Mediji| Umetnost

RRA vs INTERNET (Crni bombarder II deo)

Ivan Blagojevic RSS / 18.01.2010. u 15:00

UPUTSTVO ZA BOLJE RAZUMEVANJE TEKSTA: Pročitati autorov blog: "Plavuša, RRA i Crni Bombarder" od 3.10. 2008.

Facebook fanovi Nišvila
Facebook fanovi Nišvila
Početko devedesetih i ekspanzijom nezavisnih medija bilo je lako izvesti građane na ulice u zaštitu medijskih sloboda i opstanak istih. Naravno, preduslov je bio postojanje informativnog programa. Onima koji su emitovali uglavnom muziku ili, ne daj bođe emisije "iz i oko" kulture, takva podrška se mogla dogoditi samo u domenu naučne fantastike.
Začudni Nišville radio prekinuo je svoju petnaestogodišnju misiju formiranja muzičkog ukusa Nišvilskih slušaoca jednog junskog dana 2009. godine, baš u jeku medijske kampanje poslednjeg izdanja Nišville festivala, upadom intervbentne brigade RRA
Za sada jedini nezavisni mediji
Za sada jedini nezavisni mediji
i RATEL-a i pečaćenjem emisione tehnike. Nisu sačekali ni rešavanje naše pravovremene žalbe Vrhovnom sudu, pa čak ni molbu da makar sačekaju početak festivala. Neko je iz svoje udobne beogradske fotelje odlično premerio kakav izbor muzike treba tamo nekim južnim slušaocima. A i što da oni budu gori od slušaoca iz prestonice koji imaju zavidnu kilometražu turbo folk tradicije.
I tada na scenu stupa Dragan Bjelogrlić preuzet iz nikada snimljenog nastavka "Crnog bombardera", kostimiran u najboljoj tradiciji Marvelovih junaka. Podstaknuti njegovim delom i likom prebacili smo celokupan program radija na internet, tako da svi koji ukucaju www.nisville.com mogu da širom sveta povlađuju svom mazohizmu ljubitelja jazz muzike.
Slušajte nas na nisville.com
Slušajte nas na nisville.com
Počeli su da nam se javljaju slušaoci od Amerike do Australije, prestali su da stižu računi SOKOJ-a i shvatili smo da je zakup frekvencije na lokalu - bacanje para. Počeli smo da verujemo da oni iz RRA i RATEL-a i nisu sasvim "loši momci".
A onda smo tokom božićnih praznika imali jutarnje buđenje njihovim upadom i pitanjem odakle emitujemo program jer već danima na frekvenciji približnoj onoj našoj staroj (107.1 MHZ, samo još malo više udesno) ide naš originalni program "sa sve" identifikacionim džinglovima Nišville radija. Odgovorili smo im da radimo samo preko interneta, ali nam nisu verovali, pa smo ih odveli na soliter na kojem je nekada bio naš predajnik. Sve je bilo "uredno" isključeno i posuto debelim slojem prašine. U studiju, vosak na emisionaoj tehnici - netaknut. A na radio prijemniku u kolima se zaista vrteo program našeg radija.
Uzalud su pretili krivičnom prijavom. Morali su da konstatuju činjenično stanje i da za sve okrive "Crnog bombardera II" koji noću, po obodu grada, pomera svoje zarđalo vozilo sa antenom i uz pomoć laptopa i wireless interneta reemituje naš program. U potpunosti sam se saglasio sa takvom njihovom konstatacijom, upućujući ih pride i kako da dođu do njega. Naime, na facebook-u postoji grupa sa nekoliko hiljada istinskih fanova Nišvilla koji preko dana žive svoje obične živote lojalnih građana, a kada padne mrak, naizmenično navlače kostim Crnog bombardera i izluđuju interventnu ekipu RRA. Na taj način sam im spisak sumnjivih sa 300.000 potencijalnih osumnjičenih sveo na sto puta manju meru.
Uzbuna je dignuta na najviši nivo i sva radiogonimetrijska oprema tehnika usmerena
Kako napraviti predajnik
Kako napraviti predajnik
ka potkrovljima kuća po isturenim vrhovima grada, sve u nastojanju da se locira signal. Obišli su kamp prikolicu iz koje je nekada emitovan program Nišville radija, ali su je zatekli čak i bez točkova. O opremi da i ne govorimo.
Ostavili su nam zapisnik i pripretili da kada sledeći put dođu i promene pravnu regulativu - nećemo moći da emitujemo program ni preko interneta bez njihove dozvole.
Do tada, svi vi super heroji sa Facebook-a koji se po prirodi svog posla borite protiv nepravdi - budite pametni da vas ne uhvate na delu sprečavanja zaglupljivanja slušalaca informativom tako što reemitujete naš program.
U protivnom jeste da ćete nas osloboditi krivične odgovornosti, ali ćete i otkriti svoj tajni identitet. i prekinuti urbanu legendu "bio jednom jedan začudni radio koji je radio i kad nije radio"!

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 15:12 18.01.2010

hehe

taj ratel treba pod hitno da se ukine a a svi koji rade u njemu da se streljaju kao domaći plaćenici i uzurpatori bez suda i prava na pošteno suđenje.
Don Salieri Don Salieri 19:50 18.01.2010

Re: hehe

dragoljub92
taj ratel treba pod hitno da se ukine a a svi koji rade u njemu da se streljaju kao domaći plaćenici i uzurpatori bez suda i prava na pošteno suđenje.

Slazem se sa boldovanim delom recenice, a umesto predlozene kazne streljanja, dovoljno bi bilo zabraniti im slusanje njihovog omiljenog muzickog zanra turbo-folka...
ecce-florian ecce-florian 21:11 18.01.2010

Re: hehe

dragoljub92taj ratel treba pod hitno da se ukine

to Dragoljubeeeee
Ostavili su nam zapisnik i pripretili da kada sledeći put dođu i promene pravnu regulativu - nećemo moći da emitujemo program ni preko interneta bez njihove dozvole.

Auu jbt. Pa zbog vas će da ukinu internet u Srbiju.
Treba to malo suftilnije nastupiti

adam weisphaut adam weisphaut 15:19 18.01.2010

Svoj muzički ukus

Začudni Nišville radio prekinuo je svoju petnaestogodišnju misiju formiranja muzičkog ukusa Nišvilskih slušaoca jednog junskog dana 2009. godine

dugujem višegodišnjem slušanju Nišville-a, imho najbolji muzički radio ikad..
miloradkakmar miloradkakmar 15:43 18.01.2010

Da

emitujete novokomponovane narodnjake i naplaćujete slušaocima SMS poruke po 100, 200 , 300 dinara.... ne bi ni vas dirali.
BigBadWolf BigBadWolf 16:48 18.01.2010

BigBadWolf

Samo se nadam da sтe ih posteno na'ranili... zemickama.

Nego, sto se ne preimenujete u Први Православни Џез Радио? OrthodoxJazz? Garant dobijate regionalnu, a za par godina, sto da ne, i nacionalnu frekvenciju...
drug.clan drug.clan 17:29 18.01.2010

kontrola uma

pa cilj je da vlasnik svih radio i TV stanica budu dve kompanije koje ce formirati ukus, stav i sve ostalo.

Slicno je u US gde je par korporacija vlasnik 95% radio stanica, 3% su neke verske stanice

RRA je samo brutalna kopija FCC-ija to su sve
soylentgreen soylentgreen 23:28 18.01.2010

neuhvatljivi FM radio u praksi

U zadnje vreme se uglavnom koristi sledeci metod za emitovanje koje nije po ukusu vlasti, sa ogranicenom stetom (zaplena predajnika od par stotina $.)

Potreban hardware:

- FM predajnik male snage (40-100W - vidi ovde) se integrise sa jevtinim PC-em koji ima Wi-Fi (vidi ovde ). Ovo je deo opreme spreman za eventualnu zaplenu.

- studio: PC sa internet vezom.

Ukratko, predajnik se postavi na mesto gde postoje izvor struje i otvoren WiFi access point. To se relativno lako nadje na krovovima stambenih zgrada (vlasnik access point-a naravno nema pojma.)

Veza izmedju studija i predajnika obicno ide preko servera u drugoj zemlji (kao sto je 365live) tako da je prakticno nemoguce dokazati ko salje program.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 16:55 19.01.2010

Re: neuhvatljivi FM radio u praksi

Hvala na efikasnim savetima našim potencijalnim zaštitnicima.
Uostalom, Srbija je dovoljno bogata odbačenim predajnicima i zaboravljenim antenama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana