Društvo

Dan državnosti- čestitali Obama i Sarkozi, a ostali?

Milan Karagaća RSS / 17.02.2010. u 12:30

Ovogodišnji Dan državnosti obeležen je na malo specifičan način, a jedino je Vojska Srbije to uradila kako dolikuje.

i_POP_4620.jpg 

Predsednik Republike bio je na svečanostima Vojske, položio venac na Avali, i to je OK.

130

To kako mi obeležavamo naš praznik je naša stvar, da li će biti velika vojna parada, da li će se održavati svečani slupovi od mesnih zajednica do Skupštine Srbije, veliki prijem za diplomatski kor, itd, itb.... i to se ne tiče drugih država.

Ali , osnovni je red , kurtoazna i diplomatsko-protokolarna praksa da se državi, u ovom slučaju Srbiji, čestita njen praznik.

Kada se to tako učini može da bude , a najčešće i jeste, diplomatsko- protokolarni gest, ali ako izostane onda to ima nesumnjivo političku konotaciju.

Dakle, kako je objavljeno, predsedniku Tadiću su Dan državnosti čestitali Obama,

 Sarkozi, Vujanović, Đukanović, Radmanović,  toliko ja nađoh da je objavljeno.

 Zašto ostali državnici iz susedstva, Evrope i Rusije nisu čestitali?

Ako jesu, zašto nije objavljeno? Ne verujem da neko baš namerno potencira samo čestitke Obame i Sarkozija, a izostavlja Medvedeva, Ivanova i druge evropske i svetske državnike.Gde su ostali susedi, Grci, Rumuni, Mađari, Bugari,Slovenija, Hrvatska, gde ostale prijateljske zemlje?

 A što se nas tiče, kao da još i nismo baš sasvim sigurni koji nam je praznik, pa  kako smo ga na brzaka izmislili tako ga i poštujemo, otaljavamo.

Na svečanosti u Marićevskoj jaruzi,

1411b_ocp_w380_h300.jpg 

 koja je nekada kada je pompezno za dan sekularne države odabran verski praznik, čak i bez dovoljno istorijske kritičnosti i činjenica,bila centralna,gde se išlo da se “razgovara sa Karađorđem”, valjda poučeni iskustvom od prošle godine , izostali su državni zvaničnici. Sve ih je zamenio mionistar vera koji je i govorio. Govorio je i predstolonaslednik, ubeđen i dalje da će dočekati da sedne na presto, a u tome podržan od obožavalaca.evo

I ona svečana akademija u Narodnom pozorištu više je ličila na lošiju  pozorišnu predstavu nego svečanu akademiju.

Ne bih ulazio u tumačenja zašto za dan državnosti nije uzet dan kada je Srbija postala nezavisna na Berlinskom kongresu, ili dan kada je opet 2006.godine postala nezavisna, ili kada je 1946.godine postala Republika, ili kada je dobila državnost, makar i ograničenu, Hatišerifom, itd, itd..

Jedino što je evidentno, to je bežanje od svega što ima veze sa Jugoslavijom, posebno sa SFRJ, kao đavo od krsta. S druge strane, gde god se moglo nategnuti verski praznici se uguravaju u državne. Tako dolazimo do apsurda da imamo sekularno-klerikalnu državu, da je u Srbiji, kao što reče S.Gredelj, postalo bitnije ono što kaže jedan vladika nego predsednik države. Sada smo svi postali vernici, a ne postoji narod koji više od nas psuje boga.

Valjda je to novokomponovana moda novokomponovanih država na prostoru bivše SFRJ, a glavna crta je brisanje sećanja na zajedničku prošlost:

Slovenija - Dan državnosti je 25. juna jer je tog dana 1991. godine Slovenska skupština donela odluku o samostalnosti i suverenosti.

Crna Gora - Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 13. jul 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Makedonija:

 - kao Dan državnosti slave Ilinden, u sećanju na 2. avgust 1903., dok je Dan nezavisnosti 8. septembar (kada je 1991. Makedonija postala nezavisna).

 

BiH i po ovom pitanju pokazuje da se ni oko čega ne mogu složiti:

 - Dan državnosti Bosne i Hercegovine se obeležava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasedanju ZAVNOBIH u Mrkonjić gradu su udareni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

- u Federaciji BiH, 1. marta slavi se dan nezavisnosti BiH kada je održan referendum na kojem je nezavisnost države podržalo blizu 67 posto građana.

- u Republici Srpskoj se kao Dan republike slavi 9. januar,Krsna slava Republike Sveti Stefan, a obeležava  se i 21. novembar - Dan potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu.

Hrvatska se najviše potrudila da obeleži sve što je bilo pre 90-ih, kao da pre Tuđmana nije bilo ni Hrvatske:

 - Dan državnosti je 25. juna kada je 1991. godine Hrvatski sabor doneo ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti. Do 2001. godine Dan državnosti se obeležavao 30. maja svake godine, u spomen na konstituisanje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obeležava kao - Dan Hrvatskoga sabora. Dan državnosti u Hrvatskoj ne treba mesati sa Danom nezavisnosti koji se slavi 8. oktobra u spomen na donošenje odluke o raskidu svih državno pravnih veza sa državama SFRJ kada je Hrvatska i formalno postala nezavisna država. Pored ostalog, Hrvati slave i 5. avgust, Dan domovinske zahvalnosti, kada je hrvatska vojska ušla u Knin.

 

Tako svi, odricanjem svega što ima veze sa Jugoslavijom i SFRJ valjda izražavaju zahvalnost onima koji su je rasturili .

 

 

 



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 12:40 17.02.2010

Ustav

Ne bih ulazio u tumačenja zašto za dan državnosti nije uzet dan kada je Srbija postala nezavisna na Berlinskom kongresu, ili dan kada je opet 2006.godine postala nezavisna, ili kada je 1946.godine postala Republika, ili kada je dobila državnost, makar i ograničenu, Hatišerifom, itd, itd..
Jedino što je evidentno, to je bežanje od svega što ima veze sa Jugoslavijom, posebno sa SFRJ, kao đavo od krsta.

A zbog čega da se upravo ne uzme dan kada je donet prvi Ustav u modernoj istoriji Srbije?
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:54 17.02.2010

Re: Ustav

A zbog čega da se upravo ne uzme dan kada je donet prvi Ustav u modernoj istoriji Srbije?

Ma nemam ništa protiv ali neka se zna i dostojanstveno obeležava kao što to radi npr. Francuska, SAD, gde pad Bastilje ili Dan nezavisnosti nije upitan bez obzira ko je na vlasti.
Za Dan državnosti se načelno uzima datum kada je država postala nezavisna država.To ne smeta da se obeleže dani ustanaka 1. i 2. srpskog i Dan ustanka protiv okupatora 1941.godine, sve su to bili datumi kada se narod podigao da se bori za slobodu.
niccolo niccolo 12:56 17.02.2010

Re: Ustav

To ne smeta da se obeleže dani ustanaka 1. i 2. srpskog i Dan ustanka protiv okupatora 1941.godine, sve su to bili datumi kada se narod podigao da se bori za slobodu.

Naravno, to je sasvim druga stvar, i treba da se obeleže...
krkar krkar 15:13 17.02.2010

Re: Ustav

A zbog čega da se upravo ne uzme dan kada je donet prvi Ustav u modernoj istoriji Srbije?


Iz nekoliko razloga:

Prvo, što nije potrajao ni dva meseca. Što ga je upravo Miloš suspendovao već u martu 1835;

Drugo, što je bio toliko poštovan da je i suspendovan Miloševim ukazom - uprkos ustavnoj odredbi da je za promenu ustava nužna dvotrećinska skupštinska većina;

Treće, što je zahvaljujući diletantizmu onoga ko je izmislio ("re-izmislio" praznik, pogrešan datum proglašen za dan državnosti.

Ovo treće zahteva objašnjenje:

U 19. veku razlika između julijanskog i grigorijanskog kalendara bila je 12 dana, povećala se na 13 tek 28. februara 1900. Sretenje je 1835. padalo 2. februara po "starom" a 14. februara po novom. Skupština je za tan sazvana zato što je tako bilo zgodno iz ko zna kojih razloga - nije sazvana zato što je tog dana bilo Sretenje, tj. nije sazvana zato što je "Sretenje dan kad se u Srbalja tradicionalno donose ustavi i obavljaju drugi važni državni poslovi". Iako je tada u Srbiji u upotrebi bio julijanski, "stari", kalendar - datumi su se računali po građanskom a ne po crkvenom kalendaru. Dakle, 14. februar a ne Sretenje.

Prema tome, prvi ustav Srbije donet je 14. februara 1835.
Mi taj dan danas zbog gluposti i neznanja nekog iz državnih službi slavimo 15. februara.
niccolo niccolo 16:18 17.02.2010

Re: Ustav

Prvo, što nije potrajao ni dva meseca. Što ga je upravo Miloš suspendovao već u martu 1835;

Drugo, što je bio toliko poštovan da je i suspendovan Miloševim ukazom - uprkos ustavnoj odredbi da je za promenu ustava nužna dvotrećinska skupštinska većina;

Pa dobro, ova dva argumenta ti i nisu neki, to što je bilo problema sa njegovom primenom ne znači da ne treba da ima primat kao prvi...Onaj treći argument je ozbiljniji, ali se stvari mogu rešiti tako šte će dan da se pomeri za jedan dan unazad.
zilikaka zilikaka 17:26 17.02.2010

Re: Ustav

Onaj treći argument je ozbiljniji, ali se stvari mogu rešiti tako šte će dan da se pomeri za jedan dan unazad.

Ko što se uobičajeno radi u ozbiljnim državama.
g.radicevic g.radicevic 13:07 17.02.2010

kakva država..

takav i dan državnosti
gorio92 gorio92 15:50 17.02.2010

Re: kakva država..

takav i dan državnosti


Inner Party Inner Party 13:53 17.02.2010

Cestitke

Ma ta pisma pisu neki tamo sluzbenici, to ide iz drzave u drzavu svakodnevno po nekoliko pisama.

Zar vi zaista mislite da je Obama licno diktirao neko pismo, da Obama zna gde je i sta je Srbija?!

Milan Karagaća Milan Karagaća 14:27 17.02.2010

Re: Cestitke

Naravno da pisu sluzbenici i oni to rade po protokolarnom uputstvu sve dok im se ne kaže da ne urade.U tome i jeste stvar.
Zar Vi mislite da službenici predsednika ne znaju isto što i Obamini.
Nemojte bas tako smatrati da Obama ne zna gde je i sta je Srbija, ima on ljude koji znaju i kad god mu nešto zatreba oni ga detaljno informišu u meri koliko im traži.
No , nije poenta u tome već kako je npr. Putin prošle godine čestitao a ove nije. Kako je Putin sada čestitao Janukoviču, a nije baš diktirao tekst ali se zna da je poslat.
drug.clan drug.clan 14:22 17.02.2010

kakvi praznici se slave

ma svi ti praznici nezavisnosti su u stvari praznici u kojima se slavi dan kada je jedna - uglavnom domaca vladajuca elita postala nezavisna od neke druge - strane elite pri cemu je narodu bilo isto ili gore a nova elita dobila sve moguce privilegije ...

kao dobar primer moze posluziti podatak da se srbi vek ili dva nisu bunili posto su turci zauzeli srbiju - smanjili su porez i zulum koji je narod pre davao nasoj vlasteli - lokalnim tajkunima i kralju, ta domaca srednjevekovna elita se vise nije mogla izdrzati pa se narod preporodio pod sultanom, nazalost cim su turci poceli da gube po evropi podigli su porez i zulum pa se narod odmah pobunio i poceo seobe i ustanke

sa druge strane treba slaviti narodne bune i ustanke (sto protiv stranih sto protiv domacih jarmova), pocevsi od prvog slovenskog ustanka 783. godine preko svih slovenskih ustanaka, preko ustanaka pobuna i buna protiv srpskih srednjevekovnih vladara i njihovih zuluma, preko kasnijih buna i ustanaka protiv turaka (banatskog, prvog, drugog ...), preko nebrojenih buna protiv obrenovica i karadjordjevica i njihovog zuluma, preko ustanaka protiv okupatora (nemaca, bugara, madjara ...) sve do pobuna protiv komunista, protiv milosevica i ove danasnje vlastele koja tlaci narod

treba uciti i slaviti narodnu istoriju a ne istoriju vladajuce elite
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:29 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

treba uciti i slaviti narodnu istoriju a ne istoriju vladajuce elite

Tačno.Narod je tvorac istorije a slave se samo vladari a ne događaji.
niki m niki m 14:52 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

Tačno.Narod je tvorac istorije a slave se samo vladari a ne događaji.


Evo ih komunisti se okupljaju. Jos malo ce i Internacionalu da zapevaju (mada ce pogled g. Karagace da skrene ka Vasingtonu).
drug.clan drug.clan 15:27 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
Tačno.Narod je tvorac istorije a slave se samo vladari a ne događaji.


Evo ih komunisti se okupljaju. Jos malo ce i Internacionalu da zapevaju (mada ce pogled g. Karagace da skrene ka Vasingtonu).


nesto si hteo da kazes?

mislis da je tadasnjim stanovnicima srbije svanulo tog dana kada je donesen ustav pa zato treba slaviti taj i slicne praznike?
zar nije vaznije znati to da je milos ubijao sopstveni narod guseci brojne bune protiv njega i njegove vlasti
niki m niki m 16:21 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

zar nije vaznije znati to da je milos ubijao sopstveni narod guseci brojne bune protiv njega i njegove vlasti


Da i sta sa tim? Radio je to i Mojsije i Kromevel i Linkoln i mnogo drugi... Tumacis istoriju kao Miki Maus.

p.s.
Lenjina i Staljina necu da ti pominjem.
drug.clan drug.clan 16:24 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
zar nije vaznije znati to da je milos ubijao sopstveni narod guseci brojne bune protiv njega i njegove vlasti


Da i sta sa tim? Radio je to i Mojsije i Kromevel i Linkoln i mnogo drugi... Tumacis istoriju kao Miki Maus.

p.s.
Lenjina i Staljina necu da ti pominjem.


staljina i lenjina treba pominjati u istom ili gorem kontekstu a i onu trojicu gore koje si pomenuo

ne tumacim ja istoriju vec kazem kako se stalno slave i praznuju neki vlastodrzci zlocinci umesto da se pominju ljudi - obicni ljudi

ja samo ne vidim zasto ti komunisti smetaju
niki m niki m 16:30 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

a samo ne vidim zasto ti komunisti smetaju


U ovoj recenici je sustina. Smetaju mi zato jer ste doneli zlo svuda gde ste se pojavili. Pola sveta jos uvek ne moze da se oporavi od vas.
drug.clan drug.clan 16:35 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
a samo ne vidim zasto ti komunisti smetaju


U ovoj recenici je sustina. Smetaju mi zato jer ste doneli zlo svuda gde ste se pojavili. Pola sveta jos uvek ne moze da se oporavi od vas.


ko to "mi"?
o kojoj to polovini sveta govoris?
gde "smo to mi" doneli zlo svuda gde smo se pojavili?
od cega ne moze da se oporavi ta polovina?

da li ste "vi" naneli manje zla i kolika je bila ta "vasa" polovina sveta (juzna amerika, severna amerika, afrika, australija, azija, evropa - u stvari svaki deo ovog sveta ste bar u jednom naletu "vi" delimicno ili potpuno unistili)?

PS. posto znas samo elitisticku istoriju predlazem ti da procitas:
[/url]
Howard Zinn - A People's History of the United States (prva i najbolja do sada narodna istorija iako je o US daje dosta informacija i ostalim periodima i predelima)
Chris Harman - A People's History of the World: From the Stone Age to the New Millennium
niki m niki m 16:45 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

da li ste "vi" naneli manje zla i kolika je bila ta "vasa" polovina sveta (juzna amerika, severna amerika, afrika, australija, azija, evropa - u stvari svaki deo ovog sveta ste bar u jednom naletu "vi" delimicno ili potpuno unistili)?


Meni ili "nama" to ne mozes da pripisujes, ovo o cemu ti govoris moze da se odnosi na imperijalne drzave kao sto su Britanija, Francuska, SAD i to stoji. Na svo to zlo, vi ste samo jos dalje pogorsavali stanje. Izmedju demokratije i komunizma postoji jasna razlika i to nikada nije bilo u pitanju. Ako ti je lakse, ne mislim da ste vi bili jedino zlo na ovom svetu ali ste bili zlo i to veliko.
drug.clan drug.clan 16:49 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
da li ste "vi" naneli manje zla i kolika je bila ta "vasa" polovina sveta (juzna amerika, severna amerika, afrika, australija, azija, evropa - u stvari svaki deo ovog sveta ste bar u jednom naletu "vi" delimicno ili potpuno unistili)?


Meni ili "nama" to ne mozes da pripisujes, ovo o cemu ti govoris moze da se odnosi na imperijalne drzave kao sto su Britanija, Francuska, SAD i to stoji. Na svo to zlo, vi ste samo jos dalje pogorsavali stanje. Izmedju demokratije i komunizma postoji jasna razlika i to nikada nije bilo u pitanju. Ako ti je lakse, ne mislim da ste vi bili jedino zlo na ovom svetu ali ste bili zlo i to veliko.


a te komunisticke zlocine nisu cinile imperijalne drzave i diktatori?

izmedju komunizma i kapitalizma postoji velika razlika sa druge strane izmedju tiranije i tiranije i izmedju demokratije i demokratije ne postoji nikakva


neko te je lose informisao da komunizam i demokratija ne mogu zajedno i da demokratija i kapitalizam uvek idu zajedno - procitaj knjige

PS. zasto ti meni i dalje pripisujes zlocine iako kazes da se tebi ovi drugi ne mogu pripisati
niki m niki m 16:56 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

PS. zasto ti meni i dalje pripisujes zlocine iako kazes da se tebi ovi drugi ne mogu pripisati

Ja tebi mogu jer si ti komunista. Ti meni ne mozes jer ja nisam imperijalista i ne podrzavam isti. Jednostavno.

Komunisticke zlocine su cinili komunisti, a ne imperijalisti.
drug.clan drug.clan 17:02 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
PS. zasto ti meni i dalje pripisujes zlocine iako kazes da se tebi ovi drugi ne mogu pripisati

Ja tebi mogu jer si ti komunista. Ti meni ne mozes jer ja nisam imperijalista i ne podrzavam isti. Jednostavno.

Komunisticke zlocine su cinili komunisti, a ne imperijalisti.



posto si ti kapitalista a imperijalisticke zlocine su cinili kapitalisti onda analogijom ja mogu tebi da ih pripisem

komunizam nije isto sto i diktatura, naprotiv
kao sto i kapitalizam nije isto sto i imperijalizam

sa druge strane kapitalizam jeste isto sto i izrabljivanje ... cak i u idealnom kapitalizmu gde svi imaju jednake uslove da postanu izrabljivaci, izrabljivanje je neophodno ... misli malo o tome

PS. ni ja ne podrzavam diktatorske zlocine koje su cinili diktatori (ukljucujuci i komunisticke i kapitalisticke diktatore)
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:03 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

prijatelju, nemas ti ni dobre namere a ni pojma sta su komunisti, pa je bolje da se prosetas sa ovog bloga na taj neki gde ste to vi.
niki m niki m 17:41 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

komunizam nije isto sto i diktatura, naprotiv
kao sto i kapitalizam nije isto sto i imperijalizam


Svaki komunisticki rezim je bio diktatura ali svaki kapitalisticki nije bio imperijalizam. Kao sto vidis, razlika je ocigledna. Jedino jos ako uspes da mi navedes neku komunisticku drzavu koja nije bila diktatura.

Moracs da mi poverujes na rec ali ja nisam kapitalista.
niki m niki m 17:47 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

prijatelju, nemas ti ni dobre namere a ni pojma sta su komunisti


Nije korektno da u diskusiji vi tumacite moje namere. Posebno jer ni drug.clan, a ni ja, nismo presli granicu civilizovanog razgovora.

A, komuniste poznajem, ziveo sam dosta dugo u drzavi kojom su oni upravljali. Mozda ih vi bolje poznajete ali ste imali uvid iz drugog ugla jer, koliko znam, pripadali ste vladajucoj grupi (sto bi se reklo, nomenklaturi).
drug.clan drug.clan 18:38 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
komunizam nije isto sto i diktatura, naprotiv
kao sto i kapitalizam nije isto sto i imperijalizam


Svaki komunisticki rezim je bio diktatura ali svaki kapitalisticki nije bio imperijalizam. Kao sto vidis, razlika je ocigledna. Jedino jos ako uspes da mi navedes neku komunisticku drzavu koja nije bila diktatura.

Moracs da mi poverujes na rec ali ja nisam kapitalista.


3 od postojece 4 komunisticke drzave nisu diktature kao i nekoliko zvanicno socijalistickih drzava


sta si ako nisi kapitalista?
milisav68 milisav68 19:35 17.02.2010

A koji je ...

...dan državnosti.....recimo...Slovačke, zbog čega se slavi i ko im je sve čestito?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:00 17.02.2010

Re: kakvi praznici se slave

niki m
prijatelju, nemas ti ni dobre namere a ni pojma sta su komunisti


Nije korektno da u diskusiji vi tumacite moje namere. Posebno jer ni drug.clan, a ni ja, nismo presli granicu civilizovanog razgovora.

A, komuniste poznajem, ziveo sam dosta dugo u drzavi kojom su oni upravljali. Mozda ih vi bolje poznajete ali ste imali uvid iz drugog ugla jer, koliko znam, pripadali ste vladajucoj grupi (sto bi se reklo, nomenklaturi).

Nemojte da skrecete temu.U vreme donosenja Sretenjskog ustava,a ni njegove suspenyije po yahtevu Rusije, nije bilo komunista.
Nema uopste mesta za skretanje diskusije u tom pravcu.
Tema je kako smo odabrali nove praznike, kako ih obelezavamo, koliko drzimo do njih, koliko drugi do nas.
sybil sybil 14:34 17.02.2010

izvinjavam se

stvarno ne znam. koji dan drzavnosti, koje drzave i zasto?
jaksa scekic jaksa scekic 17:11 17.02.2010

Kako ocekujete

da ruski ambasador preporuci svom sefu da cestita, kad je to covek koji je "poleteo" Tomi Nikolicu u zagrljaj da cestita izbor za predsednika Skupstine, i onako se oglasava u Politici o Srbiji i Nato i ne samo on vec i ruski predstavnik u Nato sedistu u Briselu.

J

niki m niki m 17:49 17.02.2010

Re: Kako ocekujete

Kako ocekujete
da ruski ambasador preporuci svom sefu da cestita


Nije preporucio cestitku ali nije preporucio ni da nas bombarduju kao sto su to nedavno uradili oni koji su nam poslali tople pozdrave pre neki dan. Tu je "stanovita" razlika.
jaksa scekic jaksa scekic 17:52 17.02.2010

Re: Kako ocekujete

niki m
Kako ocekujete
da ruski ambasador preporuci svom sefu da cestita


Nije preporucio cestitku ali nije preporucio ni da nas bombarduju kao sto su to nedavno uradili oni koji su nam poslali tople pozdrave pre neki dan. Tu je "stanovita" razlika.


Ni Obama ni Sarkozi nisu tada bili ono sto su danas-to je razlika, sto je tacno i za Putina i Medvedeva, a koliko vidim juzni tok nikako da krene

J
niki m niki m 17:57 17.02.2010

Re: Kako ocekujete

Ni Obama ni Sarkozi nisu tada bili ono sto su danas-to je razlika


Kakve veze ima sto Obama i Sarkozi nisu bili ono sto su danas? Ni u jednom segmentu njihovih politika nema razlike u odnosu na ono sto su radili Klinton i Sirak.
Ovo sa "juznim tokom" vam je glupost koja nema nikakve veze sa temom.
jaksa scekic jaksa scekic 18:36 17.02.2010

Re: Kako ocekujete

niki m
Ni Obama ni Sarkozi nisu tada bili ono sto su danas-to je razlika


Kakve veze ima sto Obama i Sarkozi nisu bili ono sto su danas? Ni u jednom segmentu njihovih politika nema razlike u odnosu na ono sto su radili Klinton i Sirak.
Ovo sa "juznim tokom" vam je glupost koja nema nikakve veze sa temom.


Ovo Vam je jedan od onih koje sam spomenuo ambasador pri Nato pakta, vrlo moralan lik

[/url][url=http://www.pressonline.rs/sr/blog/VIPblog/post/42/Milan+Mi%C4%87a+Jovanovi%C4%87/40372/PRILOZI+ZA+BOLJE+RAZUMEVANJE.html]

A sto se tice juznog toka, zivi bili pa videli, da ne bude po onome, dobicete ga ali morate slusati sta mi kazemo


niki m niki m 21:03 17.02.2010

Re: Kako ocekujete

Ovo Vam je jedan od onih koje sam spomenuo ambasador pri Nato pakta, vrlo moralan lik


Ne znamima kakav je on lik, to je ruska stvar. Mene zanima to da je neko ubio nekoliko hiljada mojih sugradjana, oteo dobar deo moje zemlje, a sada kao treba da budem srecan sto mi je poslao cestitku. Ocigledno je da nas usrecuju razlicite stvari.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:15 17.02.2010

Re: Kako ocekujete

čoveče kakve to veze ima sa Sretenjem?
grol grol 17:35 17.02.2010

Komunizam je sraman period srpske istorije

Najveca grupacija u Evropskom parlamentu osudila je Sloveniju zbog imenovanja ulice po Titu
Vise o tome na ovom linku http://www.eppgroup.eu/Press/showpr.asp?PRControlDocTypeID=1&PRControlID=8989&PRContentID=15548&PRContentLG=en
G r o f G r o f 17:44 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

Nije bilo sramnijih perioda!!!????????????????
grol grol 17:58 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

G r o f
Nije bilo sramnijih perioda!!!????????????????

1903-1914 sigurno nije sraman period.
dolybell92 dolybell92 19:00 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

Srecom (?) sto komunizma nije ni bilo...
te o ni o slavi ili sramoti se ne moze
ni govoriti...a tako isto ni imati stav
o njemu
drug.clan drug.clan 19:06 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

grol
G r o f
Nije bilo sramnijih perioda!!!????????????????

1903-1914 sigurno nije sraman period.


a pod "srpskom istorijom" podrazumevas samo periode od 1903. - 1914. i 1945.-1990.?

gde se drugi sramni periodu denushe?
drug.clan drug.clan 19:20 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

grol
Najveca grupacija u Evropskom parlamentu osudila je Sloveniju zbog imenovanja ulice po Titu
Vise o tome na ovom linku http://www.eppgroup.eu/Press/showpr.asp?PRControlDocTypeID=1&PRControlID=8989&PRContentID=15548&PRContentLG=en


U glavnom gradu te EU glavni bulevar u gradu nosi ime Leopolda II coveka za kojeg je i Hitler bio "dobri meda" i taj bulevar evropskom parlamentu ne smeta, smeta im Titova ulica u Ljubljani?
mapa


kakvi su to licemeri ...
nema i nikada nije bilo institucije sa vise hulja nego sto je to slucaj sa evropskim parlamentom ... ponasaju se kao hibrid Bona i Dr. Evil-a
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:01 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

narodnjaci, desničari, konzervativci??
takvima ne smeta Le Pen ni NSPD.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:05 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

Da nisu i Karađorđe i Miloš bili komunisti?
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:13 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

ma jok. To što se neko pravi da ne zna ili neće da zna ne znači da mu je tvrdnja tačna.
Objektivno govoreći, i Karađorđeva i Miloševa vladavina je bila mnogo sramnija i surovija prema sopstvenom narodu, počev od međusobnih likvidacija, gušenja Hadži- Prodanove bune,pa sve do ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage.
Ničemu ne služe takve komparacije, ali je sam Miloš Obrenović više potamanio Srba no što je tokom ustanka poginulo od Turaka.
Kako je završio vojvoda Sinđelić?
Prema tome kad iyri;ete tvrdnje budite korektni i nemojte ostavljati utisak čoveka koji ne poynaje istoriju osim što yna da ne voli ono što on yove komunizmom.
milisav68 milisav68 22:48 17.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

Milan Karagaća

Ničemu ne služe takve komparacije, ali je sam Miloš Obrenović više potamanio Srba no što je tokom ustanka poginulo od Turaka.


grol grol 15:19 18.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

drug.clan

grol

G r o fNije bilo sramnijih perioda!!!????????????????1903-1914 sigurno nije sraman period.a pod "srpskom istorijom" podrazumevas samo periode od 1903. - 1914. i 1945.-1990.?gde se drugi sramni periodu denushe?

Samo sam rekao da 1903-1914 nije sraman period. Bio sam jasan.
grol grol 15:25 18.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

drug.clan

grolNajveca grupacija u Evropskom parlamentu osudila je Sloveniju zbog imenovanja ulice po Titu Vise o tome na ovom linku http://www.eppgroup.eu/Press/showpr.asp?PRControlDocTypeID=1&PRControlID=8989&PRContentID=15548&PRContentLG=enU glavnom gradu te EU glavni bulevar u gradu nosi ime Leopolda II coveka za kojeg je i Hitler bio "dobri meda" i taj bulevar evropskom parlamentu ne smeta, smeta im Titova ulica u Ljubljani?mapakakvi su to licemeri ...nema i nikada nije bilo institucije sa vise hulja nego sto je to slucaj sa evropskim parlamentom ... ponasaju se kao hibrid Bona i Dr. Evil-a

Evropska konvencija o ljudskim pravima je doneta 1950. godine. O ponasanju ljudi treba suditi u kontekstu vremena.
grol grol 15:31 18.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

Milan Karagaća
narodnjaci, desničari, konzervativci??takvima ne smeta Le Pen ni NSPD.

Na ovom blogu se mogu procitati svakakve gluposti.
grol grol 15:37 18.02.2010

Re: Komunizam je sraman period srpske istorije

Milan Karagaća
ma jok. To što se neko pravi da ne zna ili neće da zna ne znači da mu je tvrdnja tačna.Objektivno govoreći, i Karađorđeva i Miloševa vladavina je bila mnogo sramnija i surovija prema sopstvenom narodu, počev od međusobnih likvidacija, gušenja Hadži- Prodanove bune,pa sve do ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage.Ničemu ne služe takve komparacije, ali je sam Miloš Obrenović više potamanio Srba no što je tokom ustanka poginulo od Turaka.Kako je završio vojvoda Sinđelić?Prema tome kad iyri;ete tvrdnje budite korektni i nemojte ostavljati utisak čoveka koji ne poynaje istoriju osim što yna da ne voli ono što on yove komunizmom.

Kao sto vec rekoh, prva konvencija o ljudskim pravima je doneta posle Drugog svetskog rata.
dolybell92 dolybell92 18:55 17.02.2010

Hm ...???

Ja se ne bih hvalila drzavom nastaloj
u bilo kakvoj jaruzi pa ni u Jaruzi Maricevica....
veko-beko veko-beko 22:10 19.02.2010

vojsko moja

A, da li je jos neko primetio da vojnici onom slucaju od "prestolonaslednika" postavljajuj venac.

Interesantno, zar ne? Zloupotreba, zar ne?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana