Društvo| Region| Roditeljstvo| Satira| Život

I-aaa-R

Jelica Greganović RSS / 25.01.2010. u 16:01

YourAgeFirstSatDown.gifNegde u sitne večernje sate bambi je nestao sa programa za opuštanje, na kom je nikao napaljeni tetreb i, vukući krila po dnu ekrana, ripio na kokošku svoje vrste. Bakica skrhane ruke je sramežljivo spustila pogled, dobivši ten boje sveže lave. Njen prvi komšija, uprkos bolu u krvavoj nozi, raširio je oči u formu slavske tacne i, otvorenih usta, pažljivo pratio tetrebovu tehniku gaženja. Princeza se pubertetlijski zakikotala kao praporac, uprkos otečenoj nadlanici, koja je do tog trenutka iz nje izvlačila samo cvilež neutešnog šteneta.

Taman kad smo svi iz pratnje ekipe koja je izgledala kao da je preživela nalet brzog voza, očekivali tetrebski hepiend, iz jedne od bočnih soba je iskočila spodoba belo-zelenih tonova i vrisnula:

-        MUŠKO!

Ćopavi komšija je poskočio presečenih seksualnih nagona, Bakica je zanemela, a Princeza je pokušavala da shvati biološki rebus kojim je tetreb, još uvek marširajući po kokici, već uspeo da ispili potomstvo. Saplićući se preko slomatanih starosedelaca ljubljanskog urgentnog centra, OnebolniceukojojjeoperisanTito, do oduševljene sestre su se probili rođaci kojima je krik bio upućen. Zabrinuta majka desetogodišnjeg klinca slomljene ključne kosti, upakovanog u jaknu iz koje su visili prazni rukavi, zabrinuto je procvilela: »Mi smo ovde već peti sat, a popodne su mi rekli da ću čekati deset sati...ona je i rodila čekajući...možda su je doveli u trećem mesecu«. Bakica je prepadnuto štucnula, a Ćopavi stradalnik iz saobraćajne nesreće je promumlao: »Dobro je što smo u hitnoj pomoći, koliko bi li inače čekali...«

Broj sapatnika pokvarenih udova je rastao, na klupama više nije bilo mesta, a mladić zavijene glave, koji je ležao krkljajući na jednoj od njih je došao u opasnost da postane predmet pobune stojećih ranjenika.

Na ekranu se debeli trut spustio u cvetnu čašicu, srećno grokćući bez tona, dok je Princeza tiho stenjala gledajući ruku koja joj je narastala brzinom dobrog hleba.

Slomljeni dečak je naslonio glavu na Bakicu, dok je njegova majka zauzela busiju pored vrata, bez kvake s naše strane, u nadi da će uspeti da ukeba medicinsku sestru koja se prikazivala svake prestupne godine, dok su hitni slučajevi urgentnog centra gubili osećaj za prostor i vreme. U čekaonici pomenutog centra sata nema, jer valjda među kljakate pacijente ne treba unositi dodatan nemir, koji bi samo pogoršao njihovo urgentno za pregled stanje.

Negde oko ponoći, kada je čekanje muklo pritislo čekajuću bratiju, iz grudi verovatno slomljenih rebara, mladića koji se probudio na svojoj klupi, izvio se uzdah: »Da se izljubimo, ko zna hoćemo li i dočekati narednu Novu godinu...« Brkati čekač, koji je dotle čekaonicu povremeno tresao strahotnim kašljem, je zarežao: »Novu godinu ćemo dočekati, ovde, ali lekara nećemo...«

Princeza su se, uz bolećive uzdahe, sklapale oči plave, u nadi da će sanjati Gorana Višnjića i naučno-fantastičnu seriju o hitnoj pomoći, u kojoj pacijenti stižu na hitan pregled za manje od četiri sata, čak možda odmah i hitno što ime odeljenja i govori. U kojoj lekari obaraju rekorde šprinta na sto metara i u kojoj zaboravljeni pacijenti ne leže satima pred vratima ordinacije, uz opasnost da dobiju išijas i pneumoniju uz svu muku koja ih je tu dovela.

Truta je zamenila pozamašna medicinska sestra demonstrirajući nam oblačenje u zaštitno odelo pet brojeva manje od njenih telesnih kapaciteta. Ako se tom brzinom oblače i u stvarnosti, u ordinaciji bez kvake spolja da ne bi hitni slučajevi nasrtali na njihov arogantni mir, onda nije ni čudno što je sirota polomljena bratija, u čekaonici urgentnog odeljenja Onebolniceukojojeoperi-

sanTito, stenjući od bolova, zaboravljala kuda i zašto je došla, padajući u vremensku rupu iz koje ni Goran Višnjić ne bi mogao da je izvuče.

Na ekranu se ponovo pojavio seksualni manijak od tetreba, to mu je bila već peta kokoška te noći.



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 16:17 25.01.2010

Hitno

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:20 25.01.2010

Re: Hitno

Samo na njega sam mislila tu noć, sa svojim glumačkim iskustvom u E.R. bi odradio bolje i brže od onih puževa na ovdašnjoj urgenci.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:11 25.01.2010

Re: Hitno

ivana23 ivana23 18:25 25.01.2010

Re: Hitno

Meni je ON nekako bio najdrazi...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:36 25.01.2010

Re: Hitno

Dr Kilder:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:40 25.01.2010

Re: Hitno

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:44 25.01.2010

Re: Hitno

Kod njega baš ne bi ni morali da dođemo na red...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:44 25.01.2010

Re: Hitno


Svako može da bira svog lekara.
dr Hannibal Lecter:



dolybell92 dolybell92 00:28 26.01.2010

Re: Hitno

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:05 26.01.2010

Re: Hitno

Jos jedan motiv iz sveta medicine:


Jelica Greganović Jelica Greganović 12:42 26.01.2010

Re: Hitno

Kako bi radio taj štap u ovdašnjoj takozvanoj urgenci...ooo, kako bih to volela da vidim...
Unfuckable Unfuckable 16:19 25.01.2010

o, kako je ovo prepoznatljivo

Mi smo ovde već peti sat, a popodne su mi rekli da ću čekati deset sati

Dobro je što smo u hitnoj pomoći, koliko bi li inače čekali...

Novu godinu ćemo dočekati, ovde, ali lekara nećemo..

U čekaonici pomenutog centra sata nema, jer valjda među kljakate pacijente ne treba unositi dodatan nemir


baš podseća
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:21 25.01.2010

Re: o, kako je ovo prepoznatljivo

EU je mnogo bliže no što to izgleda na prvi pogled. Mada, sumnjam da se i u jednom od urgentnih centara u Bgd čeka minimum 4 sata na prvi hitan pregled.
Unfuckable Unfuckable 16:26 25.01.2010

Re: o, kako je ovo prepoznatljivo

mislim da se ne čeka, 4 sata je stvarno - kriminal i ugrožavanje života, mislio sam na nešto potpuno drugo dok sam vadio te citate (troll u glavi).
Uzgred, pretpostavljam da se Princeza okliznula na ledu ili tako neštA (što reče BoL) i da je sve ok.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:31 25.01.2010

Re: o, kako je ovo prepoznatljivo

Princeza se smandrknula sa sanki na sportskom danu i ruka je samo počela da plavi i raste k'o lebac...što je naravno značilo posetu legendi od urgentnog odeljenja ovdašnjeg...para im nema...hitna pomoć u kojoj prvo ispunjavaš formular, a onda posle četiri sata, bar, ti i formular stižete kod lekara, koji pogleda dete levim okom i pošalje na rentgen, a tamo...ona gužva u kojoj si čamio pomenute sate...sledi čamenzi pred rentgenom, a onda još par sati da ponovo vidiš lekara...bez 4 sata đuture nema šansi...zamisli da to nije hitna pomoć
Unfuckable Unfuckable 16:57 25.01.2010

Re: o, kako je ovo prepoznatljivo

pazi, ovde kod nas nema tih čekanja jer je "profil" povreda i "patoloških stanja" skroz drugačiji, što je i razumljivo ako se uzmu u obzir naši slavni običaji : naime, ovde dominiraju prostrelne rane, dekapitacije u pokušaju (što sekirom, što prevoznim sredstvom) i po koje ubadanje nožem blizo srca, pa iz razloga umereno do znatno dramatične kliničke slike nadležne službe nekako prosto moraju da reaguju brže. (imalo bi mnogo da se čisti patos ako ne bi hitali)
Ovde da im odeš zbog tamo nekog pada sa sanki, mislim da bi zvalo muriju radi ometanja u poslu, kladim se
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:03 25.01.2010

Re: o, kako je ovo prepoznatljivo

Al nemaš gde drugde da odeš, a bogami i ovde se u nacionalnom sportu (alkoholizam na duge staze) povređuju samo tako, mada im ni sekire nisu strane kao sredstvo tolerantne komšijske komunikacije. Manje se puca, ali je hladno oružje dosta prisutno...pa, onomadne kad su Prestolonaslednika premlatili i Žmu ga tamo odveo glave i lica zamotanih u krvav peškir, iz kog je kapalo za njim u tragovima, sestra je progvirila kroz vrata (na Žmuovo očajničko lupanje) i probala da ih pošalje da ispunjavaju formular na klupici za čekanje...al se pobunili ostali pacijenti koje je vatila strava da bi Prestolonaslednik, boženedaj, mogao da mre pred njima...jer je čak i njima, pre no medicinskoj radnici, bilo jasno da za čekanje nije ozbiljno razbijena glava.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:38 25.01.2010

Re: o, kako je ovo prepoznatljivo

Od sve muke se još i urnebesno smejem! Uozbiljite se, u Hitnoj smo!
iseljenik iseljenik 16:32 25.01.2010

Канада

Рекао би човек да је у ЕУ боље него у Србији по том питању, ако ништа Словенци барем имају новију опрему у болницама.

У Канади на пример имају најсавременију опрему у хитним службама и болницама, једино што је може човек да умре док дочека доктора... 2009. године трошак здравственог сектора био је 183.1 милијарде долара (извор)... Лично сам чекао преко 6 сати на преглед у хитној, онај једини пут што сам ишао у хитну (водио ташту)...

2006. просек плате доктора био је 202,000 долара, а овде у провинцији Алберта чак 230,000 долара годишње (пре одбитка пореза). Треба ту плату и задржати, па се докторима школованим у страним земљама ни под разно не дозвољава да раде овде у свом звању, у најбољем случају могу да раде као медицинске сестре...


Jelica Greganović Jelica Greganović 16:35 25.01.2010

Re: Канада

A, ovde doktora nema dovoljno, štrajkuju svako malo...a čekanja na preglede su već u domenu legendi...ipak, hitna pomoć caruje...lani u Celju pred urgentnim centrom umro pacijent od srca...sestra na prijemnom u hitnoj (iako im je poznat kao srčani bolesnik) ga poslala po uput. Čovek umro ispred bolnice, na ulici.
iseljenik iseljenik 16:37 25.01.2010

Re: Канада

Па да, и овде немају довољно доктора, али неће да признају оне школоване напољу...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:45 25.01.2010

Re: Канада

A i ovi ih baš ne bi uvezli sa Balkanas, sem ako nisu opaki stručnjaci. Za to vreme pacijenti stare čekajući preglede.
Biljana 77 Biljana 77 16:39 25.01.2010

Sa detetom u čekaonici :(

Koliko je strašno govori mi nekako i ovaj tvoj tekst.. iako napisan apsolutno u tvom maniru, duhovit, ipak je neveseo.. Jer veseo ne može da bude.
Do sada imali iskustvo samo sa Institutom za majku i dete gde se na zakazan pregled čeka nekoliko sati u čekaonici u kojoj duva kao ispod Karpata, a osamnaestogodišnjaci koji su slomili ruku iskačući kroz prozor ljubavnice kojoj je stigao muž prozivaju se pre tromesečnih beba.
ps. nadam se da je Princeza dobro
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 25.01.2010

Re: Sa detetom u čekaonici :(

Dobro je, posle 5 sati čekanja smo saznali da je ruka jako ugruvana, nije slomljena, dobila je svoju dobru drugaricu - longetu. A pored nas se motao i četvorogodišnjak, u zla noćna doba, sve dok njegov otac nije savatao sestru, negde u četvrtom satu dreždanja i upozorio je da je mali ipak premali da na lekara čeka još koji sat...da ne veruješ.
vishnja92 vishnja92 20:27 25.01.2010

Re: Sa detetom u čekaonici :(

Do sada imali iskustvo samo sa Institutom za majku i dete gde se na zakazan pregled čeka nekoliko sati u čekaonici


a zamisli nezakazan, usred noci

u Beogradu (~2 000 000 stanovnika) i gravitirajucem delu Srbije postoje dve (2) decije klinike koje nocu dezuraju naizmenicno.
tj - kad jedna radi, druga ne radi i obrnuto.

meni se nekako uvek namestalo to zadovoljstvo da je dezurna Tirsova (logicno, posto stanujem blizu Instituta), i taj filing je bio sasvim neopisiv: stojis (jer nema stolica) u dupke punom hodniku, ti i svi ostali sa bebama, malom i malo manje malom decom kojoj nije dobro.

i svim tim malima toliko ocigledno nije dobro (ukljucujuci one koji su putovali po sat-dva do Bgda nocu, e da bi stali u red) da ti preostaje samo da stojis, cutis i satima cekas sa detetom koje se gusi, jbte.

posle su tu dezurajucu akciju prebacili u malo siri i manje opskuran hodnik sa stolicama.

(ps: ako nekoga zanima, nocas je dezuran Institut)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:51 25.01.2010

Re: Sa detetom u čekaonici :(

Ljubljana ima stanovnika ko Novi Beograd, pa ipak sva deca, uključujući i sitnu ubogu boraniju, čekaju satima. I to sigurno zbog arogantne, neorganizovane bolničke ekipe. Srce da te zaboli kad ih pogledaš sirotane kako čame satima, a boli ih i strah ih je.
dolybell92 dolybell92 16:47 25.01.2010

Re: ***

Za to vreme sto ste cekali,
mogli ste i do Beca da stignete i da se vratite
popravljene ruke....
Da niste moze biti, promasili bolnicu,
mozda se zbog preloma ruke (i sl.)
- tu kod vas - ide negde drugo -
a vi to jos niste otkrili ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:50 25.01.2010

Re: ***

Jedna jedina i da hoćeš ne možeš da je promašiš...osuđen si na nju i njeno fenomenalno urgentno odeljenje. Dezorganizacija i arogancija kakva se retko viđa. Kad bi samo par puta pogledali E.R. već bi dosta toga naučili.
mariopan mariopan 16:55 25.01.2010

Re: ***

Na ekranu se ponovo pojavio seksualni manijak od tetreba, to mu je bila već peta kokoška te noći.

Pa bar se ovaj naradio
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:04 25.01.2010

Re: ***

A ja shvatila zašto su tetrebi legenda u ljubavnim poređenjima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:54 25.01.2010

majkl mur

Moje, prilicno skromno doduse, iskustvo ovde sa druge, ozloglasene, strane okeana je da - nema cekanja. Jeste skupo, jeste da te prvo svaka medicinska sestra propita da slucajno bozeteoprosti nisi od ONIH sto nemaju osiguranje. Ali ako prodjes sve te kvalifikacione testove i ne izbace te na ulicu, onda klizi sve manjevise kao po loju.

Mada su mi malo sumnjivi lekari: dobio sam neke patcheve protiv mucnine na jedrilici i pitam lekara da li smem da ronim sa njima. Ovaj me pogleda malo zbunjeno, kaze, a sto ne bi? A onda se masi svog ipod-a (a meni srce zaigra od srece), pa na wikipediji ili web-MD otcvaka nesto i posle par sekundi kaze - hm, pise da izaziva zamucenost ocinjeg vida i vrtoglavicu, pa ti sad sam odluci.



mariopan mariopan 17:06 25.01.2010

Re: majkl mur

Moje iskustvo iz Atine.

Posle bezuspesnog cekanja od nekoliko sati cerka i ja se vratile kuci iz bolnice koja je te noci bila dezurna za hitne slucajeve. Videle horor uzivo. Sutradan je jedva ziva, u drugoj bolnici dobila terapiju i sta joj treba.

A na vestima to vece cujemo da je u toj bolnici, gde smo uzalud cekali, u sred operacije na pacijenta, iz ventilacionog otvora - pala preplasena MACKA.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:11 25.01.2010

Re: majkl mur

Vidi i ovde je obavezno, a tek dodatno, zdravstveno osiguranje daleko od jeftinog. Koliko im plaćamo trebalo bi po Princezu da pošalju zlaćanu rikšu, koju bi nosile medicinske sestre lično ili da nam lekar pozvoni svakih par dana da nas priupita kako smo i da li nam možda, nedajbože, treba...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:13 25.01.2010

qq

iz ventilacionog otvora - pala preplasena MACKA.

Ostaje mi samo da se nadam da ovdašnji neće organizovati neki evrounijski bilateralni seminar za razmenu iskustava sa grčkom lekarskom bratijom
mariopan mariopan 17:25 25.01.2010

Re: qq

Jelica Greganović
iz ventilacionog otvora - pala preplasena MACKA.

Ostaje mi samo da se nadam da ovdašnji neće organizovati neki evrounijski bilateralni seminar za razmenu iskustava sa grčkom lekarskom bratijom

Hahahahah, bilo je to pre desetak godina, kako je danas ne znam ali totalno sam se sokirala
I nema sanse da dobijes pomoc,veca je da nesto pokupis i da poneses kuci, pristizali su oni hitniji, saobracajke, nakomani koji su se predozirali, zena sa napadom zuci povraca po podu, deca placu, guzva nevidjena, ma horor.Cekali mi nekoliko sati, ova moja temperaturu samo sto se ne srusi, bio neki grip, dobila infuziju ujutru sa necim za obaranje temperature..ne ponovilo se.
sesili sesili 17:28 25.01.2010

Re: qq

Bože, Jelice, ja mislila da je u deželi sve pod konac!? A tekst mi je "nezgodno pao" jer ja ujutru idem da mi u jedan od udova, ugrade rezervni deo veštački kuk. E, sada, meni je prijem zakazan, sve smo dogovorili, ali... Pozdrav princezi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:37 25.01.2010

Re: qq

Ako si odavde, ona bi kad dočekaš takvu operaciju trebalo da imaš oko 395 godina...sve pod konac...da, da
miloradkakmar miloradkakmar 17:37 25.01.2010

Re: qq

sesili
Bože, Jelice, ja mislila da je u deželi sve pod konac!? A tekst mi je "nezgodno pao" jer ja ujutru idem da mi u jedan od udova, ugrade rezervni deo veštački kuk. E, sada, meni je prijem zakazan, sve smo dogovorili, ali... Pozdrav princezi!

Bićemo uz tebe !

P.S. Posle blog da napišeš o tome.
sesili sesili 17:47 25.01.2010

Re: qq

Hvala! Od Pisala bih ponešto, ali ne znam kako da to bude tekst za blog. Razradiću pa se javljam!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:01 25.01.2010

Re: qq

Ne razmjišljaj o formi, napiši onako kako je bilo i kako ti imaš potrebu da ispričaš/napišeš i...to će biti tvoj blog.
miloradkakmar miloradkakmar 18:07 25.01.2010

Re: qq

Jelica Greganović
Ne razmjišljaj o formi, napiši onako kako je bilo i kako ti imaš potrebu da ispričaš/napišeš i...to će biti tvoj blog.

Upravo tako. Čekamo.
miloradkakmar miloradkakmar 17:35 25.01.2010

Na sreću

lično sam, do sada, imao malo potrebe za Hitnom, ali me podseti na jedan slučaj pri kraju gimnazijskih dana.
Probodem dlan na šiljak preskačući školsku ogradu, kako bih pomogao rukometnoj ekipi, i drugari me odvedu u školski dispanzer, oni zaviju i upute u Urgentnu službu. Vidim podugačak red pred jednim vratima, a pred drugim nikoga. Krv probila zavoje i maramu što mi je jedna devojka vezala. Na moje kucanje ,čuh " slobodno ", uđoh unutra , kad ono doktor iz nama bratske nesvrstane zemlje. Šivenje dlana ni malo prijatno i dok sam stigao do mog sela / 20km od grada /, i tako sašiven dlan je "procurio". Nazad u grad u Vojnu bolnicu. Doktor kaže moraju prvo konci da se vade , jer jedan nije dobro zategnut,pa da se ponovo šije. Dlan otečen , ali nežna ruka medicinske sestre, koja je milovala moju ruku, sve bolove je odnosila. Nisam glasa pustio. Išao sam kod nje i na previjanje i vađenje konaca. Ništa ne boli.
Ne, nisam hteo o tome, hteo sam da kažem koliko dugačak red može da zavara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:39 25.01.2010

Re: Na sreću

kako je krenulo čekanje, ja sam već počela okolo da šacujem priliku za Princezu...vreme prolazi, treba to udavati u jednom trenutku...
thebee269 thebee269 18:40 25.01.2010

dobar i los...

primer kod nas,
moja supruga radi u hitnoj ovde kod nas u Srbiji. Kada odavde iz unutrasnjosti ide u pratnju sa pacijentom na urgentni u Bgd, a to je nekih stotinak km u jednom pravcu, obicno ode i vrati se za nekih 4-5 sati, bilo da pacijent ostane ili ga vrate u maticnu bolnicu.Sto je uspeh ,priznacete, i skoro je uvek tako.

ali, kada moja majka ode u ambulantu opste prakse da joj prepisu lekove za mesec dana, ode u 6 ujutro, tad pocinju da rade, i vrati se u 14 sati popodne, a ambulanta je daleko nekih stotinak metara od njene kuce.

nije sve idealno ni u Srbiji, moram da priznam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:46 25.01.2010

Re: dobar i los...

Zamisli kad ti na urgentnom odgovore da će ti dete sa slomljenom ključnom kosti biti pregledano za 10 sati pa, to stvarno više veze nema ni sa rečju "urgentno"...toliko ne bi čekasla ni u običnom domu zdravlja...
hajkula1 hajkula1 19:23 25.01.2010

Samo se molim, DAJ BOZE ZDRAVLJA


da mi ne zatreba pomoc lekara, ni za sebe ni za decu.

Ima divnih lekara ali i onih drugih. Losa iskustva su cesto zbog nekih birokratskih zavrzlama, pocev od toga ko moze da prepise recept, da uput, zakazivanja samo telefonom na koji se ne javljaju ili bude uvek zauzet...

Evo najnovijeg bisera. Zdravstveni karton moje cerke je u Domu zdravlja Zvezdara, prevozom cas posla, treca stanica od kuce a poklopilo se i da skola tu pripada. Sada je otvoren jos jedan DZ na Zvezdari, u Mirijevu, koji je nesto blizi skoli (a mozda i nije). Uglavnom, prebacili su sve kartone skolske dece po tom kriterijumu (blize skoli a mozda i nije, uprkos volji roditelja) ali i po slobodnoj proceni ko blize stanuje (a cesto i nije tako). Gde su naravno pogresili. Prvo, dete kada je bolesno, ne leci se u skoli, leci se kuci i ide po potrebi na terapiju ili neke analize. Donela je upitnik, iz skole, koji sam uredno popunila da ne zelim da menja dom zdravlja, posto joj do novog dz trebaju najmanje 2 a mozda i 3 prevoza. Dodje do sadasnjeg dz pa onda jos jedan prevoz, najmanje, da bi stigla tamo gde su joj odredili. Vise nego frustrirajuce za nekog ko je bolestan.

U cetvrtak, sestra na salteru, htela da je proseta do novog dz a ova moja, princeza na jezik, kaze, verujte da ne zelite da upoznate moju mamu u ovakvim okolnostima.

Naravno da je nije prosetala. Naravno da se pozalila doktorki, koja je rekla sestri da ne dira njeno dete (kaze lajava kao da je ona rodila). Princeza na jezik ima i dobro zapazanje, kaze da je videla da sve imaju u kompjuteru, elektronski karton. Natmurena, rekla mi je jos, da cu izgleda ipak morati da odem da bi se karton vratio. A to mi se nesto netje. Zar i zbog toga da izlazim s posla??? Probacu telefonom, moze fax, mail ali ako im odem, pravo kod nacelnika, pa nek vidi. Sestre na salteru nisu krive.





Jelica Greganović Jelica Greganović 19:27 25.01.2010

Re: Samo se molim, DAJ BOZE ZDRAVLJA

trener92 trener92 19:28 25.01.2010

"Čaše lomim,ruke mi ...

pa mi posle operisali ( tetive) ,tako je nekako bilo kada sam poslednji put bio u "podrumu" (NS) ( ne ponovilo se , ali kad pročitam ovaj horor o kome si pisala, moram da kažem da ovde je mnogo bolje, iako postoji glupost da neće da te prime bez uputa lekara opšte prakse, nema veze što je to urgentna , onda je bolje pozvati hitnu pomoć, nego da odeš sam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

Da...i ovde kao imaju prednost oni koje je dovezla hitna pomoć, mada se meni čini stvarno bezveze da detetom povređene ruke zauzimam kola hitne koja bi mogla zatrebati nekom da mu spasu život. A da je dno - dno je.
trener92 trener92 20:09 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

mada se meni čini stvarno bezveze da detetom povređene ruke zauzimam kola hitne


Izgleda bez veze, samo oni su to sami napravili.
Recimo , zamisli da dolaziš na urgentnu , sav krvav, u sred noći , ako procene da nije tako strašno da ćeš riknutii odmah, onda ti sestra kaže "morate imati uput od lekara opšte prakse". (Doktori nikada ne prave problem , sestre su te koje vedre i oblače)
Ako nemaš nikoga pored sebe da to uradi , ideš sam u Njegoševu, da ti napišu uput, pa se onda vraćaš nazad.
To je jedino problematično, za ostalo se stvarno ne čeka dugo ni pregled ni snimanje .
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:23 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

administracija...majka danasnjeg zdravstva

˝Gospodine niste popunili formular,molim vas popunite !˝,a ja otvoren prelom desne ruke...˝Sestro,ja ne mogu da popunim svoj formular...devojka mi je otisla da parkira kola.Da li biste vi mogli?˝,jos nekako izdrzavam da budem ljubazan...Sestra ljutito odgovara,˝Gospodine, sedite tu i sacekajte devojku i pomerite se,ne mogu da radim svoj posao!˝...dalje ne bih da vam ispricam,svaka druga rec je psovka...

Inace ovo se desilo mom prijatelju,pre jedno dve godine u ˝podrumu˝ novosadskog klinickog centra...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:57 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

Ja bih i tu administraciju shvatila kada bi ona vodila, pomogla boljoj organizaciji rada, ali ovde to nije slučaj, trijaže nema, svi su na gomili, formulari i ljudi, pa kad dođu na red...i oni više povređeni i bolesni i oni manje...zbog toga i postoji taj contradictio in adiecto - hitna i minimalno čekanje od 4 sata minimalno.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:02 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

ok,mogu da razumem(medicinske sestre na salteru),malo ih je,puno posla...sve je to u redu,al' sto glavonje onda ne povecaju broj sestara na salteru,ili sta god vec pomaze...oni su glavni krivci,glavonje
trener92 trener92 21:34 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

stefan.hauzer
administracija...majka danasnjeg zdravstva

˝Gospodine niste popunili formular,molim vas popunite !˝,a ja otvoren prelom desne ruke...˝Sestro,ja ne mogu da popunim svoj formular...devojka mi je otisla da parkira kola.Da li biste vi mogli?˝,jos nekako izdrzavam da budem ljubazan...Sestra ljutito odgovara,˝Gospodine, sedite tu i sacekajte devojku i pomerite se,ne mogu da radim svoj posao!˝...dalje ne bih da vam ispricam,svaka druga rec je psovka...

Inace ovo se desilo mom prijatelju,pre jedno dve godine u ˝podrumu˝ novosadskog klinickog centra...


Sreća što se meni ovo dogodilo ranije, pa nisam popunjavao formulare( bar se ne sećam,), strašno, verovatno bi je nokautirao kroz onaj šalter.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:59 25.01.2010

Re: "Čaše lomim,ruke mi ...

formulari su cudo(eto izvorne srpske reci ˝čudo˝,poneo me ovaj blog)
dirtyharry dirtyharry 19:57 25.01.2010

Kod mene u selu

bi se reklo, samo moli Boga da ne padneš u njihove ruke i mogu da kažem da ima u tome istine. Imam dva iskustva kod doktora ovde u Austirji i za oba je kriva moja devojka Inače ja sam posle odlaska kod istog sa njom izgledao ovako:



Evo na brzinu prvi slučaj (koliko je to moguće kad se ja raspišem). Moja devojka smrzlica počinje u petak popodne da kuka da je boli stomak. Ja kažem idemo kod lekara, ona kaže ne. Dobro, čekamo nešto. Tako čekamo do uveče kada bolovi postaju još veći i sada moramo da idemo. Petak uveče, pojma nemam gde treba da idem nikad nisam išao. Kod nas se zna da ima ta čuvena hitna pomoć. Ima dom zdravlja, raznorazne ambulante i na kraju bolnica. Ovde na internetu nađem broj bolnice. Zovem javi se neka tetka, iznabadam nekako na mom oskudnom nemačkom šta je i kako i ona kaže dolazite.
Dođemo jedan baja koji odma vidi da nismo lokalci kaže vidite ovu žutu liniju na podu. Vidimo naravno. Kaže e samo pratite tu liniju i stižete pravo kod lekara koji vam treba. Na podu nekoliko obojenih linija (za nas nepismene, veoma praktična stvar). Tamo izađe doktorka i na engleskom prozove moju ženu. Posle 20 minuta izlazi ista i kaže mi idemo kući. Ja onako zbunjen pitam a lekovi u koju apoteku da idemo sad. Kaže ma sve je gotovo. Za 20 minuta je obavljen prgled onako na prvu. pa je onda uzeta mokraća i urađena analiza iste, pa je onda utvrđeno da su neke bakterije u pitanju i dati su lekovi koji nam trebaju tu na licu mesta.
Ja mislim da sam otišao kod nas u petak u 10 sati uveče da bi mi rekli ajde lepo dođite vi u ponedeljak vidite li koje je doba sad ili bi prošli kao u gore objavljenom tekstu.
dirtyharry dirtyharry 21:05 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Sad mi reče devojka da brišem komentar što pre. Kaže staješ ljudima na muku tamo
To je moje iskustvo odavde a imam i par iz Niške bolnice gde sam blagovremeno zaglavio zbog više sile. Imao sam nešto što se zove spontani pneumotoraks. Da, gadno zvuči. U bolničkoj sobi 12 ljudi, inače je ista namenjena za duplo manje ali ima mesta pa se guraju. Ja sam zakačen za jednu skalameriju i takoreći vezan za krevet. Čoveku pore puko kateter i jedno pola litra žute tečnosti se izlilo na pod i dobrim delom izvetrilo u sobnu atmosferu. Ja ne mogu da otvorim prozor, sestre nema nigde. Jedan kuka da se ne otvara prozor jer će promaja da mu razbije glavu ili polomi ruku, tako nešto. Sa druge strane se isto jedan prijatelj vezan za istu skalameriju kao ja uneredio na veliko ali sestre niti bilo koga nema da odnese i izbaci njegov minuli rad. Da ne pišem dalje, možda ima nekog sa slabijim želucem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:44 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Ja se izvinjavam, na kratko moram da prekinem E.R. diskusiju, u gostima nam je drug Turčin i upravo smo stigli do osetljive teme nabijanja na kolac (kazak), za koje on kaže da je bilo jako surovo s naše/srpske strane to moramo da raspravimo (Žmu se valja od smeha)...
dirtyharry dirtyharry 21:54 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

željno iščekujemo rasplet debate ...
trener92 trener92 22:04 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

drug Turčin i upravo smo stigli do osetljive teme nabijanja na kolac (kazak), za koje on kaže da je bilo jako surovo s naše/srpske strane to moramo da raspravimo


neka pročita ovo i ne igra se glavom:

"
U po burne crne noći
Feruz-paša iz sna skoči.
Žižak drkće, k'o da čita
stravu sanka s bleda lica.
Feruz-paša kadu pita:
Kamo ključi od tamnica?...
Tri godine kako trunu -
oh, hajdučki pep'o kleti!
Pa još ni sad mira nema, -
u san dođe da mi preti!
"Nemoj, ago, nemoj noću
silaziti u tamnice,
sutra ćemo poslat Muja
da pokopa kosti njine!"
Hahahaha, babo moja,
ni živih se nisam boja,
dok su bili za užasa,
a nekmoli mrtvih pasa.
Moram ići da ih vidim
kako leže na trulištu,
da ih pitam što me zovu,
što me traže, što me ištu! -
Uze žižak, - zraka drkće
na pašinom bledom licu, -
zarđana brava škripnu -
on se spusti u tamnicu.

U tamnici, lednoj stravi,
gde jakrepe memla davi,
gde se groze hladne guje
kad se sete nekih muka, -
onde sede tri kostura,
tri kostura od hajduka.
Ili sede, il' se samo
Feruz-paši tako stvara,
pred njima su na kamenu,
ka na stolu, tri pehara.
Progovara hajduk prvi:
Evo, pašo, pehar krvi!
Imao sam vernu ljubu -
kad me pokri ova tama,
ostala je jadna sama -
nije sama... mač u ruci,
pa povika: Gde ste, vuci?
Tako stiže do tvog dvora,
puče puška odozgora,
probi srce jadne žene -
evo pehar krvi njene!
Krasno j' vino, puna j' čaša, -
nazdravi mi, Feruz-paša!

Sama s' ruka paši diže,
sama noga kroči blize.
Pehar popi, ciknu muka,
ciknu paša - a te kosti
smejaše se... "Bog da prosti!"

Progovara hajduk drugi:
Kad sam dop'o ovog groba,
pitala te majka moja:
Pošto ćeš mi prodat roba?
A ti reče: Tri tovara.
A sirota majka stara
znojila se danju, noću,
nit je jela, nit je pila,
dok krvavim nije znojem
tri tovara izmučila.
Kad ti sinoć blago dade,
ti se, pašo, smejat stade:
To je, bako, tek za hranu;
tvoj je sinak junak bio,
ako j' um'o kamen gristi,
mora da se ugojio!
Svisnula je majka moja -
ovaj pehar pun je vina
krvavoga njenog znoja!
Krasno j' vino, puna j' čaša -
nazdravi mi, Feruz-paša!

Sama s' ruka paši diže,
sama noga kroči blize,
pehar popi, ciknu muka,
ciknu paša - a te kosti
smejaše se... "Bog da prosti!"

Progovara hajduk treći:
Kad sam dop'o ovih tmina,
imao sam u gorici
nedorasla, slaba sina.
Htelo dete pušku dići,
puška teška, slabe ruke, -
poče jadno suze ronit
što ne može u hajduke.
Plakalo je, gladno, žedno
što mu babo ovde trune,
plakalo je, pa je svislo, -
evo čaše suza pune! -
Krasno j' vino, puna j' čaša, -
nazdravi mi, Feruz-paša!

Sama s' ruka paši diže,
sama noga kroči blize,
pehar popi, ciknu muka,
mrtav pade do hajduka,
mrtav pade - a te kosti
smejaše se... "Bog da prosti!"

Ili mu zapreti "malim Radojicom"
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:29 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Za sada smo stigli do njegovog prepoznavanja reči "vojvoda", "jer to su bili oni ljudi što su nabijali sirote Turke na kolac" ovo će biti za poseban blog...u igri je i Mehmed paša Sokoli...Žmu štuca od smeha...
trener92 trener92 22:50 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Žmu štuca od smeha...


Mogu da zamislim, verovatno si delovala ko Čučuk Stana
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:55 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Uopšte nas nisu učili u istoriji da smo bili tako surovi prema sirotim okupatorima...de da nađem "Na Drini ćupriju" na engleskom?
ivana23 ivana23 23:03 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Jelica Greganović
Uopšte nas nisu učili u istoriji da smo bili tako surovi prema sirotim okupatorima...de da nađem "Na Drini ćupriju" na engleskom?


Probaj ovde
mirelarado mirelarado 23:15 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Jelica Greganović
Uopšte nas nisu učili u istoriji da smo bili tako surovi prema sirotim okupatorima...


Како ли се наш Будимац бори против тих заблуда, тамо међу бившим освајачима?
miloradkakmar miloradkakmar 23:24 25.01.2010

Re: Kod mene u selu

Jelice, koliko je teško jagnje !?
dolybell92 dolybell92 00:13 26.01.2010

Re: Kod mene u selu

Jelica Greganović
Za sada smo stigli do njegovog prepoznavanja reči "vojvoda", "jer to su bili oni ljudi što su nabijali sirote Turke na kolac" ovo će biti za poseban blog...u igri je i Mehmed paša Sokoli...Žmu štuca od smeha...


...more, tek sad shvatam da su i Turci od nas zbrisali...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:49 26.01.2010

Re: Kod mene u selu

20 minuta!
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:45 27.01.2010

Re: Kod mene u selu

Како ли се наш Будимац бори против тих заблуда, тамо међу бившим освајачима?

Teško, ali protiv nacionalnih/nacionalističkih istorija se generalno teško boriti - u svakoj je sopstveni narod ekvivalent jaganjcima i anđelima dok su oni drugi vukovi i đavoli. Za koliko-toliko objektivno sagledavanje treba se izmaknuti i po mogućstvu čitati manje zainteresovane izvore. Eno kod mene se razvija interesantna diskusija na temu.
mirelarado mirelarado 00:57 27.01.2010

Re: Kod mene u selu

Bojan Budimac
...protiv nacionalnih/nacionalističkih istorija se generalno teško boriti - u svakoj je sopstveni narod ekvivalent jaganjcima i anđelima dok su oni drugi vukovi i đavoli. Za koliko-toliko objektivno sagledavanje treba se izmaknuti i po mogućstvu čitati manje zainteresovane izvore. Eno kod mene se razvija interesantna diskusija na temu.


У праву си, тешко је против предрасуда, као и против мањкавости у здравственом систему, о чему Јелица говори. Лекарска струка пречесто дословно схвата изворно значење речи пацијент (стрпљив) и допушта да бесконачно чекају чак и пацијенти у Хитној помоћи.

П.С. Дискусију пратим.
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:17 27.01.2010

Re: Kod mene u selu

П.С. Дискусију пратим.

Pokupila si stotku i ne trepnuvši
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:15 27.01.2010

Re: Kod mene u selu

Ovo sa nabijanjem na kolac je vredno posebnog bloga...ja sam ostala impresionirana, šteta je da ne podelimo zabavu, u kojoj me baš zanima šta li tek Budimac o tome zna...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:16 27.01.2010

Re: Kod mene u selu

Nije bilo jagnjeta...ali je, između ostalog, pala prava seoska slovenačka čorba od šumskih pečuraka.
selica_nena selica_nena 22:42 25.01.2010

...

Jednom me hitno odvezli u Urgentni centar u BG (a lepo me ponudili da biram između BG, NS i SM) i ne ponovilo se. Što reče Unf, dok su prošli svi sa prostrelnim, ubodnim i saobraćajnim ranama, tačno sam mogla da mandrknem. Došlo mi, bre, peške da se vratim u Inđiju i tražim uput za neku seosku ambulantu.

Nego, sestro slatka, ti se baš ispreseca oko dece? Jesu li se primirili?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 25.01.2010

Re: ...

Ma, mani...taman misliš da su kao porasli, kad ono međutim...udavača se smandrlja na sankanju...umesto da hekla za miraz...
ssvetlana92 ssvetlana92 00:05 26.01.2010

Re: ...

Mora dete nešto da slomi u životu, pa će i udaje da je krenu!
selica_nena selica_nena 01:12 26.01.2010

Re: ...

Ej, moja violinistkinja jedne godine pošla u muzičku školu na časove, a vratila se slomljene ruke. Kad mi je rekla kako joj se to desilo, nisam znala da l' da se smejem il' da plačem. Devojka svratila s društvom na partiju fudbalice, a kako je smotana, stavili je na gol. I, naravno, prvi šut pokušala da odbrani.
ssvetlana92 ssvetlana92 00:21 26.01.2010

Tema

Ova tema mi baš leži, i kad bih počela priču ne bih je završila do svog stotog rodjendana, što i nije baš daleko! Ja se načekah po raznim bolnicama, čekaonicama, privatnim praksama..i sličnim ustanovama otprilike 2 poslednje godine, da ustanove šta mi je. Od regularnih inkognito pregleda, pa do rodjaka, prijatelja doktora i njihovih dijagnoza, ja bila zdrava ko dren, samo malo hipohondrična pa umislila da me boli nešto oko krsta. Najmanje 10 vrhunskih stručnjaka sam obišla, od kojih kada kažem gde me boli, oni se vataju za isto mesto i saopšte mi da i njih baš tu takodje boli. Valjda od kola, kao da sam ja profi vozač kamiona,i pošalju me kući. I tako dve godine...dok se nisam prišunjala jednoj doktorki i zamolila je da dobro pogleda treći snimak (plaćen) i pronadje mi tumor u bubregu.
Kako mi je laknulo, nemaš pojma..što najzad znam šta mi je, povade ti sve i miran si!
Čak mi je jedan dr rekao da sam se kasno javila, dok nije čuo gde sam sve bila. Tu sam ga matirala!
Eto, stignem ja na red, ali mnogi neće da se mešaju u svoj posao.
aleksandarz92 aleksandarz92 10:08 26.01.2010

Bolnicke gluposti

Prošlog avgusta odvedem čoveka sa prelomom ključne kosti u požarevačku bolnicu da ga srede. Ukrajinac, član posade na teretnom brodu. Sav srećan, sve završeno za pola sata, treba da uzmem sa šaltera neke papire i njegov pasoš, kad tzvrtz! Za svaku nasilnu povredu se zove policija (njemu pao neki brodski deo na rame, nema veze sa nasiljem). Pola sata sam čekao pandure, da bi oni rekli da nisu nadležni pošto je stranac, već mora neka inspektorka, pa sam morao i nju da čekam. A ovaj jadničak stenje u hodniku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:52 26.01.2010

Re: Bolnicke gluposti

E, a sad zamisli desetogodišnje dete koje je samo za pregled loma ključne kosti čekalo više od 2-3 sata, pa još više od pola sata na rentgen, pa još više od sata na pregled uz snimak...
arianans arianans 21:20 30.01.2010

Re: Bolnicke gluposti

citam ove vase komentare pa sam morala da se ukljucim...

znam da je u nasim, srpskim, bolnicama daleko od uredjenih er-americkih bolnica, ali evo mojih zapazanja. imala sam tu neugodnu roditeljsku duznost da nekoliko puta pratim decu kod lekara kao hitne slucajeve (prelom, ozbiljna posekotina..) i ni jednom nismo cekali ni malo! sve je bilo gotovo vrlo brzo i organizovano, bilo da je noc ili poslepodne u nedelju. zato evo ovom prilikom zelim da pohvalim novosadsku decju kliniku i njeno osoblje na hitnom prijemu.
pozdrav za Princezu i Kraljicu Majku
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:57 30.01.2010

Re: Bolnicke gluposti

Hvala
Srdjan Staletović Srdjan Staletović 10:10 26.01.2010

Pozamasna medicinska sestra...

...rekao bi covek da vlada kosmicko medicinsko pravilo - pozamasne su, spore, robovi papira, nemaju satove na zidovima, ali uvek je tu mali ekran i nespojivi prizori koji te drze opijenim. Nije to samo kako je u EU, a kako ovde - tako je medju ljudima inace i (ne)funkcionalnim sistemima...
nstamara nstamara 10:15 26.01.2010

EAR NS - PODRUM

20.1.2009. Sneg do brade. Ulice zatrpane. Novi Sad.
Taman smo decu razaslali na druzenja i rodjendane i dobili svoja 2-3 sata slobode (dece tri komada, baba deda servis nemamo) i poceli da dolucujemo da li cemo se drzati prioriteta kako da vreme iskoristimo ili cemo preci na listu sta zelimo da uradimo zvoni mi mobilni i komsinica javlja da je moja zivahna Baba (ne voli da je tako zovemo nego imenom pa je ovo odgovarajuce) pala. Ali ovaj put u hodniku niz stepenice.
Mogla je lepo da mi javi da mi baba seta po krovu bio bi manji sok. Bakutanerka bas taj dan napunila 80.
Poziv primih oko 17:15. Dok smo stigli s drugog kraja grada na hitnu smo cekali svega 20 minuta. Ulica je mala pa su napravili kolonu kombijem.
Da ne maltretiram pokusajima podizanja Babe i unosenjem iste u kombi tek lekar nas je ispratio recima "Ja cu je se resiti za 20 minuta a ne bih vam bio u kozi!"
Nije covek imao zle namere samo je shvatio sta nas ocekuje.
U medjuvremenu sam javila tetki da se vrati tj da iskace iz busa za bg i da uskoci u prvi nazad. Stigosmo nekako i do "podruma".
Ladno, polumracno, baka lezi na kolicima sa snimkom na tibuski. Pored nje deka koji je po toj lepoti od vremena uspeo da izadje ali do radnje nije stigao, pa gdja koja se naglo oktrnula na poledici,... posle jednoiposatnog cekanja i trazenja toaleta (tetka je izvela manevar povratka) moj muz uljudno kucne i udje kod lekara (cekamo da Babi nameste ruku) i recima "Molim Vas, to mi je tastina svekrva!" bivamo odma usluzeni
Ispracaju nas uz reci "Ne znam kome se bog smilovao!"
Baba je inace tako pala da je isterala ramenu kost iz zgloba ali je isovremeno sebi prikljestila zivac i nista osetila nije, tj ruka joj je sve vreme bila utrnuta.
Cak su je namestali bez iakvih sredstava protiv bolova.
Sve u svemu kvalifikacija babinog statusa u nasem okruzenju je verovatno imala znacaja da nas se sto pre rese ali podrum je neponovljiv!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:55 26.01.2010

Re: EAR NS - PODRUM

Ja samo čekam bedu koja će da me snađe i višesatno čekanje, koje će se neminovno desiti, jer Žmu i ja ne možemo da objasnimo njegovoj majci, a mojoj svekrvi, da ne sme da podiže bračni krevet u svojoj 82. godini... ona kaže da se tako razgibava
irenaema irenaema 15:26 26.01.2010

I mi babu za trku imamo!

Jelica Greganović
Ja samo čekam bedu koja će da me snađe i višesatno čekanje, koje će se neminovno desiti, jer Žmu i ja ne možemo da objasnimo njegovoj majci, a mojoj svekrvi, da ne sme da podiže bračni krevet u svojoj 82. godini... ona kaže da se tako razgibava



Ova moja pere prozore, kači zavese, vozi.....kažnjena je više puta zbog prebrze vožnje , poslednji put pre dva meseca

BeograDZani obratite pažnju, ponavljam OBRATITE pažnju beli punto...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 26.01.2010

Re: I mi babu za trku imamo!

Uuh...ja sam mislila da samo naša švarcenegira okolo...mada, ukinuli smo joj pranje prozora, zato je letos prala spoljni zid od zgrade, u njihovom dvorištancu...
irenaema irenaema 15:44 26.01.2010

Re: I mi babu za trku imamo!

Ukinula i ja, ali ova voli da se popne na šamlicu više nego leba da jede....
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:52 26.01.2010

Re: I mi babu za trku imamo!

Naša se vere na merdevine...ne volim to ni da napišem, a kamoli da vizualizujem...
niki.vasic niki.vasic 12:00 26.01.2010

Krvoliptanje!

Pre tri dana u Beogradu. Subota popodne, oko 17h. Tinejdzer sa oteklim skocnim zglobom jer je izlazeci iz autobusa, a gledajuci ko zna gde, izvrnuo nogu. Pusta majka, naravno da sam pomislila na najgoru mogucu varijantu povrede, strpala svog sina, uprkos glasnom protivljenjui njega i muza, u kola i uputila se pravo u urgentni centar. Sestra na salteru je ljubazno postavila par pitanja i dala mi odstampan, popunjen formular sa recima - Ambulanta 4. Naravno da smo cekali pola sata pre nego sto sam shvatila da formular moram da predam licno sestri, jer sram me bilo, ocekivala sam da su im kompjuteri umrezeni . Posle ukupno dva sata cekanja, prozovu nas i jos jednog pacijenta, istih godina kao sto je i moj sin. Uskoro smo saznali da se sapatnik preziva Markovic jer sledi nesto sto je pre licilo na reality show tipa skrivena kamera.
U ordinaciji doktor sedi za stolom, bez podizanja pogleda gleda u dva papira, precizno stavljena jedan do drugog.
Doktor: Vasic, Markovic da li ste dosli sopstvenim prevozom?
Ja i mama Markovic smo izmenjale brze, zacudjujuce poglede.
Mama Vasic: Da.
Mama Markovic: Da.
Doktor: Vasic, Markovic da li imate KRVOLIPTANJE?

Mama Vasic: Ne.
Mama Markovic: Ne
Doktor: Posto nemate krvoliptanje, javite se u dezurne bolnice na teritoriji grada u kojoj zivite.
Mama Vasic: Da li je to mogla dan nam kaze sestra na prijemu?
Doktor: Ona nema pravo da Vam to kaze.
Mama Vasic: A Vi imate pravo da nam posle dva sata cekanja to kazete?
Doktor: Da. Ako Vam nesto nije jasno evo Vam pravilnik.
I gurnu na onom stolu neku gomilu papira isaranu roze markerom, a ja se u sebi mislim
Da ne bi izgovorila glasno ono sto sam mislila, nabrzaka sam obula sinu carapu i navukla patiku i izasla iz urgentnog centra. U pripadajucoj dezurnoj bolnici sam se odmah deklarisala kao "nekrvolipteci" pacijent, za svaki slucaj
Pregled, snimanje i previjanje smo zavrsili bukvalno za pet minuta, tako da smo Markovice koji su stigli kad smo mi odlazili, mogli da resimo brige oko toga kako ovde gledaju na nekrvoliptece pacijente.
Srecom, povreda zgloba nije bila ozbiljna. Hladni oblozi, mackanje kremom i nema sporta 3 nedelje, tako da sam posle svega morala da slusam i od sina i od muza "Sta sam ti rekao, vidis da mu/mi nije nista"
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:00 26.01.2010

Re: Krvoliptanje!

Jes, cvrc, ali kako da znaš da mu nije ništa...tako je bilo i sa Princezom, kako ja da znam šta je ispod onog plavog, krofnastog otoka...Ovde je moja drugarica, sa sinom starim 5 godina, koji je u obdaništu zveknuo sa tobogana na lice, blatnjavim i gladnim, čekala na urgentnom 4 sata samo na pregled...da bi joj lekar s vrata, kada su konačno došli na red, rekao da u stvari nije ni trebalo tu da čeka, nego na maksilofacijalnom odeljenju...u kom žive duše nije bilo, tako da su odmah pregledali, tako da ispada da su tamo džab-džabe džedžali.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 15:21 26.01.2010

DNA

Samoupravljanje je besmrtno.
Utisnuto nam je u gene.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 26.01.2010

Re: DNA

U mozak, kume.
Kraja Kraja 17:07 26.01.2010

...probudite se...

..i pogledajte gde zivite...manite se samoupravljanja, u onom sistemu bi taj lekar vec bio disciplinski kaznjen sa 10% od plate...
...opravdavate vlast koja se 10 godina ubi od kradje uvek istim recima "to je nasledje milosevica ili jos gore tita..."
...ovi koji to danas rade, nisu bili rodjeni za vreme potonjeg, a i drugi nije u modi vec dugo...i svi imaju svoja IMENA....
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:55 26.01.2010

Re: ...probudite se...

Ovde u Slo bi se neko teško pozivao na Miloševićevo nasleđe, a baš ne znam da li bi u Titovom sistemu neko od njih bio kažnjavan, sem ako mu u se čekaonici ne zaglavi bolje pozicionirani, u partiji, drug. I tu nema veze kada su se rodili, nego kakav je sistem u kom rade, odnosno ne rade.
49 41 49 41 22:45 26.01.2010

Re: ...probudite se...

A da mi Jelice starog vaskrsnemo pa da ga opet smestimo tamo; na jedno par god. napr. ?!?
Naravno, ti i ja da mu menjamo lokaciju; nocom, da se ne sete Vlasi-gde je.
rapunzel rapunzel 15:28 26.01.2010

nikako

nisam uracunljiva kada deci nesto (h)fali (misam ni ovako al nemoj nikom da kazes).
mene totalno savata panika neslucenih razmera i takva kao pokusavam da pomognem.
a za baksuz, mladjoj se uvek nesto desi kada je ja izvedem. te iskoci rucni zglob, te iskrene nogu... i sto rece kuma gore, uvek dezurna tirsova i ako nam je institut na
pljucometar.
prvi put smo se bas nacekali, al ni to nije najstrasnije, vec sta smo sve videli za tih par sati cekanja. drugi put je bilo hiper brzo (bila vec proglasena pandemija) i samo dvoje ispred nas.
moram ipak da pohvalim hirurge sa kojima smo se sretali, stvarno znaju posao, a i jako su bili ljubazni.
nadam se da ce princezi uskoro biti bolje i zelimo joj brz oporavak.
glina za spoljnu upotrebu je odlicna stvar kod uganuca. isprobala u vise
navrata posto sam ranije svako malo izvrtala zglob na desnoj nozi (nisam bas toliko smotana vec su mi stopala mala naspram visine).
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:32 26.01.2010

Re: nikako

Glina...odlična ideja...bojim se da se ne napravi još gore ovom longetom, koju uprkos svojim godinama zaboravlja i sve pokušava da longetiranom rukom elegantno skloni pramen kose s lica...oko će povrediti, a onda tek ima da ostarimo na urgenci.
Jesu ove tvoje avatarske gilje one sa jaguarskom šarom? Videla sam ih onomadne u Bgd, još mi žao što ih nisam pazarila...
rapunzel rapunzel 15:35 26.01.2010

Re: nikako

kad skine longetu stavi joj glinu, izlazi otok i smanjuje bol.
ovo su martinke sa ljubicanstvenim cveticima
49 41 49 41 23:44 26.01.2010

Re: nikako

Tako sam ja na skijanju; umesto 5 dana olimpijskih terena zavrsio u Hitnoj 20 km nize-vec, drugog dana.
Kad je neko srecan ?!; dvaput tresnes sa skijama na istom mestu i na isti nacin - treci put Bog ti ne oprosti te, te posalje u Hitnu sa slomljenom kapsulom palca.

Naravno, gips i zavoj su najjeftiniji! Longeta do lakta 2-3 nedelje.
Kad sam im rekao posle skidanja gipsa; da im "posao ne valja" bili su zabezeknuti:

Idi ti kuci, sta ti znas; bice u redu!

Ortoped, hirurg plasticar; posle 8 meseci me je OPET nalepio: Sta sam cekao toliko dugo.
Treba izvrsiti rekostrukciju zgloba palca, sada je to puno teze i naravno da potpisem; da ako se on zahebe u opeaciji, sam sam kriv.
Te igre, bez granica su me kostale sledecih 5 god. nerava, bola i samoterapija sake.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana