Istorija| Politika

Petnaest godina od ponude Plana Z-4

Drago Kovacevic RSS / 04.02.2010. u 17:56

Prenosim tekst koji će biti objavljen u sutrašnjem broju zagrebačkih "Novosti" a koji je napisala novinarka Paulina Arbutina.

 

Petnaest godina poslije dovršetka prijedloga mirovnog plana Z4 (kraj januara 1995. godine u Zagrebu) gotovi svi naši sagovornici slažu se u ocjeni da egzodusa srpskog stanovništva iz Krajine ne bi bilo da je taj plan bio prihvaćen. Međutim, sasvim je drugo pitanje da li je on u ondašnjim političkim i društvenim okolnostima sa hrvatske strane uopće mogao biti ozbiljno nuđen, a sa srpske usvojen.

Po mirovnom planu međunarodne zajednice, koji su predložili Piter Galbrajt, Leonid Kerestedžijanc i Jasuši Akaši, Srbima u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) nudila se široka autonomija, razrađena prema modelu Alanskih ostrva u Finskoj. Planom Z4 ponuđen je, mnogi bi rekli, status države u državi područjima u kojima su Srbi imali većinu prema popisu iz 1991. godine. Za zapadnu Slavoniju reintegracija je bila predviđena odmah, a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem predviđen je bio prelazni period u trajanju od pet godina. Plan Z4 sadržavao je i pravne institute učešća srpske zajednice u centralnoj vlasti u Zagrebu.

Krajina bi imala svoj parlament, vladu i predsjednika. Imala bi i pravo na svoju monetu, a obaveza centralne hrvatske banke bila bi da je štampa. Krajina bi imala pravo na sklapanje mnogih međunarodnih ugovora i sporazuma te na otvaranje međunarodnih predstavništava.

Martić "ne zna šta tu piše"

Plan Z4 Kninu je predložen kao rješavanje položaja UNPA zone, odnosno način reintegracije RSK u sistem Republike Hrvatske. Hrvatska Vlada i Sabor negativno su se izjasnili o planu, ali ga formalno nisu odbili.

- Bio je to jedan mudar državnički potez Franje Tuđmana, koji je dobro pretpostavio da plan Z4 neće prihvatiti Srbi u Kninu. Nikada nisam mislio da bi Tuđman, po svojoj politici i karakteru, prihvatio plan Z4 i još ga sproveo, ali njegov posao odlično su odradili loši političari u Kninu, koji su bili sposobni samo za pljačku - kaže Žarko Puhovski, dobar poznavalac tadašnjih političkih prilika i aktivist Hrvatskog helsinškog odbora.

Jedan od svjedoka događaja u Kninu, Dušan Vještica, tadašnji poslanik u skupštini i organizacijski sekretar SDS-a Krajine, ističe apsurd da jedan tako važan dokument uopće nije bio razmatran u skupštini.

- Z4 je bio mirovni plan o kome je unaprijed bilo zabranjeno raspravljati - kaže Vještica, naglašavajući da tokom pet godina rata nikada nije došlo do suštinskih statusnih pregovora između službenog Knina i Zagreba.

- Bili su to samo policijski pregovori o prekidu vatre koje Hrvatska uglavnom nije poštivala – napominje Vještica.

Da se u javnosti nije puno pričalo o planu Z4 sjeća se i Radovan Borović, tadašnji novinar Radio Knina, danas Radija slobodne Evrope.

- Rukovodstvo u Kninu odbilo je čak primiti kopiju plana, koji se nikada nije ozbiljno analizirao. Milan Martić je govorio da "ne zna šta tu piše i da ga to ne interesuje". Od samog početka bilo je jasno da se plan neće prihvatiti, što se moglo vidjeti i po signalima iz Beograda. I u Zagrebu je postojala negativna politička klima koja nije išla u prilog pomirenju, o čemu govore i rezultati ankete prema kojoj je 75 posto Zagrepčana smatralo Srbe divljacima i varvarima. Šta se moglo uraditi u takvoj klimi? - pita se Borović.

O planu se saznavalo iz novinskih isječaka

Dušan Vještica ističe da se o planu govorilo tek na osnovu kopija novinskih isječaka iz "Večernjeg lista" i "Vjesnika". O planu Z4 na kraju je kratko raspravljao Vrhovni savjet odbrane koji je, po riječima Borovića, bio nadležan samo u slučaju raspuštanja legitimnih institucija, vlade i skupštine, što ovdje nije bio slučaj.

- Nigdje ne postoji odluka o odbijanju plana Z4, ali on nije bio ni prihvaćen, što je odgovaralo i Beogradu i Zagrebu. Na takvu politiku pao je Mile Martić jer nije mislio svojom glavom, nego je sprovodio tuđu politiku, čije je instrukcije primao telefonom - kaže Borović. Dodaje da je plan Z4 na neki način za obje strane bio trojanski konj, jer su ga Hrvati upotrijebili kao alibi za "Oluju", a sve pod geslom "mi smo im nudili mirovni plan, a oni ga nisu prihvatili", dok su u Krajini upotrijebili logiku "nećemo ga odbiti, ali ni prihvatiti".

Žarko Puhovski ocjenjuje da je plan Z4 bio loš, štreberski primjer prekida rata jer se fiksirao na teritorij, a ne na stanovništvo.

- Političare tog vremena, sa obje strane, nije zanimalo ništa drugo osim teritorija - podsjeća Puhovski, dodajući da je plan mogao zaustaviti rat i stvar dovesti do statusa quo, ali i da je takav kakav je bio predstavljao bolje rješenje od nastavka rata.

- Političari u Kninu loše su procjenjivali svoju političku i vojnu moć, a i pogrešno su percipirali Srbiju i međunarodnu zajednicu kao svoje zaštitnike - ističe Puhovski.
Povlačeći paralelu sa Dejtonskim sporazumom, Dušan Vještica ocjenjuje da je Z4 bio u nekim dijelovima i jači jer je Srbima nudio monetarnu neovisnost, posebnu policiju i trgovinu bez carina.

- Pitanje je koliko bi se on sprovodio jer nije sadržavao nikakve garancije - napominje Vještica.

Puhovski ističe da bi prihvaćanjem plana srpski nacionalni korpus u Hrvatskoj ostao očuvan, što nije odgovaralo ni Tuđmanu ni Miloševiću, koji je Srbe iz Krajine vidio samo kao korpus pogodan za naseljavanje Kosova.

Erdutski sporazum – greška nije ponovljena

Novinar Radovan Borović često se prisjeća riječi Pitera Galbrajta: "Plašim se da Srbi iz Krajine ne prođu kao američki Indijanci." Nažalost, to se i dogodilo. Iako je 3. avgusta 1995. novoizabrani predsjednik vlade RSK-a Milan Babić potpisao plan Z4 kao osnovu za daljnje pregovore, očito je to bilo kasno i nedovoljno.

- Sve je bilo van naših moći. Krajina više nije mogla izbjeći ono što joj se očigledno već davno spremalo. Beograd i Banjaluka ostavili su nas na cjedilu, predstavljali su nam samo koridor do krajnjeg cilja – Kosova. Petnaest godina poslije uviđamo da sa prihvaćanjem plana ne bi bilo vojnih akcija. Bez obzira na stupanj autonomije i teritorijalne granice, Srba bi u Krajini ostalo više nego što ih sada ima i što će ih ikada biti - ocjenjuje Dušan Vještica.

Da su građani RSK i javnost bili potpuno isključeni iz rasprave i odlučivanja o prihvaćanju plana Z4 kazao nam je kratko i sociolog Ozren Žunec, napominjući da je o njemu odlučivao isključivo uski oligarhijski krug sa Martićem i Miloševićem na čelu.

Da je tome bilo tako potvrdio nam je i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.
- Još od donošenja Ustava Savezne Republike Jugoslavije 1992. godine kojim se definirala državna zajednica Srbije i Crne Gore moglo se vidjeti da nismo uključeni u te okvire i da pripadamo ustavnom i administrativnom sustavu Republike Hrvatske. Trebalo je razmišljati kako u Hrvatskoj ostvariti maksimum prava, od političke i kulturne autonomije, ali to nije imao tko. Plan Z4 bio je dobra prilika za ostanak srpske zajednice u Hrvatskoj. Nažalost, tadašnja skupština RSK, čiji sam bio član, nije ni dobila priliku da ga pročita. Upravo poučeni lošim iskustvom neprihvaćanja plana Z4, prihvatili smo Erdutski sporazum, koji je uspješno realiziran uz pomoć međunarodne zajednice - kaže Stanimirović.

Mikelića zanimala nafta, a ne mirno rješenje

Drago Kovačević, posljednji gradonačelnik Knina u RSK, opisao je 2003. u izbjeglištvu svoja sjećanja, objavljena u knjizi "Kavez – Krajina u dogovorenom ratu". U njoj govori da je predsjednik RSK Mile Martić u posljednjim trenucima odustao od dogovorenog sastanka sa Galbrajtom, jer da se ovaj slikao na ustaškim tenkovima. Sastanku nije prisustvovao ni Borislav Mikelić, ali jest Milan Babić.

Kovačević piše da je na sastanku Galbrajt Babiću doslovno rekao da u Krajini plan trebaju prihvatiti i proglasiti ga uspjehom krajiške politike te ga predstaviti kao maksimalno povoljno rješenje za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. "Naglasio je da on ne vidi razumnu alternativu planu i stekao sam utisak da mu je stalo da to rješenje bude osnova stabilnog i trajnog mira."

Međutim, koliko su krajiški političari shvaćali ozbiljnost situacije najbolje govori to što je Mikulić nakon tog sastanka, kome nije ni prisustvovao, prišao Galbrajtu "sa izvjesnom ljutnjom i preko princes krofne koju je grickao cijelo vrijeme govorio o nepoštivanju dogovorene dinamike isporuke nafte".

U svojoj knjizi Kovačević ovako opisuje scenu: "Cijela slika djelovala je nekako nadrealno i činilo mi se da Mikelić uopće ne haje za ništa na bijelom svijetu osim za naftu. Političko rješenje i teške odluke koje je trebalo donijeti kao da ga nisu zanimale. Martić je prema planu iskazao potpuno negativan stav, i čak ga je u jednom momentu nazvao propašću. Rekao je da mi treba da odbijemo napad Hrvatske vojske kada on uslijedi i da ih 'prostremo', pa nam nitko ne može uzeti državu. Babić je pitao Martića što će biti ako ih ne 'prostremo'. 'Ali ljudi, ako prihvatimo plan možda u Krajini nećemo ostati ti i ja, možda će otići dvadeset posto, ostat će većina naroda. Ako ne prihvatimo, a stvar se bude rješavala vojnim sredstvima, u Krajini neće ostati nitko, a žrtve će biti uzaludne.' Ovo je doslovno rekao Babić i Martić se uozbiljio."

Isto veče Martić je otišao u Beograd, a po povratku je sazvao Vrhovni savjet odbrane koji je donio negativan stav o planu Z4 i prije nego je on uopće službeno ponuđen. "Martić će kasnije, u septembru 1995. godine, u intervju u 'Nedeljnom telegrafu' kazati da mu je odbijanje Z4 naložio lično Milošević. Tu tvrdnju će kasnije ponoviti još nekoliko puta i to nitko nikada nije demantovao", napisao je Drago Kovačević.

Paulina Arbutina 



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fatsome fatsome 18:51 04.02.2010

Spomenik

S obzirom na moje godine, činjenice prošlodecenijskih sukoba učim naknadno - to jest sada. Stoga Vam se pre svega zahvaljujem na tekstovima.

Mislim da bi za mudrost budućih generacija bilo mnogo svrsishodnije, pored spomenika onome što smo uradili, podići spomenike i onome što nismo uradili.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:18 04.02.2010

Re: Spomenik

fatsome
S obzirom na moje godine, činjenice prošlodecenijskih sukoba učim naknadno - to jest sada. Stoga Vam se pre svega zahvaljujem na tekstovima.

Mislim da bi za mudrost budućih generacija bilo mnogo svsishodnije, pored spomenika onome što smo uradili, podići spomenike i onome što nismo uradili.


Za nekih dvadesetak godina na sve ovo će se po mom mišljenju gledati kao na neminovan proces. Na Balkanu sve kasni, pa smo mi imali nešto krajem 20. veka, što su drugi narodi završili krajem 19. veka.
I gledaćemo vrlo brzo kako se tope nacionalne države pod evropskim krovom. Čim prihvate evropske standarde i otpočmu život pod tim normama, ono što je bio za mase "ideal" devedesetih, prekriće vetrovi i šaš....Neće biti posebnih vojski, prepiranja oko granica i sličnih stvari..
Sve ratničko moći će da se izrazi samo na stadionima i to uz poštovanja zakona o redu na sportskim priredbama...
mayo1 mayo1 20:29 04.02.2010

Re: Spomenik


Drago Kovacevic:
Za nekih dvadesetak godina na sve ovo će se po mom mišljenju gledati kao na neminovan proces. Na Balkanu sve kasni, pa smo mi imali nešto krajem 20. veka, što su drugi narodi završili krajem 19. veka.
I gledaćemo vrlo brzo kako se tope nacionalne države pod evropskim krovom. Čim prihvate evropske standarde i otpočmu život pod tim normama, ono što je bio za mase "ideal" devedesetih, prekriće vetrovi i šaš....Neće biti posebnih vojski, prepiranja oko granica i sličnih stvari..


Upravo tako.
krkar krkar 10:01 05.02.2010

Re: Spomenik

I gledaćemo vrlo brzo kako se tope nacionalne države pod evropskim krovom


Vrlo grešiš u ovome. Biće itekako i dalje nacionalnih država, na neki način još više. Jer sve što je suština razvoja i napretka podići će se na nadnacionalni nivo EU a nacionalnim državama ostaju dve opcije:

- da ne gube vreme na te manje bitne stvari već da se posvete onome što vodi napretku

ili

- da se, upravo na onim poljima koja im preostanu, qrče, dokazuju i preganjaju sa sebi sličnima.

Ja ni najmenje ne sumnjam u kojoj ćemo grupi biti (ako uđemo u EU).
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:51 04.02.2010

Vidi,

kad god se nekako, nekim čudom ili slučajnošću stvar okrenula makar malo, za jedan stepen u pravcu razuma, uvek je bilo dežurnih budala da grakću u gusle i da urlaju kako je srpski narod neće nikad pristati na ovo i ono... Sve je bolje nego prihvatiti razumno rešenje, zar ne?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:56 04.02.2010

Re: Vidi,

uros_vozdovac
kad god se nekako, nekim čudom ili slučajnošću stvar okrenula makar malo, za jedan stepen u pravcu razuma, uvek je bilo dežurnih budala da grakću u gusle i da urlaju kako je srpski narod neće nikad pristati na ovo i ono... Sve je bolje nego prihvatiti razumno rešenje, zar ne?

Godinu dana smo radili sve da dođe do ponude..i kad je ponuda stigla..kvrc...
mayo1 mayo1 18:56 04.02.2010

Z-4

Da je eventualno i došlo do obostranog prihvaćanja plana Z-4, mislim da ne bi ništa dobro donio.
Gledajući čisto pragmatički, primjena plana bi dovela do potpuno nefunkcionalne države, izgubljene u beskrajnim obostranim blokadama i opstrukcijama.
O nemogućnosti funkcionalnog gospodarstva i ekonomije da i ne govorim.
Ne treba reći da je trebalo i moralo doći do razgovora i pregovora, ali nažalost sa srpske strane glavnu riječ nisu vodili ljudi kao što je recimo g.Pupovac (ili poštovani pisac bloga), nego milicajci i skladištari.
Jedinu priliku za prave pregovore i realno ispunjavanje zahtjeva Srbi su imali odmah nakon izbora 1990. i početkom 1991. Hrvatska vlast je bila slaba, međunarodno nepriznata, bez ozbiljne vojske i uz prihvaćanje Republike Hrvatske kao svoje zemlje, Srbi su mogli imati sasvim drugačiju situaciju.
Tuđman bi tada prihvatio puno toga.
Nažalost, uvjereni u (trenutnu) premoć i snagu JNA i Miloševićeva lažna obećanja, izabrali su isključivost i neprihvaćanje hrvatske države.
Nakon što se Hrvatska vojno i politički obranila, prostora za pregovore je bilo sve manje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:59 04.02.2010

Re: Z-4

mayo1
Da je eventualno i došlo do obostranog prihvaćanja plana Z-4, mislim da ne bi ništa dobro donio.
Gledajući čisto pragmatički, primjena plana bi dovela do potpuno nefunkcionalne države, izgubljene u beskrajnim obostranim blokadama i opstrukcijama.
O nemogućnosti funkcionalnog gospodarstva i ekonomije da i ne govorim.
Ne treba reći da je trebalo i moralo doći do razgovora i pregovora, ali nažalost sa srpske strane glavnu riječ nisu vodili ljudi kao što je recimo g.Pupovac (ili poštovani pisac bloga), nego milicajci i skladištari.
Jedinu priliku za prave pregovore i realno ispunjavanje zahtjeva Srbi su imali odmah nakon izbora 1990. i početkom 1991. Hrvatska vlast je bila slaba, međunarodno nepriznata, bez ozbiljne vojske i uz prihvaćanje Republike Hrvatske kao svoje zemlje, Srbi su mogli imati sasvim drugačiju situaciju.
Tuđman bi tada prihvatio puno toga.
Nažalost, uvjereni u (trenutnu) premoć i snagu JNA i Miloševićeva lažna obećanja, izabrali su isključivost i neprihvaćanje hrvatske države.
Nakon što se Hrvatska vojno i politički obranila, prostora za pregovore je bilo sve manje.

Ne bi sigurno moglo ići do toga da Hrvatska bude nefunkcionalna država...
Ali, mogla se izbeći "Oluja" i naći neki modusi.
No, kako su se glavni igrači već dogovorili, a cilj je bio deliti BIH, nikakva ponuda nije imala realnu šansu..
drug.clan drug.clan 19:07 04.02.2010

Re: Z-4

Da je eventualno i došlo do obostranog prihvaćanja plana Z-4, mislim da ne bi ništa dobro donio.
Gledajući čisto pragmatički, primjena plana bi dovela do potpuno nefunkcionalne države, izgubljene u beskrajnim obostranim blokadama i opstrukcijama.
O nemogućnosti funkcionalnog gospodarstva i ekonomije da i ne govorim.



jel ovo u skladu sa onom idejom iz 90-tih da se samo misli na teritorije na ne ljude?
Inner Party Inner Party 19:27 04.02.2010

Re: Z-4

mayo1
Da je eventualno i došlo do obostranog prihvaćanja plana Z-4, mislim da ne bi ništa dobro donio....


Istina, narocito zato sto bi obe strane ocigledno bile neiskrene u eventualnom prihvatanju Plana. To se jasno vidi i u dokumentarcu Pad Krajine.
PS
Ne bih opet da budem Milosevicev advokat, ali Milosevic jeste rekao (u Hagu ako se dobro secam) da su Srbi hteli vise od Z4 a on je dodao da "Onaj ko hoce vece-izgubi iz vrece" ili nesto slicno tome... U smislu da su oni sami bili odgovorni za svoju sudbinu i da on nikada nije rekao da ce da ih brani...
fatsome fatsome 19:31 04.02.2010

Re: Z-4

Mislim da izvodljivost onoga što je nuđeno kao rešenje zaraćenim stranama nije bilo centralno pitanje neuspešnosti srpske politike 90-ih. Ono što je bilo fokus stranih faktora bila je želja za rešenjem konflikta. Ako je plan formalno odgovarao srpskoj strani ona ga je trebala prihvatiti u nameri da se konflikt reši. Problemi sprovođenja nastaju posle usvajanja. Suludo je pričati šta bi bilo kad bi bilo.

Mislim da je sav fanatizam Tuđmanove politike ostao neprimetan pred stranim faktorima upravo iz razloga što je hrvatsko državno rukovodstvo uvek moglo računati na to da će glas iz Beograda biti ishitreniji i bučniji:

- Bio je to jedan mudar državnički potez Franje Tuđmana, koji je dobro pretpostavio da plan Z4 neće prihvatiti Srbi u Kninu. Nikada nisam mislio da bi Tuđman, po svojoj politici i karakteru, prihvatio plan Z4 i još ga sproveo, ali njegov posao odlično su odradili loši političari u Kninu


Dakle, iako obe strane nisu imale nameru da usvoje plan, hrvatsko vođstvo je ostalo suzdržano iščekujući netaktičku ocenu Beograda. Na kraju, srpska strana ispada destabilizujući faktor pre nego što se hrvatska strana uopšte zvanično deklarisala.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:49 04.02.2010

Re: Z-4

Ne bih opet da budem Milosevicev advokat, ali Milosevic jeste rekao (u Hagu ako se dobro secam) da su Srbi hteli vise od Z4 a on je dodao da "Onaj ko hoce vece-izgubi iz vrece" ili nesto slicno tome... U smislu da su oni sami bili odgovorni za svoju sudbinu i da on nikada nije rekao da ce da ih brani...

Hahaha, ne bi da budeš, a jesi...
Milošević je posebno slušao šta mu kažu Srbi iz Krajine..
mayo1 mayo1 20:26 04.02.2010

Re: Z-4

drug.clan
jel ovo u skladu sa onom idejom iz 90-tih da se samo misli na teritorije na ne ljude?

Ne znam na koju "ideju" mislite, govorim isključivo o stvarima izvan politike ili nacije.
Država sa praktično dvije valute, politike,zakonodavstva itd., čiji političari bi imali mogućnost obostrane opstrukcije i blokade - vodi samo u isključivost i bijedu.
Svih.
Ponavljam, jedino pravo vrijeme za pregovore i dogovore je bila 1990.
drug.clan drug.clan 20:52 04.02.2010

Re: Z-4

mayo1
drug.clan
jel ovo u skladu sa onom idejom iz 90-tih da se samo misli na teritorije na ne ljude?

Ne znam na koju "ideju" mislite, govorim isključivo o stvarima izvan politike ili nacije.
Država sa praktično dvije valute, politike,zakonodavstva itd., čiji političari bi imali mogućnost obostrane opstrukcije i blokade - vodi samo u isključivost i bijedu.
Svih.


mislim na ideju kojom su se rukovodili svi pregovaraci tokom rata a to je voditi racuna o teritoriji (istorijskoj/historijskoj/povjesnoj srpskoj/bosnjackoj/hrvatskoj zemlji)
sudbina sprskog/bosnjackog/hrvatskog naroda nikada nije bila znajan predmet interesovanja tih pregovaraca

postoji mnogo drzava "sa praktično dvije politike, zakonodavstva itd"
sto se dve valute tice to su sve exSFRJ drzave prakticno vec bile primenile stvarajuci DM a kasnije evro kao osnovu poslovanja.

Uostalom te dve valute u planu Z4 imaju samo simbolican karakter jer je njihov kurs vezan posto samo jedna centralna banka ima pravo "stampanja" novca.
Ni posebna valuta u hong kongu ne pravi smetnje poslovanju unutar kine pa ne vidim zasto bi to bio slucaj ovde.

Ponavljam, jedino pravo vrijeme za pregovore i dogovore je bila 1990.


Da li po vama onda znaci daje oluja bila jedino i najbolje resenje 1995.?

Da li je kratkorocno nefunkcionalna drzava gora od hiljada mrtvih i stotina hiljada proteranih?

Na duze staze svi na balkanu su svakako osudjeni (i tada je to bilo jasno) na ulazak u naddrzavu EU gde vec ionako ima skoro 30 razlicitih politika, pravosudja, sistema, jezika, ... nekoliko valuta koje nekako funkcionisu zajedno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:02 04.02.2010

Re: Z-4

Ponavljam, jedino pravo vrijeme za pregovore i dogovore je bila 1990.

Da, ali da je to bilo moguće, ključni bi igrač bio Ante Marković, a ne nacionalne vođe..
drug.clan drug.clan 21:07 04.02.2010

Re: Z-4

Drago Kovacevic
Ponavljam, jedino pravo vrijeme za pregovore i dogovore je bila 1990.

Da, ali da je to bilo moguće, ključni bi igrač bio Ante Marković, a ne nacionalne vođe..


ante bio kljucni igrac? kada? kako sam bas to prespavao?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:56 04.02.2010

Re: Z-4

drug.clan
Drago Kovacevic
Ponavljam, jedino pravo vrijeme za pregovore i dogovore je bila 1990.

Da, ali da je to bilo moguće, ključni bi igrač bio Ante Marković, a ne nacionalne vođe..


ante bio kljucni igrac? kada? kako sam bas to prespavao?

Pa prespavao si druže..
Stavio sam kondicional..
Da je bilo moguće pregovarati, odnosno da nacionalne vođe nisu čvrsto zgrabile sve dizgine vlasti, ključni čovek oko transformacije bivše Jugoslavije bio bi Ante Marković, a ne oni. Berlinski zid je već bio pao..
krkar krkar 10:04 05.02.2010

Re: Z-4

No, kako su se glavni igrači već dogovorili, a cilj je bio deliti BIH, nikakva ponuda nije imala realnu šansu


Ah, naknadna pamet i pranje od odgovornosti.

Ovo naprosto nije tačno. Da je postojao iko sa imalo političke mudrosti i odgovornosti - odnosno da je postojala volja da se radi na stvaranju kritične mase takvih - moglo se izaći sa inicijativom da se o Z-4 bar otvoreno raspravlja.

No, poučeni iskustvom Veljka Džakule svi su više voleli da ćute i ne mešaju se ni u šta, pa ni u svoj posao.
krkar krkar 10:07 05.02.2010

Re: Z-4

Da li po vama onda znaci daje oluja bila jedino i najbolje resenje 1995.?

Da li je kratkorocno nefunkcionalna drzava gora od hiljada mrtvih i stotina hiljada proteranih?


Eto, jednom ću se bezrezervno složiti sa Drugom.

Inače, i Škotsla ima posebnu valutu - škotsku funtu koja je u fiksnom paritetu 1:1 prema engleskoj funti. I jednom i drugom možeš plaćati u obe države. Većina ljudi i ne primećuje koju drži u ruci ali znaju koliko vredi.
nivano nivano 19:31 04.02.2010

ze4

a jel biste mogli napisati sta je bilo predvidjeno u z4 s zapadnom slavonijom? jel su postojale neke garancije za stanovnistvo, garancije zaposljavanja itd,skolstvo???ili bi to bilo prepusteno stihiji i novom egzodusu, jer je zapadna slavonija kod glavnih igraca bila otpisana jos 1991....

i samo da se nadovezem na tekst, u zapadnoj slavoniji je bila ekipa ljudi spremna za pregovore neki su i hapseni, potpisan je bio daruvarski sporazum, otvoren autoput a i sprecen je napad na hrvate 1993 nakon maslenice..ti ljudi su dobili bodove kod medjunarodne zajednice ali ni to nije sprecilo hrvate da nas napadnu u maju 1995...pa se pitam da li bi hrvate stranci uspjeli spreciti da napadnu krajinu i da su nasi potpisali z4???

a ovo za istocnu slavoniju pretpostavljam da bi se sprovelo kao 1997,mirna reintegracija?!?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:41 04.02.2010

Re: ze4

nivano
a jel biste mogli napisati sta je bilo predvidjeno u z4 s zapadnom slavonijom? jel su postojale neke garancije za stanovnistvo, garancije zaposljavanja itd,skolstvo???ili bi to bilo prepusteno stihiji i novom egzodusu, jer je zapadna slavonija kod glavnih igraca bila otpisana jos 1991....

i samo da se nadovezem na tekst, u zapadnoj slavoniji je bila ekipa ljudi spremna za pregovore neki su i hapseni, potpisan je bio daruvarski sporazum, otvoren autoput a i sprecen je napad na hrvate 1993 nakon maslenice..ti ljudi su dobili bodove kod medjunarodne zajednice ali ni to nije sprecilo hrvate da nas napadnu u maju 1995...pa se pitam da li bi hrvate stranci uspjeli spreciti da napadnu krajinu i da su nasi potpisali z4???

a ovo za istocnu slavoniju pretpostavljam da bi se sprovelo kao 1997,mirna reintegracija?!?

Zapadna Slavonija je odmah išla u integraciju. Zapravo, ostalo je nešto ljudi u Pakracu...i okolnim selima i na potezu od Pakraca do Okučana.Oko 15 hiljada. Verovatno bi imali lokalnu samoupravu kao i danas. Integracija bi bila nadledana a ne stihijska.
Da..Dušan Ećimović, Mladen Kulić i Veljko Džakula pokušavali su krajem 1992. godine voditi pregovore sa hrvatskom stranom, imali i neke konkretne teme vezane sa vodosnabdevanje i saobraćajnice, ali su ih pohapsili i zatvorili. Džakula je čak ovde u Beogradu nakon jedne emisije na studiu B bio otet i odveden u Krajinu, a Ećimovića su hapsili kod kuće u Okučanima...Mislim, ali nisam siguran da je i Kulić hapšen.
Koliko znam Kulić i Džakula su i sada u Zapadnoj Slavoniji, jedan u Pakracu a drugi u Podravskoj Slatini..
nivano nivano 20:07 04.02.2010

Re: ze4

Zapadna Slavonija je odmah išla u integraciju. Zapravo, ostalo je nešto ljudi u Pakracu...i okolnim selima i na potezu od Pakraca do Okučana.Oko 15 hiljada. Verovatno bi imali lokalnu samoupravu kao i danas. Integracija bi bila nadledana a ne stihijska.


sad sam nasao na netu z4 i malo procitao, zapadna slavonija gotovo da se ni ne spominje...z4 cini mi se kao okvir na koga bi se trebalo dogradjivati jos mnogo sporazuma,kamo srece da je potpisan... mada nevjerujem da bi ''nadgledanje''uspjelo spreciti egzodus srba iz zapadne slavonije...sve je to bilo ludo na obje strane a jos naoruzano...al opet bolje mirno otici nego kao u bljesku..


mariopan mariopan 20:43 04.02.2010

Re: ze4

Kako bi Srbima bilo?

Pa isto kao Srbima na Kosovu danas.

I tamo je neki plan-rezolucija 1244 potpisan pa ga se ne drže oni što su ga predložili i potpisali, Srbe niko ništa ne pita. Drže se plana koji niko nije znao da će ga biti, onaj Ahtisari je imao koferče i plan.....e, onda se "slučajno" desio taj 17 mart pa je opet ta Oluja Bljesnula i počistila sve Srbe što su počistiti i hteli samo to nije smelo da piše u planu, da jeste glupi Srbi ga ne bi potpisali.

Ne znam zašto bi bilo drugačije?
Ovo su planovi koji su potpisani - znači zaključak "šta bi bilo kad bi bilo" samo tu može na delu da se vidi. Kako je Srbima tamo danas?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:03 04.02.2010

Re: ze4

a ovo za istocnu slavoniju pretpostavljam da bi se sprovelo kao 1997,mirna reintegracija?!?

Mislim da je stajalo alternativno, 3-5 godina...
lubitel lubitel 21:06 04.02.2010

Re: ze4

Drago ,mogao si da izbegenes da te se pita nesto sto vec postoji u clanku novinarke Pauline,time sto bi sire i argumentovanije ti napisao o Planu Z4,a posebno o stavovima ruskog ambasadora u Hrvatskoj, predsednika vlade Mikulica,ratnih generala RSK,RSDB i KOS,Slobodana Milosevica i Ratka Mladica osobito.Dakle Kninsko odbijanje je samo magla ra realizaciju dogovora Milosevica i Tudjmana o ustupanju RSK(humano preseljenje naroda) zarad opravdanja Hrvatskoj za vojnu operaciju,najpre u Bihacu a potom i za vojnu operaciju citavog podrucija reintegracije u Hrvatsku,o cemu cu samo kratko.
Mi smo u okolici Plaskog,recimo drzali dugu liniju fronte tri godine zajedno sa TO i vojskom RSK(nije mogla ni ptica da preleti osim karavana za razmenu sverca - tante za kukuriku preko nasih tzv, japanskih rovova) a tvrdnje Milosevica i pokvarenog lisca Jovica da je Hrvatska medjunarodno priznata i da se zato nije moglo pomoci najpre u odluci oko Z 4 a potom i oko Bihaca i Oluje u najmanju ruku ne stoji,jer smo mi,Srspki borci JNA i dobrovoljci u Oluji nestali pre Oluje 24 sata ostavljajuci ih bez reci.Takve signale vojici koji su ostali u rovovima nisu dobili ni iz Knina.
To su mozda neki bitni detalji za poimanje kraha RSK:"godinu dana smo radili sve da dodje do ponude...a onda kada je ponuda stigla...kvrc."
lubitel lubitel 21:10 04.02.2010

Re: ze4

Da,stajalo je protektorat 3 do 5 godina,a nista alternativno za slvonsko baranjsku oblast.
dali76 dali76 21:34 04.02.2010

Re: ze4

Srbi imali sanse 1990s?
Hm prvi visestranacki sabor imao je,cini mi se pet zastupnika SDS.
Sto je bilo nerazmjerno srpskoj populaciji. Ivrapci na grani znaju da je ogromna vecina Srba glasala za lijevo orijentisane stranke Racanov SDP (Stranka Demokratskih promjena) je dobila glasove vecine hrvatskih Srba.
Svojom ,mogu slobodno reci, proustaskom retorikom te mesetarenjem sa isto takvom emigracijom, Tudjman je jednostavno Srbe bacio u krilo SDS.
No ni SDS nije bio dovoljno radikalan tj nije bio radikalan Dr Jovan Raskovic.
Zanimljivo je sto danas pise I govori ODr Raskovicu Perica Juric tadasnji visoki duznosnik I clan HDZ/a.
http://www.h-alter.org/vijesti/politika/jovan-raskovic-zelio-je-mir
Dakle Meyo pricati da su Srbi imali sansu pregovarati 1990s je u najmanju ruku smjesno. Tudjman je imao svoj cilj kojega je I ostvario.Naravno uz nesebicnu pomoc Milosevic ate tkzv rukovodstva u Kninu.
Tudjman i Milosevic odlicno su se razumijeli. Obojica su mrtvi ,ali njihova zaostavstina I dalje je I te kako ziva.
Danas u Kninu zive Hrvati iz Bosne, Vojvodinne, Kosova…Banjaluka ima Srbe iz Hrvatske, iz federacije.. .
Stvorene su etnicki “cistije” avlije.
I Kosovo je postalo dio tog balkanskog talasa cistih avlija.
Dakle Z4 nazalost nije ostvaren jer su krajiski Srbi imali suvise jake neprijatelje; vlastito nesposobno rukovodstvo, Zagreb, i Beograd.
Americki ambassador Galbrajt nazalost se nije mogao izboriti za Srbe. Sve sto je mogao jested a upozori ,ali ociglednno nije imao koga.
Jedna stvar mi nije jasna gospodine Kovacevic.
Zar majski pad zapadne Slavonije nije mogao pomoci vama iz kninnske Krajine da ucinite nesto, da pokusate nesto. Kad kazzem vama,mislim na racionalne ljude tog vremenna I prostora. Svijestan sam ja da se gubila glava zbog toga, ali niti jedan jedini pokusaj ? Sem onog zakasnjelog treceavgustovskog potpisivanja plana od Milana Babica.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:00 04.02.2010

Re: ze4

lubitel
Drago ,mogao si da izbegenes da te se pita nesto sto vec postoji u clanku novinarke Pauline,time sto bi sire i argumentovanije ti napisao o Planu Z4,a posebno o stavovima ruskog ambasadora u Hrvatskoj, predsednika vlade Mikulica,ratnih generala RSK,RSDB i KOS,Slobodana Milosevica i Ratka Mladica osobito.Dakle Kninsko odbijanje je samo magla ra realizaciju dogovora Milosevica i Tudjmana o ustupanju RSK(humano preseljenje naroda) zarad opravdanja Hrvatskoj za vojnu operaciju,najpre u Bihacu a potom i za vojnu operaciju citavog podrucija reintegracije u Hrvatsku,o cemu cu samo kratko.
Mi smo u okolici Plaskog,recimo drzali dugu liniju fronte tri godine zajedno sa TO i vojskom RSK(nije mogla ni ptica da preleti osim karavana za razmenu sverca - tante za kukuriku preko nasih tzv, japanskih rovova) a tvrdnje Milosevica i pokvarenog lisca Jovica da je Hrvatska medjunarodno priznata i da se zato nije moglo pomoci najpre u odluci oko Z 4 a potom i oko Bihaca i Oluje u najmanju ruku ne stoji,jer smo mi,Srspki borci JNA i dobrovoljci u Oluji nestali pre Oluje 24 sata ostavljajuci ih bez reci.Takve signale vojici koji su ostali u rovovima nisu dobili ni iz Knina.
To su mozda neki bitni detalji za poimanje kraha RSK:"godinu dana smo radili sve da dodje do ponude...a onda kada je ponuda stigla...kvrc."

Imam ja o tome knjigu...
Ali, mislim da je vrlo dobro i informativno uradila ovo...Više nego jedan novinski tekst nužno traži..
mayo1 mayo1 22:47 04.02.2010

Re: ze4

dali76
Dakle Meyo pricati da su Srbi imali sansu pregovarati 1990s je u najmanju ruku smjesno. Tudjman je imao svoj cilj kojega je I ostvario.Naravno uz nesebicnu pomoc Milosevic ate tkzv rukovodstva u Kninu.

Pregovori su trgovina. Ponuda - potražnja, karte u rukama.
1990. Tuđman nije imao vojsku, država je još bila "ptica na grani", međunarodna zajednica je još forsirala Jugoslaviju, poluge vlasti nisu još bile pod kontrolom.
Srbi su imali JNA, pola Predsjedništva SFRJ, većinu u nekim tadašnjim lokalnim upravama. Vojna moć je bila na njihovoj strani.
Dakle, imali su prilično jake karte u rukama i imali su čime "trgovati".
Podržat će državu Hrvatsku u zamjenu za ... svoje zahtjeve, kakvi god oni bili.
Imali su moć da tada debelo opstruiraju ili čak spriječe Tuđmanov san o državi, a on tu nije mogao puno učiniti jer tada nije imao moći.
Kasnije Srbi više nisu ništa mogli ponuditi.
Tuđman je imao državu, vojsku, međunarodnu podršku i nije mu više trebao nikakav dogovor.
Vlak je prošao.
nivano nivano 22:59 04.02.2010

Re: ze4

pitanje ko je 1990 mogao pregovarati u ime srba, ipak je tada vecina srba bila priklonjena uz tadasnji sdp(komuniste)...nije bilo jasnog cilja a i sama ideja razbijanje jugoslavije i meni bi tada djelovala suludo....

sve je receno u saboru kada su srbi izbaceni iz ustava, to je nesluzbeni pocetak kraja srba u hrvatskoj

mayo1 mayo1 23:21 04.02.2010

Re: ze4

nivano
pitanje ko je 1990 mogao pregovarati u ime srba, ipak je tada vecina srba bila priklonjena uz tadasnji sdp(komuniste)...nije bilo jasnog cilja a i sama ideja razbijanje jugoslavije i meni bi tada djelovala suludo....sve je receno u saboru kada su srbi izbaceni iz ustava, to je nesluzbeni pocetak kraja srba u hrvatskoj


Slažem se.
Za razliku od Hrvata koji su točno znali što hoće: neovisna država, EU (tada EZ), NATO; Srbi su samo znali što neće: neovisnu Hrvatsku.
Naravno da se može razgovarati o svrsishodnosti ustavnog rješenja, ali je ta činjenica preuveličana.
"Biti u ustavu" običnom čovjeku ne znači ništa. Važna je kvaliteta života - ako on dobro živi, ima posao, dom, može pružiti sebi i svojoj obitelji dobar život - nebitno je što piše u ustavu.
Recimo Kosovo je u Ustavu, a znamo gdje je zapravo. Far away.
"Izbacivanje" Srba iz hrvatskog ustava je samo dobar šlagvort. Da nije bilo toga, već bi se našlo nešto drugo.
mayo1 mayo1 23:40 04.02.2010

Re: ze4

Da,stajalo je protektorat 3 do 5 godina,a nista alternativno za slvonsko baranjsku oblast.


Srbi nisu imali većinu u Slavoniji i Baranji.
Dio koji su držali u istočnoj Slavoniji i Baranji je nastao angažmanom JNA i paravojnih jedinica i protjerivanjem hrvatskog i mađarskog stanovništva.





nivano nivano 23:45 04.02.2010

Re: ze4

Biti u ustavu" običnom čovjeku ne znači ništa. Važna je kvaliteta života - ako on dobro živi, ima posao, dom, može pružiti sebi i svojoj obitelji dobar život - nebitno je što piše u ustavu.
Recimo Kosovo je u Ustavu, a znamo gdje je zapravo. Far away.
"Izbacivanje" Srba iz hrvatskog ustava je samo dobar šlagvort. Da nije bilo toga, već bi se našlo nešto drugo.


a zasto je onda to hrvatska napravila? ako to nije tako vazno, zasto nije mogla nova vlast da postuje stecena prava srba??

ni ja sada ne bih htjeo hrvatsku kakva je bila do 1999, pa nije taj narod bas bio blesav...moras malo gledati na to u kontekstu tog vremena, sad je druga prica...a i dan danas malo sta srbi mogu ostvariti kao manjina
nivano nivano 23:59 04.02.2010

Re: ze4

da s time sto je zapadna slavonije podjeljena u 5 zupanija.pa u nijednoj i da su ostali ne bi bili vecina..a tako je i u istocnoj slavoniji..statistika je cudna igracka, svako se s njom moze igrati...
prouci ovu mapu
nivano nivano 00:01 05.02.2010

Re: ze4

dali76 dali76 00:06 05.02.2010

Re: ze4

Sem zelje za neovisnom drzavom, za EZ,zaboravio si onu zelju za rijesavanjem srpskog pitanja kako ju je na kraju I rijesio Tudjman. U kontekstu te I takve ideje, tog vremena, te retorike ,treba stavljati pitanje izbacivanja Srba izustava kao naroda.
Meni uopce nije bitno sta je u ustavu I slazem se ,al bojim se da neko ovdje mjesa loncice , I bojim se da ti prenebregavas cinjenicu da ,vaznije od simbolicnog gesta , jeste tudjmanov cilj :smanjiti Srbe na zadovoljavajuci nivo.
Milosevic nije trebao potrositi mnogo vremena nit energije “plaseci “ Srbe Hrvatskom.
Hrvatska ih je svojom retorikom I te kako odbacila od sebe.
U igri Slobe I Franje tj u njihovoj diobi teritorija I ciscenja avlija ,krajiski Srbi su prosli kako su prosli.
Predizbornom kampanjom Hrvatska,vecinska, je pokazala da im ne trebaju. Milosevic ih je zagrlio bas posteno. Zagrljaj propasti.
Utakvoj konstalaciji ne mozemo pricati sta su krajiski Srbi I kad mogli traziti il nuditi. Jednostavno u igri balkanskih poglavica njima je dana uloga indijanaca.
Jos jednom da kazem. Srbima nije dano ni milimetar prostora da prihvate Hrvatsku. Imali su ,kao sto rekoh previse mocne neprijatelje ,kako u Zagrebu tako I u Beogradu.
Bojim se da spustanje price o krajiskim Srbima na nivo ponude I potraznje stavlja neko drugo svjetlo na ono sto bi se inace treballo gledati kao tragedija a ljudi odgovorni za to pozvati na odgovornost.Naravno oni koji su prezivjeli.
mayo1 mayo1 00:15 05.02.2010

Re: ze4

a zasto je onda to hrvatska napravila? ako to nije tako vazno, zasto nije mogla nova vlast da postuje stecena prava srba??

Ma, ne opravdavam ja hrvatsku stranu.
Činjenica je da Tuđman nije želio Srbe, da je želio da se isele... ali nešto željeti i realno moći ostvariti su potpuno dvije različite stvari.
Samo kažem da su Srbi za pregovore imali najbolju šansu onda kada je Hrvatska bila najslabija i najranjivija - 1990.
Druga stvar što među Srbima (onima koji su odlučivali) nije bilo sposobnih ljudi koji su mogli prepoznati novo vrijeme i okolnosti i u skladu s tim djelovati.
Ako smijem primijetiti, to je odlika srpske politike do danas.
mayo1 mayo1 00:30 05.02.2010

Re: ze4

da s time sto je zapadna slavonije podjeljena u 5 zupanija.pa u nijednoj i da su ostali ne bi bili vecina..a tako je i u istocnoj slavoniji..statistika je cudna igracka, svako se s njom moze igrati...
prouci ovu mapu

U istočnoj Slavoniji niti jedna bivša zajednica općina ili općina nije imala srpsku većinu.
Ni vukovarska: http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatakopis_stanovni%C5%A1tva_u_Hrvatskoj_1991.:_Vukovar

umjesto dvotočke, pokazuje se smješko.copy/paste pa će se vidjeti tablica
dali76 dali76 00:41 05.02.2010

Re: ze4

Srbi su trebali ponuditi Tudjmanu,koji ih btw nije zelio, da zele Hrvatsku? Ajde Meyo ovo zvuci bas .... Sistem spojenih posuda je radio ko svicarski sat. Glavni izvori ttog sistema odlicno su saradjivali
nivano nivano 00:48 05.02.2010

Re: ze4

ma ok, vjerovat cu ti na rijec..mada wikipediji bas ne vjerujem, niti srpskoj niti hrvatskoj... neznam sta hoces reci time sto srbi nisu vecina??
mayo1 mayo1 00:48 05.02.2010

Re: ze4

I bojim se da ti prenebregavas cinjenicu da ,vaznije od simbolicnog gesta , jeste tudjmanov cilj :smanjiti Srbe na zadovoljavajuci nivo.
Milosevic nije trebao potrositi mnogo vremena nit energije “plaseci “ Srbe Hrvatskom.

Sve se slažem.
Ali onoliko koliko su Srbi bili "uplašeni", toliko je i Hrvate bio strah od Miloševića, a hrvatski Srbi su bili njegova produžena ruka.
Milošević je imao silu , nasilno je mijenjao političku sliku Jugoslavije, nasilno je smijenio rukovodstva u Vojvodini, na Kosovu i Crnoj Gori i postavio njegove ljude.
Njegov prvobitni cilj je bila Jugoslavija, kasnije je smanjivao apetit u skladu sa mogućnostima na terenu.
Samo je "zaboravio" o promjeni svojih planova obavijestiti hrvatske Srbe.
Bez obzira kako to ružno zvučilo, događaji 1991-95 u Hrvatskoj je bila vojno-politička igra koju su Srbi katastrofalno odigrali i izgubili.
Premda su imali jake karte na početku.
nivano nivano 00:53 05.02.2010

Re: ze4

Ali onoliko koliko su Srbi bili "uplašeni", toliko je i Hrvate bio strah od Miloševića, a hrvatski Srbi su bili njegova produžena ruka.


mislim da bi ti trebao porazgovarati s nekim starijim ljudima koji su prezivili drugi svjetski rat, pa bi shvatio strah tih ljudi...svako selo je imalo svoj mali jasenovac....politicke elite su samo iskoristile taj opravdani strah svaka na svoju stranu...
mayo1 mayo1 00:56 05.02.2010

Re: ze4

ma ok, vjerovat cu ti na rijec..mada wikipediji bas ne vjerujem, niti srpskoj niti hrvatskoj... neznam sta hoces reci time sto srbi nisu vecina??

Nisu većina - pa istočnu Slavoniju i Baranju su uključili u svoju "državu", s opravdanjem da su Srbi i tamo većina, što je netočno.
Govorimo u kontekstu plana Z-4 i samouprave.
mayo1 mayo1 01:08 05.02.2010

Re: ze4

Srbi su trebali ponuditi Tudjmanu,koji ih btw nije zelio, da zele Hrvatsku? Ajde Meyo ovo zvuci bas .... Sistem spojenih posuda je radio ko svicarski sat. Glavni izvori ttog sistema odlicno su saradjivali

Imali su dvije mogućnosti: ili prihvatiti hrvatsku državu i onda se u okviru države boriti za svoja prava, ili uzeti pušku i učiniti ono što su učinili.
Teško je govoriti što bi bilo kada bi bilo, ali smatram da je prva solucija puno bolja.
Prvobitna hrvatska euforija bi se stišala, Srba bi bilo dovoljno da u određenim lokalnim samoupravama imaju većinu, igrali bi veću ulogu i na državnom nivou (i sada su u vlasti), a što je najvažnije ne bi bilo rata, ubijanja i razaranja a Hrvatska bi bila deset godina ispred, vjerojatno već u EU - na dobro svih.
Ali ovo rješenje je tražilo mudrost i čvrstinu koje Martić & co nisu imali.
nivano nivano 01:14 05.02.2010

Re: ze4

Nisu većina - pa istočnu Slavoniju i Baranju su uključili u svoju "državu", s opravdanjem da su Srbi i tamo većina, što je netočno.
Govorimo u kontekstu plana Z-4 i samouprave.


ma ok, ne bih sad razvodnio raspravu, ali prema ovome sto ti kazes cijela zapadna slavonija bi trebala pripasti krajini... jer tamo su srbi bili vecina..al prosla baba s kolacima...

bilo bi dobro kad bi sada srbi u ostalim dijelovima hr imali prava kao srbi u istocnoj slavoniji...ali politika radi svoje i tesko ce to ici ubuduce..mi se precesto vracamo u proslost, zato nam je sadasnjost shebana...mada treba rijesiti duhove proslosti, jer komunisti su sve trpali pod tepih pa je sve eksplodiralo
mayo1 mayo1 01:35 05.02.2010

Re: ze4

bilo bi dobro kad bi sada srbi u ostalim dijelovima hr imali prava kao srbi u istocnoj slavoniji...ali politika radi svoje i tesko ce to ici ubuduce..mi se precesto vracamo u proslost, zato nam je sadasnjost shebana...

Mislim da treba raditi na jačanju gospodarstva, ekonomiji, poboljšanju općeg kvaliteta života.
Treba što prije zadovoljiti uvjete za ulazak u EU, jer to znači odgovarajuće standarde koji se moraju poštovati.
Dobro je to rekao i Drago gore u svom jednom komentaru - što bude standard života veći i bolji, ove stvari će ostajati povjesničarima ili eventualno pravosuđu, a ljudi će se baviti nekim svojim interesima.
fatsome fatsome 03:02 05.02.2010

Re: ze4

mariopan

Kako bi Srbima bilo?

Pa isto kao Srbima na Kosovu danas.

I tamo je neki plan-rezolucija 1244 potpisan pa ga se ne drže oni što su ga predložili i potpisali, Srbe niko ništa ne pita. Drže se plana koji niko nije znao da će ga biti, onaj Ahtisari je imao koferče i plan...

Potpuno se slažem po pitanju pozicije srba na Kosovu, ali ne smemo preći preko činjenice da je rezolucija 1244 usledila posle vojne intervencije protiv SRJ, tj. davno pošto su se svi bitni strani faktori usaglasili da su srbi "bad guys" a albanci "good guys". Da pojednostavim, rezolucija 1244 nametnuta je Miloševiću od strane zapadnih sila (bombardovanje bi bilo nastvaljeno u suprotnom) i jedini čija su prava bila na umu kreatorima rezolucije bili su albanci, dok se o srbima, zahvaljujući politici Beograda, nije ni mislilo. Sve što se danas dešava na Kosovu nije kršenje, već prirodan nastavak kursa stranih sila uslovljen crno-belim sagledavanjem situacije.

Situacija '95 je bila u mnogome drugačija jer jasne crno-bele određenosti zapada još nije bilo. Ako čak i jeste, po tom pitanju se ništa nije moglo učiniti jer je Milošević smatran bitnim faktorom koji se ne može lako zaobići a kamoli mu se nametnuti rešenje.

Sve ono što nama liči na svetsku zaveru jeste posledica činjenice da svet nema strpljenja da se "našim" stvarima bavi decenijama kao mi (i jedno i drugo je prirodno). Prozor za dokazivanje krivca na Kosovu je trajao istorijski milisekund i ko je uspeo da se prikaže u boljem svetlu - profitirao je. Sve što se otkrivalo posle toga, niko nije čuo osim nas. Konačno, da li mi decenijama proučavamo konflikte u dalekim zemljama ili donosimo sud o njima u roku od nedelju ili mesec dana u zavisnosti od toga koliko traje intenzivno medijsko praćenje "vrućih tema"? Zašto bi prosečan američki poreski obveznik, političar ili lobista bio izuzetak?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana