Jubileji

Svetosavske povelje

Velimir Mladenovic RSS / 02.02.2010. u 14:24

Gradonačelnik uručio Svetosavske povelje

 

27.januar 2010.

 

01-27-povelje.jpg

 

U Gradskoj upravi Smederevo, gradonačelnik Predrag Umičević uručio je Svetosavske povelje najzaslužnijim organizacijama i pojedincima. Bilo je 8 lauerata. Svetosavsku povelju dobili su smederevski Muzej,  akademik prof. dr Momčilo Spremić, akademik prof. dr Božidar Vujanović, doc. dr Milan Petrović, internista - kardiolog, prof. Danica Novičić, učitelj Novica Budimirović i socijalni radnik Snežana Milić.
Nagradu za stvaralaštvo mladih dobila je student Čarna Jovanović.

U ime nagrađenih zahvalio se akademik prof. dr Momčilo Spremić. On je između ostalog istakao da će i u buduće pronositi ime i slavu Smedereva i pozvao građane da čuvaju Tvrđavu jer imaju čime da se ponose.
U programu svečanosti učestvovala je pevačka grupa Đurđevke.

Biografije laureata.
 
glavniBanerGradEng.jpg 

SVETOSAVSKU POVELjU ZA 2009. GODINU DOBILI SU:

1. MUZEJ U SMEDEREVU
Ove godine, svoj šezdeseti, jubilarni rođendan Muzej dočekuje kao jedna od najuglednijih ustanova kulture našeg Grada. Od samog osnivanja do danas činio je velike napore da zaštiti, sačuva i populariše vrednosti kulturne baštine, kao i da probudi svest zajednice o potrebi čuvanja kulturnog identiteta i sopstvene istorije.
    Pored svoje osnovne vokacije prikupljanja, čuvanja, stručne i naučne obrade i prezentacije muzealija, smederevski muzej se vrlo odgovorno i posvećeno bavi kulturno - prosvetnim, informativnim i pedagoškim radom, a iza sebe ima i respektabilnu izdavačku delatnost. 
    Takođe, svoju značajnu ulogu u kulturnom životu našeg grada i očuvanju kulturne i prirodne baštine ovog kraja, ova ustanova iskazuje i aktivnim učešćem u mnogobrojnim manifestacijama: Dani evropske baštine, Svetski dan muzeja, Nacionalna noć muzeja, Dani Dunava, Dečja nedelja, Kulturno leto, Smederevska jesen, Smederevske Svetosavske svečanosti, ... 

2. AKADEMIK PROF. DR MOMČILO SPREMIĆ
Svojim životnim delom "Despot Đurađ Branković i njegovo doba" dao je neprocenjivi doprinos istraživanju srpske despotovine i Smedereva kao njenog glavnog grada. Mnogobrojne nagrade dobijene za ovaj naučni rad, kao i druge naučne aktivnosti dr Momčila Spremića, predstavljaju pravu osnovu za dobijanje ovogodišnje Svetosavske povelje.  
    
3. AKADEMIK PROF. DR BOŽIDAR VUJANOVIĆ
Rođen je 1930. godine u Smederevu, gde završava osnovnu školu i gimnaziju. Kao doktor nauka i kao profesor, ceo svoj radni vek proveo je na Mašinskom fakultetu u Beogradu i Novom Sadu. Autor je blizu sto naučnih radova, koji se odnose na nekoliko oblasti savremene teorijske i primenjene mehanike. Akademik prof. dr Božidar Vujanović svakako je jedan od najpoznatijih Smederevaca u oblasti tehničkih nauka, pa i ovo Priznanje predstavlja potvrdu njegovog ogromnog naučnog dela i rada.
    
4. DOC. DR MILAN PETROVIĆ, internista - kardiolog
Kao rođeni Smederevac, nakon osnovne i srednje škole, upisuje Medicinski fakultet na kojem 1995. godine doktorira. Svoj radni vek započinje u svom rodnom gradu - u Medicinskom centru i dalje ga nastavlja u Kliničkom centru i na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
    Kao autor više od 140 naučnih i stručnih radova iz oblasti ultrazvučne dijagnostike (ehokardiografije i kardiologije) objavljenih u različitim zbornicima i časopisima, i kao lekar koji je predan svom poslu i nauci, predložen je za dobitnika ovogodišnje Svetosavske povelje. 

5. PROF. DANICA NOVIČIĆ
Profesor tehnološke grupe predmeta Tekstilno - tehnološke i poljoprivredne škole "Despot Đurađ" u Smederevu, gđa Danica Novičić, dugogodišnji je prosvetni radnik koji predano i s ljubavlju obrazuje i vaspitava mlade ljude. U toku svog 35 godina dugog radnog veka je odgovorno, istrajno, pravdoljubivo, pošteno, odmereno podsticala đake i kolege da daju najviše i najbolje što mogu. Izazov su joj problemi, a krajnji cilj dobro za učenike i sve druge koji je poznaju. 

6. NOVICA BUDIMIROVIĆ, učitelj
Novica Budimirović - učitelj Buda dugogodišnji je radnik u obrazovanju. Njegov moto i osnovni cilj su unapređivanje školstva u Maloj Krsni, povezivanje i saradnja škole sa društvenom sredinom, kao i društveno - politička aktivnost i negovanje duhovnih i kulturnih vrednosti naše narodne tradicije.
    Sa četiri decenije rada u školi i deset generacija učenika koji su prošli njegove edukatorske učionice, učitelj Buda je svedok vremena i događaja od gotovo pola veka na našim prostorima. 
    Povodom 120 godina postojanja i rada škole u Maloj Krsni, napisao je tekst "Najlepša je moja škola", a istim povodom uskoro će biti odštampana i monografska hronika - životopis postojanja i rada ove škole.

7. SNEŽANA MILIĆ, socijalni radnik
Socijalni radnik, Snežana Milić, već 35 godina neprekidno radi kao stručni saradnik Centra za socijalni rad u Smederevu. Svojim izuzetnim radom istakla je i dokazala svoju stručnost, umešnost, odgovornost, entuzijazam i požrtvovanost. Kao i dugogodišnji član Odbora Crvenog krsta, najveći doprinos, kao inicijator i aktivni učesnik, dala je prilikom osnivanja Porodičnog savetovališta u Smederevu.
    Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, a posebno Republičke nagrade za vanredne doprinose na unapređenju socijalne zaštite u Srbiji.
    Sagledavajući aktivnosti i dela Snežane Milić, komisija je odlučila da se i ona nađe na spisku dobitnika ovogodišnje Svetosavske povelje.
    

NAGRADA ZA STVARALAŠTVO MLADIH

8. ČARNA JOVANOVIĆ, student
Školske 2008/2009. godine Čarna Jovanović, učenica prirodno - matematičkog smera Gimnazije u Smederevu, završila je IV razred i upisala Medicinski fakultet u Beogradu. Nosilac je diplome "Vuk Karadžić", kao i specijalnih diploma iz istorije i biologije, a proglašena je i za učenika generacije. 
    Tokom srednjoškolskog školovanja učestvovala je na takmičenjima iz istorije i biologije, a sve četiri godine takmičila se i na Smotri radova naučnog i umetničkog stvaralaštva, osvajajući dva puta 1. mesto. Takođe, na Republičkom takmičenju iz biologije, u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, u četvrtom razredu osvojila je 1. mesto.

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zlizlaja zlizlaja 21:10 02.02.2010

Šta radi

Šta radi bivša gradonačelnica Jasna Avramović?
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 00:30 03.02.2010

Re: Šta radi

bivsa gradonacelnica je sada zamenik gradonacelniku
taube taube 00:26 03.02.2010

,

toliko mi je drgo što je svetosavsku nagradu dobio jedan od mojih omiljeijih profeora a to je nezaboravni prof.dr momčilo spremić. njegovo životno delo je n e p r o c e nj i v o kao i celokupan njegov rad, predavanja i odnos prema studentima, profesor spremić je bio predivan i zaista poseban dok je meni predavao i nikad ga neću zaboraviti.
izvinjavam se što ne komentarišem ostale dobitnike ali sam presrećna zbog svog profesora spremića koji me je naučio kako da izračunam kad je na primer '' padao '' uskrs recimo 1362. godine a neću zaboraviti ni ovo - profesor spremić prekrije rukom naziv pisma srednjeg veka i kaže '' koje je ovo pismo koleginice? '' i naravno ja znam odgovor jer se profesor smireno i strpljivo potrudio da me ( nas studente ) nauči da prepoznamo kojem veku koje latinično pismo pripada, ne možemo da omanemo jer nas je učio dobitnik svetosavske povelje, profesore - SVAKA ČAST
krkar krkar 16:09 03.02.2010

Re: ,

profesor spremić prekrije rukom naziv pisma srednjeg veka i kaže '' koje je ovo pismo koleginice? '' i naravno ja znam odgovor jer se profesor smireno i strpljivo potrudio da me ( nas studente ) nauči da prepoznamo kojem veku koje latinično pismo pripada


Meni je predavao paleografiju i diplomatiku, sve mi je koristilo (ničem "praktičnom", naravno) i skoro ništa zaboravio nisam.
taube taube 22:40 03.02.2010

Re: ,

još jedan dokaz o izuzetnosti profesora spremića, jeste, on je predavao Pomoćne istorijske nauke a u to spadaju:diplomatika, paleografija i hronologija.
zanimljivo je to što njegova predavanja nisu nikad bila predugačka, nekako je sažeto umeo da kaže mnogo toga a prilikom objašnjavanja bio je blag i smiren da jednostavno nisi mogao a da ne zapamtiš i da baš ništa ne znaš

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana