Hoće li sada papa biti važniji?

Vlasta RSS / 19.11.2007. u 21:35

 

Pitala me ovo jedna baka iz kraja kada je načula nešto kako su se razgovorali "ovi naši" iz pravoslavne crkve sa katolicima, i kako se tu spominjalo da bi valjalo da bude jedan poglavar i da se već priča kako će to biti papa, jer kako bi papa dozvolio da neko drugi njemu bude poglavar. Meni se uvek dešavaju ovakve priče. Prate me jer znaju da ću da se primim i da se razgovoravam i još posle blog da pišem. Mislite babe ne čitaju blog?

Nije baba videla kako se patrijarh konstantinopoljski Vartolomej prvi i Papa Benedikt XVI fino drže za ruke, jer da jeste, ič se ne bi brinula. Baka je, inače, jedna od onih - kao moja pokojna prababa Evica, bog da joj duši prosti - što uvek nose crno, čak i 50 godina nakon smrti supruga, što jedu jer moraju,_42373028_hands_416ge.jpg mrve nešto prstima i guraju u usta bez zuba. Na ormanu imaju dunje i gajbu jabuka umotanih u novinsku artiju. Iznad kredenca, tamo gde stoji hleb, Isus Hrist, a malo levo, pod goblemom, zajedno sa kandilom stoji i Sveti Nikola, obasjan odsjajem oluka od preko puta, malko požuteo, ali ponosan. To su vam ljudi starog kova koji iskreno veruju da ta jabuka što tako lepo miriše sa ormana jeste morala iz ženinih preći u ruke muškarca, jer da nije tako bilo, njoj bi bilo valjda lakše sa njenim muškarcem, a ne bi baš uvek on gazdovao. Što veruju da je baš njihova vera prava, ali ne mrze ostale, kako to danas ovi new pravoslavs rade. Ponekad se upuste u čist okultizam, pa ucveljenoj udovici tutnu u ruke glavu petla da je baci neprimetno u raku, sve prekrstivši se, protiv uroka. U crkvu se redovno ide, deca redovno na Vrbicu vode, za Božić lome zubi na staru petodinarku u česnici. E, možete zamisliti tu Evicu kada je čula da su se u Raveni sastali pravoslavni i katolički oci i potpisaki neki dokument koji kaže, i to u u 46 tačaka, da bi se mogle ujediniti pravoslavna i katolička crkva?!

Osta Evicken u čudu. Prvo, zbog onog "u Raveni", to joj je totalna misterija, a onda i zbog onog ujedinjenja. To razume šta znači, ali ne razume da može biti. Nije zbog mržnje, opet kažem, ali, kako to? Uhvatila me za rukav i vuče i kroz smeh mi kaže: "Ej, sad će ova moja Agi neni morati u našu, ili ćemo mi u njenu crkvu?" Bilo mi truba da joj kažem da neće dočekati. Iskreno, nemam pojma gde je to mogla da čuje, ne sećam se da je bilo baš tako puno na vestima, ali možda i jeste. Možda je čula baš u crkvi, a možda je i čitala na Internetu, na nekom forumu.

Baba se sigurno i sa razlogom pita kako će tako brojne probleme rešiti, baš one koji su nekad bili razlog za Raskol? Koji će biti simbol obnovljene vere? I kako će se dogovoriti oko poimanja Svetog duha? Ako je Svetu trojicu, Boga oca, Sina i Svetoga duha, Katolička crkva videla u jedinstvu - Svetom Trojstvu gde, ako dobro razumem, Sveti duh "proizilazi" iz Oca i Sina, a Pravoslavna crkva oca kao nerođenog, Sina kao "rođenog", a Svetog duha kao "ishođenog", odnosno, da Sveti duh ne sledi iz Boga oca, već je sa njim u vezi tek preko Sina, kakvo će tu onda biti zajedničko rešenje? I hoće li se sada ta katolička, božanska priroda Hrista i pravoslavna, kao bogočoveka, sjediniti i ako se sjedini, kakav će taj novi Hrist biti? A ako tu krene malo više na pravoslavnu stranu, kako će Marija nastaviti da bude bezgrešna? No, kao što se dalo i očekivati, ovaj dokument najviše se bavi pitanjem glavnog poglavara, i upravo to je najviše kod nas odzvonilo. Pape i patrijarsi su pre Raskola bili isti. Malo je jedan bio prvi među jednakima, pa onda malo drugi. Nakon Raskola, papa se proglasio za izaslanika Svetog duha, što je izuzetno težački posao, a uskoro postaje i bezgrešan, što je već metafizički i sizifovski.

Srpska pravoslavna crkva ranije nije pokazivala baš preterano ekumenstvo. Naprotiv, Nikolaj Velimirović, recimo, nije mislio da treba šta pregovarati, a naročito oko papskog primata. Međutim, izgleda se klima menja. Kako je napisao za "Građanski list" naš poznati teoretičar i kritičar teologije, Mirko Đorđević: "Sigurno je da će se to jednom ostvariti, prema Hristovoj zapovesti koju katolici često citiraju ‘Da svi jedno budu'. To ne znači da ćemo zaboraviti svoje jezike i tradicije, ali jedno je sigurno, otpale bi po Srbiji sve ove drugorazredne balkanske svađe o autokefalijama, podelama u crkvama". Haleluja! Ovo bi čak i Evicken volela i razumela.

Navodno se u Raveni nije baš direktno razgovaralo o tome da rimski papa bude prihvaćen kao vrhovni poglavar hrišćanskog sveta, ali se ustanovilo da bi ta velika, ponovo ujedinjenja crkva, morala imati jednog poglavara i više se, onako, šuška, da bi to bio papa. To, naravno ovde, niti u Rusiji, koja inače u pregovorima i ne učestvuje, nikada neće prihvatiti srce narodno. Ali, potpisano možda i bude. Politika, brajko. I ne samo politika: GLOBALIZACIJA. Evicken, stisni taj učkur od podgaća!

No, ja mislim da neće. Jer, več i u samom dokumentu iz Ravene izgleda (nezvanično) piše: "Istok i Zapad prihvataju primat na univerzalnom nivou, ali da postoje razlike u odnosu na način na koji primat treba da bude upražnjavan, kao i u odnosu na njegove teološke i biblijske osnove."

Hoće svi, ali ne mogu da se dogovore. O, kako to poznato zvuči.

 



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:47 19.11.2007

E, super je Evica...

...podseti me na moju babu, što me onomad upita: "A šta to ovaj Regan i Gorbačov potpisuju?"
Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 22:04 19.11.2007

Re: E, super je Evica...

Krugolina Borup
...podseti me na moju babu, što me onomad upita: "A šta to ovaj Regan i Gorbačov potpisuju?"


Ili na "onu babu iz našeg komšiluka" koja kaže "jadna deca, nemaju para, svi stali u krug i dele jednu cigaretu".

Kazezoze Kazezoze 22:03 19.11.2007

sekte se ujedinuju...

teshko breme nosi ovaj

nikolla90 nikolla90 23:21 19.11.2007

Sekte se ujedinuju...



E ovo je zlo..
Umetnica Umetnica 01:11 20.11.2007

Re: Sekte se ujedinuju...

nikolla90
E ovo je zlo..

Brrrr... gledam sliku i mislim, koliko li krvi ova dvojica zajedno imaju na rukama. Ima tu više hiljada godina ubijanja i ujebavanja života.
Taska Dana Taska Dana 04:38 20.11.2007

Re: Sekte se ujedinuju...

Brrrrr....da nije gadno slatko bih se nasmejala....
Jeste ovo je zlo.
Nemanja_K Nemanja_K 05:14 20.11.2007

Re: Sekte se ujedinuju...

Brrrr... gledam sliku i mislim, koliko li krvi ova dvojica zajedno imaju na rukama. Ima tu više hiljada godina ubijanja i ujebavanja života.


Koliko krvi na rukama ima Vartolomej molim te reci mi.
blue blue 00:07 20.11.2007

Papa po Davidu

"Papa je sam. Nista ga ne zanima. Prelistao je sveto pismo, ali nije uspeo da pronadje nijedno mesto koje ne zna napamet. Mogao bi nekome da telefonira: kome ?
Nekada se zabavljao tako shto je nasumice okretao brojeve telefona i onda se kikotao u rukav dok bi unezvereni (muski ili zenski) glas vikao "Halo! Halo? Ko je?".
Ali Papa oseca da je prerastao takve male razonode. Sada radije zamislja svet u kojem postoje bar dvojica Papa. Mogao bi s tim drugim da igra domine ili shax. A tek kad bi ih bilo trojica ? Preferans !
Papa zadovoljno trlja ruke, mozda bi to mogao da iznese kao predlog na sledecem koncilu ? Papa odlazi do radnog stola, ukljucuje kompjuter i postavlja pitanje: Kada ce se odrzati sledeci ekumenski koncil ? Kompjuter odgovara: 2012. godine. Papa kuca: Ali ja tada necu biti ziv ! Ti neces, odgovara kompjuter, ali Papa hoce."
babic babic 00:30 20.11.2007

Re: Papa po Davidu

Ne znam šta muti papa sa ovim Vaseljenskim patrijarhom iz Turske.Zakasnili su skoro milenijum,trebali su da o ujedinjenju razmišljaju sredinom ili bar krajem 11 veka,sada je kasno.Već su kroz vekove katolička i pravoslavna uticale da razni narodi imaju različito kulturno nasleđe.Sada razlike između katoličkih i pravoslavnih naroda ne generiše samo postojanje odvojenih crkava nego kulturno nasleđe.Eventualno ujedinjenje crkava u 21 veku,ne bi izbrisalo razlike i ne bi ništa novo donelo.Crkve sada jednostavno nemaju više toliki uticaj da ujedinjenjem približe različite narode kao u ono vreme kada su posejale razdor.
Što se papa prvo ne ujedini sa protestantima,jer su se oni tek odvojili u 16 veku,kraće im traje razdor i možda bi se lakše ujedinili.Pored toga i katolicizam i protestantizam pripadaju istom kulturno-verskom nasleđu zapada,a protestanti su više spremni na eksperimentisanje u verskim pitanjima,samim tim i za dijalog,i njihovi popovi ne nose brade.
Nama uopšte nije potreban neki papa iz Rima,kao neki duhovni poglavar,i to običan narod ne bi nikada prihvatio.
No,uvek nam ostaje Reis-ul ulema Srbije kao alternativa u oskudici (srpskih) verskih poglavara.
benkovac benkovac 10:37 20.11.2007

Re: Papa po Davidu

Hmm, čini mi se, možda griješim, da je suštinska razlika veća između katoličke i protestantskih crkava, nego između katoličke i pravoslavne. S tim u vezi Vatikan je nedavno objavio dokument kojom Pravoslavnoj crkvi jedinoj priznaje da ima elemente crkve, dok to isto odriče protestantskim crkvama.

Moderni svijet je skrojen upravo po protestantskoj filozofiji, i sve najrazvijenije države svijeta su ili protestantske ili dominantno protestantske, ili su, uz svoje tradicionalno nasljeđe, prihvatile protestantsku radnu etiku i životnu filozofiju (Japan, Kina J. Koreja). Protestantizam uvodi rad kao osnovu svega, pomjera se težište sa srednjovjekovnih ideala kao što su molitva, celibat, isposništvo. Sa novca se skida etiketa nečega "prljavog, nemoralnog", i baš naprotiv, podstiče se sloboda rada i preduzetništva, kao i religijske slobode. Religija postaje privatna stvar svakog čovjeka.

Pravoslavna i Katolička crkva kao da se nisu baš snašle i transformisale na odgovarajući način prelaskom iz feudalnog društvenog uređenja (gdje su bili povlašćeni stalež) u kapitalizam. Možda je i to jedan od razloga ove težnje za ujedinjenjem, da bi se ojačale pozicije u današnjem globalizovanom svijetu.
darmar darmar 00:16 20.11.2007

E, prvo...

bi naša crkva, zajedno s Ruskom i još po kojom minornom istočnoortodoksnom zajednicom trebala da prestane da pametuje i koristi stari Julijanski kalendar, koji neki ovde vole da nazivaju "našim", iako je u stvari "njihov", tj. Rimski, jer je em pogrešan (pa kaska za novim 13 dana - a gle čuda, tamo neki u crkvi rešili da veštači drže tu razliku do daljnjeg iako će se nakon određenog vremena razlika povećati na 14!!!), em njini a ne naš (pa samim tim nepostoji ni "Srpski Božić" ni "Srpska Nova Godina", već lepo kao što je to većina hrišćanskih zajednica učinila, neki mnogo pre neki mnogo kasnije, npr. Grčka, Bugarska, Rumunska, Jermenska... , prihvate neminovnost - i prihvate novi, precizniji kalendar, pa da onda lepo svi slavimo praznike zajedno, kako i dolikuje!
A što se tiče samog ujedinjenja, ne verujem da će do potpunog ujedinjenja ikada doći, iako bih ja lično želeo da vidim sve hrišćanske zajednice ujedinjene i ravnopravne, a ne samo katolike i pravoslavne. A ako im je najbitnije da reše problem primata, vrhovnog poglavara... e onda nek', što bi naš narod rek'o, BATALE POS'O!
babic babic 00:33 20.11.2007

Re: E, prvo...

darmar
bi naša crkva, zajedno s Ruskom i još po kojom minornom istočnoortodoksnom zajednicom trebala da prestane da pametuje i koristi stari Julijanski kalendar, koji neki ovde vole da nazivaju "našim", iako je u stvari "njihov", tj. Rimski, jer je em pogrešan (pa kaska za novim 13 dana - a gle čuda, tamo neki u crkvi rešili da veštači drže tu razliku do daljnjeg iako će se nakon određenog vremena razlika povećati na 14!!!), em njini a ne naš (pa samim tim nepostoji ni "Srpski Božić" ni "Srpska Nova Godina", već lepo kao što je to većina hrišćanskih zajednica učinila, neki mnogo pre neki mnogo kasnije, npr. Grčka, Bugarska, Rumunska, Jermenska... , prihvate neminovnost - i prihvate novi, precizniji kalendar, pa da onda lepo svi slavimo praznike zajedno, kako i dolikuje!
A što se tiče samog ujedinjenja, ne verujem da će do potpunog ujedinjenja ikada doći, iako bih ja lično želeo da vidim sve hrišćanske zajednice ujedinjene i ravnopravne, a ne samo katolike i pravoslavne. A ako im je najbitnije da reše problem primata, vrhovnog poglavara... e onda nek', što bi naš narod rek'o, BATALE POS'O!

Prelazak na novi kalendar je u Bugarskoj izazvao crkveni raskol.To uopšte nije minorna stvar,jer postoje kanonske prepreke za usvajanje gregorijanskog kalendara,u vezi odnosa datuma uskrsa i pashe.
darmar darmar 00:40 20.11.2007

Re: E, prvo...

babic

Prelazak na novi kalendar je u Bugarskoj izazvao crkveni raskol.To uopšte nije minorna stvar,jer postoje kanonske prepreke za usvajanje gregorijanskog kalendara,u vezi odnosa datuma uskrsa i pashe.

Ali kog Grka, Jermena, Rumuna i drugih nije! Ako su mogli Grci da ga prihvate, vala mogu i ostali!!!
eli eli 00:46 20.11.2007

Re: E, prvo...

Prelazak na novi kalendar je u Bugarskoj izazvao crkveni raskol.
Ne samo u Bugarskoj vec i u ostalim zemljama.

u vezi odnosa datuma uskrsa i pashe.

I poklapanje sa jednim postom ili nestanak istog.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 03:17 20.11.2007

Re: E, prvo...

Nisam neki strucnjak za religiju niti me interesuje, ali posto zivim u Kanadi primetio sam da Grci slave Bozic 25. decembra, medjutim Vaskrs slave kad i SPC. To nikako ne razumem.
Vlasta Vlasta 05:54 20.11.2007

Što se tiče kalendara,

nije li naš dugo zaboravljani naučnik Milutin Milanković imao najbolje rešenje za kalendar, koji je i prihvaćen ali ipak iz čudnih razloga nije zaživeo?
benkovac benkovac 10:19 20.11.2007

Re: E, prvo...

To je zato što se Uskrs računa preko mjesečevih mjena, s tim što pravoslavci i katolici imaju različite "algoritme" za izračunavanje. Zato se nekad dešava da se podudaraju, a nekad su čak 4 sedmice razlike. Uostalom, ne bi ni mogla biti razlika 13 dana (kolika je trenutna kalendarska razlika), jer Uskrs uvijek pada u nedjelju.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 15:27 20.11.2007

Re: E, prvo...

darmar
babic

Prelazak na novi kalendar je u Bugarskoj izazvao crkveni raskol.To uopšte nije minorna stvar,jer postoje kanonske prepreke za usvajanje gregorijanskog kalendara,u vezi odnosa datuma uskrsa i pashe.

Ali kog Grka, Jermena, Rumuna i drugih nije! Ako su mogli Grci da ga prihvate, vala mogu i ostali!!!


Код Грка је изазвао највећи раскол (старокалендарци), код Румуна четири фракције.

Јермени нису православци већ монофизити (источно-хришћански), користе јулијански календар иначе.
darmar darmar 00:56 20.11.2007

E sad ste se u'vatili

kao za neke kanonske prepreke! Jel'te, bogamu, a ne smeta vam da se veštački održava 13 dana razlike? Pošto jadni mi kako bismo prihvatili da Božić više neće biti 7. već 8. januara....!?!?! Kakvo licemerje!!!!
eli eli 01:09 20.11.2007

Re: E sad ste se u'vatili

kao za neke kanonske prepreke! Jel'te, bogamu, a ne smeta vam da se veštački održava 13 dana razlike? Pošto jadni mi kako bismo prihvatili da Božić više neće biti 7. već 8. januara....!?!?! Kakvo licemerje!!!!

A,ko vama smeta da slavite Bozic po novom kalendaru?
babic babic 01:27 20.11.2007

Re: E sad ste se u'vatili

Jel'te, bogamu, a ne smeta vam da se veštački održava 13 dana razlike? Pošto jadni mi kako bismo prihvatili da Božić više neće biti 7. već 8. januara....!?!?! Kakvo licemerje!!!!.

Valjda bi trebali da prihvatimo Božić 25 decembra a ne 8 januara,ako bi prihvatili gregorijanski kalendar.To je pitanje za ljude upućene u kanone,ja ne znam mnogo o tome.

Ne vidim nikakav problem da SPC nastavi po starom julijanskom kalendaru,kao što Kinezi i drugi narodi slave Novu Godinu,negde u aprilu.

darmar darmar 08:14 20.11.2007

Re: E sad ste se u'vatili

babic
Ne vidim nikakav problem da SPC nastavi po starom julijanskom kalendaru,kao što Kinezi i drugi narodi slave Novu Godinu,negde u aprilu.

Nije isto... Kinezi izračunavaju početak LUNARNE godine svaki put posebno, te tako početak njihove tradicionalne LUNARNE godine nikad nije istog datuma, a neke pravoslvne crkve, među njima i Srpska, se inate pa još idu dotle da VEŠTAČKI održavaju razliku od 13 dana, jer kako objasniti verujućem narodu da je ponovo došlo do "tamo neke greške" i da se sada svi mogući (fiksni) praznici i sveci ne slave po ustaljenim datumima već se sve pomera!!! I gde nas sve to vodi? U LAŽ I OBMANU! E zato su pametni Grci, Jermeni, Rumuni itd, itd... prešli na IPAK mnogo sigurniji Gregorijanski kalendar, a izračunavanje odnosa Uskrsa i Pashe nije vezano niti za Gregorijanski niti za Julijanski kalendar već se upravlja prema Jevrejskom kalendaru, te tako sve one pravoslavne crkve koje koriste novi kalendar, slave Uskrs i ostale pokretne praznike kao i crkve koje se još uvek drže starog i što je još bitnije NETAČNOG kalendara. Opet pominjem Grke, kao nama možda najbliže, iako su tu u komšiluku i Rumuni i Bugari, koji slave Uskrs i prateće praznike kao i mi. I gde je tu problem? Ja ga zaista ne vidim... Igrom slučaja ja imam i bugarske i jermenske krvi, a samim tim i rodbinu pripadnike tih naroda i strašno mi paradoksalno izgleda da ja njima čestitam praznike po jednom kalendaru a oni meni po drugom!
Jaril Jaril 01:06 20.11.2007

Није важно за суштину текста...

da Sveti duh ne sledi iz Boga oca, već je sa njim u vezi tek preko Sina,

Мислим да је обрнуто. У Православном символу вере стоји: И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
Дакле, Свети Дух од Оца исходи. Не од Сина. А ово у каквој су вези, није баш од значаја. Ипак су то Три Лица Једног Бога.
Оно што мени није јасно, у чему је суштинска разлика у Православном и Католичком исповедању. Формално је јасно. Али, суштински, шта то мења исповедање вере.
А уједињење не би уопште било немогуће када би се Папа одрекао свог престола. Због оне чувене "нема човека који не греши".
eli eli 01:20 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

Дакле, Свети Дух од Оца исходи. Не од Сина. А ово у каквој су вези, није баш од значаја. Ипак су то Три Лица Једног Бога

TO je jedno od najvecih dogmatskih neslaganja.
nestorijanac nestorijanac 02:42 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

Дакле, Свети Дух од Оца исходи. Не од Сина. А ово у каквој су вези, није баш од значаја.

Hm, kao da je i to od znacaja. Za sve one koji tacno znaju ko i kako iz cega proishodi.
Znate ono: "Et in Spiritum Sanctum, Dominum et vivificantem, qui ex Patre Filioque procedit".
nestorijanac nestorijanac 02:49 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

The original Nicean creed had only "proceeds from the Father" - the inclusion of the Son however is used by some Church Fathers and was later gradually adopted by the Western Churches (first the Spanish Churches, than the Frankish Churches (under Charlemagne) and than the Roman Church (under the influence of Emperor Henry II)), probably to combat a subordinationist mis-interpretation of the creed. However, the Eastern Churches have rejected this unilateral act as conflicting with provisions of the Council of Ephesus. So the opposition was mainly on the formal level until the Patriarch Photius of Constantinople claimed a difference in substance, in order to paint his Roman adversaries as heretics. I think, it was also him who came up with the wording "from the Father through the Son" in order to phrase the supposed difference, so of course he didn't change the text. Attempts of reconciliation have basically always interpreted the Western "and the Son" as equaling the Eastern "through the Son". These reunions were, whenever they were achieved, short-lived. The ommission in Dominus Iesus might be a gesture of ecumenism towards the Eastern Churches. However, it also backfired, since some Protestant leaders in Germany complained about the ommission and denounced it as tampering with the creed.
Vlasta Vlasta 07:34 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

To ko tačno iz koga ishodi i ko je kome ko, nadam se da ste svesni uzaludnosti da o tome raspravljamo. Nije se crkva dogovorila za hiljadu godina, pa nećete ni vi ovde. Osim ako niste u nekoj misiji. Inača, moram da vam kažem nešto: ja sam nekrštena. Čisto da znate.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:08 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

crna vlasto, gde će ti duša...
darmar darmar 08:15 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

Vlasta
To ko tačno iz koga ishodi i ko je kome ko, nadam se da ste svesni uzaludnosti da o tome raspravljamo. Nije se crkva dogovorila za hiljadu godina, pa nećete ni vi ovde. Osim ako niste u nekoj misiji. Inača, moram da vam kažem nešto: ja sam nekrštena. Čisto da znate.

So what? Važno da si ti živa i zdrava!
nestorijanac nestorijanac 10:53 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

To ko tačno iz koga ishodi i ko je kome ko, nadam se da ste svesni uzaludnosti da o tome raspravljamo.

Tako je. Svestan sam te uzaludnosti.
3stana 3stana 11:17 20.11.2007

Vlastimira drugo draga...

Preporuka za text... Issuse Bože, al' si me prosvetlila sa svim ovim znanjem...
A što se bakute tiče...tako sam i ja kada su se demokrate (davno beše) pomešale sa svakojakim različitim likovima & grupacijama... pa sam tad pomislila
"Hoće li sada Koštunica biti važniji?"...šmrc
Vlasta Vlasta 14:32 20.11.2007

Re: Vlastimira drugo draga...

Šmrc, šmrc, nego šta nego šmrc.
Vlasta Vlasta 14:33 20.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

U kotao moje čuvene Bora Bore, nadam se...
Filip2412 Filip2412 01:42 21.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

Vlasto sta ti je to Bora Bora...
jedan datawarehousing project u firmi u kojoj sam radio se tako zvao... i bio pakleno tezak izvodjacu :)

Vlasta Vlasta 07:31 21.11.2007

Re: Није важно за суштину текста...

Vidi sliku na google, samo će ti se kasti. Raj.
tnosugar tnosugar 08:53 20.11.2007

Alterglobalizam

Nisam siguran da vam je rezon ok. Zasto bi crkva i nacin na koji se tumaci vera bili pod sapom jedne institucije - ekumenizovane crkve. Koliko je, mozda, boljih tumacenja hriscanske vere, potisnuto, cesto krvavo, zbog politickog motiva ujedinjenja hriscana pod jednom, tj. dve (imperijalne) kape.

Nije mi jasno zasto se globalizam redovno tumaci kao 'istost' (za razliku od jednakosti). Ono sto zagovarate u vasem postu, tj. pozeljnost monopola nad tumacenjem vere, mene asocira na monopl nad politikom i drustvenim procesima koji smo doziveli 90ih, odnosno ekonomskom monopolu u sprezi tajkuna i politicara koji trpimo danas. Ne znam koliko vam se to svidelo i svidja.

Sa druge strane, gledano real(no)politicki, Evropa (i SAD), dugorocno prelaze u defanzivu kada su odnosi sa Azijom u pitanju, i preko joj je potrebno i politicko, kulturno i versko jedinstvo. Ako je katolicka crkva 90ih godina ekumensku ruku pruzala u dezinfikovanoj rukavici i ugovorom o pravima i obavezama drugoj strani, danas je (pre svega ruska) pravoslavna crkva u poziciji da i sama postavlja uslove.

Moj utisak jeste to da je sve izvesnije da ce Rusija postati glavni faktor u resavanju problema na potezu od Irana do Egeja, jer je medju velikim silama geografski i civilizacijski najpozvanija da to cini. Zbog toga mislim da je za buduce odnose sa drugim verama bolje da opcije ostanu otvorene i da raspodela verske moci ostane decentralizovana i sa zajednickim konkretnim miroljubivim ciljevima, umesto da dobijemo vrhovnog poglavara koji ce usancen u Vatikanu pod prstom sekularnih 'plemica' sa kratkorocnim interesima da salje jurisnike u nove krstaske pohode.
Vlasta Vlasta 14:31 20.11.2007

Re: Alterglobalizam

Ja u vašem opisu uopšte, i pored sve dobre volje, nisam uspela da pronađem svoj stav. Kada sam ja to tačno rekla da bi crkva i način na koji se tumači vera trebalo da budu pod šapom jedne institucije - ekumenizovane crkve? Gde JA to tačno zagovaram poželjnost monopola nad tumačenjem vere???
Izvinite, možda nisam bila tu kada sma pisala. A možda vi niste najbolje razumeli, niti osetili ironiju koja je povremeno tako očigledna. Ali, to je već vaš problem.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:27 20.11.2007

Ko će biti vlažniji?

I meni bi se dopalo da taj crkveni kalendar bude isti kao državni. Al' ko me pita. Ja se pitam hoće li tada papa biti vlažniji? Da li to uopšte ima veze.
A koga interesuje što Srbija i druge bliske zemlje i entiteti gube grdne pare i ne rade (ili šatro rade) danima u nekim mesecima!?
Posebno je zanimljivo što u Srbiji imamo masu (ne znam procente) ljudi koji "teraju" jedan a drugu masu koja "tera" drugi kalendar. Pa jedni rade a drugi ne rade, pa onda jedni ne rade a drugi rade-ko te pita za preduzeće, ekonomiju i život.
A kako je kod nas (kao i mnogim drugim velikim i malim zemljama) poneki državni praznik praktično crkveni/religijski onda imamo probleme koji će se u budućnosti umnožavati. A što se malo ne umnožavaju u drugim zemljama a ne samo kod nas?
Pa onda moja koleginica ne radi ni na pravoslavni ni katolički Božić i Uskrs. Super stvar i sve po zakonima i propisima! A još kad umešamo neku treću masu u Srbiji koja ne zarezuje one prve dve (i obratno važi) i "tera" svoje praznike i kalendar - eto nam belaja. Kanon? Da li je Isus bio Jevrejin? A što nas mrzite? A što se ubijate zbog kanona? A vi ste nas u nekom dalekom veku
Mislite da ja imam rešenje? Grdno se varate. Samo pričam.
PS Crkva jeste organizacija koja se bavi religijom. Ali se više bavi politikom, parama, prinudnim uzimnjem, davanjem i transfuzijom krvi, prinudnim prevođenjem u svoju naj, naj veru...I zato na pitanje gore da li su im ruke u krvi do lakata odgovor je uvek DA. Nekom više nekom manje, nekom iz bliže nekom iz dalje istorije. Ne mislim na ličnost nego na organizaciju.
jinks jinks 09:34 20.11.2007

Sta god se

bude desilo i sta god se bude desavalo, jedno ce se
ostvariti, prema Hristovoj zapovesti koju katolici često citiraju ‘Da svi jedno budu'
Atomski mrav Atomski mrav 09:49 20.11.2007

Ajd' što baba Evici nije jasno...

... al' nije jasno ni meni! :)
Vlasta Vlasta 14:25 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Valjda je u tome poenta. Ako si pravi vernik nećeš se ni trudeti da razumeš, samo ćeš verovati da je tako kako kažu. Greh je sumnjati. A sad to što se i te neke istine menjaju, opet nije stvar za pitanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:34 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Draga, briga se njih tiče za baka Evicu onoliko...interna zabava. Da se Evice zbunjuju. Neka jabuka na ormanu.
Jaril Jaril 14:54 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Greh je sumnjati.

Апсолутно нетачно. Можда пре да кажем да је у питању погрешна интерпретација. Сумњати није грех. Већ сумња може довести до греха. Ако се сумња држи под контролом - и одвоје се бабе и жабе, онда сумња не мора бити грех. Јер вера, између осталог значи, веру у то да сви одговори на све сумње овог света воде до Бога. И да ће на крају све (опет) доћи на Божје.
Atomski mrav Atomski mrav 15:08 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Ako si pravi vernik u koga ili u šta? Ako slepo veruješ u to šta božji poslanici na Zemlji govore, onda nećeš postavljati sebi nikakva pitanja u vezi sa ovim, ali u suprotnom neće biti baš tako...
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 15:30 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Vlasta
Valjda je u tome poenta. Ako si pravi vernik nećeš se ni trudeti da razumeš, samo ćeš verovati da je tako kako kažu. Greh je sumnjati. A sad to što se i te neke istine menjaju, opet nije stvar za pitanje.


Лупи и остаде жива.
Jaril Jaril 15:37 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Лупи и остаде жива.

Немој да си престрог, него прискочи за вештачко дисање. :))
Vlasta Vlasta 15:41 20.11.2007

Re: Ajd' što baba Evici nije jasno...

Dobro de, nisam mislila zapravo...A vi ste stručnjak za tu oblast?
Vlasta Vlasta 15:53 20.11.2007

Idi?

A zašto molim te? Ne znači li to sama reč vera? Da li si iskren vernik ako sumnjaš u istinitost verskih knjiga? I šta nisam u pravu? Da se ne menjaju stvari? Samo jedan primer: do nedavno u pravoslavlju nije bilo dozvoljena kremacija. Sad odjednom jeste?! Jedna smo crkva, pa smo dve, pa ćemo opet biti jedna, ako nam se pregovarački timovi dogovore? Menja se, kao i sve drugo što se menja, i pregovara, i politizuje, i cenjka, i svađa, i duri. Evo, setila sam se još nečeg. Pre par godina sve su pripreme bile gotove da se Fruška Gora proglasi za Svetu goru. Sve je bilo gotovo, od sajta, preko štampanog materijala, do protokola i akreditacija. I onda, odjednom, bez ikakvog objašnjenja, ikad, ništa se ne desi. Zašto? Ne zna se. Može samo da se sluti. Neko je izgleda bio malo zavidan, a to je greh. Neko je bio zavidan jer će, samim činom proglašenja FG za Svetu, Vasilije, Episkop Sremski kanda dobiti, jel, veći čin. Pa je onda taj neko nekom drugom droncao, dok taj drugi nije stvar zaustavio. ..Politika!!!
Jaril Jaril 16:18 20.11.2007

Re: Idi?

Politika!!!

За ово си у праву. Политика је световна творевина. Томе нема места у Цркви.
Filip2412 Filip2412 01:47 21.11.2007

Re: Idi?

За ово си у праву. Политика је световна творевина. Томе нема места у Цркви.


nesto se mislim ako se crkvama zabrani da se bave politikom sta ce da rade onda?
mislim, za Boga mi ne trebaju jer ja i Bog bez problema direktno razgovaramo... bez brokera
omnispacer omnispacer 11:21 20.11.2007

Mozda...

nije potpuno u skladu sa temom posta, ali ima neke veze:
[url=http://zeitgeistmovie.com/][/url]

Makar kao jos jedan ugao dozivljaja sveta.
fixer fixer 12:24 20.11.2007

utisak nedelje:.

kao:
sve je ono cool krenulo, gospod razvrstavaše neke molitve iz susedne dimenzije, naravno to gore ide uglavnom kao džankmail, kad li:
ding dong.. dobili ste poruku.. otvori je on kad: apple mu poslo novog sebe..
dooobro, gde bi mogo ovo da turim..
baci brz pogled na monitore i zapadne mu u oko neeverovatna dosada između adama i eve, dole na c-667.. tek ih stvorio, ono oni još vrući: ona kao nešto frćka minival što gore što dole, dok onaj zgubidan napravio neku zgužvu od novina, jučerašnji broj, te ko da je lud, šutira ono klube i viče gol, gol onako, go ko od majke.. eva, koja već u tih prvih nekoliko dana nije baš imala neko naročito mišljenje o adamu, samo bi joj po neki put pogled panuo na njegov minimum - prilikom trrčenja, odmahnula levom šakom, koju je otkrila baš tog dana, pri tom nesvesna reči koje je izgovarala - oo budibogznama..
i, gospod im turi apple na drvo, i proglasi ju grehom: ono, kao: brati očima! nikako rukama!!. što bi bilo jednostavno, aj ih zekim malo - mišljaše onnn..
pade jedan od prvih sumraka, evi se ono.. al ovaj samo juri za onim i viče gol,gol.. jebe se njemu što se evi ono..
eva: allo bre, majstore, pridi dala ti bum cvet..
adam: gol, gol..
eva: aj bre, dodži upalo mi nešto u oko..
adam: gol, gol..
eva: ubere ti ona jabuku, ko veli okruglo ono, okruglo ovo, još crveno: adamčiću, honey, na ti jabloka..
adam: daj bre evo vrati bre to ima onaj bradati da nas kara bre.. gol.. gol..
eva: zgrabi i iscepka ono okruglo za čim je ovaj trčo, ponudi jabuku, direktno pogledavši adama u levu zenicu, s jednom jedinom rečju na usminama: pičko..
adam: pogleda levo, pogleda desno, mmmm okruglo pa crveno - kad je adam bio pička, i uze jabuku.. gol.. g_______________
KAD li se otvori nebo i POJAVI se nadrkani bradati i zagrme: evoooo, krvlju ćeš mi ovo platiti..
eva, ne razmišljajući, ko i uvek: izvintee, a el može u mesečnim ratama..




te nedelje glavni utisak beše: nastajanje mjesečnice...





Vlasta Vlasta 14:23 20.11.2007

Fixeru,

opet si jeo neke jagodice
fixer fixer 15:30 20.11.2007

Re: Fixeru,

boogami, ja se pridržavo teme
a što se jagodica tiče:
štrpnem po nekad od ovih


al uglavnom na intelektualnoj (vm) bazi
oldtajmer oldtajmer 16:03 20.11.2007

Pet k'o vrata!

Naravno da niko nece odustati od gazdovanja. Jedino bitno pitanje je ko ce biti prvi medju prvima...
Vlasta Vlasta 16:19 20.11.2007

Pa, eto,

priča se da bi to mogao biti papa. U stvari, nije se pričalo o načinima izbora (zvuči poznato?) već samo o tome da univerzalna crkva treba da ima jednog poglavara.
Evo citat teksta gorepomenutog g.Mirka Đorđevića: "U oktobru 2003. bački vladika Irinej Bulović, naš istaknuti teolog, u Beogradu je u nadbiskupiji održao jednu besedu...U toj besedi vladika Irinej izneo je jedan teološki stav, jasno, precizno, eksplicite, kojim je zbunio ne samo sveštenstvo u srpskoj crkvi nego i krugove naših teologa:
-Verujući, dakle, pre svega svi rimokatolički vernici u svakog episkopa, a posebno u prvoga među svojim episkopima, onoga koji je tokom niza vekova, čitavih 1.000 godina bio i prvi episkop čitave hrišćanske vaseljene ili ekumene...nadamo se i molimo se Duhu svetom da će ponovo kad-tad doći vreme postojanja jedinstvene hrišćanske vaseljene, kada će, ako se to u istoriji ostvari, kao što se nadamo i molimo, ponovo, po drevnom kanonskom poretku, episkop grada Rima biti prvi episkop hrišćanske vaseljene, rekao je vladika Irinej.
Meni ovo zvuči kao podrška.
oldtajmer oldtajmer 02:22 21.11.2007

Re: Pa, eto,

Koliko sam ja shvatio, postoje dve struje u SPC (cudno, zar ne? po ovom pitanju. Mozda znas nesto vise o tome?
Jaril Jaril 16:42 20.11.2007

А што?

Ја не видим разлог за уједињење. Само нам још фали униформисано Хришћанство. Овако бар имамо могућност избора.
mariopan mariopan 17:38 20.11.2007

Re: А што?

A sto? To i ja kazem.
Ako vec ne moze da objedini sve vere pa da verska netolerancija nestane i da se prekinu razni ubilacki ratovi inspirisani razlicitim pogledima na veru , cesto istu , zasto bi se ujedinjavali?
A imam i privatan razlog za to , pa mi volimo , bar moja porodica , da pocnemo da praznujemo Bozic po Katolickom a zavrsimo sa Pravoslavnom Novom godinom, nije ni nama lako , to je dvadesetak dana jedenja i pijenja , em kolaca , em odlazaka u cestitanja em docekivanja na cestitanje ...pa to nije lako ali nam valja da se ispostuju svaciji praznici...pa kad se mora nije ni tesko.A onda nam stigne i Kineska Nova godina....pa Uskrs i njihov i nas....pa slave....uh sad se to sve vec sprema....nemam bas vremena da blogujem ))))
Черевићан Черевићан 23:02 20.11.2007

увезитемеје па . . ковелим

није згорег потсетити. додуше већ кознакои пут на блогу б92 постирах ово што кааза давно филозоф паскал . . .

у бога се може веровати аинемора. црква се истотако може посећивати а и не мора.под претпоставком да Бога нема . . ником ништа. но ако Он постоји онда су у грдној неприлици они који богомоље не посећују .посебно они кои неверују.
Kazezoze Kazezoze 23:48 20.11.2007

Re: увезитемеје па . . ковелим

izvinjavam se paskalu, ali ja mislim da strah od bozhije kazne mogu da imaju samo oni koji u boga veruju, onim drugima to uopshte nije vazhno.
Jaril Jaril 00:34 21.11.2007

Re: увезитемеје па . . ковелим

strah od bozhije kazne mogu da imaju samo oni koji u boga veruju, onim drugima to uopshte nije vazhno

Моје искуство (изведено из мог окружења) показује да страх од Бога имају они који "до пола" верују. Верују, али нису ту веру до краја спознали. Они са "крајева" се не плаше Бога, већ себе.
Vlasta Vlasta 07:35 21.11.2007

Re: увезитемеје па . . ковелим

Ja ovako o tome razmišljam: boga, ako postoji, mora biti dobar i mudar da vidi ko je bio dobar čovek. Nije li to najvažnije?
Atomski mrav Atomski mrav 09:08 21.11.2007

Re: увезитемеје па . . ковелим

Vlasto, tako bi trebalo da bude po nekoj elementarnoj logici... ali religija i logika ne idu baš ruku pod ruku.
Jaril Jaril 09:29 21.11.2007

Re: увезитемеје па . . ковелим

Ja ovako o tome razmišljam: boga, ako postoji, mora biti dobar i mudar da vidi ko je bio dobar čovek. Nije li to najvažnije?

Апсолутно. Вера и Црква су човеку "алат" да лакше оствари ту доброту. Али није немогуће и ван ње. Како би ме сад неки фундаменталисти за ово радо одробијали. )
kristina124 kristina124 11:49 21.11.2007

info

Vlasto, da si ti jedina koja iznosi misljenje o stvarima o kojima nema pojma, gde bi nam bio kraj!

Evo zajednicke izjave koja je tema ovog bloga. Dakle, ni zvanicno, ni nezvanicno - sama izjava, koja ne obavezuje nikoga.
koraci Moskovske Patrijarsije (napustila savetovanje), dok Bugarska Pravoslavna Crkva nije ni htela da dodje, a Americkoj Pravoslavnoj Crkvi je bio onemoguceno da ucestvuje.
Najveca prepreka ujedinjenju su latinske jeresi.

Ovako su isposnici Svete Gore reagovali na "drzanje za ruke" pocetkom ove godine.

Inace, ekumenski dijalog (kao posledica "globalizacije", nikada nije ni prestajao, a u danasnjoj formi se vodi stotinak godina - od 1908.
Vlasta Vlasta 16:18 21.11.2007

Kristino124

To da li imam pojma ili nemam pojma, svakako nije na tebi da zaključuješ. Ti si malo surfovala po internetu, stavila četiri konekcije, što valjda treba da znači da si načitana i da znaš i razumeš baš što tamo piše. To sam mogla i ja da uradim pa nisam htela da smaram.
Ako ne stavim sve što ti možeš da pronađeš trominutnim risrčom na Netu, znači da ne znam. Ako se ne osvrnem na stav Moskovske Patrijaršije, znači da ne znam? Da li je ovde dozvoljeno pisati iz ličnog ugla i bez smaranja sa linkovima i takmičenjima u internet informisanosti, mislim, da mi se vi erudite ne naljutite? I šta ako je ekumenski dijalog počeo ranije? Da nije možda urodio plodom? Šta si ti sada dokazala? Skupi ti lepo sve te svoje podatke pa napiši tekst, kači ga gde hoćeš, možeš i na wikipediju da ga staviš, tamo se traže labaratorijski radnici. A ako ne možeš, onda to nešto govori o tebi, tvojoj anonimnosti, tvojoj zluradosti i gluposti.
Prijatno.

BTW. Da su svi kao ja, bilo bi nam mnogo bolje i ko zna gde bi nam bio kraj.
nestorijanac nestorijanac 16:31 21.11.2007

Re: Kristino124

Da su svi kao ja, bilo bi nam mnogo bolje i ko zna gde bi nam bio kraj.

Mozda je ekumenski dijalog (dogovor) o bozanskim stvarima tako tezak bas iz ovakvih uverenja. Ljudskih.
Vlasta Vlasta 16:55 21.11.2007

Nestorijanac,

Ovo je bio samo komentar na prvu rečenicu Kristininog komentara. Vidite samo ono što vama odgovara? Jel moram baš sve u sitna crevca da vam objašnjavam? Bar ti bi mogao da imaš minimum radoznalosti pa proveriš zašto sam ja to sada tako napisala? A u to da li ekumenski dijalog nije moguć zbog ljudskih razloga uopšte ne sumnjam. Zar postoji druga mogućnost? I naravno da ću da vratim na uvredu. Ponekad., Zavisi kako sam raspoložena. Zašto Kristi nije rekla to što je htela, stavila konekcije, dala svoje mišljenje? Ne, ona komentar počinje sa "!nemaš pojma". E, pa izvinite, ali danas mi se baš neda da slušam maliciozne priče bez osnove.
nestorijanac nestorijanac 17:18 21.11.2007

Re: Nestorijanac,

Bar ti bi mogao da imaš minimum radoznalosti pa proveriš zašto sam ja to sada tako napisala?

Nadam se da imam tu radoznalost, ali ovu Vasu recenicu sam izdvojio zato sto mi je (i pored sve radoznalosti) delovala cudno.
Shvatam sada da ste to napisali u maloj "ljutnji" i eto, pozdravljam Vas i zelim Vam da cak i "maliciozne price bez osnova" prihvatite sa vise smirenja. Pogotovu kada razgovarate o bozansko-ljudskim temama.
:)))
Vlasta Vlasta 17:27 21.11.2007

:-)

Ja uopšte nisam ljuta, samo nisam ni mutava .
Osim toga, duboko sam uverena da bi ovaj svet bio bolji da ih je više mene ))))))))))))
nestorijanac nestorijanac 17:44 21.11.2007

Re: :-)

duboko sam uverena da bi ovaj svet bio bolji da ih je više mene ))))))))))))

Da, citajuci Vase postove i ja sam u to duboko uveren. Zaista.
Pozdrav !
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:52 21.11.2007

Re: :-)

evo, vlasto
ja ti verujem
: )
Vlasta Vlasta 17:59 21.11.2007

Re: :-)

Ti, Snežana, razumeš zašto smo se mi okupili ovde, zar ne? )
fixer fixer 18:56 21.11.2007

Re: je je e jeeeee:.

vera?
vera je kao giljotina:
taako teššška
taako llakaa..

surfovanje?
čudan sport
nešto slično leeepom vaspitanju:
nema nekog svog cilja
predavanje talasima plime ne predviđa postizanje rekorda
jedino dostignuće je - stanje blaženstva
talasi te nose na leđima kao delfini orfeja
ova lako dostupna radost ipak zahteva umeće
uz to: veoma posebno - majstorstvo ravnoteže:
balans zahteva od nas nemoguć spoj:
krrrajnju duševnu sabranost i potppuno telesno opuššššštanje
preplanuli čovek na dasci je kao i čovek na temi: ima lice šahiste
dok mu je telo nalik na gumenu lutku koja se poslušno povinjava svakom izazovu sredine



tajna je u tome da se ne bude na talasu - nego sa njim
Vlasta Vlasta 19:35 21.11.2007

Mudro zboriš

ti što na talasima jezdiš požude
grešne,
što jašeš i ženu i talas na dasci
lomnoj i hladnoj,
što stihove sklapaš,
devojci jadnoj
koja je jagode iz ljubavi
brala i talasima se
ljubavi dala
da tebi bude ugodnije,
o, ružni stvoru,
fixeru, trolu.

Kazezoze Kazezoze 22:59 21.11.2007

Re: Mudro zboriš

kuuul!

na talasima trola

surfa pesnik.

Atomski mrav Atomski mrav 23:43 21.11.2007

Re: :-)

Ja uopšte nisam ljuta, samo nisam ni mutava .

Amin :)
Vlasta Vlasta 07:16 22.11.2007

Re: Mudro zboriš

Huh, tamo bih i ja da se surfam, uz ovu muziku. Idemo Kaze? Ide sa nama i Mrav Atom, da nam pomogne u nevolji.

Atomski mrav Atomski mrav 08:01 22.11.2007

Re: Mudro zboriš

Atomski mrav - uvek spreman za akciju! :)
kristina124 kristina124 11:58 22.11.2007

Re: Nestorijanac,

Vlasta
Ovo je bio samo komentar na prvu rečenicu Kristininog komentara.

Ne smem ni da pomislim kako bi izgledao komentar citavog teksta.
Vlasta Vlasta 13:41 22.11.2007

Re: Nestorijanac,

Ostatak teksta je ok. Ono što i treba da bude: tvoje mišljenje, viđenje...Ne Vlaste, neznalice, koja nije stavila baš sve što ima na Netu, već komentar teme. Ne znam zašto uopšte misliš da možeš nekom da kažeš da je neznalica i da se onda iznenadiš kada tej neko odreaguje? U koji ti razred ideš?
strava strava 04:19 03.12.2007

Ćirilica i kalendar

Lako je Rumunima da predju na gregorijanski kalendar kada su davno raskrstili sa ćirilicom. Mi smo takvi kakvi smo čuvamo svoje pismo, svoju tradiciju i normalno svoju veru. Ne verujem da će Srbi ikad pristati da predju na gregorijanski kalendar sto se tiče verskih praznika, a skoro nikad neće priznati nekakvog papu. Ima on svoje stado pa neka ga čuva. Srbi neće nikad pristati da budu deo tog stada.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana