Društvo| In memoriam| Istorija| Politika

“Narodu ste srpskom darovale srce”

UKinSerbia RSS / 22.02.2010. u 12:10

Vrlo često na ovom blogu vodimo razgovor o suštini diplomatskih odnosa između Britanije i Srbije - kakva je priroda tih odnosa, da li je prikladno da diplomata uradi ovo ili ono, šta se "krije" iza projekata na kojima radimo...

4363758212_2ffe243755.jpg


Pre nekoliko dana smo, opet, imali priliku da se podsetimo suštine. Na kragujevačkom varoškom groblju održan je pomen dr Elizabet Ros i ostalim članicama "Škotske medicinske misije", koje su došle u Srbiju tokom Prvog svetskog rata, da bi pomogle u borbi protiv epidemije tifusa ("omega68" hvala na ovom podsećanju )

Treba znati da je situacija u Srbiji 1915. godine bila jako teška - izbila je epidemija tifusa, a nije bilo dovoljno lekara i sestara, nije bilo načina da se izoluju inficirani pacijenti, nije bilo vremena da se dezinfikuje odeća, kao ni sredstava kojima bi se zaštitili od vaši, koje su širile epidemiju. Od oko 400 lekara koliko ih je u tom trenutku bilo u Srbiji, 126 je ubrzo umrlo.

Iako su bile svesne da je tifus veoma smrtonosan, članice britanske misije su odmah došle da pomognu. Preko 20 britanskih medicinskih jedinica bilo je stacionirano u Kragujevcu, Mladenovcu, Vranju...a povlačili su se i sa srpskom vojskom preko Albanije. U sastavu britanske misije bili su i lekari i medicinske sestre iz Kanade i Australije, a moram da napomenem da su, u pomoć Srbiji, došle i njihove kolege iz Amerike, Francuske, Holandije, Grčke, Švajcarske i Rusije.

4363747010_2748bb463e.jpg

Prva britanska žrtva bila je upravo doktorka Ros. Imala je samo 37 godina. Na njenom nadgrobnom spomeniku, na groblju u Kragujevcu, stoji epitaf "Narodu ste srpskom darovale srce".


Stephen Wordsworth
ambasador

 



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jednatanja jednatanja 13:12 22.02.2010

Dar srca

Filip Mladenović Filip Mladenović 13:32 22.02.2010

USPOMENE KOJE BODRE

Zahvaljujući doktorki Elizabet Ros, medicinskim sestrama Mabel Dearmer i Lorni Ferriss, kao i ostalim britanskim ženama koje su umrle pomažući u borbi protiv tifusa, život na ovoj planeti i u ovoj zemlji se čini zahvalnijim, lepšim i smislenijim. Slava im i HVALA!
mariopan mariopan 14:54 22.02.2010

Re: USPOMENE KOJE BODRE

HVALA IM.
Srpski narod ne zaboravlja svoje dobrotvorke, slava im i hvala.
mirelarado mirelarado 22:28 22.02.2010

Re: USPOMENE KOJE BODRE

mariopan
HVALA IM.
Srpski narod ne zaboravlja svoje dobrotvorke, slava im i hvala.


У прилог томе говори и чињеница да је блогер Омега, у знак захвалности, пренео овде чланак из Крагујевачких недељних новина.
Kraja Kraja 11:30 23.02.2010

...mi ne zaboravljamo...

...ali oni koje biramo da nas vode zaboravljaju i BRISU sve iza sebe...osvrnimo se malo unatrag i pogledajmo sudbinu kajmakcalana, kapelice sa rajsovim srcem, srpskih grobalja po africi...predpostavljam da je zejtinlik takav kakav je, zahvaljujuci cinjenici da se nalazi usred soluna...
...izvinjavam se sto zloupotrebljavam povod, ali i pisanje omege i ukinserbia potvrdjuje da su uspomene i njihovo cuvanje prepusteni pojedincima...
...u nadi da necemo svakih 100 godina otkrivati ovakve legende ugradjene u nas postament, klanjam se ovim Zenama...
cbronson cbronson 20:26 22.02.2010

Slava im i HVALA!


Treba znati da je situacija u Srbiji 1915. godine bila jako teška

... nije ni danas situacija mnogo bolja, nema tifusa ali ni pravih lekara...

a ni ujedinjeno kraljevstvo nije ono sto je bilo...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana