Budućnost| Istorija| IT| Nauka| Politika| Religija

Guščije pero i tastatura

Siniša Boljanović RSS / 21.01.2010. u 13:32

 

Za sve postoji „prvi put", pa i za samostalno kreiranje web sajta. To iznuđeno, ispostaviće se, uzbudljivo cyber  iskustvo, supruga i ja smo, bezmalo u „znoju i suzama", sticali prethodnih nekoliko dana. Za razliku od predsednika Republike, imali smo samo jednog savetnika od koga smo dobili osnovna uputstva. Sve mimo toga dobili smo, naravno, od Googla.

Kada sam rano jutros, posle naporne virtuelne gimnastike, vreću kostiju izručio na krevet, postao sam svestan koliki danak smo platili sopstvenom neznanju. Sve, naravno, ima svoju cenu, pomislio sam užurbano skrolujući po C panelu kreveta u potrazi za skrivenim folderom sna. Ali, po monitorima kapaka promicale su tabele, liste, dijaloški prozori, različiti pop up-ovi. Jedan je bio naročito dosadan i sadržao je sledeću rečenicu iz, ako se ne varam, Marinkovićevog Kiklopa: „... A moje kosti - te će mene bosti." Uporno sam pokušavao da blokiram ovu opciju, no sve je bilo uzalud. Nisam mogao da zaspim, što sam doživeo kao još jednu fakturu koje mi je isporučilo informatičko neznanje.

Dan je odavno razmakao zavese, a još uvek sam budan ležao u krevetu. Raskrstio sam sa svim dospelim računima i zafrljačio ih u imaginarnu kantu za smeće. Kosti me više nisu žuljale. Zamišljao sam neku drugačiju Srbiju, neke drugačije škole, učionice opremljene kompjuterima, profesore bez dnevnika i učenike bez  preteških torbi i rančeva. Zamišljao sam jedan drugačiji sistem obrazovanja, drugačija sredstva i metode za sticanje znanja, različite od onih kojima sam prethodnih dana morao da pribegnem. Zamišljao sam sve to i pitao se: zašto obrazovni sistem ne uskladimo sa modernim tehnologijama, zašto veći značaj ne damo informatici i svim pogodnostima koje ona pruža.

Ako je moja generacija svakoga dana bildovala od škole do kuće noseći tovar knjiga na leđima, a  pismene radove pisala penkalom, zašto bi današnja deca u epohi kompjutera, CD-ova i prenosivih memorija krivila kičmu i mnogo više od monitora kvarila vid lošim štampanim izdanjima udžbenika i sekundarne literature?

Zašto bi se danas, kao pre, recimo, dvadeset godina, pismeni radovi pisali naliv-perom? Nemam ništa protiv tog sredstva, naprotiv, veoma mi je drag. Ali: Amicus Plato sed amico veritas. Tastatura je postala dominantno sredstvo, ne samo za izražavanje informatičke, nego i pismenosti uopšte.

Zamišljao sam čas srpskog jezika, čitanje Kiša iz elektronskog izdanja koje je priredila Mirjana Miočinović, „pisanje" pismenog rada na kompjuteru, u MS Word-u, na primer: profesor uključuje svoju administratorsku jedinicu, a učenici se loguju na svoje korisničke naloge. Tema se pojavljuje na monitorima, radovi se kucaju, a na kraju časa spremaju se u fajlove i posebne foldere koje profesor kasnije otvara, čita i ocenjuje. Nema penkala, mastila, patrona, hemijskih olovki, belila, vežbanki, listova, nema cepanja, precrtavanja, potcrtavanja, mrljanja, brljanja, prljanja, nema svega onoga sa čim smo se mi, pre dvadeset i više godina    nosili i ponosili.

Ako je u današnje vreme veronauka dobila jedan čas nedeljno, onda informatika mora dobiti najmanje pet puta više.  Ako Crkva iz budžeta godišnje dobija, recimo, 300 miliona dinara, onda škole za kupovinu kompjutera moraju dobiti najmanje 10 puta više.

Novca sigurno ima, samo bi ga trebalo preraspodeliti.

Znam da u Srbiji postoje stranke, političari, grupe i udruženja građana koji bi voleli da se danas, kao stotinama godina unazad, škole nalaze u manastirima, a da se u tim školama piše guščijim perom, jer, bože moj, to je valjda tradicija. Znam takođe da za neke predstavnike naroda kompjuter predstavlja klasičnu „nemačku metafiziku" i da od njega beže kao đavo od krsta, ali uprkos takvim strankama, udruženjima i pojedincima, Vlada bi morala da shvati u kom veku živimo i da mnogo više ulaže u obrazovanje, naročito informatičko obrazovanje naše dece.

Ukoliko se nastavi sa pritiskom da se pismeni radovi pišu ćiriličnim pismom i penkalom, onda će se pred očima naše dece pojavljivati onaj dosadni pop up, samo će u njihovim mislima on imati drugačije tumačenje, jer oni pripadaju drugačijoj Srbiji, sasvim drugačijoj od one kakvu je vide njeni ministri i poslanici i svi oni koji na bilo koji način i na bilo kom nivou odlučuju o  našim sudbinama.

Da li ćemo ponovo pisati guščijim perom, ili će tastature zakuckati u svakoj učionici širom Srbije, verovali ili ne, između ostalog zavisi i od jednog visokog Vladinog funkcionera, vrsnog besednika i vizionara, koga, sudeći po govorničkim sposobnostima, kao da su u „Mljetke šiljali."

Ostaje mi na kraju da se nadam da naša deca, za razliku od nas, neće u „znoju i suzama" praviti neke svoje sajtove, nego da će sa tim znanjem izlaziti iz škola, a da će pomenutog govornika proučavati kao klasičnog predstavnika „nemačke metafizike".



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 14:00 21.01.2010

Biće biće...

...kad najpre utvrdimo koliko su štetna ta sokoćala, pa ondaK natenane.
Raskrstio sam sa svim dospelim računima i zafrljačio ih u imaginarnu kantu za smeće.
Ova ti je dobra - odoh i ja da zažmurim i raskrstim s računima:)))
I da ne zaboravim, svaka čast na obavljenom poslu!
drug.clan drug.clan 14:33 21.01.2010

informatika ili racunari

Ako je u današnje vreme veronauka dobila jedan čas nedeljno, onda informatika mora dobiti najmanje pet puta više.


nije mi bas najjasnije da li zelis da u obrazovanje u Srbiji udje vise nauke o racunarima - informatike ili zelis da u obrazovanje udju racunari kao nastavno sredstvo.
Ako je ovo prvo u pitanju onda moram da te obradujem da u srbiji koliko sam letos video od neke dece imaju vise informatike nego u vecini zapadnih zemalja (US na primer). U US deca uglavnom uopste ne uce informatiku u "normalnim" osnovnim i srednjim skolama iako veoma mnogo koriste racunare. Mozda ta nastava informatike u Srbiji nije najbolja ali i nekakva informatika je bolja od nikakve.

Ako si mislio na uvodjenje racunara kao nastavnog sredstva onda je problem drugacije prirode - materijalne. Naime ako se uvede pravilo da domaci zadatak moze ili mora biti u elektronskoj formi onda svako dete mora da ima racunar. To se moze uraditi samo tako ako drzava svakome obezbedi racunar, bilo da ga nosi kuci ili da u svakom momentu postoji neki slobodan u skoli na kome bi deca mogla da rade. Ova drzava nece da obezbedi deciji dodatak da bi majka i dete imali sta da pojedu a ne da plati 200-300 dolara po detetu da bi svi imali laptop.
marta l marta l 15:15 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

za pocetak, bar bi svaki student morao da ima racunar, a nema. Drzava, bar na Univerzitetu koji finansira, treba samo da obezbedi uslove da svaki student moze da kupi taj racunar na pocetku studija (povoljni cena i kredit, garancija bar 3 godine - ovo je inace standard na dobrim skolama)...

O cemu ja pricam, pa na BU ni svi profesori ne koriste racunare, a pisma i obavestenja jos uvek raznose kurirke, kako cujem..
mikele9 mikele9 15:53 21.01.2010

KLOAKA

Dvoumio sam se između gornjeg i naslova SENKRUP. Obrni, okreni, na isto mu dođe.
Kako ko voli neka izvoli, sami izaberite ali tek kad pročitate ovo pisanije. Često ste mogli čuti i U GOVNIMA SMO DO GUŠE. Kad bolje razmislite to je u ovoj zemlji svakodnevica i to mnogo pre Kosovskog boja. Takođe, davno sam iz nekog časopisa, ima tome više od trideset godina, isekao naslov, koji sam špenadlom prikačio za zid ateljea i koji glasi BLATO IZ KOJEG SE TEŠKO IZLAZI. Sve ovo bi moglo biti satirična ilustracija našeg življenja, da nismo direktno uključeni i da obijajući nam se o glavu svakog trena, za nas prestaje da biva sofisticirana, da ne kažem filosofsko-sociološka ilustracija, već je najogoljeniji život koji ovde i sada živimo.
Pošto je prokažena HISTORIA odavno prestala da bude, odnosno nikad nije postala MAGISTRA VITAE, imamo i uvek smo imali na pretek Magistara i Doktora ovog ili onog, sposobnih da nam pored VITAE uređuju i HISTORIU a ulažu i besprimeran trud da nam još koliko danas(!) zagovnaju budućnost. Ne smatram da smo po tome jedinstveni u svetu, svaka zemlja/država ima svoje jajare ali po zalaganju gore pomenute gospode da iz govana ne izađemo nikad, garantujem da smo prvi na pobedničkom tronu! Niko nam ne može prići ni na puškomet.
Ovdašnjem puku unezverenom od gladi i nemaštine, neizvesne sutrašnjice, čak današnjice, gospoda Magistri i Doktori serviraju već godinama iz svekolike Istorije srpskog naroda jedino i samo(!?) zlatne viljuške sa Milutinovog dvora, dok je Evropa jela.....truć....puć....truć. Puk/narod, „stoka jedna grdna“ nikako da poveže, da pronađe vezu između svojih usukanih stomaka, gladnih očiju i usta i zlatnih viljušaka od pre više od 600 godina. KLOAKA je na delu! Čoveku koji je U GOVNIMA DO GUŠE nudi se, u krajnjoj liniji problematičan podatak o zlatnim viljuškama a i koja je korist od toga, osim neprekidnog zaluđivanja ionako beslovesnog naroda. Nisam grub ili nepravedan prema sopstvenom narodu, nemam takvu nameru ali podatatak da na izborima republičkim, pokrajinskim, gradskim sve do opštinskih, taj moj narod rano raneći, uredno glasa za one koji su ga ojadili, ojađuju ga i ojađivaće ga dok god budu na vlasti.
To svakao ne spada u Oftalmologiju, kao ono...otvorite četvore oči, ne budite slepi kod očiju i slično. Rekao bih pre da je na delu psihopatologija koja nije odskora stečena već je genetski inkorporirana, vekovima unatrag, uz poseban naglasak na amneziju, u svakog Srbina i Srpkinju ponaosob. Hromozomi su modifikovani tako da i kada vam neko godinama krade „iz očiju“, vi glasate za njega. Razum, COGITO ERGO SUM, sopstveno mišljenje, stav.... su na žalost kategorije odavno izbrisane i devastirane. Mogu se naći samo „u tragovima“ što bi rekli hemičari, kod minornih grupa ili retkih pojedinaca.
To za sada a i za mnogo vremena unapred, nije dovoljno. Ah, da! ŽABOKREČINA.
Po pravilu se glasa za one koji čine žabokrečinu, koji su njen bazični deo. Htedoh reći čast retkima ali me život-KLOAKA svakog časa demantuje. Znam da je politika kurva ali kako razumeti, pojmiti da ruku pod ruku „šeću“ oni koji su nam pojeli dvadeset godina života, ruku krvavih do lakata i ovi koji su s nama protestvovali, dobijali batine, sanjali bolji i dostojanstven život!? Zar od njih očekivati da „daju sve od sebe“ e da bi se unapredilo ili u makar fundamentalne civilizacijske okvire, dovelo, privelo, primaklo obrazovanje/školstvo....ma bilo koji segment života, u ovoj KLOAKI od zemlje. A propos raznoraznih računa koji mi se kao uporan korov množe iz dana u dan, preteći da mene i moju porodicu uskoro izbace iz stambene nam jedinice, nemam snage ni da zinem!

P.S. Odlučio sam i imam nameru da poživim 96 godina. Ne da sumnjam, siguran sam da se za sledećih 33 godine, osim sitnijih tz kozmetičkih intervencija, ništa neće promeniti u ovoj zemlji/državi. Mentalitet srpskog naroda...Kaj god! Ili: „Ša čašpri tebra?!“
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 17:25 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

drug.clan
nije mi bas najjasnije da li zelis da u obrazovanje u Srbiji udje vise nauke o racunarima - informatike ili zelis da u obrazovanje udju racunari kao nastavno sredstvo.


Odmah posle recenice koju ste citirali, sledi recenica koja razresava vasu dilemu.

Ako Crkva iz budžeta godišnje dobija, recimo, 300 miliona dinara, onda škole za kupovinu kompjutera moraju dobiti najmanje 10 puta više.


Dakle,procitane u jednom dahu,ove recenice izrazavaju moj stav: i vise informatike u nastavi i vise kompjutera za realizaciju nastave.

drug.clan
Mozda ta nastava informatike u Srbiji nije najbolja ali i nekakva informatika je bolja od nikakve.


Sa ovim se apsolutno ne slazem. Mislim da su nam iluzije nepotrebne. "Postojati" ne znaci "biti", kao sto ni kvantitet ne podrazumeva kvalitet. To sto nasa deca vise od americke imaju informatiku u skolama, ne znaci da imaju vece primenjeno znanje. Mi smo i do sada imali kakve takve skole i stancovali kakve takve magistre i doktore nauka, ali: sta smo prakticno dobili od takvih znanja i takvih zvanja? Pojednostavljeno receno, privid je opasan korov, a povrsno znanje je stetnije od neznanja.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 17:40 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

marta l
za pocetak, bar bi svaki student morao da ima racunar, a nema. Drzava, bar na Univerzitetu koji finansira, treba samo da obezbedi uslove da svaki student moze da kupi taj racunar na pocetku studija (povoljni cena i kredit, garancija bar 3 godine - ovo je inace standard na dobrim skolama)...O cemu ja pricam, pa na BU ni svi profesori ne koriste racunare, a pisma i obavestenja jos uvek raznose kurirke, kako cujem..


Da se nadovezem: u Engleskoj, recimo, svaki student legalno moze da radi 20 sati nedeljno, sto sa cenom rada od 10 funti po casu iznosi 800 funti mesecno. Sa tim iznosom, nema nikakve dileme, mogu se zadovoljiti neke studentske potrebe, na primer kupovina notebooka. Naravno, daleko smo mi od Engleske, ali sa racionalnijim raspolaganjem novcem drzava bi mogla obezbediti mnogo vise kompjutera za nase skole, odnosno za nasu decu.
drug.clan drug.clan 17:50 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

Siniša Boljanović

Sa ovim se apsolutno ne slazem. Mislim da su nam iluzije nepotrebne. "Postojati" ne znaci "biti", kao sto ni kvantitet ne podrazumeva kvalitet. To sto nasa deca vise od americke imaju informatiku u skolama, ne znaci da imaju vece primenjeno znanje. Mi smo i do sada imali kakve takve skole i stancovali kakve takve magistre i doktore nauka, ali: sta smo prakticno dobili od takvih znanja i takvih zvanja? Pojednostavljeno receno, privid je opasan korov, a povrsno znanje je stetnije od neznanja.

vi opet mesate pojmove

Nasa deca imaju vece i teorijsko i primenjeno znanje iz informatike od americke dece jer imaju nekakvu informatiku za razliku od americke dece koja i ne znaju sta je informatika. Ovo ne znaci da nasa deca znaju da koriste racunar vec da bolje znaju informatiku.

Sa druge strane vecina americke dece ima bolje vestine za koriscenja racunara jer vecina njih ima racunare za razliku od srpske dece.

znaci nije u pitanju nikakva iluzija, privid, vec vi mesate babe i zabe, mesate informatiku (nauku) sa koriscenjem racunara (vestinom). I ako cemo o kvalitetu i kvantitetu onda se moze reci da americka deca bolje koriste racunare jer imaju vise racunara. Srpska deca koja imaju racunar uopste ne zaostaju za americkom. Problem je kvantiteta racunara u srpskim skolama.

Nigde ja nisam reako da racunari ne treba da postanu "moranje" u srpskim skolama, naprotiv, vec da vi kroz najveci deo testa insistirate na informatici a u stvari mislite na vestine koriscenja.
drug.clan drug.clan 17:52 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

Da se nadovezem: u Engleskoj, recimo, svaki student legalno moze da radi 20 sati nedeljno

pa svaki student u srbiji legalno moze da radi 24 sata dnevno al od plate ne moze da kupi laptop i da zivi, ne vidim poentu ovoga
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 19:11 21.01.2010

Re: informatika ili racunari


pa svaki student u srbiji legalno moze da radi 24 sata dnevno al od plate ne moze da kupi laptop i da zivi, ne vidim poentu ovoga


Ne vidim je ni ja! Upravo je to poenta.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 19:13 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

drug.clan

vi opet mesate pojmoveNasa deca imaju vece i teorijsko i primenjeno znanje iz informatike od americke dece jer imaju nekakvu informatiku za razliku od americke dece koja i ne znaju sta je informatika. Ovo ne znaci da nasa deca znaju da koriste racunar vec da bolje znaju informatiku.Sa druge strane vecina americke dece ima bolje vestine za koriscenja racunara jer vecina njih ima racunare za razliku od srpske dece. znaci nije u pitanju nikakva iluzija, privid, vec vi mesate babe i zabe, mesate informatiku (nauku) sa koriscenjem racunara (vestinom). I ako cemo o kvalitetu i kvantitetu onda se moze reci da americka deca bolje koriste racunare jer imaju vise racunara. Srpska deca koja imaju racunar uopste ne zaostaju za americkom. Problem je kvantiteta racunara u srpskim skolama.Nigde ja nisam reako da racunari ne treba da postanu "moranje" u srpskim skolama, naprotiv, vec da vi kroz najveci deo testa insistirate na informatici a u stvari mislite na vestine koriscenja.


Kapa dolje, ubedili ste me - sve sam pomesao. Ali, i dalje razmisljam o tom neobicnom fenomenu da nasa deca, kojoj, eto, nedostaju kompjuteri, ali ne i nauka, imaju "vece i teorijsko i primenjeno znanje iz informatike" od americke dece, a da su ova pritom samo vestija u koriscenju kompjutera koji im ne nedostaju. Ja sam mislio da vestina predstavlja neku vrstu "primenjenog znanja", no, pogresio sam. Priznajem!
BigBadWolf BigBadWolf 21:21 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

drug.clan


vi opet mesate pojmove

Nasa deca imaju vece i teorijsko i primenjeno znanje iz informatike od americke dece jer imaju nekakvu informatiku za razliku od americke dece koja i ne znaju sta je informatika. Ovo ne znaci da nasa deca znaju da koriste racunar vec da bolje znaju informatiku.

Sa druge strane vecina americke dece ima bolje vestine za koriscenja racunara jer vecina njih ima racunare za razliku od srpske dece.

znaci nije u pitanju nikakva iluzija, privid, vec vi mesate babe i zabe, mesate informatiku (nauku) sa koriscenjem racunara (vestinom). I ako cemo o kvalitetu i kvantitetu onda se moze reci da americka deca bolje koriste racunare jer imaju vise racunara. Srpska deca koja imaju racunar uopste ne zaostaju za americkom. Problem je kvantiteta racunara u srpskim skolama.

Nigde ja nisam reako da racunari ne treba da postanu "moranje" u srpskim skolama, naprotiv, vec da vi kroz najveci deo testa insistirate na informatici a u stvari mislite na vestine koriscenja.


Ovo nije tacno iz prostog razloga sto nasa deca iz predmeta Informatika (od I-IV razreda Od igracke do racunara ) uopste ne uce o nauci, vec bas o koriscenju racunara. Nastavne jedinice su tipa "Otvaranje i snimanje dokumenta u MS Wordu" i slicno. Ne znam kako je u srednjoj skoli, doduse.

Mada slazem se da je glavni problem to sto dobar deo dece ne moze to znanje da primeni kuci, jer nema na cemu.

Inace, skole uopste nisu lose opremljene racunarima. Mislim da ne postoji skola koja nema kabinet iz informatike. Kako se ti kabineti upotrebljavaju, to je drugo pitanje. Mada, cak je i procenat nastavnika koji koristi racunare u svakodnevnom radu primetno porastao.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:05 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

pa svaki student u srbiji legalno moze da radi 24 sata dnevno al od plate ne moze da kupi laptop i da zivi, ne vidim poentu ovoga


po bolonji,ne moze da radi,jer mora da ide na predavanja
drug.clan drug.clan 22:16 21.01.2010

Re: informatika ili racunari

Ovo nije tacno iz prostog razloga sto nasa deca iz predmeta Informatika (od I-IV razreda Od igracke do racunara ) uopste ne uce o nauci, vec bas o koriscenju racunara. Nastavne jedinice su tipa "Otvaranje i snimanje dokumenta u MS Wordu" i slicno. Ne znam kako je u srednjoj skoli, doduse.



nisam ni znao da imaju nesto od I-IV, ja sam mislio na ono kasnije posle V razreda i kasnije iz informatike u srednjoj

ako imaju taj prakticni rucni rad sa racunarom tim jos bolje

stefan.hauzer
pa svaki student u srbiji legalno moze da radi 24 sata dnevno al od plate ne moze da kupi laptop i da zivi, ne vidim poentu ovoga


po bolonji,ne moze da radi,jer mora da ide na predavanja


ih maler onda student moze da radi "samo" 20 sati dnevno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana