Reagujmo dok ne bude kasno

Radovan Nastić RSS / 21.11.2007. u 15:23

26.novembar u 19:00 - 10.decembar

galerija SKC

Grupna izložba u izboru Maje Ćirić i produkciji Autonomnog ženskog centra iz Beograda Od 2001.
Autonomni ženski centar, nevladina organizacija iz Beograda koja se bavi problemom nasilja nad ženama, organizuje na nacionalnom nivou, u 40 gradova Srbije, kampanju iniciranu od strane Saveta Evrope, pod nazivom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Glavna aktivnost u okviru te kampanje za 2007. jeste izložba pod nazivom, LOOK.REACT, čiji je kustos Maja Ćirić, a koordinator Irina Ljubić. Glavni cilj izložbe je ukazivanje na činove nasilja nad ženama, sa svom kompleksnošću te pojave, koja ne samo da je i u našem društvu veoma učestala, već je često prisutna i u porodičnim okvirima i u ljubavnim vezama.

 

 

 

 

Naime, statistički podaci u poslednjem izveštaju Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Kofi Anana, pokazuju da su od 40% do 70% ubistava žena izvršili njihovi (bivši) partneri. Izložba nije dokumentarnog, niti čisto aktivističkog tipa - ona predstavlja radove 15 umetnica, grupa i kustoskinja, koji tom fenomenu prilaze na krajnje autorski i eksperimentalan način. Svi radovi jasno izražavaju stav, ali na načine koji ne ilustruju datu pojavu, već teraju na razmišljanje i tumačenje, i, po rečima kustoskinje ove izložbe, izabrani su takođe da se kao svojevrsni izazov umetnicama sa lokalne scene aktivnije pozabave ovom tematikom. Neki od radova iz ove selekcije bili su prikazani, pa i dosta zapaženi na poslednjem i pretposlednjem Bijenalu u Veneciji, kao i na poslednjim Dokumentima u Kaselu. Njihovi autori, učesnice izložbe su: Aleksandra Zdravković, Ana Peraica, Anne Marie Schneider, Aprilija Lužar, Chengyao He, Eufrosinia Kersnovskaya Grace Ndiritu, Guerilla Girls, Hito Steyerl, Ivana Kličković, Ivana Smiljanić, Jovana Popić, Milica Ružičić Nevena Popović, Sanja Iveković, Selda Asal.

http://www.womenngo.org.yu/

PODRŠKA !!!

Atačmenti



Komentari (11)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

asterix asterix 15:59 21.11.2007

Odlichno podrzavam!

Samo mi nije jasno zashto samo zene izlazu? Kao nama mushkarcima nije stalo? Mozda to nije i nash problem?
Ili je gotovo vishe nam ne veruju pa ce sad one to same da reshe posto smo mi svi isti.
Treba nam mnogo vishe ovakvih kulturnih vapaja ne samo protiv nasilja nad zenama nego i dece i uopshte, ima mnogo oblika terorisanja. Molio bih samo ako moze da nas ne izostavljate ubuduce.
jaglika jaglika 19:07 21.11.2007

Re: Odlichno podrzavam!

Apsolutno ste u pravu.
Podrzavam svaku inicijativu i akciju osvescivanja i oslobadjanja, u svim pravcima.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:01 21.11.2007

Muško-ženski princip ..!!


To bi trebalo da bude zajednička, muško-ženska izložba. Besmisleno je da se ovom akcijom bave samo žene, naprosto zato što se podrazumeva da su one - kao žrtve nasilja - svakako protiv tog nasilja. Treba uvući i muškarce. Tek njihovo prisustvo bi izazvalo istinsku pozornost. Ovako ispada, bezmalo, kao da nekakva ženska sekcija mirotvorki izvodi jednu od mnogih akcija tipa... Makar podsvesno, mnogi muškarci će ovu isključivo žensku akciju (izložbu) baš tako usvojiti, pa će u njihovim glavama ostati nehotična poruka - mi muškarci s ove strane, a one, žene, gde im je i mesto, sa druge strane. Sveukupno, takva koncepcija daje rezultate koji su slabiji od očekivanih.

Trebalo bi dakle uključiti i muškarce, a možda čak i pretežno muškarce. Da sad ne obrazlažemo dalje zbog kojih sve psiholoških mehanizama bi ovakva "taktika" uticala daleko jače na muškarce nasilnike, tj. potencijalne nasilnike. Svakako vredi porazmisliti, a onda i sprovesti u delo.

Taska Dana Taska Dana 17:18 21.11.2007

Re: Muško-ženski princip ..!!

Podrzavam akciju.
Takodje mislim da treba ukljuciti i muskarce.

Pozdrav!
AlexDunja AlexDunja 17:18 21.11.2007

Re: Muško-ženski princip ..!!

Trebalo bi dakle uključiti i muškarce, a možda čak i pretežno muškarce. Da sad ne obrazlažemo dalje zbog kojih sve psiholoških mehanizama bi ovakva "taktika" uticala daleko jače na muškarce nasilnike, tj. potencijalne nasilnike. Svakako vredi porazmisliti, a onda i sprovesti u delo.

slazem se ,potpuno.
Brooklyn Brooklyn 17:18 21.11.2007

Re: Muško-ženski princip ..!!

Besmisleno je da se ovom akcijom bave samo žene, naprosto zato što se podrazumeva da su one - kao žrtve nasilja - svakako protiv tog nasilja.


ne podrazumeva se. mnoge nisu protiv. na primer ona sa one tv svadbe. uz to mnoge zene su sklone (uglavnom verbalnom) nasilju prema svojim partnerima.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:32 22.11.2007

Re: Muško-ženski princip ..!! Dug jezik !!

uz to mnoge zene su sklone (uglavnom verbalnom) nasilju prema svojim partnerima.

Hm, to pravi dodatne komplikacije. Ako bismo rekli da su mnoge žene jezičave, rekli bismo verovatno istinu.



Ipak, to bi kod njihovih jačih partnera sklonih nasilju možda bio jedva čekan, dopunski znak da one u stvari i zaslužuju fizičke sankcije. E, sad, ako bismo tu sklonost nekih žena negirali - slagali bismo. A mi, na primer, ne volimo da lažemo. Kako onda ne slagati, a ne naneti štetu lepšem polu? Možda je najbolje uopšte ne negirati da su neke žene verbalno oštre prema svojim jačim polovinama (jer bi to bila neistina), međutim, valjalo bi tu žensku osobinu barem ne isticati u prvi plan. Tako će se izbeći otvorena laž, a i podsticaj za jaču polovinu da primenjuje nasilje.
Vlasta Vlasta 17:34 21.11.2007

Preporuka

svima, njima i tebi. Ako treba da se nose neke kutije, kuva kafa, bilo šta, tu sam...
Vlasta Vlasta 17:34 21.11.2007

Preporuka

svima, njima i tebi. Ako treba da se nose neke kutije, kuva kafa, bilo šta, tu sam...
Radovan Nastić Radovan Nastić 21:41 21.11.2007

Pozdrav svima


Vlasto, zar ti da nosiš kutije a ja da se izležavam ?? :)

Može kafa :)

Ostavio sam link za njihov sajt, pa tamo možete da se informišete bolje.

Ne poznajem nijednu od učesnica, videh pozivnicu na mejling listi i odlučih da okačim ovde - žalosno je što ovakve stvari prolaze nezapaženo.

I slažem se da bi trebalo uključiti muškarce. Možda sledeći put ?

LiRa LiRa 00:35 22.11.2007

a zasto nema muskaraca


Bilo bi to svakako pozeljno i doista nesto novo - da se muskarci na Balkanu osvijeste i aktiviraju u tom smislu. I ja sam uvjerena da bi to donijelo bolje rezultate, ali takve akcije/projekti su, na zalost, izuzetno rijetki. No umjesto da se zalite sto vas nema u ovom projektu, kako bi bilo da sami nesto pokrenete? Djelovali biste uvjerljivije nego da se samo prikljucite zenama.

U Berlinu odavno postoji jedan takav projekt.
http://www.volkssolidaritaet.de/cms/*_Beratung_f%C3%BCr_M%C3%A4nner___gegen_Gewalt.html

Inace, Irina, svaka cast i puno uspjeha, drzim ti fige!
Park je bio OK kad sam ga posljednji put posjetila, puse iz Berlina!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana