Društvo| Politika

Nadležnosti predsednika Republike.

Siniša Boljanović RSS / 19.01.2010. u 12:06

 

Svi već odavno znamo da je sasvim besmisleno podsećati državne funkcionere ove isto tako besmislene i nesrećne zemlje na njihove nadležnosti, prava i obaveze, kao i na odgovornost.

Slušam danas u Kažiprstu da će se kod predsednika Republike održati sastanak sa premijerom i nekoliko ministara, a povodom najnovijih štrajkova u javnim preduzećima.

Imao bih razumevanje za takav jedan skup kada bi se on održavao u prostorijama Demokratske stranke, odnosno u kancelariji njenog predsednika, jer, on ima pravo, pa ako hoćete i obavezu, da razgovara sa ministrima iz svoje stranke ili stranke koja je sa njegovom u koaliciji.

Ali, kako da razumem Borisa Tadića, tako upornog da se petlja u sve i svašta, pa i u nadležnosti premijera, ministara ili predsednika sindikata javnih preduzeća (bez obzira što su to uglavnom partijske firme), kada su njegove nadležnosti precizno propisane Ustavom Republike Srbije, u kome se nigde ne kaže da predsednik rešava odnose između sindikata i poslodavaca, čak i kada je poslodavac država na čijem je čelu.

Iako u prvoj rečenici rekoh da je rabota besmislena, potvrđujem to i na ovom mestu gde najavljujem odeljak Nadležnost iz poglavlja Ustava Republike Srbije koji se odnosi na njenog Predsednika.

Što bi rekao Niče u Zaratustri: "Dubinu njihove skromnosti teško je izmeriti", ali ni dubina mog gađenja, kao građanina ove besmislene zemlje, prema smaračima tako visokog narcisoidnog kalibra, kakav je nesumnjivo Tadićev, nije zanemarljiva.

Sledi najavljeni odeljak iz aktuelnog, istina falsifikovanog, Ustava Republike Srbije:

 

Nadležnost

Član 112.

Predsednik Republike:

1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu,

2. ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom,

3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista,

4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom,

5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade,

6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika,

7. daje pomilovanja i odlikovanja,

8. vrši i druge poslove određene Ustavom.

Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

godec godec 13:28 19.01.2010

Obustaviti mu od plate danasnju dnevnicu

Predlazem da se predsedniku republike odbije od plate danasnja dnevnica jer je u radno vreme obavljao poslove van svojih nadleznosti i opisa posla radnog mesta na kojem je angazovan.
BigBadWolf BigBadWolf 13:34 19.01.2010

Re: Obustaviti mu od plate danasnju dnevnicu

Malo je. Ipak je to teska povreda radne discipline. Bojim se da doticni referent zasluzuje otkaz.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:07 19.01.2010

Re: Obustaviti mu od plate danasnju dnevnicu

BigBadWolf
Bojim se da doticni referent zasluzuje otkaz.


Pokusajte sa peticijom u stilu intelektualaca. Mozda prodje.
drug.clan drug.clan 14:16 19.01.2010

predsednik republike srbije

secam se kako je za vreme slobine vladavine na vestima njegova titula uvek izgovarana "predsednik republike". Najpre se to radilo za vreme dok je on bio predsednik Srbije. U isto vreme predsednik savezne drzave je bio "predsednik Jugoslavije". kada je sloba promenio funkciju tako je i titula "predsednik republike" presla na predsednika savezne drzave a predsednik srbije je postao samo "predsednik srbije"

Na svu srecu po tadica i njegov ego on vise ne mora da igra ove igre jer je neprikosnoveni predsednik cega god neko smislio
MILAN MICHA JOVANOVICH MILAN MICHA JOVANOVICH 15:03 19.01.2010

MOZZE BOLJE

Mozzete Vi to bolje ali i visse fair, buduci da Ustav u clanu 114. obavezuje PS da prilikom stupanja na dužnost pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

Ne vidim dakle problem ako Predsednik razgovara, bilo gde i bilo kad, o strajkovima ili bilo cemu drugom, a pogotovo ako nesto ''na koncu konca'' ugrozava nasse zivote pa i nasu bezbednost.

Ali, mada mozda nije primereno ni povodu ni temi, vidim problem oko nespojivosti funkcija jer

Član 115. Ustava kaze kako

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost

pa u tom smislu moze biti interesantno tumacenje i opisivanje funkcije Predsednika DS.

Koliko juce vise puta videli smo da je Josipovic i pre stupanja na duznost PH zamrznuo sve svoje stranacke pozicije u SDPu.




Siniša Boljanović Siniša Boljanović 15:40 19.01.2010

Re: MOZZE BOLJE

Kada bi se ustavne nadleznosti predsednika mogle tumaciti tekstom zakletve, onda gotovo nijedan drugi clan ne bi bio potreban. A sto se tice drugog dela, vaseg komentara, koji se odnosi na nespojivost funkcija predsednika drzave i stranke, mogao bih se sloziti.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 17:28 19.01.2010

Re: MOZZE BOLJE

MILAN MICHA JOVANOVICH
Ustav u clanu 114. obavezuje PS da prilikom stupanja na dužnost pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu koja glasi:
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."


Predsednik se zakleo da će sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju – Srbija nema ingerencije na tom delu “svoje” teritorije, Kosovo proglasilo nezavisnost.

Predsednik se zakleo da će sve svoje snage posvetiti ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda – Parada ponosa nije održana

Predsednik se zakleo da će sve svoje snage posvetiti poštovanju i odbrani Ustava i zakona – odmah je prekršen Ustavni zakon.

Predsednik se zakleo da će sve svoje snage posvetiti očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije – u toku je akcija “Hrana za sve” za pomoć 500 hiljada gladnih gradjana Srbije.

Predsednik se zakleo da će odgovorno i savesno ispunjavati sve svoje dužnosti – proveriti gramatičke i pravopisne greške u prethodnim rečenicama.

Nešto, dakle, nije u redu sa tekstom zakletve ili sa snagama, savešću i odgovornošću gospodina predsednika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana