Moj grad| Na današnji dan

Ђиласа за књаза (па у конак на кахву и рахатлокум)

antioksidant RSS / 18.02.2010. u 16:30

Данас је кулминација вишенедељне полемике око (непотребне?) сече дрвореда платана у Булевару револуције. Сеча је кренула док полемика још увек није почела ни да се заокружује у свој теми. Две стране су још увек мање више укопане у рововима својих почетних позиција, без праве комуникације. Питања која су за сада постављена су врло интересентна: да ли су платани болесни, ако јесу у ком броју, ако јесу да ли се могу лечити или се морају сећи, ако је сеча неопходна да ли се морају сећи баш сва стабла, имајући у виду да се истовремено са сечом (конциденција, искоришћена прилика, изговор или узрок?) врши и реконструкција Булевара да ли ће приоритет у постављању нове инфраструктуре имати дрворед, паркинг простор или комуникациона, водоводна и саобраћајна инфраструктура...???

Питања која су постављена била би и веома корисна да нису постављена сувише касно, када је сеча већ испланирана, заказана и једним својим делом већ и започела. А зашто је то тако? Како смо се нашли у ситуацији да се планира, заказује, започиње и спроводи сеча дрвореда у ширем центру града који стар деценијама на основу једне анализе и става да ја баш та анализа једина исправна? Како смо се нашли у ситуацији да јавност иам прилику да свој став излаже постхумно, када су одлуке већ донешене и када се већ увелико спроводе?

Сасвим могу да прихватим став да је цео дрворед за сечу. Али никако не могу да прихватим да је цео дрворед за сечу само на основу једне анализе. Ја сам мало неповерљив и када о нечему немам став желим саслушати све стране. Могу да прихватим да је цео дрворед за сечу. Али после јавне дебате у којој би био саслушан свако ко има шта да каже. После јавне дебате у којој би се причало и о саобраћају и о здрављу тог дрвореда и о метроу и о трамвају и о лепоти шетања кроз сеновити Булевар и о...

А онда бих можда имао и неки рационалнији став од овога који сад имам (признајем да сам по овом питању емотиван па зато ме и не питајте ...).

Али нисам ја битан у овоме. На крају, ја и нисам у ланцу оних који директно доносе одлуке по овом питању. На крају, ја остајем са ружним утиском да таквог ланца и нема. Да се сва моћ одлучивања налази у једној тачки и да не постоје јасне процедуре које би гарантовале јавност аргумената на основу којих се одлуке доносе. Знам да градоначелник каже да није он доктор за дрвеће и да је одлуку донео на основу неке анализе али зашто на основу баш те анализе? Како се донела одлука да је баш таанализа она права којој се верује?

На крају остајем са ружним утиском да је арбитрарност победила и дрворед и јавно мнење и логику и емоцију и ...

Ма није ни битно.

Да приводим ја ово крају и да дођем и до поенте: могао   бих да прихватим да ће нови дрворед (ако га буде) бити лепши и старији. Могу ја да будем тако кратког памћења али не могу да прихватим да се јавност третира као непотребна у процесу одлучивања. Можда јавност није рационална, можда је емоционална, можда се јавношћу превише лако манипулише али та јавност је поента демократије. Та јавност је тај проклети demos (δῆμος) који има неку сврху у демократији. 

Како би лепо било када би се Ђилас и београђани разумели када причају о демократији... Како би лепо било када би причали о истој ствари... 

.............................
Не бих сада да превише ширим причу на Милоша Обреновића и његов апсолутизам. Друго је време било тако да се може и разумети. А Од Милоша нам је свашта нешто остало. За почетак семе модерне државе Србије. А и овај платан доле на слици. Наравно да тог платана не би било да је Милош хтео да га нема али кажем - друго време је било. Али сада је опет неко друго време и не треба нам утисак да тај платан стоји ту где стоји само зато што никоме не треба паркинг на том месту.

175628571_97bd8552ca.jpg

............................

 Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:02 18.02.2010

nemoj dva puta da kažeš

Али сада је опет неко друго време и не треба нам утисак да тај платан стоји ту где стоји само зато што никоме не треба паркинг на том месту.

možda se neko i doseti.
Jukie Jukie 17:05 18.02.2010

Đilasa za ministra prosvete

Kako bismo imali neke koristi od Đilasa, predlažem da postane ministar prosvete. Tu bi mogao još da uradi i nešto dobro, npr. da napokon preseče (pun not intended) oko discipline đaka po školama.
btw ovo ja ozbiljno, ko me zna taj će da potvrdi.
asparagus asparagus 17:15 18.02.2010

Sad ce da se javi neki clan Idola...

...da nam otpeva nesto na ovu temu...
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 18:48 18.02.2010

Pravo u sredu

niti uz ucesce javnosti, niti ekspertski ... tako sve kod nas :(
Dr M Dr M 20:17 18.02.2010

Ђиласа за књаза

Zamalo da se zaletim...
ucinilo mi se, na prvi, ovlasan pogled, da hoces da menjas gradonacelnika za casu kisele vode...al` tako losa trgovina ne lici na tebe..
AlexDunja AlexDunja 21:24 18.02.2010

Re: Ђиласа за књаза

ucinilo mi se, na prvi, ovlasan pogled, da hoces da menjas gradonacelnika za casu kisele vode...al` tako losa trgovina ne lici na tebe.

predsednik briljira:)))
g.radicevic g.radicevic 22:34 18.02.2010

Re: Ђиласа за књаза

ucinilo mi se, na prvi, ovlasan pogled, da hoces da menjas gradonacelnika za casu kisele vode


shto da ne
svakako bolje ide uz kahfu i rahatlokum
hazar hazar 20:12 19.02.2010

Re: Ђиласа за књаза

Dr M
Zamalo da se zaletim...ucinilo mi se, na prvi, ovlasan pogled, da hoces da menjas gradonacelnika za casu kisele vode...al` tako losa trgovina ne lici na tebe..

g.radicevic g.radicevic 22:09 18.02.2010

upotreba javnosti..

Можда јавност није рационална, можда је емоционална, можда се јавношћу превише лако манипулише али та јавност је поента демократије. Та јавност је тај проклети demos (δῆμος) који има неку сврху у демократији.Javnost se u Srbiji generalno
(zlo)upotrebljava, iskljuchivo
kad treba verifikovati, nechije
najcheshce sumanute ideje,(bombardovanje, Kosovo...)
prethodno medijski ''pripremljena''& ''obradjena''.
Ako su u pitanju svakodnevne, zzivotne stvari,
eeeee,tu javnost mozze samo da smeta & kvari
''kombinacije''.
Mislim da greshish, kad je Milosh u pitanju
Pokushaj da zamislish kakvi bi ovi danashnji Miloshi bili u njegovo vreme

Unfuckable Unfuckable 22:11 18.02.2010

sličnosti i razlike:

Znam, ovo sve sam trebo reci i pre,
Al' 'tica trpi dok je bar metar neba.
Nisam hteo da se mesam,
Ispascu, ko velim, smesan,
Smesnih imamo i vise neg' sto treba.

Na tamburu sam metio kljuc,
Do zadnje epizode ovog ruznog sna,
Odroni se srca komad,
Nisam pevo od onomad.
Pitaj kad cu?
Bog sveti zna...

Gledam skupstinu il' sta je to vec.
Bife "Prolece" u Petrovac na Mlavi.
Ej, gledam one tuzne kese,
Di bas meni da se dese
Da mi takve glave delaju o glavi?

A u mutnoj reki topi se brod,
U dzepu pesak a u usima voda.
Kad vec pricamo o tome,
Sto ja braco s njima tonem,
Ja sam putnik s jednog sasvim drugog broda.

A TV Dnevnik, ko kormilo, okrecu spodobe
Vrlo podobne.
Sve ce se, kazu, srediti,
Istina ce pobediti.

Dragane!
Platane-ne!
I ja ponekad popusim,
al' zbog tog drveće ne srusim.
Dragane!
Velis: sto da ne?
Tebi su mase odane,
Ko slusa duse prodane?
Kao ja.

...

A TV Dnevnik, odusevljen time je doneo
Kraci rezime:
Da treba pravdu slediti,
Istina ce pobediti.

Uz TV Dnevnik je sve vise gnevnih, a sve manje
Vernika Dnevnika.
"Istina ce pobediti",
Znam, tek ces se ondak jediti.

Dragane!
Platane-ne!
Nemoj nas vise braniti, brate
Brigom ces nas sa'raniti.
Dragane!
Velis, sto da ne?
Tebi su mase odane,
Ko slusa duse prodane?
Kao ja.
miloradkakmar miloradkakmar 01:01 19.02.2010

Da li

se u Beogradu održavaju zborovi građana ?
Ovde kod mene održavaju se samo onda kada treba produžiti mesni samodoprinos. Za ovu godinu se već najavljuju .
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 04:00 19.02.2010

...

ja još ne mogu da verujem da su već odsekli jednog platana.
stvarno ne znam šta da kažem osim da ovakvo masovno ubistvo platana ne bi moglo da prođe tako lako nigde u civilizovanom svetu. nemam reči da opišem koliko mi je cela situacija nerealna.
a tek to što kažeš da je odluka doneta na osnovu jedne jedine studije, koja je koliko sam razumela, nedostupna široj javnosti...tek je to nepojmljivo. jel ima neko imena autora te studije? naslov? gde je to objavljeno?
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:45 19.02.2010

Re: ...

stvarno ne znam šta da kažem osim da ovakvo masovno ubistvo platana ne bi moglo da prođe tako lako nigde u civilizovanom svetu.

A maslina? Otprilike 10.000 stabala maslina je posečeno ili spaljeno u poslednje tri godine. Rečenica iz prekjučerašnjeg saopštenja za štampu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, o životu na okupiranoj Zapadnoj obali. Napisah tamo kod mene Deset hiljada za tri godine čini skoro 10 dnevno. Nešto se mislim, ako je seča platana u Beogradu planirana da traje 35 dana (a koliko shvatam 330 je u pitanju) onda je učinak Đilasovih drvoseča veoma sličan.

Naravno, ovo je samo trol, za koji se izvinjavam, AO, a preporuku za odlično balansiran tekst i postavljanje pravih pitanja sam dao juče.
ecce-florian ecce-florian 16:51 19.02.2010

dug je put

od Đilasa kao autorado Đilasa kao predstavnika Nove klase

“The party makes the class, but the class grows as a result and uses the party as a basis. The class grows stronger, while the party grows weaker.” (The New Class, Praeger)
mariopan mariopan 17:03 19.02.2010

Re: dug je put

Nije to "seča platana" - to je pokolj.
Nije meni zasmetalo što nas ne konstatuje taj privremeni političar ( ne fermam ni ja njega) nego što će, štetočina jedna, trajno da unakazi Beograd, nije to njegova prćija.. On nema mandat za sto godina a tako se ponaša. Bahato i bezobrazno.
ecce-florian ecce-florian 20:26 21.02.2010

Re: dug je put

Mariopana, evo nešto što će tebe sigurno da razveseli
Na mestu porušenih objekata u NATO bombardovanju ( Maršalat na Dedinju) kamen temeljac za novu zgradu američke ambasade 1. februara postavila njena ekselencija U.S. Ambassador Mary Warlick u prisustvu demokratski izabranog gradonačelnika Beograda , gospodina Djilasa i ministra Dulića.Ministra Dulić u tom povodu izjavio da će nova američka ambasada biti " ponos naše zemlje".

Da li to znači da svi treba da budemo "ponosni" ?
edit 22/02:
vest vest stiže skoro kao suza suzu ( normalno radosnicu)

B92 Info Vesti Politika
Dulić i delegacija putuju na Bali

22. februar 2010. | 01:12 | Izvor: B92
Beograd -- Delegacija minsitarstva za zaštitu životne sredine putuje na indonežansko ostrvo Bali na zasedanje Saveta ministarskog foruma programa UN-a za životnu sredinu.

i

još jedan razlog za to da budem posan


dexter92 dexter92 17:34 19.02.2010

Platani

E bas lepo sto si stavio ovu sliku platana monstruma starog 300 godina iz topciderskog parka. Sad vas sve lepo pitam da li je to drvo koje treba da raste u urbanom ambijentu? Jel i platane u Bulevaru ne treba seci nego da se sire po 50m unaokolo? Da li ih treba 'podbociti' kao ovog na slici, mozda pretvoriti Bulevar u pesacku zonu?
Dali se oni koji su protiv sece platana i protiv rekonstrukcije bulevara?Ako nisu da li znaju koliko ce da kosta naknadno uklanjanje platana i kako urediti prostor nakon njihovog uklanjanja?
Platani su unakazeni pre 10ak godina kada su ih sekli do pola na Bulevaru. Takvo drvo vise ne moze da se oporavi, zato dolazi do truljenja.Pritom imaju preveliku drvnu masu za gradski ambijent i jak koren koji podize trotoare...
markonio92 markonio92 12:26 20.02.2010

Re: Platani

dexter92
mozda pretvoriti Bulevar u pesacku zonu?

A to je kao nešto loše?
mlekac mlekac 02:43 22.02.2010

Re: Platani

dexter92
Da li ih treba 'podbociti' kao ovog na slici, mozda pretvoriti Bulevar u pesacku zonu?
---------------------------------------------------------------------------------------
Platani su unakazeni pre 10ak godina kada su ih sekli do pola na Bulevaru. Takvo drvo vise ne moze da se oporavi, zato dolazi do truljenja.Pritom imaju preveliku drvnu masu za gradski ambijent i jak koren koji podize trotoare...


Prvo, da vidis da ti i nije losa ta ideja sa pesackom zonom. Stvarno. Ajde lepo da ostavimo samo pesake, platane i tramvaje, pa Bog da nas vidi!
Znam da ce sad da me popljuju vlasnici cetverotockasa, ali nekako mi je prirodnije da u Bulevaru ostanu platani nego automobili.

A sto se ovog drugog tice, stvarno je blesavo kritikovati drvo zato sto je drvo. Mislis da njega briga za trotoare??? No, svidjalo se to nekome ili ne, i drvece je zivo. Razmisli malo i o tome.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana