Film

[41] INTERVJU: LARS FON TRIR

bojan ljubomir jugovic RSS / 19.02.2010. u 21:39

149233_1689602275890_5565581_n_zps06cc8f1a.jpg

Zamršena karijera danskog provokatora Lars Fon Trira [Lars von Trier] možda bi mogla dobro da se sumira izrazom "Vladavina haosa" [Chaos reigns] potvrdjenim neočekivanim izvorom u njegovom novom filmu "Antihrist [Antichrist, 2009.] koji se trenutno širi kulturom poput svinjskog gripa.

 

 

 

Од почетка, његов рад се увек развијао на тензији између хаоса и контроле - на платну - где се ригидно управљана друштва, попут оних у филмовима Догвил [Dogville] из 2003. и Менделеи [Manderlay] из 2005. године почињу да руше - као и иза сцене, где је фон Трир узастопно покушавао да поједностављује и контролише своје визуелне ефекте, од „Automavision" камере у филму „Прави шеф" [The Boss of it all] из 2006. до свог чувеног Манифеста Dogme 95 и његових бројних правила. После раних експеримената у жанру филмова обележених дивљим кинематографским ефектима - колоритом сепије у филмовима „Елемент злочина" [The element of crime] из 1984. и „Краљевство" [The kingdom] из 1994. године, бекпројекцијом [пројектовање слике на провидну подлогу тако да може да се посматра отпозади] и суперимпозицијама [приказима одозго] у филму „Зентропа" из 1991. - фон Трир је постепено оголио свој стил и наставио са каријером независног „бацача бомби" када су филмске премијере у питању. Филмом „Кроз таласе" [Breaking the waves] из 2000. године и са прва два дела своје прекинуте америчке трилогије Догвил и Менделеи, фон Трир је изазивао [и често љутио] публику својим одважним изјавама у погледу политике и религије aли и давао платформу за нека изванредно сирова глумачка остварења његових глумица - Емили Вотсон [Emily Watson], Никол Кидмен [Nicole Kidman], Бјорк [Björk] и Брус Далас Хауард [Bryce Dallas Howard].

Веран форми, Антихрист је изненадио публику у Кану својим узнемирујућим, шокантно експлицитним приказом брака пољуљаног трагедијом и психозом. Виљем Дефо [Willem Dafoe] и Шарлот Гејнзбро [Charlotte Gainsbourg] играју брачни пар који покушава да се носи са неочекиваном смрћу њиховог малог сина. Поред Гејнзбро парализованом жалошћу, Дефо преузима сам одговорност да брине о њеном опоравку, испрва одводећи ју у шуму Еден где су се она и њен син једном у сретним временима играли, а потом ју форсирајући кроз сопствени поремећени облик аверзивне терапије. Путем Скајпа из Данске фон Трир је недавно разговарао за А.В. Клуб, о снимању филма о депресији и њеној терапији док је у исто време био у депресији и под терапијом.

Рекли сте да је Антихрист филм "створен из депресије". Да ли је снимати га, у било ком смислу, било катарзично или терапеутско искуство?

- Сама чињеница да радите јесте добра за вас. Не знам да ли је садржај филма имао било какве везе с тим, али ми је помогао да устанем ујутро. Када сте у депресији, позитивно је имати некакав успех у било чему, али не бих рекао да је снимање овог филма било чудотворни лек. [Смех.]

Како су се Виљем Дефо и Шарлот Гејнзбро укључили у пројекат?

- У почетку сам тражио некога млађег [од Дефоа] и нисам био заиста сигуран где треба да тражим глумца. Онда ми је Виљем послао то електронско писмо у ком је питао "Имаш ли нешто за мене ове јесени?" а ја сам рекао "Имам. Молим те дођи и помози ми." Не знам да ли је у почетку био потпуно сигуран да је то филм у којем треба да глуми, али је пристао. То је било фантастично. Радио сам с њим раније [на филму Менделеи].

А Гејнзбрo?

- Имали смо подужу дискусију са Евом Грин [Eva Green] и њеним агентом, али се заправо никако нисмо договорили, тако да смо изненада имали јако мало времена, причали смо са Гејнзбрo а она је била веома жељна. „Да, умирем од жеље да глумим ту улогу" - рекла је.

На који начин припремате глумце за оно кроз што треба да прођу?

- Пре свега, замолим их да заиста пажљиво прочитају све да им одједном не бих ја морао говорити „Сада требаш да мастурбираш у шуми" и слично. Пошто сам искусио да је веома добра идеја све то унапред расправити. [Смех.] Али не знам да ли смо заиста расправили... Имали смо пар седмица пре њиховог доласка и имали смо пар седмица које смо провели заједно. Не мислим да сам учинио било шта специјално. Урадио сам врло мало, морам рећи.

Нисте пуно пробавали?

- Не. Нормално, јесмо разговарали о ликовима, наравно, а потом и свакога дана снимања, почели смо са пробама када су глумци некако доносили оно за што су они мислили да треба да буде у сцени. Али снимали смо све и употребили смо резове и тог првог покушаја, такође.

Ваш последњи филм „The Boss of it all" упослио је аутоматску камеру која је била програмирана да ради независно од оператера али филм Антихрист је много више контролисан и естетизован. На који сте начин извршили ту врсту транзиције?

- Мноштво кадрова у Антихристу можете упоредити са неким радовима које сам снимао раније у својој каријери. Делови филма јесу мало исувише углађени за мене. Волео бих да је документарни део филма, или да кажемо део који је сниман камером из руке, да је он био грубљи, сировији. Увек знате како јесте али не знате и како је могло бити, тако да је то све можда и добро.

Да ли видите себе како се враћате грубљем стилу?

- Тако сам глуп што преиспитујем те ствари. Веома сам конфузан, ја не... можда, можда. Пре свега, морам да се изборим са собом само да снимим следећи филм. Мислим да је то оно што је тешко.

Чак и сада, не постоји апарат на месту који би вам омогућио да снимите следећи филм?

- Ох, да, продукцијски апарат је ту, апсолутно. Не, не говорим о томе. Ја само причам о себи и о томе како проналазим снагу да наставим и слично.

Шума у филму се понаша као трећи лик. Њена присутност је веома подмукла. На који начин сте ју конципирали?

- Па, мислим да та идеја о природи која може да буде опасна јесте нешто што је било присутно у готово свим мојим филмовима. Можда је то човекова природа, али овде је нека врста природе природе. Да, јесте, била је веома важан део филма, али не могу да кажем да смо успели. Мало сам негативан. Мислим да нисмо баш добро успели у томе. [Смех.]

antichrist_willemdafoe_charlottegainsbourg.jpgСигурно не изгледате као поборник идеје да је природа мирно место за одмор.

- Да, заправо, не. Мислим да је идеја шуме Еден у филму да она јесте мирно место за одмор. Врло је интересантна ствар да сам одувек мислио да би место попут тог било оно где би волели да проведете време и да би оно било најмирније, најромантичније место на Земљи. Филм има везе са идејом да оно можда то и није, али шума јесте типично место где би ја могао да одем.

Филм заузима став према терапији и култури терапије који би се генерално могао описати као подвојен, амбивалентан. Која су ваша размишљања о терапији и начину на који је она употребљена у филму?

- Терапија је, наравно, веома глупо употребљена у филму. Али овој врсти терапије, стручне терапије, ја сам подвргаван четири године. Прилично сам сигуран је она најбоље што можете да урадите, али још увек то најбоље није довољно добро а за мене је типично да будем помало саркастичан према формалној терапији.

Ову би сте могли описати као аверзиону терапију. Неопходност отвореног суочавања са страховима.

- Да, то је поента. Али идеја је такође и да допустите свом мозгу да ради упоредо, да би сте сагледали себе извана а то искусити је узнемирујуће. Замисао јесте да укључите мозак све више и више, а не само да се успаничите и побегнете.

antichristcast.jpgЛик који тумачи Дефо је дефинитивно погрешна особа која би требала да проведе своју жену кроз тај процес, али процес сам по себи није шкодан.

- Не, не слажем се. Једина ствар коју исмејавам овде јесте изјава да је у питању само страх, ништа више. Оно о чему говори овај филм јесте да се нешто у стварности заиста и би променило док они пролазе кроз тај процес.

Филм је снажан у визуелном смислу. Да ли сте имали на уму неке утицаје у смислу сликарства или других филмова?

- Да, посматрао сам приличан број слика, посебно дела Романтизма. Заправо, нека од истраживања која сам употребио у овом филму јесу она што сам радио за неке Вагнерове опере које сам требао да режирам у Бајројту пре неколико година. То се није остварило, али сам имао доста тих романтичарских слика при руци. Што се тиче филмова, признајем утицај Тарковског [Andrei Tarkovsky] на крају филма и наравно класичне хорор филмове али не оне скорије, пошто их нисам гледао. Премда јесам био под утицајем неких новијих Јапанских радова - Прстен [The Ring], Мрачна вода [Dark Water] и другим.

Да ли постижете да пратите филмове који се сада праве?

- Не. Не. И ово је било веома необично за мене, пошто сам имао тај лош период помислио сам „Па, могао бих и да погледам шта се то дешава у овим јапанским филмовима." Али, обично, не, не пратим нове филмове. Носим се мишљу да би било интересантно имати некога ко уопште не гледа нове ствари. Зато што када гледате нове ствари, ви сте под неком врстом утицаја али на лош начин. Узбуди вас нешто и онда крећете у том правцу, потом вас узбуди нешто друго па идете у том другом правцу. Чак и ако то јесте разарајуће по мене, ја још увек имам утисак да више или мање идем без ометања у истом правцу.

Поставили сте себи мање ограничења за овај филм него што сте чинили раније. Да ли је то било пријатно искуство, бити у стању употребити све алатке из кутије?

- Разлог због којег нисмо имали више ограничења и догми или шта год већ, јесте у томе што ја нисам био у стању да их форсирам да прођу кроз њих. Наравно да је на извесном нивоу било од користи имати могућност кориштења више алата, али нисам држао ствари под контролом у оној мери у којој бих волео. Али рекао сам то већ десет пута, тако да сте до сада и могли да схватите да сам био, како би сте то назвали, луд. [Смех.]

Да ли је спремност глумаца мало олакшала терет продукције?

- Ох, јесте. Био сам тако срећан због њих, а они су помогли мени, а мислим да је то можда било због тога што сам им показао да сам потиштен и не баш чист, па су ми помогли још више. Мислим да је то можда добар мали трик који неко може употребити. Чак и ако се осећате добро, кажите глумцима да немате потпуну моћ и они ће вам помоћи. Ови глумци су то учинили и био сам веома срећан због њих.

Да ли је то обично одлучујућа ствар у смислу како ће проћи рад на филму? Да ли је то управо однос са глумцима или су ту техничке ствари које могу да такође да буду битне?

- Било је ту много техничких ствари над којима нисам имао контролу. Као што сам вам рекао, стил, нисам био задовољан њиме. Монументални кадрови, они су ми се допали, али све ствари које су требале бити реалистичне, у вези њих нисам био сретан. Тако да сам имао много фрустрација, превише сам претерао са пићем и само сам покушавао да преживим и да будем тамо сваки дан и ово је оно што је произашло из тога.

antichrist2.jpg?w=500&h=333Шта мислите о реакцијама на филм?

- Мислим да су биле добре, у равнотежи. Веома сам сретан. Ако постоје неки људи којима се филм допада и неки којима не, то је за мене добро, пошто ја не намеравам да правим веома отворене филмове. Морам рећи, мало сам изненађен местима на којима пролази добро и где не пролази добро. Мислим да никада нисам направио филм који је у Америци видело више од стотину људи. Али Француска је била веома критична, довољно чудно, о чему нисам мислио, јер је Француска одувек била веома добро тржиште за моје филмове. А на другој страни на местима попут Пољске и Русије је било врло, врло добро.

Мислите ли да то има везе са тиме што су нека места више осетљива на насиље, или нису вољна да прихвате призоре које ви презентујете у овом филму?

- Мислим да су посебно у Француској људи веома озбиљни у погледу жанра којем одређени филм припада. Оно што ја радим јесте, ја заправо овде помало мешам жанрове, дакле ми убацујемо експлицитни кадар пенетрације у филм у коме пенетрација не би требала бити. И мислим да је то можда више провокативно ако приступате томе врло озбиљно, обзиром на начин на који би такав филм требао да изгледа.

Шта можете рећи о Планети Меланхолија [Planet Melancholia] вашем, недавно најављеном, научно фантастичном пројекту?

- Да се осећам меланхолично у вези њега. [Смех.]

Већ се не осећате добро?

Осећам се врло меланхолично. И сумњам да ли га могу урадити на време, али радим на њему и користим своју сопствену меланхолију да га испуним њоме, па ћемо видети. На неки начин идеја ми се допада. Хајде да видимо шта ће се десити.

извор: А.В.КЛУБ  / аутор: Скот Тобајас [Scot Tobias] / превео: Бојан Љубомир



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:01 19.02.2010

lars

odličan intervju i još bolji reditelj.
sa larso imam čudan love/hate odnos. kad ga volim - mnogo ga volim, kad ga mrzim - mnogo ga mrzim.
hvala za intervju.
4krofnica 4krofnica 22:08 19.02.2010

*

ovaj intervju definitivno nije radila ona sa rts-a a sto je jos i Clan festa a videla sam da se motala oko njih dok su snimali film i nemam pojma sta ih je pitala, samo znam da je duvao neki vetar...
L.V.Trir leci svoju depresiju praveci filmove kojima ce uvesti nas u istu...
V.Defo
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:55 19.02.2010

Re: *

V.Defo



bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:00 19.02.2010

Re: *

L.V.Trir leci svoju depresiju praveci filmove kojima ce uvesti nas u istu...
Ali ne damo se ni mi tako lako!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:35 19.02.2010

Re: *

Ali ne damo se ni mi tako lako!

kako ko i kako kojim filmom...braking the waves baca najdublje što može. i dogville takođe. :(
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:38 19.02.2010

Dancer

A tek Bjorkica kad zapjevuši pred egzekuciju
maksa83 maksa83 10:06 20.02.2010

Re: *

V.Defo

V. Defo, verovatno nepravedno najzapostavljeniji glumac ever.
Čudesne transformacije od sajko siledžije u Vatrenim Ulicama pa do opičenog hiper intuitivnog gej detektiva u Bondock Saints. Tu je ukrao film.



P.S. Meni Europa jedan od top 30 filmova ever.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:23 20.02.2010

Re: *

opičenog hiper intuitivnog gej detektiva u Bondock Saints.

ali obožavam ga u toj ulozi! kakav genije.


da dodam da je Defo član jedne od najprestižnijih umetničkih (pozorišno-filmskih) trupa na svetu - The Wooster Group!
maksa83 maksa83 10:28 20.02.2010

Re: *


ali obožavam ga u toj ulozi! kakav genije.

Ukrao film i strpao ga u džep. Uber-glumac.
screwdriver screwdriver 14:24 20.02.2010

Re: Bondock saints


Zato ga i nema u dvojci

A LVT je genije. Ja sam, budala, gledala antihrista sama u 3am. A onda sam do 9 buljila u plafon i slušala lišće...
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:53 20.02.2010

Re: Bondock saints

Bondock Saints.


E pa super preporuka jer nisam gledao
Mislim da je bio glavni negativac
u Speed II sa nekakvim pijavicama
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:04 20.02.2010

:)

gledala antihrista sama u 3am. A onda sam do 9 buljila u plafon i slušala lišće...


ššššššššššššššššššššššššššššššššššišššššćeeeee
rapunzel rapunzel 17:54 20.02.2010

Re: :)

gledala antihrista sama u 3am. A onda sam do 9 buljila u plafon i slušala lišće...

nisam sigurna da bih mogla da gledam. mene takve teme potresaju toliko da danima
nisam svoja.

Meni Europa jedan od top 30 filmova ever.

i meni je jedan od omiljenih. cak imam i fotografije iz filma, mislim one prave na papiru

bojane gdej si bre



4krofnica 4krofnica 20:27 20.02.2010

Re: *

Uber-glumac.

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:31 20.02.2010

Ehehei :)



bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 21:39 20.02.2010

Re: *

4krofnica


Kakav lik ! Interesantno Linč je prije par godina objavio DVD
The Lime Green Set na kojem se pored ranih i kasnijih kratkometraznih exp. radova
nalazi scene iz Wild At Heart koje nisu usle u konacnu verziju i to
u trajanju od nekih 70 minuta



mirelarado mirelarado 22:26 19.02.2010

:))

Заиста добар интервју.

Занимљив критички приказ
AlexDunja AlexDunja 22:39 19.02.2010

Re: :))

mirelarado
Заиста добар интервју.

Занимљив критички приказ


uuuh! ne znam da li bih gledala ovaj film?
mirelarado mirelarado 22:43 19.02.2010

Re: :))

AlexDunja
uuuh! ne znam da li bih gledala ovaj film?


Ни ја. Мислим да тренутно не бих.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:59 19.02.2010

Re: :))

Мислим да тренутно не бих.


Takođe. Vrlo naporna i turobna atmosfera.
Gledao sam prolog i neke scene, naravno da je
u formalno-estetskom smislu jako interesantan,
barem meni.

jasnaz jasnaz 23:08 19.02.2010

: :

pokušala:



= odustala.

glumci su fan tas ti čni.
mirelarado mirelarado 23:17 19.02.2010

Re: :))

naravno da je
u formalno-estetskom smislu jako interesantan


Свакако, и то копка, али чини ми се да је потребан јак желудац и посебно расположење како би се све то поднело.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:20 19.02.2010

Re: : :

glumci su fan tas ti čni.


Jeste, ekipa koja će dati baš sve za art!

Gejnzbro je čak prećutala da je
imala velikih psihičkih problema poslije svoje
nesreće i operacije a priznaje da se Trir prilikom
njihovog prvog susreta bukvalno tresao od depresije.

Interesantan je sam proces rada, evo šta kaže

That’s his way of working, and it’s incredible to experience, because he makes you do the scene with the dialogue, then with no dialogue, then inventing your own, then just trying to do the whole thing crying, and then, I don’t know, with different, very opposite feelings. And then a lot of the film is really done in the editing room, and that’s what he said after the first day’s work. I didn’t know what to think, because we had done it in such different ways. Usually, you try and aim for something, and try and get back there, and then once you think you’ve done it, then you go for another scene. But with Lars, it was completely different. At the end, I didn’t know if he had what he wanted. Everything was mixed up. And he said, “That’s my way of shooting. I know it’s very frustrating for actors, but I just want to get moments that then I’ll play with.” So I understood that, and after a while, I was just trying everything. I know that he was also aiming for little accidents of moments of truth. Inside a whole scene shot in sequence, he would only take 10 seconds of it, and mix it up with something completely different afterward.


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:57 19.02.2010

Re: :))

bojan ljubomir jugovic
Мислим да тренутно не бих.

Takođe. Vrlo naporna i turobna atmosfera.
Gledao sam prolog i neke scene, naravno da je
u formalno-estetskom smislu jako interesantan,
barem meni.


ja gledala (imam na compu). meni dosadan...jbg. ili sam ga gledala u mnogo glupom trenuku (jesam bila umorna) ali sam ga prekidala više puta samo zbog neizdrža. a i ne volim Charlotte Gainsbourg, ne volim njenu facu kao spljeskanu između dve činele, koja je uvek i uvek ista, gde god i šta god da glumi. a i nije mi se složila nekako sa defoom. jbg.
predvidiv mi je film, a to od njega najmanje očekujem. a možda mi samo nije legao taj cup-of-tea.
fotografija je božanstvena, to moram da dodam.
ps. mnogi njegovi filmovi mi ležu. neki dan sam baš odgledala Evropu i sad gledam Manderlay, koji mi je promakao nekako...breaking the waves mi je najheviji od svih. dogville je genijalan, kad ih izroka sve, pa ona lorin bekol. masterpis!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 00:17 20.02.2010

Re: :))

Eeeee pa trazio je on Evu Green...

fotografija je božanstvena, to moram da dodam.


Tako volim te usporene kadrove i fiksiranu nepokretnu kameru
pred kojom se polagano desavaju stvari,kapljice vode, igracke,
baloni, para koja ulazi u ventilator...

O Manderlay sam procitao da je nastavak Dogville-a
(Americka trilogija, jelte) nastavak price, isti likovi ali
drugi glumci i da je slican koncept i jedva
cekam da ga pogledam
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:27 20.02.2010

Re: :))

Eeeee pa trazio je on Evu Green...

pa što nije mogla? baš šteta...
Tako volim te usporene kadrove i fiksiranu nepokretnu kameru
pred kojom se polagano desavaju stvari,kapljice vode, igracke,
baloni, para koja ulazi u ventilator...



bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 09:31 20.02.2010

Re: :))

pa što nije mogla? baš šteta...[fotografija]

perfekcionisto! sad samo ćiribimbim i
prosto moram da nacrtam dva boboa u obliku boboa eve green
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:55 20.02.2010

ne bih

da me se pogrešno shvati ali mi se čini da je možda pokušao da režira Wagnera u Bajrojtu a ne u Bejrutu? možda grešim? da li može link originala?

Bayreuth.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 09:11 20.02.2010

Re: ne bih

ne bih da me se pogrešno shvati


taman posla
u pravu si u pitanju je Bajrojt a ne Bejrut

Evo link za tekst
Kraja Kraja 16:11 20.02.2010

...u potpunom neznanju...

...poceo sam jedne rane zore da gledamm film i nisam mogao da prekinem, prosto me je uvlacio u pricu i sumu ...onda me je uhvatila neka teskoba u sobi, okretao sam se da vidim da li neko stoji iza mene...
...povremeno sam vracao neke scene da bih sagledao fotografiju......ako kazem da je dobar, ispasce nekako bez-veze, mozda je najbolje reci ono sto sam ja ispustio na kraju filma: uffffff........jebote......
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:15 20.02.2010

Re: ...u potpunom neznanju...

onda me je uhvatila neka teskoba u sobi


uuu, nesto slicno sam osjetio kad sam gledao prvi dio lost highway-a

ako kazem da je dobar, ispasce nekako bez-veze, mozda je najbolje reci ono sto sam ja ispustio na kraju filma: uffffff........jebote......


vidio sam da je bilo bas zestoko, panjevi,
rucne busilice, makaze genitalije brrrrr
ali meni se bas nekako ne dopada to
eksplicitno prikazivanje...
myredneckself myredneckself 17:21 20.02.2010

Re: ...u potpunom neznanju...

bojan ljubomir jugovic
onda me je uhvatila neka teskoba u sobi


uuu, nesto slicno sam osjetio kad sam gledao prvi dio lost highway-a

ako kazem da je dobar, ispasce nekako bez-veze, mozda je najbolje reci ono sto sam ja ispustio na kraju filma: uffffff........jebote......


vidio sam da je bilo bas zestoko, panjevi,
rucne busilice, makaze genitalije brrrrr
ali meni se bas nekako ne dopada to
eksplicitno prikazivanje...

nema sumnje LvT se dobro poslužio alatom - šok!
nije ni prvi, ni poslednji, ali,
ja sam jedva izdržala
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:43 20.02.2010

Re: ...u potpunom neznanju...

nema sumnje LvT se dobro poslužio alatom - šok!

pa čini mi se da nije imao kud. ceo film je između starog i "novog" izraza, neodlučno, šokantni prizori (možda kao jedini izlaz?), ne možeš da ga u'vatiš ni za glavu ni za rep a sasvim bez razloga! baš ta neodlučnost se oseća u celom filmu. to je ono što mi najviše i smeta. njih dvoje kao jabuka i trotinet, nema pomirenja ni jednog trenutka. dva lika koja ne ideu zajedno i nema ništa što ih spaja u jednom istom filmu. ne-va-lja! samo fotografija, ti spori kadrovi, taj fliter neki koji koriste u postprodukciji, taj slow motion, to je super ali ni to me ne vuče toliko da ga gledam ponovo.

jbg. Trir može mnogo bolje. nadam se da drugi put i hoće. imam utisak da je Trir sve vreme u sebi ponavljao sledeću rečenicu: "ma koji ku*ac i snimam ovaj film?!". e takav je film.

ps. ja sam bila upozorena da je hororičan i jesam malo zgledala sobu neko vreme, ali me posle smorio film pa sam zaspala sasvim kul.
myredneckself myredneckself 12:43 21.02.2010

Re: ...u potpunom neznanju...

imam utisak da je Trir sve vreme u sebi ponavljao sledeću rečenicu: "ma koji ku*ac i snimam ovaj film?!". e takav je film.

zamišljam ga dok je to mislio...blago je popravljao svoj fedora šešir, koji mu btw, odlično stoji
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:11 22.02.2010

Re: ...u potpunom neznanju...

blago je popravljao svoj fedora šešir, koji mu btw, odlično stoji




претерао сам с пићем и само сам покушавао да преживим


Ako terapija uključuje lijekove
pitam se kako je uopšte smio da pije? C,c,c pravi je kroner!

Šta li tek radi Kronenberg kad padne u depresiju?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:25 22.02.2010

Re: ...u potpunom neznanju...

Šta li tek radi Kronenberg kad padne u depresiju?

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:56 22.02.2010

Faber i Faber



Nedavno sam ćitao, mislim da kod nas nije prevedena
a reakcija na njegovu priću je bila ni manje ni vise nego
Kraja Kraja 18:07 20.02.2010

...ma nije svaki film...

...za gledanje bilo kada....cini mi se da sam ja imao timing i da sam zato "usao" u pricu....

...kad sam gledao solaris prvi put (tarkovski - svakako) imao sam neki slican licni trip i "utopio" sam se u filmu...e sad, sta bi soderbergu da pravi remake, 'bemliga ako znam, to nisam mogao da gledam ni sa jack-om (a bila puna flasa).....

...da ne zaboravim, sarlota me je pafnula potpuno....
sashenka sashenka 07:47 21.02.2010

ja sam valjda znala šta me čeka

pa sam Antihrist nekako preživela. vizuelno je fenomenalan, nije baš ni predvidiv, ali je nekako nategnut, neki delovi pomalo besmisleni. njega inače bije glas da je mizogonist, ovaj film se dobro uklapa u teoriju.
inače me je Breaking the Waves svojevremeno razbio, definitivno mi je u naj deset filmova svih vremena, naterao me je da posle odgledam celu Kingdom seriju.
interrupted interrupted 11:28 22.02.2010

Re: ja sam valjda znala šta me čeka

Breaking the Waves me je drzao duuugo posle gledanja, bila sam potpuno slogirana. Dogville mi je bio OK. Ovaj nisam smela da gledam, jer sam i sama pomalo depresivna, mislim da bi mi stvarno skodilo.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 12:56 22.02.2010

Re: ja sam valjda znala šta me čeka

Ovaj nisam smela da gledam, jer sam i sama pomalo depresivna


I ja sam nesto bio daun. Ali evo starog dobrog lijeka: BA III i IV serijal






Stiven Fraj kao General Melčet

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana