoj ulozi sem sudijske i advokatske naravno, sebi dozvoljava luksuz da pušalno ceni moguće trajanje parničnog postupka, da ceni institute parničnog postupka. Kada bi to bilo tako jednostavno, kada bi nadležni postupajući sud zavisio samo od svojih radnji, odnosno kada bi se rukovodio samo prema svojim potrebama i mogućnostima suda, ne uvažavajući ostale učesnike u postupku, stranke, advokate, veštake, svedoke, i čitav niz učesnika u postupku, postupak bi možda mogao da približno izgleda kako ga je autor teksta opisao. No realnost je zaista drugačija. Ne sporim da parnični postupci, i krivični takođe ne vidim zašto bi bili izuzeti, traju u proseku duže nego što bi trebalo, ali nemojte sebi dozvoljavati luksuz da Vi cenite da li bi se oni mogli ubrzati, smanjiti troškovi suđenja, i time postigli pozitivni efekti, u svakom smislu, za građane ove države. Vi zaista imate puno pravo da komentarišete uopšteni tok postupka, naravno ipak je ovo slobodna zemlja, barem u pokušaju, ali ipak nemate neophodno iskustvo i potrebno znanje uklučujući naravno i formalno obrazovanje da objašnjavate kako bi postupak trebao da izgleda i u kojim rokovima treba koje radnje u postupku preduzimati.Zamislite kada bi neki sudija tražio da se ubrza rad procesora jer eto on je čuo da to može i brže, da to može jefitinije da se napravi, a ima iskustva u tome, bože moj svaki dan sedi za računarom. Što se tiče izbora sudija, največi problem je u centrali, naravno, dok u "provinciji" nije puno ljudi ostalo bez posla, pitanje je šta je puno ili malo ali ajde. U okrugu u kome ja živim troje sudija je ostalo bez posla od ukupno pedeset, tako da smatram da nije preterana cifra, uz ponovnu ogradu da je i jedan puno ako je dobar sudija. Što se tiče kriterijuma za izbor sudija oni su po prvi put konkretizovani, postoji sistem bodovanja. Dakle prvi put sudije ne bira organ vlasti, po prvi put postoje kriterijumi i bodovanje, i opet ne valja. 60 godina su po prethodnom aminu vladajuće strukture u opštini i gradu, političari postavljali sudije i to nije bio problem a sada je problem kada ih bira struka. Mada moram priznati da je možada trebalo istaći neku rang listu sa brojem bodova i pregledom strukture izvršenog bodovanja. Ali izbor je generalno u redu, koliko sam video sudove u Vojvodini jer znam možda 50% od svih izabranih, bavim se poslom koji ima prilične veze sa pravosuđem, i čini mi se da je izvršen izbor pravih ljudi. jedino mi nije jasno zašto su birali ljudi koji imaju jedan uslov za penzionisanje, ali verovatno da je iskustvo i kavlitet presudilo.
Saša Radulović Saša Radulović 11:08 23.12.2009

Re: Eh da je sud filharmonija

Grozno ste počeli komentar. Pročitajte još jednom. Tek ste se registrovali, i odmah ste pljunuli. Tema nisam ja, već pozitivna selekcija u sudstvu.

Mada moram priznati da je možada trebalo istaći neku rang listu sa brojem bodova i pregledom strukture izvršenog bodovanja.


Hvala. Samo tolko. Ništa više. Jer ovo je suviše ozbiljno za sve nas da bi se zavšilo na ja mislim ili vi mislite. I laik će da se pospe pepelom.

I još samo da nam kažete ko ste vi mikica35? I da nam još kažete kako vi mislite da bi trebalo. Evo ja rekoh ovo:

Po završetku spora, kada uzmete sve što je urađeno od početka do kraja, postavlja se pitanje, da li je moglo brže? I odgovor je nedvosmisleno jedno veliko DA.
U 90% predmeta koje sam ja čitao, ili u njima učestvovao, radnje koje su urađene mogu komotno da se smeste u 6 meseci.


Da li je ovo tačno?
drug.clan drug.clan 14:13 23.12.2009

Re: Eh da je sud filharmonija

Dakle prvi put sudije ne bira organ vlasti, po prvi put postoje kriterijumi i bodovanje, i opet ne valja. 60 godina su po prethodnom aminu vladajuće strukture u opštini i gradu, političari postavljali sudije i to nije bio problem a sada je problem kada ih bira struka.



ovo je prvi put od nastanka ove zemlje da neko pokusa drugacije (i pre komunista vlast je birala sudije - koliko je demokraticno bilo kralj je cak licno birao 50% senatora). I to nije slucaj samo u ovoj zemlji vec i sire i osim nekih lokalnih i manje bitnih sudija koje u nekim drzavama biraju direktno na izborima skoro svugde najvaznije sudije bira vlast (u US npr gde je sudstvo najnezavisnije sudije vrhovnog suda bira kongres)

Ne sumnjam da ce nasa vlast pronaci efikasan nacin da i u buduce bira sudije i tako kontrolise sudstvo.
mikica35 mikica35 08:54 24.12.2009

Re: Eh da je sud filharmonija

Poštovani gospodine Radulović, zaista nisam mislio da pljujem, nažalost verovatno je tako ispalo, ali namera mi nije bila to. Ja se samo ne slažem sa time da Vi imate gotovo rešenje i gotov odgovor na sve probleme koji se javljaju u ovom društvu i ovoj državi. Zašto dozvoljavate sebi da sudite o nečemu što Vam nije struka, pa samim tim niste upoznati sa njegovim načinom funkcionisanja. I pored sveg uvažavanja Vašeg nespornog iskustva u različitim oblastima, smatram da ne možete davati meritoran sud baš o svakom problemu i baš o svakom segmentu funkcionisanja ove države i ovog društva. Verovatno biste se Vi kao inženjer elektrotehnike pobunili kada bi ja , kao magistar pravnih nauka, rekao da jedan tranformator, ništa drugo mi ne pada na pamet, može da se unapredi ukoliko mu uradimo to i to. Ja mogu da dam sud da mi se ne sviđa kako transformator radi ali nikada sebi ne bih dozvolio taj luksuz da dam komentar kako da ga unapredim i šta na njemu ne valja. Jedino može da mi smeta što radi sporo ali to je druga stvar., ja neznam da li može da radi brže u datim uslovima. Vi kažete da radnje mogu da se smeste komotno u šest meseci, u 90% sporova u kojima ste učestvovali. Ja Vam ponavljam da Vaš predmet nije jedini u sudu, nije jedini kojeg postupajući sudija ima u radu. To možda u američkim filmovima izgleda tako da se jedan dan zakaže ročište, osmi dan dolaze stranke u sudnicu i ostaju u njoj dok ne reše slučaj. Nažalost ili na sreću, zakon o parničnom postupku je jedan strogo formalan procesni zakon koji propisuje stroge "sankcije" , koristim kao uslovni termin, za njegovo nepoštovanje, - poništavanje presude po žalbi iz zakonom dozvoljenih razloga. Nije poenta presuditi brzo poenta je presuditi u skladu sa odredbama procesnog i materijalnog zakona, u razumnom roku. Zakonodavac je iz razloga same zaštite parničnih stranaka propisao rokove za obavljenje pojedinih radnji u postupku. Postupajući sudija mora da vodi računa da stranke u postupku te rokove ne zloupotrebljavaju, tu se slažemo, ali to nije jednostavna stvar jer je zaštita prava stranaka u postupku , kao razlog propisivanja rokova za preduzimanje nekih radnji u parničnom postupku, ipak razlog koji preteže nad zahtevima za ekspresno suđenje. Retko presude "padaju" na drugostepenom postupku zbog pogrešno primenjenog materijalnog propisa, to već zaista pokazuje grubo neznanje i propust postupajućeg sudije, presude padaju zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene odredaba parničnog postupka, a što u najvećem broju slučajeva jeste iz razloga zbrzavanja "postupka". kako postupak ubrzati a da istovremeno on bude efikasan, to nije tema za blog, jer niti se može izložiti u par rečenica a ja sam ovde već preterao sa dužinom komentara, niti smatram da bi to bilo zanimljivo za učesnike na ovom blogu. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku koji je u skupštinskoj proceduri, već sadrži niz odredbi koje će uticati na efikasnost i ekspeditivnost u radu postupajućeg suda u parničnom postupku, tako da ćemo videti nakon početka primene u kolikoj meri če postupak postati ekspeditivniji. U odnosu na izbor sudija moja jedina zamerka je što nema rang liste. Bodovanja je bilo, i to po prvi put u istoriji srpskog pravosuđa. Nikada niste imali egzaktne kriterijume za izbor sudija do sada. Ako se lokalnom moćniku iz filijale vladajuće stranke na rapubličkom nivou svideo kandidat, on bi prolazio, ostali ne. Ne kažem da sada nije bilo nemoguće uticati na sedam sudija i jednog advokata, ali mislim da je to puno teže nego uticati na 126 poslanika da dignu ruku za, njih svejedno ne zanioma preterano za šta su glasali. A što se triče društva sudija otvoreno ih pitam zašto se nikada nisu oglašavali povodom pojedinačnih izbora sudija svih ovih godina, kada struka nije odlučivala. već suva politika. Ovo bi trebao biti iskorak napred, možda mali ali nažalost u Srbiji drugi i veći nije moguć.
Saša Radulović Saša Radulović 21:10 24.12.2009

Re: Eh da je sud filharmonija

Zašto dozvoljavate sebi da sudite o nečemu što Vam nije struka, pa samim tim niste upoznati sa njegovim načinom funkcionisanja


Vi opet o meni, a ništa o meni ne znate. Niti ja o vama. I kako i zašto vam samo pada na pamet da komentarišete mene. I to pod imenom mikica35. Još jednom: tema nisam ja niti vi, tema je sudstvo.

Ja se u životu bavih mnogobrojnim workflow problemima, te sam tako i rešavao iste i za lekare i za pravnike i za da ne nabrajam dalje. Kako mi se čini, teško vam je da vidite šumu od drveća. A šuma je:

Bez obzira na to koliko je kompleksan Zakon o parničnom postupku i koliko je moguće da bude komplikovana parnica, ako analiza 90% postupaka pokaže radnje koje mogu da stanu u 6 meseci, i to komotno, onda to znači da je za 90% parnica razuman rok 6 meseci. Izuzeci potrvđuju pravilo. Razlog zašto parnice u proseku traju mnogo, mnogo duže sam opisao u tekstu. Ako odete na zapad, videćete da nije samo moguće, već i norma.

Ne bih da polemišem o vašem ili mom mišljenju o sudijama. Ako pažljivo pročitate šta sam napisao, suština se svodi na jednu stvar:

Zato bih još jednom uz svo dužno poštovanje predložio Visokom savetu sudstva da razmotri opciju da sudije koje su bile, a više nisu, dobiju priliku da ih VSS sasluša, da tim sudijama VSS lično predoči razloge zašto više nisu, i da VSS čuje od tih sudija zašto misle da je VSS pogrešio. I da uđu i u čitanje i suštinu predmeta ako treba. A treba.
Da budu transparentni. Da ne bude spekulacija. Da ovo bude čist početak. Jer kako smo ovo obavili, u tri meseca, sigurno ima grešaka. Dozvolite mogućnost popravke.
I naravno, biće i mnogo loših koji više nisu, koji će iskoristiti ovu opciju. Ali zbog onih nezavisnih i hrabrih koji više nisu, mislim da se isplati. Nama građanima.


U skladu sa članom 14 Odluke o kriterijima, svaki sudija je morao biti ocenjen po 9 kriterija iz tog člana. Sve što treba uraditi je objaviti listu sudija i kako su ocenjeni po svih 9 kriterija. To nam svima treba. Ne postoji argument protiv ovog zahteva za transparentnost.

Potpuno je nebitno šta hoće društvo sudija, bitno je šta nama treba. Takođe je potpuno nebitno da li je sin Nate Mesarević izabran ili ne. Trebaju nam jasni kriteriji. Njih imamo u Odluci o kriterijima. Treba nam transparentnost u primeni kriterija. To nemamo.
wiengeiger wiengeiger 10:52 23.12.2009

zabe

zao mi je sto komentatori nisu shvatili nista sto sam napisao...

kako sto rekoh: nisam mislio nikog da naruzim ali komentari na moj dodatak su neumesni i totalno amaterski.
manite se price o BF ako pojma nemate..kad me vec vucete za jezik:)

IZVOZ u slucaju BF znaci izlazak iz sale Kolarca....i to ne znaci gostovanje na Novom Beogradu(jednom godisnje).
kao u svakom normalnom evropskom orkestru: PARE uvek dolaze od inostranih turneja a NE od lokalnih sponzora, drzave i slicno.
u vreme kapitalizma ako smo vec to pomenuli, jedna BF ne bi trebala da bude zastarela drzavna patika ili kako je neko vec pomenuo opanak pa da ga bildujemo sa stiklom ili slicno...

RAD , RAD I samo RAD!!! sve ostalo je u marketingu

da se razumemo oko jedne stvari:

napredak u odnosu na devedesete je evidentan...ali je i mizeran...to je moglo mnogo bolje i vise...
ovaj narod je toliko zaslepljen lokalnim informacijama i standardom a za bolje nezna...
mozda je u tome problem....
bilo bi lepo da naprimer: da BF organizuje medju svojim redovima tim od par strucnjaka koji bi malo proucili organizacione sisteme EU orkestara..
to ni ne kosta puno... a mislim da bi se isplatilo...

MOJI komentari NIKAKO nemaju funkciju SUFLIRANJA ili slicno....
komentari su upuceni u pravcu da bi se makar neko trgnuo i mrdnuo:)

ja bi bio najsrecniji kada bi stvari makar malo bolje funkcionisale u nasem poslu.

pozz dragi blogeri
Saša Radulović Saša Radulović 11:11 23.12.2009

Re: zabe

napredak u odnosu na devedesete je evidentan...ali je i mizeran...to je moglo mnogo bolje i vise...


U gotovo svim institucijama. Ali ne u BF.

Da li imate išta da pohvalite? I kad se već razumete, ko ste vi wiengeiger? Pa da vas poslušamo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana