Moj grad

U karuce pregnuti čilaši...

myredneckself RSS / 16.01.2010. u 22:04

Posle nedavnog posta o Petrovaradinskoj tvrđavi i podgrađu, kroz koje nas je  lepo provela gordanac, pokušaću da vas upoznam sa još jednim delom Novog Sada, ništa manje starim od Tvrđave i gradića, a to je Podbara i Almaški kraj. Pre dve godine proslavljeno je "290 godina Podbare i Almaškog kraja", a pripreme za tri veka Podbare su, nadam se, već počele. Doći će 2018-ta, dok trepnemo! Susedne gradske četvrti su Salajka( u kojoj su Đoletova ulica Jovana Cvijića, i moja roditeljska kuća, he, he... od Podbare je deli samo Temerinska ulica), Rotkvarija i Stari grad. Podbara i Salajka sa Rotkvarijom su istorijsko jezgro Novog Sada, sa ulicama koje su starije i od samog imena grada. Informišite se i opskrbite mapama, ako želite ovde.

Ako vas mrzi, evo...

250px-Novi_sad_quarters.png

Ergo, stanovnici sela Almaša, koje se nalazilo između današnjeg Temerina, Nadalja, Srbobrana  i Siriga, su pre 292 godine odlučili da napuste močvarno područje na kome su živeli i presele se u potrazi za boljim životom u obližnji Petrovaradinski šanac(današnji Novi Sad). Almašani su svoju pokretnu imovinu natovarili na seljačka kola i konjske i volovske samare i doselili se na krajnju periferiju Šanca, i iza poslednjih kuća napravili svoje naselje na Suvoj gredi, kod velike bare. Naselje je dobilo ime Podbara, a po doseljenicima iz Almaša, ceo kraj se i danas zove Almaški kraj.

Muškarci su bili graničari, dok su žene i deca obrađivali zemlju. Kad je carica Marija Terezija počela da ukida vojne granice, stanovnici Petrovaradinskog šanca su podneli zahtev bečkom dvoru za dobijanje elibertacionog akta, posle koga su dobili i status slobodnog grada 1748. g.0961.jpg

Ubrzo, 1751.g. carica je razvojačila podunavsku granicu, što su mnogi graničari, pa i oni sa Podbare dočekali sa razočarenjem. Neki su otišli u novoformirani Šajkaški bataljon sa sedištem u Titelu, neki u Srem za oberkapetanom, a većina tadašnjih Podbaraca je ostala u Almaškom kraju i bavila se  ratarstvom, ribolovom i povrtarstvom. Do danas su ostali vrsni baštovani.

Veliki broj Podbaraca koji su ostali imali su svoje kuće u tzv. Čenejskim sokacima( današnja ul. Patrijarha Čarnojevića, Jug Bogdana i Gundulićeva) i na zemljištu izvesne Helene Bogner. Na koje se današnje ulice odnosi njeno nekadašnje vlasništvo, nema podataka, ali se zna da je pripadalo Četvrtom frtalju, kvartu u kom je Podbara i Almaški kraj.

Na kraju 18-og veka Podbarci su nasred Podbare sagradili, novu, predivnu Almašku crkvu, koja i danas krasi Novi Sad. Ona je i najveća pavoslavna crkva u gradu. Podbarci, dobri, vredni i ponosni ljudi pomalo preke i jogunaste naravi, napravili su je može biti iz inata. Stanovnici bliže centru varoši, od Dunava prema Sabornoj crkvi,  pa dalje prema Temerinskom, carskom putu, smatrali su sebe gospodom, a stanovnike Podbare i Almaškog kraja paorima i nižom klasom. Nažalost, ova osobina Novosađana da se dele po kvartovima u kojima žive, ostala je aktuelna do danas. U današnjim razmerama gledano, Podbara počinje odmah iza vladičanskog dvora i Zmaj Jovine gimnazije, dakle slobodno se može reći, ona je, akhmmm...  "suvi centar" Novog Sada.4077978073_9720755e73_m.jpg

Još jedan podatak, koji ne bih da zaboravim da kažem! Kad su Podbarci gradili novu Almašku crkvu, gradili su je nad manjom, starom. Tek kad je velika bila gotova, srušili su malu crkvu unutar velike.

Tokom 19-og veka Podbara raste i živi duhom novog vremena. Odlukom austrijskog dvora gradi se kanal, time se isušuje i velika bara, na potezu iza Almaške crkve do današnje ulice Filipa Višnjića i Marka Miljanova, i pretvara se u pašnjake, a posle i u prvu industrijsku zonu u Novom Sadu. Podbarci su bili vrlo preduzetni, naplaćivali su svakom vlasniku čamca koji hoće u grad preko bare po četiri krajcare. Ova bara se tako i zvala, "bara četiri krajcare". Bila je u tom kraju i "zemljana ćuprija i zlatna greda", ko neće vodenim putem, a Novi Sad u Podbari i danas ima ulice pod tim imenom. Interesantni su nazivi ulica iz tog doba i kraja: Medeni sokak, Mesečev sokak, Vrbin sokak, Jazavački sokak ( nedavno je srušena kuća u Podbari u kojoj je bila stara kafana "Jazavac"), Čenejski sokak i dr.1067294.jpg

Posle II sv. rata, negde šezdesetih god. industrijska zona i fabrike na Podbari premeštene su u druge delove grada. Bile su tu fabrike Elektroporcelan, Svilara, Niva, Kulpin, Sloga, Livnica, Autokaroserija, brodogradilište, i dr. Tada je počeo  urbanistički razvoj Podbare. Na mestu Svilare, sagrađeni su neboderi, u Kosovskoj sedmospratnice, te dalje zgrade sa  sve nižom spratnošću prema centru Podbare. Osamdesetih prošlog veka bolji uslovi gradnje odvode investitore na Novo naselje i Detelinaru, i od tada ide degradacija Podbare u svakom smislu. Tek ima nešto malo tekućeg održavanja, što je ništa naspram dotrajale vodovodne i kanalizacione mreže, malog broja škola i obdaništa, jedne ekspoziture Pošte, malo terena za igru i sport. Gradske vlasti ne ulažu u Podbaru, iako tu živi skoro 12000 građana, i iako je 90% stambenog prostora u I gradskoj zoni.ZgradaMatice.jpg

Danas čujem da se mesna zajednica Podbara u dogovoru sa gradskim vlastima bori i trudi da se očuva ta mikrosredina i sve karakteristike stvorene davno u prošlosti. I dalje je Podbara, Salajka i taj kraj najzapušteniji u Novom Sadu, iako na dva minuta od centra grada. Zašto? To ne priliči "srpskoj Atini". Na teritoriji Podbare je Matica Srpska, tik do Podbare u Salajci, kuća u Kisačkoj br. 20, gde su Ajnštajn i M.Marić živeli 1905-1907, na samom početku Podbare je gimnazija Z.J.Jovanović, jedna od najstarijih u Srbiji, dar uglednog trgovca Save Vukovića, plemenitog od Beregsova( ima ulicu u Podbari). U Podbari su živeli Zmaj Jova Jovanović(rođen u ulici Zlatne grede), Đura Daničić, Svetozar Miletić, poznata novosadska dobrotvorka Marija Trandafil, i mnogi drugi. 2n7p7yq.jpg

Ono što mene najviše oduševljava u mom gradu su oni kvartovi sa starim građevinama i kućama sa ornamentima, reljefima i skulpturama, koji odišu onim starim duhom. Nažalost, njega je u Novom Sadu sve manje. Ruši se sve što se stigne, jer stambeni kvadrati dostižu basnoslovne cene, a novosagrađeni objekti nemaju starog duha ni u tragovima. Trebalo bi napraviti prave planove i primeniti ih, jer ono malo što je ostalo od Podbare ne bi trebalo da liči na licidersko srce. Ona to ne zaslužuje. Jer, šta je "novosadski"...crveneti od stida, a ne od besa, ponositi se svojima kad postanu slavni, dotle ih više kuditi, nego hvaliti, pamtiti da su najveće poplave bile 1770 i 1965, sanjati mostove, ne stajati nikad nikom na muku, govoriti očenaš u sebi bez obzira na jezik molitve, podeliti hladovinu s drugima...ima još puno toga, ali u svakom slučaju ne gubiti iz vida da su Beograd, Pešta i Beč lepe varoši, al' malko zabačene, što bi rek'o Zile Bojanović, pokoj mu duši.

 

Jedan od ulaza u Podbaru, ovuda, prema crkvi, pa u Pašićevu...

 

I moj omiljeni restoran so eclectic u Podbari, u Skerlićevoj ...

thumb.middle.11072008296.jpg 

 

 

 

 

 

 

p6250304_resize.jpg?w=500&h=375 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p6260307_resize.jpg?w=500&h=375

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sa proslave 290 god. Podbare i Almaškog kraja



Komentari (158)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:26 16.01.2010

Treptaj

Kud će vjekovi, kuda snovi dugi
Mačeva što su Tatari ih snili?
Kud će bedemi koje su sravnili,
Kud Adamovo stablo i Plod drugi?
Sadašnjost sama stoji, a sjećanje
Podiže vrijeme. Taj slijed pun obmana
Samo je posao sata. Godina dana
Od prazne povijesti nije prazna manje.
Put od svitaja u noć ponor krije
Pun umiranja, svjetlosti i bijeda,
A lice što se u trošnim ogleda
Zrcalima noći nije kao prije.
Krhko danas je kratko i bez kraja.
Ne čekaj drugog Pakla ni drugog Raja.
(H.L. Borhes: Čas)

Hteo sam da umesto mene Borhes kaže, kako tih 292 godine nisu ni treptaj na licu istorije. Jer, oni iz Sremske Mitrovice, npr, mogli bi da se naljute.
myredneckself myredneckself 22:38 16.01.2010

Re: Treptaj

kako tih 292 godine nisu ni treptaj na licu istorije. Jer, oni iz Sremske Mitrovice, npr, mogli bi da se naljute.


a što bi se ljutili?
nego, neka nam se jave i daju nam da se napijemo vode s tog izvora
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:52 16.01.2010

Re: Treptaj

Možda se plaše zato što im je Neoplanta administrativni centar.:)
Budući da sam iz Singidunuma, evo, ja ću umesto njih :

Сирмијум (лат. Sirmium) (данашња Сремска Митровица), био је антички град и један од четири престонице Римског царства. Сирмијум је никао на ушћу Босута у Саву, на јужним обронцима Фрушке горе, у 1. веку. Претпоставља се да су га основали Илири. Захваљујући реци и пловидби, град се брзо развијао и растао. Седам владара Римског царства рођена су у Сирмијуму и његовој околини: Трајан Деције, Аурелијан, Проб, Максимијан, Хостилијан, Констанције II и Грацијан.
antonacci antonacci 01:31 17.01.2010

Re: Treptaj

данашња Сремска Митровица


Današnja Sremska Mitrovica je nekad bila lep grad.


Bravo za blog, skoro nisam pročitao nešto ovako zanimljivo. Gradnja crkve, naročito.
myredneckself myredneckself 01:33 17.01.2010

Re: Treptaj

Vojislav Stojković

Možda se plaše zato što im je Neoplanta administrativni centar.:)
Budući da sam iz Singidunuma, evo, ja ću umesto njih :

Сирмијум (лат. Sirmium) (данашња Сремска Митровица), био је антички град и један од четири престонице Римског царства. Сирмијум је никао на ушћу Босута у Саву, на јужним обронцима Фрушке горе, у 1. веку. Претпоставља се да су га основали Илири. Захваљујући реци и пловидби, град се брзо развијао и растао. Седам владара Римског царства рођена су у Сирмијуму и његовој околини: Трајан Деције, Аурелијан, Проб, Максимијан, Хостилијан, Констанције II и Грацијан.


gledam banat, srem i bačku s fruške gore...
ima referenci iz britanike
i oni tamo zapadnije u bačkoj(odžacima) imaju svašta da kažu
myredneckself myredneckself 01:36 17.01.2010

Re: Treptaj

Gradnja crkve, naročito.

baš kao babuške, ili nema odmora dok traje obnova

maksa83 maksa83 22:46 16.01.2010

kisačka

Podbare je Matica Srpska, tik do Podbare u Salajci, kuća u Kisačkoj br. 20, gde su Ajnštajn i M.Marić živeli

Nekoliko kuća dalje, u Kisačkoj br. 10 je kuća mog pok. dede, gde je odraslo prethodnih nekoliko (3, da budemo precizni) Maksa.
myredneckself myredneckself 23:07 16.01.2010

Re: kisačka

Nekoliko kuća dalje, u Kisačkoj br. 10 je kuća mog pok. dede, gde je odraslo prethodnih nekoliko (3, da budemo precizni) Maksa.


makso, za tebe se onda može reći da si komšija, ul. kraljevića marka(odnosno kraj gde su bili moji roditelji je odatle...pa, za ćoškom)
mirelarado mirelarado 22:46 16.01.2010

Стари дух

U karuce pregnuti čilaši
Ono što mene najviše oduševljava u mom gradu su oni kvartovi sa starim građevinama i kućama sa ornamentima, reljefima i skulpturama, koji odišu onim starim duhom.


Oво ме је подсетило на Калвинову тврдњу да откривајући непознате градове откривамо делиће властите историје. Вечерас саm, читајући овај твој текст, сазнала много о Подбари, Новосађанима и Новосађанкама, а понешто и о властитој историји.

У праву си, МРНС, треба се трудити да се, заједно с лепим грађевинама, очува, колико је могућно, и тај стари дух.


myredneckself myredneckself 23:11 16.01.2010

Re: Стари дух

У праву си, МРНС, треба се трудити да се, заједно с лепим грађевинама, очува, колико је могућно, и тај стари дух.


Ту би Заводи за заштиту споменика, мислим у свим градовима, требали да воде главну и кључну реч, мирела, али...
trener92 trener92 22:58 16.01.2010

Nisi fer

Na jednom ranijem blogu( dok si bila u potpalublju) pitao sam te da li znaš gde je ulica Mioša Obilića? Napisala si da ne poznaješ taj deo grada.

Neka, nema veze . Samo ni onda ti nisam poverovao , samo da znaš.

p.s. dobar prijatelj je živeo u ulici Grozde Gajšin, to bi trebalo da znaš gde se nalazi.
AlexDunja AlexDunja 23:08 16.01.2010

nedopustivo!

nikada nisam bila u novom sadu.
ono: da ga pogledam...
odavno sam donela odluku,
al' sacu je i sprovesti:)
myredneckself myredneckself 23:28 16.01.2010

Re: Nisi fer

trener92

Na jednom ranijem blogu( dok si bila u potpalublju) pitao sam te da li znaš gde je ulica Mioša Obilića? Napisala si da ne poznaješ taj deo grada.

Neka, nema veze . Samo ni onda ti nisam poverovao , samo da znaš.

p.s. dobar prijatelj je živeo u ulici Grozde Gajšin, to bi trebalo da znaš gde se nalazi.


билив ми коуч, ne znam ni sada, po imenu. idem da guglam po mapama, i da se stidim u ćošku. ali daj nešto, neku kafanicu, he, he...nešto!
(prošpartala sam ja to sve uzduž i popreko sa B. ima on dedovinu u podbari, u đorđa jovanovića, a i komšijski je kvart salajci
nego malo loše stojim sa imenima tih malih uličica poput jadranske, lončarske, i tako tih sokačića
oko neverovanja...he, he,...to nam je bilo vreme upoznavanja.
i ti si mi bio nešto tajanstven, koliko se sećam, teško smo se ofirali, u to doba.
bio bi fazon da se ti i ja sretnemo, i skontamo da se ustvari znamo
maksa83 maksa83 23:30 16.01.2010

Re: nedopustivo!

nikada nisam bila u novom sadu.

Nedopustivo indeed.

Karmička cena toga je da budeš neka Jacksons Five pesma.

Samo te hodočašće u Ujvidek može spasti!
myredneckself myredneckself 23:33 16.01.2010

Re: nedopustivo!

AlexDunja

nikada nisam bila u novom sadu.
ono: da ga pogledam...
odavno sam donela odluku,
al' sacu je i sprovesti:)


sprovedi AD, i javi se kad dođeš makar da popijemo kaficu
AlexDunja AlexDunja 23:34 16.01.2010

Re: nedopustivo!

Karmička cena toga je da budeš neka Jacksons Five pesma.

ali ne bilo koja:)

abc je znak!
dolazim:)
AlexDunja AlexDunja 23:36 16.01.2010

Re: nedopustivo!

makar da popijemo kaficu

pored svih vasih delicija...nedopustivo:)
trener92 trener92 23:50 16.01.2010

Re: Nisi fer

ali daj nešto, neku kafanicu, he, he...nešto!
(prošpartala sam ja to sve uzduž i popreko sa B. ima on dedovinu u podbari, u đorđa jovanovića, a i komšijski je kvart salajci
nego malo loše stojim sa imenima tih malih uličica poput jadranske, lončarske, i tako tih sokačića
oko neverovanja...he, he,...to nam je bilo vreme upoznavanja.
i ti si mi bio nešto tajanstven, koliko se sećam, teško smo se ofirali, u to doba.
bio bi fazon da se ti i ja sretnemo, i skontamo da se ustvari znamo


Postavila je Mirela, prođeš(desno ) pored Matice i do kraja ulice i tu je !
( broj već nije važan , ionako je sada zadnja pošta NYC)

myredneckself myredneckself 23:51 16.01.2010

Re: nedopustivo!

pored svih vasih delicija...nedopustivo:)


e ondaK se pripremi,
moraš noćiti
AlexDunja AlexDunja 23:55 16.01.2010

Re: nedopustivo!

moraš noćiti


vise puta...
niccolo niccolo 23:56 16.01.2010

Re: nedopustivo!

nikada nisam bila u novom sadu

Ćuti, ja bio ne ekskurziji tri dana tamo, ali me ništa nisu naučili šta je šta, kad je počela mrns da nabraja nazive krajeva meni to sve nepoznato, možda sam i bio u svim tim krajevima ali nemam pojma da se tako zovu. Sad kad sam organizujem putovanja kojekude naravno znam sve krajeve nekog grada kako se koji zove...
AlexDunja AlexDunja 23:59 16.01.2010

Re: nedopustivo!

ali me ništa nisu naučili šta je šta,

imam skolsku.
sada zivi tamo. stalno zove, ja ne stizem.
kad im budem dosla, ostacu...:)))
myredneckself myredneckself 00:17 17.01.2010

Re: Nisi fer

pored Matice i do kraja ulice i tu je !

aha, da...
ča je pusti NYC kontra Novom Sadu
myredneckself myredneckself 00:30 17.01.2010

Re: nedopustivo!

niccolo

nikada nisam bila u novom sadu

Ćuti, ja bio ne ekskurziji tri dana tamo, ali me ništa nisu naučili šta je šta, kad je počela mrns da nabraja nazive krajeva meni to sve nepoznato, možda sam i bio u svim tim krajevima ali nemam pojma da se tako zovu. Sad kad sam organizujem putovanja kojekude naravno znam sve krajeve nekog grada kako se koji zove...

evo ti za početak NS:

stari grad, centar
limani I,II,III i IV
podbara
salajka
rotkvarija
klisa
satelit
vidovdansko naselje
detelinara
avijacija
novo naselje
grbavica
ribarac
telep
adice
sajlovo
veternička rampa
banatić
adamovićevo naselje...itd.


topcat topcat 23:19 17.01.2010

Re: nedopustivo!

AlexDunja
nikada nisam bila u novom sadu.


Nisi jedina.
myredneckself myredneckself 00:39 18.01.2010

Re: nedopustivo!

topcat

AlexDunja
nikada nisam bila u novom sadu.


Nisi jedina.


top! hodočašće!
karmička cena - "Ah! vous dirai-je, Maman"
(u strogoći sam se odmah ugledala na maksu, iskupljuješ se po prvom dolasku)
topcat topcat 00:47 18.01.2010

Re: nedopustivo!

myredneckself

top! hodočašće!
karmička cena - "Ah! vous dirai-je, Maman"
(u strogoći sam se odmah ugledala na maksu, iskupljuješ se po prvom dolasku)


još cupkam...od nelagode.

Čula sam sve najljepše o Novom Sadu. Nadam se posjeti.
myredneckself myredneckself 01:23 18.01.2010

Re: nedopustivo!

topcat

myredneckself

top! hodočašće!
karmička cena - "Ah! vous dirai-je, Maman"
(u strogoći sam se odmah ugledala na maksu, iskupljuješ se po prvom dolasku)


još cupkam...od nelagode.

Čula sam sve najljepše o Novom Sadu. Nadam se posjeti.

maksine čarolije glede karmičkih cena nisam mogla izbeći ni ja
gordanac gordanac 23:18 16.01.2010

e, š`o si...

...našla naslov
sad bi ti svašta kaz`la, ali - neću

"-----------------
u karuce pregnute čilaše,
ali nije mog'o da ih ima.

Voleo je lepu, al' sirotu.
Uz`o bi je samo da je znao.
voleš jednom u životu, sad - bogatu il' sirotu
to ne bira pamet, nego srce.

---------------------
Džaba bilo karuca, čilaša.
Kada nisam s onom koju volem,
kada nisam s onom koju volem."





myredneckself myredneckself 23:45 16.01.2010

Re: e, š`o si...

e, š`o si...
...našla naslov
sad bi ti svašta kaz`la, ali - neću


nemoj, sam' slušaj u sebi...
kad jedared dođem po pelcere od muškatli, divanićemo
-------------------
Moj drugar Milutin,
druga klupa do vrata,
ima klinca od �etiri i po
i u�i ga da peca.
Ponekad ga sretnem,
mahne kroz prozor kola,
a u porti, za loptom sad jurcaju
neka druga deca.
Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci...
Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci...
A ja, ja se kockam
s prevarantom ?ivotom.
Iz rukava on svakoga dana
izvu�e nekog keca.
I stari mi ka?u:
"Sad si u pravom dobu!"
A u ulici Jovana Cvijića
rastu druga deca.
Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci...
Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci...

AlexDunja AlexDunja 23:56 16.01.2010

Re: e, š`o si...

nemoj, sam' slušaj u sebi...
kad jedared dođem po pelcere od muškatli, divanićemo

kako ste se rasknjecale:)
lokalpatriotkinje sentimentalne....
mirelarado mirelarado 00:02 17.01.2010

Re: e, š`o si...

AlexDunja
nemoj, sam' slušaj u sebi...
kad jedared dođem po pelcere od muškatli, divanićemo

kako ste se rasknjecale:)
lokalpatriotkinje sentimentalne....


Види, стварно!


П.С. БеограЏани, где сте, док Он, међутим, расте, уз зорњачу јасну?
gordanac gordanac 00:02 17.01.2010

Re: e, š`o si...

AlexDunja

nemoj, sam' slušaj u sebi...
kad jedared dođem po pelcere od muškatli, divanićemo

kako ste se rasknjecale:)
lokalpatriotkinje sentimentalne....

Prvo dođeš
OndaK sretneš Salajčane i Podbarčane
Malko čudiš
Ondak - pričaš...
:))

AlexDunja AlexDunja 00:14 17.01.2010

Re: e, š`o si...

Ondak - pričaš...

da ne poverujes..
bila na jednom njegovom koncertu!
razori me uvek po jedan stih...
myredneckself myredneckself 00:37 17.01.2010

Re: e, š`o si...

Prvo dođeš
OndaK sretneš Salajčane i Podbarčane
Malko čudiš
Ondak - pričaš...

ovo sam ostavila, znala sam da ćemo se dopunjavati
dobar je onaj o maaajki, ma šta... svi su dobri
myredneckself myredneckself 00:56 17.01.2010

Re: e, š`o si...

Види, стварно!

kako ste se rasknjecale:)
lokalpatriotkinje sentimentalne...


znate li vi da su novosađani opasni lokalpatrioti i ponosni na svoj grad, a u trci za originalnom "novosađanštinom" nikad ne mogu da se dogovore ko je veći i stariji novosađan?
kako je to u beogradu? isto?
reanimator reanimator 01:13 17.01.2010

Re: e, š`o si...

myredneckself


kako je to u beogradu? isto?

Jok...ovde Novi Beograd apsolutno dominira
Mislim..ne postavlja se pitanje :)
mirelarado mirelarado 01:35 17.01.2010

Re: e, š`o si...

myredneckself
znate li vi da su novosađani opasni lokalpatrioti i ponosni na svoj grad, a u trci za originalnom "novosađanštinom" nikad ne mogu da se dogovore ko je veći i stariji novosađan?
kako je to u beogradu? isto?


Исто је, МРНС, само што сам ја живела помало у разним крајевима града, укључујући и Нови Београд и Земун, па су ми сви делови моји и на свој начин драги. Ипак, највише волим овај крај где сам сада, који је био Град откад је света и века. Пријављујем се за водича кад се ти и Горданац решите да обиђете Tврђаву. :))
myredneckself myredneckself 01:50 17.01.2010

Re: e, š`o si...

reanimator

myredneckself


kako je to u beogradu? isto?

Jok...ovde Novi Beograd apsolutno dominira
Mislim..ne postavlja se pitanje :)

a da mu još ime vuče na nešto staro?
myredneckself myredneckself 12:23 18.01.2010

Re: e, š`o si...

mirelarado

myredneckself
znate li vi da su novosađani opasni lokalpatrioti i ponosni na svoj grad, a u trci za originalnom "novosađanštinom" nikad ne mogu da se dogovore ko je veći i stariji novosađan?
kako je to u beogradu? isto?


Исто је, МРНС, само што сам ја живела помало у разним крајевима града, укључујући и Нови Београд и Земун, па су ми сви делови моји и на свој начин драги. Ипак, највише волим овај крај где сам сада, који је био Град откад је света и века. Пријављујем се за водича кад се ти и Горданац решите да обиђете Tврђаву. :))

једва чекам, нисам била
mirelarado mirelarado 19:14 18.01.2010

Re: e, š`o si...

myredneckself
једва чекам, нисам била


Е па, чекамо вас. Има да се науживамо шетајући, има 'ди и да се приседне, милина једна.
margos margos 23:59 16.01.2010

Zablenuh se u onu kartu...

...pa bolje da pitam,jer ne vidim. Je l ''Zanatski dom'' spada pod Podbaru ili Stari grad?

trener92 trener92 00:22 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

margos

...pa bolje da pitam,jer ne vidim. Je l ''Zanatski dom'' spada pod Podbaru ili Stari grad?


Podbara, desna strana Pašićeva je granica, a Staro Zdanje bi trebalo da pripada Starom Gradu ( leva strana ) preko puta
margos margos 00:37 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

Al mi ga objasni...
(znam, sludeo te Gera )
myredneckself myredneckself 00:50 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

margos

...pa bolje da pitam,jer ne vidim. Je l ''Zanatski dom'' spada pod Podbaru ili Stari grad?


e pa sad, znaš šta margos!?
novosađani iz podbare i salajke su poznati po tome što ne mogu navek da se podele,
uvek se radi o dve - tri uličice, tam-ovamo, to nis' vid'la u tvoj svet
ne znam, od pašićeve ulice(gde je zanatski dom) desno počinje podbara, malo napred je salajka, a iza i levo stari grad( da ne detaljišem, nije važno sada),
ona je neka tromeđa.
ne znam, možda već spada u podbaru, sve je jako blizu
margos margos 00:56 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

Ok ok :) Kažem, zablenuh se u neku mapu koju sam klik-klik-klik pronašla, pa mi se učinilo da je baš ta ulica granica, a ne bejah sigurna. I ja, k'o i ti, pamtim po kafanama i kafićima, al' se i oni često menjaju tj menjaju nazive pa nisu više sigurni orijentiri.
myredneckself myredneckself 00:58 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

trener92

margos

...pa bolje da pitam,jer ne vidim. Je l ''Zanatski dom'' spada pod Podbaru ili Stari grad?


Podbara, desna strana Pašićeva je granica, a Staro Zdanje bi trebalo da pripada Starom Gradu ( leva strana ) preko puta

hvala treneru, tako nešto sam kazala i ja za margos
trener92 trener92 01:00 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

margos

Al mi ga objasni...
(znam, sludeo te Gera )


Desno Podbara ,lavo Stari grad ,normalno
myredneckself myredneckself 01:08 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

I ja, k'o i ti, pamtim po kafanama i kafićima, al' se i oni često menjaju tj menjaju nazive pa nisu više sigurni orijentiri.

teže to ide sa menjanjem u podbari, osim ako se ne ruši baš ta kuća gde je neka kafanica ili kafić
neko proba u novoj zgradi da nastavi, ali to nikad nije onaj šmek i atmosfera

Edit:
ja volim da sednem i jedem ovde, prekoputa od B.-ove dedovine, pa malo u šreh
dobar je orijentir, i neće se rušiti

margos margos 01:29 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

Desno Podbara ,lavo Stari grad ,normalno

Čuj, ovo ko onaj zen o plavušama na dve obale reke:
- Izvini, kako da pređem na drugu stranu.
- Pa ti si već na drugoj strani.

Elem, vama je desno kad gledate od Čika Jove i spomenika, a je gledam iz Temerinske - otud dolazim iz Bg-a. :))
trener92 trener92 01:34 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

otud dolazim iz Bg-a. :))

Aaaa...jel` to ono naselje oko 80 i kusur kilometar pored Novog Sada?
margos margos 01:41 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

Aaaa...jel` to ono naselje oko 80 i kusur kilometar pored Novog Sada?

Ju, nešto mi osmeh...

...ne znam zašto ...
myredneckself myredneckself 01:55 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

margos

Desno Podbara ,lavo Stari grad ,normalno

Čuj, ovo ko onaj zen o plavušama na dve obale reke:
- Izvini, kako da pređem na drugu stranu.
- Pa ti si već na drugoj strani.

Elem, vama je desno kad gledate od Čika Jove i spomenika, a je gledam iz Temerinske - otud dolazim iz Bg-a. :))

aha, to mi kaži
izZENobrći onako kako ti treba, imaš sad sve parametre
myredneckself myredneckself 02:01 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

trener92

otud dolazim iz Bg-a. :))

Aaaa...jel` to ono naselje oko 80 i kusur kilometar pored Novog Sada?

stvarno zabačeno



mirelarado mirelarado 02:11 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

myredneckself
trener92
otud dolazim iz Bg-a. :))

Aaaa...jel` to ono naselje oko 80 i kusur kilometar pored Novog Sada?
stvarno zabačeno




Мореее, доћи ћете кере у авлију, то јест маце на вратанца! ;-)


myredneckself myredneckself 02:33 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

Мореее, доћи ћете...то јест маце на вратанца! ;-)


ш'оооо?
mirelarado mirelarado 02:58 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

myredneckself
Мореее, доћи ћете...то јест маце на вратанца! ;-)
ш'оооо?


Ma, шаламала, само ви дођите, биће весело .
myredneckself myredneckself 09:43 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

Ma, шаламала, само ви дођите, биће весело .




'оће л' бити и овога?да не носимо провијант?

mirelarado mirelarado 10:07 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

myredneckself
Ma, шаламала, само ви дођите, биће весело .

'оће л' бити и овога?да не носимо провијант?


Ију, наопако, какав провијант?! Биће свега по реду! 'Вако нешта, a и 'вако, па бирајте, молићу фино.

ЕДИТ: Добро јутро, МРНС, време је за доручак и кафицу.




myredneckself myredneckself 10:24 17.01.2010

Re: Zablenuh se u onu kartu...

mirelarado

myredneckself
Ma, шаламала, само ви дођите, биће весело .

'оће л' бити и овога?да не носимо провијант?


Ију, наопако, какав провијант?! Биће свега по реду! 'Вако нешта, a и 'вако, па бирајте, молићу фино.

ЕДИТ: Добро јутро, МРНС, време је за доручак и кафицу.





ми бачвани најволијемо кувано јестиво, фала
miloradkakmar miloradkakmar 01:21 17.01.2010

Turija

stanovnici sela Almaša, koje se nalazilo između današnjeg Temerina, Nadalja, Srbobrana i Siriga,

A, gde je Turija?

Podsetio se davnih dana. Hvala ti MRNS.
myredneckself myredneckself 01:59 17.01.2010

Re: Turija

miloradkakmar

stanovnici sela Almaša, koje se nalazilo između današnjeg Temerina, Nadalja, Srbobrana i Siriga,

A, gde je Turija?

Podsetio se davnih dana. Hvala ti MRNS.

molim
nisu je spomenuli
sada mi je palo na pamet,
milorade, jel ima jegričke i u turiji?
miloradkakmar miloradkakmar 11:12 17.01.2010

Re: Turija

milorade, jel ima jegričke i u turiji?

Nema. Jegrička je dva klometra od Siriga i Temerina , prema Srbobranu , odnosno Bečeju, a kroz( pored) Turiju prolazi Veliki bački kanal i ona se nalazi između Srbobrana i Nadalja.
myredneckself myredneckself 11:27 17.01.2010

Re: Turija

miloradkakmar

milorade, jel ima jegričke i u turiji?

Nema. Jegrička je dva klometra od Siriga i Temerina , prema Srbobranu , odnosno Bečeju, a kroz( pored) Turiju prolazi Veliki bački kanal i ona se nalazi između Srbobrana i Nadalja.

aha, hvala
išli smo na jegričku na pecanje, i skretali za sirig s autoputa
i uvek sam se pitala gde ima još jegričke.
taka velika voda
Bili Piton Bili Piton 02:02 17.01.2010

Bas

lepo. Ms Redneck, komplimenti za fin i iscrpan tekst i preporuka razume se

Deo moje familije je rastrkan po Vojvodini a neki su bas u NS, s njima se vidjam mnogo redje nego sto bih voleo....steta.
myredneckself myredneckself 02:21 17.01.2010

Re: Bas

Bili Piton

lepo. Ms Redneck, komplimenti za fin i iscrpan tekst i preporuka razume se

Deo moje familije je rastrkan po Vojvodini a neki su bas u NS, s njima se vidjam mnogo redje nego sto bih voleo....steta.

hvala bili
ihh, nemoj tako!
jeste da ste malko zabačeni
al' prema nama odavno rade i ajzlibani i kaldrme
zipa, bili!
Bili Piton Bili Piton 02:27 17.01.2010

Re: Bas

myredneckself


jeste da ste malko zabačeni




Nemoj mene da diras, ja sam ti od onih Beogradzana stare garde koji bas nikakav antagonizam ne osecaju prema NS i Vojvodini uopste, naprotiv, uvek mi je u Novom Sadu lepo, kad god sam u poseti, staro gradsko jezgro ima potpuno svoj karakteristican smek...a kada se s osornoscu sretnem u suprotnom pravcu (sto se desava, mada na srecu ne suvise cesto) ignorisem je i otpisujem kao decija posla

edit - zapravo, u nekoj sredjenijoj zemlji s manje problema i haosa ta dva grada, tako blizu, prirodno bi gravitirala jedan drugom a od toga bi profitirala citava oblast. Who knows, maybe one day...


myredneckself myredneckself 02:50 17.01.2010

Re: Bas

Bili Piton

myredneckself


jeste da ste malko zabačeni




Nemoj mene da diras, ja sam ti od onih Beogradzana stare garde koji bas nikakav antagonizam ne osecaju prema NS i Vojvodini uopste, naprotiv, uvek mi je u Novom Sadu lepo, kad god sam u poseti, staro gradsko jezgro ima potpuno svoj karakteristican smek...a kada se s osornoscu sretnem u suprotnom pravcu (sto se desava, mada na srecu ne suvise cesto) ignorisem je i otpisujem kao decija posla

edit - zapravo, u nekoj sredjenijoj zemlji s manje problema i haosa ta dva grada, tako blizu, prirodno bi gravitirala jedan drugom a od toga bi profitirala citava oblast. Who knows, maybe one day...



naravno, naravno
bila je šala i
novosadistička blaga uobraženost
Bili Piton Bili Piton 02:57 17.01.2010

Re: Bas

myredneckself

bila je šala i
novosadistička blaga uobraženost


Ma znaaaam

Iskusan je Bili, cak se jednom pradavno i vukao s jednom s Limana sto je umela isto tako da se isplazi katkad.
crossover crossover 04:01 17.01.2010

Re: Bas

myredneckself
novosadistička blaga uobraženost

Ех... због једне такве Новосадисткиње још увек се штрецнем кад одем тамо. К’о за пакост, морам да идем често, прођем кроз град, завршим шта имам, и правим се да ми није ништа.
myredneckself myredneckself 09:28 17.01.2010

Re: Bas

crossover

myredneckself
novosadistička blaga uobraženost

Ех... због једне такве Новосадисткиње још увек се штрецнем кад одем тамо. К’о за пакост, морам да идем често, прођем кроз град, завршим шта имам, и правим се да ми није ништа.

Bili Piton

myredneckself

bila je šala i
novosadistička blaga uobraženost


Ma znaaaam

Iskusan je Bili, cak se jednom pradavno i vukao s jednom s Limana sto je umela isto tako da se isplazi katkad.

eh, takve smo, šta ćete!?

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 03:21 17.01.2010

Ček, ček..

Jel to onaj kraj gde je Aljmaška crkva...tako ja to znam...
Inače, pre kojeg sata bio u Novom Sadu na dvadesetogodišnjici osnivanja Nezavisnog društva novinara Vojvodine i bila zdravo lepa žurka...
myredneckself myredneckself 08:53 17.01.2010

Re: Ček, ček..

Drago Kovacevic

Jel to onaj kraj gde je Aljmaška crkva...tako ja to znam...
Inače, pre kojeg sata bio u Novom Sadu na dvadesetogodišnjici osnivanja Nezavisnog društva novinara Vojvodine i bila zdravo lepa žurka...

jeste, jeste, dobrodošao
samo je mi zovemo Almaška
(znam da postoji i Aljmaš)
drago mi je zbog dobre žurke,
to ne može da omane u NS
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:08 17.01.2010

Re: Ček, ček..

myredneckself

Drago Kovacevic

Jel to onaj kraj gde je Aljmaška crkva...tako ja to znam...
Inače, pre kojeg sata bio u Novom Sadu na dvadesetogodišnjici osnivanja Nezavisnog društva novinara Vojvodine i bila zdravo lepa žurka...

jeste, jeste, dobrodošao
samo je mi zovemo Almaška
(znam da postoji i Aljmaš)
drago mi je zbog dobre žurke,
to ne može da omane u NS


Eto...A ja kao svaki došljak krivo izgovaram dok se ne naučim...
Da, Aljmaš je kod Osjeka i to me asociralo....
Lep kraj....Moje prvo zapažanje je bilo da je to jedini deo Novog Sada gde se urbanisti nisu "razbacivali" sa prostorom....zato mi deluje intimnije i prirodnije...
myredneckself myredneckself 22:11 17.01.2010

Re: Ček, ček..

Eto...A ja kao svaki došljak krivo izgovaram dok se ne naučim...

da, to se često nenamerno desi
i kod nas mnogi za hrvatski grad Karlovac, upotrebljavaju množinu, na pr. "to je bilo u Karlovcima" pa dodaju "hrvatskim", verovatno zbog naših Sremskih Karlovaca

gde se urbanisti nisu "razbacivali" sa prostorom....zato mi deluje intimnije i prirodnije...


poznato vojvođansko "šparanje"
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:01 17.01.2010

a ja...

ko luda stavljam stoijedan jutjub sa bonkom zvogdanom na drugi blog!
myredneckself myredneckself 09:17 17.01.2010

Re: a ja...

BebaOdLonchara

ko luda stavljam stoijedan jutjub sa bonkom zvogdanom na drugi blog!

bejbi
sredi se,
došlo mi da skočim proz krozor
jednatanja jednatanja 13:08 17.01.2010

E super

pročitala svako slovce i uživala!

Jedino ne znam da li će se obistiniti naša želja da se sačuvaju i obnove stare kuće, ili će ih vlasnici prodavati graditeljima višespratnica, kako je već počelo. Bilo bi super za grad i turizam da se od kvarta napravi "vojvođanski" kao French quarter u New Orleans-u...ove stare fabrike su ruglo.
myredneckself myredneckself 17:55 17.01.2010

Re: E super

Bilo bi super za grad i turizam da se od kvarta napravi "vojvođanski" kao French quarter u New Orleans-u...ove stare fabrike su ruglo.


fabrikama tamo nije bilo mesto
razmišljanje i nesposobnost predviđanja na nivou palanke
Lionsgate Lionsgate 13:47 17.01.2010

Podbara

odnosno Kosovska ul. mi je uobicajeno mesto za parkiranje kad dodjem u Novi Sad, a hvala Bogu cest sam tamo. Meni omiljeni kraj Novog Sada zbog blizine Dunavske, Zmaj Jovine i Laze Teleckog, blizine samog Dunava, Riblje pijace. . . cak mi i prvi izbor oko lokacije buduceg stana (naravno ako do toga dodje). Ukratko, sve sto vredi u NS je na laganoj pesackoj udaljenosti (cak i tvrdjava) sto je u Beogradu nemoguca misija . . .

Novosadistkinja zbog koje i obitavam u NS ima suprotno misljenje, Podbaru ne ceni, kaze da je na ekstra losem glasu bila 70-tih, 80-tih i 90-tih, mnogo kriminala, probisveta i ostalog, skole na losem glasu a da se mnogo toga nije ni sad popravilo. Ja to ne vidjam, mozda sam slep kod ociju . . .
myredneckself myredneckself 17:51 17.01.2010

Re: Podbara

Lionsgate

odnosno Kosovska ul. mi je uobicajeno mesto za parkiranje kad dodjem u Novi Sad, a hvala Bogu cest sam tamo. Meni omiljeni kraj Novog Sada zbog blizine Dunavske, Zmaj Jovine i Laze Teleckog, blizine samog Dunava, Riblje pijace. . . cak mi i prvi izbor oko lokacije buduceg stana (naravno ako do toga dodje). Ukratko, sve sto vredi u NS je na laganoj pesackoj udaljenosti (cak i tvrdjava) sto je u Beogradu nemoguca misija . . .

Novosadistkinja zbog koje i obitavam u NS ima suprotno misljenje, Podbaru ne ceni, kaze da je na ekstra losem glasu bila 70-tih, 80-tih i 90-tih, mnogo kriminala, probisveta i ostalog, skole na losem glasu a da se mnogo toga nije ni sad popravilo. Ja to ne vidjam, mozda sam slep kod ociju . . .

ništa više, ni manje od ostalih delova grada
ali da su momci, a bogami i devojke, bili malo žešći, istina je, ne daju na sebe, pa to ti je. al' to beše...
loše škole? koje? ima dve osnovne i jedna srednja, hemijska, na 12000 ljudi, i ende, kraj, nada...nažalost, kriminala i narkomanije ima u celom novom sadu. to su predrasude o kojima sam nešto rekla i u postu
dobrodošao u komšiluk
čula sam za jedan plan da će se pešačka zona iz zmaj jovine produžiti i na kosovsku, sve do dunava, zamisli šetalište, promenada, bez autobusa i auta
biće to podbara kao nekad, uživancija
jednatanja jednatanja 19:46 17.01.2010

Re: Podbara

čula sam za jedan plan da će se pešačka zona iz zmaj jovine produžiti i na kosovsku, sve do dunava, zamisli šetalište, promenada, bez autobusa i auta


Lionsgate Lionsgate 22:17 17.01.2010

Re: Podbara

čula sam za jedan plan da će se pešačka zona iz zmaj jovine produžiti i na kosovsku, sve do dunava, zamisli šetalište, promenada, bez autobusa i auta


Opss, sad bacih pogled na kartu MZ Podbara. . . Kosovska samo levom stranom spada u Podbaru, desna je u MZ Dunav, eto bio sam u zabludi koji mi je omiljeni deo NS

Pa cisto sumnjam da ce pesacku zonu produziti do Dunava, grad bi ostao bez saobracajne obilaznice koja ide kejom od industrijske zone do mosta Slobode. Uzgred, za Novi Sad bi daleko bolje bilo da se sredi kej i napravi pesacka zona, nesto kao zemunski kej, ovako propada najlepse parce Novog Sada uz reku i sa pogledom na tvrdjavu. . .
myredneckself myredneckself 11:47 18.01.2010

Re: Podbara

Pa cisto sumnjam da ce pesacku zonu produziti do Dunava,

kao potencijalnom novosadisti evo ti malo da se zabavljaš, ako hoćeš

ovo se trenutno razmatra, lošija je slika, sori, pošto kupila po to prodala
imaš mogućnost zumiranja, pa ako vidiš nešto i od saobraćajnica...
Lionsgate Lionsgate 14:04 18.01.2010

Re: Podbara

kao potencijalnom novosadisti evo ti malo da se zabavljaš, ako hoćeš

Nisam napisao da cu da budem novosadjanin, kupovina stana je druga stvar . . .
Greshka Greshka 20:00 19.01.2010

Re: Podbara

myredneckself
Lionsgate

odnosno Kosovska ul. mi je uobicajeno mesto za parkiranje kad dodjem u Novi Sad, a hvala Bogu cest sam tamo. Meni omiljeni kraj Novog Sada zbog blizine Dunavske, Zmaj Jovine i Laze Teleckog, blizine samog Dunava, Riblje pijace. . . cak mi i prvi izbor oko lokacije buduceg stana (naravno ako do toga dodje). Ukratko, sve sto vredi u NS je na laganoj pesackoj udaljenosti (cak i tvrdjava) sto je u Beogradu nemoguca misija . . .

Novosadistkinja zbog koje i obitavam u NS ima suprotno misljenje, Podbaru ne ceni, kaze da je na ekstra losem glasu bila 70-tih, 80-tih i 90-tih, mnogo kriminala, probisveta i ostalog, skole na losem glasu a da se mnogo toga nije ni sad popravilo. Ja to ne vidjam, mozda sam slep kod ociju . . .

ništa više, ni manje od ostalih delova grada
ali da su momci, a bogami i devojke, bili malo žešći, istina je, ne daju na sebe, pa to ti je. al' to beše...
loše škole? koje? ima dve osnovne i jedna srednja, hemijska, na 12000 ljudi, i ende, kraj, nada...nažalost, kriminala i narkomanije ima u celom novom sadu. to su predrasude o kojima sam nešto rekla i u postu
dobrodošao u komšiluk
čula sam za jedan plan da će se pešačka zona iz zmaj jovine produžiti i na kosovsku, sve do dunava, zamisli šetalište, promenada, bez autobusa i auta
biće to podbara kao nekad, uživancija



Novosađanka iz komšiluka mora da se nadoveže, nebi ostala živa da to ne učini.Podbara kao i Salajka u godinama iza nas(računam -10 godina)jesu bila naselja na lošem glasu.Priznajem mnoge su se stvari izmenile,građevine, ljudi..Kako i ne bi kad je na dve, tri kuće sa ostarelim ukućanima došla po jedna višespratnica sa desetinom stanova puta troje četvoro ukućana.
Dve najlošije škole u gradu su u ranije doba bile Gundulićeva - osnovna u Podbari i Hemijska - srednja na Salajci.Ne znam šta se sa tim školama sad dešava, na kraju i obrazovni sistem se promenio.Hemijska škola je bila škola za usmerenjake,a znam ih podosta koji su imali tu (ne)sreću da je pohađaju silom prilika.U moje vreme tu školu su upisivali trojkaši bez prijemnog ispita.
Što se tiče kriminala, podbara je fakat bila na lošem, jako lošem glasu.Neki moji rođaci i sugrađani koji su stariji mogli bi o tome da pripovedaju potkrepljeno činjenicama i imenima.Još i danas na istom mestu žive neki, pa su svoju kriminalnu prošlost preneli na svoju decu, lepom ih naučili.Škorašnji obračun fudbalerskih navijačkih grupa čiji je ishod bio jedan život, obeležio je "klinca" ubicom.Taj klinac je sa podbare, i tata mu (ne)slavan kriminalac.
Ne kažem, stvari se menjaju i daj bože da je pravac kojim se razvija ovaj kraj nešto bolje i urbanije nego do sada.Lionu da dodam, nije uvek spolja ono što je unutra, možda se zato ne vidi najbolje
Položaj ovog naselja je za život u NS zaista izvrstan izbor.Bez svake sumnje.Tri omiljene stvari iz tog kraja: Almaška, Oksa i sećanja
myredneckself myredneckself 20:48 19.01.2010

Re: Podbara

Položaj ovog naselja je za život u NS zaista izvrstan izbor.Bez svake sumnje.Tri omiljene stvari iz tog kraja: Almaška, Oksa i sećanja

dobrodošla
pa evo
hajkula1 hajkula1 14:29 17.01.2010

I ja volim vas (Novosadjane)


Bila sam daaavno vise puta. Novi Sad mi se dopao odmah, na prvi pogled a na dugo secanje. Zaboravila nazive, ostali utisci.



mariopan mariopan 14:52 17.01.2010

Re: I ja volim vas (Novosadjane)

Samo vi pisite, evo ja hvatam beleske gde da vodim goste za Uskrs i sta da im pokazemo.

Prvi put ce mi doci buduci zet, ljubi ga tasta
Sve je vec nasao na internetu i procitao dosta toga a uzivo ce da vidi kada dodje.

Inace, kada je bila snajkina mama iz Poljske bila je odusevljena Novim Sadom, Fruskom Gorom, manastirima, Beogradom, Zlatiborom, salasima po Vojvodini, hranom, ma sve im se dopalo.Kaze da su joj prijatelji u Poljskoj rekli :"Sta ides u Srbiju, tamo nicega nema"....e pa ona je na mnogim slikama otvorenih usta i odusevjena, snimila je sve pa sada pravimo raspored kada ce neko da dodje. Ovog puta dolaze Grci, prvi put u Srbiji.

Volim sve tekstove o nasim gradovima, uvek nesto naucim.
Hvala na tome i tebi i Gordanac
mariopan mariopan 14:54 17.01.2010

Re: I ja volim vas (Novosadjane)

Povodom karuca.....Da li neko zna kako se na srpskom jeziku zovu sanke koje vuku konji, pokusavamo da se setimo od Nove Godine?
gordanac gordanac 14:58 17.01.2010

?

mariopan

Povodom karuca.....Da li neko zna kako se na srpskom jeziku zovu sanke koje vuku konji, pokusavamo da se setimo od Nove Godine?

taljige?
(mada je to sasvim posebna vrsta "sanki" )
mariopan mariopan 15:55 17.01.2010

Re: ?

gordanac

mariopan

Povodom karuca.....Da li neko zna kako se na srpskom jeziku zovu sanke koje vuku konji, pokusavamo da se setimo od Nove Godine?

taljige?
(mada je to sasvim posebna vrsta "sanki" )

Nije taljige, mislim da su taljige ona kola sa tockovima ali bez stranica (?)
Evo, mi nagadjamo, sin i ja ne mozemo da se stimo a snajka zna na poljskom pa nas samo zbunjuje. Mislim da ima posebna rec, trazila na internetu ali nema
Ok, mozda i nema?
Hvala Gordanac
dunja73 dunja73 16:15 17.01.2010

Re: ?

Lep NS , i uvek je bio lep...
I bice jos lepsi...

a tebi
myredneckself myredneckself 17:02 17.01.2010

Re: ?

Evo, mi nagadjamo, sin i ja ne mozemo da se stimo a snajka zna na poljskom pa nas samo zbunjuje. Mislim da ima posebna rec, trazila na internetu ali nema
Ok, mozda i nema?

mariopan, mi u bačkoj ih zovemo saonice

deda bi nas potrpao na saonice i ćebad i ušuškao posebnim prekrivačem koji se zove "pokrovac", onako grubo tkano sukno, ponekad se s njim pokrije i konj kad je zima, i onda sankanje do mraka po celom selu
myredneckself myredneckself 17:04 17.01.2010

Re: ?

Lep NS , i uvek je bio lep...
I bice jos lepsi...

dunja, nije što je naš, ali da je lep, lep je
myredneckself myredneckself 17:32 17.01.2010

Re: I ja volim vas (Novosadjane)

"Sta ides u Srbiju, tamo nicega nema"..

ihh, bila sam kod njih doduše davno, još kao student,
hej brašula moj, to se zove pustahija...
samo ti njih nama lepo dočekaj (u šta ne sumnjam ni jednog trena)
i razbijaj im iluzije
myredneckself myredneckself 17:37 17.01.2010

Re: I ja volim vas (Novosadjane)

Bila sam daaavno vise puta. Novi Sad mi se dopao odmah, na prvi pogled a na dugo secanje. Zaboravila nazive, ostali utisci.

interesantno je to da imam puno prijatelja po svetu i svi su se zaljubili na prvi pogled u novi sad
ima nešto u tom gradu i njegovim ljudima
mariopan mariopan 18:22 17.01.2010

Re: ?

Hvala za saonice, tako nekako sam i mislila ali nisam bila sigurna.Na vr mi jezika dve nedelje
Evo kaze i sin da jeste saonice, ne sanke
Jupiii, a ja lupam glavu odonomad kada se slavila No. god. pa smo gledali Bozicne stare obicaje da se jasu konji i vozi se saonicama sa zapregom.To ima i kod nas i u Poljskoj, imaju jako lepe saonice, gledali smo na tv preko satelitske.I ja kazem da to ima i kod nas, ali kako se zove?
Ucim snajku srpske reci a ni ja ne znam. Evo sada smo razjasnili Hvala
mariopan mariopan 18:35 17.01.2010

Re: ?

mariopan

Hvala za saonice, tako nekako sam i mislila ali nisam bila sigurna.Na vr mi jezika dve nedelje
Evo kaze i sin da jeste saonice, ne sanke
Jupiii, a ja lupam glavu odonomad kada se slavila No. god. pa smo gledali Bozicne stare obicaje da se jasu konji i vozi se saonicama sa zapregom.To ima i kod nas i u Poljskoj, imaju jako lepe saonice, gledali smo na tv preko satelitske.I ja kazem da to ima i kod nas, ali kako se zove?
Ucim snajku srpske reci a ni ja ne znam. Evo sada smo razjasnili Hvala

PS
One saonice gore su lepse od njihovih, hvala
mirelarado mirelarado 19:44 17.01.2010

Re: ?

gordanac
mariopan
Povodom karuca.....Da li neko zna kako se na srpskom jeziku zovu sanke koje vuku konji, pokusavamo da se setimo od Nove Godine?

taljige?
(mada je to sasvim posebna vrsta "sanki" )


Зову се запрежне саонице, народски назив (барем у Шумадији ) гласи влачице.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana