Život

U četvrtak je bio četvrtak

Ivana Knežević RSS / 06.02.2010. u 15:58

U četvrtak je bio četvrtak i ja u njemu mamurna od još jednog lošeg sna. Imala sam jednu obavezu i zbog nje otišla u izvesni deo grada. Setila sam se potom da bih odatle mogla da nastavim negde drugo. To je već bio plan. Usput sam se umalo uguzila u svež beton, našla se okružena 6-godišnjacima, njih dvadesetak, koji svi pričaju u isti mah i imaju jako, jako visoke glasove, jer dodatno moraju da nadglasaju druge šestogodišnjake, pa sam izašla iz tramvaja i odlučila da je lepše hodati ostatak puta, a četvrtak jeste bio lep. Onda je jedna beba u kolicima tako strašno počela da plače da je prosto zavijala tim bebećim glasom koji kida i srce i živce, i plakala je i dva bloka ispred mene pa tri bloka, pa četiri, i onda smo krenule različitim putevima.

Moj put je vodio u galeriju u kojoj sam prošlog puta srela Lauru. Očekivala sam da u to vreme nikoga neće biti tamo. Ali kad sam ušla unutra je bila Billie. Kao da je mene čekala. Nemoguće. Zaista. Prvo je zazvonilo zvonce koje najavi otvaranje vrata, i onda je ona počela da peva. „Hush now, don't explain". Stajala sam nemoćna nekoliko sekundi. Bila sam zatečena, malo i postiđena tolikom lepotom. Znam da mi niko neće verovati, ali mislim da Billie nikada nije tako lepo pevala kao u četvrtak.
Skrenula sam iza paravana i otišla da posetim Tommy-ja. Tommy Zen je potomak venecijanskih majstora u zanatu/umetnosti kojima trenutno ne mogu da se setim imena na srpskom - cabinet making. On radi u keramici. I onda tu svoju oblu, oblu, pa visoku i majstorski izvijenu keramiku polira i uglanca finišom od zlata i nekih drugih čuda, i u tom prostoru koji je star dvesta godina stoji nekoliko tih njegovih lepotica urni, koje liče pomalo na Amazonke uznesenih linija jer im na glavama štrče neke kacige, koje opet liče na konkvistadorske, i među njima takvim ima jedna crvena. Kako je ona crvena i dostojanstvena i prekrasna u svom ćošku, i moje srce uvek malo zaplače pred njenom lepotom.
Sve vreme pevala je Billie.

I utom sam ugledala Karlita. Majko moja, ne znam kako se treba pripremiti za Karlita. On je glasan, i kreće se zauzet geometrijskim proračunima i okupiran bojama koje traže svoje oblike, oblike, daj nam oblike, Carlito Dalceggio, ugljem, olovkom ili šta ti već treba za oblike, i sve je to libertad i libre, jer on je umetnik, i razumem zašto nikada nisam naišla na njega jer ga ni moj eros ni ništa drugo od ovih organa i krvi ne bi preživelo, a Billie je izbrisala svu romantiku umiranju ali Karlito je život, i samo život. Ovo se živi, šapnula sam sebi za svaki slučaj, jer sam previše često spremna za umiranje. 
I sve što Karlito radi su žene, i opet žene, i kad slika zmije, i ptice, i ribe, i leptire, svuda su žene, i sve su to žene, i kako ne bi bile. Oseća se zemlja, i ona vrata na grobovima o kojima sam čitala nedavno, i nema tu neke dualnosti, radost i tuga, recimo, ma ne, samo život, nabujao, isceđen iz tube, razmazan, kakav god ali ne polovičan ni ambivalentan, ne - bez pregovora, eto takav život.
U jednoj od debelih knjiga njegovih beleški, fotografije ga pokazuju kako radi, kreće se, skače, saginje, slika, i boje i žene su tu, i da, naravno da je Karlito lep.  
Hodala sam moj najbolji hod tog popodneva u galeriji. Zbog Karlita malo, ali zbog sebe, zbog sebe, samo zbog sebe.



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 16:26 06.02.2010

Četvrtak

Zbog Karlita malo, ali zbog sebe, zbog sebe, samo zbog sebe.

I zbog četvrtka, šestogodišnjaka , bebe što plače, Bili, Tomija.. kako se to sve lepo skupilo u četvrtak.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:29 06.02.2010

Re: Četvrtak

miloradkakmar
I zbog četvrtka, šestogodišnjaka , bebe što plače, Bili, Tomija.. kako se to sve lepo skupilo u četvrtak.




U pravu ste, bas se okupilo a obican cetvrtak.
jasnaz jasnaz 16:33 06.02.2010

spot

Ivana Knežević Ivana Knežević 17:48 06.02.2010

Re: spot

jasna, na ovako hladan beo a nesnezan zimski dan, ovakve boje odrzavaju u zivotu.
Hvala.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:23 06.02.2010

Hush now, don't explain

Ivana Knežević Ivana Knežević 17:53 06.02.2010

Re: Hush now, don't explain

Ima tako pesama koje nas prate, ili mi pratimo njih, uz njih rastemo i vidi se jasno da smo mali, malecni, nikada nista od nas nece biti i to nije strasno a ponekad je jako lepo... eto, ima takvih pesama.
mikele9 mikele9 17:45 06.02.2010

Karlito

I sve što Karlito radi su žene,svuda su žene, i sve su to žene,
Pravi čovek, muškarac!
U katalogu moje samostalne izložbe VIRGINS (ženski aktovi) u Galeriji ULUS (septembar 2008.) umesto uobičajenih izlizanih pisanja i mrsomuđenja, pozvao sam svoje drage drugarice, prijateljce, koleginice da one napišu šta hoće o mojim slikama, evo rezultata:

Miško Petrović, u svojoj ljubavi prema ženi, prilazi predmetu interesovanja u slici razlažuči ga i uranjajući do apstraktnih struktura. To nije težnja za rasčlanjivanjem i dekonstrukcijom, već želja da se dospe do suštine ženskog bića i spozna njena slojevitost i raznolikost.
Anica Vučetić, umetnica, Beograd, Srbija

Through his hands the female figure whispers to me intimately. He uses rich variations of color and pattern that communicate a complete picture of feminine beauty.
Midori McCabe, Artist, San Francisco, USA

Mr. Miodrag Misko Petrovic's works show an excellent tehnique, outstanding use of color and forms, and above all...true love for the female body...
Catherine Petre, Artist, Tienen, Belgium

Hi Misko,
to your femal nudes:
This female torsi are bright colored structure maps whit lakes and seas, hills and valleys, porcupined whit deserts and few forest. All signs of a lively landscape. Through this gorgeous wunderland are paths that eyes can follow and travalling around. Take a bath here and here, climb up a mountain or rest on a green meadow. I think in all this lies a refreshing joy. It's a special look and hymn to the female body.
G.Hitrik, Artist, Offenbach, Germany

Slikarstvo Miška Petrovića artikuliše izabrani motiv logikom geometrije kao što su to specifična sečenja kadrova, njihova preklapanja, građenje slike paralelnim umnožavanjem površi čistih boja... Očigledna frapantna sličnost sa mogućnostima digitalnih kompjuterskih programa, navodi nas na razmišljanje o mogućoj umetnikovoj anticipaciji ovih pragmatičnih dostignuća savremene informatičke ere, mnogo godina ranije, pre njihove pune primene u našoj svakodnevnoj praksi! Slike ovog divnog beogradskog umetnika, ne raskidaju u potpunosti sa figuracijom, baveći se pre svega i skoro isključivo ženskim aktom, centralnom umetničkom temom kroz istoriju civilizacija i kultura. Iskreno ushićenje životom i lepotom ženskog tela, kod ovog umetnika savremenog senzibiliteta, rezultira koloristički raskošnom i živom slikom. "Afrodite" i "Nudes" najlepši su likovni komplimenti našem polu od džentlmena i slikara Miška Petrovića
Ivona Rajačić Barandovski, Istoričarka umetnosti, Beograd, Srbija

Dear Miodrag,
Well, I am not good in writing coments. But to me I see your works as beautiful landscape. The curves of the female body is like an Island of different nature.
Florence Shen, Artist, Singapore, Singapore

Artističku avanturu Miodraga Miška Petrovića pratim još od kraja osamdesetih godina prošlog veka, kada sam ga i upoznala. Evidentno je da svakim novim javnim nastupom, Petrović potvrđuje samosvojnu likovnu poetiku i njeno inspirativno ishodište utemeljeno na ženskoj figuri. Snažan doživljaj ženske čulnosti pretočen je, doslednim likovnim postupkom umetnika, kroz igru boja i površi, u svojevrsna vizuelna rešenja koja ja doživljavam kao lični univerzum umetnika. Glediva površina, često nalik digitalnoj obradi slike pomoću složenih programa, označava mentalno i intelektualno polje u kome se može uspostaviti potpuna autonomija individualne slobode. Miško Petrović poseduje snažno osećanje za savremenost i nastoji da uspostavi nove relacije između apstraktnog izraza i figurativnog opredmećenja emocije.
Ljiljana Tašić, Istoričarka umetnosti, Beograd, Srbija

Kako naslikati Slikara? Kako opisati Pisca? Kako replicirati iskusnom Blogeru? Kako upecati kapitalca u društvu Druida sa Tise? Kako biti žena među Afroditama Miška Petrovića? Kako surfovati kroz digitalizovana ulja na platnu sa kojima nas Majstor karneolske energije suočava? Kako novome podučiti Umetnika koji stvara boginje od kristala? Evoluirale su od strogo fasetiranih dama, do spontano i divlje brušenih, prozračnih amazonki, lepotica koje prelamaju svetlost i zrače istu. One nisu krhke i lomljive, one su snažne, a podatne, one su moćne i zastašujuće, one su pre svega žive i opipljive. Kako im se obratiti? Kako im prići? Kako biti kao one? Prepustite im se... I njima i njihovom Tvorcu. Oslušnite ih...Mnogo toga može da se nauči. Ja znam da jesam. I još uvek učim.
Nina Todorović, vizuelni umetnik, Beograd, Srbija

Misko,
Here is my testimonial:
This piece excites me as it would anyone wanting to peer deep enough. Misko's love of the female form, his fascination whit what women makes him feel comes across clearly. His worship is flttering and it's a perfect collage that isn't collage. We need this expression positive female representation.
Chicago Kim, Artist, Chicago, USA

Miško da li sam ja u pravu kad ovako vidim tvoje najnovije slike?...Iako se i dalje tvrdoglavo držiš ideje ženske figure, u novim slikama ta površina koju opisuje kontura torza je samo još jedno sećanje na figuru a ustvari je postalo kao izrezano polje, za vežbu i igru u kojoj se nazire pattern i možda modul koji (će da) se ponavlja u mnogobrojnim kombinacijama.
Sretno na tom putu!
Slobodanka Stupar, umetnica, Beograd, Srbija

Ovo samo da ti pokažem da Karlito nije usamljen.
P.S. Izvini na dužini teksta,

Ivana Knežević Ivana Knežević 18:11 06.02.2010

Re: Karlito

mikele9
Ovo samo da ti pokažem da Karlito nije usamljen.


Oh, znam ja vrlo dobro da Karlito nije usamljen.

Drago mi je i zbog dugog teksta i zbog prilike da se procitaju razliciti pogledi razlicitih zena, i geografski i kulturno udaljenih, a na jednog umetnika. Vrlo lepa ideja. Govore dela, govore i drugi glasovi...

Hvala, ovo mi se jako dopalo.

Svet o zenama, svet zenama, u zenama... razlicitost je samo pitanje senzibiliteta, i odgoja.
margos margos 09:16 07.02.2010

Re: Karlito

Mikeleove
The curves of the female body
su i na mene ostavile snažan utisak.


Черевићан Черевићан 21:13 06.02.2010

ода(ј) жени

свет биоби посве тужан
да у њему нема жена
лепота би ту се нашло
али ретко кошто'ј њена

и само због те лепоте
(Творцу брига глава пуна)
ми искрено уживајмо,
мушки, јер смо јој допуна

стога ту лепоту жене
вазда треба уздизати
те због њених недотака
богме вреди уздисати
muaddib92 muaddib92 21:43 06.02.2010

Don'xplain

Ivana Knežević Ivana Knežević 22:42 06.02.2010

I Cheru i muaddibu

Siroka tema, ispricana nebrojeno puta, izvlaci pesnike i iz najprozaicnijih tipova... treba uvesti u skole. Ja ne pamtim, ali ja ne pamtim puno toga, ipak ne znam da se igde odvijao predmet o lepoti zene, dopunjavanju, uzdizanju... sve ostavljeno pesnicima, slikarima ili nekim manje sarmantnim tipovima da vuku na strane koje su njima udobne. Ili ih zuljaju, ko zna.

Od lepote krenuti, i lepotu sacuvati. To vredi studiranja.

Hvala vam obojici sto ste tako inspirativni
mirelarado mirelarado 23:47 06.02.2010

Tоми Зен



И мени се чини да Томијеве урне имају женску елеганцију, а ова црвена ми се баш свидела.
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:58 07.02.2010

Re: Tоми Зен

Lepo je to sto radi i u broshuri i na Internetu, mirela, ali uzivo, narocito kad su veci komadi u pitanju... ne moze se opisati kako su lepe uzivo.

Da imam $30,000 ja bih jos davno kupila tu moju. I da nema mesta u stanu, ili dnevnoj sobi, sve bih izbacila i napravila joj mesta (verovatno ne kompjuter)
mirelarado mirelarado 01:08 07.02.2010

Re: Tоми Зен

Ivana Knežević
Da imam $30,000 ja bih jos davno kupila tu moju. I da nema mesta u stanu, ili dnevnoj sobi, sve bih izbacila i napravila joj mesta (verovatno ne kompjuter)


Ух, много кошта. Ипак, твоја је она и у тој галерији. :)
Ivana Knežević Ivana Knežević 02:00 07.02.2010

Re: Tоми Зен

mirelarado
Ипак, твоја је она и у тој галерији. :)


I ja to tako gledam
loader loader 01:12 07.02.2010

Lakiranje noktiju i trepavica


Ivana Knežević Ivana Knežević 02:05 07.02.2010

Re: Lakiranje noktiju i trepavica

Shoe-shredding :))

Neverovatno je, zar ne, dragi loader-u, za bica sa tolikom mozdanom masom koliko ljudi pojma nemaju.
Neverovatno, i jos mnogo vise tragicno.
loader loader 12:41 07.02.2010

Re: Lakiranje noktiju i trepavica

Pa :) .. neverovatno je... šta da vam kažem :)



Očito da se moždana masa može upotrebiti na razne načine.



Ivana Knežević Ivana Knežević 14:44 07.02.2010

Re: Lakiranje noktiju i trepavica

loader
Očito da se moždana masa može upotrebiti na razne načine.


Da, to je izgleda upravo to.
aleksanadar aleksanadar 01:16 07.02.2010

Једној жени

Све те више волим, свакога дана, свакога јутра, данас више него јуче, али мање него сутра.

Ivana Knežević Ivana Knežević 02:11 07.02.2010

Re: Једној жени

Hvala za delic Vase intime, aleksanadare.
aleksanadar aleksanadar 23:01 08.02.2010

Re: Једној жени

Молим.
Али, у ствари, хтео сам да ставим слику једнога некада познатог, а данас скоро непознатог сликара. Зове се Божа Илић.
(У тренутку нисам могао да се сетим његовог имена.)


Ivana Knežević Ivana Knežević 00:29 09.02.2010

Re: Једној жени

Hvala i na ovome
ivana23 ivana23 02:16 07.02.2010

***

Ivana Knežević Ivana Knežević 02:51 07.02.2010

Re: ***

Nema mnogo boja, ivana, ni puno aktera, ali u ovo se moze dugo gledati.
Hvala.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana