Energetika

SUMANUTO DO BESKONACNOSTI

dragan7557 RSS / 07.01.2010. u 10:27

u realnosti koju smo naucili u skoli "ovaj svet"se sastoji od MATERIJE I ENERGIJE.

Sve ostalo su pojavni oblici ukljucujuci i nas same.

U tom istom svetu ENERGIJA bez obzira u kom vidu (interpretirana kao SILA} se ljudima prodaje za nevidjeno skupe pare, uz stalnu napomenu kako je treba POSTO PO TO STEDETI????!!!!!!!!!!!

Zamislite da svemoguca vlast izda naredjenje biljkama da stede energiju??? Posto smo osim onih koje mrtve zderemo ostatak zivotinja vec smestili u Zoo vrtove da nam ne bi nedaj Boze smetale u nasem beskonacnom razmnozavanju.

Energiju biljke upotrebljavaju direktno bez upotrebe PARNE MASINE, a ako niste znali Nuklearke nisu nista drugo do parne masine malo sofisticiranijeg tipa.

Da su materija i energija neunistive isto nas naucise u skolama, pa, kad su neunistive = ima ih u neogranicenim kolicinama KO I OSOBITO ZASTO NAM NESTO STO POSTOJI U NEOGRANICENIM KOLICINAMA - PRODAJE????

Jos bolje je pitanje zasto mi to kupujemo nesto sto vec postoji  postoji  neograniceno ????

Sumanuto i jos sumanutije covecansto se iz vekovnog sna prevare ne budi vec i dalje sanja princa na belom konju koji ce doci da ga probudi i spase od zla. Valjda je tako lakse.

Ako ste mislili da vasi strujomeri mere utrosak Enerije onda ste jos blesaviji nego ostatak covecanstva koji smatra da je normalno placati "utrosenu energiju"a vam zelim prijatno jutro i mnogo "potrosnje" dok ostale MAGLE fino upakovane mozete uskoro kupiti u prodavnici iza coska.

cerski

I pomislite na Nikolu Teslu.



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:46 07.01.2010

Ti si...

... lud. Evo ti preporuka.
dragan7557 dragan7557 10:50 07.01.2010

Re: Ti si...

KRALJMAJMUNA
... lud. Evo ti preporuka.

Fala, K. majmune, Od tebe su mi preporuke najdraze.


cerski
nsarski nsarski 11:28 07.01.2010

Energija,

u obliku koji je nama potreban ne postoji tek tako. Jeste da je ima neograniceno mnogo - ako bi obican kamen uspeli ceo da pretvorimo u energiju, po E=mc^2, bilo bi je dovoljno da ogreje pola covecanstva ove zime. Ali, treba to uciniti tako da nam je na taj nacin dobijena energija kontrolisana i korisna, a to kosta.
Na slican nacin, mozemo da mislimo da zemlje (blata) ima u izobilju, od toga se pravi cigla, od cigli se gradi kuca - pa zasto bi mi placali za kucu?!
Sve dok ne razvijemo moc da direktno uzimamo energiju fotosintezom, na primer, moramo sami da radimo kako bi dobili energiju u obliku koji nam je koristan (da se grejemo, da imamo svetlo, da se prevozimo, itd.). A taj rad kosta.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:00 07.01.2010

Re: Energija,

nsarski
u obliku koji je nama potreban ne postoji tek tako. Jeste da je ima neograniceno mnogo - ako bi obican kamen uspeli ceo da pretvorimo u energiju, po E=mc^2, bilo bi je dovoljno da ogreje pola covecanstva ove zime. Ali, treba to uciniti tako da nam je na taj nacin dobijena energija kontrolisana i korisna, a to kosta.Na slican nacin, mozemo da mislimo da zemlje (blata) ima u izobilju, od toga se pravi cigla, od cigli se gradi kuca - pa zasto bi mi placali za kucu?!Sve dok ne razvijemo moc da direktno uzimamo energiju fotosintezom, na primer, moramo sami da radimo kako bi dobili energiju u obliku koji nam je koristan (da se grejemo, da imamo svetlo, da se prevozimo, itd.). A taj rad kosta.

Draganče, da te vidimo sad. Profesor ti je održao malu lekciju - baš da vidimo da li umeš kreativno da odgvoriš.
dragan7557 dragan7557 14:27 07.01.2010

Re: Energija,

Profesor ti je održao malu lekciju -

Ako je ovo lekcija pof.treba da se vrati u Institute koji su mu dali Titule kako bi jos vise bio indoktriniran i naravno sirio dalje.

Evo zasto i pored toge sto nsarskog izuzetno cenim.

A taj rad kosta.


-Placanje rada nije prirodan proces niti postoji bilo gde u prirodi naknada u novcu za izvrsen rad.
Sve dok ne razvijemo moc da direktno uzimamo energiju fotosintezom,

- Ovo zahteva pitanja: zasto
-to vec do sada odavno nije ucinjeno???
-ko ima koristi od toga da covecanstvo drzi u zabludi i bogati se prodajuci tzv. energiju?
-zasto nije nastavljeno Teslinim putem?
-zasto upropastavamo planetu koristeci fosilna goriva i ko najvise zaradjuje na tome?
-sta zbilja mere strujomeri, ako uopste nesto mere osim koliko treba da platite? Odgovori su odavno na web-u.

I jedno posebno pitanje.
Ako se iz okeana uzme lonce vode, da li ce se to primetiti.

cerski
drug.clan drug.clan 14:34 07.01.2010

Re: Energija,

Sve dok ne razvijemo moc da direktno uzimamo energiju fotosintezom, na primer,


negde 1839. Bekerel je primetio efekat koji stvara elektricnu struju u materijalu koji je izlozen svetlu. Pedesetak godina kasnije napravljena je prva foto celija sa efikasnoscu od "samo" 1% ali ta mala efikasnost od 1% je vise od proseka za fotosintezu kod velikog broja biljaka (secerna trska kao najefikasnija ima efikasnost oko 2%), kasnije je anstajn dobio Nobela za objasnjenje efekta a posle WWII je napravljen prvi savremeni solarni panel sa efikasnoscu nekoliko puta vecom od fotosinteze kod biljaka. Danas imamo uredjaje sa efikasnoscu od cak 30%.

Znaci "neogranicena" energija postoji u obliku koji je lako kontrolisan i koristan (svetlo), postoje i metode za njenu konverziju koje su efikasnije od bilo kog uporedivog bioloskog sistema nama poznatog, ti uredjaju za konverziju spadaju medju najjednostavnije "masine" za koje znamo, prave se od materijala kojeg ima najvise na ovoj planeti od silikata - peska i kamenja, njihova proizvodnja je jeftinija od bilo kog drugog metoda konverzije, ne zahteva skoro nikakav rad i ..... i dalje mi placamo energiju iako toga sto placamo ima besplatnog tako mnogo oko nas

Zasto je to tako? Kome mi i sta placamo?

kako stvari stoje uskoro cemo pored energije poceti placati i jos nesto, i to ne za potrosnju vec za proizvodnju, necega cega ima mnogo i cega sto je vise to je bolje. Ali ONI prete, kazu bice strasno ako ne platimo, kazu nema drugog izlaza, kazu da nije ta energija bas tako besplatna i tako lako upotrebljiva stoga je po NJIMA najbolje da nastavimo mi sa parnim masinama uz dvostruko placanje i za proizvodnju i za potrosnju besplatnog i to da platimo bas NJIMA kako bi nas spasili strasnog suda.
dragan7557 dragan7557 14:45 07.01.2010

Re: Energija,

u obliku koji je nama potreban

u obliku koji nam je koristan

Potrebno i korisno nije isto a razlika je kao nebo i zemlja.

cerski
nsarski nsarski 15:00 07.01.2010

Re: Energija,

Hm, nisam ja odrzao nikakvu lekciju - pre mi se cini da razgovaramo o razlicitim stvarima. Ja nisam iskazao misljenje o tome koliko energija kosta, to je zasebno pitanje (i legitimno!).
Samo sam rekao da energija ne moze biti besplatna: ako cemo da koristimo energiju vetra, treba da napravimo vetrenjacu, ako Sunca, trebaju nam foto-paneli, itd. Svaku od ovih stvari neko mora da napravi i odrzava. Taj rad kosta - mozda ne u novcu, ali kosta. Recimo, dok napravim vetrenjacu potrosim sopstvenu energiju, moram da jedem da to nadoknadim. (Slicno vazi i "u prirodi" - ne placa se sve novcem, ali se kalorijama neke vrste placa. Lav koji nekoliko puta bezuspesno pojuri svoju hranu koju lovi, umrece od gladi i iscrpljenosti- toliko ga to kosta.) Kod nas se taj rad obicno izrazava novcem.
Da li ga mi preplacujemo ili ne, to je stvar za diskusiju.
Sve najbolje,
ns
dragan7557 dragan7557 15:09 07.01.2010

Re: Energija,

Ali, treba to uciniti tako da nam je na taj nacin dobijena energija kontrolisana i korisna, a to kosta.Na slican nacin, mozemo da mislimo da zemlje (blata) ima u izobilju, od toga se pravi cigla, od cigli se gradi kuca - pa zasto bi mi placali za kucu?!


Predivan primer koji je nakaradno interpretiran od strane drustva.

Mala prica.

Nasi preci ne tako davno (ja sam zapamtio) su ovaj problem stanovanja resavali na sledeci nacin:

momak resio da se zeni i naravno buducoj porodici je potrebna kuca od blata od koga se pravi cigla a od cigle (i ostalog) se pravi kuca.

Domacin (ne ovi sto sebe smatraju i dernjaju se da su srpski domacini) kuce je sazivao Mobu i celo selo (tako je bilo i u gradu) je dolazilo da pomogne.
Naravno ova BESPLATNA KUCA od blata od koga se pravi cigla a od cigle kuca je za " tren oka" bila dzabe (rudimentarni pojam) zavrsavana a srecna (zbilja srecna) porodica se useljavala u svoj novi dom.

Ova srecna porodica imala je dom za koji nikome osim nesto solidarne pomoci nije dugovala ni prebijenu paru.

Demokratski "slobodne" i "srecne" porodice oslobodjene od solidarnosti bilo kakve vrste u covecanstvu "oslobodjenom"cak i od bilo kakve vrste razuma i pameti, se srecno ZADUZUJU kod demokratskog bankara na 30 godina ( i slovima trideset godina) dajuci hipoteku na svoj topli dom od blata od koga se pravi cigla a od cigle kuca.

Bankari su naslednici onih koje je Isus izbacio iz hrama.
Moba: solidaran zajednicki rad na odredjenom projektu.
Robijasnica: mesto na koje se u Evropi i Americi ide na robiju ako ste uhvaceni da radite na crno odnosno ako ste kojim slucajem bili solidarni i pomogli nekome.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:14 07.01.2010

Re: Energija,

nsarski
Hm, nisam ja odrzao nikakvu lekciju - pre mi se cini da razgovaramo o razlicitim stvarima. Ja nisam iskazao misljenje o tome koliko energija kosta, to je zasebno pitanje (i legitimno!).
Samo sam rekao da energija ne moze biti besplatna: ako cemo da koristimo energiju vetra, treba da napravimo vetrenjacu, ako Sunca, trebaju nam foto-paneli, itd. Svaku od ovih stvari neko mora da napravi i odrzava. Taj rad kosta - mozda ne u novcu, ali kosta. Recimo, dok napravim vetrenjacu potrosim sopstvenu energiju, moram da jedem da to nadoknadim. (Slicno vazi i "u prirodi" - ne placa se sve novcem, ali se kalorijama neke vrste placa. Lav koji nekoliko puta bezuspesno pojuri svoju hranu koju lovi, umrece od gladi i iscrpljenosti- toliko ga to kosta.) Kod nas se taj rad obicno izrazava novcem.
Da li ga mi preplacujemo ili ne, to je stvar za diskusiju.
Sve najbolje,
ns

'sarski, mi se odlicno razumemo a tvoj nacin misljenja nazalost zastupa vecina covecanstva u nedostatku (koji u stvari nije nedostatak) boljeg.
Sve najbolje,


Takodje

cerski
sentinel26 sentinel26 15:48 07.01.2010

Re: Energija,

dragan7557
I jedno posebno pitanje.
Ako se iz okeana uzme lonce vode, da li ce se to primetiti.
cerski
:)) Ha-ha !
Zavisi u čijoj je ruci lonče, gdje se nalazi jagnje koje muti vodu, tj. drži lonče, a gdje je vuk koji mjeri vodostaj ...?
Hm. Šta li ono čini zli vuk ?

Pozdrav.
blogovatelj blogovatelj 16:15 07.01.2010

Re: Energija,

Ova srecna porodica imala je dom za koji nikome osim nesto solidarne pomoci nije dugovala ni prebijenu paru.


A koliko je ljudi radilo na kuci?
Koliko je svako od njih radnih sati potrosio?
I sta ako npr za sest meseci neko od tih ljudi koji su radili pozove tog domacina da mu pomogne na istom poslu, a domacin ne ode iz bilo kog razloga?
Taj bi se covek naljutio ako domacin ne bi dosao, jel tako?
I tu nastaje konflikt.
Kada se radi novcem konflikta nema.
Meni treba kuca, ti dodjes da uradis,, ja platim, i cist racum. A samo kad je cist racun l;jubav je duga.
U protivnom se sve svodi na nivo kolektiviteta (plemena, nacije) gde ja tebi pomazem iz humanosti ili iz nade da ces ti meni pomoci kad mi zatreba, ali problem nastaje kao sto rekoh, ako ne bude uzvracene usluge.
Meni se desavalo da mi ljudi traze da im popravim kompjuter i da nece da plate "jer sam samo sedeo i nisam radio nista" a ja instalirao Windows 6 sati.

Da su materija i energija neunistive isto nas naucise u skolama, pa, kad su neunistive = ima ih u neogranicenim kolicinama


Nije problem energija, nego kontinuitet dopremanja energije na ono mesto i u ono vreme kada je coveku potrebno. To je ono sto se placa kada se npr kupi benzin. Prerada nafte nije neki trosak, ali je trosak da ti neko naftu dovuce do mesta u kome zivis, a posto je roba ziuzetno trazena i svi oni koji su uz put zele svoj deo kolaca.

I za kraj, zaboravite zablude oko sunceve enerhije. Sunceva energija ima snagu na Zemlji od
1,38kW / kvadratnom metru a poluprecnik zemlje je 6400km. Iz ova dva podatka se sve moze izracunati.
1. 3 / 4 Zemlje su okeani i mora i nemoguce je postaviti kolektore koji bi suncevu energiju preradili
2. Nemoguce je i na visokim planinama, kanjonima, pustinjama (pesak pri pustinjskim olujama prekriva kolektore) sumama, njivama (jer, treba nam hrana) itd
3. Dalje od ovih 1,38 kW po metru kvadratnom moguce je koristiti samo sitan deo zbog oblaka, nocu je nemoguce, kolektori ne mogu to da prerade 100% nego je procenat manji... Kad se sve izracuna, Sunce nam pokriva samo mali delic potreba, skoro beznacajan.

Poruka svega ovoga je gospodine cerski da se okanete teorija zavere i pocnete da razmisljate kao fizicar, ako imate zelju da problem ove vrste razumete.
Zato ne prigovarajte profesoru nego probajte da naucite nesto od njega.
drug.clan drug.clan 16:27 07.01.2010

Re: Energija,

Potrebno i korisno nije isto a razlika je kao nebo i zamlja.



u ovom slucaju razlika nije bitna jer nam je energija potrebna samo u obliku koji nam je koristan, ni u kom drugom nam ne treba.
dragan7557 dragan7557 16:46 07.01.2010

Re: Energija,

a ja instalirao Windows 6 sati.

Vala da si ga istalirao od blata 6 sati nije potrebno. mada neznam koju "metodu" instalacije koristis, ipak je na ovoj planeti sve moguce pa i instalacija Windows tokom sest sahata dugih me ne cudi.

Video sam ja majstore koji to rade i po mesec dana.
I za kraj, zaboravite zablude oko sunceve enerhije. Sunceva energija ima snagu na Zemlji od
1,38kW / kvadratnom metru a poluprecnik zemlje je 6400km. Iz ova dva podatka se sve moze izracunati.
1. 3 / 4 Zemlje su okeani i mora i nemoguce je postaviti kolektore koji bi suncevu energiju preradili
2. Nemoguce je i na visokim planinama, kanjonima, pustinjama (pesak pri pustinjskim olujama prekriva kolektore) sumama, njivama (jer, treba nam hrana) itd
3. Dalje od ovih 1,38 kW po metru kvadratnom moguce je koristiti samo sitan deo zbog oblaka, nocu je nemoguce, kolektori ne mogu to da prerade 100% nego je procenat manji... Kad se sve izracuna, Sunce nam pokriva samo mali delic potreba, skoro beznacajan.

Zbog citiranog (i potpuno nepismenog) teksta EU naravno realizuje projekt vredan u samom pocetku 8 mld € u Sahari gradeci naravno mega energetski projekt za koriscenje sunceve energije, dok ce se ova energija u Evropu transportovati kablovima koji ce spajati Evropu i Afriku ispod mora.

Posto ti gospodine izgleda nemas predstavu o tome koliko je jedan kW savetujem da pogledas neki od uredjaja na "struju" kako bi video koliko ti trosi koja masina na godinu dana.

Ostatak trabunjanja nije vredan odgovora.

cerski
drug.clan drug.clan 16:56 07.01.2010

Re: Energija,

Nije problem energija, nego kontinuitet dopremanja energije na ono mesto i u ono vreme kada je coveku potrebno. To je ono sto se placa kada se npr kupi benzin. Prerada nafte nije neki trosak, ali je trosak da ti neko naftu dovuce do mesta u kome zivis, a posto je roba ziuzetno trazena i svi oni koji su uz put zele svoj deo kolaca.


Ovo nije tacno jer na dopremanje benzina odlazi manje od 10% od maloprodajne cene. Slicno je i sa elektricnom energijom.

I za kraj, zaboravite zablude oko sunceve enerhije. Sunceva energija ima snagu na Zemlji od
1,38kW / kvadratnom metru a poluprecnik zemlje je 6400km. Iz ova dva podatka se sve moze izracunati.
1. 3 / 4 Zemlje su okeani i mora i nemoguce je postaviti kolektore koji bi suncevu energiju preradili
2. Nemoguce je i na visokim planinama, kanjonima, pustinjama (pesak pri pustinjskim olujama prekriva kolektore) sumama, njivama (jer, treba nam hrana) itd
3. Dalje od ovih 1,38 kW po metru kvadratnom moguce je koristiti samo sitan deo zbog oblaka, nocu je nemoguce, kolektori ne mogu to da prerade 100% nego je procenat manji... Kad se sve izracuna, Sunce nam pokriva samo mali delic potreba, skoro beznacajan.


i jesi li izracunao?
probaj u racunicu da ubacis i cinjenice da je energija vetra i talasa u stvari transformisana solarna energija i podatke da od ukupne enrgije koju mi ljudi "koristimo" samo peti deo iskoristimo

koliko prostora smo mi ljudi vec zauzeli krovovima, putevima, parkinzima, stovaristima, skladistima uglja, .... a ne koristimo?
dragan7557 dragan7557 17:14 07.01.2010

Re: Energija,

i jesi li izracunao?
probaj u racunicu da ubacis i cinjenice da je energija vetra i talasa u stvari transformisana solarna energija i podatke da od ukupne enrgije koju mi ljudi "koristimo" samo peti deo iskoristimo

koliko prostora smo mi ljudi vec zauzeli krovovima, putevima, parkinzima, stovaristima, skladistima uglja, .... a ne koristimo?


Ljudi koji instaliraju Windows 6 sati nisu za ovu vrstu racunice koju ti druze clan predlazes.

A oni nepismenjakovici iz EU (energetske korporacije) nisu upoznati sa

Poruka svega ovoga je gospodine cerski da se okanete teorija zavere i pocnete da razmisljate kao fizicar, ako imate zelju da problem ove vrste razumete.

dostignucima Instalatera Windows- a na polju solarne energije, a ni sa cinjenicom da ima oblaka u Sahari u kojoj se trenutno nalazim, pa da ponekad pada cak i kisa.

Da su ovi magarci iz Evrope upuceniji u Problem ove vrste svakako bi od solarnog mega projekta u Sahari o'ma digli ruke. Sigurno je da cim otkriju Zaveru projekt Sahara ce biti obustavljen a klipani koji su ga zamislili biti na robiji zbog neblagovremenog shvatanja da su solarni projekti Zavere najgore vrste.

Naravno tako im i treba kad ne razmisljaju kao fizicari koji instaliraju Windows program 6 sati

cerski
dragan7557 dragan7557 17:48 07.01.2010

Re: Energija,

drug.clan
Potrebno i korisno nije isto a razlika je kao nebo i zamlja.



u ovom slucaju razlika nije bitna jer nam je energija potrebna samo u obliku koji nam je koristan, ni u kom drugom nam ne treba.

Smatram da nije potrebno objasnjavati razliku izmedju korisnog i potrebnog.

Uzgred rec korisno je izvedena iz pojma KORIST a na tebi je druze clan da objasnis ko prisvaja silnu korist naravno izrazenu u novcu = KAPITAL.

Naravno upotreba Prava na Zagadjivanje (CO2) tvoja omiljena tema se da primeniti i ovde.

cerski
dragan7557 dragan7557 17:53 07.01.2010

Re: Energija,

Ovo nije tacno jer na dopremanje benzina odlazi manje od 10% od maloprodajne cene. Slicno je i sa elektricnom energijom.

Najveci deo ide drzavi u obliku Poreza na Promet i Akciza u pojedinim drzavama preko 80% a onim umerenijim oko 75%.

cerski
blogovatelj blogovatelj 17:57 07.01.2010

Re: Energija,

Ostatak trabunja nije vredan odgovora.


Ocekivao sam ovakav odgovor, nije da nisam. Vidim da vladate argumentima, pa ce ovo biti zadnje sto u svom zivotu citate od mene na svom blogu.

EU naravno realizuje projekt vredan u samom pocetku 8 mld €


Vi ne umete ili ne zelite da procitate sta sam napisao. Prvo, nisam rekao da je nemoguce koristiti solarnu energiju, nego da ona sama nije dovoljna. Naravno da je pozeljno koristiti je sto je vise moguce.
I sa kim se onda vi svadjate? Sa samim sobom?
Da li primecujete da uopste niste odgovorili na ono sto sam napisao, nego da pisete neku bezrazloznu kontru iz cista mira.

Sahari gradeci naravno mega energetski projekt za koriscenje sunceve energije


Kada sam pominjao pustinju pominjao sam pesak. Pustinja moze biti i kamenita. Opet ne odgovarate na napisano. Dalje, moze se praviti i na pesku, ali ako se napravi konstrukcija dovoljne visine da pescane oluje ne ometaju rad kolektora. A sta mislite da li pravljenje takvih nosaca kosta?
Naravno!
I to ide u onih osam pomenutih milijardi, znaci nije dzabe kao sto vidite, a o tome stalno pricamo. zaboravljate temu sopstvenog bloga.

dok ce se ova energija u Evropu transportovati kablovima koji ce spajati Evropu i Afriku ispod mora.


Rastojanje izmedju Maroka i Spanije je 15km. Sad sam izmerio na Google Earthu.

Posto ti gospodine izgleda nemas predstavu


Ako nekoga oslovljavate sa "gospodine" onda mu i persirate. Ovo je stvar opste kulture. I obrnuto. Ako ne persirate, onda ga ne oslovljavate sa "gospodine"

nemas predstavu o tome koliko je jedan kW


Diplomirani sam inzenjer elektrotehnike. Diplomirao u Novom Sadu.

Vala da si ga istalirao od blata 6 sati nije potrebno. mada neznam koju "metodu" instalacije koristis, ipak je na ovoj planeti sve moguce pa i instalacija Windows tokom sest sahata dugih me ne cudi


Kad radim posao, ne odradjujem ga na balkanski nacin, odokativnim metodama. Taj sam posao svojevremeno i profesionalno radio.

1. Backup address book, favorites, My Documents, My Pictures, My Videos itd 30 minuta minimum, Cesto i do 40 minuta. Tu je uracunato i narezivanje CD-ova / DVD-jeva za backup.
2. Instalacija Windowsa 35-45 minuta
3. Instalacija drajvera 10 - 20 minuta
4. Windows update - gomila downloada, tri do cetiri puta restart itd, sve skupa oko 45 - 60 minuta
5. Instalacija WindDVD-a, Nera, Flash Playera , Adobe Readera 15 - 20 minuta
6. MS Office 20 minuta
7. Google Earth, par plejera sa neta, skidanje plus instalacija, ukupno oko 15 minuta
8. Vracanje Backupa na kompjuter. oko 20 - 30 minuta.
9. Testiranje kompjutera - 15 minuta.
10. U slucaju koji sam opisao bio je ukljucen prevoz do musterije, oko 30 minuta, plus povezivanje kompjutera za mrezu oko 20 minuta plus jos jedno testiranje od deset minuta.

Sve skupa kad se ovo izracuna, to je izmedju 265 - 325 minuta, recimo oko 5 sati.
Izvinjavam se za onaj jedan sat koliko sam pogresio.

Kao sto rekoh, svrha mog blogovanja nije polemika sa ljudima koji ne zele da razumeju. Zato idem odavde, atmosfera koju stvarate na sopstvenom blogu nije dostojna mog prisustva.
Zbogom zauvek.

blogovatelj

dragan7557 dragan7557 18:12 07.01.2010

Re: Energija,


Rastojanje izmedju Maroka i Spanije je 15km. Sad sam izmerio na Google Earthu.

Projekt se gradi u Tunisu koji je 1999 potpisao ugovor o pridruzivanju EU.

Merenje rastojanja izmedju Gibraltara koji NIJE Spanija i Maroka koji nije mesto projekta je tracenje vremena.

Kablovski prenos elektricne energije ce povezati Tunis i Siciliju a ne Spaniju.

Titule poput dipl. i dr. kod mene izazivaju mucninu kao i sve drugo sto je u vezi sa konformisanoscu i indoktrinacijom tzv, naukom.

cerski
dragan7557 dragan7557 18:54 07.01.2010

Re: Energija,

savremeni solarni panel sa efikasnoscu nekoliko puta vecom od fotosinteze kod biljaka. Danas imamo uredjaje sa efikasnoscu od cak 30%.

Efikasnost Otto dizel motora 15%
Gasna turbina 30%


Izvor auto na vodu konacno napravljen.

cerski

drug.clan drug.clan 19:07 07.01.2010

Re: Energija,

dragan7557
drug.clan
Potrebno i korisno nije isto a razlika je kao nebo i zamlja.



u ovom slucaju razlika nije bitna jer nam je energija potrebna samo u obliku koji nam je koristan, ni u kom drugom nam ne treba.


Uzgred rec korisno je izvedena iz pojma KORIST a na tebi je druze clan da objasnis ko prisvaja silnu korist naravno izrazenu u novcu = KAPITAL.

Naravno upotreba Prava na Zagadjivanje (CO2) tvoja omiljena tema se da primeniti i ovde.

cerski


Ipak mi se cini da je rec korist nastala iz reci koristiti koja je mnogo starija. Osim toga prvobitno reci koristiti i koris nisu imale nikakve veze sa novcem vec sa upotrebnom vrednoscu predmeta (uglavnom oruda na pocetku), kasnije je nazalost novac nekako preuzeo tu ulogu iako nema nikakvu upotrebnu vrednost, pa mi danas kazemo "koristiti novac" iako je to u stvari oksimoron.

ko uzima korist ... pa to se zna do nivoa grupe koja je u poziciji da uzima, unutrasnja raspodela unutar grupe je nepoznata a i nebitna

"pravo na rad" je nazalost sastavni deo svake price o energiji i nikako se ne moze izbeci
drug.clan drug.clan 19:16 07.01.2010

Re: Energija,

dragan7557
savremeni solarni panel sa efikasnoscu nekoliko puta vecom od fotosinteze kod biljaka. Danas imamo uredjaje sa efikasnoscu od cak 30%.

Efikasnost Otto dizel motora 15%
Gasna turbina 30%


da veoma je zanimljivo kako se o tome ne prica, cak ni u skolama kada se uci o tome

inace 15% je efikasnost samog motora a ko se uracuna ukupna efikasnost (vadjenje i transport nafte, prerada u rafinerijama) taj broj ide jos malo dole, pa kada se uracuna prazan hod motora prilikom kocenja i usputnog stajanja automobila broj opadne jos malo, pa ako dodamo gubitke u kocnicama i prenosu do tockova (menjac) dodjemo do cifre koja je stvarno porazavajuca nesto malo vise od 10% efikasnost.

Ako na sve to jos dodamo cinjenicu da u dobrom delu sveta automobil od tonu ili dve tone koriste kako bi efektivno prevezli jednog putnika od 80 kg ispadne da skoro svu tu energiju mi ljudi u stvari rasipamo tj. na rezervoar benzina svega par kasika ode na pomeranje putnika iz tacke a u tacku b sve ostalo ode u toplotu - povecanje entropije.
blogovatelj blogovatelj 19:26 07.01.2010

Re: Energija,

Merenje rastojanja izmedju Gibraltara koji NIJE Spanija i Maroka koji nije mesto projekta je tracenje vremena.


Nisam mogao a da ne napisem ovo.
Najuzi deo gibraltarskog tesnaca je izmedju Spanije i Maroka, ali dobro to nije vezano za pricu, ako se ta elektrana pravi u Tunisu. Rastojanje izmedju Tunisa i Sicilije je oko 150km tako da ni to nije nedostizno premostiti. Medjutim cinjenica je da ste izuzetan spin doktor, Apsolutno ne odgovarate na pitanja koja su vezana za temu a to je besplatno koriscenje energije.

Ovde pise da ce elektrana imati snagu 550MW. Ako je gubitak energije do Sicilije 10 posto, ostace oko 500MW.
Domacinstvu je potrebno minimum 10kW. Znaci, bice energije za gradic od najvise 50 000 ljudi, To je nista gospodine cerski.
Mozete pricati sta god hocete, ali ovo o solarnoj energiji sam ja naucio od akademika Pavla Savica, citajuci jedan njegov intervju pre vise od dvadeset godina u listu Galaksija. Vi gospodine sve i da se na glavu posadite ne mozete tu nista. Fizika je egzaktna nauka.

Titule poput dipl. i dr. kod mene izazivaju mucninu


U zivotu vam ne bih rekao svoje zanimanje da me niste pitali sta je KW. To se uci u sedmom razredu osnovne.
Mislim da je bilo glupo da vam objasnjavam da je kilovat jednak hiljadu Vati, da je jedan Vat jednak jednom Dzulu u sekundi, da je opet jedan Dzul jedinica za rad, pa da rad izrazavam preko sile i rastojanaj itd.
Ili ste mozda mislili na definiciju Vata kao jedinice elektricne snage koju bi morali izraziti preko napona i struje, i uz put voditi racuna da li pricamo o jednosmernom ili naizmenicnom naponu / struji itd itd?
A mozda ste mislili na brzinu vrsenja rada elektrona koji prelazi u jezgru atoma sa jednog energetskog nivoa na drugi pa tu vrsi rad itd itd?
Na sta to lici gospodine cerski i sta vam to znaci? Da vam ovakve stvari pisem da biste zadovoljili svoj ego u besmislenim raspravama?

Za kraj, ali sada stvarno za kraj. Kod mene dipl i dr titule ne izazivaju gadjenje. Kod mene gadjenje izazivaju pojedini ljudi. Sta mislite kakvi?
drug.clan drug.clan 20:56 07.01.2010

Re: Energija,

Mozete pricati sta god hocete, ali ovo o solarnoj energiji sam ja naucio od akademika Pavla Savica, citajuci jedan njegov intervju pre vise od dvadeset godina u listu Galaksija. Vi gospodine sve i da se na glavu posadite ne mozete tu nista. Fizika je egzaktna nauka.



mene jos uvek zanima ta tvoja racunica koja egzaktno dokazuje tvoj stav... bio bi veoma srecan da je vidim ...


evo moje amaterske racunice:

sistemi rudnika i elektrana uglja kolubara/obrenovac i kostolac sa jalovistima, skladistima uglja i elektranama u sistemu zauzimaju otprilike povrsinu od oko 60 km2 (60 miliona m2) u proseku, u tom kraju ima oko 2000 suncanih sati godisnje uz prosecnih 1kW/m2

kada se to sve lepo pomnozi i uzmemo panele sa efikasnoscu od 25% dobijemo oko 30 Twh godisnje sto je mnogo vise nego proizvodnja tih elektrana i skoro jednako elektricna energija koju srbija trosi godisnje

ako pogledamo koliko ima krovova u srbiji a to je bar 20 puta veca povrsina od ove onda se lako da zakljuciti da bez dodatnog uzimanja zemljista za solarne panele mozemo "proizvesti" sasvim dovoljno energije i za druge potrebe
nsarski nsarski 22:02 07.01.2010

Re: Energija,

Domacin (ne ovi sto sebe smatraju i dernjaju se da su srpski domacini) kuce je sazivao Mobu i celo selo (tako je bilo i u gradu) je dolazilo da pomogne.
Naravno ova BESPLATNA KUCA od blata od koga se pravi cigla a od cigle kuca je za " tren oka" bila dzabe (rudimentarni pojam) zavrsavana a srecna (zbilja srecna) porodica se useljavala u svoj novi dom.

Ova pastorala moze nekima da se svidja, a nekima ne, medjutim ona je zasebna tema kao sto rekoh. Ovo u tvom primeru nije besplatna kuca. Bez obzira da li je u njenoj izgradnji radilo 30 ljudi 1 dan ili 1 covek 30 dana, kakogod, tim ljudima (coveku) treba energija - hrana, recimo - da je naprave. Takodje, potrebni su im i ekseri, alat, materijal, i ostalo. Dobiti nesto (kucu) za nista je jednostavno nemoguce.
Slicno vazi i za energiju. Da ponovim, mozda je energija koju mi danas koristimo preskupa - merena novcem, kalorijama, kikirikijem, ili cim drugim - ali to je druga tema. Model privredjivanja koji se ovde predlaze (moba i slicno) je razvijen donekle u tzv. Parecon modelu ekonomije koja eliminise banke i kapitalizam kakvi danas dominiraju. I to je sve lepo, o tome se moze zasebno diskutovati.

Da li razne EPS, ili druge Power Companies, naplacuju preskupo energiju je jedna stvar. Da li ta energija mora da kosta makar nesto je druga, i ja o toj drugoj imam komentar.
Moguce da solarna energija moze da spase svet, moguce da monopolisti na energiju ne vole to resenje jer im ono ne donosi dovoljni profit, sve je to moguce. Ali energija jednostavno ne moze da bude besplatna - tj. da dobijemo nesto a da za to nismo dali nista. Makar moj mesecni dug za struju bio taj da treba da idem i osisam travu u javnom parku.
blogovatelj blogovatelj 22:18 07.01.2010

Re: Energija,

mene jos uvek zanima ta tvoja racunica koja egzaktno dokazuje tvoj stav... bio bi veoma srecan da je vidim ...


Konacno da pocnete da pricate normalno. Ali jos uvek nedovoljno strucno...
Hajmo prvo par podpitanja...
Rekao sam vam vec, ali vi necete da slusate! Ne citate sta sam napisao, nego vam je jedina zelja de se sa nekim raspravljate jer ste nezadovoljni sopstvenim zivotom.

Kako cete praviti elektricnu energiju nocu?
Nocu nema sunca. Znaci cela Srbija ce u mraku sedeti do ujutro, a ranom zorom ce kolektori poceti da rade i svi ce ukljuciti sijalice onda kad im nisu potrebne?!

Mozete li energiju praviti danju kad ima sunca, a nocu je transportovati potrosacima?
Ne moze! To sa elektricnom energijom nije moguce. Znaci i to otpada.

Dalje zimi je najkraci dan, najmanje sunca, a najveca potraznja za energijom. Kako bi vi to potrosacima objasnili. Da se strpe do proleca pa cete im zagrejati stanove, kada im to ne bude potrebno vise.

Kakvu elektricnu energiju dobijate iz solarnih celija? Pretpostavljam da je napon jednosmeran?
Kako cete jednosmeran napon transformisati? Morate ga pretvoriti u naizmenicni da bi mogli mrezom da saljete energiju u svet. Pitajte Teslu o ovome za detaljnije objasnjenje. Sta mislite koliko kostaju masine koje prebacuju jednosmernu struju u naizmenicnu?

Ponavljam vam opet. Nije problem energiju napraviti. Milion puta je veci problem napraviti je kad je potrebno i dopremiti je na mesto gde je potrebno! Zbog toga je bezin glavno gorivo. Nema gubitka energije do momenta dok nam ne zatreba (okrecemo kljuc i idemo.) i dopuna energije traje dva minuta (sipanje goriva) za razliku od nekoliko sati koliko je potrebno recimo za dopunu baterija. Naravno usavrsavanjem tehnike i tehnologija ovo ce se menjati u korist baterija, ali to nije ni malo jednostavan posao kako bi vi (i ja) voleli.

Pa sve i da uradimo ono sta ste rekli, hajde da vidimo kako to uraditi.
Recimo da ima 2000 suncanih sati (ova brojka je tacna) i recimo da ima 60km kvadratnih na raspolaganju. Da li ste razmisljali koliko od toga su brdovite padine okrenute ka severu? A kad je nesto okrenuto ka severu nema 2000 sati sunca godisnje nego je uvek u senci i ima nula sati sunca godisnje. Ja tu informaciju ne mogu da nadjem. Recimo da je statisticki teren okrenut na razne strane ravnomerno, znaci da je 25% terena okrenuto ka severu. To automatski znaci da nemate 60 nego 45 kvadratnih kilometara.
Idemo dalje...
Sunca ima godisnje u Srbiji oko 2000 sati. A sta cemo kad napada 30cm snega na kolektore (sneg pada kad je energija najpotrebnija) pa taj sneg zaledi i skameni se na kolektorima i ne otopi se narednih 15 dana?
Hocemo placati ljude da struzu led sa kolektora? Jeste probali nekad da struzete led sa sofersajbne auta? A sta mislite kako izgleda ostrugati 45km kvadratnih? I ko ce to da radi? Koliko treba platiti coveka da struze po cici zimi 8 sati dnevno? I koliko ljudi treba da bi u toku noci ostrugali 45 km kvadratnih?
Dalje, ti ljudi koji struzu kolektore i odrzavaju celu skalameriju ne mogu da lebde nad kolektorima, oni moraju doci najpre nekim autom do mesta opravke, pa onda nekom stazom do kolektora. Znaci ni 45 km kvadratnih koje smo ovde uzeli u obzir vise ne vaze, nego moramo oduzeti povrsine pristupnih puteva i staza.
U dalju analizu necu da idem jer je potrebno puno vise informacija, pa treba vremena da bih izracunao.
Javicu se kasnije sa novim detaljima...
drug.clan drug.clan 22:28 07.01.2010

Re: Energija,

nsarski
Ova pastorala moze nekima da se svidja, a nekima ne, medjutim ona je zasebna tema kao sto rekoh. Ovo u tvom primeru nije besplatna kuca. Bez obzira da li je u njenoj izgradnji radilo 30 ljudi 1 dan ili 1 covek 30 dana, kakogod, tim ljudima (coveku) treba energija - hrana, recimo - da je naprave. Takodje, potrebni su im i ekseri, alat, materijal, i ostalo. Dobiti nesto (kucu) za nista je jednostavno nemoguce.
Slicno vazi i za energiju. Da ponovim, mozda je energija koju mi danas koristimo preskupa - merena novcem, kalorijama, kikirikijem, ili cim drugim - ali to je druga tema. Model privredjivanja koji se ovde predlaze (moba i slicno) je razvijen donekle u tzv. Parecon modelu ekonomije koja eliminise banke i kapitalizam kakvi danas dominiraju. I to je sve lepo, o tome se moze zasebno diskutovati.


to jeste moguci nacin posmatranja ali tako gledajuci ni vazduh nije besplatan jer treba energija za udisanje, moba jeste metod koji omogucuje "besplatnu" kucu, to ne odgovara mnogima ukjljucujuci bankare koji (bi da) zive iskljucivo od tudjeg rada i drzavu koja zivi na kolektivnoj grbaci zato je stvoren ceo drustveno-ekonomski i finansijski sistem koji onemogucuje "besplatnu kucu" a sve u cilju zivljenja na tudjoj grbaci

nsarski

Da li razne EPS, ili druge Power Companies, naplacuju preskupo energiju je jedna stvar. Da li ta energija mora da kosta makar nesto je druga, i ja o toj drugoj imam komentar.
Moguce da solarna energija moze da spase svet, moguce da monopolisti na energiju ne vole to resenje jer im ono ne donosi dovoljni profit, sve je to moguce. Ali energija jednostavno ne moze da bude besplatna - tj. da dobijemo nesto a da za to nismo dali nista. Makar moj mesecni dug za struju bio taj da treba da idem i osisam travu u javnom parku.


zanimljivo je kako je sistem osmisljen da bi negodovanje i bes gradjana bio okrenut ka pogresnim institucijama, dok pravi zlikovci beze ispod horizonta. Naime ne postoji ni jedna (ozbiljna) zemlja na svetu gde elektrodistribucije odredjuju cenu struje, u evropi gde su te kompanije uglavnom drzavne ili vecinski drzavne to naravno radi drzava u onim drugim to opet radi drzava uz dogovor sa vlasnicima

oni koji stvarno deru narod i otimaju su pre svega oni koji prodaju gorivo bilo ono za automobile i avione ili za elektrane - i oni (drzava) koja se debelo ugradjuje u tu cenu - to je strana u koju treba gledati....
dragan7557 dragan7557 22:48 07.01.2010

Re: Energija, profesionalna racunica

evo moje amaterske racunice:

A racunica profesionalnih muljatora energijom je sledeca.

U Severnu Afriku bice ulozeno 400 Milijardi Evra (dobro ste procitali € 400.000.000.000) kako bi se "proizvodila"
solarna energija
i naravno zestoko naplacivala tzv zelena struja. Oko dvadest korporacija (izmedju ostalih RWE i Simens) kako bi se covecanstvu gladnom energije ista "proizvela" i naravno prodala po ceni koju isti odrede.

Sunce je konacno OTKRIVENO.

Izvori: european solar projects.
Ovde pise da ce elektrana imati snagu 550MW. Ako je gubitak energije do Sicilije 10 posto, ostace oko 500MW.

A navedeni link je lokalni tuniski projekt.
Vi gospodine sve i da se na glavu posadite ne mozete tu nista. Fizika je egzaktna nauka.

Ne bih rekao da ja treba da se posadim na glavu gosn ucenice Pavla Savica od pre dvadeset godina iz izvora Galaksije vec da vi nemate pojma o temi o kojoj ja pisem, kao da ste potpuno neupoznati sa svakodnevnim desavanjima, posto je ova Vest stara svega pola godina.

Dalje ako niste upoznati sa dogadjajima mladjim od dvadesetak godina savetujem updating i hitno zaboravljanje "autoriteta" Pavla Savica iz trece ruke.

cerski
nsarski nsarski 23:02 07.01.2010

Re: Energija,

oni koji stvarno deru narod i otimaju su pre svega oni koji prodaju gorivo bilo ono za automobile i avione ili za elektrane - i oni (drzava) koja se debelo ugradjuje u tu cenu - to je strana u koju treba gledati....


Odmah da ti kazem - u pogresnoj crkvi se molis, ili, kako bi rekli Ameri, you are preaching to the choir. Ja o institucionalizovanoj pljacki naroda imam prilicno radikalno misljenje. Ali, ponavljam, o tome ovde ne razgovaramo.

Energija kosta, to je sve. Ima ljudi u Americi, a siguran sam i drugde, koji su se izolovali na nekom imanju (da ne ulazimo u to kako su do tog komada zemlje dosli), zive nezavisno od svih Power Companies, ne placaju nikakve racune jer ih nemaju, gaje svoju hranu, zive od onoga sto imaju. Cak i takvim ljudima je potrebno da rade, da odrzavaju imanje, povrtnjake, njive, da lece zivotinje, popravljaju kucu u kojoj zive, itd. Kad bi sutra neka kataklizma zbrisala sve hidrocentrale, kompjutere, banke, farme i ostalo - oni bi preziveli. Ako bi 6 milijardi ljudi odlucilo da tako zive, sumnjam da bi to bilo odrzivo na ovoj planeti.
Ja nisam raspolozen da svakog jutra cepam drva, proizvodim hranu i lekove, popravljam pokvareno. Rado cu da platim da to neko drugi za mene uradi - recimo ustane ujutru, ispece hleb, i proda mi ga kad udjem u radnju. I za to sam voljan da platim. Da li sam to preplatio - stvar je procene.
dragan7557 dragan7557 23:13 07.01.2010

Re: Energija,


Da li razne EPS, ili druge Power Companies, naplacuju preskupo energiju je jedna stvar. Da li ta energija mora da kosta makar nesto je druga, i ja o toj drugoj imam komentar.


Vec sam rekao da se veoma dobro razumemo a sada se to i vidi mada je trebalo vremena da odgovoris.

Parecon modelu ekonomije koja eliminise banke i kapitalizam kakvi danas dominiraju. I to je sve lepo, o tome se moze zasebno diskutovati.

Zahvaljujem ti se (u ime ostalih) za link Parecon modela koji je vecini blogera a cini mi se i osobito nekim magistrima bez radnog staza koji pisu o destruktivnim ekonomijama, potpuno nepoznat.

Kao ekonomista (jedna od bivsih profesija) ja sam pripadnik i postovaoc modela postavljenog od strane E. Bellamy i Henry George.
Makar moj mesecni dug za struju bio taj da treba da idem i osisam travu u javnom parku.

A naveden primer striganja trave u javnom parku ukazuje da za tebe ima nade.

Pozdrav,

cerski
sentinel26 sentinel26 23:13 07.01.2010

Re: Energija, profesionalna racunica

Dragane,
ako nam se ove godine ukrste putevi , pokazaću ti snimke solarnih kolektora na kući kod mojih unuka, cjelokupna investicija im je povraćena za godinu dana ( ugovor je bio za dve ), imaju veću proizvodnju energije nego potrošnju, vrši se prebijanje, u roku od 10 godina taj višak državna agencija plasira na tržište i doznačuje im sredstva (koja nijesu mala ) a poslije toga roka oni će moći taj višak da prodaju opet toj agenciji ali i nekome drugome ako ponudi veću cijenu..

Ja nijesam vjerovao da za tako kratko vrijeme mogu da se povrate uložena sredstva. Naravno sada će uslovi biti malo manje povoljni, medjutim još uvijek su odlični.

Izvini zbog ove ZAVJERE, morao sam..:)) Obožavam zavjere...
drug.clan drug.clan 23:14 07.01.2010

Re: Energija,

Kako cete praviti elektricnu energiju nocu?
Nocu nema sunca. Znaci cela Srbija ce u mraku sedeti do ujutro, a ranom zorom ce kolektori poceti da rade i svi ce ukljuciti sijalice onda kad im nisu potrebne?!

Mozete li energiju praviti danju kad ima sunca, a nocu je transportovati potrosacima?
Ne moze! To sa elektricnom energijom nije moguce. Znaci i to otpada.

A da li ste vi culi za skladista energije? Da li ste culi za reverzibilne elektrane? Da li ste culi za Djerdap 3 o kome se prica vec 4 decenije?

Dalje zimi je najkraci dan, najmanje sunca, a najveca potraznja za energijom. Kako bi vi to potrosacima objasnili. Da se strpe do proleca pa cete im zagrejati stanove, kada im to ne bude potrebno vise.

Ko se jos greje elektricnom energijom na ovom svetu.
Moguce je proizvoditi energiju tamo gde sunca ima podjednako i tokom zime i dopremati je do potrosaca, moguce ju je skladistiti i na razne druge nacine. Fotoelektricna energija nije jedina vrsta solarne energije, postoje i drugi oblici poput hidro energije, vetra, talasa kojih zimi ima vise.... Pored toga za grejanje se moze skladistiti toplotna solarna energija tokom leta i koristiti tokom zime (bilo direktno bilo kroz biogorivo), moguce je koristiti i geotermalnu sto smanjuje potrosnju elektricne onda kada je manje ima. Resenja ima beskonacno mnogo.

Kakvu elektricnu energiju dobijate iz solarnih celija? Pretpostavljam da je napon jednosmeran?
Kako cete jednosmeran napon transformisati? Morate ga pretvoriti u naizmenicni da bi mogli mrezom da saljete energiju u svet. Pitajte Teslu o ovome za detaljnije objasnjenje. Sta mislite koliko kostaju masine koje prebacuju jednosmernu struju u naizmenicnu?


BTW solarni paneli su strujni izvori daju jednosmernu struju a ne napon. DC se moze prenositi na velike udaljenosti, cak je i pogodnija za takav prenos (pogledajte malo HVDC), Naravno da je pozeljno posle prenosa energiju pretvoriti u AC i to pretvaranje je efikasno i veruj mi nije ni priblizno skupo koliko ti mislis i nije znacajno skuplje od pretvaranja koja se vec rade u sistemu, ovo pouzdano znam jer se time bavim vec decenijama.

Ponavljam vam opet. Nije problem energiju napraviti. Milion puta je veci problem napraviti je kad je potrebno i dopremiti je na mesto gde je potrebno! Zbog toga je bezin glavno gorivo. Nema gubitka energije do momenta dok nam ne zatreba (okrecemo kljuc i idemo.) i dopuna energije traje dva minuta (sipanje goriva) za razliku od nekoliko sati koliko je potrebno recimo za dopunu baterija. Naravno usavrsavanjem tehnike i tehnologija ovo ce se menjati u korist baterija, ali to nije ni malo jednostavan posao kako bi vi (i ja) voleli.


znaci nema problema sa dopremanjem solarne energije to se vec radi sa energijom iz drugih izvora ...
sto se baterija tice tu prica postaje najzanimljivija. Najveci deo baterijskih skladista danas cine olovni akumulatori koji su izmisljeni pre vek i po u vreme kada su ljudi isli kocijama i mislili da je nemoguce leteti. Iako je svet u medjuvremeu bio svedok najveceg i najbrzeg tehnoloskog razvoja u istoriji gle cuda mi i dalje koristimo baterije stare 150 godina. Slucaj? Ljudska nesposobnost? pitanje interesa?

evo jednog primera koji me navodi da je u pitanju ovo poslednje. Pre sada vec skoro 5 godina Toshiba je napravila i testirala baterije koje se pune brze od rezervoara i na 80% kapaciteta se napune za 60 sekundi a posle 1000 punjenja izgube samo 1% kapaciteta. Rekose tada i da su spremni za proizvodnju od 2006. i gde su sada te baterije?
Da ima takvih baterija na trzistu da li bi ljudi isli na benzin koji kosta 5 centi po kilometru ili na struju koja kosta 0.5 centi po kilometru?

Pa sve i da uradimo ono sta ste rekli, hajde da vidimo kako to uraditi.
Recimo da ima 2000 suncanih sati (ova brojka je tacna) i recimo da ima 60km kvadratnih na raspolaganju. Da li ste razmisljali koliko od toga su brdovite padine okrenute ka severu? A kad je nesto okrenuto ka severu nema 2000 sati sunca godisnje nego je uvek u senci i ima nula sati sunca godisnje. Ja tu informaciju ne mogu da nadjem. Recimo da je statisticki teren okrenut na razne strane ravnomerno, znaci da je 25% terena okrenuto ka severu. To automatski znaci da nemate 60 nego 45 kvadratnih kilometara.



Imamo mi mnogo vise od 60 km2 ovo je samo povrsina kopova i skladista uglja koja se sada koriste i nema tu nikakvih brda koje par bagera ne bi mogli poravnati za kratko vreme. Procenjuje se da je povrsina krovova u srbiji preko 1000 km2 pa i da je dve trecine ka severu samo sa krovoa se moze proizvesti dovoljno energije i za struju i prevoz, pa parkinzi koji mogu da se nadkriju, pa koliko ima zemlje koja se neobradjuje - bar jos duplo vise ....


Sunca ima godisnje u Srbiji oko 2000 sati. A sta cemo kad napada 30cm snega na kolektore (sneg pada kad je energija najpotrebnija) pa taj sneg zaledi i skameni se na kolektorima i ne otopi se narednih 15 dana?
Hocemo placati ljude da struzu led sa kolektora? Jeste probali nekad da struzete led sa sofersajbne auta? A sta mislite kako izgleda ostrugati 45km kvadratnih? I ko ce to da radi? Koliko treba platiti coveka da struze po cici zimi 8 sati dnevno? I koliko ljudi treba da bi u toku noci ostrugali 45 km kvadratnih?
Dalje, ti ljudi koji struzu kolektore i odrzavaju celu skalameriju ne mogu da lebde nad kolektorima, oni moraju doci najpre nekim autom do mesta opravke, pa onda nekom stazom do kolektora. Znaci ni 45 km kvadratnih koje smo ovde uzeli u obzir vise ne vaze, nego moramo oduzeti povrsine pristupnih puteva i staza.
U dalju analizu necu da idem jer je potrebno puno vise informacija, pa treba vremena da bih izracunao.


ti ovo nazivas analizom?
ovo nije vredno odgovora jer ovako jos samo seselj diskutuje. koje sunce koji sneg koje struganje. Ovo u opste nije predmet razmisljanja, kada pada sneg nesto i nema sunca, sneg se ne zadrzava mnogo dugo u krajevima gde zivi najveci broj ljudi u srbiji i gde ima najvise krovova, energija se moze skladistiti ili prenositi iz krajeva gde nema snega a na kraju ako je bas tako bitno, u takvim slucajevima moze da se uzme par procenata od proizvedene energije za grejanje panela pa nece ni biti snega ni smrzavanja
drug.clan drug.clan 23:25 07.01.2010

Re: Energija,

Energija kosta, to je sve. Ima ljudi u Americi, a siguran sam i drugde, koji su se izolovali na nekom imanju (da ne ulazimo u to kako su do tog komada zemlje dosli), zive nezavisno od svih Power Companies, ne placaju nikakve racune jer ih nemaju, gaje svoju hranu, zive od onoga sto imaju. Cak i takvim ljudima je potrebno da rade, da odrzavaju imanje, povrtnjake, njive, da lece zivotinje, popravljaju kucu u kojoj zive, itd. Kad bi sutra neka kataklizma zbrisala sve hidrocentrale, kompjutere, banke, farme i ostalo - oni bi preziveli. Ako bi 6 milijardi ljudi odlucilo da tako zive, sumnjam da bi to bilo odrzivo na ovoj planeti.
Ja nisam raspolozen da svakog jutra cepam drva, proizvodim hranu i lekove, popravljam pokvareno. Rado cu da platim da to neko drugi za mene uradi - recimo ustane ujutru, ispece hleb, i proda mi ga kad udjem u radnju. I za to sam voljan da platim. Da li sam to preplatio - stvar je procene.



razumemo se mi izgleda, moja poenta je da ljudi danas rade mnogo vise nego sto im treba da bi ziveli bas onako kako ti kazes (da drugi cepaju drva i peku hleb i ...). Danas ljudi rade vise od kmeta u srednjem veku koji je najmanje radio za sebe. Produktivnost ljudi je povecana 10 puta, ima nas 10 puta vise i radno vreme nam je duze i umesto da uzivamo u slobodnom vremenu koje sami ispunjavamo mi ljudi rintacimo da bi oni za koje radimo mogli da plate odelo 100 000 ili sliku 100 000 000. hiljade ljudi treba da rade godinama da bi se ispunili hirovi pojedinaca.
dragan7557 dragan7557 23:29 07.01.2010

Re: Energija,

Ako bi 6 milijardi ljudi odlucilo da tako zive, sumnjam da bi to bilo odrzivo na ovoj planeti.

Sumnji nema mesta i tebi je to kao i ostalima poznato.
Rado cu da platim da to neko drugi za mene uradi

Pod uslovom da postoji novac koji nakaradno zamenjuje razmenu aktiviteta.

Ekonomski model Bellamy iskljucuje novac i sav ljudski rad vraca na nivo razmene aktiviteta a ako te interesuje
kako u teoriji funkcionise Edward Bellamy "2000 Looking Backward"

Da li sam to preplatio - stvar je procene.

Pre bih rekao zle namere.

cerski
dragan7557 dragan7557 23:49 07.01.2010

Re: Energija, profesionalna racunica

Dragane,
ako nam se ove godine ukrste putevi ,

Ako nas Smrt najveci ljudski prijatelj ne spreci sigurno se srecemo

Ja nijesam vjerovao da za tako kratko vrijeme mogu da se povrate uložena sredstva. Naravno sada će uslovi biti malo manje povoljni, medjutim još uvijek su odlični.

Ima drzava sa Najgorim ministrima Ekonomije koje umesto destrukcije pisu knjige o drugim temama.
Izvini zbog ove ZAVJERE, morao sam..:)) Obožavam zavjere...

Ne smeta uopste a valjda znas za salu.

cerski
blogovatelj blogovatelj 00:31 08.01.2010

Re: Energija,

BTW solarni paneli su strujni izvori daju jednosmernu struju a ne napon. DC se moze prenositi na velike udaljenosti, cak je i pogodnija za takav prenos (pogledajte malo HVDC),



Ovo samo znaci ono sto sam rekao, a to imas i na linku koji si mi stavio. Mreza za jednosmernu struju je u fazi izgradnje i to sve ulazi u cenu transporta elektricne energije dobijene suncem. Znaci kosta, ne moze besplatno da bude. O tome nsarski prica sve vreme, o tome ja pricam sve vreme. O cemu vi pricate ja ne znam. A koliko ce kostati videcemo, to je sasvim druga stvar. Moze da se desi da bude i skuplja dara nego mera.

moze da se uzme par procenata od proizvedene energije za grejanje panela pa nece ni biti snega ni smrzavanja


O tome sam hteo da pisem, ali sam imao obaveza. Znaci niko ne bi placao ljude nego bi se deo energije trosio na odmrzavanje, Koliki deo?... Naravno, ne mogu to napamet da kazem, ali bi to poovecavalo cenu u svakom sluucaju.. Sta ako bi to bilo 10%. To su ogromni gubici. A sta ako bi bilo vise od toga?
dragan7557 dragan7557 00:32 08.01.2010

Re: Energija,


ti ovo nazivas analizom?

Da sunce sija nije ni potrebno jer fotovoltazni efekt nastaje zbog svetlosti kao i toplotni efekt u slucaju toplotnih kolektora.

I na kraju struganje leda nije potrebno posto postoji coating koji to sprecava.
U najblizoj buducnosti vas auti nece imati brisace jer isti su vec relikt i nepotrebni. Da su prozdrljivi na energiju nije valjda potrebno pisati.

Druze clane hvala na trudu.

cerski
blogovatelj blogovatelj 00:50 08.01.2010

Re: Energija,

i jesi li izracunao?
probaj u racunicu da ubacis i cinjenice da je energija vetra i talasa u stvari transformisana solarna energija i podatke da od ukupne enrgije koju mi ljudi "koristimo" samo peti deo iskoristimo


Ljudi vi kao da ne citate sta pisem. Nisam ja rekao da je lose koristiti solarnu energiju, energiju vetra itd. Cak mislim da je izuzetno dobro. Od najranijeg detinjstva razmisljam kako pripitomiti grom i kao tu energiju uskladistiti ako je ikako moguce.
Ali ono sto kazem vi necete da cujete.
To nije dovoljno, razumite. Potrosnja u svetu trenutno je tolika da to nije dovoljno.
Sta cete stavti u motor aviona? Struju? Baterije? Ne moze! Mora benzin ili kerozin, na zalost. Sta cete u brod staviti. Ili cemo jedrenjacima? Mozda bude bilo aviona na struju jednog dana, ali zamislite koliko je to ulozenih milijardi dolara do toga. A onaj ko ulozi te milijarde pozelece i da ih vrati, zasto bi ih dzabe ulagao. Onda mu je bolje da te pare njegovi potomci vekovima krckaju nego da ih uludo potrosi a ne naplati.
Svet tako funkcionise. Vama to moze da se ne svidja, to razumem, ali ne ignorisite elementarne cinjenica.
drug.clan drug.clan 00:56 08.01.2010

Re: Energija,

Sta ako bi to bilo 10%. To su ogromni gubici. A sta ako bi bilo vise od toga?



Logika ti je potpuno pogresna nema tu nikakvog gubitka od 10% vec je u pitanju cist dobitak od 90% maksimalnog moguceg. Razmisljas kao bankar koji je u svoju racunicu vec uracunao sve sto moze da uzme pa kada ne moze bas sve da uzme to smatra gubitkom iako je u ceo posao ulozio 2% od onoga sto dobija.
Tako kada nestane struje ili zaveje puteve govore o nekakvim gubitcima a u stvari je samo u pitanju nemogucnost dobitka. Sve je naopako postavljeno.

Solarni paneli se prave od peska (koji je besplatan) i od energije koja se proizvodi besplatnom energijom iz ranije napravljenih panela. Posle malog inicialnog ulaganja sistem postaje masina za pravljenje necega iz nicega. (molim bez bukvalizacije izraza)

Vase insistiranje na apsolutnom znacenju reci "besplatno" je smesno jer tako gledajuci ni vazduh nije besplatan, treba uloziti energiju za udisanje.

Uostalom ti si u raspravu usao sa pricom o tome kako od solarne energije nema nista i nisi pominjao cenu (iako joj je cena vec sada manja od bilo kojeg drugog nacina "dobijanja" energije). Nsarski je govorio o ceni i mi smo se razumeli.

PS ne postoji "mreza za jednosmernu struju" za prenos energije, u pitanju su izolovani DC linkovi koji na krajevima simuliraju AC. Kao takvi postoje vec dugo vremena i koriste se sirom sveta i veoma se lako prave cak im ni cena nije nikakav bauk kao sto ti to prdstavljas.
nsarski nsarski 01:04 08.01.2010

Re: Energija,

jer tako gledajuci ni vazduh nije besplatan, treba uloziti energiju za udisanje.

Yep. 900 kalorija dnevno za bazicni metabolizam. (To znaci da se ne krecemo, nedajboze trcimo, da odrzavamo stalnu telesnu temperaturu, da nam funkcionise disanje, lucenje, varenje i ostali elementarni fizioloski sistemi). Drugim recima, tih 900 kalorija nas odrzava u zivotu (recimo, dve palacinke sa dzemom). Svaka aktivnost preko toga kosta ekstra - cak i przenje palacinki i mazanje dzema na njih.
drug.clan drug.clan 01:19 08.01.2010

Re: Energija,

blogovatelj

To nije dovoljno, razumite. Potrosnja u svetu trenutno je tolika da to nije dovoljno.

ovo prosto nije tacno. U jednom satu na zemlju dospe vise energije sa sunca nego sto svim ljudima treba za citavu godinu.

Sta cete u brod staviti. Ili cemo jedrenjacima?

Brod je najlakse napraviti na baterije jer mu tezina baterija nije znacajan nedostatak. Takve podmornice vec postoje skoro citav vek a brodova vec ima dosta cak i solarnih. Jedra (pre nesto sto lici na padobran) se opet koriste kao pomocno sredstvo pogona.

Sta cete stavti u motor aviona? Struju? Baterije? Ne moze! Mora benzin ili kerozin, na zalost. Mozda bude bilo aviona na struju jednog dana, ali zamislite koliko je to ulozenih milijardi dolara do toga.


ne treba ulagati nista to vec postoji i svakog dana su sve bolji i bolji link (neobavesten si i pricas napamet) Evo kinezi prave i prodaju pa mozes i da kupis jedan i to za iste ili manje pare nego klasican na kerozin link

A onaj ko ulozi te milijarde pozelece i da ih vrati, zasto bi ih dzabe ulagao. Onda mu je bolje da te pare njegovi potomci vekovima krckaju nego da ih uludo potrosi a ne naplati.

Nije problem sto niko ne ulaze vec sto sprecavaju razvoj kako bi i dalje zgrtali bez ulaganja.

Svet tako funkcionise. Vama to moze da se ne svidja, to razumem, ali ne ignorisite elementarne cinjenica.

Tvoj predlog je da sedimo i da se namestimo za novo sisanje?
blogovatelj blogovatelj 02:07 08.01.2010

Re: Energija,

U jednom satu na zemlju dospe vise energije sa sunca nego sto svim ljudima treba za citavu godinu.


Nije rec koliko energije dospe, nego koliko je od toga moguce iskoristiti ovog momenta.
blogovatelj blogovatelj 02:11 08.01.2010

Re: Energija,

a brodova vec ima dosta cak i solarnih


To nije brod, to je camac. Pricam o prekookeanskom brodu od par stotina metara koji je u stanju da preveze cudo robe preko okeana za deset dana. Dok ga ne naprave proci ce petsto godina.
blogovatelj blogovatelj 02:31 08.01.2010

Re: Energija,

Toshiba je napravila i testirala baterije koje se pune brze od rezervoara i na 80% kapaciteta se napune za 60 sekundi a posle 1000 punjenja izgube samo 1% kapaciteta. Rekose tada i da su spremni za proizvodnju od 2006. i gde su sada te baterije?
Da ima takvih baterija na trzistu da li bi ljudi isli na benzin koji kosta 5 centi po kilometru ili na struju koja kosta 0.5 centi po kilometru?


Volis poluistine kao bivsi predsednik S. Milosevic?
Koliki je kapacitet tih baterija? Koliko su teske?
Sta ako su to baterije za lap top, sto pretpostavljam da jesu, a ne za auto?
Znaci za auto ti treba nekih par stotina takvih baterija. Koliko je onda tesko par stotina takvih baterija i koliko energije treba uzeti od njih da one same sebe nose u autu, pa onda "on top of that" koliko energije treba da daju da pokrenu auto i ljude u njemu.
I daj neki link ako hoces da ti verujem u ovo za baterije.
blogovatelj blogovatelj 02:45 08.01.2010

Re: Energija,

Tako kada nestane struje ili zaveje puteve govore o nekakvim gubitcima a u stvari je samo u pitanju nemogucnost dobitka


Matematika kaze da je ovo isto, samo je tvoja koordinatna osa usmerena suprotno od moje.
Tine i Radojka Tine i Radojka 07:57 08.01.2010

Od najranijeg detinjstva razmisljam

kako


pripi tomiti


grom
dragan7557 dragan7557 10:34 08.01.2010

Re: Od najranijeg detinjstva razmisljam

Tine i Radojka
kako


pripi tomiti


grom

A moze i

kako

pripito omiti grom ????



sto mi se cini relevantnije u ovom slucaju, mada imam utisak da je stanje o kome je rec zrelije za ludaru nego za detoksikaciju od pripitosti, posto je prevazidjen delirijum tremens, i dostignut stepen potpune sumanutosti.

Uzgred nema aviona koji koriste bezin kao ni brodova koji ovakvu blesavost trpe.

Avionski motori koriste kerozin a brodski umesto pripitomljenog groma dizel ulje.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:34 08.01.2010

Re: Energija, profesionalna racunica

U Severnu Afriku bice ulozeno 400 Milijardi Evra (dobro ste procitali € 400.000.000.000) kako bi se "proizvodila"
solarna energija i naravno zestoko naplacivala tzv zelena struja.

Ova cifra je daleko manja od € 1.000 po glavi stanovnika EU koji ce ovaj jednokratni izdatak platiti odmah a na stotine puta kontinuirano tokom sledecih godina.

Ako se podje od trajnosti panela od samo deset godina i potrosnje od oko 2000 kW po glavi stanovnika EU (potrosnja je inace veca za razliku od
Domacinstvu je potrebno minimum 10kW.
navedene gluposti (autora blogovatelja)) dobija se od prilike neka slika koliki ce biti ostvareni bruto profit na ovoj jedinstvenoj ujdurmi, u kojoj je izvor besplatan za razliku od navedene obmane da su kolektori izvor (kolektori su medijum) a izvor je sunce (besplatno) sto znaci ne naplacuje se energija vec njeno modulisanje za upotrebu krajnjem potrosacu.

Ovo je slucaj sa svim izvorima energije i svi su oni besplatni jer im je krajnji stvaratelj i vlasnik ili Gospod ili Priroda pa se samim tim energija niti moze prodavati dok se u njenom upotrebnom obliku svakako moze davati kao upotrebna vrednosta i za ovo traziti realna i razumna protiv naknada za ulozen rad na prilagodjavanju za upotrebu krajnjeg korisnika. Rec potrosac ovde nije moguce cak ni upotrebiti.

Energija se od funkcije ljudskih aktivnost pretvotvorila u funkciju sumanutog bogacenja pohlepnih protuva koji nisu niti su ikada bili njeni vlasnici niti su ikada bilo kakvu energiju napravili.

Zbog ogromnih kontinuiranjih profita i prisvajanje neceg sto se definitivno ne moze prisvojiti ova ujdurma cveta.
Da je u pitanju privatni kapital nije potrebno ni navoditi, ali je na mestu pitanje odakle toliki privatni kapital koji je dovoljan da odjednom iskoreni svu glad na ovoj planeti i ko je vazniji ljudi ili profit.

Firma Enron je pokazala pravo lice ove pljacke.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:14 08.01.2010

Re: Energija,


Ponavljam vam opet. Nije problem energiju napraviti.

Gospodine blogovatelju.

ljudi jos nisu dostigli cak ni nivo koji je potreban za upotrebno modeliranje postojece energije dok o pravljenju energije ili o proizvodnji energije samo ljudi zlih namera mogu da tvrde da su u stanju da prave energiju

Isto vazi i za vama omiljeno pripitomljavanje gromova

Energiju cak nije ni potrebno praviti jer osim materije i energije drugo prema sadasnjem znanju fizike uopste i ne postoji sa malim izuzetcima.

cerski
drug.clan drug.clan 22:31 08.01.2010

Re: Energija,

blogovatelj
U jednom satu na zemlju dospe vise energije sa sunca nego sto svim ljudima treba za citavu godinu.


Nije rec koliko energije dospe, nego koliko je od toga moguce iskoristiti ovog momenta.


rekoh vec negde da je efikasnost 30% znaci treba nam 3 sata

blogovatelj
a brodova vec ima dosta cak i solarnih


To nije brod, to je camac. Pricam o prekookeanskom brodu od par stotina metara koji je u stanju da preveze cudo robe preko okeana za deset dana. Dok ga ne naprave proci ce petsto godina.


nije sija nego vrat, da nesto znas o tehnologijama znao bi da je potpuno svejedno da li je velik ili mali. Ako mali brod moze da ide sa malom baterijom i prevozi malo robe onda veliki brod sa velikom baterijom moze da prevozi mnogo robe. Ako moze avion kome je tezina ozbiljan problem moze valjda i brod kome tezina nije bitna.
Ajd probaj malo logike da upotrebljavas?

Volis poluistine kao bivsi predsednik S. Milosevic?
Koliki je kapacitet tih baterija? Koliko su teske?
Sta ako su to baterije za lap top, sto pretpostavljam da jesu, a ne za auto?
Znaci za auto ti treba nekih par stotina takvih baterija. Koliko je onda tesko par stotina takvih baterija i koliko energije treba uzeti od njih da one same sebe nose u autu, pa onda "on top of that" koliko energije treba da daju da pokrenu auto i ljude u njemu.
I daj neki link ako hoces da ti verujem u ovo za baterije.


googlaj sam ako ti se proverava ja sam ti jedan link dao ima ih jos.
baterije su litijum jonske i potpuno je svejedno da li su za lap top ili za auto. Stvarno na momente ne mogu da verujem sta ti pitas i kako ne povezujes stvari. Opet kazem ako moze avion kome je tezina najveci problem ne vidim razlog zasto ne bi mogao i auto. I tesla ide na obicne litijum jonske baterije i to mu ne smeta da bude jedan od najbrzih auta na svetu uz sav taj "teret".
A rezervoar nije tezak, pa menjac, pa SUS motor koji je tri puta tezi od elektricnog .... automobili su ionako u proseku 5-10 puta tezi od tereta koji prevoze pa im baterije uopste ne smetaju.

blogovatelj
Tako kada nestane struje ili zaveje puteve govore o nekakvim gubitcima a u stvari je samo u pitanju nemogucnost dobitka


Matematika kaze da je ovo isto, samo je tvoja koordinatna osa usmerena suprotno od moje.

Matematika o ovome nista ne kaze jer se uopste ne bavi time, bavi se elementarna logika koja ti ocevidno bas ne ide najbolje

Mozes izgubiti samo ako imas nesto! Ako to nesto tek treba da dobijes onda to jos nemas pa ne mozes izgubiti - zdrav rezon

blogovatelj blogovatelj 06:30 09.01.2010

Re: Od najranijeg detinjstva razmisljam

Uzgred nema aviona koji koriste bezin kao ni brodova koji ovakvu blesavost trpe.

Avionski motori koriste kerozin a brodski umesto pripitomljenog groma dizel ulje.


Evo iz Wikipedije

Fuel for a piston-engine powered aircraft (usually a high-octane gasoline known as Avgas) has a low flash point to improve its ignition characteristics.

Dovidjenja zauvek gosn cerski...

Niti razumete sta je decja masta niti ste sposobni da zamislite bilo sta. Sto rece Kusturica, covek koji nema snove moze da se ubije
Nemojte vise nikad da mi se obracate ni zbog cega, necu ni ja vama
blogovatelj blogovatelj 06:34 09.01.2010

Re: Energija,

da nesto znas o tehnologijama


Ne znam nista, u pravu si. Moja zivotna greska je sto sam mislio da imas vise mozga od cerskog. I tebe bih zamolio da mi se ne obracas ikad vise. Necu ni ja tebi.
Mogu da shvatim raspravu sa nekim, ali ne mogu vredjanje.
Ti imas maniju gonjenja i mislis da je sve na svetu teorija zavere, a ja nemam nameru da trosim zivot na lecenje necije ludosti.
drug.clan drug.clan 15:58 09.01.2010

Re: Energija,

blogovatelj
da nesto znas o tehnologijama


Ne znam nista, u pravu si. Moja zivotna greska je sto sam mislio da imas vise mozga od cerskog. I tebe bih zamolio da mi se ne obracas ikad vise. Necu ni ja tebi.
Mogu da shvatim raspravu sa nekim, ali ne mogu vredjanje.
Ti imas maniju gonjenja i mislis da je sve na svetu teorija zavere, a ja nemam nameru da trosim zivot na lecenje necije ludosti.


Tako se iz rasprave povlace "pametni" jer oni znaju da je nemoguce napraviti brod od 300 000 tona koji bi pokretala baterija od 3000 tona. Tih 3000 tona baterija (1% tezine broda) su stvarno "nepremostiv" tehnoloski problem koji se po tvom misljenju nece resiti sledecih 500 godina.


PS. Ako ti je to "zivotna greska" onda mora biti da si bezgresan ili da si jos toliko mlad .... mada i dete u obdanistu pravi vece "zivotne greske" od ove tvoje.
babela babela 12:35 07.01.2010

mislim na Teslu

Kao sto rece E je svuda oko nas..neunistiva ja a i dobija se raznim procesima ko sto jedan kolega iznese fotosintezom i drugim recimo katabolickim procesima u nas i drugih zivih bica.Ona slobodno kruzi i i negde dalje od nas samih.Te sad malo kad mislim na Teslu treba coveku platiti da je zauzda,kanalise i pretvori u dostupnu praksu nase svakodnevnice ...koja je vec pobrojana.Tako da na kraju moras bar nesto na pocetku platiti da bi je onda neizmerno koristio.
p.s. nadam se da nisi iz EPS-a ..onda je ovo gadna prevara
dragan7557 dragan7557 14:36 07.01.2010

Re: mislim na Teslu

Tako da na kraju moras bar nesto na pocetku platiti da bi je onda neizmerno koristio.

Iz EPS-a nisam posto sa prevarantima retko saradjujem.

Gornja recenica interpretirana na moj nacin glasi;

Na pocetku moras platiti neku crkavicu kako bi se kasnije neizmerno bogatio prodajuci glupavom covecanstvu ono sto je il' Bog stvorio il' priroda dala. Prisvoji ono sto nije nicije, odnosno pripada svima.

U gore navedenom bivsi jugoslovenski narodi imaju dragocena iskustva.

Izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio posto sam bio na fitnis-u

cerski
babela babela 17:22 07.01.2010

Re: mislim na Teslu

Izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio posto sam bio na fitnis-u



Tja..ja cekala a sad vidim trosio si energiju a uz to i platio.Ni fit ne mozes dzabe da budes
dragan7557 dragan7557 17:37 07.01.2010

Re: mislim na Teslu

babela
Izvinjavam se sto nisam odmah odgovorio posto sam bio na fitnis-u



Tja..ja cekala a sad vidim trosio si energiju a uz to i platio.Ni fit ne mozes dzabe da budes

Vala bas.

cerski
sentinel26 sentinel26 18:14 07.01.2010

Re: mislim na Teslu


dragan7557 dragan7557 18:18 07.01.2010

Re: mislim na Teslu

sentinel26


Prijatelju,

Nemoj da mi gadis blog sa ovim ZAVERAMA.

cerski
sentinel26 sentinel26 18:35 07.01.2010

Re: mislim na Teslu

dragan7557
sentinel26
Prijatelju,
Nemoj da mi gadis blog sa ovim ZAVERAMA.
cerski
Neću više časna pijonirska, evo da se popravim...

blogovatelj blogovatelj 00:36 08.01.2010

Re: mislim na Teslu

Na pocetku moras platiti neku crkavicu kako bi se kasnije neizmerno bogatio prodajuci glupavom covecanstvu ono sto je il' Bog stvorio il' priroda dala


Ovo moze da se kaze i za proizvodnju bilo kog poljoprivrednog proizvoda. Znacii, seljaci bi na pijaci po vasem misljenju morali da dele besplatno svoje proizvode da bi svet bio human. Taj su eksperiment vec u istoriji probali i propao je posle manje od jednog veka. Pitajte Gugla za Lenjina, dobicete vise informacija.
GajaR GajaR 10:37 08.01.2010

Re: mislim na Teslu

Ima nade za nomade...i...SPAS U ZADNJI ČAS?... ...

Hvala vam (svima vama...) što ste mi protekle godine pružali zadovoljstvo da se družimo...
... i srećni vam praznici
dragan7557 dragan7557 14:54 08.01.2010

Re: mislim na Teslu

GajaR
Ima nade za nomade...i...SPAS U ZADNJI ČAS?... ...

Hvala vam (svima vama...) što ste mi protekle godine pružali zadovoljstvo da se družimo...
... i srećni vam praznici

Gajo hvala tebi i sve najlepse.

Uz jednu primedbu

nomadstvo je u EU skoro svuda zabranjeno uz male iznimke a zbog skitnicenja se ide na ROBIJU.

Jos jednom sve najlepse,

cerski
blogovatelj blogovatelj 02:38 08.01.2010

Dodatak...

drug.clan drug.clan 22:36 08.01.2010

Re: Dodatak...

blogovatelj
Kad vec pricamo, evo brojki da vam se nadje



a "free" market je po tebi merilo svega moguceg i svega potrebnog?

milisav68 milisav68 16:20 08.01.2010

prazan stomak

Pomoću koje besplatne enrgije napuniti prazan stomak?
Da nisam pročitao ovaj blog ne bih znao da me deru razne kompanije i "muljatori".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana