Budućnost| Kultura| Nauka| Tehnologija| Umetnost

A Time, Times, and a 1/2 Time

Time Bandit RSS / 13.02.2010. u 22:32

In the Big Rock Candy Mountains

There’s a land that’s fair and bright,

image4.jpg 

Where the handouts grow on bushes,

And you sleep out every night,

Where the box-cars all are empty

And the sun shines every day

On the birds and the bees

And the cigarette trees,

The rock-and-rye springs

Where the blue bird sings,

In the Big Rock Candy Mountains

Nepregledna brda pudinga, a u dolinama svako malo pretrčavaju  pečeni prasići sa sve priborom za lakše konzumiranje ako to i kada poželite,  tu je i guska na pladnju, a za sladak zub i po neki kaktus od biskvita... 

Ako bi Konceptualna era bila samo logičan nastavak slike The Land of Cockaigne, Pieter Bruegel-a (c 1525), lako bi se primila na svim kontinentima i među najrazličitijim narodima. Pitanje je samo koliko je vremena ostalo...

Ne pre 2060, možda neposredno posle, piše Isaac Newton posle dugogodišnjeg računanja o kraju ili mogućem novom početku civilizacije. Jedan od najvećih umova čovečanstva pasionirano se bavio proučavanjem biblijskih proročanstava pokušavajući da ih matematički modeliše i odredi datume kada će se ona desiti. Sir Newton-ove radove o religijskim temama, koje nije uobličio kroz knjigu u koherentnu celinu, mnogi nisu ozbiljno shvatali prvenstveno zbog njegovog interesa za alhemiju i pseudo nauku. Za razliku od Sir Newton-a, ovi mnogi drugi, sem istraživanja o životu i radu njegovom i po neke stečene titule, nisu u mogućnosti da dopišu nešto više o sebi, a ponajmanje interesovanje i plodonosan rad u oblastima fizike, matematike, astronomije, filozofije i mnogo čega drugog a čime se predmet njihovog interesovanja uspešno za života bavio...

 

DSC_0275.jpg 

 “I do not think there is any thrill that can go through the human heart like that felt by the inventor as he sees some creation of the brain unfolding to success.”

Nikola Tesla, 1896, Inventor of alternating current 

Prolog Ray Kurzweil-ove knjige The Singularity is Near (2005) 

Prvobitno zainteresovan za trend razvoja tehnologija 80-tih godina, pronalazač Ray Curzweil je počeo da koristi sopstvene modele pomoću kojih je projektovao i anticipirao buduće tehnologije i pronalaske, a koje se mogu pojaviti u bližoj i daljoj budućnosti. Shodno pristupu koji je uključivao predpostavljane tehnološke mogućnosti u budućnosti (future capabilities) zasnivao je i  dizajnirao pronalaske.

Krajem osamdesetih godina napisao je knjigu The Age of Intelligent Machines u kojoj je predstavio deteljnije, i prilično tačno, razvoj veštačke inteligencije u zadnje dve dekade. Kurzweil sebe smatra šematikom (da kažemo tako lakše ono što se podrazumeva pod “patternist“) jer vidi šemu – pattern informacija kao osnovu realnosti u priči o budućnosti ljudske i veštačko mašinske inteligencije, budućnosti civilizacije koju nazivamo Singularity.

 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 00:30 14.02.2010

samo mala ispravka,

Sigurno ti slucajno promaklo, ali nije Tesla izumitelj naizmenicne struje.




PS Trol. Kako su dobri oni ramovi za bajkove sto si mi dao link pre blog ili dva! Zvao sam da ih pitam i onaj na tvojoj slici, celicni, je tezak 4 funte (i $1600).
Time Bandit Time Bandit 00:59 14.02.2010

Re: samo mala ispravka,

nije mi promaklo da Tesla nije izumitelj naizmenične struje već pronalazač jedinstvenog sistema proizvodnje i potrošnje naizmenične struje, ali tako ga je Ray Kurzweil (hvala na ispravljanju štamparske greške) naveo u Prologu svoje knjige, a i meni se svidelo jer Tesli daje veći značaj (koji je ipak manji od onoga što je potpisano ispod njegovog spomenika u onom postu od pre neku nedelju)

PS Trol. Kako su dobri oni ramovi za bajkove sto si mi dao link pre blog ili dva! Zvao sam da ih pitam i onaj na tvojoj slici, celicni, je tezak 4 funte (i $1600).


Naterao si me da ponovo merim biciklo i skidam teške komponente a od njih mogu da sastavim još jedno biciklo, ovog puta sa titanijumskim ramom...

srdjan.pajic srdjan.pajic 08:16 14.02.2010

Re: samo mala ispravka,

Time Bandit
nije mi promaklo da Tesla nije izumitelj naizmenične struje već pronalazač jedinstvenog


Sorry, citam blogove odpozadi, po obicaju.

Sigurno si video ovo predavanje na Stenfordu. Stvarno harizmatican cika.

Kad vec okacih klavijaturu, kad sam bio klinac svirkao sam ih pomalo, i evo odavno nisam, ali vec neko vreme tražim neku poluprofi spravu na koju mogu da zakačim laptop i sobne zvucnike i da me bog vidi. Kurzwiel-ove su stvarno sjajne pod prstima. Opipao sam mnoge, ima ih u muzickim radnjama, u kojima ti daju sluske i puste te da sednes i sviras dok ti prsti ne otpadnu. Ama su skupe.

Ne znam koje si godiste, ali mozda se secas, bila je neka Jamahina radnja tako u Beogradu pre mnogo godina, tamo na štajgi, pa smo ono, posle skole, svracali, ali nam uglavnom nikad nisu dali nista da pipnemo, hebi ga. E, nema veze odtrolovah ja. Lep ti je bajs a kompozicija jos lepsa. Gde si to slikao?
Time Bandit Time Bandit 15:53 14.02.2010

Re: samo mala ispravka,

Sigurno si video ovo predavanje na Stenfordu. Stvarno harizmatican cika.

Vrlo interesantna ličnost, po nekim pitanjima kontroverzna. Hvala što si podsetio na seriju predavanja koja se mogu tamo naći.

Ne znam koje si godiste, ali mozda se secas, bila je neka Jamahina radnja tako u Beogradu pre mnogo godina, tamo na štajgi, pa smo ono, posle skole, svracali, ali nam uglavnom nikad nisu dali nista da pipnemo, hebi ga.


Da sećam se te radnje, iz doba konsignacione prodaje, za nas klince te stvari su tada bile skoro nedostižne. Ja sam imao mali sintisajzer Casio, bio nešto jevtiniji od Yamahe, a koji sam kasnije menjao za nešto drugo.

Slika je iz vrlo sređenog parka Euclid Creek u Klivlendu. Službe u parku uklanjaju grane i druge prepreke koje mogu da smetaju prilikom vožnje bicikla u šumskom pojasu. Kada sam tamo u poseti uglavnom vozim u tom području sa umerenim uzbrdicama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana