Cirkus „Tolerancija“

Queeria RSS / 15.11.2007. u 20:56

Piše: Boban Stojanović  

naslovna.1446.jpg

NAJAVA:
Dame i gospodo, ladies and gentlmen, damen und herren, dobrodošli u Cirkus Tolerancija!
Samo danas povodom Dana tolerancije, za Vas, odabranu elitu i etički superiornu publiku iz vrha vlasti, ministarstava raznih, međunarodnih humanitarnih organizacija, nevladinih organizacija, nastupaju Vaši omiljeni štićenici: Romi, osobe sa hendikepom, najrazličitiji primerci miroljubivih nacionalnih manjina, pripadnici malih verskih zajednica svima nama tako dragih i još mnogo drugih egzotičnih vrsta.
Pa, neka predstava počne!

Tačka prva:
U cirkusku arenu prvo ulaze izbeglice.
Vidimo nasmejana lica. Veoma, veoma lepe deca-izbeglice, izvode tačku sa loptama koje su 1996.godine dobila od jedne velike međunarodne organizacije za pomoć izbeglicama. Kako saznajemo, pola miliona ovih divnih nasmejanih ljudi živi na teriotoriji naše zemlje. Uglavnom su lošeg finansijskog stanja, ali to ih ne ometa da žive u još gorim životnim uslovima. Često bez vode, struje, hrane, o zaposlenju da ne govorimo. No, vidite ta nasmejana lica, tu živahnu dečicu, te male superstarove dokumentarnih reportaža! BBC, CNN, Euro News...samo su neki od medija koji su ulazili u njihove domove, snimali predivne dokumentarce, osvajali nagrade i zaboravili ove ljude! Ali, ali, ali, nećemo da se zaustavljamo na nevažnim stvarima – vratimo se našim zabavljačima, budite slobodni da im udelite poneki dinar, nešto hrane ili pak, iako je to previše, koje radno mesto! Upoznajte ih, iskoritite priliku da sa njima uradite intervju za vaš medij, da napravite neki novi projekat, da ih stavite u statistiku!
Dame i gospodo, skinite Vaše satenske rukavice, neka Vaš aplauz bude gromoglasan za – IZBEGLICE!

slika2.1448.jpg


Tačka druga:
Pogledajete.
Pogledajte samo ovu lepotu.
Ko kaže da svet nije satkan od boja.Vidite ih - kao kada naša deca dođu sa letovanja. Egzotični, uvek preplanuli, veselog i vedrog duha – Romi.
Ne, iako je ovo cirkus, nećete čuti reč Cigani. Ne! Sa tim je završeno. Nazivajmo ove ljude Romima, kidajmo meso do kosti onima koji ih nazivaju Ciganima i ne dajmo im da žive u boljim uslovima. Zaključak je jednostavan: ne mogu da dobiju sve!
I mi nemamo sve! He, he, he....malo šale nikada ne škodi!
Ovi divni Romi ne moraju da budu naše komšije, ne moraju da dele klupe sa našom decom, ne moraju da dele radni prostor sa nama. Nazivajmo ih Romima i njima će biti bolje.
Skinimo veo sa sopstvenih očiju, skinimo predrasude i čujmo ih kako predivno sviraju, pevaju i plešu!
Braćo i sestre Evropljani - ROMI!

Tačka tri:
A kakav je tek ovo vatromet boja!
Narodne nošnje!!!
Vidite tek ovo neverovatno blago multikulturalnosti.
Oh, pa zar ja to vidim grašak spremljen na 37 (i slovima: trideset sedam), načina. Da, to je grašak dinstan na mađarski, slovački, bunjevački, rusinski, srpski, ukrajnski, nemački, bošnjački način. Doživite tu neverovatnu međunacionalnu harmoniju graška koja nam dokazuje da je multikulturalnost i suživot moguć. Zaboravimo ratne zločine, zaboravimo napade na male verske zajednice, zaboravimo sve etnički izazvane sukobe i uživajmo u grašku. Hrana, običaji, muzika, to je ono što nas spaja.

slika1.1447.jpg

Tačka četiri:
Poslednja tačka Vaše i naše jednosatne predstave večeras – seksualne manjine!
Vidite te seksualne različitosti.
Vidite te prelepe gej muškarce, te dostojanstvene žene – lezbejke. Pored toga što smo od njih načinili egzotiku našeg društva, zabranili smo diskriminaciju nad njima u nekoliko zakona i dozvolili im da žive među nama. Kroz tačku ove grupe, samo večeras, imate privilegiju da vidite sve ono što ste o njima želeli da znate: da li postoji gej sapun, da li postoji lezbejski način da se obuju cipele?
Šta će biti poneka modrica, ili pak, poneki leš ponekog tek geja ili lezbejke, kada im naše društvo dodeli sva prava koje zahtevaju cirkuski standardi Evropske Unije?
Biće bolje svima, smanjiće se pritisak na nas, da ne kažem normalne.
Samo za Vas, draga publiko – SEKSUALNE MANJINE!

ODJAVA:
Kao što sam rekao na početku, dame i gospodo, ladies and gentlmen, damen und herren, Cirkus Tolerancija pokriva svoju arenu.
Do naredne godine, ili makar prve zgodne prilike, uživajte, vratite se Vašim skupim stanovima u Vašim skupim kolima.
Budite dobri i udelite Romima po dinar ili dva kada ih vidite na ulici, neka Vaša savest bude čista!
Uvek kada ste u prilici, suzdržite se i ne ubijte Vaše komšije jer su druge nacije i vere! Ako su oni takvi, ne budite i Vi.
Laku noć i molimo Vas, uzmite po jedan primerak našeg Priručnika za toleranciju, tek da ne zaboravite gde ste večeras bili!



Boban Stojanović
Član udruženja netolerantnih prema površnoj toleranciji


www.queeriacentar.org

Atačmenti



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kuki kuki 21:29 15.11.2007

Glas iz gledalista

Da ne idem na "prvu loptu" i zakacim najavu Dzoel Greja iz Kabarea (to ce vec neko uraditi), vec da parafraziram Dzona Lenona:
- Vi na jeftinim sedistima, mozete da tapsete.
- Vi u lozama, samo zveckajte nakitom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 15.11.2007

Skromni doprinos predstavi

Šaljem vam skromni doprinos, moj izveštaj za sutra, nadam se da mi sajtadžije neće uši počupati...i molim obratite posebnu pažnju na poslednji pasus :)


Evropski poslanici usvojili rezoluciju o pravu na slobodno kretanje i prebivanju u EU, odgovorivši njome na odluku Rima o proterivanju rumunskih Roma.

Poslanici Evropskog parlamenta su, u četvrtak, u Strasburu, zajedničkom rezolucijom odgovorili na nedavnu odluku italijanske vlade, da protera državljane EU, koji predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti, pre svega rumunske Rome. Odluka je doneta zbog nedavnog surovog ubistva u Rimu, za koje je optužen rumunski Rom, ali je Evropski parlament konstatovao da je zbog ovog slučaja došlo i do rasisticckog basilja nad rumunskim Romima, što potvrdjuje da su Romi na teritoriji EU još uvek žrtve diskriminacije i zloupotreba, dok su uključenost u društvo i zaštita te manjine još uvek neispunjeni ciljevi. Zbog toga je Evropski parlament, ovom prilikom, zahtevao od Evropske komisije da smesta preduzme mere i napravi globalnu strategiju za integraciju Roma i zajedničkim sredstvima pomogne nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima u EU u tome.

Evropski poslanici su, ovom prilikom, odbili i načelo kolektivne odgovornosti i odlučno naglasili da se treba boriti protiv svih oblika rasizma, ksenofobije i diskriminacije, kao i stigmatizacije na osnovu narodne i etničke pripadnosti.

Zbog toga su evropski poslanici, sa 306 glasova za, izglasali pomenutu zajedničku rezoluciju, kojom naglašavaju da je slobodno kretanje i bivanje temeljno i neotudjivo pravo državljana EU, priznato u njenim osnovnim ugovorima i poveljama. Zbog toga sve članice EU moraju da, u svom zakonodavstvu, to strogo poštuju i obezbedjuju sigurnost, a izuzetke treba tumačiti restriktivno, u skladu sa poveljom o osnovnim pravima i evropskom konvencijom koja zabranjuje kolektivne progone.

Usvojena rezolucija, u svom 13. cclanu, kritikuje i nedavne izjave evropskog komesara za pravosudje, slobodu i bezbednost, koji je i potpredsednik Evropske komisije, Franka Fratinija, u italijanskoj sstampi. Poslanici su u rezoluciji zapisali i da je Fratinijeva izjava povodom strassnih dogadjaja u Rimu, u neskladu sa duhom i slovom direktive EU o slobodnom bivanju i kretanju, koju mora u potpunosti da posstuje.
Jelica


Tamara Ćetković Tamara Ćetković 23:46 15.11.2007

Re: Skromni doprinos predstavi



Skromni doprinos i od nas )
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:47 15.11.2007

Kamo ga

domaćin?
Galebar Galebar 00:23 16.11.2007

Re: Skromni doprinos predstavi

Samo ću reći svaka čast i pozdrav od Dubrovčanina iz Vojvodine...
Strongman Strongman 01:11 16.11.2007

Re: Skromni doprinos predstavi

Jelice

Slika je genijalna.
sentinel26 sentinel26 10:49 16.11.2007

Glas iz nekog ćoška

Queeria blogu,
Predragu i Bobanu
posebne čestitke od mene, jer ste vi jedini dočekali ovaj tzv. Dan tolerancije potpuno spremni.
Pozz.
asterix asterix 23:19 16.11.2007

Re: Skromni doprinos predstavi

Bash je kul tekst, super!
Gejevi u borbi za toleranciju strava. Kako se stvarno niste ranije toga setili.

To mu dodje kao vas neko opsuje- Pushi ga gey! a ti mu ispunish zelju.

Spajanje lepog i korisnog.

Jaoj opet ce me banovati webmaster, stalno pijem chillout po par dana, bash mu je fora, mogao bi on da se malo tolerantizuje sa vama.
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 04:21 26.11.2007

Re: Skromni doprinos predstavi

Dubrovcanin iz Vojvodine iliti panonski mornar )
ZokiZoki ZokiZoki 00:08 16.11.2007

T A C K A T R I

nsarski nsarski 01:32 16.11.2007

Ili ovo

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:51 16.11.2007

Bolje ovako ..!!



szabad szabad 02:12 16.11.2007

Dole netolerancija

Žao mi je što to pišeš kao insajder,
podrška svim učesnicima cirkusa
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:59 16.11.2007

Laku noć :)

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:26 16.11.2007

Re: Laku noć :)


Jelica Greganović: "Laku noć"

Konačno da se neko seti da to kaže... Sad mogu da idem na spavanje... E, pa, Jelice, takođe... i lepo sanjaj..
Taska Dana Taska Dana 07:24 16.11.2007

Masem!!! :)

Laku noc i dobro jutro svako jutro!!!! :)
ivana23 ivana23 09:19 16.11.2007

Re: Masem!!! :)

Taska Dana
Laku noc i dobro jutro svako jutro!!!! :)




Dobro jutro...
Goran Pavlović Goran Pavlović 09:24 16.11.2007

Mi nismo stigli

Ja samo da se izvinim sto mi sa hendikepom nismo stigli na tacku. Malo je problem sa prevozom, i dostuopnoscu, a neki od nas su i vezani u Kulinama i slicnim turistickim mestima u kojima je po recima ministara prava milina...
sentinel26 sentinel26 10:32 16.11.2007

8. mart br. 2

Dan tolerancije je danas. Čestitam svima!

Po izveštaju medjunarodnih organizacija koje se bave ovim problemom, Srbija je na začelju u Evropi. Čestitam i njezi!

Medju novinarima i medijima u Srbiji ovaj dan nije baš izazvao neku dostojnu pažnju. Pogledajte i poslušajte pa ćete se uvjeriti lično.

Ministri i Vlada se nijesu ni zainteresirali za ovu temu a nijesu nikome danas prijetili.
Istina juče su pokazali svoju teorijsku naobrazbu o ovoj temi.

Srbija i tolerancija – može li statistika što da pomogne? Ako rečemo da 364 dana imamo vidnu netoleranciju i onda jedan dan javnu manifestaciju privrženosti toj civilizacijskoj vrijednosti, je li to nešto znači?
To gospodo ne liči čak ni na 8.mart, kada smo proslavljali što su žene bile 364 dana „ravnopravne“ a toga dana smo ih s jednim karanfilom oslobadjali svega.

Jesmo li stvarno i zašto smo na začelju?
- Netolerancija u Skupštini – prisutna i jako vidljiva;
- Netolerancija na poslu - prisutna i vidljiva;
- Netolerancija na sportskim terenima i stadionima – prisutna i vidljiva;
- Netolerancija u školama (i fakultetima) - prisutna i vidljiva;
- Netolerancija prema nacionalnim manjinama – prisutna i vidljiva;
- Netolerancija (extra) prema Romima – prisutna i vidljiva;
- Netolerancija prema gej-populaciji i inim grupama – svakodnevna (zverska);
- Netolerancija prema manjim vjerskim zajednicama – svakodnevna;
- Netolerancija prema drugačijem mišljenju – svakodnevna.

Šta mi možemo da učinimo?
Najprije da raščistimo da li treba nešto da činimo ili da čekamo da to nestane samo od sebe ili da dodje neko sa strane da nam to sredi.

Da dignemo glas protiv netolerancije tako što ćemo stalno ukazivati na oblike njene manifestacije i prozivamo odgovorne po imenu i prezimenu i (ili) funkciji.

Da se oblici (ne)tolerancije po modelu vojvode od zahrdjale kašike odbace i počnu primjenjivati evropski modeli i evropski standardi.
Ako krenemo ovim putem treba odmah da znamo da ćemo se zamjeriti poklonicima i svetom Nikolaju lično zbog pokušaja evropeizacije.
Jesmo li stvarno spremni da se zamjerimo njemu i onom drugom starijem svecu koji nas odozgore posmatraju. Tvorcima vjerske i nacionalne tolerancije se nije bezazleno zamjeriti. Pa nije ovaj mladji starijeg usporedjivao sa Hitlerom zbog ljepote (od njega je 101 puta bio ljepši) no zbog onoga što je on praktično radio.

Pa hoćemo li i možemo li gospodo?
Ne bih volio da se ugledamo na Skupštinu, jer ona je prvo postala nacionalni insttitut za „mentalitet“ a sada je u nju useljen i Buvljak.
garcon garcon 11:23 16.11.2007

dalje, dalje...

Mi cemo da blogujemo :O)

Pitam se sta je sa slucajem iz Smedereva kada su roditelji svojoj deci zabranili da idu u skolu i u isti razred sa detetom ciji su roditelji HIV+... Proslo je dosta od kako se to desilo, nije bilo raspleta situacije... da li to dete i dalje samo ide u skolu i na nastavu?

Napravise reportazu i toliko...
Galja Galja 11:58 16.11.2007

Cirkus "Tolerancija"


Odavno nisam procitala ovako dobar tekst.
Bravo.

asterix asterix 14:47 16.11.2007

Asterix

Moj drug inache Slovenac, panja od dechka,Toleranc i ja krenuli na derbi. Toleranc i ja smo okoreli navijachi Zvezde znachi shalovi i ceo fazon zastave kape, i tamo negde dole kod "Vajata" sretnemo patose sa juga Grobare i sa njima jednu, drugu, malo popili i oni nas pozovu, kazu imaju par karata vishka da idemo sa njima na Jug. Doshli tamo Toleranc i ja i oni nam svi otpevaju jednu pesmicu za dobrodoshlicu. "Romi sa severa su nasha braca, ljubav prema fudbalu je nasha veza" Mislim da je tako nekako ishla. A sa druge strane velike zastave Romi Sever i svi pevaju iz srca lepe fudbalske pesme. Kazu nam kad god Toleranc i ja svratimo na stadion da je mnogo lepshe chak i fudbal bude bolji. Lepo znash kako, majke mi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:27 16.11.2007

cestitka!

Dobar tekst.
Dobro ste se setili. Svakog dana ste sve bolji i bolji. Jos cemo vas na kraju zavoleti, sram nas bilo sto to nismo ranije ucinili.
Evropejac Evropejac 17:52 16.11.2007

Живела толеранција према нетолерантнима 11

wiki :
Tolerancija je stav koji se događa u trenutku u kojem valja otrpjeti "štetu" što ju pojedincu ili grupi nanose drugi pojedinci/grupe svojim djelovanjem ili iskazivanjem mišljenja i time se zajedničkim životom odustaje od inače nasilnog onemogućavanja "štetočiniteljskog" mišljenja ili djelovanja.

Dakle, kad ti kaze neko :"Necu vise da te tolerisem" ,zapravo znaci da tebe neko smara a ti ga trpis.
Tolerancija je daleko od vrline, to je samo maskiranje odredjene mrznje prema necemu sa ili bez razloga. A znamo sta je i vas omiljeni Frojd govorio za maskiranje besa ( vodi u apsolutno ludilo). Mrznja ne podrazumeva fasizam niti uskogrudost. Mrznja je usmerena ka tudjem ZLU ili mozda Besmislu. Besmisleno je sirenje tolerancije koja sustinskii ugrozava manjinu ili vecinu tj pojedinca kao pripadnika odredjene grupe. Nametanje tolerancije nije tolerantno. Nametanje mira ratom je kontradiktorno. Sami sebi uskacete u usta i samo se saplicete a nikako da vas neko podseti ili prosvetli. Tolerancija se propagira ljudima koji po svojoj prirodi nisu tolerantni al su i ne agresivni. Sto znaci nametanjem tolerantnog stava ne-tolerantnom vi gusite prirodu coveka, a pozivajuci se na vase pravo da ostvarite sebe kroz svoju prirodu ( a to je analno-rektalni-oralan odnos sa istopolnim osobama ). Ako vi zelite da menjate tudju prirodu onda i mi mozemo vasu. Mi smo u prednosti jer vas zivotni (materijalisticki) stav iskljucuje bilo kakvu duhovnost, a (hriscanska) duhovnost je do 1945. godine bila sastavni deo prirode Srbije i njenih Srba (gradjana). Znaci vi opet namecete ne-tolerantnim ljudima vasu NE-duhovnost, i to na nacin koji nije primeren jer koristite sredstva evropejsko-zapadnjacke manipulacije koja se finim metodama "implementira" u prost narod pa se javljaju polu-pismeni kreteni-degenerici sastavljeni od guchi cipela ili tashni, djan franko fere shminke i ne znam cega. To nije sustina prirode jednog bicja, niti ce biti. TO nije pitanje vremena niti mode. To je pitanje smisla i besmisla. Ako zelite besmisao i apsolutnu prolaznost, pravite gej brakove, uzivajte u povrsnim seksualnim spletkama, uzivajte u odgoju dece kojoj su uskracena zadovoljstva odrastanja uz Oca i Majku. A to pitanje odrastanja uz Oca i Majku je tek za raspravu, jer je opet priroda deteta da (ako je imalо srece) raste uz oba roditelja. Svaki iole ozbiljan psiholog ce potvrditi teoriju pravilnog razvoja jedinke uz Oca i Majku. Zakljucak :
Jeb`ala vas tolerancija, Ja sam ne-tolerantnan i zbog toga prezirem Kostunicu, Cedu, Pahomija, Ratka Mladica, Arkana, Cecu, Albanske teroriste, Natasu Kandic, Мадону и њене ретардиране фанове, Рејдиохед и патетичаре око њих, Здравка Чолића, Милета Исакова, Путина, Мишковића,Seselja,Ustashe, Partizane i Tita и na kraju Mileta Kitica sa sve Milosevicem, i све ostale који личе на њих. Zivela нетоЛЕРАнција!
И још нешто :
није у природи србског - srpskog језика говорити :
ekspert - ekspertkinja-ekspertica
pojedinac-pojedinka-pojedinkinja
gradjanin - gradjanke
advokat-advokatice
pahuljice-pahulj
rospija-rosp
sudija-sudijica
pravnik-pravnica
didzej-didzejica
hriscanin-hriscanka
staklorezac-staklorezica
pijanac-pijanica
doktor-doktorica-doktorka
stomatolog-stomatologkinja-stomatolozica
i tako dalje ...
Neka se neki ljudi nauce sledecem : "Draga Gospodjo Sudija, zelim da ..." a ne "Draga Sudijice, zelim da ...", "Advokat gospodja-ica Milena je iznela ..." a ne "Advokatica Milena je ..." ...
Sve ovo je tesno povezano sa manipulatorski uneshenom teorijom o toleranciji i pravima zena, jer se jelda prava zena uskracuju kada se titule odredjuju kroz muski ili ne-odredjeni rod. Dosta vise manipulacije, boli glava cim se upali tv.
rinasek rinasek 19:20 16.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантнима 11

sajko, sajko, kuku mene majko!
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 19:37 16.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантнима 11

KafaJeGotova KafaJeGotova 23:53 16.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантнима 11

okapoaniolz okapoaniolz 02:37 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

napokon neko normalan ko ne zeli da veruje sve kutiji (TV) koja ljude zaglupljuje do krajnjih granica dok ne dobije gomilu kloniranih idiota koji imaju lazne dileme jer ne mogu da misle svojom glavom: pricaju o fasizmu - ne znaju sta je isti jer nikad nijednu knjigu koja bi im to objasnila nisu procitali, pominju rasizam gotovo uvek u pogresnom kontekstu (nazivaju rasizmom mrznju izmedju istog naroda koji ima samo razlicitu veroispovest npr. Izraelci i Palestinci) zato sto ne znaju sta je rasa, pa samim tim ne mogu da shvate rasizam, o nacionalizmu ne moram ni da pricam , ma ipak moram ( za ono sto oni nazivaju nacionalizam u srpskom jeziku postoji jedna druga rec koju ovi likovi mozda ne znaju ili namerno ne zele da je koriste tj. SOVINIZAM), ali zato o nacizmu necu da pricam jer tako proizvoljno koriste tu rec da me sve to u nekim trenucima podseca na dobru staru KONTRAREVOLUCIJU za koju niko nije znao sta predstavlja, ali ako te tako etiketiraju naj.bo si.

Dax Dax 10:27 17.11.2007

Tako je govorio Gering

To nije sustina prirode jednog bicja, niti ce biti. TO nije pitanje vremena niti mode. To je pitanje smisla i besmisla. Ako zelite besmisao i apsolutnu prolaznost, pravite gej brakove, uzivajte u povrsnim seksualnim spletkama, uzivajte u odgoju dece kojoj su uskracena zadovoljstva odrastanja uz Oca i Majku. A to pitanje odrastanja uz Oca i Majku je tek za raspravu, jer je opet priroda deteta da (ako je imalо srece) raste uz oba roditelja. Svaki iole ozbiljan psiholog ce potvrditi teoriju pravilnog razvoja jedinke uz Oca i Majku. Zakljucak :
Jeb`ala vas tolerancija, Ja sam ne-tolerantnan i zbog toga prezirem Kostunicu, Cedu, Pahomija, Ratka Mladica, Arkana, Cecu, Albanske teroriste, Natasu Kandic, Мадону и њене ретардиране фанове, Рејдиохед и патетичаре око њих, Здравка Чолића, Милета Исакова, Путина, Мишковића,Seselja,Ustashe, Partizane i Tita и na kraju Mileta Kitica sa sve Milosevicem, i све ostale који личе на њих. Zivela нетоЛЕРАнција!


Kako je ovo smesno,a uz to i isprazno.Totalno zjapi bez sustine.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 10:41 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

okapoaniolz

JJ Beba JJ Beba 14:17 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним



tinaaa tinaaa 16:18 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантнима 11

Ha!
Evropejac! Moze clanska karta?
U potpisu - netolerantni psiholog
A Boban cuti kao mis....
garcon garcon 18:00 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Evropejac


Neka se neki ljudi nauce sledecem : "Draga Gospodjo Sudija, zelim da ..." a ne "Draga Sudijice, zelim da ...", "Advokat gospodja-ica Milena je iznela ..." a ne "Advokatica Milena je ..." ...
Sve ovo je tesno povezano sa manipulatorski uneshenom teorijom o toleranciji i pravima zena, jer se jelda prava zena uskracuju kada se titule odredjuju kroz muski ili ne-odredjeni rod. Dosta vise manipulacije, boli glava cim se upali tv.



Sta je duh jezika, jezik je promenljiv pod raznim uticajima...

Ako ''sve to'' posto ne znate ni kako se ''to nesto'' naziva,ne postoji u ''duhu'' jezika serbskega onda cemo uvesti u nas jezik.
''To nesto'' se zove ZENSKO PISMO... koje nasa patrijarhalna kultura ne poznaje.

Zenama prava jesu uskracena i to je ocitno, pa i u najjednostavnijem obracanju, ali u najjednostavnijim stvarima se najbolje vidi istina.




Queeria Queeria 18:27 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

A Boban cuti kao mis....


Boban se ponasa kao evropski standardi - cuti i postuje slobodu govora :)
love
xxx
Boban
tinaaa tinaaa 22:22 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Queeria
A Boban cuti kao mis....Boban se ponasa kao evropski standardi - cuti i postuje slobodu govora :)lovexxxBoban


Eto!
Na toj klackalici izmedju tolerancije i netolerancije, mi smo zbunjeni gradjani.
nebojsam nebojsam 22:52 17.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

tinaaa
Queeria
A Boban cuti kao mis....Boban se ponasa kao evropski standardi - cuti i postuje slobodu govora :)lovexxxBoban


Eto!
Na toj klackalici izmedju tolerancije i netolerancije, mi smo zbunjeni gradjani.



tinaaa tinaaa 23:16 17.11.2007

nebojsam

Sta to znaci?
Da mis vise ne cuti?
Evropejac Evropejac 03:49 18.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Jeζик јесте променљив под разним утицајима, али да ли мора да се намеће деградација језика ? То што неки мрзе све што има везе са србством, или са ћирилицом, или са историјом Србије то је већ други проблем (комплекс). Неки народи се ДИЧЕ писмом, историјом, географијом, природом па и музиком а ми се једини стидимо ? У ствар то се само неки стиде јер су сами себе спутали својој слободом. То што можеш да бираш не значи да си изабрао праву ствар. Демократија због полу људи испада да је зло, јер својом не образованошћу (духовном) утичу на политичку ситуацију а која ствара јак утицај на мањину ...
Постоје примери где су послови у својој природи углавном били предодређени за жене, па се зато каже бабица а не бабац. То је та природа коју Б92 покушава да наметне. Извините господо али ја никад нећу говорити Адвокатице, Докторице, Правнице, Водитељице, Хуманисткиња ... Деградација језика. Живела толеранција према не-толерантним
nebojsam nebojsam 11:28 18.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Извините господо али ја никад нећу говорити Адвокатице, Докторице, Правнице, Водитељице, Хуманисткиња ... Деградација језика.

Izvini, ali zasto je humanistkinja degradacija jezika i sta fali doktorkama, pravnicama, voditeljkama...
Jak si mi ti evropejac i poznavalac, ili vise volis poznavaoc, srpskog jezika, ili vise volis jezika serbskoga, ili si ti u stvari evropejanac
Queeria Queeria 12:35 18.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Извините господо али ја никад нећу говорити Адвокатице, Докторице, Правнице, Водитељице, Хуманисткиња ... Деградација језика. Живела толеранција према не-толерантним


Izvinite, ali ja nikada neću govoriti: Smrt pederima, Ciganima, Muslimanima, Šiptarima!
Ja nikada neću govoriti: Stop aborusu, kondomima, marihuani!
Pa..šta sad.
Ako sam ja zaveden, obrlađen, ako sam plaćen da govorim ono što ti misliš da ja govorim, a neono što zaista želim da kažem, onda tu možemo da upadnemo u mrtvu trku.
Ja, jednako, mogu da tvrdim da si ti plaćen da podmećeš ćirilicu i urušavaš sve tekovine čovečanstva. Jednako mogu da te optužim da ne poznaješ klinasto pismo...ma, ako hoću, mogu koliko god mi je volja.
To je zaista degute priča, i nema nikakvu osnovu u bilo čemu realnom. Borba za očuvanje ćirilece koju niko ne ubija planski i namerno, već je to samo još jedan od nus produkta kapitalističkog tržita, nema veze samnom, veruj mi.
Pišem, čitam i manje više jednkao koristim oba pisma, i ponosan sam zato što sam pismen a ne kojim pismom pišem.
Mislim...
Boban
tinaaa tinaaa 15:50 18.11.2007

nikada neću govoriti...

O cemu vas dvojica govorite? O istoj stvari.
Nema tolerancije za stvari koje su nam bitne. Niti za ljude koji su nam bitni.
Tolerancija postoji za nebitne, sporedne, efemerne stvari.
Tolerancija je izmisljena za male da budu jos ravnodusniji, udobniji, utancaniji, mediokritetskiji.
Tamo gde prestaje borba, zna se sta pocinje: ropstvo.
Ko je taj ko je spreman da zbog tolerancije zrtvuje svoju slobodu?
Evropejac Evropejac 16:10 18.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Queeria

Izvinite, ali ja nikada neću govoriti: Smrt pederima, Ciganima, Muslimanima, Šiptarima!
Ja nikada neću govoriti: Stop aborusu, kondomima, marihuani!
Pa..šta sad.
Ako sam ja zaveden, obrlađen, ako sam plaćen da govorim ono što ti misliš da ja govorim, a neono što zaista želim da kažem, onda tu možemo da upadnemo u mrtvu trku.
Ja, jednako, mogu da tvrdim da si ti plaćen da podmećeš ćirilicu i urušavaš sve tekovine čovečanstva. Jednako mogu da te optužim da ne poznaješ klinasto pismo...ma, ako hoću, mogu koliko god mi je volja.
To je zaista degute priča, i nema nikakvu osnovu u bilo čemu realnom. Borba za očuvanje ćirilece koju niko ne ubija planski i namerno, već je to samo još jedan od nus produkta kapitalističkog tržita, nema veze samnom, veruj mi.
Pišem, čitam i manje više jednkao koristim oba pisma, i ponosan sam zato što sam pismen a ne kojim pismom pišem.
Mislim...
Boban

Ти Бобане немој да причаш стоп абортусу који у Србији односи преко 100-200 хиљада не рођених душа. Од тих сто-двеста хиљада не рођених душа, једино је оправдано абортирати када је дошло до силовања или када се предвиђају летални исходи труднице. Срамота је да међу омладином "легализује" опуштеност сексуалних односа па онда говоре нека абортираћу, опупштено ... Та врста н еодговорности која се усађује омладини па и старијима доноси катастрофалну цифру од десетина хиљада абортуса у земљи од једва 8 милиона. Ако не желите да правите децу, лепо код чика доктора па решите то на прави начин, а не неодговорним приступом животу. Да су ваши родитељи абортирали ви не бисте писали на овом форуму. Свака девојка која је претрпела абортус носи до краја свог живота патњу, исконску. Са аспекта психологије то је трагично за мушкарца и за жену. Ниједна девојка која иоле има мозак неће рећи да је абортус оправдана мера.
Стоп марихуани треба говорити , јер марихуана редовном употребом ствара од људи биљке, истопљене у сопственој чаури. Не треба сад почети и расправу о односу са алкохолом јер ни алкохол није препоручљив у редовној употреби. Слажем се да не треба да људи робијају због 2 грама, али да треба сви да купују траву на трафици није уопште прихватљиво. Кондоми имају сврху и као такви нека се продају. Контрацепција ствара дугорочне последице након чешће употребе...
Ко говори срмт циганима, шиптарима, Хрватима, Србима треба да попије казну за ширење мржње на националној основи.
Да ли си ти плаћен да усађујеш људима неке теорије које су у не-складу са правичним, зрелим, духовно узвишеним вредностима или ниси плаћен ме не занима. Проблем је у томе што се то ради. Намећу се теорије које се косе са правилним односом према животу. Похлепа, егоцентризам, одсуство сваког смисла (смисао је дефинисан од умних људи као функција која нас гура кроз живот и која нашем животу даје вредност).
Планско убијање ћирилице постоји од 1945. године када су глодари засели у планско убијање свега што има везе са Историјом Србије. Ћирилица је уведена кад је уведена, и она је настала из старијег и гломазнијег црквеног писма управо из потребе за стварањем идентитета једног народа у то време. Нико не оспорава стандарде технологије, нити функционалност латинице и писма, али свако ко пориче потребу за ћирилицом пориче своје образовање које није узвисио на ниво уметности јер читати српску литературу на латиници многи не могу да пореде са ћирилично написаном књигом. Можда србски лингвисти могу да употпуне ту теорију. То је и ствар осећаја. Значи ћирилица не би била толико уналажена да Србија није имала ту унутрашњу кризу изазваном комунистичком пропагандом а после и нео-шатро-националистичком политиком радикала, спс-оваца, јула,дсс-а, и сличних гова`а или чак и лдп-а и оних што би прихватили и најболесније примере са запада само да су са запада.
Како могу ја да будем плаћен да урушавам вредности цивилизације тако што желим да се у Србији више пише ћирилицом ? Иди до Грчке па их питај да ли им смета што је αλφαβετ не функционалан у односу на латиницу и остатак света ... То важи и за Русе, Јевреје, Кинезе, Јапанце и сличне. То што смо ми једини осрамоћени пред самим собом па се стидимо и писма, и речника, и језика па уместо да чујем ТЕШКО ја чујем ХЕВИ, или идем у ШОПИНГ а не КУПОВИНУ, или искулирај а не одмори, или ГРАЂАНИН а не ГРАЂАНКЕ, има таквих примера милион... а то што причам није ни фашизам, ни национализам, ни религијски фанатизам, него је одбрана од наметнутог отуђења језика и писма кроз медије (б92 предњачи у томе). Поред тога ћирилицу ко намеће не чини злочин него поштује традицију. Ви се и тога стидите па онда даље приче о томе и нема ... А то што се поносиш писањем у 21. веку и није толико ствар за понос. Поносније би се осећао када би грчки писао грчким писмом, србски србским писмом, кинески кинеским писмом, јапански јапанским писмом а не све заједно да пишемо латиницом због јелда функције ширења глобалног села ... То је разлика међу културама и треба их одржати на том нивоу.
Evropejac Evropejac 16:23 18.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантним

Зашто је деградација језика ?
Зато што је лепше, племетије, са већом дозом поштовања према особи којој се обраћаш кад кажеш
Хуманиста, госпођица Марија него Хуманисткиња Марија, или Доктор госпођа Марија уместо Докторка Марија, или правник госпођица Марија, или Водитељ госпођа Марија него Водитељка Марија ... Нисам стручан да причам о томе, ја причам као крајњи конзумент. Опет има и ту изузетака типа виолинист, госпоћица Марија или виолинисткиња Марија.
Шта су раније групе људи по редакцијама (лингвисти, стручњаци за језике ...) радиле сад по овим "сељачким" новинама непостоје. Колумне пишу неписмени људи, баве се неким бесмислом, баве се историјом иако нису историчари, баве се политиком иако нису политичари, баве се прогнозом иако нису мудри... Раније је најпродаванији србски писац био Иво Андрић сада је најпродаванији србски писац Анабела Басало и слични. Те ствари убијају смисао, и оно ка чему сви треба да теже. Раније су тежили да буду писмени читајући србске преводе Достојевског а сада читају Анабелу Басало и Пољубац од Чоколаде мислећи да је читање књига само по себи прогрес . Јебига
ljubavnica majakovskog ljubavnica majakovskog 04:29 26.11.2007

Re: Живела толеранција према нетолерантнима 11

ma nemoj!
Kazezoze Kazezoze 19:13 17.11.2007

Za cirkus "Tolerancija"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana