Društvo| Muzika| Planeta| Umetnost| Zdravlje| Život| Životni stil

Natanijel

antonacci RSS / 15.01.2010. u 23:40

tumblr_kpkpwwjQZG1qz6z0no1_500.jpg

 

           U jesen 1970. Natanijel upisuje kontrabas na Džulijardu, pod mentorstvom H. Menša, bivšeg člana njujorške filharmonije i jednog od najistaknutijih američkih kontrabasista. Ambiciozan i prepun energije, Natanijel je vrlo brzo postao i deo velikog koncertnog orkestra škole. U početku je, dakle, ova pripovest obična bajka - profesori imaju samo reči hvale, inteligentan, talentovan, vredan, uvek raspoložen i besprekorno doteran. Od Natanijela se očekivalo mnogo.
           Već na drugoj godini, Natanijelovi prijatelji i porodica počinju da primećuju da on govori drugačije, brže, nepovezano. Sve manje obraća pažnju na oblačenje; na probama orkestra se pojavljuje u pidžami, ponekad prljav, iscepan, ponekad neobrijan, neokupan. Ocene naglo padaju, gubi interes za bilo šta osim za muziku, a i muzika mu prija samo na način na koji je on svira, sugestije profesora postaju sve manje važne. Kažu da su zidovi njegove sobe od poda do plafona bili iscrtani i ispisani. Jedno veče, početkom treće godine studija, ono što mu se već neko vreme događalo, dobija i svoje ime - šizofrenija.
           Ne znam šta mu se zaista dogodilo te noći; u različitim izvorima nalazim različite, ali uvek slične, neodređene opise njegove dekompenzacije: one night, while hanging out with his friends, Nathaniel Ayers snapped. Ovaj opis meni ne govori ništa; slom živaca, kako bi to verovatno kazala moja baba, termin koji znači samo jedno - desilo se nešto naglo i bilo je, vrlo verovatno, dovoljno glasno da to svi čuju, kao eksplozija bombe. Jedan sasvim beskoristan opis.
          Ono što se dogodilo, zamišljam ovako. Prvo je društvo ćaskalo, možda slušalo muziku; budući da je to društvo muzičara, možda je neko nešto svirao, improvizovao, na violini, gitari, možda i na klaviru. Čuo se žamor prijatnog i živahnog razgovora, uz povremeno iskakanje nekog poznatog imena, Bah, Bartok, Janaček, Šenberg. Upaljene cigarete i džointi lebdeli su svugde po prostoriji, a svetlost se prelamala kroz čaše i flaše. I verovatno da su odjednom svi ućutali kada je Natanijel počeo da viče; pretpostavljam da mu je neko nešto rekao, nešto što mu se nije dopalo, sa nečim se nije složio, i kada je pokušao da odgovori, on je osetio kako mu misli odjednom naviru, glasovi, mnoštvo njih, i nije više mogao da razazna koji od njih je njegov glas, koje su od tih misli njegove, i, zbunjen, pokušavajući sve da ih saopšti odjednom, počeo je da viče, da izbacuje iz sebe rečenice, reči, slogove. I što je glasnije govorio, to su i glasovi bivali glasniji, to je njegov glas bivao čudniji, uplašeniji, a reči koje je govorio nisu bile reči koje je želeo da izgovori, i uhvatio se za glavu, i srce mu se uzlupalo i mislio je da će da eksplodira.
           Poplašeni prijatelji zvali su hitnu pomoć i Natanijel je odveden u urgentni centar, sediran, a zatim smešten u bolnicu Belvju, gde je uspešno zalečen hlorpromazinom, vezivanjem i elektrošokovima. Prelepo iskustvo sa psihijatrijskim lečenjem, nagnaće Natanijela da to više ne pokušava.
           U oktobru 1972. napušta Džulijard, a u dokumentaciji ove škole ostaje zapisano da odlazi jer je, u tom trenutku, te jeseni sedamdeset i druge godine, školsko gradivo za njega postalo preteško. Pokazaće se, međutim, da nije problem samo u školskom gradivu. Naredne tri decenije, o Natanijelu vodi računa njegova majka. Za njega je život postao pretežak. Kako godine prolaze, postaje nepredvidiv, agresivan. Komunikacija sa njim je teška, jer je u potpunosti nemoguće predvideti kada će sagovornika pljunuti, a kad poljubiti. Hoće li ga nešto naljutiti ili nasmejati. Hoće li moći da odgovori na postavljeno pitanje ili će početi da nabraja Betovenove simfonije, ili će spelovati svoje ime, iznova i iznova, sve dok ne izgubi dah.
           Nakon što mu majka umire, pred kraj Klintonove ere i starog milenijuma, Natanijel odlučuje da se preseli kod svog oca sa kojim, međutim, nije bio u najboljim odnosima, zbog čega i nije znao da otac već godinama ne živi u Los Anđelesu. Došavši u Los Anđeles sa nešto stvari koje su mu bile potrebne, Natanijel ne uspeva da pronađe svog oca i neko vreme živi kod rođaka čiju je adresu znao. Ne zadugo, međutim. Premda su imali dobru volju, nisu imali i strpeljenje. Natanijelova nestabilnost, nerazumljiv govor, česta agresivnost, doveli su ih do toga da ga oteraju. Ostaje na ulici, i na ulici i danas živi.
           Kako je kontrabas bio težak i kabast, nije mogao da ga vuče po ulicama Los Anđelesa u zarđalim kolicima u kojima je vukao sve svoje stvari - razbijeno ogledalo, iskidanu metlu, neke prljave krpe na kojima je spavao, novine, kartone, staru odeću koju je sakupio, rasparene cipele i patike. Odnekud uspeva da nabavi violinu sa dve žice i odlučuje da nauči da je svira, i u tome uspeva, vežbajući neumorno svaki dan, po ceo dan. Kada se umori od sviranja, spakuje violinu u kutiju, kutiju stavi pod glavu i spava tu gde se zatekao. U ruci, za svaki slučaj, drži dva štapa - jedan se zove Betoven, a drugi se zove Brams - i uz pomoć ta dva štapa se brani od napada miševa i pacova.
          Ta trula violina sa dve žice, sviraće Baha i Betovena i Dvoržaka, na mestima gde Bah, Betoven i Dvoržak verovatno nisu ni sanjali da će njihove note odjekivati. U parkovima, na ulicama, iza kontejnera, u prihvatilištima za beskućnike, na trgovima, i najčešće - u jednom tunelu u Los Anđelesu, gde Natanijel i danas često stoji i svira, dok pored njega prolaze stotine i hiljade automobila. On svira, kola prolaze, niko nikom ne smeta. Tunel je akustičan, daje mu osećaj da se nalazi u koncertnoj dvorani, buka koju prave kola, možda uspeva da nadjača glasove koji ga uznemiravaju.
          Svirajući na trgu Peršing, poznatom okupljalištu lutalica i lopova, Natanijel je upoznao Stiv Lopeza, novinara Los Anđeles Tajmsa, koji je tuda prolazio. Zaintrigiran neobičnom pojavom, violinom sa dve žice i prelepom muzikom koju su te dve žice pravile, Lopez je zastao, poslušao muziku i popričao sa muzičarem. Kada mu je ovaj saopštio da je nekada, kao stipendista, pohađao Džulijard, ali da je zbog nekoliko problema morao da ga napusti (a jedan od tih „problema" je i njegova šizofrenija), Lopez je odlučio da proveri priču. Kada je to učinio, napisao je nekoliko tekstova o njemu u svojoj kolumni, i u međuvremenu počeo da voli klasičnu muziku.
          Ubrzo su u redakciju počeli da pristižu muzički instrumenti koje je Lopez uredno prosleđivao svom novom prijatelju. Posle čela i violina koje je dobio, stigao je još jedan poklon - poziv da prisustvuje probi filharmonije; Natanijel dobija priliku da svira violinu u jednoj od najakustičnijih sala na svetu, nedaleko od, ipak ne toliko akustičnog tunela u kom je često voleo da svira. Muzičari filharmonije mu nude privatne časove, koje on prihvata i uspeva da usavrši tehniku sviranja čela. Pre tri godine, direktor filharmonije ga poziva da prisustvuje koncertu jednog svog starog poznanika sa Džulijarda, koji je u međuvremenu postao i više nego poznat; taj poznanik je bio Jo Jo Ma. Dvojica muzičara su se sastala posle koncerta, popričala, a Jo Jo Ma je dao Natanijelu da svira njegov čelo.
          Stiv Lopez je uspeo da spoji Natanijela sa Dženifer, njegovom rođenom sestrom sa kojom je bio izgubio svaki kontakt kada je počeo da živi na ulicama Los Anđelesa. Njegova sestra je, u međuvremenu, osnovala fondaciju koja pomaže mladim umetnicima sa problemima mentalnog zdravlja, pomaže da se uspostave programi koje koriste umetnost kako bi pomagali onima koji imaju probleme kakve ima njen brat, a vodi i stalnu kampanju protiv stigmatizacije mentalnih poremećaja.
          Premda su i Stiv Lopez i Dženifer pokušavali da Natanijelu obezbede stan i bolje uslove za život i lečenje, on je to odlučno odbio. Život na ulici je možda težak, možda na ulici nema sigurnosti i nikakvih uslova za „normalan" život, ali on ulicu doživljava kao svoj dom. Ulica je mesto gde on može da bude lud, ako želi da bude lud, gde može da svira trubu jednom rukom, dok se drugom češe po kosi i trebi vaške; na ulici može da priča sam sa sobom, a da ga niko ne pogleda kao da je čudak. I može da halucinira Betovena i može da priča sa Bogom, i može da dopusti svim glasovima u svojoj glavi da pričaju i pevaju i vrište u isto vreme. Zato je i danas, dve hiljade desete godine, on na ulici.
          Nakon što je o njemu napisana knjiga, snimljen film, nakon što se njegovo ime provlačilo po televiziji, on i dalje vuče po Los Anđelesu svoja zarđala kolica sa krpama, smećem, instrumentima i partiturama. I svira. I uživa u svojoj muzici.
 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hazar hazar 23:54 15.01.2010

Zanimljiva priča

i još dobro ispričana. Preporuka.
Čudni su putevi gospodnji.
antonacci antonacci 00:07 16.01.2010

Re: Zanimljiva priča

Evo i Natanijela:

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:14 16.01.2010

Natanijel, Natanael

Nekada sam voleo to ime.

Nekada sam čitao jedan roman, zapravo poemu u prozi, koja počinje ovako:

Nemoj da želiš, Natanaele, da nadješ Boga na drugom mestu osim svagde.
Svako stvorenje ukazuje na Boga, nijedno ga ne otkriva.
Čim se naš pogled zaustavi na njemu, svako nas stvorenje odvraća od Boga.
(što u originalu glasi:

Ne souhaite pas, Nathanaël, trouver Dieu ailleurs que partout.
Chaque créature indique Dieu, aucune ne le révèle.
Dès que notre regard s’arrête à elle, chaque créature nous détourne de Dieu).


To je bila svojevrsna panteistička himna u kojoj se slave život, priroda i - želja.
antonacci antonacci 17:33 16.01.2010

Re: Natanijel, Natanael

Vladimire, čiji su stihovi? Evo sad lupam glavu, ne mogu da se setim.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:44 16.01.2010

Re: Natanijel, Natanael

Vladimire, čiji su stihovi? Evo sad lupam glavu, ne mogu da se setim.

Plodovi, Novi plodovi, od A. Žida
(Andre Gide: Les nourritures terrestres, Les nouvelles nourritures)

Neka te, Natanaele, ne zbuni grub naslov koji sam izabrao za ovu knjigu;
mogao sam je nazvati Menalk, ali Menalk nije nikad, kao ni ti, postojao.
Jedino ime kojim se ova knjiga mogla pokriti, to je moje ime;
ali kako bih se onda usudio da je potpišem?
U nju sam uneo celog sebe bez ulepšavanja, bez stida,
a ako ponekad u njoj govorim o zemljama koje nikad nisam video,
o mirisima koje nikad nisam mirisao,
o postupcima koje nikad nisam učinio
ili o tebi, moj Natanaele, koga još nisam sreo,
to nije iz licemerstva, i to nisu veće laži no to ime,
koje ti dajem, Natanaele,
koji ćeš me čitati, ne znajući kako će biti tvoje ime...
A kad me budeš pročitao, odbaci ovu knjigu - i izadji.
Želeo bih da pobudi u tebi želju da izadješ -
izadješ bilo odakle,
iz svog grada, iz svoje porodice, iz svoje sobe, iz svojih misli;
nemoj poneti moju knjigu sa sobom.
Da sam ja Menalk, poveo bih te uzevši te za desnicu,
ali tvoja levica ne bi to znala, i tu bih ruku što pre pustio,
čim bismo bili daleko od gradova, i rekao bih ti:
zaboravi me.
Neka te moja knjiga nauči
da se interesuješ više za samog sebe nego za nju,
- a potom za sve drugo više nego za sebe.

Ežen Delakroa (Eugene Delacroix): Orijentalac
antonacci antonacci 19:08 16.01.2010

Re: Natanijel, Natanael

Plodovi, Novi plodovi, od A. Žida
(Andre Gide: Les nourritures terrestres, Les nouvelles nourritures)




Trebalo je da se setim.

Hvala ti na stihovima. I to kakvim stihovima.
hajkula1 hajkula1 23:56 15.01.2010

valjda sam prva


pa i ako nisam, nema veze. Diras u srce. Natanijel komunicira muzikom, meni fale reci a tebi preporuka.
antonacci antonacci 00:05 16.01.2010

Re: valjda sam prva

Natanijel komunicira muzikom


Mene je baš to oduševilo u ovoj priči. Danas on, naravno, ne svira ni izbliza kako je svirao pre trideset godina, ali je muzika jedini način na koji on može da komunicira, da prenese svoje emocije. Betovenom. I Bramsom. I Bahom. I ta komunikacija ima jednu veliku prednost nad jezikom - možda nije praktična, ali može da prenese i ono što ni mi "normalni" ne možemo rečima da opišemo. Za šta, u stvari, i nemamo reči.
mikele9 mikele9 23:58 15.01.2010

Hvala ti

i može da dopusti svim glasovima u svojoj glavi da pričaju i pevaju i vrište u isto vreme.


Šta tu ima...čovek, Natanijel je izabrao. Njegov izbor je SLOBODA ma kako ona mnogima ili svima izgledala.

antonacci antonacci 00:11 16.01.2010

Re: Hvala ti

SLOBODA


Tok svesti. Setio sam se Dženis Džoplin: Freedom is just another word for nothing left to loose.
mirelarado mirelarado 00:19 16.01.2010

Re: Hvala ti

antonacci
SLOBODA
Tok svesti. Setio sam se Dženis Džoplin: Freedom is just another word for nothing left to loose.



mirelarado mirelarado 00:08 16.01.2010

По својој вољи

Натанијел живи онако како хоће. Мало људи би се тиме могло похвалити.

Вероватно је срећнији него што можемо замислити.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:19 16.01.2010

A Beautiful Mind

je prvo na sta sam pomislila. sizofrenija ne pada s neba, a vrlo cesto i ide uz tu genijalnost. isto se desilo i geniju&sizofreniku, danas nobelovcu, Džonu Nešu. Genije iz virdžinije ili već odakle, stipendista na Prinstonu(?), i samo, kao odjednom, - bang!
ovo mi je jako tuzna prica, ali se kad cujem tako nesto i razbesnim kako drustvo ne brine o takvim ljudima...
antonacci antonacci 00:27 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

Meni se sviđa što i priča Džona Neša i ova priča imaju happy end. Natanijelov happy end je, doduše, potpuno drugačiji od Nešovog... ali je ipak happy end, rekao bih.

ovo mi je jako tuzna prica, ali se kad cujem tako nesto i razbesnim kako drustvo ne brine o takvim ljudima...


Kad je pokušalo da brine, brinulo je elektrošokovima. Što kaže moja mama, od takve ljubavi i konji crkavaju.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:51 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

Kad je pokušalo da brine, brinulo je elektrošokovima. Što kaže moja mama, od takve ljubavi i konji crkavaju.

da, ali to je davno proslo vreme. sada postoje lekovi koji dosta dobro mogu coveku koji ima sozofreniju da olaksaju zivot.
antonacci antonacci 02:09 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

BebaOdLonchara

Kad je pokušalo da brine, brinulo je elektrošokovima. Što kaže moja mama, od takve ljubavi i konji crkavaju.

da, ali to je davno proslo vreme. sada postoje lekovi koji dosta dobro mogu coveku koji ima sozofreniju da olaksaju zivot.


Naravno, slažem se.
Ali mislim da sve to sada Natanijelu ne znači ništa. Prosto, i kada bi uzimao najbolje postojeće lekove, pitanje je koliko bi, nakon trideset godina provedenih u "svom svetu" mogao da se prilagodi na ovaj "naš".
trener92 trener92 08:09 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

antonacci

Prosto, i kada bi uzimao najbolje postojeće lekove, pitanje je koliko bi, nakon trideset godina provedenih u "svom svetu" mogao da se prilagodi na ovaj "naš".


Ovde si to odlično napisao

I svira. I uživa u svojoj muzici.


Pitanje je, da li je normalno ono što se kao "normalno" , po merilima normalnih, običnih ?

Jedan zanimljiv citat, možda i nije u vezi sa ovim što si pisao, a možda i jeste


"“Preko zime,Tarahumari žive nagi u planinama koje su neprohodne od snega,prkoseći tako svim medicinskim teorijama.
Komunizam postoji medju njima u obliku spontanog osećanja solidarnosti.
Može se činiti neverovatnim, ali Tarahumara Indijanci žive kao da su već odavno mrtvi.
Oni ne vide stvarnost i crpe magičnu snagu iz prezira koji imaju prema civilizaciji….
Neki put odu do grada, gonjeni nepoznatom željom za pokretom, da vide, kako oni kažu, kako je to tamo sa onima koji su pogrešni.
Za njih, živeti u gradu znači biti pogrešan.”

"The Peyote Dance"
Antonin Artaud

Odličan tekst
niccolo niccolo 09:16 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

Odličan tekst

Zaista odličan tekst, naročito mi se svideo tvoj opis njegovog pucanja
antonacci antonacci 10:58 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

Pitanje je, da li je normalno ono što se kao "normalno" , po merilima normalnih, običnih ?


Ako u nešto na ovom svetu ne verujem, onda je to da postoji normalnost.
Ali upotrebimo tu reč za tren - mene interesuje da li on čuje muziku onako kako je mi "normalni" čujemo?

Čitao sam pre par meseci jedan rad koji govori o tome da slušanje muzike može da ublaži ili otkloni slušne halucinacije kod šizofrenih pacijenata.

Neki put odu do grada, gonjeni nepoznatom željom za pokretom, da vide, kako oni kažu, kako je to tamo sa onima koji su pogrešni.
Za njih, živeti u gradu znači biti pogrešan.




Kao Amiši.

Inače, možda je i ovo u vezi sa temom,a možda nije, ali šizofrenija je daleko češća u gradovima, u ruralnim sredinama je ima jako jako malo. I rizik da neko razvije šizofreniju se povećava sa godinama življenja u gradu.
antonacci antonacci 11:05 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

niccolo

Odličan tekst

Zaista odličan tekst, naročito mi se svideo tvoj opis njegovog pucanja


Hvala, niccolo.
trener92 trener92 16:24 16.01.2010

Re: A Beautiful Mind

Čitao sam pre par meseci jedan rad koji govori o tome da slušanje muzike može da ublaži ili otkloni slušne halucinacije kod šizofrenih pacijenata.

Ja sam ubeđen da je tačno, ovo što si napisao!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:37 17.01.2010

Re: A Beautiful Mind

Ali upotrebimo tu reč za tren - mene interesuje da li on čuje muziku onako kako je mi "normalni" čujemo?

ovo mi nije palo napamet, i sad kiptim od zavisti sto se ja nisam toga setila...

salim se, ali ovo je jako zanimljivo pitanje. ako oni kapiraju svet drugacije od nas, kako onda cuju muziku, ili kako uopste percipiraju umetnost? uh, kako bih volela da znam odgovor na to pitanje.
jednatanja jednatanja 13:43 16.01.2010

Lepo i inspirativno

hvala.

Takodje me podseca na film "Shine" snimljen po istinitoj prici o mentalno-obolelom australijskom pijanisti David Helfgott-u. Njegova interprestacija Rahmanjinovog treceg klavirskog koncerta je jos uvek jedna koju najradje slusam.


antonacci antonacci 17:15 16.01.2010

Re: Lepo i inspirativno

Takodje me podseca na film "Shine"


E sad ono što sam hteo da kažem na početku - ne znam kako izgleda Dejvid Helfgot, ali čim čujem to ime, ja zamislim Džefri Raša. Kakav je neverovatan glumac taj čovek.
Ali koliko čujem, Helfgot je dosta kritikovan baš zbog načina na koji svira Rahmanjinova...

Sad mi pade na pamet -
Kao odgovor na prvi komentar na blogu, stavio sam YT klip u kom Natanijel svira; premda se vrlo lako oseti strast sa kojom on svira (meni se jako dopalo kako svira trubu), vidi se da je to daleko od nivoa na kom je sigurno morao svirati kada je bio stipendista na Džulijardu. Baš me zanima da li je njegovo sviranje posledica toga što prosto nije imao dovoljno časova, jer on je samouki čelista, ili zato što šizofrenija menja percepciju zvuka?
jednatanja jednatanja 17:47 16.01.2010

Re: Lepo i inspirativno

Džefri Raša. Kakav je neverovatan glumac taj čovek.

Bogami, posle tog filma uvrstila sam ga u svoj top 3, zajedno sa Kevinom Spacijem i De Nirom, mada se odnedavno i Philip Saymour Hoffman priblizava vrhu...

Baš me zanima da li je njegovo sviranje posledica toga što prosto nije imao dovoljno časova, jer on je samouki čelista, ili zato što šizofrenija menja percepciju zvuka?

Njegova svirka je zbir svega toga, edukacije na Julliard-u, njegovog porekla, odrastanja, ulice, pa i sizofrenije, dabome. Nedavno sam gledala klip na TED-u, mozda sam ga i linkovala u jednom od blogova, ne secam se, ali zena-naucnik dobila izliv krvi u mozak (leva hemisfera) i nakon toga se posvetila umetnickom radu, slika, komponuje, peva, itd, zato sto je desna hemisfera postala dominantnija. Prilicno fascinantno, ako te zanima pogledaj.
antonacci antonacci 19:01 16.01.2010

Re: Lepo i inspirativno

Prilicno fascinantno, ako te zanima pogledaj.


Zanima me, i pogledaću. Trenutno, moj internet ne želi da sarađuje.
iris.davidovich iris.davidovich 17:00 16.01.2010

E!

Bas sam pre neki dan gledala taj film o njemu koji pominjes, The soloist, na HBO, kakva slucajnost

edit: ja se jos uvek secam jedne recenice iz knjige vezane za bolest: Sizofrenija je naucna misterija i licna tragedija. Nazalost, ne mogu da se slozim s tim da je bolestan covek slobodan covek.
antonacci antonacci 17:30 16.01.2010

Re: E!

iris.davidovich

Bas sam pre neki dan gledala taj film o njemu koji pominjes, The soloist, na HBO, kakva slucajnost

edit: ja se jos uvek secam jedne recenice iz knjige vezane za bolest: Sizofrenija je naucna misterija i licna tragedija. Nazalost, ne mogu da se slozim s tim da je bolestan covek slobodan covek.


a) Kakav je film? Preporučuješ? Nećkam se već par dana da li da ga pogledam ili ne.

b) Šizofrenija je jedna fascinantna zagonetka, ali nisam siguran da li je uvek i lična tragedija. Jer, Natanijel teško može da je doživi kao ličnu tragediju, posebno jer verovatno i nema kompletan uvid u svoje stanje. Taj deo "tragedija" je možda pre zbog stigme koja prati šizofreniju. Tragedija je, to hoću da kažem, pre svega za njegovu porodicu, okolinu, za nas posmatrače. Ali ne i za njega.

Sećam se i ja te rečenice.
iris.davidovich iris.davidovich 18:25 16.01.2010

Re: E!

mislim da treba da ga pogledas, s obzirom na to da si stavio ovaj tekst, nevezano za to kakav je film
da, on verovatno ne smatra da je to tragedija (sto ne znaci da nije ).
pomisli, sta bi moglo biti od njega da se nije razboleo?
antonacci antonacci 18:59 16.01.2010

Re: E!

pomisli, sta bi moglo biti od njega da se nije razboleo?


Možda bi bio nesrećan jer bi putovao po svetu i držao koncerte, svako veče drugi grad, možda bi se zbog toga propio, ili bi se pokazalo da ipak nije bio baš toliki talenat, pa bi završio u nekoj lošoj filharmoniji, možda bi ga zgazio auto, ili bi izlomio sve prste i nikada ništa ne bi postigao uprkos tome što je imao potencijal. A možda bi i ušao u istoriju kao jedno talentovano čudo. Svašta je moglo biti, ali se samo jedno zaista i desilo.

Kad tako postaviš stvari, to jeste tužno, tragično čak, ali to je gubitak za društvo, za nas. To ne mora nužno da znači da bi on bio srećniji u toj nekoj šta bi bilo - kad bi bilo uspešnoj verziji svog života.

Prosto mi se čini da je njegov život išao onako kako je morao da ide. Odbijanje lečenja, beskućništvo... sve su to manje-više njegovi izbori, on nije postao beskućnik silom prilika, on je to hteo. I sad ti možeš da kažeš da je to bolest, da je to izbor šizofrenije, ali šizofrenija ima genetsku osnovu, i pre nego što je počeo da čuje glasove, to je i dalje bio on, ta šizofrenija, to je on.

Film ću da pogledam, obećavam. Večeras.
antonacci antonacci 01:07 17.01.2010

Re: E!

Bas sam pre neki dan gledala taj film o njemu koji pominjes, The soloist, na HBO, kakva slucajnost


Pogledao sam film... pa... onako. Glupa reakcija, ali bolju stvarno nemam. Sa tom pričom je moglo i bolje.
iris.davidovich iris.davidovich 02:56 17.01.2010

Re: E!

Pogledao sam film... pa... onako. Glupa reakcija, ali bolju stvarno nemam. Sa tom pričom je moglo i bolje.

znam. tvoja ocekivanja su jos i bila veca od mojih. patetican je za moj ukus, pride, nista nije dovoljno razradjeno, a i dojadio mi je vise jamie fox u ulozi muzicara.
antonacci antonacci 03:37 17.01.2010

Re: E!

iris.davidovich

Pogledao sam film... pa... onako. Glupa reakcija, ali bolju stvarno nemam. Sa tom pričom je moglo i bolje.

znam. tvoja ocekivanja su jos i bila veca od mojih. patetican je za moj ukus, pride, nista nije dovoljno razradjeno, a i dojadio mi je vise jamie fox u ulozi muzicara.


U stvari, kad razmislim sad, ako treba tražiti krivca, onda je krivac loš scenario.
scabies scabies 19:45 16.01.2010

odlično pišeš

Volim da čitam tvoje tekstove, mada mislim da do sada nisam komentarisala.
Interesantna priča, dobro ispričana. Samo... Ne volim te idealizacije duševnih bolesti, i te romantične predstave. Lepo ih je čitati, ali meni ostavljaju gorak utisak. Verujem da znaš šta je odsustvo emocionalne rezonance i pretpostavljam da si se sreo sa tim (ostavljam mali procenat verovatnoće da grešim ). I možemo se mi obmanjivati i nadati, verovati da se iza krije čudesan svet koji mi nismo sposobni da sagledamo i shvatimo, ali bojim se da je realnost drugačija... iza je najčešće strašna i nepodnošljiva pustoš.
I definitivno je jedna od najvećih zabluda da su genijalnost i shizofrenija tako bliske. Ne, samo običnima deluju podjednako neshvatljive. Shizofrenija može da zadesi svakoga, pa tako i vrhunske umetnike i naučnike. Ljudi su od toga napravili mit, a u pitanju je samo statistika.
(Ne)normalnost je potpuno druga priča.
Pozdravljam te
iris.davidovich iris.davidovich 22:04 16.01.2010

Re: odlično pišeš

Ne volim te idealizacije duševnih bolesti, i te romantične predstave. Lepo ih je čitati, ali meni ostavljaju gorak utisak.


I možemo se mi obmanjivati i nadati, verovati da se iza krije čudesan svet koji mi nismo sposobni da sagledamo i shvatimo, ali bojim se da je realnost drugačija... iza je najčešće strašna i nepodnošljiva pustoš.

antonacci, ovo je negde bila poenta onog sto sam htela da kazem (hvala scabies)
scabies scabies 22:06 16.01.2010

Re: odlično pišeš

hvala scabies

antonacci antonacci 01:04 17.01.2010

Re: odlično pišeš

I možemo se mi obmanjivati i nadati, verovati da se iza krije čudesan svet koji mi nismo sposobni da sagledamo i shvatimo, ali bojim se da je realnost drugačija... iza je najčešće strašna i nepodnošljiva pustoš.


Nije mi bila namera da romantizujem ovog čoveka. Zapravo, nisam imao nikakvu nameru, osim te da ispričam priču koja mi se učinila zanimljivom.


I definitivno je jedna od najvećih zabluda da su genijalnost i shizofrenija tako bliske.


Da, to je velika zabluda i posledica je baš te romantizacije mentalnih bolesti. Tu se Iris i ja nismo baš shvatili - posmatrati šizofreniju kao neku vrstu "lične tragedije" za mene jeste svojevrsna romantizacija. Njeno pitanje upućeno meni - pomisli šta je sve mogao ostvariti da nije šizofren? Nije li to patetično, nije li i to nekakva romantizacija?
mirelarado mirelarado 01:47 17.01.2010

Re: odlično pišeš

antonacci
posmatrati šizofreniju kao neku vrstu "lične tragedije" za mene jeste svojevrsna romantizacija. Njeno pitanje upućeno meni - pomisli šta je sve mogao ostvariti da nije šizofren? Nije li to patetično, nije li i to nekakva romantizacija?


Пре бих то назвала увереношћу да је наш начин живота, наш усвојени систем вредности, једини прави и да је несрећан свако ко се из тог калупа издваја.
antonacci antonacci 02:11 17.01.2010

Re: odlično pišeš

Пре бих то назвала увереношћу да је наш начин живота, наш усвојени систем вредности, једини прави и да је несрећан свако ко се из тог калупа издваја.




Slažem se. To je ta suštinska pogrešna pretpostavka od koje se polazi. Mi smo normalni, mi smo standard.

Jedan veliki psihijtar (i anti-psihijatar) rekao je ovo: "He who does not accept and respect those who want to reject life does not truly accept and respect life itself."
iris.davidovich iris.davidovich 03:05 17.01.2010

Re: odlično pišeš

Tu se Iris i ja nismo baš shvatili - posmatrati šizofreniju kao neku vrstu "lične tragedije" za mene jeste svojevrsna romantizacija.

ma jok bre. bas se nismo razumeli - knjiga nije bila beletristika, nego naucno stivo. vec sam rekla iznad sta je bila moja poenta. to je teska bolest i nema mesta romantici, barem za mene. mislim da se i mirela dole pogresno nadovezala, kakav crni jedini pravi sistem i izdvajanje iz kalupa.
antonacci antonacci 03:33 17.01.2010

Re: odlično pišeš

to je teska bolest


To je potpuno podložno diskusiji, i iz naučne perspektive.

Dosta se poslednjih godina kritikuju i DSM i ICD klasifikacije zbog toga kako se definiše i dijagnostikuje šizofrenija. Grin je, na primer, predložio rasparčavanje ove dijagnoze, gde bi jedan deo bio prosto odbačen, dok bi određeni podtipovi bili neurološki analizirani i reklasifikovani, pre svega šizofrenije sa predominantno negativnom simptomatologijom jer je ona udružena i sa određenim neurološkim nalazima.

Šizofrenija svakako jeste nešto. Ali kako se više izučava, tako postaje manje jasno šta je to nešto. Dakle, nije baš tako crno-belo; šizofrenija ne mora da bude "teška bolest". Ako pratiš istoriju šizofrenije, onda vidiš da je to, relativno govoreći, kao jedan poremećaj, jedan entitet, veoma mlada "bolest" - ona postoji, kako je mi danas definišemo, tek od Blojlera. A on je nije otkrio, on ju je konstruisao. Između te dve stvari je ogromna razlika.

Preporučena literatura: Schizophrenia: the sacred symbol of psychiatry, Thomas Szasz
scabies scabies 21:12 17.01.2010

Re: odlično pišeš

osim te da ispričam priču koja mi se učinila zanimljivom.
Priča jeste zanimljiva i odlično si je ispričao. Fenomenalan je opis sloma.

Njeno pitanje upućeno meni - pomisli šta je sve mogao ostvariti da nije šizofren? Nije li to patetično, nije li i to nekakva romantizacija?
Meni nije patetično. I potpuno mi je logično pitanje iz ovog koordinatnog sistema. Kad je upisivao Džulijard, verovatno je želeo da ga završi, da napreduje, da postane vrhunski muzičar, da se profesionalno ostvari, zar ne? To su bile želje mladog bića i njegov izbor, složićemo se? Sve posle je sve manje bio on, a sve više bolest koja je odlučivala umesto njega. I da, ta bolest jeste on i neraskidivo su nažalost vezani.
Ne znam, sasvim moguće da mi je um okovan, ali meni ako bi neko rekao da ću za 5 meseci ili godina hteti (ne znam da li smemo reći "želeti" ) da prosim i spavam pod mostom nikako ne bih mogla shvatiti to kao dobar izbor zdravog dela moje ličnosti. Ako me razumeš...
scabies scabies 21:33 17.01.2010

Re: odlično pišeš

To je ta suštinska pogrešna pretpostavka od koje se polazi. Mi smo normalni, mi smo standard.
Ne znam... Nikako shizofreniju ne mogu da prihvatim kao odstupanje od bilo kog standarda. Shizofrenija je "rak duše", bolest koja uništava najvažnije psihičke funkcije (za mene): mišljenje i afekat (što bi rekli psihijatri).
Nekada sam imala slično mišljenje kao ti: kako mi možemo tvrditi... i to. Onda sam sate i sate provela u razgovorima sa bliskom osobom psihijatrom koji 25 godina radi sa osobama sa psihozama, sa najtežim duševnim bolesnicima. Nisam mogla do kraja da shvatim bizarnost ideja o kom govori, odsustvo emocionalne rezonance, afektivnu tupost, atimiju, poremećaj toka misli i ostalo. Posle sam i čitala Kecmanovićevu Psihijatriju u koju su se kleli psihijatri kao najbolju do tada napisanu knjigu na prostoru SFRJ.
A onda sam imala priliku da vidim osobe sa shizofrenijom... Poznanik se razboleo... Kad smo se sreli, bio je u remisiji, povukli se pozitivni simptomi i to... Ne znam. To je jedina osoba koju sam poznavala i pre bolesti, i tad kad sam ga srela, to više nije bio on. I još jedna osoba koju nisam poznavala lično, čovek koji je u epizodi pokušao da po nalogu Boga žrtvuje svog sina. Za to ćemo se svi složiti da je odluka bolesnog dela ličnosti, ali baš zbog toga da li smemo odluke koje nam nisu sporne pripisivati volji? Imala sam priliku i da vidim ljude koji su hospitalizovani, da razgovaram sa njima. Za mene je to bilo strašno iskustvo.
Ne znam. Suviše teška tema. I volela bih kada bih ponovo mogla da verujem da osoba koja boluje od shizofrenije može biti srećna.
antonacci antonacci 22:25 17.01.2010

Re: odlično pišeš

Priča jeste zanimljiva i odlično si je ispričao. Fenomenalan je opis sloma.


Hvala.

ali meni ako bi neko rekao da ću za 5 meseci ili godina hteti (ne znam da li smemo reći "želeti" da prosim i spavam pod mostom nikako ne bih mogla shvatiti to kao dobar izbor zdravog dela moje ličnosti. Ako me razumeš...


Isto važi i za mene, ali si lepo rekla iznad - iz ovog koordinatnog sistema. Takve stvari, zapravo, ne možemo znati dok ih ne iskusimo. A u ovom konkretnom slučaju se nadam da nećemo.
antonacci antonacci 22:40 17.01.2010

Re: odlično pišeš

scabies

To je ta suštinska pogrešna pretpostavka od koje se polazi. Mi smo normalni, mi smo standard.
Ne znam... Nikako shizofreniju ne mogu da prihvatim kao odstupanje od bilo kog standarda. Shizofrenija je "rak duše", bolest koja uništava najvažnije psihičke funkcije (za mene): mišljenje i afekat (što bi rekli psihijatri).
Nekada sam imala slično mišljenje kao ti: kako mi možemo tvrditi... i to. Onda sam sate i sate provela u razgovorima sa bliskom osobom psihijatrom koji 25 godina radi sa osobama sa psihozama, sa najtežim duševnim bolesnicima. Nisam mogla do kraja da shvatim bizarnost ideja o kom govori, odsustvo emocionalne rezonance, afektivnu tupost, atimiju, poremećaj toka misli i ostalo. Posle sam i čitala Kecmanovićevu Psihijatriju u koju su se kleli psihijatri kao najbolju do tada napisanu knjigu na prostoru SFRJ.
A onda sam imala priliku da vidim osobe sa shizofrenijom... Poznanik se razboleo... Kad smo se sreli, bio je u remisiji, povukli se pozitivni simptomi i to... Ne znam. To je jedina osoba koju sam poznavala i pre bolesti, i tad kad sam ga srela, to više nije bio on. I još jedna osoba koju nisam poznavala lično, čovek koji je u epizodi pokušao da po nalogu Boga žrtvuje svog sina. Za to ćemo se svi složiti da je odluka bolesnog dela ličnosti, ali baš zbog toga da li smemo odluke koje nam nisu sporne pripisivati volji? Imala sam priliku i da vidim ljude koji su hospitalizovani, da razgovaram sa njima. Za mene je to bilo strašno iskustvo.
Ne znam. Suviše teška tema. I volela bih kada bih ponovo mogla da verujem da osoba koja boluje od shizofrenije može biti srećna.


To je tačno, što kažeš - šizofrenija, kako je to govorio jedan moj profesor, opustoši ličnost. Potpuno je izmeni; i kad se antipsihoticima otklone pozitivni simptomi, ostaju negativni koji su tu i uglavnom su tu za stalno. Nema nazad. Pa tako posle nekog vremena, postaje bespredmetno pričati o "bolesnom delu ličnosti", jer je to sada cela ličnost. Nema onog dela koji u prikrajku pati, kao kod, recimo, depresije. Preporučio sam već Iris da pogleda Sasovu knjigu o šizofreniji, ona mnogo elokventnije od mene objašnjava koji je tačno problem sa tom dijagnozom.

I nije to samo ni pitanje toga da li su oni srećni, da li mogu da budu srećni. Niko se ne leči na psihijatriji da bi postao srećan. Pitanje je da li mi imamo pravo protiv svoje volje da teramo nekog da uzima lekove i da nekog hospitalizujemo, samo zato što njihovo ponašanje nama smeta ili nas uznemirava na neki način? U tom smislu, bolestan on bio ili ne, na njemu je da radi šta želi i da živi kako želi.

U velikoj većini slučajeva, na mene šizofreničari imaju isti efekat kao i na tebe. Odsustvo emocionalne rezonance je nešto što na mene ostavlja užasan utisak.
scabies scabies 22:50 17.01.2010

Re: odlično pišeš

I nije to samo ni pitanje toga da li su oni srećni, da li mogu da budu srećni. Niko se ne leči na psihijatriji da bi postao srećan. Pitanje je da li mi imamo pravo protiv svoje volje da teramo nekog da uzima lekove i da nekog hospitalizujemo, samo zato što njihovo ponašanje nama smeta ili nas uznemirava na neki način? U tom smislu, bolestan on bio ili ne, na njemu je da radi šta želi i da živi kako želi.
To se slažem sa tobom.
miloradkakmar miloradkakmar 20:20 16.01.2010

Sudbonosna

1972. godina.
Često sam slušao " negde je moralo da se odrazi " , " da izbije "...
Podseti me , ovom pričom.
gordanac gordanac 14:56 21.01.2010

poznati...

...i - nepovratni poremećaji

Odlično ispričana priča.
Odveo me Nataniel u malo traganje, ne toliko da bih saznala i naučila još o šizofreniji (laik sam, pa sam laik, laičko znanje je uvek nedovoljno), koliko da bih videla "priče i svedočenja". I nema baš puno podataka (ili ja ne umem da nađem) takve vrste i takvog profila, mnogo je više "referenci" druge vrste.
Jedino što sam našla je jedna lista onoga što bi se zvalo "poznati", slični Natanielu (i verovatno mnogim drugima, anonimnim i bezimenim...)


* James Beck Gordon (Jim Gordon) - Famous drummer who played with John Lennon, George Harrison, Eric Clapton, the Everly Brothers, the Beach Boys, Judy Collins, Joe Cocker, Frank Zappa, Duane Allman, Carly Simon, Jackson Browne, and Joan Baez until schizophrenia took hold.
* Syd Barrett - Pink Floyd member until 1968.
* Tom Harrell - Famous Jazz musician.
* Eduard Einstein - Albert Einstein’s son.
* Meera Popkin - Broadway star (think Cats and Miss Saigon).
* John Nash - Perhaps the most famous of this list of celebrities and famous people with schizoprhenia. He was a Mathematician, Noble Prize winner, and subject of A Beautiful Mind.
* Alexander “Skip” Spence - Member of the 1960’s rock band Moby Grape as well as Jefferson Airplane.
* Lionel Aldridge - Former defensive end for the Green Bay Packers.
* Peter Green - Founder of Fleetwood Mac.
* Bob Mosley - Another member of Moby Grape.
* Jack Kerouac - Beat generation author.
* Rose Williams - Tennessee Williams’s sister.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana