Društvo| Gradjanske inicijative| Hronika| Kultura| Ljudska prava| Politika| Porodica| Region| Život

Tecite suze moje, reče policajac

Vesna Knežević Ćosić RSS / 21.01.2010. u 23:34

FLOW MY TEARS, THE POLICEMAN SAID je moja omiljena SF knjiga u kojoj Filip K. Dik gradi priču o  Džensonu Taverneru, poznatoj TV zvezdi koja se preko noći našla na naličju sveta, gde se borba za opstanak podrazumeva, a apsurd, diskriminacija i represija čine aplikacije sveg postojanja.  Sranje, košmar, horor od koga otpadaju uši, u romanu "Tecite suze moje, reče policajac", pokuljaju kada Dženson Taverner ostane bez ličnih dokumenata...


"Ovde crna ptica noći peva svoju tužnu sramotu"- jedna je od prvih rečenica u "Tecite suze moje, reče policajac", što između ostalog samo pokazuje da SF žanr, kada je Filip Dik u pitanju, jeste mnogo više od getoa za uživaoce u spejs -operama.

Bilo kako bilo, ova knjiga mi je pala na pamet kad sam dobila sledeci email koji mi je poslala Breza:

"Bok stara!
Imam za tebe jednu molbu... auf... dakle, ja ti se tu u zg "brinem" o nekim jadnim cigićima, a neki od njih nemaju hrvatske dokumente nego srpske, pa bi sad trebalo nabaviti rodni list iz kraljeva za jednog od njih. Ja to mogu naruciti preko interneta, ali taj Ured to ne zeli poslati izvan Srbije, pa mi treba netko na ciju bi adresu u Srbiji stigli ti dokumenti, pa da mi onda ta osoba posalje u Zg. Hoces li ti biti ta osoba?:)) Znam da je gnjavaza, ali zapravo bi samo trebalo to odnijeti na postu. I treba platiti oko 15 eura kad to stigne, a to bih ti ja mogla platiti na neki racun ako imas, ili vec na neki nacin... Ako ti se to se ne da ili ne mozes, nije bed...
Ako ti se da, posalji mi molim te adresu na koju se mogu poslati ti dokumenti... i broj racuna da ti platim nofce.

Sori sto te gnjavim... :("

E sad, naravno da cu ja da pisem opstini Kraljevo i tražim ta dokumenta, zvacu ih i telefonom, no problem, platicu, sacekacu da dodje, spakovacu i poslacu Brezi u Zagreb da pomogne ljudima. Uzgred izvinjavam se za izraz "cigići", nisam htela da kvarim autenticnost pisma isterujući političku korektnost.

Ali mi nekoliko stvari nije jasno.

Na primer, zašto opština Kraljevo izričito salje dokumenta samo u okviru Srbije? Zašto ne i izvan Srbije? Ja sam, na primer, pre par godina iz Stokholma trazila neka dokumenta iz Zagreba i bez problema su mi ih poslali u Stokholm, a trazila sam ih sa sve mojim srpskim akcentom i izgovorom.

Jel to znači da sad svi treba s Novog Zelanda, Australije, Norveške i San Franciska da doputuju u Srbiju, po sistemu ko vam je kriv sto nemate nikoga da vam to pojuri iz Kraljeva pa prepakuje i šalje dalje, ko lanac svetog Antuna. Samo, kako da doputuju oni kojima dokumenti trebaju za druga dokumenta, mislim, bez dokumenata nema ni putovanja u Kraljevo. 

Dalje, nije mi jasno, kad vec dobiše donacije i novce za lokalnu samoupravu, birokratiju i sta god, pa napraviše sajtove, pa možeš i online da poručiš, što padaju na ključnoj stvari, da ti pošalju na adresu koja, pazi bedaka, nekad nije u Srbiji?

Mislim, gledam sajt opštine Kraljevo, piše i da ga je sponzorisao USAID (from the american people), sve ima, i uvid u biracke spiskove i virtuelni maticar, al cvrc, nema slanja van granica Srbije, lepo piše.

Dalje, nije mi jasno, kako to da je online porudžbina skuplja od one na šalteru? Na primer, ja na mojoj opštini Vračar za državljanstvo plaćam taksu od 500 dinara, a ovi u Kraljevu traže "750 plus 220 PTT troskovi". Kako to ja na Vračaru izvod iz matične knjige rođenih plaćam ispod 300 dinara, a u Kraljevu je taksa za izvod 440 plus PTT troškovi 220.

Mislim jel to znači da te takse nisu jednake, da ima jednakije? I šta bi s onom pričom, odlukom da se ne plaćaju? I da li takse plaćaju i Romi bez dokumenata, ili ima neka akcija da ne plaćaju?

I šta bi sa podrškom Romima da dodju do ličnih dokumenata? Znam da se i ministar Dačić za to zalaže. I mogu misliti kako je jadnim ljudima bez dokumenata.

I pitam se pitam, šta su uradile lokalne samouprave da se taj problem reši? Na primer - Kraljevo?

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne prozivam ja Kraljevo, samo se namestilo. Ne mogu da shvatim da neće da izađu u susret Brezi i pomognu joj da pomogne. Inače, to nije Brezin posao, ona je jedna divna mlada arhitektica, mama dva mala dečkića, mekog srca. Rada da pomogne.

I šta sad, da Brezina mama nije moja dobra drugarica, da Breza ne zna nikoga u Srbiji, kako bi pokrenula ovaj lanac svetog Antuna, pardon, akciju čupanja dokumenta iz opštine Kraljevo i njihovo dopremanje u Zagreb?

Kaže mi Vera Vukelić - prijavi Šabiću. E, hocu, majke mi.

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:56 21.01.2010

Filip K. Dik

meandmyself meandmyself 00:57 22.01.2010

Re: Filip K. Dik

Filip K. Dik


I ja kažem
dragoljub92 dragoljub92 02:05 22.01.2010

Filip k Dik

mi se sviđa ali mi se "Tecite suze...~ jok,inače ovo što pišeš pa ne postoje oni zbog nas nego mi zbog njih
trener92 trener92 02:44 22.01.2010

Ovo

I šta bi s onom pričom, odlukom da se ne plaćaju

u NS se nije plaćala taksa za izvode ( u avgustu, ) ,možda se nešto promenilo u međuvremenu , ne znam.
milisav68 milisav68 17:11 26.01.2010

neke opštine...

...nemaju ni svoj sajt a kamoli mogućnost slanja dokumenata poštom. <_<
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:37 27.01.2010

Re: neke opštine...

neke opštine...
...nemaju ni svoj sajt a kamoli mogućnost slanja dokumenata poštom.


postovani milisav68, i pre pojave sajtova i interneta, opstine, cak i one po zabitima, su slale dokumenta postom. procedura je bila skroz obicna, napisete im pismo, zovete telefonom, uplatite neke takse (ili ih stavite u kovertu), a onda vam oni zapakuju dokument u kovertu i posalju postom. majke mi, nije novotarija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana