Društvo

Godine su prošle pune muka...?

Branislav Kovačević Cole RSS / 08.01.2010. u 13:07

 

„...Veselje se siri na sve strane, sad slobodno po zemlji idemo....pamtićemo dane, druže Tito mi ti se kunemo...“

Nekad je bilo dovoljno da se zapeva neka od ovih pesama i time se reši bar jedan od problema - posao, stipendija, stan...!

Koliko puta su se slušale ovakve pesme i zaklinjanja u ovoga ili onoga, ali godine pune muka još nisu prošle. Svako ko se bar malo priseća (i pošten je prema sebi) prošlih dana ili godina, mogao bi sebi da pripiše bar jednu od zabluda u kojoj je učestvovao, verujući iskreno ili iz koristi, da će biti bolje. Čini se da se krug zabluda zatvorio i da je vreme da se porazmisli o „godinama koje su pojeli skakavci“ kako je jedan segment života, video Borislav Pekić, ali se prenosi sa generacije na generaciju!

A ko se još seća one basne o cvrčku i mravu?

Veju veju pahulje...
Veju veju pahulje...

 

Hoće li nam pomoći, makar i blic, analiza prethodnih vremena ili ćemo se zagledati u „svetlu budućnost“ ne-svesno potiskujući sopstvene ili tuđe zablude, krivicu? Hoće li nam ulazak u EU, kad god da se desi, razrešiti Gordijev čvor čiji smo bar jedan krajičak držali u sopstvenim rukama?

Neko će tumačenje nastalog pogroma, početi od Kneza Lazara i bitke na Kosovu, neko će preskočiti to vreme podsećajući nas na Karađorđa i vreme Turaka. Našlo bi se u traženju dodatne argumentacije mesta i za 1918.godinu kada je formirana Jugoslavija, dok će se najveći deo uhvatiti za kopanje po komunističkoj prošlosti, po Titu. Nešto mlađe generacije će za sve okriviti režim Slobodana Miloševića, a vreme gazi sve pred sobom. Do juče, onog 05.oktobra 2000. DOS je bio jedina dobitna kombinacija, poput premije igara na sreću, ali već danas deca rođena tih godina uveliko pohađaju osnovnu školu! Svako zahvata onoliko i one istorije koja pravda njega pred samim sobom, ili bar pred pokolenjima koja nailaze, ubeđen da je sve bilo baš tako kako on то vidi. Žal za Jugoslavijom je već potpuno iščilela, a ni za Kosovom više ne nosi sa sobom onu vrstu pokretačkog adrenalina, zbog koga su mnogi stradali, izgubili svoje najmilije, dok su drugi na tom talasu osvajali i gubili vlast. I u svim tim Tamnim vilajetima, ako ne – uzmeš kajaćeš se, stigosmo do današnjih dana, kad nam je sve važnija gola egzistencija, opstanak na ovim ili nekim drugim prostorima!

A opstanak je tesno skopčan sa ekonomijom, standardom građana. Na tom klizavom terenu ne pomažu istorijske činjenice, patriotska retorika, pozivanje na krivicu ovih ili onih, večne zavere Zapada ili Istoka. Ta argumentacija funkcioniše јoš jedino u kafani ili na skupovima povodom raznih praznika, kojima smo preplavljeni, ali i to će ubrzo proći. Pojeli smo i popili šta je ko imao, a „sad svako na svoje radne zadatke“ kako se svojevremeno, populistički, obraćao, već skoro zaboravljeni Slobodan Milošević.

I njegovi ga sve ređe pominju, jer radnih zadataka – posla, je sve manje.

Stariji, pred penzijom posebno, sa strepnjom iščekuju nove spiskove za objavljivanje onih koji se uz pomoć države, kakve-takve, ispraćaju u neizvesnost. Mlađi se nadaju da će im završena škola konačno doneti i nešto dobro. Znanje engleskog ili italijanskog jezika, kompjutera... danas, i sve više, podseća na nekada obaveznu vozačku dozvolu „B“ kategorije ili odsluženi vojni rok. To je preduslov da se neko nađe na spisku potencijalno zaposlenih. Očekivanja da će neko „naš“ biti u vrhu menadžmenta kod dolazećih investitora, samo su puste želje. Nekad vrlo prisutan nepotizam, gde je prvi na čelu kompanije vukao za sobom čitavu bulumentu rođaka, prijatelja, kumova i kumica, sve je manje izvesna-dobitna varijanta, osim na državnim „jaslama“, gde je partijska vrhuška već prepunila sve kapacitete. Evropska unija (MMF i drugi) sa svoje strane vrše pritisak na državu da se otarasi nepotrebnog balasta, kako bi Srbija koliko toliko zaličila na optimalno organizovanu državu, u skladu sa potrebama građana i njenim finansijskim mogućnostima. Investitori će zaposliti samo one bez kojih ne mogu da opstanu na tržištu, a u sredini između ta dva bloka nalaze se građani, nezaposleni, koji se još uvek nadaju da će ih se neko setiti. Ipak poneko od njih je uvideo da je vrag odneo šalu, da će morati „use i u svoje kljuse“, pa počinju da se pojavljuju prvi znaci ozbiljnijeg preduzetništva. Srbija je izgubila korak sa vremenom i sada je potrebno nadoknaditi propušteno. Ako smo se nekad , podsmevajući se, okretali za našim sugrađanima Romima, koji su špartali gradom uzvikujući „Kupujemo staro gvožđe, hartiju...“, danas se sve to naziva modernijom terminoligijom reciklaža ili ekologija.

I možda se baš na ovom primeru može anticipirati karakter promena koji nas je zadesio kao neminovnost, koji će nas osvestiti i koji će patriotsku retoriku zameniti poštovanjem svakog, sve teže, zarađenog dinara ili evra, svejedno!

 

Kontejner
Kontejner

Novog Aleksandra Makedonskog, koji će preseći Gordijev čvor, nema! Moraćemo sami da se prihvatimo nekog posla, koji će nam pomoći da izađemo iz začaranog kruga, u kome previše dugo jurimo sopstveni rep!

A godine prolaze...!


BKC -Sumadijapress

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vlasta92 Vlasta92 14:05 08.01.2010

I tebi sve naj...

Investitori će zaposliti samo one bez kojih ne mogu da opstanu na tržištu


Samo da oni dođu. Nešto su nam blogeri sumorni, da ne kažem realni. Niko nije postavio tekst pred doček o tome gde će, nema tekstova o skijanju, nema previše fotografija jelki, čak ni Jelilčine nema ove godine. Avaj. Ja želim da se ŠTO PRE svi prihvatimo svog posla, pa da vidiš kako ima Deda Mraza....
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:29 08.01.2010

Re: I tebi sve naj...

Vlasta92
Investitori će zaposliti samo one bez kojih ne mogu da opstanu na tržištu


Samo da oni dođu. Nešto su nam blogeri sumorni, da ne kažem realni. Niko nije postavio tekst pred doček o tome gde će, nema tekstova o skijanju, nema previše fotografija jelki, čak ni Jelilčine nema ove godine. Avaj. Ja želim da se ŠTO PRE svi prihvatimo svog posla, pa da vidiš kako ima Deda Mraza....


Sve bih voleo da sam pogresio i najmanji je problem da se prizna greska..bar meni. Mislim da ce ova godina biti puna iskusenja, pa samim tim i malo razloga za veselje...Ali glavu gore, kazu umniji!
poz
bkc
drug.clan drug.clan 23:16 08.01.2010

Re: I tebi sve naj...

Investitori će zaposliti samo one bez kojih ne mogu da opstanu na tržištu

samo one na kojima mogu da zarade

Evropska unija (MMF i drugi) sa svoje strane vrše pritisak na državu da se otarasi nepotrebnog balasta, kako bi Srbija koliko toliko zaličila na optimalno organizovanu državu, u skladu sa potrebama građana i njenim finansijskim mogućnostima.



Bilo bi lepo videti "drzavu u skladu sa potrebama gradjana", bilo gde makar i na papiru ...
jesen92 jesen92 23:41 08.01.2010

Re: I tebi sve naj...

Mislim da ce ova godina biti puna iskusenja, pa samim tim i malo razloga za veselje..
..i meni se tako cini....Nego, ja se ubi od trazenja po trafikama "sumadijapress" a niko nista ne zna da mi kaze ...
Portal je odlican...znas da ne bi hvalila tek radi hvale....malo sam te reklamirala na nekom Jelicinom blogu..

Mnogo srece i uspeha u 2010 bez obzira na iskusenja..!!
M.
deki_swe deki_swe 17:41 08.01.2010

Guram grudvu ispred sebe....

Vidim provlace vam se egzitencijalna pitanja kroz tekst. Nema tu nekih (politickih) rjesenja. Sve to covjek treba rjesit sam sa sobom, neko prije a neko poslije - zavisno od alata. Sto rece Ingemar Bergman: nisam se pomirio ali sam prihvatio.

/d
loader loader 18:01 08.01.2010

Ah, taj visoki standard...

Prava tema za pravu zemlju :)
Da, da... Mora da se radi malo više. Recimo, jedno četiri puta više. Onda ćemo biti skoro kao Slovenci.
Ako umemo da se bijemo, valjda umemo i da radimo. Kad odlučimo da radimo, samo još dve sitnice će nam faliti: da smislimo šta ćemo da radimo i da za to pribavimo investicije. E, onda smo... da .. skoro kao Slovenci. M? Shalim se, naravno. Osim tog prvog slova, ništa među nama nije za poistovećivanje. Oni su oni, mi smo mi. Tako treba i da ostane. Možemo i na svoj način, a da dosegnemo solidan standard. Iskustva mnogih su već poznata. Ima i naših, pozitivnih. Samo treba početi sa pozitivnim razmišljanjem. Bez toga ni investicije ne vrede.
drug.clan drug.clan 23:19 08.01.2010

Re: Ah, taj visoki standard...

Da, da... Mora da se radi malo više. Recimo, jedno četiri puta više.



ne daju nam da radimo, zahtevaju medjunarodne tendere za nase mostove da ih mi ne bi radili, outsource-uju sve poslove na daleki istok, zatvaraju nase fabrike kako im ne bi bili konkurencija kada prodaju svoju robu ....

ne trebamo mi njima vise da radimo, vec da trosimo, da kupujemo ono sto nam ne treba, da placamo i kada nista ne dobijamo ...

treba raditi, ali pre svega treba rasterati one koji nam ne daju da radimo ....
loader loader 03:34 10.01.2010

Re: Ah, taj visoki standard...

treba raditi, ali pre svega treba rasterati one koji nam ne daju da radimo ....


Krenimo, da ih rasteramo i oteramo .. :) ...
To smo već pokušali pre dve decenije, pa smo se negde preračunali.
Elem... kako sad?
miloradkakmar miloradkakmar 23:57 08.01.2010

Radoznalost

Čini se da se krug zabluda zatvorio...

Bilo bi to lepo, ali ... radoznalost nam ne da mira.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana