Ekonomija| Politika

Odlaganje do zaborava..

Drago Kovacevic RSS / 22.12.2009. u 13:12

Skupština Srbije će tek u martu razmatrati nalaze Državne revizorske institucije, vezane za budžet iz 2008. godine. Pregledavši 27 posto pozicija, revizori su pronašli brojne nepravilnosti i utvrdili koliko se loše i neodgovorno upravlja državnim novcem. Dali su zapravo signal i kvalifikovani nalaz odakle se razmotava ključno klupko korupcije.

Vlast je nalaz odmah relativizovala. Svi ministri su požurili kazati kako kod njih zapravo i nema problema, da se to odnosi na neke druge, neimenovane organe vlasti. Iz G17 su revizore proglasili nestručnim i neznalicama jer su ovi po svemu sudeći našli veliki broj nepravilnosti baš u Dinkićevu resoru.Đelić nas je uveravao da je sve po zakonu iako sve baš i nije moralno.

Predsednica Skupštine je ekspresno povukla nalaz sa dnevnog reda, a premijer Cvetković u relativizaciji otišao najdalje tvrdeći da je problem tehničke prirode i da je nastao usljed slabe edukovanosti vladinih knjigovođa. Zato je odmah obećao rešenje problema na način da će organizovati seminar za knjigovođe.

Predsednik države skoro da nije ni komentarisao nalaz DRI, osim ako to nije uradio na zatvorenom delu svog glavnog odbora. Inače, naš predsednik ne beži od teme zvane korupcija, ali samo dotle dok se raspravlja na načelnom nivou. Čim neko posumnja da je centar korupcije u sistemu ili ne daj bože u njegovoj stranci ili u Beogradu, odmah usledi neka akcija u unutrašnjosti, strada po neko u Aranđelovcu, Zrenjaninu ili Pržogrncima. Zbog tzv. verodostojnosti.

Dakle, "psi laju, karavani prolaze"...

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je da je nedopustivo da Skupština Srbije tek u martu razmatra izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji budžeta za 2008. godinu

Goati je na konferenciji za novinare rekao da bi odlaganje skupštinske rasprave o izveštaju DRI umanjilo ogroman trud DRI i predstavljalo "svesno ignorisanje" podataka i nedostatak želje za odlučnu borbu protiv korupcije. "To bi bilo puštanje da padne prašina na taj izuzetno važan izveštaj", rekao je Goati i dodao da u tom izveštaju ima "više nego dovoljno" materijala za one koji hoće da se upuste u borbu protiv korupcije.

E, sad, pitam se ja. Šta će tek revizori naći kad budu istraživali 2007. godinu, pa 2006. pa 2005. Za te godine i nema završnog računa. Kako li su "knjigovođe" knjižile Veljine građevinske pothvate, kako li nabavke vagona, kako razne kupusijade, derneke i lovačke poduhvate.

Evo, ta 2007. godina. Silno me zanima kako je proknjižena donacija Vladi Divcu u vrednosti većoj od 100 miliona dinara za brigu o izbeglicama. Imaju li Rasimovo ministarstvo ili Komesarijat za izbeglice kao najveći darodavci koji su svoju osnovnu funkciju prebacili ladno na privatnu fondaciju izveštaj o tome kako je utrošen taj novac. Šta je efekat te "vratolomije", osim onog merketinškoga. Koliko je stanova od toga novca napravljeno ili pak seoskih domaćinstava otkupljeno?

Ništa manje ne bi bilo zanimljivo saznati kako je utrošen namenski kredit Banke Saveta Evrope u iznosu od 20 miliona evra, a podignut za rešavanje stambenih problema izbeglica. Ko pojede taj novac, baš 2007. godine? Gde se denu onaj Koštuničin fond za Kosovo? Koliko budžetskog novca i novca javnih preduzeća troši Narodna kancelarija predsednika države? Koji su efekti trošenja toga novca, ako izuzmemo onaj efekat stranačke propagande? 

Ovo što pominjem čak nije od nekog velikoga značaja. Mnogo veći značaj ima sistemska korupcija smeštena u partijske vrhove i spregu političke klase i tajkunske kaste.

Srbija je mala i siromašna zemlja. Njen godišnji budžet iznosi tek negde oko 7 milijardi evra. Po stanovništvu četiri puta manja Slovenija ima budžet u iznosu od 8 milijardi, a skoro dva puta manja Hrvatska budžet od čak 15 milijardi evra. Ako ne štedi i ako neodgovorno raspolaže tim budžetom Srbija je u velikom problemu, a srpska država će sve više zaostajati u svakom smislu. Njeno obrazovanje će biti loše, njeno zdravstvo će biti katastrofa, njena infrastruktura će biti crna rupa u kojoj železnica vozi 40 na sat, a autoputevi ostanu na nivou na kojima ih je ostavio Tito.

Zato je u pravu Nemanja Nenadić izvršni direktor Transparensi Internešnela kad kaže:

 "Ako se bude raspravljalo o izveštaju revizije, a ne o konkretnim merama i zaključcima koje Skupština treba da preduzme, onda od te rasprave neće biti vajde".

On je pored ostaloga dodao da bez predloženih mera neće biti pomaka koji će sprečiti nove nepravilnosti. Nenadić je rekao da bi javni tužilac morao da preispita izveštaj DRI i utvrdi postojanje elemenata krivične odgovornosti kako bi se, u suprotnom, skinula ljaga sa onih koji su u tom izveštaju prozvani. Ukazao je i da je izveštajem DRI obuhvaćen "mali deo posla" koji ta institucija treba da obavi, da ne sadrži naznake o postavljenim čvrstim rokovima za otklanjanje nepravilnosti i da je u većini prekršaja verovatno već nastupila zastarelost.

Znaju ovo "naši majstori" i zato će rasprava tek kad sve prekrije "prašina zaborava". Ko će se još u martu sećati nalaza revizorske komisije? Ovoga časa bih se smeo kladiti da ta rasprava neće uroditi nikakvim plodnim zaključcima, promenom propisa koji bi suzili manevarski prostor za muljanje, preporukom nadležnim državnim telima da rade svoj posao. Sve će se svesti na ono što ovih dana reče premijer..."edukovanje knjigovođa"..

 

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stopalo stopalo 13:52 22.12.2009

pa rece premijer

"edukovanje knjigovođa"..


pa da ih drugi put ne u'vate
miloseng miloseng 14:49 22.12.2009

Re: pa rece premijer

zaista ne znam šta može skupština da reši povodom izveštaja! tamo će opozicija da laje par dana kako se kradu pare, a nijedna ta stranka nije glasala za zakon o dri ili nije obezbedila uslove za njen rad čime gube svako pravo na kritiku! a pozicija će da ćuti i da se pravi blesava! i na kraju nikom ništa! pa neće sigurno vlajko senić da glasa za neke "mere" protiv svog šefa dinkića! skupština=vlada! na žalost!
palilula92 palilula92 16:39 22.12.2009

Re: pa rece premijer

Mnogo veći značaj ima sistemska korupcija smeštena u partijske vrhove i spregu političke klase i tajkunske kaste.



Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:49 22.12.2009

Re: pa rece premijer

miloseng
zaista ne znam šta može skupština da reši povodom izveštaja! tamo će opozicija da laje par dana kako se kradu pare, a nijedna ta stranka nije glasala za zakon o dri ili nije obezbedila uslove za njen rad čime gube svako pravo na kritiku! a pozicija će da ćuti i da se pravi blesava! i na kraju nikom ništa! pa neće sigurno vlajko senić da glasa za neke "mere" protiv svog šefa dinkića! skupština=vlada! na žalost!

Skupština je osnovala Državnu revizorsku instituciju (DRI) i ova joj je odgovorna za rad. Na osnovu nalaza, Skupština može doneti obavezujuće zaključke i otkloniti one tačke gde se najviše mulja. Da ne bude ono kako to mudro zaključuje Đelić - nije moralno ali je po zakonu.
NNN NNN 15:28 22.12.2009

nayebali smo

Jer je izveštaj revizora (i reakcija vlasti na isti) prošao u javnosti, najblaže rečeno, mlako.
Trebalo je da se digne "dreka", i da se obori vlada (mada bi opet za 6 meseci bila formirana neka "ista".
Kada ministar(ka) finansija kaže da nema pojma gde ode 20% budžeta, to bude vest za jedan dan ...i ništa!
Naše društo sve manje gunđa, postaje apatično, polako se miri i pristaje na sve.
Rejlem Rejlem 15:36 22.12.2009

Re: nayebali smo

izveštaj revizora (i reakcija vlasti na isti) prošao u javnosti, najblaže rečeno, mlako.

Upravo. Narod kao da nema pojma o tome. Nema vise energije za bilo kakvu reakciju. A pitanje je i kolika je svest u ljudima da je potrebno da se na tako nesto reaguje. Nije se reagovalo ni na krupnije stvari.

premijer Cvetković u relativizaciji otišao najdalje tvrdeći da je problem tehničke prirode i da je nastao usljed slabe edukovanosti vladinih knjigovođa. Zato je odmah obećao rešenje problema na način da će organizovati seminar za knjigovođe.


Kad sam cuo tu izjavu, nisam mogao da verujem
Ne znam jesu li ti seminari usli u budzet za 2010Razvojni i stedljiv istovremeno
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:53 22.12.2009

Re: nayebali smo

Jer je izveštaj revizora (i reakcija vlasti na isti) prošao u javnosti, najblaže rečeno, mlako.

Jeste..Cela stvar je spinovana do bola. Predsednik na glavnom odboru svoje stranke napadne neke neimenovane ministre pa se čitava javnost oko toga ubi nagađajući koje, a on neće da kaže. Potom rasprave oko budžeta..Pa onda svi ministri horski da je kod njih sve u redu. U kontrolisanim medijima ništa..tek po kakva naznaka...I sad, čekanje da se otopi sneg.
sentinel26 sentinel26 15:56 22.12.2009

Majstori, majstori

Predsednica Skupštine bez imalo blama reče sinoć na RTS-u da je Izveštaj DRI "manjkav".
Kako li je to saznala, virela šta pišu Dinkić i Cvetković.
Neću iz prostojnosti domaćina da napišem koliki je njen nivo znanja iz oblasti računovodstva i revizije.

To što je DRI ostvarila obuhvat istraživanja od samo (kao ona reče ) 27% nije razlog da se taj izveštaj nazove manjkavim, već tim atributom treba počastiti Vladu i Skupštinu na čijem čelu sjedi.

Da je DRI imala normalne uslove rada, da nije bila direktno ometana, da je zagrebala još malo dublje, šta li bi tek onda saznali ?

Dinkić ih proglasio neznalicama i nestručnim a njemu je MMF napisao da ne primjenjuje medjunarodne računovodstvene standarde i to tri puta.

Cvetković okrivio knjigovodje. Ko im je bio učitelj, medjunarodno priznati stručnjaci ili možda G-udruženje, pa nijesu umeli (hteli ) bolje da sakriju ?

Danas 22.12.2009. se vodi rasprava o reviziji budžeta za 2009.godinu.
sesili sesili 16:17 22.12.2009

Re: Majstori, majstori

Blago je reći da sam bila iznenađena kada su "povukli" izveštaj i odložili raspravu. Pa što su, onda, formirali Revizorsku komisiju? Čujem juče, neki računi su plaćani dva puta, a niko to nije ni video, a ni tražio povraćaj. Na pitanje da li će biti ispitano poslovanje Javnih preduzeća, rekoše da imaju samo četiri zaposlena i da je nemoguće da sve urade. Bog te maz'o, možda su tu ipak nešto knjigovođe...
Rejlem Rejlem 16:19 22.12.2009

Re: Majstori, majstori

Cvetković okrivio knjigovodje. Ko im je bio učitelj, medjunarodno priznati stručnjaci ili možda G-udruženje, pa nijesu umeli (hteli ) bolje da sakriju ?

Mozda G-Force?
background noise background noise 16:15 22.12.2009

Mirko, ti si moj Bog



Zelim od tebe da ucim, zelim da vidim svetlost pa makar i oslepeo!
milisav68 milisav68 19:21 22.12.2009

Odlaganje do zaborava....

Majstori nikad ne lažu, oni samo odlažu.....
sentinel26 sentinel26 21:06 22.12.2009

Odlaganje

Ministar trgovine, g-din Milosavljević je izjavio da je fiskalizacija taksista odložena do 01.marta 2010. opravdano.

Da li su maltretiranja gradjana u Beogradu i mnogim gradovima bila opravdana - smiješno i odgovarati.?

Ili su to možda gradjani platili poništavanje petooktobarskih spomenica iz 2000-e taksistima.

Zbog ovoga opravdanog od-laganja, neko je morao hitno da podnese ostavku.
loader loader 23:55 22.12.2009

Politički Kontrapunkt

Nije loše. Načeo Welja Ilyc onim nahvatavanjem na autoputu, nakon čega je dao zvaničan izveštaj da se kraduckanje toleriše više od kradenja, a nastavila ova vlastodržačka garnitura koja je prvi put u istoriji srpske demokratije pokrenula proces budžetske inspekcije i koja izgleda sve što radi - radi protiv sebe same... :) .. Em nabacuje sebi inspekciju na vrat, em čačka oko viška zaposlenih u državnom megaaparatu gde je najbrojnije biračko telo, em tera u Evropsku uniju jedan narod kome nije do Evrope i njenih vrednosti, već mu je samo do kraduckanja na sigurnom radnom mestu u državnoj službi i opredeljenju da se "kao jedan" zagine za Kosovo .... . . . .
adam weisphaut adam weisphaut 07:33 23.12.2009

Predlažem da

oforme skupštinki odbor, koji će da formira komisiju, koji će da predloži da formiraju agenciju, koja će da unajmi uglednu revizorsku kompaniju...
NNN NNN 13:16 23.12.2009

Re: Predlažem da

adam weisphaut
oforme skupštinki odbor, koji će da formira komisiju, koji će da predloži da formiraju agenciju, koja će da unajmi uglednu revizorsku kompaniju...

Ima u Asterix-u slična fora kad debeli senatori predlažu Cezaru nešto slično.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana