Ljudska prava| Mediji| Politika| Region

Poseta jugu

UKinSerbia RSS / 28.01.2010. u 13:12

Kao novoimenovani regionalni savetnik za politička pitanja veoma sam se radovao svojoj prvoj poseti jugu Srbije. Nakon što sam tokom prve nedelje u Srbiji u ambasadi u Beogradu išao sa jednog brifinga na drugi, jedva sam čekao da, iz prve ruke, saznam sve o delu Srbije o kojem su mi ljudi na sastancima pričali.

Pre nego što nastavim, možda bi trebalo da se detaljnije predstavim. Iako sam stacioniran u Beogradu, pozicija je regionalna, što znači da, pored Srbije pokriva i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Svrha te nove funkcije jeste da obezbedi sveobuhvatniji strateški pristup radu na sprečavanju konflikata kroz projekte i programske aktivnosti, koje britanska Vlada finansira na Balkanu.

4303975898_6c3dc92110.jpg


Iako su problemi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu različiti, svi se sreću sa istim izazovima poput reforme sektora bezbednosti, jačanja uloge i funkcije građanskog društva i funkcionisanja etnički raznolikih zajednica. Obzirom da su se na ovim prostorima dešavali nekih od najkrvavijih sukoba u nedavnoj istoriji, nije iznenađujuće da tenzije još postoje.

Upravo ovaj poslednji izazov - funkcionisanje etnički raznolikih zajednica - odveo je mali tim ambasade i mene na jug Srbije. Taj deo Srbije, koji se graniči sa Kosovom i Makedonijom istovremeno je jedan od najsiromašnijih, ali i jedan od najinteresantnijih delova Srbije, u smislu etničke raznolikosti.Tokom posete imao sam sastanke sa lokalnim predstavnicima Srba i Albanaca: u Preševu sam se video sa predsednikom opštine Ragmijem Mustafom i predsednikom Skupštine dr Skenderom Destanijem; u Bujanovcu sa gradonačelnikom Šaipom Kamberijem, predsednikom Skupštine Jonuzom Musliuom, kao i predstavnikom novoformirane Demokratske unije Albanaca Mejdijem Zećirijem, kao i predstavnicima srpske koalicije Zoranom Antićem i Stojančom Arsićem. Ti sastanci su mi bili izuzetno korisni, jer sam mogao iz prve ruke da čujem o teškoćama sa kojima se različite etničke grupe zajedno sreću na jugu, ali i u radu sa Koordinacionim telom Vlade Srbije u Beogradu. Pitanja poput integracije Albanaca u centralni državni aparat (npr. policiju i pravosuđe), kao i integracije Srba u lokalne strukture, bile su zajedničke teme sastanaka. Razgovarali smo i o nacionalnim savetima manjina, nezaposlenosti, poboljšanju školskog sistema i visokog obrazovanja za manjine, popravljanju infrastrukture, povećanju investicija i razvoju ekonomskih potencijala ove oblasti. Albanski predstavnici su izrazili zabrinutost zbog reforme pravosudnog sistema i uticaja reformi na albansko stanovništvo, pre svega na pristup pravdi.

Iako mi je bilo jasno da postoje neka vrlo osetljiva i teška pitanja koja treba pokrenuti na jugu, moj generalni utisak je bio da ima i puno potencijala. Ono što su do sada albanski i srpski predstavnici zajedno sa Vladom (potpomognuti međunarodnom zajednicom) postigli je ohrabrujuće. Koordinaciono telo je ustanovljeno, radi se na osnivanju multietničkog fakulteta, a približavaju se i izbori za nacionalne savete manjina, tako da, prvi put, albanska zajednica ima pravu priliku da dobije svoj glas u Beogradu. Naravno, situacija nije idealna. Postoje realne prepreke i izazovi kojima sve strane moraju da se pozabave, da bi postojao kontinuirani napredak ka punoj integraciji. Realna zastupljenost i učešće u lokalnim i nacionalnim inicijativama je od ključne važnosti kada pokušavate da stvorite dijalog zasnovan na zajedničkom poštovanju i poverenju, a koji će postati sastavni deo svakodnevnog lokalnog i nacionalnog političkog života.

Britanska vlada posvećeno radi na tome da se taj proces nastavi. Britanska ambasada u Srbiji podržava niz aktivnosti da bi podstakla politički dijalog na različitim nivoima između albanske nacionalne manjine i centralne vlade. Ambasada podržava i projekte koji rade na podizanju objektivnosti medija, na kvalitetnijem izveštavanju o lokalnim pitanjima, ali i formiranju omladinskih mreža koje će raditi sa svim zajednicama, kako na jugu, tako i širom Srbije.

Ovo su moji prvi utisci o ovom jedinstvenom i zanimljivom delu Srbije. Vrlo rado bih „čuo" vaše mišljenje o ovim temama.Dominic-Haydn Braithwaite

 Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 13:27 28.01.2010

mene samo zanima

gde prestaje normalna diplomatska aktivnost, gde pocinje petljanje u tudja posla, a gde obavestajni rad.

pokusavam da zamislim nekakvog srpskog (ili inog) diplomatu kako posecuje severnu irsku, leeds ili islas malvinas, razgovara s katolicima, protestantima, pakistancima i argentincima i javno iznosi svoje misljenje (i guess unsolicited) po tome ko bi tu trebalo da nastavi u kom pravcu i zasto. tesko mi je da to zamislim.

da li britanija deluje tako zato sto je u 19 veku bila svetska sila ili postoji neki drugi razog ili su u pitanju neke donacije koje daju pravo na takvo ponasanje/delovanje - ne znam ali bih voleo da znam.

razumem ja da quod licet iovi non licet bovi, al jupitera ne vidim .

napominjem da nisam ni ljut ni ogorcen vec samo radoznao.
mariopan mariopan 14:54 28.01.2010

Re: mene samo zanima

Uvek se strcnem kada procitam da Vam je neki deo Srbije "zanimljiv".

Sve cesce se delovi Srbije pominju kao "zanimljivi", ako nije tajna koje jos delove da smatramo "zanimljivim"?
Pitanje se odnosi bas na jug Srbije koji se sve cesce pominje kao "zamena" za sever Kosova.

U praksi, do sad ste podrzavali nacionalnu manjinu Albanaca da trazi deo teritorije Srbije, zemlje u kojoj zivi, sto nema nigde u svetu ( na Kosovu i Metohiji). Da li i kod Vas u UK mogu nacionalne manjine, ili verske zajednice, da odcepe deo teritorije i da naprave sebi jos jednu drzavu, osim maticne?

Da li je sa tom praksom podrske Albancima gotovo ili nas cekaju jos neka iznenadjenja, ovog puta na jugu Srbije?
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 16:23 28.01.2010

Re: mene samo zanima

mariopan
Uvek se strcnem kada procitam da Vam je neki deo Srbije "zanimljiv".Sve cesce se delovi Srbije pominju kao "zanimljivi", ako nije tajna koje jos delove da smatramo "zanimljivim"?Pitanje se odnosi bas na jug Srbije koji se sve cesce pominje kao "zamena" za sever Kosova.U praksi, do sad ste podrzavali nacionalnu manjinu Albanaca da trazi deo teritorije Srbije, zemlje u kojoj zivi, sto nema nigde u svetu ( na Kosovu i Metohiji). Da li i kod Vas u UK mogu nacionalne manjine, ili verske zajednice, da odcepe deo teritorije i da naprave sebi jos jednu drzavu, osim maticne?Da li je sa tom praksom podrske Albancima gotovo ili nas cekaju jos neka iznenadjenja, ovog puta na jugu Srbije?Mislim da nema potrebe o daljim postovima dok ne dobijemo odgovor na ovo od "zanimljivog" gospodina.
mariopan mariopan 16:35 28.01.2010

Re: mene samo zanima


Mislim da nema potrebe o daljim postovima dok ne dobijemo odgovor na ovo od "zanimljivog" gospodina.

Ponekad je nedostatak odgovora jedini iskren odgovor.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:07 28.01.2010

Re: mene samo zanima

Ponekad je nedostatak odgovora jedini iskren odgovor.


Bez namere da budem neciji advokat, ali je pitanje mozda takvo da se nema sta odgovoriti. U Srbiji jos uvek aktivan Milosevicev virus o 'strancima' i inim 'zanimljivim gospodinima' koji su nam rasturili SFRJ, pa evo sad dalje hoce i Srbiju. Kako ono ide, jug Srbije, Sandzak pa Vojvodina. Najgore kako su uspeli da taj strah prenesu ljudima da ga osecaju kao licni i egzistencijalni. Jeste nekome trebaju jos neke male i nefuncionalne gradovi-drzave. Nego, zar EU i UK nisu bili za zajednicu SCG?

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 19:39 28.01.2010

Re: mene samo zanima

Neues aus der Nachbarschaft
Ponekad je nedostatak odgovora jedini iskren odgovor.Bez namere da budem neciji advokat, ali je pitanje mozda takvo da se nema sta odgovoriti. U Srbiji jos uvek aktivan Milosevicev virus o 'strancima' i inim 'zanimljivim gospodinima' koji su nam rasturili SFRJ, pa evo sad dalje hoce i Srbiju. Kako ono ide, jug Srbije, Sandzak pa Vojvodina. Najgore kako su uspeli da taj strah prenesu ljudima da ga osecaju kao licni i egzistencijalni. Jeste nekome trebaju jos neke male i nefuncionalne gradovi-drzave. Nego, zar EU i UK nisu bili za zajednicu SCG?Nema sta da se pravdate gosn. "new in the neighborhood"

Samo procitajte blog Gosn. Predraga Azdejkovica o blokcicima:) a te varijante stereotipima na stereotipe i optika "za koga je ko" ostavite za malu decu... no further comment...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:08 28.01.2010

Re: mene samo zanima

Nema sta da se pravdate gosn. "new in the neighborhood"

Samo procitajte blog Gosn. Predraga Azdejkovica o blokcicima:) a te varijante stereotipima na stereotipe i optika "za koga je ko" ostavite za malu decu... no further comment...Uf da, zaboravio da napisem da radim na portirnici (=guzijani) u UK konzulatu, ali dobro prokljuviste me. Nije lose, do sad sam 'pronalazen' po filijalama raznih organizacija pa nije nista novo. Mogu da obezbedim preko veze blokcic sa Never Mind the Bollocks na naslovnici da slicni ostroimni zakljucci ne propadnu .

p.s. babel fish, los izbor.
Selam!
mariopan mariopan 21:48 28.01.2010

Re: mene samo zanima

Neues aus der Nachbarschaft
Ponekad je nedostatak odgovora jedini iskren odgovor.


Bez namere da budem neciji advokat, ali je pitanje mozda takvo da se nema sta odgovoriti. U Srbiji jos uvek aktivan Milosevicev virus o 'strancima' i inim 'zanimljivim gospodinima' koji su nam rasturili SFRJ, pa evo sad dalje hoce i Srbiju. Kako ono ide, jug Srbije, Sandzak pa Vojvodina. Najgore kako su uspeli da taj strah prenesu ljudima da ga osecaju kao licni i egzistencijalni. Jeste nekome trebaju jos neke male i nefuncionalne gradovi-drzave. Nego, zar EU i UK nisu bili za zajednicu SCG?


Poreklo tog straha i nepoverenje koje ste zasluzili, nema veze sa Milosevicem vec ima veze sa potezima koje ste kao drzava povukli u skoroj proslosti nase zemlje. Bili su sve samo ne prijateljski.

Ako je zahvaljujuci politici vase zemlje, izmedju ostalih koje su imale svoj interes, doslo do velikih zrtava i gubitaka zivota, imovine , egzodusa stanovnistva koje ste mirno gledali jer ste imali neki ineteres ...onda to jeste egzinstecijalno pitanje, pitanje zivota.

Vasa zemlja je podrzala zlocince koji su pusteni iz Haga, Taci, Haradinaj....prirodno je da se te Vase "vladavine prava" plasi svaki covek koji nije Albanac a zivi na teritoriji koja Vama moze biti "zanimljiva".

Moje pitanje je bilo cisto egzistencijalno i vazno da bismo znali ko da se pakuje i da se seli a kome da cestitamo useljenje u novu drzavu?

Milosevic je vec izlizan od upotrebe....potrosili ste ga, moze li neki drugi izgovor?
Supermod Supermod 06:50 29.01.2010

Obaveštenje

Obrisan je komentar komentatora godec zbog skretanja s teme, a uz njega su automatski obrisane i replike na taj komentar.

Molimo vas da ovo obaveštenje ne komentarišete.


Re: Obaveštenje

mogu ja da pokusam da odgovorim zasto nema srpskih diplomata u severnoj irskoj koji bi se bavili slicnim pianjima?
zato sto je jedan od centralnih problema juga srbije i kosova ekonomija. uk ima novca da ulozi (ostavimo interese po strani), a jugu novac treba. srbija nema novca, a ni interesa u severnoj irskoj jer ima precih problema na vratima.
Dejan Tiago Stanković
gde prestaje normalna diplomatska aktivnost, gde pocinje petljanje u tudja posla, a gde obavestajni rad.

pokusavam da zamislim nekakvog srpskog (ili inog) diplomatu kako posecuje severnu irsku, leeds ili islas malvinas, razgovara s katolicima, protestantima, pakistancima i argentincima i javno iznosi svoje misljenje (i guess unsolicited) po tome ko bi tu trebalo da nastavi u kom pravcu i zasto. tesko mi je da to zamislim.

da li britanija deluje tako zato sto je u 19 veku bila svetska sila ili postoji neki drugi razog ili su u pitanju neke donacije koje daju pravo na takvo ponasanje/delovanje - ne znam ali bih voleo da znam.

razumem ja da quod licet iovi non licet bovi, al jupitera ne vidim .

napominjem da nisam ni ljut ni ogorcen vec samo radoznao.

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 12:03 29.01.2010

Re: Obaveštenje

wow. kapiram da ce sad da pocnu da pljuste ulaganja, samo tako. nego, kad bi platili samo ono stoi su srusili, vec ne bi bilo lose.

no vratimo se laksim temama: citao sam neke knjige (britanci pisali, obavestajci) o obavestajnom ratu s nacistima u II svetskom. na neku foru sam posle poceo vise da cenim nemce. s nemcima makar znas na cemu si. u medjuvremenu su se i skroz popravili, a ovi i dalje po starom. i jos pride, imaju i vise para.
lilit66 lilit66 15:09 29.01.2010

Re: Obaveštenje

u medjuvremenu su se i skroz popravili, a ovi i dalje po starom. i jos pride, imaju i vise para.


Što si više gad to te izgleda više cene. Bojkotuju oni euro, imaju sasvium posebne odnose sa EU, a eto staviše svoje ljude na vodeća mesta...Pazite, Britanci preziru EU a prvi predsednik EU je Britanka!
Strašno...
Interesantno da je i meni odmah pala na pamet ta epizoda slanja silnih obaveštajaca u Jugoslaviju na ratno poprište kako bi "izveštavali" kakva je realna situacija...svačega ima u tim spisima, svašta čovek nauči...
A tek instant istoričar naše bliže i dalje istorije...Short history Bosne i Kosova je postao Biblija Albancima i Muslimanima, pazi paradoksa...zaklinju se u nju i redovno ti je citiraju kao Pitagorinu teoremu kateta i hipotenuze.
Bili Piton Bili Piton 15:44 29.01.2010

Re: Obaveštenje

Dejan Tiago Stanković
s nemcima makar znas na cemu si.


Po mom iskustvu ovo je potpuno tacno. Svaki dogovor je brz, jasan i jednostavan, bez palamudjenja, bez prenemaganja, i postuje se. Na Nemca mozes da se oslonis.
MarkoPustolov MarkoPustolov 19:14 28.01.2010

yeah right

super Vam je članak, jeste jug je baš zanimljiv

nego jel ste čuli za Milicu Rakić, i ako jeste jel Vam krenula bar jedna suza?
lilit66 lilit66 12:07 29.01.2010

Re: yeah right

MarkoPustolov
super Vam je članak, jeste jug je baš zanimljiv

nego jel ste čuli za Milicu Rakić, i ako jeste jel Vam krenula bar jedna suza?


Naravno da nije. A što bi? To je kolateralna šteta.
A i otvrdlo im srce u Krvavim nedeljama...
cbronson cbronson 20:24 28.01.2010

ustedite sebi vreme

Pre nego što nastavim, možda bi trebalo da se detaljnije predstavim. Iako sam stacioniran u Beogradu, pozicija je regionalna, što znači da, pored Srbije pokriva i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Svrha te nove funkcije jeste da obezbedi sveobuhvatniji strateški pristup radu na sprečavanju konflikata kroz projekte i programske aktivnosti, koje britanska Vlada finansira na Balkanu.
Iako su problemi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu različiti, svi se sreću sa istim izazovima poput reforme sektora bezbednosti, jačanja uloge i funkcije građanskog društva i funkcionisanja etnički raznolikih zajednica.
Obzirom da su se na ovim prostorima dešavali nekih od najkrvavijih sukoba u nedavnoj istoriji, nije iznenađujuće da tenzije još postoje.ustedite sebi vreme i informisite se (objektivno) kod nasih NVO
libela libela 22:04 28.01.2010

Re: ustedite sebi vreme

cbronson

ustedite sebi vreme i informisite se (objektivno) kod nasih NVO

...za sve blokcice!
eizo eizo 05:52 29.01.2010

...

We are gonna have so much fun together...
dali76 dali76 07:10 29.01.2010

...

Rekost da vam je bilo drago sto vise o jugu Srbije necete slusati preko brifinga vec se licno uvjeriti u situaciju dolje. Ono sto ste napisali u ovom blogu ,a predpostavljam proizilazi iz vaseg licnog iskustva, meni zvuci kao sa nekog brifinga.
Suvise generalno i suvise suhoparno.
Zanima me sto traze politicari,albanskog porijekla, sa juga Srbije?
Bojim se da zahtjevi o povlacenju vojske sa tog podrucja te osnivanju zasebnog administrativnog okruga baziranog na nacionalnom kljucu, ne vodi ka integraciji u srpsko
drustvo.
Zanima me da li su lokalni politicari odustali od ovih svojih proklamiranih ciljeva (povlacenje vojske , osnivanje administrativne oblasti) i kakav je vas stav glede takvih zahtjeva?

malena1 malena1 10:09 29.01.2010

jug Srbije

Iako su problemi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu različiti, svi se sreću sa istim izazovima poput reforme sektora bezbednosti, jačanja uloge i funkcije građanskog društva i funkcionisanja etnički raznolikih zajednica.


Da, to nam je svima, sa prostora bivše Jugoslavije zajednička crta, koja nam je nedostajala onda kada (krajem '80. i početkom '90.) smo je kao građani-pojedinci i kao društvo u celini najviše trebali.
Da smo je imali, mi građani, u kritičnoj masi, rata ne bi bilo.

U stvari građanska svest se tek sredinom '80. počela spontano, sporadično, neorganizovano i stidljivo javljati, nemajući vremena ni da se raširi a ni učvrsti, brzo je pregažena. To je započela generacija koja je rođena 20 godina(+/- koja godina) posle rata (što je priznaćete dosta vremena da bi se stanje u ondašnjoj državi moglo nazvati kao povoljni preduslovi za početak razvoj građanske svesti).

Mislim da je sadašnja situacija daleko teža jer su ratne strahote sveže, elemenat tranzicije postoji kao i osećaja lične nesigurnosti, što onda nije postojalo.
Drago mi je što ulažete napor, znanje i novac u fundament zajedničkog života ljudi sa ovih prostora.
Mi to nismo u stanju sami da uradimo.
Ne toliko zbog novaca koliko zbog nedostatka volje građana i zbog kalkulantskog i površnog zanimanja političke elite.
Dođite i nama u Vojvodinu. I ovde vas trebamo.
lilit66 lilit66 11:55 29.01.2010

Re: jug Srbije

U stvari građanska svest se tek sredinom '80. počela spontano, sporadično, neorganizovano i stidljivo javljati, nemajući vremena ni da se raširi a ni učvrsti, brzo je pregažena. To je započela generacija koja je rođena 20 godina(+/- koja godina) posle rata (što je priznaćete dosta vremena da bi se stanje u ondašnjoj državi moglo nazvati kao povoljni preduslovi za početak razvoj građanske svesti).


I bi svetlost rađanjem NGO. Pre toga ništa nije postojalo, pokrivala nas komunistička tama, joj, joj...
vidiš malena, ti si isuviše malena i verovatno nisi mnogo komunicirala sa svojim roditeljima o njihovom životu u socijalističloj Jugoslaviji. Mi nismo imali NGO, imali smo udruženja. Silna. Ljudi su se okupljali iz interesovanja i ljubavi prema određenim interesnim sferama, ne zbog novca.
Istina, nije postojala neka građanska inicijativa jer smo živeli u jednopartijskom sistemu gde je uloga države bila velika i garantovala je obimno egzistenciju te smo se u slobodnom vremenu bavili putovanjima, građenjem vikendica, kino klubovima, ikebanom, baštovanstvom, učenjem stranih jezika i muzikom i ostalim divnim stvarima za koje sada, u blagodetima demokratije i šarolikom civilnom društvu, nemamo više vremena. No drago nam je da naš podmladak pronalazi svoje mesto pod suncem u raznim NGO projektima, velikodušno finansiranim od strane naših poslovično tradicionalnih prijatelja. Koji su još uz to sredili probleme kod svoje kuće te nam opet velikodušno daruju sopstveno iskustvo.
A naše su etničke raznolikosti u Jugoslaviji i te kako postojale, sa svim problemima koji su činjenično i istorijski postojali. No umesto da se tada radi na izgradnji civilnog sektora, da se onda investira u kulturu i nauku, da se pomogne,stigla je naredba da Jugoslavija mora da postane kapitalistička zemlja pa pošto to nikako nije uspelo u Srbijici onda je došao zli vuk i oduvao nam kućicu zapalivši u tom silnom duvanju i celo selo koje kao da je jedva i dočekalo da nastavi tu međusobnu piromaniju prekinutu 45 godina ranije!
A pošto je i sada kao što je i tada bila Srbija izgleda jedini problem, moraćemo opet malo da poradimo po interesantnim krajevima. Konačno, zašto menjati konja koji stalno pobeđuje?
mariopan mariopan 13:43 29.01.2010

Re: jug Srbije

Dođite i nama u Vojvodinu. I ovde vas trebamo.

Ne trebamo ih bas svi.Pa bili su u Vojvodini onomad kada su bombardovali Novi sad,Pancevo.. mostove, fabrike, bolnice, rafinerije......
U mom gradu zivi 25 nacionalnosti i lepo zivimo, lepo se slazemo, ne vidim nikakvu diskriminaciju.
Imaju skolovanje na svom jeziku, svi jezici su zivi, govore se, obavestenja se pisu na svim jezicima - isto kao sto je to bilo na Kosovu PRE nego sto su oni dosli.

Bilo bi strasno da bilo kome daju ekskluzivno pravo da uzme oruzje i krene da terorise ostale gradjane da bi stvrio sopstvenu banana republiku kao sto su to uradili na Kosovu pa onda ispocetka da nam uvode prava koja smo svi vec imali, univerzitete koje smo vec imali, "vladavinu prava" gde su zlocinci na slobodi a otimacina imovine legitimna, samo su zrtve i siromastvo posle njihovog uplitanja nemerljivi.
Ne zelim to u mojoj blizini, mojim sugradjanima ni sebi. Ma koje nacionalnosti svi mi bili.
lilit66 lilit66 14:48 29.01.2010

Re: jug Srbije

pa onda ispocetka da nam uvode prava koja smo svi vec imali, univerzitete koje smo vec imali,


E to Mariopan. Ti ljudi kanda misle da se Srbija rodila 1990 godine a da su je krstili 2003. Pa sada rade na edukaciji tabule raze!
Zamisli jednom ja razgovaram sa dotičnim predtsavnikom UNDP pre nekih 5 godina, i kaže on meni kako su oni mislili kada su dolazili da će sretnu državu u stilu trećeg sveta: siromašnu kao Haiti, na primer, nepismenu, zaostalu. Kad kaže, mi naišli na strukture na kojima može i sam zapad da vam pozavidi. Pitam ja šta na primer. Veli čovek, pametno, "na primer, Dom Zdravlja i Dom Kulture". Mi tako kapilarne ustanove nemamo u mnogim zapadnim zemljama." Kažem ja njemu: "Znate, mi nikada nismo bili Prvi svet niti ćemo ikada biti, ali smo pripadali srednje razvijenim zemljama. A sada, vidite i sami...šta je nama vaša borba dala...".
Oljacat Oljacat 18:57 29.01.2010

Južnosrbijanka

Ljudi , ta nemojte napadati jadne diplomate. Ja lično mislim da oni definitivno podržavaju naše floskule Kosovo je Srbija jer se u Jug Srbije očigledno ubrajaju isključivo Preševo i Bujanovac,i Kosovo sa Metohijom. U isto vreme, Trgovište, Surdulica, Leskovac, Lebane,Bojnik i ostale skrajnute opštine iz nesvrstane Srbije (nit donatora nit državnih para) ne pominju se nigde. Niko osim Američkog atašea za vojna pitanja nije ni posetio ove opštine kada je prošle godine bilo poplave. Šta će Američki vojni ataše tamo??? Kako bre ljudi, pa da pomogne.
Eto tako i ove jadne diplomate. Vodaju ih tamo ko da su slepi i gluvi. Svi šefovi svih NVO ili svih sa kojima razgovaraju su slučajno albanci ili muslimani. A oni biju li u zurle, biju.
Da zaključim. Sami smo krivi. I sve neka nam uzmu jer ne čuvamo ono što imamo. Zašto se neko od naših ne zabrine za taj Jug? Zašto nikog nije briga što samo u Leskovcu ima 24000 nezaposlenih mladih ljudi?? Ne zaboravite, to je 60 km od Prištine vazdušnom linijom. Zašto se niko od vas Srba ne zabrine za Kuršumliju u kojoj ljudi seku prste, štrajkuju gladuju. Bio li je neko u Kuršumliji? Znate li koliko kilometara granice oni drže???154. Sa Šiptarima. Nema ni puta do tamo. Zato, molim vas, dejte nemojte licemerje. Neka idu diplomate, i daj Bože, nek uračunaju i nas iz nesvrstane Srbije u JUŽNU. Možda nam sa KOsovom bude bolje nego što nam je sa MAĆEHOM Srbijom.
U zdravlje. Samo vi obilazite, kad neće ovi što ih plaćamo.
lilit66 lilit66 20:05 29.01.2010

Re: Južnosrbijanka

U zdravlje. Samo vi obilazite, kad neće ovi što ih plaćamo.


Draga zemljakinjo, ovo je gorko istinito.
Taj je kraj oduvek bio jako siromašan,uvek među najsiromašnijima, poznajem ga odlično jer sam tamo svako leto provodila kod babe i dede. Kolevka srpstva i velikih junaka, a ti junaci su imali isti pogled na te krajolike kao i mi sada: malo se toga od onda promenilo. No ipak je bilo mnogo bolje u to socijalističko vreme. Zadruge su koliko toliko garantovale opstanak seljacima otkupom njihovih proizvoda. Sada imamo seljake koji sebi ne mogu ni zdravstveno osiguranje da uplate. I tako se poseku i ne idu kod lekara jer nemaju knjižicu... E to su tekovine neolibraelizma za koje smo se borili...Decentralizacija je sasvim ojadila taj kraj. Od čega oni da žive?
Zapravo postojao bi način, ali za to treba ulaganja. Sada je veoma aktuelan takozvani odgorovni turizam i dosta je ljudi sa zapada koji su ponukani tim principima i koji bi bili zainteresovani za tu vrstu seoskog turizma. Ali oni će jednom doći i više ne. Jer kod mojih u selu u okolini Blaca potok služi za deponiju i ni malo ne odgovara zapadnom imaginarijumu koji zamišlja srpke pastirčiće kako napajaju ovce na potoku! Ovaca odavno nema a da ih ima zarazili bi se od kolere na, ah, zdencu...
lilit66 lilit66 20:24 29.01.2010

Re: Južnosrbijanka

No o čemu da pričamo kada u Nišu od 300 hiljada stanovnika radi samo njih 43 hiljade i to većina u javnim ustanovama dakle na budžetu! samo 5 hiljada su privatni preduzetnici! I o čemu onda da razgovaramo...I njima prete konfliktne situacije, dakle i tamo treba da se malo poradi, Mr Diplomata... Uostalom, imate vi Ken Loucha pa znate o čemu govorim.
Oljacat Oljacat 21:11 29.01.2010

Re: Južnosrbijanka

Skroz si u pravu, draga. Doduše, ne znam odakle te statistike obzirom da , koliko ja znam , Statistički zavod još uvek nije izdao svoju analizu koja se tiče preduzetnika i MSP za 2009.
No, od interesa za Zapadne diplomate i rayne NGO je:
1. Da žive u Beograd
2. DA se vozaju sa lepa kola u Beograd
3. Da se vozaju poneki put i u neki drugi deo teritorije, al po mogućstvu odma da se vrćaju mnogo su grozni hoteli , čas na izuzeci, u Novi Pazar il u Prijepolje kad odeš MORA da prespavaš, MNOGO daleko
4. Da se budžet od 30 - 40 miliona pravilno raspodeli : 20 miliona na plate i spavanje, 10 miliona na džip (za benzin) i 10 miliona na POMOĆ i to tako napisati uslove konkursa DA NIKO osim nekoliko domaćih NVO ili stranih ne mož ni da skonta o čemu se radi a kamoli smisleno da napiše

Opet, ja živim u nadi da nisu svi isti. To mi i ovaj blog nekako govori jer čovek (ili žene, nikako da skontam) ima hrabrosti da nam kaže i smelosti da pročita ono što mu napišemo.
mariopan mariopan 01:04 30.01.2010

Re: Južnosrbijanka

Opet, ja živim u nadi da nisu svi isti. To mi i ovaj blog nekako govori jer čovek (ili žene, nikako da skontam) ima hrabrosti da nam kaže i smelosti da pročita ono što mu napišemo.

Naravno da je dobro sto komuniciramo, to je najbolje sto sada mozemo da uradimo.Pre svega pozdrvaljam samu ideju da se sa nama direktno komunicira, to rekoh vec na prvom blogu.
I ja se nadam da ce biti bolje. Nije bitno sto je komunikacija krenula djonom, postavila sam nezgodna pitanja, ali iskrena, dobila odgovor(?)...bolje da nisam takav, ali i to je nesto.

NIsta ne bismo dobili da smo bili fini i da ne kazemo sta i zasto mislimo, samo bi lagali jedni druge, to je guranje glave u pesak, zatrpavanje pravih izvora problema. To ne moze da nam pomogne da ih resimo.

Pre svega, moramo iskreno da kazemo zasto nesto mislimo, ne da to guramo pod tepih ili da pisemo "pazljivo" u rukavicama da visokom gostu ustedimo neprijatnosti.

Bilo bi pozeljno da i mi ne dozivimo nerpijatnosti od njegove zemlje i njega, otuda ona pitanja, vezana za ranije dalatnosti u zanimljivim regijama nase zemlje.
Podrska jednoj strani na stetu druge ne donosi nista dobro nikome od nas, to prijatelji ne rade.Ocekivala sam odgovor, ako ga i nisam dobila , bar ce znati zasto nesto mislim, nadam se da sam dobro objasnila?
Ako nesto ne napisemo, kako cemo da znamo gde je problem i kako da ga resavamo?

Znam kako je na jugu, ali nije boje nigde, cela Srbija nam je takva,siromasna, nezaposlena.
Nadam se da ce do izbora doci brze nego sto mislimo, pa da menjamo lenje, alave i nesposobne politicare, da pomognemo sebi.
Pozdrav
Oljacat Oljacat 08:17 30.01.2010

Re: Južnosrbijanka

Mariopan, ja zaista volim kada su ljudi iskreni. I poštujem to kod tebe, izgleda da ni ti nemaš barijere ko ni ja pobogu, što na um to na drum. Da, treba komunicirati, ja bih samo volela da mi prvo kao narod počnemo da komuniciramo međusobno, jer je tu uzrok svih problema i odatle svima drugima snaga da nas razbijaju. Sećaš se priče snop prutova ? Dakle, daj mi prvo sebe da dovedemo u red pa onda da govorimo nekome šta je loše kod njegove vlade. A sa ovim sastavom """ političara"""" da budu i 7 izbora, teško nama, nema ništa.
lilit66 lilit66 20:28 30.01.2010

Re: Južnosrbijanka

Dakle, daj mi prvo sebe da dovedemo u red pa onda da govorimo nekome šta je loše kod njegove vlade.


E nije nego...još kad bi taj neko čekao da mi sebe sami dovedemo u red...Hoće on da nas dovosi u red pa to ti je! A nema baš ič prava na to...
Ali teško je to objasniti nekome ko i danas posredno ima kolonije i razmišlja metodom socijalnog Darwinizma...
mariopan mariopan 23:00 31.01.2010

Re: Južnosrbijanka

Oljacat
Mariopan, ja zaista volim kada su ljudi iskreni. I poštujem to kod tebe, izgleda da ni ti nemaš barijere ko ni ja pobogu, što na um to na drum. Da, treba komunicirati, ja bih samo volela da mi prvo kao narod počnemo da komuniciramo međusobno, jer je tu uzrok svih problema i odatle svima drugima snaga da nas razbijaju. Sećaš se priče snop prutova ? Dakle, daj mi prvo sebe da dovedemo u red pa onda da govorimo nekome šta je loše kod njegove vlade. A sa ovim sastavom """ političara"""" da budu i 7 izbora, teško nama, nema ništa.

U pravu si 100 %.
UKinSerbia UKinSerbia 14:45 01.02.2010

Hvala

Prvo bih hteo da kažem veliko hvala svima koji su odvojili vreme da pročitaju i komentarišu moje utiske sa juga Srbije. Smatram da je veoma korisno dobiti povratnu informaciju, ako ništa drugo a ono da potvrdite da je neko pročitao to što ste napisali! Potrudiću se da odgovorim na neke od tema koje su ovde pokrenute.

mene samo zanima
gde prestaje normalna diplomatska aktivnost, gde pocinje petljanje u tudja posla, a gde obavestajni rad.

pokusavam da zamislim nekakvog srpskog (ili inog) diplomatu kako posecuje severnu irsku, leeds ili islas malvinas, razgovara s katolicima, protestantima, pakistancima i argentincima i javno iznosi svoje misljenje (i guess unsolicited) po tome ko bi tu trebalo da nastavi u kom pravcu i zasto. tesko mi je da to zamislim.


Neki od vas angažovanje Velike Britanije na jugu vide kao ’mešanje’ i navode da ne možete videti srpske diplomate kako posećuju Severnu Irsku ili posećuju verske ili etničke zajednice u Britaniji. Vlada Velike Britanije ne bi imala ništa protiv da srpski diplomatski predstavnici ili drugi zvaničnici organizuju takve sastanke. Mi verujemo da otvoren i iskren dijalog predstavlja kamen temeljac inkluzije različitih zajednica u Velikoj Britaniji, na kojoj smo vredno radili. Ubeđen sam da neki primeri mogu biti primenjeni i u Srbiji.

Bez namere da budem neciji advokat, ali je pitanje mozda takvo da se nema sta odgovoriti. U Srbiji jos uvek aktivan Milosevicev virus o 'strancima' i inim 'zanimljivim gospodinima' koji su nam rasturili SFRJ, pa evo sad dalje hoce i Srbiju. Kako ono ide, jug Srbije, Sandzak pa Vojvodina.


Vidim i da su neki izrazili zabrinutost zbog mogućeg odvajanju juga od Srbije. Želeo bih da budem veoma jasan. I ambasador Vordsvort je mnogo puta naglašavao da mi opštine na jugu smatramo delom Srbije. Upravo iz tog razloga je veoma bitno raditi na dijalogu između lokalnih vlasti i centralne vlade u Beogradu. Na taj način svaki problem koji iskrsne može biti rešen zajednički, u direktnoj komunikaciji.

Želim i da naglasim da kroz projektne aktivnosti obezbeđujemo podršku svim zajednicama na jugu Srbije, uključujući i srpsku. Jedan od primera na koji smo vrlo ponosni jesu Novine Vranjske (kroz projekat povećanja kapaciteta za objektivnije izveštavanje o lokalnim pitanjima sa Balkanskom istraživačkom mrežom - BIRN).

Naravno da je dobro sto komuniciramo, to je najbolje sto sada mozemo da uradimo.Pre svega pozdrvaljam samu ideju da se sa nama direktno komunicira, to rekoh vec na prvom blogu.
I ja se nadam da ce biti bolje. Nije bitno sto je komunikacija krenula djonom, postavila sam nezgodna pitanja, ali iskrena, dobila odgovor(?)...bolje da nisam takav, ali i to je nesto.


Na kraju bih još jednom želeo da vam se zahvalim na komentarima, i da kažem da se slažem da je ovo veoma koristan forum za razmenu mišljenja i otvorenu komunikaciju. HVALA


DHB
MarkoPustolov MarkoPustolov 10:31 02.02.2010

Re: Hvala

anyway, niste odogvorili na moje pitanje?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana