Ima neko da je protiv?

Miloš Šaranović RSS / 21.11.2007. u 16:45

Spreman da se ospori sve što napišem jednostavnim pitanjem 'A šta se to tebe tiče?' moram da se osvrnem na neke 'korenite promene' u segmentu društva koji mi je blizak... Prostije rečeno, Zvezda je dobila novog predsednika i Istaknuti Privrednik Toplica Spasojević je sada u 'sedlu'.

Nema načina da se prikaže 'istorijski profil' predsednika Zvezde, na tom mestu su se nalazili i 'društveno-politički' i sportski radnici, mahom istaknuti, neki sa više, neki bez iskustva u fudbalu, tehnologiju određivanja predsednika i genseka velikih ovdašnjih klubova u doba Jugoslavija (u ovom delu razlika između Partizana i Zvezde ne postoji) lakše bi, uostalom, objasnio kakav penzionisani činovnik državne bezbednosti nego ja, nema sumnje.

Dakle, ni za ni protiv, samo da se konstatuje, Toplica je stigao ispred ITM kompanije, uz prethodno (mahom upravljačko) iskustvo u Jugoslavija komercu, MTI London, MTI Moskva i ITM.

Eto, jedna sasvim lepa biografija.

Predsednik Partizana je Tomislav Karadžić, takođe istaknuti društveno-politički radnik i uspešni privrednik (skraćenica bi bila DPR i UP), zajednički imenitelj za dva velikaša su 'dobra žvaka', 'značajne veze u poslovnim krugovima' i, da ne zaboravim, 'primerna privrženost klubu koji vode'.

Nisam siguran da znam da li sam baš za privatizaciju klubova, načelno jesam ali je broj pitanja koja se postavljaju preveliki da bih ih savladao i znao šta je bolje.

Šta se nudi?

Roman Abramovič neće doći, nekakav Deripaska bi mogao, tu je, nedaleko, kupuje RTB Bor, prebogatih Rusa ima više nego i klubova u toj državi, ali im ovdašnja pijaca ne deluje atraktivno, reklo bi se.

FK Smederevo, sa stadionom i ostalim imetkom, godinama je na prodaju, reklama u kojoj se prodaje prvoligaški tim nikome ne bode oči, a povremeno se pojavi kakav indijski preduzetnik, priča o velikoj ruskoj kompaniji ili prejakim lokalnim tajkunima kao sjajnom rešenju.

Zaključka nema?

Ubeđen sam da je svima jasno da je predsednik Zvezde Delta Holding, a da je Gazprom na vratima Partizana Žarko Zečević. I nemam pojma, da ne kažem, 'nije moja šolja čaja' kako će se ovo prvo odraziti na Zvezdu, a ne mogu ni da naslutim šta bi veliki povratak Ž.Z. u Partizan mogao da znači.

Nije ni važno, eto, pitam se.

Znam samo da sistem sa jednim kandidatom, 50 i kusur glasova 'za', jednocifrenim brojem uzdržanih i Niko Protiv nije normalna pojava u normalnim društvima.

A nešto mi se ne navikava na to da nemam pravo na normalne pojave.



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 16:52 21.11.2007

Nije mi jasno zašto

će se Politika, EPS, RTB Bor, DDOR, Dunav, pa i Vodovod lakše privatizovati nego Zvezda i Partizan. Tj jasno mi je, ali tako se kaže.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:59 21.11.2007

veciti rivali

Zdravo Milose,
konacno da se ti i ja slozimo oko nekih fudbalskih pitanja. Ja sam onaj sto se javlja svakog cetvrtka i raspravlja s tobom (stossic), ako se secas:))) Eto, doslo je vreme i da se nas dvojica slozimo. Da uzasava cinjenica da nema bar drugog kandidata, i da su svi za.... inace, suzdrzani su bili, koliko sam shvatio, samo predstavnici navijaca (huligana)...
Ja sam skroz za privatizaciju.... to jedino moze pomeriti stvari s mrtve tacke... pa jedino ostadosmo mi, zemlje bivse Jugoslavije u starom statusu dok svi ostali uradise nesto... Ne gajim ja prevelike iluzije da ce neka nasa ekipa uraditi i priblizno ono sto je uradila Zvezda 91, ali zar Steaua od pre dve godine kada je igrala polufinale nije ipak podstrek... A, mi? Pa mi se radujemo kada se kvalifikujemo u Ligu UEFA i vise nije bitno sta ce da se uradi dalje - od cetiri nasa ucesca, samo je jedna ekipa uspela da prodje grupu -ovde sam zvezdu vec otpisao...Nase trziste je skuceno, nemamo koga da kupujemo u Srbiji i jako me znaima sta ce Toplica da uradi... on bar nije pricao o prodaji igraca, ali zaista ne znam kako moze da pomeri stvri s mrtve tacke, osim ako ne ucini nekakav KOpernikovskji zaokret i odluci da investir ogromne svote....to i ti i ja znamo , nece se nikada desiti...ostaje nam srpska kaljuga, bedni igraci i ti koji i to volis da gledas i i ja koji to ne moze da gleda
Miloš Šaranović Miloš Šaranović 17:15 21.11.2007

Re: veciti rivali

Da, da, znamo se.

Nisam ja protiv privatizacije, nego ako ce da kupuju da bi zidali trzni centar umesto pomocnih terena na Zvezdinom i prodaju lokale na Partizanovim teniskim terenima, ne valja nikako. A kontrole, sigurno, nema.

Nije da volim, nego ne mogu da se 'skinem', i dalje mi je stadion mesto na kojem se osecam sasvim dobro. Ne vredi, znam koliko je besmisleno ali je meni tamo lepo.

Pozdrav.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:28 21.11.2007

Re: veciti rivali

Nije da volim, nego ne mogu da se 'skinem', i dalje mi je stadion mesto na kojem se osecam sasvim dobro. Ne vredi, znam koliko je besmisleno ali je meni tamo lepo.

ma znam, i ja bih kao nekad ali onda kazem...gde ces covece da gledas.... evo celo popodne razmisljam da li da gledam poljake na tv ili da se mrznem, znam sta ce biti, ali gledami se fudbal...posle mnogo vremena gledao sam glasgow i ostao razocaran, pre toga poslednju tekmu gledao cz-metz, a nekada, i slobodu iz tuzle sam gledao, ali to su vec druga vremena...
sto se tice privatizacije, ja se nadam barem onakvoj kakva je bila u ceskoj, rumunijom, sa spartom ili islavijom ili steauom, ne verujem u ukrajinski model...
mada sam ja pre za podizanje standarda - stadioni, facilities a ne da nas stranci koji su ovde igrali ismejavaju za uslove u svlacionicama, reflektori, trava, ekrani, stolice.... da lova iz bgd ode u unutrasnjost i da licimo na neku autrijsjku, ili svajcarsku ligu ako holandska vec ne moze
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:50 21.11.2007

što bi rekao taško načić

u radovanu trećem: Šta te se samo tiče?
jinks jinks 18:00 21.11.2007

Jel' se to planira

izgradnja samoposluga na Topciderskom brdu. Za to su mogli da kupe stadion Partizana, i onako ce uskoro da se rusi.
antioksidant antioksidant 18:09 21.11.2007

.

Nisam siguran da znam da li sam baš za privatizaciju klubova, načelno jesam ali je broj pitanja koja se postavljaju preveliki da bih ih savladao i znao šta je bolje.


A kako je imenovanje Toplice privatizacija. To je ostajanje na starom sistemu - nece se znati ni ko je pije ni ko placa, ni ko je gazda ni ko je vlasnik, nece postojati odgovornost...
A tek kvalifikacije. Istaknuti Privrednik sa vezama sa Holdingom. Istaknuti sportski radnik my ass. MAda je i to bolje nego Mirko Petrovic kao predsednik KKa.

Abramovic je dao svoje pare. Neka mu je Celzi i igracka - njegova je. A sad je Zvezda Toplicina i Zvezda je Petroviceva. A sta su oni dali???
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 18:44 21.11.2007

Toplica

Gledao sam danas Topličinu prvu izjavu po imenovanju. Uz svo uvažavanje njegove blistave karijere i titule biznismena godine, čovek mi ne deluje baš bistro. Možda su ga preplavile emocije ali govorio je slično bivšem ministru policije Dušanu Mihajloviću aka chieff Wiggum-u ("eeeee" na svakoj trećoj reči u rečenici) Ako je istina ono što većina nas pretpostavlja (da je Toplica samo potrčko jednog lika kojeg je bolje ne pominjati ako ne želite da vas tuži) predviđam da će Zvezda biti samo skupa igračka za Miškovića juniora, dok se ne stvore uslovi da se otkupi po mizernoj ceni. U pozadini cele farse je verovatno plac na autokomandi.
ludvig ludvig 18:48 21.11.2007

Re: Toplica

Gledao sam danas Topličinu prvu izjavu po imenovanju. Uz svo uvažavanje njegove blistave karijere i titule biznismena godine, čovek mi ne deluje baš bistro. Možda su ga preplavile emocije ali govorio je slično bivšem ministru policije Dušanu Mihajloviću aka chieff Wiggum-u ("eeeee" na svakoj trećoj reči u rečenici) Ako je istina ono što većina nas pretpostavlja (da je Toplica samo potrčko jednog lika kojeg je bolje ne pominjati ako ne želite da vas tuži) predviđam da će Zvezda biti samo skupa igračka za Miškovića juniora, dok se ne stvore uslovi da se otkupi po mizernoj ceni. U pozadini cele farse je verovatno plac na autokomandi.



UPRAVO TAKO.OD REČI DO REČI.

Miloše naravno da nas ima protiv samo nas niko ništa ne pita..imamo delta grad a svaki grad mora imati i svoj fudbalski klub.
StraniPlacenik StraniPlacenik 01:19 26.11.2007

Re: Toplica

Trinidad Tobagović
...U pozadini cele farse je verovatno plac na autokomandi.



Jedino to, i nista drugo.

Samo, nece to tek tako proci. Nije Zvezda C-market. Setite se samo pritiska navijaca Dinama kada im je Tudjman uvalio Kroaciju. Mozete da zamislite samo na sta bi licila pobuna navijaca Zvezde.
Goran Stojanovic Goran Stojanovic 20:08 21.11.2007

Ja sam protiv


Stecajni upravnik Stojkovic nije uspeo ,nije mogao i verovatno nije hteo da do kraja urusi CZ .Umesto njega ce ,verovatno to uraditi novi stecajni upravnik Spasojevic.. Zadatak je spustiti cenu sto nize pred sasvim izvesnu privatizaciju . Ko vlada Zvezdom vlada i Srbijom ,tako je bar dosad bilo. To vise nije samo pitanje novca , vec demonstriranje ogromnom kolicinom moci koja je skoncentrisana u samo jednom coveku. A da se nece graditi tereni ,vec supermarketi to je jasno odavno.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 13:04 22.11.2007

Re: Ja sam protiv

Goran Stojanovic
Ko vlada Zvezdom vlada i Srbijom ,tako je bar dosad bilo. .


Pobogu, kakva je ovo izjava?!
Zvezda = Delta ?

A sada ozbiljno, da li to Miloš kaže izmedju redova da se Zeka vraća na velika vrata a da je Mišković ušao na mala?

Jel može i ovako da se kaže Miloše?
P.S.
Da imaju slične planove sa klubovima, tj njihovim placevima, to se odavno priča.
Miloš Šaranović Miloš Šaranović 17:17 22.11.2007

Re: Ja sam protiv

Ne kažem ali mi se čini da je tako.
Delta na vratima Zvezde spremna odavno, ne znam samo za šta.
Zečević menadžeriše u Gazpromu, piše se, Gazprom u Partizanu, piše se, meni nekako logično...
ivans ivans 00:41 23.11.2007

mnogo je razloga za i protiv

Super tema, ali mogla bi da se razvije u nedogled..... Dolazak Spasojevica i Karadzica je, plasim se, samo nastavak agonije. Bilo je euforije i kad je Piksi dosao, pa opet se nista nije desilo. To sto su dosli ugledni privrednici na celo dva najveca kluba, nikako ne znaci privatizaciju istih. A i ako u nekom doglednom vremenu bude znacilo, to ce biti samo jos jedna filijala za laku zaradu nekog naseg bogatog coveka, jer jasno je, da je Srbija, sto se sporta tice, premali zalogaj za ruske ili neke druge milijardere. Neko je pomenuo Steauu, dobar primer, ali nikako nada da ce i nama da krene. Taj rumunski milijarder (ili ko vec) verovatno ima neki visi cilj od lake zarade u rumunskoj ligi, pranja novca prodajom igraca itd. On je spreman da ulozi velike pare, ali ima oko sebe ljude koji znaju fudbal i koji nece nijednog trenutka iskoristiti situaciju za licnu zaradu naustrb kluba. A ima li tih "sportskih radnika" kod nas? Evo, Zecevic se izgleda vraca.....pa nije li "jednoglasno" isteran? E pa nije, jer je, poznato je, dosao na mesto gensek. Partizana kao sin jednog od glavnih ljudi kom. UDBE. I tu poziciju je dobio na poklon, u cilju uspesnog opstajanja na vlasti i tretiranja kluba kao svog vlasnistva....
E sad.....ima nade za nas, ali ako i samo ako se promene ljudi koji su u samom vrhu fudbala....tj ako pocnu malo da rade za fudbal, a ne za sebe.... Prvi znak da ce biti bolje je trenutak kada ce predsednik nekog naseg kluba zasluziti to mesto pobedivsi svog protivkandidata i dobrim programaom. Treba nam pravo nadglasavanje, pravi angazman tih ljudi, pa Ramon Kalderon je jedva izborio pobedu, iako je Real standarno dobro funkcionisao....a kod nas se novi predsednici pojavljuju iz mraka..... Ne cini li vam se da je opet u pitanju neki potez u cilju bogacenja male grupe ljudi?
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 12:51 23.11.2007

TC Partizan ili TC Crvena Zvezda ?



Ozbijno:
Možda MM treba plac oko Marakane zbog izgradnje TC-a, a nesudjeni Partizanov stadion bi trebalo da ima i to i još
mnogo toga.
A sad malo neozbiljno:
Eto nama nove velike četvorke! Idea hmm, ma kakav kvartet, kvintnet more.!
Merkator, Vero, Idea, Zvezda, Partizan, Rodić... 'budite i vi deo lige potrošačkih šampiona'!
Pa kad počnu klinci da se biju po ulici - kao: 'vidi ovoga, ima najlon kesu iz TC Crvena Zvezda ' p!#$& burzujska.
A druga liga derbi - Kinseki TC protiv Buvljaka, pa tuče izmedju kineza i radovaca..
Pa kad krene bojkot navijača-potrošača protiv papirnatih kesa u stilu:
'Nećemo američke papirnate kese u srpskim tržnim centrima', 'Vratie nam najlonske za scenografiju' ,
'Hebali vas popusti' itd itd...
Pa onda Jočićeva policija donese zakon o zabrani bacanja kreditnih kartica na teren, unošenja sitnog metalnog
novca u tržni centar itd.
A kad dodje derbi, ceo sever u papirantim kesama a grobari opet u onim istim najlonkama, jer su uvek imali
lošiju koreo - da ne kažem sceno-grafiju....

Da,da,da...biće nam veselo kada udjemo u Jevropu.
Da parafraziram komentar prethodnog kolege :
'Ko kontroliše naš najveći tržni centar, taj kontroliše Srbiju' !


jinks jinks 15:51 23.11.2007

Re: TC Partizan ili TC Crvena Zvezda ?

jer su uvek imali
lošiju koreo - da ne kažem sceno-grafiju
Kakve li ce tek da budu koreografije utakmica, kao americki keceri ... svaki od 90 minuta meca unapred isproban i odglumljen, a narod skace od srece i kupuje kokice, hamburgere i beveridz u neogranicenim kolicinama.

Sto Del.. i ko zna jos ko da rizikuju ... nezadovoljna musterija je losa musterija ... manje trosi.

I kako neko onda uopste za ikoga i da navija ... kako god da okrenes, ista kuca uvek na kraju dobija.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 16:01 23.11.2007

Re: TC Partizan ili TC Crvena Zvezda ?

jinks
... svaki od 90 minuta meca unapred isproban i odglumljen, a narod skace od srece i kupuje kokice, hamburgere i beveridz u neogranicenim kolicinama. .


Ovo prvo već imamo, samo još obroke da nam daju, al' po diskontnim cenama.
Bruce Lee Bruce Lee 14:05 24.11.2007

STA JE PISAC HTEO DA KAZE?

Nije ni važno, eto, pitam se

Pocinjem sa pretpostavljenim odgovorom autora...
Ali zaista sta je stvarno poenta ovog texta?
Da se nekim insinuacijama podstice opsta "DELTOFOBIJA" ? Kao trend koji forsira vasa kuca ili...?
Partizan , Zarko Zecevic i Tomislav Karadzic su samo dekor da text bude "obojen" objektivnoscu.
Partizan je davno privatizovan od strane Zecevica i njegovog najuzeg kruga saradnika/poslusnika mozda ne "papiroloski" ali prakticno da. I svi predednici posle Mirka Marjanovica su tu samo kao figure gore pomenutog,
kome sada nije prosla "kombinacija" sa izgradnjom stadiona pa ima novu varijantu ( Gasprom) i zvanicnog cementiranja svoje funkcije u svom klubu, i legalizacije svog stecenog novca preko Partizana.
Ali autora Partizan ne zanima, kao sto rekoh on je tu kao dekor textu zvanom "Deltafobija".
Sta znaci recenica " Ubedjen sam da je svima jasno da je predsednik Zvezda Delta Holding...."
Sve i da je tacna ova konstatacija- a nije- sta je tu lose? Da li mozda Delta Holding nije najuspesnija srpska firma? da li mozda je bolje da predsednik Zvezde bude Gasprom ili neka strana firma? da li postoji sumnja da bi pod managementom over firme klub lose poslovao?
Delta Holding je napustila mesto u upravnom odboru FK Crvena Zvezda jos pre dve godine i od tada nema nikakav uticaj na rad kluba. Privatno angazovanje Marka Miskovica nema nikakve veze sa Deltom, nego je posledica njegove veze sa prethodnim predsednikom Stojkovicem. Njegovo uplitanje u rad kluba uostalom je zavrseno i doticni mladi gospodim je vec na putu u inostranstvo na postdiplomsko studiranje.
Gradjenje trznog centra na umesto "Marakane" je samo glupo podmetanje koje nema veze sa realnoscu.Delta pocinje za koji mesec izgradnju trznog centra na Autokomandi ali podjednako daleko i od crveno i crno belog stadiona.
Insinuacije ( i samim tim dezavuisanje) na racun Spasojevica - novog predsednika FK Crvena Zvezda -kao poslusnika Miskovica je u najmanju ruku ne korektno , pogotovo sto covek nije prakticno jos ni poceo da radi na novoj funkciji- u smislu povlacenja prvih poteza.
A 50 za i 5 uzdrzanih jeste normalna pojava ( iako nesmatram da je nase drustvo normalno) kada nema protivkandidata, kada je klub u organizacionom haosu i kada se od kluba traze rezultati, te se nema vremena za cekanje i pronalazenje idealnih resenja. Zvezda je u proteklih 5 godina imala 3 predsednika (Dzajic, Stojkovic i sada Spasojevic) princip promenljivosti nije nepoznat u ovom klubu jer upravo onih pet uzdrzanih glasova ( navijaci) su ta regulativa koja nece dozvoliti i koja ni do sada nije dozvoljavala da ovaj klub krene u pogresnom smeru.
Miloš Šaranović Miloš Šaranović 02:02 25.11.2007

Re: STA JE PISAC HTEO DA KAZE?

Za početak, bez ljutnje, nekorektno se piše zajedno, a ne smatram odvojeno.

Kao drugo i meni najvažnije rečenica 'Autora Partizan ne zanima' je besmislena.

Kao treće i osnovno, iako nikada nisam ostvario plan da specijaliziram psihijatriju, znam da Deltafobija ne postoji, a da u moru dijagnoza ovde itekako prisutnih postoji objašnjenje za sve naše teorije zavere i spektakularna raskrinkavanja.

Nisam pisao da bi se polemisalo o tome, ali o 'najuspesnijoj srpskoj firmi' ne mislim sve najbolje kao Vi.

Potpuno ste promašili temu ali se nadam da će se naći neko ko će Vaš trud nagraditi...
StraniPlacenik StraniPlacenik 01:30 26.11.2007

Re: STA JE PISAC HTEO DA KAZE?

Mislim da je stvarno bespredmetno diskutovati o Delta Holdingu ovde. Ta imperija je nastala u periodu rata, besparice i bukvalnog gladovanja stotina hiljada u Srbiji. U godinama kada je na povrsinu isplivao sav talog naseg drustva. I to je sasvim dovoljno reci na temu "najuspesnije srpske kompanije", iz koje, by the way, pare odlaze na Kipar.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana