Ljubav

Greh gospođe Emilije

Vojislav Stojković RSS / 17.01.2010. u 16:35

Gospođa Emilija, supruga marvenog lekara Bačke županije, dvadesetiprvog dana meseca augusta leta gospodnjeg 1889-tog, posmatrala je svoje dve ćerkice kako bacaju kamenčiće u bistro Palićko jezero. Tek je počeo četvrti dan njihovog porodičnog odmora u ovom banjskom mestu, a juče su iz župskog dvora poslali brzi dvopreg, kako bi se njen suprug gospodin Stefan hitno javio velikom županu u Novi Sad. Kočijaš je umeo reći samo toliko da su svinje, u nekoliko bačkih sela, naglo počele da crkavaju i da se u Magistratu plaše da nije u pitanju svinjska kuga.

Gospodin Stefan je bio jedan od prvih marvenih lekara od kada je Magistrat u Novom Sadu to zanimanje stavio u spisak gradskih činovnika.

 -Do skora su marvu lečili priučeni  kovači, a evo sada bez marvenog lekara ne mogu ni  jedan dan,  razmišljala je gospođa Emilija, ali se nije baš mnogo ljutila što je ostala sama sa decom. U Trščari, novom banjskom hotelu gde su odseli, osoblje je prema njoj uslužnije od kad se proneo glas da je po njenog muža svoj dvopreg poslao lično veliki župan.

Palić je tih godina, sa svojom banjskim kupalištem, jezerom i teniskim terenima postao poznato odmaralište, gotovo kao Karlove Vari ili Opatija, i zato nije bilo neobično da u njemu gostuju dame bez svojih muževa ili pratioca.

Gospođa Emilija se osećala sasvim opušteno, udobno je namestila banjski ligeštul, proverila šta rade njene ćerkice i nastavila da čita započetu knjgu. Već posle nekoliko redaka misli joj odlutaše, a preko njenog lepog lica prolete zagonetni osmeh. Razmišljala je o svom mužu i o razlozima zbog kojih je insistirao da odmor provedu sami na Paliću, a ne kako su običavali svih prošlih godina njihovog braka, kod njenog oca u kući ili na salašu. Naime, njen muž je žarko želeo da mu ona rodi još jedno dete i to sina. Zato je, pri hitnom odlasku u Magistrat, predložio da ona i ćerkice ostanu na Paliću, a on će gledati da im se što pre ponovo pridruži.                                   

Gospođa Emilija i gospodin Stefan živeli su u uspešnom i zašto ne reći srećnom braku. Odrasli su u  maloj varošici smeštenoj na plodnim ravnicama pored Dunava sa bačke strane. U njoj su zajedno živeli Mađari, Švabe i Srbi. Madjari i Švabe su išli u jednu veliku katoličku crkvu, međusobno se udavali i ženili, a Srbi, koje su tamo zvali još i Raci, u manju pravoslavnu i brakove su sklapali samo u okviru svoje zajednice. Kada je njen otac, ugledni i bogati Švaba vlasnik najveće olajnice i mlina u Bačkoj, odobrio udaju svoje lepe jedinice, za tek svršenog marvenog lekara  gospodina Stefana, ta vest je odjeknula po čitavoj varošici i okolini, jer mladi gospodin Stefan je bio Rac. Najstarijm varošanima njihov brak i nije bio neko čudo.

 -Krv nije voda, govorili su i prepičavali kako je njen deda po ocu u njihovu varoš izbegao  iz Šumadije. Pravu istinu o tome zašto je napustio rodni kraj, znala je samo njena pokojna baka. Na samrti, o svom pokojnom mužu Peteru, njoj svojoj jedinoj unuci, rekla je:

-Emili, oću da znaš,tvoj deda u mladosti nije bio ni hajduk ni ubojica.  

Zatim joj je ispričala, kako je protinica iz njegovog sela, njega golobradog mladića, uvukla u svoju postelju i to baš onog dana dok je proto, njen muž, sve odrasle meštane vodio na litiju u atar da izmole kišu.

-Omađijala ga veštica,  rekla je baka.

Kad se to pročulo seoski knez je presudio:

-Beli svet, ili robija. I tako se njen Peter, a onda se još zvao Petar, obreo u bačkoj varošici i našao uhlebljenje u olajnici i mlinu njenog oca. Naočit i vredan brzo je napredovao, a kada je jednog dana baka rekla svom ocu:

-Ili za njega ili u Dunav, otac nije imao kud. Tražio je samo da Petar promeni veru, kako bi venčanje bilo u katoličkoj crkvi. Petru, koji je imao loše iskustvo sa svojom crkvom, to i nije bilo teško – promenio je i veru i ime, a u crkvene knjige je upisao prezime svoje supruge i tasta.

Gospođica Emili, tada još devojčurak, bila je koliko iznenađena, toliko i ganuta, jer bakina priča joj je ličila na ljubavne romane, koje su joj rođaci donosili iz Beča i Pešte.

Odmah nakon venčanja u maloj pravoslavnoj crkvi, gospodin Stefan je svoju lepu i bogatu suprugu odveo u Novi Sad, gde ga je u Magistratu već čekalo mesto marvenog lekara. Pre njenog prvog porodjaja, otac joj je, kao miraz, kupio lepu i veliku kuću u Petrovaradinu, gde i sada žive.                              

Dok su joj misli lutale nad otvorenom knjigom, odjednom je prenu vriska njene mlađe kćerke. U potrazi za  piljcima devojčica je zagazila u vodu i upala u omanji jazak u kome joj je voda dosezala do grla. Gospođa Emilija se silno uplaši, ali pre nego se i pomerila niodkud se stvori jedan mladi oficir, zagazi u vodu i visoko podiže devojčicu. On se sa nekoliko svojih kolega šetao pored jezera i prvi priskočio. Grupa oficira iz Prestonice bila je u inspekciji graničnih utvrđenja na Dunavu i sinoć su kasno stigli na Palić radi kraćeg odmora. Primajući svoju kćer u naručje, gospođa Emilija mu se toplo zahvali.

-Husarski poručnik Konrad fonLandau, u službi Njegovog Veličanstva i uvek na usluzi vama gospođo, odgovori mladi čovek i pridruži se svojim kolegama, koji su do tada posmatrali čitav događaj. Gospođa Emilija je uspela samo da zapazi da je on najmlađi i najviši u grupi.

Istog dana, posle večere, gospođa Emilija i njene ćerkice potražile su osveženje, na terasi hotela Trščanik. Orkestar je svoj program započeo Radecki maršom, verovatno u čast grupe oficira koji su nedaleko od njenog stola pili dobro rashlađen rizling. Kada su kapelnik i njegovi muzičari nastavli sa Štrausovim valcerima, husarski poručnik priđe njihovom stolu. Gospođa Emilija na trenutak pomisli da će je zamoliti za ples, što ona nikako ne bi mogla prihvatiti. Poručnik, međutim uz elegantan naklon poljubi njenu ruku i uz osmeh upita kako se oseća devojčica posle današnje velike avanture. Pre nego se ponovo naklonio i udaljio, obraćajući se njenim ćerkicam reče, da  ukoliko bi mlade gospođice i sutra poželele da plivaju, on će biti na jezeru u isto vreme i rapoložen je da ih poduči. Gospođa Emilija, bez razmišljanja i prilično neoprezno odgovori, da će oni svakako biti na plaži ukoliko bude sunčan dan. Dok joj je ljubio ruku, osetila je blagi miris mošusa, a pogledi su im se sreli. Gospođa Emilija nije mogla a da ne zapazi nejgove čeličnoplave oči na  lepom preplanulom licu. Na desnom obrazu imao je dubok ožiljak sakriven ispod guste i kratke brade. To je njegovom mladom licu davalo muževniji izraz. Dok je husarski poručnik te večeri plesao sa malađim gošćama hotela, pogledi su im se još nekoliko puta sreli.

 

Noć je bila sparna. Devojčice su mirno spavale. Gospođa Emilija je pred ogledalom, u košulji za spavanje, odsutno i po ko zna koji put provlačila četku kroz dugu raspletenu kosu. Sećala se vremena dok je, kao mlada devojka, u internatu Medhenšule u Gracu, provodila noći i noći maštajući o svom princu na konju. Nehotice zaključi da je njen princ, kog je svake noći dozivala, bio daleko sličniji husarskom poručniku, nego marvenom lekaru. Ne bez izvesne sete, gospođa Emilija  ugasi lampu, i dok se ušuškavala u široku hotelsku postelju, učini joj se da u tami njene sobe svetlucaju dva čeličnoplava oka.

Nedugo zatim, iako je bila mrkla noć, sasvim jasno je videla njega, husarskog poručnika, kako stoji kraj njene postelje i mirno je posmatra. Umesto da se uplaši, čula je sebe kako mu govori:

 -Hoću bebu i to sina. Ti mi napravi bebu, neka moj sin liči na tebe.

 Istovremeno je bestidno, sve više i više, širila bedra. Husarski poručnik Konrad fon Landau je lagano skidao košulju, čizme, pantalone... i čitavo vreme prodirao u nju svojim čeličnoplavim pogledom. Kad joj je konačno prišao njenim telom se razli milina i ona jecajući izgubi svest.                                                                                         

Razbuđena oseti telo joj gori, bradavice na grudima ukrućene, medju bedrima vlažna, nije uplašena, samo se pita gde je on. Tek onda je obli ledeni znoj. U panici ustaje i u mraku pritrčava vratima  - zaključana, zatim prozorima - zatvoreni. Pali lampu i  vidi da je potpuno naga. Krsti se tri puta. Pije naiskap času vode, prska se po grudima i čelu, oblači spavačicu i nešto smirenija, zaključi da je to ipak bio samo san. Odmah potom oseti da je čitava soba ispunjena mirisom mošusa.

 Sledećeg jutra naložilla  je da im se doručak servira u  sobi i da je odmah posle doručka čeka otvoreni fijaker. Od kočijaša je tražila da je što brže i najkraćim putem odveze u Petrovaradin.

Daleko od Palića i događaja iz prethodne noći u sigurnom okrilju svog doma, gospođa Emilija je bila potpuno mirna. Po povratku kući iz Magistrata, prijatno iznenađen, gospodin Stefan je zatekao svoju lepu ženu kako u bašti zaliva ruže. Te večeri su rano pošli na počinak. Kad joj je muž, u zajedničkoj bračnoj postelji, prišao na svoj uobičajeni način, bila je sretna što može predvideti gotovo svaki negov pokret. A onda odjednom u nozdrvima je osetila miris mošusa, a umesto muževljevog glatko izbrijanog lica, čekinjastu bradu husarskog poručnika. Nemoćna da se suprostavi silini strasti koja ju je obuzimala, pomisli:

-Ako je ovo greh, Gospode, neka budem  prokleta.

                                                           * * *

Idućeg proleća gospođa Emilija je rodila lepog i zdravog sina. Sve strine i tetke su odmah zagraktale da mali nimalo ne liči na oca. Kada je dečak izrastao u visokog i vitkog mladića sa čeličnoplavim očima, sličnost sa husarskim poručnikom je bila više nego očigledna. Svih godina njegovog odrastanja gospođa Emilija je pitala i sebe i Boga kako je to moguće. Kao dečak, njihov sin nije voleo oca, a kao mladić bio je s njim u stalnom sukobu. Za inat ocu uzeo je majčino nemačko prezime i upisao se u vojnu školu u Beču. Rat ga je zatekao u činu poručnika.

Dok su zvona na NotrDamu oglašavala prvu pobedu savezničkih snaga u velikom ratu, koju je izvojevala Srpska nad Austrougarskom vojskom, na kućnu adresu gospođe Emilije u Petrovaradinu, stigao je telegram sa potpisom generala Poćoreka.  Njen sin, poručnik Peter Grečl hrabro je poginuo jurišajući sa svojim konjičkim eskadronom na srpske položaje kod Tekeriša, dana 21. augusta 1914.godine. Od tog dana, pa sve do svoje smrti, gospođa Emilija je stalno ponavljala iste reči:

- Greh.... greh.... prokleta sam.... prokleta...

..............................

Beleške na margini:

Dugo sam čekao priliku da ovu priču, svojevremeno objavljenu u uglednom Književnom listu i na uglednom blogu g. Čerevićana, postiram na svom blogu. I, evo, konačno mi se ta prilika ukazala - novi dizajn bloga b92.  Eto, pokušvam i ja, svojim skromnim doprinosom, da novi dizajn blog b92 izgleda lepše.

AtačmentiKomentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 17:01 17.01.2010

Greh?

Citala sam ovu pricu i onda na blogu g. Cerevicana.

Samo mi je zao sto je poginuo, greh je sto je poginuo, to je tragicna sudbina mnogih mladica sa Balkana.

Pozdrav Jeremija
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:07 17.01.2010

Re: Greh?

Eh, ti ratovi na Balkanu, g-đo mariopan, odnose uvek nečije sinove.
Što bi rekao Hemigvej: Kad čuješ zvona, ne pitaj za kim zvone.
Za nama zvone ... ili našim sinovima, dodao bih.
mariopan mariopan 17:17 17.01.2010

Re: Greh?

Mene nista sto je ljudsko ne asocira na greh, tako i taj njen san (ili java) ne dozivljavam kao greh...ali smrt sina, to je greh prema zivotu, njegovoj mladosti i njena dozivotna tuga... to je greh.

Tako si lepo opisao njenu zudnju, mladalacku nepromisljenost (ako je bilo) da samo mogu da zalim sto je tako teskim kajanjem kao kaznom sebe optuzivala za nesto sto , i da je sasvim nevina bila, ne bi izbegla ako joj je u sudbini zapisano da izgubi sina. Ratovi su mnoge sinove odneli.Za sve ostalo je razumem. A koliko sam suza prolila nad Anom Karenjinom
mirelarado mirelarado 18:27 17.01.2010

Re: Greh?

Vojislav Stojković
Eh,ti ratovi na Balkanu, g-đo mariopan, odnose uvek nečije sinove.
Što bi rekao Hemigvej: Kad čuješ zvona, ne pitaj za kim zvone.
Za nama zvone ... ili našim sinovima, dodao bih.


Балкан, народи измешани, а ипак задојени узајамном мржњом и као да се ратови увек изнова воде. А прича је лепо испричана, Војиславе, и баш прија да се поново прочита на овом најновијем блогу.

Бања Палић:Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:32 17.01.2010

Re: Greh?

Greh je, ne samo u hrišćanstvu, fluidan, široko tumačen i gotovo neuhvatljiv pojam. Teško ga je definisati. A, kazna, griža savesti, najčešće je vrlo okrutna.

Naravno da g-đa Emilija nije počinila fizički greh, blud, kako se u vreme kada se događaji odvijaju, govorilo. Bila je to samo njena mašta, beg iz sive bračne svakodnevnice. Ali, i bludne želje su veliki greh. I tako, g-đi Emiliji, vaspitanoj u duhu svog vremena, se čini da njen sin više liči na husarskog poručnika, nego na njenog muža.

A, onda i taj sinhronicitet:
G-đa Emilija je upoznala husarskog poručnika i sanjala onaj san u hotelu Trščanik na Paliću dvadesetiprvog dana meseca augusta leta gospodnjeg 1889-tog, a njen sin Peter poginuo je na isti dan dvadeset i pet godina kasnije.

Šta reći: slučajnost, sudbina, sinhronicitet, greh...?
ivana23 ivana23 18:34 17.01.2010

Re: Greh?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:40 17.01.2010

Re: Greh?

mirelarado


Бања Палић:

A malo dalje dvorac grofa Dunđerskog:Ah, sva ta ravnica...
mirelarado mirelarado 18:42 17.01.2010

Re: Greh?

А ту су и греси њеног оца: обљуба протинице, а потом и промена вере...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:44 17.01.2010

Re: Greh?

ivana23Narvano da nije greh, ivana.
Kao što nije pogrešila Marija, isto tako nije grešila ni jedna žena kad je volela.
Doduše, crkva sasvim drugačije tumači takve slučajeve.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:47 17.01.2010

Re: Greh?

mirelarado

А ту су и греси њеног оца: обљуба протинице, а потом и промена вере...


Nisi pomenula praroditeljski greh, tako da slobodno možemo reći: rođeni smo kao grešni i, hteli ili ne, živimo u gehu. Grehovima nikad kraja, jedan manje ili više ne znači baš ništa.

mirelarado mirelarado 18:56 17.01.2010

Re: Greh?

Vojislav Stojković
Nisi pomenula praroditeljski greh, tako da slobodno možemo reći: rođeni smo kao grešni i, hteli ili ne, živimo u gehu. Grehovima nikad kraja, jedan manje ili više ne znači baš ništa.


Прародитељски се подразумева. Ту су нас Адам и Ева све усосили.:))


Dr M Dr M 23:42 17.01.2010

Re: Greh?

Vojislav Stojković
Nisi pomenula praroditeljski greh, tako da slobodno možemo reći: rođeni smo kao grešni i, hteli ili ne, živimo u gehu. Grehovima nikad kraja, jedan manje ili više ne znači baš ništa.


Прародитељски се подразумева. Ту су нас Адам и Ева све усосили.:))


Oni koji nisu nastali od A&E nego evolucijom ,

od aminokiselina do proteina
preko amebe do mene i Tebe...

mogu da biraju svoje grehove...i greske...
niccolo niccolo 23:45 17.01.2010

Re: Greh?

mogu da biraju svoje grehove...i greske..

Ух, па то му онда дође још горе,а? Ко зна шта су те све аминокиселине и протеини изгрешили у своје време...ових је бар само двоје, па рачунаш нису могли много да зезну ствар
Dr M Dr M 00:33 18.01.2010

Re: Greh?

ових је бар само двоје


Dok su bili samo dvoje, nije bilo greha.

Greh je nastao kad su se umesali drugi- zmija i Bog..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:04 18.01.2010

Re: Greh?

Dr M

Vojislav Stojković
Nisi pomenula praroditeljski greh, tako da slobodno možemo reći: rođeni smo kao grešni i, hteli ili ne, živimo u gehu. Grehovima nikad kraja, jedan manje ili više ne znači baš ništa.


Прародитељски се подразумева. Ту су нас Адам и Ева све усосили.:))


Oni koji nisu nastali od A&E nego evolucijom ,

od aminokiselina do proteina
preko amebe do mene i Tebe...

mogu da biraju svoje grehove...i greske...

Istorijski gledano, naši preci su bili najgrešniji u periodu ameba i sl. jednoćelijskih organizama - onolika razmnožavanja, čist blud.:)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:06 18.01.2010

Re: Greh?

niccoloSi uočio ovaj detalj:
Palić je tih godina, sa svojom banjskim kupalištem, jezerom i teniskim terenima postao poznato odmaralište, gotovo kao Karlove Vari ili Opatija

Reč je o 1889.godini.:)
mirelarado mirelarado 08:30 18.01.2010

Re: Greh?

Vojislav Stojković
Istorijski gledano, naši preci su bili najgrešniji u periodu ameba i sl. jednoćelijskih organizama - onolika razmnožavanja, čist blud.:)


И то противприродни: простом деобом. :))
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:51 18.01.2010

Re: Greh?

Srećom evolucija je učinila svoje, pa se to danas radi pravi način.:))
niccolo niccolo 10:09 18.01.2010

Re: Greh?

Palić je tih godina, sa svojom banjskim kupalištem, jezerom i teniskim terenima postao poznato odmaralište, gotovo kao Karlove Vari ili Opatija

Reč je o 1889.godini.:)

Али се ипак није није развио као тениски центар као што су неки други по свету који су у исто време почели са том игром...питам се зашто
Dr M Dr M 11:24 18.01.2010

Re: Greh?

Vojislav Stojković
Istorijski gledano, naši preci su bili najgrešniji u periodu ameba i sl. jednoćelijskih organizama - onolika razmnožavanja, čist blud.:)


И то противприродни: простом деобом. :))

Srećom evolucija je učinila svoje, pa se to danas radi pravi način.:))


Ergo, treba se boriti protiv prostote, za prave nacine..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:03 18.01.2010

Re: Greh?

niccolo

Palić je tih godina, sa svojom banjskim kupalištem, jezerom i teniskim terenima postao poznato odmaralište, gotovo kao Karlove Vari ili Opatija

Reč je o 1889.godini.:)

Али се ипак није није развио као тениски центар као што су неки други по свету који су у исто време почели са том игром...питам се зашто

Većina je više volela ovaj sport:Pravila igre su bila i igračima i publici razumljivija.:))
NNN NNN 18:21 17.01.2010

"greh njenog orla"

Sećamo se ovog teksta od "gosta autora - Jeremije" kod gosn Чера.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:38 17.01.2010

Re: "greh njenog orla"

Tekst je isti, ali ilustracija - lik g-đe Emilije, je nov.:))
Dugo sam tragao po internetu za fotografijom koja bi odgovarala junakinji moje priče. Za sada je to ova:


jasnaz jasnaz 18:58 17.01.2010

ali,.....

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:46 17.01.2010

Re: ali,.....

miloradkakmar miloradkakmar 20:08 17.01.2010

I ja sam

isprva mislio da je san, a u snu ne možeš protiv ičega, pa ni protiv greha. Prevelika želja za onim što nam ne pripada poklanja nam i greh.
Da je u pitanju strast, greh bi se lakše uklopio.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:28 17.01.2010

Re: I ja sam

Hm, da li je strast olakšavajuća okolnost za greh?
Doduše, zločini iz strasti se sankcionišu nižim kaznama od zločina sa predumišljajem.
jesen92 jesen92 21:57 17.01.2010

Re: I ja sam

I ja sam
isprva mislio da je san, a u snu ne možeš protiv ičega, pa ni protiv greha

..jeste milorade i ja mislim da se ne radi o snu...to gospodza emilija folira da se ne seca dal je bio san il java..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:10 18.01.2010

Re: I ja sam

San ili java, pitanje je pravo.:))
visnja92 visnja92 10:43 18.01.2010

Re: I ja sam

Vise mi se dopada kao prica o strasti i,mozda, ljubavi
i onaj deo
Naravno da g-đa Emilija nije počinila fizički greh, blud, kako se u vreme kada se događaji odvijaju, govorilo. Bila je to samo njena mašta, beg iz sive bračne svakodnevnice. Ali, i bludne želje su veliki greh. I tako, g-đi Emiliji, vaspitanoj u duhu svog vremena, se čini da njen sin više liči na husarskog poručnika, nego na njenog muža.

cu se praviti da nisam procitala:
edit, hvala za lepu pricu
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:58 18.01.2010

Re: I ja sam

visnja92

Vise mi se
edit, hvala za lepu pricu

Nema na čemu i drugi put.:))
jesen92 jesen92 13:45 18.01.2010

Re: I ja sam

Vojislav Stojković
San ili java, pitanje je pravo.:))

...sve ukazuje da je bila java....dovoljno je sto su komsije primetile da sin ič ne lici na oca..plus genetika koja ga odvela da ratuje za neprijateljsku vojsku...pa prezime....ima aduta koliko hoces ako stvar posmatras prizemno iliti realistički
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:47 18.01.2010

Re: I ja sam

Za inat ocu uzeo je majčino nemačko prezime i upisao se u vojnu školu u Beču.

Kad već govorimo o genetici, biće da je njegov otac, ipak, Srbenda Stefan.
Niko se ne inati kao Srbi, a naročito Srpčići sinovi sa Srbendama očevima.
Srbi inat zovu ponosom, ali to je eufemizam.

Verovatno da kod Srba postoji genom za inat.
Moraćemo konsultovati profesora nsarskog.:))

omega68 omega68 21:48 18.01.2010

najlepši je kraj

А ту су и греси њеног оца: обљуба протинице, а потом и промена вере...

poručnik Peter Grečl hrabro je poginuo jurišajući sa svojim konjičkim eskadronom na srpske položaje kod Tekeriša,


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:51 18.01.2010

Re: najlepši je kraj

Ja bih pre rekao da je tragičan. A, pošto ti, omega, kažeš da je lep. Onda neka bude lep i tragičan.:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana