Srpski domaćin i bestelesne sile

Dejan Stanković RSS / 22.11.2007. u 01:57

Sabor Svetog arhangela Mihaila i ostalih bestelesnih sila 2007

rublev.1501.jpgNaveče

22:30 - Sam sam sa klincima. Malo sam lenj.

Plan za sutra: Decu u školu. Nabavka. Kuvanje s kućnjakom.  Aerodrom. Gosti.

22:35 - Zvono na vratima. Otvaram. Preda mnom raščupana komšika odozdo. Na njoj šlafrok preko pižame. Uplakana.

- Zašto plačete? – zbunjen sam. Ona jeca. Traži pomoć? Rekao bih da ne krvari.

-         Šta je bilo? Šta se dogodilo? Ona jeca. - Mulja nešto rukama po glavi, dal čupa kosu, dal namešta frizuru, ko bi ga znao.

-         Kažite, šta je bilo?

Ne razumem baš najbolje šta kaže. Nešto o svom upropaštenom životu. Krećem za njom.

U njenom kupatilu poplava. Na plafonu fekalije.

Digresija: Kad sam bio klinac odem jednom da provedem vikend kod tetke i braće. Nije bilo vode, mi čekali, čekali, nismo dočekali, pa odemo u njihovu vikendicu. Vratimo se sutra a vrata od stana razvaljena, pa zapečaćena. Unutra kao u plićoj močvari. Podigao se parket, gacaš po mokrim tepisima kao po tresetištu. Šta je bilo? Neko je ostavi otvorenu česmu, pa kad je stigla voda pala neka krpa u sudoperu, zapušila odvod i poplavilo dva sprata ispod. A komšija s donjeg sprata bio lovac, imao zidove pokrivene trofejima. Vratio se iz lova kada i mi s placa. I njemu vrata provaljena. I kod njega dignut parket i gnjecavi tepisi. A na zidovima mu pokisli punjeni fazani, slepilo im se ljigavo perje, a iznad TV-a glavudža nekog divljeg vepra kapitalca podnadula od vlage. Veprina sva izobličena. kao da ga boli zub.

Da se vratim temi.  Elem, stao sam kad sam u stanu komšinice s trećeg - nema vepra, ali joj je kuća kao svinjac. Našom zaslugom. Tu, u sopstvenoj kući, komšinica se malo primirila pa na domaćem terenu još predanije zaigrala grčku tragediju. Malter otpada od tolike emocije.

Žao mi je, zaista mi je žao ali nije mi jasno koja je svrha tolike drame. Počinjemo tretman. Ona otvara srce, ja slušam. Pridružuje nam se i njen supružnik. Oni otvaraju srce, ja slušam. Tešim. Sve vreme svo troje brišemo pod i varikinom ribamo sve što se oribati da. 

01:12 - Sve smo oribali. Krećem kući. Rastajemo se. Nismo ni milimetar bliži suštinskom rešenju problema.

Slavski dan

08:00 - Umivamo se nad sudoperom. Tu peremo i zube. Silazimo do poslastičarnice na doručak. Tu obavljamo sve one nužde što ne možemo kod kuće. Deca idu taksijem u školu. Mali su da bi išli sami metroom.

09:00 - Zovem: osiguravajuće društvo, vodinstalatera, komšiju, komšinicu, osiguravajuće društvo, aerodrom,  vodinstalatera, preduzimača, komšiju, vodinstalatera, osiguravajuće društvo, aerodrom.

Rezultat, tek sutra dolaze majstor i veštak osiguravajućeg društva, avion kasni zbog kiše. Plašim se da je kvar na glavnoj horizontali na koju su vezane sve WC šolje. Dakle, ima kupanja, ali nema piškili-kakili

10:00 - Javlja se Lucia, uplakana. Eto baš na slavu otkazali joj let.

-         Slava je! – potpuno sam bio zaboravio. Zovem ono malo gostiju to sam pozvao, otkazujem – bez domaćice i bez klozeta  nije izvodljivo. Svi su puni razumevanja.

11:00  - Zvoni neko na vratima. Opet Antigona s trećeg. S patosom mi saopštava da joj se još 20 litara vode srušilo na već oronuo gipsani plafon koji je tim povodom pao u kadu. Utvrđujemo: kućnjak je greškom pustila vodu.

-         I onako će osiguranje platiti zamenu plafona. Pokušavam da je utešim. Ona je neutešna u svojoj patnji.

Ostatak dana kućnjak njoj čisti sranje od juče i jutros.

12:00 – Sto pedeset telefonskih poziva, sve na istu temu. Kanalizacionu.

16:00 – Došao je vodinstalater. Potvrđuje moje sumnje. Ima kupanja, nema klozeta. Snađite se. I do sada smo išli u kafić.

17:00 – Prosvetljenje! Prosvetljenje! Shvatam da mi se sve ovo događa zato što sam nepripremljen i bez dovoljno žara pristupio proslavljanju krsnog imena. Preduzimam sve neophodne korektivne mere. Palim sveću. Krećem u pazar.

17: 30 – Na stolu imam sledeće ingredijente: paket feta sira, kore za gibanicu što su mi Mikićka i Mića doneli, neke orahe, kesu mikrobiotskog žita, teglu maminog ajvara, dalmatinski pršut i paški sir koje smo letos vukli preko Evrope, konzerva kiselog kupusa ribanca nemačke proizvodnje i još par artikala. Jedino nemam goste. Nije slava bez gostiju. Zovem Mariju. Eto, makar jedan gost. A i draga mi je.

17:30 – 19:30 -Brzom brzinom nas tri dečaka smo zgotovili sledeće specijalitete: prebranac, pola kile; podvarak, pola kile; gibanica, jedan pleh; žito, preko kilo (jeste da je živ svetac/bestelesna sila ali rekao mi jedan fini popa što mi je nenadano bio poseti da može i to i na živog sveca, to je onda ritualni obrok za pokojnike koji su slavili tu slavu).

20:20 - Dolazi Marija. Sto postavljen, nas trojica sređeni, večera spremna. Ona žena, iskusna slavarka, skockala se ko filmska diva. Red je.

-         Ovo je vaša nova mama. – kažem.

-         To je Marija. – kaže stariji.

-         Ja sam sin od tebe. Nisi ti sin od mene. Zauozbilji se – kaže mlađi.

Marija, mnogo voli ajvar. Kažem: Ovo je poslednja tegla, pojedi šta možeš, ostatak ponesi.

Sedeli, večerali, zezali se, klinci se pravili pametni a i duhoviti na moj račun; Marija im popravljala padeže; pričali; družili se; zvala Lucia, tužna; ode Marija; odoše deca na spavanje.

Stiže SMS:

Zaboravila sam ajvar. Aj dodjite svo 4 kod mene sutra da mi donesete.

Šaljem SMS:

Aj sto sam zaboravio da ti dam ajvar, al kako to sam samo zaboravio da posluzim zito?

* * * 

Prigodno: Omiljeni vic mog dede za čiju dušu  jedem žito dok ovo pišem.

Vic o baba-Mici

Krenule dve babe u posetu trećoj po imenu Mica. Ova im se onoliko obradovala. Skuvala im kafu. Popile kafu.Ode baba-Mica u kujnu, opere šoljice, džezvu.Vrati se u salon a tamo njene prijateljice.  Obraduje im se onoliko. Otrči da im skuva kafu. Popiju kafu. Baba-Mica ode u kuhinju. Opere šoljice. Vrati se u salon a tamo prijateljice. Ponudi im kafu ali one ne htedoše, žure. Izađu prijateljice, hodaju ulicom. Razgovaraju.

Prva baba: Al je izlapela ova Mica, zaboravila kafom da nas posluži.

Druga baba: Koja sad pa Mica?

* * * 

24:00 - Odoh da spavam. Piškiću u parku dok budem šetao Anđu, ili, u najgorem slučaju, dok se budem tuširao. A ako mi ... Nemam hrabrosti da pomislim.  To se ne može dogoditi. Bog je veliki.

Atačmenti



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestorijanac nestorijanac 02:13 22.11.2007

veliki u malom

"Bog je veliki"
Da. I u malim stvarima.
nsarski nsarski 02:23 22.11.2007

Pa, Dejane,

najrazumniji savet je...emigriraj!
Ako se secas Pekicevog "Vreme Cuda", kad Pontije Pilat gleda sa okolnog brda Jerusalim i kaze: "Ima li ovaj grad kanalizaciju?".
Tvoj kao da nema. O Kunderinoj studiji kanalizacije (u "Nepodnosljivoj", necu sada.
Onakvu idilu "medj vrezama" si zamenio za veliki prljavi grad - pa eto ti.
Srecna slava, i mnogo srece u svakom pogledu. A Bog je veliki, razumece.
LiRa LiRa 02:50 22.11.2007

u vjesticje doba smijem se na sav glas

gadjanju padezima - i moj princ stvara nov jezik
vicu
prsutu i paskom siru koji i ja slepam svaki put sa sobom (znaju me vec svi carinici - ova ima knjige, CDs, prsut i paski sir, garderobu ostavim, koga briga)
i divnom nacinu na koji ti to sve podnosis

Ja sam panicarka, na tvom mjestu bih vec razmisljala kako da se bacim s balkona (nije preporucljivo )

Samo nisam razumijela sto je to zivi svetac, zar ne moraju svi oni umrijeti da ih se proglasi svecima? Bice se to u Dalmejsn zove drukcije, a mozda sam ja i ostarila & zaboravila.
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:27 22.11.2007

Re: u vjesticje doba smijem se na sav glas

Upitanju je bestelesna sila. NIje se rodio pa ne moze ni da umre. U svakom slucaju, ne razumem se u to bas najbolje.
jesen jesen 12:51 22.11.2007

Re: u vjesticje doba smijem se na sav glas

"...Arhandjel Mihailo, u brojnoj andjeoskoj četi neustrašivi ratnik, titulisan kao arhistratig. Veoma poštovan u našem naodu.Drži se da je živ i da uzima duše umirućih.Praznuje se kao Arandjelovdan 21 novembra a njegova čudesa se slave 19 septembra....."....Ovo je iz jednog novinskog dodatka "slave i običaji"........
Kazezoze Kazezoze 13:23 22.11.2007

Re: u vjesticje doba smijem se na sav glas

Drži se da je živ i da uzima duše umirućih

izgleda da je trazhio dushe umirucih u kanalizacionim cevima pa se zaglavio))
srecna slava domacine!
LiRa LiRa 23:41 22.11.2007

Re: u vjesticje doba smijem se na sav glas


hvala!
jesen jesen 02:05 23.11.2007

Re: u vjesticje doba smijem se na sav glas

:))...ko to zna...
bhadzirkovic bhadzirkovic 20:35 23.11.2007

Re: u vjesticje doba smijem se na sav glas

kako los i neprikladan pokusaj sale!
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:59 22.11.2007

Prigodni mali kontejneri koji dihtuju..!!


Možda, naročito u slučajevima težih havarija te vrste i lažljivijih vodoinstalatera, nije loše razmišljati o varijanti da se wc šolja, kao takva, zaobiđe do daljnjeg. Pade mi na pamet... Postoje one prazne kantice sa zapreminom od 1 - 2 litra (od eurokrema, ili marmelade...) koje skoro svaka kuća ima. One mogu da posluže za veliku nuždu. Imaju odličan poklopac koji dihtuje, pa se tako, nakon "upotrebe", daju uskladištiti. To umanjuje stres vršioca nužde, a povećava utisak komfornosti, jer (osim što se ne trči nekud van stana) nije neophodno odmah iznositi upotrebljenu plastičnu kanticu niz stepenište i napolje, u kantu za smeće ili gde već. Ti upotrebljeni mali kontejneri, pošto imaju ravan poklopac, mogu da se ređaju u kupatilu jedan na drugi, u više susednih redova... - a do koje mere, to već zavisi, najpre, od veličine kupatila. Onda se, recimo jednom mesečno, ti mali plastični kontejneri koji dihtuju iznesu iz stana i van zgrade u prvi veliki, ulični kontejner. Nije uputno govoriti komšijama čemu služe, jer bi to izazvalo ljubopitljivost i mnoge radoznale oči bi žmirile iza zavese, sa onih prozora zgrade koji gledaju na ulicu. E, što se male nužde tiče, mogle bi da posluže one plastične boce od litar ipo, ili dva litra. Verovatno bi morao da se nabavi i što širi levak. Da, i te plastične boce se mogu bezbedno zatvoriti, jer imaju zatvarač koji se zavija. I njih je, kao i male kontejnere koji dihtuju, moguće skladištiti u određenom periodu, sve dok ne dođe pogodan momenat da se iznesu iz stana i van zgrade, u prvi veliki ulični kontejner. Opet uz naglasak da je mnogo bolje da komšiluk nije upoznat.
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:29 22.11.2007

Re: Prigodni mali kontejneri koji dihtuju..!!

hvala na mastovitim i brojnim sugestijama. Otici u hotel je takodje odlicna opcija.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 11:38 22.11.2007

Re: Prigodni mali kontejneri koji dihtuju..!!


Svakako. Odlicna je to opcija i u odnosu na odlazak u kafić. No, ove sugestije su pre svega imale za cilj ostanak na svom ognjištu, tj. u stanu. Ipak, iznad svega, dobar vodoinstalater para vredi.
Unfuckable Unfuckable 04:27 24.11.2007

Re: Prigodni mali kontejneri koji dihtuju..!!

sve dok ne dođe pogodan momenat da se iznesu iz stana i van zgrade, u prvi veliki ulični kontejner. Opet uz naglasak da je mnogo bolje da komšiluk nije upoznat.



..sjajna kombinacija ...skoro savršena.......intima & katarza ..
ali : neko prazni taj kontejner ..jel ???
Moštemisti facu, tijelo & odijelo ničimizazvanog lika koji vata kofijanu jurokrema fekaljnog na nekom jobu ( praznjenje konteynera or prebiranje po deponiji...)
surovo.
49 41 49 41 06:19 22.11.2007

Sretna Slava

Famiji Stankovic Sretna Slava od onog najmladjeg do najstarijeg.

P.S.
Ne govori zemljaku Solani u ujedinjenoj Juropi da vise nisi
siguran sta ti je i kad ti je po Julijanskom il' Gregorijanskom kalendaru.
49 41 49 41 06:29 22.11.2007

Mi nemamo kanalizcionih problema

al' zato nam nebo zvucno piski ceo dan za nasu slavu.
Onaj, ko je dimenzionirao oluke; bio slab iz racuna.

Naravno, kod nas kao i kod tebe; jedva nategosmo jednog gosta preko praga.
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:32 22.11.2007

Re: Mi nemamo kanalizcionih problema

Otkuda meni Solana zemljak. On je komsija.
asterix asterix 08:50 22.11.2007

Srecna slava Stankovici

Mozda i najteza situacija u kojoj se pravoslavlje snashlo na Iberijskom poluostrvu. Pozdrav i baba Mici, legendi, koja je nebrojeno puta donosila prevagu Slobi na lokalnim izborima.
-Ustane baba Milica popije kafu. Shta je danas? Nedelja. E pa da glasam. Vrati se kuci, popije kafu.
Shta je danas? Nedelja. E pa da glasam......
Dve babe sede u izbornoj komisiji. Prva baba- Al je izlapela Mica, zaboravila da je danas glasanje.
antioksidant antioksidant 09:06 22.11.2007

.

bog je veliki ali ako ipak zakaze, predlazem da se nagodis sa komsijama. bolje da te puste da to obavis kod njih nego da budes primoran da to radis na svojoj solji.

predlozi im. videces kako ce pristati.
jesen jesen 09:40 22.11.2007

Srecna slava...

....a za zito ne brini...sada svi prave zito za Svetog Arandjela...skoro sam citala "slave i obicaji" i tamo pise da zito nije za dusu sveca.....itd....Nego, tvoja prijateljica ostala i bez kolaca.....Pozdrav
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:31 22.11.2007

Re: Srecna slava...

kad sam bio klinac u MIlosevcu kod dede moje drugarice Ivane su mi uz Smederevac pricali da je ne znam ko umro jer je napravio koljivo bez dobro izabranog povoda. Od tada zentujem.
ivana23 ivana23 11:49 22.11.2007

Re: Srecna slava...

Dejan Stanković
kad sam bio klinac u MIlosevcu kod dede moje drugarice Ivane su mi uz Smederevac pricali da je ne znam ko umro jer je napravio koljivo bez dobro izabranog povoda. Od tada zentujem.


-Šta je potrebno pripremiti za proslavljanje krsnog imena – slave (tacka 6).
"Treba naročito naglasiti: da se koljivo o slavi ne sprema za pokoj duše onog svetitelja koji se slavi, kao što neki pogrešno misle! Svi su svetitelji živi i nalaze se pred Gospodom kao naši zastupnici i molitvenici!"

Srpska slava

U redakciji episkopa braničevskog
Hrizostoma (Vojinovića)
1963
jesen jesen 12:58 22.11.2007

Re: Srecna slava...

nastavak...."zato se slavsko koljivo sprema za sve slavske dane, pa i za sv.Arhandjela Mihalila, sv. Iliju, kao i za Bogorodične i Hristove praznike!".....
jesen jesen 12:59 22.11.2007

Re: Srecna slava...

nastavak...."zato se slavsko koljivo sprema za sve slavske dane, pa i za sv.Arhandjela Mihalila, sv. Iliju, kao i za Bogorodične i Hristove praznike!".....

Srecna slava, Dejane

kad god se kod nas tokom gradjevinskih radova na kupatilima u kuci staroj 100 godina desio neki incident, iz nepoznatih razloga, voda nikad nije poplavila komsinicu ispod nas (fina, razumna, malda zena), vec baksuz-babu 2 sprata nize.
Veliki je Bog.
PS. volim bizarne price. malo latino-americki, zar ne? preporuka.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:01 22.11.2007

preporuka.

divno, vec danima zavidim Tiboru koji na poslednjem tekstu ima vise preporuka nego komentara.
To je dostignuce.
jasnaz jasnaz 09:53 22.11.2007

digresijom :

dobro te vas lovac ne učini bestelesnim !

srećna slava
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:55 22.11.2007

BABE...

... Šminkala sa baba Persa da ode kod baba Đovande na slavu, koju nije baš dugo videla! Šminkala se i razmišljala o vremenima kada su bile zajedno...
- Moram se super našminkati da je bacim u "zasenjak" - mislila je baba Persa. menjajući, te ovu ću šminku, te onu ću, tako brišući i stavljajući posle 3 sata provedenih pred ogledalom, najzad završeći šminjkanje pogleda se u ogledalo :
- Oooo ala sam lepa....O BOŽE - zamisli se - JESAM LI JA TO POŠLA ILI DOŠLA....

Dejane razbibrigo preporuka, i SRETNA SLAVA
Ivan Čikarić Ivan Čikarić 11:36 22.11.2007

Dejane,

Nista ne biva dok se sam ne uhvatis u resavanje goruceg problema. Povedes se onom starom "sta je taj majstor sad pametniji od mene, sto da me dere za 5 minuta posla, kad ja mogu to i sam".
Onda pripremis oruzje: rolcangle, motorcangle, kucinu, gumice, cevke, cekic, eksere, srafilicu, tiple, shrafove, aparat za autogeno zavarivanje, elektrode, busilicu, gletericu, libelu, kotur zice, pur penu, srafciger, rukavice, zastitne naocare, masku, bocu sa kiseonikom - za svaki slucaj, cizme, radno odelo plave boje i....... sve ostalo sto uspes da nadjes u podrumu a nisi ni znao da imas. Ako li sta i zafali, trknes onakav opremljen da pozajmis od komsije. On kad te vidi svog u plummerrambo fazonu shvati ozbiljnost situacije i ne moz da odbije.
Sad se podrazumeva da si u medjuvremenu maznuo plan kanalizacije u zgradi od predsednika kucnog saveta i .... poduhvat moze da pocne...





Dejan Stanković Dejan Stanković 11:38 22.11.2007

Re: Dejane,

navodno ne smem ništa da pipnem dok ne dođu iz osiguranja.
Ivan Čikarić Ivan Čikarić 11:50 22.11.2007

Re: Dejane,

Eto ti sad.... dushmani
neverlander neverlander 17:23 22.11.2007

Re: Dejane,

e, da - nista bez kucine:):):)
nikola svilar nikola svilar 11:54 22.11.2007

:)

Ja sam sin od tebe. Nisi ti sin od mene. Zauozbilji se – kaže mlađi.


Vrhunska fora. :)))))
Pridružujem se čestitkama
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:58 22.11.2007

Re: :)

Jos jedna od istog autora.

"moras da me volis. ja sam bio tvoj psermatozoid"
nikola svilar nikola svilar 12:17 22.11.2007

-

Ne zamerite, tekst uklonjen zbog korekcija.
Nadalje čitati na u sklopu romana “Audio zgrada”
na blogu Čerevićana.
jesen jesen 13:10 22.11.2007

Re: MEĐU JAVOM I MED SNOM (33/x)

....a to je znači ona Cerova ..Tjasa .....bas mali ovaj svet..:)
nikola svilar nikola svilar 13:24 22.11.2007

Re: MEĐU JAVOM I MED SNOM (33/x)

naravno jesen, ne treba bezati od interakcije
blog b92 je pravo mesto za nadogradnju ideja
a ime je vrlo, vrlo lepo
jacHa. jacHa. 11:56 22.11.2007

eh, ta slavlja...

Od malih nogu se bezuspešno opirem idenju u goste na Svetog Aranđela. Nekako, lepše mi da budem kući i primam čestitke i poklone za rođendan. Juče sam ostala kući, ali - avaj: uz duboke naklone u kupatilu, iz dubine duše nadiralo mi je iz pokvarenog stomaka sve što premrsih... Tja. Kanalizacija nam radi.
Always look to the bright side of life
Barem su vam stomaci zdravi.
Srećna slava!
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:01 22.11.2007

Re: eh, ta slavlja...

srecan rodjendan.
ricapex ricapex 12:55 22.11.2007

Srećna slava, domaćine :-)

Dejane, ne znam šta da ti kažem. Ne kaže se za džabe da kuća na ženi leži. Ode Lucija, raspada se cela zgrada. Da vam nije ona 'precednik skupštine stanaaaara'?
Mi isto slavili juče. Skromno, da obeležimo.
Međutim, ja sam godinama imao jedan problem u ovo doba godine. Rođendan mi je na Svetog Mratu, pa postoji vakuum od par dana od slave do tad. Kako poslužiti goste istim jelima koje su jeli za slavu, jer uvek pretekne taman toliko koliko se i pojede i gre'ota je da se baci, a s druge strane, kako imati srca pa tražiti od majke - doajena kulinarske misli - da ponovi vrhunsku igru prikazanu par dana pre toga, pred širokim auditorijumom? Rešenje je došlo samo po sebi od kad živim sa suntubimajbrajd, te ona preuzme onaj deo obaveza za rođendan, spremajući se psihofizički za preuzimanje slavljenja slave.
I eto, ovo je moj drugi prvi komentar i jopet na tvom blogu. Možeš slobodno da počneš da se osećaš veoma počastvovanim
neverlander neverlander 12:57 22.11.2007

Domacine, srecna slava!

Dobro si se snasao. Mene bi strefila srcka na mestu.
mozes da kupis nesto ovako za klince, dok se stvari ne srede:


neverlander neverlander 12:58 22.11.2007

vidi sto je ovaj lepi

Kazezoze Kazezoze 13:47 22.11.2007

Re: vidi sto je ovaj lepi

ili ovaj

mariopan mariopan 15:03 22.11.2007

Re: vidi sto je ovaj lepi

Domacine srecna slava..vidim da si u velikoj nuzdi pa da ne smetam.......)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:15 22.11.2007

Hepi

slava domaćine!
a i prigodni poklon sam ponela
MightyNora MightyNora 16:03 22.11.2007

Bog je veliki - i tacka

Tekst koji postavljam nije moje delo, ali je isao kao circular letter pa je dosao i do mene i citajuci ovaj blog stvarno me je asocirao na ... Uzivajte... Vredi procitati

LjUDI, ODAVNO NISAM PROČITALA NEŠTO OVAKO!!!!

TOPLO PREPORUČUJEM DA IZDVOJITE PAR MINUTA!



U prilogu je pismeni zadatak jednog beogradskog gimnazijalca!

Zaslužuje da se pažljivo pročita do kraja...



*Napomena pošiljaoca pre nego počnete da čitate ovaj pismeni zadatak

V. Š. (pisan 12.10.1997.) - teme na pismenom su bile:

- "Koštana"

- "Svetlosti nesta, prestadoh da čitam i tuga me obli: opet živim"



Š. je izabrao ovu drugu...

Gledam, al' oči su mi sklopljene.

Osećam miris sveže lakiranog drveta.Pomislih kako je moj mrtvački

sanduk prilično dobar za pare koje sam dao. Da, konačno sam umro.

Slusam popa koji nariče i decu koja se deru: "Kuku! Strikooo!" Odlučih

da se malo prošetam, da vidim je l' mi baba Bosa došla na sahranu. Začudio

sam se kad sam shvatio koliko se lako krećem. Moram priznati da sam

zadovoljan.

Sahrana je prilično dobro uradjena. Mile, prvi gučevački trubač sa

svojim bleh orkestrom dobro je obavljao posao. Svinja se okretala na ražnju,

dok se moj pijani zet valjao u blatu. Baba Stana je sa dedom Milojicom

zamišljeno gledala u moj grob i uzdisala.

Počeh da vičem: "Šta kukaš stara, nije Omoljica mrtav, opet živim",

ali se setih da ne može da me čuje. Pogledah jos jednom moje sirote unučiće i

pomislih: "E deco, deco, ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško

pasti."

Osetih u tom trenutku kako me nešto vuče na gore: "E pa dodje vreme da

se rastajemo". Putovao sam, mogu vam reći, dobrih pet sati. Na vratima

raja stajao je Sveti Petar. "Zdravo Petre, pa dodje vreme da se i mi

ispričamo".

Petar me je mrko gledao, ali konačno prozbori: "Ne piše ti se dobro,

Omoljice, puno si grešio. Bog te čeka." Priznajem, malo sam se

uplasio, jer ovo mi je, znate, bio prvi susret sa Bogom, a to nije mala stvar.

Ćutim ja, ćuti on. I tako ćutimo mi jedno pola sata i konačno se odvažih pa

rekoh:

"Dobar dan, Bože!". Opet ćutimo, a mene već počele i noge da izdaju. Znate, ne umire čovek svaki dan.

Konacno Bog popravi kravatu, promeškolji se malo na svom oblaku i rece: "Kazi Omoljice."

Ovaj govor sam prilicno dugo spremao pa sam rešio da mu kažem sve od prve do posledje reči:

"O Boze, vladaru carstva nebeskog, Ti koji nebom hodaš, Tvorcu mog psa

Marka, sinova Mirka i Žuje, baba Bose i deda Radovana, mog kuma

Spasoja i izvinjavam se ako sam nekoga u svoj brzopletosti zaboravio da

spomenem..."

Tu stadoh i primetih da se zbunio. Zamislite - Bog tako veliki, ja

tako mali, pa se zbunio preda mnom. Medjutim, našao je nekako prave reci, pa

rece:

- Jesi li ti Omoljice pročitao "Koštanu"?

- Nisam - velim ja.

- A jesi li, Omoljice, primetio da svetlosti nesta?

- Nisam - opet ću ja zbunjeno.

- Da li te tuga obli, Omoljice?

- Ne Gospode - rekoh - a zašto?

- Zato što je to, Omoljice, tema ovog pismenog zadatka, i bojim se da

si promašio temu.

Bog je moćan - pomislih u sebi...





**Dobio je 5!!!**





I zaslužio!

MightyNora MightyNora 16:05 22.11.2007

E da...

Preporuka za tekst. Ko kuca velika....

Mighty
Kazezoze Kazezoze 16:20 22.11.2007

Re: E da...

ovo sam vec ranije prochitao... negde na netu, ali ne znam tachno gde))
tekst je super))
mikimedic mikimedic 17:51 22.11.2007

Srecna Slava domacine

I nek je sa srecom. I ja sam je proslavljao, onako, u mislima... sa dragim mi osobama. Sto se situacije tice, ti bar tamo imas kafic pa moze da se prezivi...:)

Bog jeste veliki, narocito u malim stvarima..... znas ono uradi nesto malo, kao neku 'vracku' od koje ce se promeniti svet.

Hvala ti na najlepsim blogovima (hajde neka bolje bude receno onako kako zaista jeste -- literarnim delima), jer tvoji blogovi to zaista jesu... a sto se danas to naziva blogom je samo posledica novih tehnologija i otudjenosti.

pa da, secam se jako dobro naseg prvog blogera... bore pekica i njegovih pisama iz tudjine.
o odbrani i poslednjim danima je suvisno trositi reci.

prolupao sam, vidim i sad... odoh napolje da iskoristim sto rade radnje do devet jednom nedeljno, a i da ne prospem jos neko sr....



Vlasta Vlasta 19:31 22.11.2007

Ho ho ho!!

Nasmejah se dedamrazovski...Baš lepa pričica, mada čisto sumnjam da ti je bila lepa dok je trajala.
Moram da podelim izvalu moje ćere sa vama. Počela da nosi cvike. Mo'š misliti te ozbiljne face od pet godina sa cvikama. Elem, došla ona juče od babe i dede i kaže da joj je deda rekao da se te naprave u stvari zovu ćoroskopi.
-Mama, a zašto je deda tako rekao da se zovu?
-Pa, deda se šali, iz zezanja tako kaže...
-Aaaa, znam je, znam...Čula sam već. A šta si ti mama u ćoroskopu? Ja sam ovan.

A šta ste vi prezimenjače u ćoroskopu? Vodolija ili riba? )))
pnbb pnbb 22:21 22.11.2007

ispravka

pristupio proslavljanju krsnog imena........
.. parku dok budem šetao Anđu...



ti, rekao bih, krsne slave...

pre ce biti da ker proslavlja krsno ime

alal vera kucni domacine!

Samo da prijavim da upravo pijem Quinta do Crasto.
Od sad ti sve verujem, a ako slucajno posumnjam, pripisacu to vinu.
Dejan Stanković Dejan Stanković 20:27 23.11.2007

Re: alal vera kucni domacine!

quinta do crasto su komsije. http://www.quintadocrasto.pt/
odlicno vino. nase je, doduse, bolje.

Re: alal vera kucni domacine!

Od sad ti sve verujem

E sad sam u cor sokaku, treba da verujem na nevidjeno(neprobano).
da li sam ti vec rekla da mi je ostalo u navici da primam mito u naturi?
ivana23 ivana23 21:04 23.11.2007

Poruka?

Moskopolje...
Smorock Smorock 21:29 25.11.2007

Kletve u narodu

novijeg datuma uglavnom poinju crkavanje bojlera, ves masine i frižidera a one najgadnije pominju vodovod i kanalizaciju.

kad stan nema 'izakuće' :)

Najnovije blogeri

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana