Život| Životni stil

Espresso? Da naravno!

Strongman RSS / 17.01.2010. u 22:00
"Crna kao đavo, vruća kao pakao, čista kao anđeo, slatka kao ljubav." Balzak
 
2008-finlay_1506029i.jpg
 

Godišnje se popije 500 milijardi šoljica kafe što čini najrasprostranjenijom legalnom drogom. 

Kafa i ja - počeci

Prvi put sam se zainteresovao za kafu sa nekih 17 godina baš u vreme kada je počo da me hvata vrbopuc. Ne onaj biološki, kada cveta vrba i ostali vesnici poznog proleća, nego onaj 
2006-ellen_1506032i.jpg
životni, kada svaki klinac moze da se napali ako vidi golo zensko koleno. Gorku crnu tečnost, tada, nisam mnogo voleo ali je kafa, ipak, igrala veoma značajnu ulogu u na početku moje švalerske karijere. U to vreme često je poziv na muvanje ili na sam seks bio šifrovano pakovan u "svrati do mene na kafu". Vremenom, kako sam sticao iskustva u sudaranju kukovima sa damama koje vole "kafu" počeo sam da sumnjam u koncept kafe. Pokazalo se da je stvar sasvim lepo funkcionisala kada sam prestao da kuvam kafu i odmah po dolasku kod mene na gajbu prelazio na suštinu. Koliko se sećam devojke se nisu ni bunile. Mnogo kasnije, kada sam postao malo konforniji u odnosima sa zenama, mozda čak i lenj, ukapirao sam da ne moram ni da jebem. Dovoljno je da samo skuvam kafu.


Kafa u vicevima

Dođe ovek kod psihijatra i kaze da ima veliki problem:

- Recite mi kako je sve to počelo?
- Vratim se ja sa posla i zateknem ženu golu u krevetu sa mojim najboljim drugom...
- I?
- Odmah izvadim pištolj da ubijem ženu. Međutim žena i prijatelj me smire, popijemo kafu jer je zaista glupo da ubijem ženu pa da idem u zatvor ,a moj drug da nadje neku drugu i da nastavi da zivi kao da nista nije bilo.
- Tačno. Život nudi toliko mogućnosti...
- Pa jeste.. Par dana kasnije, vratim se ja s posla i zateknem moju ženu sa poštarom. Odmah uzmem pistolj da ga ubijem. Medjutim supruga me smiri, skuva mi kafu i zaključimo da nije vredno da idem u zatvor zbog poštara... A i ona će, bez čoveka, biti prinuđena da se preuda pa na kraju opet ja ispaštam.
- Odlično ste to zaključili.
- Juče, vratim se ja sa posla i zateknem moju zenu sa poštarom i mojim najboljim drugom. Nisam mogao da podnesem pa, pošto nisam mogao da nadjem pištolj, popnem se na sims prozora da skošim. Znate mi smo na devetom spratu...
- Dobro je da niste skočili.
- Pa nisam... Dok sam pio kafu sa ženom, poštarom i najboljim drugom došli smo do zakljčuka da je glupo da budem mrtav a oni da mi jebu zenu. Ne isplati se.
- Pozitivno razmisljate. ...Nego šta je vaše pitanje?
- Doktore, razmišljam se nešto... Ne Pijem li ja mnogo kafe?

Pronalazak kafe i njen put do Jevrope

Coffee-A-Natural-Remedy-2.jpgPrva upotreba kafe je zabeležena u 9-om veku u Etiopiji. Čobani su primetili da njihove koze imaju višak energije i prosto skakuću nakon konzumiranja plodova žbuna kafe. Radoznalost je pobedila oprez, pa su i ljudi, pored neprijatnog ukusa, počeli da beru i žvaću bobičaste plodove i uživaju u čarobnom dejstvu. Nakon što su Etiopljani osetili njena blagotvorna energijska dejstva, kafa počinje da se upotrebljava i po okolnim zemljama i pored lošeg ukusa. Veruje se da je kafa prvi put ispržena i skuvana kao napitak u Jemenu kada je i počeo vrtoglavi rast popularnosti kafe.

Zbog njene osobine da "krade želju za snom" a i zabrane korišćenja alkohola u muslimanskom svetu kafa je bila omiljeno piće i oni su je ljubomorno čuvali od ostatka sveta. Izvozili su je termički obrađenu ali nikako i njeno seme. Klasičan embargo na izvoz. A gde je embargo na tu je i kršenje embarga. Baš kao kao što u današnje vreme amateri švercuju drogu, izvesni Baba Budan je prošvercovao, na sopstvenom  pojasu, seme kafe u Indiju, odakle je miris pržene kafe počeo, polako ali sigurno, da se širi po svetu.

Horonoliški gledano, prve kafeterije se pojavljuju krajem petnaestog veka u Turskoj i vrlo brzo postaju mesta gde su se ljudi okupljali, zabavljali i ogovari, ali i mesta gde su se ugovarale mutne rabote. Kafeterije su postalo glavno mesto gde se diskutovalo o politici i kao takve postale trn u oku vlasti. Pokusaji da se zabrani služenje kafe kao "nemuslimanskog" pića je samo povećala njenu popularnost. 


Dalji život magičnog crnog napitka je obeležen trgovinom ali i politikom i religijom. Razni dušebrižnici su se protivili, pa čak i zabranjivali, uvoz i konzumiranje kafe, ovoga puta, kao muslimanskog napitka nazivajući je "gorkim pozivom đavola". Versko političku debatu je presekao je Papa Klement sedmi u 16'om veku kada je blagoslovio kafu i potvrdio da crni napitak nije vezan samo za muslimane i da bi bila šteta da hrišćani konzumiraju tako blagotvoran napitak. U 15-om veku, kafa trgovačkim brodovima dolazi najpre u Veneciju a odatle i da se širi po Evropi.Do koraja 16'og veka kafa osvaja većinu evropskih zemalja i ulazi u masovnu u potrebu. Sredinom 18-og veka, džakovi sa kafom preplivavaju okean i dolaze u Ameriku. Time je kafa definitivno postala najjači izvozni artikal zemalja trećeg sveta. Naravno, dok nije počela industrijska revolucija i upotreba nafte.

U Evropi, prve kafeterije  počinju da se otvaraju u sedamnestom veku. Venecija, London, Bec, Pariz, Amsterdam... su bili opčinjeni novim čarobnim napitkom i vrlo brzo se broj kafeterija popeo sa par stotina na par hiljada. Zabeleženo je da je 1675. godine samo u Engleskoj kafu služilo preko 3000 kafeterija.


Ime kafe

Postoji nekoliko teorija o nastanku imena kafe. Po jednoj je to zbog oblasti u Etiopiji Kaffa gde je pronadjena kafa a po drugoj je to od arapske reci za vino Qahwat. Kafa je u muslimanskom svetu bila legalna za razliku od vina i usla je u veoma siroku upotrebu jer je "krala potrebu za spavanjem". 



Zdravstveni aspekti kafe


Dugo se spekulisalo o štetnosti i korisnom dejstvu kafe. Jedni su tvrdili da kafu treba neizostavno izbegavati zbog njenog štetnog dejstva dok su joj drugi pripisivali svojstva eliksira. Prvi naučni simpozijum na temu uticaja kafe održan je, gle čuda, baš u Venecijji 1970. godine. Na njemu je je definitivno odbačena teza o apsolutnoj štetnosti kafe. U toku simpozijuma eksperti za nutricionizam, dijetu i ljudsku psihologiju su pokazali da kafa ima umirujuće dejstvo na centralni nervni sistem dajući nam osećaj blaženstva i pomažući nam da se nosimo sa fizičkim i mentalnim stresom kome smo svakodnevno izloženi. Osim toga dokazano je da kafa pojačava seksualnu želju kod žena i poboljšava potenciju kod muškaraca.


Pronalazak i razvojni put Esspreso kafe

Espreso kafa, koja se često naziva pogrešno ekspreso, je napitak koji izmišljen u Italiji. Početkom 20-og veka, kada se život ubrzao pa su poslovično nervozni Italijani postali nestrpljivi da čekaju 6- 8 minuta koliko se inače kuvala kafa. Luiggi Bazzera se 1901 godine dosetio da napitak pravi propuštanjem vrele vode pod pritiskom kroz kafu samlevenu na željeni nivo granulacije. Ta ideja se pokazala odličnom jer je kafa pripremljena na taj način bogatija ukusom i aromom a ima manje kafeina od tradicionalno kuvane kafe. 1927-me godine u Njuorškoj četvri "La pavoni", koju nastanjuju Italijani imigranti, instaliran je prvi kafemat. Kasnije, 1937 godine, tehnologija kafemata je obogaćena uvođenjem cilindra sa vrelom vodom pod pritiskom čime je npravljena kafa dobila aromatičnu penu na površini. 



Izbor kafe

Coffee_Beans_Robusta_Excelsa_Liberica_and_Arabica.jpgOd dobre kafe moze da se napravi los espresso ali od lose kafe ne moze nikako da se napravi dobar espresso.
Postoje dva osnovna tipa kafe: robusta i arabika. Robusta je jeftinija, gorka, sa vrlo malo arome i može da raste u većini klimatskih podneblja gde može kafa da se uzgaja. Arabika je zahtevnija za odgajanje, raste sporije i daje manje prinose. Dodje nekako kao plemićka vrsta kafe. Raste pod definisanim klimatskim okolnostima, pa cak i na odredjenim nadmorskim visinama. Ne raste u svim zemljam koje gaje kafu. Arabika espresu daje onu aromu od koje kafopije mogu da postanu zavisne. Dobar espresso počinje izborom kafe koji treba da da veoma istančanu ravnotežu gorčine, arome, kiselog i slatkog. Kao umetnička slika dobar espreso boji nepce paletom ukusa i ostavlja prijatan doživlaj u ustima.

“When we drink coffee, our tongue gets painted.  As long as it stays painted, it remains tasty!”    
 - Ernesto Illy, son of illycaffè founder Francesco Illy

Dobra mesavina kafe za espreso je arabika izmesane sa  malo robuste. Previse jeftine robuste moze da unisti dozivljaj neponovljive arome espresa. Razlicita podneblja na kojima raste kafa daju najinteresantnije plemenite arome koje u pravilnoj proporciji daju bajkovit ukus espresa.

Kafa odgajana u Etipskim brdima sa cvetovima nalik jasminu daje zrna sa blagim ukusom lubenice u kombinaciji sa veoma prijatnom dozom gorčine, nežnim dodirom kiselog i melodično slatkim ukusom. Kafu iz Etiopije se često opisuje kao ženstvenu i uzbudljivu

Kolumbijska kafa sa bogatom čokoladnom bazom je obogaćena čitavom skalom voćnih ukusa kao što su limun, narandža, kajsija pa i aromom nekih cvetova. Karamela a ponekad i ukus tostiranog hleba se takodje mogu osetiti. Filigranski izbalansirana kombinacija gorkog, slatkog i kiselog daje savršenu punoću ukusu.

Kafa sa Kosta Rike je poznata po slatkoj aromi čokolade i karamele izbalansiranih u perfektnu odnosu sa gorkim i kiselim se mogu opisati kao harmonija.

Zrna brazilske kafe su, bez sumnje, najvažniji sastojak dobre mešavine za espreso. Slatka ali idealno izbalansirana sa gorkim i kiselim nudi iskusnijim ljubiteljima kafe mogućnost da osete i aromu prepečenog hleba, karamele i čokolade. Ova kombinacija ukusao ostavlja veoma postojan prijatan ukus u ustima.

 

Najbolja indijska kafa koja se uzgaja na brdima na jugu visoravni Dekan, poznata je po svom bogatom ukusu punim indijskih začina, sa prisutnom aromom duvana i naravno indijskog oraha. Takodje mogu da se osete i ukusi karamele i kakaa. Indijska kafa daje prijatno gorak ukus koji se veoma lepo meša sa kafom iz drugih podneblja.



Prženje kafe

Zrna kafe su u stvari koštice ploda drveta kafe. Postoje dva načina da se odvoji sočno tkivo koje se ne koristi za izradu napitka od zrna. U prirodi plod se na drvetu kafe suši i na kraju ostane samo čvrsto jezgro koštice, dok se u industriji metodom pranja, mesnati veoma lako i brzo odvoji od koštice. Kada se zelena zrna kafa prosuše spremna su za prženje na temperaturi od oko 230 celzijusa u velikom rotacionom bubnju, nalik na mešalicu za beton. Nakon 5 - 7 minuta ispari skoro sva vlaga iz zrnevlja koja tada dobijaju žućkastu boju i mirišu na kokice. Posle 8 minuta prženja zrna prvi put puckaju i baš se kao kokice i udvostruče cvoju veličinu. Kafa dobijaju svetlo braon boju i ima jednodimenzionalni ukus gorčine bez složene arome koja se javlja kasnije. Nakon 10 - 11 minuta kafa počinje da ispušta ulje iz sebe i dobija sjajnu, tamno braon, boju. Zavisno od vrste od 11-og do 15-og minuta se razvija pravi ukus kafe dovodjenem svih odlika arome u ravnotežu. Najlepši momenat je hladjenje kafe koja miriše u svoj punoći arome dok ponovo pucketa praktično aplaudirajući sama sebi. Pre mlevenja ili pakovajna bolje je kafu ostaviti da odstoji dan dva da se zavrse procesi dodatne aromatizacije.


Spelovanje

Mnogo vlasnika kafića, kod nas ne umeju da instruišu firompisca kako da napišu reč "Café" dodjući, za svaki slučaj još jedno slovo "f". Da razjasnimo kafa se piše "koffee" sa dva "f" i dva "e" a kafić, ili kafe baš tako kao što se izgovara. Ako neko želi da tera mak na konac i podleže francizmima moće na "e" da doda uzlazni akcenat.


Umetnost ispijanja espresa



5560_103817712495_561287495_2245259_1342053_n.jpgEspreso nije samo ukus i miris kafe. Espreso u sebi nosi daleko više informacija nego što smo svesni. Dobar espreso je osvežavanje sećanja na sopstvenu prošlost i doživljaj sveta. Bas kao sto lepa muzika, parfem ili miris lipe moze da nas vrati u ranije dane i dejstvo kod espresa je doživljaj je intenzivniji jer u sebi nosi brojne arome koje pobudjuju memorijske centre sa uspomenama. Naučnici kažu da ni jedan drugi napitak ne deluje na toliko načina na um i telo.

Pravim ljubiteljima espresa je svaki detalj bitan. Od kvaliteta šoljice, kašičice i tacne, preko izgleda, boje, mirisa i arome kafe do nivoa muzike i udobnosti stolica u kafeteriji. Ako kafa treba da bude kao žena, da u isto vreme bude lepa i zgodna, ženstvena i zavodljiva onda šoljica igra ulogu garderobe za kafu. Ne može lepa dama da bude obučena kao potpuni idiot. Mora da bude fensi, elegantna, pozeljna,... Šoljica mora da bude od najfinijeg porcelana, dizajnirana od priznatih dizajnera, besprekorno umivena i čista. 

Što se mene tiče priznajem da sam fanatik za espresso. Obozavam tih 5 minuta kada smo samo soljica i ja vazni. Ne podnosim kamenac na tacni ili ne daj bože okrnjene obode. Kao i temperatura tela i šoljica ima svoju temperaturu. Nakon pranja  i brisanja šoljica treba da leškari na vrhu kafemata i održava temperaturu od 50-ak celzijusa da se napravljena kafa ne biprehladila i izgubila od svoje čarolije. Modni detalj uz dobru kafu u lepoj šoljici koji upotpunjuje doživljaj je svakako lepa kašičica kao lepo dizajnirana kesica šećera. 


Espreso je termin koji ima mnogo šire značenje od pukog ispijanja kafe i kao svakodnevni ritual prestavlja ugaoni kamen druženja i opuštanja civilizacije koju ja poznajem. Za mnoge ljude espreso nije samo napitak već predstavlja ultimativni simbol urbanog.









Komentari (98)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

prskalica prskalica 22:17 17.01.2010

nije espreso, ali...

propratni materijal je tu

Strongman Strongman 22:25 17.01.2010

Re: nije espreso, ali...

Mašala
mariopan mariopan 22:29 17.01.2010

Re: nije espreso, ali...

A jesi li probao sa lesnikom?
Mmmm, kao cokolada sa ljesnjacima, bar meni je taj ukus najblizi.
Kod kuce pijem samo pravu, crnu, gorku, ali kada odem negde gde znaju da naprave dobru kafu pijem i espreso i frape i sve sto je lepo
Strongman Strongman 22:31 17.01.2010

Re: nije espreso, ali...

Probao sam i sa lešnikom i sa cimetom... Ali u americi. Ovde, u Srbiji, ne želim da propustim svoj omiljeni kratki espresso.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:41 17.01.2010

turska

Ma ubedili te :)
Ne moze se uklopiti nespojivo..bar ja jos nisam uspeo
Laganica, uzivanje, cula,miris, ukus i brzina koju espreso (jos kratki) kao da ima ugradjenu.
Espreso mi je kao - treba mi lek (da ukrade potrebu za snom recimo) a turska brate za - e daj da sednem da danem dusom.
Strongman Strongman 10:24 18.01.2010

Re: turska

hoochie coochie man

Ma ubedili te :)
Ne moze se uklopiti nespojivo..bar ja jos nisam uspeo
Laganica, uzivanje, cula,miris, ukus i brzina koju espreso (jos kratki) kao da ima ugradjenu.
Espreso mi je kao - treba mi lek (da ukrade potrebu za snom recimo) a turska brate za - e daj da sednem da danem dusom.



Pre posla svratim do Nesta (vidi sliku) i popijem dva kratka espresa
dexter92 dexter92 22:43 17.01.2010

E....

Mnogo kasnije, kada sam postao malo konforniji u odnosima sa zenama, mozda čak i lenj, ukapirao sam da ne moram ni da jebem. Dovoljno je da samo skuvam kafu.

Da sam ja ovo napisao tajanstvena_urednica bi zabranila i mojim potomcima da dolaze na blog.
Strongman Strongman 00:10 18.01.2010

Re: E....

Upss
Don Salieri Don Salieri 01:04 18.01.2010

Re: E....

dexter92
Mnogo kasnije, kada sam postao malo konforniji u odnosima sa zenama, mozda čak i lenj, ukapirao sam da ne moram ni da je***. Dovoljno je da samo skuvam kafu.

...nadjes nekoga da "odradi posao" umesto tebe...
Strongman Strongman 01:08 18.01.2010

Re: E....

Kako beše ono što u peščaniku kažu da reko Đura Jakšić: "Neke stvari se najbolje rešavaju tako što se ne rešavaju."
blazha2000 blazha2000 22:44 17.01.2010

Ja vise ne pijem kafu :0(

Najvise od svih napitaka volim kafu,ali vise je ne pijem....nije mi se smucila,ali resio sam,kad ne znam da je pijem necu da je pijem uopste.nista lepse kad skuvas kafu i osetis taj miris.dodjem na posao ujutro oko 9,skuvam dva deci kafe,u solju za caj.oko 11 uvek naidje neko,aj jos jednu,opet dva deci.na smeni sa koleginicom jos jednu,opet dva deci.dodjem kuci,keva me sa vrata napadne,2 deci,zna kako volim veliku kafu....uvece odem negde ,'ocemo po kafu? naravno,meni od dva deci,znaju kako volim kafu....23 h,malo da prilegnem,'oces,srce lupa, preskace,radi na tri klipa,zaboli me glava,pa se mislim ,e nedisciplinovano kopile,nauci da pijes ili se mani....tako sam prestao da pijem kafu :0(
malalaca malalaca 23:51 17.01.2010

Re: Ja vise ne pijem kafu :0(

Poucno!...mada prilike za caskanje uz kaficu ne treba propustati, makar to bila koleginica ili keva
Strongman Strongman 00:03 18.01.2010

Re: Ja vise ne pijem kafu :0(

.tako sam prestao da pijem kafu :0(



Sad piješ po 11 nes kafe?
blazha2000 blazha2000 00:06 18.01.2010

Re: Ja vise ne pijem kafu :0(

Ah pa to se ne sme odvajati jedno od drugog.kafa i caskanje su nerazdvojivi...kao tito i jovanka,kao ramiz i boro,kao cale i keva ...
blazha2000 blazha2000 00:14 18.01.2010

Re: Ja vise ne pijem kafu :0(

Ma jok,nisam ljubitelj ness-a,ali se nalivam cajem kao pobesneo,ostala mi navika na dva deci,a ima vec pune 4 godine kako ne pijem kahvu....zamisli koliko sam je tek pio kad sam radio kao konobar...mogu da skuvam sebi koliko god espressa mi se 'oce....malo se nisam oduzeo....mada cini mi se da vucem malo u levo,moracu na balansiranje...
malalaca malalaca 00:17 18.01.2010

Re: Ja vise ne pijem kafu :0(

...to ti pricam! Znaci, foliraj ako treba, uzmi bez kofeina ili sa mlekom, sipaj caj u solju od kafe, smisli bre nesto....samo nemoj da odustajes! Ajde turi lonce!
Time Bandit Time Bandit 23:15 17.01.2010

lični izbor



+

Strongman Strongman 23:17 17.01.2010

Re: lični izbor

Sofisticiran ukus
blogovatelj blogovatelj 08:23 18.01.2010

Re: lični izbor

lični izbor


Evo mog izbora



Jes da imaju radnje kao McDonalds, ali im je kafa loodilo! Kao stvorena da prodjes kroz drive thru kolima i pokupis je, a onda lagano u kolima da pijes
malalaca malalaca 09:20 18.01.2010

Re: lični izbor

Gde to ima da se pazari?
Time Bandit Time Bandit 16:32 18.01.2010

Re: lični izbor

Gde to ima da se pazari?


uglavnom u radnjama koje prodaju italijanske proizvode

ovaj tip kafe je najmanje 50% od svih tipova koji prođu kroz moj kućni espreso
(malo blaži espreso ali u količinama od 1 do 1.5 l dnevno), probao sam i ove daleko skuplje - već pomenuta Jamaica Blue Mountain, kao i gotovo sve italijanske, ali je zlatna medalja u kombinaciji sa dobrom vodom neprevaziđena



stefan.hauzer stefan.hauzer 23:22 17.01.2010

caj

Eh,dobar je i espreso,ni turska kafa nije losa...al' ja sam za caj,sto se tice toplih napitaka
Strongman Strongman 23:30 17.01.2010

Re: caj

Naravno da je stvar ukusa ali ja sam uz espresso
shunjich92 shunjich92 16:03 18.01.2010

Re: caj

jos jedan glas za espresso :) uvek, i svuda!
sentinel26 sentinel26 23:30 17.01.2010

Kafu mi draga ispeci ..


Strongman Strongman 23:34 17.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

Jedva čekam da ponovo otvorim neki kafić da eksperimentišem sa umetnošću na peni od kafe
blazha2000 blazha2000 00:02 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

Ako otvoris kafic,ja cu da se reaktiviram u pijenju kafe i cu da potegnem iz zrenjanina na kafu
Strongman Strongman 00:09 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

blazha2000

Ako otvoris kafic,ja cu da se reaktiviram u pijenju kafe i cu da potegnem iz zrenjanina na kafu



Otvaram odma
blazha2000 blazha2000 00:21 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

it's a deal
Strongman Strongman 00:28 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

malalaca malalaca 00:34 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

..nemoj odma, please...cek da nadjem neki jeftini let iz Nemacke za Nis!
Strongman Strongman 00:36 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

Ma dok se ugreje kafemat...
mariopan mariopan 09:21 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

blazha2000

Ako otvoris kafic,ja cu da se reaktiviram u pijenju kafe i cu da potegnem iz zrenjanina na kafu

O, Komsija pa mi kafu mozemo da popijemo i u Zr?
Strongman Strongman 10:23 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

O, Komsija pa mi kafu mozemo da popijemo i u Zr?


Opet mene preskaču... Najgori sam od sve dece.
mariopan mariopan 12:33 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

Strongman

O, Komsija pa mi kafu mozemo da popijemo i u Zr?


Opet mene preskaču... Najgori sam od sve dece.

Samo dodji, imamo mi kafe koliko hoces, komsija si i ti
blazha2000 blazha2000 15:55 18.01.2010

Re: Kafu mi draga ispeci ..

Ma narafski,mi iz zrenjanina smo gostoljubivi,naidji Milane na kaficu,a nismo ni lenji,naici cemo i mi u tvoj kafic kad ga otvoris,kao sto smo se dogovorili...sve u cilju sirenja bratstva i jedinstva!
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:30 17.01.2010

pa naravno - espresso!

opet jedan divan blog, snažni, evo ti cvetić a i kafa

Strongman Strongman 23:33 17.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

Hvala draga Ana. Dugo mi je ovaj tekst po laptopu. Imao je nekoliko različitih fizionomija, velika je tema. Ali ova forma jekao dovoljno kompaktna.

Pozz
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:59 17.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

Strongman
velika je tema.

naravno - velika i bogata tema, baš me zanimaju i te druge "fizionomije". ovo može iz sto različitih uglova. evo još jedna kafa
Strongman Strongman 00:01 18.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

Ana pred nama je treće ispijanje kafe. A zima je

malalaca malalaca 00:13 18.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

..naravno, nema bolje! Tema odlicna, tekst jos bolji, dovoljno dug za rasplamsa mastu, dovoljno kratak da digne i osvezi! Bas kao espresso!
Strongman Strongman 00:26 18.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

bolji, dovoljno dug za rasplamsa mastu, dovoljno kratak da digne i osvezi!


iiiijuu
malalaca malalaca 00:49 18.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

sta je bilo?
Strongman Strongman 00:52 18.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

Neuspela šala s moje strane
malalaca malalaca 01:02 18.01.2010

Re: pa naravno - espresso!

ma nije...nego, ko ce da zaspe posle ovolike kafe!?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:43 17.01.2010

Још занимљивости о кафи...

Најпре, мала исправка, за једно слово: претачу данашњих модерних апарата за еспресо патентирао је Luigi BЕzzera (изговор: Луиђи Бедзера, с тим што се ово дз изговара као у новоцрногорском). Овако је изгледала његова машина:


Такође, није нужно да се кафа у зрну, припремљена за еспресо, састоји од мешавина арабика и робусте. Мање више сви познати светски произвођачи као врхунац своје понуде имају тзв. 100% арабика мешавине, то јест еспресо у зрну који је начињен као мешавина различитих типова арабика кафа. Трик је у томе што су арабике на светским берзама кафе најмање два пута скупље од робусте (кафа је берзанска роба, а њена сезонска цена највише зависе од урода у Бразилу, који је највећи произвођач кафе на свету), па произвођачи смањују производну цену додајући робусте у мешавину. Иначе, до почетка двадесетог века робуста типови кафе нису ни постојали (искључиво се користила арабика), али су је тада, пронашавши њена стабла у Африци, због вишеструко бољег урода и отпорности на болести и ниже температуре почели користити као додатак оним племенитијим типовима кафе. Прекомерно присуство или лошу робусту у својој кафи препознаћете по дрвенастом укусу који даје. Такође је робуста та која махом даје крему (арабике су ту мање издашне) и далеко је богатија кофеином, али и, као што је речено, оном непријатном горчином.

Парадокс је да најцењенија кафа на свету у нормалној дистрибуцији не долази нити из Бразила нити из Африке, где је пронађена, већ са Јамајке. Реч је о кафи типа арабика која стиже из региона Плаве планине (Jamaica Blue Mountain) и њена цена, припремљене за добијање еспреса, може ићи од 50 до 150 евра за килограм. Лудило са кафом ту се не зауставља, па тако и од ове кафе има скупља и цењeнија.

Реч је о кафи типа Копи Лувак (Kopi Luwak), која настаје тако што једна локална азијска животињка, условно речено налик ласици (в. линк), бира искључиво зрела и најбоља зрна кафе и једе их, али пошто их не може до краја сварити, она се скупљају из њеног измета и чисте, па потом даље прерађују... Не бојте се, ову кафу нећете нигде код нас моћи попити, јер кошта до 1.000 евра килограм, а годишње се и не произведе више него пола тоне.

Разочараћу многе, за крај, констатацијом да је најнеквалитетнија кафа она која је у свету позната као инстант-кафа, а код нас по имену једне од највећих мултинациналних компанија у сегменту производње хране. Инстант-кафа (ушла у ширу употребу као војничка кафа, јер за њену припрему није потребно ништа друго осим мало вреле воде) највише се технолошки обрађује и том се приликом могу користити најлошије сировине. Потом, по квалитету, испред ове кафе иде она наша, традиционална (некада позната као турска), а ту је одмах до ње филтер-кафа и на крају, наравно, неприкосновени еспресо.
malalaca malalaca 00:03 18.01.2010

Re: Још занимљивости о кафи...

Bravo Predraze! Iako dvadesetak godna konzumiram omiljeni mi napitak, radoznalost za novim, ili starim podacima jos uvek postoji.
Evo i vic o kafi. Plavusa se zali lekaru da je uvek boli oko kada pije kafu, na sta ce Dr: "Da li ste pokusali da izvadite kasicicu?"
Strongman Strongman 00:07 18.01.2010

Re: Још занимљивости о кафи...

Peredraže hvala najlepše na ovakvoj bogatoj diskusiji o kafi.

Ima ouno da se piše, ali ovo što sam napisao je samo otvaranje teme.



Edit:

Podseti me Dolybell njojzi hvala

blazha2000 blazha2000 00:25 18.01.2010

Re: Још занимљивости о кафи...

Mislim da je zivotinjica neka vrsta cibetke
NNN NNN 16:51 18.01.2010

Re: Још занимљивости о кафи...

локална азијска животињка, условно речено налик ласици
Cibetke žive u tropskim delovima Azije i Afrike, izgledom podsećaju na mačke, lisice, lasice (da sam Amer, zvao bih je cat-fox-weasel ).
"Svetsku slavu" stekle su tako što su prvi slučajevi SARS-a zabeleženi na ljudima (Kinezima) koji su jeli njihovo meso.

Ps. da nisam ovakva lenština napisao bih seriju tekstova o životinjama
Pps. Strongovo i Brajovićevo znanje o espresu prevazilazi okvire bloga
dunja73 dunja73 17:04 18.01.2010

Re: Још занимљивости о кафи...

Реч је о кафи типа Копи Лувак (Kopi Luwak), која настаје тако што једна локална азијска



Da , i ja sam ovo htela da spomenem ..Kopi Luwak ...Kilogram kosta
oko 1000 € , a valjda u Moskvi u nekom "kaficu"
soljica iste 50 Dolarosa..

Espreso - nesto ne volem..

Samo filter ..i nigde je nema tako dobre kao u Svabiji...

Ja sam zavisnik od kafe ..I kod mene to nije nikakav Placebo
vec me kafa "dize" i lepse i lakse funkcionisem...Po ceo dan pijem
kafu ..I kad budem dobila kamen u zucu , znacu i od cega je...


Jednom sam bila na nekom brodicu , obilazak Kornata ...Na brodicu , svega ima , osim kafe..neverovatno , ali istinito ..
Tad sam osetila , da sam jednostavno - zavisnik...Prvo mi se mantalo u glavi , nikako da mi svane..na ostrvima nigde kafe za popiti..tek predvece neki kafic...Vece pada, a meni ..svanjava...

dolybell92 dolybell92 23:46 17.01.2010

Espresso

dolybell92 dolybell92 23:58 17.01.2010

J.S Bach: The Coffee cantata

Bach: The Coffee Cantata(excerpt)

frostibule frostibule 00:44 18.01.2010

Re: J.S Bach: The Coffee cantata

filter kafa..
odlicna..pitka i blaga..ne ujeda za zeludac,ko ker postara


Strongman Strongman 10:22 18.01.2010

Re: J.S Bach: The Coffee cantata

filter kafa..
odlicna..pitka i blaga..ne ujeda za zeludac,ko ker postara


A i zgodno je što nema nikakve predradnje. Sipaš i voziš.
blogovatelj blogovatelj 20:20 18.01.2010

Re: J.S Bach: The Coffee cantata

A i zgodno je što nema nikakve predradnje. Sipaš i voziš.



Vec pomenuh Hortonsa gore.
Pokupis na drive-thru, startujes muziku i vozis. Medium velicinu popijem za nekih 70km
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:01 18.01.2010

kafa

ja se navukao na filter kafu
Strongman Strongman 00:05 18.01.2010

Re: kafa

ja se navukao na filter kafu



Kupio nam gazda neki kafemat kao mini linija iz 2020 godie. Sve digitalizovano i na dugme. Melje, pravi kapućino, produžuje, skračuje. Marko i ja kao najkompetentniji sipamo lavacu i počnemo da štelujemo... I tako po 8 espresa
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:06 18.01.2010

Re: kafa

a ja se pitam što ne mogu da zaspim pre 03.00h
Strongman Strongman 00:08 18.01.2010

Re: kafa

a ja se pitam što ne mogu da zaspim pre 03.00h



"Da nije holesterol DJole?"
malalaca malalaca 00:22 18.01.2010

Re: kafa

..e to ti ne valja
dolybell92 dolybell92 00:14 18.01.2010

Ja na espresso...

dolybell92 dolybell92 00:16 18.01.2010

Za autora bloga...

Strongman Strongman 00:20 18.01.2010

Re: Za autora bloga...

Hvala hvala
dolybell92 dolybell92 00:31 18.01.2010

Vremeplov

... poslastičarnica u Novom Sadu:

Kafe:

Bei & Nannini
Kafa sa mlekom
Vremeplov
Hausbrandt
Lavazza
Segafredo
Filter kafa
Macchiato
Illy
Danesi Dopio
Humphrey Bogart
Cappuccino
Ness kafa
Melange coffee
Krem kafa
Bečka kafa
Ness kafa (bez kofeina)
Lavazza (bez kofeina)
Bel & Nannini (bez kofeina)
Wiener melange coffee
Mozart coffee
Budapest coffee
Salieri coffee
Cafe d'Amour
Cafe Kirsch
Cafe coffee
Bacardi Mocca
Fijaker kafa
Cappuccino Mozart
Zimska kafa
Maria Theresia coffee
Kalua coffe
Biedermeier coffee
Dunav kafa
Ice coffee
America coffee
Havana coffee
Ruska kafa
Jamaica coffee
Francuska kafa
Margiloman coffee
Berliner coffee
Bidermaier coffe
Kafa na ledu
Monarchia coffee
English coffee
Irish coffee
Blue Mountain coffee
Mazagran coffee
Divka - Bela kafa
Nesquick

(cenovnik sam izbrisala namerno, naravno...)

Strongman Strongman 00:33 18.01.2010

Re: Vremeplov

Bavo
malalaca malalaca 00:42 18.01.2010

Re: Vremeplov

Sjajno! Budi secanje na studentske dane u Novom Sadu...spremanje ispita izmedju soljice i kasicice, sitno pisane puskice na kesici secera....hvala!
dolybell92 dolybell92 00:45 18.01.2010

Re: Vremeplov



malalaca malalaca 00:52 18.01.2010

Re: Vremeplov

...jao, nemoj vise...o mladosti mojaaaaaaaa
dolybell92 dolybell92 01:28 18.01.2010

Re: Vremeplov

malalaca

...jao, nemoj vise...o mladosti mojaaaaaaaa


... Uuuu, al' si sebican, valjda: Našaaaaa
malalaca malalaca 08:02 18.01.2010

Re: Vremeplov

..uf, sad mi je lakse
miloradkakmar miloradkakmar 00:38 18.01.2010

Do pre

par meseci oko 9,30 i 15,00 ispijao sam po veliku šolju turske kafe. Nešto mi nije prijala ili je proizvođač počeo da muti , pa sada u isto vreme pijem 2 u 1.
Strongman Strongman 00:44 18.01.2010

Re: Do pre

miloradkakmar

par meseci oko 9,30 i 15,00 ispijao sam po veliku šolju turske kafe. Nešto mi nije prijala ili je proizvođač počeo da muti , pa sada u isto vreme pijem 2 u 1.



Ja na poslu imam, za ne daj bože, 3 u 1.
Strongman Strongman 00:45 18.01.2010

Re: Do pre

miloradkakmar

par meseci oko 9,30 i 15,00 ispijao sam po veliku šolju turske kafe. Nešto mi nije prijala ili je proizvođač počeo da muti , pa sada u isto vreme pijem 2 u 1.



Ja na poslu imam, za ne daj bože, 3 u 1.
Strongman Strongman 00:45 18.01.2010

Re: Do pre

miloradkakmar

par meseci oko 9,30 i 15,00 ispijao sam po veliku šolju turske kafe. Nešto mi nije prijala ili je proizvođač počeo da muti , pa sada u isto vreme pijem 2 u 1.



Ja na poslu imam, za ne daj bože, 3 u 1.
malalaca malalaca 01:08 18.01.2010

3 u 1

...to nije razlog da tri puta saljes isto
frostibule frostibule 00:40 18.01.2010

|>

vic je odlican
malalaca malalaca 00:47 18.01.2010

Re: |>

..e hvala, hvala...jesam plavusa, ali nije o meni!
dolybell92 dolybell92 01:25 18.01.2010

Cat Poo Coffee

Cat Poo Coffee



.. a sad odoh na Australian Open... chiaos svima...
malalaca malalaca 09:40 18.01.2010

Re: Cat Poo Coffee

Jel bas moras da nas nerviras od ranog jutra? Mi na posao, a ti na zezanje! Samo uzivaj i popi nesto, moze i espresso!
dolybell92 dolybell92 21:11 18.01.2010

Re: Cat Poo Coffee



but, Jacobs is the first...
Don Salieri Don Salieri 01:29 18.01.2010

Espresso? Da naravno!

malalaca malalaca 09:25 18.01.2010

Re: Espresso? Da naravno!

Sjajno! Divim se fotografijama, umecu pravljenja espressa, osecam kako dobro mirise! Vestina ukrasavanja pene za kafu za svaku pohvalu
De Selby De Selby 01:37 18.01.2010

Haiti

Obizrom da je ovo najjaci blog sledi mali trol:

Ko zeli da novcano pomogne deci Haitija to moze da uradi kreditno karticom na sajtu unicefa: http://www.unicef.rs/pomoc-za-decu-haitija.html

ili opstom uplatnicom: http://www.unicef.rs/images/primer-uplatnice.jpg
dolybell92 dolybell92 02:05 18.01.2010

a sutradan jutro...

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 09:39 18.01.2010

.

cini mi se da samo italijani znaju da uzivaju u kafi, da ja u resoranu naruce i da ako im se ne svidi pena istog momenta vrate konobaru. kod nas se to niko ne bi usudio.
Strongman Strongman 10:19 18.01.2010

Re: .

i da ako im se ne svidi pena istog momenta vrate konobaru. kod nas se to niko ne bi usudio



Neznamo se očigledno

Vraćam lošu kafu na jedan. I ja i moji bližnji. Obaška što ne pijemo espreso svuda.
Goran Vučković Goran Vučković 10:09 18.01.2010

Nespresso

Ovo imamo u firmi i opaku kafu pravi:



Godinu dana se premišljam da li da kupim i sinoć, kad sam pročitao blog na kraju prelomih - i napravih posao ovima.
Strongman Strongman 10:20 18.01.2010

Re: Nespresso

Nek je sa srećom!
Goran Vučković Goran Vučković 11:07 18.01.2010

Re: Nespresso

Nek je sa srećom!

Hvala, hvala - što se tiče kvaliteta tu teško da ima greške - provereno mnogo puta - jedino da srećno isporuče kutije
Strongman Strongman 13:28 18.01.2010

Re: Nespresso

Javi kad stigne prinova
Goran Vučković Goran Vučković 13:43 18.01.2010

Re: Nespresso

Javi kad stigne prinova

Važi - obećali su u dva radna dana - znači, nadam se sutra, ili najkasnije prekosutra (ako ne lažu)
Goran Vučković Goran Vučković 12:02 19.01.2010

Re: Nespresso

Važi - obećali su u dva radna dana - znači, nadam se sutra, ili najkasnije prekosutra (ako ne lažu)

Stiglo - ali otvoriću po podne, pošto sam sad malo u gužvi.
Goran Vučković Goran Vučković 16:27 19.01.2010

Re: Nespresso

Stiglo - ali otvoriću po podne, pošto sam sad malo u gužvi.

Liči
milisav68 milisav68 13:48 18.01.2010

još nešto o kafi....

Najpoznatija i najprodavanija arabika je Minas iz istoimene pokrajine u Brazilu.Ona jedino može čisto da se pije jer ima lep blago-kiselkast ukus(ali bez pene) i zato se nalazi u svim mešavinama.(ko drukčije kaže kleveće i laže )
Inače Brazil izveze godišnje duplo više kafe nego ceo svet zajedno.
Trik sa mešavinama kafe nije samo po vrstama nego i po kontinentima a odnos arabike i robuste u nekoj mešavini(ako je u zrnu) može da se vidi golim okom jer je robusta sitnija od arabike.
Naša Srpska kafa, može slobodno tako se zove jer je jedino mi na taj način spremamo, ima odnos 80-90% minasa i 10-20% robuste(ukoliko je ne krste sa ječmom) pa pena bude beličasta.Grci i Turci je prže slabije pa je posle dopržavaju u suvoj dzezvi na ringli prilikom spremanja.
Što se espresa tiče on se prži malo jače i sigurno u mešavini mora da bude robuste jer samo ona daje penu.Ukus espresa zavisi od krupnoće meljavine, pritiska u aparatu, temperature lule i od(verovali ili ne) atmosferskog pritiska.Kad se promeni pritisak mora da se promeni krupnoća meljavine.Naravno temperatura šoljice i tacne od oko 50 stepeni se podrazumeva.
jasnaz jasnaz 14:34 18.01.2010

mojih 5`



-- Obozavam tih 5 minuta kada smo samo soljica i ja vazni.(....) Espreso je termin koji ima mnogo šire značenje od pukog ispijanja kafe i kao svakodnevni ritual predstavlja ugaoni kamen druženja i opuštanja civilizacije koju ja poznajem.

To su minuti u kojima slušam sebe, crtam planove i donosim o/Odluke - i kada uključim sećanje, ne znam šta mi je draže: oni ili miris koji je pomagao......



--


gosn_dushan gosn_dushan 20:48 18.01.2010

E zaista...

...sjajan tekst!

Lepo je znati da i kod nas ima ljudi kojima nije bitno samo da sunu kafu kao da su sunuli sirup za kasalj, vec da ulogu igra i toplota soljice, odnos kafe i mleka (ja sam ljubitelj kapucina pa sam naucio i da prepoznam da li koriste punomasno mleko od kog bude postojana pena), takodje ambijent igra ulogu, ljubazno osoblje koje danas se moze naci u 2% lokala, barista koji nije pre ovog posla radio u butiku, itd itd... Milion malih stvari utice na ugodjaj. A kad se posle prvog srka najezis : mission accomplished!

Pozdrav iz Novoga Sada! :)
Strongman Strongman 23:54 18.01.2010

Re: E zaista...


Pozdrav iz Novoga Sada! :)



Drago mi je što smo se našli. Ona zadnja slika nije sa neta nego iz kafića Nest gde pijem kafu svakog dana

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana