Gost autor| Život| Životni stil

K.C. - OKO NJEGA I U VEZI S NJIM, No19

margos RSS / 06.01.2010. u 02:50

Once again, Mikele9

7c4a7d1e23fb58ea5205.jpegNa Vratima K.C.-a zalepljena osmrtnica. Ustrčim uz stepenice i zabodem nos u fotografiju. Čika Mija, jebote! Čitam:

„Naš voljeni i nikada prežaljeni, suprug i otac, ime i prezime, pukovnik u penziji, Diplomirani Filosof, iznenada je preminuo u 75 godini. U potpisu: neutešna žena Stanka i sinovi Đorđe i Miša. Sahrana će biti na Novom Groblju dana......u .....časova.''

Uletim unutra, Mara me već spazila kroz staklo, na šanku me čeka Loza, okrenem se oko sebe, skoro svi kulturni poslenici prisutni, ćute, proliju za dušu i cimaju ko zna koju već po redu. Sunem Lozu u žedno suvo grlo:

„Maro donesi flašu", kažem i sedam za sto za kojim već sede moj deda, u K.C.-u i krugovima bliskim njemu, poznat pod imenom Ambasador, Šakal i Šole francuski đak. Pred Ambasadorom načeta baklava, Marinih ruku delo i dopola ispijena nulapetica Loze. Šakal, dok ja sedam:

„Maro, kad si već kod flašijanovića, donesi Šoletu i meni jedan Rubin."

„Dedoviću", pitam Ambasadora tj rođenog mi dedu „šta to bi?"

„Riknuo Mija, jebi ga i naživeo se", kroz zube odškripi Šole.

Onda se okrenu prema Ambasdoru koji je bio stariji desetak godina od čika Mije:

„Izvinite, nisam tako mislio...vi pijete ko gospodin a Mija je lokao bre, ajde kažite, kaži Šakale koliko je mogao da popije...i to svaki dan...od rane zore, jebi ga, šta ima tu da se priča!"

„I šta iznenada, mogao je da rikne svaki dan unazad...bar pet godina", dodaje francuski đak.

Admiral nažuljenog šank-lakta, pažljivo prolije samo jednu kap, otvori usta i isprazni čašu....

„Kako je uspeo da prospe samo jednu kap...", širi ruke čika Rale „ko da radi kod Kambodže u centralnoj apoteci!"

Admiral, sačekavši da čika Rale završi, izbaci iz još uvek otvorenih usta:

„Gospodin Mija će mi, za razliku od većine vas, nedostajati kao ravnopravan sagovornik. Razmena mišljenja i stavova među nama dvojicom odvijala se nalik na renesansne dispute umnih filosofa, pesnika..."

U K.C. je u međuvremenu ušao (malo pre pomenuti) Boža Kambodža i čuo Admiralove reči.

„Druže Admirale", zabobonjio je svojim božanstvenim iako malo napuklim basom „nemojte se previše brinuti, drug Dante je za vas dvojicu davno obezbedio kutak....ne mogu samo da se setim u kojem krugu Pakla, imaćete mogućnosti da se izdisputujete do kraja Vasione."

„Ostao nam je samo Deki", uzdahnu Bata potpukovnik.

„I to mi je neka zamena", frkne Admiral „ne kažem, mladić je obrazovan i duhovit ali ni prineti gospodinu Miji. A i kad popije preko svoje mere, počinje da vređa, da ne kažem, postaje pakostan i nesnosan."

Dedović se naginje ka meni i šapuće mi na uvo:

„Nema smrti bez sudnjega dana."

„Šta ti sad pa to znači", bečim se na njega.

Dedović ispivši ostatak nektara iz čaše, pruži je i čeka da mu dolijem:

„To mi je treća i biće sasvim dovoljno čak i za ovako tužnu priliku... A, da, baš to što sam ti rekao."

Pojavljuje se Gina šefica K.C.-a, pročitala je osmrtnicu i s vrata:

„Ovo je za sve nas tužan dan i najmanje što možemo da učinimo za spomen na Čika Miju, je, da bez plaćanja popijete za njegovu dušu!"

„Gospođo vi zaista imate dragocenu ličnost i krase vas sve najbolje osobine jedne engleske Lady", kaže Admiral pružajući Mari praznu čašu.

„Jebi ga Mijo, da jednom i mi popijemo na tvoj račun, platićeš ti već tamo gde treba", šmirglavim glasom „kao" podiže atmosferu, francuski đak.

Polako, kako vreme odmiče i flaše postaju sve praznije ili potpuno prazne, svi se jedan po jedan ili svi u glas, prisećaju Čika Mijinih blistavih momenata, njegovih tirada, disputa s Admiralom, ljubaznosti kojima je obasipao osoblje, lucidnih sentenci koje je ladno mogao da potpiše Seneka, da nije davno pandrknuo. Alkohol je istovremeno i stimulator i destimulator u zavisnosti od određenih parametara kao što su npr: količina u sebe unetog, procenat (%), predodređenost organizma, godište, žalost, tuga.....ili lokanje bez obaziranja na prethodne parametre. Od tuge i žalosti uz prijaznu pomoć alkohola, samo je korak do veselja i zajebancije. Čika Steva fišmen se prisetio da je Mija kao predratni Đeneralštabni major bio u sasvim prihvatljivom logoru, pisao je i primao pisma i pakete a kao stari mačak, uspevao je da (kako i na koji način?) prati vesti sa frontova i iz Jugoslavije i na vreme se zbližio sa komunistima do kojih je mogao da dođe i koji su nekako uspeli da prežive.

„Ma šta nam napričaste", prekide ga Admiral „da mu D.S. (Narodni Heroj i visoki funkcioner KPJ) nije oženio sestru, ovo bi, pokaza srednji prst, da izvinu prisutne dame, ovo bi bio Mija a ne pukovnik JNA. Nema ni Spomenicu, čak ni zet nije mogao da mu je izradi!"

„Ej bre ljudi, umro čovek, ortak, naš čika Mija a vi počeli da vadite govna iz septičare, gde će vam duša", ubaci se pravdoljubivi Šakal.

Direktorka Gina specijalista i vrhunski dijagnostičar, podigavši ruke u vis, za trenutak prekinu zapaljivu diskusiju rečima: „A da popijemo svi po jednu jaku kafu?"

Još je zvuk njenog glasa visio u vazduhu kada se na vratima gužvajući osmrtnicu obema šakama, pojavi niko drugi do glavom i bradom Čika Mija!

„Jebaću mu ja mater, fukara je to a ne moj sin...i gde ga rodih...greška prirode, šta će me još posle ovoga od njega snaći...Maro daj mi momentalno dve Loze, ako si me pogrešno razumela, ne čaširane, dve flaše Loze! Pozdravljam vas gospodine Ambasadore", uljudno se nakloni Dedoviću „Šole sine udri decu dok su još mala a vas dvojica, obrati se Šakalu i meni, ne ženite se ni po koju cenu, decu i ne podrazumevajte".

Šakal privuče jednu stolicu i čika Mija sede s nama.

Mara neuobičajeno hitro donese i stavi pred njega dve flaše Loze i čašu od deci.

Svi smo ćutali dok je čika Mija ispijao jednu za drugom ni manje ni više nego četiri čaše. Onda huknu i obraćajući se Dedoviću reče:

„Gospodine Ambasadore vas je bog pogledao darujući vam žensko dete (moju majku), nije vas izložio nezahvalnom eksperimentisanju s muškim potomcima", a onda shvativši da i ja sedim za stolom, nastavio „unuci su sasvim druga priča, evo Mikele, vaš unuk, da ga na ranu staviš, zarasla bi u trenu."

„Ne preterujte Mijo, dobar je on, volim ga ali cvećka je to svoje vrste", u kratkim crtama me opisa rođeni deda.

„Šta bih sve dao da imam jednog takvog, ma kakva on bio cvećka kako rekoste a ne ono moje kopile, idiot, izrod i vucibatina... I čitulju je dao da se objavi u Politici, celo jutro zvoni telefon, Stanki izjavljuju saučešće, spremaju se rodbina i prijatelji da dođu na sahranu, odreći ću ga se preko Službenog Glasnika, ne bio ja Mija!"

Svima nam je postalo jasno da je ujdurmu napravio čika Mijin mlađi sin Miša ali se niko nije usuđivao da načne tu temu sve dok Admiral sa šankovske visine ne reče:

„Gospodine pukovniče u penziji, činjenično stanje pokazuje da ste živi, vaš trud da to potkrepite je zavidan, popili ste za manje od pola sata litar Lozovače, čemu onda sav taj jed, bes i gnev upućen i usmeren ka vašem nasledniku?"

„Ti si se javio, baš ti mornarčino jedna, nemaš ni kučeta ni mačeta samo da bi mogao da ločeš bez ikakve odgovornosti", razbesne se čika Mija. „I kakav naslednik, naslediće moj kurac, vode mu ne bih dao da umire od žeđi u pustinji..."

„U kojoj pustinji, Tar, Gobi, Sahara, Libijska, Kalahari..." izbasira Kambodža.

„E još si mi samo ti falio, Admiral i ti ko kec na deset" poče da bljuje vatru čika Mija „jebale vas sve pustinje na svetu, on kao da je vaš sin a ne moj, da ne znam Stanku, svašta bi mi palo na pamet."

Dedović popi ostatak Loze, ustade, uvežbanim pokretom poravi kravatu, stavi šešir na glavu, potapša čika Miju po ramenu:

„Odoh ja, Ruža (moja baba) je odavno spremila pasulj, znaš koliko ga volim" obrati se meni „hoćeš sa mnom, obradovala bi se baba?"

„Neću, rekoh, kaži babi da ću navratiti ovih dana, moram da ostanem da dostojanstveno i s dužnim pijetetom ožalimo čika Miju".

Čika Mija se već dobrano opušten i impregniran (iznutra) Lozom, nasmeja od srca i dedi:

„Gospodine Ambasadore bili ste 100 posto u pravu kad ste ga nazvali cvećkom, svećom bi ga trebalo tražiti da nije tu vis-a-vis moje persone. Samo vi idite, nadam se da je gospođa Ruža, a ne sumnjam ni za trenutak u njene kulinarske sposobnosti, u pasulj stavila dovoljnu količinu suvih rebara, prijatno vam bilo dragi prijatelju."

Dedović se nasmeja, nakloni se prisutnima podigavši s dva prsta šešir i izađe iz K.C.-a.

„Dragi prijatelji, poštovano osoblje, uvaženi poslenici ove Kulturne institucije, rodbine na svu sreću nema", stojeći uspravan kao sveća, čika Mija raširi ruke kao da želi da nas sve zagrli „pristupimo delikatnom i odgovornom zadatku i proslavimo povratak u život, to jest, uskrsnuće iznenada, ne svojom voljom ili sticajem prirodnih, hoću reći, bioloških zakona, preminulog mene, vašeg čika Mije! Maro, Gino levajte piće, Lazara je Isus digao iz mrtvih a mene želja da ove divne ljude još dugo, dugo ne lišavam svog prisustva."

Klenovanje je trajalo do u preksutrašnju zoru. Ne vaskrsava se svaki dan!




Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dirtyharry dirtyharry 03:06 06.01.2010

Teško da će neko drugi da bidne prvi

u ovo nedobo
margos margos 03:09 06.01.2010

Re: Teško da će neko drugi da bidne prvi

dirtyharry
u ovo nedobo

Ne siguraj tol'ko, nikad se ne zna, blogeri su čudna sorta :)

No, ne služimo Lozu (mora velikim slovom) mlađima od 18.
dirtyharry dirtyharry 03:16 06.01.2010

Re: Teško da će neko drugi da bidne prvi

margos
No, ne služimo Lozu (mora velikim slovom) mlađima od 18.

He he, ako, ako i treba tako, mora da se vaspitava ova zabludela omladina na vreme.

Nego ovo me potseti na nešto što je pričao moj deda. Slična stvar se dogodila u fabrici Prva Petoletka u Trsteniku tamo gde je on radio. Nekog tipusa koji je bio pogodan za zajebanciju su isto tako nalepili na umrlicu i okačili na ulaz fabrike. Svi su žalili dok se dotični nije pojavio, odnosno vaskrsao.
margos margos 03:21 06.01.2010

Re: Teško da će neko drugi da bidne prvi

Ne volim crni humor... ima ona narodna ''Ni u gori o zlu ne govori.''

Sećam se priče kad su se dogovorili u jednoj firmi, svi koji izjutra vide jednog kolegu, da ga pitaju kako je, je l dobro, zašto je bled... Čovek kolabirao posle pola sata.

mirelarado mirelarado 03:33 06.01.2010

Re: Teško da će neko drugi da bidne prvi

Још једна невероватна догодовштина из КЦ-а. Занимало би ме колико је још поживео чика Мија, после овог васкрснућа...
mikele9 mikele9 16:54 06.01.2010

za mirelarado

Poštovani Filosof, Sokratov sabrat, čika Mija je poživeo još desetak godina nakon vaskrsnuća. Poslednjih godina života postajao je prava napast kad se napije, u kafanama u kraju (K.C. je već bio zatvoren) su odbijali da ga posluže. Našli smo i za to lek (Šole francuski đak, Miša brica, Deki, ja...), naručivali smo kao za nas po tri, četiri nulapetice Loze viška i kad bi nam osoblje okrenulo leđa, hitro smo ga prenosili za čika Mijin sto. Mudrac je piće zaklanjao novinama, kao, ne da sam zadubljen u čitanje!
mirelarado mirelarado 17:55 06.01.2010

Re: za mirelarado

Сећам се и прича старијих о боемско-уметничким седељкама код сликарке Бете Вукановић.
mikele9 mikele9 18:29 06.01.2010

Re: za mirelarado

Dobro me potseti! Upoznao Betu Vukanović, bio u njenom ateljeu, popio čaj!
Bilo je to ovako: Pomagao ja svom Profesoru Boži P. da prenesemo slike iz njegovog ateljea u Cvijetu, imao je (Iako mlad, pedesetak godina?) retrospektivnu izložbu u celom Paviljonu. Nosi, vraćaj se, opet nosi po dve, tri slike, vraćaj se...godina 1969, Božin atelje na vrh Kolarca i u jednom vraćanju, otvore se komšijska vrata. Izađe sitna starica bele kao sneg kose upletene u urednu punđu: "Božo sine dovedi momka da popijete čaj, mokri ste od znoja, sedite, stići ćete, pa otvaranje ti je za tri dana". Uđemo, atelje kao požutele fotografije iz starih albuma ali sve čisto, mogao si s poda da jedeš. Boža kao na iglama a ja bih da što duže ostanem sa Istorijom. Ispita Beta mene zašto sam upisao Akademiju, kakav je Boža kao profesor i šta već sve ne. Umrla je posle tri godine 1972-ge.
Sećam se kao da se dešava ovog trenutka!
mirelarado mirelarado 22:23 06.01.2010

Re: za mirelarado

mikele9
Dobro me potseti! Upoznao Betu Vukanović, bio u njenom ateljeu, popio čaj!


Ето, баш лепо сећање на нашу "Швабицу". :)

Бета Вукановић у млађим данима:



А овако је вероватно ти памтиш:


super tag

"via dolorosa"
jedan moj drug tako zove onu ulicu u dubrovniku, paralelnu sa stradunom, u kojoj su sve filigrani starog kova, sto daju bolje dilove sto vise kupis, a redovna si musterija
margos margos 13:14 06.01.2010

Re: super tag

Moj deda, očev otac, bio gazda i domaćin i, naravno, voleo da popije. Baka, koja je morala da drži kuću, decu, poslugu i sve da funkcioniše kako treba, jednom mu ozbiljno zameri na piću. On joj reče:
''E, moja Vido, ne znaš ti kako je teško kad je čovek pijan...''

Vida, da proveri, naruči Cigane da sviraju kroz varoš al da slučajno ne kažu ko ih je platio, započne spremanje kuće, stavi flašu rakije na kredenac, i sve tako pevajući, pocupkujući, čisteći, natezala usput iz flaše dok joj nije pozlilo.
Nikad mu više nije zamerila...
''U pravu je moj Mika, mnogo je teško kad je čovek pijan.''

To mi je bila asocijacija na 'tag'.:)
jesen92 jesen92 13:25 06.01.2010

mikele bas vredan...

...mene zanima da li su ove beleske po secanju ili datiraju iz onog vremena...?
margos margos 13:31 06.01.2010

Re: mikele bas vredan...

Po sećanju, kol'ko znam... valjda su toliko puta prepričavane uz novu turu, da se urezaše kao Očenaš. :)
mikele9 mikele9 17:06 06.01.2010

Re: mikele bas vredan...

And now, I'm in big confusion! Ali ipak. Beleške su po sećanju i datiraju iz onog vremena. Uz dodatak: moje sećanje je od very retke vrste ( zaprav, takva je i moja persona) em sve istovremeno (ne gušeći i ne zamagljujući jedno drugo) egzistira u mojoj glavi, em ni jedan detalj ili tz sitnica nije izbledela ili nedajbože iščezla. Kaj ja tu morem?
mikele9 mikele9 17:14 06.01.2010

za margos

Margi, napisah (vidi dole niže) štovanoj jeseni92, šta i kako. NIsu prepričavane, sumnjam da bi se neko od tada mlađih (mojih vršnjaka) uopšte i setio svega, verovatno i oni imaju neka svoja sećanja ali meni je svih mojih 63 godine urezano kao Očenaš, kako ti to lepo kaza. Pišem tako što otvorim moždanu mi fasciklu pod nazivom npr Kulturni Centar i sve je tu! Kao Borhesov ALEF.
margos margos 17:40 06.01.2010

Re: za margos

Margi, napisah (vidi dole niže) štovanoj jeseni92,

Morala bih da dubim na glavi da bih to pročitala kako ti kažeš

Nego, ti ne kažeš ništa za 'Via Dolorosa' - sviđa li ti se ?
mikele9 mikele9 18:55 06.01.2010

Re: za margos

Elastična si ti koliko mogu da procenim, š'a je za tebe da dubiš na glavi, ej, pa sva krv ti sune u mozak, kad se ispraviš, ne moš doć sebi od čuda, mozak ti radi ko švajcarac, nema šta ne znaš!

Via Dolorosa? Ajd, zbog tebe mi se sviđa.
A onda iskreno: Put kojim je bičevan i ružen, prteći ogromnu krstaču na plećima, prešao Gospod naš/vaš/njihov... suviše je to meni tužno a danas već i uveliko komercijalizovano.
Kada se zbori o dubrovačkoj ulici koju Anin drug zove Via Dolorosa a paralelna je sa Stradunom (kome promeniše ime u Placa) i danas se zove "Između Polača" (zaboravio sam stari naziv-i meni se dešava zar ne?), e onda je to druga stvar. Prvi srebrni lančić za oko vrata sa srebrnim srcencetom kao visuljkom, kupih sebi na dar 1960 godine kada bejasmo na exkurziji u gradu Ruđera (umne Gromade!) Boškovića.
Toliko o V.D.
margos margos 19:04 06.01.2010

Re: za margos

A onda iskreno: Put kojim je bičevan i ružen, prteći ogromnu krstaču na plećima, prešao Gospod naš/vaš/njihov... suviše je to meni tužno

A mene setilo silnih kinjenja i ruženja svakog od nas koji se usudi(mo) živeti na svoj način.

A sad odoh da dubim :)))
mikele9 mikele9 20:13 06.01.2010

Re: za margos

A mene setilo silnih kinjenja i ruženja svakog od nas koji se usudi(mo) živeti na svoj način.


Samoseoperisah od toga još početnih devedesetih a život živim (od svoje 15 godine kada prvi put pobegoh od kuće), onako kako ja hoću. Potrajalo je navikavanje na to, posebno u Radmilinom slučaju, poprilično dugo ali ja nisam odustajao. Š'a je onda moglo meni da znači kinjenje i ruženje od strane onih na čiji bi mi nivo da se spustim trebao ogroman padobran? Život shvatam i prihvatam kao vrhunsku zajebanciju, koju s vremena na vreme neki idiot ili grupa idiota, ublatnjave, zaseru, što je najgore proliju krv. "Čašu meda još niko ne popi da je čašom žuči ne zagrči, smiješane, najlakše se piju".
P.S. Ako ti išta ne fali to je duh, živa i zdrava mi budi i dubi :)
nsarski nsarski 14:51 06.01.2010

La boheme

Medju slikarima i vajarima, jedan od legendarnih boema je bio Stevan Bodnarov - u svoje vreme (pre WWII) je bio pandan Tinu Ujevicu. Ja sam imao priliku da upoznam to drustvo mnooogo godina kasnije, kad je Steva imao kucu na moru u istom mestu gde i moji.
Bodnarov je pravio mnoge spomenike po Beogradu - bistu D. Tucovica na Slaviji, spomenik u Jajincima, itd. Evo sta su o njemu pisali:
Steva da se druzi sa slikarima i pesnicima-boemima, pa još uz to i sa avangardnim književnicima-nadrealistima, pa sa izvesnim damama iz polusveta na granici između prave umetnosti i pozorišta: statistkinjama, balerinama u noćnim lokalimaÖ „Dva jelena“ i treće odeljenje „Moskve“ postali su mu druga kuća. Sve to načuše, nažalost i njegovi dobročinitelji u Novom Sadu, kojima su stvari bile verovatno prikazane u „zdravo preteranom i naduvanom obliku“, pa rešiše da mu uskrate stipendiju! Za Stevana Bodnarova nastali su tako dani oskudice i nemaštine, putovanja od nemila do nedraga i „hoždenija po mukah“. I sticajem okolnosti, kao što je dvadesetih godina, umesto da uživa sinekuru u Centralnom presbirou, Tin Ujević postao nekrunisani kralj beogradskih pesnika i književnika boema, tako je i Stevan Bodnarov postao nekrunisani kralj likovnih umetnika boema, a u njegove podanike ubrajali su se Mirko Kujačić, Đurđe Todorović, Đorđe Andrejević-Kun, Mihailo Vukotić, Sabahatin Hodžić i toliki drugi. Nije, naravno, Steva samo lumpovao, jer teško da je imao od čega, već je koristio i ateljea svojih imućnijih prijatelja za slikanje i vajanje.

U svom ateljeu, Steva je spavao u mrtvackom sanduku, iz nekog razloga.
E, ti ljudi su pricali, a ja iz ugla kao klinac slusao, da su nekom prilikom, posle mnogo sati provedenih u kafani, doneli Stevu pijanog kuci u atelje, polozili ga u sanduk, zapalili svecu i stavili mu je u ruke, i svi seli okolo kao oko pokojnika, cekajuci da se Steva probudi.
Probudi se Steva, primeti svecu, sav unezveren, a oni povikase da je vaskrsnuo!

Stara garda.
margos margos 15:12 06.01.2010

Re: La boheme

Znaš šta je meni sjajno u ovim pričama - niko nije bio preterano iznenađen vaskrsnućem, ni čika Mije ni Bodnarova. Po sistemu: idemo dalje, do nove prilike... Uzdravlje!
mikele9 mikele9 17:22 06.01.2010

nsarskom

Stara garda, jašta. Zato ih i izvlačim iz zaborava na videlo dana. Dok ja budem živ, živeće i oni. Ako me junačka snaga ne izda, pisaću ja i o umetnicima svih fela, dogodovštinama s njima, kalamburima koje su pravili... Moj deda je pre rata sa Tinom...ne, ostaviću to za kasnije.
nsarski nsarski 17:47 06.01.2010

Re: nsarskom

Zato ih i izvlačim iz zaborava na videlo dana. Dok ja budem živ, živeće i oni.

Secam se jednom, Steva je tada imao oko 70 godina, sedelo to njegovo drustvo na rivi i pili bevandu, a Steva se upiljio u neko devojce od oko 17 godina koje se tu seckalo. Pocese ovi da ga zadirkuju "Stevo, pazi sta radis, ne gledaj, pisace o tebi u novinama!" A Steva im k'o iz puske rece" Ma, gde ja lupim nitnu, to se ne poznaje!". A bio je onako mali, nabijen, sa ogromnim rucerdama - tada je radio u kamenu, nakostresene sede kose, kao iz crtaca.



gordanac gordanac 21:51 06.01.2010

:))

Bodnarov...
...bećar k`o bećar (a još iz Gospođinaca!) - i slika mu beži, skitarka... :))
evo, malo šlinge mu dodaš i - ostaće tu


mikele9 mikele9 22:06 06.01.2010

Re: :))

Fotografija k'o skulptura! Majstorski izvajana! Davno...ohahaj, je videh već a i dobro se sećam čoveka, jak, snažan, širi već duži, šačetine k'o lopate, umeo i prgav da bude al' neka bezazlenost i pitomost izbijala iz njega nehotice.
Znaš li ko je autor fotografije/skulpture?
gordanac gordanac 22:14 06.01.2010

Re: :))

Slika je odavde :

100-РОЧНЇЦА СТЕВАНA БОДНАРОВA

У ГОСПОДЇНЦОХ
"СТРЕТНУЦЕ У БОДНАРОВА"

(ne vidim ko je autor slike)

EDIT:
e, vid` bećara, sad se pojavio i u originalnom komentaru! :))))
(možeš brisati onda moj komentar sa slikom, odnosno - margos, ja mogu da izbrišem samo sadržaj, ne mogu ceo komentar)
margos margos 22:18 06.01.2010

Re: :))

Fotografija k'o skulptura! Majstorski izvajana!

A i ti, k'o da nisi slikar neg' pesnik, bokte... a ova Gordana k'o da nije fiz'ćarka i polit'ćarka...

Je l i vi dubite???
gordanac gordanac 22:21 06.01.2010

Re: :))

margos
Fotografija k'o skulptura! Majstorski izvajana!

A i ti, k'o da nisi slikar neg' pesnik, bokte... a ova Gordana k'o da nije fiz'ćarka i polit'ćarka...

Je l i vi dubite???

:))))
ne znam za to "dubiti"
radije - plivam



margos margos 22:47 06.01.2010

Re: :)) dubiti

'Vako
'vako
ili 'vako


Ks ks... o p a s n a maca :)))

mikele9 mikele9 22:52 06.01.2010

Re: :))

A i ti, k'o da nisi slikar neg' pesnik, bokte... a ova Gordana k'o da nije fiz'ćarka i polit'ćarka...
Je l i vi dubite???


1. Propisujem ovog trenutka: Nije dopustivo nikakvo brisanje!
2. slikar, pesnik, fiz'ćarka, polit'ćarka, štukolovac, štukolovka (šarane, smuđeve, babuške/meleze i ostale
pastrmke da i ne pominjem!), š'a tu ima ćudno? Moš' sve samo ako 'oćeš.
3. trenutno ne ali dubiću.
4. Gordani pojašnjenje: dubiš na glavi dok ti se sva krv ne sabije u mozak. Došlo svilenim putem iz Indije.
Veza sa margos: dubim = zajebancija s njene strane. Ups! Izvinite zbog reči zajebancija!
5. Eh da mi je zaplivati u nekom od južnih mora!
margos margos 23:29 06.01.2010

Re: :))

1. Propisujem ovog trenutka: Nije dopustivo nikakvo brisanje!

Obrisalo se samo... Pokuš'o Profa da prokrijumčari neku zaštićenu fotku, pa ga u'vatilo.
gordanac gordanac 23:31 06.01.2010

:)) i - aha!

..razumem - "dubiti"
umem
nije loše, samo što ja znam unekoliko drugačiju priču o nastanku "dubiti" - ali to je nevažno..
evo:

ideologija (ispravno kad "dubi" )



svakodnevica (ispravno kad "dubi" )



..i - pile pirgavo, pametno (klik na pirgavo slik!)

margos margos 23:40 06.01.2010

Re: :)) i - aha!

Di me nađe s pile pirgavo.... komšiluk će da odlepi - al najpre ja :)))))
jesen92 jesen92 00:29 07.01.2010

Re: La boheme

nsarski

..ne bi da zagadim ovaj blog al moram da kazem da je Bodnarov ipak bio "komunisticki umetnik" u vreme komunizma...ovo pod navodnicima znaci da ja ne sumnjum u njegove umetnicke kvalitete ....medjutim, to mikele sigurno bolje zna, u to doba nije mogao svaki umetnik da dobije sansu da se ostvari....Ja sam bas kao i ti imala prilike kao klinka da upoznam(vidim) Bodnarova kod nekih rodjaka na Slaviji...tamo se skupljala,kao ,neka elita...i secam se da je moja majka, koja je bila poznata po duhovitosti, pravila viceve na racun nekih tadasnjih ambasadora...btw moja majka je bila antikomunista pa mozda nije bila realna..
mikele9 mikele9 00:40 07.01.2010

Re: :)) i - aha!

I ja sam govorio pile pirgavo dok ne kumovah u Kučevu pre tridesetak godina i tamo za pirgavo čuh izraz:
pile prnprnđasto. koje s radošću i neizmernim oduševljenjem prihvatih.
Tek da proširite vidike.
gordanac gordanac 00:45 07.01.2010

Re: :)) i - aha!

mikele9
I ja sam govorio pile pirgavo dok ne kumovah u Kučevu pre tridesetak godina i tamo za pirgavo čuh izraz:
pile prnprnđasto. koje s radošću i neizmernim oduševljenjem prihvatih.
Tek da proširite vidike.

Znam
Bila, čula, imam drugove i u Kučevu i u Rabrovu...
(imaju oni još zanimljivih reči...:))
nsarski nsarski 00:45 07.01.2010

Re: La boheme

al moram da kazem da je Bodnarov ipak bio "komunisticki umetnik"

Bio je, ali ovde nije rec o njegovoj umetnosti vec o boemskoj strani.
U tom "drustvu" oko njega, koje sam ja kao mali upoznao cistim sticajem okolnosti, bilo je predratnih operskih pevaca, aktivnih udbasa, rezimskih filmadzija, prastarih ruskih balerina, profesora pedagogije, kompozitora rezimske muzike, itd. - dakle jedna totalno sarena klapa. (U nekom trenutku se pridruzio i Koca Popovic).
jesen92 jesen92 01:11 07.01.2010

Re: La boheme

Bio je, ali ovde nije rec o njegovoj umetnosti vec o boemskoj strani.
..ma znam ali i boema je bilo raznih....neki gladni neki siti....
bilo je predratnih operskih pevaca, aktivnih udbasa, rezimskih filmadzija, prastarih ruskih balerina, profesora pedagogije, kompozitora rezimske muzike, itd. - dakle jedna totalno sarena klapa.
...kod ovih mojih rodjaka nisu bili bas sareni vise su bili crveni...
mikele9 mikele9 01:32 07.01.2010

za jesen92

Ne želim da zauzimam ništa pa ni stav, reči su koje je izgovorio davno Mića Popović. Lepo rečeno i u posebnom kontekstu jer je i Mića imao svoje stavove, makar moralne, od kojih nije mogao niti je želeo da odustane. Sigurno znaš kao i ja mnogo ljudi koji stavove menjaju češće nego čarape, dakle, zauzimaju stavove.
Kao što reč može biti pečena, kuvana, barena, dinstana....seti se Nušićeve Autobiografije, to su reči Prote kućnog prijatelja kao odgovor na temu koju je mali Nuša dobio za domaći zadatak : ispeci pa reci. , tako i stavovi mogu biti ispravni ili neispravni, stečeni vaspitanjem, naučeni, utuvljeni u glavu silom, svim srcem iskreno prihvaćeni, zabludom prihvaćeni...etc., etc., etc.
Bez namere da advokatišem komunizmu, već na početku je to pogrešan ali opšte prihvaćen stav (pre floskula) ne samo kod nas. Komunizam je ideja (utopija) o besklasnom društvu i pravednoj raspodeli vrednosti a ono što smo i u čemu smo mi živeli zvalo se socijalizam (prelazna faza ka komunizmu), šuplje i zveketavo kao prazna limenka od piva ali ga nikako ne možemo nazvati komunizam.
Naravno da su i kod nas kao i u drugim zemljama tz realnog socijalizma, postojali državni umetnici i oni (većina) drugi. Na žalost državni umetnici postoje i danas i ovde! Ta bratija je uvek materijalno dobro prolazila, ne hajući za nevolje i bedu svoje umetničke sabraće i sasestara. Ali takvo je stanje stvari od pamtiveka. Zar Mikelanđelo (slikarska i vajarska grdosija) nije bio državni umetnik. Nije njemu, dok je sedeo u kafiću i pio produženi s mlekom, tek onako dunulo: Ajde bre da oslikam Sikstinsku Kapelu, baš me nerviraju onoliki prazni zidovi. Ne, Papa zvani država je to poručio, sačinili ugovor, toliko i toliko zlatnika a t na posao. Tako nekako stoje stvari. Što se tiče Bodnarova, znam da je odradio za državu nekoliko porudžbina i dobio lovu ali mislim da nije bio baš sasvim državni umetnik kao npr Đorđe Andrejević Kun (na stranu njegov neosporni talenat). Alaj sam se raspisao u ove sitne sate!
margos margos 02:02 07.01.2010

Re: za jesen92

Nije njemu, dok je sedeo u kafiću i pio produženi s mlekom, tek onako dunulo: Ajde bre da oslikam Sikstinsku Kapelu, baš me nerviraju onoliki prazni zidovi.

jesen92 jesen92 02:15 07.01.2010

Re: za jesen92, za mikele9

Na žalost državni umetnici postoje i danas i ovde! Ta bratija je uvek materijalno dobro prolazila, ne hajući za nevolje i bedu svoje umetničke sabraće i sasestara.
...e pa to je sustina...nekako se od pravih umetnika ocekuje solidarnost..zar ne?
a ono što smo i u čemu smo mi živeli zvalo se socijalizam (prelazna faza ka komunizmu),

.. Na vlasti je bila Komunisticka partija pa zato ja i nas meki socijalizam zovem komunizmombtw...sumasumarum ispalo je da je meni bilo bolje u tom "komunizmu" nego sada u "demokratiji"..sto je naravno nebitno za celu pricu ..Ipak, nikad nisam verovala u to besklasno drustvo i pravilnu raspodelu ali sam uvek verovala da postoje bolja drustva pa se sve nekako nadam da ce mladje generacije na ovim prostorima doziveti da zive u uredjenom drustvu sa koliko-toliko korektnim pravilima..
mikele9 mikele9 02:31 07.01.2010

Re: za jesen92, za mikele9

Mala ispravka: KPJ je promenila ime u SKJ (Savez komunista Jugoslavije) izazvavši gnev KP SSSR-a i njegovih satelita a trulom Zapadu olakšala davanje enormnih (nikad vraćenih) kredita gospodinu Brozu i Jugoslaviji. Zato smo, kako ti kažeš sumasumarum, svi živeli bolje nego danas. Američki kongres je pravio bitnu razliku između Partija i Savez. Tja!
jesen92 jesen92 18:33 07.01.2010

Re: za jesen92, za mikele9

Tja!
..okreni obrni sve je uvek zavisilo od nekog drugog a ne od nas samih...Tja..mozda tako treba ili tako mora....ko to zna....
selica_nena selica_nena 01:08 07.01.2010

...

Sjajna priča, Mikele. Šta da ti kažem, kad sam pokušala da dam dve preporuke
mikele9 mikele9 01:42 07.01.2010

Re: ...

Hvala ti neno tico selico na pohvali, priznajem da mi znači ohoho.
Sjajna priča, Mikele, pa to mi je najbolja preporuka.
jesen92 jesen92 02:32 07.01.2010

Re: ...

...jeste sjajna...a mene kao i margos zakopkalo kako niste popadali sa stolica kada ste videli cika Miju na vratima...
mikele9 mikele9 02:48 07.01.2010

Re: ...

jesenjava i margos, znatiželjnice jedne, ne znate vi kako Loza ume da ufiksira i prilepi dupe za stolicu! A i K.C. je bio omalenog prostora pa smo sedeli gusto zbijeni, ramenima podupirući jedni druge. Nis' mog'o pas' ni da si htio! Frka bi nastala kada bi nekog poteralo u tada zvani WC a sada Toilette. Bukvalno smo morali svi da ustanemo, pola nas bi izašlo napolje da bi dotični uspeo da se iskobelja i stgne do odredišta pre nego što se npr upiša. Dakle, o padanju tu ne bješe zbora.
margos margos 02:58 07.01.2010

Re: ...

E bre Mikele, u peršun. Znaš :)))
Izem ti taj kulturni prostor kad moraš da obznaniš fiziološku potrebu i svi u tome da učestvuju !
mikele9 mikele9 11:33 07.01.2010

Re: ...

E bre Mikele, u peršun. Znaš :)))
Izem ti taj kulturni prostor kad moraš da obznaniš fiziološku potrebu i svi u tome da učestvuju !


Peršun DA, izem ti...NE!
Pa Margos draga, zamisli samo da ne možeš blagovremeno da obaviš FIZIOLOŠKU POTREBU (obe vrste), da te spreče, da ti ne daju...šta bi pristeklo kao posledica? Ne ti kao ti, nego bilo ko, bio bi usran ili upišan. Pronađi u sećanju film FANTOM SLOBODE Maestra Bunjuela i njegovo lucidno pretumbavanje stvarnosti: društvo za praznim stolom (i ženskinje i muškinje) sedi na klozetskim šoljama i vrši malu ili veliku nuždu, razgovoru nikad kraja a onda ustaje jedan, zakopčava pantalone, izvinjava se (izraz krivice na licu) i odlazi u sobicu, zaključava vrata i predaje se slasnom žderanju hrane.
Egzistira i kolektivno vršenje nužde. Sedamdesetih godina prošlog veka na Moskovskom aerodromu Šeremetjevo čekajući avion, počastih organizam Jermenskim Konjakom i posle nekog vremena opomenu me FIZIOLOŠKA POTREBA! Pravac klonja. Kad tamo, bog te vid'o, u nizu jedno 30 boxova sa šoljama! Ajd' to ali boxovi ograđeni minimalno, kad sedneš na šolju zidovi i vrata ti dođu do pupka. Seru ljudi i komšijski razdragano ćakulaju, upoznaju se , pričaju viceve, tapšu se po ramenima...pokušali i mene da uvuku u spiku a ja jok! Na brzaka i IŠ napolje. Povratak kevi Prirodi, šta li?
jesen92 jesen92 18:42 07.01.2010

Re: ...

Kad tamo, bog te vid'o, u nizu jedno 30 boxova sa šoljama!
..ja videla sedamdesetih u Svedskoj tri komada na red..al nisu bile solje nego od drveta sanduci sa rupom ..i nije bilo nikakve pregrade...tako da kad udjes ne znas ko ce da ti pravi drustvo sledecih par minuta a mozda i vise....to bio kao neki etno restoran..
margos margos 19:16 07.01.2010

Re: ...

Hehehe, to me pomalo podseti na neke situacije na blogu - i mi počesto tako fiziologišemo virtuelno

edit: .... mislim, isto tako - u nizu.
mikele9 mikele9 20:21 07.01.2010

Re: ...

Ako ćemo etno, a uveliko se radi na tome u svim mogućim i nemogućim domenima, ne bil' se izrodio
srpski brend koji bi oberučke bio prihvaćen od strane zemalja EU, onda predlažem čučavac! Jes' da bi mu brendiranje mogla pomutit bosanska ćenifa al' verujem da je njima (bosancima) ona u ovom trenutku poslednja rupa na virtuelno-državnoj svirali.
Pazi 'vamo: Iskopa se rupčaga 1 x 1m, dubine najmanje 3m (treba gledati unapred), preko nje se postavi ploča
od dasaka (najbolje hrastovih) učvršćena ispodnim zakucavanjem letvi (najbolje bagremovih) a prethodno se u sredini daščane ploče ubodnom (ili već kakvu imate) testerom, načini trouglasta rupa dimenzija: osnovica 20cm a stranice 30cm. Nad pločom se podigne kućica takođe od dasaka (po vašem izboru), natkrije se ( pretežno) kosim krovom od crepova (u obzir dolaze i drugi materijali). Na kraju dolaze vrata s drvenom rezom ukrašenom motivima sa pirotskih ćilima. Prethodno pominjana trouglasta rupa, ključni i nezaobilazni deo priče/brenda je svojim vrhom okrenuta ka vratima te i najneupućenijem vršiocu male ili velike nužde, sugeriše položaj koji treba čučeći da zauzme. Na unutrašnu stranu vrata, baš pri ruci, zaboden je oveći klin za kačenje manje-više uredno iscepanih starih novina. Svima je verujem jasna njihova svrha. Okolo se posadi cveće i ostaje samo da se preseče vrpca. Vrpcu preseca Ministar za Ekologiju uz brojno prisustvo Diplomatskog Kora, kolega i brojnog pučanstva. Ceremoniju diskretnim sviranjem Podmoskovskih večeri, prati orkestar 100 srpskih trubača. U kućicu prvi ulazi Ruski ambasador, za njim Američki dok se svi ne izređaju. Očekuje se da se na licima izlazećih širi osmeh radosti i potpune opuštenosti.
Ku'š boljeg brenda? Čučneš, raširiš noge, zauzmeš najbolji položaj u kojem ti je težište fizički najstabilnije i fekališeš. Kakav klistir, kakvi bakrači, čučavac je tu da te oslobodi čak i zaostalih ili davno zaboravljenih govana.
jesen92 jesen92 00:27 08.01.2010

Re: ...

hej mikele...iz aviona se vidi da si slikar....
mikele9 mikele9 01:28 08.01.2010

Re: ...

hej mikele...iz aviona se vidi da si slikar...


Raspevaću se: Ja sam slikar tim se dičim to ne može biti svak....
Jesam, ne krijem, od svoje druge godine života, keva još čuva knjige na čijim belim/praznim stranicama sam crtao.
Zvanično se računa od upisivanja Akademije a to je bilo 1969 godine!

P.S. Iz kog aviona si me videla?
margos margos 01:45 08.01.2010

...:))))

mikele9 mikele9 09:49 08.01.2010

Re: ...:))))

Pa Margi neverovatna si! Gde pronađe ovu fotografiju a mislio sam da sam je dobro sakrio. Tu me Radmila smestila kad sam Engelsovo "Poreklo porodice" počeo da koristim kao crtački poligon, godina 1953! Kakav je ovo svet, nema više tajni, ništa ne možeš skloniti od radoznalih očiju?
jesen92 jesen92 01:05 09.01.2010

Re: ...

mikele9
P.S. Iz kog aviona si me videla?

..nema veze iz kog aviona sam te ja videla...sigurna sam da se vidi iz svakog samo ako osoba ima dobar ugao gledanja..

da li neko zna sta

sta se desava sa olgom jancic? je l' jos ziva?
mnogo sam volela jednu njenu skulpturu u kamenu, malog formata, zensku figuru koja je imala samo torzo i butine, a bila je tako senzualna,puna bola i neznosti (i to nema veze sa cinjenicom da je olga posle rata dobijala od vlade pragove za prugu samac-sarajevo i ostale kao sto je narod dobijao tackice za hranu). volela bih da znam gde je ona (skulptura)
mikele9 mikele9 10:01 08.01.2010

Re: da li neko zna sta

Živa je, ima 80 godina. Pre četiri, pet godina imala je retrospektivnu izložbu (izložbetinu) u Muzeju 25.Maj. Šta je sa skulpturom o kojoj govoriš, ne znam ali možeš Olgu da pitaš, zovi ULUS i zamoli da ti daju broj Olginog telefona. Mada nisam siguran da ćete se sporazumeti, takvih skulptura je Olga napravila/isklesala ohohoj koliko.

Re: da li neko zna sta

Mislis da bi mogla da bude na prodaju?
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 22:30 10.01.2010

Sjajno.

Interesantna i veoma lepo napisana prica. Uzivao sam dok sam je citao.
margos margos 23:58 10.01.2010

Re: Sjajno.

E. kolega!!!:) Dobrodošao i u naš vilajet!:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana