Gradjanske inicijative| Zdravlje

Smeh je lek (tj. ko o čemu, Krugolina o medicini)

Krugolina Borup RSS / 23.12.2009. u 10:46

Sećate se kad je onomad nevladin sektor (tzv. "psi čuvari") lajao na sav glas dok je čamio čekajući da na sastanak posebne radne grupe Bejbi frendli dodju eksperti, ne bi li se usvojio izveštaj eksternih evaluatorki?

Čamili mi tako čekajući, čamili i lajali, ali ne dočekali. Već se nevladin sektor domunđavao ovo, ono, koješta planirao... kad ipak stiže novi poziv za novi sastanak par dana kasnije. Uštopaše nas u nameri da lajemo na zvezde.

Ovaj put smo imali kvorum, i bez problema usvojismo izveštaj eksternih evaluatorki. Sada je to zvanični dokument, na osnovu koga treba da se krene u promene. Izveštaj jasno preporučuje aktivnosti koje treba sprovesti u naredne tri godine, da bi se Bejbi frendli program uveo u naša porodilišta ispočetka i kako treba. Prvi korak je pravljenje akcionog plana, i sad posebna radna grupa čeka da ministar imenuje članove tehničke radne grupe, koji će izraditi nacrt tog akcionog plana, pa ga potom proslediti našoj posebnoj radnoj grupi na razmatranje, izmene i usvajanje. Iskreno se nadam da će ministar neće previše zaneti slavskim, novogodišnjim, božićnim i rođendanskim proslavama, te da će ta tehnička radna grupa biti oformljena makar pre kineske Nove godine.

Kad se sastanak završio, kaže meni prof. dr Borisav Janković da je Republička stručna komisija završila rad na izradi novog Stručno-metodološkog uputstva, te da možemo uskoro očekivati poziv da se priključimo fokus grupi koja će razmatrati eventualne izmene i dopune. I još mi prof. dr Janković kaže: "U uputstvo su ušli epidural i prisustvo oca porođaju."

Gledam ja njega... oči razrogačila, pa kažem: "Šta kažete? Ajte, molim vas, recite mi još jednom!"

Kaže prof. dr Janković: "U uputstvo su ušli epidural i prisustvo oca porođaju."

Ja i dalje ko hipnotisana, ne mogu da verujem! Vidi prof. dr Janković da sam ja odlepila od preteranog uzbuđenja, pa odmah terapijski krene da dodaje: "Mada, znate, oko epidurala je problem, nemamo mi toliko anesteziologa, a nema ni jednoglasnog mišljenja oko dobrobiti njegove primene."

Ma, nema veze, profesore, samo neka to uđe u uputstvo, pa ćemo posle da rešavamo sve ostalo što se rešavati mora! Iovako ta uputstva prave jednom u pedeset godina, i onda ih se drže ko pijani plota po pola veka!

Obeća meni prof. dr Janković da će mi emailom uskoro poslati taj izrađeni nacrt novog Stručno-metodološkog uputstva. I stvarno, koji dan kasnije, stiže email od prim. mr sci. med. Dragane Lozanović s Instituta za majku i dete, inače koordinatora programa za izradu Stručno-metodološkog uputstva, kojim se pozivamo da uzmemo učešća u radu fokus-grupe, kao i da u pismenoj formi dostavimo sugestije za izmenu i dopunu uputstva, a pre prvog sastanka.

Sve se tresući od uzbuđenja, kliknem da otvorim fajl s tekstom te nove Biblije za porodilišta, isprintam cirka 200-300 stranica, i krenem da čitam...

E, jesam se zabavila s tim nacrtom Stručno-metodološkog uputstva, otprilike ovako:

Od epidurala ni traga ni glasa. Nema ga nigde. None. Niks. Nada.

Prisustvo pratnje na porođaju definisano kao "Prisustvo partnera ili bliskog člana porodice". (Već zamišljam mog omiljenog prof. dr Stanojevića kako propisuje do kog kolena je neko blizak, a od kog kolena dalji rod - što nas neumitno vraća na pitanje tetke. I traži na uvid krštenice, venčanice, lične karte, prijave boravka, matične brojeve i izjave dva svedoka.)

Najviše me nasmejala odrednica "aktivno vođenje porođaja". Tim rečima. Bez ikakvih objašnjenja šta to znači. Valjda se podrazumeva šta znači. Epiziotomija, ubrzavanje porođaja hemijskim sredstvima, klistiranje, brijanje - sve se to podrazumeva na rutinskoj bazi. Nigde se ne definiše i ne propisuje u kojim situacijama su te procedure opravdane. Jednostavno se podrazumeva da su rutinske.

Pobesneh da mi je pena išla na usta!

Onda si sipah pivce za živce, te sedoh za kompjutor da sročim te "sugestije za izmene i dopune u pisanoj formi".

Sada čamim čekajući poziv za prvi sastanak te fokus-grupe. Ne mogu da dočekam, dane brojim!

Maštam da će da bude otprilike ovakva:

Sugestije GI "Majka Hrabrost" za izmenu i dopunu Stručno-metodološkog uputstva možete pročitati ovde (doc fajl).



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dboki dboki 10:58 23.12.2009

izvodi

cetvrta!
salim se, ovo je bilo jace od mene ;-)

kru, mogu delovi tih sugestija? asto im ih ne poslajes e -mailom odmah? mislim, sto da se gubi vreme?

Re: izvodi

hajd, bas me zanima.
nego, izgleda da su zakonodavna tela skoro zavrsila pravljenje okvira za regulisanje sistema zdravstvene zastite. vidi kod mene na blogu. sad "samo" da strucna tela pristupe razradi.
wd-40 wd-40 12:09 23.12.2009

:-D

maca22 maca22 12:43 23.12.2009

Re: :-D

Jej!

edit: ovo sam se radovala što se javljaš, napokon. :) A sada idem da pokušam da napravim mapu raznih grupa i komisija. Moram to da savladam prvo, ko je kome šta.
maca22 maca22 13:32 23.12.2009

Re: :-D

Izveštaj eksternih evaluatorki (usvojen) -> Tehnička radna grupa (koju će imenovati ministar) pravi -> Akcioni plan -> Posebna radna grupa (ga razmatra).

Republička stručna komisija -> Stručno-metodološko uputstvo -> Fokus grupa razmatra.

Jasan mi je prvi red. A ne znam gde da udenem drugi red. Otkuda oni u priči, nisam ih primetila u ranijim blogovima na ovu temu? (izvinjavam se ako sam propustila)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:38 23.12.2009

Re: :-D

Republička stručna komisija -> Stručno-metodološko uputstvo -> Fokus grupa razmatra.

Jasan mi je prvi red. A ne znam gde da udenem drugi red. Otkuda oni u priči, nisam ih primetila u ranijim blogovima na ovu temu (izvinjavam se ako sam propustila)



A, el se sećaš kad je ministar onomad, pre skoro godinu dana, rekao da je dao stručnjacima zadatak da hitno razmotre pitanje prisustva pratnje porođaju i epidurala? To beše početkom ove godine, ako se dobro sećam. E, pa, po tom hitnom postupku su oni sad iznedrili - ovo. Mislim da smo u Ključu pominjali da se ova dva pitanja razmatraju. Mada nisam sigurna. Svi su mi se mediji i sve su mi se televizije pomešale...

BTW, u petak, od 12 do 13, imam gostovanje na Radio Beogradu II program.

A juče sam bila u Razglasu na B92, kod Tatomira Toromana, nakon godinu dana, da pretresemo šta se u međuvremenu desilo. I super su se slušaoci uključivali u program! (Prošle godine, glavna je bila jedna starija gospođa, koja je pešačila kilometrima po snegu da se porodi, i nas današnje žene nazvala razmaženima. Sećaš se?

Ima snimak Razglasa na FM-u, sigurno su ga već postavili, ako nekog zanima, lako se nađe.

maca22 maca22 14:44 23.12.2009

Re: :-D

Krugolina Borup
Ima snimak Razglasa na FM-u, sigurno su ga već postavili, ako nekog zanima, lako se nađe.

Kako da upravljam minutažom emisije? Ako slučajno moram da prekinem, posle moram da slušam celi sat iznova?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:00 23.12.2009

Re: :-D

Kako da upravljam minutažom emisije? Ako slučajno moram da prekinem, posle moram da slušam celi sat iznova?


Ne znam, draga, veruj mi...
maca22 maca22 15:11 23.12.2009

Re: :-D

Našla, samo vučem po liniji progresa, ako se tako zove.
P pa lepo, preslušala sam vas. Nema više javljača koji sa pijedastala preporučuju patnju, kukuruz i ostalo. :)
markonio92 markonio92 12:43 23.12.2009

Think...


isprintam cirka 200-300 stranica, i krenem da čitam...




Krugolina Borup Krugolina Borup 12:51 23.12.2009

Re: Think...

Markonio, darling, bila je situacija: ili drvo ili moj očinji vid.
Sebična sam, ebi ga, trebaće mi očinji vid u budućnosti, prilikom oči-u-oči duela s gospodom doktorima, te zgreših.
markonio92 markonio92 13:05 23.12.2009

Re: Think...

Krugolina Borup
Markonio, darling, bila je situacija: ili drvo ili moj očinji vid.
Sebična sam, ebi ga, trebaće mi očinji vid u budućnosti, prilikom oči-u-oči duela s gospodom doktorima, te zgreših.

Onda je ovo prava stvar za tebe.
Hansel Hansel 16:48 28.12.2009

Re: Think...

Al' po ovom ne može da se piše!

Liči na spravicu iz Zvezdanih staza!

Krugolina, možda je u stvari bilo dovoljno da pretražuješ tekst po ključnim rečima: npr. EPIDURAL - The search item was not found... itd...
kaldorei kaldorei 13:02 23.12.2009

preporuka

svaka čast za inicijativu. nemam reči.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 13:32 23.12.2009

Epidural

Mislim da bi u uputstvu morao da se nadje jedan odeljak o epiduralnoj analgeziji sa velikim brojem citiranih radova jer nasi ginekolozi ocigledno nece da promene praksu dok im se ne naredi. Skoro sam na vezbama imao nekoliko svadja sa ginekolozima po pitanju epidurala, klistiranja i brijanja. Njihovi odgovori su bili naravno nepovezani i naucno nepodrzani. Neki mi citiraju knjige preko 30 godina stare a neki mi tvrde da je njihova logika najispravnija. Kao odgovor na radove koje sam im citirao sam dobio jedno takoreci ponizavanje i indirektnu tvrdnju da su svi ti radovi jedna velika laz i da su oni najpametniji sto me je mnogo razbesnelo!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:43 23.12.2009

Re: Epidural

Skoro sam na vezbama imao nekoliko svadja sa ginekolozima po pitanju epidurala, klistiranja i brijanja. Njihovi odgovori su bili naravno nepovezani i naucno nepodrzani.


Nema svrhe s njima se raspravljati.
Kad kreneš u raspravu, kažu "nemaš završen medicinski fakultet".
Dovedeš im čoveka koji je prof. dr medicine, oni kažu "on je teoretičar".
Citiraš im evidence-based preporuke SZO, oni kažu "nije dobro sve što dolazi sa zapada".

Tako da, jedino što čovek može da zaključi, jeste da su oni odlučili tvrdoglavo držati se onoga što njima najviše odgovara, e, sad, dal zbog straha od promena, dal zbog straha od neznanja - ostaje otvoreno pitanje. Ali, neki đavo u vidu straha jeste razlog, i definitivno nije racionalne prirode.

Tako da bih ja sve njih, pravo da ti kažem - poslala na grupnu psihoterapiju.
Pa nek tamo razmrse čega se, u stvari plaše.

A nama u međuvremenu valja gurati našu priču kako znamo i umemo, koristeći poluge koje su se do sad pokazale kao koliko-toliko delotvorne. Da ne kažem, živela Medijska Hajka.
markonio92 markonio92 13:54 23.12.2009

Re: Epidural

Krugolina Borup
Citiraš im evidence-based preporuke SZO, oni kažu "nije dobro sve što dolazi sa zapada".

Da, da... a dobro im je kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa:

Za mene, lekara, i naše Društvo, merodavno je ono što kaže Svetska zdravstvena organizacija, kaže za „24 sata” akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.

Izvor
antonacci antonacci 14:02 23.12.2009

Re: Epidural

Kao odgovor na radove koje sam im citirao sam dobio jedno takoreci ponizavanje i indirektnu tvrdnju da su svi ti radovi jedna velika laz i da su oni najpametniji sto me je mnogo razbesnelo!!!


Ginekologija je na petoj godini. Ti si došao čak do pete godine, a nisi shvatio da je uzaludno raspravljati se sa profesorima, jer oni znaju apsolutno sve, a i ono što izmisle je tako jer oni kažu da je tako?
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 14:22 23.12.2009

Re: Epidural

antonacci
Kao odgovor na radove koje sam im citirao sam dobio jedno takoreci ponizavanje i indirektnu tvrdnju da su svi ti radovi jedna velika laz i da su oni najpametniji sto me je mnogo razbesnelo!!!


Ginekologija je na petoj godini. Ti si došao čak do pete godine, a nisi shvatio da je uzaludno raspravljati se sa profesorima, jer oni znaju apsolutno sve, a i ono što izmisle je tako jer oni kažu da je tako?


Ma raspravljam se ja svakodnevno sa njima. Sta mi mogu?!?
Ali u svakom slucaju dok neko ne pocne da se raspravlja sa njima oni ce biti ovakvi.
Ima i tu dobrih tj . takvog jos nisam sreo na ginekologiji ali ima na drugim klinika pa poslusaju moj savet i tako sam uspeo da promenim mnoge lose navike lekara.
Svaka borba sa vetrenjacama ce na kraju da pokaze uspehe!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:43 23.12.2009

Re: Epidural

Ma raspravljam se ja svakodnevno sa njima. Sta mi mogu?!?

Svaka borba sa vetrenjacama ce na kraju da pokaze uspehe!!!


Blagosloven da si!
blokator blokator 14:43 23.12.2009

Re: Epidural

Glavni problemi epiduralne analgezije kod nasih ginekolga je na prvom mesto da ne zele da dele mogucu zaradu sa anesteziolozima i ostalim zaposlenima,a u manjoj meri njihova nestrucnost koja postoji ali nisu nauceni da je moguce neznanje mogu ispraviti.Broj anesteziologa kao i mnogih drugih specijalnosti u bolnicama zaostaje prema broju ginekologa ili hirurga ,ali to je ocekivano ako je plata sporedna u mesecnoj zaradi lekara u bolnicama i podrzana je od strane uprava kojima redovan novac namenjen zdravstvu sluzi za popunjavanje partijskih i licnih budzeta.Sam broj anesteziologa takodjer nije glavni razlog nemogucnosti da trudnica dobije uslugu koju zeli,veliki broj anesteziologa uospte nije savladao vestinu izvodjenja epiduralne analgezije jer je problem nestrucnosti na prvom mestu nastavnika koji treba da provode nastavu i prakticnu obuku specijalizanata iz ove oblasti.Izbor nastavnika decenijam nema veze sa kvalitetom.Potvrda nestrucnosti je dosla iz samih bolnica,ako ste dobro pratili izjave direktora beogradskih klinika a u isto vreme i nastavnika na fakultetu,jedan je javno izjavio da trecina njegovih ginekolga nije dovoljno strucna (verovatno niti bezbedna za trudnice), dok je drugi bez imalo posledica izjavio da samo mali broj njegovih anesteziloga uopste i ume da izvede epiduralnu analgeziju kao da je to izdvojeni deo obaveznog znanja anesteziologa i postavlja se pitanje gde su oni polozili specijalisticki ispit?Posle takvih izjava, pogledate prijavu lekarskih gresaka iz istih bolnica koje ne postoje i ti isti direktori objasnjvaju da kod njih toga nema,zakljuciite da je problem mnogo ozbiljniji od samih protokola.Danasnje zdravstvo je previse optereceno :zataskavanjem lekarskih gresaka,korupcijom,financijskim malverzacijama,pratijskim upravljanjem..
4krofnica 4krofnica 15:16 23.12.2009

Re: Epidural

Tako da bih ja sve njih, pravo da ti kažem - poslala na grupnu psihoterapiju.
Pa nek tamo razmrse čega se, u stvari plaše.

tako je...cega se dodjavola plase???!
Kru, cudo si, cekamo ako treba nesto...
maca22 maca22 16:07 23.12.2009

Re: Epidural

NeuroRadoznalost
Svaka borba sa vetrenjacama ce na kraju da pokaze uspehe!!!

Za sada bih rekla da se svi slažu da treba nešto proimeniti...dokle god se suština ne menja. samo da se nagomila pritisak, pa da prebace tu svoju potencijalnu jamu. :)
antonacci antonacci 16:18 23.12.2009

Re: Epidural

Ima i tu dobrih tj . takvog jos nisam sreo na ginekologiji ali ima na drugim klinika pa poslusaju moj savet i tako sam uspeo da promenim mnoge lose navike lekara.


Zvuči nadobudno to što si napisao.
antonacci antonacci 16:22 23.12.2009

Re: Epidural

jedan je javno izjavio da trecina njegovih ginekolga nije dovoljno strucna (verovatno niti bezbedna za trudnice)


Direktor Narodnog fronta; kazao je i da ne može nikog da otpusti zbog veza (političkih i rodbinskih), bez obzira na nestručnost.

Re: Epidural

problem kompetentnosti anesteziologa je ovde kljucan.

vrlo je malo onih kojima je epidural rutina, a ono sto je karakteristicno za nas svet u svim oblastima je nespremnost za ucenje iz prostog razloga sto su tako navikli. sistem ni nakoji nacin, bar do sada nije zahtevao ozbiljne dokaze o kontinuiranom strucnom usavrsavanju, osim pohadjanja nekih kongresa (sto se u vecini slucajeva pretvara u shopping/sightseeing ture)

ja sam imala priliku da u engleskoj na ucvid predam prevod vestina na specijalizaciji iz interne medicine. bilo me je sramota. sta god se u svetu smatra rutinskom prakticnom procedurom, ukljucujuci tu i reanimaciju, kod nas se zahteva da specijalizanti samo GLEDAJU ?! ilustracije radi jedine prakticne procedure u specijalistickom kruzenju su merenje pritiska, uzimanje briseva i urino i koprokulture!!!! to u normalnim zemljama spada u spisak vestina za bolnicarku najnizeg ranga.
tajatehno tajatehno 21:40 23.12.2009

Re: Epidural

Za ginekologa je najbezbedniji nacin vodjenja porodjaja bez epiduralne anestezije,a uzgred budi receno i za trudnicu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:45 23.12.2009

Re: Epidural

Za ginekologa je najbezbedniji nacin vodjenja porodjaja bez epiduralne anestezije


Pa, ono, jeste.

Ako ima epidural, žena se ne koncentriše na bol nego na porođaj, što dovodi do opasnosti da se zanese pa počne dottoru da se previše meša u posao, da bude svesna šta joj se radi, kako joj se radi, zašto joj se radi. Može, nesrećnica, onako obezboljena, čak da počne da dobija sulude ideje da nešto pripitkuje, jadnanebila. Ne, ne, ne. To je nedopustivo. Najbezbednije je da ona umire od bolova, te da nema ni snage ni volje za bilo šta drugo, kako bi dottor mogao da joj radi šta mu se ćefne, a ne šta ona zatraži da se uradi. Ima, more, da se zna ko kontroliše porodjaj! Jašta!

NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 00:25 24.12.2009

Re: Epidural

tajatehno
Za ginekologa je najbezbedniji nacin vodjenja porodjaja bez epiduralne anestezije,a uzgred budi receno i za trudnicu.


Ako cemo iskreno to je tacno po prastarim knjigama i po nekoj logici tipa: "Kakva bre igla u kicmu?!?" ali ako cemo po evidence-based medicine, zahvaljujuci kojoj medicina svakodnevno napreduje, velika vecina radova navodi da je porodjaj bezbedniji sa epiduralnom.
tajatehno tajatehno 00:51 24.12.2009

Re: Epidural

Ako cemo iskreno od ukupnog broja vaginalnih porodjaja u Nemackoj samo u 19% se koristi epiduralna anestezija
tajatehno tajatehno 00:59 24.12.2009

Re: Epidural

Kakav strasan pristup.Kao po definiciji se drzite toga da je zelja lekara da zena ima sto jace bolove
i da porodjaj bude sto tezi.Ako je cilj samo naci krivca zasto porodjaj boli onda ok,ali ako je bilo sta drugo u pitanju onda je bolesno.
strenum strenum 09:40 24.12.2009

Re: Epidural

tajatehno
Kao po definiciji se drzite toga da je zelja lekara da zena ima sto jace bolove
i da porodjaj bude sto tezi


Ma nije, otkud ti ta ideja!!!!
Sigurna sam da je po istoj logici
Za ginekologa je najbezbedniji nacin vodjenja porodjaja
i bez muvanja nepoznatih lica po bolnici (pratnja porodilje).
Isto tako je bezbednije za ginekologa i da ubrizga indukciju i uradi epiziotomiju bez konsultacije sa pacijentkinjom.
Uzgred budi receno, ima tu i neka zena koja se poradja, koju sve to boli i koja je preplasena. Ali, to je
uzgred budi receno


Krugolina Borup Krugolina Borup 10:14 24.12.2009

Re: Epidural

Kao po definiciji se drzite toga da je zelja lekara da zena ima sto jace bolove
i da porodjaj bude sto tezi.


Da li je to želja, ili je to nagon, ili je nešto treće - ne znam, stvarno. Kao što rekoh, ja bih preporučila da se to razmrsi uz neko stručno lice na grupnoj psihoterapiji.

Ali ČINJENICA je da stvari trenutno stoje tako da se žena lišava apsolutno svih znanih i mogućih što farmakoloških što nefarmakoloških načina da se tokom porođaja izbori s bolom.

Prvi na listi najboljih farmakoliških sredstava protiv porođajnog bola je epidural.
Prvi na listi najboljih nefarmakoloških sredstava jeste pratilac na porođaju.
Kod nas se i jedno i drugo NAPLAĆUJE. Tzv. "nadnica za strah". (Ako je uopšte moguće! Uglavnom nije!)
Ako se naplaćuje, smatra se luksuzom.
Ako se smatra luksuzom, onda nam to govori sve što treba da znamo o odnosu medicinskog osoblja prema jednoj tako trivijalnoj stvari kao što je to - bol osobe koja im je poverena da o njoj brinu.

I sad se vi ljutite na mene što sam odreagovala na vaš komentar gde ste u jednoj rečenici na prvo mesto strpali kao prioritet "bezbednost lekara", dok se bezbednost porodilje spominje "uzgred". Pa, sami potvrđujete moju osnovnu tezu: u nas je lekar važniji od pacijenta.

maca22 maca22 11:30 24.12.2009

Re: Epidural

Krugolina Borup
vaš komentar gde ste u jednoj rečenici na prvo mesto strpali kao prioritet "bezbednost lekara", dok se bezbednost porodilje spominje "uzgred". Pa, sami potvrđujete moju osnovnu tezu: u nas je lekar važniji od pacijenta.

Kakav strašan pristup.
tajatehno tajatehno 12:46 24.12.2009

Re: Epidural

Sustina svih vasih pisanija je premisa ili indoktrinacija da su ogromna vecina ginekologa psihopate ili nekakvi zli ljudi koji zele da trudnica prodje kroz najcrnje muke za vreme porodjaja.
Na kraju me ne bi zacudilo da ih optuzite i zasto su zene trudne i zasto uopste moraju da se poradjaju
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:25 24.12.2009

Re: Epidural

Sustina svih vasih pisanija je premisa ili indoktrinacija da su ogromna vecina ginekologa psihopate ili nekakvi zli ljudi koji zele da trudnica prodje kroz najcrnje muke za vreme porodjaja.


Da se razumemo: moja premisa nije da su ogromna većina ginekologa psihopate, ali moja premisa jeste da su ogromna većina ginekologa nespremni da uhvate korak sa svetom, kao i da lekarocentrični tretman na porođaju brane samo zato što njima lično on više odgovara od pacijentocentričnog. Dakle, ne zato što pacijentocentrični tretman loša opcija, već zato što bi promena u takav sistem rada njima iskomplikovala njihov radni život, i nametnula im više posla i više odgovornosti za posao koji obavljaju.

Da se još razumemo: moja premisa nije da su ogromna većina ginekologa nekakvi zli ljudi koji žele da trudnica prođe kroz najcrnje muke za vreme porođaja, ali moja premisa jeste da su ogromna većina ginekologa komformisti kojima je više stalo do toga kako se u porođajnoj sali osećaju oni, nego kako se oseća žena koja se porađa. Bitno je samo da, nedajbože, ne umre. A koliko će se namučiti - to nije važno. Statistika svejedno broji samo maternalnu smrtnost, ali ne i maternalno maltretiranje.

Stav koji "Majka Hrabrost" ima prema neophodnim promenama podržan je ne samo naprednom svetskom praksom, rezultatima klinički kontrolisanih istraživanja i Preporukama SZO, već i izveštajima nezavisnih stručnjaka, pa i samim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen 2005. godine.

Ipak, suočeni sa činjenicom da se "Majka Hrabrost" kao pojava ne može ignorisati (što bi bilo najlakše rešenje da je nije podržalo Ministarstvo zdravlja i da se nije, avaj, tako suštinski prostrla po kompletnoj našoj javnosti, pa je blesavi novinari stalno nešto zapitkuju i u životu je održavaju, kao da te žene uopšte imaju pojma o čemu pričaju), ogromna većina ginekologa radije poseže za arogantnom odbranom starog stanja, ma kako neargumentovana ona bila, nego za ogledalom u kome bi se pogledali i sebi iskreno rekli: "Hej, vreme je da se stvari menjaju!"

Lično verujem da u korenu takve njihove odluke stoji iracionalni strah od promena. I taj i takav strah treba neko stručniji da ispita i raščivija i ako je ikako moguće - ponudi terapiju.
tajatehno tajatehno 16:36 24.12.2009

Re: Epidural

*Pacijentocentricni* i *lekarocentricni* tretman bi morali da budu sasvim identicni,a i jedan i drugi(mada takva podela ETICKI NE SME DA POSTOJI) se zasnivaju na tome da se rizik po majku i novorodjence od bilo kakvih komplikacia u porodjaju bude sveden na minimum.
strenum strenum 16:54 24.12.2009

Re: Epidural

Zar nije, osim odrzavanja na zivotu, jedan od vaznijih aspekata medicine ublaziti i ljudsku patnju?
U nasim porodilistima se, nazalost, lekaro-centricni i pacijent-centricni pristup razilaze u ovoj tacki, jer bi ublazavanje patnje porodiljama znacilo vise posla i odgovornosti za lekare.
Obrnuto proporcionalno tome, manje "patnje"lekara znaci vecu patnju za porodilje ( i kao logicnu posledicu toga i vecu patnju za bebe).
Medjutim, cilj porodilje nije da ublazi "patnju"lekara (pri tome mislim na rad za koji je placen), vec upravo suprotno, cilj lekara i drugog medicinskog osoblja je da ublazi patnju pacijenta (u ovom slucaju porodilje).
I nisam sigurna da ovakva podela ëticki ne sme da postoji, jer u protivnom ne bi UNICEF pokrenuo Baby Friendly program,
dacana dacana 08:45 25.12.2009

Re: Epidural

. nama u međuvremenu valja gurati našu priču kako znamo i umemo, koristeći poluge koje su se do sad pokazale kao koliko-toliko delotvorne. Da ne kažem, živela Medijska Hajka.

Posto se kod nas sve resava na ulici, mozda bi najbolje resenje bilo kada bi isali na ulicu , i tako mirno protestvolali i napravili jednu setnju, i tim privukli veliku medijsku paznju a i paznju grajda i GRADJANKI (jer verovatno vecina zena i muskaraca nisu upuceni u sve aktivnosti raznih , a po cilju istih , udruzenja. Ja sam za to, majka sam i zena, i treba se boriti za to !!!!
scabies scabies 21:42 25.12.2009

Re: Epidural

Ali, neki đavo u vidu straha jeste razlog, i definitivno nije racionalne prirode.
Ne slažem se mnogo sa tobom. Nema tu mnogo straha. Mnogo je veći problem što nema volje. I dovoljno mi se čini racionalnim.
Odlika nerazvijenih društava (a naše je definitivno takvo, hteli mi to da priznamo ili ne) je da je moć daleko veća vrednost od saosećanja. Onaj ko ima moć nemilosrdno koristi svoje pravo da sistem prilagodi sebi i nema ni svest ni obavezu da vodi računa o slabima, ugroženima, o onima koji ne mogu da se bore za svoja prava i za čija prava se niko ne bori. I to je ovde očigledno na svakom koraku, ne samo u zdravstvu. Tako funkcioniše država, takav je odnos administracije prema građanima, poslodavaca prema zaposlenima, šefova prema podređenima, profesora prema đacima, vozača prema pešacima...pa je takav i odnos lekara prema pacijentima.
Veliki je to problem naše zemlje. Zakon jačeg u svojoj suštini ima nasilje. A odlika nerazvijenih društava je da prepoznaje samo očigledne manifestacije surovog nasilja, ove prefinjenije varijante ostaju neprepoznate. Ovde je poznat samo pojam fizičkog nasilja, a ljudi misle da su psihičko nasilje, verbalno nasilje, mobing... izmišljotine Zapada.
Da skratim: nije napredak zapadne medicine posledica jedino tehničkog napretka i evidence-based pristupa. Mnogo značajniji pokretač tog napretka je humani pristup Čoveku! Svest o pravima nemoćnog i ugroženog, svest o njegovim potrebama i njegovom dostojanstvu.
Može srpska medicina uvesti tehniku, naučiti metode i tehnike, ali humanost moramo pronaći u sebi i ohrabriti u drugima.
Nije medicina mehanika. I nije cilj medicine samo da leči bolest. Cilj medicine je da unapređuje zdravlje! A zdravlje je, po staroj dobroj definiciji SZO, potpuno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje.
Kada to shvate srpski doktori - napraviće najveći korak u razvoju srpske medicine. I možda značajan korak u razvoju srpskog društva.
maca22 maca22 22:26 25.12.2009

Re: Epidural

Scabi
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:24 26.12.2009

Re: Epidural

Ditto.
Sve se slažem, Scabi.

Kada to shvate srpski doktori - napraviće najveći korak u razvoju srpske medicine.


A kako da im pomognemo da shvate?
Šta mi možemo da uradimo?
scabies scabies 14:16 26.12.2009

Re: Epidural

A kako da im pomognemo da shvate?
Šta mi možemo da uradimo?
Da to znam odavno bih rekla. Ja ne vidim da mozete da radite nesto vise od ovoga sto ste radili i do sada.
Mozda samo da vise isticete svetle primere, da vise govorite o onim lekarima, babicama, sestrama sa laktacije koji su pokazali kako taj posao treba da se obavlja. Da nadjete neki nacin da promovisete takve ljude, da im pokazete da su prepoznati, da im ne dozvolite da pristanu da se utope u los prosek, da date primer ostalima...
Trenutno mi se nista drugo ne javlja
Tacnije, sve drugo sto treba uraditi da bi se stanje promenilo, mora da uradi ministarstvo, skolski sistem, sistem kontinuirane edukacije, mediji, drustvo u celini...
scabies scabies 19:39 26.12.2009

Re: Epidural

I setila sam se jos necega... Mozda ne bi bilo lose da uspostavite kontakt i sa ministrom za ljudska i manjinska prava gospodinom Ciplicem.

EDIT
Pre par dana cula da je covek izjavio da su u Srbiji ugrozene grupe: zene, deca, osobe sa hendikepom, LGBT populacija...
drug.clan drug.clan 14:32 23.12.2009

porodjaj u mukama

ne razumem se mnogo u medicinu ali mi je jos nejasnije odakle ta odbojnost prema epiduralu
jel se boje da ce nestati ono "rodjen u mukama izrastao u junaka"?

(kada vec ukidaju vojni rok kao vecitu musku muku zasto ne bi ukinuli i porodjajne muke)

tebi svaka cast za sve sto radis!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:59 23.12.2009

Alo moderacijo?

Koj mi ispravi naziv bloga iz "medecini" u "medicini"?
Neje medicina, već je medEcina, i tačka!
Medicina je za prof. dr, a svi znaju da ja nisam prof. dr!
Za mene, medecinski neobrazovanu, to je medecina i tačka!
strenum strenum 15:10 23.12.2009

...

Drago mi je da se bar nesto desava.
Termin mi je u junu, pa sad cekam svaki tekst od tebe kao ozebli sunce. Javljaj nam se cesce, cak i kad nema nesto posebno, tek da znamo da si tu i da se nesto radi
Svaka cast MH za trud i napore, jer ipak ima nekih rezultata.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:57 23.12.2009

Re: ...

Javljaj nam se cesce, cak i kad nema nesto posebno, tek da znamo da si tu i da se nesto radi


Ma, ako me nema - to je znak da posla ima toliko da se ne stiže blog napisati!

A stvarno se svašta nešto dešava u poslednje vreme, te Bejbi frendli, te Stručno-metodološko uputstvo, te svašta još nešto što neću ni da najavaljujem dok se ne uobliči i bude sigurno, da ne ureknem.
kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 15:21 23.12.2009

pre neki dan.....

u blicu pisalo o negativnom izvestaju evaluatorki.
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=126379
pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:00 23.12.2009

Re: pre neki dan.....

Pisalo je i u Politici i u Danasu i u Večernjim Novostima... sve novine su odreagovale na saopštenje za javnost koje smo združenim snagama poslali Udruženje "Roditelj", vebportal "Bebac" i GI "Majka Hrabrost".
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:43 23.12.2009

Re: pre neki dan.....

Pisali su svi mediji, kukamo i vristimo mi "psi cuvari" kako nas Kru dobro nazva, ali dzaba. Radna grupa, nas preglasa da se za pocetak sastajemo 4 puta godisnje, jer bi cesce bilo previse za njihove kardiovaskularne sisteme.
A i mi smo ovde
http://blog.b92.net/text/13685/Unfriendly%20Baby-friendly/
malo kukali, al zdaba, dok umesto kukanja, ne krenu KUKE...
vjazma011 vjazma011 19:14 23.12.2009

Sugestije

Kru,

Svaka cast na trudu i radu. Imam par opaski na dokument koji si postavila (sugestije na Sugestije za izmenu i dopunu...).

Prvo, potkralo se par greski u kucanju (mozda je do pivca?). Na strani 1, u naslovu"upuitstva", umesto "uputstva". Ista strana, stavka 7. "najke" umesto "majke", i na str. 4, u jednom od onih uokvirenih delova, "epizioptomija" umesto "epiziotomija". Mozda ima jos gresaka slicne vrste, ovo sam primetila na prvo citanje. Ako vec ne postoji "spell checker" za srpski (da li ce to neko ikad napraviti za cesto koristene programe obrade teksta?), trebalo bi pazljivo i vise puta pregledati tekst radi ispravki.

Druga i bitnija sugestija se odnosi na "omogucavanje neogranicenih poseta porodilji". Da li mislis na vremenski ili brojno (broj posetilaca) neogranicene posete? U oba slucaja mislim da to nije uvek uputno i korisno, i da ne bi trebalo da stoji u jednom opstem upustsvu. Na primer, epidemija gripa ili drugog visoko zaraznog oboljenja bi trebalo da zabrani posete bolnicama u cilju zastite pacijenata, porodilja i beba. Ako su posete dozvoljene 24h dnevno, i ako su dozvoljene neogranicenom broju ljudi, zamisli porodilju koja deli sobu sa jos jednom porodiljom kojoj je upravo dosao ceo rukometaski tim u posetu u 3 ujutro, i ludo se zabavljaju? Ne znam kakva je situacija u porodilistima u Srbiji, da li se mozda posete podrazumevaju u posebnim prostorijama bolnice, za to namenjenim? U tom slucaju ova zurka rukometaskog tima bi i mogla da se izvede. Ja sam pod "posete" shvatila posetu u sobi u kojoj porodilja boravi - ispravi me ako gresim. Ali, s druge strane, da me ne shvatis pogresno, ja sam skroz za posete. I najbitnije od svega, trebalo bi omoguciti jednoj osobi koju porodilja izabere (moze ona ista sto je bila podrska pri porodjaju, moze neka druga) da ima pristup porodilji, tj. dozvolu posete, 24h dnevno (cak i u vreme epidemija). I naravno, bez briseva i testova. A za ostale posetioce, da ne bude "neogranicenih poseta", jer se to moze zloupotrebiti na stetu porodilja.

Pozdrav i sve najbolje!
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:25 23.12.2009

Re: Sugestije

Druga i bitnija sugestija se odnosi na "omogucavanje neogranicenih poseta porodilji".


U pravu si, nespretno odabrani izraz za ono što se želelo reći.
Trenutno su posete onemogućene totalno. Kada su i dozvoljene, ograničene su na apartmanski smeštaj, i to od do toliko i toliko sati, ali tako da se beba ne vidi, već žena stoji/čuči na hodniku.
Razjasnićemo na fokus grupi šta se tačno mislilo.
Glavno je da njihova odrednica "nastojaće se da ako je moguće" - ne pije vodu.
Norma treba da bude dozvola poseta, uz povremena ograničenja usled opravdanih razloga (epidemije i sl), a ne kako su oni stavili: norma je da nema poseta, ali eto, trudiće se da tu i tamo omoguće.

Slažem se i što se broja osoba tiče, treba ga ograničiti.
Ali, suština je da je dozvola poseta norma, a ne izuzetak od norme.

Što se tiče greški u kucanju... veruj mi, sedam puta sam čitala tekst. Mnogo toga našla i ispravila. Ali ovo što ti navodiš, videla nisam. Ostarilo se, ebi ga, oćoravelo se...

Re: Sugestije

Poredjenja radi u uk je max broj istovremenih posetilaca na jednog pacijenta 2.
antonacci antonacci 20:37 23.12.2009

Re: Sugestije

Trenutno su posete onemogućene totalno. Kada su i dozvoljene, ograničene su na apartmanski smeštaj, i to od do toliko i toliko sati, ali tako da se beba ne vidi, već žena stoji/čuči na hodniku.
Razjasnićemo na fokus grupi šta se tačno mislilo.


Poznanikova sestra se porađala pre nego što je proglašena epidemija, i niko nije smeo da joj dođe u posetu, kao da su joj transplantirali mozak. Postoji li neko, bilo kakvo objašnjenje za te onemogućene posete? U ovom slučaju sam namerno naglasio da se porodila pre epidemije H1N1, tako da to sasvim sigurno nije bio razlog što dva dana niko od porodice, pa ni muž, nije mogao da je poseti.

Zanima me zašto je to tako, jer se moja rođaka, recimo, porodila u Americi i muž je prisustvovao porođaju i posle ostao sa njom i detetom, bez ikakvih problema.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:38 23.12.2009

Re: Sugestije

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Poredjenja radi u uk je max broj istovremenih posetilaca na jednog pacijenta 2.


Ništa ne fali da i kod nas bude 2 komata.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:41 23.12.2009

Re: Sugestije

Postoji li neko, bilo kakvo objašnjenje za te onemogućene posete?


Prof. dottori iznova citiraju strah od infekcije.
Eksterne evaluatorke za Bejbi frendli su u svom izveštaju jasno naglasili da opasnost od infekcija ne postoji, kao i da na njihov zahtev da im se citiraju dokazi, tj. relevantna istraživanja, reference i medicinska literatura na osnovu kojih pravdaju restriktivnu politiku poseta i prisustva porođaju strahom od infekcija - gospoda prof. dottori to nisu bili u stanju da učine.
Valjda im se javilo da se čuvaju tih infekcija, ne znam.
vjazma011 vjazma011 18:26 24.12.2009

Re: Sugestije

Ma znam, tu se vracamo na ono - a kako to da sestre i doktori i cistacice ne nose nikakve infekcije kad ulaze u sobe porodilja, a pre toga bili napolju na ulici, pusili, isli u prodavnice, itd, a osoba bliska porodilji mora na briseve, ili se samo kaze da ne moze da je poseti i gotovo. U bolnici u kojoj treba da se porodim u Torontu (samo sto nisam, za koji dan), je opste pravilo - do 2 osobe po izboru porodilje u toku porodjaja, jedna osoba posle moze da ostane sa porodiljom 24h dnevno dok ne izadje iz bolnice (najcesce partner majke), a nema ogranicenog broja posetilaca posle u sobi, samo se preporucuje ne vise od dvoje odjednom (dakle isto kao i u UK), a vreme poseta je ograniceno na nekih 5-6 sati u toku popodneva i do uvece. Sada u jeku frke oko H1N1, sve posete su zabranjene, a onaj jedan pratilac se ne smatra "posetom", i i dalje moze da bude tu stalno. Bez ikakvih pretraga, naravno.
anastasija.p anastasija.p 00:49 25.12.2009

Re: Sugestije

Drzim ti palceve :)
hajkula1 hajkula1 22:35 23.12.2009

**em ga

Sada me i ovo docekalo!

Prvo me sestra, moja omiljena, najmladja, zove, kaze trudna je, pa pita znam li nekog na nekoj klinici gde rade amnioscintezu, jedan rezultat (zaboravih koji, od uzbudjenja, prvo mi bilo milo kada sam cula vest, a onda sam se vise nego zabrinula, pa i zdravo naljutila!). Ima 35,5 god, jedno dete.

Ma, bice sve u redu, nismo bas toliko Bogu zgresili, znas da su mi za S. svi do jednog rekli da ne smem da je rodim, vidi je, ko lutka. Moram kao starija sestra da je podrzim, ne setih se sta pametnije da kazem.

Inace, mora da dodje licno da zakaze a zivi u drugom gradu. Njene poznanice, vratile se neobavljenog posla, nema termina, tako da je bas zabrinuta. Zato me molila da se raspitam, pa da joj javim. Em ovo nije bezazlena intervencija, em kosta 40.000, sto je vise nego mesecna plata. Da dize kredit? A koliko ono kosta porodjaj?

Jos ovaj predlog za uputstvo!

Ne znam, ziva nisam, na toliku ignoranciju. Zar im je malo kritike? Ni mozga ni srca, ni pameti ni osecanja.

Ja se nesto mislim, da krenem sa sestrom... Ne daj im Boze, da mi se neko ispreci. Ma hajde, neka mi neko kaze da batina nije iz raja izasla?! Kako da im utuvimo sem

PS
Da li je samo trac ili istina, ali ljudi se zezaju na racun reklame za vakcinu (ministar primio pred kamerema, STA?) Bas mu ne veruju. Dotle je doslo.




Re: **em ga

Predlog
ne bi bilo lose pogledati na osnovu cega se u srbiji savetuje rutinska amniocenteza iskljucivo na osnovu godina.
Ja imam takodje 35.5 I trudna Sam. Moj rizik da dobijem bebu sa daunovim sindromom, sto je najcesca malformacija vezana za godine majke, je na osnovu godina negde oko 1 u 350. Rizik od pobacaja izazvanog amniocentezom je 1 u 200.
Zato se u uk radi kombinovani skrining test koji kombinuje godine, dve analize krvi I detaljni ultrazvuk tokom kog se meri vratni nabor bebe. To se onda ubaci u formulu. Ja Sam dobila odgovor da je na osnovu ove formule rizik 1 u 18000, tako da Nije bilo neophodno da se radi amniocenteza.
mariopan mariopan 14:30 24.12.2009

Re: **em ga

Samo da te pozdravim i pozelim sve najbolje u Novoj
Nadam se svemu najboljem sto ce da proistekne iz tvog truda, mnogo nasmejanih i srecnih beba i roditelja
dacana dacana 08:21 25.12.2009

SRAMOTA

Nije mi jasna jedna stvar (malo cu da odskocim od teme), tolike pare su izimali od epidurala i od prisustva oca na porodjaju,(ja kada sam se prodjala ova druga opcija je bila ukinuta zbog inspekcije-maler)a duseci i posteljina nije obnavljana bar 10-15 god. Ja lezala na dzombama i rupana od duseka. Sramota za NARODNI FRONT!!!!!
Epidural su mi dali BEZUSPESNO :( SAMO SU ME BOLI I BOLI IGLAMA:(

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana