Film| Istorija| Mediji| Politika| Zabava

Chetnixploitation

Inner Party RSS / 19.02.2010. u 14:38

vlcsnap-2010-02-17-19h02m45s238.jpg

 

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam predstavim jedan novi filmski blog - Chetniksploitation!

Ovo je blog koji se na ozbiljan, ali i neizmerno zabavan nacin, bavi svim onim filmovima koji su radjeni na temu Srba, cetnika, srbo-komunista, jugoagresora i svih ostalih koji su tokom devedesetih zagorcavali zivot svim okolnim nevinim i naivnim ex-YU narodima, a kao sto cemo u recencijama i prikazima chetnixploitation filmova i TV serija videti - i svim ostalim narodima sveta, pa cak i mocnoj Americi!.

Ono sto prvo saznajemo je cinjenica da su u mnogim filmovima u zadnje dve decenije Srbi zaista bili tretirani kao svetske parije - narod od svih omrazen i odbacen kao agresorski, polu-divalj i u svakom pogledu zaostao. Ali ujedno i kao narod veoma jak, borben, a uz to i prirodno inteligentan i veoma lukav.  Srbi su tretirani ujednom i  kao ogrezli nacionalisti i fasisti, ali su i jugoslovenski okupatori, jugo-komunisti, rusofili, komunisticki agresori; oni su ujedno i pijane i zadrigle cetnicke kabadahije i u Sergeju Trifunovicu oliceni babyface Arkani...

Druga stvar koju u blogu Chetnixploitation saznajemo je i najtuznija cinjenica - Srbi su skloni da ovakve slike,  ovakve narative i sami stvaraju. Dobar deo filmova koji su u Srbiji snimani su u stvari filmovi koji imaju stav o Srbima i srpskoj borbi u ex-YU ratovima bezmalo isti kao onaj "sa druge strane" (hrvatski, bosnjacki, albanski..)  - Srbi su uvek agresori, ostali su uvek nevine i naivne zrtve - to je sustina, sve ostalo su nijanse. Koliko god da su  srpski filmovi bolji, umetnicki zreliji, veoma je tesko ne priznati da je na primer film Bure baruta Gorana Paskaljevica veoma dobro dosao novinarima sa Zapada koji su trebali da nekako opravdaju bombardovanje Srbije. I sto je najgore, Bure baruta je sjajan film, sto  mu daje zaista razornu tezinu kada treba ceo jedan narod osuditi kao skup opasnih ludaka...

 

Sta autori bloga, u uvodnoj reci, kazu o sebi zadatoj temi:

1. Šta je chetnixploitation (izgovor: četniksploitejšn)?

Termin chetnixploitation prvi je upotrebio bloger Bobby Peru u komentaru rivjua filma GRBAVICA by Aleksandar Janjić.

Preciznija definicija sledi:
Chetnixploitation, imenica:

Chetnixploitation je zajednički naziv za (prvenstveno filmska) dela u kojima se, uglavnom naivno i jednostrano, s predumišljajem (dakle, zlonamerno) ili iz lenjosti/gluposti/neznanja, prikazuju ratovi na prostorima bivše Jugoslavije i njihove posledice po običnog čoveka, na način groteskno simplifikovan tako da se za (skoro) sva zla i užase uglavnom okrivljuju Srbi tj. 'četnici' dok se istovremeno relativizuje, ili umanjuje, ili sasvim negira odgovornost za rat i učešće u njegovim užasima kod drugih strana (hrvatske i bosanske).

To su filmovi u kojima se na kvazi-umetnički (a zapravo manje ili više vešto prikriveni pamfletaški) način prolongira i 'potvrđuje' crno-bela slika iz zapadnih medija tokom trajanja sukoba, a i mnogo nakon njegovog završetka, sa unapred dodeljenim i neupitnim rolama koje spadaju u dva precizno razgraničena tabora:

- Srbi ("ćetnici") = agresori, ratni zločinci, silovatelji i manijaci, pljačkaši, oduzimači nedužnih života, teroristi i sadisti bradatih lica i od besa i ludila zakrvavljenih očiju; krvoloci; vukodlaci.

- Srpske ŽRTVE (Bosanci ili Hrvati, eventualno Šiptari) = pasivni, jadni, nenaoružani, nemoćni, goli i bosi, sačinjeni isključivo od žena (silovanih, mučenih...) i dece (siročadi, uplakane, jadne...), bezazleni, tužnih napaćenih lica umivenih suzama; paćenici; ovce.

To su filmovi koji exploatišu nacionalne predrasude i stvorenu medijsku sliku Srba kao dežurnih zločinaca i pokazuju (ili, u lukavijim, indirektnijim primerima, sugerišu) njihovu primarnu (ili čak isključivu) krivicu za sve užase rata.

To su filmovi koji exploatišu spremnost nekih evropskih fondova i festivala da promovišu tu vrstu priča, sa tom vrstom jednostranosti (makar ova bila i prikrivena) i da im povremeno daju čak i neke prestižne nagrade. Uprkos tim nagradama, uglavnom se radi o neumetničkim iskrivljenim pamfletima čiji će zločinački, antiumetnički i antihumani diskurs biti raskrinkan na ovom blogu.2. Šta Chetnixploitation (blog) jeste?

Svrha ovog bloga je prvenstveno da se grupica piskarala (i poneki filmski kritičar!) malčice zeza na račun određenih filmova (i njihovih autora) za koje mislimo da su zezanja vredni uprkos tome što pokušavaju da se bave ozbiljnom tematikom na (ne)ozbiljan način. I da sve to tutnemo na jedno mesto, naravno.

Osim zabavne, blog ima i edukativnu svrhu, jer želi da skrene pažnju filmofila na jedan antifilmski, zločinački trend medijske viktimizacije jednog naroda (ovde: srpskog) kroz samo naizgled nevine, samo površno gledano 'objektivne', 'tople ljudske priče' (sa dežurnim žrtvama i dežurnim krivcima).

3. Šta Chetnixploitation NIJE?

Svrha ovog bloga nije da se na ozbiljan način bavi analizom rata i bilo čije uloge u njemu.

Chetnixploitation se ni na koji način NE BAVI stvarnim četnicima ni "četnicima", i takođe se ne bavi zločinima koji su se na ovim prostorima izdešavali, već samo načinom na koji su oni prikazivani u domaćim i stranim filmovima. Tako, npr. ako opaučimo Jasmilu Žbanić i njene 'filmove', to ne znači da negiramo ili opravdavamo silovanja žena. Ni muškaraca, for that matter.

Svesni smo da je tema 'pipava' tj. osetljiva, i ne očekujemo uniformno razumevanje za naša nastojanja: ipak, trudićemo se da ovde izbegnemo jednostranost i površnost i vređanje na bilo kojoj osnovi onoliko koliko je to ljudski moguće.

 

Dosad su na blogu Chetnixploitation obradjeni sledeci filmovi:

Kosova: Desperate Search (Sunaj Raca), prva sezona americke TV serije 24, Turneja (Goran Markovic), i Vrijeme Za... (Olja Kodar).

Prikaze i recenzije ovih filmova sam citao sa velikim uzivanjem, dok su mi na pamet padali svi oni naslovi koji su zasluzili da budu obradjeni na jednom ovakvom blog...

Zato imam osecaj da cemo jos dosta citati o Cetniksploitejsnu! Ovo je blog koji je samo cekao da se pojavi!

 

CHETNIXPLOITATION

 
Posetite ovaj blog!

 



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

direktors direktors 14:56 19.02.2010

Zanimljivo

Chetnixploitation je žanr koji je pre toga što je ustanovljen imao svoj festival!

Srećom, u poslednjih par godina su uspeli da odmaknu od fokusiranja na rat, i usmere se na film kao film.
Inner Party Inner Party 15:06 19.02.2010

Re: Zanimljivo

direktors
Chetnixploitation je žanr koji je pre toga što je ustanovljen imao svoj festival!




Pravo kazes!


libela libela 15:29 19.02.2010

Fenomenalno...

...ovi filmovi prevazilaze trashericu!
Moja preporuka za blog!

PS. Slike su fenomenalne!
Inner Party Inner Party 17:37 19.02.2010

Re: Fenomenalno...

libela
...ovi filmovi prevazilaze trashericu!
Moja preporuka za blog!

PS. Slike su fenomenalne!


Problem je i u tome sto nisu svi tres. Mnogi su odlicno odradjeni sa te neke zanatske strane, mnogi su nagradjivani, dobijali sjajne kritike... Na primer za Grbavicu se moze reci da je cak i u Beogradu naisla na sjajan prijem (da bi onda to bosjackim novinarima bilo sumnjivo pa su u nekim revijama napisali da je film omrazen u Srbiji) ...

libela libela 18:01 19.02.2010

Re: Fenomenalno...

Inner Party

Problem je i u tome sto nisu svi tres. Mnogi su odlicno odradjeni sa te neke zanatske strane, mnogi su nagradjivani, dobijali sjajne kritike... Na primer za Grbavicu se moze reci da je cak i u Beogradu naisla na sjajan prijem (da bi onda to bosjackim novinarima bilo sumnjivo pa su u nekim revijama napisali da je film omrazen u Srbiji) ...


Grbavica svakako zasluzuje detaljniji rivju jer je to zaista ozbiljan film a i dometi su mu znacajni; uz to, ne moze bas u isti kos sa ovim pomenutim na blogu.
Poznata mi je cela prica o "losem" prijemu Grbavice u Srbiji. Reklama, sta li...?
Inner Party Inner Party 18:36 19.02.2010

Re: Fenomenalno...

libela

Grbavica svakako zasluzuje detaljniji rivju jer je to zaista ozbiljan film a i dometi su mu znacajni; uz to, ne moze bas u isti kos sa ovim pomenutim na blogu.
Poznata mi je cela prica o "losem" prijemu Grbavice u Srbiji. Reklama, sta li...?




"Oćeš istinu? E pa SILOVANA sam! Ti si ČETNIČKO KOPILE!"
blogovatelj blogovatelj 20:35 19.02.2010

Re: Fenomenalno...

Na primer za Grbavicu se moze reci da je cak i u Beogradu naisla na sjajan prijem (da bi onda to bosjackim novinarima bilo sumnjivo pa su u nekim revijama napisali da je film omrazen u Srbiji) ...


Pravi balkanski teatar apsurda. Zabranjeno je cak voleti njihove filmove u Srbiji?! Kako onda ocekivati neka prava za sarajevske Srbe?!
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:51 19.02.2010

:))))

Dobra zabava na Chetnixploitation-u. Ono o seriji 24 časa me je podsetilo na jednu epizodu turske politike. Prilikom njene posete Turskoj 2005. predstavnici turske vlade su se žalili Kondolizi Rajs na način kako su Turci prikazani u nekim holivudskim filmovima i serijama [mislim da ih je serija 24 časa najviše žuljala]. Njen odgovor je bio, "pa Amerika je slobodna zemlja, vlada nema upliva u industriju zabave. Da ima verovatno bismo zabranili Farenhajt 9/11." OK, legitiman, čak bi se reklo iskren odgovor.

Međutim, o tome kako zapadnjaci reaguju na tuđu zabavu sam pisao davne 2006. (slučajevi jednog turskog treša i jednog palestinskog filma).
mariopan mariopan 17:47 19.02.2010

Re: :))))

U jednoj emisiji o Srebrenici i stradanju Muslimana, koja je prikazana na History ili Diskaveri kanalu, da bi šokirali gledaoce prikazuju silna groblja - a na grobovima krstovi.Mnogo krstova.
Nisu pazili na detalje da im se priča slaže sa slikom i nije im to jedini gaf, samo mi je ovo bilo jako upečatljivo.
Inner Party Inner Party 17:53 19.02.2010

Re: :))))

Bojan Budimac
Njen odgovor je bio, "pa Amerika je slobodna zemlja, vlada nema upliva u industriju zabave. Da ima verovatno bismo zabranili Farenhajt 9/11." OK, legitiman, čak bi se reklo iskren odgovor.


Amerika ne zabranjuje, Amerika snima! Holivud ima dosta tih "patriotskih" filmova. Na primer svi filmovi o vijetnamskom ratu imaju neki smek, treba samo da se zamislis i vidis da tu nema puno osude tog angazmana, tu se ne vidi da je SAD agresor, ili da je SAD u ratu koji ne bi trebalo da vodi, sve price su vise-manje male, ljudske price, bez osude ili pohvale rata, vise je poruka da je rat univerzalno los i da tu ljudi ginu, nema pobednika...

Inner Party Inner Party 18:00 19.02.2010

Re: :))))

mariopan
U jednoj emisiji o Srebrenici i stradanju Muslimana, koja je prikazana na History ili Diskaveri kanalu, da bi šokirali gledaoce prikazuju silna groblja - a na grobovima krstovi.Mnogo krstova.
Nisu pazili na detalje da im se priča slaže sa slikom i nije im to jedini gaf, samo mi je ovo bilo jako upečatljivo.


Najgore je sto to znamo mi, dok prosecni gledaoci sa Zapada to jednostavno ne znaju ... Zamisli da sad treba da objasnis nekom Englezu da je u sklopu rata u Bosni postojao i rat izmedju Hrvata i Bosnjaka, rat izmedju Bosnjaka Alijinih i Bosnjaka Abdicevih, da su Srbi iz RS i RSK branili Abdiceve Bosnjake... Ne bi pohvatao ni 5% price!
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:18 19.02.2010

Re: :))))

Amerika ne zabranjuje, Amerika snima!

Ma jasno. Napisao sam tu epizodu zato što mi je bilo smešno da turski zvaničnici uopšte potežu takvo pitanje, a "verovatno bismo zabranili Farenhajt 9/11" mi je došlo još smešnije.
hazar hazar 19:42 19.02.2010

Re: :))))

Inner Party

Najgore je sto to znamo mi, dok prosecni gledaoci sa Zapada to jednostavno ne znaju ... Zamisli da sad treba da objasnis nekom Englezu da je u sklopu rata u Bosni postojao i rat izmedju Hrvata i Bosnjaka, rat izmedju Bosnjaka Alijinih i Bosnjaka Abdicevih, da su Srbi iz RS i RSK branili Abdiceve Bosnjake... Ne bi pohvatao ni 5% price!

A tek ono sa prihvatanjem i sprovođenjem Hrvata( tik ispred muslimanskog noža) kroz Srbiju do Mađarske.

P.S. Preporuka za zanimljiv blog, odoh da čitam.
mariopan mariopan 22:09 19.02.2010

Re: :))))


Najgore je sto to znamo mi, dok prosecni gledaoci sa Zapada to jednostavno ne znaju ... Zamisli da sad treba da objasnis nekom Englezu da je u sklopu rata u Bosni postojao i rat izmedju Hrvata i Bosnjaka, rat izmedju Bosnjaka Alijinih i Bosnjaka Abdicevih, da su Srbi iz RS i RSK branili Abdiceve Bosnjake... Ne bi pohvatao ni 5% price!

Volim filmove, pa često gledam na detalje.
To radim i ako gledam bilo koji film i ako nije autentično ne dopadne mi se. Neka se potrude, oni prodaju zabavu.
Bilo mi je smešno gledati, posle tog rata, skoro svaki film ili serija i na TV na koju sam naletela a da se radilo o teroristima, obavezno su Srbi bili teroristi. Bore se Ameri protiv negativaca, sve prašti ali negativac se zove Ivan, Srbin i Bosna ili Kosovo. Nema veze šta Bosna i šta Kosovo to se ubaci onako, kao šlag na tortu.

Kažu to u jednoj rečenici, da objasne koliko je opasan taj terorista ...i onda taj treba da progovori koju reč na "srpskom" a ja baš načuljim uši, na kom će jeziku progovoriti?
Jednom bio Ruski, jednom Bugarski. Neki treš na tv. Smešno.
A najzanimljivije mi je da li će potrefiti gde je Balkan, da li u Evropi, to jest i Evropu mogu da promaše, kažu ime grada odakle je terorista a on uopšte nije u Srbiji... i tako dalje.
Ima ih i da pogode i nemam problema da to gledam , samo ako je dobar film. Mora neko i negativac da bude.

jinks jinks 18:16 19.02.2010

Interesantno da

su nase zapadne komsije srbe koji tamo zive identifikovali sa cetnicima, kada je taj narod masovno tokom II sv. rata prilazio partizanima.

Koliko su mogli da ih identifikuju sa cetnicima, jednako su, pa i vise, mogli da ih identifikuju i sa partizanima - oba pokreta jednako su srpski.
Inner Party Inner Party 18:30 19.02.2010

Re: Interesantno da

jinks

Koliko su mogli da ih identifikuju sa cetnicima, jednako su, pa i vise, mogli su da ih identifikuju sa partizanima - oba pokreta jednako su srpski.


I u Hrvatskoj jednako omrazeni.

Trebalo je da Mesic dodje na vlast da se malo ozivi uspomena na partizanski pokret u Hrvatskoj. A i to je bilo slabasno ozivljavanje, na silu, u sklopu teznji priblizavanja EU ...
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 18:56 19.02.2010

+

Ipak, Dejan Ognjanović je Dejan Ognjanović.
libela libela 19:06 19.02.2010

Re: Fenomenalno...

Inner Party


"Oćeš istinu? E pa SILOVANA sam! Ti si ČETNIČKO KOPILE!"

Citao sam taj rivju. koliko shvatih, izgleda da se sprema rivju Go West-a?
Inner Party Inner Party 13:36 20.02.2010

Re: Fenomenalno...

libela
Inner Party


"Oćeš istinu? E pa SILOVANA sam! Ti si ČETNIČKO KOPILE!"

Citao sam taj rivju. koliko shvatih, izgleda da se sprema rivju Go West-a?


Go West
Doctor Wu Doctor Wu 19:27 19.02.2010

Sjajno!

A Behind Enemy Lines i The Peacemaker? Mada Desperate Search rulez. Sto se tice serija ima i BBC-jev Spooks (Episode 1, Series 2). Mislim da je u pitanju neka 2004. ili 2005.
lubitel lubitel 19:35 19.02.2010

Четниксплоитејшн

Диван блог.Надам се да ће неки блогери сада пронаћи себи право друштво и напустити
блог деведесетдвојке. У нади да ће Ч... осбиљно скренути пажњу филмофила и да ће се
само у Београду наћи довољан број режисера и сценаријста да покажу праву истину о
тој војничкој дружини почев од битака са турцима до модерних ратова слободана милошевића.

Аутори блога Ч..шн имају своје адуте.Слободан сам и ја да предложим Војислава Доктор Коштуницу и наслов Равна гора победити мора.Место радње село Ба 8,маја 1995.године.
У првом кадру ВК жмиркајући једним оком и лаганим трескањем главом,машући десницом као да благосиља ватреним гласом,како он то уме *циљеви Равногорског покрета били су осободилачки Вуковар,Сарајево,Сребреница...Равногорци су се борили да свој народ ослободе,а како је циљ био слобода,они су тежили да је изборе,да је освоје примерним средствима.Та су средства била демократска а не насилничка,руковођени тежњом да сваки
живот сачувају,јер је сваки људски живот драгоцен.(Крај навода)

Вероватно да када се данас нађе тројка они играју преферанс.Какав синопсис_


,


milisav68 milisav68 22:13 19.02.2010

Re: Четниксплоитејшн

lubitel
Диван блог.Надам се да ће неки блогери сада пронаћи себи право друштво и напустити блог деведесетдвојке.

Moje ime je Veljko Bulajić, a ovo sve oko mene crno-bjeli svet.
bellakafa bellakafa 19:24 20.02.2010

Re: Четниксплоитејшн

jedino ako za ubistva ljudi smatraš da nisu ni crna ni bela

lubitel jadan misli da je to nešto strašno

ps. kapiram da su vama ubistva ljudi okej dok ne dođe zla kaznena ekspedicija da po vama gađa

(čak ne primenjujući ni isti princip)
Inner Party Inner Party 21:11 20.02.2010

Re: Четниксплоитејшн

bellakafa, ja zelim da cujem tvoje misljenje, zelim da ga razumem, ali iz tvojih postova ne uspevam nista da razaberem...

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:38 19.02.2010

posetiJo...

...i sem sto je dobra zaebavancija,vidim ima i golotinje...stoga,sto se mene tice...

mariopan mariopan 12:28 20.02.2010

Re: posetiJo...

stefan.hauzer
...i sem sto je dobra zaebavancija,vidim ima i golotinje...stoga,sto se mene tice...


Pa film jeste zaebavancija i bez golotinje i sexa nema filma, gde si to video?
I sve po redu, da na*ebu oni negativci, o tome i pričamo. Ako sam dobro razumela o tome je blog?
Nemam ništa protiv, zna se ko je Srbin negativac pa neka ga sexaju do mile volje.
Tražim samo da bude uverljivije, nego, recimo, kao kada gledaš film iz kamenog doba a u pozadini vidiš dalekovode
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:51 20.02.2010

Re: posetiJo...

Pa film jeste zaebavancija i bez golotinje i sexa nema filma, gde si to video?




kao kada gledaš film iz kamenog doba a u pozadini vidiš dalekovode

Ili,kao kad gledas ˝boj na kosovu˝,a velmoza nosi zlatan sat na ruci(pa posle kazu Srbi nijesu napredni )!
mariopan mariopan 16:12 20.02.2010

Re: posetiJo...

stefan.hauzer
Pa film jeste zaebavancija i bez golotinje i sexa nema filma, gde si to video?




kao kada gledaš film iz kamenog doba a u pozadini vidiš dalekovode

Ili,kao kad gledas ˝boj na kosovu˝,a velmoza nosi zlatan sat na ruci(pa posle kazu Srbi nijesu napredni )!

hahaha e baš tako!
Inner Party Inner Party 16:40 20.02.2010

Re: posetiJo...

Kad smo kod Boja na Kosovu, prilikom scene velike bitke se vide i avioni na nebu...



mariopan mariopan 17:33 20.02.2010

Re: posetiJo...

Inner Party
Kad smo kod Boja na Kosovu, prilikom scene velike bitke se vide i avioni na nebu...




Jao
blogovatelj blogovatelj 20:54 19.02.2010

A Nikola Belić?

Zaboravljate glavnog junaka megapopularne video igrice Grand Theft Auto (GTA) koji je Srbin iz Bosne doseljen u USA itd itd...
Da ja sad ne bih pisao, ima napisano sve na ovom linku.
Inner Party Inner Party 13:39 20.02.2010

Re: A Nikola Belić?

blogovatelj
Zaboravljate glavnog junaka megapopularne video igrice Grand Theft Auto (GTA) koji je Srbin iz Bosne doseljen u USA


Plus je GTA najpopularniji fenomen ovde ...
bellakafa bellakafa 19:17 20.02.2010

neprocenjiv primer megalomanske svesti

svi su zli, opsednuti srbima (iako većina ne zna ni šta je to srbija ni gde se nalazi kad ih pitaš)usmereni na to kako da im napakoste

a i komentatori su muzejski primerak miloševićevaca
kao i mozgova ispranih miloševićevom propagandom

što ste tako zli deco?
dali76 dali76 20:39 20.02.2010

Re: neprocenjiv primer megalomanske svesti

Bela kafa je autorica famoznog komentara “jasenovac je obicna Milosevicevska propaganda “ (blog monografija koja bi da relativizira).
Sta reci o osobi koja ovako nesto napise?
Kako reagovati?
Tuzno je to moja kafo bela , tolika kolicina mrznje mora da je zajeban teret.
Sve sto je valjda ti preostalo je ici unaokolo I u svemu vidjeti SM.
Ebesga. Proc ce valjda.
Ako nista , cestitam na kreativnosti;prava nacionalisticka.


Inner Party Inner Party 21:08 20.02.2010

Re: neprocenjiv primer megalomanske svesti

dali76

Kako reagovati?



Najbolje nikako. Necu ni da brisem...
Nek se cuje i "druga strana"!

mariopan mariopan 22:47 20.02.2010

Re: neprocenjiv primer megalomanske svesti

Inner Party
dali76

Kako reagovati?



Najbolje nikako. Necu ni da brisem...
Nek se cuje i "druga strana"!


Dobro, da li da joj kažemo da su u pitanju filmovi?
Ne?
Što ste tako zli, deco?
shumska shumska 23:13 20.02.2010

mene

je ovaj blog izuzetno obradovao.
konačno da vidim i neke razumne analize te sumanute propagande, smešne i apsurdne do beskraja...
Inner Party Inner Party 00:46 21.02.2010

Re: mene

shumska

konačno da vidim i neke razumne analize te sumanute propagande


Pitanje: Da li je propaganda ako autor ne zna kako stoje stvari na terenu?
Na primer ono u seriji 24 gde se vidi da je znanje scenariste o ex-YU narodima i ratovima skoro pa nepostojece.
mariopan mariopan 12:18 21.02.2010

Re: mene

Pitanje: Da li je propaganda ako autor ne zna kako stoje stvari na terenu?

Mislim da to nije propaganda, samo lenjost da se bolje obradi tema (ako ne zna). To više šteti nego što koristi samom autoru jer urušava autentičnost priče i njegov autoritet.

Ako zna ali to namerno ne iznosi to je loša namera i propaganda. Pogotovo ako od toga neko, bilo ko u nizu zainteresovanih, može imati konkretne koristi.

Loša namera i propaganda se vide iz aviona u onom o Srebrenici što sam gledala. Prikazuje se kao "istorija" koju "dokazuju" detektivi i forenzičari, upregli nauku da bi "vezali konja gde im gazda kaže", to jest da bi zadatu priču kako znaju upakovali i "dokazali" ono što je naručeno. Nisu se libili ni laganja.

Ovo drugo donosi konkretnu korist nekome, samom autoru (zarada), jer liči na plaćeni oglas pa je verovatno i plaćeno (ako liči onda je verovatno to), donosi korist i naručiocu takve "istine", a štetu nama.
Inner Party Inner Party 13:38 21.02.2010

Re: mene

mariopan

Mislim da to nije propaganda, samo lenjost da se bolje obradi tema ...


Ali kada bi uradili objektivan film o na primer ratu u Bosni - to nikome van Balkana ne bi bilo zanimljivo za gledanje. Bio bi to isuvise komplikovan i nerazumljiv scenario koji bi zahtevao sate i sate raspleta...


mariopan mariopan 14:45 21.02.2010

Re: mene

Inner Party
mariopan

Mislim da to nije propaganda, samo lenjost da se bolje obradi tema ...


Ali kada bi uradili objektivan film o na primer ratu u Bosni - to nikome van Balkana ne bi bilo zanimljivo za gledanje. Bio bi to isuvise komplikovan i nerazumljiv scenario koji bi zahtevao sate i sate raspleta...



Tačno, oni ipak prave zabavu i to prodaju, nema namere da se naudi, bar ja tako vidim.
Zato i razumem, zadovoljavaju najšire mase koje nije briga za to, oni hoće akciju, pozitivac da pobedi, da pokaže da je superiorniji (svi se nekako sa njima identifikuju, niko neće da bude negativac) i lepo zarade pare. Posao kao svaki drugi. Političari neka se zamajavaju ostalim sitnicama.
valhalen valhalen 06:08 25.02.2010

Genetski superiorni Srbi

Poslednji biser na blogu je intervju sa rediteljem Jovanom Jovanovicem, u kome se izmedju ostalog kaze:

"Masoni vladaju svetom"
“U poslednje vreme proucavam rasne teorije”
“Srbi su genetski superioran narod”

Da li jos neko smatra da je Chetnixploitation bash dobar vic?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana