Mediji

10 godina BUKE

Aleksandar T RSS / 28.12.2009. u 11:57

Ovih dana zavrsava sa remitovanjem ciklus emisija BUKA na b92.

Kraj prošle sedmice smo obilježili postavljanjem novog izgleda našeg portala BUKA.

 frontpage.jpg

Već 10 godina proizvodimo BUKU, jer potištenost jedne generacije prijeti da preraste u njenu poništenost.

Ko smo mi?

Ukratko grupa ljudi koja želi da ostavi trag o sebi, trag o postojanju u ovom čudnom vremenu prepunom gluposti.
Administrativni okvir za medijski projekt BUKA daje nevladina organizacija Centar za informativnu dekontaminaciju mladih iz Banjaluke.
U septembru 2000. smo pokrenuli magazin BUKA. Grupa entuzijasta sa prethodnim iskustvom u izdavanju magazina BUM se odlučila na odvažan korak formiranja magazina kada su svi podaci govorili da se to ne isplati.
Do danas smo izdali 20 izdanja BUKE i distribuirali smo je u cijelom regionu.

Emisiju BUKApokrećemo u 2001. godini i do danas smo uradili 130 emisija sa preko 500 gostiju sa prostora cijele bivše Jugoslavije.
Portal BUKA  predstavlja logičan nastavak našeg dosadašnjeg rada. Za razliku od prethodnog sajta naš novi sajt na staroj adresi www.6yka.com ima format news portala i bogatiji je za veliki broj novih sadržaja.  

Po poslednjim istraživanjima oko 70% mladih čeka sa naročitom željom trenutak da odavde zauvijek ode. Gledajući po tome ova zemlja u budućnosti će biti zemlja staraca i zatvorenih porodilišta, omeđena glupošću i ograničenošću, besperspektivom. A to banda koja nam je ovo napravila i hoće. E, pa, neće moći. Mi ostajemo. Ostajemo da ostvarimo svoje snove i učinimo ih stvarnošću. A snovi su nam obični i ljudski.
Ti nam trebaš jer to jedino možemo zajedno.
Za početak mogli bi iz upotrebe izbaciti sva razočarenja, ponižavanja, podlosti i sebičnosti učinjene nama i one koje smo nerazmišljajući činili drugima.Izbaciti sve loše ljude kojim smo i sami omogućili da nas, neuke i slabe, vode kroz jedino nam i samo naše vrijeme pretvarajući nam kuće, ulice, živote i drage ljude u robu, čijom su prodajom ostvarivali svoje neljudske interese i zauzimali nedokučive pozicije najbitnije im vlasti. Izbaciti "demokratske i napredne" ideje koje donose tugu, brišu osmijeh i odnose živote.
Kad sve izbacimo možemo, recimo, sanjati. Možemo li? Ajd', da probamo...
Da sanjamo da živimo u državi nasmijanih političara koji se bore za svoje građane i ispunjavaju obećanja. Da sanjamo da nas se nešto i pita u prostoru koji nazivamo svojom državom. Da nam je istorija malo manje destruktivna, gubitnička i samoubilačka.
Možemo sanjati slobodne i hrabre novinare . Da se telefoni prisluškuju modernijim tehnikama, a ne samo starim pa je to nekulturno i neprijatno očito. Da se direktori bore za svoje radnike, profesori za studente. Sanjajmo da nemamo izbore svako malo, da pored toga što znamo imena svih političara, koji nam živote komplikuju, znamo i imena barem pet komšija kraj kojih živimo. Sanjajmo da nam i nije toliko bitno kako nam se komšije zovu, koliko je bitno da li možemo da im ostavimo ključ od stana, da zalivaju cvijeće i pripaze na lopove, a kad idemo na odmor. Da sanjamo da idemo na odmor redovno, svake godine, i da nas na granicama carinici propuštaju ne gledajući nas čudno odnoseći pasoš na provjeru. Da sanjamo da u crkvu idemo ne samo iz pomodarstva, već zato što vjerujemo i hoćemo da se ponašamo hrišćanski. Da imamo gdje izaći vikendom, da piće i gorivo ne mješaju sa vodom. Sanjajmo da imamo samo malo običnih ljudskih briga i problema...
Sanjajmo puna pozorišta, kulturne hepeninge, nečije oči... uljudne javne službenike, solidne puteve, plate sa samo malim zakašnjenjima, pune trpeze...
Možemo sanjati da ne mislimo naguliti odavde čim se za to steknu uslovi, a oni što su otišli hoće da se vrate jer je ovdje bolje i, naravno, jer sunce tuđeg...
Probudimo se.
Dolazi novi milenijum.Vrijeme u kom će stvari o kojim danas razmišljamo kao bitnim, biti to sve manje. Vrijeme u kom će sve manje biti važno odakle si, šta si , kom se Bogu moliš, moliš li se uopšte. Bitno će biti samo jedno - ŠTA NUDIŠ. Svom haustoru, radnom mjestu, gradu, državi, planeti, Bogu... šta nudiš.
ŠTA?
E, pa tako će nam onda i biti.
I zato BUKA, jer dosta je bilo tišine...



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 13:06 28.12.2009

chestitam!

sesili sesili 16:23 28.12.2009

Re: chestitam!

Pridružujem se! Lepo je sanjati, ali da se neki snovi i ostvare!
Aleksandar T Aleksandar T 12:33 29.12.2009

Re: chestitam!

Hvala Angie and sesili
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:34 28.12.2009

Čestitka

i podrška za napore koje ulažete. Emisije su Vam odlične.
Puno uspeha i svako dobro.
Aleksandar T Aleksandar T 12:33 29.12.2009

Re: Čestitka

Hvala Milane...napor je nažalost prava riječ
barack.obama barack.obama 02:55 29.12.2009

Congratulations!

Svako dobro! Još bučnije i hrabrije u budućnosti!

Aleksandar T Aleksandar T 12:34 29.12.2009

Re: Congratulations!

Hvala, a Koja će da nam oprosti što numeru ponekad koristimo u promo svrhe :)
Rejlem Rejlem 10:03 29.12.2009

Cestitke na dosadasnjem radu...

...I svako dobro u 2010.
Aleksandar T Aleksandar T 12:34 29.12.2009

Re: Cestitke na dosadasnjem radu...

Hvala ti!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana