Društvo

PORAZ i POBEDA

Filip Mladenović RSS / 19.01.2010. u 00:15

27. mart 2000.
27. mart 2000.
U sportu je to već uobičajeno: da se doživi poraz, a da se ipak  plasira u naredno kolo takmičenja! Medjutim, u našoj pretežno nesportskoj svakodnevici poraz se sasvim drugačija prima i tumači.

Proizvodnja magle u graničnom prostoru izmedju pobede i poraza svakako je najstariji zanat kod Srba. A prodaja te magle i dalje je unosan biznis grupe akademika, književnika i dežurnih analitičara opšte prakse. Poznato olimpijsko načelo "važno je učestvovati" u domaćoj  magli se prevodi kao "važno je početi"! To je preovladjujući princip ovdašnjeg mentaliteta, posebno negovanog u poslednjoj deceniji XX veka. Srbi su izgubili rat u Sloveniji, rat u Hrvatskoj, rat u Bosni, rat na Kosovu, rat sa NATO paktom, ali se, sudeći po uvek agilnim prodavcima magle, osećaju kao - pobednici. Dodatnu aromu ovom specijalnom osećanju daje i ona čuvena rečenica Slobodana Miloševića na početku "godina raspleta": "Ako ne umemo da radimo, barem umemo da se bijemo!"

Upravo je nerazlikovanje tako očiglednih stvari poput poraza i pobede glavni uzrok moralnog posrnuća srpske nacije. Jer, onaj ko ne vidi jasnu granicu izmedju pobede i poraza, ne vidi ni granicu izmedju laži i istine, rata i mira, slobode i ropstva, dželata i žrtve, ratnog zločinca i časnog oficira. I nije slučajno što su kroz istoriju svi ovdašnji diktatori toliko ulagali u nerazlikovanje pobede od poraza, uz nesebičnu pomoć korumpiranih delova srpske inteligencije. Reći da smo poraženi ovde je veći greh nego reći da je car go. Priznati poraz u Srbiji najveća je izdaja, a javno govoriti o njemu je, sudeći prema našim intelektualnim prostitutkama i prostitutima - terorizam.

Doživeti poraz, a plasirati se u sledeće kolo moguće je u nekoj sportskoj igri, ali ne i u istoriji. Problem je u tome što smo od istorije načinili igru u kojoj se umesto lopte šutiraju  - glave. Zato je poraz za Srbe kao vino: što je starije, to više opija, a što je mladje, to više boli glava!

Šta je preostalo od tzv. nebeske Srbije?

Niska oblačnost - magla!

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

schweppes92 schweppes92 00:33 19.01.2010

izmaglica

"Srbi su izgubili rat u Sloveniji"


"Upravo je nerazlikovanje tako očiglednih stvari poput poraza i pobede glavni uzrok moralnog posrnuća srpske nacije".

Postoji još jedan paradoks, možda čak veći falsifikat realnosti, podjednako unižavajući - kada se poraz/pobeda vidi tamo gde "rata" nije ni bilo...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:41 19.01.2010

Re: izmaglica

Rat između potpuno opremljene i motorizovane JNA s jedne strane i slovenačkih teritorijalaca s druge trajao je desetak dana, pa je tako i prozvan (Slovenska osamosvojitvena vojna, desetdnevna vojna), "desetodnevni rat", od 27. juna do 6. jula 1991. godine.
Ukupne žrtve: 18 ubijenih i 182 ranjena na slovenačkoj strani, a 44 ubijena i 146 ranjenih iz redova JNA.

schweppes92 schweppes92 00:59 19.01.2010

Re: izmaglica

Filip Mladenović
Rat između potpuno opremljene i motorizovane JNA s jedne strane i slovenačkih teritorijalaca...


Srbi su izgubili rat u Sloveniji


O ovome ti govorim. O paradoksu koji te navodi da između ova dva citata staviš znak jednakosti.

Srbi = potpuno opremljena i motorizovana JNA (kojom komanduje predsedništvo SFRJ na čelu sa Stjepanom Mesićem ...)

Koliko je taj rat bio realan govore i žrtve koje navodiš, kojih je značajno više na strani "opremljenog i motorizovanog" (verovatno iz toga zaključuješ da su Srbi izgubili rat).

Vodeći se „razlikovanjem“ o kojem govoriš , Sentinel bi imao svu slobodu da usklikne da su“ Crnogorci izgubili rat u Sloveniji“, što on svakako neće učiniti. S pravom. Naprotiv, složiće se sa tvojim stavom i preporučiti tekst.

intrepid intrepid 04:19 19.01.2010

Re: izmaglica

Rat između potpuno opremljene i motorizovane JNA s jedne strane i slovenačkih teritorijalaca s druge trajao je desetak dana, pa je tako i prozvan (Slovenska osamosvojitvena vojna, desetdnevna vojna), "desetodnevni rat", od 27. juna do 6. jula 1991. godine.
Ukupne žrtve: 18 ubijenih i 182 ranjena na slovenačkoj strani, a 44 ubijena i 146 ranjenih iz redova JNA.


cekaj sad, jel' srpska vojska ili jna? ako mislis da je rat, divljacko izivljavanje nad 18 godisnjim regrutima JNA, od strane pijane rulje koja se nazivala TO slovenije onda ok. helsinski odbor slovenije je dokumentovao zlocine, da bi predsednica istog bila tuzena i proganjana od strane tandema jansa-kacin.

mislim da je predsednik saveznog izvrsnog veca SFRJ, ante markoviuc, naredio zauzimanje granicnih prelaza.

neverovatno, ovaj pamflet kao da je napisao sam jelko kacin, ministar za propagandu u tadasnjoj vladi slovenije.

sad mozes da me banujes, no problem.
intrepid intrepid 04:28 19.01.2010

Ratni zlocin

B92 došao je do snimka austrijske televizije ORF na kome se vidi ubistvo trojice pripadnika JNA u Holmecu u Sloveniji 1991. Odgovorni za ovo ubistvo nikada nisu imenovani, a sudski postupak pokrenut je samo protiv predsednice tamošnjeg Helsinškog odbora koja je, zbog insistiranja na pronalaženju krivaca, tužena za klevetu.

Pucnjevima 1991. na graničnom prelazu Holmec u Sloveniji ubijena su trojica vojnika Jugoslovenske narodne armije - Zoran Ješić, Goran Maletić i Antonije Šimonjić. Na snimku austrijske TV stanice ORF se jasno vidi kako pripadnici slovenačke Teritorijalne odbrane pucaju u njih iako sva trojica drže ruke uvis i šire beli čaršaf u znak predaje.


sonja liht je u utisku nedelje izjavila, da je vrhunsko licemerje da jedan jelko kacin bude izvestilac za srbiju od strane EP.


Filip Mladenović Filip Mladenović 17:04 20.01.2010

Re: Ratni zlocin

Poštovani,

pročitajte knjigu sećanja Bore Jovića, pa će vam mnoge stvari biti jasnije, naročito o porazu i pobedi!!!!
intrepid intrepid 20:28 20.01.2010

Re: Ratni zlocin


Filip Mladenović
Poštovani,

pročitajte knjigu sećanja Bore Jovića, pa će vam mnoge stvari biti jasnije, naročito o porazu i pobedi!!!!



vas je najbolje ignorisati. vi izgleda imate problem koji trebate resiti sami sa sobom.

sto se mene tice ne morate se truditi. od ovog trenutka se sam banujem sa vaseg bloga.

uzivajte

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:44 19.01.2010

Majstore...

Niska oblačnost - magla!
schweppes92 schweppes92 11:03 19.01.2010

Re: Majstore...

Drago Kovacevic
Niska oblačnost - magla!


Kad smo već kod "razlikovanja" poraza i pobede, nemoj Drago propustiti ni ovu priliku da se izviniš Hrvatima što su te proterali.
blogovatelj blogovatelj 05:48 20.01.2010

Re: Majstore...

nemoj Drago propustiti ni ovu priliku da se izviniš Hrvatima što su te proterali.


Oprostice mu Djura sto ga je tukao...
alselone alselone 11:17 19.01.2010

Na jednom od prethonih FM blogova

sam se zalozio da se svi saglasavamo sa Ficom ili da ga ignorisemo, samo da ne bi nastavio da pise brljotine i dalje, da nas vredja a sebe zakopava. Sad, da l' je moja ideja upalila ili je ovo spontani ignore, nije ni bitno, ali samo Sveps pokusava nesto da mu dokaze dok naravno Fica ima svoje logicno vidjenje.

Nemoj ni ti Svepse, znas da ne vredi.
blogovatelj blogovatelj 05:50 20.01.2010

Re: Na jednom od prethonih FM blogova

Nemoj ni ti Svepse, znas da ne vredi.


E ta ti je pametna. Treba ljude ostaviti da pisu sami sebi. Evo idem i ja i ne vracam se vise.
godec godec 12:45 19.01.2010

Moralno posrnuli govor mrznje

Molim moderatora da preispita postojanje govora mrznje u tekstu ovog bloga i ukoliko postoji da ukloni tekst ovog bloga sa svog sajta kako bi izbegao zakonsko sankcionisanje u skladu sa Zakonom o informisanju.

Govor mržnje je, u pravu, govor upravljen protiv osobe ili osoba po rasnoj, verskoj, etničkoj pripadnosti ili seksualnoj orijentaciji.
godec godec 12:50 19.01.2010

Re: Moralno posrnuli govor mrznje

Zbog cega opcija "obavesti moderatora" postoji samo kada su u pitanju komentari citalaca a ne i tekstovi autora blogova. Predlazem moderatoru da se preispita uvodjenje opcije "obavesti moderatora" i kada su u pitanju autori blogova, jer nije prvi put da se u tekstovima autora blogova na sajtu b92 pojavljuje govor mrznje.
godec godec 13:15 20.01.2010

Re: Moralno posrnuli govor mrznje

Upravo je nerazlikovanje tako očiglednih stvari poput poraza i pobede glavni uzrok moralnog posrnuća srpske nacije. Jer, onaj ko ne vidi jasnu granicu izmedju pobede i poraza, ne vidi ni granicu izmedju laži i istine, rata i mira, slobode i ropstva, dželata i žrtve, ratnog zločinca i časnog oficira


Autor svojim tekstom ne samo da ispoljava govor mrznje vec mislim da izaziva i nacionalnu mrznju i netrpeljivost.

Napisati i javno objaviti da gradjani koji pripadaju odredjenoj naciji:

1) Ne razlikuju tako ocigledne stvari poput poraza i pobede
2) Ne razlikuju laz od istine
3) Ne razlikuju rat od mira
4) Ne razlikuju slobodu od ropstva
5) Ne razlikuju dzelata od zrtve
6) Ne razlikuju ratnog zlocinca od casnog oficira i
7) da su moralno posrnuli

mislim da ocigledno predstavlja krivicno delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, koje je sankcionisano clanom 317. Krivicnog Zakona Republike Srbije.

Jos jednom predlazem moderatoru da razmotri uklanjanje ovog teksta, ne samo zbog toga sto verovatno predstavlja govor mrznje i izaziva nacionalnu netrpeljivost, vec moze da ima za posledicu ugrozavanje osecaja pravne i licne sigurnosti gradjana koji pripadaju odredjenoj naciji, i u ekstremnim slucajevima da podstaknu neke pojedince da izvrse zlocin prema nekom gradjaninu samo zato sto pripada odredjenoj naciji.

Predlazem moderatoru da ne dozvoli da na stranicama sajta b92 nesto sto je pre oko 60 godina umrlo u bunkeru u Berlinu ponovo ozivljava i siri svoju nakaznu ideologiju.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:01 20.01.2010

Re: Moralno posrnuli govor mrznje

"Oči i uši su loši svedoci onima koji imaju varvarske duše." (Latinska poslovica)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana