Literatura| Sex

Ljubavna pisma, čemu?

vladimir petrovic RSS / 25.02.2010. u 18:28

                                                                   Napomena: Neka ne čitaju maloletnici i oni koji se groze Henrija Milera i njegovog eksplicitnog pominjanja opscenih reči

Don't Shoot the Messenger! (Shakespeare: Henry IV)

Ništa ne izmišljam. Samo čitam i čitam. I, evo, ponekad (četvrtak se pojavljuje samo jednom sedmično!) ponešto usputno pribeležim, za blog. Ovog puta na temu: Erotika kao lična sloboda. A gde je erotika, tu ide i ljubav. A gde je ljubav tu idu i - pisma. Ljubavna pisma.

Ja sam oduvek voleo da čitam - epistolarnu literaturu. Znate, to su one knjige sastavljene od - pisama. Znam da to mnogi vole. Pa je stvar još ubedljivija kada poverujete da su ta pisma pisana spontano, bez primisli da bi jednog dana mogla postati - literatura. A pisma mogu biti svakojaka, s tim što mene ovom prilikom zanimaju samo - ljubavna. I još kažu da je sve počelo odavno. Tako imamo slavnu povest Eloize i Abelara (Héloïse et Abélard), iz francuskog XII veka, u kojoj je prikazano sa kolikom ljubavlju je grešna monahinja Eloiza volela Abelara; naime, ona je, u zanosu svom, u jednom pismu ustvrdila: «Kamo sreće da volim Boga kao što volim tebe»! 

A ovih dana naišao sam na jednu knjigu sa ljubavnim pismima koja je ostareli Henri Miler, poznati američki «erotski pisac», upućivao mladoj glumici Brendi Venus. Knjiga se zove «PREDRAGA MOJA BRENDA - ljubavna pisma Henryja Millera Brendi Venus» (izdato u Zagrebu, u prevodu Zlatka Crnkovića). A da bi knjiga delovala seriozno potrudio se glavom i bradom jedan drugi veliki pisac - Lorens Darel (Lawrence Durrell), koji je sačinio hvalospevni predgovor. (Poznato je da je Darel mnogo cenio Milera kao književnika, pa se čak zalagao da Miler dobije Nobelovu nagradu za književnost, što se nije dogodilo). Na jednom mestu, u predgovoru, Darel kaže: «Miler je bio fizička ruina, kako on sam kaže, a ona je bila mlada glumica koja je zalutala u njegov život, tako da je u njemu probudila zapretene osećaje prema Moni, June, Betty i Anais - te je ponovo postao  onaj mladi ljubavnik i izopćenik iz svojih prvih knjiga; kakve li sreće!». Žovijalni i nezasitni Miler bio je toliko aktivan da nije mogao proći ni jedan dan a da Brendi ne napiše bar jedno pisamce, jer mu je neprestano bila na pameti. Tako je toj svojoj poslednjoj ljubavi, na nekoliko godina pre smrti (a umro je u  89. godini), napisao preko 1500 pisama!  

Podsećam da Milera neki smatraju «piscem onih prostih knjiga, kao što su 'Rakova obratnica' i 'Jarčeva obratnica'». Zbog njegovih «sirovih opisa seksa» mnogi su ga izbegavali,  dok su ga drugi voleli i rado čitali. A on je o sebi imao dobro mišljenje, te je jednom rekao da je on «samo beležio sve ono što je izostavljeno u drugim knjigama». Drugim rečima, bio je hrabriji od drugih pisaca.  

Za ovu priliku odabrao sam tri pisma kako biste donekle stekli sliku o čemu se radi.

Evo prvog pisma, od 17.6.1976. godine, negde na početku ljubavne veze:

Draga Brenda,

Tek što je prošlo devet sati a ne mogu spavati. Opčinila si me! Sad kad znam da si Škorpija, moram biti vrlo oprezan, jer će mi se inače srce raspasti na komadiće. Ja padam na ženske Škorpije, što si već sigurno prokljuvila.

Prvo i prvo, osjećam se kriv bacajući ti lire. Da ti pravo kažem, ozbiljno sam zaljubljen već desetak godina u jednu ženu - koja je, takodjer, glumica, samo što je Kineskinja! To je «vječna» ljubav - mislim sasvim ozbiljno. Ali ja sam muškarac, iako mi je 84. godine, pa sam uvijek zaljubljen u još jednu, ili dvije, ili tri, ili četiri ženske. Ipak, ovaj put osjećam da sam iznevjerio svoju ljubav. Medjutim, vjerojatno zato što si Škorpija, i što si neobično lijepa, i što si s krajnjeg Juga, naprosto ti ne mogu odoljeti. U isti mah želim ti se približiti i udaljiti se od tebe. Što uopće ja mogu pružiti takvoj ženi kao što si ti? Čini mi se da mogu samo uzimati - a to je u mojim godinama dvostruka sramota. Ipak, uvjeren sam da ćemo se fizički naći - i to uskoro. Možda ćeš mi čak dopustiti da te zagrlim - nakratko (?). Neprestano me kopka ta tvoja Venerina ogrlica. Ništa ne mogu protiv toga, jer znam šta to znači.

Očekujem pismo od tebe. Glas ti je na telefonu tih i povremeno ne razumijem neku riječ ili rečenicu.

Pokušavam ustanoviti u kojem kraju stanuješ. Zašto? Zato što bih te htio pozvati na večeru u japanski restoran «Imperial Gardens» što se nalazi tik ispod Chateau Marmonta na Bulevaru sumraka. To jest, ako ti ne bi bilo teško da dodješ po mene i odvezeš me tamo. Ja ne vozim kola i nemam ih... Bi li mogla tako jednom doći do mene? Ja već godinama odlazim u taj restoran. Tamo sam upoznao i Hoki, moju bivšu ženu Japanku.

E pa, sad sam istresao vreću, štono riječ, sad je na tebi red.

Žao mi je što izgleda kao da te požurujem, ali to je samo zato što si tako primamljiva, tako zavodljiva, tako neodoljiva.

Možda ću te ipak totalno razočarati. Ako te razočaram, neka to bude što prije!

A sad se vraćam u krevet. Mislit ću na tebe i u krevetu i razgovarati u mislima s tobom. Što kažeš na to?

Je t'embrasse encore une fois et plus tendrement. Henry Miller

Evo drugog pisma, od 1. 7. 1976. godine

Draga Brenda,

Ne mogu ti puno pisati - dolaze mi gosti na ručak, a neke druge opet izvodim na večeru u «Imperial Gardens». Ali obećao sam ti da ću ti napisati nešto o japanskom filmu koji sam sinoć gledao.

Jedan moj prijatelj Francuz, filmski distributer, upriličio je privatnu projekciju najerotskijeg filma koji je ikada snimljen u Japanu. Naslov mu je francuski - L'Empire de sens (Carstvo čula). 

E pa, duboko sam razočaran. To je, po mom mišljenju, pornić, samo malo uljepšan fabulom i snažnom spolnom ljubavlju izmedju dvoje glavnih junaka. Zapravo je film baziran na istinitoj zgodi za koju sam odavano znao, ali su činjenice razradjene, izmijenjene i preuveličane.

Nakon gledanja filma rekao sam čovjeku koji mi ga je prikazao da mi se ni najmanje ne svidja. Scenarij kao da je napisao pokojni markiz de Sade. Isprobavaju sve poze, a jednom se služe i umjetnim penisom - vrlo mučna scena. Žena je čista nimfomanka koja na kraju stvarno zapada u seksualno ludilo. Polako davi partnera dok je na njemu. To je navodno vrhunac spolnog zadovoljenja. A kad je on mrtav, odreže mu penis, nosi ga u kimonu i onda se sama predaje policiji. Za cijelog filma nisam se ni jedan jedini put seksualno uzbudio niti mi je srce ijednom zadrhtalo - iako nisam nikad prije nešto slično vidio.

Mislim da su Japanci opsjednuti seksom i smrću. To se kod njih neprestance ponavlja. Uzmimo samo za primjer Mišimu.

Titlovi nisu bili na francuskom, nego na engleskom. Film će se uskoro prikazivati u našim kinima. Sumnjm da će se Amerikancima dopasti, ma koliko inače bili ludi za seksom i nasiljem.

U jednoj sceni neka 70-godišnja starica gleda njih dvoje kako se tucaju. Djevojka nagovara frajera da i staru malo razgali. I on je stvarno namrtvo izjebe, kako Bog zapovijeda. Usred jebačine, stara umire.

Njegova ga ljubavnica svaki čas zaustavlja - bilo gdje - da mu kaže da joj se jebe, da ne može čekati, nek je odmah pojebe! On joj govori: «Ali mogu nas ljudi vidjeti», a ona mu odgovara: «Baš me briga». Pravi ženski seksualni manijak. Pa ipak sve to ništa ne uzbudjuje čovjeka, daleko od toga da svršiš u gaće.

Poslije filma odveli su me na večeru u «St. Germain» - francuski restoran na uglu Melrosea i Cahuenge. Bogovska večera! Jesi li bila kad tamo?

Moram prekinuti. Pošta još nije stigla. Kao i ti, vječito čekam poštara, iako se veći dio pošte sastoji od dosadnih pisama mojih poštovatelja.

Evo, stigla je! Da vidim ima li opet koje pismo od tebe. Henry

A ovo je treće pismo, od 29. 9. 1978. godine,  jedno od poslednjih pisama koje je Miler napisao:

Draga Brenda,

... A sad, 87-godišnjak, ludo zaljubljen u mladu ženu koja mi piše izvandredna pisma, koja me voli do groba, koja me drži na životu i u ljubavi (prvi put savršene ljubavi), koja mi iznosi u pismima tako duboke i ganutljive opaske da sam radostan i zbunjen kao kakav šiparac. Ali i više od toga - zahvalan, haran, sretan. Da li zaista zaslužujem sve one lijepe riječi kojima me obasiplješ? Nagoniš me da pitam tko sam ja zapravo, da li zaista znam tko sam i što sam? Ostavljaš me da bludim u misteriju. Zato te još više volim. Padam na koljena, molim se Bogu za tebe, blagoslivljem te s ono malo svetaštva što mi je još ostalo. Bog bio s tobom, predraga moja Brenda, i nemoj nikad zažaliti zbog ove romantične ljubavi sred svog mladog žića. Oboje smo blagoslovljeni. Mi nismo od ovoga svijeta. Mi pripadamo zvijezdama i s onu stranu svemira.

Živjela Brenda Venus! Neka joj Bog podari radost i ispunjenje svih težnji i vječnu ljubav! Henry.

Eto, to su ta tri pisma koja sam hteo da vam pokažem, a koja dosta govore o Mileru.

Možda medju vama ima i onih koji ne vole da pišu, pa ni da primaju pisma. Opet, znam da je Balzak, koji je tako mnogo pisao i na tako različite teme, jednom rekao za neku svoju junakinju: »Njoj je nedostajalo ono što preporodjava svaku ženu: lepe haljine i ljubavna pisma». Dobro, mi smo danas daleko od Balzakovog vremena, pa i Milerovog, ali ja sam od onih koji smatraju da pisma i dalje postoje, i da će još dugo postojati, kao vid komuniciranja medju ljudima, naročito medju onima koji se vole. Da dodam još i to da i muškarci vole da primaju ljubavna pisma.

A ovom prilikom neću opširnije pisati o Mileru, koga i volim i ne volim, ali mi se čini «da bih dao tri Henrija Milera za jednog D. H. Lorensa». Ostaviću to za neki drugi put. Ipak, sećam se da je Česlav Miloš jednom rekao: «Miler je jedinstven i neponovljiv u vršenju službe Božije pred samim sobom ili pred svojom slikom savršenog mužjaka (svi oni, Vitman, Hart Krejn, Ezra Paund, Hemingvej, pisali su «pesmu o sebi»). Hm. Svako ko se bavi pisanjem, piše, manje ili više, svoju «Song of Myself»!

Pada u oči da sam u mnoštvu pisama Milera izabrao i ovo u kome on pominje Japance. To me je podsetilo na moje ranije bavljenje Mišimom, na moje pokušaje da bolje shvatim kompleksno japansko poimanje odnosa Eros-Tanatos. I, ma koliko japanski film bio neobičan, malo me začudila reakcija Milerova, osim ako se, 'stari pokvarenjak', nije folirao. Jer, za tog čoveka Norman Majler kaže da je, s jedne strane genijalan, ali da, s druge strane, uživa da govori kako «Nijedna jebačina nije uzaludna», odnosno da sebe naziva «Velikim speleologom vagine». Medjutim, Miler je naknadno mnogo razmišljao o tom filmu, tako da u jednom kasnijem pismu Brendi on izražava želju da sa njom ode u bioskop i zajednički pogledaju taj film. Verovatno u uverenju da će mu, možda, ponovno gledanje, a posebno u društvu žene, otvoriti neke nove vidike, nešto što nije video prilikom prvog gledanja. Dodaje da mu je stalo «da čuje žensko mišljenje, pogotovu žene koja se bavi filmom, koja nije cifrasta ni gadljiva, i koja je obdarena kritičkim sposobnostima».

Takodje, znam i da je Miler mnogo voleo erotske drvoreze (shunga) koje je slavni Hokusaj pravio u periodu posle svoje - osamdesete godine života. Volim ih i ja.

A saznao sam, sa malom dozom iznenadjenosti, da Henri Miler nikada nije bio u Japanu, mada je u svom pisanju mnogo govorio o Dalekom istoku, naročito o Japankama i Kineskinjama. Dobro, on je bio u prednosti i po tome što je jedna od njegovih (pet) supruga bila - Japanka, premda je očigledno da ona nije bila u prvom redu onih koje su najviše značile u njegovom životu.

Slobodan sam, na kraju, da podsetim da sam ja pre neki dan, na blogu g. Čerevićanina, pomenuo slučaj H. Milera, na šta je on dostojanstveno reagovao: "Oбратнице ракова и јарчева, књиге г. Miller-а, дууги низ година ми крај узглавља стајаше но не ради тога да бих из њих понешто научио него да сам себе убедим да се и о таквим темама може отворено писати, што је мени кои сам под клавиром од раастао, црвенило у образе натеривало".

Što se crvenila u obrazima tiče, i ja često pocrvenim kada čitam Milera. Ovo pominjem  zato što je i meni trebalo dosta vremena da sam sebe ubedim «da se i o takvim temama može otvoreno pisati», ma koliko verujem da ponekad Miler preteruje. A ohrabrivalo me je i to što znam da su neki veliki pisci (Lorens Darel, Norman Majler, Česlav Miloš i drugi) pisali pohvalno o Mileru. (Upravo čitam debelu knjigu «Genije i požuda: Henry Miller u svojim najboljim djelima»» od Normana Majlera; sam naslov knjige mnogo govori, zar ne?). Jer, mnogi se slažu da je Miler ponekad davao zaista prekrasne opise seksa, uz svu korišćenu opscenost. A, naravno, ima u njegovim knjigama i još po nečeg, osim - seksa. Stoga smatram  da Milera treba, svakako, čitati.

P. S. Moja preporuka: Pišite ljubavna pisma! Najčešće, ljubavna pisma nisu uzaludna.

Atačmenti



Komentari (176)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ana_radmilovic ana_radmilovic 18:35 25.02.2010

preporuka :)

kad je prva rečenica ovo:
Napomena: Neka ne čitaju maloletnici i oni koji se groze Henrija Milera i njegovog eksplicitnog pominjanja opscenih reči

onda odma' uzmu da čitaju svi maloletnici i naravno, oni koji se groze milera i njegovog eksplicitnog... :)
i ja volim da čitam pisma, već duže vreme živim od nekih mejlova i prepiski...
kakva su takva su, nema veze... nisu baš seksi, al šta ću kad su se svi nešto uozbiljili... moram da menjam teme pisanja, definitivno
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:55 25.02.2010

Re: preporuka :)

Ana Radmilović
... onda odma' uzmu da čitaju svi maloletnici i naravno, oni koji se groze milera i njegovog eksplicitnog... :)

Pa šta ja mogu, ja sam uradio kako red nalaže - ogradio sam se, he, he, he...
i ja volim da čitam pisma, već duže vreme živim od nekih mejlova i prepiski...

Ja, zaista, volim pisma, da pišem i da primam. Zato sam i napisao ovaj post, mada ne baš samo zbog toga...
Za tebe, kao prvu, evo jednog japanskog (erotskog) crteža (shunga)

ana_radmilovic ana_radmilovic 18:58 25.02.2010

Re: preporuka :)

vladimir petrovic
... Za tebe, kao prvu, evo jednog japanskog (erotskog) crteža

hvala ti
p.s.
sramota je da priznam ali ja još uvek ne umem da postavljam slike pa ti dajem cvetić
evo ti još jedan
ivana23 ivana23 19:10 25.02.2010

Re: preporuka :)

nsarski nsarski 19:35 25.02.2010

Ah, ljubavna pisma!

Ja, zaista, volim pisma, da pišem i da primam. Zato sam i napisao ovaj post, mada ne baš samo zbog toga...
Za tebe, kao prvu, evo jednog japanskog (erotskog) crteža (shunga)


ona su najlepsi zacin svakoj vezi! A ne ono - dodje do ljubavi, pa posle ni pisma ni razglednice.
Cudi me, medjutim, Horatio, da nisi ovde pomenuo verovatno najslavnijeg pisca ljubavih pisama Sirana de Berzeraka. Tu su zanosi, tu uzdasi, tu alegorije i metafore.
Ako ti treba nesto realnije, postoje, npr., Dzojsova pisma Nori, koja su cak postavljana u pozoristu kod nas.

Zanima me sta ti mislis o japanskom filmu "U Carstvu Cula" koji se pominje u jednom od Milerovih pisama? (Da, i da li si gledao film "Narayama Bushiko"?)

P.S. I was hoping against hope da ces nas obradovati jednim primerom intimnije prepiske izmedju tebe i Mo. Makar na samo filozofskom (platonskom) nivou.

Re: Ah, ljubavna pisma!

ko ti treba nesto realnije, postoje, npr., Dzojsova pisma Nori, koja su cak postavljana u pozoristu kod nas.

ne znam da li je ovde glavna tema stvaralastvo henry millera ili ljubavna pisma u literaturi. u svakom slucaju, ovaj blog apsolutno zahteva dopunu. vladimire, nesto se ustezes ovog puta...
nsarski nsarski 19:54 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

ovaj blog apsolutno zahteva dopunu. vladimire, nesto se ustezes ovog puta...


Dakle, Horatio, znas sta ti valja ciniti - this is doctor's order!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:08 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Nsarski
...verovatno najslavnijeg pisca ljubavih pisama Sirana de Berzeraka. Tu su zanosi, tu uzdasi, tu alegorije i metafore

Priznajem, zatekao si me! Nisam u toku sa De Beržerakovim pismima.
Što se tiče Džojsovih pisama Nori, da, ona jesu zanimljiva, kao što je uopšte zanimljiva ta njegova veza sa Norom.
Medju poznatim piscima ima dosta onih koji su ostali zapamćeni po lepim pismima.
Zanima me sta ti mislis o japanskom filmu "U Carstvu Cula" koji se pominje u jednom od Milerovih pisama? (Da, i da li si gledao film "Narayama Bushiko"?)

Ma, ne, nisam gledao.
Sećam se, bio sam prilično mlad kada sam gledao Kurosavinog Rašomona, i dosta sam bio potrešen i konfuzan tim japanskim prilazima seksu i životu.


Ne smem se više otkrivati sa i oko Mo, jer mi se to obija o glavu, pa me svi odreda zezate. Kada drugi blogeri pominju svoje devojke ili partnerke, to svi primaju kao normalno, a ja sam verovatno u startu napravio neke faux pas....
maksa83 maksa83 20:55 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Cudi me, medjutim, Horatio, da nisi ovde pomenuo verovatno najslavnijeg pisca ljubavih pisama Sirana de Berzeraka.

Shoot me, ali meni je Sirano De Beržerak najlepša ljubavna priča ever, Romeo i Julija su mi spram toga otužni i prezašećereni vikend roman, Šekspir or not.

Zasolio bih manje tužnim komadićem odande, maj veri fejvrit, kada ga pritup tip isproziva zbog velikog nosa:

Bože! Šta bi stvari meni na um palo!
Menjajući glasom, evo šta bih rek'o:
Napadno: „Kada bih ja takav nos stek'o,
Smesta bih ga dao da se amputira!"
Drugarski: „Za nj' čaša mora da se bira!
On može da pije samo iz bokala!"
Opisno: „K'o stena! Ne, stena je mala!
Greben! Šta? U poluostrva se broji!"
Radoznalo: „Šta u toj futroli stoji?
Pribor za pisanje ili makazice?"
Ljubazno: „Bez sumnje, vi volite ptice,
Pa im ljubav vaša tu sedalo mete
Gde mogu slobodno na odmor da slete?"
Grubo: „Kad pušite, toliki dim stvori
Da susedi dreknu: eno, odžak gori!"
Oprezno: „Zašto vam glava klone tako?
Pazite, taj teret srušiće vas lako!"
Nežno: „Ah, amrelčić za takav nos vredi,
Jer od jakog sunca može da izbledi!"
Cepidlački: „Samo životinjska fela,
Zvana Hipokampelefantokamela,
Mogla je da nosi, ne mareći ništa,
Na tolicnoj kosti toliko mesišta!"
Kavaljer: „Čiviluk sve modniji biva!
Da okačim šešir baš je zgoda živa!"
Zanosno: „Jedino mistral kada huče,
Kijavicu može ceo da navuče!"
Dramski: „Kad krvari, More je crveno!"
Mirisar: „Za firmu rado bih ga preno!"
Lirski: „On je školjci Tritonovoj ravan!"
Naivno: „Je l' pristup u tu zgradu javan?"
Sa respektom: „Baš vam zavidim na sreći!
To se, bogme, zove kuću svoju steći!"
Seljak: „Šta, zar to nos? Avaj, mene slepa!
Mišljah da je krompir ili šargarepa!"
Vojnički: „Za nišan on je dušu dao!"
Praktičar: „Kad bi mi na lutriji pao,
O glavnom zgoditku ne bih sanj'o više!"
Najzad, kao Piram, kad se parodiše:
„Taj nos svome gazdi skladnost crta kvari,
Zato i crveni taj izdajnik stari!"
Eto šta ste mogli otoič mi reći,
Da su vam pismenost i duh malo veći!
Al' ni atom duha mozak vaš ne krije,
O, bedno stvorenje, od svih najbednije!
U šest pismena sva pismenost vam stala,
Koja skupa čine jednu reč: budala!
Milan Novković Milan Novković 20:56 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

ja sam verovatno u startu napravio neke faux pas....


Prave i Japanci, kao što vidiš, pa se zezaju
Ne smem se više otkrivati sa i oko Mo, jer mi se to obija o glavu, pa me svi odreda zezate. Kada drugi blogeri pominju svoje devojke ili partnerke, to svi primaju kao normalno

Normalno?! Nikad se ne zna, možda se radi o "deadly serious" biznisu i nema mesta zezanju.

Okolina samo prirodno reaguje na tvoju pojavu - hvali, kudi i zeza tamo gde si responsive

U stvari je to Božji dar kad preguraš neku kritičnu masu zezanja, tj ima potencijal da bude, opustiš se i zezaš se i sam.

U knjizi "Life Inc." Douglas Rushkoff priča o tome kako je svet postao korporacija i kako ga povratiti. Smrtno ozbiljne teme spadaju, po mom mišljenju, u sličan žanr.

I Internet nam pomaže da nešto povratimo, tj Blog, raspevane teme, slikovite scene.

Ako ti psihoanalitičar pročita blog još će te ubediti da si komentar NŠarskog priželjkivao
arianna arianna 22:20 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Moram da priznam, nema lepšeg osećaja, nego kad dobijete ljubavno pismo ili pesmu, zaista retko lepi i emotivno nadahnuti trenuci za riznicu sećanja.


P. S. Moja preporuka: Pišite ljubavna pisma! Najčešće, ljubavna pisma nisu uzaludna.


preporuka za blog
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:52 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Milan Novković
... U stvari je to Božji dar kad preguraš neku kritičnu masu zezanja, tj ima potencijal da bude, opustiš se i zezaš se i sam.

Voleo bih da ovo mogu. I drago mi je kada ponekad u tome uspem.
I Internet nam pomaže da nešto povratimo, tj Blog, raspevane teme, slikovite scene.

Da. Velika je to stvar.
Ako ti psihoanalitičar pročita blog još će te ubediti da si komentar NŠarskog priželjkivao

Vidiš, moram priznati da mi je, kada sam završavao ovaj post, proletelo kroz glavu da će se neki dobronamerni čitaoci pitati šta sam ja u stvari hteo da poručim, if anything...Jer tekst daje mogućnost različitog tumačenja.
A onda sam se nasmejao sebi u bradu, pa rekao da će biti dobro ako bude tako, jer je i to bolje nego da se niko ništa i ne pita, zar ne?

Na kraju, moram reći da mi je pisanje ovog bloga došlo nekako kao odmor posle prethodnog bloga o Anici Savić-Rebac. Prošli put sam se dosta namučio, jer je u pitanju bila jedna veoma kompleksna ličnost koju nije lako razumeti. Pored toga, ja sam još hteo da malo pomenem i Rebeku Vest, jednu fascinantnu damu... Medjutim, meni nije bilo žao truda koji sam tada uložio i bio sam dosta zadovoljan sobom, sa onim "što sam stavio na papir", jer sam to nekako smatrao svojom obavezom prema Anici Savić-Rebac.

Da bih te podsetio na tvoju posetu Japanu, evo tebi, Milane, jedne Hokusajieve slike

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:47 25.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Nsarski
...Da, i da li si gledao film "Narayama Bushiko"?



Nisam gledao taj film, ali kada sam se malo informisao o njemu, video sam da je glavnu ulogu u tom filmu iz 1983. godine igrao - Ken Ogata.
A tog glumca znam po tome što je (ko o kome - ja o Mišimi!) igrao naslovnu ulogu u Šrejderovom filmu "Mišima-Život u četiri poglavlja" (Paul Schrader's Mishima: A Life in Four Chapters), a taj sam film, naravno, gledao.

Ja tebe, Nsarski, pitam da li si ti gledao taj film o Mišimi?

Evo o čemu se radi:

Američki iskusni reditelj Pol Šrejder napravio je celovečernji igrani film pod nazivom: «Mišima - život u četiri poglavlja» (Mishima: A life in Four Chapters). Rađen sa prilično velikim ambicijama, u produkciji dva velika filmska imena – Francisa Kopole (Francis Copola) i Džordža Lukasa (George Lukas), film je zapaženo prikazan na najpoznatijem svetskom filmskom festivalu - u Kanu (Cannes), 1985. godine.
Polazno stanovište reditelja bilo je da prikaže estetsku preokupaciju Mišime, njegovu filozofiju i politiku, pored njegovog velikog književnog stvaralaštva, Tako su na lirski, a opet dramatičan i kompleksan način, prikazani život i smrt genijalnog Mišime. Četiri obrađena poglavlja iz naslova filma jesu: (1) Lepota, (2) Umetnost, (3) Akcija i (4) Harmonija pera i mača. Reditelj je umetnički vešto koristio sekvence u boji i crno-bele, kako bi svom filmu dao poseban ritam. Filmska priča teče otprilike ovako: U ranoj mladosti Mišima je stidljiv, zatvoren, pomalo zamuckuje, i već u to vreme pokazuje homoseksualne sklonosti. Zbog slabog zdravlja ne dozvoljava mu se da bude mobilisan za vreme Drugog svetskog rata, ali se ne pravi veza između te činjenice i njegove kasnije patriotske žestine. Piše i objavljuje mnogo pre nego što napuni četrdeset godina; njegove knjige se prevode na strane jezike, njegove drame se naveliko izvode na pozornicama Japana, ali i šire, dobija nagrade, sâm režira a ponekad i glumi u filmovima i pozorišnim komadima. Međutim, i pored nacionalnog i svetskog uspeha tog čoveka nešto muči iznutra, neko nagrizajuće osećanje da u njegovom sopstvenom životu, ali i u brzom ekonomskom razvoju njegove zemlje Japana, nešto (ipak) nije bilo u redu. Traži odgovore i odgovore koje dobija iznosi u svojim knjigama, u filozofiji koju u njima izlaže. A onda se teatralno ubija...
Bilo je trivijalnih prigovora Šrejderu da japanski glumac Ken Ogata, koji glumi Mišimu, deluje prestaro za ulogu koju igra i da nije bio fizički lep kao Mišima; na to je režiser odgovarao da jednostavno nije mogao naći lepšeg protagonistu među japanskim glumcima, dakle da nije u pitanju Ogatina greška, jer je on dao sve od sebe da uloga Mišime bude prihvatljiva. Kako se u filmu ističe i agresivna strana japanstva uopšte, Šrejder je smatrao da se to može iskazati samo na japanskom jeziku, te je film snimljen na - japanskom.
Mišimina udovica Joko Hiraoka je u prvoj fazi snimanja filma tesno sarađivala sa Šrejderom, na njegovo traženje, jer je on smatrao da mu je njena pomoć neophodna kako bi dao što verodostojniji lik Mišimin. Međutim, kada je Šrejder u filmu počeo nagoveštavati Mišiminu homoseksualnu dimenziju (sa scenom posete Mišime nekom tokijskom gej-baru), udovica je tražila da se o tome ne govori, pa kako je Šrejder odbio, ljutito je prekinula svaku dalju saradnju. U svom prkosu (verovatno i zato što je u filmu Mišimin brak - samo uzgredno spomenut) išla je toliko daleko da je uspela da izdejstvuje kod nadležnih vlasti zabranu prikazivanja filma u Japanu, tako da on faktički nikada nije prikazan u Mišiminoj rodnoj zemlji....




mirelarado mirelarado 01:04 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

maksa83
Cudi me, medjutim, Horatio, da nisi ovde pomenuo verovatno najslavnijeg pisca ljubavih pisama Sirana de Berzeraka.

Shoot me, ali meni je Sirano De Beržerak najlepša ljubavna priča ever, Romeo i Julija su mi spram toga otužni i prezašećereni vikend roman, Šekspir or not.


Уз напомену да је стихове које си цитирао изванредно превео Милан Димовић, могу ти рећи да је Сираном био очаран и У. Еко. У најранијој младости о вољеној девојци је маштао поистовећујући се с главним ликом Ростановог комада. Tај одломак из његовог аутобиографског романа можеш прочитати овде.

maksa83 maksa83 08:43 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Уз напомену да је стихове које си цитирао изванредно превео Милан Димовић, могу ти рећи да је Сираном био очаран и У. Еко. У најранијој младости о вољеној девојци је маштао поистовећујући се с главним ликом Ростановог комада. Tај одломак из његовог аутобиографског романа можеш прочитати овде.

Potpuno ga kapiram. Sirano je izabrao da se bori i podnese ultimativnu žrtvu - da koristi sav svoj duh da predmet njegove ljubavi ugura drugom u ruke, i živi sa tim. Beskrajno hrabrije (*) i požrtvovanije nego ono dvoje tinejdžera iz Verone koji su gutali šibice (ref. Nušićeva autobiografija kada on i Zora (valjda?) odluče da se ubiju tako što gutaju šibice. Najsvetliji momenat odande je kada on otkida ono crveno na vrhu, a ona ga pita zašto to radi. Odgovor: "zato što je gadno".)

(*) Nadam se da me domatjin koji gaji fetiš samoubistva neće banovati zbog ove blasfemije.

P.S. Duboko cenim kvalitet prevoda, uraditi ono onako je nemali pothvat i zahteva talenat skoro jednak onome da se ono napiše u originalu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:17 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

maksa83
Уз напомену да је стихове које си цитирао изванредно превео Милан Димовић, могу ти рећи да је Сираном био очаран и У. Еко. У најранијој младости о вољеној девојци је маштао поистовећујући се с главним ликом Ростановог комада. Tај одломак из његовог аутобиографског романа можеш прочитати овде.

Potpuno ga kapiram. Sirano je izabrao da se bori i podnese ultimativnu žrtvu - da koristi sav svoj duh da predmet njegove ljubavi ugura drugom u ruke, i živi sa tim. Beskrajno hrabrije (*) i požrtvovanije nego ono dvoje tinejdžera iz Verone koji su gutali šibice (ref. Nušićeva autobiografija kada on i Zora (valjda?) odluče da se ubiju tako što gutaju šibice. Najsvetliji momenat odande je kada on otkida ono crveno na vrhu, a ona ga pita zašto to radi. Odgovor: "zato što je gadno".)

(*) Nadam se da me domatjin koji gaji fetiš samoubistva neće banovati zbog ove blasfemije.

P.S. Duboko cenim kvalitet prevoda, uraditi ono onako je nemali pothvat i zahteva talenat skoro jednak onome da se ono napiše u originalu.

Максимовићу, седи, пет!

(А и немој даље, к'о бога те молим, или барем шарај ван лектире, син ми чита твоје коментаре... Пропадох, и ја и моје повремено занимање и лектира.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:25 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Maksa
Duboko cenim kvalitet prevoda, uraditi ono onako je nemali pothvat i zahteva talenat skoro jednak onome da se ono napiše u originalu.

Stara istina.

Podsećam da sam ranije pisao jedan blog na temu prevodjenja, kojom prilikom sam bio naveo mišljenje Ive Andrića:
«Više vredi s uspehom prevesti neku dobru knjigu nego napisati pet-šest prosečnih romana». Drugim rečima, prevod se uzdiže na visok nivo stvaralaštva.
mirelarado mirelarado 11:28 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

maksa83
(ref. Nušićeva autobiografija kada on i Zora (valjda?) odluče da se ubiju tako što gutaju šibice. Najsvetliji momenat odande je kada on otkida ono crveno na vrhu, a ona ga pita zašto to radi. Odgovor: "zato što je gadno".)


:)))) Има у Аутобиографији и Нушићева епистоларна љубав. Дакле, у теми смо. Само за нас неозбиљне:

"Четврта моја љубав била је једна ученица Више женске школе, жарких очију и несташна осмеха. Ал' то је била нека врста писмене љубави, јер ми никад нисмо ни речи проговорили, већ смо, после првих измењених осмеха, једно другоме писали, непрестано писали. То је опет имало ту корисну страну што сам се ја у тој преписци много више вежбао у исказивању мисли но у писменим задацима: "Испеци па реци!" и "Познај самог себе!" И не само што сам се вежбао у исказивању мисли, већ и у употреби свих синтаксичких знакова, јер сам их ја све од реда нештедимице употребљавао, како ни један знак не би могао пожалити да сам га мање употребио од осталих. Такво једно моје љубавно писмо гласило је, на пример:

Душо!!! Ја, те љубим?... свом душом и; свим "Срцем", бића, мог?! Ја те молим. – да ми, на ово Писмо! одговориш што пре? ... Твој љубећи те, ах; до Гроба?

Њена су писма била без икакве интерпункције, што значи да је била слаба из српске граматике кад се није, као ја, служила синтаксичким знацима. Љубав се ова није свршила, она се просто угасила. Она је једног дана престала да ми одговара на писма и ја сам једног дана престао да јој пишем. И тако смо полако и нечујно заборавили једно друго."

vishnja92 vishnja92 12:22 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

Душо!!! Ја, те љубим?... свом душом и; свим "Срцем", бића, мог?! Ја те молим. – да ми, на ово Писмо! одговориш што пре? ... Твој љубећи те, ах; до Гроба?

ovo je perfektno :))))))))))))))))))))

Filip2412 Filip2412 12:39 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

vishnja92
Душо!!! Ја, те љубим?... свом душом и; свим "Срцем", бића, мог?! Ја те молим. – да ми, на ово Писмо! одговориш што пре? .

ovo je perfektno :))))))))))))))))))))


mikele9 mikele9 13:27 26.02.2010

Re: Ah, ljubavna pisma!

"...kada je Čoser....hteo da na engleski prevede Bokačov stih:
E con gli occulti ferri i Tradimenti (I sa skrivenim okovima Izdajstva), i to učinio ovako: The smyler with the knyf under the cloke (Onaj što se osmehuje, sa kamom ispod plašta)
H.L. Borhes, OGLEDI O METAFORI
gagas77 gagas77 19:14 25.02.2010

divno..

skoro sam imala priliku da pisem pismo jednoj osobi..rukom..olovkom..bio je veliki problem..meni da pisem..a tek njoj.. da procita :))

zanimljivo

ova pisma nisu bas reprezentativna za millerov opus. da li si birao prema ukusu ili vaspitanju?

cini mi se da se malo ustezes pred savremenicima i njihovim preokupacijama.
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:23 25.02.2010

Re: zanimljivo

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
cini mi se da se malo ustezes pred savremenicima i njihovim preokupacijama.

kako PRED savremenicima, imenjakinjo sa naj nikom na blogu? misliš, usteže se da piše O savremenicima?
I da, na koje savremenike misliš (da dobijem ideju šta da tražm da mi pošalju)

Re: zanimljivo

PRED, zato sto ne mislim iskljucivo na pisce i njihova opredeljenja, nego i na blogere
a tebi evo npr. michel houellebecq, ali to si verovatno citala.
nego ima i jedna alegorija koja bi ti mogla biti bliska (ne bih da stavim smajlija jer je i potresna) - "alisa u zemlji svetih sarana" od milete prodanovica. preporucujem.
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:36 25.02.2010

Re: zanimljivo

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
evo npr. michel houellebecq, ali to si sigurno citala.nego ima i jedna alegorija koja bi ti mogla biti bliska (ne bih da stavim smajlija jer je i potresna) - "alisa u zemlji svetih sarana" od milete prodanovica.

nisam čitala, hvala - tražiću to, nisam čitala ni prodanovićevu alegoriju... eto, treba pitati :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:57 25.02.2010

Re: zanimljivo

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
... a tebi evo npr. michel houellebecq,

Moram ti reći da sam primetio da si ranije pominjala Mišela H.
Zanimljiv tip, i imam nameru (kasnije) da napišem post o njemu.
Samo, ako bih hteo da pišem o svakome ko me iole zanima, onda bi četvrtkovi morali biti bar dva puta nedeljno, he, he, he...

A za ovo što kažeš
ova pisma nisu bas reprezentativna za millerov opus. da li si birao prema ukusu ili vaspitanju?

U pravu su, ali ja sam hteo generalno da skrenem pažnju na ta Milerova pisma. Nije mi bilo stalo da prezentiram baš ona pisma koja su najmilerskija, ako tako mogu da kažem. (Naravno, malo me je i sramota, bez foliranja, da prepisujem ona "najubitačnija", odnosno sve što je on govorio, mada sebe smatram prilično hrabrim).

Ja sam zapravo hteo da skrenem pažnju na značaj PISANJA PISAMA.
dali76 dali76 19:19 25.02.2010

preporuka

Sjecam se kao klinac,srednjoskolac, moje prve pjesme nastajale su u obliku pisama. Obradovao sam se kad me je sadasnja prijateljica obavjestila da jos uvijek ima taj komadic papira sa mojom prvom pjesmom!! Pravi antikvitet star skoro dve decenije!!!
Nazalost moj vid mi ne dozvoljava da citam rukopise, tako da sam “osudjen” na elektronska pisma. Neke prepiske I danas cuvam, ali I bas sam pre par minuta jedno pismo napisao)))
Svaka cast Vladimire. Posle svih prica o platanima, ova ,hm platonska  tema je pravo osvezenje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:44 25.02.2010

Re: preporuka

Dali
Svaka cast Vladimire. Posle svih prica o platanima, ova ,hm platonska  tema je pravo osvezenje.

Hvala, Dali. Plašim se da će neko pomisliti da sam postao melodramatičan, pa i patetičan, kada sam mogao postaviti ovakav post, ali ja stvarno rado pišem pisma, jer sam nekako, u odrastanju, stalno živeo daleko od onih koji su mi dragi, pa sam bivao primoran da pišem (i primam) pisma. A tek prva pisma koja sam slao devojkama, koja su bila bezazlena ali su, izmedju redova, krila moju zbunjenost i želju za daljim približavanjem, i tako to... Svako doba nosi svoje odlike kada su u pitanju pisma.

Henry Miller je pisma koja pominjem pisao zaista u dubokoj starosti, što je očigledno, ali imponuje njegova volja za životom i njegova nezajažljivost da razgovore svodi na erotiku i seks... takav je bio do smrti.

A podsećam da je blogokolega Miloradkakmar nedavno pisao o svojim pismima koja je upućivao sinu - što je bilo veoma zanimljivo za čitanje.
Hteo sam reći, nisu zanimljiva samo ljubavna pisma, već i druga pisma.
lavinia_amaldi lavinia_amaldi 19:19 25.02.2010

KAKO CEMU :)?



ljubavna pisma
ali pisma
ne mejlovi
imaju posebnu draz

zaboravljenu
gotovo zaspalu

trenutak otvaranja koverte je
pa moglo bi se reci skoro pa erotski cin
oprosti na recniku :)
(nisam ja slobodna kao miler :p)

taj
trenutak otvaranja tajne
uzbudjenje pri dodiru sa nepoznatim
neprimetni drhtaji srca i one strujice sto vise nisi ni znao da postoje u tebi

da..

tako je dobro
da jos uvek ima
onih koji ih
pisu......
mikele9 mikele9 19:52 25.02.2010

Pisma

"Sećaš li se onoga dana kada si zadigla haljinu i dopustila mi da legnem ispod tebe i gledam naviše....tada te je bilo sramota čak i da me pogledaš.
Moja si, dušo, moja!.....Kurac mi je još uvek vreo i krut, i podrhtava od onog zadnjeg brutalnog uboda koji ti je zadao...Nora, odana moja dragana, lopove divnih očiju, budi moja kurva, moja ljubavnica koliko god želiš (jebačice moja mala, kurvice moja), ti si uvek moj divni divlji cvet iz živice....!
Džejms Džojs, Pisma Nori
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:01 25.02.2010

Re: Pisma

mikele9
Džejms Džojs, Pisma Nori

hoćeš da kažeš "ovo je eksplictno", a mikele ?
sesili sesili 20:14 25.02.2010

Re: KAKO CEMU :)?

Veoma volim da pišem pisma i da ih primam, naravno. Ali, to je sada za mene ono: Volim seks i rado ga se sećam... A čovek zaista nije iz ovog sveta, kada sa 87 godina tako snažno piše o emocijama. Kažem piše, jer nisam sasvim sigurna da ih doživljava. To ću da vam potvrdim kad budem imala 87 godina!
mikele9 mikele9 20:22 25.02.2010

Re: Pisma

ana_radmilovic
hoćeš da kažeš "ovo je eksplictno", a mikele ?

Samo sam hteo da doprinesem. Volim šta, kako i o čemu piše Vladimir, pa eto
Ja sam voleo i volim da pišem pisma (i ljubavna) ali za razliku od poštovanog autora
Ja sam oduvek voleo da čitam - epistolarnu literaturu. Znate, to su one knjige sastavljene od - pisama.

osećao sam se neprijatno čitajući tuđa (Džojsova) pisma. Jesam, pročitao sam i mnoga druga ali to mi je i dalje kao virenje u tuđu intimu, nečiji dnevnik, vrsta voajerizma. Naravno da tu ne mislim na celokupnu epistolarnu literaturu, ne, samo na ovu najintimniju, koja je bila namenjena određenoj osobi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:14 25.02.2010

Re: KAKO CEMU :)?

lavinia_amaldi
...ljubavna pisma
ali pisma
ne mejlovi
imaju posebnu draz

Da.
(nisam ja slobodna kao miler :p)

Dobro, ne budi slobodna kao Miler.
Pokušaj da budeš slobodna kao - Anais Nin!
rapunzel rapunzel 21:54 25.02.2010

Re: KAKO CEMU :)?

lavinia, potpisujem
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:45 25.02.2010

ha! evo ga, najzad



hvala ti vladimire i nadam se da je fotografija prikladna
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:15 25.02.2010

Re: ha! evo ga, najzad

ana_radmilovic
hvala ti vladimire i nadam se da je fotografija prikladna

Da.
Jednostavno, zar ne?
/Da pomenem da je mene svojevremno naučio blogokolega Niccolo. Hvala mu/
nurudin nurudin 20:05 25.02.2010

Писмо Мири Ступици...

Владимире, само да се јавим...Ако стигнем, касније као прилог Вашој теми откуцаћу Винаверово писмо Мири Ступици...

П. С. Није љубавно...



Поздрав!
nurudin nurudin 20:26 25.02.2010

Re: Писмо Мири Ступици...

И још приде...

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:29 26.02.2010

Re: Писмо Мири Ступици...

Nurudin
...Владимире, само да се јавим...Ако стигнем, касније као прилог Вашој теми откуцаћу Винаверово писмо Мири Ступици...
П. С. Није љубавно...

Nemojte mi samo reći da bi se vaša nana grohotom smejala kada biste joj rekli da ja pišem o nekom tamo skoro devedesetogodišnjaku koji je do ušiju bio zaljubljen u mladju ženu, pa joj svakodnevno pisao topla pisamca...
nurudin nurudin 15:39 26.02.2010

Re: Писмо Мири Ступици...


vladimir petrovic
Nemojte mi samo reći da bi se vaša nana grohotom smejala kada biste joj rekli da ja pišem o nekom tamo skoro devedesetogodišnjaku koji je do ušiju bio zaljubljen u mladju ženu, pa joj svakodnevno pisao topla pisamca


То би заиста био велики ризик, ипак је она прилично стара. Што је много, много је, и онај прошлонедељни блог је једва прекрцала...
Unfuckable Unfuckable 20:12 25.02.2010

nestašan Čiča, rekao bih...

po tim pismima.
Ali, o nečemu drugom bih ovaj put.
Naime, u rečenici:

Ovog puta na temu: Erotika kao lična sloboda. A gde je erotika, tu ide i ljubav. A gde je ljubav tu idu i - pisma. Ljubavna pisma.


meni nešto ne štima i žulja me.
Ne vidim zašto mora da se tura ljubav tamo gde erotika već caruje?
Je l' to obavezan ukras, je l' erotika sama toliko jadna ili nedajbože nestabilna pa joj je ljubav neophodna, kao u onoj, kod Spajića opisanoj, "čaši dobrog vina"?
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:31 25.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Unf
...meni nešto ne štima i žulja me.
Ne vidim zašto mora da se tura ljubav tamo gde erotika već caruje?

Jesi OŠTROOKI.
Moje osnovno polazište je dosta jednostavno - da Eros poradi na tome da dodje do Ljubavi.
(Ja sam još od onih koji ovu poslednju reč pišu sa velikim slovom, he, he, he...).

S druge strane, ti se u pravu. Erotika može bez ljubavi, a verovatno i ljubav može bez erotike.
Meni radoznalka zanima kako da otkrijem onu tanku liniju koja odvaja erotiku od pornografije... To još nisam ukapirao.
Premda, nisam gadljiv ni na čistu pornografiju. Povremeno.
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:31 25.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Unfuckable
.Ne vidim zašto mora da se tura ljubav tamo gde erotika već caruje?Je l' to obavezan ukras, je l' erotika sama toliko jadna ili nedajbože nestabilna pa joj je ljubav neophodna?

ma isto ti je to, vidiš kako onaj džojs piše nori kako je kurva, a u stvari je voli...
nurudin nurudin 20:41 25.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...


Unfuckable
.Ne vidim zašto mora da se tura ljubav tamo gde erotika već caruje?Je l' to obavezan ukras, je l' erotika sama toliko jadna ili nedajbože nestabilna pa joj je ljubav neophodna?
ana_radmilovic
ma isto ti je to, vidiš kako onaj džojs piše nori kako je kurva, a u stvari je voli


Баш вала...и љубав, и курва, и инспирација за онако величанствено дело...три у једном...

Najčuveniji, ili makar najčuveniji fiktivni datum u istoriji svetske književnosti, 16. jun 1904. godine, datum je prvog sastanka Džejmsa Džojsa i Nore Barnakl – datum rastanka poklopiće se, kako to već biva u velikim ljubavnim pričama, sa danom piščeve smrti. Ovakav razlog za izbor šesneastog juna kao dana u kome se odigrava radnja romana Uliks

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Premda, nisam gadljiv ni na čistu pornografiju. Povremeno.

Omg! Sta ce reci Mo? :)
topcat topcat 22:46 25.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Je l' to obavezan ukras, je l' erotika sama toliko jadna ili nedajbože nestabilna pa joj je ljubav neophodna


Pa valjda se eros, erotika etc odnosi na tjelesnu ljubav (za razliku od recimo agape).
Gdje je zapelo?


Pižon
da Eros poradi na tome da dodje do Ljubavi.

A obratno?
Unfuckable Unfuckable 07:02 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

da Eros poradi na tome da dodje do Ljubavi.
A obratno?


pa za to postoji - vijagra
topcat topcat 07:40 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Unfuckable

pa za to postoji - vijagra

pa ok, ako je na to svodimo onda
je l' erotika sama toliko jadna ili nedajbože nestabilna

da.
Filip2412 Filip2412 11:29 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

ana_radmilovic
Unfuckable
.Ne vidim zašto mora da se tura ljubav tamo gde erotika već caruje?Je l' to obavezan ukras, je l' erotika sama toliko jadna ili nedajbože nestabilna pa joj je ljubav neophodna?

ma isto ti je to

Naravno da je isto. Nego ako je dama daleko, (a znamo da seks na daljinu jos nije izmisljen) onda nema druge nego ajd pisi pesme, zato i rekoh da su najbolje pesme one koje nastaju u apsolutnom nedostatku seksa (sa voljenim primerkom), to jest kad decko dobije korpu
nsarski nsarski 12:49 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

a znamo da seks na daljinu jos nije izmisljen

Ljubav na distanci je moguca kad je organ veci od distance...
topcat topcat 16:12 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Ja mislim da sam zalutala.

Jbg, Miler mi je dosadan.
Gospodja Klara Gospodja Klara 16:18 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Ja mislim da sam zalutala.

Jbg, Miler mi je dosadan.


A ko je Miler?
:)
Filip2412 Filip2412 17:30 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

nsarski
a znamo da seks na daljinu jos nije izmisljen

Ljubav na distanci je moguca kad je organ veci od distance...
e jesi matematicar...

zapamticu ovo, svidja mi se
Filip2412 Filip2412 17:38 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

topcat
Ja mislim da sam zalutala.

Jbg, Miler mi je dosadan.

Ja sam to malo probao da citam ali takodje ne ide. Sve mi se cinilo da nema tu nista novo za mene, sve to ja vec znam, probao, sto u stvarnosti sto u masti. A ovo je bar tema na koju je bolje raditi, pa cak i razmenjivati ljubavna pisma nego citati necija tudja.

Jednom davno, razmenjivao tako poruke sa jednom... u jednoj.... nekonvencijalnoj vezi gde sam se ja zaljubio a ona sta ja znam, uglavnom ona je citala Milera, ne ja i onda je ona zakljucila da je nasa prepiska prevazisla Milera. Sta vise reci.

Radite ljudi, sve to moze i da se proba, da ne ostane samo na knjigama. Doduse, citanje je mnogo bezbedije. Praksa zna da bude zayebana, a sve zbog te ljubavi koju je dole Haksli tak lepo definisao a Vladimir postavio da cini mi se sad kad sam procitao vise nikad necu da se zaljubim. Onako plitko moze ali ne zaistinski.
Unfuckable Unfuckable 23:37 26.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

A ko je Miler?

au Gospodžo, kakav propust!
Gospodja Klara Gospodja Klara 00:00 27.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

au Gospodžo, kakav propust!

A, taj znači. Fudbaler a pismen, to nešto kao onaj Binić...
mirelarado mirelarado 00:04 27.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

Unfuckable
A ko je Miler?

au Gospodžo, kakav propust!




Била сам убеђена да је реч о овом!
Unfuckable Unfuckable 00:51 27.02.2010

Re: nestašan Čiča, rekao bih...

ok, da ne davim dalje, sreća pa nije reč o - ovom
Filip2412 Filip2412 20:27 25.02.2010

...

Ljubavna pisma ne sluze bas nicemu i potpuno su kontraproduktivna. U svakom slucaju pozdrav i preporuka ali opet nemam vremena da citam, moracu veceras.



screwdriver screwdriver 00:16 26.02.2010

Ljubavna pisma ne služe ničemu?

Filipe, otkud to?
Da se poslužim i ja Cohenom, iz drugog ugla :)
Filip2412 Filip2412 03:42 26.02.2010

Re: Ljubavna pisma ne služe ničemu?

screwdriver
Filipe, otkud to?
Da se poslužim i ja Cohenom, iz drugog ugla :)
srafcigerice draga, sam LC je dokaz da se nabolja ljubavna pisma pisu nesrecnim ljubavima

One prave ne zahtevaju pisma, dodju i ostanu. Sa onim pravim zenama zivot je poezija pa nema potrebe da se to stavlja na papir...

It's four in the morning, the end of December,
I'm writing you now just to see if you're better....
super, ja se ove pesme cesto setim oko mog rodjendana


stefan.hauzer stefan.hauzer 20:28 25.02.2010

mislim na tebe,dok se samozadovoljavam...

...citajuci izmedju redova Miler je ovim pismima,ovo gore, hteo reci al' nije smeo,te je nekako okolisao i nikako da napise,a sve sam ocekivao da procitam,pihhhh...
myredneckself myredneckself 21:11 25.02.2010

prava

romantična ljubavna pisma davno sam pisala i primala.
Moja preporuka: Pišite ljubavna pisma! Najčešće, ljubavna pisma nisu uzaludna.

danas često komuniciram sa B. putem kratkih poruka na malim listićima otrgnutim iz nekog notesa, koje se tiču nekog usklađivanja u obavezama i drugim poslovima tokom dana.
one(poruke) nisu romantične, ali mi koji ih čitamo nalazimo da su itekako ljubavne, na sebi svojstven način.
setila sam se dilana tomasa i njegovih ljubavnih pisama emili kolman, koja je započinjao:
"darling emily dear, dear emily darling, emily emily dear emily..."
teško je zamisliti da ljudi u današnjem vemenu mogu razumeti takvu vrstu ljubavi.
a ja se pitam, i ne mogu da se načudim odkud nam tolika fascinacija i voajerističko oduševljenje da čitamo tuđa ljubavna pisma?
(ja bih volela da se bar malo ponekad stidim zbog toga )
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:12 25.02.2010

Re: prava

myredneckself
... setila sam se dilana tomasa i njegovih ljubavnih pisama emili kolman, koja je započinjao:
"darling emily dear, dear emily darling, emily emily dear emily..."

Ne znam da li na istu osobu mislimo, ali ti mogu reći da je u ovim Milerovim pismima glumici Brendi Venus na jednom mestu on zabeležio ove reči:

"U Londonu sam upoznao Dylana Thomasa. Zvao me da odem s njim u Wales. Nudio mi da spavam s njegovom sestrom. Mislim da je on spavao s njom. U Walesu ima incesta koliko hoćeš – i idiota i genija.... ". (Strana 71, pismo od 17. rujna 1976. godine - što se može proveriti na Netu, na engleskom jeziku).
a ja se pitam, i ne mogu da se načudim odkud nam tolika fascinacija i voajerističko oduševljenje da čitamo tuđa ljubavna pisma?
(ja bih volela da se bar malo ponekad stidim zbog toga

Ne razumem baš dobro šta si ovim htela da kažeš?
Cenio bih ako bi to malo pojasnila?

Kao što sam u tekstu rekao, postoji epistolarna literatura, dakle sa pismima raznih klasifikacija - od ljubavnih do sinovskih, majčinskih itd. itd.

Sve te knjige sa pismima se objavljuju - sa dozvolom.

Knjiga "Predraga moja Brenda", koju je izdalo zagrebačko preduzeće "August Cesarec" 1987. godine, jeste prevod sa američkog originala. Naime, ta zbirka Milerovih pisama Brendi je prevedena na pedesetak važnijih svetskih jezika.
I svi ti prevodi imaju svrhu. Uostalom, kao što sam pomenuo, veliki pisac Lawrence Durrell je napisao dobar predgovor kojim je ta Milerova pisma preporučio svetskoj čitalačkoj publici, kako bi bacio novo svetlo na Henrija Milera. Na kraju, on kaže:
"Uloga Brende Venus ostat će zanimljiva i važna i kao spomenik njegovoj posljednjoj velikoj vezi - moglo bi se reći da je ona bila Ariel njegova Prospera. Omogućila mu je da nadvlada svoje slabosti i da okusi sve rajske slasti. Svi smo joj mi i te kako zahvalni na njezinoj dobroti, nježnosti i uvidjavnosti!"

Prema tome, ne vidim to nikakvo voajerstvo od strane čitalaca, niti nešto zbog čega se treba stideti.

S druge strane, ova pisma je pisao čovek u desetoj deceniji života. Pred smrt. Dakle, nisu u pitanju "prava" ljubavna pisma izmedju dve odrasle osobe, u najboljim spolnim godinama i snazi... Ova pisma ocrtavaju pre karakter jednog starog čoveka, njegove ukuse, i pored sporadične upotrebe nekih opscenih reči, nema tu nečega strašnog.
Ili si se ti samo šalila?
myredneckself myredneckself 00:36 26.02.2010

Re: prava

Ili si se ti samo šalila?


pa šalila sam se naravno
Ne znam da li na istu osobu mislimo

mislimo.
na onog twisted velšanina, koji se nije muvao samo po londonu nego i po greenwich village-u i chelsea hotelu, pa je na jednoj od tih tura i umro u americi
njegovo pismo emili kolman pisano je još kasnih '30-ih, kad je između ostalih bio i s njom u vezi, pomenula sam zbog reči kojima joj se obraća u naslovu, iako je posle u istom pismu pisao o kejtlin (njegova žena s kojom je posle izrodio decu), a emili, da je htela mogla je videti i razumeti, koga on ustvari voli

Cenio bih ako bi to malo pojasnila?

ne znam i ne mogu da objasnim zašto volimo da čitamo nečija ljubavna pisma, ljubavne reči upućene nekome, a da to nema nikakve veze s nama
postoji epistolarna literatura, dakle sa pismima raznih klasifikacija - od ljubavnih do sinovskih, majčinskih itd. itd.

ponešto sam čitala, davno, od prepiske alena ginsberga s njegovim ocem
sećam se da su bila iskrena i da su debatovali o najintimnijoj stvari, ginsbergovom seksualnom izboru - homoseksualnosti
to su bila pisma puna ljubavi, iako se u mnogim, drugim stvarima nisu slagali
mikele9 mikele9 21:06 25.02.2010

Poklon Vladimiru


Hvala ti dragi prijatelju!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:28 25.02.2010

Napomena:

Neka ne čitaju maloletnici i oni koji se groze Henrija Milera i njegovog eksplicitnog pominjanja opscenih reči.

Vladimire, zar ti stvarno misliš da današnji maloletnici vide bilo šta opsceno u knigama H. Milera ili Č.Bukovskog? Kao, prvo oni ih i ne čitaju.
Koji se to maloletnici groze opscenih reči?
Svaki današnji mlađi maloletnik bi ti glat održao lekciju i uputio te na sajtove poput pornhub, a o onim ospscenijim da i ne govorimo.
Davno je prošlo vreme u kome su maloletnici tražili opsceno u knjigama.
Zato se i pitam, vladimire, kojoj ti generaciji ustvari pripadaš?
ana_radmilovic ana_radmilovic 21:45 25.02.2010

Re: Napomena:

Vojislav Stojković
.Koji se to maloletnici groze opscenih reči?

nije rekao da se maloletnici groze opscenih reči, nego da maloletnici I oni koji se groze tih reči ne treba da čitaju tekst.
Zato se i pitam, vladimire, kojoj ti generaciji ustvari pripadaš

mislim da nije maloletan
Vladimire, zar ti stvarno misliš da današnji maloletnici vide bilo šta opsceno u knigama H. Milera ili Č.Bukovskog? Kao, prvo oni ih i ne čitaju.

ovo potpisujem, ni ja ih ne čitam a odavno nisam maloletna, čitala sam kao maloletna i mislila da je to malo dosadno... mada, shvatam i zašto nekome nije dosadno. ima tu nešto
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:48 25.02.2010

Re: Napomena:

Vojislav Stojković
Neka ne čitaju maloletnici i oni koji se groze Henrija Milera i njegovog eksplicitnog pominjanja opscenih reči.

Vladimire, zar ti stvarno misliš da današnji maloletnici vide bilo šta opsceno u knigama H. Milera ili Č.Bukovskog?

Sada ja kažem tebi ono što si ti jednom rekao meni, a video sam da si govorio i drugima: blog ne treba ozbiljno shvatiti.
A pogotovu ne - preozbiljno.
S druge strane, red je red. I danas se neki filmovi obeležavaju sa R ili na neki drugi način, kobojagi - nisu za maloletnike, a svi znaju da danas maloletnici znaju mnogo više nego...
Na kraju, poenta ovog bloga (zar moram da to objašnjavam?) je više u pismima, a manje u opscenosti. Zapravo, povod je bila knjiga sa Milerovim "Ljubavnim pismima Brendi Venus".

Parodija, Vojislave....
kojoj ti generaciji ustvari pripadaš?

Nešto kao... medjugeneracijski tip. Izvan uobičajenih kalupa i klasifikacija.

Ili je možda sav ovaj tvoj prekor, Vojislave, bio dobronameran - da si hteo da ukažeš kako sam napisao glup post.
Mogao si to učiniti sa jednostavnijim rečima.
Hvala.
vishnja92 vishnja92 22:05 25.02.2010

Re: Napomena:

ni ja ih ne čitam a odavno nisam maloletna, čitala sam kao maloletna i mislila da je to malo dosadno... mada, shvatam i zašto nekome nije dosadno.

hajde, zasto?

ja sam, npr, nemali broj pasusa iz "Rakove obratnice" (izmedju ostalog) citirala onomad u jednom eseju na (arhitektonskom) fakultetu, i mislim da su bili vrlo ozbiljno shvaceni od strane gospode ocenjivaca, komada tri (doduse - posle citave guzve i galame. ali ishod je bio veoma dobar za njihovo mentalno zdravlje i za moj prosek).

imas vrlo potcenjivacki stav o necemu sto je procitano ili prerano ili pogresno.
ili je u pitanju samo neprepoznavanje drugog senzibiliteta.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:19 25.02.2010

Re: Napomena:

vladimir petrovic

Ili je možda sav ovaj tvoj prekor, Vojislave, bio dobronameran - da si hteo da ukažeš kako sam napisao glup post.
Mogao si to učiniti sa jednostavnijim rečima.
Hvala.


Vidim da si i dalje na istim pozicijama, i dalje blog shvataš preozbiljno, čak i komentare.:))
lutherblisset lutherblisset 00:37 26.02.2010

Re: Napomena:

hajde, zasto?

ja sam, npr, nemali broj pasusa iz "Rakove obratnice" (izmedju ostalog) citirala onomad u jednom eseju na (arhitektonskom) fakultetu, i mislim da su bili vrlo ozbiljno shvaceni od strane gospode ocenjivaca komada tri (doduse - posle citave guzve i galame. ali ishod je bio veoma dobar za njihovo mentalno zdravlje i za moj prosek).

imas vrlo potcenjivacki stav o necemu sto je procitano ili prerano ili pogresno.
ili je u pitanju samo neprepoznavanje drugog senzibiliteta.


Potpisujem (pogotovu za Milera). Svakako jedan od najupečatljivijih autora dvadesetog veka. Čovek koga je i Beket cenio. Nažalost, mnogi smatraju da je u njegovom slučaju reč samo o opscenostima, što jednostavno nije istina (iako opscenosti ima na pretek).
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:50 26.02.2010

Re: Napomena:

vishnja92
.hajde, zasto?.

zašto? zašto ti je nešto zanimljivo a nešto ti brzo dosadi... ko zna, stvar ukusa možda. ni kod jednog ni kod drugog (posebno ne kod milera, bukovski je dosadniji u tom smislu) mi nisu smetale "opscenosti". možda više fascinacija opscenostima. kod margaret diras, recimo, ne. da ne nabrajam gde sve ne, ali eto ovde malo - da.
imas vrlo potcenjivacki stav o necemu sto je procitano ili prerano ili pogresno.
ili je u pitanju samo neprepoznavanje drugog senzibiliteta
.
gde si prepoznala potcenjivanje a posebno "neprepoznavanje drugog senzibiliteta"
pa nisu njih dvojica jedini pisali o seksu, niti sam rekla da mi je dosadno kad neko piše o seksu. šta je drugi senzibilitet?
vishnja92 vishnja92 05:17 26.02.2010

Re: Napomena:

pa eto, da me neko pita o cemu je pisao Henri Miler, ja nikada ne bih rekla "o seksu". o tome se radi. a tvoje "shvatam i zašto nekome nije dosadno" se po svoj prilici upravo na to odnosi.

...Kada razmisljam da je poduhvat, koji umetnik implicitno zadaje samome sebi, da obori postojece vrednosti, da od haosa oko sebe stvori svoj vlastiti poredak, da zaseje raskol u vreme, tako da se po emocionalnom oslobodjenju oni koji su mrtvi mogu povratiti u zivot, tada se sa radoscu obracam velikima i nesavrsenima, njihova me konfuzija hrani, njihovo mucanje je za mene bozanska muzika...


Henri Miler, "Rakova obratnica"
Filip2412 Filip2412 11:49 26.02.2010

Re: Napomena:

Neka ne čitaju maloletnici i oni koji se groze Henrija Milera i njegovog eksplicitnog pominjanja opscenih reči.
A bre Vojislave ko jos cita disclamer, ta sitna nebitna slova ...
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:35 26.02.2010

Re: Napomena:

vishnja92
pa eto, da me neko pita o cemu je pisao Henri Miler, ja nikada ne bih rekla "o seksu". o tome se radi. a tvoje "shvatam i zašto nekome nije dosadno" se po svoj prilici upravo na to odnosi.
"

henri miler je, kao i bukovski, izmedju ostalog poznat po tome što je pisao i o seksu na jedan način do tada ne mnogo prisutan u književsnosti.
moje "shvatam i zašto nekome nije dosadno" ne odnosi se samo na pisanje o seksu, naime, svesna sam kvaliteta milera, da nisam, napisala bih da "ne shavatm zašto to svima nije doadno".
nema potrebe da razmatraš na šta se "po svoj prilici odnosi" ono što sam rekla, mislim da sam, dovoljno jasna.
po istom principu si u prošlom komataru prozrela moje "nerazumevanje drugog senzibiliteta"... dakle, pusti moje komentare, ima mnogo drugih koje možeš da "tumačiš"
jasnaz jasnaz 21:37 25.02.2010

ljubavno pismo: knjiga: više od



Za Jana.
Nikada ne znamo, unapred,
šta pišemo.
Požuri da misliš na mene.

Za Jana mog noćnog ljubavnika.
Potpis: Margerit,
nežno zaljubljena u
tog obožavanog ljubavnika,
20. novembra
1994, Pariz, ulica Sen-Benoa.


TO JE SVE
M. Diras







rapunzel rapunzel 21:41 25.02.2010

Re: ljubavno pismo: knjiga: više od

jasna predivno .
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:01 26.02.2010

Re: ljubavno pismo: knjiga: više od

Za Jana.
Nikada ne znamo, unapred,
šta pišemo.
Požuri da misliš na mene.

Za Jana mog noćnog ljubavnika.
Potpis: Margerit,
nežno zaljubljena u
tog obožavanog ljubavnika,
20. novembra
1994, Pariz, ulica Sen-Benoa.

Jasnaz, hvala.
Dobro si se setila Margerite Diras i njenom malog Jana. Bio je to čudan, ali veoma zanimljiv par.
Vidim da je u filmu Margeritu igrala stara, dobra Žana Moro... Mora da je film bio dobar, nisam ga video.
jasnaz jasnaz 00:51 26.02.2010

: ljubavno pismo: knjiga: film

vladimir petrovic

Vidim da je u filmu Margeritu igrala stara, dobra Žana Moro... Mora da je film bio dobar, nisam ga video.


film je bio: Žana Moro.

mikele9 mikele9 12:42 26.02.2010

Re: : ljubavno pismo: knjiga: film

film je bio: Žana Moro.
rapunzel rapunzel 21:52 25.02.2010

ljubavna pisma

moram da priznam da me ova pisma gospodina milera i nisu nesto dojmila.
mozda ima veze sa nejgovom tadasnjom dobi, ne pronalazim u njima letenje i vrelinu.
zato su me pisma gijoma apolinera (Wilhelm Albert Włodzimierz Apolinary Kostrowicki)koje je pisao svojoj lu, totalno opcinila. moracete mi verovati na rec, jer nisam trenutno u mogucnosti da prekucavam iz knjige, a nesto na net-u ne mogu naci.
najbolje je procitati.
vladimire, eto nama veselog cetvrtog dana
dunja73 dunja73 22:40 25.02.2010

Re: ljubavna pisma

he, he..saosecam se , sa staroscu njegovom ....Neko je rekao ...
tuzno je videti starca vojnika i starca zaljubljenika...ali se protiv svoje krvi ne moze ili se tesko moze...



Dodaje da mu je stalo «da čuje žensko mišljenje, pogotovu žene koja se bavi filmom, koja nije cifrasta ni gadljiva, i koja je obdarena kritičkim sposobnostima».

divno



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:35 25.02.2010

ja volim

kada borhes kaže: "boli me jedna žena svuda po telu". i zašto su ljubavi uvek najveće kada su nesretne? fakit.
maksa83 maksa83 23:40 25.02.2010

Re: ja volim

i zašto su ljubavi uvek najveće kada su nesretne? fakit.

Zašt' filozof Pišta
veli svet je ništa
zato što on na svet gledi
sa svog gledišta

Džej Džej Zmaj
(prečanski Zen Majstor)


P.S. Ne stignu da se dezintegrišu i pretvore u nešto suprotno, i onda ti izgledaju - uau, bogznakako veće od "sretnih". Bulšit. (pardon maj frenč)
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:11 26.02.2010

Re: ja volim

Maksa
...(pardon maj frenč)

U dobroj si formi večeras, Makso!

Da te podsetim na tvoju posetu Japanu
(Pardon maj džapaniz):


Vidim da postoji i Kineska shunga, koja je malo drukčija, otprilike ovako:
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:16 26.02.2010

Re: ja volim

P.S. Ne stignu da se dezintegrišu i pretvore u nešto suprotno, i onda ti izgledaju - uau, bogznakako veće od "sretnih". Bulšit. (pardon maj frenč)

ali i u literaturi je tako (o tome pričam, ekšli :) najlepši ljubavni romani/priče/pesme...su o nesrećnoj ljubavi, right?
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:27 26.02.2010

Re: ja volim

BOL
... kada borhes kaže: "boli me jedna žena svuda po telu". i zašto su ljubavi uvek najveće kada su nesretne? fakit.

Ti pominješ Borhesa, kao i zašto su ljubavi najveće onda kada su - najnesrećnije
A ja obično pominjem Oldosa Hakslija, koji je jednom rekao:

"Prava ljubav, bezmerna i beskrajna ljubav, može da postoji samo u večnosti. Ljubav je nespojiva sa životom. Želja istinskih ljubavnika nije da žive zajedno, već da umru zajedno".

Pa kako onda da čovek zna da li uopšte treba da se duboko zaljubljuje? He, he, he...
maksa83 maksa83 00:34 26.02.2010

Re: ja volim

ali i u literaturi je tako (o tome pričam, ekšli :) najlepši ljubavni romani/priče/pesme...su o nesrećnoj ljubavi, right?

Mislim da je to potpuno isto kao u životu, a neki šašavi običaji diferenciraju te stvari tako da kada se Ana Karenjina posle svih peripetija i intriga sretno uda za Vronskog i žive hepili ever onda to bude "ljubić", tzv. "vikend roman", alias "šund", a kada se baci pod voz onda to bude Golema Umetnos'. Mislim, imam ja neko mišljenje o tome, ali bolje da ga ne iznosim. Yeahright je najblaže što mogu da kažem.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:34 26.02.2010

Re: ja volim

Pa kako onda da čovek zna da li uopšte treba da se duboko zaljubljuje?

pa možda i ne treba. kad si zaljubljen (čak i srećno!) - patiš. kad nisi zaljubljen - patiš. to je kao i sa hranom. ako si gladan, patiš. kad se preždereš - patiš! ako se nikad nisi prežderao, to je kao da se nikada nisi zaljubio do poluđenja.

life is hard and then you die. to je sva istina. ende.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:46 26.02.2010

Re: ja volim

Mislim, imam ja neko mišljenje o tome, ali bolje da ga ne iznosim. Yeahright je najblaže što mogu da kažem.

pa kaži. naši smo

ima primera hepi endova u filmovima. sećam se jednog kada žestoka katolkinja pred venčanje, beži od verenika sa ribom iz cirkusa. lepo ispričano. (umor mi jede mozak, ne mogu da se setim ni jednog drugog ljubavnog filma, sve neki krajmovi mi padaju napamet...).

ja sam npr bila opterećena francuskim filmom Apartman i tim krajem, sa sto pitanja zašto nisu ovo ili ono? hepiendovi na drugim poljima se lakše gutaju, to je istina.
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:59 26.02.2010

Re: ja volim

BebaOdLonchara
ima primera hepi endova u filmovima.

ima, ja se (stvarno ne znam šta mi je večeras) setila almodovarovog "veži me"... jes malo čudan al svi budu srećni. a i lepi su
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:03 26.02.2010

Re: ja volim

ima, ja se (stvarno ne znam šta mi je večeras) setila almodovarovog "veži me"... jes malo čudan al svi budu srećni. a i lepi su

valjda je teže ispričati heliend lavstori. ovako, poubijaju se na kraju, pace se por voz, pootruju se, ne daju im da se uzmu...i svi plaču na kraju i sve rasprodato
vishnja92 vishnja92 05:21 26.02.2010

Re: ja volim

i svi plaču na kraju i sve rasprodato

bebe, obozavam te do imbecilnosti :))))))))))
Unfuckable Unfuckable 07:03 26.02.2010

Re: ja volim

i svi plaču na kraju i sve rasprodato

komentar nedelje
topcat topcat 08:33 26.02.2010

U potrazi za receptima

Pa kako onda da čovek zna da li uopšte treba da se duboko zaljubljuje? He, he, he...


Nikako.
I šta je to plitko zaljubljivanje...
(kao... "gurnuo ga je, ali ne do kraja" )
I kad si kao zaljubljen, a kad kao voliš i da li se priznaje ako je istovremeno?
I šta smo tako glasni oko kategorizacija, kad se i dalje sve stavlja u "kategorije", kad postojeće nisu dovoljne, izmišljaju se nove, a sve to ne bi li se našla kakva "magična formula" za - uobičajeno, tj. očekivano, tj. od okoline prihvaćeno rješenje?
Al sve kao cool...

Da, da...bilo je rasprodato i svi su plakali na Korejskom plesu gdje sam večeras završila. (krenula sam na fensi večeru u neki petnaesti dio grada, a putem srela osobu koju sam zadnji i jedini put vidjela doma na plaži. Selo, rekoh li? ). Super priča: zbog klasnih razlika nemoguća ljubav, savladava prepreke i ostvaruje se. Sretan kraj i nov početak, prigodnog naslova "Scient of Spring".
Sve bi to bilo ok da nas vani nije dočekala snježna oluja! ; ))))

geragera geragera 08:44 26.02.2010

Re: U potrazi za receptima

topcat


Da, da...bilo je rasprodato i svi su plakali na Korejskom plesu gdje sam večeras završila. (krenula sam na fensi večeru u neki petnaesti dio grada, a putem srela osobu koju sam zadnji i jedini put vidjela doma na plaži. Selo, rekoh li? )



Neces ti meni vise ni na veceru ni na plazu, korejski ples slobodno zaboravi - ima da sedis kod kuce i da mi pises pisma!
Duuuuuuuuugaa...
topcat topcat 08:48 26.02.2010

Re: U potrazi za receptima

geragera
ima da sedis kod kuce i da mi pises pisma!


Jel? Da ti ih dostavim u kuhinju?
Ili si ti to kao nekud krenuo...

edit:
Duuuuuuuuugaa...

ne brini, Tarzanče, tu sam temeljita! ; ))))))))))))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana