Budućnost| Ekologija| Moj grad| Politika| Život

Neostaljinizam 3: Strucni strucnjaci prevareni gradjani

Olga Medenica RSS / 17.02.2010. u 22:21

Navedeni razlozi za secu stoletnih platana na Bulevaru otkrivaju da je stari drvored vec unisten nehatom i nebrigom istih gradskih komunalnih institucija koje treba da budu glavni nosioci rekonstukcije i sadnje novog drvoreda.

Cinjenica da ocigledno ne postoji namera da se gradjanima koji ce direktno biti ugorzeni ovom akcijom da prilika da mogu detaljno videti sta se planira ili na bilo koji nacin uticati na modelovanje sredine u kojoj zive, kao i cinjenica da se stupa u akciju secenja starog drvoreda pre nego sto je novi projekat i zavrsen, nedvosmisleno govori da se nije ozbiljno shvacen znacaj drvoreda ovih razmera, njegova ekoloska i drustveno kulturna i istorijska dimenzija.

Takodje, pitanje je i koliko je ozbiljno shvacena problematika sadnje novog drvoreda u savremenoj urbanoj sredini. Beogradjani koji su se pomirili sa cinjenicom da stari drvored mora da se sece ali se tese da ce njihovi unuci moci ponovo da uzivaju u blagodetima visokih platana na Bulevaru, nazalost se varaju.

Foto: Marija Milin
Foto: Marija Milin

1328138_Bulevar_kralja_Aleksandra.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Iskustvo je pokazalo da vecina novo-posadjenog drveca u savremenim ulicnim drvoredima zivi prosecno 5-12 godina, i prakticno nikad ne dostize puni rast i razvoj odraslog drveca.  Savrementi standardi, prilagodjeni savremenom saobracaju zahtevaju sabijanje ulicne podloge do te mere da  tlo ne dopusta razvoj i sirenje korena,  dok je velicina stabla i krosnje u direktnoj srazmeri sa zapreminom i kvalitetom zemlje u kojoj je sadnica posadjena.

Nazalost, da bi drvo dostiglo nekih 40cm u precniku, (sto nije ni blizu velicine sadasnjeg drveca), potrebno je oko 25-30 m3 nesabijene zemlje dobrog kvaliteta sto je izuzetno tesko postici i vrlo skupo. Izjave da ce novi drvored biti "najmoderniji, sa izradom zalivnog sistema i odgovarajucom horizontalnom i vertikalnom zastitom stabala" ne ulivaju nadu jer to samo govori o fizickom ogranicenju prostora korenskog sistema drveca, koji ce sputati njihov razvoj.

Takodje, izjava da ce raspored i broj novih sadnih mesta zavisiti iskljucivo od rasporeda podzemnih instalacija jasno govori da je znacaj drvoreda u celokupnom projektu rekonstrukcije ulice stavljen na poslednje mesto. To je nedopustivo. Drvored je deo infrastrukture ulice koji je dugovecniji i znacajniji od elektricnih kablova i vodovodnih cevi i ako jedan element infrastrukture treba da se prolagodi drugom, onda u vecini slucajeva treba prilagoditi instalacije drvoredu a ne obratno.

Jedini nacin da se stvore sanse za dugovecno, visoko zelenilo je da se ozbiljno investira u pripremu tla da bi se obezbedila dovoljna zapremina i kvalitet zemlje  za sadnice, kao i da se uradi projekat u kojem je obezbedjenje dugorocnog rasta i razvoja drveca jedan od osnovnih ciljeva.

U suprotnom, novi drvored je osudjen na propast pre nego sto je prva sadnica i posadjena.  Vecina drveca ce se poceti susiti cim koren ispuni mali prostor koji mu je ostavljen ili ce u najboljem slucaju vegetirati u zakrzljalom stanju. Kad se krene u ciklus zamene osusenog drveca svakih desetak godina, sa novim, mladim sadnicama, jasno je da je neprocenjivo blago stoletnih platana na Bulevaru zauvek izgubljeno.

Ljubica Dimitrijevic Lloyd, Architect, Cambridge, UK

tree_20hugger.jpg

Atačmenti



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 22:51 17.02.2010

jedna od bezbroj priča za naivne...

Sve priče o novom drvoredu služe samo da umire duhove. Suviše dobro znam način razmišljanja aktualne vlasti da bih verovao u to.
Ubija lakoća sa kojom se povlače glupi i nepopravljivi potezi.
angie01 angie01 22:54 17.02.2010

,

ivana23 ivana23 22:56 17.02.2010

Re: ,

angie01 angie01 23:22 17.02.2010

Re: jednu stvar ne kapiram,

gradonachelnik je samo izabrana figura da brine o gradu u ime gradjana, da organizuje funkcionisanje u njihovo ime, a ne da sprovodi neka svoja lichna ubedjenja-jer to nije njegova privatna kuca, on na toj funkciji prima platu, za rad u ime dobrobit svih.

ako se gradjani ne slazu sa time shto on uporno zeli da uradi, apsolutno ne razumem, kako je onda moguce da se on na to oglushava.

isto mi nikada nije bilo jasno za razne gradjevine koje su po slichnom principu nestajale- a imale arhirektonsku, istorijsku vrednost ili kao poznate kafane, bile zashtitni znak grada-a zbog nechije samovolje, kao da se radi o lichnoj svojini, bivale zbrisane.
drug.clan drug.clan 23:06 17.02.2010

fake plastic trees

Izjave da ce novi drvored biti "najmoderniji, sa izradom zalivnog sistema i odgovarajucom horizontalnom i vertikalnom zastitom stabala" ne ulivaju nadu jer to samo govori o fizickom ogranicenju prostora korenskog sistema drveca, koji ce sputati njihov razvoj.




Fake Plastic Trees by Radiohead

Her green plastic watering can
For her fake Chinese rubber plant
In the fake plastic earth.
That she bought from a rubber man
In a town full of rubber plans
To get rid of itself.
It wears her out, it wears her out
It wears her out, it wears her out.

She lives with a broken man
A cracked polystyrene man
Who just crumbles and burns.
He used to do surgery
For girls in the eighties
But gravity always wins.
And it wears him out, it wears him out.
It wears him out, it wears . . .

She looks like the real thing
She tastes like the real thing
My fake plastic love.
But I can't help the feeling
I could blow through the ceiling
If I just turn and run.
And it wears me out, it wears me out.
It wears me out, it wears me out.

And if I could be who you wanted
If I could be who you wanted
All the time, all the time.
Oh, oh.
mariopan mariopan 23:42 17.02.2010

Re: fake plastic trees

Samo nas lažu.
Kada su baš toliko navalili na seču, kada komentare u novinam toliko cenzurišu da već smešno izgledaju onako svi isti, pisani od strane jednog istog "zabrinutog građana"..tek sada sam sigurna da je u pitanju baš velika mućka.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 02:25 18.02.2010

Re: fake plastic trees

mariopan
Samo nas lažu.
Kada su baš toliko navalili na seču, kada komentare u novinam toliko cenzurišu da već smešno izgledaju onako svi isti, pisani od strane jednog istog "zabrinutog građana"..tek sada sam sigurna da je u pitanju baš velika mućka.


Stvarno providno ali sta vredi.

Olga, hvala Vam sto pisete o ovome. Pitam se samo kako su nase vlasti odlucne da gradjane zastite od stete nanesene im kroz kriminalne akcije, kad su u pitanju pare koje ce se sliti u budzet, a kad je steta nanesena javnom dobru, onda nista od odgovornosti? Licemerje i lopovluk.
Ako Dragan Djilas nastavi sa secom platana po Beogradu kao da je njegova prcija, ovo im nikada necu oprostiti. DS ide pravac na moju shit listu.
E da, je l' probao neko da alarmira Tadica i savetnike mu? Ipak su oni Beogradjani. Valjda mare makar malo...Ili oni ne spadaju u vidjene intelektualce?
Jes' da platani nisu filharmonija

ideja

da li moze neko da preko kancelarije poverenika za informacije od javnog znacaja trazi uvid u studiju koja je pokazala da je jedino resenje za platane seca?

cini mi se da bi tako javnost stekla bolji uvid u stavrana desavanja iza demagogije gradonacelnika & co.
Nune Popović Nune Popović 08:44 18.02.2010

Re: ideja

Poverenik Radoljub Šabić ima i svoj blog, možeš ga pitati.

Re: ideja

poverenika i licno poznajem, ali nije poenta u tome da ga ja pitam, ili da blogujemo o tome, vec da mu se zvanicnim putem uputi molba/zahtev da se dokumentacija stavi na uvid javnosti ili nekom udruzenju gradjana, sto onda ima vecu zakonsku tezinu
jinks jinks 10:34 18.02.2010

Onda bi trebalo

da promene i ime ulici. Osnovna karakteristika bulevara je drvored, tako je po svoj prilici svugde u svetu.

(iz Vikipedije: "Boulevard consists of a thoroughly landscaped space of trees and other foliage; ...)
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 10:45 18.02.2010

Re: Onda bi trebalo

u Gročanski drum
Nune Popović Nune Popović 11:19 18.02.2010

Re: Onda bi trebalo

Bulevar Dragana Đilasa i njegovih beogradskih predaka
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:09 18.02.2010

...

olga,
poručuje ti moj muž da se ne sikiraš oko novo-posadjenog drveća, tj. njegove sudbine.
kaže,
postoji šansa da preživi, jer se kod nas ništa ne radi po standardima. (a tekst lepo potpisan vako: Ljubica Dimitrijevic Lloyd, Architect, Cambridge, UK - pa računam da ona zna o čemu priča kad kaže: po standardu)
daklem,
nema šansi da oni sabiju uličnu podlogu do te mere da...a kako to savremeni standardi zahtevaju.
evo,
par minuta od ulice u kojoj živim je ulica sredjivana pre godinu ipo dana. (radili je čitavo leto, a govorim o nekih 500 - 700 metara) već je ulegla i ogromne baruštine sprečavaju jadne pešake da tuda uopšte prodju. tj. mogu da prodju al' mokri. odokativnom metodom i sasvim nestručno, bilo koji pojedinac bi ocenio da je krajnje vreme da se ulica sredi...

i još je poručio da je super to što se ništa planski ne radi, tako da,
čak i da preživi ovo novo drveće, ukoliko ga posade tamo gde hoće, ono će opet biti problem - jer nema gde da raste, tj. to kako će da raste biće problem. (a ovde je naglasio da će biti problem nekoj drugoj vlasti, što mu dodje na sledeće: za ove sad i ovdi, nema problema)

a, da povežem ovo ovdi sa onim oko baruština i ulice.
mi imamo previše novca, pa sredjujemo ulice svakih nekoliko godina (pod sredjivanje ne mislim krpljenje, već sve onako, po lejerima i dužinski), tako mu valjda dodje i sa drvećem.
(Kad li će da smisle drvo za jednokratnu upotrebu?)

i još je poručio svašta nešto,
ovaj moj muž,
al' da mi ne brišu komentar...
Olga Medenica Olga Medenica 17:32 18.02.2010

Re: ...

Ha, ha.....
Pa uvek moze da proba pa da vidi, mozda i ne "obrisu".
(naravno izuzev ono: psovacina itd. to treba predstaviti uctivo, ovako: @/£%%*(+@!!
vishnja92 vishnja92 18:01 18.02.2010

Re: ...

postoji šansa da preživi, jer se kod nas ništa ne radi po standardima.

:))) Snezano.....

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:42 18.02.2010

Re: ...

:))) Snezano.....

to ti kaem...
(ko onaj vic sa srbima, lopatama, zlatnim kašičicama i kako je olga gore lepo prezentovala: @/£%%*(+@!!)
...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana