Ljubav| Porodica| Roditeljstvo| Život

Mala deca i veliki mrmoti

Jelica Greganović RSS / 10.02.2010. u 22:21

dont_mess_with_the_marmot_tshirt-p2352803408789490883llc_400.jpg»Dobro je bre, živ sam!«

izjavio je sa još bar tri uskličnika Prestolonaslednik, koji je nedavno avanzovao u Studenta, što je samo i očito, doprinelo njegovom mrmotskom ponašanju. Dobro, jesam li ja to zaslužila? Godinama sam spavala k'o nervozni šišmiš, jer je Mrmot mislio da noć služi za druženje sa roditeljima, a Majka Priroda ga je podržavala svim mogućim i nemogućim alibijima, od menjanja zuba (kojih mu je, po mojim proračunima, poraslo više no ajkuli), do svih mogućih varijacija virusa koji su mahom noću pokazivali šta znaju.

Da ne pominjem svetu dnevnu stravu, koja me se držala k'o izgladneli krpelj, jerbo je Prestolonaslednik već u dubku pokušavao da izazove katastrofu širih razmera, nasrćući na sve što bi na njega moglo da padne i pripljeska ga.

Čim je promileo, to je tako štrikalo po kući, da smo mogli da ga registrujemo samo na eventualnim usporenim snimcima domaće video umetnosti. Usput se isključivo oralno upoznavao sa svim što ga je okruživalo, od papuča, preko tepiha, do kablova. Čvrstinu predmeta na koje je namiljavao je proveravao mahom glavom.

Tada mi se činilo da gore nikad biti neće. Da nikada neće porasti i da ću ga celog života juriti, u pokušaju da ga spasim od kućevnih stvari, koje se do tada uopšte nisu činile tako opasnim.

Miran je bio samo ako i kad je spavao. To se nije često dešavalo, ali je bilo dovoljno da nam organizmi ne pregore i da shvatimo relativnost vremena – minute sna krepanog roditelja mogu da se razvuku na sate i tako ubogom biću ipak omoguće dalji opstanak.

Kako je prošlo vreme između tada i sada, ne bih znala da vam priznam. Iako se činilo da se razvlači kao žvaka, ona roza s ukusom na šampon od jagode, vreme je kanda iskoristilo trenutak naše nepažnje i protrčalo brzinom afričkog poštara koji nosi telegram o objavi rata. Shodno čemu se ono detence sa četirinožnog hoda, dok mu pelena na pozadini veličinom konkuriše punom Mesecu, neopazno diglo na dve noge i zgrabilo  ključeve od mog auta. Upravo u tom trenutku momenta su kroz memoriju sećanja počele da mi se pripojavljuju pokidani delovi fraza, koje su moji Roditelji godinama upražnjavali i koji su se mahom sastojali od: » ...mala deca...pod mojim krovom...videćeš kad budeš...veliki problemi...« Džaba, nisam stigla da evociram ni prvu zlatnu izreku »Mala deca, mali problemi, veliki mrmoti, veliki problemi«, a on je već otprašio. Put Kopra. Koji je postao glavniji od glavnog grada Slovenije, otkako u njemu studira Ona. Zbog čega Veliki Mrmot čim stigne iz Beča i uputi mi par lažnjaka za smirivanje (»Baš si mi nedostajala«, »Kako je lepo kod kuće«, »Al' sam vas se poželeo«...), već baca pogled ka gore pomenutim ključevima i uz zejtinjavi pogled patetičnog kokera, pita: »Mamice, mogu da ti uzmem auto?«

Naravno da mamica ima govornu manu, ne zna da kaže »ne«. Naravno da mamica potom mora da do prodavnice ustopira šleper ne bi li kući dovukla potrebnu hranu. Naravno da mamica onda mora da ide na pres konferencije za štampu peške, lažući sebe da je to dobro za liniju. Naravno da je mamica upravo počela da se tretira u trećem licu, što već dovoljno govori o svemu. Sem o sitnici da kad Veliki Mrmot krene kod Nje, istog časa se ispojavi vremenska katastrofa, modela Mećava. Zbog čega mamica čupka sede pincetom u kupatilu i lepi nos na prozor, ne bi li videla na horizontu dešavanja hoće li se Mrmot kući vratiti.

»Videćeš kad budeš imao svoju decu«. Ovu mudrost ću početi da vezem u goblen koji ću mu, bude li se kod kuće zadržao više od nekoliko minuta, dati za rođendan.

Pokušavam da se setim i one: »Dok si pod mojim krovom...« Ni to ne bi bilo loše utrukovati u neki rad, kome bih mogla da se posvetim u noćnim satima. Jer, opet nekako ne spavam. Pre je Prestolonaslednik dotumaravao do našeg kreveta, vukući neku od ubogih, razvrcanih, plišanih životinja (uvek naopačke okrenutu). Sad nikako da dotumara, zbog čega taj glagol upražnjavam ja. Jer, Mrmot i ako još nije otišao do Kopra, onda je na turneji po matičnom gradu.

 

-        Kad ćeš da se vratiš kući?

-        Vratiću se, ne brini.

-        Pitam – kada?

-        Za sat vremena. Ne brini.

 

Vreme je ponovo postalo relativna pojava. Poslednji put je sat vremena trajalo oko šest sati tog istog vremena. Čudo jedno. Vratio se u ranu zoru, zoru, zoru, kad svane dan, tehnikom šunjajućeg miša. Da nije Ikara Varvarina, koji beskompromisno reži na sve što noću dotakne naša ulazna vrata, promakao bi mi dok sam spavala na prozorskom simsu.

 

-        Sine, znaš li otkad je prošlo sat vremena, samo što nije svanulo?

-        Ma, ne brini...

-        Kako kad je napolju smak sveta, vidiš koja mećava...

-        Spavaj mamice.

 

Da, kako da ne.

 



Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 22:33 10.02.2010

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:37 10.02.2010

Re: ***

Zašto ona nema podočnjake?
ivana23 ivana23 22:48 10.02.2010

Re: ***

Jelica Greganović
Zašto ona nema podočnjake?

Supermenova mama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 10.02.2010

Re: ***

Zato baš i pitam...ja mislim da bi Supermenova mama morala da se sapliće o podočnjake, živahno dete, još živahniji mrmot, leti naokolo i to...
tajcica92 tajcica92 14:29 11.02.2010

Re: ***

Jelica Greganović
Zašto ona nema podočnjake?

da stvarno gde su joj podocnjaci? kakva je ovo prevara...:)
AlexDunja AlexDunja 22:37 10.02.2010

e, fir

kad su u pitanju one:)
nemas brines...
paze.
voleih, el' im se cini,
svejedno, thoug :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:41 10.02.2010

Re: e, fir

Ma, ne bine mene Ona, slatka i pametna, na kraju krajeva žensko je...nego ovaj moj Mrmot...šta bi trebalo napolju da pada da bi shvatio reč mećava? SnešCi?
AlexDunja AlexDunja 22:46 10.02.2010

Re: e, fir

SnešCi?

razumem, al' be cool.
i mi smo kroz svoje mecave prosli:)))

a seti se,
koja bi te zustavila?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:00 10.02.2010

Re: e, fir

Ko, ja?! Ma, kakvi...kad se samo setim, u naše vreme, kako smo se mirno šetali do biblioteke, pa onda malo razmenimo značke, pomognemo oko rada domaćih zadataka i u 8 u krevet...
iris.davidovich iris.davidovich 23:31 10.02.2010

Reci

mi, el prestolonaslednik ponekad procita ovo sto ti napises? pa ja bih se ziva raspilavila-zarozala-umrela od grize savesti, i svoje bih ponasanje korigovala iz mesta steta samo sto to obecavam ja-majka, a ne ja-dete
ja vec sad pravim spisak sta sve treba da kazem, objasnim, podvucem nasim roditeljima kad posaljemo malecku u srbiju. i sve mi se cini da ce se zavrsiti sa eto mene dolecem sedam dana posle nje. samo je jedna majka

(jedino ovako uspeh da posaljem komentar, non stop se duplira preko teksta)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 10.02.2010

Re: Reci

Pročita, ponekad. "Volim te mamice". Mada sumnjam da će sad postići, vrlo je zauzet u poslednje vreme, svemirski zauzet...samo što je kroz mećavu stigao iz Kopra, opet mi je digao ključ i otperjao dalje, a napolju...ne znam kako bih objasnila, ne da veje, nego na kub.
Vera Johnson Vera Johnson 02:31 11.02.2010

Re: e, fir

Jelica Greganović
Ko, ja?! Ma, kakvi...kad se samo setim, u naše vreme, kako smo se mirno šetali do biblioteke, pa onda malo razmenimo značke, pomognemo oko rada domaćih zadataka i u 8 u krevet...


he, he, he ima tu jedan vic, ali ako ga ispricam, moz' biti ces se naljutiti na mene.

treniraj, treniraj, princeza raste, prestolonaslednik vise nije problem, a ni mrmot nece biti...

a, sto se snezne oluje tice, mi smo savrseno zavejani. ni vrata od kujne ne mogu da otvorim. prestolonaslednik i princeza (moji, naravno) "omatorili" pa ih iz kuce ne mozes isterati. cak ni po pitanju ciscenja snega

edit: eh, gde su ta "lepa vremena" kad sam imala mira i niko nis' od mene nije trazio u ovo doba noci
tompinchns tompinchns 08:50 11.02.2010

Re: e, fir

Moj jedan kolega je to najbolje definisao: Da znam da radi ono što sam ja u njegovim godinama, noge bih mu polomio!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:15 11.02.2010

Re: e, fir

Baš razmišljam kako su bila lepa vremena kad sam mogla da ih posadim na patos i pred njih sručim korpu igračaka i bogdatevidi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:17 11.02.2010

Re: e, fir

Ja kad god ironično kažem Žmuu, "Ne brini, sve je u redu, isto kao što je bilo kad si ti bio u tim godinama"...na šta mu se lice ofarba u fluorescentno zelenu boju.
tompinchns tompinchns 12:48 11.02.2010

Re: e, fir

Re: e, fir
Baš razmišljam kako su bila lepa vremena kad sam mogla da ih posadim na patos i pred njih sručim korpu igračaka i bogdatevidi...


Jedno vreme, kad je počeo zajednički pubertet naše troje dece, rođenih jedno za drugim u nešto više od tri i po godine (Gde mi je bila pamet!!! Vidi ih što su slatki!!!), muž mi i ja smo se vajkali da li da se preselimo u Severnu Koreju! Tamo ti, navodno, država oduzme dete u petoj godini i vrati ti ga ispranog mozga s nekih 18! Tako se priča! I tako, muž i ja gledamo ovo najmlađe koje je besno i u pubertetu od samog rođenja, i veli mi on: Eto, da je dadosmo s pet godina, sad bi nam bila u lepoj uspomeni! Al beše kasno, i sad plivamo. Pile mamino, najmlađe i najmekše!
thebee269 thebee269 18:00 11.02.2010

Re: e, fir

Ko, ja?! Ma, kakvi...kad se samo setim, u naše vreme, kako smo se mirno šetali do biblioteke, pa onda malo razmenimo značke, pomognemo oko rada domaćih zadataka i u 8 u krevet.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 11.02.2010

Re: e, fir

Šta, ti kao nikad nisi zaginula u biblioteci?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:05 10.02.2010

navikavaj se

čeka te dan mrmota.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:09 10.02.2010

Re: navikavaj se


Hvala!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:12 10.02.2010

Re: navikavaj se

Jelica Greganović

Hvala!

ima svaki dan da ti bude sreda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 10.02.2010

Re: navikavaj se

A dani uopšte postoje?
mirelarado mirelarado 23:38 10.02.2010

Велики мрмоти :)

А како су само слатки док су мали...



П.С. Слатки су и кад порасту, али маме, факат, мање спавају.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:58 10.02.2010

Re: Велики мрмоти :)

Ma, ispada da mame uopšte ne spavaju...
A da su slatki, fakat jesu...inače mi ne bi imali troje...o, kako će tek biti zabavno...
Biljana 77 Biljana 77 00:08 11.02.2010

Re: Велики мрмоти :)

o, kako će tek biti zabavno...

Čekaj tek kad Princeza krene u đir.. Mada, tad će Žmu da ima veće podočnjake, paranoju i naoružanje od tebe. Ako ti je to za utehu..
Ali zato će Mali Sin da uživa.. nećete ga više ništa pitati.. A i ti ćeš brate da se naspavaš.. kao
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:15 11.02.2010

Re: Велики мрмоти :)

Već je počela sa kondicijskim treninzima za stizanje velikog brata...Žmu samo džvanjka...a u stopu je prati Mali sin, da mu slučajno nešto ne promakne...i naravno, mene munta za pomeranje vremena za povratak kući...pa ja čučnem...pa, onda Žmu mene mori, ja sam kriva za sve...naravno.
Черевићан Черевићан 00:21 11.02.2010

гђо Грегановић

некад ија млађан бејах
изласци ме мамили
моји стари (као и Ви)
на басамци чамили

а ја једну жељу имах
када ноћна седне тама
само да ме заобиђе
оно што ми мисли мама
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:36 11.02.2010

Re: гђо Грегановић

Gazda Čer, ovaj vam je padež prosto čaroban

на басамци


A što se ovog bisera iz porodičnog blaga tiče

само да ме заобиђе
оно што ми мисли мама


scenaristi filmova stave end užasa su za moju mašt, na temu samoprepadanja izazvanog slućenjem, obični početnici...

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:25 11.02.2010

draga moja

potpuno te razumem, upravo cekam, a napolju Ledeno doba!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 11.02.2010

Re: draga moja

Sestro po čekanju, šta reći, a ne zaplakati...došao, najeo se, kao popričao sa nama i otišao "na kratko"...kako li je tek dugačko dugačko kad je ovo kratko...nema ga ni na horizontu, a napolju vije mećava, Iki i ja smo se maločas sa piškenja vratili k'o Jetiji...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:46 11.02.2010

Re: draga moja

ovde kosava, a on na koncertu u Areni!!! A kad mu iscuri baterija na mob. joooj, sta bih mu uradila!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:48 11.02.2010

Re: draga moja

Vratio se! A još nije svanulo! Alah je velik!
Ljubi ga majka
ivana23 ivana23 00:50 11.02.2010

Bez slike

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:51 11.02.2010

Re: draga moja

Ostadoh sad sama u cekanju idi ufati ga ako hoce da prica.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:52 11.02.2010

Re: draga moja

Upravo priča sa kučetom, koje bi spavalo...
selica_nena selica_nena 01:02 11.02.2010

Re: draga moja

Eto šta ti je majka! Zaboravi na svu sekiraciju čim ga je ugledala na vratima, a on samo svratio da nešto uzme.
K'o da gledam jednog što sve nesanice obriše poljupcem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:58 11.02.2010

Re: draga moja

Evo, do sada je velikodušno pričao sa mnom, a meni se oči lepe, da bi sad otišao da jede...pravo vreme za večeru...možda ipak doručak
bgd-idf bgd-idf 10:58 11.02.2010

Re: draga moja

Jel sarme?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 17:25 11.02.2010

Re: draga moja

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:31 11.02.2010

Re: draga moja

Gibanicu...napravila mu majka, poželelo se dete...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 11.02.2010

Re: draga moja

Kako pravednički spava kučence
bgd-idf bgd-idf 21:11 11.02.2010

Re: draga moja

Ako, majka, ako :)
Ovo moje vece dete od 7 godina me vec pet dana davi da mu pravim lazanje.. al ne dam se ja :) planiram da popustim ovog vikenda :) Mora malo i kontra da se udari :)
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:05 11.02.2010

još se smejem

Naravno da je mamica upravo počela da se tretira u trećem licu, što već dovoljno govori o svemu

kako dražesan opis stanja...
uživala sam u tvom blogu... ok, znam, nepristojno je smejati se tuđoj muci, ali šta mogu... smejem se i svojoj, nekoj drugoj, ako me to vadi
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:59 11.02.2010

Re: još se smejem

Hvala Ana, a oko muke, sasvim sam sigurna da nije unikatna...verujem da su majke još u praistoriji dreždale ispred pećina.
Smejanje u ovom slučaju stvarno nije nepristojno, šta mi drugo preostaje no da se i sama sebi smejem...u suprotnom bih se zaista zabrinula za svoje stanje.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 01:34 11.02.2010

kletve

»Videćeš kad budeš imao svoju decu«.

Kod mene je bila varijanta "dabogda bili isti ko ti"
A moj odgovor je uvek bio "da Bog da".
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:00 11.02.2010

Re: kletve

Jesi siguran?
Laku noć, možda ipak ove noći dremnem koji sat...ako Mrmot posle prehranjivanja opet ne u'vati maglu...sve uslove za to ima, od mojih ključeva do mećave napolju koja se potpuno izbezumila i prevazilazi i sama sebe.

srdjan.pajic srdjan.pajic 07:36 11.02.2010

Re: kletve

Jelica Greganović
...Mače na laptopu...



Eeee, ovo je već domaći zadatak za Ušketa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:18 11.02.2010

Srđane,

a jesi obratio pažnju na ukrštene zadnje nožice
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:32 12.02.2010

Re: Srđane,

Jelica Greganović
a jesi obratio pažnju na ukrštene zadnje nožice


Ma noge su izazov. Uške je savladao ležanje na laptopu, ume i na leđa da se preturi, samo ako mu dovoljno dugo pričam nešto nežno na uvce, ali koncept prekrštenih nogu mu za sada izmiče. Čak sam mu i ovu fotku pokazivao, kao nastavno sredstvo, ali ne vredi. Mislim da ću da mu ih vežem kanapom, privremeno.



Jelica Greganović Jelica Greganović 02:33 12.02.2010

Re: Srđane,

Bolje gumicom za tegle
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 02:56 11.02.2010

Samo...

Ja samo da se javnem iz ćoška da čitam, slatko se smejem i.......
Ne smem glavu da pomolim, bojim se... kre, kre..

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 11.02.2010

Re: Samo...

Kako noga, žabice?
Je l' tvoja Princeza već počela da ulazi u mrmotsko doba?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 00:42 12.02.2010

Re: Samo...

Ha!!!

Pa to se i rodilo u obliku mrmota!!

Ali, ja poslušala mog kapetana i okačila joj gps, pa sad mi treba oko 2 min da saznam gde je u krugu od 5m.

Ozbiljno, kupila sam GPS uređaj, tačnije, kupio mi kapetan jer ja niasm mogla na obalu i doneo mi i ugradila sam joj u mali džep od ranca. Redovno menjamo baterije i svi srećni. A ona taj ranac vucara sa sobom, pa kad se raspadne, promenimo ranac, ona ga ispiše flomasterima, nalepi mu stikere, umacka mu cveće lakom za nokte i napravi od kupovnog "svoj" ranac, ja prebacim GPS i opet sve po starom..

I ona zna za to, i kapira da je to za njenu bezbednost. Ipak je njoj 12 godina a ponekad se kasno vraća sa treninga. Plus sam ja malo paranoična na otmice, ovako smo svi mirni, ja nju ne smaram i meni mirna glava.

Mom kolegi su u Grčkoj pokušali da otmu sina po logici, tata kapetan, mama isto na brodu, mora da su puni para....

Otkud znam šta koja budala može da pomisli?!?

Ovako, jedan GPS u rancu, jedan mali u ručnom časovniku i svi mirno spavaju.

Znam da sam malo luda, ali takva sam.

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:34 12.02.2010

Re: Samo...

Uopšte nisi luda, taj GPS je vrlo fina stvar, mogla bih ja ove moje da čipiram...evo je sati koliko...1.30, a njega ga nema...nit znamo gde je...ni mog auta.
ljub
elastigirl elastigirl 03:34 12.02.2010

Re: Samo...

baka Evdokija i unuka Djina
Ha!!!

Ali, ja poslušala mog kapetana i okačila joj gps, pa sad mi treba oko 2 min da saznam gde je u krugu od 5m.

...

Ovako, jedan GPS u rancu, jedan mali u ručnom časovniku i svi mirno spavaju.



Pametan kapetan, ja sam se GPS-u bas zbog ovakvih stvari obradovala a jos decu nisam imala

Jelica Greganović
Uopšte nisi luda, taj GPS je vrlo fina stvar, mogla bih ja ove moje da čipiram...evo je sati koliko...1.30, a njega ga nema...nit znamo gde je...ni mog auta.
ljub


Pa to je bar lako, stavis GPS bar u auto ako veliki nece da nosi stvari sa bubicama - tvoje je pravo da znas gde ti je auto (uvek moze 'u slucaju kradje' da ti sluzi kao opravdanje )
mlekac mlekac 04:07 11.02.2010

A da nisi, kanda, zaboravila...

...jednu "sitnicu".

On je sada Student, sa velikim "S", a uz to ne studira kod kuce, nego mora "sam da se snalazi", tamo u tom Becu.

Pa sto te onda cudi kad s tim nastavlja i kad se vrati kuci.

Mislim, ipak, mama, da bi trebalo da sednete i malcice "procaskate".

Priznaj mu da se plasis, objasni mu i zasto i lepo ga zamoli da se toga ponekad i seti.

Kod mog mrmota je upalailo. U stvari, kad smo seli da procaskamo, ispostavilo se da je moja masta (jos uvek) daleko bujnija od njegove i da njemu nista od toga nije ni palo na pamet
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:21 11.02.2010

Re: A da nisi, kanda, zaboravila...

Aman, ja sve vreme razgovaram sa njim i lepo mu, otvoreno, kažem šta me brine i to...Sve on to razume i objasni mi da ne moram da se nerviram...blablabla...i otperja, a ja ostanem nogom kopajući. Ali, to mi je u opisu radnog mesta. Sumnjam da su druge mame mnogo drugačije.
mlekac mlekac 02:15 12.02.2010

Re: A da nisi, kanda, zaboravila...

Jelica Greganović
Aman, ja sve vreme razgovaram sa njim i lepo mu, otvoreno, kažem šta me brine i to...Sve on to razume i objasni mi da ne moram da se nerviram...blablabla...i otperja, a ja ostanem nogom kopajući. Ali, to mi je u opisu radnog mesta. Sumnjam da su druge mame mnogo drugačije.



Pa i nisu. A ni mrmoti. Mada, kad se setim sta sam sve priredjivala mojima, ovi moji su jos "pomoz' Boze". Ja sam znala da krenem ujutro na sljaku i da im se sutradan ujutro javim iz Makarske!

Ne pitaj kako sam tamo stigla, duga prica, u najkracim crtama, pratila drugaricu na aerodrom, njoj avion kasnio, pa ja posla s njom da ne leti sama...

Da ne pominjem da je pokojni tata, jos od mog 7. razreda, bio najsrecniji ako idemo na ekskurziju na Ohridsko jezero, jer je znao da cu, budemo li igde blizu granice, smesta zapaliti preko iste, cisto reda radi.
milenanenad milenanenad 10:56 11.02.2010

vreme-relativan pojam

Mi jos vučemo portikle ofucanih tračica kojima se mazimo po vratu, ušima, nožnim prstma a znam da će za koji trenutak da mi se dešava to što i tebi sada, ljubi ga majka. Bio je bolestan 10 dana, samo kunjao kod mene u krilu ili u kolicima, a kako je ozdravio glavna rečenica mu je-volim te mama. Jedno stotinu puta na dan. Ima 2 ipo godinice. A princeza tatina prebrojava ispale zube i čudi se kako to da joj zubić vila nije donela poklon za svaki ispali. O boze, bankrotiraću dok ne promeni sve. Sa njom sam od malih nogu u konstantnim sukobima, škorpija moja opasna. Šta li ce biti kad za koji tren poraste?
Naravno, nas troje spavamo zajedno u velikom krevetu, tata je odavno proteran. U početku je bilo maženja vise nego šutiranja noću, ali sada, kako rastu, sve više preovladjuje šutiranje.


Divan blog
Pozdrav
Mirjana
mariopan mariopan 11:27 11.02.2010

Re: vreme-relativan pojam

par lažnjaka za smirivanje

Hahahahaha

Tih par lažnjaka im sinu u pameti tek kada i sami počnu da brinu.Oko svoje dece, što nije isto kao kada smo mi brinuli oko svoje dece-njih.
I da tvrde da su oni, kao deca, bili mnogo bolja deca, nisu nas brinuli za razliku od svoje dece, nisu nas toliko brinuli uopšte, samo smo mi bili paničari (tu je bio problem), a oni se sa razlogom brinu, za razliku od nas.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:34 11.02.2010

Re: vreme-relativan pojam

Ja sam onomad izvukla iz orman-bunara jednu pokicu, skroz ispranu, ofucanih pertli i sa par žutih flečica...i lepo mi došlo da mu je privežem, neka je i dvometarska planina, i strpam ga u ćošak sa gomilom kocki na podu.
Možda zubna vila ne postiže kod vas da odradi sve zube, jer još uvek sortira onu gomiletinu koju je kod nas godinama skupljala. A i banke u poslednje vreme sve manje daju kredite, tako da će uboga vila teško nabaviti novac za nove investicije, nakon što je posle projekta sa nama morala da objavi insolventnost.
Ne znam kako je sa ženskim Škorpijama, ja imam jednu mušku, Žmu, i vrlo fino funkcioniše
Ali zato muku mučim sa pomenutom Ribom i duplim Strelcem...a o Devici Princezi da ni ne govorim, kad bude ta odradila kondicijske pripreme i jurnula u život, Žmu će spavati, ne na simsu, nego na otiraču pred vratima.
Hvala
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:41 11.02.2010

mariopan,

rešila sam da sve pamtim i vratim sa kamatom. Jedva čekam, kad se budu ispojavila neka unučad, ima da ih razmazim strahotno. Sve ću da im dozvolim, hraniću ih isključivo čokoladom i davaću im da se igraju porodičnim dokumentima i najskupljom tehnikom i tehnologijom, na kojoj ćemo vežbati finu motoriku. I obavezno ću im rušiti autoritet džvanjkanjem što ne razumeju decu i ne puštaju ih duže napolju, bar do 7 ujutru.
mariopan mariopan 14:31 11.02.2010

Re: mariopan,

Jelica Greganović
rešila sam da sve pamtim i vratim sa kamatom. Jedva čekam, kad se budu ispojavila neka unučad, ima da ih razmazim strahotno. Sve ću da im dozvolim, hraniću ih isključivo čokoladom i davaću im da se igraju porodičnim dokumentima i najskupljom tehnikom i tehnologijom, na kojoj ćemo vežbati finu motoriku. I obavezno ću im rušiti autoritet džvanjkanjem što ne razumeju decu i ne puštaju ih duže napolju, bar do 7 ujutru.

JEEEEE

Šta misliš šta ja radim?
Samo mi dece bude žao kada pođem kući, znam da iskreno žale što im niko neće mesiti krofne,štrudle, sitne kolače, domaće, što niko neće bacati povrćke sa tanjira pre nego što "neko" vidi,jer deca moraju zdravo da se hrane, što im niko neće u sobu doturati tanjiriće sa tortom dok oni "uče" uz komp, što niko neće lagati na pitanje "ko je poređao sudove u mašinu tako da se ne operu"(obavezno sam to ja uradila) i na pitanje "da li su opet ceo dan presedeli pred kompjuterima?"(nisu i oni se umore), da li su deca izbacila đubre (jesu)...ma svašta nešto lepo i korisno u datom trenutku.
Tek sam se vratila a već me pitaju kada opet mogu da dođem? Vraćam sa kamatom i uživam.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:58 11.02.2010

Re: mariopan,

Moraću od tebe da uzmem polazne poteze za taj projekat, koliko vidim odlično ti ide
vila76 vila76 12:21 16.02.2010

Re: mariopan,

... i najskupljom tehnikom i tehnologijom, na kojoj ćemo vežbati finu motoriku...

vila76 vila76 12:21 16.02.2010

Re: mariopan,

... i najskupljom tehnikom i tehnologijom, na kojoj ćemo vežbati finu motoriku...

vila76 vila76 12:21 16.02.2010

Re: mariopan,

... i najskupljom tehnikom i tehnologijom, na kojoj ćemo vežbati finu motoriku...

rapunzel rapunzel 11:17 11.02.2010

draga

dobar je prestolonaslednik dok nije počeo da
ostavlja ceduljice na kojima piše:
otiš'o sam, vratiću se:))))
što reče kuki (bio nekad i ostao)
Kod mene je bila varijanta "dabogda bili isti ko ti"
i mene
'vako plašili i da vidiš ova mlađa princeza sve više liči na mene:)))))))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:42 11.02.2010

zlatokosa

ovaj uopšte ni ne postizava da za sobom ostavlja pisane tragove...a što mi je poslednji put odneo ključeve od auta u Beč, da ne pominjem...
dboki dboki 14:20 11.02.2010

Re: zlatokosa

sa autom, ili bez?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:58 11.02.2010

Re: zlatokosa

Bez. Meni je ostao auto bez ključeva.
dboki dboki 16:44 11.02.2010

Re: zlatokosa

odlicno, onda prestolonaslednik nije morao da brine da mama ne upali auto i krene u neku nabavku po mecavi ili, jos gore, u nenajavljenu i nicim izazvanu posetu sinu bebi studentu (ima li sta gore )
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 17:31 11.02.2010

Re: zlatokosa

korto malteze korto malteze 11:23 11.02.2010

Da te malo smirim

Ja sam siguran da cu sada uspeti da te utesim.
Da je moja mama znala sta sam sve radio pre nego sto sam postao student, verovatno nikada vise u zivotu ne bi spavala. Ni jela.
Prema tome, nista ne brini, sve je to normalno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:43 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Znam ja da je to normalno, samo ne znam kako da preživim bez spavanja.
totalna-spijunka totalna-spijunka 12:17 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Joooooj, citam, smejem se, moze mi se jos...
Princeza je u vrticu, a blizanci stizu za mesec i po... I samo se pitam da li cu spavati u naredne dve godine. A ne pade mi jos na pamet ta situacija sa velikom decom i cekicanjem do zore...
Ma ne, ja cu ih pratiti, sigurno. Spijuniracu ko najgora keva. A mozda cu i da dam otkaz na funkciju i pobegnem od kuce negde kad krenu bubuljice...
Mislim, mozda i nije tajko strasno imati dve bebe i malo dete, u poredjenju sa tri tinejdzera koja vode aktivan drustveni zivot... Jao...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:45 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Imaćeš stereo! Svaka čast! Što se spavanja tiče, spavaj sad, koliko god možeš. Ja kad sam bila trudna, spavala sam gde god su me naslonili...izbegavali smo posete manje bliskim prijateljima da se ne bi blamirali...Žmu je već razmišljao da uvek sa sobom nosi ćebence koje bi prebacio preko mene kad me vati čmavaluk.
Naravno, svi smo mi kao liberalni i volimo sve što vole mladi, ali ima to neke granice, je l da...granica se naslućuje u sitne noćne sate kad mladunca nema i nema...
Imati tri mala deteta je, prema spektaklu koji organizuju kad porastu (a tebi su u memoriju sećanja i dalje upisana kao bebe), prava relaksacija. Zato uživaj što više možeš i kad bebe zaplaču usred noći, samo pomisli na to kako je to divno jer su na kraju krajeva - u kući.
totalna-spijunka totalna-spijunka 13:07 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Imati tri mala deteta je, prema spektaklu koji organizuju kad porastu (a tebi su u memoriju sećanja i dalje upisana kao bebe), prava relaksacija. Zato uživaj što više možeš i kad bebe zaplaču usred noći, samo pomisli na to kako je to divno jer su na kraju krajeva - u kući.

Ahahahahahahahaaaaaaa, imacu to na umu u besanim nocima...
Mada, moram priznati, nada umire poslednja, tako se i mi nadamo da ce priroda biti milostiva prema nama, i ovaj put nas pocastiti sa dve mirne, spavajuce i samozabavljajuce bebe...
Reci cu ti za koji mesec :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:12 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Naravno, Majka Priroda je vazda milostiva bila, jedino je problem što ima i vrlo zanimljiv smisao za humor
Javi, jedva čekam...a kako će da se zovu bebe?
totalna-spijunka totalna-spijunka 14:07 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

a kako će da se zovu bebe?

za sada ih zovemo Mihajlo i Nina. Princeza Nadja je rekla: Ja sam se prva rodila, ja cu da ih zovem. Dobro, mi smo joj dali opcije, inace, mogli su da budu Ben Ten i Jagodica Bobica... ili nesto slicno...da je bilo bas, bas po njenom
razmisljam razmisljam 14:25 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

samo ne znam kako da preživim bez spavanja.


Ништа се не секирајте, драга Јелице. За коју годину ћете бити толико утренирани у ишчекивањима, да ћете с времена на време успети да одспавате по мало, а ушеса ће и даље непогрешиво да Вас буде на сваки шум пажљивог и тихог (готово нечујног) откључавања врата и шуњања по кући без паљења светла (е да се не би пробудила мајка).

Говорим Вам са искуством двоје добрано одраслих који већ увелико живе своје животе, али још увек под родитељским кровом, а којима је нормално да забораве да се јаве када негде заглаве исто толико колико и да подразумевају да је све и даље подређено њима.

А да не говорим и о Текушавшојупубертет која још не излази до јутра, али има свој став о свему (непоколебљив, наравно) и са којом је тешко наћи заједнички језик (дресура не помаже - разумеју је само кућевни мачкови) - тзв. Игре без граница...

И ја једва чекам унуке, са истим идејама као и Ви. Што ћу онда да уживам (и негде у прикрајку се злурадо смешкам, тек за своју душу...).
mariopan mariopan 14:50 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

а ушеса ће и даље непогрешиво да Вас буде на сваки шум пажљивог и тихог (готово нечујног) откључавања врата и шуњања по кући без паљења светла (е да се не би пробудила мајка).

Zato sam ja moju sobu predvidela pored ulaznih vrata.

Zato su deca iskakala kroz prozor dnevne sobe, lepo prvo izbace stolicu, stanu na nju da se ne polome (pametni ljubi ih majka), jedan čuva stražu dok ostali uskaču, posle stolicu samo povuku gore dok ja dežuram na drugom kraju kuće i čuvam ulazna vrata...meni ko da neko na uvce peva "mirno spavaj nano sve je zaključano" pa to saznajem tek sada 20 godina kasnije Ok, bolje ikad nego nikad.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:00 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Jagodica Bobica
rapunzel rapunzel 15:10 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Ben Ten i Jagodica Bobica

dobro je da nije pepa prase i džordž :)))))))))
korto malteze korto malteze 15:19 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Ma hteo sam reci...ko zna sta je sve pregurao do sada a da ti i ne znas. Pa ziv i zdrav. Prema tome, opusti se...sve je to vec radjeno. Pusti Studenta neka studira.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Znam ja šta si ti 'teo...fala ti...dok ne znam sve je super...

Pusti Studenta neka studira.

NoćOm studira šta?
korto malteze korto malteze 15:42 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Pa i to ti je bolje da ne znas. Ali spada u studiranje
Osim toga, ipak se vrati kuci. Meni zvuci sasvim OK.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:45 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Da, ok je, samo dok ja dočekam taj povratak...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:50 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Predlažem da napravimo već sada Udruženje za razmazivanje unučadi - URU.
Predlog za prvi projekat
mariopan mariopan 17:33 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Jelica Greganović
Predlažem da napravimo već sada Udruženje za razmazivanje unučadi - URU.
Predlog za prvi projekat

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:39 11.02.2010

Re: Da te malo smirim

Posle toga izlazimo u šetnju, 2. korak



lucidalina lucidalina 20:24 12.02.2010

Re: Da te malo smirim

dobro je da nije pepa prase i džordž :)))))))))


moje dete nije htelo da da bratu ime dok ga ne vidi, jer cuj budale odrasle, nisu ga ni videli, a izmisljaju ime, valjda ga pogledas prvo, vidis lice pa onda smislis, na koje ti ime lici.

a posle je cak bila varijanta, dajte mu ime kakvo god hocete, ja cu ga ionako zvati "bata"

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 12.02.2010

Re: Da te malo smirim

Poljubi dete pametno
49 41 49 41 13:01 13.02.2010

Re: Da te malo smirim


Dete taman pocelo da studira zivot, najkomplikovaniju stvar; a, mama mu ne da?!?
miloradkakmar miloradkakmar 12:04 11.02.2010

Vreme i mesto

- Za sat vremena. Ne brini.

Podne - " Idem samo da prošetam ".
U ponoć zvoni telefon -" ostaću kod drugarice ".
Sutra ujutro - " ej, bilo lepo društvo, kod drugarice sam ".
Sutra u ponoć - " mi smo u Bg na žuraji ".
i ........

Naravno da mamica ima govornu manu, ne zna da kaže »ne«. Naravno da mamica potom mora da do prodavnice ustopira šleper ne bi li kući dovukla potrebnu hranu. Naravno da mamica onda mora da ide na pres konferencije za štampu peške, lažući sebe da je to dobro za liniju. Naravno da je mamica upravo počela da se tretira u trećem licu, što već dovoljno govori o svemu. Sem o sitnici da kad Veliki Mrmot krene kod Nje, istog časa se ispojavi vremenska katastrofa, modela Mećava. Zbog čega mamica čupka sede pincetom u kupatilu i lepi nos na prozor, ne bi li videla na horizontu dešavanja hoće li se Mrmot kući vratiti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:06 11.02.2010

Re: Vreme i mesto

Živote, maćeho...
malasneki malasneki 12:12 11.02.2010

Mame

jos uvek nemam svoje klince, ali imam mamu koja, iako smo svo troje dece presli 30, obavezno dzvonjka i jos uvek "vaspitava" decicu, ali samo ako smo u njenoj blizini. Cim ode u svoje vilajete, zove da pita kako sam i sta radim jednom nedeljno, vise se onda ja brinem za nju
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:47 11.02.2010

Re: Mame

Naravno, šta tu ima smešno...iako imate više od 30 godina to još uvek ne znači da niste - bebe
malasneki malasneki 15:47 11.02.2010

Re: Mame

ma sve to ja razumem, ali vidim da ti kao i moja majka, vise se brinete kad smo ru pored vas, nego kad smo daleko
Nune Popović Nune Popović 12:38 11.02.2010

System error

Šta ćeš Jelice, sve majke imaju sistemsku (softversku) gresku da moraju da brinu Cesto u toj brizi eneormno preteruju u dramatizaciji, kako mi je zvucao pocetak tvog teksta:

»Dobro je bre, živ sam!«

Mislim stvarno ga pretera, ali na svu srecu nista dramaticno nije sledilo...

A pre neku noc sam cuo super misao:
majka je uvek u pravu, cak i kada gresi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana